P. 1
2342388-ALATAN-TANGAN-DALAM-KERJA-KAYU

2342388-ALATAN-TANGAN-DALAM-KERJA-KAYU

|Views: 893|Likes:
Published by Pui Yee Lam

More info:

Published by: Pui Yee Lam on Feb 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as TXT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/02/2013

pdf

text

original

Alatan Tangan Dalam Kerja Kayu MOHD ALI BIN JEMALI INSTITUT PERGURUAN TEMENGGONG IBRAHIM, JOHOR BAHRU

Isi Kandungan . Penghargaan 3 . Pengenalan 5 . Alatan Menanda dan merancang tanda 6 . Alat mengapit dan menyangga 19 . Alat memotong dan menajam 26 . Alat menukul dan memutar 61 . Kesimpulan 68 . Lampiran 69 . Rujukan 71

ALATAN TANGAN DALAM KERJA KAYU

Alat Memukul dan Memutar 1.1.3. Alat Memotong 1. Alat Menanda dan Merancang Tanda 1. PENGENALAN Pada amnya alatan tangan dalam kerja kayu dapat dikelompokan kepada :1.5.2.4.1. Alat Menajam . Alat mengapit dan Menyangga 1.

ALAT MENANDA DAN MERANCANG TANDA .

Permukaan pembaris keluli ditandai dengan ukuran sentimeter (cm) dan milimeter (mm).Lihat rajah 1 di sebelah : Rajah 1 : Pembaris keluli .1. Alat Menanda dan Merancang 1.Pembaris Keluli Pembaris keluli ini diperbuat daripada keluli berkarbon tinggi yang tahan karat dan keras.1.Pembaris keluli ini bersaiz 300 mm dan 1000 mm.

a)Kegunaan alat ini ialah :-mengukur dan memindahkan -membina garisan lurus padapermukaan -menguji kerataan permukaan b) Cara menggunakan pengukur keluliadalah seperti yang berikut.(b) ( c) di sebelah. Rajah 1(a) : Mengukur panjang Rajah 1(b) : Menguji Kerataan Rajah 1( c ) :Membina Garisan Lurus .Rajah !(a).Lihat.

Sesiku L biasanya bersaiz 20 cm. a)Kegunaan Sesiku L -menguji sesuatu permukaan bersudut tepat dan kerataan permukaan kayu -menguju kepersegian kayu b)Cara-cara menggunakan Sesiku L adalah seperti berikut.Sesiku L Bahagian lengan atau mata sesiku L diperbuat daripada keluli yang tahan. Lihat Rajah 4 di sebelah.Lihatrajah 2 di sebelah.Manakala bahagian badannya diperbuat daripada kayu keras atau keluli.Pada mata ditandai dengan ukuran sentimeter dan inci.Menguji tepi yang bertsudut tepat ii)Menguji Kerataan kayu Rajah 3(a).3(b) : Mengukur Sudut Dan Kerataan. i. Rajah 2 : Sesiki L .2.

0 meter hingga 8.Pita Pengukur Pita pengukur diperbuat daripada plastik atau keluli.Panjang pita pengukur yang biasa dapat dilihat ialah antara 2.Kegunaan pita pengukur ialah untuk mengukur jarak yang pendek serta panjang. Rajah 3 : Pita Pengukur . Lihat Rajah 3 di bawah.Pita pengukur juga boleh digunakan untuk memindahkan ukuran.3.0 meter.

Rajah 4 : Pisau Penanda .4.Pensil ini khas untuk kerja kasar sahaja seperti menanda dan merancang tanda.Pisau Penanda Pisau penanda ialah sejenis pisau kecil yang diperbuat daripada keluli khas.Lihat rajah 4 di bawah. 5.Pisau penanda digunakan untuk menandakan garisan yang akan dipotong dengan gergaji atau pahat semasa membuat tanggam. Permukaannya berbentuk segiempat tepat.Pensil Tukang Mata dan badan pensil ini lebih lebar dan tebal.

Rajah 5 di sebelah. Saiznya berbeza-beza daripada 90 sm hingga 480 sm Pembaris lipat berfungsi sebagai alat pengukur atau memindahkan ukuran ke benda kerja yang sedang dibuat.6. Hujung pembaris ini diperkuatkan dengan loyang supaya tahan lasak. Pembaris Lipat Pembaris lipat dibuat daripada kayu keras yang boleh dilipat. Rajah 5 : Pembaris Lipat .

Ia dperbuat daripada kayu atau logam yang lurus dan rata pada kedua-dua mukanya.7.Lihat rajah 6 di bawah. Rajah 6 : Aras Spirit .Pada bahagian tengah serta hujungnya dipasangkan tabung spirit atau air untuk mendapatkan aras atau kepugakan. Aras spirit ialah sejenis alat untuk menentukan aras dan kepugakkan.Aras Spirit.5 meter (m).Panjang Aras Spirit biasanya diantara 300 milimeter (mm) hingga 1.

Rajah 7 : Sesiku Serong Boleh Laras Rajah 8 : Sesiku Bergabung . Bentuk badannya serupa dengan sesiku L melainkan matanya tidak dipasang tetap.8.Sesiku Bergabung Badan dan mata diperbuat daripada keluli.Lihat rajah 7.Badannya mempunyai satu muka yang bersudut 90°dan mukanya yang lain bersudut 45°dengan matanya.Ia digunakan untuk menadakan atau menguji sesuatu garisan yang sudutnya lain daripada 45° darjah dan 90° darjah.Sesiku Serong Boleh Laras. 9.Manakala matanya boleh dilaraskan atau diubahsuaikan kedudukan pada badannya.Lihat rajah 8.

Terdapat dua jenis tolok penanda iaitu Tolok Penanda satu paku(mata) dan Tolok Penanda Tanggam Puting(dua mata).Tolok penanda mempunyai badan dan pelaras. Rajah 9 : Tolok Penanda .Tolok Penanda Tolok penanda diperbuat daripada kayu. Lihat rajah 9 di bawah.Mata terdapat pada kayu pelaras.10.

garisan selari dibuat pada permukaan kayu Rajah 9(a) : Tanda Tebal kayu Rajah 9(b) : Tanda Lebar kayu .Cara menanda tebal kayu. -Tebal atau lebar kayu itu dapat ditandai dengan garisan selari dengan iras kayu yang dibuat pada sisi atau permukaan kayu.garisan selari dibuat pada sisi kayu Lebar kayu. -Tolok penanda digunakan untuk menandai ukuran tebal atau lebar kayu. -Garisan ini menunjukkan tebal atau lebar kayu dalam ukuran yang seragam.a)Kegunaan Tolok Penanda.

Pastikan bahawa mata taji tolok penanda menggores permukaan kayu untuk membentuk garisan kerja Rajah 10 : Cara menanda . ketatkan skru tangan itu semula.Tolok ini perlu dicondongkan sedikit ke depan supaya mudah ditolak. 2. 3.b) Cara-cara menggunakan Tolok Penanda.Semasa menggunakan tolok ini pastikan bahawa badan tonggak ditolak rapat ke sisi atau permukaan kayu.Lihat rajah 10 bawah.Laraskan badan tonggak mengikut ukuran yang dikehendaki.Longgarkan skru tangan. 1.Kemudian.

Tolok bersengat digunkan untuk membuat bulatan pada kayu atau membuat tanda melengkung. Tolok bersengat ialah sepasang jangka yang diperbuat daripada keluli dan kedua-dua kakinya adalah tajam seperti paku.11. Rajah 11 : Tolok Bersengat . Tolok Bersengat.

ALAT MENGAPIT DAN MENYANGGA .

2.Alat Mengapit dan Menyangga Proses kerja-kerja pemasangan. Peralatan ini direkebentukkan khas untuk jenis pemasangan yang tertentu. alat-alat khas hendaklah digunakan untuk mengapit dan menyangga benda-benda kerja yang berasingan supaya aktiviti amali dapat dilakukan dengan mudah dan selamat. Apit F.Antara peralatan untuk kerja mengapit dan menyangga ialah ragum meja. apit G. Apit panjang.1. samada kerja logam atau kerja kayu. .Kakaktua dan lain-lain lagi.Apit Rencong.

3. Ragum Meja 1. 2.Ragum meja terdapat pada meja kerja kayu dan logam(Lihat Rajah 12 di bawah).Rahang ragum meja logam pula dilapik dengan logam lembut (biasanya aluminium) untuk menjaga permukaan kerja. 4. Rajah 12 : Ragum Meja .Jangan menggunakan ragum meja sebagai andas.a.Kegunaan utama ragum meja ialah untuk memegang benda kerja semasa ianya dikerjakan. 5.Perhatian.Ragum meja dilapik dengan kayu pada kedua-dua rahangnya untuk mengelakkan permukaan benda kerja daripada rosak semasa diapit.

b.Lihat rajah 13 di bawah.Kegunaan Apit G dan Apit F adalah untuk : -mengapit kayu ketika proses mengglukan dua kepingan kayu. dipahat. atau digergajikan. 3. 4.Saiz Apit G dan Apit F ditentukan oleh jarak bukaan maksimum antara bahagian rahang. Rajah 12 : Apit G dan Apit F . 2.Bahagian pemidang Apit G dan Apit F diperbuat daripada bahan keluli.Apit G digunakan bersama-sama kayu kecil atau reja kayu untuk melindungi permukaan benda kerja yang diapit. -memegang kayu yang hendak digerudikan. Apit G dan Apit F 1.

papan yang hendak dicantum atau diglukan. 0. tingkap.d.8 meter. 1. dan 1.5 meter.6 meter.9 meter. 1.2 meter.Apit panjang digunakan untuk proses pemasangan tanggam. perabut. Rajah 13 : Apit Panjang . pemidang pintu. Apit Panjang Apit panjang diperbuat daripada besi tuangan atau aluminium dengan panjangnya ialah 0. Sila lihat rajah 14 di bawah.

Fungsinya ialah untuk menetapkan kedua-dua bahagian kayu yang bertanggam rencong apabila hendak diglu atau dipakukan seperti dalam kerja pemasangan kerangka gambar. Rajah 14 : Api Rencong . Apit Rencong Apit rencong diperbuat daripada aluminium atau besi tuangan. Lihat rajah 15 di bawah.e.

rahang. memotong dawai.f.Kakak tua biasanya bersaiz antara 125mm hingga 300mm. dan sebagainya. rivet. Gambarajah 15 : Kakak tua . Kakak Tua Kakak tua digunakan untuk mengeluarkan paku.Kakaktua terdiri daripada lengan. dan kuku.

ALAT MEMOTONG DAN MENAJAM .

3 : Alat Memotong dan Menajam Alat-alat dalam bahagian ini ialah untukmenyediakan kayu kepada saiz dan bentuk yangdikehendaki.ketam tetingkat. . ketamkasar.Alat memotong ialah seperti gergaji kerat. ketam lurah.Manakala bagi menajamkan alat-alat ini pula ia adalah seperti ketam pelicin. dan gergaji lengkung halus. gergaji puting. dan ketam golek. gergaji belah. ketam pang kas.1.

Ketam yamg sentiasa digunakan dalam proses membuat kerja kayu dan perabut ialah: 1.ketam kasar 2.a.ketam golek 4. Jenis-jenis Ketam Terdapat pelbagai jenis ketam tangan yang ada di dalam bengkel.ketam pangkas 6.ketam kasar sepanjang 500-750 mm.ketam pancaguna 8.ketam tetingkat 7. .ketam lurah 5.ketam pelicin 3.

1.Ketam Kasar a-Ketam Kasar -Terdiri daripada jenis kayu atau logam -Digunakan untuk mengetam permukaan kayu osecara kasar kepada saiz yang diperlukan dengan cepat -Permukaan kayu yang dihasilkan adalah kasar dan perlu diketam semula dengan ketam pelicin kepada saiz yang tepat. -Panjang ketam kasar ini antara 355-380 mm .

2. . -mata keluli yang tajam dan lurus selebar 37 mm hingga 62 mm. badan ketam pelicin juga ada yang diperbuat daripada logam dan kayu.Ketam Pelicin -Sebagaimana juga ketam kasar. -Kegunaannya ialah untuk mengetam permukaan kayu selepas diketam dengan ketan kasar kepada saiz yang lebih tepat. -Badannya terdapat yang berukuran 203228 mm.

3. .Ketam ini juga terdapat pelbagai jenis dan bentuk.Ketam ini dibina khas untuk membuat tetingkat pada tepi atau hujung kepingan kayu. . Ketam Tetingkat .Ketam ini boleh didapati untuk kerja khas seperti ketam tetingkat berlaras. ketam tetingkat mata hujung dan ketam tetingkat mata tepi. .

Ketam pangkas ini bersaiz kecil.Ketam Pangkas .Ketam ini sangat berguna untuk membuat kerja-kerja penyudah atay kerja kecil yang tidak dapat dikerjakan dengan ketam yang lain seperti menyediakan kumai serong.4. . panjangnya ialah 170 mm dan lebarnya 50 mm.Ketam ini dibuat khas untuk mengetam penghujung atau pangkal kayu secara melintang ira. . .

Ketam Lurah .Ketam lurah ini mempunyai satu penahan di bahagian tepi yang boleh dilaraskan untuk menetapkan jarak dari tepinya. .Ketam lurah ini dibina dengan dengan mata yang seumpamanya bagi membina lurah atau saluran yang selari di sepanjang ira kayu dengan jarak yang tertentu dari tepi kayu.5. .

.Ketam ini diperbuat daripada logam.6. Ketam Golek .Ketam golek digunakan untk mengetam bahagian tepi permukaan kayu kecil yang cembong.Bermata lengkung ataupun lurus untuk kerja yang berasingan . .

untuk membuat tetingkat dan lurah daripada logam mata pemotong pelbagai saiz. Ketam Pancaguna .Ketam ini besar dan .Ketam ini diperbuat .7. .Ketam ini digunakan .Ketam ini mempunyai berat.

Jenis-jenis ketam .

Gergaji Kerat 11. Gergaji Belah 12. Perbezaan utama antara kedua dua gergaji ini ialah pada bentuk giginya.Memotong kayu melintang urat kayu memerlukan gergaji kerat. Gergaji Ekor Tikus .Jenis-jenis Gergaji Proses kerja-kerja di bengkel kerja kayu memerlukan gergaji untuk memotong atau membelah kayu.Terdapat beberapa jenis gergaji yang selalu digunakan. Gergaji Lengkung Halus 14. antaranya ialah: 10. Gergaji Tebok 16.saiz mata gergaji tangan ditentukan oleh panjang mata gergaji dari hujung ke tumit dan bilangan giginya dalam 25 mm.b. Gergaji Bajang 15.Proses memotong kayu mengikut urat selari memerlukan gaji belah.Terdapat pelbagai jenis gergaji. Gergaji Puting 13.

Gergaji kerat biasanya panjang antara 550 mm 700 mm.Gergaji kerat mempunyai bilanagn gigi nya antara 5 hingga 9 batang bagi setiap 25 mm.Gergaji kerat digunakan khas untuk mengerat kayu secara melintang ira kayu. .1. Rajah : Gergaji Kerat . . .Lihat rajah di bawah yang menunjukan saiz dan bilangan gigi . .Gergaji kerat mempunyai gigi berbentuk pisau di hujungnya dan tepi hadapannya bersudut antara 70 darjah-80 darjah kepada garisan giginya. Gergaji Kerat .

.Gergaji ini mempunyai tiga jenis iaitu jenis kecil.Gergaji belah digunakan khas untukmembelah kayu yang telah digergajikan mengikut atau selari dengan ira kayu.Gergaji belah mempunyai bilangan gigi antara 3 hingga 6 bilah bagi setiap 25 mm. jenis sederhan.Penggunaan gergaji ini bergantung kepada ketebalan kayu yang hendak dibelah. Rajah : Gergaji Belah . dan jenisbesar .Panjang gergaji kerat ini ialah antara 600 mm hingga 700 mm. . . Gergaji Belah . .2.Gergaji belah mempunyai gigi yang berbentuk serupa dengan mata pahat dan tepi hadapannya bersudut tepatdenagn garis giginya.

Cara-cara menggunakan gergaji tangan 3. . Condongkan gergaji 60° daripada benda kerja apabila mengergaji kerat. Condongkan gergaji 45°daripada benda kerja apabila mengergaji belah. 4.

.Biasanya penahan tepi digunakan semasa menggergajikan menggunakan gergaji puting.Ia merupakan gergaji kecil yang mempunyai gigi-gigi yang halus sesuai untuk memotong kayu-kayu yang kecil. . .Gergaji puting mempunyai mata yang nipis yang terpaksa diperkuatkan oleh jalur logam ( patil keluli) di belakang matanya. .3. Gergaji Puting .Bentuknya hampir sama dengan gergaji kerat dan mempunyai mata kecil anta 12 hingga 14 bilah bagi setiap 25 mm. Rajah : Gergaji Putting .Kegunaannya adalah untuk mengerat secara lurus untuk membuat tanggam seperti membuat puting dan lain-lain.

Gergaji Lengkung halus .4.Gergaji lengkug halus ini digunakan untuk membuat lengkung yang sempit pada papan nipis pada bahagian dalam dan luar. .Gergaji ini mempunyai mata yang sangat halus dipasang pada bingkai logam yang tegak. .Panjang matanya ialah 150 mm. .

Bentuk gergaji bajang serupa dengan gergaji puting tetapi lebih kecil.5. .Gergaji bajang digunakan untuk membuat tanggam yang pemasangannya lebih ketat dan tepat terutama dalam membuat Rajah : Gergaji Bajang . Gergaji Bajang . .Giginya pula lebih kecil iaitu 18 hingga 22 bagi setiap inci.

. . Gergaji Tebok .Gergaji tebok digunakan untuk memotong benda kerja yang lurus dan melengkung di bahagian dalam .6.Panjangnya 300mm hingga 450 mm.Gergaji tebok bermata halus dan berbentuk tirus.

Mata gergaji tekor tikus lebih halus daripada mata gergaji tebok. .7.Gergaji ekor tikus bersaiz lebih pendek daripada gergaji tebok iaiti 200 mm hingga 400 mm. . . Gergaji Ekor Tikus .Kegunaannya ialah untuk memotong atau mengerta benda kera yang lurus atau melengkung di bahagian dalam yang lebih sempait.Terdapat tiga jenis mata yang boleh ditukar. .

c.Manakala bahagian pemegang atau hulu pula diperbuat daripada kayu atau plasti yang tahan diketuk Pahat-pahat tersebut ialah : Pahat Pelubang (Kerja Kasar) Pahat Parut (Kerja halus) Pahat Kuku Jenis Peraut-Serong Dalam Pahat Kuku Jenis Pengukir-Serong Luar .pahat ini biasanya diperbuat daripada keluli.Pahatpahat ini mempunyai fungsi yang berlainan dalam membuat sesuatu kerja. Jenis-Jenis Pahat Terdapat empat (4) jenis pahat dalam proses kerja kayu.

Lihat rajah di sebelah 1. Sudut menajamkan mata menggunakan batu asah pulaantara 30° hingga 35°.ii. Pahat Pelubang atau Pahat Kukuh . Semasa mencanai matanya mestilah bersudut 20° hingga 25°. iii. Pahat Pelubang dibuat dengan matanya yang tebal supaya tahan diketuk dengan gandin semasa membuat lubang atau kerja-kerja kasar. iv.

Lebar matanya antara 3 mm hingga 50 mm iii.Matanya tebal dibahagian tengah dan nipis pada bahagian tepi.Ini menyebabkan ianya tidak sekuat pahat pelubang. Sudut menajamkan mata pahat ini ialah 25°. Pahat peraut sesuai untuk kerja-kerja meraut seperti mengemaskan tanggam dan acuan yang mempunyai pelbagai bentuk kumai. Pahat Peraut atau Pahat Tepi Serong . Gandin diperlukan semasa mengetuk pahat ini. Pahat peraut pada kebiasaannya. iv. 2. v.Manakala untuk menajamkan menggunakan mesin pencanai pula ialah 20°.i. mata pahat ini adalah serong pada bahagian tepinya serta serongan itu adalah lebih panjang dan nipis. ii.

Pahat jenis ini biasanya digunakan untuk mendapat permukaan yang melengkung ii. Pahat Kuku Jenis Peraut Serong Dalam 3. Pahat jenis ini biasanya digunakan untuk membuat lurah tepat. Matanya bersaiz antara 3mm hingga 40 mm. ii. Ia sesuai membuat lengkung dalam kerja ukir-mengukir. iii.i. Pahat Kuku Jenis Peraut Serong Luar i. . Pahat jenis ini bersaiz antara 3mm hingga 40 mm 3.

Gambar rajah : Jenis-jenis pahat

Gambarajah : Cara mengasah pahat

ALAT MENUKUL DAN MEMUTAR

Peralatan-peralatan tersebut boleh di kelaskan kepada dua Bahagian iaitu Peralatan Menukul dan Peralatan Memutar. Tukul Besi Warrington vii. Alatan Memutar : xii. D. Alatan Menukul Dan Memutar Proses kerja kayu di dalam bengkel kerja kayu melibatkan berbagai jenis Alatan. Tukul Besi Kepala atau Bongkol Bulat viii. Gerudi Giarsala . Pemutar Skru Jenis Alur dan Pemutar Skru Philip xiii. Alat Menukul : v. Pembenam Paku B. Gandin ix.1.4. Tukul Kuku Kambing(Tukul Besi Berkuku) vi. Gerudi tangan xiv.

.6 kg -Tukul ini digunakan untuk mengetuk dan mencabut paku.2 kg.5 kg hingga 0.A. -Saiz lazimnya antara 0. Tukul Kuku Kambing(Tukul Besi Berkuku) -Tukul kuku kambing mempunyai pemegang yang dibuat daripada kayu atau besi dan bahagian bongkolnya bengkok dan terbelah -Saiznya ditentukan mengikut berat kepala biasanya antara 260 g hingga 1. Alatan Menukul i.

Bongkol berbentuk baji ini dapat mengetuk paku halus yang dipegangdi celah jari . . . .Bongkol berfungsi menukul paku yang kecil seperti paku panel serta menekan kayu hiasan dan venir ke temaptnya semasa diglu danbahagian untuk menget uk paku di bahagian tepi perabut yang sempit .4 kgmerupakan saiz tukul yang sesuai un tuk kerja am.Saiz semua jenis tukul ditentukan oleh berat kepalanya. Tukul Besi Warrington. . saiz 2/3.i.Saiznyaditentukan mengik ut nombor 00 ke 12. beratnya 0.Tukul warrington mempunyai bongkol berbentuk baji yang melintang.

Kepala gandin berbentuk selinder atau segi empat .Gandin kayu digunakn untuk memahat dan memasang atau menanggalkan tanggam.iii. .Gandin diperbuat daripada kayu keras. .Gandin . .

-Matanya dibuat daripada keluli aloi bentuk bulat dan hujung samada kepala atau Philips.Alat Memutar Alat memutar adalah alat yang digunakan untuk memasang antaradua kayu dengan cara pusingan sama ada mengikut arah jam atau lawan jam dengan menggunakan skru. -Pemegangnya dibuat daipada kayu atau plastik. 1. -Kegunaan alat ini aialah untuk memasang atau menaggalkan skru.Pemutar Skru Jenis Alur dan Jenis Philip -Terdiri daripada dua jenis iaitu jenis biasa atau pub bergear.B. . -Panjang matanya antara 75mm hingga 300mm.

Gerudi Gerudi terdiri daripada dua jenis : -Gerudi bergear lebih ringan -Gerudi jenis gear sal(engkol) Kegunaan gerudi ialah untuk memudahkan kerja melubang Terdapat beberapa jenis mata antaranya -Mata tengah -Mata terlaras -Mata paku -Mata pulas -Mata Froster -Mata Pelubang benam .2.

pemegang tepi. Gerudi tangan Gerudi tangan digunakan untukmembuat lubang yang berdiameter tidak melebihi 8 mm. piring gear. Gerudi tangan digunakan bersama mata gerudi pintal.a. Ia boleh membiuat lubang pada kayu dan logam. pinion. mata gerudi hendaklah dibubuh minyak untuk mengelak mata panas dan terbakar. bindu.4mm hingga 12. tangkai engkol. Bahagian utama gerudi ialah hulu. Saiz mata gerudi pintal ialah 0. .5mm. Semasa mengerudi logam. dan rahang.

Saiz mata gerimit adalah lebih besar jika dibandingkan dengan mata gerudi pintal. Bahagian utamanya ialah kepala. Gerudi Engkol Gerudi engkol digunakan untuk menebuk lubang pada kayu. Gerudi engkol digunakan bersama mata gerimit. rangka. pemegang. cincin sesondol. bindu. Ia tidak boleh membuat lubang pada logam. . gear sehala.b. dan rahang. Saiznya ditentukan pada hayunan pemegangnya.

Untuk membuat lubang. Senggerek Senggerek digunakan untuk membuat lubang kecil pada kayu. .3. pusingkan mata senggerek ke kanan dan ke kiri sambil menekan.

Bagi menghasilkan sesuatu kerja dengan cepat dan permukaan yang licin.5. Pelbagai jenis kikir yang terdapat di dalam bengkel kerja kayu. pemilihan kikir mestilah dibuat dengan tepat.1 Kikir Menajam Sejenis alatan tangan yang diperbuat daripada keluli bermutu tinggi. dan melicinkan permukaan sesuatu komponen kerja.1.5 Alat Menajam 1.Kegunaan kikir ialah untuk memotong. Antaranya ialah : Kikir Pipih Tirus Kikr Pipih Kasar Kikir Belah Rotan Kikir Bulat Kikir Segi Empat sama Kikir Segi Tiga Kikir Pipih Nipis Kikir Bentuk Pisau . menipis.

. halus dan sangat halus. Gigi kikir beperanan kepada pengkelasan dred iaitu sederhana. Pada permukaan kikir. Kikir jenis ini perlu digunakan untuk kerja-kerja penyudahan. Tepi selamat digunakan semasa mengikir tepi penjuru dalam. Kikir Pipih Kasar Gred kiki pipih kasar terdiri daripada gred kasar hingga sangat halus. kasar. Kikir Pipih Tirus Kikir pipih tirus digunakan dalam kerja-kerja am yang melibatkan berbagai-bagai jenis kerja yang berlainan. b. giginya dipotong silang intan dan terdapat gigi lurus pada kedua-dua belah tepi. dua pertiga panjangnya berbentuk selari dan satu pertiga panjang hujungnya berbentuk tirus.a. Salah satu tepi kikir ini tiada gigi dan tepi ini digelar tepi selamat.

Gigi pada permukaan yang melengkung berbentuk silang. Kikir ini digunakan untuk membesarkan lubang yang berbentuk bulat dan lubang melengkung. Kikir Belah Rotan Kikir ini digunakan untuk kerja-kerja penyudah bahagian yang telah siap. Bentuk giginya lurus dan bersilang. d.c. . Kikir ini digred dari pada kasar hingga gred halus. Gigi pada permukaan rata berbentuk wajik. Kikir Bulat Kikir ini juga dikenali sebagai kikir ekor tirus.

Kegunaan lain ialah untuk mengikir lurah atau alur yang berbentuk segi empat. Kikir ini juga boleh mengikir sudut-sudut dalam yang tajam. Kikir jenis ini juga digunakan untuk membersihkan pepenjuru yang bersudut.Gred kikir ini daripada yang sangat kasar dan sangat halus. Kikir Segi Empat Sama f. Kegunaan kikir ini ialah untuk mengikirkan atau membesarkan lubang yang berbentuk segi empat secara kasar. . e. Mata gigi kikir ini bersilang. Terdapat dalam gred kasar hingga sangat halus. Kikir Segi Tiga Kikir ini ialah kikir untuk kerja menajamkan gergaji belah dan kerat.

Saiz kikir ini ialah 100mm. Kikir Pipih Nipis h. Gigi kikir ini berbentuk silang. g. Kegunaan utama ialah untuk menajamkan mata yang terdapat pada mata gergaji. 150mm dan 200mm. Kegunaan utama ialah untuk mengikir celah-celah yang nipis. Bentuk kikir ini tirus pada hujungnya tetapi tebal sama pada keseluruhan panjang.Terdapat dalam gred kasar hingga sangat halus. Kikir Pipih Nipis Terdapat dalam gred kasar hingga sangat halus. Digunakan juga untuk menajamkan alat-alat pemotong. .

Rajah : Kikir .

Pengalaman ini mungkin tidak dapat diulangi di waktu dan tempat yang lain.Kesimpulan. Kami juga dapat mengenali berbagai jenis alatan kerja tangan dan ada yang kami tidak mengetahui nama dan fungsinya. Penulisan kreatif ini dapat memberi kefahaman kepada kami tentang fungsi alat kerja tangan. Penulisan ini memberi penjelasan dan pemahaman yang mantap tentang fungsi sesuatu alatan tangan. Penulisan tugasan ini amat berharga kerana memberi pendedahan cara penggunaan alatan tangan yang betul. Pengalaman ini akan kami gunakan nanti apabila bertugas di sekolah nanti. .

lampiran .

Gambarajah :Gerimit Gambarajah Gambarajah Gambarajah :Gerimit Gambarajah Gambarajah : Gandin : Gerudi tangan Gambarajah : Pemutar Skru : Gandin : Gerudi tangan Gambarajah : Pemutar Skru .

Petaling Jaya. Shahnon Lim. John. (1971). Pertukangan Kayu : Teori dan Amalan. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka.Bahan Rujukan Asnul Dahar bin Minghat.Zainal A (2004). Skudai : Jabatan Pendidikan Teknikal dan Kejuruteraan.UTM. Mat Lazim Zakaria (2001). Teknologi Kayu. Anuar bin Mohamad (2004). Bahan dan Binaan. . Walton. Kemahiran Hidup Bersepadu (Teras dan KMT) : Sasbadi. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->