CONTOH SOALAN PJ PK TAHUN 3 SOALAN MENGIKUT TOPIK TUNJANG 1: KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA TAJUK 1 : KESIHATAN DIRI a) Namakan

alatan kebersihan diri di bawah.

1.________________________ 3. ________________________ 5. ________________________ 7. ________________________ 9. ________________________

2. _________________________ 4. _________________________ 6. ________________________ 8. _________________________ 10. _________________________

B) Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik.

1. Kita mesti memberus gigI sekurang-kurangnya dua kali sehari ) 2. Janganlah gosok gigi selepas makan. ) 3. Basuh tangan sebelum dan selepas makan . ) 4. Selepas mandi, lap badan menggunakan tuala mandi. 5. Pakaian yang kotor jangan dicuci. ) 6. Kita hendaklah sentiasa memakai pakaian yang bersih. 7. Rambut hendaklah dicuci dengan syampu. 8. Tidak memakai kasut ketika bermain bola. ) 9. Tidak perlu mencuci tangan selepas menggunakan tandas. 10. Campakkan tuala mandi di atas lantai selepas digunakan. C) Labelkan pakaian tradisional di bawah.

( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ( ) ) )

TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai.

kerjasama

Tolak ansur

Hormat gembira yakin menghormati

_____________________________________________________________________ 4.______________________________________________________________________ ._____________________________________________________________________ 5.b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain._____________________________________________________________________ 3. 1._____________________________________________________________________ 2.

TAJUK: KEKELUARGAAN .

TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN .a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah.

karbohidrat Membina tubuh manusia . 1. b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah.a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai.

A Makan sedikit . Garam galian Tenaga simpanan 5. lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah. vitamin Membekalkan sumber tenaga 4. protein Menyihatkan tubuh badan 3.2.

B Makan dengan sederhana C Makan banyak D Makan lebih banyak A : ____________________________________ B : ____________________________________ C : ___________________________________ D : ____________________________________ TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN a) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan. .

________________________________________ 3. ________________________________________ 6. ________________________________________ c) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. ________________________________________ 4. ________________________________________ 5. 1. ________________________________________ 2.b) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. membunuh kematian mabuk alkohol kerosakan .

Kemalangan ini juga boleh menyebabkan ________________. Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan seseorang itu _____________. d) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul. otak dan buah pinggang. rokok jus oren tembikai dadah makanan ringan sayur-sayuran alkohol susu . Jika orang yang mabuk itu memandu kenderaan atau mengendalikan mesin. Mereka juga boleh melakukan salah laku jenayah seperti laku musnah dan ______________. mereka boleh mengakibatkan kemalangan. Pengambilan alkohol secara berlebihan juga boleh menyebabkan _________________ organ dalaman seperti jantung.Pengambilan ______________ membawa kesan buruk kepada masyarakat.

TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” 1. Wanie menghubungi bapanya apabila tertinggal bas . ________________________ 4. _______________________ 3. _______________________ 4. ________________________ 2. ________________________ 3. _______________________ Bahan yang baik untuk kesihatan 1. Wanie suka menegur orang yang tidak dikenali.Bahan yang merosakkan kesihatan 1._______________________ 2. ____________________ 2. ________________________ TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN.

______________________ 5. _____________________ 3. Wanie meminta izin ibubapanya untuk pergi ke sekolah pada waktu petang . . _______________________ 6. Wanie selalu bermain dengan kawan-kawannya sehingga lewat malam.sewaktu balik dari sekolah. TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1. ______________________ 4. ________________________ PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL.Wanie selalu mengingati pesan ibunya supaya tiak bermain di tempat yang merbahaya. Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini. Wanie tidak menerima sebarang pemberian dari orang yang tidak dikenalinya.

Cicak C. Apakah aktiviti yang ditunjukkan dalam gambar ? A. Siput babi D. 1. Apakah haiwan yang suka melompat ? A. Skip D. Pilih jawapan yang betul. Aneka pilihan jawapan.2. Katak 2. Skip mencapai awan mengelak rakan zig-zag setempat . Skip C. Burung B. Skip B.

___________________________ 5. ___________________________ 4. ___________________________ 3. berlari berenang tidur makan melompat skip bergalop 1.____________________________ 2.3. • Mendapat penyakit . Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. __________________________ 2. • Jantung • Jantung menjadi lebih sihat. Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik.

Pilih jawapon yang betul 1.telinga . Anggota badan yang terlibat sesama kelenturan ialah A. FLEKSIBILITI 1.TAJUK 2.

B.

tangan C. mata D. hidung 2. Badan orang tua biasanya bongkok seperti A. buluh B. sabut C. cicak kubin D. bayi 3. Berikut ialah aktiviti yang dapat meningkatkan fleksibiliti diri kecuali. A. B. C. D. Meleding berpasangan membelakangkan rakan. Membongkok sambil memegang bahu rakan. Mengepit dan menghulur bola dengan kaki. Menghantar dan menerima bola.

4. Anggota badan yang boleh dilentur ialah…… i. ii. iii. iv. tangan kaki jari hidung C. i dan iii D. i,ii,iii dan iv

A. i dan ii B. i, ii dan iii

2. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah.

Otot paha

Otot lengan

Otot betis

Otot bahagian belakang badan

3.Koordinasi TAJUK 3: Koordinasi Pilih Jawapon yang betul 1. Kebolehan menyelaraskan anggota-anggota badan secara melakukan pergerakan bermaksud A. fleksibiliti C. koordinasi B. regangan D. daya tahan kardiovaskular

2. Apakah anggota badan yang terlibat untuk melambung

bola ? A. Mulut B. Telinga C. Tangan D. Kaki 3. Alat yang digunakan untuk aktiviti menggolek ialah A. B. C. D. gelung rotan tali pundi kacang skital

4. Semasa menendang bola kita menggunakan anggota ... A. mata B. tangan C. kaki D. kepala

2. Padankan gambar di bawah.Kemudian, nyatakan anggota badan yang terlibat

Mata dengan tangan

dapat mengawal sistem peredaran darah dengan baik. B. dapat mengelakkan kecederaan. Bagaimanakah burung bangau berdiri? . C. Apakah kepentingan imbangan kepada seseorang murid. A.Tajuk 4. D. 2. dapat meregang otot dan kebebasan sendi untuk bergerak. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. dapat mengagak bola dengan tepat.

dirian x Y bangau P 3. dirian D. Berikut ialah jenis-jenis pergerakan yang melibatkan imbangan kecuali….. Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . Dirian sebelah kaki E. keyakinan B. dirian B.A. Duduk 3. Dirian membengkokkan kedua-dua kaki G. A. kepercayaan D. Dirian kedua-dua kaki F. Seorang budak lelaki terjatuh dari titi yang dilaluinya kerana dia hilang…… A. kesabaran 2. imbangan C. dirian C.

melambung bola C. membaca buku D.Tajuk 5. Ketangkasan 1. Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan . Berikut ialah aktiviti yang tdak memerlukan ketangkasan kecuali A. berjongging 2. mengelecek bola B.

Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. …………………. Merangkak dapat membina …………………………….. dapat dibina melalui aktiviti berskip. Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut.. Bergalop dapat membina ………………. Koordinasi kekuatan kelenturan ketangkasan a..Menonton televisyen memerlukan ketangkasan Bermain ping pong memerlukan ketangkasan 3. c. .. 4. merangkak Kamal palang melepasi. …………………………………………………………………. d. Aktiviti berskip boleh membina ………………………. b.

…………………………………………………………………. seperti kucing mengintip tikus merangkak Ah Seng. 7. Berjalan Berguling Bangkit Tubi Berlari Melompat Merangkak Duduk Skip Setempat Dirian Bangau Tekan Tubi .Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor . 6..2. ……………………………………………………………………. ……………………………………………………………………. hendak menerkam mangsanya seperti harimau Stephen ……………………………………………………………………… TP2: Kemahiran 1. 4. 3. bola Aminah melambung melepasi halangan... bergalop kuda seperti Norhayati. …………………………………………………………………. 5. dua rotan gelung Muthu melalui merangkak. 8. Kamala kacang ke dalam bakul melambung pundi ……………………………………………………………………. Husna menggolek bola besar gelung rotan ke dalam …………………………………………………………………….

Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini. Manipulasi Alatan 1._________________________________________ 2._________________________________________ 3._________________________________________ 4.______________________ 3._______________________ 4._______________________ 3.______________________ 4. 1.Aktiviti Lokomotor 1._________________________________________ .______________________ 5.______________________ 2.______________________ 2._______________________ 5._______________________ Aktiviti Bukan Lokomotor 1._______________________ 2.

3._________________________________________ 2. 2.5. Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1. 4. .

2 Pendidikan Pergerakan 1. Isikan tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah . 2.5.

Perhatikan pergerakan di bawah.Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. .2.

Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai .Lompat bintang Berdiri Merangkak Skip Mendekam Melepasi halangan Lompat bintang Ski p 3.

Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang Bergerak ke hadapan 3.Rekreasi dan Kesenggangan 1.Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah .

7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 1. a.___________________________ 6.___________________________ 4. menghadap matahari b.____________________________ 12.______________________________ 2. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah. kawasan yang terdedah kepada tanah runtuh c._______________________________ 5.____________________________ 10.___________________________ 8._______________________________ 7._______________________________ 9._______________________________ 3. Kawasan air pasang ( ( ( ) ) ) .___________________________ 2.______________________________ 11.

darat D. tradisional 4. 3. udara F. 1. 5. Permainan …………………….. bawah pohon rimbun e. air G. ………………………………………………………………. E.Kita sebelum masuk ke kolam renang membersihkan badan. Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan Aktiviti rekreasi ini.d.. …………………………………………………………………. Kawasan halaman rumah congkak adalah ( ( ( aktiviti ) ) ) reakreasi 3. ……………………………………………………………………. …………………………………………………………………. Hari Kemerdekaan sempena Penduduk Taman Seri Setia bergotong-royong. Susun semula ayat di bawah ini supaya menjadi ayat yang betul.Ayah dan Abu berkano gemar di hujung minggu. . ……………………………………………………………………………… 2. Encik Lim melukis gemar pemandangan tasik di tepi. 4. Di tengah padang f.

6.…………………………… 7. kanakkanak hendaklah ………………………………………………. Diawasi oleh orang dewasa Semasa di kolam senang. Kita perlu orang menghormati pendapat lain. ……………………………………………………………………… 5. gemar bermain congkak pada masa lapang Stephen. 8. Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan Membuat layang-layang Menangkap ikan Melukis mengumpul setem berkhemah menjual sate .. …………………………………………………………………….

____________________________ 2.____________________________ TP3: Kesukanan 1. Anna mendapat kecederaan apabila tidak memanaskan badan. _______________________________ 4._______________________________ 2.KESUKANAN 3. ____________________________ PEKERJAAN 1.____________________________ 4._______________________________ TP3. 1. ………… …………… . BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah._______________________________ 3. 2.Menoreh getah menangkap pencuri KESENGGANGAN 1. Memanaskan badan dibuat supaya otot dan sendi bersedia melakukan aktiviti.

Semasa duduk di kerusi . Padang adalah tempat yang paling sesuai untuk aktiviti bersukan. …………. Selepas senaman. …………. Mematuhi langkah-langkah keselamatan semasa bermain tidak digalakkan. 2. 5. Semasa berjalan . . kita perlu tegakkan badan.3. 8. Semasa loceng amaran kebakaran berbunyi kita hendaklah keluar kelas serta-merta . …………. 6. 4. 7. …………. kita perlu tundukkan kepala.. Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. …………… …………. kita tidak melakukan pergerakan menyejukkan badan.

3. Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah .

4. Gambar-gambar di bawah menunjukkan beberapa isu dalam Kelas Pendidikan Jasmani.Nyatakan bagaimana kamu dapat .

5.Kemudian lengkapkan jawapan pada . Lihat gambar di bawah.

ruang teka silang kata. 6. MELENGKAPKAN AYAT .

bersukaria J. mesti melakukan d. b.Lengkapkan yang diberi. Memanaskan badan dibuat supaya ………………… dan otot bersedia melakukan aktiviti senaman. Melompat sesuka hati Belari pantas Duduk berehat Memanaskan badan perlu kita lakukan sebelum 3. d. Pilih jawapan yang betul 1. Selepas bersenam . bergaya 2. memuaskan hati K. Namakan aktiviti yang memulakan senaman ? a. 7. untuk keselamatan diri I. Pengunjung tempat-tempat rekreasi hendaklah sentiasa ………………….yang ditetapkan supaya dapat mengelak kemalangan ? . Sebelum bersenam. c. badan. ayat-ayat berikut dengan otot perkataan-perkataan sendi Menyejukkan badan memanaskan a. b.Mengapakah anda perlu mematuhi arahan guru ? H. kita pergerakan …………… badan. kita mesti melakukan pergerakan …………………. Aktiviti memanaskan badan adalah perlu untuk meregangkan ……… … badan. c.

menegakkan 6.mengilas C. badan A.Merosak kemudahan awam D.Melanggar peraturan keselamatan B. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah.Waktu bermain C.kebakaran D. pagi D.waktu masuk ke kelas mesti melakukan pergerakan 8.menyejukkan D. subuh 5.malam B.memanaskan B.Waktu rehat B. tengah hari C. Selepas bersenam kita …………………. .A. Loceng kecemasan berbunyi menandakan A.Mematuhi peraturan keselamatan C. Masa yang paling sesuai untuk bersenam ialah waktu A.Mengotorkan tempat awam 4.

8. di jalan . Semua alat-alat elektrik hendaklah diletakkan di merata-rata tempat. 5. Kita boleh meletakkan kenderaan di kawasan pili bomba . ……………. Tayar basikal yang licin selamat untuk digunakan bila hari hujan.. kanak-kanak. Mancis api perlu diletakkan ditempat yang tidak boleh dicapai oleh ……………. Aktiviti mendaki bukit adalah salah satu rekreasi di luar sekolah ……………. Kebakaran boleh meragut nyawa dan mencacatkan ……………. …………… 3.1. ………… 2. Kita boleh menunggang basikal sesuka hati …………… 4. 6. 7. anggota badan.. ……………. . Semasa berbasikal kita hendaklah mengayuh dengan laju . raya.

kebakaran. adalah c. orang lain yang apabila diletakkan kita aktiviti bersenam...... antara satu sama lain.... Basikal perlu ……………. menghadapi kesusahan. kita hendaklah …………….. perlu dicuci. …………………. Kita perlu ……….. d.. Pinggan. Tangan yang …. berikut dengan perkataan-perkataan a..... perlu dihubungi jika berlaku dilarang b.. e....... dan khemah adalah antara peralatan …………………. g.. h...Apabila berkawan..... memegang alatan elektrik... f... Cangkul ....9... Selepas melakukan hendaklah ………………… badan... parang... MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat yang sesuai..mangkuk yang sudah …………….. . ditempat awam..

_________________________________________ 4. ________________________________________ 2.10._________________________________________ 3._________________________________________ . Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain. Di tepi pantai Landasan kereta api Di halaman rumah Taman kanak-kanak Di tepi longkang Kawasan pembinaan 1.

kain pelikat 8. X Labelkan pakaian tradisional di bawah ngepan Basaan kau / basaan tandu Sari C. _/ 2. sabun mandi 5. kasut/selipar 10. 1. _/ 6. stoking B. X 7. Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik. Samfu Baju Melayu Ceongsam jippa Baju Kurung . _/ 9. sejadah 9.SKEMA JAWAPAN PENDIDIKAN KESIHATAN 1. Tajuk: Kesihatan Diri A. Namakan alatan kebersihan diri di bawah. 1. berus gigi 4. X 5. X 4.syampu 2. baju kemeja 6. ubat gigi 3. baju gaun 7. X 10. _/ 8. _/ 3.

mengejek orang biadap mementingkan diri sendiri sombong kedekut Jawapan yang difikirkan sesuai. 5. 1. 3. TAJUK: KEKELUARGAAN . kerjasama Timbang rasa Hormat menghormati yakin gembira b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain.TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai. 4. 6. 2.

karbohidrat Membina tubuh manusia . 6. datuk nenek bapa ibu abang kakak adik TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai. 3.a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah. 5. 4. 2. 7. b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah. 1.

gandum dan ubi-ubian. .kekacang.protein Menyihatkan tubuh badan vitamin Membekalkan sumber tenaga Garam galian Tenaga simpanan lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah.gula B : Ikan.susu dan hasil tenusu. A : Lemak. minyak. D : Beras.daging. C : Buah-buahan dan sayur-sayuran. TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN e) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan.

4. dadah 4. 2. alkohol mabuk kematian membunuh kerosakan h) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul. 3. 1. 4.1. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” . 3.alkohol 2. arak 3. 1. rokok 2. susu TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. Bahan yang baik untuk kesihatan tembikai jus oren. Bahan yang merosakkan kesihatan 1. 2. 3. 2. 5. sayur-sayuran. 5. rokok 3. 4. sakit kepala batuk sakit mata barah paru-paru keguguran g) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. dadah f) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. makanan ringan 1.

B 2. Betul PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL. Salah 2. Pilih jawapan yang betul. 1. Fleksibiliti Pilih jawapan yang betul 1. Aneka pilihan jawapan. berlari 2.. 1. skip 3. bergalop . Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik. B . Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini. berenang 5. A 2. melompat 4. 2.1. D D. Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. Betul 3. Betul 4. • Jantung menjadi lebih sihat. Skip secara individu Skip satu kaki Skip secara bersilang 2. B 3. D 3. Salah 6. TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1. Betul 5.

Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . A 3. B 5. nyatakan anggota badan yang terlibat Mata dengan kaki Mata dengan tangan Mata dengan tangan Mata dengan tangan 4. Otot betis 4. A 4. C 5. 2. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah. A. C 2. C 3. otot paha 3.Kemudian.3. 1. D 4. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. otot lengan 2. otot bahagian belakang badan 3. Padankan gambar di bawah.Koordinasi Pilih jawapan yang betul 1.

Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah . A. Ketangkasan 1.X X _/ _/ 5. 2.

Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan _/ Menonton televisyen memerlukan ketangkasan X Bermain ping pong memerlukan _/ ketangkasan 3.Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut. Koordinasi a. c. d. b. kelenturan Koordinasi Ketangkasan Kekuatan kekuatan kelenturan ketangkasan .

6.Melompat 4.Tekan Tubi 5. 3. Ah Seng merangkak seperti kucing mengintip tikus 4. Stephen hendak menerkam mangsanya seperti harimau.4 Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1.Merangkak 5. Husna menggolek bola besar ke dalam gelung rotan. 5. Norhayati bergalop seperti kuda.Berguling Aktiviti Bukan Lokomotor 1.Duduk 3.Dirian Bangau 2.Skip setempat. 7. . 5. Kamal merangkak melepasi palang. Aminah melambung bola melepasi halangan. 2.Berjalan 2. Muthu merangkak melalui dua gelung rotan. Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor .Berlari 3. Kamala melambung pundi kacang ke dalam bakul 8. Aktiviti Lokomotor 1.Bangkit Tubi 4.

Gambar 3.Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.melambung 4. mana-mana jawapan yang sesuai 2. padang 2. Gambar 4.menanduk 6. 1. 3 – Formasi dalam kumpulan 4.menendang 3. gelanggang 3.2. Manipulasi Alatan 1. Isi tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah 1.mengelecek 2. . Gambar 1 – Gabungan bentuk 2 – Bergerak ke hadapan. padang 5.2 Pendidikan Pergerakan 1.Penaikan dari lantai 2. 1. Gambar 2. padang 2. gelanggang 4. meleret 5. Lompat bintang. Perhatikan pergerakan di bawah. Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini.

Pinggan 5. Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah. Lampu suluh 2. Gelas 10. 4. _/ c. x e. Melepasi halangan Merangkak Berdiri Skip 3. Tikar 8. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah. _/ 3. _/ d.garpu dan pisau 9.2. Kasut Bergerak ke hadapan 1. Seluar 4. Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang 3.Baju 2. Bekas air 3. 7. Sikat 12. Berus gigi dan ubat gigi 11. Khemah 6. a.D b. 3. x f. x . Sudu.Rekreasi dan Kesenggangan 1. 5.

Kita membersihkan badan sebelum masuk ke kolam renang. kanak-kanak hendaklah diawasi oleh orang dewasa. menoreh getah 4. Pada masa lapang Stephen gemar bermain congkak 3. 4. BETUL ATAU SALAH . 6._menjual sate 3. Semasa di kolam senang.KESUKANAN 1.Ayah dan Abu gemar berkano pada hujung minggu.4. bergotong-royong sempena 5. menangkap pencuri TP3.mengumpul stem 4. Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan KESENGGANGAN 1. Kita perlu menghormati pendapat lain orang. 8. Encik Lim melukis gemar pemandangan di tepi tasik.Berkhemah PEKERJAAN 1 menangkap ikan 2. 7.membuat layang-layang 2.Melukis 3. Penduduk Taman Seri Setia Hari Kemerdekaan. 2. 3. Aktiviti rekreasi ini Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan . Susun semula ayat di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1.

5. . Memakai tali pinggang keselamatan 4. Pakaian kotor. .Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. _/ 3. BETUL 7. 2. BETUL 4. 1. Diawasi oleh orang dewasa.Nyatakan mengatasinya di bawah menunjukkan dalam Kelas Pendidikan bagaimana kamu dapat 1. Diawasi oleh orang dewasa. Tidak membawa baju sukan. .Sediakan baju yang bersih di sekolah. 4. Diawasi oleh orang dewasa 6. BETUL 2.Gambar-gambar beberapa isu Jasmani.Bersihkan diri . BETUL 3. 1.Dapatkan rawatan daripada doctor. . SALAH 5.Bawa pakaian lain. BETUL 8. _/ 3. Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. _/ 4. 3. BETUL 6. Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah 1. Memakai tali pinggang keselamatan 2.Sediakan rak simpanan di bilik. SALAH 2. Memakai tali pinggang keselamatan. . Kurang sihat .Berehat di bilik rawatan. 3. x 2.

7. 6. SALAH 3. perkhemahan . Alatan rosak . a.Laporkan pada guru. a.C 6. Sendi C. basah e. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. 1. ARAHAN 4.Baik pulih 5. SALAH 4. Memanaskan badan.4. menyejukkan badan d. 7. 8. SOALAN OBJEKTIF 1. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang diberi. otot. .B 4.C 8. b. GEMBIRA 6. SALAH 2. bomba b. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang sesuai. IKRAR 2. BANTU 3. BETUL 5. 1.A 2. menyejukkan f.C 5. Lihat gambar di bawah.Kemudian lengkapkan jawapan pada ruang teka silang kata. BETUL SALAH BETUL SALAH 9.D 3.

Menolong/membantu h. berbaik 10. Di tepi pantai Landasan kereta api Di tepi longkang Kawasan pembinaan . 4. Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain. dikunci g. digunakan d.c. 1. 3. 2.