77/1

2010

MODUL PECUTAN “ A”
KHB ERT MODUL 4
Disediakan oleh, 1. Pn. Mastura bt Kamarulzaman 2. Cik Rosmawati bt Awang Ngah 3. Pn. Kamsiah bt Dollah

1 1

I. I. IV. IV III.sup petola. sandwich telur. I Antara berikut pernyataan manakah menerangkan maksud makanan bekal? A B C D Hidangan makanan yang ringkas Hidangan makanan yang lengkap untuk sesuatu sajian Sajian makanan yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan tubuh Makanan yang dimasak dirumah dan dibungkus di dalam bekas yang sesuai untuk dimakan di tempat lain 3 Antara berikut makanan bekal yang manakah sesuai di bawa berkelah? A B C D Nasi putih. III II.77/1 NAMA : 1 Berikut menunjukkan menu makanan bekal.onde-onde. I. betik dan air kopi Bubur nasi. III. II.kari ayam dan air tembikai Bubur ikan. IV. II.kastard jagung dan air barli Bihun goreng.kubis masak lemak.tembikai dan jus oren 4 Pernyataan berikut menunjukkan satu kaedah memasak Memasak makanan di dalam air yang mendidih dan dikeluarkan dalam masa yang singkat Apakah kaedah itu? A B C D 5 Mencelur Mereneh Merebus Merendidih Antara berikut padanan yang manakah betul? Kaedah memasak Menggril Menggoreng Tohor Menggril Menggoreng Tohor Keterangan Memasak makanan dengan menggunakan wap air mendidih Memasak makanan dalam minyak panas dan menutupi seluruh makanan Memasak makanan dengan menggunakan api terbuka atau ketuhar bagi makanan lembut Memasak makanan dalam kuali tanpa menggunakan 2 2 A B C D . I II III IV Kuetiau goreng Biskut makmur Sardin gulung Air milo 2010 TARIKH : Antara berikut susunan kerja yang manakah sesuai untuk menyediakan menu itu? A B C D 2 II. IV III.

daun pandan. III dan IV II. III dan IV 8 Antara berikut padanan manakah yang betul? Kuih Tempatan Kuih lapis Kuih kosui Kuih ketayap Kuih lompang Bahan Tepung pulut.kelapa parut.santan.kelapa parut dan air gula A B C D 3 3 .air.daun pandan.77/1 minyak 2010 6 Rajah 1 di bawah menunjukkan piramid makanan.kelapa parut dan gula Melaka Tepung beras.daun pandan.santan.gula dan daun pandan Tepung pulut.gula Tepung beras. II dan IV I. II dan III I. RAJAH 1 Apakah makanan yang perlu dimakan dalam kuantiti yang banyak? A B C D 7 Makanan Makanan Makanan Makanan bergula berserat berlemak berprotein Antara kuih berikut yang manakah dihasilkan melalui bater pekat? I II III IV A B C D Skon titis Kuih rengas Cucur udang Kuih lompang I.

II dan III I. II dan IV I. III dan IV II. III dan IV 13 Antara berikut yang manakah cirri bekas yang sesuai untuk makanan bekal? I Ringan 4 4 .77/1 2010 9 Pernyataan berikut menunjukkan jenis biskut Ѳ Ѳ Ѳ Biskut badam Biskut serpihan coklat Biskut cornflakes ranggup Apakah kaedah yang sesuai digunakan bagi menghasilkan biskut itu? A B C D Kaedah Kaedah Kaedah Kaedah uli enjut putar gaul dan ramas 10 Rajah 2 menunjukkan kaedah memasak RAJAH 2 Apakah kaedah itu? A B C D 11 Merebus Mencelur Mengukus Merendidih Antara kaedah memasak berikut yang manakah menyebabkan kehilangan nutrien paling sesdikit? A B C D Merebus Mengukus Membakar Menggoreng 12 Antara berikut yang manakah faktor merancang menu untuk makanan bekal? I II III IV A B C D Seimbang Tahan lama Mudah dibawa Makanan berkuah I.

II. III dan IV II. IV.77/1 II Tahan haba III Mudah dibawa IV Tidak mudah pecah A B C D 14 I. I. III. II 17 Antara yang berikut hasil masakan manakah yang menggunakan bater cair? I II III IV A B C D Pisang goreng Kuih ketayap/gulung Kuih lapis Kuih rengas/kuih kasturi I dan II I dan IV II dan III III dan IV 5 5 . II III. II. IV I. III. II dan III I. III dan IV 2010 Pernyataan yang manakah menerangkan prinsip memasak menggunakan haba panas? I II III IV Memasak Memasak Memasak Memasak dalam cecair panas menggunakan minyak panas menggunakan wap air yang mendidih menggunakan haba panas dan pancaran haba A I dan II B I dan III C II dan IV D III dan IV 15 Antara campuran bahan berikut yang manakah menghasilkan bater? A B C D 16 Telur dan lemak Telur dan tepung Lemak dan tepung Tepung dan cecair Berikut menunjukkan menu minum pagi I Sandwic telur II Air kopi III Buah tembikai IVKuih koci Susunan kerja yang manakah betul untuk menyediakan menu di atas? A B C D I. III. I. II dan IV I. IV IV.

II III. III dan IV 6 6 . I 20 Rajah 4 menunjukkan satu kaedah membuat biskut dan kek. III III. I. II dan III B I. II dan IV C I. RAJAH 4 Biskut manakah boleh dihasilkan menggunnakan kaedah itu? I Biskut cornflake II Biskut samperit III Biskut kacang IVBiskut makmur A I. I. II II.77/1 2010 18 Rajah 3 menunjukkan satu kaedah memasak RAJAH 3 Kuih tempatan yang manakah dimasak menggunakan kaedah itu? A B C D 19 Cucur badak Kuih keria Kuih kosui Kuih rengas Antara berikut yang manakah susunan kerja menggulung bahulu gulung? I Potong tepi yang berkerak II Gulung bahulu dengan kemas dan cepat III Ratakan jem ke atas permukaan bahulu A B C D I. III. II.

III dan IV 2010 21 RAJAH 5 Langkah kerja yang manakah berkaitan dengan Rajah 5 di atas? A B C D Mengadun tepung bersama cecair Mengaup dan membalikkan tepung Memecah lemak kepada ketulan kecil Membahagikan adunan kepada beberapa bahagian 22 Susunan kerja untuk membuat biskut gaul dan ramas ialah I II III IV ayak tepung bersama serbuk penaik masukkan gula dan buah –buahan kering gaul dan ramas lemak ke dalam tepung dengan hujung jari buat lubang di tengah dan masukkan telur yang telah dipukul 23 Antara berikut yang manakah hidangan sepinggan lengkap cara timur? A B C D Piza Burger Karipap Nasi lemak 24 Maklumat berikut menunjukkan menu minum petang • • • • Air teh Bihun goreng Puding jagung Onde – onde Antara berikut yang manakah disediakan paling akhir? A B C D 25 Air teh Onde – onde Bihun goreng Puding jagung Pernyataan menerangkan faktor merancang menu Hidangan yang seimbang Hidangan mudah dan cepat disediakan 7 7 .77/1 D II.

lemak dan cecair dalam bentuk doh 30 Guru menyediakan bahan seperti berikut 60 g tepung gandum 8 8 . telur dan cecair dalam bentuk doh D Adunan tepung. lemak dan gula dalam bentuk doh C Adunan tepung. gula dan telur dalam bentuk doh B Adunan tepung.77/1 2010 Faktor merancang menu ini sesuai untuk A B C D 26 sarapan minum pagi minum petang makan tengah hari Maklumat di bawah menunjukkan sesuatu menu I Sandwic Karipap Air teh II Roti canai Kari Air kopi III Nasi tomato Buah tembikai Air teh ‘O’ IV Tauhu goreng Betik Air koko A B C D 27 I dan II I dan IV II dan III III dan IV Antara kuih berikut yang manakah menggunakan bater pekat? A B C D Kuih Kuih Kuih Kuih kosui rengas ketayap lompang 28 Antara bahan berikut yang manakah digunakan untuk membuat kuih keria? A B C D Keladi Pisang Kelapa Keledek 29 Apakah maksud pastri rapuh? A Adunan tepung.

I Makaroni 9 9 . Memasak makanan dalam cecair menggunakan api perlahan dan mengambil masa yang lama Apakah kaedah itu? A B C D 35 Mereneh Merebus Mencelur Mengukus Berikut menunjukkan menu makanan bekal.77/1 2010 60 g lemak 60 g gula 2 biji telur Apakah yang boleh dihasilkan menggunakan bahan itu? A Kek bantal B Bahulu lapis C Bahulu gulung D Kek permaisuri 31 Antara kek berikut yang manakah disediakan secara gaul dan ramas? A B C D 32 Kek Kek Kek Kek bantal coklat pelangi permaisuri Pilih padanan yang betul Kaedah A B C D Putar Putar Gaul dan ramas Gaul dan ramas Masakan Tart nenas Kek pelangi Bahulu gulung Kek permaisuri 33 Apakah kaedah yang digunakan untuk membuat bahulu gulung? I II III A B C D Putar Enjut Gaul dan ramas I sahaja II sahaja I dan III sahaja II dan III sahaja 34 Pernyataan berikut menerangkan satu kaedah memasak.

77/1 II Kek permaisuri III Sandwic sardin IV Air kopi A B C D 36 II. III. II. IV III. I III. I 2010 Pilih padanan yang betul. II. IV. I. I. III. IV. Mangkuk adunan RAJAH 6 Apakah aktiviti itu? A B C D Gula dan telur dienjut sehingga kembang dan gebu Gula dan lemak diputar sehingga kembang dan gebu Lemak dan telur dienjut sehingga kembang dan gebu Lemak dan telur diputar sehingga kembang dan gebu 10 10 . IV II. Jenis bater A B C D Bater Bater Bater Bater pekat cair pekat cair Keterangan Adunan Adunan Adunan Adunan digunakan untuk menyadur makanan dipukul hingga kembang dan gebu digunakan untuk membuat pankek digaul dengan hujung jari 37 Antara berikut yang manakah sumber untuk membuat kuih tempatan? A B C D Tepung gandum Beras pulut Marjerin Susu cair 38 Bahan berikut digunakan untuk menghias kek permaisuri kecuali A B C D coklat gula kastor esen vanilla serbuk koko 39 Rajah 6 menunjukkan kaedah membuat kek.

56 3.00/kg 1.30 /biji Berapakah kos bahan kek itu? A B C D 42 RM RM RM RM 5.00 /kg 3. Lemak dan gula diputar hingga kembang dan putih Apakah biskut yang dihasilkan dengan kaedah itu? A Biskut jem Biskut samperit B Biskut kacang Biskut cornflakes ranggup C Tart nenas Biskut makmur D Biskut badam Biskut serpihan coklat 41 Jadual menunjukkan bahan untuk menyediakan kek coklat.96 2.77/1 2010 40 Pernyataan berikut menerangkan kaedah membuat biskut.00 /kg 0.36 Antara berikut hasil masakan yang manakah menggunakan bater cair? I II III IV A B C D Kuih lapis Kuih rengas Kuih ketayap Pisang goreng I dan II I dan III II dan III III dan IV 43 Antara berikut kuih yang manakah menggunakan bater pekat? 11 11 .86 2.60 /kg 10. Bahan Marjerin Tepung gandum Serbuk koko Gula kastor Telur Kuantiti 100 g 100 g 10 g 100 g 3 biji Kos (RM) 15.

II. IV II. III dan IV II. III dan IV 49 Susun mengikut urutan yang betul langkah menyediakan ban batu karang? I II III IV Masukkan campuran telur dan esen vanilla ke dalam adunan Letakkan adunan kedalam dulang pembakar Masukkan gula dan kismis ke dalam adunan Gaul dan ramas lemak dan tepung 12 12 . II. IV. III. I II III IV A B C D 45 Mihun goring Sandwic Air teh O Kek permaisuri I.I.I III.77/1 2010 A Kuih lapis B Kuih kosui C Kuih rengas D Kuih ketayap 44 Susun mengikut urutan yang betul langkah merancang menu berikut. IV. III. III Apakah yang dimaksudkan dengan kaedah gaul dan ramas? A B C D Telur dan gula digaul ramas sehingga menjadi seperti serbuk roti Lemak dan gula digaul ramas sehingga menjadi seperti serbuk roti Telur dan tepung digaul ramas sehingga menjadi seperti serbuk roti Lemak dan tepung digaul ramas sehingga menjadi seperti serbuk roti 46 Antara berikut padanan yang manakah betul tentang kek dan kaedahnya? A B C D Kek Kek Kek Kek Kek permaisuri bantal pelangi coklat Kaedah Enjut Putar Enjut Putar 47 Antara yang berikut yang manakah definisi kaedah putar? A B C D Lemak Lemak Lemak Lemak dan dan dan dan telur diputar sehingga gebu tepung diputar sehingga gebu susu diputar sehingga kembang dan putih gula diputar sehingga kembang dan putih 48 Antara berikut bekas yang manakah sesuai untuk pembungkusan biskut? I II III IV A B C D Bekas polisterina Kotak lutsinar Balang kaca Plastik lut sinar I. II IV. II dan III I. II dan IV I. I.

II. III.II. IV.77/1 2010 A B C D 50 I. III. I 52 Antara yang berikut yang manakah susunan kerja menggulung baulu gulung? I Potong tepi yang berkerak II Gulung baulu dengan kemas dan cepat III Ratakan jem ke atas permukaan baulu A B C D I.I. I. III. I III. IV. III IV. III IV. II. I. Campuran gula dan telur dienjut sehingga kembang dan gebu Antara berikut masakan yang manakah berkaitan dengan maklumat itu? A B C D Biskut badam Biskut makmur Baulu gulung Kek permaisuri 51 Susun mengikut urutan yang betul langkah menyediakan pastri rapuh. I II III IV A B C D Masukkan air sejuk kedalam adunan Gaul dan ramas dengan tepung Potong kecil lemak sejuk beku Uli menjadi doh yang lembut II. III. II. I. II. III. IV. II Maklumat di bawah adalah kaedah penyediaan sejenis masakan. III. II III. IV. II II. IV II. IV. II dan III 13 13 . I 53 Apakah tujuan campuran gula dan telur dienjut sehingga kembang dan gebu? A B C D Untuk memerangkap Supaya adunan lebih Supaya adunan lebih Supaya adunan lebih udara dalam telur bagi menghasilkan adunan yang ringan lemak dan lembap licin dan berkrim rapuh 54 Pilih kuih tempatan yang dihasilkan daripada tepung pulut? I II III IV Kuih koci Seri muka Onde-onde Buah Melaka A I dan II B I. II I. I III. I III.

I Gula 14 14 . I.Antara berikut pernyataan yang manakah yang betul? I II III IV A B C D Menggunakan daun pisang Kaedah memasak yang sama Mempunyai rasa yang sama Menggunakan bahan asas yang sama I dan II I dan IV II dan III III dan IV 56 Apakah kek kaedah enjut yang divariasikan? I II III IV A B C D Bahulu Kek pandan Bahulu lapis Bahulu gulung I dan II I dan III II dan III III dan IV 57 Pilih senarai menu yang sesuai dijadikan makanan bekal. air nenas. III dan IV 2010 • • • Abuk –abuk Kuih koci Lepat ubi kayu 55 Makanan di atas adalah berkaitan dengan kuih tempatan. betik. mihun goring dan kuih lapis Nasi lemak. II.I II. IV. air sirap dan ikan goring Sup ayam. I II III IV A B C D Terapkan biskut dengan acuan Masukkan telur sedikit demi sedikit Putar mentega sehingga kembang Kaup dan balikkan tepung ke dalam adunan III. III. IV 59 Bahan –bahan berikut digaul ramas sehingga menjadi seperti serbuk roti. IV . air oren. I III.77/1 C I. II dan IV D I. kuih rengas dan ayam goring 58 Susunkan langkah menyediakan biskut adunan putar. IV. I II. A B C D Lontong. air jambu batu. III. II. kuih lompang dan ayam goring Mi goring.

III dan IV II. III dan IV 15 15 . III dan IV I. II dan III I.77/1 II Telur III Lemak IV Tepung A B C D 60 I dan II I dan III II dan III III dan IV 2010 Makanan manakah yang sesuai dihidangkan sebagai makanan malam untuk keluarga? I II III IV A B C D Minuman panas atau sejuk Kuih muih pedas atau manis Masakan sayur-sayuran Lauk pauk berprotein I. II.