P. 1
pengertian tasamuh

pengertian tasamuh

5.0

|Views: 4,673|Likes:

More info:

Published by: Muhamad Soleh Ramadhan on Feb 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/18/2013

pdf

text

original

Qana'ah

SALAH satu sebab yang membuat hidup ini tidak tentram adalah terpedayanya diri oleh kecintaan kepada harta dan dunia. Orang yang terpedaya harta akan senantiasa merasa tidak cukup dengan apa yang dimilikinya. Akibatnya, dalam dirinya lahir sikap-sikap yang mencerminkan bahwa ia sangat jauh dari rasa syukur kepada Allah Sang Maha Pemberi rezeki. Orang-orang yang cinta dunia akan selalu terdorong untuk berburu segala keinginannya, meski harus menggunakan segala cara: licik, bohong, mengurangi timbangan atau sukatan, dan sebagainya. Ia juga tidak pernah menyadari, sesungguhnya harta hanyalah ujian. "Maka apabila manusia ditimpa bahaya ia menyeru Kami, kemudian apabila kami berikan kepadanya nikmat dari Kami ia berkata: 'Sesungguhnya aku diberi nikmat itu hanyalah karena kepintaranku'. Sebenarnya itu adalah ujian, tapi kebanyakan mereka itu tidak mengetahui" (QS. Az-Zumar (39):49). Ayat tersebut mengindikasikan adanya orang-orang yang tidak tepat dalam menyikapi harta dan dunia yang diberikan kepadanya. Ia menyangka, ketentraman hidupnya ditentukan oleh banyaktidaknya harta yang ia miliki, besar-kecilnya tempat tinggal, tinggi-rendahnya kedudukan dan pangkat yang disandangnya. Ketentraman hidup sesungguhnya hanya dapat diraih melalui penyikapan yang tepat terhadap harta dan dunia, sekecil dan sebesar apa pun harta yang dimilikinya. Sikap demikian dikenal dengan sebutan qanaah, yang berarti merasakan kecukupan dan kepuasan atas harta dan dunia miliknya. Orang yang qanaah hidupnya senantiasa bersyukur. Makan dengan garam akan terasa nikmat tiada terhingga, karena ia tidak pernah berpikir tentang daging yang tiada di hadapannya. Makan dengan sayur lodeh atau daging akan sangat disyukurinya. Ia pun akan berusaha untuk membagi kenikmatan yang diterimanya itu dengan keluarga, kerabat, teman atau pun tetangganya, karena ia ingat pada orang-orang yang hanya bisa makan dengan garam saja.

. dan telah dapat yang akan dimakan sesuap pagi sesuap petang. kerana yang demikian bukan qanaah. Hal ini kerap menerbitkan salah sangka dalam kalangan mereka yang tidak faha rahsia agama. artinya: Diri yang kenyang dengan apa yang ada. tidak terlalu haloba dan cemburu. bukan orang yang meminta lebih terus terusan. Tuan tidak dilarang bekerja mencari penghasilan. tandanya masih miskin. Orang yang mempunyai sifat qanaah telah memagar hartanya sekadar apa yang dalam tangannya dan tidak menjalar fikirannya kepada yang lain. jangan merasa ragu dan sepi. hendaklah tenangkan hati. Mengatur hidup. terima saja takdir. Bekerjalah. . yakinlah bahawa di dalam pekerjaan itu ada kalah dan menang. sehingga mereka tidak berikhtiar lagi. Kerana kalau masih meminta tambah. kerana manusia dikirim ke dunia buat bekerja. mengatur kepandaian.Rasulullah saw bersabda: "Bukanlah kekayaan itu lantaran banyak harta. terima saja apa yang ada. Sebab itu. Thabarai dari Jabir). Rasulullah saw bersabda juga: Artinya: "Qanaah itu adalah harta yang tak akan hilang dan pura (simpanan) yang tidak akan lenyap". ilmu dunia. Jadi tuan bekerja lantaran memandang harta yang telah ada belum mencukupi. Barangsiapa yang telah beroleh rezeki. tidak disuruh berpangku tangan dan malas lantaran harta telah ada. Mereka namai taqwa orang yang hanya karam dalam mihrab. kekayaan ialah kekayaan jiwa". (HR. Mereka lemparkan kepada agama suatu tuduhan. sebab dia sentiasa mengajak umatnya membenci dunia. Mereka sangka bahawa yang bernama qanaah ialah menerima saja apa yang ada. tetapi tidak memperdulikan gerak geri dunia. tetapi tenangkan hati. yang demikian adalah kemalasan. Mereka katakan soleh orang yang menjunjung serban besar. bangsa yang zuhud terlempar kepada kemiskinan katanya! Tuduhan demikian terbit lantaran salah perasangka pemeluk agama sendiri. tetapi bekerja lantaran orang hidup tak boleh menganggur. bangsa yang tidak beragama beroleh kekayaan. bahawa agama memundurkan hati bergerak. jangan berikhtiar melepaskan diri. Agama membawa manusia malas.

bukan qanaah ikhtiar.semuanya mereka sangka tidak boleh dilarang agama! Sebab kesalahan persangkaanpemeluk agama itu. kerani nasib tidak dapat ditentukan. tetapi salah sangka kepada agama sendiri. Sri baginda ratu Belanda Wilhelmina seorang ratu yang masyhur mempunyai pendirian qanaah ini. dan tak boleh cemas menempu apa yang akan terjadi". Sebab itu terdapatlah dalam masa sahabat-sahabat Rasulullah saw. memasak. disuruh belajar menjahit. ini hari kita dipujuknya. berunta banyak. Puteri Yuliana. menyulam dan lain-lain. kewajipan belum berakhir. salah pulalah persangkaan orang yang tidak terdidik dengan agama. sebab itu kita tak boleh harap dengan yang ada. sebab entah terbang pula nikmat itu kelak. qanaah hati. "Tipu daya dunia tak dapat dipercayai. dan bersyukur jika dipinjamiNya nikmat. Ketika ditanyai orang kepada baginda apa maksud yang demiian. Inilah pendirian yang sepantasnya bagi seorang raja. bukan kepada pemeluk agama yang salah pasang itu. besok mana tahu kita diperdayakannya. beruma sewa. berharta berbilion. besok mana tahu kita diperdayakannya. orang kaya-kaya. "Tipu daya dunia tak dapat dipercayai. baginda menjawab kira-kira demikian. tetapi kita bekerja. Faedah qanaah amat besar di waktu harta itu terbang dengan tiba-tiba. Kita bekerja bukan lantaran meminta tambahan yang telah ada dan tak merasa cukup pada apa yang dalam tangan. berapa banyak raja yang lebih besar dari Ratu Wilhelmina. berwang. ini hari kita dipujuknya. Intisari pelajaran agama ialah menyuruh qanaah itu. kerana nikmat tidaklah kekal. sebab orang hidup mesti bekerja. Maksud qanaah itu amatlah luasnya. . Menyuruh percaya yang betul-betul akan adanya kekuasaan yang melebihi kekuasaan manusia. dan Yuliana terpaksa meninggalkan singgahsananya. Pelajari hidup bersakit. terutama di zaman demokrasi. dan mereka qanaah juga. Dalam hal yang demikian disuruh bekerja. menyuruh sabar menerima ketentuan Ilahi jika ketentuan itu tidak menyenangkan diri. sebab itu kita tak boleh harap dengan yang ada. disuruh mempelajari segala macam kepandaian yang perlu untuk menjaga hidup sehari-hari. memperniagakan harta benda keluar negara. dan tak boleh cemas menempuh apa yang akan terjadi".

Faham demikian tidak berasal dari pelajaran agama. maka yang sebaik-baiknya ubat buat menghindarkan segala keraguan dalam hidup. Tak mungkin Allah akan begitu kejam. jangan ragu-ragu dan syak. penyusah. tentang qadha dan qadar. Hingga apa pun bahaya yang datang kita tidak syak dan ragu Kita tidak lupa ketika untung. ialah berikhtiar an percaya kepada takdir. tak tawakal. mantapkan fikiran. menentukan saja seorang mesti masuk neraka. tak sabar. apa guna saya berikhtiar lagi. ertiya dia tak percaya takdir. bukan husnus zhan. Mesti tak dapat dia tak percaya takdir. mengharapkan pertolonganNya. lekas marah. fikirannya kacau. dan tidak cemas ketika rugi. padahal semuanya sudah tertulis lebih dahulu pada azal. Jangan takut dan gentar. tak tawakal. Nyatalah salah persangkaan orang yang mengatakan qanaah ini melemahkan hati. serta tidak merasa kesal jika ada keinginan yang tidak berhasil. tentang azali. Siapa yang tidak berperasaan qanaah. atau yang dicari tidak dapat. menurut jalan sebab dan musabab. fikirannya kacau. jahat sangka dengan Tuhan.Itulah maksud qanaah. Mesti tak dapat tidak. Dia lari dari yang ditakutiya. tak sabar. baik sangka. teguhkan hati. lekas marah.penyusah. Tetapi qanaah adalah modal yang paling teguh untuk menghadapi penghidupan. Kenapa kita ragu-ragu. bertawakal kepada Tuhan.dan bilamana beruntung lekas pembangga. mengajak berpangku tangan. padahal dia mengikut perintah Allah? Kembali kepada qanaah tadi. . memalaskan fikiran. Boleh jadi saya telah ditentukan masuk neraka. tetapi dari pelajaran falsafah yang timbul setalah ulama-ulama Islam bertengkar-tengkar tentang takdir. dan bilamana tidak. Ada orang yang putus asa dan membuat bermacam-macam 'boleh jadi' terhadap Tuhan. menimbulkan kesungguhan hidup yang betul-betul (enerti) mencari rezeki. apa guna saya bersembahyang". Lebih baik merdekakan fikiran diri dari syu'uzhan itu. tetapi yang ditakuti itu berdiri di muka pintu. Ini namanya syu'uahan. Dan berkata: "Boleh jadi saya telah ditentukan bernasib buruk.

putus asa dan cita-cita. kesusahan dan kesukaan. Sebab dia sendiri adalah nikmat. miskin atau kaya. . dia senang sebab dapat mengingat kelemahan dirinya dan kekuatan Tuhannya. dan kekayaan dalam perbendaharaan yang tiada ternilai harganya. Ini semuanya tidak terjadi pada orang beriman yang redha menerima apa yang tertentu dalam azal.sebagaimana orang yang takut mengingat-ingat. Jika ditimpa susah. dia senang pula. dan semua yang tercela ini terletak pada gelisah. kemenangan dan kekalahan. Qanaah. jika dihujani rahmat. 'pada lahirnya azab. pada batinnya rahmat'. Meskipun susah atau senang. adalah tiang kekayaan yang sejati. semua hanya pada pandangan orang luar. Gelisah adalah kemiskinan yang sebenarnya. tenang dengan gelisah. kian dicubanya melupakan teringat itu. Keadaan-keadaan yang terpuji itu terletak pada qanaah. barang yang diingat-ingat. Tak dapat disamakan orang yang sukses dengan orang yang muflis. Tidak dapatlah disamakan lurah dengan bukit. kian teguh dia berdiri di ruang matanya. sebab dapat bersyukur.

pendapatpendapat mereka dan amal-amal mereka walaupun bertentangan dengan keyakinan dan batil menurut pandangan. Demikianlah Kami menghiasi untuk setiap umat amalan mereka. yang menyebabkan mereka mencela Allah dengan permusuhan dengan tanpa ilmu. lalu Dia mengabarkan kepada apa yang mereka lakukan". "Dan janganlah kalian mencela orang-orang yang berdo'a kepada selain Allah. (QS.Al-An'am:108) .Tasamuh Makna tasamuh adalah sabar menghadapi keyakinan-keyakinan orang lain. dan tidak boleh menyerang dan mencela dengan celaan yang membuat orang tersebut sakit dan tersiksa perasaannya. Asas ini terkandung dalam banyak ayat Al-Qur'an diantaranya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->