Permainan Tradisional Orang India - Harimau dan Kambing

Sejenis permainan tradisional yang dimainkan oleh orang berbangsa India dipanggil ‘Aade-puli-atem' yang bermaksud ‘ Permainan Harimau dan Kambing'. Persiapan untuk permainan ini agak mudah. Alatalat yang diperlukan ialah sekeping kertas, pena, lima belas biji saga dan tiga biji asam jawa. Manikmanik atau barangan kecil yang berbeza saiznya juga boleh digunakan. Pada waktu dahulu, kanak-kanak serta orang dewasa yang berbangsa India , melukiskan garisan-garisan bagi permainan ini di atas lantai, kaki lima , atau di mana sahaja yang sesuai. Inilah rupa garisan-garisan bagi permainan ini. Cara permainan ini dimainkan hampir sama dengan permainan catur. Biji-biji saga atau manik-manik yang kecil berperanan sebagai kambing. Biji-biji asam jawa atau manik-manik yang lebih besar berperanan sebagai harimau. Permainan ini dimainkan oleh dua orang. Seorang berpihak pada harimau dan seorang lagi berpihak pada kambing. Setiap pemain akan meletakkan sebutir biji atau maniknya di mana-mana simpang yang tidak berpenghuni. Setiap pemain hanya boleh membuat satu gerakan setiap kali. Setelah berada di satu simpang, pemain tersebut hanya dapat bergerak ke satu simpang sekiranya tiada penghuni di simpang itu. Seekor harimau boleh melompat atas seekor kambing di garisan yang sama sekiranya simpang yang bersebelahan kambing itu kosong. Kambing tidak dibenarkan membuat sebarang lompatan. Ia hanya dapat bergerak ke simpang seterusnya yang kosong. Harimau akan menang Garisan-garisan bagi permainan ‘Harimau dan Kambing' jika semua kambing dapat ‘dimakan'. Kambing pula akan menang sekiranya semua harimau dikepung tanpa mempunyai kesempatan untuk membuat gerakan seterusnya. Walaupun permainan ini agak mudah difahami, ia mencabar minda seseorang pemain untuk menewaskan pihak lawannya. Cubalah kawan-kawan memainkan permainan ini bersama rakan atau ahli keluarga kawan-kawan. Tentu seronok.

JENIS PERMAINAN TRADISIONAL KAUM CINA

nasib boleh menjadi isu remeh atau faktor utama kejayaan. dan pengiraan. Yo-yo Cina .Mahjong atau mahjung merupakan permainan untuk empat orang yang berasal dari China. Ciri-ciri yang unik termasuklah pergerakan unik pao (meriam). Xiangqi merupakan salah satu permainan papan yang paling popular di dunia. mahjong juga popular sebagai perjudian dan sebagai permainan komputer. strategi. peraturan yang melarang panglima (seperti "raja" dalam catur) daripada bertemu dalam garisan yang sama. NASIHA AMIRA ZAINAL ABIDIN CA 08046 Mahjong Xiang Qi Xiangqi merupakan sebuah permainan papan cina yang dimainkan oleh dua orang pemain. Xiangqi berada dalam keluarga yang sama dengan catur. oleh itu ianya digelar sebagai Catur Cina. Mahjong membabitkan kemahiran. Permainan ini didapati telah mula dimainkan seawal abad ke-4 selepas Masihi di China. serta "sungai" dan "istana" yang mengehadkan pergerakan sesetengah buah catur. Bergantung kepada variasi yang dimainkan. termasuk juga satu tahap nasib. Di Asia. Xiangqi bentuk kini berasal dari China.

Sesetangah yo-yo cina dimasukkan alat yang menghasilkan bunyi apabila dipusingkan dengan laju. setiap kumpulan boleh mempunyai 12 pemain. Bunyi ini membolehkan pemainnya mengimbangi kelajuan yo-yo. Bagi kumpulan pengejar (chaser). pemain lawan telah melebihi had garisan dengan sendirinya ataupun lambat sampai ke had garisan. Terdapat 2 giliran dalam permainan kho-kho ini. Bagi permainan kho-kho. Kho-kho 'Kho-kho' merupakan satu permainan tradisional yang popular di kalangan kaum India. Yo-yo cina tradisional dibuat daripada buluh. Permainan ini dikenal pasti telah wujud sejak Dinasti Ming sekitar tahun 1386 hingga tahun 1644 selepas Masihi. Kebanyakan ahli sejarah India mengatakan bahawa Kho-Kho merupakan hasil pengubahsuaian daripada satu permainan 'Lari dan kejar' di mana seorang pemain akan berlari dan mengejar serta menyentuh pemain lain. Manakala. Sasaran bagi setiap pengejar ialah menyentuh pemain lawan dengan menggunakan tapak tangan. Pemain akan memegang hujung kedua-dua kayu dan mengimbangi yo-yo daripada jatuh. Setiap 8 peserta ini akan duduk dalam kedudukan yang bertentangan secara berselang-selang. Pemain lawan akan tersingkir apabila pengejar menyentuhnya dengan tapak tangan tanpa melakukan "foul". pemain yang kesembilan akan bertindak sebagai pengejar. Pengejar boleh menukar giliran mengejar dengan menyentuh ahli pasukannya yang lain sambil berkata "Kho Kho".Yo-yo cina ialah permainan dari China yang mempunyai dua cakera yang sama saiz yang dihubungkan oleh gandar yang panjang. 8 pemain akan berada di tengah setiap 8 kotak yang terdapat di padang permainan. Permainan yang berasal dari Maharashtra ini pada mulanya dimainkan menggunakan kereta kuda. Setiap giliran diperuntukkan selama 7 minit untuk acara lari dan kejar. hanya 9 daripadanya akan bermain bagi satu perlawanan. dimana ianya mudah patah dan tidak sesuai untuk aksi-aksi lasak. Bagi setiap 2 giliran terdapat 5 . Yo-yo cina akan sentiasa berpusing pada tali yang diikat pada dua batang kayu kecil. Permainan kho-kho ini memerlukan kecergasan fizikal pemain serta pergerakan yang fleksibel untuk megelak peserta-peserta lain.Namun. Pemain yang disentuh kemudiannya akan menjadi pengejar dan begitulah seterusnya.

Dalam terminologi sanskrit. matematik. Ashtāpada. atau dalam catur modern ditandai dengan tumbangnya sang raja. yang berkembang di India pada abad ke-6. perjudian dan terkadang dihubungkan dengan ramalan nasib di India dan tempat lainnya. papan catur memiliki 100 kotak atau malah lebih. Pada awal abad 19. dan kemenangan tergantung pada buah terakhir. March 30." Nama itu sendiri bersumber dari sebuah formasi pertempuran dalam epos Mahabrata yang terkenal di India. Kemudian terjadi evolusi pada permainan chaturanga yang dikenal dengan nama Shatranj (chatrang). Bagi permainan 'Kho-Kho' ini.minit masa rehat diberikan. Posisi pion dan kuda tidak berubah. Dalam catur kuno. Catatan Mas'ūdī juga menunjukkan Ivory di India merupakan daerah produsen alat permainan catur untuk pertama kali. Ilmuwan Arab Abu al-Hasan 'Alī al-Mas'ūdī memberi rincian tentang penggunaan catur yakni sebagai sebuah alat strategi militer. menyebarkan serta memperkenalkan permainan ini dari Persia ke India semasa Kerajaan Nushirwan. Sejak awal permainan ini sudah memperkenalkan dua pihak yang bermain. kotak 8 x 8 di sebuah papan merupakan tempat bermain Charuranga. keluasan petak padang yang diperlukan ialah 27mX15m. "Chaturanga" berarti "memiliki empat bagian" dan dalam puisi epos kepahlawanan kata itu juga berarti "tentara. 2009 Chaturanga Asal-usul catur modern semula dikenal dengan nama Charuranga. tapi bidak lain mengalami perubahan bentuk. Monday. sebuah pendapat disampaikan Kapten Hiram Cox dan Duncan Forbes bahwa dulu catur dimainkan 4 orang sekaligus. perbedaan buah catur dengan kekuataan yang berbeda. Papan lain yang dikenal di India adalah Dasapada 10 x 10 dan Saturankam 9 x 9. termasuk empat pemain dalam chaturanga. Chaturanga adalah sebuah simulasi permainan perang guna memperlihatkan kekuatan strategi militer India saat itu. . yakni sebuah permainan dua orang pemain yang kekalahan dan kemenangan ditentukan melalui pembersihan terhadap semua bidak lawan (kecuali raja) atau melalui penaklukan terhadap raja lawan.

Pachisi: The Mind GameTraditional Indian Game more Pachisi Set. The name of the game is also called Twenty five. meaning twenty-five. The game is played between four players. If the seeds are finished.. The board has 14 cups with each player controlling seven. divided into two teams. yellow and green. If the seed fall into a cup with an empty cup beyond. as the largest score that can be thrown with the cowrie shells. The name of the game ‘Pachisi’ has come from a Hindi word pachis. players lift the seeds and distribute one seed in each hole. Paper Mache-Ludo Checkers Dominos Game Backgammon more Board Games. the seeds in the cup beyond the empty hole are captured by the player and put into his store. red. In each cup six seeds are placed. To play the game.. It is called the gambling game by men. Chess sets Pachisi Set Board Games Wooden Chess Set Handmade Painted Chess Set Decorative Wooden Chess Set Magnetic Chess Set more Chess sets.Pachisi: It is a board game that originated in ancient India.. Pallanguli: Pallanguli is played in the southern India.. Players play with four beehive-shaped pieces in the color of black. the player goes on to his opponent’s side of the board... .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful