P. 1
ANALISIS VOLUM UNTUNG

ANALISIS VOLUM UNTUNG

|Views: 1,439|Likes:
Published by sitiazziraidris8552

More info:

Published by: sitiazziraidris8552 on Feb 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/23/2013

pdf

text

original

BAB ANALISIS VOLUM UNTUNG 1.

Pengenalan: Definasi Analisis kos volum untung ialah satu kaedah atau alat yang digunakan dalam perakaunan pengurusan untuk membantu pihak pengurusan membuat keputusan jangka pendek. CIMA mendefinasikan analisis kos volum untung sebagai satu kaedah yang sistematik dalam menerangkan hubungan antara perubahan volum (output) dengan perubahan jumlah jualan, perbelanjaan dan untung. Analisis kos volum untung juga dikenali sebagai analisi pulang modal. 2. Analisis Kos Volum Untung 1. Tujuannya adalah untuk perancangan dan membuat keputusan. Ia melibatkan pemilihan satu alternatif daripada beberapa alternatif yang ada. 2. Analisis titik pulang modal merupakan satu kaedah yang digunakan untuk mengkaji perhubungan antara kos, volum dan untung. 3. Ia menunjukkan kesan setiap perubahan polisi terhadap harga jualan dan strategi yang dipilih 4. Tabiat kos terhadap volum pengeluaran melibatkan :(a) Kos Tetap – yang tidak dipengaruhi oleh volum pengeluaran (b) Kos Berubah – kos yang berubah mengikut volum pengeluaran 5. Konsep analisis volum untung adalah penting kepada pihak pengurusan kerana ia menunjukkan volum minimum yang hendak dikeluarkan oleh syarikat tanpa mengalami sebarang kerugian. 6. Kos pengeluaran mestilah dipecah kepada komponen tetap dan berubah dengan menggunakan kaedah:(a) Kaedah titik tinggi – rendah (b) Kaedah graf ( c) Kaedah persamaan 7. Andaian-andaian titik pulang modal adalah seperti berikut:(a) Semua kos dibahagi kepada 2 komponen iaitu kos tetap dan berubah. (b) Kos tetap tidak berubah pada semua tingkat pengaluaran (c ) Kos berubah seunit pengeluaran adalah malar untuk semua tingkat keluaran. (d) Harga jualan tidak berubah pada semua tingkat keluaran. (e) Semua volum yang dikeluarkan dapat dijual sepenuhnya (f) Tidak dipengaruhi oleh trend dan musim 8. Penghadan titik pulang modal :(a) Kos berubah dan kos tetap sukar untuk diasingkan (b) Hanya benar bag julat(jarak pengeluaran) yang relevan sahaja . (c) Hanya sesuai untuk satu keluaran. (d) Hanya sesuai untuk jangka masa pendek (e) Tiada peristiwa luar biasa berlaku

1

Margin sumbangan (Caruman)= Hasil jualan – Jumlah kos berubah atau Margin sumbangan (caruman) = Untung bersih+ Jumlah kos tetap Pengiraan Titik Pulang Modal (TPM) TPM(dalam unit) = TPM(dalam RM) = Kos Tetap________________________ Margin sumbangan (Caruman) seunit Kos Tetap____ Hasil jualan Margin Caruman = Harga jualan seunit – Kos berubah seunit 2 .000 akan diperoleh pada suku tahun hadapan. Kaedah ini boleh digunakan apabila kaedah pengekosan marginal digunakan dalam penyediaan penyata untung rugi.Persamaan matematik:Untung bersih = Hasil jualan – Jumlah Kos Contoh: 1 Syarikat Cahaya Gemilang.000. Penyelesaian: Keputusan syarikat: Kaedah 2: Margin Sumbangan Kaedah Margin sumbangan juga boleh digunakan untuk mengatasi masalah pengurusan dalam analisis kos volum untung. Tentukan harga jualan yang perlu diletakkan bagi memperoleh tahap untung yang dijangkakan. sebuah syarikat pengeluar jenama produk BB menjangka untung sebanyak RM50. Kos berubah seunit ialah RM0.50.000 unit. Kaedah Analisis Kos Volum Untung Kaedah 1. volum pengeluaran dan jualan yang dijangka untuk suku tahun akan datang ialah 60.3. Jumlah kos tetap pada suku tahun hadapan ialah RM40.

Selain itu.00 Kos berubah seunit : Bahan langsung RM7. Jangkaan volum jualan (dalam unit) = Jumlah kos tetap + Jangkaan untung Margin sumbangan seunit Jangkaan volum jualan (dalam RM) = Jangkaan volum jualan (unit) X Harga jualan seunit Margin keselamatan (unit) = Unit jualan dijangkakan – TPM (unit) Margin keselamatan (RM) = Nilai jualan – TPM ( RM) 3 .000 Sewa RM10. Ia penting dalam perancangan dan membuat keputusan kerana menunjukkan kesan setiap volum pengeluaran terhadap untung perniagaan.Caruman merujuk kepada hasil jualan dan jumlah kos berubah.000 setahun.00 Kos tetap setahun : Gaji RM50. (4) Berapakah unit yang perlu dijual untuk mendapatkan untung RM50.000 unit (3) Jika overhed berubah meningkat RM0. Maklumat berikut merupakan anggaran yang telah dibuat:Harga jualan seunit RM20.000 Insurans RM15.00 Overhed RM2. Untung = Jualan – Jumlah kos Jumlah kos = Kos tetap + Kos Berubah Titik pulang modal dapat diturunkan dengan cara:(a) Meningkatkan harga jualan (b) Menurunkan kos berubah (c) Menurunkan kos tetap (d) Menurunkan jumlah kos Titik pulang modal meningkat apabila:(a) Mengurangkan harga jualan (b) Menaikkan kos berubah (c) Menaikkan kos tetap (d) Menaikkan jumlah kos Contoh 2:Syarikat ingin merancang aktivitinya untuk tahun akan dating.000 Kirakan :(1) Titik pulang modal bagi tahun akan datang (2) Untung atau rugi jika unit yang dijual sebanyak 20.50 seunit.00 Buruh langsung RM3. dapatkan TPM baru dan unit dan RM. jangkaan jualan dan margin keselamatan juga dapat ditentukan daripada titik pulang modal.

000 (RM 100.000 200.Contoh 3: Penyata Untung Rugi Syarikat Jentayu bagi tahun berakhir 30 Jun 2002 ditunjukkan di bawah: Syarikat Jentayu Penyata Untung Rugi bagi tahun Berakhir 30 Jun 2002 Hasil jualan (50 000 unit) Kos bahan langsung Kos buruh langsung Overhed keluaran berubah Overhed keluaran tetap Belanja pentadbiran tetap Belanja jualan tetap Jumlah kos Rugi Bersih RM1. Antara cadangan yang telah diberi adalah seperti berikut:a) Mengurangkan harga jualan sebanyak 10%.000) Semasa mesyuarat pengurusan. Tindakan ini akan meningkatkan volum jualan sebanyak 30% b) Meningkatkan kadar buruh sejam daripada RM4 kepada RM5 sejam untuk meningkatkan pengeluaran.000. Nasihatkan pengerusi lembaga pengarah mengenai cadangan paling baik yang boleh diterima pakai oleh syarikat.000 50. Kenaikan kadar buruh ini dapat meningkatkan pengeluaran dan jualan sebanyak 20%. Penyelesaian: a) Harga jualan seunit semasa = = Kos berubah seunit semasa: Kos bahan langsung (____________________________) = Kos buruh langsung (____________________________) = Overhed keluaran (____________________________) = Harga jualan seunit dicadangkan = = Volum jualan dicadangkan = = 4 .100. Kos keluaran pula dijangka akan turun sebanyak RM15.000.000 180. Encik Ali sebagai pengerusi mengalu-alukan cadangan dan idea untuk memperbaiki kedudukan kewangan syarikat.000 120. c) Meningkatkan harga jualan sebanyak 10% dan mengurangkan volum jualan dan jumlah kos tetap sebanyak 5 % dan 6 % masing-masing. lembaga pengarah telah membincangkan keadaan kedudukan kewangan syarikat bagi tahun berakhir Jun 2002.000 200.000 RM350.000 1.

Maka.000 unit} .Maka. Untung/(Rugi) bersih Untung bersih Keputusan: = = = = = = = = = = = = 5 . Untung/(Rugi) bersih = {(RM18-RM12) X 65.__________________ = = Keputusan: b) Kos berubah seunit dicadangkan = = Volum pengeluaran dan jualan dicadandkan = = Jumlah kos tetap dicadangkan = = Maka. Untung/(Rugi) bersih Rugi bersih Keputusan: d) Harga jualan seunit dicadangakan Volum jualan dicadangkan Jumlah kos tetap dicadangkan Maka.

Margin Keselamatan Margin keselamatan merujuk kepada tahap di mana syarikat boleh membenarkan jualannya jatuh atau berkurangan. a) Carta pulang modal Menentukan tahap operasi dan aktiviti di mana syarikat atau perniagaan tidak akan memperoleh untung atau rugi. carta margin sumbangan dan varta volum untung. Rajah: Carta pulang modal dan penentuan margin keselematan 6 .Titik di mana syarikata atau perniagaan tidak mendapat untung atau rugi atau titik pulang modal. Graf yang dihasilkan melalui kaedah ini ialah carta pulang modal.Kaedah 3: Lakaran Graf Kaedah lakaran graf merupakan satu lagi pendekatan yang boleh digunakan oleh pihak pengurusan untuk melakukan analisis kos volum untung. Lengkapkan lakaran graf di bawah. iaitu tahap volum jualan yang dibenarkan jatuh sebelum rugi diperoleh.

000 seunit.000 (termasuk belanja berubah sebanyak RM40.000 (termasuk kos berubah sebanyak RM50. pengurus jualan menjangka kemerosotan dalam kualiti komponen yang dihasilkan akan mengurangkan jualan kepada 340. Walau bagaimanapun.000) 80. Maklumat yang berkaitan dengan pengeluaran produk TIP ditunjukkan di bawah:Kos bahan langsung seunit Kos buruh langsung seunit Overhed berubah seunit Overhed tetap seunit Untung seunit Harga jualan seunit RM 100 50 30 40 30 250 Sediakan carta margin sumbangan tunjukan secara jelas TPM dan margin keselamatan.35 seunit. Contoh 5: Syarikat Berkat Sdn Bhd mengeluarkan dan menjual satu produk berjenama Bijak.000 unit setahun. Jualan syarikat berjumlah RM5 juta (Kapasiti pengeluaran normal) bagi tahun berakhir 31 Disember 2003.000. Selain itu. Adakah perubahan ini patut dibuat? 7 . Patutkah strategi ini diteruskan? Penyelesaian: Keputusan syarikat: Situasi 2: Syarikat bercadang untuk menggunakan komponen yang dapat mengurangkan kos pengeluaran produknya.000 jualan akan bertambah sebanyak RM600. perubahan elemen dalam analisis kos volum untung dalam pelbagai situasi yang berlainan akan ditunjukkan. keputusan yang patut diambil setiap situasi tersebut akan diberikan Situasi 1: Perubahan dalam kos tetap dan volum jualan Pengurus jualan berpendapat jika belanja pengiklanan ditingkatkan sebanyak RM200. 4.000 (termasuk belanja berubah sebanyak RM60.Contoh 4: Syarikat Bintang Bhd mengeluar dan menjual satu keluaran berjenama TIP.000) 150. Perubahan Elemen Dalam Analisis Kos Volum Untung Analisis ini bertujuan untuk menilai kesan perubahan harga jualan. Tindakan ini dapat menjimatkan kos berubah sebanyak RM0. Berikut ialah kos yang akan dilibatkan: Kos prima seunit Kos tidak langsung perkilangan Belanja jualan Belanja pengedaran Belanja pentadbiran RM 4 200. kos tetap dan kos berubah terhadap untung. Syarikat membelanjawankan jumlah keluaran dan jualan pada tahap 20. Produk ini dijual pada harga RM10 seunit.000 Berdasarkan contoh di atas.000) 120.

kos perkhidmatan dan kos utiliti. Blue Resort juga menyediakan makan malam untuk tetamunya di Restoran Mesra pada kadar bersih RM20 seorang.000. Contoh 6: Blue Resort Sdn Bhd. pihak pengurusan menjangka volum jualan dapat ditingkatkan sebanyak 60%.80 supaya volum jualan dapat ditingkatkan. Kos marginal syarikat bagi setiap bilik ialah RM40. Analisis kos volum untung digunakan oleh industri perkhidmatan untuk meramal jualan perkhidmatan yang ditawarkan dan menentukan untung bagi sesuatu perkhidmatan yang ditawarkan.000. kos pengiklanan bertambah sebanyak RM400. Kos berubah ini termasuk kos makanan. Dikehendaki kira: a) b) c) d) Untung bersih yang akan dijangka diperoleh semasa musin perayaan selama seminggu. Analisis Kos Volum Untung Untuk Industri Perkhidmatan Analisis kos volum untung juga boleh diguna pakai dalam industri perkhidmatan. Mempunyai 30 bilik penginapan. Kos berubah bagi setiap pelanggan di restoran ialah RM10 bersih. Setiap bilik boleh menempatkan 2 orang . Pada masa yang sama. Semua pelanggannya juga dijangka akan makan malam di restorannya. syarikat menjangkakan semua biliknya akan dihuni penuh untuk tempoh seminggu. Jika kedua-dua elemen ini (kos tetap dan harga jualan) berubah. Untuk musim perayaan yang akan datang. harga jualan dan volum jualan Pihak pengurusan Syarikat bercadang untuk mengurangkan harga jualan sebanyak RM0.000 seminggu (termasuk makan malam untuk pelanggan) Penyelesaian: 8 . Adakah perubahan-perubahan ini patut dibuat? Penyelesaian: Keputusan syarikat: 5. Kadar bilik untuk setiap orang ialah RM100 untuk semalam termasuk sarapan pagi. Kos tetap syarikat sebulan ialah RM30.Penyelesaian: Keputusan syarikat: Situasi 3: Perubahan dalam kos tetap. Margin sumbangan untuk semalam bagi setiap bilik (tidak termasuk makan malam) TPM (bilangan bilik) untuk seminggu (tidak termasuk makan malam) Bilangan bilik yang diperlukan untuk mendapat keuntungan sebanyak RM30.

Jika belanja pengiklanan meningkat sebanyak RM200. Kos berubah seunit dijangka akan meningkat RM2.500 RM188.40 seunit. Margin Keselamatan dalam unit iii.000 Harga jualan seunit dan kos tetap adalah malar untuk tempoh 2 tahun.000 Dikehendaki: a) Dengan menggunakan formula yang sesuai. berapakah volum jualan (dalam beg) yang dapat ditingkatkan? c) Kira harga jualan sebeg yang baru jika Syarikat ingin meningkatkan keuntungannya sebanyak RM600.000 bagi tahun 2006 (e) Jika dalam tahun 2006 sebanyak 112. Berikut adalah butir-butir berhubung dengan operasi pengeluaran pen bagi sebuah syarikat untuk 2 tahun yang lepas Tahun 2005 2006 Volum 85.000 Hasil Jualan RM212.000) 180. Jika harga jualan dikurangkan sebanyak RM1.000 unit 92. berapakah jumlah jualan yang akan diperoleh (dalam beg)? ii.000) 280. 9 .000 pada tahun hadapan.000 (termasuk kos berubah sebanyak RM100. Berikut ialah kos yang dilibatkan untuk mengeluarkan produk tersebut: Kos prima sebeg Kos tidak langsung pengeluaran Belanja jualan dan pengedaran Belanja pentadbiran RM 300. TPM dalam unit dan RM ii.000 unit Kos RM177. (b) Kos berubah seunit bagi tahun 2005 (c) Titik pulang modal dalam unit dan ringgit bagi kedua-dua tahun (d) Berapakan unit yang patut dijual untuk mendapatkan untung sebanyak RM45.000.500 RM230. Produk ini dijual pada harga RM20 sebeg. kira i. Kirakan:(a) Kos tetap syarikat.00 seunit pada tahun 2006. Jika pihak pengurusan Syarikat bercadang untuk mengurangkan kos berubah sebanyak RM0.Soalan pengukuhan Syarikat Cemerlang Sdn Bhd mengeluar dan menjual satu produk baja berjenama PREMIUM.000.80 sebeg dan belanja pengiklanan bertambah sebanyak RM500. selesaikan setiap situasi di bawah secara berasingan i. Jualan Syarikat berjumlah RM8 juta (kapasiti pengeluaran normal) bagi tahun berakhir 31 Disember 2003.000 unit dijual.000 (termasuk kos berubah RM60. jumlah keuntungan yang akan diperoleh? iii. Untung atau rugi perniagaan bagi tahun berakhir 31 Disember 2003 b) Berdasarkan maklumat asal. Topik : Analisis Kos Volum Untung 1. adakah syarikat mendapat untung atau rugi.

volum jualan meningkat 5% bagi tahun 2007 berbanding 2006. Sediakan penyata pendapatan Syarikat Ansori Sdn Bhd berasaskan kaedah margin sumbangan bagi bulan Jun untuk jualan sebanyak 450. Hitung titik pulang modal dalam uniy bagi syarikat Madelina Berhad iii. Hitung peratusan margin keselamatan bagi syakt Madelina Bhd iv. 10 .10 bagi setiap pembelian. Perubahan teknologi itu akan dapat mengurangkan kos bahan mentah sebanyak 25%. Syarikat Ansori Sdn Bhd ialah sebuah syarikat yang mengeluarkan jus kelubi. Hitung jumlah hasil yang mesti diperoleh daripada jualan jus kelubi untuk memperoleh pendapatan bersih operasi sebanyak RM60.00.000 botol jus kelubi.350 seunit. Hitung peratusan margin caruman bagi syarikat Madelina Berhad ii.50 Kos pemasaran 112. berapakan keuntungannya.00. ii. hitungkan keuntungannya. iv. b) Purata jualan bulanan Syarikat Ansori Sdn Bhd ialah 450. Sebanyak 70% daripada belaja berubah ini ialah kos barang dijual. i. Sediakan penyata pendapatan pro-forma bagi Sykt Madelina Bhd mengikut pengekosan sut.00 Bahan langsung 360. Hitung unit jualan pada titik pulang modal bagi syarikat Madelina Bhd iii.00 Overhed kilang 157. RM Buruh langsung 270. Hitung nisbah margin keselamatan dan jelaskan jawapan anda. Hitung bilangan jus kelubi yang mesti dijual oleh Syarikat Ansori Sdn Bhd bagi setiap bulan untuk mencapai TPM.000. Yang berikut ialah kos-kos berubah yang terlibat dalam pengeluaran dan penjualan barang itu. Syarikat Madelina Bhd mengeluarkan sejenis barang elektronik yang dijual dengan harga RM1. Belanja tetap bulanan syarikat itu ialah RM432. Harga dan kuantiti jualan dijangka tidak berubah. Dikehendaki: a) i. Syakt itu meramalkan jualan sebanyak 32.000 sebulan.000 dan belanja berubah bagi setiap botol jus kelubi yang dikeluarkan ialah RM2.00 Kos tetap setahun sykt itu telah RM9. Dikehendaki: a) i. iii. Syarikat Madelina Berhad baru sahaja mengetahui satu perubahan besar dalam teknologi pengeluaran yang akan meningkatkan kos tetap setahun sebanyak 10% dan meningkatkan kos buruh langsung sebanyak 20%. Hitung volum dalam unit jualan tahunan yang diperlukan oleh sykt Madelina Bhd untuk memperolehi pendapatan bersih sebelum cukai sebanyak RM1. Berdasarkan jawapan anda pada a) dan b) di atas.000 botol jus kelubi. (g) Jika harga jualan diturunkan 10%. Jus Kelubi tersebut dijual dengan harga RM3.50 Kos pengeluaran 787.(f) Jika syarikat bercadang memberi satu hadiah percuma dalam tahun 2006 yang berharga RM0. 3.20 sebotol.50 Jumlah kos 900. ii. Jelaskan konsep dan kepentingan margin keselamatan.250 unit tahun berikutnya dan pengeluaran dibelanjawankan pada tingkat yang sama. 2.5juta. b.900. jelaskan sama ada syarikat Madelina Berhad patut bertukar kepada teknologi baru atau tidak.

000 4. Kira berapa unit bateri yang perlu dijual pada tahun 2004 supaya syarikat memperoleh untung bersih yang sama banyak seperti tahun 2003. unit jualan dapat ditingkatkan kepada 30.c.00 sebotol. Jumlah upah buruh am ialah RM8.000 setahun manakala jumlah gaji tahunan staf dibahagian pentadbiran ialah RM22. Untuk tahun 2004. Jelaskan sama ada tindakan ini wajar dilaksanakan oleh syarikat. Syarikat merancang untuk memperbaiki lagi kualiti bateri yang dikeluarkan pada tahun 2004. Akauntan syarikat telah menyediakan data dan maklumat yang berkut untuk membina sebuah jabatan khas bagi perkhidmatan X-ray.000 unit. 3. Caj nagi setiap kali perkhidmatan X-ray diberikan ialah RM25. Permintaan untuk perkhimatan X-Ray ialah 7500 kali setahun Dikehendaki: a. ii. Rancangan ini memerlukan pertambahan kos berubah sebanyak RM10 seunit. Kos satu filem X-ray ialah RM5 6.000.000 setahun . Kira berapa unit bateri yang perlu dijual setiap tahun supaya syarikat mencapai titik pulang modal.50 8.000 setahun Penjualan dan pentadbiran tetap RM200. v.50. Pihak pengurusan percaya bahawa dengan kualiti produk yang bertambah baik dan disertakan dengan pertambahan promosi sebanyak RM50. i. Ini akan melibatkan peningkatan kos tetap sebanyak 40% dan kos berubah sebanyak 10%. 5.000 botol dengan menurunkan harga jualan daripada RM3. Kos mencuci sekeping filem X-ray ialah RM2. Kira harga jualan baru untuk mempastikan syarikat memperolehi untung bersih sebanyak RM30. a. Dua orang pakar radiology menerima gaji tahunan sebanyak RM26. Syarikat Ansori Sdn Bhd menjangka dapat meningkatkan kuantiti jualan bulanan daripada 450.000. 5.000 unit bateri.400 seorang. Kira berapa unit bateri yang perlu dijual setiap tahun supaya syarikat memperolehi untung sebanyak 20% daripada jualan? iv. Kira berapa untung bersih yang diperoleh untuk tahun 2003 iii.000 setahun Untuk tahun 2003. Untuk memenuhi perkhidmatan pelanggan yang meningkat. Susutnilai mesin dan peralatan X-ray ialah RM15. pihak pengurusan syarikat bercadang untuk meningkatkan kempen promosi produknya yang dianggap berkualiti tinggi dengan menambah kos iklan sebanyak RM50.000.20 sebotol kepada RM3. Maklumat-maklumat kewangan berikut diperoleh daripada operasi syarikat: Harga Jualan RM100 Kos-kos: Perkilangan berbuah RM45 Penjualan dan pentadbiran berubah RM25 Perkilangan tetap RM300.000 botol kepada 800. Wira Jaya Enterprise ialah pengeluar dan penjual bateri kereta berjenama X. Kos lain yang berkaitan bagi setiap kali perkhidmatan X-ray diberikan dianggarkan RM2. Satu daripada perkhidmatan yang kerap diminta oleh pelnaggannya ialah perkhimatan X-ray. Jawab soalan-soalan berikut secara berasingan antara satu dengan yang lain. syarikat telah menjual 25.20 7. satu jabatan khas perlu diwujudkan. Hitung bilangan kali perkhidmatan X-ray yang perlu ditawarkan oleh jabatan perkhidmatan X-ray untuk mencapai TPM 11 . 4. Syakt Makmal Jaya Sdn Bhd menawarkan beberapa perkhidmatan kesihatan untuk pusat dan klinik perubatan swasta tempatan.

kos tetap dan kos campuran. e. manakala seorang lagi hanya bekerja separuh masa.000 (termasuk kos berubah RM150.000. hitung untung bagi jabatan perkhidmatan x-ray berdasarkan cadangan pada (d). kos tetap dan kos campuran. Jelaskan perbezaan antara kos berubah. f. Syakt Makmal Jaya mensasarkan untung minimum sebelum cukai sebanyka RM15. Jika bayaran imbuhan kepada pengarang bertambah sebanyak RM13. Penerbitan Suria Bhd sedang mempertimbangkan cadangan untuk menerbitkan sebuah novel yang ditulis oleh seorang Sasterawan Nasional. Hitung jumlah naskah novel yang patut dijual oleh Penerbitan Suria Bhd untuk mendapat untung sebanyak RM18.000 4.000 setahun. Dikehendaki: 1. Syarikat Persama Berhad mengeluarkan sejenis bateri kereta yang dijual pada harga RM120 seunit.000 dari jabatan perkhimatan X-ray ini.000) 800. Pekerja separuh masa akan dibayar ¼ daripda gaji tahunan seorang yang bekerja sepenuh masa.000 (termasuk overhed berubah RM300. 7.b. Lakar graf kos volum untung berlabel untuk menunjukkan TPM pada (i) di atas.000) Dikehendaki: a) i.000 dan kos berubah percetakan dan pemasaran meningkat 15% daripada kos berubah sekarang. Kos pemasaran tetap dinaikkan sebanyak RM100. Kos pengeluaran dan jualan Bahan mentah (seunit) Kos buruh langsung (seunit) Overhed pengeluaran Kos pemasaran Kos pengeluaran Kos pentadbiran RM 20 16 1.000 dan royalti pada kadar 15% atas jualan setiap naskah novel. jualan syarikat ialah RM6. Hitung bilangan perkhidmatan X-ray yang perlu ditawarkan untuk mencapai sasaran tersebut? d. 6.000 (termasuk 5% komisen atas jualan) 600. Pada tahap pengeluaran normal. 12 . Hitung margin keselamatan dan jumlah untung pada tahap pengeluaran normal ii. 3. Kos barubah pengeluaran dan pemasaran pula ialah RM8 bagi setiap naskah novel yang dijual. Hitung jumlah naskah novel yang patut dijual oleh Penerbitan Suria Bhd untuk mencapai TPM 2.000 (termasuk kos berubah RM90. Lakar keluk kos berubah. Akauntan syakt mencadangkan agar seorang sahaja pakar radiology bekerja sepenuh masa.000.200. ii. Kos tetap pengeluaran dan pemasaran novel tersebut ialah RM50. Harga jualan dikurangkan sebanyak 5% dan volum jualan meningkat sebanyak 10%. Harga jualan senaskah novel ialah RM30. Dengan mengandaikan bahawa caj pwerkhidamatan X-ray yang dikenakan kepada pelanggan telah dinaikan kepada RM30.000) 400. Lakar graf untuk menunjukkan margin keselamatan dan jumlah untung pada tahap pengeluaran normal b) Hitung perubahan untung sekiranya salah satu perkara berikut berlaku i. hitung TPM dalam RM yang baru. Hitung bilangan perkhidmatan X-Ray yang perlu ditawarkan untuk mencapai TPM.000 dan volum jualan meningkat sebanyak 5%. iaitu pada 75% keupayaan pengeluaran syarikat. Jika permintaan bagi perkhidmatan X-ray jatuh sebanyak 30% apakah kesannya kepada untung yang akan diperoleh? c. Kos-kos ini tidak meliputi bayaran imbuhan kepada pengarang sebanyak RM10.

Nyatakan dua faktor kualitatif untuk menyokong jawapan anda pada (c) (i) (1999) 1.000 unit 95.____________________________________ ii. c) Hitung margin sumbangan seunit dan tentukan titik pulang modal dalam unit jualan d) Hitung margin keselamatan firma itu (dalam RM).50 seunit 50. b) Hitung beza untung antara dua pendekatan dalam (a) dan berikan sebab bagi perbezaan itu. e) Jika jualan dinaikkan sebanyak RM0. Overhed tetap dibelanjawankan sama dengan overhed tetap sebenar.000 RM30. i) Hitung beza untung yang diperoleh ii) Hitung volum jualan baru supaya untung yang diperoleh tidak berubah Soalan-soalan lazim bahagian teori. Jelaskan konsep dan kepentingan margin keselamatan .7.000 jam 100. Jelaskan sama ada margin keselamatan sama dengan margin sumbangan.000 Dikehendaki: a) Sediakan penyata pendapatan bagi tahun berakhir 30 Jun 2005 untuk firma Plastik Indah mengikut pendekatan pengekosan marginal dan pendekatan serapan. Firma Plastik Indah mengeluarkan beberapa set bekas plastik yang sesuai digunakan dengan ketuhar mikrogelombang.00 sejam buruh langsung. Firma menggunakan satu asas overhed tetap kilang untuk kesemua keluarannya yang diperuntukkan dengan kadar pratentu RM1. ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________ 13 .60 seunit untuk tahun perakaunan yang akan datang dan volum jualan dijangka jatuh sebanyak 15%. Harga jualan Bahan langsung Buruh langsung Jam buruh Pengeluaran Jualan Kos berubah: Overhed kilang Jualan dan edaran Kos tetap: Overhed kilang Jualan dan edaran RM5.____________________________________ 3.000 unit RM20. Yang berikut ialah data tentang salah satu set bekas plastik bagi tahun berakhir 30 Jun 2005.000 RM50.____________________________________ 4.000 RM35.60 seunit RM0.____________________________________ 2.65 seunit RM2.

_________________________________________________________________________________ 4.__________________________________________________________________________ 14 ._________________________________________________________________________________ 3. Lakar graf untuk menunjukkan margin keselamatan dan jumlah untung pada tahap pengeluaran normal (2005) vii. Nyatakan lima andaian dalam analisis kos volum untung 1.iii._________________________________________________________________________________ 2. Perihalkan tiga kaedah yang boleh digunakan untuk menghitung TPM (2002) 1.________________________________________________________ 2.________________________________________________________ iv. Apakah kaedah-kaedah yang digunakan untuk mengasingkan kos tetap dan kos berubah _______________________________________________________________________ v. Lakar graf kos volum untung bersih untuk menunjukkan titik pulang modal (2002) vi.________________________________________________________ 3._________________________________________________________________________________ 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->