P. 1
2342388-ALATAN-TANGAN-DALAM-KERJA-KAYU

2342388-ALATAN-TANGAN-DALAM-KERJA-KAYU

|Views: 884|Likes:
Published by Pui Yee Lam

More info:

Published by: Pui Yee Lam on Feb 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as TXT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/02/2013

pdf

text

original

Alatan Tangan Dalam Kerja Kayu MOHD ALI BIN JEMALI INSTITUT PERGURUAN TEMENGGONG IBRAHIM, JOHOR BAHRU

Isi Kandungan . Penghargaan 3 . Pengenalan 5 . Alatan Menanda dan merancang tanda 6 . Alat mengapit dan menyangga 19 . Alat memotong dan menajam 26 . Alat menukul dan memutar 61 . Kesimpulan 68 . Lampiran 69 . Rujukan 71

ALATAN TANGAN DALAM KERJA KAYU

5.1. PENGENALAN Pada amnya alatan tangan dalam kerja kayu dapat dikelompokan kepada :1.3. Alat Memukul dan Memutar 1.2. Alat Menajam . Alat Memotong 1. Alat mengapit dan Menyangga 1. Alat Menanda dan Merancang Tanda 1.4.1.

ALAT MENANDA DAN MERANCANG TANDA .

Alat Menanda dan Merancang 1.Lihat rajah 1 di sebelah : Rajah 1 : Pembaris keluli .Permukaan pembaris keluli ditandai dengan ukuran sentimeter (cm) dan milimeter (mm).Pembaris keluli ini bersaiz 300 mm dan 1000 mm.Pembaris Keluli Pembaris keluli ini diperbuat daripada keluli berkarbon tinggi yang tahan karat dan keras.1.1.

Rajah !(a).(b) ( c) di sebelah.Lihat.a)Kegunaan alat ini ialah :-mengukur dan memindahkan -membina garisan lurus padapermukaan -menguji kerataan permukaan b) Cara menggunakan pengukur keluliadalah seperti yang berikut. Rajah 1(a) : Mengukur panjang Rajah 1(b) : Menguji Kerataan Rajah 1( c ) :Membina Garisan Lurus .

Menguji tepi yang bertsudut tepat ii)Menguji Kerataan kayu Rajah 3(a).Manakala bahagian badannya diperbuat daripada kayu keras atau keluli.Lihatrajah 2 di sebelah. Rajah 2 : Sesiki L . i.Pada mata ditandai dengan ukuran sentimeter dan inci. Lihat Rajah 4 di sebelah. Sesiku L biasanya bersaiz 20 cm. a)Kegunaan Sesiku L -menguji sesuatu permukaan bersudut tepat dan kerataan permukaan kayu -menguju kepersegian kayu b)Cara-cara menggunakan Sesiku L adalah seperti berikut.2.3(b) : Mengukur Sudut Dan Kerataan.Sesiku L Bahagian lengan atau mata sesiku L diperbuat daripada keluli yang tahan.

0 meter hingga 8.Panjang pita pengukur yang biasa dapat dilihat ialah antara 2.Kegunaan pita pengukur ialah untuk mengukur jarak yang pendek serta panjang.3. Rajah 3 : Pita Pengukur .Pita pengukur juga boleh digunakan untuk memindahkan ukuran.0 meter.Pita Pengukur Pita pengukur diperbuat daripada plastik atau keluli. Lihat Rajah 3 di bawah.

Pensil ini khas untuk kerja kasar sahaja seperti menanda dan merancang tanda. Rajah 4 : Pisau Penanda .Lihat rajah 4 di bawah.4.Pisau penanda digunakan untuk menandakan garisan yang akan dipotong dengan gergaji atau pahat semasa membuat tanggam.Pensil Tukang Mata dan badan pensil ini lebih lebar dan tebal. 5. Permukaannya berbentuk segiempat tepat.Pisau Penanda Pisau penanda ialah sejenis pisau kecil yang diperbuat daripada keluli khas.

Saiznya berbeza-beza daripada 90 sm hingga 480 sm Pembaris lipat berfungsi sebagai alat pengukur atau memindahkan ukuran ke benda kerja yang sedang dibuat. Rajah 5 : Pembaris Lipat . Pembaris Lipat Pembaris lipat dibuat daripada kayu keras yang boleh dilipat. Hujung pembaris ini diperkuatkan dengan loyang supaya tahan lasak.Rajah 5 di sebelah.6.

Panjang Aras Spirit biasanya diantara 300 milimeter (mm) hingga 1. Rajah 6 : Aras Spirit .7.Aras Spirit.Lihat rajah 6 di bawah.Ia dperbuat daripada kayu atau logam yang lurus dan rata pada kedua-dua mukanya. Aras spirit ialah sejenis alat untuk menentukan aras dan kepugakkan.5 meter (m).Pada bahagian tengah serta hujungnya dipasangkan tabung spirit atau air untuk mendapatkan aras atau kepugakan.

Badannya mempunyai satu muka yang bersudut 90°dan mukanya yang lain bersudut 45°dengan matanya.Ia digunakan untuk menadakan atau menguji sesuatu garisan yang sudutnya lain daripada 45° darjah dan 90° darjah.Lihat rajah 8.Sesiku Serong Boleh Laras. Rajah 7 : Sesiku Serong Boleh Laras Rajah 8 : Sesiku Bergabung .Manakala matanya boleh dilaraskan atau diubahsuaikan kedudukan pada badannya. Bentuk badannya serupa dengan sesiku L melainkan matanya tidak dipasang tetap. 9.Sesiku Bergabung Badan dan mata diperbuat daripada keluli.Lihat rajah 7.8.

10.Mata terdapat pada kayu pelaras.Terdapat dua jenis tolok penanda iaitu Tolok Penanda satu paku(mata) dan Tolok Penanda Tanggam Puting(dua mata). Lihat rajah 9 di bawah. Rajah 9 : Tolok Penanda .Tolok penanda mempunyai badan dan pelaras.Tolok Penanda Tolok penanda diperbuat daripada kayu.

a)Kegunaan Tolok Penanda.garisan selari dibuat pada permukaan kayu Rajah 9(a) : Tanda Tebal kayu Rajah 9(b) : Tanda Lebar kayu .garisan selari dibuat pada sisi kayu Lebar kayu. -Tebal atau lebar kayu itu dapat ditandai dengan garisan selari dengan iras kayu yang dibuat pada sisi atau permukaan kayu.Cara menanda tebal kayu. -Garisan ini menunjukkan tebal atau lebar kayu dalam ukuran yang seragam. -Tolok penanda digunakan untuk menandai ukuran tebal atau lebar kayu.

Laraskan badan tonggak mengikut ukuran yang dikehendaki.Longgarkan skru tangan. Pastikan bahawa mata taji tolok penanda menggores permukaan kayu untuk membentuk garisan kerja Rajah 10 : Cara menanda . 3.Kemudian.Tolok ini perlu dicondongkan sedikit ke depan supaya mudah ditolak. 2.Lihat rajah 10 bawah. 1. ketatkan skru tangan itu semula.b) Cara-cara menggunakan Tolok Penanda.Semasa menggunakan tolok ini pastikan bahawa badan tonggak ditolak rapat ke sisi atau permukaan kayu.

Rajah 11 : Tolok Bersengat . Tolok bersengat ialah sepasang jangka yang diperbuat daripada keluli dan kedua-dua kakinya adalah tajam seperti paku.Tolok bersengat digunkan untuk membuat bulatan pada kayu atau membuat tanda melengkung.11. Tolok Bersengat.

ALAT MENGAPIT DAN MENYANGGA .

alat-alat khas hendaklah digunakan untuk mengapit dan menyangga benda-benda kerja yang berasingan supaya aktiviti amali dapat dilakukan dengan mudah dan selamat.2.Kakaktua dan lain-lain lagi. . Apit panjang. samada kerja logam atau kerja kayu. apit G.1.Antara peralatan untuk kerja mengapit dan menyangga ialah ragum meja. Apit F.Apit Rencong. Peralatan ini direkebentukkan khas untuk jenis pemasangan yang tertentu.Alat Mengapit dan Menyangga Proses kerja-kerja pemasangan.

Ragum meja dilapik dengan kayu pada kedua-dua rahangnya untuk mengelakkan permukaan benda kerja daripada rosak semasa diapit.Jangan menggunakan ragum meja sebagai andas. 5. 4.Ragum meja terdapat pada meja kerja kayu dan logam(Lihat Rajah 12 di bawah). 3. 2. Rajah 12 : Ragum Meja . Ragum Meja 1.Rahang ragum meja logam pula dilapik dengan logam lembut (biasanya aluminium) untuk menjaga permukaan kerja.Perhatian.a.Kegunaan utama ragum meja ialah untuk memegang benda kerja semasa ianya dikerjakan.

4.Lihat rajah 13 di bawah. atau digergajikan. 2.Saiz Apit G dan Apit F ditentukan oleh jarak bukaan maksimum antara bahagian rahang.b. -memegang kayu yang hendak digerudikan. dipahat. 3.Kegunaan Apit G dan Apit F adalah untuk : -mengapit kayu ketika proses mengglukan dua kepingan kayu. Rajah 12 : Apit G dan Apit F .Bahagian pemidang Apit G dan Apit F diperbuat daripada bahan keluli.Apit G digunakan bersama-sama kayu kecil atau reja kayu untuk melindungi permukaan benda kerja yang diapit. Apit G dan Apit F 1.

papan yang hendak dicantum atau diglukan. 1.9 meter.8 meter. pemidang pintu. 1. perabut. Rajah 13 : Apit Panjang .Apit panjang digunakan untuk proses pemasangan tanggam.5 meter. Apit Panjang Apit panjang diperbuat daripada besi tuangan atau aluminium dengan panjangnya ialah 0. Sila lihat rajah 14 di bawah. dan 1. tingkap.2 meter.6 meter.d. 0.

e. Lihat rajah 15 di bawah. Rajah 14 : Api Rencong . Apit Rencong Apit rencong diperbuat daripada aluminium atau besi tuangan.Fungsinya ialah untuk menetapkan kedua-dua bahagian kayu yang bertanggam rencong apabila hendak diglu atau dipakukan seperti dalam kerja pemasangan kerangka gambar.

Kakaktua terdiri daripada lengan.Kakak tua biasanya bersaiz antara 125mm hingga 300mm. dan sebagainya.rahang. rivet. Gambarajah 15 : Kakak tua . Kakak Tua Kakak tua digunakan untuk mengeluarkan paku.f. memotong dawai. dan kuku.

ALAT MEMOTONG DAN MENAJAM .

gergaji belah.Manakala bagi menajamkan alat-alat ini pula ia adalah seperti ketam pelicin. dan ketam golek. gergaji puting.ketam tetingkat.3 : Alat Memotong dan Menajam Alat-alat dalam bahagian ini ialah untukmenyediakan kayu kepada saiz dan bentuk yangdikehendaki. ketam pang kas. ketam lurah.1. dan gergaji lengkung halus.Alat memotong ialah seperti gergaji kerat. . ketamkasar.

ketam kasar sepanjang 500-750 mm. .Ketam yamg sentiasa digunakan dalam proses membuat kerja kayu dan perabut ialah: 1.a. Jenis-jenis Ketam Terdapat pelbagai jenis ketam tangan yang ada di dalam bengkel.ketam kasar 2.ketam pangkas 6.ketam golek 4.ketam lurah 5.ketam pancaguna 8.ketam tetingkat 7.ketam pelicin 3.

Ketam Kasar a-Ketam Kasar -Terdiri daripada jenis kayu atau logam -Digunakan untuk mengetam permukaan kayu osecara kasar kepada saiz yang diperlukan dengan cepat -Permukaan kayu yang dihasilkan adalah kasar dan perlu diketam semula dengan ketam pelicin kepada saiz yang tepat. -Panjang ketam kasar ini antara 355-380 mm .1.

-mata keluli yang tajam dan lurus selebar 37 mm hingga 62 mm. badan ketam pelicin juga ada yang diperbuat daripada logam dan kayu. -Badannya terdapat yang berukuran 203228 mm. .Ketam Pelicin -Sebagaimana juga ketam kasar. -Kegunaannya ialah untuk mengetam permukaan kayu selepas diketam dengan ketan kasar kepada saiz yang lebih tepat.2.

Ketam Tetingkat . ketam tetingkat mata hujung dan ketam tetingkat mata tepi. . .3. .Ketam ini dibina khas untuk membuat tetingkat pada tepi atau hujung kepingan kayu.Ketam ini boleh didapati untuk kerja khas seperti ketam tetingkat berlaras.Ketam ini juga terdapat pelbagai jenis dan bentuk.

. panjangnya ialah 170 mm dan lebarnya 50 mm. .4.Ketam pangkas ini bersaiz kecil.Ketam ini sangat berguna untuk membuat kerja-kerja penyudah atay kerja kecil yang tidak dapat dikerjakan dengan ketam yang lain seperti menyediakan kumai serong. .Ketam ini dibuat khas untuk mengetam penghujung atau pangkal kayu secara melintang ira.Ketam Pangkas .

5. .Ketam lurah ini dibina dengan dengan mata yang seumpamanya bagi membina lurah atau saluran yang selari di sepanjang ira kayu dengan jarak yang tertentu dari tepi kayu. .Ketam Lurah .Ketam lurah ini mempunyai satu penahan di bahagian tepi yang boleh dilaraskan untuk menetapkan jarak dari tepinya.

Ketam ini diperbuat daripada logam.Bermata lengkung ataupun lurus untuk kerja yang berasingan . Ketam Golek .6. .Ketam golek digunakan untk mengetam bahagian tepi permukaan kayu kecil yang cembong. .

7. Ketam Pancaguna . untuk membuat tetingkat dan lurah daripada logam mata pemotong pelbagai saiz.Ketam ini diperbuat .Ketam ini digunakan .Ketam ini mempunyai berat.Ketam ini besar dan . .

Jenis-jenis ketam .

antaranya ialah: 10. Gergaji Puting 13. Perbezaan utama antara kedua dua gergaji ini ialah pada bentuk giginya.Memotong kayu melintang urat kayu memerlukan gergaji kerat. Gergaji Bajang 15. Gergaji Lengkung Halus 14.Proses memotong kayu mengikut urat selari memerlukan gaji belah.Terdapat beberapa jenis gergaji yang selalu digunakan. Gergaji Tebok 16. Gergaji Ekor Tikus .Terdapat pelbagai jenis gergaji.saiz mata gergaji tangan ditentukan oleh panjang mata gergaji dari hujung ke tumit dan bilangan giginya dalam 25 mm.Jenis-jenis Gergaji Proses kerja-kerja di bengkel kerja kayu memerlukan gergaji untuk memotong atau membelah kayu. Gergaji Kerat 11. Gergaji Belah 12.b.

. .Gergaji kerat biasanya panjang antara 550 mm 700 mm.Lihat rajah di bawah yang menunjukan saiz dan bilangan gigi . Gergaji Kerat .Gergaji kerat mempunyai gigi berbentuk pisau di hujungnya dan tepi hadapannya bersudut antara 70 darjah-80 darjah kepada garisan giginya.Gergaji kerat digunakan khas untuk mengerat kayu secara melintang ira kayu.1. Rajah : Gergaji Kerat . . .Gergaji kerat mempunyai bilanagn gigi nya antara 5 hingga 9 batang bagi setiap 25 mm.

. . Gergaji Belah . jenis sederhan.Panjang gergaji kerat ini ialah antara 600 mm hingga 700 mm. .Gergaji belah digunakan khas untukmembelah kayu yang telah digergajikan mengikut atau selari dengan ira kayu.Gergaji belah mempunyai bilangan gigi antara 3 hingga 6 bilah bagi setiap 25 mm.2. .Gergaji belah mempunyai gigi yang berbentuk serupa dengan mata pahat dan tepi hadapannya bersudut tepatdenagn garis giginya.Gergaji ini mempunyai tiga jenis iaitu jenis kecil. dan jenisbesar . Rajah : Gergaji Belah .Penggunaan gergaji ini bergantung kepada ketebalan kayu yang hendak dibelah.

.Cara-cara menggunakan gergaji tangan 3. 4. Condongkan gergaji 60° daripada benda kerja apabila mengergaji kerat. Condongkan gergaji 45°daripada benda kerja apabila mengergaji belah.

Bentuknya hampir sama dengan gergaji kerat dan mempunyai mata kecil anta 12 hingga 14 bilah bagi setiap 25 mm.3. .Ia merupakan gergaji kecil yang mempunyai gigi-gigi yang halus sesuai untuk memotong kayu-kayu yang kecil. . Rajah : Gergaji Putting .Kegunaannya adalah untuk mengerat secara lurus untuk membuat tanggam seperti membuat puting dan lain-lain.Gergaji puting mempunyai mata yang nipis yang terpaksa diperkuatkan oleh jalur logam ( patil keluli) di belakang matanya.Biasanya penahan tepi digunakan semasa menggergajikan menggunakan gergaji puting. . . Gergaji Puting .

Gergaji lengkug halus ini digunakan untuk membuat lengkung yang sempit pada papan nipis pada bahagian dalam dan luar.Gergaji ini mempunyai mata yang sangat halus dipasang pada bingkai logam yang tegak. .Gergaji Lengkung halus . .4.Panjang matanya ialah 150 mm. .

Bentuk gergaji bajang serupa dengan gergaji puting tetapi lebih kecil.Giginya pula lebih kecil iaitu 18 hingga 22 bagi setiap inci. . .Gergaji bajang digunakan untuk membuat tanggam yang pemasangannya lebih ketat dan tepat terutama dalam membuat Rajah : Gergaji Bajang . Gergaji Bajang .5.

.Panjangnya 300mm hingga 450 mm. . Gergaji Tebok .6.Gergaji tebok bermata halus dan berbentuk tirus.Gergaji tebok digunakan untuk memotong benda kerja yang lurus dan melengkung di bahagian dalam .

.Kegunaannya ialah untuk memotong atau mengerta benda kera yang lurus atau melengkung di bahagian dalam yang lebih sempait.Mata gergaji tekor tikus lebih halus daripada mata gergaji tebok. Gergaji Ekor Tikus . .Gergaji ekor tikus bersaiz lebih pendek daripada gergaji tebok iaiti 200 mm hingga 400 mm.7. .Terdapat tiga jenis mata yang boleh ditukar. .

Manakala bahagian pemegang atau hulu pula diperbuat daripada kayu atau plasti yang tahan diketuk Pahat-pahat tersebut ialah : Pahat Pelubang (Kerja Kasar) Pahat Parut (Kerja halus) Pahat Kuku Jenis Peraut-Serong Dalam Pahat Kuku Jenis Pengukir-Serong Luar . Jenis-Jenis Pahat Terdapat empat (4) jenis pahat dalam proses kerja kayu.pahat ini biasanya diperbuat daripada keluli.Pahatpahat ini mempunyai fungsi yang berlainan dalam membuat sesuatu kerja.c.

Pahat Pelubang atau Pahat Kukuh . Pahat Pelubang dibuat dengan matanya yang tebal supaya tahan diketuk dengan gandin semasa membuat lubang atau kerja-kerja kasar.ii.Lihat rajah di sebelah 1. iv. Semasa mencanai matanya mestilah bersudut 20° hingga 25°. Sudut menajamkan mata menggunakan batu asah pulaantara 30° hingga 35°. iii.

mata pahat ini adalah serong pada bahagian tepinya serta serongan itu adalah lebih panjang dan nipis. Sudut menajamkan mata pahat ini ialah 25°. Gandin diperlukan semasa mengetuk pahat ini.i. iv. 2.Matanya tebal dibahagian tengah dan nipis pada bahagian tepi.Ini menyebabkan ianya tidak sekuat pahat pelubang.Manakala untuk menajamkan menggunakan mesin pencanai pula ialah 20°. Pahat peraut pada kebiasaannya. ii. Lebar matanya antara 3 mm hingga 50 mm iii. Pahat peraut sesuai untuk kerja-kerja meraut seperti mengemaskan tanggam dan acuan yang mempunyai pelbagai bentuk kumai. v. Pahat Peraut atau Pahat Tepi Serong .

. Pahat jenis ini bersaiz antara 3mm hingga 40 mm 3. Ia sesuai membuat lengkung dalam kerja ukir-mengukir.i. ii. iii. Matanya bersaiz antara 3mm hingga 40 mm. Pahat Kuku Jenis Peraut Serong Dalam 3. Pahat jenis ini biasanya digunakan untuk mendapat permukaan yang melengkung ii. Pahat jenis ini biasanya digunakan untuk membuat lurah tepat. Pahat Kuku Jenis Peraut Serong Luar i.

Gambar rajah : Jenis-jenis pahat

Gambarajah : Cara mengasah pahat

ALAT MENUKUL DAN MEMUTAR

Alatan Menukul Dan Memutar Proses kerja kayu di dalam bengkel kerja kayu melibatkan berbagai jenis Alatan.Peralatan-peralatan tersebut boleh di kelaskan kepada dua Bahagian iaitu Peralatan Menukul dan Peralatan Memutar. Tukul Kuku Kambing(Tukul Besi Berkuku) vi.1. Tukul Besi Kepala atau Bongkol Bulat viii. Alatan Memutar : xii. Gerudi tangan xiv.4. Pembenam Paku B. Gerudi Giarsala . Gandin ix. Tukul Besi Warrington vii. Alat Menukul : v. D. Pemutar Skru Jenis Alur dan Pemutar Skru Philip xiii.

6 kg -Tukul ini digunakan untuk mengetuk dan mencabut paku. Alatan Menukul i. -Saiz lazimnya antara 0.2 kg. Tukul Kuku Kambing(Tukul Besi Berkuku) -Tukul kuku kambing mempunyai pemegang yang dibuat daripada kayu atau besi dan bahagian bongkolnya bengkok dan terbelah -Saiznya ditentukan mengikut berat kepala biasanya antara 260 g hingga 1.5 kg hingga 0.A. .

.Saiz semua jenis tukul ditentukan oleh berat kepalanya. Tukul Besi Warrington. beratnya 0. .Saiznyaditentukan mengik ut nombor 00 ke 12. . . saiz 2/3.Bongkol berfungsi menukul paku yang kecil seperti paku panel serta menekan kayu hiasan dan venir ke temaptnya semasa diglu danbahagian untuk menget uk paku di bahagian tepi perabut yang sempit .4 kgmerupakan saiz tukul yang sesuai un tuk kerja am.Tukul warrington mempunyai bongkol berbentuk baji yang melintang.i.Bongkol berbentuk baji ini dapat mengetuk paku halus yang dipegangdi celah jari .

Gandin kayu digunakn untuk memahat dan memasang atau menanggalkan tanggam.Kepala gandin berbentuk selinder atau segi empat . . .Gandin diperbuat daripada kayu keras. .iii.Gandin .

-Matanya dibuat daripada keluli aloi bentuk bulat dan hujung samada kepala atau Philips. -Panjang matanya antara 75mm hingga 300mm.B.Pemutar Skru Jenis Alur dan Jenis Philip -Terdiri daripada dua jenis iaitu jenis biasa atau pub bergear. -Pemegangnya dibuat daipada kayu atau plastik. 1. .Alat Memutar Alat memutar adalah alat yang digunakan untuk memasang antaradua kayu dengan cara pusingan sama ada mengikut arah jam atau lawan jam dengan menggunakan skru. -Kegunaan alat ini aialah untuk memasang atau menaggalkan skru.

2.Gerudi Gerudi terdiri daripada dua jenis : -Gerudi bergear lebih ringan -Gerudi jenis gear sal(engkol) Kegunaan gerudi ialah untuk memudahkan kerja melubang Terdapat beberapa jenis mata antaranya -Mata tengah -Mata terlaras -Mata paku -Mata pulas -Mata Froster -Mata Pelubang benam .

dan rahang. tangkai engkol. bindu. Ia boleh membiuat lubang pada kayu dan logam. Bahagian utama gerudi ialah hulu. Gerudi tangan Gerudi tangan digunakan untukmembuat lubang yang berdiameter tidak melebihi 8 mm. pemegang tepi.4mm hingga 12. mata gerudi hendaklah dibubuh minyak untuk mengelak mata panas dan terbakar. piring gear. Saiz mata gerudi pintal ialah 0.5mm. Semasa mengerudi logam. Gerudi tangan digunakan bersama mata gerudi pintal. pinion. .a.

Ia tidak boleh membuat lubang pada logam.b. Saiz mata gerimit adalah lebih besar jika dibandingkan dengan mata gerudi pintal. pemegang. rangka. gear sehala. dan rahang. . Saiznya ditentukan pada hayunan pemegangnya. Gerudi Engkol Gerudi engkol digunakan untuk menebuk lubang pada kayu. Bahagian utamanya ialah kepala. bindu. Gerudi engkol digunakan bersama mata gerimit. cincin sesondol.

pusingkan mata senggerek ke kanan dan ke kiri sambil menekan.3. . Untuk membuat lubang. Senggerek Senggerek digunakan untuk membuat lubang kecil pada kayu.

1. Antaranya ialah : Kikir Pipih Tirus Kikr Pipih Kasar Kikir Belah Rotan Kikir Bulat Kikir Segi Empat sama Kikir Segi Tiga Kikir Pipih Nipis Kikir Bentuk Pisau .5. dan melicinkan permukaan sesuatu komponen kerja.1 Kikir Menajam Sejenis alatan tangan yang diperbuat daripada keluli bermutu tinggi.Kegunaan kikir ialah untuk memotong. pemilihan kikir mestilah dibuat dengan tepat. Pelbagai jenis kikir yang terdapat di dalam bengkel kerja kayu. Bagi menghasilkan sesuatu kerja dengan cepat dan permukaan yang licin.5 Alat Menajam 1. menipis.

Pada permukaan kikir. halus dan sangat halus. giginya dipotong silang intan dan terdapat gigi lurus pada kedua-dua belah tepi. . dua pertiga panjangnya berbentuk selari dan satu pertiga panjang hujungnya berbentuk tirus. Gigi kikir beperanan kepada pengkelasan dred iaitu sederhana. Tepi selamat digunakan semasa mengikir tepi penjuru dalam. kasar. Kikir Pipih Tirus Kikir pipih tirus digunakan dalam kerja-kerja am yang melibatkan berbagai-bagai jenis kerja yang berlainan. b. Salah satu tepi kikir ini tiada gigi dan tepi ini digelar tepi selamat. Kikir Pipih Kasar Gred kiki pipih kasar terdiri daripada gred kasar hingga sangat halus. Kikir jenis ini perlu digunakan untuk kerja-kerja penyudahan.a.

Kikir Bulat Kikir ini juga dikenali sebagai kikir ekor tirus. . Kikir ini digred dari pada kasar hingga gred halus. d.c. Kikir Belah Rotan Kikir ini digunakan untuk kerja-kerja penyudah bahagian yang telah siap. Kikir ini digunakan untuk membesarkan lubang yang berbentuk bulat dan lubang melengkung. Bentuk giginya lurus dan bersilang. Gigi pada permukaan yang melengkung berbentuk silang. Gigi pada permukaan rata berbentuk wajik.

Gred kikir ini daripada yang sangat kasar dan sangat halus. Kikir jenis ini juga digunakan untuk membersihkan pepenjuru yang bersudut. Kikir Segi Empat Sama f. Kegunaan lain ialah untuk mengikir lurah atau alur yang berbentuk segi empat. Mata gigi kikir ini bersilang. Terdapat dalam gred kasar hingga sangat halus. Kikir Segi Tiga Kikir ini ialah kikir untuk kerja menajamkan gergaji belah dan kerat. e. . Kikir ini juga boleh mengikir sudut-sudut dalam yang tajam. Kegunaan kikir ini ialah untuk mengikirkan atau membesarkan lubang yang berbentuk segi empat secara kasar.

150mm dan 200mm. Gigi kikir ini berbentuk silang. Digunakan juga untuk menajamkan alat-alat pemotong. Kikir Pipih Nipis h.Terdapat dalam gred kasar hingga sangat halus. Saiz kikir ini ialah 100mm. Kikir Pipih Nipis Terdapat dalam gred kasar hingga sangat halus. Bentuk kikir ini tirus pada hujungnya tetapi tebal sama pada keseluruhan panjang. . Kegunaan utama ialah untuk menajamkan mata yang terdapat pada mata gergaji. g. Kegunaan utama ialah untuk mengikir celah-celah yang nipis.

Rajah : Kikir .

Penulisan ini memberi penjelasan dan pemahaman yang mantap tentang fungsi sesuatu alatan tangan. Pengalaman ini akan kami gunakan nanti apabila bertugas di sekolah nanti.Kesimpulan. Kami juga dapat mengenali berbagai jenis alatan kerja tangan dan ada yang kami tidak mengetahui nama dan fungsinya. Penulisan tugasan ini amat berharga kerana memberi pendedahan cara penggunaan alatan tangan yang betul. Penulisan kreatif ini dapat memberi kefahaman kepada kami tentang fungsi alat kerja tangan. Pengalaman ini mungkin tidak dapat diulangi di waktu dan tempat yang lain. .

lampiran .

Gambarajah :Gerimit Gambarajah Gambarajah Gambarajah :Gerimit Gambarajah Gambarajah : Gandin : Gerudi tangan Gambarajah : Pemutar Skru : Gandin : Gerudi tangan Gambarajah : Pemutar Skru .

Teknologi Kayu. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka. Walton. John. . Kemahiran Hidup Bersepadu (Teras dan KMT) : Sasbadi. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka. Shahnon Lim. Anuar bin Mohamad (2004). (1971). Skudai : Jabatan Pendidikan Teknikal dan Kejuruteraan.UTM. Pertukangan Kayu : Teori dan Amalan. Mat Lazim Zakaria (2001). Petaling Jaya.Bahan Rujukan Asnul Dahar bin Minghat.Zainal A (2004). Bahan dan Binaan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->