MODUL BIMBINGAN KELOMPOK ‘MENINGKATKAN POTENSI DIRI’ DISEDIAKAN OLEH: MOHD ISKANDAR SHAH BIN KAMARUDDIN 135947 MOHD

ZAIDI BIN ABDUL RASHID 135987 BAC. PEND. BIMBINGAN DAN KAUNSELING SEM 3 PENSYARAH: EN. WAN MARZUKI

ISI KANDUNGAN
BIL. PRAKATA PENGENALAN Modul aktiviti 1 Modul aktiviti 2 Modul aktiviti 3 Modul aktiviti 4 Modul aktiviti 5 Modul aktiviti 6 Modul aktiviti 7 Modul aktiviti 8 Modul aktiviti 9 Modul aktiviti 10 BIBLIOGRAFI MUKA SURAT 1 2 - 4 5 - 6 7 - 8 9 - 10 11 - 12 13 - 14 15 - 16 17 18 - 19 20 - 22 23 – 24 25

dan nasihat yang berguna kepada kami dalam menyiapkan tugasan yang diberi. terima kasih atas segalanya.PRAKATA Assalamualaikum. Untuk sahabat-sahabat yang banyak membantu. Banyak halangan yang kami tempuhi dalam proses menyiapkan tugasan ini. Bersyukur kami kepada Allah kerana dengan izinNya. iaitu ibu bapa kami. Terlebih dahulu kami berdua mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga buat En. akhirnya kami dapat menyiapkan tugasan yang diberikan ini dengan jayanya. Semoga Allah merahmati dan memberkati En. Tidak lupa kepada insan yang telah mendidik kami dari kecil lagi. iaitu Pembinaan Modul Latihan Bimbingan Kelompok. salam sejahtera dan salam perpaduan kepada En. tetapi juga sahsiah. Terima kasih atas segalanya. . perjuangan kita masih belum selesai. Wan Marzuki dan sekeluarga. merahmati dan menempatkan diri kalian di kalangan hamba-hambaNya yang diredhai. Doa kami. moga Allah melindungi. En. Wan Marzuki kerana memberi tunjuk ajar. Wan Marzuki. yang sentiasa doakan kejayaan kami. Wan juga dapat membentuk Kehidupan kami sebagai pelajar yang bukan sahaja cemerlang dalam bidang akademik. Sesungguhnya. Wassalam.

. kelompok perbincangan. Antaranya. Bimbingan boleh dilakukan secara individu atau berkelompok. Dalam bimbingan kelompok terdapat beberapa jenis iaitu. 2005). 1987). Terdapat beberapa jenis modul dan pendapat yang berbeza berkaitan dengan jenis modul ini. iaitu modul permohonan. modul prosedur dan modul struktur. salah satu alat bantuan ialah modul. kelompok melaksanakan sesuatu tugas. kelompok maklumat. Kamdi Kamil (1990) pula mentakrifkan modul sebagai satu pakej pengajaran dan pembelajaran atau pukal belajar sendiri yang lengkap dengan komponen-komponen pengajaran pembelajaran seperti objektif. Terdapat banyak program bimbingan yang dijalankan dan alat bantuan yang digunakan dalam menjalankan program bimbingan tersebut. dan kelompok psikoterapi.PENGENALAN Bimbingan merupakan satu proses pembelajaran yang bertujuan untuk perkembangan potensi individu yang paling maksimum (Robert D.D. Amrstrong (1973) telah membahagikan modul kepada tiga jenis. aktiviti penilaian serta arahan dan tatacara yang sistematik supaya pelajar dapat mengikuti langkah demi langkah bagi menguasai sesuatu unit pembelajaran dan boleh dijalankan secara individu (Sidek Mohd Noah dan Jamaludin Ahmad. kelompok kaunseling. bahan dan aktiviti pembelajaran. Ph. kelompok latihan. Greager dan Murray (1985) menyatakan bahawa modul adalah satu unit pengajaran yang lengkap dan bebas dengan fokus utamanya ialah untuk mencapai beberapa objektif yang telah dinyatakan.Myrick.

Di mana pelajar-pelajar dapat membentuk personaliti yang terbaik dalam menjalani kehidupan seharian. Dalam modul kami ini terdapat aktiviti-aktiviti yang mengandungi kemahiran tersebut dan mampu untuk membantu pelajar sedikit sebanyak. berkepimpinan dan pelbagai kemahiran lain. .Sasaran kami untuk menjalankan aktiviti-aktiviti dalam modul yang dicipta ini ialah pelajar sekolah menengah kerana menyedari hakikat bahawa pelajar sekarang perlu bersaing untuk menempatkan peluang belajar di universiti. pelajar perlu membuktikan dengan mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. Ini membuktikan dengan berbekalkan keputusan yang cemerlang dalam akademik sahaja tidak mencukupi untuk menunjukkan potensi pelajar itu berjaya di universiti atau lebih tinggi. Oleh itu. pelajar terbaik adalah cemerlang dalam akademik dan kokorikulum perlu mempunyai kemahiran-kemahiran tertentu seperti kemahiran komunikasi. kemahiran bekerjasama dalam kumpulan. Jadi dengan ini. Dalam modul ini kami memilih Modul Meningkatkan Potensi diri.

Aktiviti kumpulan . 5) Melatih diri supaya berfikiran kreatif dan kritis apabila berhadapan dengan sesuatu isu. selesai mengikuti modul ini.OBJEKTIF MODUL Selepas. 4) Melatih diri untuk berhadapan dengan pelbagai cabaran dan dugaan hidup sebagap bakal pemimpin pada masa hadapan. KUMPULAN SASARAN Para pelajar sekolah menengah KAEDAH PENYAMPAIAN 1. pelajar-pelajar : 1) Meningkatkan keyakinan diri sewaktu berkomunikasi dengan orang ramai. Penerangan fasilitator 3. maka semua masalah dapat diatasi. 2) Menyedari halangan dan dugaan dalam menjalani kehidupan sebagai pelajar sekolah pada masa kini. Percambahan pendapat 2. 6) Mempertingkatkan keyakinan diri dan menganggap diri mereka adalah yang terbaik. 3) Menyedarkan para peserta betapa pentingnya bekerja dalam satu kumpulan kerana apabila bersatu padu dalam satu kumpulan.

Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan bacaan Al Fatihah bagi yang Muslim dan bagi yang bukan Muslim. 3) Melatih diri menjadi lebih berani apabila berdepan dengan masyarakat. 5) Ahli-ahli kelompok dikehendaki melukis lambang pengenalan diri masing-masing. 3) Seterusnya fasilitator memberikan penerangan mengenai aktiviti yang akan dijalankan. 2) Melatih kemahiran berinteraksi secara interpersonal di kalangan ahli kelompok. 4) Dapat meningkatkan kemahiran berkomunikasi pelajar lebih baik.MODUL AKTIVITI 1 Nama Aktiviti Masa Bahan Objektif : Ice Breaking : 1 jam : Pen. fasilitator mengedarkan bahan-bahan aktiviti kepada setiap ahli. mereka diminta bertafakur sebentar. Setiap ahli . 2) Fasilitator akan memperkenalkan diri kepada ahliahli kelompok sebelum memulakan aktiviti. 4) Selepas itu. Pensil & Kertas : 1) Mengenali serta mewujudkan hubungan yang baik antara ahli.

fasilitator mengutarakan kesimpulan aktiviti tadi. 11)Fasilitator membuat konklusi aktiviti. semasa proses pembentangan Falsafah : “Mengenali keistimewaan diri sendiri dan orang lain seperti berada di puncak bukit. 8) Setelah setiap ahli selesai membentangkan hasil tugasan masing-masing. 6) Seterusnya setiap ahli diminta supaya membentangkan hasil kerja yang dilakukan secara individu itu kepada ahli-ahli kelompok yang lain.harganya tidak ternilai” .diperuntukkan masa selama 7 minit dalam menyiapkan tugasan yang diberikan. Hal ini bertujuan untuk memastikan setiap ahli kelompok memberi perhatian dilakukan. 10)Peserta akan belajar menghormati dan menghargai diri dan orang lain. 7) Semasa proses pembentangan dilakukan ahli-ahli kelompok yang lain bebas mengutarakan soalan mengenai diri ahli yang membuat pembentangan. 9) Fasilitator memberitahu bahawa setiap insan adalah unik dan mempunyai kesitimewaan yang tersendiri.

4) Fasilitator memberi satu ungkapan teknik-tenik komunikasi yang peribahasa kepada peserta sukarela tersebut. 3) Menilai kepentingan kerjasama di dalam sesuatu kelompok.MODUL AKTIVITI 2 Nama Aktiviti Masa Bahan Objektif : Diriku Seorang Bisu : 1 jam : satu bilik kosong : 1) Mempertingkatkan keyakinan diri dan menganggap diri mereka adalah yang terbaik. ‘hangat-hangat tahi ayam’. Contoh. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah AlFatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 5) Peserta tersebut dikehendaki menyampaikan peribahasa tersebut kepada seorang rakan yang . 2) Fasilitator memanggil salah seorang daripada ahli kelompok yang paling kacak atau cantik. 3) Peserta yang sukarela mengaku diri mereka kacak atau cantik di kehendaki masuk ke dalam sebuah bilik yang kosong. 2) Mengetahui berkesan.

Jika tidak benar. Falsafah : “Komunikasi berkesan asas perpaduan” . 8) Peserta terakhir dikehendaki memberitahu pribahasa yang diterima kepada ahli kelompok. 10) Fasilitator membuat rumusan tentang aktiviti yang telah dijalankan. 7) Seorang fasilititor memantau pergerakan peserta dalam bilik tersebut agar peserta tidak melanggar syarat aktiviti. 6) Peserta yang kedua dikehendaki menyampaikan pribahasa tersebut dengan syarat yang sama kepada peserta yang ketiga dan seterusnya secara bergilir-gilir. fasilitator memberitahu peribahasa yang sebenar kepada peserta. 9) Fasilitator seterusnya mengesahkan pribahasa yang disampaikan oleh peserta yang terakhir.lain tanpa menggunakan percakapan lisan dan hanya menggunakan gaya serta pergerakan tubuh badan sahaja.

2) Menyedari hakikat kegagalan dalam mengejar cita-cita. 10 helai kertas A4. 2) Ahli kelompok dibahagikan kepada dua kumpulan. . 5 helai kertas A4. 5) Peserta dapat berkongsi idea.MODUL AKTIVITI 3 Nama aktiviti Masa Bahan : Menuju ke puncak Everest : 1 jam : 2 helai kertas mahjung. pita pelekat dan gunting. pita pelekat dan gunting. 4) Dapat membentuk sifat kerjasama antara ahli kumpulan. 3) Setiap kumpulan disediakan dengan sehelai kertas mahjung. 3) Menyedari betapa tingginya harapan ibu bapa terhadap masa depan mereka. Objektif : 1) Menggunakan daya kreativiti dalam membuat sesuatu perancangan. pengalaman dan kemahiran di dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diarahkan Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah AlFatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar.

5) Setelah selesai. 7) Seterusnya. 6) Fasilitator menerang dan memprovok binaan yang telah dihasilkan oleh peserta dengan mengaitkan matlamat atau cita-cita masing-masing.4) Setiap kumpulan dikehendaki membina sebuah menara setinggi dan secantik yang mungkin serta sekukuh yang boleh. fasilitator akan menguji tahap pengukuhan menara yang telah dibina dengan meniup menara tersebut. Falsafah : “Yang bulat tidak akan datang bergolek.” . yang pipih tidak akan datang melayang. 9) Fasilitator membuat rumusan dengan mengaitkan binaan yang musnah tersebut bagaikan harapan ibu bapa yang tinggi terhadap mereka tetapi mereka telah mensia-siakannya. fasilitator bertindak meroboh dan memusnahkan binaan tersebut bagi meningkatkan kemarahan peserta. 8) Peserta diberi peluang untuk meluahkan perasaan mereka apabila hasil binaan mereka diruntuhkan.

5) Setelah selesai menyenaraikan. 3) Fasilitator menerangkan tugasan yang perlu dilakukan oleh peserta. 2) Pelajar dapat berfikir cita-cita beliau pada masa akan datang. . Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah Al-Fatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 2) Fasilitator mengedarkan kertas A4 kepada setiap peserta.MODUL AKTIVITI 4 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Cita-cita saya : 1 jam : alat tulis dan kertas A4 : 1) Pelajar dapat menyenaraikan kaedah-kaedah yang boleh dilakukan untuk mencapai cita-cita mereka. secara rawak pelajar membacakan kaedah-kaedah yang ditulis oleh mereka. 3) Dapat mengatur langkah-langkah agar berjaya dengan cita-cita yang diinginkan. 4) Pelajar menulis dan menyenaraikan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita tanpa pengetahuan rakanrakan.

berterusan dan bersungguh-sungguh tanpa mengenal erti putus asa.6) Fasilitator menyenaraikan semua kaedah-kaedah tersebut di papan tulis. Falsafah : “Kejayaan boleh dicapai melalui usaha-usaha yang betul.” .

tarik nafas dan hembusan (beberapa kali). 3) Cuba bayangkan suatu hari anda berasa amat gembira sekali sepanjang hidup anda. . 5) Sekarang sedarkan diri anda. 4) Cuba ingatkan kembali kejayaan itu. 2) Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan memejam mata. PROSEDUR : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah Al-Fatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. Di manakah ia berlaku ? Adakah anda mencapainya secara berseorangan atau dengan bantuan orang lain ? Adakah anda merancang untuk mencapainya atau ia berlaku secara spontan. 2) Supaya peserta dapat menikmati erti dan perasaan sesuatu kejayaan. Cuba bertenang.MODUL AKTIVITI 5 NAMA AKTIVITI MASA BAHAN OBJEKTIF : Fantasi kejayaan : 45 minit : Tiada : 1) Supaya peserta dapat meningkatkan konsep diri. 4) Timbul celik akal untuk berjaya. 3) Otak pelajar dapat berfikir pada masa akan datang. Tumpukan perhatian pada suatu kejayaan waktu itu.

masing : “Setiap individu perlu yakin mereka akan berjaya jika berusaha dengan bersungguh-sungguh.6) FALSAFAH Minta peserta berkongsi kejayaan masing.” .

2) Memupuk semangat kerjasama diantara ahli kumpulan 3) Mempertingkatkan kemahiran menerima maklumat dan menyebarkan maklumat. 2) Fasilitator akan memberi kotak pensel kepada orang kanannya dengan berkata “this is a bing”. 4) Pemegang kotak pensil diberikan pula pada orang kanan yang seterusnya. thank you” sambil terima kotak pensil.MODUL AKTIVITI 6 NAMA AKTIVITI MASA BAHAN OBJEKTIF : Rantaian Bing Bong : 45 minit : 2 kotak pencil : 1) Meningkatkan kemahiran komunikasi. Ulang langkah ‘2’ dan ‘3’ tetapi pertanyaan akan . PROSEDUR : 1) Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan duduk dalam satu bulatan besar. Fasilitator akan bertindak sebagai ketua kumpulan untuk memberikan arahan. Mengikut putaran lawan jam. Penerima akan membalas “A bing. Ahli yang terima kotak pensil mesti bertanya “what?” 3) Fasilitator akan membalas “ A bing”.

dilontarkan secara berantai kepada ketua begitu juga jawapan akan diberikan secara berantai melalui ahli. Fasilitator . Prosuder sama seperti ‘2’. FALSAFAH : “kecelaruan dalam penyampaian maklumat akan menyukarkan makna yang ingin disampaikan”. 5) Kotak pensil yang satu lagi diberikan kepada orang disebelah kiri. Mengikut putaran Dialog yang sama akan diberikan tetapi ‘bing’ akan ditukarkan kepada ‘bong’. ‘3’. dan ‘4’ sehingga kedua-dua kotak pensil kembali kepada ketua dengan melalui satu putaran lengkap. 6) Minta ahli berkongsi pendapat masing.masing.

mereka diminta menceritakan tentang graf hidup mereka. Falsafah diri seseorang”. Ahli kelompok digalakkan bertanyakan soalan.MODUL AKTIVITI 7 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Garisan hidupku : 1 jam : alat tulis dan kertas A4 : 1) Mengingatkan kembali ahli-ahli kelompok tentang pengalaman lepas. 3) Pelajar dikehendaki melukiskan graf tentang masam manis pengalaman yang dilalui mengikut tahun. 4) Setelah semua pelajar selesai. manakala lajur ‘X’ mewakili umur mereka yang bermula dengan ‘0’ hingga umur sekarang. : “Segala pengalaman yang dilalui lebih mendewasakan . 2) Lajur ‘Y’ mewakili perasaan bermula dari -20 hingga 20. 2) Menghargai kejayaan dan kegagalan yang dilalui 3) Menjadikan perkara yang telah dilalui sebagai pemangkin dalam mencapai matlamat hidup. Prosedur : 1) setiap pelajar dikehendaki untuk melukiskan graf hidup berdasarkan pengalaman mereka sendiri.

5) Setelah giliran untuk menerangkan tentang lukisan mereka tamat.MODUL AKTIVITI 8 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : “Aku bukan mat jenin” : 40 Minit : Kertas A4.seterusnya menjana kekuatan dalaman ahli 3) Memupuk keyakinan diri di kalangan ahli kelompok Prosuder : 1) Setiap ahli kelompok akan diberi kertas A4. 4) Rakan-rakan lain diminta untuk bertanyakan soalan kepada ahli kelompok. : 1) Melahirkan ahli kelompok yang mampu melahirkan idea serta cadangan yang bernas dan rasional 2) Memberi peluang ahli bersuara dan memberi pendapat. 2) Fasilitator meminta ahli kelompok melukis objek yang paling penting dalam kehidupan seharian. pensel warna. pen/pensel. 3) Fasilitator meminta ahli kelompok menerangkan tentang lukisan masing-masing dan memberi alasan atau sebab mereka memilih objek tersebut. 6) Kaunselor akan memastikan setiap ahli bercakap dan tidak pasif . ahli kelompok diminta untuk berbahas dan menegakkan bahawa objek yang dipilih oleh masingmasing adalah paling penting.

 Setiap ahli seharusnya mempunyai keyakinan dalam menentukan setiap kenyataan atau setiap idea yang mereka utarakan.  Memupuk semangat berkerjasama di kalangan ahli kelompok.” . bagaimana untuk mendapatkan sagunya.7) Kaunselor meminta ahli memberi pandangan tentang tujuan aktiviti tersebut diadakan dan apakah manfaat yang diperolehi oleh setiap ahli 8) Fasilitator membuat rumusan tentang aktiviti. Falsafah : “Selagi tak dipecahkan ruyungnya.  Ahli perlu sedar bahawa setiap manusia mempunyai hak untuk bersuara.

membuka minda dan fikiran tentang pentingnya pembahagian masa mengikut kepentingan. Prosuder : 1. Peserta dikehendaki mengisi borang yang telah diedarkan. pen dan boring pengurusan masa kepada setiap peserta.MODUL AKTIVITI 9 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Seharian Dalam Kehidupan Saya : 1 jam : Kertas A4. borang pengurusan masa. 2. Fasilitator memberi penerangan berkenaan aktiviti yang akan dijalankan. . Setelah selesai mengisi borang. 4. : Pada akhir aktiviti ini peserta akan dapat 1. pen. Menetapkan jadual harian yang wajib dengan mengutamakan tugasan yang segera dan penting. setiap peserta menyampaikan kepada ahli kelompok berkaitan dengan jadual yang telah diisi. 3. Fasilitator mengedar kertas A4. para peserta berbincang antara mereka berkenaan kepentingan keutamaan aktiviti seharian. Menguruskan kehidupan harian dengan baik dan sistematik. 5. Setelah setiap peserta mengambil bahagian. 2. 3.

. Peserta dikehendaki berbincang antara mereka berkenaan pengurusan masa dari sudut akademik dalam aktiviti seharian. peserta dikendaki membuat jadual aktiviti seharian mereka. Hasil perbincangan.6. Falsafah : “kecemerlangan pengurusan masa pembentuk peribadi unggul dalam meningkatkan potensi diri”. 8. Fasilitator membuat rumusan berkaitan kepentingan pengurusan diri dan masa mengikut kepentingan-kepentingan. Jadual tersebut akan menjadi rujukan sepanjang kehidupan seharian mereka. 7.

Lampiran : Borang pengurusan masa SEGERA TIDAK SEGERA PENTING TAK PENTING .

anak yang soleh dan pelajar yang cemerlang. 2) Kesedaran tentang peranan mereka sebagai hamba Allah yang taat. dan ikhlaskan diri dalam menjawab . 3) Merapatkan lagi ukhuwah sesama ahli kelompok dan fasilitator. 4) Ahli kelompok diminta untuk kosongkan fikiran. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan bacaan Al Fatihah bagi yang Muslim dan bagi yang bukan Muslim. 2) Ahli kelompok sama-sama memberi pendapat tentang input yang telah diperolehi sepanjang sesi yang telah dijalankan sebelum ini. 3) Aktiviti diteruskan dengan refleksi diri. Dimana ahli kelompok diminta untuk menutup mata. mereka diminta bertafakur sebentar. 4) Ahli kelompok menyedari tugas mereka sebagai pelajar berat. tenangkan hati. gemilang dan terbilang.MODUL AKTIVITI 10 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Muhasabah Diri : 1 jam : kertas A4 dan pen : 1) Mengingat kembali semua aktiviti yang telah mereka lalui iaitu aktiviti pertama hingga aktiviti sembilan.

8) Setelah selesai perbentangan. Tapi Ini Bukan Alasan Untuk Kita melakukan Kesilapan.” .soalan yang akan diutarakan oleh fasilitator. Falsafah : “Manusia Bukanlah Maksum seperti Nabi-Nabi ALLAH. 9) Aktiviti diakhiri dengan bacaan Tasbih Kifarah dan surah Al-Asr bagi ahli yang beragama Islam dan bagi yang bukan Islam. Ahli kelompok diminta untuk merenung kembali kesalahan mereka dan dosa-dosa yang pernah mereka lakukan 5) Ahli kelompok diminta untuk membuka mata 6) Seterusnya fasilitator akan memberikan ahli kelompok sehelai kertas A4 dan pen. 7) Setiap ahli kelompok diminta untuk membentangkan hasil kerja mereka. diminta bertafakur sebentar 10)Fasilitator dan ahli kelompok bermaaf-maafan. fasilitator akan merumus tentang aktiviti yang terakhir ini.

Bhd.RUJUKAN Dato’ Dr. (2005). Pembinaan Modul. Kuala Lumpur : Telaga Biru Sdn. Karya Bestari Sdn. Permainan kreatif untuk guru dan jurulatih. Azhar Abd. Universiti Putra Malaysia. 2005.Cheras. Hamid. Hj. Modul Umum dalam Aktiviti Bimbingan dan Kaunseling Kelompok. Universiti Putra Malaysia. Sidek Mohd Noah. Nasir Markom. Jamaluddin Ahmad. Mohd. SERDANG: Penerbit UPM. Mohd. Kassim (2001). Mohd. Fadzilah Kamsah dan Hj Muhammad Zakaria (2005) Petua Pelajar Cemerlang. : Shah Alam. Othman A. Bhd Mohamed Fadzil Che Din. .