P. 1
BAB5-definisi peribahasa

BAB5-definisi peribahasa

|Views: 2,765|Likes:
Published by efi syafiqah

More info:

Published by: efi syafiqah on Feb 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/27/2013

pdf

text

original

Definisi Peribahasa

Luqman Ariffin& Abu Khair Atan Peribahasa-mencerminkan ketajaman renungan dan pemikiran nenek moyang kita yg membandingkan realiti kehidupan dgn segala gerak laku manusia dan alam sekeliling. .akhirnya hinggap di belakang kerbau juga. CTH: Setinggi terbangnya bangau.

Sulaiman Zakaria Peribahasa-digunakan utk menyampaikan sesuatu maksud scara halus. Cth:Ibarat Bunga Dedap sungguh merah berbau tidak. .

Naemah Mohd Ashari & Za¶ba Peribahasa-ayat mengandungi susunan kata yg pendek dan indah. mempunyai kebenaran dan membawa makna yg luas CTH: Spt Katak di bawah tempurung .Wan Abdullah Ali.

Soosai Peribahasa-bahasa halus yg mengandungi kata2 sindiran tajam yg lekas berkesan di dalam jiwa.G. CTH:Bagai bertepuk sebelah tangan .

CTH: Katak di bawah tempurung [bM] frog under coconut shell [bI] .Palmer dlm Ishak Ramly & Goh Ong Sing Peribahasa-ungkapan yg tidak ada persamaan atau tidak boleh diterjemahkan terus kpd bahasa2 lain.

Edward Jamaris Untuk menterjemahkan peribahasa. CTH: You cannot make ommelette without breaking eggs Kalau tidak dipecahkan ruyung. sebaik-baiknya dgn peribahasa itu juga supaya terjemahannya tidak janggal&mudah difahami.manakan dapat sagunya .

Nasihat serta pengajaran. Cth: Sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada gunanya .Setiap bangsa dan bahasa mempunyai bentuk2 peribahasanya sendiri kerana peribahasa sesuatu bangsa itu mencerminkan watak bangsa itu. Aristotle: peribahasa-sbg pecahan drp kebijaksanaan Masyarakat terdahulu yg digunakan sbg peringatan. Asmah hj Omar: peribahasa-cara org Melayu memberi nasihat tanpa melukakan hati seseorang.

Cth:Berat sama dipikul ringan sama dijinjing .Annas Haji Ahmad Masyarakat Melayu lama menggunakan peribahasa dlm segala lapangan hidup Sifat. perwatakan dan nilai sesuatu masyarakat dapat disampaikan melalui peribahasa.

dapat digambarkan melalui Peribahasa ialah sikap tidak bersungguh dalam melakukan pekerjaan [Melepaskan batuk di tangga] dan sikap suka berlagak [bingung tak dapat diajar.cerdik tak dapat diikut] . Cth: Rumah siap pahat berbunyi Ciri2 negatif lain.Izani Daud Peribahasa-gambaran scara berkias & berseni ttg sesuatu keadaan dan berupaya mengisahkan ciri2 negatif masyarakat Melayu.

Sebaliknya susunan kata tersebut mempunyai maksud tertentu.Kamus Dewan Peribahasa-ayat @kelompok kata yg mempunyai susunan yg tetap dan mengandungi pengertian tertentu. . Peribahasa juga tdk boleh ditukar susunanya kpd bentuk lain. Cth: Bertanam tebu di bibir. Maksud susunan kata peribahasa tidak boleh diterjemahkan perkataan demi perkataan.

KESIMPULAN Peribahasa-salah satu warisan generasi lampau yg menjadi salah satu seni percakapan yg popular dalam kalangan masy Melayu kerana mempunyai pelbagai keistimewaan dan fungsi. . Satu kiasan yg dicipta oleh nenek moyang kita yg mengandungi maksud yang jelas serta kebenaran yg jitu berdasarkan pemerhatian mereka.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->