P. 1
MODUL BIMBINGAN KELOMPOK.siap semua

MODUL BIMBINGAN KELOMPOK.siap semua

|Views: 3,627|Likes:
Published by nurhafiz3905

More info:

Published by: nurhafiz3905 on Feb 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/18/2015

pdf

text

original

MODUL BIMBINGAN KELOMPOK ‘MENINGKATKAN POTENSI DIRI’ DISEDIAKAN OLEH: MOHD ISKANDAR SHAH BIN KAMARUDDIN 135947 MOHD

ZAIDI BIN ABDUL RASHID 135987 BAC. PEND. BIMBINGAN DAN KAUNSELING SEM 3 PENSYARAH: EN. WAN MARZUKI

ISI KANDUNGAN
BIL. PRAKATA PENGENALAN Modul aktiviti 1 Modul aktiviti 2 Modul aktiviti 3 Modul aktiviti 4 Modul aktiviti 5 Modul aktiviti 6 Modul aktiviti 7 Modul aktiviti 8 Modul aktiviti 9 Modul aktiviti 10 BIBLIOGRAFI MUKA SURAT 1 2 - 4 5 - 6 7 - 8 9 - 10 11 - 12 13 - 14 15 - 16 17 18 - 19 20 - 22 23 – 24 25

salam sejahtera dan salam perpaduan kepada En. Terlebih dahulu kami berdua mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga buat En. En. Tidak lupa kepada insan yang telah mendidik kami dari kecil lagi. Bersyukur kami kepada Allah kerana dengan izinNya.PRAKATA Assalamualaikum. iaitu ibu bapa kami. terima kasih atas segalanya. Banyak halangan yang kami tempuhi dalam proses menyiapkan tugasan ini. Wan Marzuki kerana memberi tunjuk ajar. iaitu Pembinaan Modul Latihan Bimbingan Kelompok. perjuangan kita masih belum selesai. merahmati dan menempatkan diri kalian di kalangan hamba-hambaNya yang diredhai. akhirnya kami dapat menyiapkan tugasan yang diberikan ini dengan jayanya. Wassalam. Semoga Allah merahmati dan memberkati En. Doa kami. Terima kasih atas segalanya. Sesungguhnya. . Wan juga dapat membentuk Kehidupan kami sebagai pelajar yang bukan sahaja cemerlang dalam bidang akademik. Wan Marzuki. Wan Marzuki dan sekeluarga. dan nasihat yang berguna kepada kami dalam menyiapkan tugasan yang diberi. Untuk sahabat-sahabat yang banyak membantu. moga Allah melindungi. yang sentiasa doakan kejayaan kami. tetapi juga sahsiah.

Kamdi Kamil (1990) pula mentakrifkan modul sebagai satu pakej pengajaran dan pembelajaran atau pukal belajar sendiri yang lengkap dengan komponen-komponen pengajaran pembelajaran seperti objektif. kelompok kaunseling.Myrick. aktiviti penilaian serta arahan dan tatacara yang sistematik supaya pelajar dapat mengikuti langkah demi langkah bagi menguasai sesuatu unit pembelajaran dan boleh dijalankan secara individu (Sidek Mohd Noah dan Jamaludin Ahmad. Dalam bimbingan kelompok terdapat beberapa jenis iaitu. Antaranya. kelompok melaksanakan sesuatu tugas. Bimbingan boleh dilakukan secara individu atau berkelompok. Amrstrong (1973) telah membahagikan modul kepada tiga jenis. 2005). iaitu modul permohonan.D. Ph. . Terdapat banyak program bimbingan yang dijalankan dan alat bantuan yang digunakan dalam menjalankan program bimbingan tersebut. modul prosedur dan modul struktur. kelompok maklumat. Terdapat beberapa jenis modul dan pendapat yang berbeza berkaitan dengan jenis modul ini. Greager dan Murray (1985) menyatakan bahawa modul adalah satu unit pengajaran yang lengkap dan bebas dengan fokus utamanya ialah untuk mencapai beberapa objektif yang telah dinyatakan. 1987). dan kelompok psikoterapi. kelompok latihan. kelompok perbincangan. bahan dan aktiviti pembelajaran.PENGENALAN Bimbingan merupakan satu proses pembelajaran yang bertujuan untuk perkembangan potensi individu yang paling maksimum (Robert D. salah satu alat bantuan ialah modul.

Oleh itu. .Sasaran kami untuk menjalankan aktiviti-aktiviti dalam modul yang dicipta ini ialah pelajar sekolah menengah kerana menyedari hakikat bahawa pelajar sekarang perlu bersaing untuk menempatkan peluang belajar di universiti. Jadi dengan ini. pelajar perlu membuktikan dengan mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. Dalam modul ini kami memilih Modul Meningkatkan Potensi diri. berkepimpinan dan pelbagai kemahiran lain. Dalam modul kami ini terdapat aktiviti-aktiviti yang mengandungi kemahiran tersebut dan mampu untuk membantu pelajar sedikit sebanyak. Ini membuktikan dengan berbekalkan keputusan yang cemerlang dalam akademik sahaja tidak mencukupi untuk menunjukkan potensi pelajar itu berjaya di universiti atau lebih tinggi. pelajar terbaik adalah cemerlang dalam akademik dan kokorikulum perlu mempunyai kemahiran-kemahiran tertentu seperti kemahiran komunikasi. kemahiran bekerjasama dalam kumpulan. Di mana pelajar-pelajar dapat membentuk personaliti yang terbaik dalam menjalani kehidupan seharian.

3) Menyedarkan para peserta betapa pentingnya bekerja dalam satu kumpulan kerana apabila bersatu padu dalam satu kumpulan. selesai mengikuti modul ini. 5) Melatih diri supaya berfikiran kreatif dan kritis apabila berhadapan dengan sesuatu isu. Aktiviti kumpulan . pelajar-pelajar : 1) Meningkatkan keyakinan diri sewaktu berkomunikasi dengan orang ramai. 4) Melatih diri untuk berhadapan dengan pelbagai cabaran dan dugaan hidup sebagap bakal pemimpin pada masa hadapan. Percambahan pendapat 2. 6) Mempertingkatkan keyakinan diri dan menganggap diri mereka adalah yang terbaik. maka semua masalah dapat diatasi. 2) Menyedari halangan dan dugaan dalam menjalani kehidupan sebagai pelajar sekolah pada masa kini.OBJEKTIF MODUL Selepas. Penerangan fasilitator 3. KUMPULAN SASARAN Para pelajar sekolah menengah KAEDAH PENYAMPAIAN 1.

4) Selepas itu. 4) Dapat meningkatkan kemahiran berkomunikasi pelajar lebih baik. fasilitator mengedarkan bahan-bahan aktiviti kepada setiap ahli. Pensil & Kertas : 1) Mengenali serta mewujudkan hubungan yang baik antara ahli. Setiap ahli . 3) Seterusnya fasilitator memberikan penerangan mengenai aktiviti yang akan dijalankan. 5) Ahli-ahli kelompok dikehendaki melukis lambang pengenalan diri masing-masing. mereka diminta bertafakur sebentar. 2) Fasilitator akan memperkenalkan diri kepada ahliahli kelompok sebelum memulakan aktiviti. 3) Melatih diri menjadi lebih berani apabila berdepan dengan masyarakat. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan bacaan Al Fatihah bagi yang Muslim dan bagi yang bukan Muslim. 2) Melatih kemahiran berinteraksi secara interpersonal di kalangan ahli kelompok.MODUL AKTIVITI 1 Nama Aktiviti Masa Bahan Objektif : Ice Breaking : 1 jam : Pen.

semasa proses pembentangan Falsafah : “Mengenali keistimewaan diri sendiri dan orang lain seperti berada di puncak bukit. Hal ini bertujuan untuk memastikan setiap ahli kelompok memberi perhatian dilakukan. 11)Fasilitator membuat konklusi aktiviti.diperuntukkan masa selama 7 minit dalam menyiapkan tugasan yang diberikan. 8) Setelah setiap ahli selesai membentangkan hasil tugasan masing-masing. 6) Seterusnya setiap ahli diminta supaya membentangkan hasil kerja yang dilakukan secara individu itu kepada ahli-ahli kelompok yang lain. fasilitator mengutarakan kesimpulan aktiviti tadi. 9) Fasilitator memberitahu bahawa setiap insan adalah unik dan mempunyai kesitimewaan yang tersendiri. 10)Peserta akan belajar menghormati dan menghargai diri dan orang lain.harganya tidak ternilai” . 7) Semasa proses pembentangan dilakukan ahli-ahli kelompok yang lain bebas mengutarakan soalan mengenai diri ahli yang membuat pembentangan.

2) Fasilitator memanggil salah seorang daripada ahli kelompok yang paling kacak atau cantik. 3) Menilai kepentingan kerjasama di dalam sesuatu kelompok. 2) Mengetahui berkesan. 3) Peserta yang sukarela mengaku diri mereka kacak atau cantik di kehendaki masuk ke dalam sebuah bilik yang kosong. 5) Peserta tersebut dikehendaki menyampaikan peribahasa tersebut kepada seorang rakan yang . ‘hangat-hangat tahi ayam’.MODUL AKTIVITI 2 Nama Aktiviti Masa Bahan Objektif : Diriku Seorang Bisu : 1 jam : satu bilik kosong : 1) Mempertingkatkan keyakinan diri dan menganggap diri mereka adalah yang terbaik. 4) Fasilitator memberi satu ungkapan teknik-tenik komunikasi yang peribahasa kepada peserta sukarela tersebut. Contoh. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah AlFatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar.

8) Peserta terakhir dikehendaki memberitahu pribahasa yang diterima kepada ahli kelompok.lain tanpa menggunakan percakapan lisan dan hanya menggunakan gaya serta pergerakan tubuh badan sahaja. Jika tidak benar. Falsafah : “Komunikasi berkesan asas perpaduan” . fasilitator memberitahu peribahasa yang sebenar kepada peserta. 9) Fasilitator seterusnya mengesahkan pribahasa yang disampaikan oleh peserta yang terakhir. 10) Fasilitator membuat rumusan tentang aktiviti yang telah dijalankan. 7) Seorang fasilititor memantau pergerakan peserta dalam bilik tersebut agar peserta tidak melanggar syarat aktiviti. 6) Peserta yang kedua dikehendaki menyampaikan pribahasa tersebut dengan syarat yang sama kepada peserta yang ketiga dan seterusnya secara bergilir-gilir.

4) Dapat membentuk sifat kerjasama antara ahli kumpulan. pita pelekat dan gunting. 5) Peserta dapat berkongsi idea.MODUL AKTIVITI 3 Nama aktiviti Masa Bahan : Menuju ke puncak Everest : 1 jam : 2 helai kertas mahjung. 2) Ahli kelompok dibahagikan kepada dua kumpulan. 2) Menyedari hakikat kegagalan dalam mengejar cita-cita. pengalaman dan kemahiran di dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diarahkan Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah AlFatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. pita pelekat dan gunting. 10 helai kertas A4. 5 helai kertas A4. . Objektif : 1) Menggunakan daya kreativiti dalam membuat sesuatu perancangan. 3) Setiap kumpulan disediakan dengan sehelai kertas mahjung. 3) Menyedari betapa tingginya harapan ibu bapa terhadap masa depan mereka.

fasilitator akan menguji tahap pengukuhan menara yang telah dibina dengan meniup menara tersebut. 7) Seterusnya. 8) Peserta diberi peluang untuk meluahkan perasaan mereka apabila hasil binaan mereka diruntuhkan. 9) Fasilitator membuat rumusan dengan mengaitkan binaan yang musnah tersebut bagaikan harapan ibu bapa yang tinggi terhadap mereka tetapi mereka telah mensia-siakannya.4) Setiap kumpulan dikehendaki membina sebuah menara setinggi dan secantik yang mungkin serta sekukuh yang boleh. yang pipih tidak akan datang melayang. 6) Fasilitator menerang dan memprovok binaan yang telah dihasilkan oleh peserta dengan mengaitkan matlamat atau cita-cita masing-masing. Falsafah : “Yang bulat tidak akan datang bergolek. fasilitator bertindak meroboh dan memusnahkan binaan tersebut bagi meningkatkan kemarahan peserta. 5) Setelah selesai.” .

2) Fasilitator mengedarkan kertas A4 kepada setiap peserta. 4) Pelajar menulis dan menyenaraikan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita tanpa pengetahuan rakanrakan. 3) Fasilitator menerangkan tugasan yang perlu dilakukan oleh peserta. . 3) Dapat mengatur langkah-langkah agar berjaya dengan cita-cita yang diinginkan. 5) Setelah selesai menyenaraikan. 2) Pelajar dapat berfikir cita-cita beliau pada masa akan datang. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah Al-Fatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar.MODUL AKTIVITI 4 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Cita-cita saya : 1 jam : alat tulis dan kertas A4 : 1) Pelajar dapat menyenaraikan kaedah-kaedah yang boleh dilakukan untuk mencapai cita-cita mereka. secara rawak pelajar membacakan kaedah-kaedah yang ditulis oleh mereka.

Falsafah : “Kejayaan boleh dicapai melalui usaha-usaha yang betul.6) Fasilitator menyenaraikan semua kaedah-kaedah tersebut di papan tulis. berterusan dan bersungguh-sungguh tanpa mengenal erti putus asa.” .

. 2) Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan memejam mata. 3) Cuba bayangkan suatu hari anda berasa amat gembira sekali sepanjang hidup anda. Tumpukan perhatian pada suatu kejayaan waktu itu. Cuba bertenang. 4) Cuba ingatkan kembali kejayaan itu. Di manakah ia berlaku ? Adakah anda mencapainya secara berseorangan atau dengan bantuan orang lain ? Adakah anda merancang untuk mencapainya atau ia berlaku secara spontan. 4) Timbul celik akal untuk berjaya. 3) Otak pelajar dapat berfikir pada masa akan datang. 5) Sekarang sedarkan diri anda. tarik nafas dan hembusan (beberapa kali).MODUL AKTIVITI 5 NAMA AKTIVITI MASA BAHAN OBJEKTIF : Fantasi kejayaan : 45 minit : Tiada : 1) Supaya peserta dapat meningkatkan konsep diri. 2) Supaya peserta dapat menikmati erti dan perasaan sesuatu kejayaan. PROSEDUR : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah Al-Fatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar.

masing : “Setiap individu perlu yakin mereka akan berjaya jika berusaha dengan bersungguh-sungguh.6) FALSAFAH Minta peserta berkongsi kejayaan masing.” .

MODUL AKTIVITI 6 NAMA AKTIVITI MASA BAHAN OBJEKTIF : Rantaian Bing Bong : 45 minit : 2 kotak pencil : 1) Meningkatkan kemahiran komunikasi. Penerima akan membalas “A bing. 4) Pemegang kotak pensil diberikan pula pada orang kanan yang seterusnya. thank you” sambil terima kotak pensil. 2) Fasilitator akan memberi kotak pensel kepada orang kanannya dengan berkata “this is a bing”. 2) Memupuk semangat kerjasama diantara ahli kumpulan 3) Mempertingkatkan kemahiran menerima maklumat dan menyebarkan maklumat. PROSEDUR : 1) Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan duduk dalam satu bulatan besar. Ulang langkah ‘2’ dan ‘3’ tetapi pertanyaan akan . Fasilitator akan bertindak sebagai ketua kumpulan untuk memberikan arahan. Ahli yang terima kotak pensil mesti bertanya “what?” 3) Fasilitator akan membalas “ A bing”. Mengikut putaran lawan jam.

Prosuder sama seperti ‘2’. dan ‘4’ sehingga kedua-dua kotak pensil kembali kepada ketua dengan melalui satu putaran lengkap.masing.dilontarkan secara berantai kepada ketua begitu juga jawapan akan diberikan secara berantai melalui ahli. ‘3’. 5) Kotak pensil yang satu lagi diberikan kepada orang disebelah kiri. Fasilitator . FALSAFAH : “kecelaruan dalam penyampaian maklumat akan menyukarkan makna yang ingin disampaikan”. 6) Minta ahli berkongsi pendapat masing. Mengikut putaran Dialog yang sama akan diberikan tetapi ‘bing’ akan ditukarkan kepada ‘bong’.

4) Setelah semua pelajar selesai. 3) Pelajar dikehendaki melukiskan graf tentang masam manis pengalaman yang dilalui mengikut tahun. 2) Lajur ‘Y’ mewakili perasaan bermula dari -20 hingga 20. : “Segala pengalaman yang dilalui lebih mendewasakan . 2) Menghargai kejayaan dan kegagalan yang dilalui 3) Menjadikan perkara yang telah dilalui sebagai pemangkin dalam mencapai matlamat hidup. manakala lajur ‘X’ mewakili umur mereka yang bermula dengan ‘0’ hingga umur sekarang. Falsafah diri seseorang”.MODUL AKTIVITI 7 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Garisan hidupku : 1 jam : alat tulis dan kertas A4 : 1) Mengingatkan kembali ahli-ahli kelompok tentang pengalaman lepas. Prosedur : 1) setiap pelajar dikehendaki untuk melukiskan graf hidup berdasarkan pengalaman mereka sendiri. Ahli kelompok digalakkan bertanyakan soalan. mereka diminta menceritakan tentang graf hidup mereka.

MODUL AKTIVITI 8 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : “Aku bukan mat jenin” : 40 Minit : Kertas A4. 3) Fasilitator meminta ahli kelompok menerangkan tentang lukisan masing-masing dan memberi alasan atau sebab mereka memilih objek tersebut. 6) Kaunselor akan memastikan setiap ahli bercakap dan tidak pasif .seterusnya menjana kekuatan dalaman ahli 3) Memupuk keyakinan diri di kalangan ahli kelompok Prosuder : 1) Setiap ahli kelompok akan diberi kertas A4. 5) Setelah giliran untuk menerangkan tentang lukisan mereka tamat. pensel warna. 4) Rakan-rakan lain diminta untuk bertanyakan soalan kepada ahli kelompok. 2) Fasilitator meminta ahli kelompok melukis objek yang paling penting dalam kehidupan seharian. ahli kelompok diminta untuk berbahas dan menegakkan bahawa objek yang dipilih oleh masingmasing adalah paling penting. pen/pensel. : 1) Melahirkan ahli kelompok yang mampu melahirkan idea serta cadangan yang bernas dan rasional 2) Memberi peluang ahli bersuara dan memberi pendapat.

bagaimana untuk mendapatkan sagunya.  Memupuk semangat berkerjasama di kalangan ahli kelompok.7) Kaunselor meminta ahli memberi pandangan tentang tujuan aktiviti tersebut diadakan dan apakah manfaat yang diperolehi oleh setiap ahli 8) Fasilitator membuat rumusan tentang aktiviti. Falsafah : “Selagi tak dipecahkan ruyungnya.  Ahli perlu sedar bahawa setiap manusia mempunyai hak untuk bersuara.” .  Setiap ahli seharusnya mempunyai keyakinan dalam menentukan setiap kenyataan atau setiap idea yang mereka utarakan.

pen. borang pengurusan masa. Peserta dikehendaki mengisi borang yang telah diedarkan. Setelah setiap peserta mengambil bahagian. 4.MODUL AKTIVITI 9 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Seharian Dalam Kehidupan Saya : 1 jam : Kertas A4. Fasilitator mengedar kertas A4. para peserta berbincang antara mereka berkenaan kepentingan keutamaan aktiviti seharian. 5. 2. 2. 3. Setelah selesai mengisi borang. Prosuder : 1. . : Pada akhir aktiviti ini peserta akan dapat 1. setiap peserta menyampaikan kepada ahli kelompok berkaitan dengan jadual yang telah diisi. Fasilitator memberi penerangan berkenaan aktiviti yang akan dijalankan. pen dan boring pengurusan masa kepada setiap peserta. 3. Menguruskan kehidupan harian dengan baik dan sistematik. membuka minda dan fikiran tentang pentingnya pembahagian masa mengikut kepentingan. Menetapkan jadual harian yang wajib dengan mengutamakan tugasan yang segera dan penting.

6. 8. Jadual tersebut akan menjadi rujukan sepanjang kehidupan seharian mereka. 7. peserta dikendaki membuat jadual aktiviti seharian mereka. . Hasil perbincangan. Fasilitator membuat rumusan berkaitan kepentingan pengurusan diri dan masa mengikut kepentingan-kepentingan. Falsafah : “kecemerlangan pengurusan masa pembentuk peribadi unggul dalam meningkatkan potensi diri”. Peserta dikehendaki berbincang antara mereka berkenaan pengurusan masa dari sudut akademik dalam aktiviti seharian.

Lampiran : Borang pengurusan masa SEGERA TIDAK SEGERA PENTING TAK PENTING .

gemilang dan terbilang. dan ikhlaskan diri dalam menjawab . 4) Ahli kelompok menyedari tugas mereka sebagai pelajar berat. 3) Aktiviti diteruskan dengan refleksi diri. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan bacaan Al Fatihah bagi yang Muslim dan bagi yang bukan Muslim. 4) Ahli kelompok diminta untuk kosongkan fikiran. 2) Kesedaran tentang peranan mereka sebagai hamba Allah yang taat. tenangkan hati. Dimana ahli kelompok diminta untuk menutup mata.MODUL AKTIVITI 10 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Muhasabah Diri : 1 jam : kertas A4 dan pen : 1) Mengingat kembali semua aktiviti yang telah mereka lalui iaitu aktiviti pertama hingga aktiviti sembilan. anak yang soleh dan pelajar yang cemerlang. mereka diminta bertafakur sebentar. 2) Ahli kelompok sama-sama memberi pendapat tentang input yang telah diperolehi sepanjang sesi yang telah dijalankan sebelum ini. 3) Merapatkan lagi ukhuwah sesama ahli kelompok dan fasilitator.

soalan yang akan diutarakan oleh fasilitator. Tapi Ini Bukan Alasan Untuk Kita melakukan Kesilapan. 9) Aktiviti diakhiri dengan bacaan Tasbih Kifarah dan surah Al-Asr bagi ahli yang beragama Islam dan bagi yang bukan Islam.” . diminta bertafakur sebentar 10)Fasilitator dan ahli kelompok bermaaf-maafan. Ahli kelompok diminta untuk merenung kembali kesalahan mereka dan dosa-dosa yang pernah mereka lakukan 5) Ahli kelompok diminta untuk membuka mata 6) Seterusnya fasilitator akan memberikan ahli kelompok sehelai kertas A4 dan pen. Falsafah : “Manusia Bukanlah Maksum seperti Nabi-Nabi ALLAH. 7) Setiap ahli kelompok diminta untuk membentangkan hasil kerja mereka. 8) Setelah selesai perbentangan. fasilitator akan merumus tentang aktiviti yang terakhir ini.

Nasir Markom. 2005. Hamid. Mohd. : Shah Alam. SERDANG: Penerbit UPM.Cheras. Kassim (2001). Othman A. Mohd. Fadzilah Kamsah dan Hj Muhammad Zakaria (2005) Petua Pelajar Cemerlang. Hj. Azhar Abd. Karya Bestari Sdn. Modul Umum dalam Aktiviti Bimbingan dan Kaunseling Kelompok. (2005).RUJUKAN Dato’ Dr. Kuala Lumpur : Telaga Biru Sdn. Sidek Mohd Noah. Pembinaan Modul. Bhd Mohamed Fadzil Che Din. Bhd. Permainan kreatif untuk guru dan jurulatih. Universiti Putra Malaysia. . Universiti Putra Malaysia. Jamaluddin Ahmad. Mohd.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->