MODUL BIMBINGAN KELOMPOK ‘MENINGKATKAN POTENSI DIRI’ DISEDIAKAN OLEH: MOHD ISKANDAR SHAH BIN KAMARUDDIN 135947 MOHD

ZAIDI BIN ABDUL RASHID 135987 BAC. PEND. BIMBINGAN DAN KAUNSELING SEM 3 PENSYARAH: EN. WAN MARZUKI

ISI KANDUNGAN
BIL. PRAKATA PENGENALAN Modul aktiviti 1 Modul aktiviti 2 Modul aktiviti 3 Modul aktiviti 4 Modul aktiviti 5 Modul aktiviti 6 Modul aktiviti 7 Modul aktiviti 8 Modul aktiviti 9 Modul aktiviti 10 BIBLIOGRAFI MUKA SURAT 1 2 - 4 5 - 6 7 - 8 9 - 10 11 - 12 13 - 14 15 - 16 17 18 - 19 20 - 22 23 – 24 25

akhirnya kami dapat menyiapkan tugasan yang diberikan ini dengan jayanya. Tidak lupa kepada insan yang telah mendidik kami dari kecil lagi. En. . tetapi juga sahsiah. yang sentiasa doakan kejayaan kami. Wan Marzuki kerana memberi tunjuk ajar. dan nasihat yang berguna kepada kami dalam menyiapkan tugasan yang diberi. iaitu ibu bapa kami. Semoga Allah merahmati dan memberkati En. Terlebih dahulu kami berdua mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga buat En. salam sejahtera dan salam perpaduan kepada En. terima kasih atas segalanya. iaitu Pembinaan Modul Latihan Bimbingan Kelompok. Untuk sahabat-sahabat yang banyak membantu. Terima kasih atas segalanya. Wan juga dapat membentuk Kehidupan kami sebagai pelajar yang bukan sahaja cemerlang dalam bidang akademik. Wan Marzuki. Sesungguhnya. Wan Marzuki dan sekeluarga. Wassalam. Banyak halangan yang kami tempuhi dalam proses menyiapkan tugasan ini. Bersyukur kami kepada Allah kerana dengan izinNya. Doa kami. merahmati dan menempatkan diri kalian di kalangan hamba-hambaNya yang diredhai. moga Allah melindungi.PRAKATA Assalamualaikum. perjuangan kita masih belum selesai.

D. bahan dan aktiviti pembelajaran. kelompok latihan.PENGENALAN Bimbingan merupakan satu proses pembelajaran yang bertujuan untuk perkembangan potensi individu yang paling maksimum (Robert D. . kelompok perbincangan. 2005). Terdapat banyak program bimbingan yang dijalankan dan alat bantuan yang digunakan dalam menjalankan program bimbingan tersebut. Antaranya. modul prosedur dan modul struktur.Myrick. Terdapat beberapa jenis modul dan pendapat yang berbeza berkaitan dengan jenis modul ini. 1987). Kamdi Kamil (1990) pula mentakrifkan modul sebagai satu pakej pengajaran dan pembelajaran atau pukal belajar sendiri yang lengkap dengan komponen-komponen pengajaran pembelajaran seperti objektif. kelompok maklumat. kelompok melaksanakan sesuatu tugas. Bimbingan boleh dilakukan secara individu atau berkelompok. dan kelompok psikoterapi. salah satu alat bantuan ialah modul. kelompok kaunseling. iaitu modul permohonan. Ph. aktiviti penilaian serta arahan dan tatacara yang sistematik supaya pelajar dapat mengikuti langkah demi langkah bagi menguasai sesuatu unit pembelajaran dan boleh dijalankan secara individu (Sidek Mohd Noah dan Jamaludin Ahmad. Amrstrong (1973) telah membahagikan modul kepada tiga jenis. Greager dan Murray (1985) menyatakan bahawa modul adalah satu unit pengajaran yang lengkap dan bebas dengan fokus utamanya ialah untuk mencapai beberapa objektif yang telah dinyatakan. Dalam bimbingan kelompok terdapat beberapa jenis iaitu.

kemahiran bekerjasama dalam kumpulan. .Sasaran kami untuk menjalankan aktiviti-aktiviti dalam modul yang dicipta ini ialah pelajar sekolah menengah kerana menyedari hakikat bahawa pelajar sekarang perlu bersaing untuk menempatkan peluang belajar di universiti. Ini membuktikan dengan berbekalkan keputusan yang cemerlang dalam akademik sahaja tidak mencukupi untuk menunjukkan potensi pelajar itu berjaya di universiti atau lebih tinggi. Jadi dengan ini. Oleh itu. pelajar terbaik adalah cemerlang dalam akademik dan kokorikulum perlu mempunyai kemahiran-kemahiran tertentu seperti kemahiran komunikasi. Dalam modul ini kami memilih Modul Meningkatkan Potensi diri. Dalam modul kami ini terdapat aktiviti-aktiviti yang mengandungi kemahiran tersebut dan mampu untuk membantu pelajar sedikit sebanyak. pelajar perlu membuktikan dengan mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. berkepimpinan dan pelbagai kemahiran lain. Di mana pelajar-pelajar dapat membentuk personaliti yang terbaik dalam menjalani kehidupan seharian.

KUMPULAN SASARAN Para pelajar sekolah menengah KAEDAH PENYAMPAIAN 1. 3) Menyedarkan para peserta betapa pentingnya bekerja dalam satu kumpulan kerana apabila bersatu padu dalam satu kumpulan. Penerangan fasilitator 3. pelajar-pelajar : 1) Meningkatkan keyakinan diri sewaktu berkomunikasi dengan orang ramai. selesai mengikuti modul ini. 6) Mempertingkatkan keyakinan diri dan menganggap diri mereka adalah yang terbaik. 5) Melatih diri supaya berfikiran kreatif dan kritis apabila berhadapan dengan sesuatu isu. maka semua masalah dapat diatasi. 4) Melatih diri untuk berhadapan dengan pelbagai cabaran dan dugaan hidup sebagap bakal pemimpin pada masa hadapan. 2) Menyedari halangan dan dugaan dalam menjalani kehidupan sebagai pelajar sekolah pada masa kini. Percambahan pendapat 2. Aktiviti kumpulan .OBJEKTIF MODUL Selepas.

3) Melatih diri menjadi lebih berani apabila berdepan dengan masyarakat. Setiap ahli . fasilitator mengedarkan bahan-bahan aktiviti kepada setiap ahli.MODUL AKTIVITI 1 Nama Aktiviti Masa Bahan Objektif : Ice Breaking : 1 jam : Pen. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan bacaan Al Fatihah bagi yang Muslim dan bagi yang bukan Muslim. 4) Selepas itu. 4) Dapat meningkatkan kemahiran berkomunikasi pelajar lebih baik. 2) Fasilitator akan memperkenalkan diri kepada ahliahli kelompok sebelum memulakan aktiviti. 2) Melatih kemahiran berinteraksi secara interpersonal di kalangan ahli kelompok. Pensil & Kertas : 1) Mengenali serta mewujudkan hubungan yang baik antara ahli. mereka diminta bertafakur sebentar. 3) Seterusnya fasilitator memberikan penerangan mengenai aktiviti yang akan dijalankan. 5) Ahli-ahli kelompok dikehendaki melukis lambang pengenalan diri masing-masing.

diperuntukkan masa selama 7 minit dalam menyiapkan tugasan yang diberikan.harganya tidak ternilai” . 9) Fasilitator memberitahu bahawa setiap insan adalah unik dan mempunyai kesitimewaan yang tersendiri. fasilitator mengutarakan kesimpulan aktiviti tadi. 7) Semasa proses pembentangan dilakukan ahli-ahli kelompok yang lain bebas mengutarakan soalan mengenai diri ahli yang membuat pembentangan. 11)Fasilitator membuat konklusi aktiviti. 10)Peserta akan belajar menghormati dan menghargai diri dan orang lain. 6) Seterusnya setiap ahli diminta supaya membentangkan hasil kerja yang dilakukan secara individu itu kepada ahli-ahli kelompok yang lain. 8) Setelah setiap ahli selesai membentangkan hasil tugasan masing-masing. Hal ini bertujuan untuk memastikan setiap ahli kelompok memberi perhatian dilakukan. semasa proses pembentangan Falsafah : “Mengenali keistimewaan diri sendiri dan orang lain seperti berada di puncak bukit.

3) Menilai kepentingan kerjasama di dalam sesuatu kelompok. 5) Peserta tersebut dikehendaki menyampaikan peribahasa tersebut kepada seorang rakan yang . 2) Mengetahui berkesan. ‘hangat-hangat tahi ayam’. Contoh. 4) Fasilitator memberi satu ungkapan teknik-tenik komunikasi yang peribahasa kepada peserta sukarela tersebut. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah AlFatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 3) Peserta yang sukarela mengaku diri mereka kacak atau cantik di kehendaki masuk ke dalam sebuah bilik yang kosong. 2) Fasilitator memanggil salah seorang daripada ahli kelompok yang paling kacak atau cantik.MODUL AKTIVITI 2 Nama Aktiviti Masa Bahan Objektif : Diriku Seorang Bisu : 1 jam : satu bilik kosong : 1) Mempertingkatkan keyakinan diri dan menganggap diri mereka adalah yang terbaik.

6) Peserta yang kedua dikehendaki menyampaikan pribahasa tersebut dengan syarat yang sama kepada peserta yang ketiga dan seterusnya secara bergilir-gilir. 7) Seorang fasilititor memantau pergerakan peserta dalam bilik tersebut agar peserta tidak melanggar syarat aktiviti. Jika tidak benar.lain tanpa menggunakan percakapan lisan dan hanya menggunakan gaya serta pergerakan tubuh badan sahaja. 9) Fasilitator seterusnya mengesahkan pribahasa yang disampaikan oleh peserta yang terakhir. 10) Fasilitator membuat rumusan tentang aktiviti yang telah dijalankan. 8) Peserta terakhir dikehendaki memberitahu pribahasa yang diterima kepada ahli kelompok. Falsafah : “Komunikasi berkesan asas perpaduan” . fasilitator memberitahu peribahasa yang sebenar kepada peserta.

2) Menyedari hakikat kegagalan dalam mengejar cita-cita. 3) Menyedari betapa tingginya harapan ibu bapa terhadap masa depan mereka. pengalaman dan kemahiran di dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diarahkan Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah AlFatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 4) Dapat membentuk sifat kerjasama antara ahli kumpulan. Objektif : 1) Menggunakan daya kreativiti dalam membuat sesuatu perancangan. 3) Setiap kumpulan disediakan dengan sehelai kertas mahjung.MODUL AKTIVITI 3 Nama aktiviti Masa Bahan : Menuju ke puncak Everest : 1 jam : 2 helai kertas mahjung. pita pelekat dan gunting. 2) Ahli kelompok dibahagikan kepada dua kumpulan. 5) Peserta dapat berkongsi idea. 10 helai kertas A4. 5 helai kertas A4. pita pelekat dan gunting. .

7) Seterusnya. 9) Fasilitator membuat rumusan dengan mengaitkan binaan yang musnah tersebut bagaikan harapan ibu bapa yang tinggi terhadap mereka tetapi mereka telah mensia-siakannya. 5) Setelah selesai. Falsafah : “Yang bulat tidak akan datang bergolek.4) Setiap kumpulan dikehendaki membina sebuah menara setinggi dan secantik yang mungkin serta sekukuh yang boleh. fasilitator akan menguji tahap pengukuhan menara yang telah dibina dengan meniup menara tersebut. fasilitator bertindak meroboh dan memusnahkan binaan tersebut bagi meningkatkan kemarahan peserta. 6) Fasilitator menerang dan memprovok binaan yang telah dihasilkan oleh peserta dengan mengaitkan matlamat atau cita-cita masing-masing. yang pipih tidak akan datang melayang. 8) Peserta diberi peluang untuk meluahkan perasaan mereka apabila hasil binaan mereka diruntuhkan.” .

secara rawak pelajar membacakan kaedah-kaedah yang ditulis oleh mereka.MODUL AKTIVITI 4 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Cita-cita saya : 1 jam : alat tulis dan kertas A4 : 1) Pelajar dapat menyenaraikan kaedah-kaedah yang boleh dilakukan untuk mencapai cita-cita mereka. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah Al-Fatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. . 4) Pelajar menulis dan menyenaraikan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita tanpa pengetahuan rakanrakan. 5) Setelah selesai menyenaraikan. 2) Pelajar dapat berfikir cita-cita beliau pada masa akan datang. 2) Fasilitator mengedarkan kertas A4 kepada setiap peserta. 3) Dapat mengatur langkah-langkah agar berjaya dengan cita-cita yang diinginkan. 3) Fasilitator menerangkan tugasan yang perlu dilakukan oleh peserta.

” . berterusan dan bersungguh-sungguh tanpa mengenal erti putus asa.6) Fasilitator menyenaraikan semua kaedah-kaedah tersebut di papan tulis. Falsafah : “Kejayaan boleh dicapai melalui usaha-usaha yang betul.

5) Sekarang sedarkan diri anda. Cuba bertenang. . Di manakah ia berlaku ? Adakah anda mencapainya secara berseorangan atau dengan bantuan orang lain ? Adakah anda merancang untuk mencapainya atau ia berlaku secara spontan. 4) Timbul celik akal untuk berjaya. 3) Otak pelajar dapat berfikir pada masa akan datang. 4) Cuba ingatkan kembali kejayaan itu.MODUL AKTIVITI 5 NAMA AKTIVITI MASA BAHAN OBJEKTIF : Fantasi kejayaan : 45 minit : Tiada : 1) Supaya peserta dapat meningkatkan konsep diri. tarik nafas dan hembusan (beberapa kali). PROSEDUR : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah Al-Fatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 2) Supaya peserta dapat menikmati erti dan perasaan sesuatu kejayaan. 2) Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan memejam mata. 3) Cuba bayangkan suatu hari anda berasa amat gembira sekali sepanjang hidup anda. Tumpukan perhatian pada suatu kejayaan waktu itu.

6) FALSAFAH Minta peserta berkongsi kejayaan masing.masing : “Setiap individu perlu yakin mereka akan berjaya jika berusaha dengan bersungguh-sungguh.” .

Fasilitator akan bertindak sebagai ketua kumpulan untuk memberikan arahan.MODUL AKTIVITI 6 NAMA AKTIVITI MASA BAHAN OBJEKTIF : Rantaian Bing Bong : 45 minit : 2 kotak pencil : 1) Meningkatkan kemahiran komunikasi. 2) Memupuk semangat kerjasama diantara ahli kumpulan 3) Mempertingkatkan kemahiran menerima maklumat dan menyebarkan maklumat. Mengikut putaran lawan jam. PROSEDUR : 1) Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan duduk dalam satu bulatan besar. 2) Fasilitator akan memberi kotak pensel kepada orang kanannya dengan berkata “this is a bing”. Penerima akan membalas “A bing. 4) Pemegang kotak pensil diberikan pula pada orang kanan yang seterusnya. Ahli yang terima kotak pensil mesti bertanya “what?” 3) Fasilitator akan membalas “ A bing”. Ulang langkah ‘2’ dan ‘3’ tetapi pertanyaan akan . thank you” sambil terima kotak pensil.

dan ‘4’ sehingga kedua-dua kotak pensil kembali kepada ketua dengan melalui satu putaran lengkap.dilontarkan secara berantai kepada ketua begitu juga jawapan akan diberikan secara berantai melalui ahli.masing. 5) Kotak pensil yang satu lagi diberikan kepada orang disebelah kiri. ‘3’. Fasilitator . Mengikut putaran Dialog yang sama akan diberikan tetapi ‘bing’ akan ditukarkan kepada ‘bong’. Prosuder sama seperti ‘2’. 6) Minta ahli berkongsi pendapat masing. FALSAFAH : “kecelaruan dalam penyampaian maklumat akan menyukarkan makna yang ingin disampaikan”.

2) Lajur ‘Y’ mewakili perasaan bermula dari -20 hingga 20. 2) Menghargai kejayaan dan kegagalan yang dilalui 3) Menjadikan perkara yang telah dilalui sebagai pemangkin dalam mencapai matlamat hidup. : “Segala pengalaman yang dilalui lebih mendewasakan . 4) Setelah semua pelajar selesai. Ahli kelompok digalakkan bertanyakan soalan. mereka diminta menceritakan tentang graf hidup mereka.MODUL AKTIVITI 7 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Garisan hidupku : 1 jam : alat tulis dan kertas A4 : 1) Mengingatkan kembali ahli-ahli kelompok tentang pengalaman lepas. 3) Pelajar dikehendaki melukiskan graf tentang masam manis pengalaman yang dilalui mengikut tahun. manakala lajur ‘X’ mewakili umur mereka yang bermula dengan ‘0’ hingga umur sekarang. Falsafah diri seseorang”. Prosedur : 1) setiap pelajar dikehendaki untuk melukiskan graf hidup berdasarkan pengalaman mereka sendiri.

MODUL AKTIVITI 8 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : “Aku bukan mat jenin” : 40 Minit : Kertas A4.seterusnya menjana kekuatan dalaman ahli 3) Memupuk keyakinan diri di kalangan ahli kelompok Prosuder : 1) Setiap ahli kelompok akan diberi kertas A4. ahli kelompok diminta untuk berbahas dan menegakkan bahawa objek yang dipilih oleh masingmasing adalah paling penting. pensel warna. pen/pensel. 3) Fasilitator meminta ahli kelompok menerangkan tentang lukisan masing-masing dan memberi alasan atau sebab mereka memilih objek tersebut. 2) Fasilitator meminta ahli kelompok melukis objek yang paling penting dalam kehidupan seharian. 5) Setelah giliran untuk menerangkan tentang lukisan mereka tamat. 4) Rakan-rakan lain diminta untuk bertanyakan soalan kepada ahli kelompok. : 1) Melahirkan ahli kelompok yang mampu melahirkan idea serta cadangan yang bernas dan rasional 2) Memberi peluang ahli bersuara dan memberi pendapat. 6) Kaunselor akan memastikan setiap ahli bercakap dan tidak pasif .

” .  Setiap ahli seharusnya mempunyai keyakinan dalam menentukan setiap kenyataan atau setiap idea yang mereka utarakan. Falsafah : “Selagi tak dipecahkan ruyungnya.7) Kaunselor meminta ahli memberi pandangan tentang tujuan aktiviti tersebut diadakan dan apakah manfaat yang diperolehi oleh setiap ahli 8) Fasilitator membuat rumusan tentang aktiviti.  Memupuk semangat berkerjasama di kalangan ahli kelompok.  Ahli perlu sedar bahawa setiap manusia mempunyai hak untuk bersuara. bagaimana untuk mendapatkan sagunya.

pen. Menetapkan jadual harian yang wajib dengan mengutamakan tugasan yang segera dan penting.MODUL AKTIVITI 9 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Seharian Dalam Kehidupan Saya : 1 jam : Kertas A4. setiap peserta menyampaikan kepada ahli kelompok berkaitan dengan jadual yang telah diisi. 3. pen dan boring pengurusan masa kepada setiap peserta. 2. Menguruskan kehidupan harian dengan baik dan sistematik. Setelah setiap peserta mengambil bahagian. Fasilitator memberi penerangan berkenaan aktiviti yang akan dijalankan. membuka minda dan fikiran tentang pentingnya pembahagian masa mengikut kepentingan. 2. 4. 3. 5. Setelah selesai mengisi borang. borang pengurusan masa. Prosuder : 1. para peserta berbincang antara mereka berkenaan kepentingan keutamaan aktiviti seharian. Peserta dikehendaki mengisi borang yang telah diedarkan. : Pada akhir aktiviti ini peserta akan dapat 1. Fasilitator mengedar kertas A4. .

Falsafah : “kecemerlangan pengurusan masa pembentuk peribadi unggul dalam meningkatkan potensi diri”. Peserta dikehendaki berbincang antara mereka berkenaan pengurusan masa dari sudut akademik dalam aktiviti seharian. 7. peserta dikendaki membuat jadual aktiviti seharian mereka. . Fasilitator membuat rumusan berkaitan kepentingan pengurusan diri dan masa mengikut kepentingan-kepentingan. Jadual tersebut akan menjadi rujukan sepanjang kehidupan seharian mereka. 8. Hasil perbincangan.6.

Lampiran : Borang pengurusan masa SEGERA TIDAK SEGERA PENTING TAK PENTING .

gemilang dan terbilang. dan ikhlaskan diri dalam menjawab . 2) Kesedaran tentang peranan mereka sebagai hamba Allah yang taat.MODUL AKTIVITI 10 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Muhasabah Diri : 1 jam : kertas A4 dan pen : 1) Mengingat kembali semua aktiviti yang telah mereka lalui iaitu aktiviti pertama hingga aktiviti sembilan. anak yang soleh dan pelajar yang cemerlang. 3) Merapatkan lagi ukhuwah sesama ahli kelompok dan fasilitator. tenangkan hati. mereka diminta bertafakur sebentar. 3) Aktiviti diteruskan dengan refleksi diri. 2) Ahli kelompok sama-sama memberi pendapat tentang input yang telah diperolehi sepanjang sesi yang telah dijalankan sebelum ini. 4) Ahli kelompok diminta untuk kosongkan fikiran. Dimana ahli kelompok diminta untuk menutup mata. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan bacaan Al Fatihah bagi yang Muslim dan bagi yang bukan Muslim. 4) Ahli kelompok menyedari tugas mereka sebagai pelajar berat.

Falsafah : “Manusia Bukanlah Maksum seperti Nabi-Nabi ALLAH.soalan yang akan diutarakan oleh fasilitator. fasilitator akan merumus tentang aktiviti yang terakhir ini. Ahli kelompok diminta untuk merenung kembali kesalahan mereka dan dosa-dosa yang pernah mereka lakukan 5) Ahli kelompok diminta untuk membuka mata 6) Seterusnya fasilitator akan memberikan ahli kelompok sehelai kertas A4 dan pen. diminta bertafakur sebentar 10)Fasilitator dan ahli kelompok bermaaf-maafan. 8) Setelah selesai perbentangan. 7) Setiap ahli kelompok diminta untuk membentangkan hasil kerja mereka.” . 9) Aktiviti diakhiri dengan bacaan Tasbih Kifarah dan surah Al-Asr bagi ahli yang beragama Islam dan bagi yang bukan Islam. Tapi Ini Bukan Alasan Untuk Kita melakukan Kesilapan.

Modul Umum dalam Aktiviti Bimbingan dan Kaunseling Kelompok. Hj. Mohd. Bhd. Nasir Markom.Cheras. 2005. Karya Bestari Sdn. Othman A. Kuala Lumpur : Telaga Biru Sdn. . Fadzilah Kamsah dan Hj Muhammad Zakaria (2005) Petua Pelajar Cemerlang. Jamaluddin Ahmad. Permainan kreatif untuk guru dan jurulatih. Azhar Abd. Hamid. Kassim (2001). SERDANG: Penerbit UPM. (2005). Mohd. Pembinaan Modul. : Shah Alam. Universiti Putra Malaysia. Mohd. Sidek Mohd Noah. Universiti Putra Malaysia. Bhd Mohamed Fadzil Che Din.RUJUKAN Dato’ Dr.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful