Permainan Tradisional Orang India - Harimau dan Kambing

Sejenis permainan tradisional yang dimainkan oleh orang berbangsa India dipanggil ‘Aade-puli-atem' yang bermaksud ‘ Permainan Harimau dan Kambing'. Persiapan untuk permainan ini agak mudah. Alatalat yang diperlukan ialah sekeping kertas, pena, lima belas biji saga dan tiga biji asam jawa. Manikmanik atau barangan kecil yang berbeza saiznya juga boleh digunakan. Pada waktu dahulu, kanak-kanak serta orang dewasa yang berbangsa India , melukiskan garisan-garisan bagi permainan ini di atas lantai, kaki lima , atau di mana sahaja yang sesuai. Inilah rupa garisan-garisan bagi permainan ini. Cara permainan ini dimainkan hampir sama dengan permainan catur. Biji-biji saga atau manik-manik yang kecil berperanan sebagai kambing. Biji-biji asam jawa atau manik-manik yang lebih besar berperanan sebagai harimau. Permainan ini dimainkan oleh dua orang. Seorang berpihak pada harimau dan seorang lagi berpihak pada kambing. Setiap pemain akan meletakkan sebutir biji atau maniknya di mana-mana simpang yang tidak berpenghuni. Setiap pemain hanya boleh membuat satu gerakan setiap kali. Setelah berada di satu simpang, pemain tersebut hanya dapat bergerak ke satu simpang sekiranya tiada penghuni di simpang itu. Seekor harimau boleh melompat atas seekor kambing di garisan yang sama sekiranya simpang yang bersebelahan kambing itu kosong. Kambing tidak dibenarkan membuat sebarang lompatan. Ia hanya dapat bergerak ke simpang seterusnya yang kosong. Harimau akan menang Garisan-garisan bagi permainan ‘Harimau dan Kambing' jika semua kambing dapat ‘dimakan'. Kambing pula akan menang sekiranya semua harimau dikepung tanpa mempunyai kesempatan untuk membuat gerakan seterusnya. Walaupun permainan ini agak mudah difahami, ia mencabar minda seseorang pemain untuk menewaskan pihak lawannya. Cubalah kawan-kawan memainkan permainan ini bersama rakan atau ahli keluarga kawan-kawan. Tentu seronok.

JENIS PERMAINAN TRADISIONAL KAUM CINA

Di Asia. Ciri-ciri yang unik termasuklah pergerakan unik pao (meriam). Xiangqi berada dalam keluarga yang sama dengan catur. NASIHA AMIRA ZAINAL ABIDIN CA 08046 Mahjong Xiang Qi Xiangqi merupakan sebuah permainan papan cina yang dimainkan oleh dua orang pemain. Yo-yo Cina . mahjong juga popular sebagai perjudian dan sebagai permainan komputer. termasuk juga satu tahap nasib. dan pengiraan. Bergantung kepada variasi yang dimainkan. Mahjong membabitkan kemahiran. Xiangqi bentuk kini berasal dari China. Xiangqi merupakan salah satu permainan papan yang paling popular di dunia. strategi.Mahjong atau mahjung merupakan permainan untuk empat orang yang berasal dari China. peraturan yang melarang panglima (seperti "raja" dalam catur) daripada bertemu dalam garisan yang sama. nasib boleh menjadi isu remeh atau faktor utama kejayaan. serta "sungai" dan "istana" yang mengehadkan pergerakan sesetengah buah catur. Permainan ini didapati telah mula dimainkan seawal abad ke-4 selepas Masihi di China. oleh itu ianya digelar sebagai Catur Cina.

pemain yang kesembilan akan bertindak sebagai pengejar.Yo-yo cina ialah permainan dari China yang mempunyai dua cakera yang sama saiz yang dihubungkan oleh gandar yang panjang. Bagi permainan kho-kho. Yo-yo cina akan sentiasa berpusing pada tali yang diikat pada dua batang kayu kecil. Bunyi ini membolehkan pemainnya mengimbangi kelajuan yo-yo. Permainan ini dikenal pasti telah wujud sejak Dinasti Ming sekitar tahun 1386 hingga tahun 1644 selepas Masihi. 8 pemain akan berada di tengah setiap 8 kotak yang terdapat di padang permainan. Manakala. dimana ianya mudah patah dan tidak sesuai untuk aksi-aksi lasak. Setiap giliran diperuntukkan selama 7 minit untuk acara lari dan kejar. Bagi kumpulan pengejar (chaser). Kho-kho 'Kho-kho' merupakan satu permainan tradisional yang popular di kalangan kaum India. Pemain akan memegang hujung kedua-dua kayu dan mengimbangi yo-yo daripada jatuh. Pemain lawan akan tersingkir apabila pengejar menyentuhnya dengan tapak tangan tanpa melakukan "foul". Sasaran bagi setiap pengejar ialah menyentuh pemain lawan dengan menggunakan tapak tangan. Terdapat 2 giliran dalam permainan kho-kho ini. Pemain yang disentuh kemudiannya akan menjadi pengejar dan begitulah seterusnya. setiap kumpulan boleh mempunyai 12 pemain.Namun. Permainan kho-kho ini memerlukan kecergasan fizikal pemain serta pergerakan yang fleksibel untuk megelak peserta-peserta lain. Sesetangah yo-yo cina dimasukkan alat yang menghasilkan bunyi apabila dipusingkan dengan laju. Permainan yang berasal dari Maharashtra ini pada mulanya dimainkan menggunakan kereta kuda. hanya 9 daripadanya akan bermain bagi satu perlawanan. Kebanyakan ahli sejarah India mengatakan bahawa Kho-Kho merupakan hasil pengubahsuaian daripada satu permainan 'Lari dan kejar' di mana seorang pemain akan berlari dan mengejar serta menyentuh pemain lain. pemain lawan telah melebihi had garisan dengan sendirinya ataupun lambat sampai ke had garisan. Bagi setiap 2 giliran terdapat 5 . Yo-yo cina tradisional dibuat daripada buluh. Pengejar boleh menukar giliran mengejar dengan menyentuh ahli pasukannya yang lain sambil berkata "Kho Kho". Setiap 8 peserta ini akan duduk dalam kedudukan yang bertentangan secara berselang-selang.

atau dalam catur modern ditandai dengan tumbangnya sang raja. Dalam terminologi sanskrit. Pada awal abad 19.minit masa rehat diberikan. termasuk empat pemain dalam chaturanga. "Chaturanga" berarti "memiliki empat bagian" dan dalam puisi epos kepahlawanan kata itu juga berarti "tentara. Kemudian terjadi evolusi pada permainan chaturanga yang dikenal dengan nama Shatranj (chatrang). sebuah pendapat disampaikan Kapten Hiram Cox dan Duncan Forbes bahwa dulu catur dimainkan 4 orang sekaligus. 2009 Chaturanga Asal-usul catur modern semula dikenal dengan nama Charuranga. yang berkembang di India pada abad ke-6. papan catur memiliki 100 kotak atau malah lebih. Chaturanga adalah sebuah simulasi permainan perang guna memperlihatkan kekuatan strategi militer India saat itu. Papan lain yang dikenal di India adalah Dasapada 10 x 10 dan Saturankam 9 x 9." Nama itu sendiri bersumber dari sebuah formasi pertempuran dalam epos Mahabrata yang terkenal di India. menyebarkan serta memperkenalkan permainan ini dari Persia ke India semasa Kerajaan Nushirwan. kotak 8 x 8 di sebuah papan merupakan tempat bermain Charuranga. dan kemenangan tergantung pada buah terakhir. Ilmuwan Arab Abu al-Hasan 'Alī al-Mas'ūdī memberi rincian tentang penggunaan catur yakni sebagai sebuah alat strategi militer. keluasan petak padang yang diperlukan ialah 27mX15m. tapi bidak lain mengalami perubahan bentuk. . Ashtāpada. matematik. yakni sebuah permainan dua orang pemain yang kekalahan dan kemenangan ditentukan melalui pembersihan terhadap semua bidak lawan (kecuali raja) atau melalui penaklukan terhadap raja lawan. Dalam catur kuno. March 30. Posisi pion dan kuda tidak berubah. Sejak awal permainan ini sudah memperkenalkan dua pihak yang bermain. Monday. perjudian dan terkadang dihubungkan dengan ramalan nasib di India dan tempat lainnya. Bagi permainan 'Kho-Kho' ini. Catatan Mas'ūdī juga menunjukkan Ivory di India merupakan daerah produsen alat permainan catur untuk pertama kali. perbedaan buah catur dengan kekuataan yang berbeda.

It is called the gambling game by men. Paper Mache-Ludo Checkers Dominos Game Backgammon more Board Games. Chess sets Pachisi Set Board Games Wooden Chess Set Handmade Painted Chess Set Decorative Wooden Chess Set Magnetic Chess Set more Chess sets. divided into two teams.Pachisi: It is a board game that originated in ancient India. The board has 14 cups with each player controlling seven. meaning twenty-five. Players play with four beehive-shaped pieces in the color of black. the player goes on to his opponent’s side of the board. To play the game. players lift the seeds and distribute one seed in each hole. yellow and green.. Pallanguli: Pallanguli is played in the southern India. as the largest score that can be thrown with the cowrie shells. The name of the game is also called Twenty five. If the seed fall into a cup with an empty cup beyond. The name of the game ‘Pachisi’ has come from a Hindi word pachis.... If the seeds are finished. the seeds in the cup beyond the empty hole are captured by the player and put into his store. . The game is played between four players... In each cup six seeds are placed. Pachisi: The Mind GameTraditional Indian Game more Pachisi Set. red.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful