P. 1
BAB5-definisi peribahasa

BAB5-definisi peribahasa

|Views: 2,766|Likes:
Published by efi syafiqah

More info:

Published by: efi syafiqah on Feb 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/27/2013

pdf

text

original

Definisi Peribahasa

CTH: Setinggi terbangnya bangau.Luqman Ariffin& Abu Khair Atan Peribahasa-mencerminkan ketajaman renungan dan pemikiran nenek moyang kita yg membandingkan realiti kehidupan dgn segala gerak laku manusia dan alam sekeliling.akhirnya hinggap di belakang kerbau juga. .

Sulaiman Zakaria Peribahasa-digunakan utk menyampaikan sesuatu maksud scara halus. . Cth:Ibarat Bunga Dedap sungguh merah berbau tidak.

Naemah Mohd Ashari & Za¶ba Peribahasa-ayat mengandungi susunan kata yg pendek dan indah.Wan Abdullah Ali. mempunyai kebenaran dan membawa makna yg luas CTH: Spt Katak di bawah tempurung .

CTH:Bagai bertepuk sebelah tangan .G.Soosai Peribahasa-bahasa halus yg mengandungi kata2 sindiran tajam yg lekas berkesan di dalam jiwa.

Palmer dlm Ishak Ramly & Goh Ong Sing Peribahasa-ungkapan yg tidak ada persamaan atau tidak boleh diterjemahkan terus kpd bahasa2 lain. CTH: Katak di bawah tempurung [bM] frog under coconut shell [bI] .

manakan dapat sagunya . sebaik-baiknya dgn peribahasa itu juga supaya terjemahannya tidak janggal&mudah difahami. CTH: You cannot make ommelette without breaking eggs Kalau tidak dipecahkan ruyung.Edward Jamaris Untuk menterjemahkan peribahasa.

Nasihat serta pengajaran. Cth: Sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada gunanya .Setiap bangsa dan bahasa mempunyai bentuk2 peribahasanya sendiri kerana peribahasa sesuatu bangsa itu mencerminkan watak bangsa itu. Asmah hj Omar: peribahasa-cara org Melayu memberi nasihat tanpa melukakan hati seseorang. Aristotle: peribahasa-sbg pecahan drp kebijaksanaan Masyarakat terdahulu yg digunakan sbg peringatan.

perwatakan dan nilai sesuatu masyarakat dapat disampaikan melalui peribahasa.Annas Haji Ahmad Masyarakat Melayu lama menggunakan peribahasa dlm segala lapangan hidup Sifat. Cth:Berat sama dipikul ringan sama dijinjing .

dapat digambarkan melalui Peribahasa ialah sikap tidak bersungguh dalam melakukan pekerjaan [Melepaskan batuk di tangga] dan sikap suka berlagak [bingung tak dapat diajar.Izani Daud Peribahasa-gambaran scara berkias & berseni ttg sesuatu keadaan dan berupaya mengisahkan ciri2 negatif masyarakat Melayu.cerdik tak dapat diikut] . Cth: Rumah siap pahat berbunyi Ciri2 negatif lain.

Cth: Bertanam tebu di bibir.Kamus Dewan Peribahasa-ayat @kelompok kata yg mempunyai susunan yg tetap dan mengandungi pengertian tertentu. Maksud susunan kata peribahasa tidak boleh diterjemahkan perkataan demi perkataan. . Peribahasa juga tdk boleh ditukar susunanya kpd bentuk lain. Sebaliknya susunan kata tersebut mempunyai maksud tertentu.

KESIMPULAN Peribahasa-salah satu warisan generasi lampau yg menjadi salah satu seni percakapan yg popular dalam kalangan masy Melayu kerana mempunyai pelbagai keistimewaan dan fungsi. Satu kiasan yg dicipta oleh nenek moyang kita yg mengandungi maksud yang jelas serta kebenaran yg jitu berdasarkan pemerhatian mereka. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->