P. 1
PANDUAN TUGAS PENGAWAS

PANDUAN TUGAS PENGAWAS

|Views: 1,078|Likes:
Published by Shaf Mael

More info:

Published by: Shaf Mael on Feb 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/08/2015

pdf

text

original

5 .

5 .

. Mudah difahami. Mampu dilaksanakan oleh manamana kumpulan petugas yang lain. Maklumat lengkap. Berstruktur / tersusun. Berkaitan aktiviti kerja.Panduan bertulis.

BESAR TUGAS PENGAWAS & KETUA KELAS Bertindak sebagai Bertindak sebagai Bertindak sebagai Bertindak sebagai Bertindak sebagai Bertindak sebagai PENDEDAH PEMBIMBING BADAN PERUNDING MOTIVATOR/PENDORONG PERANCANG ROLE MODEL ´Pengawas & Ketua Kelas adalah cermin pelajar lainµ .

Perincian Tugas KECIL Pengawas di sekolah y Di Pintu Pagar y Di Kantin y Perhimpunan Sekolah y Di kelas y Di Koperasi y Majlis Perasmian/Perayaan .

nasihatkan sahaja Sekiranya kesalahan yang berulang acapkalicatatkan dalam buku rekod kawalan . y y y y y y y Masa Dekati pelajar yang dikesan melakukan kesalahan secara berhemah Panggil namanya Tegur dengan cara yang baik Tanya perkara yang menyebabkan pelajar lewat (Sekiranya lewat) Cth. Boleh awal sikit ke sekolah Sekiranya baru kali pertama .Perincian Tugas Pengawas Sekolah Prosedur Bertugas Di Pintu Pagar Sekolah y Kawalan di Pintu Pagar sekolah secara berkumpulan sama ada di hadapan atau di belakang kawasan sekolah.

Perincian Tugas Pengawas Sekolah Prosedur Bertugas Di Pintu Pagar Sekolah y Catat dalam Rekod kawalan berkaitan kesalahan pelajar berkaitan: y y y y y y y y Kesalahan Lewat ke sekolah Tidak memakai topi keledar Seluar saiz tidak menepati ukuran Tidak memakai lencana-perempuan Tidak memakai tali leher Rambut panjang Tidak memakai stoking Pastikan masuk ke kawasan sekolah dengan basikal @ Motosikal yang dibawa dan disusun dengan teratur .

lepas makan minta masukkan dalam bekas yang disediakan .Perincian Tugas Pengawas Sekolah Prosedur Bertugas Di Kantin dan koperasi sekolah Sekolah ‡Kawalan di Kantin sekolah secara Tempat tugasan: berkumpulan seperti dalam jadual y Kaunter membelitugasan pastikan pelajar beratur mengikut saluran tertentu y Meja makan lelaki / perempuan-Duduk bersopan.

Catat dalam buku laporan . sekali sekali senyum dan jeling Tegur kesalahan secara berhemah Sebut namanya sekiranya tahu atau panggilan bersopan y y y Beritahu secara baik Sekiranya pelajar degil juga -perhatikan sahaja pada masa yang sama kesan namanya.Perincian Tugas Pengawas Sekolah Prosedur Bertugas Di Kantin Sekolah y y y y Dekati pelajar yang cenderung terlampau bising ketika makan Perhatikan tingkahlakunya atau kelakuannya.

Perincian Tugas Pengawas Sekolah Prosedur Bertugar Di Dewan/ Majlis Rasmi sekolah y y y y y y y Berada dalam kedudukan masing Tidak berkumpul dalam kelompok pengawas sahaja Dekati pelajar yang cenderung terlampau bising Beri isyarat jangan bising Perhatikan tingkahlakunya atau kelakuannya Tegur kesalahan secara berhemah Sebut namanya sekiranya tahu atau panggilan bersopan y y Sekiranya pelajar degil juga -perhatikan sahaja pada masa yang sama kesan namanya. Catat dalam buku laporan .

.MENGAPA PERLU PT? 1. TAHU KEUTAMAAN KERJA. 4. TAHU SETAKAT MANA TINDAKAN TELAH DIBUAT. MENILAI KEBERKESANAN SESUATU STRATEGI YANG DIAMBIL. 6. KERJA TERANCANG/SISTEMATIK. 5. MASA TERHAD/PANTAS BERLALU. 7. SEDAR KEKUATAN DAN KELEMAHAN DIRI. 2. PENTING UNTUK MEREALISASIKAN MATLAMAT. 3.

PADA SETIAP MASA. MELIBATKAN KOS YANG BESAR. 4. MELIBATKAN TENAGA KERJA. MASA YANG TERHAD.BILA PERLU BUAT PT? 1. 5. 3. . MENGHADAPI TUGAS YANG BERTINDIH. 2. 6. PADA AWAL TAHUN.

1. Deskripsi tugas 4. Nama tugas 2. Ahli bertugas 3. Catatan .

Beri taklimat ringkas 2.3 Ahli 2 1. 1. Berpakaian kemas «««««. «««««. 2.CONTOH PANDUAN TUGAS BIL 1 PINTU PAGAR 1.««««« bertugas . Catat nama pelajar lewat. 1. Serah nama pelajar ponteng kepada guru pengawas / guru . Buku catatan Pada hari yang sama . 3.1 Ketua PERINCIAN CATATAN 1.2 Ahli 1 1. Sediakan buku catatan. Soalsiasat .

«««««. 2. 1. Mengawasi pelajar semasa di kantin Kenalpasti pelajar yang tidak mengikut peraturan. PERINCIAN Datang awal ke tempat bertugas Memeriksa suasana kebersihan kantin Sediakan buku catatan. 1. 3. Serah nama pelajar berkenaan kepada guru pengawas / guru bertugas CATATAN Buku catatan Pada hari yang sama . 1. 1.3 Ahli 2 .BIL KANTIN 1 1.2 Ahli 1 «««««.1 Ketua «««««.. 1. 2.

CATATAN 2. Hadir sebelum waktu rehat.3 Ahli 3 . 1.2 Ahli 1 PERINCIAN 1.BIL 2 KANTIN 2. Periksa kebersihan kantin (luar). 2. 1. Pastikan makanan telah disediakan. Laporan kepada guru bertugas/guru pengawas.1 Ketua 2.

PANDUAN MENULIS LAPORAN Tarikh Masa Nama Pelajar Kesalahan Pelapor : 7 Mac 2007 : 7. Bahadur .35 pagi : Sarimah Ahmad : Pelajar masih berada di kantin selepas bacaan doa pagi. : Mimpi Laila bt.

Apa tindakan yang harus anda lakukan .KEM MEMPERKASA KEPEMIMPINAN PENGAWAS 2005 ? Jika timbul masalah.

MASALAH STRATEGI TINDAKAN Jika tidak dapat diselesai TINDAKAN PENGAWAS DIPANJANGKAN KPD PERSONEL LAIN SELESAI .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->