P. 1
SOALAN KH TAHUN 5(JSU)

SOALAN KH TAHUN 5(JSU)

|Views: 2,582|Likes:
Published by amz

More info:

Published by: amz on Feb 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/19/2013

pdf

text

original

1

BAHAGIAN A
ARAHAN : Jawab semua soalan Bahagian A dalam kertas jawapan yang disediakan.

1.



Rajah 1 di atas menunjukkan sejenis jahitan dalam proses membaiki pakaian.
Apakah jahitan yang digunakan untuk memula dan mematikan jahitan?

(A) Kia
(B) Jelujur
(C) Sembat
(D) Sulaman


2.



Rajah 2 di atas menunjukkan sejenis alatan yang digunakan dalam proses menanggalkan
mata jahitan.
Apakah nama alat tersebut?

(A) Jarum
(B) Pita ukur
(C) Gunting fabrik
(D) Penetas jahitan

Rajah 1
Rajah 2
2

3.





Apakah nama jahitan yang digunakan untuk membaiki pakaian dalam rajah 3 di atas ?
(A) Sembat.
(B) Lilit ubi.
(C) Lilit kemas.
(D) Silang pangkah.



4.



Rajah 4 di atas menunjukkan seekor ikan hiasan yang ditandakan dengan X.
Apakah fungsi bahagian yang bertanda X dalam rajah di atas ?
(A) Mengawal arah pergerakan ikan ke hadapan.
(B) Mengawal arah pergerakan ikan ke belakang.
(C) Mengawal arah pergerakan ikan ke kiri dan ke kanan.
(D) Mengawal arah pergerakan ikan ke atas dan ke bawah.


Rajah 3
Rajah 4
3

5.



Rajah 5 di atas menunjukkan sebuah akurium ikan hiasan.
Bahagian yang manakah pada sebuah akuarium yang berfungsi membantu ikan bernafas
di dalam air ?

(A) P
(B) Q
(C) R
(D) S


6.
Manakah antara spesis ikan yang berikut, boleh didapati di sungai-sungai atau sawah di
negara kita?

(A) Ikan koi
(B) Ikan guppy
(C) Ikan angel
(D) ikan pelaga







Rajah 5
4

7.
Pemilihan ikan hiasan yang sesuai dapat menarik perhatian pada akuarium dan
menjadikan sesuatu akuarium bertambah cantik
Manakah antara berikut bukan dikategorikan sebagai ikan hiasan?

(A) Ikan pelaga
(B) Ikan haruan
(C) Ikan guppy
(D) Ikan tiger barb







8.



Rajah 6 di atas menunjukkan seekor ikan hiasan yang dipelihara di dalam akuarium.
Pemeliharaan Ikan hiasan adalah untuk tujuan-tujuan tertentu.
Manakah yang berikut bukan tujuan pemeliharaan ikan hiasan?
(A) Memberikan ketenangan perasaan.
(B) Mengelakkan ikan daripada membiak.
(C) Menghayati keindahan alam akuatik.
(D) Memupuk perasaan sayangkan binatang peliharaan.




Rajah 6
5


9.



Rajah 7
Rajah 7 di atas menunjukkan 2 jenis bekas yang digunakan dalam memelihara ikan
Hiasan. Apakah nama bekas untuk memelihara ikan hiasan?
(A) Baldi
(B) Besen
(C) Takung
(D) Akuarium





10.
Apakah yang diperlukan oleh tumbuhan akuatik dalam akuarium untuk terus hidup?
(A) Oksigen
(B) Formalin
(C) Telur ikan
(D) Karbon dioksida





6


11.




Rajah 8
Rajah 8 di atas menunjukkan contoh sejenis tumbuhan akuatik yang terapung.
Manakah antara yang berikut bukan tumbuhan akuatik yang terapung?
(A) Cabomba
(B) Pokok teratai
(C) Pokok kiambang
(D) Pokok keladi bunting




12.

Bahan kimia perlu dicampurkan dengan air paip semasa penyediaan akuarium bagi
menghapuskan sesuatu bahan.
Apakah bahan yang ingin dihapuskan melalui campuran bahan kimia tersebut?
(A) Klorin
(B) Bacteria
(C) Oksigen
(D) Karbon Dioksida






7

13.
Manakah antara susunan berikut menunjukkan cara yang betul dalam penyediaan
akuarium?

(A) memasukkan pasir memasukkan air membersihkan akuarium menanam
tumbuhan akuatik memasukkan batu dan kayu.
(B) membersihkan akuarium memasukkan pasir memasukkan batu dan kayu
menanam tumbuhan akuatik memasukkan air.
(C) memasukkan batu dan kayu membersihkan akuarium memasukkan
airmenanam tumbuhan akuatik
(D) Menanam tumbuhan akuatik memasukkan airmembersihkan
akuariummemasukkan batu dan pasir





14.
Makanan ikan merupakan perkara penting bagi menjamin ikan akan terus hidup.
Manakah antara berikut bukan makanan untuk ikan ?
(A) Nasi
(B) Cacing
(C) Serangga
(D) Jentik-jentik








8


15.



Rajah 9
Rajah 9 di atas menunjukkan sebuah akuarium yang mempunyai mutu air yang
berkualiti.
Manakah antara yang berikut yang tidak berkaitan dengan mutu air sebelum memelihara
ikan ?

(A) Warna air.
(B) Kebersihan air.
(C) Kandungan ph air.
(D) Kandungan oksigen dalam air

16..

Pernyataan 1
Apakah yang perlu anda lakukan sekiranya ikan di dalam akuarium anda mempunyai
ciri-ciri seperti pernyataan 1di atas?
I. memberikan rawatan formalin
II. membedah ikan yang berpenyakit
III. membiarkan ikan hidup di dalam akuarium
IV. mengasingkannya ke dalam akuarium kuarantin

(A) I dan II
(B) II dan III
(C) I dan IV
(D) II dan I
Ikan bergerak lemah di dalam akuarium
Badan ikan ada tompok kemerahan
9


17.
Antara barang yang berikut, yang manakah tidak sesuai dijual secara berjaja?
(A)

(C)

(B)

(D)




18.

Apakah perkara yang mempengaruhi cara jualan sesuatu barangan ?
(A) Jenis gerai
(B) Jumlah pembekal
(C) jenis barang jualan
(D) jumlah barang jualan


10


19.
Untuk mengubah suai barang yang hendak dijual, kamu hendaklah berusaha mencipta
sesuatu yang baru dan sesuai dengan keperluan pembeli.
Manakah antara yang berikut barang yang sesuai diubahsuai dan mengikut kehendak
pelanggan?
(A) Gam
(B) Sandwich
(C) Tin minuman
(D) Baling plastic


20.
Pada hari kantin yang akan datang, Ali dan beberapa orang rakannya telah berbincang
tentang barangan yang akan dijual oleh mereka pada hari berkenaan.
Antara yang berikut, yang manakah sesuai dijual oleh Ali dan rakannya di sekolah?
I. Beg kertas
II. Buah ±buahan
III. Alat permainan
IV. Pemegang kunci

(A) I, II dan III
(B) I, II dan IV
(C) II, III dan IV
(D) I, II, III dan IV


11


21.


Rajah 10
Rajah 10 di atas menunjukkan poster sebuah iklan.
Apakah jenis maklumat penting yang tidak tercatat pada poster di bawah ini ?

(A) Jenis barang.
(B) Harga barang.
(C) Berat barang.
(D) Jenama barang.




22.
Sekolah anda akan mengadakan Hari Kantin. Apakah kaedah promosi yang sesuai
untuk menghebahkan hari tersebut kepada orang ramai?

(A) Radio
(B) Poster
(C) Papan iklan
(D) Surat khabar



12

23.
Manakah penyataan yang berikut tidak menerangkan tentang kebaikan promosi dalam
bentuk poster?
(A) Dapat disiarkan berulang kali
(B) Kos menyediakan poster murah
(C) berkesan dan mudah disediakan
(D) Dapat ditampal di tempat yang strategik



24.
Syarikat manakah antara berikut yang berurusan secara internet ?

(A) Pustaka Hikmah
(B) Restoran Mydin Sdn Bhd
(C) Ummiku Sayang.com.my
(D) Syarikat Muhibbah Sdn. Bhd








13

25.
Pizza Istimewa
Sekali mencuba pasti tak lupa.
Lazatnya tak terkata !
Hubungi kami : 012-8259443
Pernyataan 2
Berdasarkan pernyataan 2 di atas, apakah kaedah yang paling sesuai untuk memesan piza ?
(A) Menggunakan e-mel
(B) Menggunakan telefon.
(C) Membeli terus dari kedai.
(D) Menggunakan borang pesanan.


26.


Pernyataan 3

Pernyataan 3 di atas menunjukkan sebuah kedai perabot menggunakan cara untuk
mendapatkan pesanan daripada pelanggan
Apakah cara pesanan yang digunakan oleh kedai perabot tersebut?
(A) E-mel
(B) Majalah
(C) telefon
(D) Borang pesanan

KEDAI PERABOT SAUJANA
- hubungi kami melalui ;
saujana @ tm.net.my
14

27.
Mengapakah kita disarankan supaya menyediakan rekod pendapatan dan perbelanjaan?
(A) Supaya perbelanjaan lebih tersusun
(B) Dapat memberikan wang yang lebih
(C) Lebih berjimat cermat dalam perbelanjaan
(D) Mudah untuk mendapatkan wang saku daripada ibu bapa


28.



Rajah 11
Rajah 11 di atas menunjukkan buku akaun yang dperolehi selepas membuka akaun
simpanan di bank.
Bagaimanakah caranya untuk kita membuka akaun simapanan di bank?
(A) Lengkapkan borang serahkan borang kepada pegawai bank dapatkan borang
membuka akaun buku akaun simpanan diberikan
(B) serahkan borang kepada pegawai bank buku akaun simpanan diberikan dapatkan
borang membuka akaun Lengkapkan borang
(C) buku akaun simpanan diberikan dapatkan borang membuka akaun Lengkapkan
borang serahkan borang kepada pegawai bank
(D) dapatkan borang membuka akaun Lengkapkan borang serahkan borang kepada
pegawai bank buku akaun simpanan diberikan

15

29.
Apakah amalan yang paling berkesan dalam membuat pengurusan perbelanjaan ?
(A) Tambah pekerjaan dan merancang perbelanjaan
(B) Mendapatkan lebih sumber wang dan menyimpannya
(C) mencari lebih banyak sunber wang dan membelanjakannya
(D) Menambahkan sumber wang, merancang perbelanjaan, dan menyimpannya.


30..

Manakah murid yang paling bijak mengurus perbelanjaan diri?
Pendapatan Perbelanjaan Baki
Syami Rm 12.00 RM11.00 Disimpan
Ah Lek RM15.00 RM16.50 Tiada
Suraya RM9.00 RM7.50 Disimpan
Sathia RM13.00 RM7.00 Disimpan








(A)
(B)
(C)
(D)
16

KERTAS SARANAN JAWAPAN.
ARAHAN : Tandakan Jawapan Dengan Meloretkan Menggunakan Pensil.

1. (A) (B) (C) (D)
2. (A) (B) (C) (D)
3. (A) (B) (C) (D)
4. (A) (B) (C) (D)
5. (A) (B) (C) (D)
6. (A) (B) (C) (D)
7. (A) (B) (C) (D)
8. (A) (B) (C) (D)
9. (A) (B) (C) (D)
10. (A) (B) (C) (D)
11. (A) (B) (C) (D)
12. (A) (B) (C) (D)
13. (A) (B) (C) (D)
14. (A) (B) (C) (D)
15. (A) (B) (C) (D)



16. (A) (B) (C) (D)
17. (A) (B) (C) (D)
18. (A) (B) (C) (D)
19. (A) (B) (C) (D)
20. (A) (B) (C) (D)
21. (A) (B) (C) (D)
22. (A) (B) (C) (D)
23. (A) (B) (C) (D)
24. (A) (B) (C) (D)
25. (A) (B) (C) (D)
26. (A) (B) (C) (D)
27. (A) (B) (C) (D)
28. (A) (B) (C) (D)
29. (A) (B) (C) (D)
30. (A) (B) (C) (D)




17

BAHAGIAN B
(30 Markah)
Arahan:Jawab semua soalan dalam buku jawapan ini

1. Berikan lima contoh spesies ikan hiasan tropika dan ciri istimewa dari segi warna
yang terdapat pada ikan hiasan tersebut.

Contoh spesies ikan hiasan tropika Warna
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(v)

(10 Markah)

2. Barang jualan boleh dihasilkan melalui dua cara iaitu menghasilkan sendiri
barang jualan dan mengubah suai barang yang sedia ada.Cadangkan beberapa
contoh barang yang boleh diubah suai untuk dijual dan produk yang dapat
dihasilkan daripada barangan tersebut

Barang sedia ada Produk yang dapat dihasilkan
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(v)

(10 Markah)
18


3. Semua usahawan inginkan perniagaan mereka berjaya dan mendapat
untung.Sebagai seorang usahawan, kenalpasti cara untuk mendapatkan
pesanan daripada kemudahan yang ada pada masa kini seperti yang berikut.

Kemudahan yang ada Cara pesanan
Telefon
Telefon bimbit
Faksimile
Komputer
Borang pesanan

(10 Markah)

















19

BAHAGIAN C
(10 Markah)
Arahan:Jawab satu soalan sahaja dalam kertas jawapan yang disediakan

1. Sebelum belajar menjahit kita perlu mengetahui jenis-jenis mata jahitan
asas.Setiap mata jahitan asas mempunyai fungsi tersendiri.Kenalpasti satu jenis
mata jahitan asas untuk menjahit lipatan lengan baju dan seterusnya terangkan
langkah-langkah untuk menjahit mata jahitan asas tersebut.
(10 Markah)






2. Untuk memastikan ikan hiasan dan tumbuhan akuatik berkeadaan baik,kerja
pembersihan akuarium perlu dilakukan.Cadangkan cara untuk memastikan
akuarium sentiasa bersih.
(10 Markah)





20

KERTAS JAWAPAN BAGI SOALAN ESEI (BAHAGIAN C)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
21

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
22

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
























23




SKEMA JAWAPAN BAGI SOALAN OBJEKTIF (BAHAGIAN A)

1.A 11.A 21.B
2.D 12.A 22.B
3.A 13.B 23.A
4.C 14.A 24.C
5.C 15.D 25.B
6.D 16.C 26.A
7.B 17.C 27.A
8.B 18.C 28.D
9.D 19.B 29.D
10.D 20.B 30.D









24




SKEMA JAWAPAN BAGI SOALAN SUBJEKTIF (BAHAGIAN B)

Soalan 1

Contoh spesies ikan hiasan tropika Warna
(i) Angelfish Putih keperakan,kebiruan,dan berbelang
hitam
(ii) Ikan kelisa Keemasan,keperakan
(iii) Ikan emas Keemasan,keputihan,kemerahan
(iv) Ikan guppy Kemerahan,putih keperakan,keemasan
(v) Ikan pelaga Biru kehitaman dan kemerahan
(vi) Ikan koi Putih bertompok merah,bertompok
hitam



Soalan 2

Barang sedia ada Produk yang dapat dihasilkan
(i) Balang plastik Bekas pelbagai guna
(ii) Sabun Pewangi
(iii) Roti Sandwich telur/sardin




25





Soalan 3

Kemudahan yang ada Cara pesanan
Telefon Menerima pesanan melalui panggilan telefon
Telefon bimbit Menerima pesanan melalui sistem pesanan
ringkas (SMS)
Faksimile Menerima pesanan melalui faksimile
Komputer Menerima pesanan melalui internet
Borang pesanan Menerima pesanan melalui boring pesanan












26




SKEMA JAWAPAN SOALAN ESEI (BAHAGIAN C)

Soalan 1
a) Jahitan sembat susup

i) Kelepetkan kain yang hendak dijahit berukuran 1cm dan 3 cm
ii) Mulakan menjahit dengan jahitan kia dari kanan ke kiri
iii) Cucuk jarum dan susupkan jarum menerusi lipatan kelepet sepanjang 4
mm hingga 6 mm
iv) Keluarkan jarum dan ulang langkah (iii).Jahit sehingga siap
v) Matikan jahitan sembat susup dengan jahitan kia

(10 markah)

b) Jahitan sembat

i) Kelepetkan kain yang hendak dijahit berukuran 1 cm dan 3 cm
ii) Tetapkan kedudukan kelepet dengan jelujur kasar
iii) Mulakan menjahit dengan jahitan kia dari kanan ke kiri
iv) Cucuk jarum pada A dan keluarkan jarum pada B dengan kecondongan
jarum 30 darjah
v) Ulangi langkah (iv) hingga siap
vi) Matikan jahitan sembat dengan jahitan kia

27

( 10 markah)



Soalan 2
i) Lapkan dinding akuarium dengan menggunakan span untuk kotoran
ii) Keluarkan 2/3 air daripada akuarium dengan menggunakan salur getah
iii) Bersihkan alat penapis dan buang kotoran yang terdapat padanya.
iv) Kemudian keringkan alat penapis.
v) Masukkan alat penapis dan air yang telah dinyah klorin ke dalam akuarium
(10 markah)



3.

Rajah 3

Apakah nama jahitan yang digunakan untuk membaiki pakaian dalam rajah 3 di atas ? (A) Sembat. (B) Lilit ubi. (C) Lilit kemas. (D) Silang pangkah.

4.

Rajah 4

Rajah 4 di atas menunjukkan seekor ikan hiasan yang ditandakan dengan X. Apakah fungsi bahagian yang bertanda X dalam rajah di atas ? (A) Mengawal arah pergerakan ikan ke hadapan. (B) Mengawal arah pergerakan ikan ke belakang. (C) Mengawal arah pergerakan ikan ke kiri dan ke kanan. (D) Mengawal arah pergerakan ikan ke atas dan ke bawah.

2

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->