Cendawan merupakan tanaman makanan yang cukup digemari oleh segenap lapisan masyarakat kerana keenakannya dan boleh

dinikmati dengan pelbagai cara. . Cendawan boleh dinikmati secara segar atau digoreng tepung. Tetapi antara makanan berkaitan cendawan yang paling popular ialah sup cendawan. . Oleh sebab itu, sama seperti peribahasa, ibarat cendawan yang tumbuh selepas hujan, begitu juga dengan kemunculan penanam tanaman tersebut ketika ini. . Selepas kerajaan menyatakan komitmen untuk menaikkan martabat industri pertanian, ramai penanam cendawan muncul mengusahakan tanaman tersebut sama ada secara besar-besaran atau kecil-kecilan. . Antaranya seorang pengusaha cendawan di Kampung Sinaran Baru, Skudai, R. Azmi Buang yang mengusahakan cendawan sejak 25 tahun lalu. . ''Zaman dahulu cendawan hanya diperoleh menerusi pokok-pokok getah yang telah reput dan pertumbuhannya tidak sekerap mana. . ''Tetapi dengan ada teknologi moden ia boleh diperolehi pada bila-bila masa, iaitu selepas benih cendawan terpilih disuntik dan melalui proses pengeraman, dalam tempoh lima hari cendawan terbabit boleh dituai," katanya ketika ditemui baru-baru ini. . Untuk itu R. Azmi, 45, juga tidak keberatan berkongsi pengalaman mengenai cara-cara mengusahakan tanaman itu, yang mana langkah awal dengan menyediakan abuk kayu getah, dedak beras, kapur dan polibeg. . "Pemilihan habuk kayu getah kerana ia paling sesuai untuk pertumbuhan cendawan, manakala dedak beras pula penggalak yang mana cendawan akan tumbuh dengan subur termasuk lebar dan bersih serta gebu. . "Kapur pula untuk mengurangkan kemasaman pada 'substrat' (bongkah-bongkah) untuk disuntik dengan benih cendawan terpilih," katanya. . Menurutnya, bagi mengadun bancuhan substrat itu bagi setiap 100 kilogram (kg) habuk kayu getah ia ditambah dengan lapan kg dedak beras, tiga kg kapur dan 80 liter air. . R. Azmi, berkata, adunan itu dimasukkan ke dalam plastik lutsinar berukuran 6 1/2 inci lebar x 14 inci panjang dan ia perlu dibungkus dengan padat yang beratnya antara 1 kg hingga 1.2 kg. . Beliau berkata, selepas itu, bongkah-bongkah tersebut dikukus pada suhu 100 darjah celsius selama tiga jam. . "Selepas sejuk bongkah-bongkah itu akan disuntik dengan benih, di mana setiap satu botol benih mampu untuk disi 35 bongkah.

. "Untuk menyuntik benih ia perlu dilakukan di tempat yang betul-betul bersih dan kering dan kemudian pindahkan ke bilik pengeraman dalam tempoh dua bulan," katanya. . Katanya, susunan dan kedudukan bongkah mesti dalam keadaan berdiri supaya 'meselium' (buah) mudah tumbuh. . Tambah Azmi, selepas dua bulan di pondok pengeraman bongkah-bongkah itu di pindahkan ke bangsal pengeluaran yang suhunya mesti di bawah 32 darjah celsius dan kadar kelembapan mesti 60 hingga 80 peratus mengikut ukuran hygro meter, bagi menghasilkan cendawan berkualiti. . "Di pondok pengeluaran kita buka penutup bongkah bagi membolehkan buah cendawan tumbuh secara semula jadi yang lazimnya dalam masa lima hari buahnya boleh dituani. . "Ingin dijelaskan kepingan-kepingan berupa daun yang keluar dari muncung bongkah adalah buah cendawan, jadi yang kita makan itu adalah buah cendawan yang dikenali bahasa sains maselium," katanya. . R. Azmi berkata, setiap satu bongkah boleh mengeluarkan empat kali pengeluaran yang bertanya 250 gram. . ----- Uutsan Malaysia Online

Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 12:49 8 comments Reactions:

Selasa, Mei 04, 2010
Lagi ladang cendawan di Kelantan

. KUALA LUMPUR 22 Feb. – Jabatan Pertanian Negeri Kelantan bersedia untuk menggalakkan perladangan dan pemprosesan cendawan di bawah pelan induk Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER). .

Malaysia kini mengeluarkan 24,000 kilogram cendawan setiap hari, masih jauh daripada permintaan tempatan sebanyak 50,000 kilogram. . Untuk menggalakkan peladang menanam tanaman itu, jabatan itu menganjurkan pelbagai kursus latihan mengenai penanaman cendawan dan pemprosesan makanan, kata ECER dalam kenyataannya. . Antara peserta yang mendapat faedah daripada kursus itu ialah Rosmaizan Che Abdullah, yang memulakan perniagaan cendawan goreng dengan jayanya. . “Saya mula dengan menjual 20 bungkus cendawan goreng pada September tahun lalu, dan nampaknya ia menjadi makanan ringan yang digemari. Sekarang, pengeluaran telah meningkat kepada enam kilogram cendawan setiap hari bagi pengeluaran lebih daripada 100 bungkus cendawan goreng,” kata Rosmaizan. . Sasaran beliau ialah untuk menjual 500 bungkus cendawan goreng dan memasarkan produk itu di pasar raya di seluruh Kelantan dan negeri lain. . Cendawan tiram yang dikeluarkan dikatakan boleh merangsang pengedaran darah dengan lebih baik sambil menurunkan tekanan darah, pengumpulan lipid dan paras glukosa. . Setakat tahun lepas, sebanyak 334 ladang komersial cendawan ditubuhkan di Malaysia, dengan Johor mencatatkan bilangan tertinggi sebanyak 67 buah ladang.- Utusan Online Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan, Mushroom Bulletin at 02:06 0 comments Reactions:

Khamis, April 22, 2010
CENDAWAN

(Dipetik dari majalah Agromedia Bil. 7/1999) .. Cendawan ialah sejenis sayur yang lazat dan berkhasiat. Ia mengandungi pelbagai zat pemakanan yang baik untuk kesihatan. . Keistimewaannya: ia mampu mengurangkan kolesterol tubuh dan menghalang pendarahan otak. .. Cendawan memerlukan bahan organik yang telah reput seperti kayu dan daun sebagai makanan. Ia terdiri daripada dua bahagian iaitu bahagian di atas permukaan media pertumbuhan (substrat) yang dinamakan jisim berbuah dan di dalam substrat iaitu bahagian tampang. Jisim berbuah terdiri daripada tudung yang sedap dimakan dan tangkai. .

Di bawah permukaan tudung terdapat insanginsang yang menghasilkan biji benih iaitu spora. Bahagian tampang berfungsi untuk menyerap bahan makanan melalui struktur seperti akar yang terdiri daripada miselium iaitu sekumpulan bebenang hifa yang halus. Miselium mengeluarkan enzim yang dapat menghancurkan bahan organik sebelum ia diserap untuk pertumbuhan dan pembiakan. ... Jenis cendawan yang banyak ditanam di Malaysia pada masa ini ialah: • • • • • Cendawan Tiram Putih (Pleurotus florida) Tiram Kelabu (P. Sajor-caju) Abalon (P. cystidiosus) Shitake (Lentinus edodes) dan Cendawan Telinga Kera (Auricularia polytricha)

Cendawan abalon, tiram putih dan kelabu yang segar amat popular, diikuti cendawan kering shitake, cendawan butang dalam tin, abalon dan cendawan jerami padi.

.. Dewasa ini terdapat ratusan pengusaha yang menanam cendawan. Antara faktor yang mendorong mereka berbuat demikian ialah cendawan mengandungi khasiat pemakanan dan perubatan, mendapat keuntungan yang tinggi dalam masa yang singkat, bahan sampingan pertanian dan industri yang banyak (hampar kapas, habuk kayu getah dan habuk kelapa sawit) dapat menjimatkan kos substrat dan pasaran cendawan segar yang cerah. .

Umumnya, mereka terdiri daripada penanam padi, penanam sayur, pengusaha kantin, pesara dan kakitangan kerajaan. Negeri Selangor mempunyai paling ramai penanam cendawan diikuti dengan negeri Kedah, Pahang, Perlis, Johor dan Melaka. . Kebanyakan mereka memperoleh teknologi penanaman cendawan daripada agensi kerajaan seperti MARDI dan Jabatan Pertanian (50.40%), negara luar seperti Thailand, Taiwan, Australia dan Jepun (26.48%), buku dan kawan (20.49%) dan universiti tempatan (2.56%). Perantaraan pasaran cendawan segar terdiri daripada pasar tani dan pasar malam bagi pengusaha umum, pengguna institusi (hotel, restoran, pasar raya) dan juga pengeksport. Harga bergantung pada jenis dan kualiti cendawan segar yang dipasarkan. Pada umumnya harga runcit antara RM3.00-RM11.00/kg. .. Oleh sebab permintaan melebihi bekalan, harga dan import cendawan meningkat dari setahun ke setahun. Contohnya, pada tahun 1996 cendawan segar yang sejuk dan terproses telah dimport sebanyak 25 ribu tan bernilai RM52 juta, berbanding dengan hanya 3 ribu tan bernilai RM22 juta pada tahun 1990. .

masak dengan daging. Jumlah ini terdiri daripada 310 kg. abalon dan 12 560 kg.11/kg pada tahun 1997. pengeluaran cendawan segar tempatan pada tahun 1989 ialah 17 tan dan pada 1990 berkurangan kepada 15 tan dan dijangka terus berkurangan pada tahun-tahun berikutnya. jumlah permintaan sebulan ialah 2 013.08/kg dan RM7. sup cendawan dan masak cendawan sahaja. cendawan kering dan cendawan dalam tin. 591 kg. cendawan butang dan shitake. Menurut FAMA.. Import cendawan yang diproses juga meningkat kepada 24 ribu tan bernilai RM50 juta pada tahun 1996 berbanding hanyak 3 ribu tan bernilai RM21 juta pada tahun 1990. abalon. RM71. Harga ini telah meningkat kepada RM7. Pada tahun 1990. masak dengan ikan. . . . Manakala purata harga belian masing-masing pula ialah RM11. masing-masing ialah 41.79%. Bagi cendawan kering. Jumlah pembelian cendawan dalam tin sebulan pula ialah 20 530 kg. Jumlah cendawan segar yang dibeli oleh pihak institusi dalam masa sebulan ialah 1 501 kg. . tiram putih dan kelabu. 3 910 kg.33/kg. Jumlah penggunaan setiap bulan bagi cendawan segar. (20.16/kg dan RM8.00/kg.75%. cendawan butang. Malaysia mengimport cendawan segar atau disejukkan hanya 54 tan bernilai RM336 ribu.14/tin. Pihak institusi merupakan pengguna terbesar komoditi cendawan ini. masak dengan ayam atau itik. cendawan jerami padi dan 583 kg.07 kg. . 50.Pada tahun 1993 harga runcit bagi cendawan tiram kelabu dan tiram putih segar di Semenanjung Malaysia masing-masingnya RM7.55% dan 7. tetapi meningkat kepada 487 tan bernilai RM2 juta pada tahun 1996. tiram putih dan kelabu. 17 kg. Jenis masakan yang dihidangkan dengan menggunakan cendawan bagi restoran dan hotel mengikut keutamaan ialah sayur campuran.00/kg dan RM2.52 tan) iaitu 4 060 kg. .

A Newton woman picking mushrooms for a home-cooked meal accidentally chose a dangerous kind that left her and her adult son in intensive care.Dipetik dari majalah Agromedia Bil.. 2009 2 sickened after meal with wild mushrooms . Pengusaha cendawan tempatan yang sedia ada atau yang baru melibatkan diri perlu menggandakan pengeluaran bagi memenuhi permintaan pengguna yang semakin meningkat disamping dapat mengurangkan bil import cendawan oleh Malaysia. Petikan Majalah Agromedia at 22:30 0 comments Reactions: Sabtu. . Memandangkan penggunaan dan pengimportan cendawan yang semakin meningkat dari tahun ke tahun maka pengeluaran cendawan tempatan oleh pengusaha sangatlah cerah. authorities said yesterday. 7/1999 Anda mungkin juga meminati: Cendawan: Kaya khasiat dan nilai perubatan Tanaman cendawan semakin diminati Teknologi majukan industri cendawan Cendawan Dapat Sambutan LinkWithin Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan. Oktober 24. . NEWTON . .

’’ he said. where families pass down mushroom hunting lore from parent to child. The poisonous mushrooms were apparently picked and eaten last Thursday in an Oak Hill neighborhood near the woman’s home.’’ . Mushroom foraging is a popular hobby in Eastern Europe. based at Children’s Hospital Boston. . a genus accounting for more than 90 percent of all reported wild mushroom fatalities. Cohen said. . said Newton Health Commissioner David Naparstek. he said. were in good condition at Beth Israel Deaconess Medical Center yesterday. Naparstek said. Cohen said: morels in the spring. The woman was Ukrainian by origin. which. The wet cool summer and fall has made for a particularly abundant crop of wild mushrooms across the state. “Don’t eat them. five days after eating what some officials suspect was a variety of Amanita phalloides mushroom. only 630 have been about potentially dangerous mushrooms. . a member of the Boston Mycological Club and author of “Wild Plants I Have Known . Wild mushroom poisoning remains fairly rare. whom Newton officials would not identify. . Amanita is “very. . yellow chanterelles in the summer. and oyster mushrooms in the fall. . can cause liver and kidney damage and occasionally death. and Eaten. if poisonous. and most stick to easily identifiable edible mushrooms.000 calls it has handled since 2006 from Massachusetts. The woman and her son. . Amateur New England foragers enjoy a mushroom season that lasts from roughly July Fourth to Columbus Day. and may have had experience picking wild mushrooms. said Newton officials. also called the death cap. . said Russ Cohen. “The message we want to send is that the mushrooms in your backyard can be very pretty. The Regional Center for Poison Control. .’’ . City officials made the case public at Mayor David Cohen’s weekly press conference in order to warn the public about the dangers of eating wild mushrooms. very nasty’’ and among the most poisonous of local mushrooms. Some varieties are so toxic that even mushroom experts avoid them. .. said that of the 195. but also very deadly.

.. Of those calls. “We tell people they should absolutely avoid picking wild mushrooms. . Bhg. . Mei 22. Homeowners with small children who want to remove wild mushrooms from their yards can do so with a shovel and a bag. Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani. -The Boston Globe Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan.. called mycologists. he said. Mushroom Info at 00:10 5 comments Reactions: Jumaat. 2009 Isu cendawan di kementerian 22 Mei 2009 @ 2:35 pm . John Halamka. 136 cases were referred to a health care provider for further treatment. the death cap doesn’t produce symptoms for up to 24 hours. satu perjumpaan dengan Kementerian Pertanian Malaysia telah diadakan di Wisma Tani Putrajaya bagi membincangkan banyak perkara tentang isu dan masaalah tanaman makanan kekal. Dato' Mokhtar Bin Ismail. Perjumpaan ini di pengerusikan oleh Y.. He said that while most toxic mushrooms produce stomach distress in a patient within two hours.. . Liver and kidney distress. and possibly failure. An emailed photo of a potentially deadly mushroom can be examined by one of the agency’s mushroom specialists. said Dr. and historians believe it was used to assassinate the ancient Roman emperor Claudius. . can follow if swift medical attention is not sought. Longfellow said.’’ . The death cap mushroom is found worldwide. .’’ said Longfellow. a consulting mycologist with the poison control agency. Callers are encouraged to snap a cellphone photo of a questionable mushroom. said the center’s spokeswoman Colleen Longfellow. often within an hour. as well as collect a sample in a bag for further study. but should wash their hands carefully afterward to prevent accidental hand-mouth contact or ingestion. Pada 28 April yang lepas. “And anyone with any concerns should call us immediately. she said.

Saya duduk bersebelahan dengan Mr Chew dari CnC. . Mungkin kerana kami datang dengan persiapan tentang isu menyebabkan .. yang melucukan. . suara yang hanya 4 pengusaha cendawan ini lebih banyak dan lantang menyuarakan isu berbanding yang lain.. CnC Mushrooms bersama Mr Song. Namun. Dr Shirley Ooi pengusaha cendawan shitake dan saya sendiri dari Cima Agro.. Mdm Cheng dari Vita Agrotech.. Pengusaha cendawan yang dijemput hadir adalah Mr Chew dari CnC Mushrooms. Kami berempat merupakan kumpulan minoriti kalau hendak dibandingkan dengan ketua ketua persatuan yang datang dari berbagai negeri seluruh Malaysia. Gambar bersama Mr Chew. maka kami telah berbincang sebelum mengutarakan isu penanaman cendawan di Malaysia. Vita Agrotech Mdm Cheng Suami Isteri dan saya sendiri. Pengusaha tanaman makanan telah di jemput untuk perbincangan dengan kementerian tentang masalah semasa. ..

.ianya lebih diperbincangkan. .. Memang semua sudah tahu bahawa beliau menggunakan pembungkusan ’aluminium standing pouch’ dengan 4 perisa berlainan. . 1) 1-2 buah pusat pemprosesan tandan/batang kelapa sawit diwujudkan di negeri yang bertaburan tinggi pengusaha cendawan tetapi kekurangan habuk kayu getah.. 3) Sijil SALM dan SOM.. Di sesi setengah hari ini juga saya sempat berbincang dengan Mr Chew tentang pembungkusan cendawan Crisps beliau.. Oleh kerana dana Cima Agro yang terbatas. 2) Mencadangkan pengusaha yang memproses beg media yang menggunakan 1-2 mesin di kategorikan sebagai ’ Manufacturing dan Agriculture’. . Saya juga ingin menyatakan agak ralat kerana tidak dapat hadir ke Mesyuarat MAM baru-baru ini.. Ia tidak boleh di lancarkan pada pertengahan tahun ini seperti yang telah saya rancangkan kerana masalah pembelian mesin pembungkusan.. Mr Chew dan Mdm Cheng utarakan adalah juga untuk kebaikan semua pengusaha cendawan dalam menangani isu-isu yang kita hadapi dalam industri ini. (maklumlah. . itu nak buat. Maka untuk ’manufacturing’ ia perlu di daftarkan di bawah MIDA. Antara isu yang saya sendiri utarakan. . dan beberapa perkara lain lagi. Diharap apa yang saya. Agak membanggakan kerana apa yang saya tahu adalah perjumpaan kali ini lebih meriah kerana ramai yang sudah .. ini pun nak buat) saya hanya akan mengeluarkan satu perisa sahaja dan InsyaAllah saya cuba untuk mengeluarkannya hujung tahun ini.

Tentang perlantikkan ini saya di maklumkan melalui telefon oleh Mr Song dari CnC Mushroom.menjadi ahli persatuan dan hadir berikutan ’exposure’ yang diberikan melalui internet oleh pelbagai pihak. Beliau menghubungi saya sebelum kami berjumpa di Putrajaya keesokkan harinya. Oyster mushrooms growing in spawn packets at Norlian’s farm. Nurul Cendawan Anda mungkin juga meminati: Nabil usahawan cendawan berjaya Teknologi majukan industri cendawan Tanaman cendawan semakin diminati Cendawan Dapat Sambutan LinkWithin Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan. 2009 A mushrooming trade By : SUZANNA PILLAY . Tahniah kepada Encik Nabil dari Nas Agro dan Puan Zainon dari Genting Permai Resources kerana telah dilantik memegang jawatan penting dalam persatuan.. .. Mei 20. . .. CIMA Agro at 14:42 0 comments Reactions: Rabu. Kepada 2 pengusaha ini saya ucapkan tahniah dan harapan saya semoga berjaya membawa persatuan ini ke dimensi baru untuk kebaikan semua.. . wakil CnC yang hadir dalam mesyuarat tersebut.

She said. that not eating them and other edible mushrooms on regular days is a mistake because they are excellent low-fat food. “The MRC.” she said. and are rich in protein. calcium and zinc.. Vikineswary. They can be grown locally and dried easily to enhance shelf life. are not toxic.. . black jelly. however. . “They would also be willing to produce other varieties like the pink and yellow oyster mushrooms. Unfortunately. . Vikineswary. can be cultivated locally and are not obtained from the wild..” Vikineswary said. but it is a matter of teaching them that these also have loads of nutrients for wellness. . some people say that you shouldn’t eat black jelly mushrooms (Auricularia polytricha and A. This is surprisingly true.. SUZANNA PILLAY tells you why mushrooms should be promoted as a health food. even if these are displayed on shelves beside grey and white oyster mushrooms. according to Dr S.. consumers still make a beeline for traditional ones.. abalone and lingzhi. . . Professor of Biotechnology and head of the Mushroom Research Centre (MRC) at the University of Malaya’s Institute of Biological Sciences. fibre.”She said that the majority of growers in Malaysia focus on the grey oyster mushroom (Pleurotus sajor-caju) or the white oyster mushroom (Pleurotus florida) because they are local favourites.. . “There has to be a demand for these mushrooms for growers to thrive. “Research conducted here and abroad has shown that mushrooms have important medicinal properties..“Research has shown that black jelly mushroom lowers cholesterol levels and lipid concentration in blood. auricula judae) for a couple of weeks prior to it because they apparently thin the blood and prevent blood clotting. monkey head. collaborating with the Department of Agriculture (DOA)... IF you are scheduled for an operation. who is also president of the Mushroom Association of Malaysia (MAM) said that the association aims to promote mushrooms as a health food.” she added. . . It will also educate mushroom growers on culture techniques. also wants to encourage the growing of a variety of mushrooms. ..

quality spawn culture for mushroom cultivation.” . Selangor for 20 years. another pressing issue local growers face is how to identify good.. while the black jelly mushroom takes 1½ months to bear fruiting bodies. “It is just not wise to invest time and effort into growing something unless they can sell it. According to Cheng.. MRC and DOA.” she said. collaborating with local universities and the DOA in research and development of its medicinal values and training new growers. different species have different characteristics and yields. The yellow oyster may also take about a month. Why is spawn quality so important to mushroom growers? Associate Professor Dr Noorlidah Abdullah explained: . She said that apart from being restricted in the choice of mushroom to grow. . . agrees that it is not easy for small growers to grow or sell the more unusual mushrooms. Cheng Poh Guat. exhibitions and fairs with the MAM..“We hope to promote mushrooms for wellness via seminars.. species like the monkey head mushroom take three months to yield compared to oyster mushrooms which are quicker to cultivate and result in a bigger yield. . a grower in Tanjung Sepat. is a leader in mushroom cultivation and marketing in Malaysia. White oyster mushrooms take up to 30 days to bear fruiting bodies. and the grey oyster up to 2½ months. . which she co-founded with her husband.. Vita Agrotech. Cheng’s company. Moreover.

” . Black Jelly mushrooms: . producing daily mushroom yields of 60kg and 30kg. Selangor..” . Two hundred bags of spawn will cost RM500. To prepare this culture. .50.” Zainon said. Good quality spawn results in a higher yield. . . The workshop will take place at the Institute of Biological Sciences.. not even the right species you want... have been growing oyster mushrooms for three years. said it was not always possible to buy good spawn. call Zainon Ariffin at 013-341-8202. Rose. They say that the workshop on spawn production eventually gave them better yields. She said the mushroom growers had requested that the MRC and MAM conduct a workshop this month to teach them all about spawn production... Two mushroom growers from Batang Kali. Zainon Ariffin and Norlian Mohd Ali.” ... University of Malaya.. who operates Bumi Agrotech in Banting. “We will teach them how to prepare it and also recognise what good spawn looks like. Types of mushrooms . That would mean a loss of RM500 and also more money to purchase new spawn bags.“It is difficult for the untrained eye to recognise what is a good new spawn and we need to be able to do so. Imagine if all the spawn purchased was of poor quality. the seed to the plant. Fellow grower Rose Kamsiah Kamaruddin said that learning to differentiate between good and bad spawn makes the difference in the capital outlay needed to cultivate mushrooms.“Each packet of spawn costs about RM2. contaminated spawn or worse. respectively. For details on the spawn workshop. . from Sunday to Feb 11. 1.“The first stage of mushroom cultivation is to produce the spawn. you need to learn special techniques or end up with poor quality.

2009 Mushrooms 'could be key to fighting flu' . anti-inflammatory.. Button mushrooms (Agaricus Brasiliensis): Suppresses tumours. anti-inflammatory. lowers blood pressure. suppresses cancer recurrence. . Alzheimer’s. stomach. anti-bacterial and antitoxical. repairs neurological trauma from strokes.. colorectal and cervical cancer. .. anti-fungal and anti-viral. regulates blood pressure. Golden Needles / Enoki mushrooms (Flammulina velutipes): Increases immune system. . toxic to tumour cells. 5. antiinflammatory. . regulates blood pressure. Mushroom Info at 14:19 1 comments Reactions: Khamis.. Oyster mushrooms: Blood regulation. . Source: Medicinal Properties of Edible Mushrooms by the Department of Agriculture Malaysia and Institute of Biological Sciences.Anticoagulant. anti-viral. anti-oxidant and alleviates weight reduction. University of Malaya. breaks up blood clots. improves immune system.. inhibits tumour growth and anti-oxidant. breast. Mei 07. . anti-ulcer properties.. potential treatment for degenerative disorders such as dementia and peripheral nerve regeneration. 3. anti-viral. Shiitake mushrooms (Lentinus edodes): Contains Lentinan. 4. Faculty of Science. anti-allergic. 2. hypocholesterolemia and hypolipidemia. improves motor and muscle response pathways. anti-bacterial and anti-oxidant. Ling Zhi mushrooms: Prevents and treats cancer. anti-cancer properties or acts as immunotherapy for lung. strengthens immune system. lipid concentrations and glucose levels. . Monkey Head mushrooms: Stimulates nerve growth. anti-gastric. anti-thrombotic. skin.. 7. anti-cancer. increases immune system. alleviates asthma and respiratory problems. 6. Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan.

. . Mr Cardwell said concerns over the impact of influenza.. Dietitian Glenn Cardwell welcomed the research. Last Updated: 2:12PM BST 06 May 2009 . America." . . Mr Cardwell said the current trials are examining the impact of different mushroom intake levels against the flu virus. carried out at Tufts University in Massachusetts..... The research. Mushrooms improve hormone-like proteins called cytokines that play an important role in defending the body against viral infections and tumours Photo: GETTY New research shows that eating mushrooms can help fight off infections and viruses by boosting the body's natural immune system. Mushrooms also improved hormone-like proteins called cytokines that play an important role in defending the body against viral infections and tumours. He added: "What they are essentially looking for is how mushrooms – one of Nature's true superfoods – can be used as a real food 'elixir of immunity' to help prevent influenza... . particularly swine . .. studied what happened to people's immune systems after eating white button mushrooms. . saying: "Laboratory research found the intake of mushrooms may promote innate immunity – the body's first line of defence – against viruses. "Further studies involving influenza infection are now under way to test these findings." .Scientists believe mushrooms may be a secret weapon in the fight against flu.

2009 Keratan Akhbar Projek Satu Kampung Satu Industri . are a healthier long term choice.uk Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 14:39 1 comments Reactions: Selasa.. April 28. . The research has been published in The Journal of Nutrition. highlighted the need to eat a balanced diet including foods that can naturally boost the immune system.flu. "While it is always tempting to reach for a quick fix vitamin or medical supplement. real food alternatives.. . -Telegraph." he said.co. such as the mushroom.

Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan. Projek Satu Kampung Satu Industri at 19:27 0 comments Reactions: Jumaat. April 17.Berita dan liputan sekitar Majlis Perasmian "Projek Satu Kampung Satu Industri" oleh Cendawan Puchong yang disiarkan dalam akhbar Sinar Harian edisi Selangor / Kuala Lumpur. Cendawan Puchong. 28 April 2009 . 2009 Nabil usahawan cendawan berjaya ..

isterinya Surina Saad."katanya. lading cendawan kini menjadi pilihan golongan pengusaha.. . Nabil kemudiannya yakin dengan keputusannya untuk membuka ladang cendawan.. Katanya. cendawan juga sedap digoreng setelah disalut dengan tepung. . Justeru. Menurut beliau.Jalankan kajian hasilkan benih terbaik . sanggup berhenti kerja sebagai akauntan sebuah syarikat perakaunan di Shah Alam. dia memilih mengusahakan ladang cendawan kerana melihatkan potensinya yang besar walaupun mempunyai perniagaan lain yang membabitkan pengangkutan. CENDAWAN kini mendapat permintaan tinggi di seluruh negara. . Krisis kegawatan ekonomi 1998 memberi banyak pengajaran kepada saya dalam menghadapi dunia perniagaan. . seiring dengan sokongan daripada mantan Perdana Menteri. . 38. kemudahan dan sokongan daripada kerajaan turut menjadi factor utama merancakkan perusahaan cendawan. Selain menjadi ramuan dalam masakan popular Thai itu.. Saya melihatkan perniagaan dalam bidang pertanian tidak menerima kesan kegawatan. MUHAMMAD KHAIRIL S ISWAN Sinar Harian 16 April 2009 . . Tidak hairanlah. antara pelanggan utama mereka ialah pengusaha restoran tomyam."katanya. Idea mengusahakan cendawan ini bermula daripada isteri saya yang berminat dalam bidang pertanian. inilah yang membuatkan saya berani menanggung risiko untuk mempelbagaikan jenis perniagaan yang saya usahakan. Nabil Sanusi. Menurut beberapa pengusaha cendawan yang ditemui. Selain itu. Begitu juga halnya dengan pemilik Nas Agro Farm. Tun Abdullah Ahmad Badawi..

"katanya.Bagi mewujudkan kelainan. . cendawan ini akan dituai sebanyak tiga kali iaitu pada tengah hari. penanaman cendawan memerlukan ruang yang berbumbung bagi memastikannya tidak terdedah kepada hujan dan pencahayaan matahari melampau selain memerlukan kelembapan serta suhu yang sesuai bagi membolehkan sporanya membiak dengan lebih pantas dan subur..Permintaan produk berasaskan perabot kayu kini menurun disebabkan kegawatan ekonomi menyebabkan permintaan habuk kayu yang hanya boleh didapati di kilang pembuatan perabot tidak dapat dipenuhi..5 hektar diusahakan di atas tanah milik keluarga di Sepang. Menurutnya.. saya tetapkan tekad meneruskan perniagaan ini berkat dorongan daripada isteri dan keluarga. Menurutnya. kebanyakan urusan ladang dijalankan oleh isteri namun saya masih meluangkan masa sekurangkurangnya sekali sehari menjenguk keadaan di ladang bersamanya. Beliau yang mempunyai Ijazah Perakauan United Kingdom berkata."katanya. . namun beliau menggunakan system penuaian secara harian di mana pada setiap hari. . tidak dapat tingkat pengeluaran . Kurang habuk kayu. Ladang Nas Agro Farm . ia mampu mengeluarkan hasil sebanyak 200 kilogram sehari namun Nabil meminimumkan pengeluarannya kepada 70 ke 80 kilogram sehari disebabkan beberapa masalah yang tidak dapat dielakkan. antara masalah tersebut adalah kekurangan habuk kayu di mana bahan tersebut menjadi asas utama tanaman cendawan. ladang ini diubah suai menjadi lokasi tanaman cendawan berdaya saing berkonsepkan taman. setelah mengikuti kursus yang diperkenalkan rakannya di Universiti Putra Malaysia (UPM) mengenai tanaman cendawan. . Dengan keluasan ladang yang ada sekarang. petang dan malam. .. Menurutnya. disebabkan sifat cendawan yang sensitive. . Walaupun tanaman cendawan agak sukar untuk dijaga disebabkan sifatnya yang sensitive dan mudah dijangkiti penyakit. ladang cendawan miliknya seluas 0. penjagaannya memerlukan ketelitian ditambah persekitaran bersih supaya cendawan ini tidak menghidap penyakit yang boleh memudaratkan. isterinya banyak memberi idea dan nasihat serta menjadi tulang belakang projek penanaman cendawan yang diusahakannya. Walaupun dijalankan dalam skala yang agak besar."katanya. dia mula mengorak langkah meneroka bidang ini.Menurut Nabil. Disebabkan saya mempunyai tugasan lain. Kata Nabil..

Menurut Nabil.. . Biasanya pembeli dan pemborong perlu menempah terlebih dahulu cendawan. permintaan terhadap cendawan tidak akan dapat dipenuhi dan pasaran saya kini hanya untuk di sekitar Sepang sahaja. Penanaman cendawan menggunakan proses tisu kultur dan kajian yang saya jalankan ini akan mendatangkan hasil menggalalakkan.. "Walaupun saya meningkatkan pengeluaran sehingga ke tahap maksimum. penyelidikan terhadap pembenihan cendawan turut dijalankan sendiri di ladangnya di mana beliau membina makmal ujian bagi mendapatkan benih cendawan terbaik.. Menurut Nabil. Nabil turut menyarankan supaya lebih ramai petani menceburi bidang ini dan beliau sanggup menjadi pembekal selain kursus kepada mereka yang berminat. Menurut beliau. Cendawan ini dijual dengan harga RM7 sekilogram dan mendapat sambutan yang sangat baik disebabkan masakan berasaskan cendawan kini popular dalam kalangan restoran selain rasanya yang enak serta berkhasiat. saya sedang mengusahakan untuk mencari variety baru bagi mempelbagaikan cendawan yang ada di negara ini.mengeluarkan cendawan tiram kelabu atau nama saintifiknya Pleurotus sajor-caju disebabkan cendawan jenis ini popular dan mendapat permintaan yang tinggi di pasaran tempatan kerana harganya yang agak murah.. selain jualan terus dari ladang turut dilakukan. Walaupun terdapat 16 spesies cendawan sesuai ditanam di Malaysia.. "katanya. untuk perancangan masa depan dia merancang membangunkan pusat penyelidikan cendawan di Sabah tidak lama lagi. ladang ini mempunyai sembilan dan diuruskan dengan sistematik di mana seripa pekerja mempunyai tugas khusus dan dipantau oleh seorang ketua. .000."katanya. Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 14:40 0 comments Reactions: . .. . Dengan menggunakan modal sendiri sebanyak RM200. . cendawan jenis ini paling mudah untuk dibiakkan dan buat masa ini."katanya. . dia dan isterinya memulakan perniagaan ini dengan membina bangunan dan kelengkapan asas yang kemudiannya diubah suai mengikut kesesuaian sehingga hari ini.

di Padang Salim." ujar lulusan kejuruteraan di Institut Jerman-Malaysia (GMI). . . . Peringat. . . sukar membuat keputusan sama ada meletakkan jawatan atau membabitkan diri sepenuhnya sebagai penanam cendawan di kampung halamannya. . Bagaimana pun kerjaya sebagai jurutera projek menyebabkan Mohd Asmawi Mohamed Noor. Kota Bharu Kelantan. KENIKMATAN yang diperoleh hasil berbudi dengan tanah sukar diluah dengan kata-kata. Kuala Lumpur ini. Apatah lagi seronok melihat hasil yang membanggakan dan mampu pula menggantikan pergantungan makan gaji selama 10 tahun. kini Asmawi bergelar usahawan apabila berjaya mengeluar dan memasarkan cendawan sebanyak 130 hingga 150 kilogram sehari. Bersama adik iparnya Azuddin Zakaria. Mac 27. 2009 Bekas jurutera jadi tauke cendawan Oleh RAHANA MD . saya nekad terjun dalam bidang pertanian apabila tanaman cendawan di dua buah bangsal menunjukkan potensi memberangsangkan dan memberi pulangan berbaloi.Jumaat. ''Seperti cinta yang baru berputik apabila aktiviti suka-suka membina dua rumah cendawan di kampung mula mengeluarkan hasil dan berpotensi untuk dimajukan. 33 . ''Bagaimanapun lepas setahun. 33. rasa cinta itu mula bercambah tetapi saya keliru membuat keputusan.

. bermodal daripada poket sendiri. . . Mendapat sokongan daripada Agro Bank dengan memberi modal pinjaman sebanyak RM250. dia dan rakan kongsi kosong dengan ilmu dan kemahiran mengendalikan projek tanaman cendawan tetapi minat dan kesungguhan untuk menjayakannya terbit secara semulajadi.000 polibeg yang disusun atas rak-rak secara bertingkat." katanya. . membekalkan anak benih. Lokasi operasi cendawannya kebetulan berhampiran dengan kilang . mendedahkan teknik serta proses tanaman. . ''Dalam sebuah rumah cendawan seluas 20 kaki lebar dan 40 kaki panjang yang dibina daripada rangka besi dan kanvas mampu memuatkan 15. membina rumah cendawan serta khidmat kewangan. Asmawi mengusahakan tanaman cendawan tiram kelabu dan bercadang menambah jenis black jelly pada masa hadapan. ''Azuddin yang menjadi rakan kongsi. Asmawi turut menerokai bidang baru sebagai pembekal anak benih cendawan yang telah siap diisi dalam polibeg dengan harga RM1.20. saya galakkan menyertai kursus berkaitan manakala saya pula lebih dalam bidang pemasaran walaupun awalnya setiap minggu berulang alik dari tempat kerja di Shah Alam. Mohd.000 sejak dua tahun lepas. . .Di samping itu. walaupun di peringkat awal." katanya. Asmawi berkata banyak perkara baru yang jauh menyimpang daripada kerjayanya selama ini dipelajari namun perbezaan itu menarik perhatiannya." katanya. Akuinya." ujarnya. Selangor ke kampung sebelum meletakkan jawatan pada tahun 2006. kami berkongsi pengalaman kepada pihak yang berminat menyertai bidang penanaman cendawan. dia bekerjasama dengan Jabatan Pertanian negeri menganjurkan kursus penanaman cendawan kepada mana-mana pihak yang berminat selama tiga hari dengan yuran RM150 seorang. . buat masa ini terdapat enam rumah cendawan yang tapak asal merupakan tanah terbiar di kampung. ''Di bawah syarikat Nutri Agrotech Enterprise. . Sejak akhir tahun lalu pula. . Bermula dengan dua rumah diperbuat dari bangsal kayu berdinding dan beratap nipah seluas 20 kaki lebar dan di tepi rumah ibunya. Menceritakan pengalaman mengusahakan cendawan. ''Dalam kursus tersebut.

. pengusaha juga berhadapan dengan penyakit kulat hijau atau green mould dan kulat berwarna oren atau neuro spora yang menyerang isi dalam kampit menyebabkan seluruh beg tersebut berubah warna." ujarnya. ''Proses tanaman cendawan memerlukan penggunaan habuk kayu getah yang dicampur dedak padi. . . tanaman yang memerlukan kawalan suhu sinar matahari itu boleh dikutip hasilnya selama tujuh kali berturut-turut sebelum direhatkan selama 15 hari sebelum hujungnya ditutup semula untuk memberi peluang kepada kampit lain mengeluarkan hasil. . . cantik dan apabila dimakan rangup dan manis. .memproses kayu turut memudahkan Mohd. kapur dan air yang dimasukkan ke dalam beg media. ''Diikuti dengan proses mematikan bakteria selama tujuh jam dengan cara mengukus dan disejukkan selama 12 jam. Menurut Mohd. . ''Selain itu. . . Tambah Mohd." ujarnya. . . selepas hari ke tiga dan ke empat hasil boleh dipungut." jelasnya. ''Selepas itu setiap beg disuntik dengan benih dalam bilik bersih dan berhawa dingin sebelum mengalami proses pemeraman selama 55 hingga 60 hari dan disusun secara mengiring atas rak di dalam rumah. ''Beg yang dijangkiti mesti diasingkan kerana ia mudah berjangkit dan menyebabkan gagal mengeluarkan hasil. Asmawi. . proses pemeraman memerlukan pemantauan kerana biji benih mudah dicuri tikus yang gemar memakannya dengan cara mengorek dari hujung beg. Selepas dua bulan katanya. Asmawi memperoleh habuk kayu getah malah telah membantu pihak pengurusan kilang melupuskan bahan buangan tersebut dalam bentuk kitar semula. ''Hari ke tiga paling cantik sebelum bahagian tepi kelopak cendawan berombak dan pecah dengan cara mencabut keseluruhan daripada muncung beg. Asmawi. putik atau kudup cendawan yang dikenali sebagai mycelia akan memenuhi ruang atas kampit terjuntai keluar. ''Setiap polibeg mengeluarkan 200 hingga 300 gram hasil dan bergantung kepada kesuburan benih yang akan dikutip mengikut permintaan dan keadaan kelopak cendawan itu sendiri. Hari ke empat cendawan pada peringkat maksimum dengan kelopak lebih segar.

Januari 07. Cendawan bukan sahaja enak dimakan dengan pelbagai jenis masakan. Asmawi yang mempunyai pembekal tetap menjual secara borong RM5 sekilogram (harga pasaran RM8 hingga RM10 sekilogram) untuk pasaran pasar basah dan pasar tani berhampiran. .000 pengusaha bumiputra sertai usaha penanaman komersil yang menawarkan hasil lumayan.." katanya. sebanyak empat rumah lagi akan ditambah untuk memenuhi permintaan yang cukup menggalakkan daripada pembekal dan orang ramai.. . Tanaman cendawan adalah antara industri semakin berkembang di Malaysia kerana iklim dan cuaca negara ini bersesuaian bagi menanamnya secara komersil.. 3 Januari 2009 ... 2009 Tanaman cendawan semakin diminati 20. ''Tahun ini. malah ia juga mengandungi banyak khasiat untuk kesihatan. Permintaan terhadapnya yang cukup menggalakkan serta harga yang tinggi di pasaran menjadikan cendawan semakin mendapat tempat di kalangan . . selain ada jenis tanaman itu yang boleh dijadikan ubat bagi merawat penyakit tertentu. -Utusan Online Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 14:07 0 comments Reactions: Rabu. ..Mohd. .. Oleh Ahmad Fiesal Othman Petikan daripada : Berita Harian.

Katanya.. Berikutan potensinya. .pengusaha tempatan dan dianggarkan ketika ini ada kira-kira 20. . ada kira-kira 2.. Pengurus operasinya.. Mofamag Resources menawarkan kursus intensif memproses. . berkata Mofamag Resources membekal cendawan tiram kelabu atau nama saintifiknya ‘Pleurotus Sajor-caju’ serta menawarkan khidmat kursus intensif memproses.. Zulkifli Arif Mohd Hanafiah. . (Efektif Mikrob-teknologi Jepun). Selangor. kami mempunyai kapasiti pengeluaran kira-kira . menanam. . "Untuk benih cendawan. Beliau berkata.M. . "Mofamag Resources menyediakan khidmat A-Z (keseluruhan) untuk tanaman cendawan iaitu dari kursus yang disertai teori dan praktikal hingga kepada membekal benih dan nasihat serta kepakaran dan kelengkapan untuk memulakan perusahaaan tanaman cendawan.000 pengusaha bmiputera menceburi bidang itu. penanaman cendawan mampu menjana pendapatan lumayan berikutan penawarannya yang kurang berbandibg permintaan selain harganya yang agak mahal di pasaran iaiatu antara RM10 hingga RM15 sekilogram bagi cendawan tiram..500 species cendawan secara keseluruhannya tetapi cendawan yang paling popular ialah cendawan tiram... menuai cendawan tiram secara teori dan praktikal menggunakan kaedah pembajaan E. menanam dan menuai cendawan tiram selain membekal beg atau bongkah cendawan berbenih (polybag) yang dikenali sebagai ‘beg media’ yang sedia mengeluarkan hasil. beberapa syarikat menawarkan kursus cara penanaman cendawan dan antara yang popular ialah Mofamag Resources di Puchong. .

merencatkan tumbesaran tumor dan sebagai antioksida serta aktiviti pelindung gen. Katanya. merendahkan kan tekanan darah dan kandungan glukosa serta lipid. selain menjadi masakan digemari.. .40 satu beg dan perkhidmatan penghantaran adalah percuma untuk kawasan lembah klang. . tetapi risikonya amat kecil. Beliau berkata proses tanaman cendawan adalah mengikut tiga peringkat 'rumah' penghasilan iaitu rumah proses. . manakala yang bertukar warna oren atau hitam akan disingkirkan kerana dikategorikan sebagai rosak. ..”katanya." katanya. Beliau tidak menafikan wujud juga risiko tanaman musnah dan rosak akibat dijangkiti penyakit dalam mengusahakan penanaman cendawan sekiranya ia tidak dijaga dengan baik serta tidak mempunyai pengetahuan cukup berkaitannya. . baru-baru ini. cendawan tiram kelabu sebenarnya mempunyai khasiat mampu mengawal atur darah-antitrombotik. syarikatnya mula menawarkan kursus penanaman cendawan yang disertai dengan teori dan praktikal secara kecil-kecilan sejak 2005 sebelum aktif mengusahakan sejak setahun lalu. . rumah peram dan rumah hasil.20. Zulikifli menjelaskan. Mereka yang beminat menyertai kurus tanaman cendawan dianjurkan .” katanya dalam satu temubual di Puchong. meningkatkan system imunisasi badan melawan jangkitan virus dan bakteria. Katanya. proses di rumah peram dianggap paling kritikal kerana pekerja dan bilik mestilah bersih serta perlu disembur ubat pembasmi kuman sebelum beg media dimasukkan ke situ dan diletakkan di rak peram.. ...000 bongkah cendawan sebulan yang dijual pada harga RM1. "Cendawan mempunyai jangka hayat tiga bulan (semusim) dan setiap beg media mampu mengeluarkan enam kali hasil dalam tempoh berkenaan. "Beg media yang menunjukkan pertumbuhan positif iaitu berisi cendawan kelabu seakan-akan putih yang banyak akan dipindahkan ke rumah hasil... Zulkifli yang mendapat latihan dan bimbingan dalam bidang penanaman cendawan daripada Jabatan Pertanian berkata. .. proses di rumah hasil agak rumit dan memerlukan penelitian kerana di situlah cendawan akan bercambah dan membesar sebelum dipetik.. .

Mofamag Resources atau mendapatkan benih cendawan boleh melayari http://cendawanpuchong. . .blogspot.com/..

. Ternyata industri ini mempunyai potensi yang besar untuk diusahakan." .. Satu contoh sikap seorang usahawan yang boleh berjaya pada masa hadapan."Penanaman cendawan mampu menjana pendapatan lumayan berikutan penawarannya yang kurang berbanding permintaan selain harganya yang agak mahal di pasaran.... Nota Cendawan Global: Saya mengucapkan tahniah buat rakan bisnes saya En. Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan. 2009 Teknologi majukan industri cendawan . Zulkifli Ariff Mohd Hanafiah Pengurus Operasi Mofamag Resources . Zul sebab dah masuk paper atas usaha dan komitmen beliau dalam bisnes cendawan. . Kursus Cendawan at 15:01 0 comments Reactions: Jumaat.. Januari 02..

.. Ini kerana tumbuhan dari spesies kulat tersebut bukan sahaja boleh digunakan sebagai makanan. . .. Bagi mencari platform bagaimana aktiviti penanaman cendawan dapat diperkembangkan melalui penggunaan teknologi dan inovasi terkini. Program yang dikelolakan oleh Pusat Penyelidikan Cendawan (MRC) UM itu telah mendapat kerjasama dari Persatuan Cendawan Malaysia (MAM) dan juga Jabatan Pertanian. sambal cendawan dan juga serunding cendawan. AKTIVITI penanaman cendawan kini semakin mendapat sambutan yang menggalakkan dari kalangan pengusaha bidang pertanian. .. ia memerlukan sokongan dan bantuan dari pelbagai pihak untuk memastikannya terus berkembang. Sebenarnya. disebabkan industri tersebut masih baru di negara ini.. . . Namun.. program tersebut juga telah menunjukkan demonstrasi memasak resipi cendawan. Universiti Malaya (UM) baru-baru ini telah menganjurkan Persidangan Dan Pameran Cendawan Malaysia 2008 (MMCF 2008). industri berkenaan mampu untuk berkembang disebabkan ia menerima permintaan yang sangat menggalakkan dari kalangan pengguna. Selain jualan dan pameran cendawan.. malah ia turut digunakan untuk menghasilkan makanan hiliran lain seperti jus. penjagaan kit cendawan segera dan teknik penanaman cendawan kepada para pengunjung.Oleh NAZRUL AZIM SHARUDDIN .

"Ia juga bakal memberi manfaat kepada ekonomi negara dan berpotensi untuk menyumbang kepada jaminan kualiti makanan serta kesihatan masyarakat. Dr. . ia bukan sahaja bergantung kepada teknik pelaksanaannya.'' katanya. . Untuk membangunkan industri berkenaan.. kesihatan. ." katanya selepas merasmikan program tersebut di Kuala Lumpur. . China. Vikineswary berkata. "Inisiatif seperti ini secara tidak langsung dapat mempromosikan penyelidikan dan pembangunan cendawan melalui aplikasi.. ia juga mempunyai kebaikan dari segi kesihatan. tiram putih.. .. melalui persidangan seperti itu. bengkel. Sementara itu. pesta dan juga perkhidmatan bantuan kepada pengusaha yang berminat. baru-baru ini. kerjasama antara universiti dan institusi pengajian tinggi (IPT) juga penting bagi mewujudkan pelbagai aktiviti dalam kajian mengenai penanaman cendawan. Antara aktiviti yang boleh dilaksanakan adalah seperti seminar. Menurut beliau. malah perkongsian kerjasama dengan negara-negara lain juga penting agar ia dapat dilakukan dengan berjaya melalui pelaburan kos yang efektif. . Menurut Timbalan Dekan Penyelidikan Fakulti Sains UM.. Dr. . Pengerusi jawatankuasa penganjur persidangan berkenaan. .. Negara kita perlu mengambil pengalaman dari negara-negara pengeluar cendawan seperti Jepun. bagi merangsang pertumbuhan industri berkenaan. "Makan cendawan secara segar adalah paling digalakkan bagi mendapatkan keseluruhan nutriennya... Antara jenis cendawan yang di tanam di Malaysia adalah dari spesies tiram kelabu. pertanian dan alam sekitar.. penyelidik dan juga pengusaha dapat bertukar-tukar pendapat untuk memajukan sektor tersebut melalui sumber-sumber yang ada. biodiversiti.. rakyat Malaysia perlu mengamalkan memakan cendawan kerana selain mempunyai khasiat yang tinggi. Rauzah Hashim. jeli hitam dan juga bunga kubis. golongan seperti pakar-pakar. Setakat ini. . Amerika Syarikat dan juga New Zealand. . MRC telah menghasilkan beberapa kepakaran sistematik melibatkan industri cendawan dari segi bioteknologi. . Prof... Prof.

agensi-agensi seperti Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI). untuk mencari kesesuaian berkenaan. Sementara itu. Johor merupakan negeri yang paling banyak mempunyai ladang penanaman cendawan dengan jumlah keseluruhan 67 ladang. . Jabatan Pertanian. . Selain itu. Sebenarnya. Di samping itu. Secara keseluruhannya.. Sumber: Utusan Malaysia . peranan persatuan dan badan penyelidik adalah sangat penting bagi meningkatkan stimulasi pembiakan dan seterusnya mengekalkan khasiatnya. terdapat enam syarikat yang melaksanakan projek berkenaan dalam skala yang besar iaitu melebihi 500 kilogram (kg) sehari manakala 57 syarikat melakukannya secara sederhana yang melibatkan hasil 50 hingga 500 kg sehari. sebanyak 334 ladang cendawan telah diusahakan di negara ini yang melibatkan tanaman secara komersial dan juga secara persendirian. tidak semua spesies cendawan boleh ditanam di Malaysia kerana proses pertumbuhan dan khasiat cendawan adalah bergantung kepada iklim sesebuah negara.Mengambil contoh UM. negara kita menghasilkan sebanyak 24.. "Kajian-kajian yang dijalankan adalah seperti kandungan enzim di dalam cendawan.. . . Justeru. universiti tersebut juga melatih lebih kurang 50 pelajar siswazah yang berminat untuk mendalami kajian cendawan dalam pelbagai aspek. teknik penanaman selain mencari spesies-spesies baru di dalam hutan untuk penyelidikan yang lebih terperinci....000 kg cendawan sehari dan jumlah itu tidak mampu menampung permintaan yang tidak kurang dari 50. mereka ada menjalankan usaha sama dengan beberapa universiti dari luar negara seperti New Zealand dan San Francisco dalam bidang-bidang berkaitan.. . Sehingga penghujung tahun lalu. sebanyak 260 pengusaha pula melaksanakannya secara kecil-kecilan dengan hasil yang dikeluarkan kurang daripada 50 kg sehari. Daripada jumlah itu. persatuan-persatuan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) juga harus memberi sokongan penuh terhadap usaha berkenaan. . .000 kg setiap sahari.'' jelasnya.. .

my . yang banyak didapati pada kayu reput.Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 15:20 1 comments Reactions: Jumaat. Dengan kata lain. seorang penduduk negara ini makan hanya 324 gram setahun dengan keperluan sebanyak 8. ciri-ciri tersebut menjadikan tumbuhan tersebut tidak mempunyai nilai komersial dan hanya penting untuk makanan semata-mata.. November 28. ramai menyedari bahawa cendawan sebenarnya satu tanaman industri yang berpotensi untuk menjana ekonomi. Malah.junus@utusan. . dengan perkembangan bidang bioteknologi. . Itu senario dulu tetapi dengan perkembangan sektor pertanian yang semakin memberangsangkan. . atas tanah..424 tan setahun. . kelihatan selepas hujan. Cendawan satu ketika dulu hanyalah tumbuhan liar.. dalam hutan dan seperti kata pepatah.. 2008 Bekas doktor tanam cendawan shiitake Oleh LAUPA JUNU Slaupa. Berdasarkan statistik 2005.com. .. cendawan juga boleh dianggap penyumbang kepada bidang tersebut kerana mempunyai nilai perubatan yang tinggi.

..35. Kedah sejak 1985 lagi. . Selain cendawan tiram kelabu yang popular sekarang. sebagai permulaan bapa saya menanam 15 spesies cendawan termasuk cendawan brazil. Pleurotus flabellatus (tiram merah jambu). .. tidak ramai berminat dengan tanaman cendawan. cendawan shiitake antara yang popular dan ia mendorongnya untuk meneruskan projek tersebut. bapanya. Beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran ke Kanada pada 1996 dan meninggalkan ayahnya untuk meneruskan perusahaan tanaman tersebut. .. bapanya mengambil keputusan untuk memberi tumpuan kepada spesies shiitake selain butang.. . pelbagai cendawan yang popular ditanam di negara ini antaranya Auricularia sp (telinga kera /jeli hitam). Spesies lain termasuk Ganoderma sp. . Pleurotus citrinopileatus (tiram kuning). Flammulina velutipes (jarum emas) dan Agarcius braslllensis (cendawan butang). Pleurotus florida (tiram putih) dan Pleurotus sajor-caju (tiram kelabu). Ketika ini. Hericum erinaceum (cendawan bunga kubis) Pleurotus cystidiosus (abalone).. Mereka memulakan perusahaan tersebut dengan modal RM50. Buktinya. orang Malaysia tidak minat tanam cendawan ketika itu dan bapa saya hampir putus asa. .. Doktor perubatan terbabit. Ooi Chooi Liang.. . Dr Shirley Ooi. “Bagaimanapun...000 daripada simpanan sendiri. Jabatan Pertanian bagaimanapun menyasarkan penggunaan cendawan sebagai makanan sebanyak dua kilogram setahun. Cendawan shiitake katanya lebih kejap daripada segi teksturnya. (Ling zhi). . butang dan oyster. Ketika di sana. Schizophyllum commune (cendawan kukur). tidak . adalah individu yang bertanggungjawab menggerakkan industri tanaman tersebut sedangkan pada masa itu. .’’ katanya ketika ditemui baru-baru ini. Ketika itu. . cendawan lain yang tidak kurang mendapat tempat di kalangan pengusaha tanaman tersebut ialah shiitake. seorang doktor perubatan dan keluarganya berjaya mengusahakan tanaman tersebut di Gunung Jerai.. Tidak lama selepas itu. berkata.. dia mendapat tahu bahawa selain brazil.

kerja menyediakan bahan untuk menanam cendawan tersebut melibatkan banyak perkara kerana ia merupakan spesies yang sensitif dan memerlukan keadaan bersih terutama semasa inokulasi. Benih yang digunakan pula dipilih daripada jenis yang bermutu. Kaedah menanamnya lebih kurang sama dengan cendawan lain seperti tiram kelabu yang juga menggunakan polibeg tetapi perlu ditegakkan.. air. Ia juga mempunyai nilai perubatan.. . . kalsium karbonat dan satu ramuan rahsia. . . beliau kembali ke tanah air untuk meneruskan projek tersebut bersama bapanya dan nasib mereka bertambah baik apabila salah seorang anggota keluarga mereka bersetuju melabur RM1 juta pada 2005. tidak berbau dan rasanya juga macam daging.renyuh. batang tebal dan kejap serta mempunyai insang tertutup untuk proses kultur tisu. “Sejak itu saya yakinkan bapa saya supaya memberi tumpuan kepada shiitake yang bermula pada 1997. “Orang gemar menggunakannya sebagai makanan tambahan.” ujarnya. masak lemak cili api dan serunding. .. Justeru. Selepas berkhidmat sebagai doktor di Kanada. . Selain itu. Tanaman cendawan yang diusahakannya juga tidak menggunakan tahi lembu dan lebih mesra alam iaitu kurang populasi bakteria. Bagi membolehkan ia menghasilkan keluaran lebih baik. proses adaptasi dengan persekitaran di Gunung Jerai menjadikannya sebagai cendawan hibrid gunung tersebut. benih seharusnya diambil daripada generasi ketiga. Shiitake atau nama saintifiknya Lentinus edodes mengandungi lentinan iaitu sejenis sebatian anti kanser dan membantu mengurangkan kesan tumor dan tanpa kolesterol. Bahan yang digunakan termasuk dedak. Katanya benih tersebut mestilah yang berbunga besar... . .. .... Namun katanya.. meskipun shiitake berasal dari Jepun. . ia perlu diubah kepada media oat terlebih dahulu dari kultur tisu .

.com. . Untuk maklumat lanjut boleh didapati di www.. Menurutnya. Selepas 20 hari. Polibeg shiitake perlu diletakkan menegak bagi membolehkan misellium nya bergerak dari atas ke bawah dan kemudiannya membentuk koloni.agrobio_future. Pada masa sama. Mengenai penjagaan pula katanya. “Saya ingin menasihati mereka yang ingin menceburi perusahaan cendawan supaya menjaga kualiti dan mencari pasaran terlebih dahulu. . Selepas sekian lama. Baja tersebut digunakan untuk tanaman 25 jenis sayur-sayuran yang turut diusahakannya seperti brokoli di kawasan tersebut. apabila cendawan muncul di mulut polibeg dalam tempoh tujuh hingga sepuluh hari dan ‘rehat’ selama 20 hari. Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 19:53 0 comments Reactions: Catatan Terbaru Catatan Lama Laman utama Langgan: Catatan (Atom) a> . ... beliau bercadang mengembangkan perusahaan tersebut kepada bioteknologi berkaitan farmasutikal dengan memanfaatkan sebatian lentinan tersebut..sebelum ditanam sepenuhnya kerana dengan cara ini peluang hidup lebih tinggi berbanding terus kepada kultur tisu. Kawasan ladang tersebut yang kini beroperasi atas nama syarikat AgroBio Future berkeluasan 10 ekar menjadi bukti kesungguhannya menceburi bidang pertanian selepas meninggalkan kerjaya sebagai doktor. .. . pengeluarannya hasil ladangnya kini mencecah 150 kilogram sehari dan ia banyak di pasarkan ke pasar raya-pasar raya besar. . beliau juga memanfaatkan media tanaman cendawan tersebut untuk menghasilkan baja kompos. ia perlu disiram dalam keadaan polibeg tertutup dan terbalikkan dan akan cendawan akan muncul semula pada hari kelima. Ia boleh menghasilkan cendawan dalam tempoh tiga atau empat bulan sebelum memulakan penanaman baru.

Kursus Cendawan Yuran Penyertaan RM200 VCD Teknik Cendawan RM40 termasuk pos (promosi untuk bulan November) Global Kit .

RM70 termasuk pos Ebook Cendawan Pelan Bisnes Cendawan Klik Gambar untuk Download .

MUHAMMAD KHAIRIL S ISWANSinar Harian 16 April 2009....Jadikan Wang Bekerja Untuk Anda! Catatan Popular • Nabil usahawan cendawan berjaya Jalankan kajian hasilkan benih terbaik. Peminat Cendawan Global .... • Ebook Rahsia Pelan Bisnes Cendawan Asslamualaikum dan salam sejahtera. • Cendawan: Kaya khasiat dan nilai perubatan 26 Mei 2009@1:36pm.Saya pasti ramai di luar sana suka makan makanan ce. • Khasiat Cendawan Tiram Kelabu Setiap 100g Cendawan Tiram Kelabu Segar mengandungi: ..Anda suka makan makanan yang berasaskan cendawan?..CENDAWAN kini mendapat permintaan tinggi di selur.. Penjagaan rumah cendawan yang sempurna dan pe.. Sebagai menghargai sokongan anda terhadap bisnes cendawan. saya berikan kepada anda satu ebook percu.....OLEH NUR AISHAH . • Cara Menjaga Persekitaran Rumah Cendawan Persekitaran rumah cendawan yang kondusif untuk pertumbuhan cendawan adalah sangat penting. Tiada bahan kimiaTiada buangan haiwan100% organik Taman tertutupAmalan kebersihan d..

Panduan Penanaman Cendawan powered by Jaringan Usahawan Cendawan • AgroOne Enterprise • • Ajna Mushroom AYNE Agrotech • Besut Agro Enterprise .

• Cendawan Blues • • Cendawan Kemaman Cendawan Kuala Kangsar • • • Cendawan Ladong (Kuching) Cendawan PJ Cendawan Puchong • Cendawan Timur • Cendawan Tiram Sungai Udang • • Cendawan915 Chini Agro .

• CIMA Agro • E-Cendawan • • • Fatisha Agro Farm Impian Mushroom KebunKu Sdn Bhd • • • Kulat Enterprise Kulat Kelate Mayang Agrotech • Mentah Resources • • Mr Kulat My Cendawan .

• • MyWish Agrotech Permai Desa Agrotech • • Projek Cendawan Rantau Agrotech Supply Enterprise • • saifulam-agrofarm Sipitang Mushroom • Tunas Alam Agrotech • • • URS Agro Usahawan Bumiputera Zul Cendawan • Zumara Agrotech .

Web Pages referring to this page Link to this page and get a link back! .

.

.

.

Top of Form Search powered by Bottom of Form Top of Form Enter your email address: blogspot/dzHQ en_US Subscribe Delivered by FeedBurner Bottom of Form Artikel Menarik .

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Aktiviti Semasa (13) Aneka Resepi Cendawan (14) Berita Cendawan (43) berita pertanian (2) Biodata Ahmad Hanizam (1) Buletin Cendawan (4) Cara Penanaman (2) Cendawan butang (2) Cendawan Jerami (1) Cendawan Lingzhi.Soalan-soalan Lazim (1) Jenis-jenis Cendawan (25) Johor (1) Kajian Pasaran (6) Kembara Cendawan Global .Cendawan Tiram Fresh (1) Khasiat Cendawan (13) King of Herb (Cendawan Gano) (2) Kisah Kejayaan Usahawan Cendawan (1) Kos Tanaman Cendawan (1) Kunjungan ilmu (1) Kursus Cendawan (29) Kursus Cendawan di Cendawan Puchong (2) Lagu Anak Tupai (1) Langkah Pembelian Ebook Fatisha (1) Langkah Pembelian Global Kit (1) Langkah Pembelian King of Herb (1) Langkah Pembelian VCD (1) London Eye (1) Majlis 1 Kg 1 Industri (1) Maklumat Cuka Kayu (1) . Ganoderma (1) Cendawan Puchong (3) Cendawan Shiitake (2) CIMA Agro (1) Dried Mushroom (2) Ebook Usahawan Cendawan (1) FAQ .

Zul (2) Pengenalan Mentor Jutawan (1) Penyakit Cendawan (3) Petikan daripada SAJI (3) Petikan Majalah Agromedia (1) Petikan Majalah SAJI (5) Projek Satu Kampung Satu Industri (2) Resipi Cendawan (2) Rileks jap (1) Ruangan Iklan Komersil (4) Ruangan Iklan Produk Cendawan (2) Rumah Cendawan (1) Salam Ramadhan (1) Selamat Hari Raya (1) Strategi Pemasaran (1) Straw Mushroom (1) Sumbangan kewangan untuk Cendawan Global (1) Teknologi Kitosan organik (1) Tip Bisnes (4) Update dari London (1) .• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Maklumat Rumah Cendawan (1) Mengawal Penyakit Cendawan (1) Minggu Cendawan (1) Modal permulaan projek cendawan (1) Mushroom Bulletin (19) Mushroom Info (26) Mushroom recipes (2) Nilai nutrisi cendawan (1) Pakej Pembinaan Rumah Cendawan (1) PDA Kelapa Muda (1) Pelan bisnes cendawan (1) Pemasaran Cendawan (3) Pembekal Bahan Mentah Cendawan (1) Pembekal Benih Cendawan (4) Pembekal Cendawan Chiniagro (1) Pembekal Cendawan Dari Puchong-En.

• • Video Manual Kit Cendawan (1) Website nizamsky (1) Senarai Blog Saya Yang Lain • Dunia Unit Trust Simpan lebih dengan strategi 50-30-20 4 beberapa jam yang lalu • Usahawan Bistari Ferrari nama besar dunia perlumbaan F1 2 beberapa hari yang lalu • Planet Catur Malaysia has huge potential in chess 1 minggu yang lalu • e-Bigfish Betta liar tempatan 2 beberapa minggu yang lalu Jom Chat .

mists and mellow fruitfulness  Mushrooms used to make eco-friendly packaging ○ ► Jun (2)  Wawancara Bersama En.. Zul Cendawan Puchong ..  Cendawan tiram kelabu boleh dikomersial  Projek tanaman cendawan mampu lahir usahawan  Cendawan Butang  Jangan bertangguh lagi ○ ► November (5)  'World's deadliest mushroom' here to stay. ..Not supported!Not supported! Arkib Cendawan Global • ▼ 2010 (35) ○ ► Disember (5)  Rusila tempuh pelbagai cabaran majukan perusahaan ... expert .revis.  Kursus Cendawan di Cendawan Puchong  Wild Mushroom. Chestnut and Sausage Dressing  Cendawan Jerami  Jadi kudapan petang ○ ► Oktober (4)  Mengawal penyakit cendawan  Modal permulaan projek cendawan  Pemasaran cendawan  Cultivated Mushrooms ○ ▼ September (6)  Kelebihan cendawan dari sudut kesihatan  Video Penyediaan Cendawan  VCD Teknik Asas Tanaman Cendawan Tiram Kelabu  Ebook Usahawan Cendawan !  Persediaan Awal Penanaman Cendawan  Tanam cendawan sejak 25 tahun lalu ○ ► Ogos (3)  Never underestimate power of mushrooms  Mushroom..

 Shiitake Mushroom-and-Fresh Herb Stuffing  Eksperimen Cendawan  3 Jenis Cendawan Pemangkin Sistem Imun  Barangan Penanaman Cendawan ke Sabah ○ ► Oktober (2)  2 sickened after meal with wild mushrooms  GLOWING MUSHROOM PICTURES: Psychedelic New Species. Wet weather prompts mushroom bloom in Minnesota ○ ► Mei (3)  Masalah lalat kecil  Peluang bisnes terbaru  Lagi ladang cendawan di Kelantan ○ ► April (4)  Shiitake atau Cendawan Hioko  CENDAWAN  Morel mushrooms popping earlier than normal this y.. at hi-tech mushroom far. ○ ► September (10)  Demand for shiitakes mushrooms  Selamat Hari Raya Aidilfitri  Ebook Rahsia Pelan Bisnes Cendawan  PDA Kelapa Muda ...  Do-It-Yourself Mushrooms ○ ► Mac (1)  Cara Menjaga Persekitaran Rumah Cendawan ○ ► Februari (1)  Taiwan Planters protest against China Mushroom ○ ► Januari (1)  Foodservise business colud be creeping back up • ► 2009 (77) ○ ► Disember (3)  Rare mushroom found in Saanich  Puree of Mushroom Soup  Cendawan Merah ○ ► November (5)  Even the dirt is imported....

" di www.com . Nizam . Cendawan Jana Pendapatan Lumayan ○ ► Ogos (7) ○ ► Julai (2) ○ ► Jun (12) ○ ► Mei (10) ○ ► April (11) ○ ► Mac (7) ○ ► Februari (2) ○ ► Januari (6) • ► 2008 (76) ○ ► Disember (4) ○ ► November (7) ○ ► Oktober (5) ○ ► September (8) ○ ► Ogos (9) ○ ► Julai (9) ○ ► Jun (7) ○ ► Mei (5) ○ ► April (6) ○ ► Mac (4) ○ ► Februari (6) ○ ► Januari (6) • ► 2007 (40) ○ ► Disember (7) ○ ► November (6) ○ ► Oktober (6) ○ ► September (11) ○ ► Ogos (10) Pemilik Cendawan Global "Saya membantu orang ramai mencapai matlamat kewangan mereka melalui program perancangan simpanan dan pelaburan yang sistematik.wordpress.bigfishteam.

H/P: 019 789 774 Email: nizamsky@gmail.com Bigfish Team Promote Your Page Too Lihat profil lengkap saya widgeo .

2010 .its pizza crust Cincinnati. clipped from Google . clipped from Google . . adding sausage and mushrooms will put a new spin on it .12/2010 Did 'Shrooms Send Santa And His Reindeer Flying? NPR .. 2010 .3 hours ago But if you don't want the reincarnation of your Christmas dinner to so closely resemble the original. Mushroom and Sausage Pot Pie Calgary Herald . Harvard biologist Donald Pfister claims that both people and reindeer ate the mushrooms.Dec 24. 2010 .Dec 24.12/2010 powered by Pengunjung Blog Feedjit Live Blog Stats Templat Picture Window... . they made counter-cultural pizza with whole wheat-molasses crust and decorated the place with trippy cartoon mushroom characters.Dec 24.Dec 24. Imej templat oleh hatman12.1 hour ago Because they were hippies.4 hours ago Borneo Mushroom. Dikuasakan oleh Blogger.12/2010 Sabah's Success Story In Mushroom Farming Bernama . a government agency under the state Ministry of ..11 hours ago by Richard Harris The hallucinogenic mushroom Amanita muscaria.... clipped from Google . established 18 years ago.. 2010 .12/2010 Leftover Turkey. . clipped from Google . which is owned by Rural Development Corporation (KPD).com .Buletin Cendawan Mushroom Trippy Mellow Mushroom built on solid foundation .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful