P. 1
Rancangan-Pengajaran-Tahunan-BM-T2-2010

Rancangan-Pengajaran-Tahunan-BM-T2-2010

|Views: 109|Likes:

More info:

Published by: Nor Rozitaaini Yaacob on Feb 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/04/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN BAHASA MELAYU TINGKATAN 2 TAHUN 2010 SMA KOTA GELANGGI 03, 27000 JERANTUT, PAHANG.

MINGGU

Unit / Tajuk / Bidang FOKUS UTAMA DAN FOKUS SAMPINGAN
Unit 1 : PELAJAR CEMERLANG KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR, MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA 1.0 Berinteraksi menjalin dan mempererat hubungan mesra. 2.0 Memberikan pendapat yang bernas sebagai sumber dalam perbincangan. FOKUS SAMPINGAN 2.1 Mencetuskan idea yang bernas semasa memberikan pendapat dalam perbincangan. 2.2 Menghuraikan idea yang bernas secara kritis dan rapi. Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 7.0 Mendapat maklumat daripada pelbagai sumber yang didengar..

Objektif, Kemahiran & Aras

Catatan / Aktiviti
BBB: Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Gambar-gambar akhbar Modul karangan (aras) Modul tatabahasa (aras) Novel Tragedi Empat Disember Ilmu: Kemahiran hidup Geografi Alam sekitar KBT : Kecerdasan pelbagai Kontekstual Kemahiran berfikir Nilai : Bertolak ansur Bekerjasama Kemahiran berfikir Banding ± beza. Bersungguh-sungguh Hormat-menghormati Sistem bahasa: Tatabahasa ± kata Nama (am, khas) Ejaan Kosa kata - Gempa bumi, plankton, lingkaran gunung berapi, pentas benua, halal Peribahasa - Kalau tidak dipecahkan ruyung manakan dapat

Kefahaman Pada akhir P&P murid dapat : i. mengemukakan soalan dan memberikan jawapan yang sesuai dalam perbincangan. ii. menyatakan maksud tersirat.(m/s 4) Tatabahasa i. menyenaraikan kata nama am dan kata nama khas dalam petikan. ii. Member makna 3 peribahasa dan membina ayat yang sesuai. Karangan Pada akhir P&P murid dapat : i. mengenalpasti isi-isi penting. ii. menuliskan karangan gambaran dengan ayat yang gramatis. iii. menulis karangan dialog dengan baik. iv. Menulis karangan pengalaman dengan baik. KOMSAS Pada akhir P&P murid dapat : i. menceritakan semula sinopsis cerpen. ii. Menyenaraikan watak dan perwatakan. iii. Menyusun peristiwa mengikut urutan cerita.

1-2

FOKUS SAMPINGAN 7.1 Mengenal pasti dan menyatakan gambaran. 7.2 Mengemukakan soalan untuk mendapatkan penjelasan lanjut Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10.0 Memahami dan memberi respons peribadi tentang karya sastera. FOKUS SAMPINGAN 10.1 Menceritakan semula sesebuah karya secara keseluruhan. 10.6 Mengulas karya sastera dari aspek watak, perwatakan, latar, plot, gaya bahasa, dan sudut pandangan. KARANGAN DIALOG 1) Berbual tentang aktiviti yang akan dilakukan semasa cuti penggal sekolah (Modul Karangan). 2) Berbual tentang cara-cara meningkatkan keceriaan di landskap sekolah. (m/s 3) BAHAN RANGSANGAN 1) Tempat-tempat menarik di Malaysia (m/s 5).

) Faktor-faktor penentu kecemerlangan dalam pelajaran. (m/s 6) PENGALAMAN 1) Aktiviti semasa cuti sekolah (m/s 8)

sagunya, genggam bara api biar sampai jadi arang, alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan

Unit 2 : MERENTAS DESA
KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR, MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA 2.0 Memberikan pendapat yang bernas sebagai sumbangan dalam perbincangan. FOKUS SAMPINGAN 2.1 Mendengar dan memberi respon secara lisan dan bertulis tentang sesuatu yang diperoleh oleh orang lain. Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 7 Mendapat maklumat daripada pelbagai sumber yang didengar, dibaca dan ditonton.

Kefahaman Pada akhir pengajaran murid dapat : 1 bertutur dengan cara yang bertatasusila 2 mengemukakan 3 soalan mudah berkenaan kata ganti nama. Aras 1 Mengemukakan soalan mudah untuk berkongsi idea, pengetahuan serta pengalaman dan memberikan jawapan yang sesuai dalam perbualan tatasusila. Tatabahasa i. melengkapkan teks dengan kata ganti nama yang sesuai. ii. Membina perkataan daripada perkataan ³merentas desa´ iii. Melengkapkan 17 simpulan bahasa yang sesuai. iv. Memahami 9 makna rangkai kata. Karangan Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. Menyatakan idea utama. 2. Menulis karangan gambaran berdasarkan carta yang diberikan. Aras 1 i. mengenal pasti dan menyatakan gambaran umum dan idea utama dalam pelbagai bahan. ii. menceritakan maklumat daripada gambar dan bahan grafik KOMSAS Pada akhir pengajaran murid dapat : i. Mengulas tema dan 3 persoalan novel yang dikaji. Aras 2, Mengemukakan tema, persoalan dan pemikiran dalam karya sastera.

BBB: pita rakaman Gambar Tunggal Petikan Buku teks Rencana Pilihan Gambar-gambar akhbar Novel Tragedi Empat Disember Ilmu: Alam persekolahan KBT : BCB / konstruktivisme Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai Nilai : Keyakinan Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Sistem bahasa: Tatabahasa ± kata Ganti Nama (tunjuk, diri) Kosa kata - Kadet Polis, Kadet Remaja Sekolah, pertolongan cemas, PBSM, efektif, akademik Ejaan Peribahasa Bawa alamat, singkat akal, perang dingin, baik sangka, langkah bendul, mencolok mata, berbalik hati, membanting tulang, batu loncatan, bidan terjun, tangkap muat, lapang dada,

2-4

FOKUS SAMPINGAN 7.1 Mengenal pasti dan menyatakan gambaran.keseluruhan, idea utama, isi penting dan releven tentang bahan yang didengar dan ditonton. 7.2 Memahami dan meniliti maksud tersurat dan tersirat. Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10 Memahami dan memberi respons peribadi tentang karya sastera. FOKUS SAMPINGAN 10.4 Menyatakan jenis, ciri, tema dan persoalan, pemikiran, nilai dan pengajaran. KARANGAN GAMBARAN (m/s 17) Suasana hari kejohanan olahraga tahunan sekolah.

Aras 1 i. BAHAN RANGSANGAN . salah adat.2 Mendengar dan memberikan respon secara lisan dan bertulis tentang sesuatu yang diperihal oleh orang lain.Kaitan antara keluarga bahagia dengan masyarakat harmoni. MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA 1. 2.2 Menyusun maklumat mengikut keutamaan . BBB: pita rakamn Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Novel Tragedi Empat Disember.Sajak ³Bicara Buat Guru´ (m/s 25) TATABAHASA Pada akhir pengajaran murid dapat : 1 Menyenaraikan kata kerja berdasarkan petikan.4 Menyatakan jenis. tumbuk rusuk. kad ucapan / pesanan dan cereka.0 menyampaikan maklumat untuk keperluan tertentu.Walafiat. Menjawab 6 soalan berdasarkan surat (m/s 22). KOMSAS Pada akhir pengajaran murid dapat : i. KEFAHAMAN Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. jantung hati. iii Menyatakan dan mengilustrasikan format pelbagai format lisan dan penulisan. tema dan persoalan. cirri. persoalan dan pemikiran dalam karya. 2. Menjelaskan ciri-ciri dan nada sajak. mengecam format penulisan surat. nilai dan pengajaran. 5-6 . ii. Aras 2 Iii Mengemukakan tema. Menyusun isi-isi penting mengikut keutamaan.Laman web Kampung Siber (m/s 26) . Unit 3 : SAHABAT REMAJA KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR. menyatakan maksud atau kenyataan secara lisan ketika berbual dengan rakan. FOKUS SAMPINGAN 1. pemikiran. Menulis surat kiriman tidak rasmi dengan format yang betul. FOKUS SAMPINGAN 8. ii. KARANGAN SURAT KIRIMAN TIDAK RASMI .0 memproses maklumat untuk keperluan tertentu. tangkai jering.Pelancongan akua di Negara Malaysia (m/s 23). Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 8. Ilmu: Kemasyarakatan Sistem bahasa: Tatabahasa ± kata kerja transitif Ejaan Kosa kata . Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10. Menulis tema dan persoalan dalam novel yang dikaji. undangan. KBT : ICT : Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai. nasyid.0 Memahami dan memberi respons peribadi tentang karya sastera. Aras 1 ii menyusun maklumat untuk tujuan tertentu.0 Berinteraksi menjalin dan mempererat hubungan mesra. KARANGAN Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. rakaman Peribahasa. Menjawab soalan pemahaman dengan ayat yang gramatis. 9.mati kutu. Aras 2 ii. dan seterusnya Negara yang aman (m/s 27) KOMSAS . Menjawab 4 soalan berdasarkan petikan (m/s29 ± 31). 9.2 Menentukan format penyampaian dan jenis penulisan yang sesuai untuk menyampaikan maklumat. FOKUS SAMPINGAN 10. Kajian masa depan Nilai : Keyakinan Kejujuran Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Kasih Sayang Hormat menghormati.

MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA 3. Murid dapat mengulas karya sastera dari aspek latar tempat. FOKUS SAMPINGAN 7. Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10. vii 1 Menyatakan tema sesebuah karya BBB : : : : pita akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks : Novel Tragedi Empat Disember.0 Memahami dan memberikan respon peribadi tentang karya sastera. 2. Aras 1. sel membrane. Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 7.10 KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR. Plot. nutrien. latar. FOKUS SAMPINGAN 10. karbohidrat Ejaan Peribahasa 7-8 9 .Tekstur. KBT : Konstruktivism : Belajar cara belajar Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai..0 mendapat maklumat daripada pelbagai sumber yang dibaca.5 memahami dan meniliti maksud tersurat dan tersirat daripada sesuatu bahan.Cara isi ikan diproses menjadi keropok.Usaha-usaha memajukan industri makanan tradisional di tempat anda. riboflavin. Menulis karangan dengan format yang betul. Menjelaskan 3 cara bukti kasih sayang terhadap keluarga (m/s 36) 4. gaya bahasa dan sudut pandangan. Menjawab 5 soalan subjektif (m/s 34).. asid folik. Menyatakan 5 maksud tersirat (m/s 35). KARANGAN BAHAN RANGSANGAN . Membina jadual sumber. Mengenal pasti 5 ayat topik yang terdapat dalam petikan. masa. RENCANA . (v) ± Mengemukakan soalan mudah BBB : : : : pita Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD . KARANGAN Pada akhir pengajaran murid dapat: 1. protein. Kajian masa depan Nilai : Keyakinan Kejujuran Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Kasih Sayang Ilmu: Kemahiran hidup Sains Rumah Tangga Sistem bahasa: Tatabahasa ± kata kerja Transitif. retina. Mengenal pasti ayat huraian dalam petikan.0 Berunding secara santun untuk mendapat persetujuan dan kata sepakat FOKUS SAMPINGAN 3. Tak Transitif Kosa kata . dan masyarakat. Aras 1. 2.1 Berbincang dengan menggunakan ragam bahasa dan gaya pengucapan yang betul semasa berunding. 2. didengar dan ditonton. 3. Mengenal pasti isi-isi penting. Melengkapkan 10 kata kerja tak transitif dengan betul. Unit 5 : NIKMAT KEMERDEKAAN KEFAHAMAN Pada akhir pengajaran murid dapat : 1.Carta cadangan pengambilan kelompok makanan.Unit 4 : MAKANAN DAN KESIHATAN KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR. Menyatakan ciri-ciri makanan berasaskan ayam pada masa hadapan (m/s 36) 5.5 Mengulas karya sastera dari aspek Tema.2 berbincang untuk menerima dan menolak pandangan orang lain. watak dan perwatakan. KOMSAS Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. 3. . MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. fungsi dan kekurangan vitamin (m/s 40) TATABAHASA Pada akhir pengajaran murid dapat : 1.

Menguraikan watak dan perwatakan watak utama. Mendengar dan memahami pelbagai teks. FOKUS SAMPINGAN 1. 2. FOKUS SAMPINGAN 7. Mengemukakan soalan bertumpu at\ras rendah yang sesuai untuk mendapatkan maklumat yang dikehendaki. pengetahuan serta pengalaman dan memberikan jawapan yang sesuai dalam perbualan secara bertatasusila. latar. Mengemukakan alasan untuk mempertahankan pendapat. vi.1 Berbual dan berbicara tentang perkara yang berkaitan dengan kehidupan harian yang menyentuh diri.12 KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR. keluarga.0 Mendapatkan maklumat daripada pelbagai sumber yang didengar. dibaca dan ditonton.emerihalkan watak-watak dalam karya.1.1 Mengenalpasti dan menyatakan gambaran keseluruhan idea utama. Kajian masa depan Nilai : Rasional Kesabaran Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Kasih Sayang Pada akhir pengajaran murid dapat: 1 Menyatakan tajuk dan mengemukakan pendapat tentang tajuk. Plot. kerja UJIAN FORMATIF 1 (22/03/10 ± 30/03/10) CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1 13 Mac 2010 ± 21 Mac 2010 Unit 6 : KASIH SAYANG BBB : : : : Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD 11 . 2. Aras I 1. Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10.0 Memahami dan memberikan respon peribadi tentang karya sastea. MEMBACA DAN MENULIS Pada akhir pengajaran murid dapat : Bidang : Interpersonal . Pada akhir pengajaran murid dapat : 1 Menyenaraikan 3 watak utama. watak dan perwatakan. BBB : Novel Tragedi Empat Disember. FOKUS SAMPINGAN 10. isi penting dan isi relevan tentang bahan yang dibaca. Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 7. Buku Teks KBT : Belajar cara belajar : Konstruktivism Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai.0 berinteraksi untuk menjalinkan dan mempereratkan hubungan mesra. Tak Transitif Kosa kata Ejaan Peribahasa. interaksi dan nada yang sesuai.. Aras 1. rakan dan masyarakat dengan menggunakan kata. gaya bahasa dan sudut pandangan. didengar dan ditonton.6 Mengulas karya sastera dari aspek Tema. untuk berkongsi idea. 2. Sistem bahasa Tatabahasa ± kata Transitif.

!.0 Memberi pendapat yang bernas sebagai sumbangan dalam perbincangan.2 Mengemukakan soalan untuk mendapatkan penjelasan. b. Pelajar memberi buah fikiran melalui perbincangan.. Pelajar dapat memberi contoh / bukti yang tepat. Pada akhir P &P. Menggunakan kata hubung yang tepat dalam ayat-ayat.0 Mendapat maklumat daripada pelbagai sumber didengar.. FOKUS SAMPINGAN 10. BBB : : : : Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks 13 ..1 Mencetuskan idea yang bernas semasa memberikan. .14 KBT : Belajar cara belajar Konstruktivisme Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai. cirri.4 Menyatakan jenis. Aras 1 (iii) c. 1.2 Menghuraikan idea yang bernas secara kritis dan rapi. FOKUS SAMPINGAN 2. 2. Kajian masa depan Nilai : Rasional Kesabaran Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Kasih Sayang BBB : Novel Tragedi Empat Disember. FOKUS SAMPINGAN 7. Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10. 2. persoalan dan pemikiran karya.vi) Mengemukakan soalan mudah untuk berkongsi idea.pendapat dalam perbincangan. Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 7. Pelajr dapat menggariskan ayat . 2. 7. tema dan persoalan . Unit 7 : INDUSTRI SUKAN DI MALAYSIA KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR. Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 7. dibaca dan ditonton. dedengar dan ditonton.. MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA 2. mengemukakan unsure gaya bahasa dalam sajak. Pada akhir P & P pelajar dapat : Menyatakan maklumatmaklumat penting. pelajar dapat : Mengemukakan tema.1 Mencetuskan idea yang bernas semasa memberikan.0 Memahami dan memberi respons tentang karya sastera. 2.Menyatakan unsure tersurat dan 3 unsur tersirat. Memberi rumusan yang lengkap Aras 1 (ii) Aras 2 (ii) Buku Teks KBT : Belajar cara belajar Konstruktivisme Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai. pemikiran. FOKUS SAMPINGAN 2. d.FOKUS UTAMA 2. a. nilai dan pengajaran..2 Memperkuat hujah dengan menggunakan contoh / bukti. Sistem bahasa Tatabahasa ± kata Tugas / Kata Penyambung Ayat Kosa Kata Ejaan Peribahasa. Aras 1 (i) Aras 2 (iii) 1. dibaca dan Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. Kajian masa depan Nilai : Rasional Kesabaran Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. isi penting dan isi relevan tentang bahan yang dibaca. Aras : (A.0 Memberi pendapat yang bernas sebagai sumbangan dalam perbincangan.0 Mendapat maklumat daripada pelbagai sumber didengar. Menyenaraikan 5 isi penting daripada teks yang dibaca.1 Mengenakpasti dan menyatakan gambaran keseluruhan idea utama.

16 Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 7. Aras 1 (i) Aras 2 (iii) KBT : Belajar cara belajar Konstruktivisme Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai. ii. Aras 1 (i).. 9.0 Mendapat maklumat daripada pelbagai sumber didengar. Pada akhiar pengajaran murid dapat : Menyatakan watak-watak dalam karya.. Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10. menyenaraikan 4 isi penting karangan dialog. (A!>i. plot.) Mendengar dan memahami teks. FOKUS SAMPINGAN 10. Menyediakan jawapan wawamcara dengan menggunakan ayat yang gramatis.i. FOKUS SAMPINGAN Mencetuskan idea yang bernas semasa memberikan. 15 . 2. ii. Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks 3. Aras 1 7. Aras 1 (iii) .0 Memahami dan memberikan respons peribadi tentang karya sastera.pendapat dalam perbincangan. perintah daripada bahan petikan. dibaca dan ditonton. . Menulis petikan dialog dengan memasukkan 5 contoh ayat perintah.0 Memberi pendapat yang bernas sebagai sumbangan dalam perbincangan. Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Kasih Sayang BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa.1 Mengenal idea utama. Membuat kesimpulan tentang sesuatu maklumat. (iv) Aras 3 (ii) i.1 (A. i. Menyatakan gaya bahasa dalam cerpen.) Memahami dan menyatakan makna kata yang sukar berdasarkan konteks.2 Memahami dan menyatakan maksud perkataan sukar dalam petikan. (vi) Aras 2 (iii) iii. Kajian masa depan Nilai : Rasional Kesabaran Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Kasih Sayang BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa.1 Menggunakan ayat yang tepat serta indah.. Menyatakan cirri-ciri watak dan perwatakan . Saistem bahasa Tatabahasa ± pembentukan kata kerja. gaya bahasa dan sudut pandangan. BBB : : : : 2.ditonton. Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10. 7. FOKUS SAMPINGAN 7. Membina soalan dialog / wawancara untuk mendapatkan maklumat tentang kesihatan kita.6 Membezakan fakta dan pandangan dan bahan yang dirujuk.6 Mengulas karya sastera dari aspek watak perwatakan.. Pada akhir pengajaran murid dapat : 1.. MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA 2..0 Memahami dan memberikan respons peribadi tentang karya sastera. Pada akhir pengajaran murid dapat : Membezakan fakta sebenar dengan pendapat / pandangan. FOKUS SAMPINGAN 7. Saistem bahasa Tatabahasa ± kata Prakalusa Kosa Kata Ejaan Peribahasa. Unit 8 : TANPA VEKTOR HIDUP SIHAT KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR.1.

Aras 1 (i). (iii) Aras 2 (iii) Aras 3 (ii) PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2010 24 MEI 2010 ± 04 JUN 2010 19 .0 Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa dalam karya penulisan kreatif dan bukan kreatif. ii Aras 2. 2. (vi) Aras 2 (iii) Iii Menyataan gaya bahasa dalam cerpen. 1. 1 Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. Menyenaraikan 3 bentuk gaya bahasa dalam cerpen.3 Membandingkan penggunaan laras bahasa dalam pelbagai genre. MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA 2. KBT : Belajar cara belajar Konstruktivisme Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai.0 Memproses maklumat untuk keperluan tertentu.18 FOKUS SAMPINGAN 8. Kosa Kata Ejaan Peribahasa.20 Unit 10 : MENGERATKAN PERSAHABATAN BBB : Petikan Akhbar . Melengkapkan petikan dengan kata penguat yang tepat.. Menjawab 5 soalan pemahaman menggunakan kata ayat yang tepat. 2.1 Mengenalpasti gaya bahasa dalam karya bahasa sastera serta menggunakannya dalam penulisan bukan kreatif. Menyatakan maksud bagi 10 istilah dalam cerpen. Aras 1 (ii). iii. 4. 8. Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 8.FOKUS SAMPINGAN i. 2. FOKUS SAMPINGAN 2. Menulis ringkasan sebanyak 80 patah perkataan. Mengulas karya sastera dari aspek watak perwatakan. plot. Aras 1. 1.(i i) Aras 2.5 Mentafsir maklumat yang telah dipilih secara rasional untuk membuat inferen. gaya bahasa dan sudut pandangan. Unit 9 : KEUNIKAN SENI WARISAN KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR.0 Memberikan pendapat yang bernas sebagai sumbangan dalam perbincangan.3 memperkuat hujah dengan menggunakan contoh dan bukti. Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 11. Pada akhir pengajaran murid dapat : Membina 5 ayat menggunakan kata penguat yang betul. 17 .4 Mengolah maklumat secara relevan untuk tujuan tertentu. BBB : : : : Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks Pada akhir pengajaran murid dapat : Mencari 4 isi penting daripada petikan . Pada akhiar pengajaran murid dapat : Menyatakan watak-watak dalam karya Menyatakan ciri-ciri watak dan perwatakan. 11. 3. Kajian masa depan Nilai : Rasional Kesabaran Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Kasih Sayang BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa. Aras 1 . (ii) 1. iv. Saistem bahasa Tatabahasa ± kata Prakalusa Kosa Kata Kosa Kata Ejaan Peribahasa. FOKUS SAMPINGAN 11.

Kajian masa depan Nilai : Rasional Kesabaran Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Kasih Sayang BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa. latar. Menyusun maklumat .0 Memproses maklumat untuk keparluan tertentu. plit.1) 2.0 Menyampaikan maklumat untuk tujuan tertentu.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR. Berbual dan berbicara tentang perkara yang berkaitan dengan sejarah Tanah air Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks 21 . 2.ii Aras 1. BBB : : : : Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. 10.2 Menyediakan kerangka penyampaian dan bahan edaran untuk membuat perbentangan. Membuat pertimbangan sebelum membuat keputusan. ii. i CUTI PERTENGAHAN TAHUN 5/6/2010 ± 20/6/2010 Unit 11 : PERISTIWA BERSEJARAH KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR. MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA 3.2 Menyusun maklumat mengikut keutamaan. I.0 Memberikan pendapat ynag bernas sebagai sumbangan dalam perbincangan. Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 8. Berbincang dan menggunakan ragam bahasa dan gaya pengucapan yang betul dalam perundingan untuk mendapat kata sepakat. Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10.0 Memahami dan memberikan respon peribadi tentang karya n sastera. Pada akhir pengajaran murid dapat : 1.0 Berunding secara santun untuk mendapat persetujuan dan kata sepakat. 2.1 Menceritakan semula sesebuah karya secara menyeluruh. Aras 1 . gaya bahasa dan sudut pandangan. 9. vi : Gambar Tunggal : Rakaman Video : Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks KBT : Belajar cara belajar Konstruktivisme Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai. 2.22 KBT : Belajar cara belajar . 3. Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. Sistem bahasa Tatabahasa ± Pembukaan kata nama Kosa Kata Ejaan Peribahasa. FOKUS SAMPINGAN 8. ii Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. FOKUS SAMPINGAN Berbincang dengan menggunakan ragam bahasa dab gaya pengucapan yang betul semasa berunding. 9.6 Mengulas karya sastera dari aspek watak dan perwatakan. Mengulas karya sastera dari aspek pemeringkatan plot. Menyediakan dan menentang hasil perbincangan kumpulan. Aras 1 I (10. FOKUS SAMPINGAN 10. Menceritakan semula urutan keseluruhan cerita. Aras : 1 .menurut keutamaan . MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA Berinteraksi untuk menjalin dan mempererat hubungan.6) (10.

24 Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA Memberikan pendapat yang bernas sebagai sumbangan dalam perbincangan FOKUS SAMPINGAN Menghuraikan idea yang bernas secara kritis dan rapi. 2. A1 1 A1 ii A1 ii 2. Memberikan penjelasan sesuatu isu. Konstruktivisme Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai.4 Mengemukakan cadangan yang membina Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 7.0 Mendapat maklumat daripada pelbagai sumber. Mencetuskan idea yang bernas dalam perbincangan. Mendengar dan memberi respons secara lisan tentang perkara yang dibincangka. Berdasarkan pengalaman sedia ada.0 Menyampaikan maklumat untuk tujuan tertentu FOKUS SAMPINGAN 7. Aras 1. Kreatif dan bukan kreatif FOKUS SAMPINGAN 11. istilah.3 Mengemukakan soalan untuk mendapatkan penjelasan 9. Aras . peribahasa dan ayat yang tepat serta indah untuk menyampaikan maklumat.1 Menguasai gaya bahasa dan laras dalam karya penulisan. frasa. 9. KBT : Belajar cara belajar Konstruktivisme Kemahiran berfikir Kontekstual . rangkai kata.FOKUS SAMPINGAN Berbual dan berbicara tentang perkara yang berkaitan dengan kehidupan harian yang menyentuh diri keluarga dan masyarakat dengan menggunakan kata. BBB : : : : Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks 23 .2 Menganalisis gaya bahasa dan unsur bunyi dalam karya sastera serta menggunakannya dalam penulisan kreatif. i 1. 2. 1 A1 1 2. Sistem bahasa Tatabahasa ± Pembukaan kata nama Kosa Kata Ejaan Peribahasa.1 (ii) 1. 3. A1 vi Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 11. Aras : 7 . Mendengar dan memberikan respons secara isandab bertukis tentang sesuatu yang diperihalkan orang lain. MEMBACA DAN MENULIS Pada akhir pengajaran murid dapat : Pelajar dapat menganalisis gaya bahasa dan unsur bunyi dalam cerpen. intonasi dan nada yang sesuai. A1 v 9. Pada akhir pengajaran murid dapat : Mengemukakan idea yang sesuai dalam perbincangan.1 Menggunakan kata. Mengemukakan soalan untuk mendapatkan penjelasan lanjut. Menggunakan kata sendi dan ayat yang tepat untuk menyampaikan maklumat . Unit 12 : YANG INDAH ITU BAHASA KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR. ii 3. FOKUS SAMPINGAN Mencetuskan idea yang bernas semasa perbincangan FOKUS SAMPINGAN 2. Kajian masa depan Nilai : Rasional Kesabaran Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Kasih Sayang Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa.

2. Menyenaraikan idea atau utama. FOKUS SAMPINGAN 1. Aras 1 iii 3 ii Pada akhir pengajaran murid dapat : Menentukan isi-isi penting yang berkaitan dengan tema genre sastera.4 Bersoaljawab secara bertatasusila dengan menggunakan pelbagai soalan. Aras 1. UJIAN FORMATIF 2 23/08/10 ± 03/09/10 Unit 13 : ANGKATAN TENTERA MALAYSIA DI PERSADA ANTARABANGSA KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR. 1. Menjawab soalan pemahaman menggunakan ayat yang gramatis. 3.i 3. FOKUS SAMPINGAN 7. Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 8. isi releven tentang bahan yang didengar. v Aras 2.0 Berinteraksi untuk menjalin dan mempererat hubungan mesra. ii Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks 25 . Mengemukakan maklumat secara sopan.0 Memproses maklumat untuk keperluan tertentu. Kajian masa depan Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 7. Menyenaraikan kata pinjaman.0 Memahami dan memberikan respon peribadi tentang karya sastera.1 Menceritakan semula sesebuah karya secara menyeluruh. 3. Menyatakan isi penting berdasarkan teks. BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa. idea utama. 1.1 Mengenalpasti dan menyatakan gambaran keseluruhan. dibaca dan ditonton. BBB : : : : Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. 2. Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 11. . Berbincang tentang penggunaan gaya bahasa dalam karya. dibaca dan ditonton. 2. 1. Kajian masa depan Nilai : Rasional Kesabaran Keberanian Bertanggungjawab Pada akhir pengajaran murid dapat : . Saistem bahasa Tatabahasa -kata nama Ganda Kosa Kata Ejaan Peribahasa.0 Mendapat maklumat daripada pelbagai sumber yang didengar.6 Menyatakan perasaan secara berterus terang dan beradab tentang sesuatu perkara untuk mengekalkan hubungan. iv.i 1. FOKUS SAMPINGAN 10. MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA 1. Nilai : Baik Hati Keserdahanaan Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Pada akhir pengajaran murid dapat : Membina ayat tunggal berdasarkan bahan yang dibaca dan didengar. Aras : 1 .Kecerdasan pelbagai.26 KBT : Konstruktivisme Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai...

Menyusun maklumat untuk tujuan tertentu. tema dan oersoalan .0 Memahami dan memberikan respon oeribadi tentang karya sasera.8 Membuat rumusan dengan alasan yang munasabah Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10. nilai dan pengajaran. menambah / menolak pilihan. Sistem bahasa Tatabahasa -kata Tugas Kosa Kata Ejaan Peribahasa. Merumus idea dengan alasan yang dapat diiterima. latar. 1.iv Aras 2. Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. Menceritakan watak-watak yang terlibat Menyatakan pengajaran dalam cerita. Aras 1 . iii. Aras 1. FOKUS SAMPINGAN Berbincang dengan menggunakan ragam bahasa dan gaya pengucapan yang betul semasa berunding.28 Aras 1. Mentafsir dan merumus idea utama bahan grafik dan bukan grafik. Aras 3.Ayat Seruan Pada akhir pengajaran murid dapat : 1.0 Memproses maklumat untuk keperluan tertentu. pemikiran. tema dan persoalan. FOKUS SAMPINGAN 8.. plot. Nilai : Kesabaran Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Kasih sayang Rasional BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa. Memiih dan menggunakan ayat yang sesuai dalam perundingan ± Ayat Penyata.0 Berunding secara santun untuk mendapat persetujuan dan kata sepakat. FOKUS SAMPINGAN 10. ii. 8. Membina ayat menggunakan pelbagai ragam bahasa.5 Menghuraikan maksud. MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA 2. Saistem bahasa Tatabahasa -kata nama Ganda Kosa Kata Ejaan Peribahasa. gaya bahasa dan unsur bunyi dalam puisi. 2. iii BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa. Pada akhiar pengajaran murid dapat : . Mengenalpasti idea utama dan idea sokongan dalam perengan.4 Menyatakan ciri. Pada akhir pengajaran murid dapat : 1.FOKUS SAMPINGAN 8. iii Aras 2. KBT : Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai Kajian masa depan Belajar cara belajar Konstruktivisme. 10. 10. 8.0 Memahami dan memberikan respon peribadi tentang karya sastera. nilai dan pengajara.5 Mentafsir maklumat yang telah dipilih secara rasional untuk membuat inferens. ii Kerjasama Kesyukuran Berhemah tinggi Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10.6 Menyemak semula maklumat dan memutuskan sama ada hendak menerima. ciri. 2. .4 Menyatakan jenis.Ayat tanya .6 Mengulas karya sastera dari aspek watak dan perwatakan . FOKUS SAMPINGAN 10. Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 9.Ayat Perintah . Membina aya berdasarkan kata terbitan dan imbuhan yang diberi. Unit 14 : INDAHNYA NEGARAKU KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR. pemikiran. Aras 1 iii.2 Menyusun maklumat mengikut keutamaan. 3. Menyusun isi mengikut keutamaan untuk membina ringkasan karangan. BBB : : : : Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks 27 .

2.gaya bahasa dan sudut pandangan. Menyatakan pendapat mengenai sesuatu isu yang dikemukakan. KBT : Kajian Masa Depan Konstruktivisme Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai Nilai : Semangat bermasyarakat Kesabaran Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Kasih sayang Berdikari BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa. 2(ii) ] (komsas) CUTI PERTENGAHAN PENGGAL II . Menghuraikan latar dan gaya bahasa yang terdapat dalam teks. 2(i) ] 2. Menggunakan kata ganda yang sesuai dalam ayat yang gramatis. 7. Kosa Kata Ejaan Peribahasa. 3. 8. FOKUS SAMPINGAN 10.0 Memahami atau memberi respon peribadi tentang karya. mencetuskan idea yang bernas semasa memberikan pendapat dalam perbincangan Memberikan penjelasan secara spotas tentang sesuatu perkara yang berkaitan dengan isu yang dikemukakan. Menyampaikan gambaran keseluruhan dan idea utama syair. 1. [ Aras 1 (I. 29 . Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. FOKUS SAMPINGAN 7.0 Memperoses maklumat untuk keperluan tertentu. [ Aras 1. Menyenaraikan nilai dan pengajaran yang terdapat dapal teks. v). [Aras 1(iii). Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10. Bersoal jawab secara bertatasusila tentang sesuatu perkara dengan menggunakan pelbagai soalan. dibaca dan ditonton. dibaca dan ditonton. Memberikan pendapat yang bernas sebagai sumbangan dalam perbincangan.1 Mengenalpasti dan menyatakan gambaran keseluruhan. ii) ] 2. Menghuraikan maksud syair.2 Mengenalpasti perkara yang menarik dalam karya Pada akhir pengajaran murid dapat : 1.2 Menyusun maklumat mengikut keutamaan. FOKUS SAMPINGAN Berbual dan berbicara tentang perkara yang berkaitan dengan kehidupan yang menyentuh diri. 1. (kom sas) [Aras 1 ( i. BBB : : : : Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks Unit 15 : SERAWAK BUMI KENYALANG KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR. Menuliskan rencana dengan menggunakan ayat-ayat yang gramatis dan format yang betul.30 Pada akhir pengajaran murid dapat : Menyusun maklumat penting berdasarkan teks yang dibaca.0 Mendapatkan maklumat daripada pelbagai sumber yang didengar.2 Mengemukakan solaan untuk mendapatkan penjelasan. Sistem bahasa Tatabahasa ±Pembentukan Kata Adjektif. 2 (ii) ] 2. isi penting releven tentang bahan yang didengar. MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA Berinteraksi untuk menjalin dan mempererat hubungan. 8. Menjawab soalan-soalan menggunakan ayat-ayat yang granatis. Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 7. (v) . idea utama. keluarga dan masyarakat dengan menggunakan kata intonasi dan nada yang sesuai.

2 Menyusun maklumat mengikut keutamaan Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10.0 Memperoses maklumat untuk keperluan tertentu. 3(ii)] Menuliskan semula tema dan persoalan yang terdapat dalam puisi untuk menjawab soalan pemahaman. MEMBACA DAN MENULIS 2. [ Aras 1 (v ii) ] 2. 8. FOKUS SAMPINGAN 10.32 Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 7. tema dan persoalan. BBB : : : : Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks . MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA Berinteraksi untuk menjalin dan mempererat hubungan. [Aras 2(iv). 2. Pada akhir pengajaran murid dapat : Menyatakan makna kata dan rangkai kata berdasarkan petikan yang didengar atau dibaca. nilai dan pengajaran. Menyenaraikan tema dan persoalan utama yang terdapat dalam puisi.0 Memberikan pendapat yang bernas sebagai sumbangan dalam perbincangan. 3(ii) ] 1. Mencetuskan idea yang bernas senasa memberikan pendapat dalam perbincangan. Unit 17 : ZAMAN KEGEMILANGAN MELAKA Mencatatkan isi-isi penting berdasarkan petikan. keluarga dan masyarakat dengan menggunaka kata intonasi dan nada yang sesuai.04/9/2010 ± 12/9/2010 Unit 16 : TEKNOLOGI BINAAN KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR. 11.0 Mendapatkan maklumat daripada pelbagai sumber yang didengar. 8. (ii) ] 2.0Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa dalam karya penulisan kreatif dan bukan kreatif.3 Membaca pantas secara imbasan dan luncuran untuk membuat rujukan pelbagai bahan bercetak dan elektronik. Sistem bahasa Tatabahasa ±Pembentukan Kata Kosa Kata Ejaan Peribahasa. ciri.4 Menyatakan jenis.0Memahami atau memberi respon peribadi tentang karya. Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. Bidang : Interpersonal Membaca teks pilihan menggunakan sebutan nada dan intonasi yang betul. FOKUS SAMPINGAN Berbual dan berbicara tentang perkara yang berkaitan dengan kehidupan harian yang menyentuh diri. [Aras 1 (vi) ] Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. [Aras 1(vi). menggunakan ayat-ayat yang gramatis. Menyusun maklumat mengikut keutamaan. dibaca dan ditonton. BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa. pemikiran. [ Aras 1. 2. Mengemukakan 3 soalan mudah untuk mendapat penjelasan lanjut. Menganalisis gaya bahasa dan unsur bunyi dalam karya saster serta menggunakan dalam penulisan kreatif. BBB : : : : Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks KBT : Konstruktivisme Kemahiran berfikir Kontekstual Kecergasan pelbagai Kajian Masa Depan Belajar cara belajar Nilai : Berdikari Kesabaran Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Kasih sayang 31 . Mengemukakan idea atau hasrat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan ayat-ayat yang gramatis. FOKUS SAMPINGAN 7. 33 KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR.

0 Mendapatkan maklumat daripada pelbagai sumber yang didengar. isi penting dan relevan tentang bahan yang didengar dan ditonton.4 Menyatakan jenis.1 Mengenal pasti dan menyatakan gambaran keseluruhan.2 Memahami dan meniliti maksud tersurat dan tersirat. Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 7. dibaca dan ditonton. FOKUS SAMPINGAN 7. 2. Saistem bahasa Tatabahasa ±Jenis-jenis Frasa Kosa Kata Ejaan Peribahasa. Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10. v. Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks KBT : Kemahiran berfikir Kontekstual Kecergasan pelbagai Kajian Masa Depan Nilai : Keberanian Kesabaran Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Kasih sayang Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. 7. BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa. Menyusun isi-isi penting mengikut keutamaan. Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA . 8. 7. Menyenaraikan lima kata kerja berdasarkan teks yang dibaca. idea utama. pemikiran. FOKUS SAMPINGAN Aras 1 iv) Menyatakan maksud atau penyataan secara lisan ketika berbual denga rakan Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. pengetahuan serta pengalaman dan memberikan jawapan yang sesuai dalam perbualan tatasusila. Mengulas tema dan 3 persoalan puisi yang dikaji. Aras 1 Iii Mengenal pasti dan menyatakan gambaran umum dan idea utama dalam pelbagai bahan. Aras 1. Menulis ayat-ayat yang gramatis KBT : Kontekstual Kecergasan pelbagai Belajar cara belajar Konstruktivisme Kemahiran berfikir Kajian Masa Depan Nilai : Bertanggungjawab Kerjasama . Menyatakan ideautama yang dapat Mengul. Unit 18 : HERBA MALAYSIA KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR.0 Memperoses maklumat untuk keperluan tertentu. nilai dan pengajaran. 2. Memberikan pendapat yang bernas sebagai sumbangan dalam perbincangan. FOKUS SAMPINGAN 10. MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA Berinteraksi untuk menjalin dan mempererat hubungan mesra Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks 34 FOKUS SAMPINGAN Mendengar dan memberikan respond secara lisan dan bertulis tentang sesuatu yang perihal oleh orang lain. Mengemukakan soalan mudah untuk berkongsi idea.as 4 isi tersurat yang terdapat dalam petikan / graf / carta. ciri.FOKUS UTAMA Berinteraksi untuk menjalin dan mempererat hubungan.0 Memahami dan memberi respon peribadi tentang karya sastera. Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. FOKUS SAMPINGAN Mendengar dan memberi respon secara lisan dan bertulis tentang sesuatu yang diperoleh oleh orang lain.0 Menyampaikan maklumat untuk keperluan tertentu. Aras 2 Iii Mengemukakan tema. BBB : : : : Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. Vi Menceritakan maklumat daripada gambar dan bahan grafik. tema dan persoalan. persoalan dan pemikiran dalam karya sastera.

Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10. 2. viii Aras 2. 3. iii) Menyatakan dan mencontohkan format pelbagai format lisan dan penulisan.0 Mendapatmaklumat daripada pelbagai sumber yang dibaca. ciri. Menulis rumusan daripada isi tersurat dan tersirat.1 Berbincang dengan menggunakan ragam bahasa dan gaya pengucapan yang betul semasa berunding. BBB : : : : Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks Bahan Edaran 35 Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA 7. 1. ii Aras 3. FOKUS SAMPINGAN 3. persoalan dan pemikiran dalam karya. vi.5 Memahami dan meniliti maksud tersurat dan tersirat daripada sesuatu bahan. I. tema dan persoalan. Aras 1. didengar dan ditonton. Aras 1. ii Pada akhir pengajaran murid dapat : Murid dapat mengenal pasti 3 isi tersebut dan 2 isi tersirat dalam petikan. Saistem bahasa Tatabahasa ±Ayat Dasar Kosa Kata Ejaan Peribahasa.0 Memahami dan memberi respond peribadi tentang karya sastera FOKUS SAMPINGAN 10. MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA berunding secara santun untuk mendapat persetujuan dan kata sepakat. nilai dan pengajaran. Aras 2 iii) Mengemukakan tema. Manulis tema dan persoalan dalam puisi yang dikaji.2 Menentukan format penyampaian dan jenis penulisan yang sesuai untuk menyampaikan maklumat. Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. 1 Aras 2. untuk tujuan merumuskan karangan Aras 1 ii) Menyusun maklumat untuk tujuan tertentu.2 Berbincang untuk menerima dan menolak pendangan orang lain. 2. KBT :Kemahiran berfikir Konstruktivisme Kontekstual Kecergasan pelbagai Kajian Masa Depan Nilai : Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Kasih sayang Rasional Kesabaran BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa. Kesyukuran Kasih sayang Rasional Kesabaran BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa. Unit 19 : SUNGAI KHAZANAH BERHARGA KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR. 1 1. pemikiran.7. Pada akhir pengajaran murid dapat : Murid dapat berbincang dengan menggunakan ragam bahasa dan laras bahasa yang betul.2 Menyusun maklumat mengikut keutamaan 8. Berbincang untuk menerima dan menolak pandangan orang lain secara terbuka. FOKUS SAMPINGAN 7.4 Menyatakan jenis. Saistem bahasa Tatabahasa ±Ayat Tunggal . 1.

Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. Mengenal pasti dan menyatakan gambaran umum dan idea utama dalam pelbagai gambar dan bahan grafik. Menyatakan idea utama yang dapat. Sistem bahasa Tatabahasa ±Ayat Aktif dan Pasif Kosa Kata Ejaan Peribahasa. 7. Memberikan pendapat yang bernas sebagai sumbangan dalam perbincangan. Menuliskan beberapa rangkap pantun BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa. Menceritakan maklumat daripada gambar dan bahan grafik. Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 12.2 Menganalisis gaya bahasa dan unsur bunyi dalam karya sastera serta menggunakannya dalam penulisan kreatif. FOKUS SAMPINGAN Mendengar dan memberi respon secara lisan dan bertulis tentang sesuatu yang diperoleh oleh orang lain.0 mendapat maklumat daripada pelbagai sumber yang didengar. Aras 1 v.0 Menghasilkan penulisan kreatif dan bukan kreatif. Pada akhir pengajaran murid dapat : 1.Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 11. isis penting dan relevan tentang bahan yang didengar dan ditonton. Kosa Kata Ejaan Peribahasa.5 Memahami dan meniliti maksud tersurat dan tersirat. Mengemukakan 3 soalan mudah untuk memperoleh maklumat daripada bahan / teks yang didengar atau dibaca BBB : : : : Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks 2. vi. ii 1. . Mengulas 4 isi tersurat yang terdapat dalam petikan KBT : Kajian Masa Depan Konstruktivisme Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai Nilai : Kesabaran Bertanggungjawab Berdikari Kerjasama Kesyukuran Kasih sayang Aras 1 iii. Aras 1. 2. Memberikan komen yang munasabah terhadap sesuatu tajuk yang dikemukakan. dibaca dan ditonton. 36 Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA . MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA Berinteraksi menjalin dan mempererat hubungan mesra. Unit 20 : INDUSTRI PEMBUATAN BOT DAN PERAHU KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR.1 Mengenalpasti dan menyatakan gambarab keseluruhan. pengetahuan serta pengalaman dan memberikan jawapan yang sesuai dalam perbualan tatasusila. 7.0 Menguasai gaya bahasa dan laras bahasa dalam karya penulisan kreatif dan bukan kreatif. Pada akhir pengajaran murid dapat : Murid dapat mengulas karya sastera dari aspek gaya bahasa dan unsur bunyi. FOKUS SAMPINGAN 7. idea utama. Mengemukakan soalan mudah untuk berkongsi idea. FOKUS SAMPINGAN 11.

ciri.2 Menentukan format penyampaian dan jenis penulisan yang sesuai untuk menyampaikan maklumat.4 Menyatakan jenis . FOKUS SAMPINGAN 10. ciptaan sendiri berdasarkan tema yang diberi. Menulis format surat kiriman tidak rasmi. Aras 1 Ii Menyusun maklumat untuk tujuan tertentu. Pada akhiar pengajaran murid dapat : ii. Saistem bahasa Tatabahasa ±Ayat seruan Kosa Kata Ejaan Peribahasa. MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA Berinteraksi menjalin dan mempererat hubungan mesra. 9. . kad ucapan/ pesanan dan cereka.0 Menyampaikan maklumat untuk keperluan tertentu. tertib dan kemas dengan menggunakan bahasa yang tepat.0 Memproses maklumat u ntuk keperluan tertentu 9. FOKUS SAMPINGAN 8. tema dan persoalan. Menyusun isi-isi penting mengikut keutamaan 2. Aras 1 iii. FOKUS SAMPINGAN Mendengar dan memberikan respon secara lisan dan bertulis tentang sesuatu yang perihal oleh orang lain. Memilih diksi yang sesuai untuk membina puisi. Menyatakan maksud atau penyataan secara lisan ketika berbual dengan rakan. Menyatakan hujah untuk menerima atau menolak pendapat dalam perbincangan. Aras 1 iv. indah dan menarik. Unit 21 : BINTANG DI LAUTAN KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR. Mengecam format penulisan surat.0 Memahami dan memberi respon peribadi tentang karya. Menyatakan lima kata kerja berdasarkan petikan rencana yang dibaca. Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. BBB : : : : Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks KBT : Belajar cara belajar Konstruktivisme Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai Kajian Masa Depan Nilai : Kasih sayang Rasional Kesabaran Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran 37 Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA . Aras 2 BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa.2 Menyusun maklumat mengikut keutamaan.FOKUS SAMPINGAN 12. 2. Menulis surat kiriman tidak rasmi dengan format yang betul. 3. Menulis aspek yang menarik dalam genre sastera yang dikaji. Iii Menyatakan dan mengilustrasikan format pelbagai format lisan dan penulisan. pemikiran. Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10. Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. nilai dan pengajaran.1 Menghasilkan prosa dan puisi secara terancang. Aras 2 ii. 8.

0 mendapat maklumat daripada pelbagai sumber yang didengar. masa dan masyarakat.5 Memahami dan meniliti maksud tersurat dan tersirat daripada sesuatu bahan. I. Berbincang untuk menyediakan BBB : : : : Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan . FOKUS SAMPINGAN 7. vii Unit 23 : ANGKASA RAYA 39 KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR. ii Aras 3. ii KBT : Belajar cara belajar Konstruktivisme Kajian Masa Depan Kontekstual Kecerdasan pelbagai Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. 3. FOKUS SAMPINGAN 10. vi. 2. Berbincang untuk menerima dan menolak pandangan ornag lain secara terbuka. latar. KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR. Aras 1. FOKUS SAMPINGAN 3.5 Mengulas karya sastera dari aspek watak dan perwatakan. MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA Berunding secara santun untuk mendapat persetujuan dan kata sepakat. Mengemukakan tema.1 Berbincang dengan menggunakan ragam bahasa dan gaya pengucapan yang betul semasa berunding. 1 38 Nilai : Rasional Kesabaran Bertanggungjawab Kerjasama Kesyukuran Kasih sayang Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10. gaya bahasa dan sudut pandangan. Sistem bahasa Tatabahasa ±Ayat Penegas Kosa Kata Ejaan Peribahasa.viii Aras 2. 1 Aras 2. 2. BBB : : : : Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. Pada akhar pengajaran murid dapat : 1. Murid dapat mengenalpasti 3 isi tersurat dan 3 isi tersirat dalam petikan. 3.2 Berbincang untuk menerima dan menolak pandangan orang lain Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA . Murid dapat menyatakan idea utama daripada bahan yang didengar atau dibaca. Aras 1. 7. Murid dapat berbincangan dengan menggunakan bahasa yang betul dan bertatasusila. Murid dapat mengulas karya sastera dar aspek latar tempat. plot. persoalan dan pemikiran dalam karya. 1. dibaca dan ditonton. Aras 1.iii. Menulis rumusan daripada isi tersebut dan tersirat. Unit 22 : MENITI ALAF SIBER. BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa.0 Memahami dan memberikan respon peribadi tentang karya sastera. MEMBACA DAN MENULIS Pada akhir pengajaran murid dapat : 1.

jawapan kepada soalan. 7. vii Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10. Memberikan pendapat yang bernas sebagai sumbangan dalam perbincangan.5 Memahami dan meniliti maksud tersurat dan tersirat darip[ada sesuatu bahan. Mengulas 4 isi tersurat yang terdapat petikan / graf / carta. Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA . MEMBACA DAN MENULIS Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA Berinteraksi menjalin dan mempererat hubungan mesra. Aras 1 iv. ii Paparan LCD Buku Teks KBT : Belajar cara belajar Konstruktivisme Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai Kajian Masa Depan Nilai : Kesyukuran Kesabaran Bertanggungjawab Kerjasama Kasih sayang Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. Murid dapat mengulas karya sastera dari aspek gaya bahasa / diksi / keindahan bahasa Aras 1.0 Memahami dan memberikan respon peribadi tentang karya sastera. dibaca dan ditonton. Mengemukakan soalan mudah untuk berkongsi idea.6 Mengulas karya sastera dari aspek watak dan perwatakan. Aras 1. Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. plot. 7. Bidang : Maklumat FOKUS UTAMA . FOKUS SAMPINGAN 7. latar. FOKUS SAMPINGAN 10. Aras 1 KBT :Kemahiran berfikir Kontekstual Kecerdasan pelbagai Kajian Masa Depan Nilai : Kasih sayang Hormat menghormati Kesabaran Bertanggungjawab Kerjasama . 1 Aras 2. Mengemukakan 3 soalan mudah untuk mendapat penjelasan lanjut. FOKUS SAMPINGAN Berbincang dengan menggunakan ragam bahasa dan gaya pengucapan yang betul semasa berunding. Menyatakan idea utama yang dapat. 2. 2. dibaca dan ditonton.0 mendapat maklumat daripada pelbagai sumber yang didengar. FOKUS SAMPINGAN 1. Mentafsir dan merumus bahan grafik dan bukan grafik. BBB : : : : Petikan Akhbar Gambar Tunggal Rakaman Video Petikan Buku teks Rencana Pilihan Paparan LCD Buku Teks 40 Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. Aras 1 1. Saistem bahasa Tatabahasa ±Ayat majmuk Gabungan Kosa Kata Ejaan Peribahasa. pengetahuan serta pengalaman dan memberikan jawapan yang sesuai dalam perbualan tatasusila. I.Bidang : Interpersonal FOKUS UTAMA Berunding secara santun untuk mendapat persetujuan dan kata sepakat. Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. Memberikan maksud kata dan frasa berdasarkan teks yang dibaca.0 mendapat maklumat daripada pelbagai sumber yang didengar. Unit 24 : SALAM PERPISAHAN KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR.soalan yang diberi berdasarkan teks pilihan. Iii Merumus idea dengan alasan yang dapat diterima. BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa. Membaca teks pilihan menggunakan sebutan nada dan intonasi yang betul. Mengenal pasti idea utama dan idea sokongan dalam perenggan. gaya bahasa dan sudut pandangan. Berbincang untuk menerima dan menolak pandangan orang lain.2 Mendengar dan memberi respon secara lisan dan bertulis tentang sesuatu yang diperoleh oleh orang lain. 2.

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 01 NOVEMBER 2010 ± 12 NOVEMBER 2009 ULANGKAJI PERBINCANGAN SOALAN.Mengenal pasti dan menyatakan gambaran umum dan idea utama dalam pelbagai bahan. pemikiran. Pada akhir pengajaran murid dapat : Mengulas tema dan 3 persoalan puisi yang dikaji.0 Memahami dan memberikan respon peribadi tentang karya sastera. nilai dan pengajaran. i. LATIHAN. ULANGKAJI CUTI AKHIR TAHUN 20 November 2010 ± 3 Januari 2011 . Kesyukuran Kasih sayang BBB : Antologi Seuntai Kata untuk diarasa.. persoalan dan pemikiran dalam karya sastera. Bidang : Estetik FOKUS UTAMA 10. isi penting dan relevan tentang bahan yang didengar dan ditonton. Aras 2 iii Mengemukakan tema. tema. ciri dan persoalan.FOKUS SAMPINGAN 7. 1. Saistem bahasa Tatabahasa ±Ayat majmuk rancangan Kosa Kata Ejaan Peribahasa. FOKUS SAMPINGAN 10. ii.4 Menyatakan jenis.1 Mengenalpasti dan menyatakan gambaran keseluruhanidea utama. Menceritakan maklumat daripada gambar dan bahan grafik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->