P. 1
RPH - GERKO LONTAR PELURU

RPH - GERKO LONTAR PELURU

|Views: 1,099|Likes:
Published by Tuah Mtb

More info:

Published by: Tuah Mtb on Feb 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/12/2013

pdf

text

original

Aktiviti 1.

Permulaan a) Memanaskan Badan (5 minit)

Butiran Mengajar i. ii. iii. iv. Bergerak ke arah kon merah Bergerak ke arah kon biru Bergerak ke tepi garisan Bergerak ke tengah gelanggang

Organisasi

Catatan : kon penanda kawasan

X 15 m X X X

X X X X X

X X X X : atlet X X X X X G G : jurulatih

30 m i. Atlet bergerak bebas dalam kawasan bertanda dan mengikut arahan yang diberikan jurulatih

b) Regangan (5 minit)

I. Semua otot-otot major di bahagian badan diregangkan bermula dari bahagian kepala hingga ke bahagian kaki

G X X 15 m X X X X X X X X 30 m I. Atlet berada dalam kedudukan separuh bulatan sambil diketuai oleh jurulatih untuk melakukan regangan X X X X X

Menggunakan lima jari ( 5 minit) i. Pengenalan a) Cara memegang peluru i. Peluru berada dalam bebola tangan ii. Gunakan kelima-lima jari untuk menyokong keseluruhan peluru . Peluru tidak mengenai tapak tangan iii.2. Peluru tidak mengenai tapak tangan iii. Atlet membentuk dua barisan di sisi kiri dan kanan kawasan akiviti ii. Jurulatih memberi penerangan dari hadapan kawasan aktiviti iii. Peluru berada dalam bebola tangan ii. Gunakan tiga jari untuk menyokong bahagian atas peluru iv. Jurulatih menunjukkan contoh pegangan peluru yang betul dari kedudukan yang boleh dilihat dengan jelas oleh semua atlet ii. Menggunakan tiga jari (5 minit) i. Gunakan dua jari untuk menyokong bahagian bawah peluru X X X X X X X X X X : kon penanda kawasan X : atlet 15 m G G : jurulatih X X X X X X X X X X 30 m i.

Atlet A akan melontar kepada atlet B ii.3. Letakkan peluru di bawah kawasan telinga iv. Aktiviti diulangi sehingga semua atlet menguasai cara lontaran yang betul v. Atlet B akan melontar semula ke atlet A iii. Muka memandang kawasan sasaran ii. Kaki dibuka seluas bahu depan dan belakang vi. Siku dibengkokkan 90° ke sisi badan X X X X X X X X X X : kon penanda kawasan X : atlet G G : jurulatih X X X X X X X X X X 30 m i. Kaki yang berada di belakang mestilah daripada sisi yang sama dengan tangan yang memegang peluru . Pegang peluru mengikut keselesaan sama ada menggunakan tiga jari atau lima jari iii. Perkembangan a) Lontar peluru setempat (15 minit) 15 m i.

Luruskan siku semasa melontar pada paras 45° viii.vii. ii. Atlet B akan melontar semula ke atlet A iii. iv. X X X X X X X X X X 30 m i. iii. Pastikan peluru tidak diangkat daripada bahagian bawah telinga sebelum melepaskan peluru ke udara x. Atlet A akan melontar kepada atlet B ii. Kaki belakang diluruskan(jengkek) vii. Dada rapat ke bahagian lutut kaki hadapan viii. Tolak peluru menggunakan bebola tangan ix. Semua berat badan ditumpukan ke kaki hadapan i. Kaki belakang di bawa ke hadapan(ikut lajak) b) Lontar peluru sambil berpusing (20 minit) 15 m X X X X X X X X X X : kon penanda kawasan X : atlet G G : jurulatih Membelakangi kawasan sasaran Peluru di bahagian bawah telinga Kaki dibuka ke depan dan belakang Kaki hadapan adalah sisi yang sama dengan tangan yang memegang peluru v. Kaki hadapan dibengkokkan sedikit vi. Aktiviti diulangi sehingga semua atlet menguasai cara lontaran yang betul .

Gunakan bebola tangan untuk menolak peluru xiii.ix. Pusingan badan mestilah lancar dari bawah ke atas dan dari belakang kawasan sasaran menghadap ke kawasan sasaran xi. Luruskan siku untuk melontar peluru pada paras 45° xii. Kaki belakang di bawa ke hadapan(ikut lajak) . Badan dipusingkan sedikit demi sedikit ke sisi kiri(bagi pelontar tangan kanan) x.

c) Lontar peluru selangkah(kaki diseretkan dan badan dipusingkan) (20 minit) X X X X X X X X X X : kon penanda kawasan X : atlet 15 m G G : jurulatih Membelakangi kawasan sasaran Peluru di bahagian bawah telinga Kaki dibuka ke depan dan belakang Kaki hadapan adalah sisi yang sama dengan tangan yang memegang peluru v. iii. Kaki hadapan dibengkokkan sedikit vi. Semua berat badan ditumpukan ke kaki hadapan i. iv. ii. Aktiviti diulangi sehingga semua atlet menguasai cara lontaran yang betul . X X X X X X X X X X 30 m i. Dada rapat ke bahagian lutut kaki hadapan viii. Atlet A akan melontar kepada atlet B ii. Kaki belakang diluruskan(jengkek) vii. Atlet B akan melontar semula ke atlet A iii.

Pusingan badan mestilah lancar dari bawah ke atas dan dari membelakangi kawasan sasaran sehingga menghadap kawasan sasaran xiii. Kaki belakang dibawa ke hadapan(ikut lajak) . Badan dipusingkan sedikit demi sedikit ke sisi kiri (bagi pelontar tangan kanan) xii. Luruskan siku untuk melontar peluru pada paras 45° xiv.ix. Guna bebola tangan untuk menolak peluru xv. Kaki hadapan diseretkan mendekati kaki belakang x. Kaki belakang melungsur selangkah ke belakang xi.

Atlet membentuk separa bulatan ii. Penutup a)Menyejukkan badan (3 minit) i.4. Atlet mengikut pergerakan yang dilakukan oleh jurulatih . Otot-otot major yang telah digunakan diregangkan bermula dengan bahagian kaki hingga ke bahagian kepala i. Jurulatih berada di hadapan para atlet iii. Gerak-gerakkan seluruh anggota tubuh untuk meratakan asid laktik ke seluruh anggota badan ii. Longgarkan otot-otot major yang telah digunakan semasa aktiviti G X X 15 m X X X X X X X X X 30 m X X X X X : kon penanda kawasan X : atlet G : jurulatih b) Regangan (2 minit) i.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->