MODUL BIMBINGAN KELOMPOK ‘MENINGKATKAN POTENSI DIRI’ DISEDIAKAN OLEH: MOHD ISKANDAR SHAH BIN KAMARUDDIN 135947 MOHD

ZAIDI BIN ABDUL RASHID 135987 BAC. PEND. BIMBINGAN DAN KAUNSELING SEM 3 PENSYARAH: EN. WAN MARZUKI

ISI KANDUNGAN
BIL. PRAKATA PENGENALAN Modul aktiviti 1 Modul aktiviti 2 Modul aktiviti 3 Modul aktiviti 4 Modul aktiviti 5 Modul aktiviti 6 Modul aktiviti 7 Modul aktiviti 8 Modul aktiviti 9 Modul aktiviti 10 BIBLIOGRAFI MUKA SURAT 1 2 - 4 5 - 6 7 - 8 9 - 10 11 - 12 13 - 14 15 - 16 17 18 - 19 20 - 22 23 – 24 25

yang sentiasa doakan kejayaan kami. En. Banyak halangan yang kami tempuhi dalam proses menyiapkan tugasan ini. Wan juga dapat membentuk Kehidupan kami sebagai pelajar yang bukan sahaja cemerlang dalam bidang akademik. terima kasih atas segalanya. Bersyukur kami kepada Allah kerana dengan izinNya. Wan Marzuki dan sekeluarga. . Wan Marzuki kerana memberi tunjuk ajar. dan nasihat yang berguna kepada kami dalam menyiapkan tugasan yang diberi. Wan Marzuki.PRAKATA Assalamualaikum. perjuangan kita masih belum selesai. Terlebih dahulu kami berdua mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga buat En. Doa kami. Terima kasih atas segalanya. Tidak lupa kepada insan yang telah mendidik kami dari kecil lagi. moga Allah melindungi. Untuk sahabat-sahabat yang banyak membantu. akhirnya kami dapat menyiapkan tugasan yang diberikan ini dengan jayanya. iaitu ibu bapa kami. iaitu Pembinaan Modul Latihan Bimbingan Kelompok. salam sejahtera dan salam perpaduan kepada En. tetapi juga sahsiah. Wassalam. Semoga Allah merahmati dan memberkati En. Sesungguhnya. merahmati dan menempatkan diri kalian di kalangan hamba-hambaNya yang diredhai.

PENGENALAN Bimbingan merupakan satu proses pembelajaran yang bertujuan untuk perkembangan potensi individu yang paling maksimum (Robert D. Terdapat beberapa jenis modul dan pendapat yang berbeza berkaitan dengan jenis modul ini. Amrstrong (1973) telah membahagikan modul kepada tiga jenis. 1987). iaitu modul permohonan. kelompok melaksanakan sesuatu tugas.Myrick. Kamdi Kamil (1990) pula mentakrifkan modul sebagai satu pakej pengajaran dan pembelajaran atau pukal belajar sendiri yang lengkap dengan komponen-komponen pengajaran pembelajaran seperti objektif. Terdapat banyak program bimbingan yang dijalankan dan alat bantuan yang digunakan dalam menjalankan program bimbingan tersebut. modul prosedur dan modul struktur. Ph. 2005). Dalam bimbingan kelompok terdapat beberapa jenis iaitu. salah satu alat bantuan ialah modul. Greager dan Murray (1985) menyatakan bahawa modul adalah satu unit pengajaran yang lengkap dan bebas dengan fokus utamanya ialah untuk mencapai beberapa objektif yang telah dinyatakan. . kelompok latihan. bahan dan aktiviti pembelajaran. Bimbingan boleh dilakukan secara individu atau berkelompok. kelompok perbincangan. kelompok maklumat.D. dan kelompok psikoterapi. Antaranya. kelompok kaunseling. aktiviti penilaian serta arahan dan tatacara yang sistematik supaya pelajar dapat mengikuti langkah demi langkah bagi menguasai sesuatu unit pembelajaran dan boleh dijalankan secara individu (Sidek Mohd Noah dan Jamaludin Ahmad.

Sasaran kami untuk menjalankan aktiviti-aktiviti dalam modul yang dicipta ini ialah pelajar sekolah menengah kerana menyedari hakikat bahawa pelajar sekarang perlu bersaing untuk menempatkan peluang belajar di universiti. Di mana pelajar-pelajar dapat membentuk personaliti yang terbaik dalam menjalani kehidupan seharian. Oleh itu. Dalam modul ini kami memilih Modul Meningkatkan Potensi diri. berkepimpinan dan pelbagai kemahiran lain. Dalam modul kami ini terdapat aktiviti-aktiviti yang mengandungi kemahiran tersebut dan mampu untuk membantu pelajar sedikit sebanyak. kemahiran bekerjasama dalam kumpulan. Ini membuktikan dengan berbekalkan keputusan yang cemerlang dalam akademik sahaja tidak mencukupi untuk menunjukkan potensi pelajar itu berjaya di universiti atau lebih tinggi. . Jadi dengan ini. pelajar terbaik adalah cemerlang dalam akademik dan kokorikulum perlu mempunyai kemahiran-kemahiran tertentu seperti kemahiran komunikasi. pelajar perlu membuktikan dengan mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan.

2) Menyedari halangan dan dugaan dalam menjalani kehidupan sebagai pelajar sekolah pada masa kini. selesai mengikuti modul ini.OBJEKTIF MODUL Selepas. 3) Menyedarkan para peserta betapa pentingnya bekerja dalam satu kumpulan kerana apabila bersatu padu dalam satu kumpulan. Percambahan pendapat 2. Aktiviti kumpulan . 6) Mempertingkatkan keyakinan diri dan menganggap diri mereka adalah yang terbaik. Penerangan fasilitator 3. 5) Melatih diri supaya berfikiran kreatif dan kritis apabila berhadapan dengan sesuatu isu. maka semua masalah dapat diatasi. pelajar-pelajar : 1) Meningkatkan keyakinan diri sewaktu berkomunikasi dengan orang ramai. 4) Melatih diri untuk berhadapan dengan pelbagai cabaran dan dugaan hidup sebagap bakal pemimpin pada masa hadapan. KUMPULAN SASARAN Para pelajar sekolah menengah KAEDAH PENYAMPAIAN 1.

Pensil & Kertas : 1) Mengenali serta mewujudkan hubungan yang baik antara ahli. 4) Dapat meningkatkan kemahiran berkomunikasi pelajar lebih baik. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan bacaan Al Fatihah bagi yang Muslim dan bagi yang bukan Muslim. Setiap ahli . 4) Selepas itu.MODUL AKTIVITI 1 Nama Aktiviti Masa Bahan Objektif : Ice Breaking : 1 jam : Pen. mereka diminta bertafakur sebentar. fasilitator mengedarkan bahan-bahan aktiviti kepada setiap ahli. 5) Ahli-ahli kelompok dikehendaki melukis lambang pengenalan diri masing-masing. 2) Fasilitator akan memperkenalkan diri kepada ahliahli kelompok sebelum memulakan aktiviti. 3) Melatih diri menjadi lebih berani apabila berdepan dengan masyarakat. 3) Seterusnya fasilitator memberikan penerangan mengenai aktiviti yang akan dijalankan. 2) Melatih kemahiran berinteraksi secara interpersonal di kalangan ahli kelompok.

Hal ini bertujuan untuk memastikan setiap ahli kelompok memberi perhatian dilakukan. 7) Semasa proses pembentangan dilakukan ahli-ahli kelompok yang lain bebas mengutarakan soalan mengenai diri ahli yang membuat pembentangan. 11)Fasilitator membuat konklusi aktiviti. fasilitator mengutarakan kesimpulan aktiviti tadi.harganya tidak ternilai” . 10)Peserta akan belajar menghormati dan menghargai diri dan orang lain. 6) Seterusnya setiap ahli diminta supaya membentangkan hasil kerja yang dilakukan secara individu itu kepada ahli-ahli kelompok yang lain. 9) Fasilitator memberitahu bahawa setiap insan adalah unik dan mempunyai kesitimewaan yang tersendiri. 8) Setelah setiap ahli selesai membentangkan hasil tugasan masing-masing.diperuntukkan masa selama 7 minit dalam menyiapkan tugasan yang diberikan. semasa proses pembentangan Falsafah : “Mengenali keistimewaan diri sendiri dan orang lain seperti berada di puncak bukit.

2) Fasilitator memanggil salah seorang daripada ahli kelompok yang paling kacak atau cantik. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah AlFatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 3) Peserta yang sukarela mengaku diri mereka kacak atau cantik di kehendaki masuk ke dalam sebuah bilik yang kosong. Contoh. 2) Mengetahui berkesan. ‘hangat-hangat tahi ayam’. 3) Menilai kepentingan kerjasama di dalam sesuatu kelompok.MODUL AKTIVITI 2 Nama Aktiviti Masa Bahan Objektif : Diriku Seorang Bisu : 1 jam : satu bilik kosong : 1) Mempertingkatkan keyakinan diri dan menganggap diri mereka adalah yang terbaik. 5) Peserta tersebut dikehendaki menyampaikan peribahasa tersebut kepada seorang rakan yang . 4) Fasilitator memberi satu ungkapan teknik-tenik komunikasi yang peribahasa kepada peserta sukarela tersebut.

7) Seorang fasilititor memantau pergerakan peserta dalam bilik tersebut agar peserta tidak melanggar syarat aktiviti. Falsafah : “Komunikasi berkesan asas perpaduan” . 9) Fasilitator seterusnya mengesahkan pribahasa yang disampaikan oleh peserta yang terakhir. 6) Peserta yang kedua dikehendaki menyampaikan pribahasa tersebut dengan syarat yang sama kepada peserta yang ketiga dan seterusnya secara bergilir-gilir. 10) Fasilitator membuat rumusan tentang aktiviti yang telah dijalankan.lain tanpa menggunakan percakapan lisan dan hanya menggunakan gaya serta pergerakan tubuh badan sahaja. Jika tidak benar. fasilitator memberitahu peribahasa yang sebenar kepada peserta. 8) Peserta terakhir dikehendaki memberitahu pribahasa yang diterima kepada ahli kelompok.

5) Peserta dapat berkongsi idea. pita pelekat dan gunting. pengalaman dan kemahiran di dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diarahkan Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah AlFatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 2) Ahli kelompok dibahagikan kepada dua kumpulan. 2) Menyedari hakikat kegagalan dalam mengejar cita-cita. Objektif : 1) Menggunakan daya kreativiti dalam membuat sesuatu perancangan.MODUL AKTIVITI 3 Nama aktiviti Masa Bahan : Menuju ke puncak Everest : 1 jam : 2 helai kertas mahjung. 10 helai kertas A4. 5 helai kertas A4. 3) Menyedari betapa tingginya harapan ibu bapa terhadap masa depan mereka. 4) Dapat membentuk sifat kerjasama antara ahli kumpulan. 3) Setiap kumpulan disediakan dengan sehelai kertas mahjung. . pita pelekat dan gunting.

fasilitator bertindak meroboh dan memusnahkan binaan tersebut bagi meningkatkan kemarahan peserta.4) Setiap kumpulan dikehendaki membina sebuah menara setinggi dan secantik yang mungkin serta sekukuh yang boleh. fasilitator akan menguji tahap pengukuhan menara yang telah dibina dengan meniup menara tersebut. 7) Seterusnya. 6) Fasilitator menerang dan memprovok binaan yang telah dihasilkan oleh peserta dengan mengaitkan matlamat atau cita-cita masing-masing. Falsafah : “Yang bulat tidak akan datang bergolek. 8) Peserta diberi peluang untuk meluahkan perasaan mereka apabila hasil binaan mereka diruntuhkan. yang pipih tidak akan datang melayang.” . 5) Setelah selesai. 9) Fasilitator membuat rumusan dengan mengaitkan binaan yang musnah tersebut bagaikan harapan ibu bapa yang tinggi terhadap mereka tetapi mereka telah mensia-siakannya.

. 2) Pelajar dapat berfikir cita-cita beliau pada masa akan datang. 3) Dapat mengatur langkah-langkah agar berjaya dengan cita-cita yang diinginkan. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah Al-Fatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 4) Pelajar menulis dan menyenaraikan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita tanpa pengetahuan rakanrakan. 3) Fasilitator menerangkan tugasan yang perlu dilakukan oleh peserta.MODUL AKTIVITI 4 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Cita-cita saya : 1 jam : alat tulis dan kertas A4 : 1) Pelajar dapat menyenaraikan kaedah-kaedah yang boleh dilakukan untuk mencapai cita-cita mereka. 2) Fasilitator mengedarkan kertas A4 kepada setiap peserta. secara rawak pelajar membacakan kaedah-kaedah yang ditulis oleh mereka. 5) Setelah selesai menyenaraikan.

” .6) Fasilitator menyenaraikan semua kaedah-kaedah tersebut di papan tulis. berterusan dan bersungguh-sungguh tanpa mengenal erti putus asa. Falsafah : “Kejayaan boleh dicapai melalui usaha-usaha yang betul.

. Di manakah ia berlaku ? Adakah anda mencapainya secara berseorangan atau dengan bantuan orang lain ? Adakah anda merancang untuk mencapainya atau ia berlaku secara spontan. 3) Cuba bayangkan suatu hari anda berasa amat gembira sekali sepanjang hidup anda. 2) Supaya peserta dapat menikmati erti dan perasaan sesuatu kejayaan. 2) Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan memejam mata. PROSEDUR : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah Al-Fatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 5) Sekarang sedarkan diri anda. Tumpukan perhatian pada suatu kejayaan waktu itu. 4) Cuba ingatkan kembali kejayaan itu.MODUL AKTIVITI 5 NAMA AKTIVITI MASA BAHAN OBJEKTIF : Fantasi kejayaan : 45 minit : Tiada : 1) Supaya peserta dapat meningkatkan konsep diri. tarik nafas dan hembusan (beberapa kali). 4) Timbul celik akal untuk berjaya. 3) Otak pelajar dapat berfikir pada masa akan datang. Cuba bertenang.

masing : “Setiap individu perlu yakin mereka akan berjaya jika berusaha dengan bersungguh-sungguh.” .6) FALSAFAH Minta peserta berkongsi kejayaan masing.

4) Pemegang kotak pensil diberikan pula pada orang kanan yang seterusnya. Fasilitator akan bertindak sebagai ketua kumpulan untuk memberikan arahan. Ahli yang terima kotak pensil mesti bertanya “what?” 3) Fasilitator akan membalas “ A bing”. PROSEDUR : 1) Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan duduk dalam satu bulatan besar. Mengikut putaran lawan jam. Penerima akan membalas “A bing. 2) Memupuk semangat kerjasama diantara ahli kumpulan 3) Mempertingkatkan kemahiran menerima maklumat dan menyebarkan maklumat. thank you” sambil terima kotak pensil.MODUL AKTIVITI 6 NAMA AKTIVITI MASA BAHAN OBJEKTIF : Rantaian Bing Bong : 45 minit : 2 kotak pencil : 1) Meningkatkan kemahiran komunikasi. Ulang langkah ‘2’ dan ‘3’ tetapi pertanyaan akan . 2) Fasilitator akan memberi kotak pensel kepada orang kanannya dengan berkata “this is a bing”.

dan ‘4’ sehingga kedua-dua kotak pensil kembali kepada ketua dengan melalui satu putaran lengkap. FALSAFAH : “kecelaruan dalam penyampaian maklumat akan menyukarkan makna yang ingin disampaikan”. 5) Kotak pensil yang satu lagi diberikan kepada orang disebelah kiri.dilontarkan secara berantai kepada ketua begitu juga jawapan akan diberikan secara berantai melalui ahli. Mengikut putaran Dialog yang sama akan diberikan tetapi ‘bing’ akan ditukarkan kepada ‘bong’. ‘3’. Prosuder sama seperti ‘2’. Fasilitator .masing. 6) Minta ahli berkongsi pendapat masing.

2) Menghargai kejayaan dan kegagalan yang dilalui 3) Menjadikan perkara yang telah dilalui sebagai pemangkin dalam mencapai matlamat hidup. : “Segala pengalaman yang dilalui lebih mendewasakan . manakala lajur ‘X’ mewakili umur mereka yang bermula dengan ‘0’ hingga umur sekarang. Prosedur : 1) setiap pelajar dikehendaki untuk melukiskan graf hidup berdasarkan pengalaman mereka sendiri. mereka diminta menceritakan tentang graf hidup mereka. 4) Setelah semua pelajar selesai. Ahli kelompok digalakkan bertanyakan soalan. Falsafah diri seseorang”. 3) Pelajar dikehendaki melukiskan graf tentang masam manis pengalaman yang dilalui mengikut tahun. 2) Lajur ‘Y’ mewakili perasaan bermula dari -20 hingga 20.MODUL AKTIVITI 7 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Garisan hidupku : 1 jam : alat tulis dan kertas A4 : 1) Mengingatkan kembali ahli-ahli kelompok tentang pengalaman lepas.

seterusnya menjana kekuatan dalaman ahli 3) Memupuk keyakinan diri di kalangan ahli kelompok Prosuder : 1) Setiap ahli kelompok akan diberi kertas A4. : 1) Melahirkan ahli kelompok yang mampu melahirkan idea serta cadangan yang bernas dan rasional 2) Memberi peluang ahli bersuara dan memberi pendapat. 5) Setelah giliran untuk menerangkan tentang lukisan mereka tamat. ahli kelompok diminta untuk berbahas dan menegakkan bahawa objek yang dipilih oleh masingmasing adalah paling penting. 6) Kaunselor akan memastikan setiap ahli bercakap dan tidak pasif . 4) Rakan-rakan lain diminta untuk bertanyakan soalan kepada ahli kelompok. 3) Fasilitator meminta ahli kelompok menerangkan tentang lukisan masing-masing dan memberi alasan atau sebab mereka memilih objek tersebut. pensel warna. pen/pensel. 2) Fasilitator meminta ahli kelompok melukis objek yang paling penting dalam kehidupan seharian.MODUL AKTIVITI 8 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : “Aku bukan mat jenin” : 40 Minit : Kertas A4.

 Ahli perlu sedar bahawa setiap manusia mempunyai hak untuk bersuara. Falsafah : “Selagi tak dipecahkan ruyungnya.  Memupuk semangat berkerjasama di kalangan ahli kelompok. bagaimana untuk mendapatkan sagunya.  Setiap ahli seharusnya mempunyai keyakinan dalam menentukan setiap kenyataan atau setiap idea yang mereka utarakan.” .7) Kaunselor meminta ahli memberi pandangan tentang tujuan aktiviti tersebut diadakan dan apakah manfaat yang diperolehi oleh setiap ahli 8) Fasilitator membuat rumusan tentang aktiviti.

2. Menetapkan jadual harian yang wajib dengan mengutamakan tugasan yang segera dan penting. Fasilitator memberi penerangan berkenaan aktiviti yang akan dijalankan. pen dan boring pengurusan masa kepada setiap peserta. Setelah setiap peserta mengambil bahagian. borang pengurusan masa. Prosuder : 1. setiap peserta menyampaikan kepada ahli kelompok berkaitan dengan jadual yang telah diisi. pen. Menguruskan kehidupan harian dengan baik dan sistematik. para peserta berbincang antara mereka berkenaan kepentingan keutamaan aktiviti seharian. membuka minda dan fikiran tentang pentingnya pembahagian masa mengikut kepentingan. Fasilitator mengedar kertas A4. Peserta dikehendaki mengisi borang yang telah diedarkan. Setelah selesai mengisi borang. .MODUL AKTIVITI 9 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Seharian Dalam Kehidupan Saya : 1 jam : Kertas A4. 3. 2. : Pada akhir aktiviti ini peserta akan dapat 1. 5. 4. 3.

Hasil perbincangan. Falsafah : “kecemerlangan pengurusan masa pembentuk peribadi unggul dalam meningkatkan potensi diri”. Jadual tersebut akan menjadi rujukan sepanjang kehidupan seharian mereka.6. Peserta dikehendaki berbincang antara mereka berkenaan pengurusan masa dari sudut akademik dalam aktiviti seharian. . peserta dikendaki membuat jadual aktiviti seharian mereka. 7. 8. Fasilitator membuat rumusan berkaitan kepentingan pengurusan diri dan masa mengikut kepentingan-kepentingan.

Lampiran : Borang pengurusan masa SEGERA TIDAK SEGERA PENTING TAK PENTING .

Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan bacaan Al Fatihah bagi yang Muslim dan bagi yang bukan Muslim. gemilang dan terbilang. 2) Ahli kelompok sama-sama memberi pendapat tentang input yang telah diperolehi sepanjang sesi yang telah dijalankan sebelum ini. dan ikhlaskan diri dalam menjawab .MODUL AKTIVITI 10 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Muhasabah Diri : 1 jam : kertas A4 dan pen : 1) Mengingat kembali semua aktiviti yang telah mereka lalui iaitu aktiviti pertama hingga aktiviti sembilan. 2) Kesedaran tentang peranan mereka sebagai hamba Allah yang taat. 3) Merapatkan lagi ukhuwah sesama ahli kelompok dan fasilitator. mereka diminta bertafakur sebentar. tenangkan hati. 4) Ahli kelompok diminta untuk kosongkan fikiran. 4) Ahli kelompok menyedari tugas mereka sebagai pelajar berat. anak yang soleh dan pelajar yang cemerlang. Dimana ahli kelompok diminta untuk menutup mata. 3) Aktiviti diteruskan dengan refleksi diri.

” . 7) Setiap ahli kelompok diminta untuk membentangkan hasil kerja mereka. Falsafah : “Manusia Bukanlah Maksum seperti Nabi-Nabi ALLAH. 9) Aktiviti diakhiri dengan bacaan Tasbih Kifarah dan surah Al-Asr bagi ahli yang beragama Islam dan bagi yang bukan Islam. diminta bertafakur sebentar 10)Fasilitator dan ahli kelompok bermaaf-maafan. Tapi Ini Bukan Alasan Untuk Kita melakukan Kesilapan. Ahli kelompok diminta untuk merenung kembali kesalahan mereka dan dosa-dosa yang pernah mereka lakukan 5) Ahli kelompok diminta untuk membuka mata 6) Seterusnya fasilitator akan memberikan ahli kelompok sehelai kertas A4 dan pen. fasilitator akan merumus tentang aktiviti yang terakhir ini.soalan yang akan diutarakan oleh fasilitator. 8) Setelah selesai perbentangan.

Nasir Markom. Jamaluddin Ahmad. Hamid. Azhar Abd. Kassim (2001). Modul Umum dalam Aktiviti Bimbingan dan Kaunseling Kelompok. Othman A. Mohd. Mohd. 2005. Hj. Kuala Lumpur : Telaga Biru Sdn. Universiti Putra Malaysia. (2005). Pembinaan Modul. Sidek Mohd Noah. Fadzilah Kamsah dan Hj Muhammad Zakaria (2005) Petua Pelajar Cemerlang. : Shah Alam. Bhd Mohamed Fadzil Che Din. Mohd.RUJUKAN Dato’ Dr. .Cheras. Permainan kreatif untuk guru dan jurulatih. Bhd. Universiti Putra Malaysia. Karya Bestari Sdn. SERDANG: Penerbit UPM.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful