5 .

5 .

Maklumat lengkap. Berkaitan aktiviti kerja. Mudah difahami. Berstruktur / tersusun.Panduan bertulis. . Mampu dilaksanakan oleh manamana kumpulan petugas yang lain.

BESAR TUGAS PENGAWAS & KETUA KELAS Bertindak sebagai Bertindak sebagai Bertindak sebagai Bertindak sebagai Bertindak sebagai Bertindak sebagai PENDEDAH PEMBIMBING BADAN PERUNDING MOTIVATOR/PENDORONG PERANCANG ROLE MODEL ´Pengawas & Ketua Kelas adalah cermin pelajar lainµ .

Perincian Tugas KECIL Pengawas di sekolah y Di Pintu Pagar y Di Kantin y Perhimpunan Sekolah y Di kelas y Di Koperasi y Majlis Perasmian/Perayaan .

nasihatkan sahaja Sekiranya kesalahan yang berulang acapkalicatatkan dalam buku rekod kawalan . Boleh awal sikit ke sekolah Sekiranya baru kali pertama . y y y y y y y Masa Dekati pelajar yang dikesan melakukan kesalahan secara berhemah Panggil namanya Tegur dengan cara yang baik Tanya perkara yang menyebabkan pelajar lewat (Sekiranya lewat) Cth.Perincian Tugas Pengawas Sekolah Prosedur Bertugas Di Pintu Pagar Sekolah y Kawalan di Pintu Pagar sekolah secara berkumpulan sama ada di hadapan atau di belakang kawasan sekolah.

Perincian Tugas Pengawas Sekolah Prosedur Bertugas Di Pintu Pagar Sekolah y Catat dalam Rekod kawalan berkaitan kesalahan pelajar berkaitan: y y y y y y y y Kesalahan Lewat ke sekolah Tidak memakai topi keledar Seluar saiz tidak menepati ukuran Tidak memakai lencana-perempuan Tidak memakai tali leher Rambut panjang Tidak memakai stoking Pastikan masuk ke kawasan sekolah dengan basikal @ Motosikal yang dibawa dan disusun dengan teratur .

Perincian Tugas Pengawas Sekolah Prosedur Bertugas Di Kantin dan koperasi sekolah Sekolah ‡Kawalan di Kantin sekolah secara Tempat tugasan: berkumpulan seperti dalam jadual y Kaunter membelitugasan pastikan pelajar beratur mengikut saluran tertentu y Meja makan lelaki / perempuan-Duduk bersopan. lepas makan minta masukkan dalam bekas yang disediakan .

sekali sekali senyum dan jeling Tegur kesalahan secara berhemah Sebut namanya sekiranya tahu atau panggilan bersopan y y y Beritahu secara baik Sekiranya pelajar degil juga -perhatikan sahaja pada masa yang sama kesan namanya. Catat dalam buku laporan .Perincian Tugas Pengawas Sekolah Prosedur Bertugas Di Kantin Sekolah y y y y Dekati pelajar yang cenderung terlampau bising ketika makan Perhatikan tingkahlakunya atau kelakuannya.

Catat dalam buku laporan .Perincian Tugas Pengawas Sekolah Prosedur Bertugar Di Dewan/ Majlis Rasmi sekolah y y y y y y y Berada dalam kedudukan masing Tidak berkumpul dalam kelompok pengawas sahaja Dekati pelajar yang cenderung terlampau bising Beri isyarat jangan bising Perhatikan tingkahlakunya atau kelakuannya Tegur kesalahan secara berhemah Sebut namanya sekiranya tahu atau panggilan bersopan y y Sekiranya pelajar degil juga -perhatikan sahaja pada masa yang sama kesan namanya.

6. MENILAI KEBERKESANAN SESUATU STRATEGI YANG DIAMBIL. PENTING UNTUK MEREALISASIKAN MATLAMAT. 5. TAHU SETAKAT MANA TINDAKAN TELAH DIBUAT.MENGAPA PERLU PT? 1. TAHU KEUTAMAAN KERJA. 4. SEDAR KEKUATAN DAN KELEMAHAN DIRI. 2. KERJA TERANCANG/SISTEMATIK. 7. . MASA TERHAD/PANTAS BERLALU. 3.

. 6.BILA PERLU BUAT PT? 1. 4. MELIBATKAN KOS YANG BESAR. PADA SETIAP MASA. 3. MENGHADAPI TUGAS YANG BERTINDIH. MASA YANG TERHAD. 5. 2. MELIBATKAN TENAGA KERJA. PADA AWAL TAHUN.

Nama tugas 2. Deskripsi tugas 4. Ahli bertugas 3.1. Catatan .

Soalsiasat . Serah nama pelajar ponteng kepada guru pengawas / guru . Beri taklimat ringkas 2.2 Ahli 1 1. 3.CONTOH PANDUAN TUGAS BIL 1 PINTU PAGAR 1. Berpakaian kemas «««««.««««« bertugas .3 Ahli 2 1. Catat nama pelajar lewat. «««««. Buku catatan Pada hari yang sama .1 Ketua PERINCIAN CATATAN 1. Sediakan buku catatan. 1. 1. 2.

PERINCIAN Datang awal ke tempat bertugas Memeriksa suasana kebersihan kantin Sediakan buku catatan.1 Ketua «««««. 1. 1..3 Ahli 2 . Serah nama pelajar berkenaan kepada guru pengawas / guru bertugas CATATAN Buku catatan Pada hari yang sama .BIL KANTIN 1 1. 2. 1.«««««. 1. 2. 1. 3.2 Ahli 1 «««««. Mengawasi pelajar semasa di kantin Kenalpasti pelajar yang tidak mengikut peraturan.

Laporan kepada guru bertugas/guru pengawas.BIL 2 KANTIN 2. 1. Periksa kebersihan kantin (luar). 1.1 Ketua 2. Pastikan makanan telah disediakan. Hadir sebelum waktu rehat. CATATAN 2.3 Ahli 3 .2 Ahli 1 PERINCIAN 1. 2.

35 pagi : Sarimah Ahmad : Pelajar masih berada di kantin selepas bacaan doa pagi. : Mimpi Laila bt.PANDUAN MENULIS LAPORAN Tarikh Masa Nama Pelajar Kesalahan Pelapor : 7 Mac 2007 : 7. Bahadur .

KEM MEMPERKASA KEPEMIMPINAN PENGAWAS 2005 ? Jika timbul masalah. Apa tindakan yang harus anda lakukan .

MASALAH STRATEGI TINDAKAN Jika tidak dapat diselesai TINDAKAN PENGAWAS DIPANJANGKAN KPD PERSONEL LAIN SELESAI .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful