P. 1
Permainan Tradisional Orang India

Permainan Tradisional Orang India

|Views: 13,255|Likes:
Published by Saruves Waran

More info:

Published by: Saruves Waran on Feb 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/18/2013

pdf

text

original

Permainan Tradisional Orang India - Harimau dan Kambing

Sejenis permainan tradisional yang dimainkan oleh orang berbangsa India dipanggil ‘Aade-puli-atem' yang bermaksud ‘ Permainan Harimau dan Kambing'. Persiapan untuk permainan ini agak mudah. Alatalat yang diperlukan ialah sekeping kertas, pena, lima belas biji saga dan tiga biji asam jawa. Manikmanik atau barangan kecil yang berbeza saiznya juga boleh digunakan. Pada waktu dahulu, kanak-kanak serta orang dewasa yang berbangsa India , melukiskan garisan-garisan bagi permainan ini di atas lantai, kaki lima , atau di mana sahaja yang sesuai. Inilah rupa garisan-garisan bagi permainan ini. Cara permainan ini dimainkan hampir sama dengan permainan catur. Biji-biji saga atau manik-manik yang kecil berperanan sebagai kambing. Biji-biji asam jawa atau manik-manik yang lebih besar berperanan sebagai harimau. Permainan ini dimainkan oleh dua orang. Seorang berpihak pada harimau dan seorang lagi berpihak pada kambing. Setiap pemain akan meletakkan sebutir biji atau maniknya di mana-mana simpang yang tidak berpenghuni. Setiap pemain hanya boleh membuat satu gerakan setiap kali. Setelah berada di satu simpang, pemain tersebut hanya dapat bergerak ke satu simpang sekiranya tiada penghuni di simpang itu. Seekor harimau boleh melompat atas seekor kambing di garisan yang sama sekiranya simpang yang bersebelahan kambing itu kosong. Kambing tidak dibenarkan membuat sebarang lompatan. Ia hanya dapat bergerak ke simpang seterusnya yang kosong. Harimau akan menang Garisan-garisan bagi permainan ‘Harimau dan Kambing' jika semua kambing dapat ‘dimakan'. Kambing pula akan menang sekiranya semua harimau dikepung tanpa mempunyai kesempatan untuk membuat gerakan seterusnya. Walaupun permainan ini agak mudah difahami, ia mencabar minda seseorang pemain untuk menewaskan pihak lawannya. Cubalah kawan-kawan memainkan permainan ini bersama rakan atau ahli keluarga kawan-kawan. Tentu seronok.

JENIS PERMAINAN TRADISIONAL KAUM CINA

NASIHA AMIRA ZAINAL ABIDIN CA 08046 Mahjong Xiang Qi Xiangqi merupakan sebuah permainan papan cina yang dimainkan oleh dua orang pemain. serta "sungai" dan "istana" yang mengehadkan pergerakan sesetengah buah catur. Mahjong membabitkan kemahiran. nasib boleh menjadi isu remeh atau faktor utama kejayaan. Xiangqi merupakan salah satu permainan papan yang paling popular di dunia. Ciri-ciri yang unik termasuklah pergerakan unik pao (meriam). Xiangqi bentuk kini berasal dari China. mahjong juga popular sebagai perjudian dan sebagai permainan komputer. strategi. Xiangqi berada dalam keluarga yang sama dengan catur. peraturan yang melarang panglima (seperti "raja" dalam catur) daripada bertemu dalam garisan yang sama. Permainan ini didapati telah mula dimainkan seawal abad ke-4 selepas Masihi di China. termasuk juga satu tahap nasib. oleh itu ianya digelar sebagai Catur Cina. Bergantung kepada variasi yang dimainkan. dan pengiraan. Di Asia. Yo-yo Cina .Mahjong atau mahjung merupakan permainan untuk empat orang yang berasal dari China.

Kho-kho 'Kho-kho' merupakan satu permainan tradisional yang popular di kalangan kaum India. pemain yang kesembilan akan bertindak sebagai pengejar. Yo-yo cina tradisional dibuat daripada buluh. hanya 9 daripadanya akan bermain bagi satu perlawanan. setiap kumpulan boleh mempunyai 12 pemain. Permainan ini dikenal pasti telah wujud sejak Dinasti Ming sekitar tahun 1386 hingga tahun 1644 selepas Masihi. Setiap 8 peserta ini akan duduk dalam kedudukan yang bertentangan secara berselang-selang. Pemain lawan akan tersingkir apabila pengejar menyentuhnya dengan tapak tangan tanpa melakukan "foul". Permainan kho-kho ini memerlukan kecergasan fizikal pemain serta pergerakan yang fleksibel untuk megelak peserta-peserta lain. Sesetangah yo-yo cina dimasukkan alat yang menghasilkan bunyi apabila dipusingkan dengan laju. Terdapat 2 giliran dalam permainan kho-kho ini. Sasaran bagi setiap pengejar ialah menyentuh pemain lawan dengan menggunakan tapak tangan. Bagi permainan kho-kho. Kebanyakan ahli sejarah India mengatakan bahawa Kho-Kho merupakan hasil pengubahsuaian daripada satu permainan 'Lari dan kejar' di mana seorang pemain akan berlari dan mengejar serta menyentuh pemain lain. Setiap giliran diperuntukkan selama 7 minit untuk acara lari dan kejar. Manakala. Bunyi ini membolehkan pemainnya mengimbangi kelajuan yo-yo. Permainan yang berasal dari Maharashtra ini pada mulanya dimainkan menggunakan kereta kuda. 8 pemain akan berada di tengah setiap 8 kotak yang terdapat di padang permainan. Pemain yang disentuh kemudiannya akan menjadi pengejar dan begitulah seterusnya. pemain lawan telah melebihi had garisan dengan sendirinya ataupun lambat sampai ke had garisan. Bagi setiap 2 giliran terdapat 5 . dimana ianya mudah patah dan tidak sesuai untuk aksi-aksi lasak. Yo-yo cina akan sentiasa berpusing pada tali yang diikat pada dua batang kayu kecil. Pemain akan memegang hujung kedua-dua kayu dan mengimbangi yo-yo daripada jatuh.Yo-yo cina ialah permainan dari China yang mempunyai dua cakera yang sama saiz yang dihubungkan oleh gandar yang panjang.Namun. Pengejar boleh menukar giliran mengejar dengan menyentuh ahli pasukannya yang lain sambil berkata "Kho Kho". Bagi kumpulan pengejar (chaser).

Kemudian terjadi evolusi pada permainan chaturanga yang dikenal dengan nama Shatranj (chatrang). perbedaan buah catur dengan kekuataan yang berbeda. 2009 Chaturanga Asal-usul catur modern semula dikenal dengan nama Charuranga." Nama itu sendiri bersumber dari sebuah formasi pertempuran dalam epos Mahabrata yang terkenal di India. kotak 8 x 8 di sebuah papan merupakan tempat bermain Charuranga. Dalam terminologi sanskrit. Catatan Mas'ūdī juga menunjukkan Ivory di India merupakan daerah produsen alat permainan catur untuk pertama kali. March 30. Monday. papan catur memiliki 100 kotak atau malah lebih. Pada awal abad 19. Ashtāpada. atau dalam catur modern ditandai dengan tumbangnya sang raja. termasuk empat pemain dalam chaturanga. Posisi pion dan kuda tidak berubah. Chaturanga adalah sebuah simulasi permainan perang guna memperlihatkan kekuatan strategi militer India saat itu. Bagi permainan 'Kho-Kho' ini. yang berkembang di India pada abad ke-6. Papan lain yang dikenal di India adalah Dasapada 10 x 10 dan Saturankam 9 x 9. tapi bidak lain mengalami perubahan bentuk. perjudian dan terkadang dihubungkan dengan ramalan nasib di India dan tempat lainnya. dan kemenangan tergantung pada buah terakhir.minit masa rehat diberikan. "Chaturanga" berarti "memiliki empat bagian" dan dalam puisi epos kepahlawanan kata itu juga berarti "tentara. menyebarkan serta memperkenalkan permainan ini dari Persia ke India semasa Kerajaan Nushirwan. Dalam catur kuno. . sebuah pendapat disampaikan Kapten Hiram Cox dan Duncan Forbes bahwa dulu catur dimainkan 4 orang sekaligus. keluasan petak padang yang diperlukan ialah 27mX15m. matematik. Ilmuwan Arab Abu al-Hasan 'Alī al-Mas'ūdī memberi rincian tentang penggunaan catur yakni sebagai sebuah alat strategi militer. Sejak awal permainan ini sudah memperkenalkan dua pihak yang bermain. yakni sebuah permainan dua orang pemain yang kekalahan dan kemenangan ditentukan melalui pembersihan terhadap semua bidak lawan (kecuali raja) atau melalui penaklukan terhadap raja lawan.

The game is played between four players.. Chess sets Pachisi Set Board Games Wooden Chess Set Handmade Painted Chess Set Decorative Wooden Chess Set Magnetic Chess Set more Chess sets. divided into two teams. To play the game. meaning twenty-five.. Players play with four beehive-shaped pieces in the color of black. as the largest score that can be thrown with the cowrie shells. the player goes on to his opponent’s side of the board. If the seeds are finished.Pachisi: It is a board game that originated in ancient India. If the seed fall into a cup with an empty cup beyond.. red. In each cup six seeds are placed.. Paper Mache-Ludo Checkers Dominos Game Backgammon more Board Games. The name of the game ‘Pachisi’ has come from a Hindi word pachis. Pallanguli: Pallanguli is played in the southern India.. The name of the game is also called Twenty five. yellow and green. Pachisi: The Mind GameTraditional Indian Game more Pachisi Set. players lift the seeds and distribute one seed in each hole. It is called the gambling game by men. the seeds in the cup beyond the empty hole are captured by the player and put into his store. The board has 14 cups with each player controlling seven. ..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->