P. 1
refleksi bm 1

refleksi bm 1

|Views: 1,037|Likes:
Published by chiro2011

More info:

Published by: chiro2011 on Feb 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/10/2013

pdf

text

original

NAMA

: MOHAMMAD FAIZ B MD SALLEH

NO MATRIK : 120506 UNIT : PISMP PEMULIHAN SEMESTER 4

Alhamdulillah, bersyukur saya ke hadrat Ilahi kerana dengan pertolongan dan kelapangan masa yang diberikan kepada saya dapatlah saya menyiapkan tugasan di bawah subjek BAHASA MELAYU. Semoga tugasan yang saya lakukan ini akan dapat memberikan sedikit sebanyak manfaat kepada sesiapa yang membaca dan mengkaji tugasan ini. Tugasan BMM 3103( Pentaksiran Bahasa Melayu Sekolah Rendah) telah diberi tanggungjawabnya kepada PISMP Semester 4 untuk melaksanakan tugasan tersebut. Taklimat mengenai tugasan ini telah diberikan oleh En Amir Hamzah B Yaakob iaitu Pensyarah Jabatan Bahasa Melayu bertempat di Bilik B 10. Taklimat ini kepada pelajar PISMP Pemulihan Semester 4. Taklimat yang diberikan oleh pensyarah berkenaan adalah berkaitan mengenai soalan tugasan yang perlu dilaksanakan oleh guru-guru pelatih. Antara tajuk-tajuk tugasan yang diberikan kepada guru pelatih untuk dilaksanakan ialah berkaitan dengan penghasilan soalan tatabahasa mengikut jadual spesfikasi ujian. Tugasan ini bagi saya adalah sesuatu yang baru kerana kami dikehendaki untuk membina Jadual Spesfikasi Ujian dan item ujian Bahasa Melayu . Tajuk tugasan ini banyak memberi faedah dan input-input terkini kepada guru pelatih. Antaranya ialah pengalaman dan pendedahan kepada guru pelatih kerana ianya sebagai langkah persediaan kepada guru pelatih untuk diaplikasikan semasa menjadi guru kelak. Guru perlulah kreatif dalam pengajaran supaya ianya dapat mengelakkan daripada murid mengalami kebosanan. Subjek Bahasa Melayu amatlah penting dan merupakan subjek kegemaran murid-murid sekolah rendah.

Oleh itu. saya juga dapat belajar cara-cara membuat soalan tatabahasa mengikut JSU yang sesuai. barulah saya memahami maksud JSU ini. Kemahiran-kemahiran yang saya peroleh ini. . akan saya aplikasikannya dalam sesi pengajaran saya kelak sebagai satu pembelajaran yang menyeronokkan kepada pelajar-pelajar. Secara keseluruhannya. Semoga apa yang terdapat dalam kajian tugasan ini dapat diambil pengajarannya dan semoga ianya menjadi sesuatu yang berguna kepada kita suatu hari nanti. saya amat bangga dengan usaha saya dan tidak lupa pada kawan-kawan yang bertungkus lumus membantu saya sama ada secara langsung mahupun tidak.Semasa melaksanakan keja khusus ini saya telah belajar sesuatu yang baru dan tidak penah saya belajar sebelum ini. Selain itu. Tetapi setelah melakukan kerja khusus ini. Jadual spesfikasi ujian adalah sesuatu yang baru dan saya tidak mengerti apakah maksudnya. Semua perkara-perkara ini wajar kita fahami dan laksanakan dengan baik. eloklah kita membuat persediaan untuk diri kita sendiri dalam menghadapi alam perguruan suatu hari nanti. sebagai persediaan kita ke alam perguruan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->