MODUL BIMBINGAN KELOMPOK ‘MENINGKATKAN POTENSI DIRI’ DISEDIAKAN OLEH: MOHD ISKANDAR SHAH BIN KAMARUDDIN 135947 MOHD

ZAIDI BIN ABDUL RASHID 135987 BAC. PEND. BIMBINGAN DAN KAUNSELING SEM 3 PENSYARAH: EN. WAN MARZUKI

ISI KANDUNGAN
BIL. PRAKATA PENGENALAN Modul aktiviti 1 Modul aktiviti 2 Modul aktiviti 3 Modul aktiviti 4 Modul aktiviti 5 Modul aktiviti 6 Modul aktiviti 7 Modul aktiviti 8 Modul aktiviti 9 Modul aktiviti 10 BIBLIOGRAFI MUKA SURAT 1 2 - 4 5 - 6 7 - 8 9 - 10 11 - 12 13 - 14 15 - 16 17 18 - 19 20 - 22 23 – 24 25

Wan Marzuki kerana memberi tunjuk ajar. Untuk sahabat-sahabat yang banyak membantu. tetapi juga sahsiah. Bersyukur kami kepada Allah kerana dengan izinNya. Tidak lupa kepada insan yang telah mendidik kami dari kecil lagi. akhirnya kami dapat menyiapkan tugasan yang diberikan ini dengan jayanya. dan nasihat yang berguna kepada kami dalam menyiapkan tugasan yang diberi. iaitu Pembinaan Modul Latihan Bimbingan Kelompok. iaitu ibu bapa kami. En. Sesungguhnya. Terlebih dahulu kami berdua mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga buat En. merahmati dan menempatkan diri kalian di kalangan hamba-hambaNya yang diredhai. Wan Marzuki dan sekeluarga. salam sejahtera dan salam perpaduan kepada En. terima kasih atas segalanya. yang sentiasa doakan kejayaan kami. Banyak halangan yang kami tempuhi dalam proses menyiapkan tugasan ini. perjuangan kita masih belum selesai.PRAKATA Assalamualaikum. Wan Marzuki. . Wan juga dapat membentuk Kehidupan kami sebagai pelajar yang bukan sahaja cemerlang dalam bidang akademik. Wassalam. Terima kasih atas segalanya. Semoga Allah merahmati dan memberkati En. Doa kami. moga Allah melindungi.

kelompok kaunseling. Greager dan Murray (1985) menyatakan bahawa modul adalah satu unit pengajaran yang lengkap dan bebas dengan fokus utamanya ialah untuk mencapai beberapa objektif yang telah dinyatakan. Terdapat banyak program bimbingan yang dijalankan dan alat bantuan yang digunakan dalam menjalankan program bimbingan tersebut. salah satu alat bantuan ialah modul. Ph. aktiviti penilaian serta arahan dan tatacara yang sistematik supaya pelajar dapat mengikuti langkah demi langkah bagi menguasai sesuatu unit pembelajaran dan boleh dijalankan secara individu (Sidek Mohd Noah dan Jamaludin Ahmad. Terdapat beberapa jenis modul dan pendapat yang berbeza berkaitan dengan jenis modul ini. Kamdi Kamil (1990) pula mentakrifkan modul sebagai satu pakej pengajaran dan pembelajaran atau pukal belajar sendiri yang lengkap dengan komponen-komponen pengajaran pembelajaran seperti objektif.Myrick. dan kelompok psikoterapi. Bimbingan boleh dilakukan secara individu atau berkelompok. kelompok perbincangan. 1987). bahan dan aktiviti pembelajaran. . Dalam bimbingan kelompok terdapat beberapa jenis iaitu. kelompok melaksanakan sesuatu tugas. Antaranya. kelompok maklumat.PENGENALAN Bimbingan merupakan satu proses pembelajaran yang bertujuan untuk perkembangan potensi individu yang paling maksimum (Robert D. Amrstrong (1973) telah membahagikan modul kepada tiga jenis. modul prosedur dan modul struktur. kelompok latihan. iaitu modul permohonan.D. 2005).

Dalam modul ini kami memilih Modul Meningkatkan Potensi diri. Di mana pelajar-pelajar dapat membentuk personaliti yang terbaik dalam menjalani kehidupan seharian. pelajar terbaik adalah cemerlang dalam akademik dan kokorikulum perlu mempunyai kemahiran-kemahiran tertentu seperti kemahiran komunikasi. Dalam modul kami ini terdapat aktiviti-aktiviti yang mengandungi kemahiran tersebut dan mampu untuk membantu pelajar sedikit sebanyak. berkepimpinan dan pelbagai kemahiran lain.Sasaran kami untuk menjalankan aktiviti-aktiviti dalam modul yang dicipta ini ialah pelajar sekolah menengah kerana menyedari hakikat bahawa pelajar sekarang perlu bersaing untuk menempatkan peluang belajar di universiti. . kemahiran bekerjasama dalam kumpulan. pelajar perlu membuktikan dengan mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. Oleh itu. Ini membuktikan dengan berbekalkan keputusan yang cemerlang dalam akademik sahaja tidak mencukupi untuk menunjukkan potensi pelajar itu berjaya di universiti atau lebih tinggi. Jadi dengan ini.

6) Mempertingkatkan keyakinan diri dan menganggap diri mereka adalah yang terbaik.OBJEKTIF MODUL Selepas. Percambahan pendapat 2. maka semua masalah dapat diatasi. KUMPULAN SASARAN Para pelajar sekolah menengah KAEDAH PENYAMPAIAN 1. 3) Menyedarkan para peserta betapa pentingnya bekerja dalam satu kumpulan kerana apabila bersatu padu dalam satu kumpulan. Penerangan fasilitator 3. 5) Melatih diri supaya berfikiran kreatif dan kritis apabila berhadapan dengan sesuatu isu. 2) Menyedari halangan dan dugaan dalam menjalani kehidupan sebagai pelajar sekolah pada masa kini. 4) Melatih diri untuk berhadapan dengan pelbagai cabaran dan dugaan hidup sebagap bakal pemimpin pada masa hadapan. Aktiviti kumpulan . selesai mengikuti modul ini. pelajar-pelajar : 1) Meningkatkan keyakinan diri sewaktu berkomunikasi dengan orang ramai.

4) Dapat meningkatkan kemahiran berkomunikasi pelajar lebih baik. fasilitator mengedarkan bahan-bahan aktiviti kepada setiap ahli. 3) Melatih diri menjadi lebih berani apabila berdepan dengan masyarakat. Pensil & Kertas : 1) Mengenali serta mewujudkan hubungan yang baik antara ahli. Setiap ahli . mereka diminta bertafakur sebentar. 3) Seterusnya fasilitator memberikan penerangan mengenai aktiviti yang akan dijalankan. 2) Fasilitator akan memperkenalkan diri kepada ahliahli kelompok sebelum memulakan aktiviti.MODUL AKTIVITI 1 Nama Aktiviti Masa Bahan Objektif : Ice Breaking : 1 jam : Pen. 2) Melatih kemahiran berinteraksi secara interpersonal di kalangan ahli kelompok. 5) Ahli-ahli kelompok dikehendaki melukis lambang pengenalan diri masing-masing. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan bacaan Al Fatihah bagi yang Muslim dan bagi yang bukan Muslim. 4) Selepas itu.

semasa proses pembentangan Falsafah : “Mengenali keistimewaan diri sendiri dan orang lain seperti berada di puncak bukit. 6) Seterusnya setiap ahli diminta supaya membentangkan hasil kerja yang dilakukan secara individu itu kepada ahli-ahli kelompok yang lain. 11)Fasilitator membuat konklusi aktiviti.diperuntukkan masa selama 7 minit dalam menyiapkan tugasan yang diberikan. 8) Setelah setiap ahli selesai membentangkan hasil tugasan masing-masing. fasilitator mengutarakan kesimpulan aktiviti tadi. 7) Semasa proses pembentangan dilakukan ahli-ahli kelompok yang lain bebas mengutarakan soalan mengenai diri ahli yang membuat pembentangan. 9) Fasilitator memberitahu bahawa setiap insan adalah unik dan mempunyai kesitimewaan yang tersendiri. Hal ini bertujuan untuk memastikan setiap ahli kelompok memberi perhatian dilakukan.harganya tidak ternilai” . 10)Peserta akan belajar menghormati dan menghargai diri dan orang lain.

2) Mengetahui berkesan. ‘hangat-hangat tahi ayam’.MODUL AKTIVITI 2 Nama Aktiviti Masa Bahan Objektif : Diriku Seorang Bisu : 1 jam : satu bilik kosong : 1) Mempertingkatkan keyakinan diri dan menganggap diri mereka adalah yang terbaik. Contoh. 3) Peserta yang sukarela mengaku diri mereka kacak atau cantik di kehendaki masuk ke dalam sebuah bilik yang kosong. 2) Fasilitator memanggil salah seorang daripada ahli kelompok yang paling kacak atau cantik. 4) Fasilitator memberi satu ungkapan teknik-tenik komunikasi yang peribahasa kepada peserta sukarela tersebut. 3) Menilai kepentingan kerjasama di dalam sesuatu kelompok. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah AlFatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 5) Peserta tersebut dikehendaki menyampaikan peribahasa tersebut kepada seorang rakan yang .

Falsafah : “Komunikasi berkesan asas perpaduan” . 7) Seorang fasilititor memantau pergerakan peserta dalam bilik tersebut agar peserta tidak melanggar syarat aktiviti.lain tanpa menggunakan percakapan lisan dan hanya menggunakan gaya serta pergerakan tubuh badan sahaja. Jika tidak benar. fasilitator memberitahu peribahasa yang sebenar kepada peserta. 8) Peserta terakhir dikehendaki memberitahu pribahasa yang diterima kepada ahli kelompok. 9) Fasilitator seterusnya mengesahkan pribahasa yang disampaikan oleh peserta yang terakhir. 6) Peserta yang kedua dikehendaki menyampaikan pribahasa tersebut dengan syarat yang sama kepada peserta yang ketiga dan seterusnya secara bergilir-gilir. 10) Fasilitator membuat rumusan tentang aktiviti yang telah dijalankan.

5 helai kertas A4. 3) Setiap kumpulan disediakan dengan sehelai kertas mahjung. 10 helai kertas A4.MODUL AKTIVITI 3 Nama aktiviti Masa Bahan : Menuju ke puncak Everest : 1 jam : 2 helai kertas mahjung. Objektif : 1) Menggunakan daya kreativiti dalam membuat sesuatu perancangan. 3) Menyedari betapa tingginya harapan ibu bapa terhadap masa depan mereka. pengalaman dan kemahiran di dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diarahkan Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah AlFatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 4) Dapat membentuk sifat kerjasama antara ahli kumpulan. . 2) Menyedari hakikat kegagalan dalam mengejar cita-cita. 2) Ahli kelompok dibahagikan kepada dua kumpulan. pita pelekat dan gunting. 5) Peserta dapat berkongsi idea. pita pelekat dan gunting.

yang pipih tidak akan datang melayang. 8) Peserta diberi peluang untuk meluahkan perasaan mereka apabila hasil binaan mereka diruntuhkan. fasilitator akan menguji tahap pengukuhan menara yang telah dibina dengan meniup menara tersebut. fasilitator bertindak meroboh dan memusnahkan binaan tersebut bagi meningkatkan kemarahan peserta. 6) Fasilitator menerang dan memprovok binaan yang telah dihasilkan oleh peserta dengan mengaitkan matlamat atau cita-cita masing-masing.4) Setiap kumpulan dikehendaki membina sebuah menara setinggi dan secantik yang mungkin serta sekukuh yang boleh. Falsafah : “Yang bulat tidak akan datang bergolek.” . 7) Seterusnya. 9) Fasilitator membuat rumusan dengan mengaitkan binaan yang musnah tersebut bagaikan harapan ibu bapa yang tinggi terhadap mereka tetapi mereka telah mensia-siakannya. 5) Setelah selesai.

3) Fasilitator menerangkan tugasan yang perlu dilakukan oleh peserta.MODUL AKTIVITI 4 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Cita-cita saya : 1 jam : alat tulis dan kertas A4 : 1) Pelajar dapat menyenaraikan kaedah-kaedah yang boleh dilakukan untuk mencapai cita-cita mereka. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah Al-Fatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 2) Fasilitator mengedarkan kertas A4 kepada setiap peserta. 2) Pelajar dapat berfikir cita-cita beliau pada masa akan datang. 4) Pelajar menulis dan menyenaraikan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita tanpa pengetahuan rakanrakan. 5) Setelah selesai menyenaraikan. . secara rawak pelajar membacakan kaedah-kaedah yang ditulis oleh mereka. 3) Dapat mengatur langkah-langkah agar berjaya dengan cita-cita yang diinginkan.

Falsafah : “Kejayaan boleh dicapai melalui usaha-usaha yang betul. berterusan dan bersungguh-sungguh tanpa mengenal erti putus asa.” .6) Fasilitator menyenaraikan semua kaedah-kaedah tersebut di papan tulis.

tarik nafas dan hembusan (beberapa kali). PROSEDUR : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah Al-Fatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 3) Cuba bayangkan suatu hari anda berasa amat gembira sekali sepanjang hidup anda. 2) Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan memejam mata.MODUL AKTIVITI 5 NAMA AKTIVITI MASA BAHAN OBJEKTIF : Fantasi kejayaan : 45 minit : Tiada : 1) Supaya peserta dapat meningkatkan konsep diri. 3) Otak pelajar dapat berfikir pada masa akan datang. 4) Cuba ingatkan kembali kejayaan itu. Cuba bertenang. 2) Supaya peserta dapat menikmati erti dan perasaan sesuatu kejayaan. 4) Timbul celik akal untuk berjaya. Tumpukan perhatian pada suatu kejayaan waktu itu. 5) Sekarang sedarkan diri anda. . Di manakah ia berlaku ? Adakah anda mencapainya secara berseorangan atau dengan bantuan orang lain ? Adakah anda merancang untuk mencapainya atau ia berlaku secara spontan.

” .6) FALSAFAH Minta peserta berkongsi kejayaan masing.masing : “Setiap individu perlu yakin mereka akan berjaya jika berusaha dengan bersungguh-sungguh.

thank you” sambil terima kotak pensil. Fasilitator akan bertindak sebagai ketua kumpulan untuk memberikan arahan. Ahli yang terima kotak pensil mesti bertanya “what?” 3) Fasilitator akan membalas “ A bing”. Ulang langkah ‘2’ dan ‘3’ tetapi pertanyaan akan . Mengikut putaran lawan jam. 2) Memupuk semangat kerjasama diantara ahli kumpulan 3) Mempertingkatkan kemahiran menerima maklumat dan menyebarkan maklumat. Penerima akan membalas “A bing. PROSEDUR : 1) Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan duduk dalam satu bulatan besar.MODUL AKTIVITI 6 NAMA AKTIVITI MASA BAHAN OBJEKTIF : Rantaian Bing Bong : 45 minit : 2 kotak pencil : 1) Meningkatkan kemahiran komunikasi. 2) Fasilitator akan memberi kotak pensel kepada orang kanannya dengan berkata “this is a bing”. 4) Pemegang kotak pensil diberikan pula pada orang kanan yang seterusnya.

masing. FALSAFAH : “kecelaruan dalam penyampaian maklumat akan menyukarkan makna yang ingin disampaikan”. dan ‘4’ sehingga kedua-dua kotak pensil kembali kepada ketua dengan melalui satu putaran lengkap. ‘3’. 5) Kotak pensil yang satu lagi diberikan kepada orang disebelah kiri. Fasilitator . Prosuder sama seperti ‘2’. Mengikut putaran Dialog yang sama akan diberikan tetapi ‘bing’ akan ditukarkan kepada ‘bong’. 6) Minta ahli berkongsi pendapat masing.dilontarkan secara berantai kepada ketua begitu juga jawapan akan diberikan secara berantai melalui ahli.

Prosedur : 1) setiap pelajar dikehendaki untuk melukiskan graf hidup berdasarkan pengalaman mereka sendiri. Falsafah diri seseorang”.MODUL AKTIVITI 7 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Garisan hidupku : 1 jam : alat tulis dan kertas A4 : 1) Mengingatkan kembali ahli-ahli kelompok tentang pengalaman lepas. 2) Menghargai kejayaan dan kegagalan yang dilalui 3) Menjadikan perkara yang telah dilalui sebagai pemangkin dalam mencapai matlamat hidup. 4) Setelah semua pelajar selesai. mereka diminta menceritakan tentang graf hidup mereka. manakala lajur ‘X’ mewakili umur mereka yang bermula dengan ‘0’ hingga umur sekarang. Ahli kelompok digalakkan bertanyakan soalan. : “Segala pengalaman yang dilalui lebih mendewasakan . 2) Lajur ‘Y’ mewakili perasaan bermula dari -20 hingga 20. 3) Pelajar dikehendaki melukiskan graf tentang masam manis pengalaman yang dilalui mengikut tahun.

pensel warna. ahli kelompok diminta untuk berbahas dan menegakkan bahawa objek yang dipilih oleh masingmasing adalah paling penting. 4) Rakan-rakan lain diminta untuk bertanyakan soalan kepada ahli kelompok.seterusnya menjana kekuatan dalaman ahli 3) Memupuk keyakinan diri di kalangan ahli kelompok Prosuder : 1) Setiap ahli kelompok akan diberi kertas A4. 5) Setelah giliran untuk menerangkan tentang lukisan mereka tamat.MODUL AKTIVITI 8 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : “Aku bukan mat jenin” : 40 Minit : Kertas A4. : 1) Melahirkan ahli kelompok yang mampu melahirkan idea serta cadangan yang bernas dan rasional 2) Memberi peluang ahli bersuara dan memberi pendapat. 3) Fasilitator meminta ahli kelompok menerangkan tentang lukisan masing-masing dan memberi alasan atau sebab mereka memilih objek tersebut. pen/pensel. 2) Fasilitator meminta ahli kelompok melukis objek yang paling penting dalam kehidupan seharian. 6) Kaunselor akan memastikan setiap ahli bercakap dan tidak pasif .

” . Falsafah : “Selagi tak dipecahkan ruyungnya. bagaimana untuk mendapatkan sagunya.  Setiap ahli seharusnya mempunyai keyakinan dalam menentukan setiap kenyataan atau setiap idea yang mereka utarakan.  Memupuk semangat berkerjasama di kalangan ahli kelompok.7) Kaunselor meminta ahli memberi pandangan tentang tujuan aktiviti tersebut diadakan dan apakah manfaat yang diperolehi oleh setiap ahli 8) Fasilitator membuat rumusan tentang aktiviti.  Ahli perlu sedar bahawa setiap manusia mempunyai hak untuk bersuara.

. 5. Setelah setiap peserta mengambil bahagian. Fasilitator mengedar kertas A4. Menetapkan jadual harian yang wajib dengan mengutamakan tugasan yang segera dan penting. 2. 3. pen dan boring pengurusan masa kepada setiap peserta. Menguruskan kehidupan harian dengan baik dan sistematik. 3. setiap peserta menyampaikan kepada ahli kelompok berkaitan dengan jadual yang telah diisi. 2. membuka minda dan fikiran tentang pentingnya pembahagian masa mengikut kepentingan. pen. Prosuder : 1. 4. Peserta dikehendaki mengisi borang yang telah diedarkan. Fasilitator memberi penerangan berkenaan aktiviti yang akan dijalankan. para peserta berbincang antara mereka berkenaan kepentingan keutamaan aktiviti seharian. borang pengurusan masa. Setelah selesai mengisi borang.MODUL AKTIVITI 9 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Seharian Dalam Kehidupan Saya : 1 jam : Kertas A4. : Pada akhir aktiviti ini peserta akan dapat 1.

6. 7. 8. Jadual tersebut akan menjadi rujukan sepanjang kehidupan seharian mereka. Hasil perbincangan. peserta dikendaki membuat jadual aktiviti seharian mereka. . Falsafah : “kecemerlangan pengurusan masa pembentuk peribadi unggul dalam meningkatkan potensi diri”. Peserta dikehendaki berbincang antara mereka berkenaan pengurusan masa dari sudut akademik dalam aktiviti seharian. Fasilitator membuat rumusan berkaitan kepentingan pengurusan diri dan masa mengikut kepentingan-kepentingan.

Lampiran : Borang pengurusan masa SEGERA TIDAK SEGERA PENTING TAK PENTING .

2) Kesedaran tentang peranan mereka sebagai hamba Allah yang taat. mereka diminta bertafakur sebentar.MODUL AKTIVITI 10 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Muhasabah Diri : 1 jam : kertas A4 dan pen : 1) Mengingat kembali semua aktiviti yang telah mereka lalui iaitu aktiviti pertama hingga aktiviti sembilan. 4) Ahli kelompok diminta untuk kosongkan fikiran. dan ikhlaskan diri dalam menjawab . 3) Aktiviti diteruskan dengan refleksi diri. 2) Ahli kelompok sama-sama memberi pendapat tentang input yang telah diperolehi sepanjang sesi yang telah dijalankan sebelum ini. 4) Ahli kelompok menyedari tugas mereka sebagai pelajar berat. gemilang dan terbilang. tenangkan hati. anak yang soleh dan pelajar yang cemerlang. 3) Merapatkan lagi ukhuwah sesama ahli kelompok dan fasilitator. Dimana ahli kelompok diminta untuk menutup mata. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan bacaan Al Fatihah bagi yang Muslim dan bagi yang bukan Muslim.

diminta bertafakur sebentar 10)Fasilitator dan ahli kelompok bermaaf-maafan. 8) Setelah selesai perbentangan. 7) Setiap ahli kelompok diminta untuk membentangkan hasil kerja mereka. fasilitator akan merumus tentang aktiviti yang terakhir ini.” . 9) Aktiviti diakhiri dengan bacaan Tasbih Kifarah dan surah Al-Asr bagi ahli yang beragama Islam dan bagi yang bukan Islam. Tapi Ini Bukan Alasan Untuk Kita melakukan Kesilapan.soalan yang akan diutarakan oleh fasilitator. Falsafah : “Manusia Bukanlah Maksum seperti Nabi-Nabi ALLAH. Ahli kelompok diminta untuk merenung kembali kesalahan mereka dan dosa-dosa yang pernah mereka lakukan 5) Ahli kelompok diminta untuk membuka mata 6) Seterusnya fasilitator akan memberikan ahli kelompok sehelai kertas A4 dan pen.

Mohd. Bhd Mohamed Fadzil Che Din. (2005). Modul Umum dalam Aktiviti Bimbingan dan Kaunseling Kelompok. . Sidek Mohd Noah. Bhd. Mohd. : Shah Alam. SERDANG: Penerbit UPM. 2005. Azhar Abd. Hj. Permainan kreatif untuk guru dan jurulatih. Hamid. Fadzilah Kamsah dan Hj Muhammad Zakaria (2005) Petua Pelajar Cemerlang. Karya Bestari Sdn.RUJUKAN Dato’ Dr.Cheras. Pembinaan Modul. Othman A. Nasir Markom. Kuala Lumpur : Telaga Biru Sdn. Mohd. Jamaluddin Ahmad. Universiti Putra Malaysia. Kassim (2001). Universiti Putra Malaysia.