P. 1
RPH - GERKO LONTAR PELURU

RPH - GERKO LONTAR PELURU

|Views: 1,099|Likes:
Published by Tuah Mtb

More info:

Published by: Tuah Mtb on Feb 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/12/2013

pdf

text

original

Aktiviti 1.

Permulaan a) Memanaskan Badan (5 minit)

Butiran Mengajar i. ii. iii. iv. Bergerak ke arah kon merah Bergerak ke arah kon biru Bergerak ke tepi garisan Bergerak ke tengah gelanggang

Organisasi

Catatan : kon penanda kawasan

X 15 m X X X

X X X X X

X X X X : atlet X X X X X G G : jurulatih

30 m i. Atlet bergerak bebas dalam kawasan bertanda dan mengikut arahan yang diberikan jurulatih

b) Regangan (5 minit)

I. Semua otot-otot major di bahagian badan diregangkan bermula dari bahagian kepala hingga ke bahagian kaki

G X X 15 m X X X X X X X X 30 m I. Atlet berada dalam kedudukan separuh bulatan sambil diketuai oleh jurulatih untuk melakukan regangan X X X X X

Gunakan kelima-lima jari untuk menyokong keseluruhan peluru . Menggunakan tiga jari (5 minit) i. Peluru berada dalam bebola tangan ii. Jurulatih memberi penerangan dari hadapan kawasan aktiviti iii. Peluru tidak mengenai tapak tangan iii. Jurulatih menunjukkan contoh pegangan peluru yang betul dari kedudukan yang boleh dilihat dengan jelas oleh semua atlet ii.2. Pengenalan a) Cara memegang peluru i. Peluru berada dalam bebola tangan ii. Gunakan tiga jari untuk menyokong bahagian atas peluru iv. Peluru tidak mengenai tapak tangan iii. Atlet membentuk dua barisan di sisi kiri dan kanan kawasan akiviti ii. Menggunakan lima jari ( 5 minit) i. Gunakan dua jari untuk menyokong bahagian bawah peluru X X X X X X X X X X : kon penanda kawasan X : atlet 15 m G G : jurulatih X X X X X X X X X X 30 m i.

Kaki yang berada di belakang mestilah daripada sisi yang sama dengan tangan yang memegang peluru . Letakkan peluru di bawah kawasan telinga iv. Siku dibengkokkan 90° ke sisi badan X X X X X X X X X X : kon penanda kawasan X : atlet G G : jurulatih X X X X X X X X X X 30 m i. Perkembangan a) Lontar peluru setempat (15 minit) 15 m i.3. Muka memandang kawasan sasaran ii. Atlet A akan melontar kepada atlet B ii. Atlet B akan melontar semula ke atlet A iii. Kaki dibuka seluas bahu depan dan belakang vi. Aktiviti diulangi sehingga semua atlet menguasai cara lontaran yang betul v. Pegang peluru mengikut keselesaan sama ada menggunakan tiga jari atau lima jari iii.

iv. Semua berat badan ditumpukan ke kaki hadapan i. Kaki hadapan dibengkokkan sedikit vi. X X X X X X X X X X 30 m i. Kaki belakang diluruskan(jengkek) vii. iii. Luruskan siku semasa melontar pada paras 45° viii. Dada rapat ke bahagian lutut kaki hadapan viii. Atlet B akan melontar semula ke atlet A iii. Kaki belakang di bawa ke hadapan(ikut lajak) b) Lontar peluru sambil berpusing (20 minit) 15 m X X X X X X X X X X : kon penanda kawasan X : atlet G G : jurulatih Membelakangi kawasan sasaran Peluru di bahagian bawah telinga Kaki dibuka ke depan dan belakang Kaki hadapan adalah sisi yang sama dengan tangan yang memegang peluru v. Tolak peluru menggunakan bebola tangan ix. ii. Atlet A akan melontar kepada atlet B ii.vii. Aktiviti diulangi sehingga semua atlet menguasai cara lontaran yang betul . Pastikan peluru tidak diangkat daripada bahagian bawah telinga sebelum melepaskan peluru ke udara x.

Pusingan badan mestilah lancar dari bawah ke atas dan dari belakang kawasan sasaran menghadap ke kawasan sasaran xi. Luruskan siku untuk melontar peluru pada paras 45° xii.ix. Kaki belakang di bawa ke hadapan(ikut lajak) . Gunakan bebola tangan untuk menolak peluru xiii. Badan dipusingkan sedikit demi sedikit ke sisi kiri(bagi pelontar tangan kanan) x.

Kaki hadapan dibengkokkan sedikit vi. X X X X X X X X X X 30 m i. Atlet B akan melontar semula ke atlet A iii. iii. Dada rapat ke bahagian lutut kaki hadapan viii.c) Lontar peluru selangkah(kaki diseretkan dan badan dipusingkan) (20 minit) X X X X X X X X X X : kon penanda kawasan X : atlet 15 m G G : jurulatih Membelakangi kawasan sasaran Peluru di bahagian bawah telinga Kaki dibuka ke depan dan belakang Kaki hadapan adalah sisi yang sama dengan tangan yang memegang peluru v. Kaki belakang diluruskan(jengkek) vii. Aktiviti diulangi sehingga semua atlet menguasai cara lontaran yang betul . iv. ii. Semua berat badan ditumpukan ke kaki hadapan i. Atlet A akan melontar kepada atlet B ii.

Kaki belakang dibawa ke hadapan(ikut lajak) . Luruskan siku untuk melontar peluru pada paras 45° xiv. Badan dipusingkan sedikit demi sedikit ke sisi kiri (bagi pelontar tangan kanan) xii. Kaki hadapan diseretkan mendekati kaki belakang x. Pusingan badan mestilah lancar dari bawah ke atas dan dari membelakangi kawasan sasaran sehingga menghadap kawasan sasaran xiii.ix. Kaki belakang melungsur selangkah ke belakang xi. Guna bebola tangan untuk menolak peluru xv.

4. Atlet mengikut pergerakan yang dilakukan oleh jurulatih . Atlet membentuk separa bulatan ii. Gerak-gerakkan seluruh anggota tubuh untuk meratakan asid laktik ke seluruh anggota badan ii. Longgarkan otot-otot major yang telah digunakan semasa aktiviti G X X 15 m X X X X X X X X X 30 m X X X X X : kon penanda kawasan X : atlet G : jurulatih b) Regangan (2 minit) i. Otot-otot major yang telah digunakan diregangkan bermula dengan bahagian kaki hingga ke bahagian kepala i. Jurulatih berada di hadapan para atlet iii. Penutup a)Menyejukkan badan (3 minit) i.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->