P. 1
IMPLIKASI KEPELBAGAIAN SOSIOBUDAYA TERHADAP SEKOLAH

IMPLIKASI KEPELBAGAIAN SOSIOBUDAYA TERHADAP SEKOLAH

|Views: 1,917|Likes:
Published by bintani

More info:

Published by: bintani on Feb 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/29/2013

pdf

text

original

. .Kebijaksanaan guru akan menjadikan murid berinteraksi tanpa ada sekatan budaya dan masyarakat yang berlainan.Guru mengajar tanpa membezakan kelas sosial.Semua murid berpeluang mengambil bahagian di dalam P&P . .

Guru menggunakan masa semksimum mungkin untuk meransang minda murid dalam P&P. Guru membantu murid memilih kerjaya dan membentuk konsep kendiri yang positif. Guru memenuhi keperluan murid ke arah mengembangkan potensi mereka.- Guru membantu murid memahami dan membentuk nilai dan tingkah laku yang sesuai. .

. nilai dan agama murid. . Guru tidak perlu menyentuh mengenai aspek kepercayaan murid.Guru bertanggungjawab membentuk komuniti pembelajaran yang mesra murid berasaskan latar belakang yang pelbagai budaya.Rancang aktiviti pembelajaran yang sesuai dengan semua kepercayaan.

Guru membentuk persepsi positif bagi murid yang mengalami kecelaruan jantina.- Guru merancang aktiviti yang boleh disertai oleh semua murid tanpa mengira jantina. .

.

Aktiviti yang dijalankan perlu berupaya menyemai semangat saling percaya dalam kalangan murid. . . Kepercayaan yang diamalkan setiap murid tidak harus dipertikaikan.- Murid perlu bersosial dalam melakukan aktiviti pembelajaran. Mewujudkan interaksi tanpa mengira kelas sosial dan bangsa.

Pengurusan hal ehwal murid dalam bilik darjah melalui pendekatan penyayang yang ditunjukkan guru. . Murid menyertai aktiviti yang berbentuk peningkatan bahasa.Guru menggunakan kemahiran komunikasi yang baik. Murid perlu digalakkan berinteraksi dengan bahasa dan laras bahasa yang betul. .- - Murid perlu menggunakan bahasa standard.

Sekolah Menengah Teknik. . Pada peringkat rendah terdapat SK. Sekolah Menengah Kebangsaan Agama. Sekolah Model Khas. Sekolah Berasrama Penuh. SJKC. ‡ Pada peringkat menengah pula terdapat SMK Harian.IMPLIKASI KEPELBAGAIAN SOSIOBUDAYA TERHADAP SEKOLAH ‡ Pada masa ini terdapat pelbagai pilihan jenis sekolah dalam sistem pendidikan negara. SJKT.

. ‡ Selain itu. sekolah swasta dan sekolah antarabangsa. ‡ KPM turut mengadakan sekolah khas untuk pendidikan khas pada peringkat rendah dan menengah. terdapat juga sekolah seperti Maktab Rendah Sains Mara.‡ Dalam kalangan sekolah ini pula terdapat sekolah yang dikategorikan sebagai Sekolah Premier.

SEKOLAH RENDAH SK SJKC SKJT .

SEKOLAH MENENGAH SBP (Sekolah Berasrama Penuh) SMT (Sekolah Menengah Teknik) SMKA (Sekolah Menengah Kebangsaan Agama) .

SEKOLAH PREMIER ‡ Merupakan sekolah yang mempunyai tradisi yang panjang seperti sekolah yang berusia 100 tahun atau lebih dan sekolah di dalam persekitaran yang strategik dan mempunyai infrastruktur yang baik seperti Sekolah Bestari dan Sekolah Model Khas. .

‡ Sekolah ini mempunyai ciri-ciri tinggalan sejarah dan sebahagiannya ialah sekolah premier. Kolej Melayu Kuala Kangsar (Perak) dan Sekolah Padang Lebar Kikir (N. . Sekolah Menengah Lelaki Methodist (Kuala Lumpur). ‡ Diantara sekolah-sekolah yang tersenarai adalah Penang Free School (Pulau Pinang).Sekolah 100 tahun ‡ Sekolah 100 tahun ialah sekolah yang dibina sebelum tahun 1905. Sembilan). Sekolah Tinggi Melaka (Melaka).

‡ Sekolah ini mempunyai reka bentuk yang menarik.Sekolah Bestari ‡ Merupakan sekolah-sekolah yang terletak di Koridor Raya Multimedia terutama di Putrajaya dan Cyberjaya. infrastruktur yang lengkap dan terletak dalam kawasan strategik berhampiran dengan Kompleks Kerajaan Persekutuan. .

dan Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Jenun (Kedah). Kuala Lipis (Pahang).Sekolah Model Khas ‡ Contohnya SMK Meru Model Khas mengabungkan murid sekolah rendah pada peringkat Tahap II dan murid sekolah menengah dibawah satu bumbung. . ‡ Ia merupakan konsep baru dan menyediakan kemudahan fizikal yang kondusif bagi murid yang berpontensi di kawasan luar Bandar seperti Sekolah Menengah Kebangsaan Clifford.

. pendengaran dan pembelajaran. ‡ Matlamatnya adalah supaya mereka menjadi insan yang berdikari dan dapat menyumbang kepada pembangunan negara. keupayaan kognitif rendah. ADHD dan disleksia. autisme.SEKOLAH PENDIDIKAN KHAS ‡ Sekolah Pendidikan Khas menyediakan Pendidikan Khas kepada murid bermasalah penglihatan. sindrom-down.

sudah tentu akan lahir satu generasi Malaysia yang bersifat pelbagai budaya. India dan kaum lain dapat berinteraksi sejak peringkat awal persekolahan.KESIMPULAN ‡ Kepelbagaian sosio budaya telah mewujudkan sekolah yang terdiri daripada pelbagai bangsa seperti sekolah jenis Cina dan Tamil. . Cina. ‡ Apabila anak orang Melayu. ‡ Sekolah Wawasan juga ditubuhkan untuk mewujudkan perpaduan dalam kalangan murid di sekolah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->