CONTOH SOALAN PJ PK TAHUN 3 SOALAN MENGIKUT TOPIK TUNJANG 1: KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA TAJUK 1 : KESIHATAN DIRI a) Namakan

alatan kebersihan diri di bawah.

1.________________________ 3. ________________________ 5. ________________________ 7. ________________________ 9. ________________________

2. _________________________ 4. _________________________ 6. ________________________ 8. _________________________ 10. _________________________

B) Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik.

1. Kita mesti memberus gigI sekurang-kurangnya dua kali sehari ) 2. Janganlah gosok gigi selepas makan. ) 3. Basuh tangan sebelum dan selepas makan . ) 4. Selepas mandi, lap badan menggunakan tuala mandi. 5. Pakaian yang kotor jangan dicuci. ) 6. Kita hendaklah sentiasa memakai pakaian yang bersih. 7. Rambut hendaklah dicuci dengan syampu. 8. Tidak memakai kasut ketika bermain bola. ) 9. Tidak perlu mencuci tangan selepas menggunakan tandas. 10. Campakkan tuala mandi di atas lantai selepas digunakan. C) Labelkan pakaian tradisional di bawah.

( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ( ) ) )

TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai.

kerjasama

Tolak ansur

Hormat gembira yakin menghormati

_____________________________________________________________________ 3.______________________________________________________________________ . 1._____________________________________________________________________ 5.b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain._____________________________________________________________________ 4._____________________________________________________________________ 2.

TAJUK: KEKELUARGAAN .

a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah. TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN .

1.a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai. b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah. karbohidrat Membina tubuh manusia .

2. A Makan sedikit . Garam galian Tenaga simpanan 5. protein Menyihatkan tubuh badan 3. vitamin Membekalkan sumber tenaga 4. lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah.

B Makan dengan sederhana C Makan banyak D Makan lebih banyak A : ____________________________________ B : ____________________________________ C : ___________________________________ D : ____________________________________ TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN a) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan. .

1. ________________________________________ 6. ________________________________________ 3. ________________________________________ c) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. ________________________________________ 2. ________________________________________ 4. membunuh kematian mabuk alkohol kerosakan .b) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. ________________________________________ 5.

Mereka juga boleh melakukan salah laku jenayah seperti laku musnah dan ______________. Jika orang yang mabuk itu memandu kenderaan atau mengendalikan mesin. Pengambilan alkohol secara berlebihan juga boleh menyebabkan _________________ organ dalaman seperti jantung. rokok jus oren tembikai dadah makanan ringan sayur-sayuran alkohol susu .Pengambilan ______________ membawa kesan buruk kepada masyarakat. Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan seseorang itu _____________. Kemalangan ini juga boleh menyebabkan ________________. mereka boleh mengakibatkan kemalangan. d) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul. otak dan buah pinggang.

Bahan yang merosakkan kesihatan 1. _______________________ Bahan yang baik untuk kesihatan 1. Wanie menghubungi bapanya apabila tertinggal bas . _______________________ 4. ________________________ TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” 1._______________________ 2. ________________________ 2. ________________________ 3. ________________________ 4. ____________________ 2. Wanie suka menegur orang yang tidak dikenali. _______________________ 3.

_____________________ 3. Wanie selalu bermain dengan kawan-kawannya sehingga lewat malam. Wanie meminta izin ibubapanya untuk pergi ke sekolah pada waktu petang . ________________________ PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL.Wanie selalu mengingati pesan ibunya supaya tiak bermain di tempat yang merbahaya. ______________________ 4. .sewaktu balik dari sekolah. _______________________ 6. ______________________ 5. Wanie tidak menerima sebarang pemberian dari orang yang tidak dikenalinya. TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1. Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini.

Siput babi D. Skip mencapai awan mengelak rakan zig-zag setempat . Skip C. Pilih jawapan yang betul. Skip D. Burung B. 1. Katak 2.2. Apakah haiwan yang suka melompat ? A. Aneka pilihan jawapan. Apakah aktiviti yang ditunjukkan dalam gambar ? A. Skip B. Cicak C.

• Mendapat penyakit . • Jantung • Jantung menjadi lebih sihat. Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. ___________________________ 3. berlari berenang tidur makan melompat skip bergalop 1. ___________________________ 4.3. ___________________________ 5.____________________________ 2. Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik. __________________________ 2.

Anggota badan yang terlibat sesama kelenturan ialah A.TAJUK 2.Pilih jawapon yang betul 1. FLEKSIBILITI 1.telinga .

B.

tangan C. mata D. hidung 2. Badan orang tua biasanya bongkok seperti A. buluh B. sabut C. cicak kubin D. bayi 3. Berikut ialah aktiviti yang dapat meningkatkan fleksibiliti diri kecuali. A. B. C. D. Meleding berpasangan membelakangkan rakan. Membongkok sambil memegang bahu rakan. Mengepit dan menghulur bola dengan kaki. Menghantar dan menerima bola.

4. Anggota badan yang boleh dilentur ialah…… i. ii. iii. iv. tangan kaki jari hidung C. i dan iii D. i,ii,iii dan iv

A. i dan ii B. i, ii dan iii

2. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah.

Otot paha

Otot lengan

Otot betis

Otot bahagian belakang badan

3.Koordinasi TAJUK 3: Koordinasi Pilih Jawapon yang betul 1. Kebolehan menyelaraskan anggota-anggota badan secara melakukan pergerakan bermaksud A. fleksibiliti C. koordinasi B. regangan D. daya tahan kardiovaskular

2. Apakah anggota badan yang terlibat untuk melambung

bola ? A. Mulut B. Telinga C. Tangan D. Kaki 3. Alat yang digunakan untuk aktiviti menggolek ialah A. B. C. D. gelung rotan tali pundi kacang skital

4. Semasa menendang bola kita menggunakan anggota ... A. mata B. tangan C. kaki D. kepala

2. Padankan gambar di bawah.Kemudian, nyatakan anggota badan yang terlibat

Mata dengan tangan

Bagaimanakah burung bangau berdiri? . dapat meregang otot dan kebebasan sendi untuk bergerak. A. dapat mengelakkan kecederaan. C. D.Tajuk 4. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. dapat mengagak bola dengan tepat. dapat mengawal sistem peredaran darah dengan baik. Apakah kepentingan imbangan kepada seseorang murid. B. 2.

dirian D. kepercayaan D. keyakinan B. A. dirian C. kesabaran 2. imbangan C.. Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . dirian x Y bangau P 3. Dirian sebelah kaki E. Dirian kedua-dua kaki F. Berikut ialah jenis-jenis pergerakan yang melibatkan imbangan kecuali…. Duduk 3. dirian B. Dirian membengkokkan kedua-dua kaki G.A. Seorang budak lelaki terjatuh dari titi yang dilaluinya kerana dia hilang…… A.

Tajuk 5. berjongging 2. Berikut ialah aktiviti yang tdak memerlukan ketangkasan kecuali A. mengelecek bola B. Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan . membaca buku D. melambung bola C. Ketangkasan 1.

. Bergalop dapat membina ……………….. Aktiviti berskip boleh membina ………………………. c. Merangkak dapat membina ……………………………. . dapat dibina melalui aktiviti berskip. b.. d. ………………………………………………………………….Menonton televisyen memerlukan ketangkasan Bermain ping pong memerlukan ketangkasan 3. …………………. merangkak Kamal palang melepasi. Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut. Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1.. 4. Koordinasi kekuatan kelenturan ketangkasan a.

Husna menggolek bola besar gelung rotan ke dalam ……………………………………………………………………. Kamala kacang ke dalam bakul melambung pundi ……………………………………………………………………. hendak menerkam mangsanya seperti harimau Stephen ……………………………………………………………………… TP2: Kemahiran 1. …………………………………………………………………. 8. …………………………………………………………………. 5. Berjalan Berguling Bangkit Tubi Berlari Melompat Merangkak Duduk Skip Setempat Dirian Bangau Tekan Tubi . bola Aminah melambung melepasi halangan.. bergalop kuda seperti Norhayati. seperti kucing mengintip tikus merangkak Ah Seng. 6.Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor . ……………………………………………………………………. 4. …………………………………………………………………….. 7. 3.2.. dua rotan gelung Muthu melalui merangkak.

______________________ 5._________________________________________ 4._________________________________________ ._________________________________________ 3._______________________ 2._______________________ 5.______________________ 2.______________________ 4._______________________ Aktiviti Bukan Lokomotor 1. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini._______________________ 3._________________________________________ 2._______________________ 4.Aktiviti Lokomotor 1. 1.______________________ 3.______________________ 2. Manipulasi Alatan 1.

4. Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1.5. 3._________________________________________ 2. . 2.

Isikan tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah . 2.5.2 Pendidikan Pergerakan 1.

2.Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. . Perhatikan pergerakan di bawah.

Lompat bintang Berdiri Merangkak Skip Mendekam Melepasi halangan Lompat bintang Ski p 3. Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai .

Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang Bergerak ke hadapan 3.Rekreasi dan Kesenggangan 1.Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah .

___________________________ 6.______________________________ 2. a.______________________________ 11. menghadap matahari b. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah._______________________________ 7._______________________________ 3.____________________________ 12. Kawasan air pasang ( ( ( ) ) ) .____________________________ 10.___________________________ 2.___________________________ 4.7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 1.___________________________ 8._______________________________ 5._______________________________ 9. kawasan yang terdedah kepada tanah runtuh c.

Hari Kemerdekaan sempena Penduduk Taman Seri Setia bergotong-royong. ……………………………………………………………….Ayah dan Abu berkano gemar di hujung minggu. Susun semula ayat di bawah ini supaya menjadi ayat yang betul. E. ……………………………………………………………………………… 2.d. 5. tradisional 4..Kita sebelum masuk ke kolam renang membersihkan badan. darat D. …………………………………………………………………. . 1. …………………………………………………………………. Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan Aktiviti rekreasi ini. Permainan ……………………. Di tengah padang f. Kawasan halaman rumah congkak adalah ( ( ( aktiviti ) ) ) reakreasi 3. bawah pohon rimbun e. Encik Lim melukis gemar pemandangan tasik di tepi.. ……………………………………………………………………. air G. udara F. 4. 3.

……………………………………………………………………… 5. gemar bermain congkak pada masa lapang Stephen.6. Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan Membuat layang-layang Menangkap ikan Melukis mengumpul setem berkhemah menjual sate .. kanakkanak hendaklah ………………………………………………. Diawasi oleh orang dewasa Semasa di kolam senang. Kita perlu orang menghormati pendapat lain.…………………………… 7. ……………………………………………………………………. 8.

Memanaskan badan dibuat supaya otot dan sendi bersedia melakukan aktiviti. ____________________________ PEKERJAAN 1.KESUKANAN 3. ………… …………… . ____________________________ 2._______________________________ 2. 2. 1. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah.Menoreh getah menangkap pencuri KESENGGANGAN 1._______________________________ TP3.____________________________ TP3: Kesukanan 1. Anna mendapat kecederaan apabila tidak memanaskan badan. _______________________________ 4.____________________________ 4._______________________________ 3.

kita perlu tundukkan kepala. ………….. Semasa duduk di kerusi . Semasa berjalan . Selepas senaman. Semasa loceng amaran kebakaran berbunyi kita hendaklah keluar kelas serta-merta . Padang adalah tempat yang paling sesuai untuk aktiviti bersukan. 7. …………. kita tidak melakukan pergerakan menyejukkan badan. kita perlu tegakkan badan.3. …………… …………. . …………. 4. 6. Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. 5. Mematuhi langkah-langkah keselamatan semasa bermain tidak digalakkan. 8. 2. ………….

3. Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah .

4. Gambar-gambar di bawah menunjukkan beberapa isu dalam Kelas Pendidikan Jasmani.Nyatakan bagaimana kamu dapat .

Lihat gambar di bawah.5.Kemudian lengkapkan jawapan pada .

6.ruang teka silang kata. MELENGKAPKAN AYAT .

badan. mesti melakukan d. Aktiviti memanaskan badan adalah perlu untuk meregangkan ……… … badan. bersukaria J. Memanaskan badan dibuat supaya ………………… dan otot bersedia melakukan aktiviti senaman. Selepas bersenam . b. Melompat sesuka hati Belari pantas Duduk berehat Memanaskan badan perlu kita lakukan sebelum 3. 7. Pengunjung tempat-tempat rekreasi hendaklah sentiasa …………………. kita pergerakan …………… badan. ayat-ayat berikut dengan otot perkataan-perkataan sendi Menyejukkan badan memanaskan a. c. kita mesti melakukan pergerakan …………………. c.Mengapakah anda perlu mematuhi arahan guru ? H. Sebelum bersenam. Namakan aktiviti yang memulakan senaman ? a.Lengkapkan yang diberi. memuaskan hati K.yang ditetapkan supaya dapat mengelak kemalangan ? . untuk keselamatan diri I. bergaya 2. b. d. Pilih jawapan yang betul 1.

Waktu rehat B. badan A.waktu masuk ke kelas mesti melakukan pergerakan 8. tengah hari C.A.Waktu bermain C. Loceng kecemasan berbunyi menandakan A.memanaskan B. .menegakkan 6.Merosak kemudahan awam D. Masa yang paling sesuai untuk bersenam ialah waktu A. pagi D.menyejukkan D.Melanggar peraturan keselamatan B. Selepas bersenam kita …………………. subuh 5.malam B. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah.Mematuhi peraturan keselamatan C.Mengotorkan tempat awam 4.kebakaran D.mengilas C.

Kebakaran boleh meragut nyawa dan mencacatkan ……………. Aktiviti mendaki bukit adalah salah satu rekreasi di luar sekolah ……………. 5. raya. anggota badan. 6. Semua alat-alat elektrik hendaklah diletakkan di merata-rata tempat. 8.. 7. …………… 3. di jalan . Kita boleh meletakkan kenderaan di kawasan pili bomba . Mancis api perlu diletakkan ditempat yang tidak boleh dicapai oleh ……………. Tayar basikal yang licin selamat untuk digunakan bila hari hujan.1. . Kita boleh menunggang basikal sesuka hati …………… 4. ……………. Semasa berbasikal kita hendaklah mengayuh dengan laju . ……………. kanak-kanak.. ………… 2.

... Tangan yang ….... adalah c.. e. Pinggan... .. f..... Basikal perlu ……………..... h. …………………. perlu dihubungi jika berlaku dilarang b.. kebakaran..9... berikut dengan perkataan-perkataan a.. Kita perlu ………. memegang alatan elektrik.. menghadapi kesusahan.. Cangkul ..... perlu dicuci.mangkuk yang sudah …………….. ditempat awam.. Selepas melakukan hendaklah ………………… badan. kita hendaklah …………….Apabila berkawan..... MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat yang sesuai.. antara satu sama lain.. dan khemah adalah antara peralatan ………………….... parang.... orang lain yang apabila diletakkan kita aktiviti bersenam... g. d.

Di tepi pantai Landasan kereta api Di halaman rumah Taman kanak-kanak Di tepi longkang Kawasan pembinaan 1._________________________________________ . Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain._________________________________________ 4.10. ________________________________________ 2._________________________________________ 3.

Tajuk: Kesihatan Diri A. berus gigi 4. X 7. X Labelkan pakaian tradisional di bawah ngepan Basaan kau / basaan tandu Sari C. _/ 6. ubat gigi 3. _/ 2. Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik. X 5. X 4.syampu 2. kain pelikat 8. 1. sejadah 9. _/ 3. Namakan alatan kebersihan diri di bawah. _/ 8. kasut/selipar 10. stoking B. sabun mandi 5. baju kemeja 6. baju gaun 7. _/ 9. Samfu Baju Melayu Ceongsam jippa Baju Kurung . 1.SKEMA JAWAPAN PENDIDIKAN KESIHATAN 1. X 10.

3. 1. 6. TAJUK: KEKELUARGAAN . mengejek orang biadap mementingkan diri sendiri sombong kedekut Jawapan yang difikirkan sesuai.TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai. 4. kerjasama Timbang rasa Hormat menghormati yakin gembira b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain. 2. 5.

datuk nenek bapa ibu abang kakak adik TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai. 7. 5. 3. 1. karbohidrat Membina tubuh manusia . 4. 2. 6.a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah. b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah.

minyak.gula B : Ikan.kekacang.daging. TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN e) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan.gandum dan ubi-ubian. . C : Buah-buahan dan sayur-sayuran.susu dan hasil tenusu. D : Beras. A : Lemak.protein Menyihatkan tubuh badan vitamin Membekalkan sumber tenaga Garam galian Tenaga simpanan lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah.

4.alkohol 2. dadah f) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. arak 3. sayur-sayuran. makanan ringan 1. 3. 2. 1. 5. sakit kepala batuk sakit mata barah paru-paru keguguran g) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. rokok 2. Bahan yang merosakkan kesihatan 1. 4. alkohol mabuk kematian membunuh kerosakan h) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul. Bahan yang baik untuk kesihatan tembikai jus oren. 2. 3. 3. 4. 2. 1. dadah 4. susu TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. 5. rokok 3. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” .1.

Betul 3.1. D D. D 3. B 3. Aneka pilihan jawapan. B 2. 1. skip 3. Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini. • Jantung menjadi lebih sihat. berenang 5.. Pilih jawapan yang betul. 2. bergalop . Skip secara individu Skip satu kaki Skip secara bersilang 2. Betul PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL. berlari 2. B . 1. Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1. Betul 5. Betul 4. Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik. A 2. melompat 4. Salah 6. Salah 2. Fleksibiliti Pilih jawapan yang betul 1.

Otot betis 4. otot bahagian belakang badan 3. otot lengan 2. Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan .Kemudian. A 4. D 4. 2. A 3. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. A.Koordinasi Pilih jawapan yang betul 1. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah. otot paha 3.3. 1. nyatakan anggota badan yang terlibat Mata dengan kaki Mata dengan tangan Mata dengan tangan Mata dengan tangan 4. Padankan gambar di bawah. C 2. B 5. C 3. C 5.

Ketangkasan 1. Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah . 2. A.X X _/ _/ 5.

Koordinasi a. c.Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut. kelenturan Koordinasi Ketangkasan Kekuatan kekuatan kelenturan ketangkasan . d. b.Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan _/ Menonton televisyen memerlukan ketangkasan X Bermain ping pong memerlukan _/ ketangkasan 3.

Skip setempat.Berjalan 2. Muthu merangkak melalui dua gelung rotan.Duduk 3. Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor .Tekan Tubi 5. Kamal merangkak melepasi palang.Berlari 3. Stephen hendak menerkam mangsanya seperti harimau. Husna menggolek bola besar ke dalam gelung rotan. Kamala melambung pundi kacang ke dalam bakul 8. Aktiviti Lokomotor 1.Berguling Aktiviti Bukan Lokomotor 1.Melompat 4.Dirian Bangau 2. 2.Merangkak 5. Aminah melambung bola melepasi halangan. 5. 5. 6.4 Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. 7. Ah Seng merangkak seperti kucing mengintip tikus 4.Bangkit Tubi 4. 3. . Norhayati bergalop seperti kuda.

Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. Gambar 3. padang 2.menanduk 6.2 Pendidikan Pergerakan 1. padang 2. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini. Gambar 2. . Gambar 1 – Gabungan bentuk 2 – Bergerak ke hadapan.2. Gambar 4. Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1. gelanggang 4. mana-mana jawapan yang sesuai 2.menendang 3. Lompat bintang. 3 – Formasi dalam kumpulan 4. Isi tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah 1. padang 5. Perhatikan pergerakan di bawah.mengelecek 2. 1.Penaikan dari lantai 2. meleret 5. Manipulasi Alatan 1. 1. gelanggang 3.melambung 4.

a. Gelas 10. x . Melepasi halangan Merangkak Berdiri Skip 3. x f. _/ d.garpu dan pisau 9.D b. 5.Rekreasi dan Kesenggangan 1. Khemah 6.Baju 2. Tikar 8. Lampu suluh 2. Sudu. Kasut Bergerak ke hadapan 1.2. _/ c. x e. Sikat 12. Berus gigi dan ubat gigi 11. 3. Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah. 7. Bekas air 3. 4. _/ 3. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah. Pinggan 5. Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang 3. Seluar 4.

Berkhemah PEKERJAAN 1 menangkap ikan 2. Kita membersihkan badan sebelum masuk ke kolam renang. kanak-kanak hendaklah diawasi oleh orang dewasa. Encik Lim melukis gemar pemandangan di tepi tasik. Semasa di kolam senang.KESUKANAN 1. menangkap pencuri TP3.Ayah dan Abu gemar berkano pada hujung minggu. Aktiviti rekreasi ini Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan .mengumpul stem 4._menjual sate 3. Penduduk Taman Seri Setia Hari Kemerdekaan. 7. menoreh getah 4. Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan KESENGGANGAN 1. BETUL ATAU SALAH . 3. bergotong-royong sempena 5. Kita perlu menghormati pendapat lain orang. Pada masa lapang Stephen gemar bermain congkak 3. 8.4. 4. 6.membuat layang-layang 2. Susun semula ayat di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1.Melukis 3. 2.

BETUL 7. . 1. Kurang sihat .Bawa pakaian lain.Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah.Sediakan rak simpanan di bilik.Sediakan baju yang bersih di sekolah. 2.Dapatkan rawatan daripada doctor.Bersihkan diri . 4. Diawasi oleh orang dewasa. SALAH 2. Pakaian kotor. x 2. 3. _/ 3. . SALAH 5. _/ 3. 5. 1. Diawasi oleh orang dewasa. BETUL 8. .Nyatakan mengatasinya di bawah menunjukkan dalam Kelas Pendidikan bagaimana kamu dapat 1. .Gambar-gambar beberapa isu Jasmani. BETUL 3. Memakai tali pinggang keselamatan. Diawasi oleh orang dewasa 6. Memakai tali pinggang keselamatan 4. . 3. Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah 1. _/ 4. Memakai tali pinggang keselamatan 2.Berehat di bilik rawatan. BETUL 2. BETUL 4. Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. Tidak membawa baju sukan. BETUL 6.

MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang sesuai.C 5. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang diberi. 7. BETUL 5. 1.Kemudian lengkapkan jawapan pada ruang teka silang kata. basah e. SALAH 4. 1. Memanaskan badan. Alatan rosak . menyejukkan badan d. a. Sendi C. Lihat gambar di bawah. ARAHAN 4.Laporkan pada guru.4. menyejukkan f. SALAH 3. 7. GEMBIRA 6. otot.B 4.Baik pulih 5. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. SOALAN OBJEKTIF 1.A 2. a.D 3.C 6. IKRAR 2. perkhemahan .C 8. b. BANTU 3. BETUL SALAH BETUL SALAH 9. . SALAH 2. 8. 6. bomba b.

Di tepi pantai Landasan kereta api Di tepi longkang Kawasan pembinaan . dikunci g. 3. 1. Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain. 2.c. Menolong/membantu h. berbaik 10. digunakan d. 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful