Cendawan merupakan tanaman makanan yang cukup digemari oleh segenap lapisan masyarakat kerana keenakannya dan boleh

dinikmati dengan pelbagai cara. . Cendawan boleh dinikmati secara segar atau digoreng tepung. Tetapi antara makanan berkaitan cendawan yang paling popular ialah sup cendawan. . Oleh sebab itu, sama seperti peribahasa, ibarat cendawan yang tumbuh selepas hujan, begitu juga dengan kemunculan penanam tanaman tersebut ketika ini. . Selepas kerajaan menyatakan komitmen untuk menaikkan martabat industri pertanian, ramai penanam cendawan muncul mengusahakan tanaman tersebut sama ada secara besar-besaran atau kecil-kecilan. . Antaranya seorang pengusaha cendawan di Kampung Sinaran Baru, Skudai, R. Azmi Buang yang mengusahakan cendawan sejak 25 tahun lalu. . ''Zaman dahulu cendawan hanya diperoleh menerusi pokok-pokok getah yang telah reput dan pertumbuhannya tidak sekerap mana. . ''Tetapi dengan ada teknologi moden ia boleh diperolehi pada bila-bila masa, iaitu selepas benih cendawan terpilih disuntik dan melalui proses pengeraman, dalam tempoh lima hari cendawan terbabit boleh dituai," katanya ketika ditemui baru-baru ini. . Untuk itu R. Azmi, 45, juga tidak keberatan berkongsi pengalaman mengenai cara-cara mengusahakan tanaman itu, yang mana langkah awal dengan menyediakan abuk kayu getah, dedak beras, kapur dan polibeg. . "Pemilihan habuk kayu getah kerana ia paling sesuai untuk pertumbuhan cendawan, manakala dedak beras pula penggalak yang mana cendawan akan tumbuh dengan subur termasuk lebar dan bersih serta gebu. . "Kapur pula untuk mengurangkan kemasaman pada 'substrat' (bongkah-bongkah) untuk disuntik dengan benih cendawan terpilih," katanya. . Menurutnya, bagi mengadun bancuhan substrat itu bagi setiap 100 kilogram (kg) habuk kayu getah ia ditambah dengan lapan kg dedak beras, tiga kg kapur dan 80 liter air. . R. Azmi, berkata, adunan itu dimasukkan ke dalam plastik lutsinar berukuran 6 1/2 inci lebar x 14 inci panjang dan ia perlu dibungkus dengan padat yang beratnya antara 1 kg hingga 1.2 kg. . Beliau berkata, selepas itu, bongkah-bongkah tersebut dikukus pada suhu 100 darjah celsius selama tiga jam. . "Selepas sejuk bongkah-bongkah itu akan disuntik dengan benih, di mana setiap satu botol benih mampu untuk disi 35 bongkah.

. "Untuk menyuntik benih ia perlu dilakukan di tempat yang betul-betul bersih dan kering dan kemudian pindahkan ke bilik pengeraman dalam tempoh dua bulan," katanya. . Katanya, susunan dan kedudukan bongkah mesti dalam keadaan berdiri supaya 'meselium' (buah) mudah tumbuh. . Tambah Azmi, selepas dua bulan di pondok pengeraman bongkah-bongkah itu di pindahkan ke bangsal pengeluaran yang suhunya mesti di bawah 32 darjah celsius dan kadar kelembapan mesti 60 hingga 80 peratus mengikut ukuran hygro meter, bagi menghasilkan cendawan berkualiti. . "Di pondok pengeluaran kita buka penutup bongkah bagi membolehkan buah cendawan tumbuh secara semula jadi yang lazimnya dalam masa lima hari buahnya boleh dituani. . "Ingin dijelaskan kepingan-kepingan berupa daun yang keluar dari muncung bongkah adalah buah cendawan, jadi yang kita makan itu adalah buah cendawan yang dikenali bahasa sains maselium," katanya. . R. Azmi berkata, setiap satu bongkah boleh mengeluarkan empat kali pengeluaran yang bertanya 250 gram. . ----- Uutsan Malaysia Online

Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 12:49 8 comments Reactions:

Selasa, Mei 04, 2010
Lagi ladang cendawan di Kelantan

. KUALA LUMPUR 22 Feb. – Jabatan Pertanian Negeri Kelantan bersedia untuk menggalakkan perladangan dan pemprosesan cendawan di bawah pelan induk Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER). .

Malaysia kini mengeluarkan 24,000 kilogram cendawan setiap hari, masih jauh daripada permintaan tempatan sebanyak 50,000 kilogram. . Untuk menggalakkan peladang menanam tanaman itu, jabatan itu menganjurkan pelbagai kursus latihan mengenai penanaman cendawan dan pemprosesan makanan, kata ECER dalam kenyataannya. . Antara peserta yang mendapat faedah daripada kursus itu ialah Rosmaizan Che Abdullah, yang memulakan perniagaan cendawan goreng dengan jayanya. . “Saya mula dengan menjual 20 bungkus cendawan goreng pada September tahun lalu, dan nampaknya ia menjadi makanan ringan yang digemari. Sekarang, pengeluaran telah meningkat kepada enam kilogram cendawan setiap hari bagi pengeluaran lebih daripada 100 bungkus cendawan goreng,” kata Rosmaizan. . Sasaran beliau ialah untuk menjual 500 bungkus cendawan goreng dan memasarkan produk itu di pasar raya di seluruh Kelantan dan negeri lain. . Cendawan tiram yang dikeluarkan dikatakan boleh merangsang pengedaran darah dengan lebih baik sambil menurunkan tekanan darah, pengumpulan lipid dan paras glukosa. . Setakat tahun lepas, sebanyak 334 ladang komersial cendawan ditubuhkan di Malaysia, dengan Johor mencatatkan bilangan tertinggi sebanyak 67 buah ladang.- Utusan Online Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan, Mushroom Bulletin at 02:06 0 comments Reactions:

Khamis, April 22, 2010
CENDAWAN

(Dipetik dari majalah Agromedia Bil. 7/1999) .. Cendawan ialah sejenis sayur yang lazat dan berkhasiat. Ia mengandungi pelbagai zat pemakanan yang baik untuk kesihatan. . Keistimewaannya: ia mampu mengurangkan kolesterol tubuh dan menghalang pendarahan otak. .. Cendawan memerlukan bahan organik yang telah reput seperti kayu dan daun sebagai makanan. Ia terdiri daripada dua bahagian iaitu bahagian di atas permukaan media pertumbuhan (substrat) yang dinamakan jisim berbuah dan di dalam substrat iaitu bahagian tampang. Jisim berbuah terdiri daripada tudung yang sedap dimakan dan tangkai. .

Di bawah permukaan tudung terdapat insanginsang yang menghasilkan biji benih iaitu spora. Bahagian tampang berfungsi untuk menyerap bahan makanan melalui struktur seperti akar yang terdiri daripada miselium iaitu sekumpulan bebenang hifa yang halus. Miselium mengeluarkan enzim yang dapat menghancurkan bahan organik sebelum ia diserap untuk pertumbuhan dan pembiakan. ... Jenis cendawan yang banyak ditanam di Malaysia pada masa ini ialah: • • • • • Cendawan Tiram Putih (Pleurotus florida) Tiram Kelabu (P. Sajor-caju) Abalon (P. cystidiosus) Shitake (Lentinus edodes) dan Cendawan Telinga Kera (Auricularia polytricha)

Cendawan abalon, tiram putih dan kelabu yang segar amat popular, diikuti cendawan kering shitake, cendawan butang dalam tin, abalon dan cendawan jerami padi.

.. Dewasa ini terdapat ratusan pengusaha yang menanam cendawan. Antara faktor yang mendorong mereka berbuat demikian ialah cendawan mengandungi khasiat pemakanan dan perubatan, mendapat keuntungan yang tinggi dalam masa yang singkat, bahan sampingan pertanian dan industri yang banyak (hampar kapas, habuk kayu getah dan habuk kelapa sawit) dapat menjimatkan kos substrat dan pasaran cendawan segar yang cerah. .

Umumnya, mereka terdiri daripada penanam padi, penanam sayur, pengusaha kantin, pesara dan kakitangan kerajaan. Negeri Selangor mempunyai paling ramai penanam cendawan diikuti dengan negeri Kedah, Pahang, Perlis, Johor dan Melaka. . Kebanyakan mereka memperoleh teknologi penanaman cendawan daripada agensi kerajaan seperti MARDI dan Jabatan Pertanian (50.40%), negara luar seperti Thailand, Taiwan, Australia dan Jepun (26.48%), buku dan kawan (20.49%) dan universiti tempatan (2.56%). Perantaraan pasaran cendawan segar terdiri daripada pasar tani dan pasar malam bagi pengusaha umum, pengguna institusi (hotel, restoran, pasar raya) dan juga pengeksport. Harga bergantung pada jenis dan kualiti cendawan segar yang dipasarkan. Pada umumnya harga runcit antara RM3.00-RM11.00/kg. .. Oleh sebab permintaan melebihi bekalan, harga dan import cendawan meningkat dari setahun ke setahun. Contohnya, pada tahun 1996 cendawan segar yang sejuk dan terproses telah dimport sebanyak 25 ribu tan bernilai RM52 juta, berbanding dengan hanya 3 ribu tan bernilai RM22 juta pada tahun 1990. .

Harga ini telah meningkat kepada RM7. tetapi meningkat kepada 487 tan bernilai RM2 juta pada tahun 1996. cendawan butang. Menurut FAMA.79%.07 kg. jumlah permintaan sebulan ialah 2 013. . cendawan kering dan cendawan dalam tin.. Jumlah penggunaan setiap bulan bagi cendawan segar. cendawan butang dan shitake. masak dengan ayam atau itik.00/kg. Jumlah ini terdiri daripada 310 kg. . abalon. Pihak institusi merupakan pengguna terbesar komoditi cendawan ini. masak dengan ikan. Jumlah pembelian cendawan dalam tin sebulan pula ialah 20 530 kg.08/kg dan RM7. RM71.11/kg pada tahun 1997. sup cendawan dan masak cendawan sahaja. 50.55% dan 7. Jumlah cendawan segar yang dibeli oleh pihak institusi dalam masa sebulan ialah 1 501 kg.33/kg. Malaysia mengimport cendawan segar atau disejukkan hanya 54 tan bernilai RM336 ribu. abalon dan 12 560 kg. masing-masing ialah 41. cendawan jerami padi dan 583 kg. masak dengan daging.75%. Manakala purata harga belian masing-masing pula ialah RM11. .00/kg dan RM2.Pada tahun 1993 harga runcit bagi cendawan tiram kelabu dan tiram putih segar di Semenanjung Malaysia masing-masingnya RM7.16/kg dan RM8. . Import cendawan yang diproses juga meningkat kepada 24 ribu tan bernilai RM50 juta pada tahun 1996 berbanding hanyak 3 ribu tan bernilai RM21 juta pada tahun 1990. Bagi cendawan kering. Jenis masakan yang dihidangkan dengan menggunakan cendawan bagi restoran dan hotel mengikut keutamaan ialah sayur campuran.52 tan) iaitu 4 060 kg. Pada tahun 1990. tiram putih dan kelabu. . 17 kg. (20. tiram putih dan kelabu. pengeluaran cendawan segar tempatan pada tahun 1989 ialah 17 tan dan pada 1990 berkurangan kepada 15 tan dan dijangka terus berkurangan pada tahun-tahun berikutnya. . 3 910 kg. 591 kg.14/tin.

7/1999 Anda mungkin juga meminati: Cendawan: Kaya khasiat dan nilai perubatan Tanaman cendawan semakin diminati Teknologi majukan industri cendawan Cendawan Dapat Sambutan LinkWithin Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan. NEWTON .Dipetik dari majalah Agromedia Bil. 2009 2 sickened after meal with wild mushrooms . Memandangkan penggunaan dan pengimportan cendawan yang semakin meningkat dari tahun ke tahun maka pengeluaran cendawan tempatan oleh pengusaha sangatlah cerah. . . . Pengusaha cendawan tempatan yang sedia ada atau yang baru melibatkan diri perlu menggandakan pengeluaran bagi memenuhi permintaan pengguna yang semakin meningkat disamping dapat mengurangkan bil import cendawan oleh Malaysia. Oktober 24..A Newton woman picking mushrooms for a home-cooked meal accidentally chose a dangerous kind that left her and her adult son in intensive care. Petikan Majalah Agromedia at 22:30 0 comments Reactions: Sabtu. authorities said yesterday.

The woman and her son. and may have had experience picking wild mushrooms. . . five days after eating what some officials suspect was a variety of Amanita phalloides mushroom. based at Children’s Hospital Boston.’’ . were in good condition at Beth Israel Deaconess Medical Center yesterday. The Regional Center for Poison Control. and most stick to easily identifiable edible mushrooms. The woman was Ukrainian by origin. .’’ he said. Wild mushroom poisoning remains fairly rare. Mushroom foraging is a popular hobby in Eastern Europe. . “The message we want to send is that the mushrooms in your backyard can be very pretty. Amanita is “very. said that of the 195. Amateur New England foragers enjoy a mushroom season that lasts from roughly July Fourth to Columbus Day. he said. “Don’t eat them. said Russ Cohen.000 calls it has handled since 2006 from Massachusetts. City officials made the case public at Mayor David Cohen’s weekly press conference in order to warn the public about the dangers of eating wild mushrooms. The poisonous mushrooms were apparently picked and eaten last Thursday in an Oak Hill neighborhood near the woman’s home. Naparstek said. which.’’ . Cohen said. and oyster mushrooms in the fall. . also called the death cap. very nasty’’ and among the most poisonous of local mushrooms. where families pass down mushroom hunting lore from parent to child. . . said Newton officials. . The wet cool summer and fall has made for a particularly abundant crop of wild mushrooms across the state. only 630 have been about potentially dangerous mushrooms. but also very deadly. can cause liver and kidney damage and occasionally death. said Newton Health Commissioner David Naparstek. Cohen said: morels in the spring. a member of the Boston Mycological Club and author of “Wild Plants I Have Known . Some varieties are so toxic that even mushroom experts avoid them. . and Eaten.. if poisonous. . yellow chanterelles in the summer. a genus accounting for more than 90 percent of all reported wild mushroom fatalities. whom Newton officials would not identify.

but should wash their hands carefully afterward to prevent accidental hand-mouth contact or ingestion. “And anyone with any concerns should call us immediately. can follow if swift medical attention is not sought. He said that while most toxic mushrooms produce stomach distress in a patient within two hours. Liver and kidney distress. he said.. An emailed photo of a potentially deadly mushroom can be examined by one of the agency’s mushroom specialists. Homeowners with small children who want to remove wild mushrooms from their yards can do so with a shovel and a bag. said Dr. she said.’’ said Longfellow. satu perjumpaan dengan Kementerian Pertanian Malaysia telah diadakan di Wisma Tani Putrajaya bagi membincangkan banyak perkara tentang isu dan masaalah tanaman makanan kekal. called mycologists.. “We tell people they should absolutely avoid picking wild mushrooms. -The Boston Globe Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan. . Bhg.. a consulting mycologist with the poison control agency. often within an hour. . Of those calls. Perjumpaan ini di pengerusikan oleh Y.. . Mushroom Info at 00:10 5 comments Reactions: Jumaat. the death cap doesn’t produce symptoms for up to 24 hours. . Pada 28 April yang lepas. John Halamka. as well as collect a sample in a bag for further study.’’ . and possibly failure. Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani. Mei 22. Dato' Mokhtar Bin Ismail. The death cap mushroom is found worldwide. said the center’s spokeswoman Colleen Longfellow. . Longfellow said. . 2009 Isu cendawan di kementerian 22 Mei 2009 @ 2:35 pm . Callers are encouraged to snap a cellphone photo of a questionable mushroom. 136 cases were referred to a health care provider for further treatment. and historians believe it was used to assassinate the ancient Roman emperor Claudius.

yang melucukan. Namun.. Pengusaha cendawan yang dijemput hadir adalah Mr Chew dari CnC Mushrooms. CnC Mushrooms bersama Mr Song. maka kami telah berbincang sebelum mengutarakan isu penanaman cendawan di Malaysia. Pengusaha tanaman makanan telah di jemput untuk perbincangan dengan kementerian tentang masalah semasa.. Gambar bersama Mr Chew. Mdm Cheng dari Vita Agrotech. Mungkin kerana kami datang dengan persiapan tentang isu menyebabkan . . Vita Agrotech Mdm Cheng Suami Isteri dan saya sendiri. suara yang hanya 4 pengusaha cendawan ini lebih banyak dan lantang menyuarakan isu berbanding yang lain. Dr Shirley Ooi pengusaha cendawan shitake dan saya sendiri dari Cima Agro.. Kami berempat merupakan kumpulan minoriti kalau hendak dibandingkan dengan ketua ketua persatuan yang datang dari berbagai negeri seluruh Malaysia... . . Saya duduk bersebelahan dengan Mr Chew dari CnC.

Agak membanggakan kerana apa yang saya tahu adalah perjumpaan kali ini lebih meriah kerana ramai yang sudah . . Oleh kerana dana Cima Agro yang terbatas. . Diharap apa yang saya. Maka untuk ’manufacturing’ ia perlu di daftarkan di bawah MIDA..ianya lebih diperbincangkan. ini pun nak buat) saya hanya akan mengeluarkan satu perisa sahaja dan InsyaAllah saya cuba untuk mengeluarkannya hujung tahun ini. itu nak buat.. 1) 1-2 buah pusat pemprosesan tandan/batang kelapa sawit diwujudkan di negeri yang bertaburan tinggi pengusaha cendawan tetapi kekurangan habuk kayu getah. Antara isu yang saya sendiri utarakan.. 2) Mencadangkan pengusaha yang memproses beg media yang menggunakan 1-2 mesin di kategorikan sebagai ’ Manufacturing dan Agriculture’.. (maklumlah. Memang semua sudah tahu bahawa beliau menggunakan pembungkusan ’aluminium standing pouch’ dengan 4 perisa berlainan.. . Di sesi setengah hari ini juga saya sempat berbincang dengan Mr Chew tentang pembungkusan cendawan Crisps beliau. Saya juga ingin menyatakan agak ralat kerana tidak dapat hadir ke Mesyuarat MAM baru-baru ini. dan beberapa perkara lain lagi. Ia tidak boleh di lancarkan pada pertengahan tahun ini seperti yang telah saya rancangkan kerana masalah pembelian mesin pembungkusan. . .. Mr Chew dan Mdm Cheng utarakan adalah juga untuk kebaikan semua pengusaha cendawan dalam menangani isu-isu yang kita hadapi dalam industri ini. 3) Sijil SALM dan SOM. ..

.menjadi ahli persatuan dan hadir berikutan ’exposure’ yang diberikan melalui internet oleh pelbagai pihak. Oyster mushrooms growing in spawn packets at Norlian’s farm.. Beliau menghubungi saya sebelum kami berjumpa di Putrajaya keesokkan harinya.. Tahniah kepada Encik Nabil dari Nas Agro dan Puan Zainon dari Genting Permai Resources kerana telah dilantik memegang jawatan penting dalam persatuan. wakil CnC yang hadir dalam mesyuarat tersebut. . . . CIMA Agro at 14:42 0 comments Reactions: Rabu. Kepada 2 pengusaha ini saya ucapkan tahniah dan harapan saya semoga berjaya membawa persatuan ini ke dimensi baru untuk kebaikan semua. 2009 A mushrooming trade By : SUZANNA PILLAY . Nurul Cendawan Anda mungkin juga meminati: Nabil usahawan cendawan berjaya Teknologi majukan industri cendawan Tanaman cendawan semakin diminati Cendawan Dapat Sambutan LinkWithin Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan. Tentang perlantikkan ini saya di maklumkan melalui telefon oleh Mr Song dari CnC Mushroom.. Mei 20..

however... “The MRC. . who is also president of the Mushroom Association of Malaysia (MAM) said that the association aims to promote mushrooms as a health food. Vikineswary..”She said that the majority of growers in Malaysia focus on the grey oyster mushroom (Pleurotus sajor-caju) or the white oyster mushroom (Pleurotus florida) because they are local favourites. some people say that you shouldn’t eat black jelly mushrooms (Auricularia polytricha and A. “They would also be willing to produce other varieties like the pink and yellow oyster mushrooms..” Vikineswary said.. .. “There has to be a demand for these mushrooms for growers to thrive. “Research conducted here and abroad has shown that mushrooms have important medicinal properties. abalone and lingzhi. according to Dr S. . . It will also educate mushroom growers on culture techniques. that not eating them and other edible mushrooms on regular days is a mistake because they are excellent low-fat food. SUZANNA PILLAY tells you why mushrooms should be promoted as a health food. monkey head. Unfortunately.. Vikineswary. also wants to encourage the growing of a variety of mushrooms. can be cultivated locally and are not obtained from the wild.” she added. She said.. even if these are displayed on shelves beside grey and white oyster mushrooms. They can be grown locally and dried easily to enhance shelf life. collaborating with the Department of Agriculture (DOA).. . . .“Research has shown that black jelly mushroom lowers cholesterol levels and lipid concentration in blood. auricula judae) for a couple of weeks prior to it because they apparently thin the blood and prevent blood clotting. calcium and zinc. black jelly. fibre. . Professor of Biotechnology and head of the Mushroom Research Centre (MRC) at the University of Malaya’s Institute of Biological Sciences. and are rich in protein. consumers still make a beeline for traditional ones. IF you are scheduled for an operation. are not toxic.. but it is a matter of teaching them that these also have loads of nutrients for wellness. .. .” she said. This is surprisingly true.

Moreover. a grower in Tanjung Sepat. . According to Cheng. . The yellow oyster may also take about a month. another pressing issue local growers face is how to identify good.“We hope to promote mushrooms for wellness via seminars..” she said. Vita Agrotech.. MRC and DOA. Why is spawn quality so important to mushroom growers? Associate Professor Dr Noorlidah Abdullah explained: .. which she co-founded with her husband. collaborating with local universities and the DOA in research and development of its medicinal values and training new growers. is a leader in mushroom cultivation and marketing in Malaysia. . exhibitions and fairs with the MAM.quality spawn culture for mushroom cultivation. Cheng Poh Guat. agrees that it is not easy for small growers to grow or sell the more unusual mushrooms. while the black jelly mushroom takes 1½ months to bear fruiting bodies. . different species have different characteristics and yields. species like the monkey head mushroom take three months to yield compared to oyster mushrooms which are quicker to cultivate and result in a bigger yield. and the grey oyster up to 2½ months.. She said that apart from being restricted in the choice of mushroom to grow.. “It is just not wise to invest time and effort into growing something unless they can sell it. Cheng’s company.” . Selangor for 20 years. White oyster mushrooms take up to 30 days to bear fruiting bodies.

University of Malaya.. To prepare this culture. call Zainon Ariffin at 013-341-8202. from Sunday to Feb 11. Selangor. . Rose.” .. not even the right species you want.. the seed to the plant. That would mean a loss of RM500 and also more money to purchase new spawn bags. contaminated spawn or worse. Zainon Ariffin and Norlian Mohd Ali... . have been growing oyster mushrooms for three years. said it was not always possible to buy good spawn.” . .“The first stage of mushroom cultivation is to produce the spawn. . She said the mushroom growers had requested that the MRC and MAM conduct a workshop this month to teach them all about spawn production. Fellow grower Rose Kamsiah Kamaruddin said that learning to differentiate between good and bad spawn makes the difference in the capital outlay needed to cultivate mushrooms. For details on the spawn workshop.50.” Zainon said. The workshop will take place at the Institute of Biological Sciences.. Imagine if all the spawn purchased was of poor quality. Black Jelly mushrooms: . Good quality spawn results in a higher yield.“It is difficult for the untrained eye to recognise what is a good new spawn and we need to be able to do so. respectively. “We will teach them how to prepare it and also recognise what good spawn looks like. Two hundred bags of spawn will cost RM500. you need to learn special techniques or end up with poor quality. 1.“Each packet of spawn costs about RM2. who operates Bumi Agrotech in Banting. Types of mushrooms . Two mushroom growers from Batang Kali. They say that the workshop on spawn production eventually gave them better yields. producing daily mushroom yields of 60kg and 30kg....” .

suppresses cancer recurrence. breaks up blood clots. anti-viral. anti-allergic. 6. regulates blood pressure. anti-gastric. stomach. colorectal and cervical cancer. University of Malaya.. 4. Button mushrooms (Agaricus Brasiliensis): Suppresses tumours.. . ... repairs neurological trauma from strokes. potential treatment for degenerative disorders such as dementia and peripheral nerve regeneration. increases immune system. toxic to tumour cells. skin. Mei 07. improves immune system. inhibits tumour growth and anti-oxidant. 2009 Mushrooms 'could be key to fighting flu' . regulates blood pressure. 2. lowers blood pressure.Anticoagulant. hypocholesterolemia and hypolipidemia.. Faculty of Science. Ling Zhi mushrooms: Prevents and treats cancer. anti-cancer properties or acts as immunotherapy for lung. . anti-thrombotic. Mushroom Info at 14:19 1 comments Reactions: Khamis. Alzheimer’s. anti-cancer. Golden Needles / Enoki mushrooms (Flammulina velutipes): Increases immune system.. 7. . anti-inflammatory. anti-ulcer properties. . antiinflammatory. Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan. Shiitake mushrooms (Lentinus edodes): Contains Lentinan. . anti-fungal and anti-viral. breast. .. 3. anti-inflammatory. Source: Medicinal Properties of Edible Mushrooms by the Department of Agriculture Malaysia and Institute of Biological Sciences. strengthens immune system. anti-viral. Oyster mushrooms: Blood regulation. anti-bacterial and anti-oxidant. Monkey Head mushrooms: Stimulates nerve growth. anti-bacterial and antitoxical. anti-oxidant and alleviates weight reduction. improves motor and muscle response pathways. alleviates asthma and respiratory problems. 5. lipid concentrations and glucose levels.

carried out at Tufts University in Massachusetts.. particularly swine . studied what happened to people's immune systems after eating white button mushrooms.. The research. "Further studies involving influenza infection are now under way to test these findings..Scientists believe mushrooms may be a secret weapon in the fight against flu. Mr Cardwell said the current trials are examining the impact of different mushroom intake levels against the flu virus. Mushrooms also improved hormone-like proteins called cytokines that play an important role in defending the body against viral infections and tumours. . . saying: "Laboratory research found the intake of mushrooms may promote innate immunity – the body's first line of defence – against viruses." . Mushrooms improve hormone-like proteins called cytokines that play an important role in defending the body against viral infections and tumours Photo: GETTY New research shows that eating mushrooms can help fight off infections and viruses by boosting the body's natural immune system... He added: "What they are essentially looking for is how mushrooms – one of Nature's true superfoods – can be used as a real food 'elixir of immunity' to help prevent influenza." . Mr Cardwell said concerns over the impact of influenza... . .. America. Dietitian Glenn Cardwell welcomed the research. . Last Updated: 2:12PM BST 06 May 2009 ..

such as the mushroom. The research has been published in The Journal of Nutrition. .. are a healthier long term choice. highlighted the need to eat a balanced diet including foods that can naturally boost the immune system. "While it is always tempting to reach for a quick fix vitamin or medical supplement.flu. .uk Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 14:39 1 comments Reactions: Selasa. April 28. real food alternatives.co. -Telegraph. 2009 Keratan Akhbar Projek Satu Kampung Satu Industri .." he said.

Cendawan Puchong.Berita dan liputan sekitar Majlis Perasmian "Projek Satu Kampung Satu Industri" oleh Cendawan Puchong yang disiarkan dalam akhbar Sinar Harian edisi Selangor / Kuala Lumpur. Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan.. Projek Satu Kampung Satu Industri at 19:27 0 comments Reactions: Jumaat. 28 April 2009 . April 17. 2009 Nabil usahawan cendawan berjaya .

Justeru. inilah yang membuatkan saya berani menanggung risiko untuk mempelbagaikan jenis perniagaan yang saya usahakan. antara pelanggan utama mereka ialah pengusaha restoran tomyam."katanya.Jalankan kajian hasilkan benih terbaik .. . Nabil kemudiannya yakin dengan keputusannya untuk membuka ladang cendawan. dia memilih mengusahakan ladang cendawan kerana melihatkan potensinya yang besar walaupun mempunyai perniagaan lain yang membabitkan pengangkutan. Katanya. kemudahan dan sokongan daripada kerajaan turut menjadi factor utama merancakkan perusahaan cendawan. Begitu juga halnya dengan pemilik Nas Agro Farm. MUHAMMAD KHAIRIL S ISWAN Sinar Harian 16 April 2009 . isterinya Surina Saad. Tun Abdullah Ahmad Badawi. Selain itu. Tidak hairanlah."katanya. Selain menjadi ramuan dalam masakan popular Thai itu. Nabil Sanusi. Menurut beberapa pengusaha cendawan yang ditemui. . Idea mengusahakan cendawan ini bermula daripada isteri saya yang berminat dalam bidang pertanian. . Menurut beliau. seiring dengan sokongan daripada mantan Perdana Menteri. .. 38... . lading cendawan kini menjadi pilihan golongan pengusaha. Saya melihatkan perniagaan dalam bidang pertanian tidak menerima kesan kegawatan. sanggup berhenti kerja sebagai akauntan sebuah syarikat perakaunan di Shah Alam. Krisis kegawatan ekonomi 1998 memberi banyak pengajaran kepada saya dalam menghadapi dunia perniagaan. cendawan juga sedap digoreng setelah disalut dengan tepung. CENDAWAN kini mendapat permintaan tinggi di seluruh negara. .

. Dengan keluasan ladang yang ada sekarang.Bagi mewujudkan kelainan. ladang ini diubah suai menjadi lokasi tanaman cendawan berdaya saing berkonsepkan taman. Menurutnya."katanya. . cendawan ini akan dituai sebanyak tiga kali iaitu pada tengah hari.. penjagaannya memerlukan ketelitian ditambah persekitaran bersih supaya cendawan ini tidak menghidap penyakit yang boleh memudaratkan. tidak dapat tingkat pengeluaran . Walaupun dijalankan dalam skala yang agak besar. penanaman cendawan memerlukan ruang yang berbumbung bagi memastikannya tidak terdedah kepada hujan dan pencahayaan matahari melampau selain memerlukan kelembapan serta suhu yang sesuai bagi membolehkan sporanya membiak dengan lebih pantas dan subur. isterinya banyak memberi idea dan nasihat serta menjadi tulang belakang projek penanaman cendawan yang diusahakannya..Permintaan produk berasaskan perabot kayu kini menurun disebabkan kegawatan ekonomi menyebabkan permintaan habuk kayu yang hanya boleh didapati di kilang pembuatan perabot tidak dapat dipenuhi. . setelah mengikuti kursus yang diperkenalkan rakannya di Universiti Putra Malaysia (UPM) mengenai tanaman cendawan. Beliau yang mempunyai Ijazah Perakauan United Kingdom berkata. namun beliau menggunakan system penuaian secara harian di mana pada setiap hari. . ladang cendawan miliknya seluas 0. ia mampu mengeluarkan hasil sebanyak 200 kilogram sehari namun Nabil meminimumkan pengeluarannya kepada 70 ke 80 kilogram sehari disebabkan beberapa masalah yang tidak dapat dielakkan. Disebabkan saya mempunyai tugasan lain.. Menurutnya."katanya. Ladang Nas Agro Farm . petang dan malam. . kebanyakan urusan ladang dijalankan oleh isteri namun saya masih meluangkan masa sekurangkurangnya sekali sehari menjenguk keadaan di ladang bersamanya. Kurang habuk kayu.5 hektar diusahakan di atas tanah milik keluarga di Sepang.. dia mula mengorak langkah meneroka bidang ini. . Walaupun tanaman cendawan agak sukar untuk dijaga disebabkan sifatnya yang sensitive dan mudah dijangkiti penyakit. Menurutnya.Menurut Nabil. Kata Nabil.. disebabkan sifat cendawan yang sensitive."katanya. saya tetapkan tekad meneruskan perniagaan ini berkat dorongan daripada isteri dan keluarga. antara masalah tersebut adalah kekurangan habuk kayu di mana bahan tersebut menjadi asas utama tanaman cendawan.

penyelidikan terhadap pembenihan cendawan turut dijalankan sendiri di ladangnya di mana beliau membina makmal ujian bagi mendapatkan benih cendawan terbaik. Walaupun terdapat 16 spesies cendawan sesuai ditanam di Malaysia."katanya..mengeluarkan cendawan tiram kelabu atau nama saintifiknya Pleurotus sajor-caju disebabkan cendawan jenis ini popular dan mendapat permintaan yang tinggi di pasaran tempatan kerana harganya yang agak murah. Dengan menggunakan modal sendiri sebanyak RM200. . . "Walaupun saya meningkatkan pengeluaran sehingga ke tahap maksimum. . .. Menurut Nabil. Menurut beliau.. . Biasanya pembeli dan pemborong perlu menempah terlebih dahulu cendawan. "katanya. Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 14:40 0 comments Reactions: .. selain jualan terus dari ladang turut dilakukan. Nabil turut menyarankan supaya lebih ramai petani menceburi bidang ini dan beliau sanggup menjadi pembekal selain kursus kepada mereka yang berminat. .. dia dan isterinya memulakan perniagaan ini dengan membina bangunan dan kelengkapan asas yang kemudiannya diubah suai mengikut kesesuaian sehingga hari ini. untuk perancangan masa depan dia merancang membangunkan pusat penyelidikan cendawan di Sabah tidak lama lagi."katanya. Penanaman cendawan menggunakan proses tisu kultur dan kajian yang saya jalankan ini akan mendatangkan hasil menggalalakkan. saya sedang mengusahakan untuk mencari variety baru bagi mempelbagaikan cendawan yang ada di negara ini. permintaan terhadap cendawan tidak akan dapat dipenuhi dan pasaran saya kini hanya untuk di sekitar Sepang sahaja. Menurut Nabil. ladang ini mempunyai sembilan dan diuruskan dengan sistematik di mana seripa pekerja mempunyai tugas khusus dan dipantau oleh seorang ketua.000.. cendawan jenis ini paling mudah untuk dibiakkan dan buat masa ini. Cendawan ini dijual dengan harga RM7 sekilogram dan mendapat sambutan yang sangat baik disebabkan masakan berasaskan cendawan kini popular dalam kalangan restoran selain rasanya yang enak serta berkhasiat.

. kini Asmawi bergelar usahawan apabila berjaya mengeluar dan memasarkan cendawan sebanyak 130 hingga 150 kilogram sehari. 33 . Peringat. . KENIKMATAN yang diperoleh hasil berbudi dengan tanah sukar diluah dengan kata-kata. . Kuala Lumpur ini. . Bersama adik iparnya Azuddin Zakaria. rasa cinta itu mula bercambah tetapi saya keliru membuat keputusan. saya nekad terjun dalam bidang pertanian apabila tanaman cendawan di dua buah bangsal menunjukkan potensi memberangsangkan dan memberi pulangan berbaloi. ''Seperti cinta yang baru berputik apabila aktiviti suka-suka membina dua rumah cendawan di kampung mula mengeluarkan hasil dan berpotensi untuk dimajukan. .Jumaat. ''Bagaimanapun lepas setahun." ujar lulusan kejuruteraan di Institut Jerman-Malaysia (GMI). Kota Bharu Kelantan. . 33. Bagaimana pun kerjaya sebagai jurutera projek menyebabkan Mohd Asmawi Mohamed Noor. Apatah lagi seronok melihat hasil yang membanggakan dan mampu pula menggantikan pergantungan makan gaji selama 10 tahun. sukar membuat keputusan sama ada meletakkan jawatan atau membabitkan diri sepenuhnya sebagai penanam cendawan di kampung halamannya. di Padang Salim. Mac 27. 2009 Bekas jurutera jadi tauke cendawan Oleh RAHANA MD .

. walaupun di peringkat awal. Selangor ke kampung sebelum meletakkan jawatan pada tahun 2006. Mendapat sokongan daripada Agro Bank dengan memberi modal pinjaman sebanyak RM250. . dia bekerjasama dengan Jabatan Pertanian negeri menganjurkan kursus penanaman cendawan kepada mana-mana pihak yang berminat selama tiga hari dengan yuran RM150 seorang.000 polibeg yang disusun atas rak-rak secara bertingkat.Di samping itu. Asmawi turut menerokai bidang baru sebagai pembekal anak benih cendawan yang telah siap diisi dalam polibeg dengan harga RM1. kami berkongsi pengalaman kepada pihak yang berminat menyertai bidang penanaman cendawan. membekalkan anak benih. dia dan rakan kongsi kosong dengan ilmu dan kemahiran mengendalikan projek tanaman cendawan tetapi minat dan kesungguhan untuk menjayakannya terbit secara semulajadi. . ." katanya. Menceritakan pengalaman mengusahakan cendawan. bermodal daripada poket sendiri.20. . . buat masa ini terdapat enam rumah cendawan yang tapak asal merupakan tanah terbiar di kampung. Akuinya. Bermula dengan dua rumah diperbuat dari bangsal kayu berdinding dan beratap nipah seluas 20 kaki lebar dan di tepi rumah ibunya.000 sejak dua tahun lepas. membina rumah cendawan serta khidmat kewangan. ." katanya. ''Di bawah syarikat Nutri Agrotech Enterprise. Asmawi berkata banyak perkara baru yang jauh menyimpang daripada kerjayanya selama ini dipelajari namun perbezaan itu menarik perhatiannya. ''Dalam kursus tersebut. Lokasi operasi cendawannya kebetulan berhampiran dengan kilang . Sejak akhir tahun lalu pula." ujarnya. Asmawi mengusahakan tanaman cendawan tiram kelabu dan bercadang menambah jenis black jelly pada masa hadapan. ''Dalam sebuah rumah cendawan seluas 20 kaki lebar dan 40 kaki panjang yang dibina daripada rangka besi dan kanvas mampu memuatkan 15. mendedahkan teknik serta proses tanaman." katanya. saya galakkan menyertai kursus berkaitan manakala saya pula lebih dalam bidang pemasaran walaupun awalnya setiap minggu berulang alik dari tempat kerja di Shah Alam. Mohd. . . . ''Azuddin yang menjadi rakan kongsi.

cantik dan apabila dimakan rangup dan manis. ''Diikuti dengan proses mematikan bakteria selama tujuh jam dengan cara mengukus dan disejukkan selama 12 jam. ''Selepas itu setiap beg disuntik dengan benih dalam bilik bersih dan berhawa dingin sebelum mengalami proses pemeraman selama 55 hingga 60 hari dan disusun secara mengiring atas rak di dalam rumah. selepas hari ke tiga dan ke empat hasil boleh dipungut. proses pemeraman memerlukan pemantauan kerana biji benih mudah dicuri tikus yang gemar memakannya dengan cara mengorek dari hujung beg. Asmawi memperoleh habuk kayu getah malah telah membantu pihak pengurusan kilang melupuskan bahan buangan tersebut dalam bentuk kitar semula. ''Selain itu. . . . pengusaha juga berhadapan dengan penyakit kulat hijau atau green mould dan kulat berwarna oren atau neuro spora yang menyerang isi dalam kampit menyebabkan seluruh beg tersebut berubah warna. . . . tanaman yang memerlukan kawalan suhu sinar matahari itu boleh dikutip hasilnya selama tujuh kali berturut-turut sebelum direhatkan selama 15 hari sebelum hujungnya ditutup semula untuk memberi peluang kepada kampit lain mengeluarkan hasil." ujarnya. . . . ''Proses tanaman cendawan memerlukan penggunaan habuk kayu getah yang dicampur dedak padi. Selepas dua bulan katanya. Tambah Mohd. ''Hari ke tiga paling cantik sebelum bahagian tepi kelopak cendawan berombak dan pecah dengan cara mencabut keseluruhan daripada muncung beg. Asmawi.memproses kayu turut memudahkan Mohd. Asmawi. . . ''Setiap polibeg mengeluarkan 200 hingga 300 gram hasil dan bergantung kepada kesuburan benih yang akan dikutip mengikut permintaan dan keadaan kelopak cendawan itu sendiri. putik atau kudup cendawan yang dikenali sebagai mycelia akan memenuhi ruang atas kampit terjuntai keluar. . ''Beg yang dijangkiti mesti diasingkan kerana ia mudah berjangkit dan menyebabkan gagal mengeluarkan hasil. Menurut Mohd. kapur dan air yang dimasukkan ke dalam beg media. Hari ke empat cendawan pada peringkat maksimum dengan kelopak lebih segar." jelasnya." ujarnya.

. Tanaman cendawan adalah antara industri semakin berkembang di Malaysia kerana iklim dan cuaca negara ini bersesuaian bagi menanamnya secara komersil. . -Utusan Online Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 14:07 0 comments Reactions: Rabu. .. selain ada jenis tanaman itu yang boleh dijadikan ubat bagi merawat penyakit tertentu. Oleh Ahmad Fiesal Othman Petikan daripada : Berita Harian.. 3 Januari 2009 . malah ia juga mengandungi banyak khasiat untuk kesihatan. .Mohd. ... Permintaan terhadapnya yang cukup menggalakkan serta harga yang tinggi di pasaran menjadikan cendawan semakin mendapat tempat di kalangan ." katanya. 2009 Tanaman cendawan semakin diminati 20. Cendawan bukan sahaja enak dimakan dengan pelbagai jenis masakan.. sebanyak empat rumah lagi akan ditambah untuk memenuhi permintaan yang cukup menggalakkan daripada pembekal dan orang ramai.. ''Tahun ini.000 pengusaha bumiputra sertai usaha penanaman komersil yang menawarkan hasil lumayan. . Asmawi yang mempunyai pembekal tetap menjual secara borong RM5 sekilogram (harga pasaran RM8 hingga RM10 sekilogram) untuk pasaran pasar basah dan pasar tani berhampiran. Januari 07.

Pengurus operasinya. .pengusaha tempatan dan dianggarkan ketika ini ada kira-kira 20.. (Efektif Mikrob-teknologi Jepun).. Selangor. . berkata Mofamag Resources membekal cendawan tiram kelabu atau nama saintifiknya ‘Pleurotus Sajor-caju’ serta menawarkan khidmat kursus intensif memproses. beberapa syarikat menawarkan kursus cara penanaman cendawan dan antara yang popular ialah Mofamag Resources di Puchong. kami mempunyai kapasiti pengeluaran kira-kira .500 species cendawan secara keseluruhannya tetapi cendawan yang paling popular ialah cendawan tiram. penanaman cendawan mampu menjana pendapatan lumayan berikutan penawarannya yang kurang berbandibg permintaan selain harganya yang agak mahal di pasaran iaiatu antara RM10 hingga RM15 sekilogram bagi cendawan tiram. menanam.M. Katanya. ... Beliau berkata. . .000 pengusaha bmiputera menceburi bidang itu. "Untuk benih cendawan. Berikutan potensinya. Mofamag Resources menawarkan kursus intensif memproses. menanam dan menuai cendawan tiram selain membekal beg atau bongkah cendawan berbenih (polybag) yang dikenali sebagai ‘beg media’ yang sedia mengeluarkan hasil. menuai cendawan tiram secara teori dan praktikal menggunakan kaedah pembajaan E.. Zulkifli Arif Mohd Hanafiah. .. ada kira-kira 2. . "Mofamag Resources menyediakan khidmat A-Z (keseluruhan) untuk tanaman cendawan iaitu dari kursus yang disertai teori dan praktikal hingga kepada membekal benih dan nasihat serta kepakaran dan kelengkapan untuk memulakan perusahaaan tanaman cendawan..

rumah peram dan rumah hasil. .. cendawan tiram kelabu sebenarnya mempunyai khasiat mampu mengawal atur darah-antitrombotik. . proses di rumah hasil agak rumit dan memerlukan penelitian kerana di situlah cendawan akan bercambah dan membesar sebelum dipetik. "Beg media yang menunjukkan pertumbuhan positif iaitu berisi cendawan kelabu seakan-akan putih yang banyak akan dipindahkan ke rumah hasil...” katanya dalam satu temubual di Puchong... proses di rumah peram dianggap paling kritikal kerana pekerja dan bilik mestilah bersih serta perlu disembur ubat pembasmi kuman sebelum beg media dimasukkan ke situ dan diletakkan di rak peram. . . manakala yang bertukar warna oren atau hitam akan disingkirkan kerana dikategorikan sebagai rosak." katanya. Mereka yang beminat menyertai kurus tanaman cendawan dianjurkan . merencatkan tumbesaran tumor dan sebagai antioksida serta aktiviti pelindung gen. Zulkifli yang mendapat latihan dan bimbingan dalam bidang penanaman cendawan daripada Jabatan Pertanian berkata. "Cendawan mempunyai jangka hayat tiga bulan (semusim) dan setiap beg media mampu mengeluarkan enam kali hasil dalam tempoh berkenaan. selain menjadi masakan digemari. Beliau berkata proses tanaman cendawan adalah mengikut tiga peringkat 'rumah' penghasilan iaitu rumah proses. merendahkan kan tekanan darah dan kandungan glukosa serta lipid. . Zulikifli menjelaskan.. Katanya.”katanya... Beliau tidak menafikan wujud juga risiko tanaman musnah dan rosak akibat dijangkiti penyakit dalam mengusahakan penanaman cendawan sekiranya ia tidak dijaga dengan baik serta tidak mempunyai pengetahuan cukup berkaitannya.40 satu beg dan perkhidmatan penghantaran adalah percuma untuk kawasan lembah klang. . tetapi risikonya amat kecil. . syarikatnya mula menawarkan kursus penanaman cendawan yang disertai dengan teori dan praktikal secara kecil-kecilan sejak 2005 sebelum aktif mengusahakan sejak setahun lalu.20. baru-baru ini. .000 bongkah cendawan sebulan yang dijual pada harga RM1. . Katanya.. meningkatkan system imunisasi badan melawan jangkitan virus dan bakteria.

..Mofamag Resources atau mendapatkan benih cendawan boleh melayari http://cendawanpuchong.com/.blogspot. .

2009 Teknologi majukan industri cendawan .. Nota Cendawan Global: Saya mengucapkan tahniah buat rakan bisnes saya En. Kursus Cendawan at 15:01 0 comments Reactions: Jumaat... Ternyata industri ini mempunyai potensi yang besar untuk diusahakan.. .. Satu contoh sikap seorang usahawan yang boleh berjaya pada masa hadapan. Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan." . Zulkifli Ariff Mohd Hanafiah Pengurus Operasi Mofamag Resources ."Penanaman cendawan mampu menjana pendapatan lumayan berikutan penawarannya yang kurang berbanding permintaan selain harganya yang agak mahal di pasaran. . Zul sebab dah masuk paper atas usaha dan komitmen beliau dalam bisnes cendawan.. Januari 02.

sambal cendawan dan juga serunding cendawan. industri berkenaan mampu untuk berkembang disebabkan ia menerima permintaan yang sangat menggalakkan dari kalangan pengguna. .. AKTIVITI penanaman cendawan kini semakin mendapat sambutan yang menggalakkan dari kalangan pengusaha bidang pertanian.. ia memerlukan sokongan dan bantuan dari pelbagai pihak untuk memastikannya terus berkembang. Namun. Ini kerana tumbuhan dari spesies kulat tersebut bukan sahaja boleh digunakan sebagai makanan. program tersebut juga telah menunjukkan demonstrasi memasak resipi cendawan. penjagaan kit cendawan segera dan teknik penanaman cendawan kepada para pengunjung. Bagi mencari platform bagaimana aktiviti penanaman cendawan dapat diperkembangkan melalui penggunaan teknologi dan inovasi terkini.Oleh NAZRUL AZIM SHARUDDIN . Selain jualan dan pameran cendawan. ... . disebabkan industri tersebut masih baru di negara ini. .. Sebenarnya.. . malah ia turut digunakan untuk menghasilkan makanan hiliran lain seperti jus. Universiti Malaya (UM) baru-baru ini telah menganjurkan Persidangan Dan Pameran Cendawan Malaysia 2008 (MMCF 2008). Program yang dikelolakan oleh Pusat Penyelidikan Cendawan (MRC) UM itu telah mendapat kerjasama dari Persatuan Cendawan Malaysia (MAM) dan juga Jabatan Pertanian. .

. melalui persidangan seperti itu. biodiversiti. Menurut Timbalan Dekan Penyelidikan Fakulti Sains UM. Setakat ini. China. golongan seperti pakar-pakar. . Antara aktiviti yang boleh dilaksanakan adalah seperti seminar.. rakyat Malaysia perlu mengamalkan memakan cendawan kerana selain mempunyai khasiat yang tinggi. baru-baru ini. Dr. Prof... Pengerusi jawatankuasa penganjur persidangan berkenaan. Negara kita perlu mengambil pengalaman dari negara-negara pengeluar cendawan seperti Jepun. pertanian dan alam sekitar.. MRC telah menghasilkan beberapa kepakaran sistematik melibatkan industri cendawan dari segi bioteknologi. Vikineswary berkata. .. ia bukan sahaja bergantung kepada teknik pelaksanaannya. . Dr... .'' katanya. penyelidik dan juga pengusaha dapat bertukar-tukar pendapat untuk memajukan sektor tersebut melalui sumber-sumber yang ada. "Ia juga bakal memberi manfaat kepada ekonomi negara dan berpotensi untuk menyumbang kepada jaminan kualiti makanan serta kesihatan masyarakat. . kesihatan. . Menurut beliau.. Prof. . .. bengkel." katanya selepas merasmikan program tersebut di Kuala Lumpur. pesta dan juga perkhidmatan bantuan kepada pengusaha yang berminat. Antara jenis cendawan yang di tanam di Malaysia adalah dari spesies tiram kelabu. "Inisiatif seperti ini secara tidak langsung dapat mempromosikan penyelidikan dan pembangunan cendawan melalui aplikasi. malah perkongsian kerjasama dengan negara-negara lain juga penting agar ia dapat dilakukan dengan berjaya melalui pelaburan kos yang efektif. tiram putih. Rauzah Hashim. Untuk membangunkan industri berkenaan. ... "Makan cendawan secara segar adalah paling digalakkan bagi mendapatkan keseluruhan nutriennya. ia juga mempunyai kebaikan dari segi kesihatan.. kerjasama antara universiti dan institusi pengajian tinggi (IPT) juga penting bagi mewujudkan pelbagai aktiviti dalam kajian mengenai penanaman cendawan. Amerika Syarikat dan juga New Zealand. Sementara itu. bagi merangsang pertumbuhan industri berkenaan. . jeli hitam dan juga bunga kubis.

peranan persatuan dan badan penyelidik adalah sangat penting bagi meningkatkan stimulasi pembiakan dan seterusnya mengekalkan khasiatnya... sebanyak 334 ladang cendawan telah diusahakan di negara ini yang melibatkan tanaman secara komersial dan juga secara persendirian. Sehingga penghujung tahun lalu. Sumber: Utusan Malaysia . tidak semua spesies cendawan boleh ditanam di Malaysia kerana proses pertumbuhan dan khasiat cendawan adalah bergantung kepada iklim sesebuah negara. agensi-agensi seperti Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI)... . .Mengambil contoh UM. . Selain itu. Secara keseluruhannya. Sementara itu.. mereka ada menjalankan usaha sama dengan beberapa universiti dari luar negara seperti New Zealand dan San Francisco dalam bidang-bidang berkaitan. Jabatan Pertanian. Justeru. Sebenarnya. universiti tersebut juga melatih lebih kurang 50 pelajar siswazah yang berminat untuk mendalami kajian cendawan dalam pelbagai aspek. Johor merupakan negeri yang paling banyak mempunyai ladang penanaman cendawan dengan jumlah keseluruhan 67 ladang.'' jelasnya. teknik penanaman selain mencari spesies-spesies baru di dalam hutan untuk penyelidikan yang lebih terperinci... terdapat enam syarikat yang melaksanakan projek berkenaan dalam skala yang besar iaitu melebihi 500 kilogram (kg) sehari manakala 57 syarikat melakukannya secara sederhana yang melibatkan hasil 50 hingga 500 kg sehari. Daripada jumlah itu. . Di samping itu.000 kg setiap sahari. "Kajian-kajian yang dijalankan adalah seperti kandungan enzim di dalam cendawan. . persatuan-persatuan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) juga harus memberi sokongan penuh terhadap usaha berkenaan. untuk mencari kesesuaian berkenaan. negara kita menghasilkan sebanyak 24. . sebanyak 260 pengusaha pula melaksanakannya secara kecil-kecilan dengan hasil yang dikeluarkan kurang daripada 50 kg sehari.000 kg cendawan sehari dan jumlah itu tidak mampu menampung permintaan yang tidak kurang dari 50. . ..

. . Malah. November 28.. yang banyak didapati pada kayu reput. Itu senario dulu tetapi dengan perkembangan sektor pertanian yang semakin memberangsangkan. dengan perkembangan bidang bioteknologi. Berdasarkan statistik 2005.. seorang penduduk negara ini makan hanya 324 gram setahun dengan keperluan sebanyak 8. .com.. 2008 Bekas doktor tanam cendawan shiitake Oleh LAUPA JUNU Slaupa. dalam hutan dan seperti kata pepatah.Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 15:20 1 comments Reactions: Jumaat. Dengan kata lain. . .. Cendawan satu ketika dulu hanyalah tumbuhan liar.junus@utusan..424 tan setahun. atas tanah. ramai menyedari bahawa cendawan sebenarnya satu tanaman industri yang berpotensi untuk menjana ekonomi. ciri-ciri tersebut menjadikan tumbuhan tersebut tidak mempunyai nilai komersial dan hanya penting untuk makanan semata-mata. kelihatan selepas hujan. cendawan juga boleh dianggap penyumbang kepada bidang tersebut kerana mempunyai nilai perubatan yang tinggi.my .

. . adalah individu yang bertanggungjawab menggerakkan industri tanaman tersebut sedangkan pada masa itu... Pleurotus florida (tiram putih) dan Pleurotus sajor-caju (tiram kelabu). Ketika ini. butang dan oyster. Ketika itu. berkata.. “Bagaimanapun. Pleurotus flabellatus (tiram merah jambu).. Ketika di sana. cendawan lain yang tidak kurang mendapat tempat di kalangan pengusaha tanaman tersebut ialah shiitake. . Mereka memulakan perusahaan tersebut dengan modal RM50. Jabatan Pertanian bagaimanapun menyasarkan penggunaan cendawan sebagai makanan sebanyak dua kilogram setahun. Hericum erinaceum (cendawan bunga kubis) Pleurotus cystidiosus (abalone). tidak ramai berminat dengan tanaman cendawan. . Kedah sejak 1985 lagi. . Pleurotus citrinopileatus (tiram kuning). Doktor perubatan terbabit. seorang doktor perubatan dan keluarganya berjaya mengusahakan tanaman tersebut di Gunung Jerai.35. (Ling zhi).000 daripada simpanan sendiri. Buktinya.. Flammulina velutipes (jarum emas) dan Agarcius braslllensis (cendawan butang). bapanya. Spesies lain termasuk Ganoderma sp. Dr Shirley Ooi. . Cendawan shiitake katanya lebih kejap daripada segi teksturnya. . . bapanya mengambil keputusan untuk memberi tumpuan kepada spesies shiitake selain butang. dia mendapat tahu bahawa selain brazil.. . cendawan shiitake antara yang popular dan ia mendorongnya untuk meneruskan projek tersebut. tidak ... orang Malaysia tidak minat tanam cendawan ketika itu dan bapa saya hampir putus asa. Ooi Chooi Liang.’’ katanya ketika ditemui baru-baru ini.. Beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran ke Kanada pada 1996 dan meninggalkan ayahnya untuk meneruskan perusahaan tanaman tersebut... .. Schizophyllum commune (cendawan kukur). Tidak lama selepas itu. sebagai permulaan bapa saya menanam 15 spesies cendawan termasuk cendawan brazil. Selain cendawan tiram kelabu yang popular sekarang. pelbagai cendawan yang popular ditanam di negara ini antaranya Auricularia sp (telinga kera /jeli hitam).

. Kaedah menanamnya lebih kurang sama dengan cendawan lain seperti tiram kelabu yang juga menggunakan polibeg tetapi perlu ditegakkan. . kerja menyediakan bahan untuk menanam cendawan tersebut melibatkan banyak perkara kerana ia merupakan spesies yang sensitif dan memerlukan keadaan bersih terutama semasa inokulasi. Tanaman cendawan yang diusahakannya juga tidak menggunakan tahi lembu dan lebih mesra alam iaitu kurang populasi bakteria. air.. proses adaptasi dengan persekitaran di Gunung Jerai menjadikannya sebagai cendawan hibrid gunung tersebut. “Sejak itu saya yakinkan bapa saya supaya memberi tumpuan kepada shiitake yang bermula pada 1997. batang tebal dan kejap serta mempunyai insang tertutup untuk proses kultur tisu. Namun katanya.” ujarnya. kalsium karbonat dan satu ramuan rahsia. . Katanya benih tersebut mestilah yang berbunga besar. masak lemak cili api dan serunding.renyuh. Benih yang digunakan pula dipilih daripada jenis yang bermutu. “Orang gemar menggunakannya sebagai makanan tambahan. Justeru. benih seharusnya diambil daripada generasi ketiga. . .. Selain itu.. meskipun shiitake berasal dari Jepun. beliau kembali ke tanah air untuk meneruskan projek tersebut bersama bapanya dan nasib mereka bertambah baik apabila salah seorang anggota keluarga mereka bersetuju melabur RM1 juta pada 2005.... . .. tidak berbau dan rasanya juga macam daging. Bahan yang digunakan termasuk dedak. Bagi membolehkan ia menghasilkan keluaran lebih baik.... Ia juga mempunyai nilai perubatan. Shiitake atau nama saintifiknya Lentinus edodes mengandungi lentinan iaitu sejenis sebatian anti kanser dan membantu mengurangkan kesan tumor dan tanpa kolesterol. . . ia perlu diubah kepada media oat terlebih dahulu dari kultur tisu . . Selepas berkhidmat sebagai doktor di Kanada.

agrobio_future. Kawasan ladang tersebut yang kini beroperasi atas nama syarikat AgroBio Future berkeluasan 10 ekar menjadi bukti kesungguhannya menceburi bidang pertanian selepas meninggalkan kerjaya sebagai doktor. pengeluarannya hasil ladangnya kini mencecah 150 kilogram sehari dan ia banyak di pasarkan ke pasar raya-pasar raya besar. ... Baja tersebut digunakan untuk tanaman 25 jenis sayur-sayuran yang turut diusahakannya seperti brokoli di kawasan tersebut.. Selepas sekian lama. apabila cendawan muncul di mulut polibeg dalam tempoh tujuh hingga sepuluh hari dan ‘rehat’ selama 20 hari.. Mengenai penjagaan pula katanya. beliau bercadang mengembangkan perusahaan tersebut kepada bioteknologi berkaitan farmasutikal dengan memanfaatkan sebatian lentinan tersebut. beliau juga memanfaatkan media tanaman cendawan tersebut untuk menghasilkan baja kompos.. . Untuk maklumat lanjut boleh didapati di www. “Saya ingin menasihati mereka yang ingin menceburi perusahaan cendawan supaya menjaga kualiti dan mencari pasaran terlebih dahulu. . Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 19:53 0 comments Reactions: Catatan Terbaru Catatan Lama Laman utama Langgan: Catatan (Atom) a> . . Menurutnya. . Polibeg shiitake perlu diletakkan menegak bagi membolehkan misellium nya bergerak dari atas ke bawah dan kemudiannya membentuk koloni. ia perlu disiram dalam keadaan polibeg tertutup dan terbalikkan dan akan cendawan akan muncul semula pada hari kelima.. . Selepas 20 hari. Pada masa sama.sebelum ditanam sepenuhnya kerana dengan cara ini peluang hidup lebih tinggi berbanding terus kepada kultur tisu. Ia boleh menghasilkan cendawan dalam tempoh tiga atau empat bulan sebelum memulakan penanaman baru.com.

Kursus Cendawan Yuran Penyertaan RM200 VCD Teknik Cendawan RM40 termasuk pos (promosi untuk bulan November) Global Kit .

RM70 termasuk pos Ebook Cendawan Pelan Bisnes Cendawan Klik Gambar untuk Download .

CENDAWAN kini mendapat permintaan tinggi di selur.......OLEH NUR AISHAH .... Peminat Cendawan Global .Saya pasti ramai di luar sana suka makan makanan ce. Penjagaan rumah cendawan yang sempurna dan pe. • Ebook Rahsia Pelan Bisnes Cendawan Asslamualaikum dan salam sejahtera.. • Cendawan: Kaya khasiat dan nilai perubatan 26 Mei 2009@1:36pm.. Sebagai menghargai sokongan anda terhadap bisnes cendawan. saya berikan kepada anda satu ebook percu..Jadikan Wang Bekerja Untuk Anda! Catatan Popular • Nabil usahawan cendawan berjaya Jalankan kajian hasilkan benih terbaik. MUHAMMAD KHAIRIL S ISWANSinar Harian 16 April 2009.Anda suka makan makanan yang berasaskan cendawan?.. Tiada bahan kimiaTiada buangan haiwan100% organik Taman tertutupAmalan kebersihan d.. • Khasiat Cendawan Tiram Kelabu Setiap 100g Cendawan Tiram Kelabu Segar mengandungi: .. • Cara Menjaga Persekitaran Rumah Cendawan Persekitaran rumah cendawan yang kondusif untuk pertumbuhan cendawan adalah sangat penting.

Panduan Penanaman Cendawan powered by Jaringan Usahawan Cendawan • AgroOne Enterprise • • Ajna Mushroom AYNE Agrotech • Besut Agro Enterprise .

• Cendawan Blues • • Cendawan Kemaman Cendawan Kuala Kangsar • • • Cendawan Ladong (Kuching) Cendawan PJ Cendawan Puchong • Cendawan Timur • Cendawan Tiram Sungai Udang • • Cendawan915 Chini Agro .

• CIMA Agro • E-Cendawan • • • Fatisha Agro Farm Impian Mushroom KebunKu Sdn Bhd • • • Kulat Enterprise Kulat Kelate Mayang Agrotech • Mentah Resources • • Mr Kulat My Cendawan .

• • MyWish Agrotech Permai Desa Agrotech • • Projek Cendawan Rantau Agrotech Supply Enterprise • • saifulam-agrofarm Sipitang Mushroom • Tunas Alam Agrotech • • • URS Agro Usahawan Bumiputera Zul Cendawan • Zumara Agrotech .

Web Pages referring to this page Link to this page and get a link back! .

.

.

.

Top of Form Search powered by Bottom of Form Top of Form Enter your email address: blogspot/dzHQ en_US Subscribe Delivered by FeedBurner Bottom of Form Artikel Menarik .

Ganoderma (1) Cendawan Puchong (3) Cendawan Shiitake (2) CIMA Agro (1) Dried Mushroom (2) Ebook Usahawan Cendawan (1) FAQ .Cendawan Tiram Fresh (1) Khasiat Cendawan (13) King of Herb (Cendawan Gano) (2) Kisah Kejayaan Usahawan Cendawan (1) Kos Tanaman Cendawan (1) Kunjungan ilmu (1) Kursus Cendawan (29) Kursus Cendawan di Cendawan Puchong (2) Lagu Anak Tupai (1) Langkah Pembelian Ebook Fatisha (1) Langkah Pembelian Global Kit (1) Langkah Pembelian King of Herb (1) Langkah Pembelian VCD (1) London Eye (1) Majlis 1 Kg 1 Industri (1) Maklumat Cuka Kayu (1) .Soalan-soalan Lazim (1) Jenis-jenis Cendawan (25) Johor (1) Kajian Pasaran (6) Kembara Cendawan Global .• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Aktiviti Semasa (13) Aneka Resepi Cendawan (14) Berita Cendawan (43) berita pertanian (2) Biodata Ahmad Hanizam (1) Buletin Cendawan (4) Cara Penanaman (2) Cendawan butang (2) Cendawan Jerami (1) Cendawan Lingzhi.

Zul (2) Pengenalan Mentor Jutawan (1) Penyakit Cendawan (3) Petikan daripada SAJI (3) Petikan Majalah Agromedia (1) Petikan Majalah SAJI (5) Projek Satu Kampung Satu Industri (2) Resipi Cendawan (2) Rileks jap (1) Ruangan Iklan Komersil (4) Ruangan Iklan Produk Cendawan (2) Rumah Cendawan (1) Salam Ramadhan (1) Selamat Hari Raya (1) Strategi Pemasaran (1) Straw Mushroom (1) Sumbangan kewangan untuk Cendawan Global (1) Teknologi Kitosan organik (1) Tip Bisnes (4) Update dari London (1) .• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Maklumat Rumah Cendawan (1) Mengawal Penyakit Cendawan (1) Minggu Cendawan (1) Modal permulaan projek cendawan (1) Mushroom Bulletin (19) Mushroom Info (26) Mushroom recipes (2) Nilai nutrisi cendawan (1) Pakej Pembinaan Rumah Cendawan (1) PDA Kelapa Muda (1) Pelan bisnes cendawan (1) Pemasaran Cendawan (3) Pembekal Bahan Mentah Cendawan (1) Pembekal Benih Cendawan (4) Pembekal Cendawan Chiniagro (1) Pembekal Cendawan Dari Puchong-En.

• • Video Manual Kit Cendawan (1) Website nizamsky (1) Senarai Blog Saya Yang Lain • Dunia Unit Trust Simpan lebih dengan strategi 50-30-20 4 beberapa jam yang lalu • Usahawan Bistari Ferrari nama besar dunia perlumbaan F1 2 beberapa hari yang lalu • Planet Catur Malaysia has huge potential in chess 1 minggu yang lalu • e-Bigfish Betta liar tempatan 2 beberapa minggu yang lalu Jom Chat .

expert ....revis.Not supported!Not supported! Arkib Cendawan Global • ▼ 2010 (35) ○ ► Disember (5)  Rusila tempuh pelbagai cabaran majukan perusahaan . Chestnut and Sausage Dressing  Cendawan Jerami  Jadi kudapan petang ○ ► Oktober (4)  Mengawal penyakit cendawan  Modal permulaan projek cendawan  Pemasaran cendawan  Cultivated Mushrooms ○ ▼ September (6)  Kelebihan cendawan dari sudut kesihatan  Video Penyediaan Cendawan  VCD Teknik Asas Tanaman Cendawan Tiram Kelabu  Ebook Usahawan Cendawan !  Persediaan Awal Penanaman Cendawan  Tanam cendawan sejak 25 tahun lalu ○ ► Ogos (3)  Never underestimate power of mushrooms  Mushroom.. mists and mellow fruitfulness  Mushrooms used to make eco-friendly packaging ○ ► Jun (2)  Wawancara Bersama En. .  Cendawan tiram kelabu boleh dikomersial  Projek tanaman cendawan mampu lahir usahawan  Cendawan Butang  Jangan bertangguh lagi ○ ► November (5)  'World's deadliest mushroom' here to stay.. Zul Cendawan Puchong ..  Kursus Cendawan di Cendawan Puchong  Wild Mushroom.

at hi-tech mushroom far..  Do-It-Yourself Mushrooms ○ ► Mac (1)  Cara Menjaga Persekitaran Rumah Cendawan ○ ► Februari (1)  Taiwan Planters protest against China Mushroom ○ ► Januari (1)  Foodservise business colud be creeping back up • ► 2009 (77) ○ ► Disember (3)  Rare mushroom found in Saanich  Puree of Mushroom Soup  Cendawan Merah ○ ► November (5)  Even the dirt is imported..  Shiitake Mushroom-and-Fresh Herb Stuffing  Eksperimen Cendawan  3 Jenis Cendawan Pemangkin Sistem Imun  Barangan Penanaman Cendawan ke Sabah ○ ► Oktober (2)  2 sickened after meal with wild mushrooms  GLOWING MUSHROOM PICTURES: Psychedelic New Species... Wet weather prompts mushroom bloom in Minnesota ○ ► Mei (3)  Masalah lalat kecil  Peluang bisnes terbaru  Lagi ladang cendawan di Kelantan ○ ► April (4)  Shiitake atau Cendawan Hioko  CENDAWAN  Morel mushrooms popping earlier than normal this y... ○ ► September (10)  Demand for shiitakes mushrooms  Selamat Hari Raya Aidilfitri  Ebook Rahsia Pelan Bisnes Cendawan  PDA Kelapa Muda .

wordpress. Cendawan Jana Pendapatan Lumayan ○ ► Ogos (7) ○ ► Julai (2) ○ ► Jun (12) ○ ► Mei (10) ○ ► April (11) ○ ► Mac (7) ○ ► Februari (2) ○ ► Januari (6) • ► 2008 (76) ○ ► Disember (4) ○ ► November (7) ○ ► Oktober (5) ○ ► September (8) ○ ► Ogos (9) ○ ► Julai (9) ○ ► Jun (7) ○ ► Mei (5) ○ ► April (6) ○ ► Mac (4) ○ ► Februari (6) ○ ► Januari (6) • ► 2007 (40) ○ ► Disember (7) ○ ► November (6) ○ ► Oktober (6) ○ ► September (11) ○ ► Ogos (10) Pemilik Cendawan Global "Saya membantu orang ramai mencapai matlamat kewangan mereka melalui program perancangan simpanan dan pelaburan yang sistematik.bigfishteam.com . Nizam ." di www.

H/P: 019 789 774 Email: nizamsky@gmail.com Bigfish Team Promote Your Page Too Lihat profil lengkap saya widgeo .

. adding sausage and mushrooms will put a new spin on it .12/2010 Did 'Shrooms Send Santa And His Reindeer Flying? NPR . 2010 .. . clipped from Google ..11 hours ago by Richard Harris The hallucinogenic mushroom Amanita muscaria.3 hours ago But if you don't want the reincarnation of your Christmas dinner to so closely resemble the original. 2010 .12/2010 powered by Pengunjung Blog Feedjit Live Blog Stats Templat Picture Window. they made counter-cultural pizza with whole wheat-molasses crust and decorated the place with trippy cartoon mushroom characters. a government agency under the state Ministry of . Mushroom and Sausage Pot Pie Calgary Herald . Imej templat oleh hatman12.12/2010 Leftover Turkey.12/2010 Sabah's Success Story In Mushroom Farming Bernama . Harvard biologist Donald Pfister claims that both people and reindeer ate the mushrooms.. established 18 years ago..its pizza crust Cincinnati.com . Dikuasakan oleh Blogger. clipped from Google . 2010 . 2010 . . clipped from Google .1 hour ago Because they were hippies. which is owned by Rural Development Corporation (KPD).Dec 24.Dec 24.Dec 24..4 hours ago Borneo Mushroom.Buletin Cendawan Mushroom Trippy Mellow Mushroom built on solid foundation . . clipped from Google .Dec 24...