P. 1
Cendawan merupakan tanaman makanan yang cukup digemari oleh segenap lapisan masyarakat kerana keenakannya dan boleh dinikmati dengan pelbagai cara

Cendawan merupakan tanaman makanan yang cukup digemari oleh segenap lapisan masyarakat kerana keenakannya dan boleh dinikmati dengan pelbagai cara

|Views: 912|Likes:
Published by uioyt

More info:

Published by: uioyt on Feb 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/05/2013

pdf

text

original

Cendawan merupakan tanaman makanan yang cukup digemari oleh segenap lapisan masyarakat kerana keenakannya dan boleh

dinikmati dengan pelbagai cara. . Cendawan boleh dinikmati secara segar atau digoreng tepung. Tetapi antara makanan berkaitan cendawan yang paling popular ialah sup cendawan. . Oleh sebab itu, sama seperti peribahasa, ibarat cendawan yang tumbuh selepas hujan, begitu juga dengan kemunculan penanam tanaman tersebut ketika ini. . Selepas kerajaan menyatakan komitmen untuk menaikkan martabat industri pertanian, ramai penanam cendawan muncul mengusahakan tanaman tersebut sama ada secara besar-besaran atau kecil-kecilan. . Antaranya seorang pengusaha cendawan di Kampung Sinaran Baru, Skudai, R. Azmi Buang yang mengusahakan cendawan sejak 25 tahun lalu. . ''Zaman dahulu cendawan hanya diperoleh menerusi pokok-pokok getah yang telah reput dan pertumbuhannya tidak sekerap mana. . ''Tetapi dengan ada teknologi moden ia boleh diperolehi pada bila-bila masa, iaitu selepas benih cendawan terpilih disuntik dan melalui proses pengeraman, dalam tempoh lima hari cendawan terbabit boleh dituai," katanya ketika ditemui baru-baru ini. . Untuk itu R. Azmi, 45, juga tidak keberatan berkongsi pengalaman mengenai cara-cara mengusahakan tanaman itu, yang mana langkah awal dengan menyediakan abuk kayu getah, dedak beras, kapur dan polibeg. . "Pemilihan habuk kayu getah kerana ia paling sesuai untuk pertumbuhan cendawan, manakala dedak beras pula penggalak yang mana cendawan akan tumbuh dengan subur termasuk lebar dan bersih serta gebu. . "Kapur pula untuk mengurangkan kemasaman pada 'substrat' (bongkah-bongkah) untuk disuntik dengan benih cendawan terpilih," katanya. . Menurutnya, bagi mengadun bancuhan substrat itu bagi setiap 100 kilogram (kg) habuk kayu getah ia ditambah dengan lapan kg dedak beras, tiga kg kapur dan 80 liter air. . R. Azmi, berkata, adunan itu dimasukkan ke dalam plastik lutsinar berukuran 6 1/2 inci lebar x 14 inci panjang dan ia perlu dibungkus dengan padat yang beratnya antara 1 kg hingga 1.2 kg. . Beliau berkata, selepas itu, bongkah-bongkah tersebut dikukus pada suhu 100 darjah celsius selama tiga jam. . "Selepas sejuk bongkah-bongkah itu akan disuntik dengan benih, di mana setiap satu botol benih mampu untuk disi 35 bongkah.

. "Untuk menyuntik benih ia perlu dilakukan di tempat yang betul-betul bersih dan kering dan kemudian pindahkan ke bilik pengeraman dalam tempoh dua bulan," katanya. . Katanya, susunan dan kedudukan bongkah mesti dalam keadaan berdiri supaya 'meselium' (buah) mudah tumbuh. . Tambah Azmi, selepas dua bulan di pondok pengeraman bongkah-bongkah itu di pindahkan ke bangsal pengeluaran yang suhunya mesti di bawah 32 darjah celsius dan kadar kelembapan mesti 60 hingga 80 peratus mengikut ukuran hygro meter, bagi menghasilkan cendawan berkualiti. . "Di pondok pengeluaran kita buka penutup bongkah bagi membolehkan buah cendawan tumbuh secara semula jadi yang lazimnya dalam masa lima hari buahnya boleh dituani. . "Ingin dijelaskan kepingan-kepingan berupa daun yang keluar dari muncung bongkah adalah buah cendawan, jadi yang kita makan itu adalah buah cendawan yang dikenali bahasa sains maselium," katanya. . R. Azmi berkata, setiap satu bongkah boleh mengeluarkan empat kali pengeluaran yang bertanya 250 gram. . ----- Uutsan Malaysia Online

Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 12:49 8 comments Reactions:

Selasa, Mei 04, 2010
Lagi ladang cendawan di Kelantan

. KUALA LUMPUR 22 Feb. – Jabatan Pertanian Negeri Kelantan bersedia untuk menggalakkan perladangan dan pemprosesan cendawan di bawah pelan induk Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER). .

Malaysia kini mengeluarkan 24,000 kilogram cendawan setiap hari, masih jauh daripada permintaan tempatan sebanyak 50,000 kilogram. . Untuk menggalakkan peladang menanam tanaman itu, jabatan itu menganjurkan pelbagai kursus latihan mengenai penanaman cendawan dan pemprosesan makanan, kata ECER dalam kenyataannya. . Antara peserta yang mendapat faedah daripada kursus itu ialah Rosmaizan Che Abdullah, yang memulakan perniagaan cendawan goreng dengan jayanya. . “Saya mula dengan menjual 20 bungkus cendawan goreng pada September tahun lalu, dan nampaknya ia menjadi makanan ringan yang digemari. Sekarang, pengeluaran telah meningkat kepada enam kilogram cendawan setiap hari bagi pengeluaran lebih daripada 100 bungkus cendawan goreng,” kata Rosmaizan. . Sasaran beliau ialah untuk menjual 500 bungkus cendawan goreng dan memasarkan produk itu di pasar raya di seluruh Kelantan dan negeri lain. . Cendawan tiram yang dikeluarkan dikatakan boleh merangsang pengedaran darah dengan lebih baik sambil menurunkan tekanan darah, pengumpulan lipid dan paras glukosa. . Setakat tahun lepas, sebanyak 334 ladang komersial cendawan ditubuhkan di Malaysia, dengan Johor mencatatkan bilangan tertinggi sebanyak 67 buah ladang.- Utusan Online Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan, Mushroom Bulletin at 02:06 0 comments Reactions:

Khamis, April 22, 2010
CENDAWAN

(Dipetik dari majalah Agromedia Bil. 7/1999) .. Cendawan ialah sejenis sayur yang lazat dan berkhasiat. Ia mengandungi pelbagai zat pemakanan yang baik untuk kesihatan. . Keistimewaannya: ia mampu mengurangkan kolesterol tubuh dan menghalang pendarahan otak. .. Cendawan memerlukan bahan organik yang telah reput seperti kayu dan daun sebagai makanan. Ia terdiri daripada dua bahagian iaitu bahagian di atas permukaan media pertumbuhan (substrat) yang dinamakan jisim berbuah dan di dalam substrat iaitu bahagian tampang. Jisim berbuah terdiri daripada tudung yang sedap dimakan dan tangkai. .

Di bawah permukaan tudung terdapat insanginsang yang menghasilkan biji benih iaitu spora. Bahagian tampang berfungsi untuk menyerap bahan makanan melalui struktur seperti akar yang terdiri daripada miselium iaitu sekumpulan bebenang hifa yang halus. Miselium mengeluarkan enzim yang dapat menghancurkan bahan organik sebelum ia diserap untuk pertumbuhan dan pembiakan. ... Jenis cendawan yang banyak ditanam di Malaysia pada masa ini ialah: • • • • • Cendawan Tiram Putih (Pleurotus florida) Tiram Kelabu (P. Sajor-caju) Abalon (P. cystidiosus) Shitake (Lentinus edodes) dan Cendawan Telinga Kera (Auricularia polytricha)

Cendawan abalon, tiram putih dan kelabu yang segar amat popular, diikuti cendawan kering shitake, cendawan butang dalam tin, abalon dan cendawan jerami padi.

.. Dewasa ini terdapat ratusan pengusaha yang menanam cendawan. Antara faktor yang mendorong mereka berbuat demikian ialah cendawan mengandungi khasiat pemakanan dan perubatan, mendapat keuntungan yang tinggi dalam masa yang singkat, bahan sampingan pertanian dan industri yang banyak (hampar kapas, habuk kayu getah dan habuk kelapa sawit) dapat menjimatkan kos substrat dan pasaran cendawan segar yang cerah. .

Umumnya, mereka terdiri daripada penanam padi, penanam sayur, pengusaha kantin, pesara dan kakitangan kerajaan. Negeri Selangor mempunyai paling ramai penanam cendawan diikuti dengan negeri Kedah, Pahang, Perlis, Johor dan Melaka. . Kebanyakan mereka memperoleh teknologi penanaman cendawan daripada agensi kerajaan seperti MARDI dan Jabatan Pertanian (50.40%), negara luar seperti Thailand, Taiwan, Australia dan Jepun (26.48%), buku dan kawan (20.49%) dan universiti tempatan (2.56%). Perantaraan pasaran cendawan segar terdiri daripada pasar tani dan pasar malam bagi pengusaha umum, pengguna institusi (hotel, restoran, pasar raya) dan juga pengeksport. Harga bergantung pada jenis dan kualiti cendawan segar yang dipasarkan. Pada umumnya harga runcit antara RM3.00-RM11.00/kg. .. Oleh sebab permintaan melebihi bekalan, harga dan import cendawan meningkat dari setahun ke setahun. Contohnya, pada tahun 1996 cendawan segar yang sejuk dan terproses telah dimport sebanyak 25 ribu tan bernilai RM52 juta, berbanding dengan hanya 3 ribu tan bernilai RM22 juta pada tahun 1990. .

Jumlah pembelian cendawan dalam tin sebulan pula ialah 20 530 kg. tiram putih dan kelabu. 50.75%.33/kg. masak dengan ikan. Harga ini telah meningkat kepada RM7.08/kg dan RM7. 591 kg. sup cendawan dan masak cendawan sahaja. abalon. Jumlah penggunaan setiap bulan bagi cendawan segar. Jenis masakan yang dihidangkan dengan menggunakan cendawan bagi restoran dan hotel mengikut keutamaan ialah sayur campuran. Jumlah cendawan segar yang dibeli oleh pihak institusi dalam masa sebulan ialah 1 501 kg.11/kg pada tahun 1997. masing-masing ialah 41. abalon dan 12 560 kg. Pada tahun 1990.55% dan 7. cendawan jerami padi dan 583 kg.16/kg dan RM8. .79%. cendawan butang. Manakala purata harga belian masing-masing pula ialah RM11.00/kg. . masak dengan ayam atau itik.52 tan) iaitu 4 060 kg. cendawan kering dan cendawan dalam tin. .14/tin. masak dengan daging. Malaysia mengimport cendawan segar atau disejukkan hanya 54 tan bernilai RM336 ribu.Pada tahun 1993 harga runcit bagi cendawan tiram kelabu dan tiram putih segar di Semenanjung Malaysia masing-masingnya RM7.00/kg dan RM2. (20. Menurut FAMA. Jumlah ini terdiri daripada 310 kg. . Import cendawan yang diproses juga meningkat kepada 24 ribu tan bernilai RM50 juta pada tahun 1996 berbanding hanyak 3 ribu tan bernilai RM21 juta pada tahun 1990. RM71. . Pihak institusi merupakan pengguna terbesar komoditi cendawan ini. jumlah permintaan sebulan ialah 2 013.. 3 910 kg. 17 kg. pengeluaran cendawan segar tempatan pada tahun 1989 ialah 17 tan dan pada 1990 berkurangan kepada 15 tan dan dijangka terus berkurangan pada tahun-tahun berikutnya. .07 kg. tiram putih dan kelabu. Bagi cendawan kering. tetapi meningkat kepada 487 tan bernilai RM2 juta pada tahun 1996. cendawan butang dan shitake.

. .A Newton woman picking mushrooms for a home-cooked meal accidentally chose a dangerous kind that left her and her adult son in intensive care. . NEWTON . Petikan Majalah Agromedia at 22:30 0 comments Reactions: Sabtu.Dipetik dari majalah Agromedia Bil.. Memandangkan penggunaan dan pengimportan cendawan yang semakin meningkat dari tahun ke tahun maka pengeluaran cendawan tempatan oleh pengusaha sangatlah cerah. 2009 2 sickened after meal with wild mushrooms . Oktober 24. authorities said yesterday. 7/1999 Anda mungkin juga meminati: Cendawan: Kaya khasiat dan nilai perubatan Tanaman cendawan semakin diminati Teknologi majukan industri cendawan Cendawan Dapat Sambutan LinkWithin Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan. Pengusaha cendawan tempatan yang sedia ada atau yang baru melibatkan diri perlu menggandakan pengeluaran bagi memenuhi permintaan pengguna yang semakin meningkat disamping dapat mengurangkan bil import cendawan oleh Malaysia.

and may have had experience picking wild mushrooms. said Newton officials. based at Children’s Hospital Boston. Amateur New England foragers enjoy a mushroom season that lasts from roughly July Fourth to Columbus Day. The poisonous mushrooms were apparently picked and eaten last Thursday in an Oak Hill neighborhood near the woman’s home. but also very deadly. “Don’t eat them.’’ . . very nasty’’ and among the most poisonous of local mushrooms. Amanita is “very. The woman was Ukrainian by origin. five days after eating what some officials suspect was a variety of Amanita phalloides mushroom. . . he said. yellow chanterelles in the summer. also called the death cap. can cause liver and kidney damage and occasionally death. were in good condition at Beth Israel Deaconess Medical Center yesterday. . whom Newton officials would not identify. Cohen said: morels in the spring..’’ .’’ he said. The woman and her son. Some varieties are so toxic that even mushroom experts avoid them. Naparstek said. . The wet cool summer and fall has made for a particularly abundant crop of wild mushrooms across the state. . .000 calls it has handled since 2006 from Massachusetts. said that of the 195. and most stick to easily identifiable edible mushrooms. Wild mushroom poisoning remains fairly rare. a member of the Boston Mycological Club and author of “Wild Plants I Have Known . The Regional Center for Poison Control. said Russ Cohen. where families pass down mushroom hunting lore from parent to child. if poisonous. . said Newton Health Commissioner David Naparstek. Mushroom foraging is a popular hobby in Eastern Europe. only 630 have been about potentially dangerous mushrooms. Cohen said. . “The message we want to send is that the mushrooms in your backyard can be very pretty. City officials made the case public at Mayor David Cohen’s weekly press conference in order to warn the public about the dangers of eating wild mushrooms. . and oyster mushrooms in the fall. a genus accounting for more than 90 percent of all reported wild mushroom fatalities. which. and Eaten.

Mei 22.. . said Dr. Longfellow said. -The Boston Globe Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan.. she said. Bhg. Liver and kidney distress. . a consulting mycologist with the poison control agency. Callers are encouraged to snap a cellphone photo of a questionable mushroom. . as well as collect a sample in a bag for further study. said the center’s spokeswoman Colleen Longfellow. and possibly failure. he said. . Pada 28 April yang lepas. .’’ . called mycologists. The death cap mushroom is found worldwide. often within an hour. “And anyone with any concerns should call us immediately. 2009 Isu cendawan di kementerian 22 Mei 2009 @ 2:35 pm . John Halamka. Perjumpaan ini di pengerusikan oleh Y. satu perjumpaan dengan Kementerian Pertanian Malaysia telah diadakan di Wisma Tani Putrajaya bagi membincangkan banyak perkara tentang isu dan masaalah tanaman makanan kekal. . He said that while most toxic mushrooms produce stomach distress in a patient within two hours.. “We tell people they should absolutely avoid picking wild mushrooms. the death cap doesn’t produce symptoms for up to 24 hours.. An emailed photo of a potentially deadly mushroom can be examined by one of the agency’s mushroom specialists. Homeowners with small children who want to remove wild mushrooms from their yards can do so with a shovel and a bag. and historians believe it was used to assassinate the ancient Roman emperor Claudius. but should wash their hands carefully afterward to prevent accidental hand-mouth contact or ingestion. Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani. Mushroom Info at 00:10 5 comments Reactions: Jumaat. Dato' Mokhtar Bin Ismail. 136 cases were referred to a health care provider for further treatment. can follow if swift medical attention is not sought. Of those calls.’’ said Longfellow.

Saya duduk bersebelahan dengan Mr Chew dari CnC. . yang melucukan. Namun.. Gambar bersama Mr Chew.. Mdm Cheng dari Vita Agrotech. . Pengusaha cendawan yang dijemput hadir adalah Mr Chew dari CnC Mushrooms. . CnC Mushrooms bersama Mr Song. Vita Agrotech Mdm Cheng Suami Isteri dan saya sendiri. Dr Shirley Ooi pengusaha cendawan shitake dan saya sendiri dari Cima Agro.. maka kami telah berbincang sebelum mengutarakan isu penanaman cendawan di Malaysia. Kami berempat merupakan kumpulan minoriti kalau hendak dibandingkan dengan ketua ketua persatuan yang datang dari berbagai negeri seluruh Malaysia. Mungkin kerana kami datang dengan persiapan tentang isu menyebabkan . Pengusaha tanaman makanan telah di jemput untuk perbincangan dengan kementerian tentang masalah semasa... suara yang hanya 4 pengusaha cendawan ini lebih banyak dan lantang menyuarakan isu berbanding yang lain.

.. . . 1) 1-2 buah pusat pemprosesan tandan/batang kelapa sawit diwujudkan di negeri yang bertaburan tinggi pengusaha cendawan tetapi kekurangan habuk kayu getah.. Diharap apa yang saya. Maka untuk ’manufacturing’ ia perlu di daftarkan di bawah MIDA.ianya lebih diperbincangkan. Antara isu yang saya sendiri utarakan.. .. ini pun nak buat) saya hanya akan mengeluarkan satu perisa sahaja dan InsyaAllah saya cuba untuk mengeluarkannya hujung tahun ini. . Oleh kerana dana Cima Agro yang terbatas. dan beberapa perkara lain lagi. .. Memang semua sudah tahu bahawa beliau menggunakan pembungkusan ’aluminium standing pouch’ dengan 4 perisa berlainan. 2) Mencadangkan pengusaha yang memproses beg media yang menggunakan 1-2 mesin di kategorikan sebagai ’ Manufacturing dan Agriculture’. 3) Sijil SALM dan SOM. Saya juga ingin menyatakan agak ralat kerana tidak dapat hadir ke Mesyuarat MAM baru-baru ini. Ia tidak boleh di lancarkan pada pertengahan tahun ini seperti yang telah saya rancangkan kerana masalah pembelian mesin pembungkusan.. (maklumlah. . Mr Chew dan Mdm Cheng utarakan adalah juga untuk kebaikan semua pengusaha cendawan dalam menangani isu-isu yang kita hadapi dalam industri ini. itu nak buat. Agak membanggakan kerana apa yang saya tahu adalah perjumpaan kali ini lebih meriah kerana ramai yang sudah . Di sesi setengah hari ini juga saya sempat berbincang dengan Mr Chew tentang pembungkusan cendawan Crisps beliau.

Nurul Cendawan Anda mungkin juga meminati: Nabil usahawan cendawan berjaya Teknologi majukan industri cendawan Tanaman cendawan semakin diminati Cendawan Dapat Sambutan LinkWithin Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan.. Tentang perlantikkan ini saya di maklumkan melalui telefon oleh Mr Song dari CnC Mushroom. Oyster mushrooms growing in spawn packets at Norlian’s farm. .. Mei 20. CIMA Agro at 14:42 0 comments Reactions: Rabu. . Beliau menghubungi saya sebelum kami berjumpa di Putrajaya keesokkan harinya. 2009 A mushrooming trade By : SUZANNA PILLAY ..menjadi ahli persatuan dan hadir berikutan ’exposure’ yang diberikan melalui internet oleh pelbagai pihak. . . Tahniah kepada Encik Nabil dari Nas Agro dan Puan Zainon dari Genting Permai Resources kerana telah dilantik memegang jawatan penting dalam persatuan. wakil CnC yang hadir dalam mesyuarat tersebut.. Kepada 2 pengusaha ini saya ucapkan tahniah dan harapan saya semoga berjaya membawa persatuan ini ke dimensi baru untuk kebaikan semua.

black jelly. that not eating them and other edible mushrooms on regular days is a mistake because they are excellent low-fat food. “Research conducted here and abroad has shown that mushrooms have important medicinal properties.” she added. . .. . . however. calcium and zinc.. “They would also be willing to produce other varieties like the pink and yellow oyster mushrooms. It will also educate mushroom growers on culture techniques.” she said. and are rich in protein. consumers still make a beeline for traditional ones. “There has to be a demand for these mushrooms for growers to thrive. abalone and lingzhi.” Vikineswary said. but it is a matter of teaching them that these also have loads of nutrients for wellness. who is also president of the Mushroom Association of Malaysia (MAM) said that the association aims to promote mushrooms as a health food.”She said that the majority of growers in Malaysia focus on the grey oyster mushroom (Pleurotus sajor-caju) or the white oyster mushroom (Pleurotus florida) because they are local favourites. They can be grown locally and dried easily to enhance shelf life. are not toxic... can be cultivated locally and are not obtained from the wild.. collaborating with the Department of Agriculture (DOA). She said.... auricula judae) for a couple of weeks prior to it because they apparently thin the blood and prevent blood clotting. IF you are scheduled for an operation. This is surprisingly true. SUZANNA PILLAY tells you why mushrooms should be promoted as a health food. some people say that you shouldn’t eat black jelly mushrooms (Auricularia polytricha and A. .. . Professor of Biotechnology and head of the Mushroom Research Centre (MRC) at the University of Malaya’s Institute of Biological Sciences. . fibre. also wants to encourage the growing of a variety of mushrooms. Unfortunately. Vikineswary. Vikineswary.. . ..“Research has shown that black jelly mushroom lowers cholesterol levels and lipid concentration in blood. even if these are displayed on shelves beside grey and white oyster mushrooms. “The MRC. . according to Dr S. monkey head.

. Vita Agrotech. Cheng Poh Guat. MRC and DOA. “It is just not wise to invest time and effort into growing something unless they can sell it. and the grey oyster up to 2½ months. while the black jelly mushroom takes 1½ months to bear fruiting bodies.. Selangor for 20 years. According to Cheng. species like the monkey head mushroom take three months to yield compared to oyster mushrooms which are quicker to cultivate and result in a bigger yield. another pressing issue local growers face is how to identify good.. different species have different characteristics and yields. collaborating with local universities and the DOA in research and development of its medicinal values and training new growers. agrees that it is not easy for small growers to grow or sell the more unusual mushrooms. Why is spawn quality so important to mushroom growers? Associate Professor Dr Noorlidah Abdullah explained: .quality spawn culture for mushroom cultivation. Cheng’s company.” she said. .“We hope to promote mushrooms for wellness via seminars. . . The yellow oyster may also take about a month... is a leader in mushroom cultivation and marketing in Malaysia.” .. a grower in Tanjung Sepat. Moreover. which she co-founded with her husband. exhibitions and fairs with the MAM. White oyster mushrooms take up to 30 days to bear fruiting bodies. She said that apart from being restricted in the choice of mushroom to grow.

Two mushroom growers from Batang Kali. ..” . Good quality spawn results in a higher yield.” Zainon said. . contaminated spawn or worse.” . you need to learn special techniques or end up with poor quality. To prepare this culture. Two hundred bags of spawn will cost RM500. Selangor. respectively. Rose.. That would mean a loss of RM500 and also more money to purchase new spawn bags. from Sunday to Feb 11. Types of mushrooms . the seed to the plant. 1.. said it was not always possible to buy good spawn.. Fellow grower Rose Kamsiah Kamaruddin said that learning to differentiate between good and bad spawn makes the difference in the capital outlay needed to cultivate mushrooms.. have been growing oyster mushrooms for three years.“Each packet of spawn costs about RM2.. They say that the workshop on spawn production eventually gave them better yields. Black Jelly mushrooms: .. Zainon Ariffin and Norlian Mohd Ali.50. “We will teach them how to prepare it and also recognise what good spawn looks like. The workshop will take place at the Institute of Biological Sciences. University of Malaya.. .“It is difficult for the untrained eye to recognise what is a good new spawn and we need to be able to do so. Imagine if all the spawn purchased was of poor quality. call Zainon Ariffin at 013-341-8202. For details on the spawn workshop.. who operates Bumi Agrotech in Banting.“The first stage of mushroom cultivation is to produce the spawn. producing daily mushroom yields of 60kg and 30kg. She said the mushroom growers had requested that the MRC and MAM conduct a workshop this month to teach them all about spawn production. . not even the right species you want.” .

breast. University of Malaya. improves immune system. anti-fungal and anti-viral. Oyster mushrooms: Blood regulation. . 5. lipid concentrations and glucose levels.. 2009 Mushrooms 'could be key to fighting flu' . breaks up blood clots. Alzheimer’s. toxic to tumour cells. anti-oxidant and alleviates weight reduction. Monkey Head mushrooms: Stimulates nerve growth. stomach. 6. increases immune system. Mushroom Info at 14:19 1 comments Reactions: Khamis. repairs neurological trauma from strokes. 4. anti-viral.. anti-bacterial and anti-oxidant.Anticoagulant. 7.. Button mushrooms (Agaricus Brasiliensis): Suppresses tumours. . . regulates blood pressure. lowers blood pressure. anti-allergic. Shiitake mushrooms (Lentinus edodes): Contains Lentinan. suppresses cancer recurrence. anti-ulcer properties. anti-viral. . anti-inflammatory. 2. anti-gastric. Golden Needles / Enoki mushrooms (Flammulina velutipes): Increases immune system. anti-inflammatory.. anti-bacterial and antitoxical. skin. Mei 07. inhibits tumour growth and anti-oxidant. anti-thrombotic. anti-cancer properties or acts as immunotherapy for lung. regulates blood pressure. colorectal and cervical cancer. alleviates asthma and respiratory problems. . . anti-cancer. Faculty of Science. strengthens immune system. antiinflammatory. improves motor and muscle response pathways.. Ling Zhi mushrooms: Prevents and treats cancer. . potential treatment for degenerative disorders such as dementia and peripheral nerve regeneration. Source: Medicinal Properties of Edible Mushrooms by the Department of Agriculture Malaysia and Institute of Biological Sciences. Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan. 3. hypocholesterolemia and hypolipidemia...

Mushrooms also improved hormone-like proteins called cytokines that play an important role in defending the body against viral infections and tumours.Scientists believe mushrooms may be a secret weapon in the fight against flu. America. Mushrooms improve hormone-like proteins called cytokines that play an important role in defending the body against viral infections and tumours Photo: GETTY New research shows that eating mushrooms can help fight off infections and viruses by boosting the body's natural immune system. The research... Last Updated: 2:12PM BST 06 May 2009 . "Further studies involving influenza infection are now under way to test these findings. particularly swine ." ." ...... Mr Cardwell said the current trials are examining the impact of different mushroom intake levels against the flu virus. . Dietitian Glenn Cardwell welcomed the research. . saying: "Laboratory research found the intake of mushrooms may promote innate immunity – the body's first line of defence – against viruses. . Mr Cardwell said concerns over the impact of influenza. He added: "What they are essentially looking for is how mushrooms – one of Nature's true superfoods – can be used as a real food 'elixir of immunity' to help prevent influenza. studied what happened to people's immune systems after eating white button mushrooms.. .. carried out at Tufts University in Massachusetts. .

April 28. The research has been published in The Journal of Nutrition. 2009 Keratan Akhbar Projek Satu Kampung Satu Industri .co.. "While it is always tempting to reach for a quick fix vitamin or medical supplement. are a healthier long term choice.uk Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 14:39 1 comments Reactions: Selasa.. such as the mushroom. highlighted the need to eat a balanced diet including foods that can naturally boost the immune system. real food alternatives. -Telegraph. . ." he said.flu.

Berita dan liputan sekitar Majlis Perasmian "Projek Satu Kampung Satu Industri" oleh Cendawan Puchong yang disiarkan dalam akhbar Sinar Harian edisi Selangor / Kuala Lumpur.. 2009 Nabil usahawan cendawan berjaya . 28 April 2009 . Projek Satu Kampung Satu Industri at 19:27 0 comments Reactions: Jumaat. April 17. Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan. Cendawan Puchong.

antara pelanggan utama mereka ialah pengusaha restoran tomyam. Nabil Sanusi. cendawan juga sedap digoreng setelah disalut dengan tepung. . Nabil kemudiannya yakin dengan keputusannya untuk membuka ladang cendawan.. Selain menjadi ramuan dalam masakan popular Thai itu. seiring dengan sokongan daripada mantan Perdana Menteri.Jalankan kajian hasilkan benih terbaik . Krisis kegawatan ekonomi 1998 memberi banyak pengajaran kepada saya dalam menghadapi dunia perniagaan. MUHAMMAD KHAIRIL S ISWAN Sinar Harian 16 April 2009 . Saya melihatkan perniagaan dalam bidang pertanian tidak menerima kesan kegawatan. inilah yang membuatkan saya berani menanggung risiko untuk mempelbagaikan jenis perniagaan yang saya usahakan. lading cendawan kini menjadi pilihan golongan pengusaha."katanya. Justeru. dia memilih mengusahakan ladang cendawan kerana melihatkan potensinya yang besar walaupun mempunyai perniagaan lain yang membabitkan pengangkutan. Tun Abdullah Ahmad Badawi.. . Selain itu.. Idea mengusahakan cendawan ini bermula daripada isteri saya yang berminat dalam bidang pertanian. . Menurut beberapa pengusaha cendawan yang ditemui. Begitu juga halnya dengan pemilik Nas Agro Farm. Tidak hairanlah. Menurut beliau. Katanya. 38. .."katanya. CENDAWAN kini mendapat permintaan tinggi di seluruh negara. . . isterinya Surina Saad. kemudahan dan sokongan daripada kerajaan turut menjadi factor utama merancakkan perusahaan cendawan. sanggup berhenti kerja sebagai akauntan sebuah syarikat perakaunan di Shah Alam.

petang dan malam.Permintaan produk berasaskan perabot kayu kini menurun disebabkan kegawatan ekonomi menyebabkan permintaan habuk kayu yang hanya boleh didapati di kilang pembuatan perabot tidak dapat dipenuhi. isterinya banyak memberi idea dan nasihat serta menjadi tulang belakang projek penanaman cendawan yang diusahakannya. .. Ladang Nas Agro Farm .Bagi mewujudkan kelainan. . Beliau yang mempunyai Ijazah Perakauan United Kingdom berkata. . .. saya tetapkan tekad meneruskan perniagaan ini berkat dorongan daripada isteri dan keluarga. Dengan keluasan ladang yang ada sekarang. setelah mengikuti kursus yang diperkenalkan rakannya di Universiti Putra Malaysia (UPM) mengenai tanaman cendawan. Disebabkan saya mempunyai tugasan lain. disebabkan sifat cendawan yang sensitive. Walaupun dijalankan dalam skala yang agak besar. Menurutnya. Kurang habuk kayu. penjagaannya memerlukan ketelitian ditambah persekitaran bersih supaya cendawan ini tidak menghidap penyakit yang boleh memudaratkan."katanya. antara masalah tersebut adalah kekurangan habuk kayu di mana bahan tersebut menjadi asas utama tanaman cendawan. Kata Nabil. ia mampu mengeluarkan hasil sebanyak 200 kilogram sehari namun Nabil meminimumkan pengeluarannya kepada 70 ke 80 kilogram sehari disebabkan beberapa masalah yang tidak dapat dielakkan.. Menurutnya.Menurut Nabil. . Menurutnya.. tidak dapat tingkat pengeluaran . ."katanya.5 hektar diusahakan di atas tanah milik keluarga di Sepang."katanya. Walaupun tanaman cendawan agak sukar untuk dijaga disebabkan sifatnya yang sensitive dan mudah dijangkiti penyakit. penanaman cendawan memerlukan ruang yang berbumbung bagi memastikannya tidak terdedah kepada hujan dan pencahayaan matahari melampau selain memerlukan kelembapan serta suhu yang sesuai bagi membolehkan sporanya membiak dengan lebih pantas dan subur. ladang cendawan miliknya seluas 0. namun beliau menggunakan system penuaian secara harian di mana pada setiap hari.. ladang ini diubah suai menjadi lokasi tanaman cendawan berdaya saing berkonsepkan taman. kebanyakan urusan ladang dijalankan oleh isteri namun saya masih meluangkan masa sekurangkurangnya sekali sehari menjenguk keadaan di ladang bersamanya. cendawan ini akan dituai sebanyak tiga kali iaitu pada tengah hari. dia mula mengorak langkah meneroka bidang ini.

Nabil turut menyarankan supaya lebih ramai petani menceburi bidang ini dan beliau sanggup menjadi pembekal selain kursus kepada mereka yang berminat."katanya."katanya. penyelidikan terhadap pembenihan cendawan turut dijalankan sendiri di ladangnya di mana beliau membina makmal ujian bagi mendapatkan benih cendawan terbaik.. Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 14:40 0 comments Reactions: . . permintaan terhadap cendawan tidak akan dapat dipenuhi dan pasaran saya kini hanya untuk di sekitar Sepang sahaja. . . Menurut Nabil. selain jualan terus dari ladang turut dilakukan. Cendawan ini dijual dengan harga RM7 sekilogram dan mendapat sambutan yang sangat baik disebabkan masakan berasaskan cendawan kini popular dalam kalangan restoran selain rasanya yang enak serta berkhasiat.. saya sedang mengusahakan untuk mencari variety baru bagi mempelbagaikan cendawan yang ada di negara ini. Dengan menggunakan modal sendiri sebanyak RM200. . "katanya.. Biasanya pembeli dan pemborong perlu menempah terlebih dahulu cendawan. dia dan isterinya memulakan perniagaan ini dengan membina bangunan dan kelengkapan asas yang kemudiannya diubah suai mengikut kesesuaian sehingga hari ini. . "Walaupun saya meningkatkan pengeluaran sehingga ke tahap maksimum. Penanaman cendawan menggunakan proses tisu kultur dan kajian yang saya jalankan ini akan mendatangkan hasil menggalalakkan. untuk perancangan masa depan dia merancang membangunkan pusat penyelidikan cendawan di Sabah tidak lama lagi. Walaupun terdapat 16 spesies cendawan sesuai ditanam di Malaysia..mengeluarkan cendawan tiram kelabu atau nama saintifiknya Pleurotus sajor-caju disebabkan cendawan jenis ini popular dan mendapat permintaan yang tinggi di pasaran tempatan kerana harganya yang agak murah... Menurut Nabil. ladang ini mempunyai sembilan dan diuruskan dengan sistematik di mana seripa pekerja mempunyai tugas khusus dan dipantau oleh seorang ketua. cendawan jenis ini paling mudah untuk dibiakkan dan buat masa ini. Menurut beliau. .000.

''Seperti cinta yang baru berputik apabila aktiviti suka-suka membina dua rumah cendawan di kampung mula mengeluarkan hasil dan berpotensi untuk dimajukan. di Padang Salim. 33. KENIKMATAN yang diperoleh hasil berbudi dengan tanah sukar diluah dengan kata-kata. . rasa cinta itu mula bercambah tetapi saya keliru membuat keputusan. Peringat. kini Asmawi bergelar usahawan apabila berjaya mengeluar dan memasarkan cendawan sebanyak 130 hingga 150 kilogram sehari. ''Bagaimanapun lepas setahun.Jumaat. 33 ." ujar lulusan kejuruteraan di Institut Jerman-Malaysia (GMI). Kuala Lumpur ini. . . Mac 27. . saya nekad terjun dalam bidang pertanian apabila tanaman cendawan di dua buah bangsal menunjukkan potensi memberangsangkan dan memberi pulangan berbaloi. . 2009 Bekas jurutera jadi tauke cendawan Oleh RAHANA MD . Apatah lagi seronok melihat hasil yang membanggakan dan mampu pula menggantikan pergantungan makan gaji selama 10 tahun. Bersama adik iparnya Azuddin Zakaria. sukar membuat keputusan sama ada meletakkan jawatan atau membabitkan diri sepenuhnya sebagai penanam cendawan di kampung halamannya. Bagaimana pun kerjaya sebagai jurutera projek menyebabkan Mohd Asmawi Mohamed Noor. . Kota Bharu Kelantan.

walaupun di peringkat awal. bermodal daripada poket sendiri. membekalkan anak benih. . Mohd. .000 polibeg yang disusun atas rak-rak secara bertingkat. . kami berkongsi pengalaman kepada pihak yang berminat menyertai bidang penanaman cendawan. Asmawi turut menerokai bidang baru sebagai pembekal anak benih cendawan yang telah siap diisi dalam polibeg dengan harga RM1. saya galakkan menyertai kursus berkaitan manakala saya pula lebih dalam bidang pemasaran walaupun awalnya setiap minggu berulang alik dari tempat kerja di Shah Alam. Akuinya.20. Sejak akhir tahun lalu pula. ''Di bawah syarikat Nutri Agrotech Enterprise. Mendapat sokongan daripada Agro Bank dengan memberi modal pinjaman sebanyak RM250. membina rumah cendawan serta khidmat kewangan." katanya. ''Azuddin yang menjadi rakan kongsi. buat masa ini terdapat enam rumah cendawan yang tapak asal merupakan tanah terbiar di kampung. Lokasi operasi cendawannya kebetulan berhampiran dengan kilang ." katanya. . . Asmawi berkata banyak perkara baru yang jauh menyimpang daripada kerjayanya selama ini dipelajari namun perbezaan itu menarik perhatiannya. dia dan rakan kongsi kosong dengan ilmu dan kemahiran mengendalikan projek tanaman cendawan tetapi minat dan kesungguhan untuk menjayakannya terbit secara semulajadi. ''Dalam sebuah rumah cendawan seluas 20 kaki lebar dan 40 kaki panjang yang dibina daripada rangka besi dan kanvas mampu memuatkan 15. Bermula dengan dua rumah diperbuat dari bangsal kayu berdinding dan beratap nipah seluas 20 kaki lebar dan di tepi rumah ibunya. Asmawi mengusahakan tanaman cendawan tiram kelabu dan bercadang menambah jenis black jelly pada masa hadapan. . . Selangor ke kampung sebelum meletakkan jawatan pada tahun 2006." ujarnya.Di samping itu. dia bekerjasama dengan Jabatan Pertanian negeri menganjurkan kursus penanaman cendawan kepada mana-mana pihak yang berminat selama tiga hari dengan yuran RM150 seorang." katanya.000 sejak dua tahun lepas. ''Dalam kursus tersebut. . . . mendedahkan teknik serta proses tanaman. Menceritakan pengalaman mengusahakan cendawan.

" jelasnya. . . ''Diikuti dengan proses mematikan bakteria selama tujuh jam dengan cara mengukus dan disejukkan selama 12 jam. ''Setiap polibeg mengeluarkan 200 hingga 300 gram hasil dan bergantung kepada kesuburan benih yang akan dikutip mengikut permintaan dan keadaan kelopak cendawan itu sendiri.memproses kayu turut memudahkan Mohd. Asmawi. . . Asmawi memperoleh habuk kayu getah malah telah membantu pihak pengurusan kilang melupuskan bahan buangan tersebut dalam bentuk kitar semula. . ''Hari ke tiga paling cantik sebelum bahagian tepi kelopak cendawan berombak dan pecah dengan cara mencabut keseluruhan daripada muncung beg. Tambah Mohd." ujarnya. kapur dan air yang dimasukkan ke dalam beg media. . Hari ke empat cendawan pada peringkat maksimum dengan kelopak lebih segar. cantik dan apabila dimakan rangup dan manis. tanaman yang memerlukan kawalan suhu sinar matahari itu boleh dikutip hasilnya selama tujuh kali berturut-turut sebelum direhatkan selama 15 hari sebelum hujungnya ditutup semula untuk memberi peluang kepada kampit lain mengeluarkan hasil. Selepas dua bulan katanya. ''Selepas itu setiap beg disuntik dengan benih dalam bilik bersih dan berhawa dingin sebelum mengalami proses pemeraman selama 55 hingga 60 hari dan disusun secara mengiring atas rak di dalam rumah. ''Selain itu." ujarnya. . . selepas hari ke tiga dan ke empat hasil boleh dipungut. Asmawi. putik atau kudup cendawan yang dikenali sebagai mycelia akan memenuhi ruang atas kampit terjuntai keluar. pengusaha juga berhadapan dengan penyakit kulat hijau atau green mould dan kulat berwarna oren atau neuro spora yang menyerang isi dalam kampit menyebabkan seluruh beg tersebut berubah warna. . . Menurut Mohd. ''Beg yang dijangkiti mesti diasingkan kerana ia mudah berjangkit dan menyebabkan gagal mengeluarkan hasil. . ''Proses tanaman cendawan memerlukan penggunaan habuk kayu getah yang dicampur dedak padi. . proses pemeraman memerlukan pemantauan kerana biji benih mudah dicuri tikus yang gemar memakannya dengan cara mengorek dari hujung beg.

2009 Tanaman cendawan semakin diminati 20. -Utusan Online Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 14:07 0 comments Reactions: Rabu.. Cendawan bukan sahaja enak dimakan dengan pelbagai jenis masakan. ''Tahun ini.. 3 Januari 2009 . ." katanya.. .. malah ia juga mengandungi banyak khasiat untuk kesihatan. Oleh Ahmad Fiesal Othman Petikan daripada : Berita Harian. Asmawi yang mempunyai pembekal tetap menjual secara borong RM5 sekilogram (harga pasaran RM8 hingga RM10 sekilogram) untuk pasaran pasar basah dan pasar tani berhampiran. . .Mohd. Permintaan terhadapnya yang cukup menggalakkan serta harga yang tinggi di pasaran menjadikan cendawan semakin mendapat tempat di kalangan . selain ada jenis tanaman itu yang boleh dijadikan ubat bagi merawat penyakit tertentu. Januari 07.. sebanyak empat rumah lagi akan ditambah untuk memenuhi permintaan yang cukup menggalakkan daripada pembekal dan orang ramai... .000 pengusaha bumiputra sertai usaha penanaman komersil yang menawarkan hasil lumayan. Tanaman cendawan adalah antara industri semakin berkembang di Malaysia kerana iklim dan cuaca negara ini bersesuaian bagi menanamnya secara komersil.

penanaman cendawan mampu menjana pendapatan lumayan berikutan penawarannya yang kurang berbandibg permintaan selain harganya yang agak mahal di pasaran iaiatu antara RM10 hingga RM15 sekilogram bagi cendawan tiram. kami mempunyai kapasiti pengeluaran kira-kira . Katanya. Mofamag Resources menawarkan kursus intensif memproses. . "Mofamag Resources menyediakan khidmat A-Z (keseluruhan) untuk tanaman cendawan iaitu dari kursus yang disertai teori dan praktikal hingga kepada membekal benih dan nasihat serta kepakaran dan kelengkapan untuk memulakan perusahaaan tanaman cendawan.000 pengusaha bmiputera menceburi bidang itu. Selangor. menanam dan menuai cendawan tiram selain membekal beg atau bongkah cendawan berbenih (polybag) yang dikenali sebagai ‘beg media’ yang sedia mengeluarkan hasil. . Pengurus operasinya. menanam.. (Efektif Mikrob-teknologi Jepun).. ada kira-kira 2. Berikutan potensinya. Beliau berkata. .. menuai cendawan tiram secara teori dan praktikal menggunakan kaedah pembajaan E..M. berkata Mofamag Resources membekal cendawan tiram kelabu atau nama saintifiknya ‘Pleurotus Sajor-caju’ serta menawarkan khidmat kursus intensif memproses. ...500 species cendawan secara keseluruhannya tetapi cendawan yang paling popular ialah cendawan tiram. . .pengusaha tempatan dan dianggarkan ketika ini ada kira-kira 20. "Untuk benih cendawan.. beberapa syarikat menawarkan kursus cara penanaman cendawan dan antara yang popular ialah Mofamag Resources di Puchong. Zulkifli Arif Mohd Hanafiah. .

. Zulikifli menjelaskan.20. merendahkan kan tekanan darah dan kandungan glukosa serta lipid. .” katanya dalam satu temubual di Puchong. . Katanya. Katanya. . Beliau tidak menafikan wujud juga risiko tanaman musnah dan rosak akibat dijangkiti penyakit dalam mengusahakan penanaman cendawan sekiranya ia tidak dijaga dengan baik serta tidak mempunyai pengetahuan cukup berkaitannya. "Beg media yang menunjukkan pertumbuhan positif iaitu berisi cendawan kelabu seakan-akan putih yang banyak akan dipindahkan ke rumah hasil. proses di rumah peram dianggap paling kritikal kerana pekerja dan bilik mestilah bersih serta perlu disembur ubat pembasmi kuman sebelum beg media dimasukkan ke situ dan diletakkan di rak peram... meningkatkan system imunisasi badan melawan jangkitan virus dan bakteria. syarikatnya mula menawarkan kursus penanaman cendawan yang disertai dengan teori dan praktikal secara kecil-kecilan sejak 2005 sebelum aktif mengusahakan sejak setahun lalu.”katanya. . rumah peram dan rumah hasil. . proses di rumah hasil agak rumit dan memerlukan penelitian kerana di situlah cendawan akan bercambah dan membesar sebelum dipetik.. manakala yang bertukar warna oren atau hitam akan disingkirkan kerana dikategorikan sebagai rosak.. Zulkifli yang mendapat latihan dan bimbingan dalam bidang penanaman cendawan daripada Jabatan Pertanian berkata.. "Cendawan mempunyai jangka hayat tiga bulan (semusim) dan setiap beg media mampu mengeluarkan enam kali hasil dalam tempoh berkenaan... selain menjadi masakan digemari.000 bongkah cendawan sebulan yang dijual pada harga RM1. . tetapi risikonya amat kecil. merencatkan tumbesaran tumor dan sebagai antioksida serta aktiviti pelindung gen.40 satu beg dan perkhidmatan penghantaran adalah percuma untuk kawasan lembah klang. cendawan tiram kelabu sebenarnya mempunyai khasiat mampu mengawal atur darah-antitrombotik... . Mereka yang beminat menyertai kurus tanaman cendawan dianjurkan . Beliau berkata proses tanaman cendawan adalah mengikut tiga peringkat 'rumah' penghasilan iaitu rumah proses. baru-baru ini. ." katanya.

..com/. .Mofamag Resources atau mendapatkan benih cendawan boleh melayari http://cendawanpuchong.blogspot.

Satu contoh sikap seorang usahawan yang boleh berjaya pada masa hadapan.. Kursus Cendawan at 15:01 0 comments Reactions: Jumaat. Januari 02.. Ternyata industri ini mempunyai potensi yang besar untuk diusahakan. Zulkifli Ariff Mohd Hanafiah Pengurus Operasi Mofamag Resources ..."Penanaman cendawan mampu menjana pendapatan lumayan berikutan penawarannya yang kurang berbanding permintaan selain harganya yang agak mahal di pasaran. .. Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan." . . Nota Cendawan Global: Saya mengucapkan tahniah buat rakan bisnes saya En.. 2009 Teknologi majukan industri cendawan . Zul sebab dah masuk paper atas usaha dan komitmen beliau dalam bisnes cendawan.

. Universiti Malaya (UM) baru-baru ini telah menganjurkan Persidangan Dan Pameran Cendawan Malaysia 2008 (MMCF 2008). Namun. ia memerlukan sokongan dan bantuan dari pelbagai pihak untuk memastikannya terus berkembang.. Program yang dikelolakan oleh Pusat Penyelidikan Cendawan (MRC) UM itu telah mendapat kerjasama dari Persatuan Cendawan Malaysia (MAM) dan juga Jabatan Pertanian. Ini kerana tumbuhan dari spesies kulat tersebut bukan sahaja boleh digunakan sebagai makanan. program tersebut juga telah menunjukkan demonstrasi memasak resipi cendawan.. . industri berkenaan mampu untuk berkembang disebabkan ia menerima permintaan yang sangat menggalakkan dari kalangan pengguna. Bagi mencari platform bagaimana aktiviti penanaman cendawan dapat diperkembangkan melalui penggunaan teknologi dan inovasi terkini.. penjagaan kit cendawan segera dan teknik penanaman cendawan kepada para pengunjung.. malah ia turut digunakan untuk menghasilkan makanan hiliran lain seperti jus. sambal cendawan dan juga serunding cendawan. .Oleh NAZRUL AZIM SHARUDDIN . disebabkan industri tersebut masih baru di negara ini. AKTIVITI penanaman cendawan kini semakin mendapat sambutan yang menggalakkan dari kalangan pengusaha bidang pertanian.. Sebenarnya. . . .. Selain jualan dan pameran cendawan.

baru-baru ini. .. rakyat Malaysia perlu mengamalkan memakan cendawan kerana selain mempunyai khasiat yang tinggi. Menurut beliau. Prof. ia bukan sahaja bergantung kepada teknik pelaksanaannya. . kerjasama antara universiti dan institusi pengajian tinggi (IPT) juga penting bagi mewujudkan pelbagai aktiviti dalam kajian mengenai penanaman cendawan.. biodiversiti. Untuk membangunkan industri berkenaan... Dr... bengkel.'' katanya.. "Makan cendawan secara segar adalah paling digalakkan bagi mendapatkan keseluruhan nutriennya. ia juga mempunyai kebaikan dari segi kesihatan.. ." katanya selepas merasmikan program tersebut di Kuala Lumpur. Amerika Syarikat dan juga New Zealand. bagi merangsang pertumbuhan industri berkenaan. Antara jenis cendawan yang di tanam di Malaysia adalah dari spesies tiram kelabu. Vikineswary berkata. pesta dan juga perkhidmatan bantuan kepada pengusaha yang berminat. . kesihatan.. pertanian dan alam sekitar. Rauzah Hashim.. . jeli hitam dan juga bunga kubis. Dr. .. malah perkongsian kerjasama dengan negara-negara lain juga penting agar ia dapat dilakukan dengan berjaya melalui pelaburan kos yang efektif. . tiram putih. "Ia juga bakal memberi manfaat kepada ekonomi negara dan berpotensi untuk menyumbang kepada jaminan kualiti makanan serta kesihatan masyarakat. golongan seperti pakar-pakar. Menurut Timbalan Dekan Penyelidikan Fakulti Sains UM. Setakat ini. China. . penyelidik dan juga pengusaha dapat bertukar-tukar pendapat untuk memajukan sektor tersebut melalui sumber-sumber yang ada. "Inisiatif seperti ini secara tidak langsung dapat mempromosikan penyelidikan dan pembangunan cendawan melalui aplikasi. melalui persidangan seperti itu. Prof. Pengerusi jawatankuasa penganjur persidangan berkenaan. . MRC telah menghasilkan beberapa kepakaran sistematik melibatkan industri cendawan dari segi bioteknologi. Sementara itu. . Antara aktiviti yang boleh dilaksanakan adalah seperti seminar. Negara kita perlu mengambil pengalaman dari negara-negara pengeluar cendawan seperti Jepun.. .

Sehingga penghujung tahun lalu. . sebanyak 260 pengusaha pula melaksanakannya secara kecil-kecilan dengan hasil yang dikeluarkan kurang daripada 50 kg sehari. universiti tersebut juga melatih lebih kurang 50 pelajar siswazah yang berminat untuk mendalami kajian cendawan dalam pelbagai aspek. . Sumber: Utusan Malaysia .. Daripada jumlah itu. "Kajian-kajian yang dijalankan adalah seperti kandungan enzim di dalam cendawan. peranan persatuan dan badan penyelidik adalah sangat penting bagi meningkatkan stimulasi pembiakan dan seterusnya mengekalkan khasiatnya.. tidak semua spesies cendawan boleh ditanam di Malaysia kerana proses pertumbuhan dan khasiat cendawan adalah bergantung kepada iklim sesebuah negara...000 kg cendawan sehari dan jumlah itu tidak mampu menampung permintaan yang tidak kurang dari 50. Secara keseluruhannya. Justeru. . Di samping itu. untuk mencari kesesuaian berkenaan. .'' jelasnya. . Selain itu.. . agensi-agensi seperti Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI). Sementara itu. .. .000 kg setiap sahari. teknik penanaman selain mencari spesies-spesies baru di dalam hutan untuk penyelidikan yang lebih terperinci. Johor merupakan negeri yang paling banyak mempunyai ladang penanaman cendawan dengan jumlah keseluruhan 67 ladang. negara kita menghasilkan sebanyak 24. Jabatan Pertanian. Sebenarnya.Mengambil contoh UM. mereka ada menjalankan usaha sama dengan beberapa universiti dari luar negara seperti New Zealand dan San Francisco dalam bidang-bidang berkaitan... sebanyak 334 ladang cendawan telah diusahakan di negara ini yang melibatkan tanaman secara komersial dan juga secara persendirian. terdapat enam syarikat yang melaksanakan projek berkenaan dalam skala yang besar iaitu melebihi 500 kilogram (kg) sehari manakala 57 syarikat melakukannya secara sederhana yang melibatkan hasil 50 hingga 500 kg sehari. persatuan-persatuan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) juga harus memberi sokongan penuh terhadap usaha berkenaan.

.com. seorang penduduk negara ini makan hanya 324 gram setahun dengan keperluan sebanyak 8.Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 15:20 1 comments Reactions: Jumaat.424 tan setahun. . kelihatan selepas hujan. Berdasarkan statistik 2005. 2008 Bekas doktor tanam cendawan shiitake Oleh LAUPA JUNU Slaupa. dalam hutan dan seperti kata pepatah. dengan perkembangan bidang bioteknologi. cendawan juga boleh dianggap penyumbang kepada bidang tersebut kerana mempunyai nilai perubatan yang tinggi. yang banyak didapati pada kayu reput.. Dengan kata lain. . . ciri-ciri tersebut menjadikan tumbuhan tersebut tidak mempunyai nilai komersial dan hanya penting untuk makanan semata-mata.my . ... . Itu senario dulu tetapi dengan perkembangan sektor pertanian yang semakin memberangsangkan. Cendawan satu ketika dulu hanyalah tumbuhan liar. Malah. November 28. ramai menyedari bahawa cendawan sebenarnya satu tanaman industri yang berpotensi untuk menjana ekonomi.junus@utusan. atas tanah..

. pelbagai cendawan yang popular ditanam di negara ini antaranya Auricularia sp (telinga kera /jeli hitam). . Doktor perubatan terbabit. Spesies lain termasuk Ganoderma sp. berkata. Ketika itu.. Pleurotus florida (tiram putih) dan Pleurotus sajor-caju (tiram kelabu). bapanya. . tidak ramai berminat dengan tanaman cendawan.. Pleurotus flabellatus (tiram merah jambu).. . orang Malaysia tidak minat tanam cendawan ketika itu dan bapa saya hampir putus asa. Ketika ini.. Kedah sejak 1985 lagi. (Ling zhi). Beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran ke Kanada pada 1996 dan meninggalkan ayahnya untuk meneruskan perusahaan tanaman tersebut. . seorang doktor perubatan dan keluarganya berjaya mengusahakan tanaman tersebut di Gunung Jerai.. ... Hericum erinaceum (cendawan bunga kubis) Pleurotus cystidiosus (abalone). Ketika di sana. cendawan lain yang tidak kurang mendapat tempat di kalangan pengusaha tanaman tersebut ialah shiitake. Schizophyllum commune (cendawan kukur). Buktinya. dia mendapat tahu bahawa selain brazil. Ooi Chooi Liang. butang dan oyster. ... cendawan shiitake antara yang popular dan ia mendorongnya untuk meneruskan projek tersebut. Tidak lama selepas itu.000 daripada simpanan sendiri. adalah individu yang bertanggungjawab menggerakkan industri tanaman tersebut sedangkan pada masa itu. bapanya mengambil keputusan untuk memberi tumpuan kepada spesies shiitake selain butang.’’ katanya ketika ditemui baru-baru ini. . .35.. Pleurotus citrinopileatus (tiram kuning). Cendawan shiitake katanya lebih kejap daripada segi teksturnya.. . Flammulina velutipes (jarum emas) dan Agarcius braslllensis (cendawan butang).. Jabatan Pertanian bagaimanapun menyasarkan penggunaan cendawan sebagai makanan sebanyak dua kilogram setahun. sebagai permulaan bapa saya menanam 15 spesies cendawan termasuk cendawan brazil. “Bagaimanapun. Mereka memulakan perusahaan tersebut dengan modal RM50. tidak . Dr Shirley Ooi. Selain cendawan tiram kelabu yang popular sekarang.

.. ia perlu diubah kepada media oat terlebih dahulu dari kultur tisu . Selain itu.” ujarnya. . “Sejak itu saya yakinkan bapa saya supaya memberi tumpuan kepada shiitake yang bermula pada 1997..renyuh. air. . Selepas berkhidmat sebagai doktor di Kanada.. kerja menyediakan bahan untuk menanam cendawan tersebut melibatkan banyak perkara kerana ia merupakan spesies yang sensitif dan memerlukan keadaan bersih terutama semasa inokulasi. Kaedah menanamnya lebih kurang sama dengan cendawan lain seperti tiram kelabu yang juga menggunakan polibeg tetapi perlu ditegakkan. . proses adaptasi dengan persekitaran di Gunung Jerai menjadikannya sebagai cendawan hibrid gunung tersebut. . Katanya benih tersebut mestilah yang berbunga besar. . masak lemak cili api dan serunding. . benih seharusnya diambil daripada generasi ketiga. Namun katanya.. . meskipun shiitake berasal dari Jepun. . Justeru. Ia juga mempunyai nilai perubatan.. Bahan yang digunakan termasuk dedak.. Benih yang digunakan pula dipilih daripada jenis yang bermutu... “Orang gemar menggunakannya sebagai makanan tambahan. kalsium karbonat dan satu ramuan rahsia. Tanaman cendawan yang diusahakannya juga tidak menggunakan tahi lembu dan lebih mesra alam iaitu kurang populasi bakteria. Shiitake atau nama saintifiknya Lentinus edodes mengandungi lentinan iaitu sejenis sebatian anti kanser dan membantu mengurangkan kesan tumor dan tanpa kolesterol. beliau kembali ke tanah air untuk meneruskan projek tersebut bersama bapanya dan nasib mereka bertambah baik apabila salah seorang anggota keluarga mereka bersetuju melabur RM1 juta pada 2005. .. . Bagi membolehkan ia menghasilkan keluaran lebih baik. batang tebal dan kejap serta mempunyai insang tertutup untuk proses kultur tisu. tidak berbau dan rasanya juga macam daging.

. beliau bercadang mengembangkan perusahaan tersebut kepada bioteknologi berkaitan farmasutikal dengan memanfaatkan sebatian lentinan tersebut. Kawasan ladang tersebut yang kini beroperasi atas nama syarikat AgroBio Future berkeluasan 10 ekar menjadi bukti kesungguhannya menceburi bidang pertanian selepas meninggalkan kerjaya sebagai doktor. Untuk maklumat lanjut boleh didapati di www. . Ia boleh menghasilkan cendawan dalam tempoh tiga atau empat bulan sebelum memulakan penanaman baru.com. “Saya ingin menasihati mereka yang ingin menceburi perusahaan cendawan supaya menjaga kualiti dan mencari pasaran terlebih dahulu. Baja tersebut digunakan untuk tanaman 25 jenis sayur-sayuran yang turut diusahakannya seperti brokoli di kawasan tersebut.. Polibeg shiitake perlu diletakkan menegak bagi membolehkan misellium nya bergerak dari atas ke bawah dan kemudiannya membentuk koloni. . Pada masa sama. apabila cendawan muncul di mulut polibeg dalam tempoh tujuh hingga sepuluh hari dan ‘rehat’ selama 20 hari. . Posted by Cendawan Global Labels: Berita Cendawan at 19:53 0 comments Reactions: Catatan Terbaru Catatan Lama Laman utama Langgan: Catatan (Atom) a> . Selepas sekian lama. Mengenai penjagaan pula katanya.. Selepas 20 hari. Menurutnya.agrobio_future. beliau juga memanfaatkan media tanaman cendawan tersebut untuk menghasilkan baja kompos.sebelum ditanam sepenuhnya kerana dengan cara ini peluang hidup lebih tinggi berbanding terus kepada kultur tisu.. . .. pengeluarannya hasil ladangnya kini mencecah 150 kilogram sehari dan ia banyak di pasarkan ke pasar raya-pasar raya besar... ia perlu disiram dalam keadaan polibeg tertutup dan terbalikkan dan akan cendawan akan muncul semula pada hari kelima.

Kursus Cendawan Yuran Penyertaan RM200 VCD Teknik Cendawan RM40 termasuk pos (promosi untuk bulan November) Global Kit .

RM70 termasuk pos Ebook Cendawan Pelan Bisnes Cendawan Klik Gambar untuk Download .

• Ebook Rahsia Pelan Bisnes Cendawan Asslamualaikum dan salam sejahtera..OLEH NUR AISHAH .. Peminat Cendawan Global ..Anda suka makan makanan yang berasaskan cendawan?.CENDAWAN kini mendapat permintaan tinggi di selur.. Penjagaan rumah cendawan yang sempurna dan pe... Sebagai menghargai sokongan anda terhadap bisnes cendawan. • Khasiat Cendawan Tiram Kelabu Setiap 100g Cendawan Tiram Kelabu Segar mengandungi: . • Cendawan: Kaya khasiat dan nilai perubatan 26 Mei 2009@1:36pm. • Cara Menjaga Persekitaran Rumah Cendawan Persekitaran rumah cendawan yang kondusif untuk pertumbuhan cendawan adalah sangat penting...Jadikan Wang Bekerja Untuk Anda! Catatan Popular • Nabil usahawan cendawan berjaya Jalankan kajian hasilkan benih terbaik.. MUHAMMAD KHAIRIL S ISWANSinar Harian 16 April 2009..Saya pasti ramai di luar sana suka makan makanan ce. Tiada bahan kimiaTiada buangan haiwan100% organik Taman tertutupAmalan kebersihan d.. saya berikan kepada anda satu ebook percu.....

Panduan Penanaman Cendawan powered by Jaringan Usahawan Cendawan • AgroOne Enterprise • • Ajna Mushroom AYNE Agrotech • Besut Agro Enterprise .

• Cendawan Blues • • Cendawan Kemaman Cendawan Kuala Kangsar • • • Cendawan Ladong (Kuching) Cendawan PJ Cendawan Puchong • Cendawan Timur • Cendawan Tiram Sungai Udang • • Cendawan915 Chini Agro .

• CIMA Agro • E-Cendawan • • • Fatisha Agro Farm Impian Mushroom KebunKu Sdn Bhd • • • Kulat Enterprise Kulat Kelate Mayang Agrotech • Mentah Resources • • Mr Kulat My Cendawan .

• • MyWish Agrotech Permai Desa Agrotech • • Projek Cendawan Rantau Agrotech Supply Enterprise • • saifulam-agrofarm Sipitang Mushroom • Tunas Alam Agrotech • • • URS Agro Usahawan Bumiputera Zul Cendawan • Zumara Agrotech .

Web Pages referring to this page Link to this page and get a link back! .

.

.

.

Top of Form Search powered by Bottom of Form Top of Form Enter your email address: blogspot/dzHQ en_US Subscribe Delivered by FeedBurner Bottom of Form Artikel Menarik .

Soalan-soalan Lazim (1) Jenis-jenis Cendawan (25) Johor (1) Kajian Pasaran (6) Kembara Cendawan Global .Cendawan Tiram Fresh (1) Khasiat Cendawan (13) King of Herb (Cendawan Gano) (2) Kisah Kejayaan Usahawan Cendawan (1) Kos Tanaman Cendawan (1) Kunjungan ilmu (1) Kursus Cendawan (29) Kursus Cendawan di Cendawan Puchong (2) Lagu Anak Tupai (1) Langkah Pembelian Ebook Fatisha (1) Langkah Pembelian Global Kit (1) Langkah Pembelian King of Herb (1) Langkah Pembelian VCD (1) London Eye (1) Majlis 1 Kg 1 Industri (1) Maklumat Cuka Kayu (1) .• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Aktiviti Semasa (13) Aneka Resepi Cendawan (14) Berita Cendawan (43) berita pertanian (2) Biodata Ahmad Hanizam (1) Buletin Cendawan (4) Cara Penanaman (2) Cendawan butang (2) Cendawan Jerami (1) Cendawan Lingzhi. Ganoderma (1) Cendawan Puchong (3) Cendawan Shiitake (2) CIMA Agro (1) Dried Mushroom (2) Ebook Usahawan Cendawan (1) FAQ .

Zul (2) Pengenalan Mentor Jutawan (1) Penyakit Cendawan (3) Petikan daripada SAJI (3) Petikan Majalah Agromedia (1) Petikan Majalah SAJI (5) Projek Satu Kampung Satu Industri (2) Resipi Cendawan (2) Rileks jap (1) Ruangan Iklan Komersil (4) Ruangan Iklan Produk Cendawan (2) Rumah Cendawan (1) Salam Ramadhan (1) Selamat Hari Raya (1) Strategi Pemasaran (1) Straw Mushroom (1) Sumbangan kewangan untuk Cendawan Global (1) Teknologi Kitosan organik (1) Tip Bisnes (4) Update dari London (1) .• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Maklumat Rumah Cendawan (1) Mengawal Penyakit Cendawan (1) Minggu Cendawan (1) Modal permulaan projek cendawan (1) Mushroom Bulletin (19) Mushroom Info (26) Mushroom recipes (2) Nilai nutrisi cendawan (1) Pakej Pembinaan Rumah Cendawan (1) PDA Kelapa Muda (1) Pelan bisnes cendawan (1) Pemasaran Cendawan (3) Pembekal Bahan Mentah Cendawan (1) Pembekal Benih Cendawan (4) Pembekal Cendawan Chiniagro (1) Pembekal Cendawan Dari Puchong-En.

• • Video Manual Kit Cendawan (1) Website nizamsky (1) Senarai Blog Saya Yang Lain • Dunia Unit Trust Simpan lebih dengan strategi 50-30-20 4 beberapa jam yang lalu • Usahawan Bistari Ferrari nama besar dunia perlumbaan F1 2 beberapa hari yang lalu • Planet Catur Malaysia has huge potential in chess 1 minggu yang lalu • e-Bigfish Betta liar tempatan 2 beberapa minggu yang lalu Jom Chat .

expert .  Kursus Cendawan di Cendawan Puchong  Wild Mushroom. mists and mellow fruitfulness  Mushrooms used to make eco-friendly packaging ○ ► Jun (2)  Wawancara Bersama En. . Zul Cendawan Puchong ..... Chestnut and Sausage Dressing  Cendawan Jerami  Jadi kudapan petang ○ ► Oktober (4)  Mengawal penyakit cendawan  Modal permulaan projek cendawan  Pemasaran cendawan  Cultivated Mushrooms ○ ▼ September (6)  Kelebihan cendawan dari sudut kesihatan  Video Penyediaan Cendawan  VCD Teknik Asas Tanaman Cendawan Tiram Kelabu  Ebook Usahawan Cendawan !  Persediaan Awal Penanaman Cendawan  Tanam cendawan sejak 25 tahun lalu ○ ► Ogos (3)  Never underestimate power of mushrooms  Mushroom.revis..Not supported!Not supported! Arkib Cendawan Global • ▼ 2010 (35) ○ ► Disember (5)  Rusila tempuh pelbagai cabaran majukan perusahaan .  Cendawan tiram kelabu boleh dikomersial  Projek tanaman cendawan mampu lahir usahawan  Cendawan Butang  Jangan bertangguh lagi ○ ► November (5)  'World's deadliest mushroom' here to stay..

.. at hi-tech mushroom far...  Shiitake Mushroom-and-Fresh Herb Stuffing  Eksperimen Cendawan  3 Jenis Cendawan Pemangkin Sistem Imun  Barangan Penanaman Cendawan ke Sabah ○ ► Oktober (2)  2 sickened after meal with wild mushrooms  GLOWING MUSHROOM PICTURES: Psychedelic New Species.. Wet weather prompts mushroom bloom in Minnesota ○ ► Mei (3)  Masalah lalat kecil  Peluang bisnes terbaru  Lagi ladang cendawan di Kelantan ○ ► April (4)  Shiitake atau Cendawan Hioko  CENDAWAN  Morel mushrooms popping earlier than normal this y. ○ ► September (10)  Demand for shiitakes mushrooms  Selamat Hari Raya Aidilfitri  Ebook Rahsia Pelan Bisnes Cendawan  PDA Kelapa Muda ..  Do-It-Yourself Mushrooms ○ ► Mac (1)  Cara Menjaga Persekitaran Rumah Cendawan ○ ► Februari (1)  Taiwan Planters protest against China Mushroom ○ ► Januari (1)  Foodservise business colud be creeping back up • ► 2009 (77) ○ ► Disember (3)  Rare mushroom found in Saanich  Puree of Mushroom Soup  Cendawan Merah ○ ► November (5)  Even the dirt is imported.

Nizam ." di www. Cendawan Jana Pendapatan Lumayan ○ ► Ogos (7) ○ ► Julai (2) ○ ► Jun (12) ○ ► Mei (10) ○ ► April (11) ○ ► Mac (7) ○ ► Februari (2) ○ ► Januari (6) • ► 2008 (76) ○ ► Disember (4) ○ ► November (7) ○ ► Oktober (5) ○ ► September (8) ○ ► Ogos (9) ○ ► Julai (9) ○ ► Jun (7) ○ ► Mei (5) ○ ► April (6) ○ ► Mac (4) ○ ► Februari (6) ○ ► Januari (6) • ► 2007 (40) ○ ► Disember (7) ○ ► November (6) ○ ► Oktober (6) ○ ► September (11) ○ ► Ogos (10) Pemilik Cendawan Global "Saya membantu orang ramai mencapai matlamat kewangan mereka melalui program perancangan simpanan dan pelaburan yang sistematik.bigfishteam.wordpress.com .

H/P: 019 789 774 Email: nizamsky@gmail.com Bigfish Team Promote Your Page Too Lihat profil lengkap saya widgeo .

12/2010 Leftover Turkey.11 hours ago by Richard Harris The hallucinogenic mushroom Amanita muscaria.. . . clipped from Google ..1 hour ago Because they were hippies.. clipped from Google . clipped from Google . which is owned by Rural Development Corporation (KPD).Dec 24.. 2010 ..its pizza crust Cincinnati. Mushroom and Sausage Pot Pie Calgary Herald . 2010 .Dec 24. 2010 .. Imej templat oleh hatman12.3 hours ago But if you don't want the reincarnation of your Christmas dinner to so closely resemble the original.12/2010 powered by Pengunjung Blog Feedjit Live Blog Stats Templat Picture Window.12/2010 Did 'Shrooms Send Santa And His Reindeer Flying? NPR . established 18 years ago. clipped from Google . Harvard biologist Donald Pfister claims that both people and reindeer ate the mushrooms. a government agency under the state Ministry of .12/2010 Sabah's Success Story In Mushroom Farming Bernama .. they made counter-cultural pizza with whole wheat-molasses crust and decorated the place with trippy cartoon mushroom characters. adding sausage and mushrooms will put a new spin on it . Dikuasakan oleh Blogger.Buletin Cendawan Mushroom Trippy Mellow Mushroom built on solid foundation .4 hours ago Borneo Mushroom.Dec 24. .com .Dec 24.. 2010 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->