5 .

5 .

Mampu dilaksanakan oleh manamana kumpulan petugas yang lain. Maklumat lengkap. Berstruktur / tersusun. . Berkaitan aktiviti kerja.Panduan bertulis. Mudah difahami.

BESAR TUGAS PENGAWAS & KETUA KELAS Bertindak sebagai Bertindak sebagai Bertindak sebagai Bertindak sebagai Bertindak sebagai Bertindak sebagai PENDEDAH PEMBIMBING BADAN PERUNDING MOTIVATOR/PENDORONG PERANCANG ROLE MODEL ´Pengawas & Ketua Kelas adalah cermin pelajar lainµ .

Perincian Tugas KECIL Pengawas di sekolah y Di Pintu Pagar y Di Kantin y Perhimpunan Sekolah y Di kelas y Di Koperasi y Majlis Perasmian/Perayaan .

y y y y y y y Masa Dekati pelajar yang dikesan melakukan kesalahan secara berhemah Panggil namanya Tegur dengan cara yang baik Tanya perkara yang menyebabkan pelajar lewat (Sekiranya lewat) Cth. Boleh awal sikit ke sekolah Sekiranya baru kali pertama .Perincian Tugas Pengawas Sekolah Prosedur Bertugas Di Pintu Pagar Sekolah y Kawalan di Pintu Pagar sekolah secara berkumpulan sama ada di hadapan atau di belakang kawasan sekolah.nasihatkan sahaja Sekiranya kesalahan yang berulang acapkalicatatkan dalam buku rekod kawalan .

Perincian Tugas Pengawas Sekolah Prosedur Bertugas Di Pintu Pagar Sekolah y Catat dalam Rekod kawalan berkaitan kesalahan pelajar berkaitan: y y y y y y y y Kesalahan Lewat ke sekolah Tidak memakai topi keledar Seluar saiz tidak menepati ukuran Tidak memakai lencana-perempuan Tidak memakai tali leher Rambut panjang Tidak memakai stoking Pastikan masuk ke kawasan sekolah dengan basikal @ Motosikal yang dibawa dan disusun dengan teratur .

Perincian Tugas Pengawas Sekolah Prosedur Bertugas Di Kantin dan koperasi sekolah Sekolah ‡Kawalan di Kantin sekolah secara Tempat tugasan: berkumpulan seperti dalam jadual y Kaunter membelitugasan pastikan pelajar beratur mengikut saluran tertentu y Meja makan lelaki / perempuan-Duduk bersopan. lepas makan minta masukkan dalam bekas yang disediakan .

Catat dalam buku laporan . sekali sekali senyum dan jeling Tegur kesalahan secara berhemah Sebut namanya sekiranya tahu atau panggilan bersopan y y y Beritahu secara baik Sekiranya pelajar degil juga -perhatikan sahaja pada masa yang sama kesan namanya.Perincian Tugas Pengawas Sekolah Prosedur Bertugas Di Kantin Sekolah y y y y Dekati pelajar yang cenderung terlampau bising ketika makan Perhatikan tingkahlakunya atau kelakuannya.

Perincian Tugas Pengawas Sekolah Prosedur Bertugar Di Dewan/ Majlis Rasmi sekolah y y y y y y y Berada dalam kedudukan masing Tidak berkumpul dalam kelompok pengawas sahaja Dekati pelajar yang cenderung terlampau bising Beri isyarat jangan bising Perhatikan tingkahlakunya atau kelakuannya Tegur kesalahan secara berhemah Sebut namanya sekiranya tahu atau panggilan bersopan y y Sekiranya pelajar degil juga -perhatikan sahaja pada masa yang sama kesan namanya. Catat dalam buku laporan .

MENILAI KEBERKESANAN SESUATU STRATEGI YANG DIAMBIL. SEDAR KEKUATAN DAN KELEMAHAN DIRI.MENGAPA PERLU PT? 1. 6. KERJA TERANCANG/SISTEMATIK. TAHU SETAKAT MANA TINDAKAN TELAH DIBUAT. 7. 2. 4. TAHU KEUTAMAAN KERJA. . PENTING UNTUK MEREALISASIKAN MATLAMAT. MASA TERHAD/PANTAS BERLALU. 5. 3.

5. MELIBATKAN KOS YANG BESAR. .BILA PERLU BUAT PT? 1. MELIBATKAN TENAGA KERJA. MASA YANG TERHAD. 4. PADA AWAL TAHUN. 3. PADA SETIAP MASA. 2. 6. MENGHADAPI TUGAS YANG BERTINDIH.

Deskripsi tugas 4.1. Nama tugas 2. Catatan . Ahli bertugas 3.

Catat nama pelajar lewat. 1. Berpakaian kemas «««««.CONTOH PANDUAN TUGAS BIL 1 PINTU PAGAR 1. 1.3 Ahli 2 1. Serah nama pelajar ponteng kepada guru pengawas / guru . 3. «««««. 2.««««« bertugas . Sediakan buku catatan. Buku catatan Pada hari yang sama .2 Ahli 1 1. Beri taklimat ringkas 2. Soalsiasat .1 Ketua PERINCIAN CATATAN 1.

BIL KANTIN 1 1.3 Ahli 2 . PERINCIAN Datang awal ke tempat bertugas Memeriksa suasana kebersihan kantin Sediakan buku catatan. 1. 1.2 Ahli 1 «««««. 2. Serah nama pelajar berkenaan kepada guru pengawas / guru bertugas CATATAN Buku catatan Pada hari yang sama . Mengawasi pelajar semasa di kantin Kenalpasti pelajar yang tidak mengikut peraturan.«««««. 1. 1. 3.1 Ketua «««««.. 1. 2.

CATATAN 2. 1. 2.2 Ahli 1 PERINCIAN 1. Pastikan makanan telah disediakan.1 Ketua 2. Periksa kebersihan kantin (luar).3 Ahli 3 . 1. Laporan kepada guru bertugas/guru pengawas.BIL 2 KANTIN 2. Hadir sebelum waktu rehat.

PANDUAN MENULIS LAPORAN Tarikh Masa Nama Pelajar Kesalahan Pelapor : 7 Mac 2007 : 7. : Mimpi Laila bt.35 pagi : Sarimah Ahmad : Pelajar masih berada di kantin selepas bacaan doa pagi. Bahadur .

KEM MEMPERKASA KEPEMIMPINAN PENGAWAS 2005 ? Jika timbul masalah. Apa tindakan yang harus anda lakukan .

MASALAH STRATEGI TINDAKAN Jika tidak dapat diselesai TINDAKAN PENGAWAS DIPANJANGKAN KPD PERSONEL LAIN SELESAI .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful