P. 1
MODUL BIMBINGAN KELOMPOK.siap semua

MODUL BIMBINGAN KELOMPOK.siap semua

|Views: 3,746|Likes:
Published by nurhafiz3905

More info:

Published by: nurhafiz3905 on Feb 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/18/2015

pdf

text

original

MODUL BIMBINGAN KELOMPOK ‘MENINGKATKAN POTENSI DIRI’ DISEDIAKAN OLEH: MOHD ISKANDAR SHAH BIN KAMARUDDIN 135947 MOHD

ZAIDI BIN ABDUL RASHID 135987 BAC. PEND. BIMBINGAN DAN KAUNSELING SEM 3 PENSYARAH: EN. WAN MARZUKI

ISI KANDUNGAN
BIL. PRAKATA PENGENALAN Modul aktiviti 1 Modul aktiviti 2 Modul aktiviti 3 Modul aktiviti 4 Modul aktiviti 5 Modul aktiviti 6 Modul aktiviti 7 Modul aktiviti 8 Modul aktiviti 9 Modul aktiviti 10 BIBLIOGRAFI MUKA SURAT 1 2 - 4 5 - 6 7 - 8 9 - 10 11 - 12 13 - 14 15 - 16 17 18 - 19 20 - 22 23 – 24 25

moga Allah melindungi. . iaitu ibu bapa kami. merahmati dan menempatkan diri kalian di kalangan hamba-hambaNya yang diredhai. Wan Marzuki. Doa kami. Terlebih dahulu kami berdua mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga buat En. akhirnya kami dapat menyiapkan tugasan yang diberikan ini dengan jayanya. Terima kasih atas segalanya. Untuk sahabat-sahabat yang banyak membantu. salam sejahtera dan salam perpaduan kepada En. Sesungguhnya. En. Tidak lupa kepada insan yang telah mendidik kami dari kecil lagi. Bersyukur kami kepada Allah kerana dengan izinNya. Wan juga dapat membentuk Kehidupan kami sebagai pelajar yang bukan sahaja cemerlang dalam bidang akademik.PRAKATA Assalamualaikum. tetapi juga sahsiah. yang sentiasa doakan kejayaan kami. Semoga Allah merahmati dan memberkati En. Wan Marzuki kerana memberi tunjuk ajar. dan nasihat yang berguna kepada kami dalam menyiapkan tugasan yang diberi. iaitu Pembinaan Modul Latihan Bimbingan Kelompok. perjuangan kita masih belum selesai. Wassalam. Wan Marzuki dan sekeluarga. terima kasih atas segalanya. Banyak halangan yang kami tempuhi dalam proses menyiapkan tugasan ini.

kelompok melaksanakan sesuatu tugas. Terdapat banyak program bimbingan yang dijalankan dan alat bantuan yang digunakan dalam menjalankan program bimbingan tersebut. iaitu modul permohonan. kelompok kaunseling. modul prosedur dan modul struktur.PENGENALAN Bimbingan merupakan satu proses pembelajaran yang bertujuan untuk perkembangan potensi individu yang paling maksimum (Robert D. . bahan dan aktiviti pembelajaran. kelompok maklumat. kelompok latihan.Myrick. salah satu alat bantuan ialah modul. 2005). Terdapat beberapa jenis modul dan pendapat yang berbeza berkaitan dengan jenis modul ini. Antaranya. 1987). Amrstrong (1973) telah membahagikan modul kepada tiga jenis. kelompok perbincangan. dan kelompok psikoterapi. Kamdi Kamil (1990) pula mentakrifkan modul sebagai satu pakej pengajaran dan pembelajaran atau pukal belajar sendiri yang lengkap dengan komponen-komponen pengajaran pembelajaran seperti objektif. Ph. Bimbingan boleh dilakukan secara individu atau berkelompok. Greager dan Murray (1985) menyatakan bahawa modul adalah satu unit pengajaran yang lengkap dan bebas dengan fokus utamanya ialah untuk mencapai beberapa objektif yang telah dinyatakan. Dalam bimbingan kelompok terdapat beberapa jenis iaitu. aktiviti penilaian serta arahan dan tatacara yang sistematik supaya pelajar dapat mengikuti langkah demi langkah bagi menguasai sesuatu unit pembelajaran dan boleh dijalankan secara individu (Sidek Mohd Noah dan Jamaludin Ahmad.D.

Di mana pelajar-pelajar dapat membentuk personaliti yang terbaik dalam menjalani kehidupan seharian. Dalam modul ini kami memilih Modul Meningkatkan Potensi diri. Jadi dengan ini. pelajar terbaik adalah cemerlang dalam akademik dan kokorikulum perlu mempunyai kemahiran-kemahiran tertentu seperti kemahiran komunikasi.Sasaran kami untuk menjalankan aktiviti-aktiviti dalam modul yang dicipta ini ialah pelajar sekolah menengah kerana menyedari hakikat bahawa pelajar sekarang perlu bersaing untuk menempatkan peluang belajar di universiti. Oleh itu. kemahiran bekerjasama dalam kumpulan. pelajar perlu membuktikan dengan mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. Ini membuktikan dengan berbekalkan keputusan yang cemerlang dalam akademik sahaja tidak mencukupi untuk menunjukkan potensi pelajar itu berjaya di universiti atau lebih tinggi. berkepimpinan dan pelbagai kemahiran lain. Dalam modul kami ini terdapat aktiviti-aktiviti yang mengandungi kemahiran tersebut dan mampu untuk membantu pelajar sedikit sebanyak. .

Percambahan pendapat 2. 3) Menyedarkan para peserta betapa pentingnya bekerja dalam satu kumpulan kerana apabila bersatu padu dalam satu kumpulan. pelajar-pelajar : 1) Meningkatkan keyakinan diri sewaktu berkomunikasi dengan orang ramai. KUMPULAN SASARAN Para pelajar sekolah menengah KAEDAH PENYAMPAIAN 1. 4) Melatih diri untuk berhadapan dengan pelbagai cabaran dan dugaan hidup sebagap bakal pemimpin pada masa hadapan. Aktiviti kumpulan . selesai mengikuti modul ini.OBJEKTIF MODUL Selepas. 6) Mempertingkatkan keyakinan diri dan menganggap diri mereka adalah yang terbaik. maka semua masalah dapat diatasi. 5) Melatih diri supaya berfikiran kreatif dan kritis apabila berhadapan dengan sesuatu isu. Penerangan fasilitator 3. 2) Menyedari halangan dan dugaan dalam menjalani kehidupan sebagai pelajar sekolah pada masa kini.

mereka diminta bertafakur sebentar. fasilitator mengedarkan bahan-bahan aktiviti kepada setiap ahli. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan bacaan Al Fatihah bagi yang Muslim dan bagi yang bukan Muslim. 4) Dapat meningkatkan kemahiran berkomunikasi pelajar lebih baik. 2) Fasilitator akan memperkenalkan diri kepada ahliahli kelompok sebelum memulakan aktiviti.MODUL AKTIVITI 1 Nama Aktiviti Masa Bahan Objektif : Ice Breaking : 1 jam : Pen. 3) Melatih diri menjadi lebih berani apabila berdepan dengan masyarakat. 3) Seterusnya fasilitator memberikan penerangan mengenai aktiviti yang akan dijalankan. 2) Melatih kemahiran berinteraksi secara interpersonal di kalangan ahli kelompok. 5) Ahli-ahli kelompok dikehendaki melukis lambang pengenalan diri masing-masing. 4) Selepas itu. Pensil & Kertas : 1) Mengenali serta mewujudkan hubungan yang baik antara ahli. Setiap ahli .

7) Semasa proses pembentangan dilakukan ahli-ahli kelompok yang lain bebas mengutarakan soalan mengenai diri ahli yang membuat pembentangan. fasilitator mengutarakan kesimpulan aktiviti tadi. semasa proses pembentangan Falsafah : “Mengenali keistimewaan diri sendiri dan orang lain seperti berada di puncak bukit. 8) Setelah setiap ahli selesai membentangkan hasil tugasan masing-masing. 9) Fasilitator memberitahu bahawa setiap insan adalah unik dan mempunyai kesitimewaan yang tersendiri. Hal ini bertujuan untuk memastikan setiap ahli kelompok memberi perhatian dilakukan.diperuntukkan masa selama 7 minit dalam menyiapkan tugasan yang diberikan.harganya tidak ternilai” . 11)Fasilitator membuat konklusi aktiviti. 10)Peserta akan belajar menghormati dan menghargai diri dan orang lain. 6) Seterusnya setiap ahli diminta supaya membentangkan hasil kerja yang dilakukan secara individu itu kepada ahli-ahli kelompok yang lain.

3) Menilai kepentingan kerjasama di dalam sesuatu kelompok.MODUL AKTIVITI 2 Nama Aktiviti Masa Bahan Objektif : Diriku Seorang Bisu : 1 jam : satu bilik kosong : 1) Mempertingkatkan keyakinan diri dan menganggap diri mereka adalah yang terbaik. Contoh. 2) Mengetahui berkesan. 4) Fasilitator memberi satu ungkapan teknik-tenik komunikasi yang peribahasa kepada peserta sukarela tersebut. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah AlFatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 2) Fasilitator memanggil salah seorang daripada ahli kelompok yang paling kacak atau cantik. 5) Peserta tersebut dikehendaki menyampaikan peribahasa tersebut kepada seorang rakan yang . ‘hangat-hangat tahi ayam’. 3) Peserta yang sukarela mengaku diri mereka kacak atau cantik di kehendaki masuk ke dalam sebuah bilik yang kosong.

9) Fasilitator seterusnya mengesahkan pribahasa yang disampaikan oleh peserta yang terakhir. fasilitator memberitahu peribahasa yang sebenar kepada peserta. Falsafah : “Komunikasi berkesan asas perpaduan” . 7) Seorang fasilititor memantau pergerakan peserta dalam bilik tersebut agar peserta tidak melanggar syarat aktiviti. Jika tidak benar. 8) Peserta terakhir dikehendaki memberitahu pribahasa yang diterima kepada ahli kelompok. 10) Fasilitator membuat rumusan tentang aktiviti yang telah dijalankan.lain tanpa menggunakan percakapan lisan dan hanya menggunakan gaya serta pergerakan tubuh badan sahaja. 6) Peserta yang kedua dikehendaki menyampaikan pribahasa tersebut dengan syarat yang sama kepada peserta yang ketiga dan seterusnya secara bergilir-gilir.

Objektif : 1) Menggunakan daya kreativiti dalam membuat sesuatu perancangan. . 3) Setiap kumpulan disediakan dengan sehelai kertas mahjung. 3) Menyedari betapa tingginya harapan ibu bapa terhadap masa depan mereka.MODUL AKTIVITI 3 Nama aktiviti Masa Bahan : Menuju ke puncak Everest : 1 jam : 2 helai kertas mahjung. 2) Menyedari hakikat kegagalan dalam mengejar cita-cita. 5 helai kertas A4. 5) Peserta dapat berkongsi idea. pita pelekat dan gunting. 10 helai kertas A4. pengalaman dan kemahiran di dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diarahkan Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah AlFatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 2) Ahli kelompok dibahagikan kepada dua kumpulan. pita pelekat dan gunting. 4) Dapat membentuk sifat kerjasama antara ahli kumpulan.

6) Fasilitator menerang dan memprovok binaan yang telah dihasilkan oleh peserta dengan mengaitkan matlamat atau cita-cita masing-masing. Falsafah : “Yang bulat tidak akan datang bergolek. 5) Setelah selesai.4) Setiap kumpulan dikehendaki membina sebuah menara setinggi dan secantik yang mungkin serta sekukuh yang boleh. fasilitator bertindak meroboh dan memusnahkan binaan tersebut bagi meningkatkan kemarahan peserta.” . 9) Fasilitator membuat rumusan dengan mengaitkan binaan yang musnah tersebut bagaikan harapan ibu bapa yang tinggi terhadap mereka tetapi mereka telah mensia-siakannya. 8) Peserta diberi peluang untuk meluahkan perasaan mereka apabila hasil binaan mereka diruntuhkan. yang pipih tidak akan datang melayang. 7) Seterusnya. fasilitator akan menguji tahap pengukuhan menara yang telah dibina dengan meniup menara tersebut.

Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah Al-Fatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 3) Fasilitator menerangkan tugasan yang perlu dilakukan oleh peserta. 3) Dapat mengatur langkah-langkah agar berjaya dengan cita-cita yang diinginkan.MODUL AKTIVITI 4 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Cita-cita saya : 1 jam : alat tulis dan kertas A4 : 1) Pelajar dapat menyenaraikan kaedah-kaedah yang boleh dilakukan untuk mencapai cita-cita mereka. 2) Fasilitator mengedarkan kertas A4 kepada setiap peserta. secara rawak pelajar membacakan kaedah-kaedah yang ditulis oleh mereka. 5) Setelah selesai menyenaraikan. . 4) Pelajar menulis dan menyenaraikan kaedah-kaedah ke arah mencapai cita-cita tanpa pengetahuan rakanrakan. 2) Pelajar dapat berfikir cita-cita beliau pada masa akan datang.

6) Fasilitator menyenaraikan semua kaedah-kaedah tersebut di papan tulis. Falsafah : “Kejayaan boleh dicapai melalui usaha-usaha yang betul. berterusan dan bersungguh-sungguh tanpa mengenal erti putus asa.” .

3) Otak pelajar dapat berfikir pada masa akan datang. PROSEDUR : 1) Aktiviti dimulakan dengan membaca surah Al-Fatihah bagi yang muslim dan bagi yang bukan muslim mereka diminta bertafakur sebentar. 2) Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan memejam mata.MODUL AKTIVITI 5 NAMA AKTIVITI MASA BAHAN OBJEKTIF : Fantasi kejayaan : 45 minit : Tiada : 1) Supaya peserta dapat meningkatkan konsep diri. Tumpukan perhatian pada suatu kejayaan waktu itu. Di manakah ia berlaku ? Adakah anda mencapainya secara berseorangan atau dengan bantuan orang lain ? Adakah anda merancang untuk mencapainya atau ia berlaku secara spontan. 2) Supaya peserta dapat menikmati erti dan perasaan sesuatu kejayaan. 4) Cuba ingatkan kembali kejayaan itu. 4) Timbul celik akal untuk berjaya. 3) Cuba bayangkan suatu hari anda berasa amat gembira sekali sepanjang hidup anda. . tarik nafas dan hembusan (beberapa kali). Cuba bertenang. 5) Sekarang sedarkan diri anda.

6) FALSAFAH Minta peserta berkongsi kejayaan masing.masing : “Setiap individu perlu yakin mereka akan berjaya jika berusaha dengan bersungguh-sungguh.” .

Fasilitator akan bertindak sebagai ketua kumpulan untuk memberikan arahan. PROSEDUR : 1) Fasilitator mengarahkan supaya semua ahli kumpulan duduk dalam satu bulatan besar. 2) Memupuk semangat kerjasama diantara ahli kumpulan 3) Mempertingkatkan kemahiran menerima maklumat dan menyebarkan maklumat. Penerima akan membalas “A bing. Ulang langkah ‘2’ dan ‘3’ tetapi pertanyaan akan . Mengikut putaran lawan jam. Ahli yang terima kotak pensil mesti bertanya “what?” 3) Fasilitator akan membalas “ A bing”.MODUL AKTIVITI 6 NAMA AKTIVITI MASA BAHAN OBJEKTIF : Rantaian Bing Bong : 45 minit : 2 kotak pencil : 1) Meningkatkan kemahiran komunikasi. thank you” sambil terima kotak pensil. 2) Fasilitator akan memberi kotak pensel kepada orang kanannya dengan berkata “this is a bing”. 4) Pemegang kotak pensil diberikan pula pada orang kanan yang seterusnya.

6) Minta ahli berkongsi pendapat masing.dilontarkan secara berantai kepada ketua begitu juga jawapan akan diberikan secara berantai melalui ahli. Fasilitator .masing. ‘3’. dan ‘4’ sehingga kedua-dua kotak pensil kembali kepada ketua dengan melalui satu putaran lengkap. FALSAFAH : “kecelaruan dalam penyampaian maklumat akan menyukarkan makna yang ingin disampaikan”. Mengikut putaran Dialog yang sama akan diberikan tetapi ‘bing’ akan ditukarkan kepada ‘bong’. Prosuder sama seperti ‘2’. 5) Kotak pensil yang satu lagi diberikan kepada orang disebelah kiri.

mereka diminta menceritakan tentang graf hidup mereka. manakala lajur ‘X’ mewakili umur mereka yang bermula dengan ‘0’ hingga umur sekarang. Ahli kelompok digalakkan bertanyakan soalan.MODUL AKTIVITI 7 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Garisan hidupku : 1 jam : alat tulis dan kertas A4 : 1) Mengingatkan kembali ahli-ahli kelompok tentang pengalaman lepas. Prosedur : 1) setiap pelajar dikehendaki untuk melukiskan graf hidup berdasarkan pengalaman mereka sendiri. Falsafah diri seseorang”. : “Segala pengalaman yang dilalui lebih mendewasakan . 2) Lajur ‘Y’ mewakili perasaan bermula dari -20 hingga 20. 4) Setelah semua pelajar selesai. 2) Menghargai kejayaan dan kegagalan yang dilalui 3) Menjadikan perkara yang telah dilalui sebagai pemangkin dalam mencapai matlamat hidup. 3) Pelajar dikehendaki melukiskan graf tentang masam manis pengalaman yang dilalui mengikut tahun.

pensel warna. 5) Setelah giliran untuk menerangkan tentang lukisan mereka tamat.seterusnya menjana kekuatan dalaman ahli 3) Memupuk keyakinan diri di kalangan ahli kelompok Prosuder : 1) Setiap ahli kelompok akan diberi kertas A4. : 1) Melahirkan ahli kelompok yang mampu melahirkan idea serta cadangan yang bernas dan rasional 2) Memberi peluang ahli bersuara dan memberi pendapat.MODUL AKTIVITI 8 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : “Aku bukan mat jenin” : 40 Minit : Kertas A4. ahli kelompok diminta untuk berbahas dan menegakkan bahawa objek yang dipilih oleh masingmasing adalah paling penting. 4) Rakan-rakan lain diminta untuk bertanyakan soalan kepada ahli kelompok. 2) Fasilitator meminta ahli kelompok melukis objek yang paling penting dalam kehidupan seharian. 6) Kaunselor akan memastikan setiap ahli bercakap dan tidak pasif . 3) Fasilitator meminta ahli kelompok menerangkan tentang lukisan masing-masing dan memberi alasan atau sebab mereka memilih objek tersebut. pen/pensel.

 Setiap ahli seharusnya mempunyai keyakinan dalam menentukan setiap kenyataan atau setiap idea yang mereka utarakan. bagaimana untuk mendapatkan sagunya.” .  Ahli perlu sedar bahawa setiap manusia mempunyai hak untuk bersuara. Falsafah : “Selagi tak dipecahkan ruyungnya.7) Kaunselor meminta ahli memberi pandangan tentang tujuan aktiviti tersebut diadakan dan apakah manfaat yang diperolehi oleh setiap ahli 8) Fasilitator membuat rumusan tentang aktiviti.  Memupuk semangat berkerjasama di kalangan ahli kelompok.

Setelah selesai mengisi borang. pen. 4. 2. : Pada akhir aktiviti ini peserta akan dapat 1.MODUL AKTIVITI 9 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Seharian Dalam Kehidupan Saya : 1 jam : Kertas A4. pen dan boring pengurusan masa kepada setiap peserta. 3. Fasilitator memberi penerangan berkenaan aktiviti yang akan dijalankan. Menetapkan jadual harian yang wajib dengan mengutamakan tugasan yang segera dan penting. 5. Fasilitator mengedar kertas A4. Prosuder : 1. Menguruskan kehidupan harian dengan baik dan sistematik. Peserta dikehendaki mengisi borang yang telah diedarkan. 3. . Setelah setiap peserta mengambil bahagian. para peserta berbincang antara mereka berkenaan kepentingan keutamaan aktiviti seharian. borang pengurusan masa. membuka minda dan fikiran tentang pentingnya pembahagian masa mengikut kepentingan. 2. setiap peserta menyampaikan kepada ahli kelompok berkaitan dengan jadual yang telah diisi.

7. .6. Fasilitator membuat rumusan berkaitan kepentingan pengurusan diri dan masa mengikut kepentingan-kepentingan. Hasil perbincangan. Jadual tersebut akan menjadi rujukan sepanjang kehidupan seharian mereka. Peserta dikehendaki berbincang antara mereka berkenaan pengurusan masa dari sudut akademik dalam aktiviti seharian. 8. Falsafah : “kecemerlangan pengurusan masa pembentuk peribadi unggul dalam meningkatkan potensi diri”. peserta dikendaki membuat jadual aktiviti seharian mereka.

Lampiran : Borang pengurusan masa SEGERA TIDAK SEGERA PENTING TAK PENTING .

Dimana ahli kelompok diminta untuk menutup mata. 3) Merapatkan lagi ukhuwah sesama ahli kelompok dan fasilitator. Prosedur : 1) Aktiviti dimulakan dengan bacaan Al Fatihah bagi yang Muslim dan bagi yang bukan Muslim. gemilang dan terbilang. mereka diminta bertafakur sebentar.MODUL AKTIVITI 10 Nama aktiviti Masa Bahan Objektif : Muhasabah Diri : 1 jam : kertas A4 dan pen : 1) Mengingat kembali semua aktiviti yang telah mereka lalui iaitu aktiviti pertama hingga aktiviti sembilan. 4) Ahli kelompok menyedari tugas mereka sebagai pelajar berat. tenangkan hati. 3) Aktiviti diteruskan dengan refleksi diri. 4) Ahli kelompok diminta untuk kosongkan fikiran. anak yang soleh dan pelajar yang cemerlang. 2) Ahli kelompok sama-sama memberi pendapat tentang input yang telah diperolehi sepanjang sesi yang telah dijalankan sebelum ini. 2) Kesedaran tentang peranan mereka sebagai hamba Allah yang taat. dan ikhlaskan diri dalam menjawab .

soalan yang akan diutarakan oleh fasilitator. 7) Setiap ahli kelompok diminta untuk membentangkan hasil kerja mereka. diminta bertafakur sebentar 10)Fasilitator dan ahli kelompok bermaaf-maafan. Falsafah : “Manusia Bukanlah Maksum seperti Nabi-Nabi ALLAH. Tapi Ini Bukan Alasan Untuk Kita melakukan Kesilapan. fasilitator akan merumus tentang aktiviti yang terakhir ini. 8) Setelah selesai perbentangan. Ahli kelompok diminta untuk merenung kembali kesalahan mereka dan dosa-dosa yang pernah mereka lakukan 5) Ahli kelompok diminta untuk membuka mata 6) Seterusnya fasilitator akan memberikan ahli kelompok sehelai kertas A4 dan pen. 9) Aktiviti diakhiri dengan bacaan Tasbih Kifarah dan surah Al-Asr bagi ahli yang beragama Islam dan bagi yang bukan Islam.” .

Azhar Abd. Sidek Mohd Noah. . 2005. Bhd. : Shah Alam.RUJUKAN Dato’ Dr. Pembinaan Modul. Mohd. Permainan kreatif untuk guru dan jurulatih. Universiti Putra Malaysia. Nasir Markom. Universiti Putra Malaysia. Bhd Mohamed Fadzil Che Din. Othman A. Mohd. Jamaluddin Ahmad. Modul Umum dalam Aktiviti Bimbingan dan Kaunseling Kelompok. Kuala Lumpur : Telaga Biru Sdn. Mohd. (2005).Cheras. Karya Bestari Sdn. Hj. Hamid. Kassim (2001). SERDANG: Penerbit UPM. Fadzilah Kamsah dan Hj Muhammad Zakaria (2005) Petua Pelajar Cemerlang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->