P. 1
bola sepak

bola sepak

|Views: 464|Likes:
Published by May Ho

More info:

Published by: May Ho on Feb 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/05/2013

pdf

text

original

2.1.

Menyediakan pasukan bawah bola sepak bawah 12 tahun Sekolah Kebangsaan Taman Senangan untuk Kejohanan Bola Sepak Zon Butterworth. 2.2. Menguasai kemahiran dan meningkatkan kemahiran melalui program yang lebih spesifik san sistematik. 2.3. Mempertingkatkan pontensi pemain serta memperkembangkan keupayaan biomotor pemain ketahap yang optima. 2.4. Mengaplikasi perancangan atau strategi yang akan digunakan semasa tempoh kejohanan. 2.5. Persediaan pemain dari segi psikologi yang melibatkan kemahiran penetapan matlamat, mengawal kebimbangan, motivasi, visualisi dan simulasi. Kesimpulan dari objektif program tersebut antaranya menyediakan pemain dari aspek persediaan mental untuk menghadapi suasana pertandingan atau kejohanan sebenar. Ianya adalah satu prosedur yang saintifik dan sistematik seterusnya akan dapat membantu pemain “membawa bersamanya” persediaan fizikal, teknikal dan taktikal apabila menghadapi pertandingan sebenar. 3.0 Jawatankuasa Pelaksanaan Program 1. Penasihat Pn. Asiah bt. Othman (Guru Besar) 2. Pn. Patimah bt. Mohamad (Penolong Kanan Kokurikulum) 3. En. Zulkifli bin Bakar (Ketua Jurulatih) 4. En. Mohd. Yusof b. Abu Bakar (Penolong Jurulatih) 5. En. Mohd. Nor bin Hashim (Penolong Jurulatih) 4.0 Kemudahan Tempat Latihan / Peralatan/Kewangan 1. Padang Bolasepak 2. Peralatan bolasepak 3. Kewangan :Wang SUWA,Kokurikulum,PIBG dan yuran keahlian
3 -

5.0 Senarai nama pelatih: No. Nama Tahun 1. Akmal b. Azman 6 Pintar 2. Arvind a/l Jeyabalan 6 Pintar 3. Ariff Iskandar b. Ariffin 6 Pintar 4. Gogil Raji a/l Ravi 6 Pintar 5.

Qusyairi b. Mohd. Mohd. Mohd. Mohd. Rushdi Amir 6 Pintar 8. Mohd. Mohd. Ezhar b.Ikhmal Nur Hakkim b. Hakimi b. Khair b. Zambri 6 Pintar 6. Adi Hisyam b. Mohd. Mohd. Badri 5 Bestari 21. Wan Aidil Shahmi b. Mohamad Assaifullah b. Mohd. Faizal b. Maula 5 Bestari 17. Shamsuddin 5 Bestari 20. Haikal b. Junaidi 5 Bestari 22. Fikri b. Hafizuel b. Mohd. Yusof 6 Mahir 13. Abdul Halim 6 Pintar 7. Zailani 6 Bestari 9. Omar 6 Mahir 15. Mohd. Amirul Hakim b. Faris b. Mokhtar 5 Bestari 18. Mazlan 6 Bestari 11. Zamzuri 5 Bestari 19. Rizuan b. Fauzi 6 Bestari 12. Mohd. Khatib 6 Mahir 16. Daud 6 Bestari 10. Syamsul b. Mohd. Mahmud 6 Mahir 14. Mohd. Farid . Azri b. Ammar b.

Penekanan khusus juga harus diberikan meliputi aspek persediaan mental pemain agar bergerak ke arah pertandingan dan pencapaian matlamat. Jamaludin 5 Arif 24. dayatahan otot dan kekuatan asas sebelum pemain menjalani latihan pembinaan komponen-komponen fizikal yang diperlukan. sikap dan kemahiran individu yang dilatih. psikologikal dan persediaan teoritikal yang harus digabungkan dalam program latihan. latihan adalah satu proses yang meliputi beberapa proses pembelajaran.latihan tersebut adalah bertujuan mengadaptasi sistem anatomical dan hipertropi otot. Fasa Persediaan Umum Pada fasa ini.3.0 Fasa-fasa Latihan MenurutBrum ley (1991). beban peratusan mulai berubah di antara kecergasan. 6. latihan fartlek. Pada persediaan umum ini juga isipadu latihan adalah tinggi iaini antara 85% hingga 100% manakala intensiti latihan adalah sederhana antara 40% hingga 70%.2. Ia seharusnya mempunyai hubungkait dengan perubahan konsep. berpendapat faktor asas latihan adalah dari aspek fizikal. Jangkamasa bagi fasa ini adalah di antara 6 hingga 14 minggu. Walaupun faktor latihan mempunyai pertalian yang kuat. Wan Omar b.Bompa (1994). namun ianya dilihat dari aspek kemahiran yang hendak dipertingkatkan. Zambri b. Razak 5 Arif 25.5 Arif 23. 6. Fasa Persediaan Khusus . latihan jeda jarak jauh dan latihan bebanan. Wan Idris 5 Arif 6. tumpuan diberikan kepada pembinaan kecergasan fizikal menyeluruh terutamanya dalam aspek dayatahan kardiovaskular. Ianya bergantung kepada masa yang diperuntukan. Pada fasa ini juga. Mohd. Pada peringkat ini Ujian Pra-Kecergasan juga diperlukan bagi menguji tahap kecergasan pemain. kemahiran dan strategi taktikal. Di antara kaedah-kaedah latihan ialah seperti latihan lari jarak jauh perlahan (LSD). Syahir b. Latihan.

Pada fasa ini intensiti latihan ditingkatkan sehingga 90%. Isipadu latihan diturunkan sedikit kepada antara 65% hingga 80%. Berbeza daripada fasa persediaan khusus. Selain daripada latihan khusus yang dinyatakan di atas. Fasa Pra-Pertandingan Fasa Pra-Pertandingan ini memberi penekanan khusus kepada komponen fizikal yang terdapat di dalam sesuatu sukan yang berbeza. Jangkamasa bagi fasa ini ialah antara 6 hingga 8 minggu. Latihan bebanan diberi tumpuan bagi meningkatkan dan mengekalkan kuasa. Fasa Pra-Pertandingan 6 4 - ii. Di samping itu latihan bebanan yang memberi tumpuan kepada aspek dayatahan otot perlu diaplikasikan. kaedah-kaedah latihan seperti latihan pecutan berulang. Intensiti latihan boleh ditingkatkan sehingga 95%. latihan jeda jarak jauh diteruskan. jangkamasa bagi fasa ini adalah bergantung kepada jangkamasa yang diperuntukkan.4. iaini antara 60% hingga 70% sementara intensiti latihan boleh ditingkatkan sehingga 100%.4. Fasa Pertandingan Fasa pertandingan boleh dibahagikan kepada 2 sub-fasa iaitu : i. iaini antara 6 hingga 12 minggu.Fasa persediaan khusus ini memberi penekanan kepada komponen-komponen fizikal yang lebih dominan di dalam pemainan. Bagi sukan yang berteraskan dayatahan seperti permainan bolasepak. latihan jeda jarak dekat dan latihan tekanan masih boleh diteruskan. Isipadu latihan masih tinggi bagi permainan bolasepak. permainan sebenar mahupun melalui simulasi permainan.Matlamat bagi fasa ini adalah bertujuan memberi pendedahan kepada pemain .1. Fasa ini juga adalah fasa di mana pemain akan mengambil bahagian dalam perlawanan persahabatan mahupun perlawanan pendedahan. kaedah. Perlu diingatkan bahawa pada fasa ini ianya bukan bertujuan untuk menilai pencapaian atau kejayaan kerana ianya masih belum sampai ke zon sasaran. 6. latihan bagi meningkatkan atau mengekalkan tahap kecergasan dipraktikkan dalam situasi permainan kecil. Fasa Pertandingan 6. Isipadu latihan masih tinggi bagi sukan yang berasaskan dayatahan seperti permainan bolasepak. ianya bergantung kepada masa yang diperuntukan. latihan fartlek.kaedah latihan seperti latihan LSD.

6. Kaedah-kaedah latihan seperti latihan bebanan bagi mengekalkan dayatahan otot dan latihan Jeda jarak dekat harus diteruskan bagi pengekalan kuasa. pemain akan mengikuti program berbentuk rehat aktif bertujuan untuk mengawal dan mengekalkan kecergasan. fasa ini seharusnya digunakan ke atas semua pemain untuk melihat dan menilai sejauhmana kerjasama serta persefahaman sesama pemain dan menilai kemahiran individu yang sesuai dengan strategi yang akan digunakan. pemain diberikan rehat pasif. Kesimpulannya fasa-fasa latihan tersebut haruslah dirancang secara teratur dan sistematik bagi mendapatkan impak yang maksima semasa pertandingan di adakan.kepada suasana pertandingan. Fasa Pertandingan Pada fasa ini seharusnya pemain telah sampai ke tahap penetapan sasaran atau berada pada tahap di mana pemain tersebut telah bersedia untuk perlawanan sebenar. cuaca dan juga penggunaan masa. Bagi permainan bolasepak.4. Biasanya satu ke dua minggu pada peringkat awal fasa ini. Selain itu ianya bertujuan untuk mengelakkan terjadinya prinsip pembolehbalikan yang ketara. Fasa Transisi Fasa Transisi adalah bermula sebaik sahaja tamat musim pertandingan atau kejohanan. Namun demikian. Ini adalah kerana sesi latihan adalah unit terkecil dalam perancangan latihan. Sekiranya latihan dihentikan. Selepas rehat pasif.2. latihan kecergasan perlu diteruskan bertujuan memastikan tahap kecergasan pemain berada pada tahap yang diharapkan. Pemain pada tahap ini seharusnya bebas dari kelesuan. pemain akan kembali ke tahap awal atau berada dalam pinsip pembolehbalikan. Namun demikian kekerapan latihan perlu dikurangkan. latihan tidak terhenti di sini. Ini adalah fasa di mana pemain berehat setelah menghadapi pelbagai cabaran dan tekanan yang optimum khususnya semasa menghadapi pertandingan. Selain itu. fasa Pra-Pertandingan ini digunakan oleh pemain untuk mengimplementasikan segala teknik dan taktik yang dirancang seterusnya dinilai keberkesanannya. gangguan teknik dan taktik serta mempunyai tahap psikologi yang cukup tinggi. 6.4. Oleh itu. Sesi latihan lazimnya .3. persekitaran. Ini bukannya fasa di mana pemain terus berhenti daripada latihan.

Permainan kecil. Pengenalan dan memanaskan badan. iii. iv. 8 - ii.50 Teknikal 20 30 30 40 Taktikal 10 30 . Memberi tumpuan kepada objektif iaini khusus kepada latihan. Menyejukkan badan dan sesi perbincangan. Jadual 1 Fasa-fasa latihan dan komponen-komponen yang harus diberikan penekanan. Antara sesi latihan ini merangkumi : i. Program Persediaan Umum Persediaan Khusus Pra Pertandingan Pertandingan Transisi Fizikal 70 50 30 10 40 .memakan masa antara satu jam hingga tiga jam dan ianya berhantung kepada objektif dan tahap latihan. iv.

kitaran 12 minggu dan sebagainya. Peringkat 2 : Kitaran Mikro bermusim Setelah merancang kitaran makro satu tahun. Selain itu.0. Untuk mendapatkan keberkesanan kaedah latihan jurulatih haruslah menetapkan komponen-komponen yang akan dilatih secara umum mengikut minggu. Masa Latihan Dan Kekerapan Latihan Kitaran program latihan boleh dibahagikan kepada dua peringkat iaitu : i. Terdapat beberapa contoh kitaran latihan antaranya ialah kitaran 4 minggu. Keberkesanan sesuatu kaedah latihan adalah di antara 4 minggu hingga 5 bulan. Tujuannya adalah untuk memastikan keberkesanan dalam sesuatu latihan setelah pemain menjalani sesuatu kaedah latihan yang telah ditetapkan. kitaran 8 minggu. Maksud kitaran berminggu ialah kekerapan latihan yang akan dijalankan. Kekerapan sesuatu latihan akan dijalankan selama 20 minggu. Contohnya kitaran 7 minggu bagi 1 set latihan.100 % . 9 - Program latihan ini akan digunakan berulang-ulang sehingga 20 minggu. penilaian dan untuk mengelakkan kejemuan. Intensiti Maksimum 95 . Peringkat 1 : Kitaran Makro satu tahun ii. 20 minggu adalah masa yang tidak terlalu awal dan tidak terlalu lewat untuk mengatasi masalah yang dihadapi oleh pemain. Ini akan dapat memberi masa kepada jurulatih untuk membuat pengubahsuaian dengan lebih sempurna. kitaran mikro bermusim.40 Psikologi 10 10 10 20 7. jurulatih perlu menentukan kitaran latihan yang akan digunakan untuk keberkesanan latihan. Akan tetapi jurulatih harus membuat pengubahsuaian jenis aktiviti atau kaedah Ini adalah bertujuan bagi memudahkan pengendalian.

Sub Maksimum 85 – 94 % Tinggi 75 – 94 % Sederhana 65 – 74 % Rendah 60 – 64 % Rehat : .10 - .

Latihan akan diadakan selama 6 bulan untuk persediaan pemain-pemain menghadapi pertandingan peringkat daerah. disamping menetapkan kaedah latihan dan intensiti latihan.Hari : Rabu dan Jumaat Masa: 4.Desa LSD Hari Ahad Isnin Selasa Rabu Khamis Jumaat Sabtu Ahad Rajah 2 Kitaran Latihan Satu Minggu Program Latihan Bola Sepak Bawah 12 Tahun Sekolah Kebangsaan Taman Senangan Kitaran latihan tersebut haruslah dilaksanakan mengikut hari yang ditentukan.Masa dan hari latihan adalah seperti berikut: Peruntukan latihan setiap minggu.Aktif Pasif Aktiviti LSD Beban Litar Jeda M. (2 kali seminggu) . * Hari dan masa latihan tertakluk kepada perubahan dari masa ke semasa. prinsip kestabilan dan prinsip kejemuan dapat dielakkan.30 petang hingga 6. Jurulatih haruslah memastikan kekerapan latihan yang dilaksanakan diubahsuai mengikut keperluan bagi mengelakkan prinsip timbalbalik.30 petang ** Setiap sesi latihan diperuntukan selama 2 jam. .

Lebih banyak kerja yang dilakukan oleh atlet dalam satu jangkamasa yang diberikan.Latihan kecergasan fizikal. latihan isometrik -118. maka lebih tinggilah intensiti. Intensiti Latihan Intensiti adalah komponen kualitatif kerja yang dilakukan oleh atlet bagi satu jangkamasa yang diberikan dalam sesuatu latihan sukan.1.0. Tayangan video Teknik permainan Latihan kecergasan fizikal Kemahiran asas berpasangan umpanan/dan menahan 1. Latihan Litar Ianya merupakan satu jenis latihan kecergasan fizikal yang diperkenalkan di Universiti Leeds.berat dalam kilogram bagi aktiviti melawan rintangan. Dalam sesuatu pertandingan sukan individu atau berpasukan pula. pada 1953 oleh R.Adamson. intensiti dilihat dari rentak permainan. Jenis-Jenis Latihan Kecergasan 9. Latihan litar diperkenalkan kerana . Latihan bebanan i. latihan isotonic ii. Intensiti juga boleh dirujuk sebagai kelasakan sesuatu latihan yang diberikan.Jadual Aktiviti Latihan Kecemerlangan Bolasepak Bulan Minggu 1 Minggu 2 Minggu 3 Minggu 4 Jan Undangundang/peraturan . 9.E. Morgandan C.T. Intensiti boleh diukur melalui kadar kelajuan (meter per saat) bagi pencapaian jarak atau .0.

Latihan litar yang menggunakan alat harus diselang-selikan dengan latihan senaman tanpa alat agar tidak membosankan.1. masa boleh dipendekkan dan jumlah ulangan boleh ditambah.2. 9. Latihan litar melibatkan beberapa komponen kecergasan fizikal seperti kepantasan. Latihan litar boleh dijalankan di dalam dewan atau di atas padang kerana ianya tidak memerlukan kawasan yang sangat luas. Latihan litar yang direka. latihan litar merupakan satu kaedah latihan kecergasan yang melibatkan kegiatan fizikal yang disusun didalam satu kaedah tertentu dan dilaksanakan secara konsekutif mengikut pusingan bernombor. Sekiranya tanpa alat. Meningkatkan dayatahan kardiovaskular ii. Latihan litar berkumpulan pula di sertai oleh beberapa individu dalam litar yang sama. Konsep Latihan Litar . Latihan litar yang dirancang perlu spesifik dan melibatkan bahagian-bahagian anggota badan yang berlainan di antara stesyen. Latihan litar kumpulan Latihan litar individu dilaksanakan untuk menguji tahap kecergasan individu dan menurut keperluan individu berkenaan. kelenturan dan keseimbangan. Masa yang di peruntukkan bagi setiap stesyen adalah 30 saat dan waktu rehatnya ialah 60 saat atau 30 saat sekiranya dipendekkan lagi. boleh menggunakan alat atau tanpa menggunakan alat.14 - Latihan litar terbahagi kepada dua bahagian iaitu : i. Latihan ini mengaplikasikan pinsip tambah beban (progressive overload). mengurangkan jumlah masa dan menambahkan tekanan atau kerumitan senaman. Membina kekuatan dan dayatahan otot iii. .1. Latihan litar individu ii. Jarak antara stesyen tidak begitu jauh antara satu sama lain. Kesimpulannya.ianya dianggap berkesan membangunkan kecergasan otot dan kardiovaskular melalui tekanan berterusan terhadap jantung dan paru-paru dalam jangka masa yang panjang. Objektif Latihan Litar i.1. Masa yang dicapai oleh setiap individu akan menentukan tahap kecergasannya. 9. Prinsip tambah beban ini boleh dilakukan melalui tiga cara iaitu melalui penambahan bilangan ulangan. Setiap litaran yang dijalankan adalah berbeza dari segi tahap kesukarannya.

Aktiviti haruslah disusun secara berturutan untuk mengelakkan pergerakan yang melibatkan bahagian badan yang sama digunakan pada stesyen yang lain. 9. 9. Sistem ATP-PC dan Laktik Asid ii.2. iv. vii. .1. 9. Sebelum aktiviti dimulakan jurulatih akan menunjukcara setiap aktiviti di setiap stesyen. Boleh dipraktikkan tanpa menggunakan alatan. iv. Memotivasikan pelaku. A berperanan sebagai pelaku manakala B sebagai pencatat. Boleh dilakukan secara individu atau secara berkumpulan dalam satu sesi. ii.15 - i.6. Jurulatih juga akan menekankan tentang masa dan ulangan yang perlu dilaksanakan oleh pelaku. Kebaikan Latihan Litar i. iii. Individu dibahagikan secara berpasangan (A dan B). vi.1. 9. Bilangan dan jenis latihan bergantung kepada objektif. Kaedah dan teknik yang betul bagi setiap aktiviti harus diselaraskan. Aktiviti yang dirancang pada setiap stesyen hendaklah sesuai dengan objektif dan matlamat latihan dan mampu menguji tahap kecergasan individu.16 - ii. Melibatkan ketiga-tiga aspek iaitu intensiti. ketangkasan dan kelenturan badan iv.5.Meningkatkan koordinasi. Sistem Tenaga di Dalam Latihan Litar i.4. tahap kemampuan dan kebolehan.1. Menitikberatkan perbezaan individu dari aspek fisiolgi. iii. Meningkatkan motivasi dan disiplin diri.1. . Setiap individu perlu menghabiskan aktiviti di semua stesyen yang ada di dalam litar mengikut jumlah masa yang telah ditetapkan.3. umur. Boleh diubahsuai mengikut kehendak jurulatih atau pelaku. iii. ii. Prinsip Latihan Litar . Kaedah Perlaksanaan Latihan Litar i. Asid Laktid dan oksigen 9. ulangan dan kekerapan. v.

tekan tubi.tetap pada satu jenis sendi dan ianya terperinci pada satu “agonis”. Penjajaran anggota badan (body alligment) Latihan bebanan boleh dikategorikan kepada dua bahagian utama (core) dan sampingan (supplementary). Akan tetapi. Sebahagian pergerakan iii. dayatahan.17 - ii.memanipulasikan lebih daripada satu sendi ii. Pada peringkat ini.2. Open and close kinetic chain. kuasa. latihan bebanan meliputi faktor-faktor berikut : i.Latihan Bebanan Program latihan bebanan yang bersesuaian yang dirancang dan dibentuk bagi meningkatkan kecergasan dari aspek perlakuan motor seperti kekuatan. kelenturan dan kepantasan. iii. Pada peringkat kedua atlet akan diperkenalkan dengan penggunaan alatan.1. Dalam merangka program latihan kecergasan. Aktiviti yang boleh dijalankan adalah seperti bangkit tubi. Konsep Latihan Bebanan Ciri-ciri bebanan adalah seperti berikut : i. 9. pada peringkat ini penggunaan bola segar amat sesuai dalam melakukan aktiviti yang berkaitan dengan bebanan. Jumlah ulangan yang dilakukan iii. Komponen bebanan pula meliputi : i. ulangan serta kekerapan ulangan atau frekuensi latihan. Seterusnya diperkenalkan peralatan bebanan (weight). Prinsip ini amat penting bagi pemain yang belum mendapat pendedahan latihan bebanan.2. . burpee dan sebagainya. Berat bebanan yang digunakan ii. Program latihan adalah tertakluk kepada intensiti. squat. Peringkat Pengenalan Latihan Bebanan Latihan bebanan dimulakan dengan menggunakan berat badan sendiri sebagai rintangan untuk membina kekuatan umum sebelum dimulakan dengan peralatan bebanan bagi tujuan pembinaan khusus.2. angkat kaki. Garis rintangan julat sendi dan julat pergerakan . Struktur . Bahagian badan . Jumlah set yang perlu dilakukan 9. Intensiti yang diaplikasikan iv.

Sebagai contoh.2. Berdasarkan kepada kemampuan maksima pelaku ianya akan ditentukan pula peratusan intensiti latihan . dicadangkan menggunakaan beban yang paling rendah untuk mempelajarinya. Meningkatkan kekuatan eksplosif iv. Meningkatkan dayatahan otot iii. Pembinaan kekuatan sahaja tidak dapat memastikan pencapaian atlet. Objektif Latihan Bebanan Latihan bebanan juga dikenali sebagai latihan rintangan. dimana kemampuan maksima atlet dikenalpasti bagi setiap aktiviti yang telah dirancang dalam latihan bebanan. Meningkatkan kekuatan otot ii. 60% hingga 75% daripada kemampuan maksimum dengan ulangan 10 hingga 15 kali bagi satu set untuk pembinaan dayatahan. Pada peringkat ini. Ini adalah kerana latihan yang menggunakan beban (weight) mengikut sukatan untuk menjalankan latihan ini. diperkenalkan pula kaedah latihan yang menjelaskan tatacara yang selamat dan betul serta matlamat dan tujuan latihan. Peringkat seterusnya adalah peringkat membuat penilaian atau ujian semula selepas 4 hingga 7 minggu bagi mencari kadar kemampun maksimum baru atau memperlihatkan pencapaian matlamat yang telah ditetapkan di dalam program latihan. Perbezaan individu seperti umur. bentuk badan. . Psikologi 9. Tujuannya ialah untuk merancang program baru atau menilai keberkesanan program yang telah direncanakan. Kaedah latihan ii. Jika menggunakan bebanan yang berbentuk mesin seperti ’multipurpose gym’.3. .atlet akan menggunakan bar kosong untuk mempelajari teknik mengangkat termasuk cara pemafaran yang betul. Peralatan yang digunakan iii. iv. Terdapat beberapa faktor lain yang perlu diambilkira seperti : i. Tahap metabolisme v. Kecederaan lalu vi. kecergasan diri. Ini adalah kerana kaedah latihan yang diperlukan oleh semua sukan bertujuan untuk : i.18 - Seterusnya bila pelaku telah agak mahir.

Selain itu.Beban berat digunakan apabila seseorang menggunakan berat bebanan antara 60% hingga 90% kemampuan seseorang. Meningkatkan kelenturan dan kelembutan 9.2.Meningkatkan kepantasan v.Beban sederhana merujuk kepada peratusan antara 30% hingga 60% kekuatan maksima seseorang. Tentukan matlamat yang ingin dicapai dalam sesi latihan melalui kekerapan. Menentukan jumlah ulangan . ii.Beban maksimum merujuk kepada beban sehingga 90% hingga 100% maksima seseorang.3.Beban rendah dianggap sebagai mana-mana bebanan dibawah 30% kapasiti seseorang. Aktiviti perlu mengikut cara dan prosedur yang betul iii. .1. Latihan fartlek ini dibahagikan kepada dua jenis iaitu : i. intensiti. Latihan fartlek terkawal 9. Penambahan beban (intensiti) secara ansur maju iv. Prinsip-Prinsip Latihan Bebanan i. Ianya merupakan satu bentuk latihan disiplin.5. ulangan dan masa latihan. latihan ini juga dapat meningkatkan keupayaan dayatahan otot. Atlet menjalani latihan mengikut kemampuan tersendiri.2. Latihan fartlek bebas ii. . yang mana jarak dam masa ditentukan oleh atlet sendiri. 9. Latihan Fartlek . Latihan ini amat sesuai dilaksanakan pada penghujung fasa persediaan umum hingga fasa persediaan khusus. Kaedah Perlaksanaan Latihan Bebanan i.3. Aktiviti hendaklah bersesuaian dengan objektif latihan v. Latihan Fartlek Bebas Fartlek bebas merupakan latihan yang tidak terkawal.4. Dapatkan kemampuan maksimum setiap atlet di awal sesi latihan. Berat bebanan bersesuaian dengan kemampuan atlet ii. seterusnya menentukan kriteria tertentu yang ingin dicapai.20 - Latihan fartlek dijalankan bertujuan meningkatkan dayatahan kardiovaskular. . . antaranya : . set dan intensiti yang diperlukan 9.

kelenturan serta aktiviti rengangan. Objektif Latihan Fartlek . atlet dikehendaki merubah intensiti kelajuan bagi setiap 10 saat. 9.Atlet . 9. Setibanya di steysen (F) atlet akan berlari anak ke stesyen (G) dan berjalan.2.2.1. Jurulatih hanya menerangkan aktiviti yang perlu dilakukan serta aktiviti selingan pada setiap perantaraan pertukaran aktiviti. iaitu latihan fartlek terkawal dengan menggunakan jarak dan latihan fartlek terkawal menggunakan masa. apabila tiba di stesyen (B) atlet akan berlari anak hingga ke stesyen (C) dan menukar aktiviti iaitu ‘striding’ hingga ke stesyen (D). 9. jurulatih hanya bertindak sebagai permerhati sahaja. Mengekalkan kecergasan fizikal seseorang atlet supaya bersedia untuk Melibatkan diri dalam bidang sukan yang diceburi. Latihan Fartlek Terkawal Menggunakan Masa Latihan fartlek terkawal menggunakan masa pula adalah di mana perlaksanaan aktiviti dikawal oleh masa. Meningkatkan daya tahan kardiovaskular ii.3. Meningkatkan daya tahan otot iii.4.22 - Latihan fartlek amat bersesuaian dengan permainan bola sepak agar setiap pemain . Wisel akan dibunyikan sebagai menandakan perubahan kepantasan. contohnya 1000 meter bagi satu set.2. Latihan Fartlek Terkawal Latihan fartlek terkawal adalah bergantung kepada arahan jurulatih. Jurulatih akan menentukan masa bagi setiap aktiviti yang dijalankan.3. Konsep Latihan Fartlek Antara konsep yang perlu diberikan perhatian di dalam melaksanakan latihan fartlek antaranya ialah : i. Dalam latihan fartlek bebas ini. Jurulatih akan meniup wisel pada setiap 10 saat sehingga atlet menamatkan jarak yang telah ditetapkan. Aktiviti ini diteruskan mengikut intensiti yang telah ditetapkan. Latihan Fartlek Terkawal Menggunakan Jarak Latihan fartlek terkawal menggunakan jarak adalah di mana balapan atau kawasan padang pula dibahagikan kepada jarak yang bergrid. 9.5.21 - dikehendaki memulakan aktiviti di stesyen (A) dengan berjalan.3. ketangkasan. Sebagai contoh.Atlet menentukan jarak masa aktiviti dengan aktiviti-aktiviti yang membina kekuatan. 9. Latihan ini boleh dibahagikan kepada dua.2.

akan dapat : i. rehat aktif dijalankan seperti menimbang bola atau menanduk bola. Menyejukkan badan ‘cooling down’ selepas latihan. 9. vii. kekuatan dan kelenturan. Perlu disediakan perancangan peratusan latihan dalam jadual latihan agar tidak membosankan atlet. Meningkatkan keupayaan aerobik.prinsip latihan fartlek supaya ianya akan mendatangkan kesan serta mencapai objektif yang telah ditetapkan. tidak dibenarkan rehat pasif.23 - viii. v. Aktiviti-aktiviti hendaklah berkaitan dengan aktiviti merengang otot. 9. Meningkatkan daya tahan otot. iv. aktiviti berintensiti tinggi dan aktiviti yang dapat meningkatkan tekanan darah. Jangan berehat sehingga pulih 100%. ii. Prinsip-Prinsip Latihan Fartlek Apabila mengendalikan latihan fartlek. Meningkatkan keupayaan untuk berlari di tahap tinggi dalam masa yang sebenar. iii. ii. jurulatih perlulah memahami prinsip. Meningkatkan kepantasan. Atlet ditegah melakukan aktiviti sehingga lesu atau tidak berupaya.7. Menghindarkan rasa jemu atau bosan dalam menjalankan latihan kecergasan. vi. Spesifikasi pada kesan latihan ditentukan secara khusus seperti penekanan kepada sistem data tahan kardiovaskular dan daya tahan otot. vi. iv. Meningkatkan dan mengekalkan daya tahan kardiovaskular. . ix. . Prosedur Latihan Fartlek Antara prosedur pengendalian latihan fartlek antaranya ialah : i.6. Membentuk diri sendiri ketika melakukan latihan kecergasan iaini memotivasikan diri sendiri. regangan dan kelonggaran bagi mengelakkan kecederaan. Antara prinsip-prinsip latihan fartlek ialah : iii. Aktiviti yang dipilih bersesuaian dengan tahap kebolehan pemain. Melakukan aktiviti memanaskan badan. v.

luar kaki dan bahagian luar tapak kaki ii. Setiap kemahiran tersebut mempunyai fungsi dan tujuan yang berlainan.0. Untuk menguasai kemahiran-kemahiran tersebut setiap pemain haruslah mengikuti latihan yang bersesuaian dengan kemahiran dalam permainan bolasepak. v. Menentukan intensiti dan kekerapan aktiviti. Rehat antara set adalah berdasarkan jumlah masa pada setiap ulangan. cara mengawal dan cara membuat hantaran harus dikuasai oleh setiap pemain.Penyediaan kawasan yang selamat. Jenis-Jenis Latihan Kemahiran Kemahiran asas dalam permainan bolasepak amat penting untuk diaplikasikan dalam permainan. 10.1. Bahagianbahagian badan yang boleh digunakan bagi tujuan mengawal pergerakan bola antaranya melalui : . Batang kaki iaini peha dan bahagian bawah lutut . 10. Menandakan stesyen-stesyen iaini takat-takat aktiviti. Hujung kaki iaini bahagian kekura kaki. Kemahiran asas seperti cara menendang.24 i. iv. vi. perut kaki. Latihan Mengawal Bola Antara tujuan seseorang pemain mengawal bola ialah untuk menstabilkan bola yang ditujukan kepadanya supaya tindakan selanjutnya dapat dilakukan dengan mudah.

.

.

Kekurangan tumpuan pada fasa-fasa ini akan .Berdasarkan rajah 1 di bawah. Fasa Persediaan Persediaan fasa-fasa latihan mempunyai kepentingan yang besar dalam keseluruhan program latihan yang akan dijalankan. persediaan fizikal dan teknikal mewakili asas prestasi yang hendak dicapai oleh pemain kemudian barulah diikuti oleh persediaan taktikal dan psikologi.1. Rajah 1 Persediaan Psikologi Persediaan Taktikal Persediaan Teknikal Persediaan Fizikal 6.

1.menjejaskan persediaan fasa-fasa berikutnya.1. Fasa Persediaan Khusus . Fasa persediaan dibahagikan kepada dua sub-fasa iaitu : 6.2. terutama pada fasa pertandingan.1. Fasa Persediaan Umum 6.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->