PENGERINGAN KAYU

PENGERINGAN KAYU Mengeluarkan lembapan atau cecair yang terdapat dalam rongga sel dan dinding kayu. ´ Kandungan lembapan 8%-15% ´ .

saiz kayu Jenis kayu Faktor proses pengeringan kayu Cara susunan kayu Keadaan cuaca dan tempat Cara pengeringan .

mengecat dan menggilap Mengurangkan berat dan jimat kos pengangkutan .Tujuan pengeringan kayu Menambah ketahanlasakan Mengurangkan risiko kayu pecah. mengecut dan menggeleding Elak kayu dari serangga dan kulat Memudahkan kerja mengawet.

´ Proses pengeringan kayu boleh dilakukan dengan 2 cara: « Pengeringan semula jadi « Pengeringan kaedah tanur .

PENGERINGAN SEMULA JADI ´ Kaedah pengeringan semulajadi juga dapat dikelaskan kepada dua cara iaitu: Menjemur terus kayu di bawah cahaya matahari di kawasan yang lapang « ´ « Cara ini kurang berkesan kerana kayu hanya akan kering jika cuaca adalah panas setiap hari atau kemarau Contoh gambar .

.

.´ Menjemur kayu di bawah cahaya matahari di kawasan yang lapang tetapi berpeneduh « mengurangkan kadar kerosakan kayu akibat dari kecacatan seperti berpiuh. melending dan rosak.

.

KAEDAH TANUR ´ Biasanya pengeringan tanur menjadi pilihan kerana kayu yang dihasilkan daripada proses pengeringan ini adalah seragam dan kilang dapat mengeluarkan produk yang lebih bermutu pada masa pengeluaran ´ Masa pengeringan juga dapat dipercepatkan atau dilambatkan dengan hanya meninggikan suhu di dalam tanur dan mengawal peredaran udara di dalam relau .

Kayu di masukkan ke dalam tanur .

Kayu disusun di dalam tanur .

.Perbincangan dengan kumpulan kebaikan dan keburukan proses semulajadi & proses tanur.

KEBAIKAN DAN KEBURUKAN PROSES SEMULAJADI Kebaikan Menjimatkan kos boleh dilakukan dalam jumlah yang banyak Tidak memerlukan pembinaan untuk pengeringan Keburukan Proses sangat lambat Kayu yang dikeringkan tidak seragam Kayu akan mudah rosak akibat pertukaran cuaca .

kayu akan rosak Boleh dihasilkan dalam jumlah yang banyak Kecacatan kayu dapat dika al .KEBAIKAN DAN KEBURUKAN PROSES TANUR Kebaikan Masa dapat dipercepatkan Hasil kayu adalah seragam Keburukan Kos tanur mahal Memerlukan seseorang untuk sentiasa menga al tanur Memerlukan pembinaan tanur yang besar Jika terdapat kesalahan dalam penga alan shu.

.

PENGAWETAN KAYU .

Adakah rawatan botox????? ´ Kenapa perlu pengawetan?? ´ Ubat awet macam mana yang diperlukan??? ´ .

kulat dan lembapan.´ Tujuan ² meningkatkan sifat ketahanlasakan kayu daripada serangan serangga. .

Tidak memudaratkan manusia dan binatang Meningkatkan rintangan kebakaran Ciri bahan pengawet yang baik Mengekalkan sifat semulajadi kayu Kebolehresapan yang tinggi .

PENGELASAN BAHAN PENGAWET Kel s A Kel s B Kel s C .

KELAS A Jenis iny seperti iny t r n reosot ´ er n ti enyebabkan logam berkarat ´ ermukaan kayu yang iawet engan bahan pengawet ini ti ak sesuai icat ´ Sesuai untuk kerja luar bangunan ´ .

KELAS B Sebahagian daripada bahan ini berbau dan mudah terbakar ´ Tidak menyebabkan karat ´ Tidak berwarna ´ Permukaan kayu yang diawet dengan bahan pengawet ini sesuai dicat ´ .

KELAS C Bahan kimia yang mudah larut dalam air ´ Bersih. kuprum sulfat. natrium florida ´ . tidak berbau dan boleh dicat semula ´ Tidak mudah terbakar. tetapi sebahagian daripadanya menyebabkan logam berkarat ´ Contoh: zink klorida.

KAEDAH PENGAWETAN KAYU Kaedah sapuan Kaedah tekanan Kaedah semburan Kaedah rendaman .

KAEDAH SAPUAN Pada permukaan luar kayu sahaja ´ Minyak kreosot panas.dipanaskan pada suhu 380C dengan selang 2-3minggu ´ Perlu diulanga 2-5 tahun mengikut keperluan ´ .

KAEDAH SEMBURAN ´ Cecair bahan pengawet disembur pada permukaan kayu dengan menggunakan alat penyembur .

supaya sel-sel tersebut mengembang Kayu dikeluarkan dan dimasukkan ke dalam tangki lain dgn pengawet sejuk .KAEDAH RENDAMAN Rendaman sejuk Kayu direndam dalam bahan pengawet pada suhu bilik selama beberapa minggu Lebih baik daripada kaedah sapuan berus Rendaman panas Pada suhu 760C Rendaman panas sejuk Kayu yang telah dikeringkan ke dalam tangki yang diisi dengan bahan pengawet seperti minyk kreosot panas Tujuan.

´ . ´ Cecair pengawet panas tidak lebih daripada 900C dan disembur ke dalam silinder selama 2jam ´ Membolehkan dinding sel diresapi bahan pengawet. divakumkan bagi mengeluarkan udara dari dalam sel.KAEDAH TEKANAN Kayu dimasukkan ke dalam silinder tertutup.

Silinder tertutup .

.TAMAT«. .

´ Apakah yang telah anda belajar pada hari ini??? .

Pengeringan kayu ´ -maksud ´ -faktor mempengaruhi proses pengeringan ´ -tujuan ´ Kaedah pengeringan kayu ´ .

Pengawetan kayu ´ -tujuan ´ -ciri bahan pengawet yang baik ´ -pengkelasan bahan pengawet ´ -kaedah pengawetan ´ .