P. 1
CONTOH SOALAN PJ PK TAHUN 32

CONTOH SOALAN PJ PK TAHUN 32

|Views: 11,927|Likes:
Published by Juhana Mahat Ana

More info:

Published by: Juhana Mahat Ana on Feb 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2015

pdf

text

original

CONTOH SOALAN PJ PK TAHUN 3 SOALAN MENGIKUT TOPIK TUNJANG 1: KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA TAJUK 1 : KESIHATAN DIRI a) Namakan

alatan kebersihan diri di bawah.

1.________________________ 3. ________________________ 5. ________________________ 7. ________________________ 9. ________________________

2. _________________________ 4. _________________________ 6. ________________________ 8. _________________________ 10. _________________________

B) Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik.

1. Kita mesti memberus gigI sekurang-kurangnya dua kali sehari ) 2. Janganlah gosok gigi selepas makan. ) 3. Basuh tangan sebelum dan selepas makan . ) 4. Selepas mandi, lap badan menggunakan tuala mandi. 5. Pakaian yang kotor jangan dicuci. ) 6. Kita hendaklah sentiasa memakai pakaian yang bersih. 7. Rambut hendaklah dicuci dengan syampu. 8. Tidak memakai kasut ketika bermain bola. ) 9. Tidak perlu mencuci tangan selepas menggunakan tandas. 10. Campakkan tuala mandi di atas lantai selepas digunakan. C) Labelkan pakaian tradisional di bawah.

( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ( ) ) )

TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai.

kerjasama

Tolak ansur

Hormat gembira yakin menghormati

_____________________________________________________________________ 5.b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain. 1._____________________________________________________________________ 2._____________________________________________________________________ 3.______________________________________________________________________ ._____________________________________________________________________ 4.

TAJUK: KEKELUARGAAN .

TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN .a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah.

karbohidrat Membina tubuh manusia . 1. b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah.a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai.

A Makan sedikit . protein Menyihatkan tubuh badan 3. vitamin Membekalkan sumber tenaga 4.2. lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah. Garam galian Tenaga simpanan 5.

.B Makan dengan sederhana C Makan banyak D Makan lebih banyak A : ____________________________________ B : ____________________________________ C : ___________________________________ D : ____________________________________ TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN a) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan.

________________________________________ 5. ________________________________________ 6. membunuh kematian mabuk alkohol kerosakan . 1.b) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. ________________________________________ 3. ________________________________________ 4. ________________________________________ 2. ________________________________________ c) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul.

Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan seseorang itu _____________. otak dan buah pinggang. Pengambilan alkohol secara berlebihan juga boleh menyebabkan _________________ organ dalaman seperti jantung. Mereka juga boleh melakukan salah laku jenayah seperti laku musnah dan ______________. mereka boleh mengakibatkan kemalangan. rokok jus oren tembikai dadah makanan ringan sayur-sayuran alkohol susu .Pengambilan ______________ membawa kesan buruk kepada masyarakat. Jika orang yang mabuk itu memandu kenderaan atau mengendalikan mesin. Kemalangan ini juga boleh menyebabkan ________________. d) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul.

________________________ 4. _______________________ Bahan yang baik untuk kesihatan 1. ________________________ 3. Wanie suka menegur orang yang tidak dikenali. ________________________ 2.Bahan yang merosakkan kesihatan 1. ________________________ TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. Wanie menghubungi bapanya apabila tertinggal bas ._______________________ 2. _______________________ 3. ____________________ 2. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” 1. _______________________ 4.

______________________ 4. Wanie tidak menerima sebarang pemberian dari orang yang tidak dikenalinya. . ______________________ 5.Wanie selalu mengingati pesan ibunya supaya tiak bermain di tempat yang merbahaya. ________________________ PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL. _____________________ 3. TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1. Wanie selalu bermain dengan kawan-kawannya sehingga lewat malam. Wanie meminta izin ibubapanya untuk pergi ke sekolah pada waktu petang . Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini. _______________________ 6.sewaktu balik dari sekolah.

Skip D. Skip B. Skip mencapai awan mengelak rakan zig-zag setempat . Pilih jawapan yang betul. Skip C. Katak 2. Aneka pilihan jawapan. Burung B. Siput babi D. 1. Apakah haiwan yang suka melompat ? A.2. Apakah aktiviti yang ditunjukkan dalam gambar ? A. Cicak C.

Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik.3. berlari berenang tidur makan melompat skip bergalop 1.____________________________ 2. ___________________________ 4. ___________________________ 3. • Jantung • Jantung menjadi lebih sihat. ___________________________ 5. • Mendapat penyakit . Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. __________________________ 2.

Anggota badan yang terlibat sesama kelenturan ialah A.Pilih jawapon yang betul 1.TAJUK 2. FLEKSIBILITI 1.telinga .

B.

tangan C. mata D. hidung 2. Badan orang tua biasanya bongkok seperti A. buluh B. sabut C. cicak kubin D. bayi 3. Berikut ialah aktiviti yang dapat meningkatkan fleksibiliti diri kecuali. A. B. C. D. Meleding berpasangan membelakangkan rakan. Membongkok sambil memegang bahu rakan. Mengepit dan menghulur bola dengan kaki. Menghantar dan menerima bola.

4. Anggota badan yang boleh dilentur ialah…… i. ii. iii. iv. tangan kaki jari hidung C. i dan iii D. i,ii,iii dan iv

A. i dan ii B. i, ii dan iii

2. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah.

Otot paha

Otot lengan

Otot betis

Otot bahagian belakang badan

3.Koordinasi TAJUK 3: Koordinasi Pilih Jawapon yang betul 1. Kebolehan menyelaraskan anggota-anggota badan secara melakukan pergerakan bermaksud A. fleksibiliti C. koordinasi B. regangan D. daya tahan kardiovaskular

2. Apakah anggota badan yang terlibat untuk melambung

bola ? A. Mulut B. Telinga C. Tangan D. Kaki 3. Alat yang digunakan untuk aktiviti menggolek ialah A. B. C. D. gelung rotan tali pundi kacang skital

4. Semasa menendang bola kita menggunakan anggota ... A. mata B. tangan C. kaki D. kepala

2. Padankan gambar di bawah.Kemudian, nyatakan anggota badan yang terlibat

Mata dengan tangan

Apakah kepentingan imbangan kepada seseorang murid. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. B. dapat meregang otot dan kebebasan sendi untuk bergerak. dapat mengelakkan kecederaan. 2. Bagaimanakah burung bangau berdiri? . A. dapat mengawal sistem peredaran darah dengan baik. D. C.Tajuk 4. dapat mengagak bola dengan tepat.

Dirian sebelah kaki E. Seorang budak lelaki terjatuh dari titi yang dilaluinya kerana dia hilang…… A. Dirian kedua-dua kaki F. A. dirian D. keyakinan B.. Duduk 3. dirian B. Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . kepercayaan D. dirian C. imbangan C.A. kesabaran 2. Dirian membengkokkan kedua-dua kaki G. Berikut ialah jenis-jenis pergerakan yang melibatkan imbangan kecuali…. dirian x Y bangau P 3.

Berikut ialah aktiviti yang tdak memerlukan ketangkasan kecuali A. mengelecek bola B.Tajuk 5. melambung bola C. Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan . berjongging 2. Ketangkasan 1. membaca buku D.

c. Merangkak dapat membina ……………………………. Aktiviti berskip boleh membina ………………………. Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut. d. …………………………………………………………………. Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1.. Koordinasi kekuatan kelenturan ketangkasan a. .. b. 4. Bergalop dapat membina ……………….. merangkak Kamal palang melepasi. ………………….Menonton televisyen memerlukan ketangkasan Bermain ping pong memerlukan ketangkasan 3. dapat dibina melalui aktiviti berskip..

3. 4. Kamala kacang ke dalam bakul melambung pundi ……………………………………………………………………. 8. hendak menerkam mangsanya seperti harimau Stephen ……………………………………………………………………… TP2: Kemahiran 1. …………………………………………………………………..2.Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor . ……………………………………………………………………. 6. Berjalan Berguling Bangkit Tubi Berlari Melompat Merangkak Duduk Skip Setempat Dirian Bangau Tekan Tubi . …………………………………………………………………….. …………………………………………………………………. Husna menggolek bola besar gelung rotan ke dalam ……………………………………………………………………. 7. dua rotan gelung Muthu melalui merangkak. 5.. bergalop kuda seperti Norhayati. seperti kucing mengintip tikus merangkak Ah Seng. bola Aminah melambung melepasi halangan.

______________________ 2._______________________ 2.______________________ 5.______________________ 4.______________________ 3.Aktiviti Lokomotor 1._______________________ 5._______________________ Aktiviti Bukan Lokomotor 1._______________________ 4._______________________ 3._________________________________________ 2. 1. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini. Manipulasi Alatan 1.______________________ 2._________________________________________ ._________________________________________ 4._________________________________________ 3.

. Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1._________________________________________ 2. 4. 3.5. 2.

Isikan tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah .2 Pendidikan Pergerakan 1. 2.5.

.Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.2. Perhatikan pergerakan di bawah.

Lompat bintang Berdiri Merangkak Skip Mendekam Melepasi halangan Lompat bintang Ski p 3. Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai .

Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang Bergerak ke hadapan 3.Rekreasi dan Kesenggangan 1.Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah .

____________________________ 10._______________________________ 5._______________________________ 9.___________________________ 4.____________________________ 12.______________________________ 2.7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 1. menghadap matahari b. Kawasan air pasang ( ( ( ) ) ) ._______________________________ 7. a._______________________________ 3. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah. kawasan yang terdedah kepada tanah runtuh c.___________________________ 6.______________________________ 11.___________________________ 8.___________________________ 2.

Hari Kemerdekaan sempena Penduduk Taman Seri Setia bergotong-royong. udara F.. Encik Lim melukis gemar pemandangan tasik di tepi. 1. bawah pohon rimbun e. …………………………………………………………………. Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan Aktiviti rekreasi ini. Susun semula ayat di bawah ini supaya menjadi ayat yang betul. E. tradisional 4. …………………………………………………………………. darat D. 5. .. ……………………………………………………………………………… 2.Ayah dan Abu berkano gemar di hujung minggu.Kita sebelum masuk ke kolam renang membersihkan badan. ……………………………………………………………………. Permainan ……………………. Di tengah padang f. Kawasan halaman rumah congkak adalah ( ( ( aktiviti ) ) ) reakreasi 3. 4. 3. ……………………………………………………………….d. air G.

8..…………………………… 7. kanakkanak hendaklah ………………………………………………. ……………………………………………………………………… 5. Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan Membuat layang-layang Menangkap ikan Melukis mengumpul setem berkhemah menjual sate . …………………………………………………………………….6. Kita perlu orang menghormati pendapat lain. Diawasi oleh orang dewasa Semasa di kolam senang. gemar bermain congkak pada masa lapang Stephen.

1._______________________________ 3. 2._______________________________ TP3.____________________________ 4. ____________________________ PEKERJAAN 1. Memanaskan badan dibuat supaya otot dan sendi bersedia melakukan aktiviti. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah.KESUKANAN 3._______________________________ 2.____________________________ TP3: Kesukanan 1. ____________________________ 2.Menoreh getah menangkap pencuri KESENGGANGAN 1. Anna mendapat kecederaan apabila tidak memanaskan badan. _______________________________ 4. ………… …………… .

kita perlu tundukkan kepala. Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. kita perlu tegakkan badan. 7. 5. …………. Selepas senaman. 2. …………. ………….3. kita tidak melakukan pergerakan menyejukkan badan. Mematuhi langkah-langkah keselamatan semasa bermain tidak digalakkan. . Semasa duduk di kerusi . 6. 8. Semasa berjalan .. …………. Semasa loceng amaran kebakaran berbunyi kita hendaklah keluar kelas serta-merta . 4. …………… …………. Padang adalah tempat yang paling sesuai untuk aktiviti bersukan.

3. Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah .

4. Gambar-gambar di bawah menunjukkan beberapa isu dalam Kelas Pendidikan Jasmani.Nyatakan bagaimana kamu dapat .

5. Lihat gambar di bawah.Kemudian lengkapkan jawapan pada .

6.ruang teka silang kata. MELENGKAPKAN AYAT .

Pengunjung tempat-tempat rekreasi hendaklah sentiasa …………………. Aktiviti memanaskan badan adalah perlu untuk meregangkan ……… … badan.yang ditetapkan supaya dapat mengelak kemalangan ? . bersukaria J. Melompat sesuka hati Belari pantas Duduk berehat Memanaskan badan perlu kita lakukan sebelum 3. d. untuk keselamatan diri I. ayat-ayat berikut dengan otot perkataan-perkataan sendi Menyejukkan badan memanaskan a. b. Selepas bersenam . kita pergerakan …………… badan. Namakan aktiviti yang memulakan senaman ? a.Lengkapkan yang diberi. kita mesti melakukan pergerakan …………………. mesti melakukan d. Sebelum bersenam. memuaskan hati K.Mengapakah anda perlu mematuhi arahan guru ? H. c. c. 7. Memanaskan badan dibuat supaya ………………… dan otot bersedia melakukan aktiviti senaman. Pilih jawapan yang betul 1. badan. bergaya 2. b.

kebakaran D.menegakkan 6.A.Waktu bermain C. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah.Melanggar peraturan keselamatan B.memanaskan B. pagi D. Loceng kecemasan berbunyi menandakan A.mengilas C.Mengotorkan tempat awam 4. badan A. Selepas bersenam kita …………………. .waktu masuk ke kelas mesti melakukan pergerakan 8.menyejukkan D. Masa yang paling sesuai untuk bersenam ialah waktu A.Merosak kemudahan awam D.Waktu rehat B. subuh 5.malam B.Mematuhi peraturan keselamatan C. tengah hari C.

………… 2. 8. …………… 3.1. anggota badan. 6. Kita boleh menunggang basikal sesuka hati …………… 4. Kebakaran boleh meragut nyawa dan mencacatkan ……………. Aktiviti mendaki bukit adalah salah satu rekreasi di luar sekolah ……………. Semasa berbasikal kita hendaklah mengayuh dengan laju .. ……………. raya. Tayar basikal yang licin selamat untuk digunakan bila hari hujan. …………….. Mancis api perlu diletakkan ditempat yang tidak boleh dicapai oleh ……………. . Semua alat-alat elektrik hendaklah diletakkan di merata-rata tempat. 5. 7. Kita boleh meletakkan kenderaan di kawasan pili bomba . di jalan . kanak-kanak.

adalah c..9.... perlu dihubungi jika berlaku dilarang b. berikut dengan perkataan-perkataan a. dan khemah adalah antara peralatan ………………….Apabila berkawan.. h. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat yang sesuai.... antara satu sama lain. menghadapi kesusahan. g.... kita hendaklah …………….. parang... kebakaran. Selepas melakukan hendaklah ………………… badan. . orang lain yang apabila diletakkan kita aktiviti bersenam.. f. Basikal perlu ……………. Cangkul ...... memegang alatan elektrik. d. Tangan yang …...... Kita perlu ………. perlu dicuci.... e..... …………………....... Pinggan....mangkuk yang sudah …………….. ditempat awam....

Di tepi pantai Landasan kereta api Di halaman rumah Taman kanak-kanak Di tepi longkang Kawasan pembinaan 1._________________________________________ 4.10. ________________________________________ 2. Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain._________________________________________ ._________________________________________ 3.

stoking B. kasut/selipar 10. Tajuk: Kesihatan Diri A. baju kemeja 6. kain pelikat 8. X 10. Samfu Baju Melayu Ceongsam jippa Baju Kurung . baju gaun 7. sejadah 9. _/ 8. sabun mandi 5. X 4. Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik. X 7. _/ 3. 1. _/ 6. 1. X Labelkan pakaian tradisional di bawah ngepan Basaan kau / basaan tandu Sari C. X 5. _/ 9. Namakan alatan kebersihan diri di bawah. berus gigi 4. _/ 2.SKEMA JAWAPAN PENDIDIKAN KESIHATAN 1. ubat gigi 3.syampu 2.

5. 3. kerjasama Timbang rasa Hormat menghormati yakin gembira b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain. 4.TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai. 1. 2. mengejek orang biadap mementingkan diri sendiri sombong kedekut Jawapan yang difikirkan sesuai. 6. TAJUK: KEKELUARGAAN .

6. b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah. 4. 2. 5. 7. 3. datuk nenek bapa ibu abang kakak adik TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai. 1. karbohidrat Membina tubuh manusia .a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah.

C : Buah-buahan dan sayur-sayuran.gula B : Ikan. TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN e) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan. minyak.kekacang.gandum dan ubi-ubian.susu dan hasil tenusu. D : Beras. A : Lemak.protein Menyihatkan tubuh badan vitamin Membekalkan sumber tenaga Garam galian Tenaga simpanan lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah.daging. .

makanan ringan 1. 5.1. sakit kepala batuk sakit mata barah paru-paru keguguran g) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. Bahan yang merosakkan kesihatan 1. sayur-sayuran. Bahan yang baik untuk kesihatan tembikai jus oren. dadah f) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. 2. arak 3. 1. 4. 3. rokok 2. rokok 3. 3. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” . alkohol mabuk kematian membunuh kerosakan h) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul. 3. dadah 4. susu TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. 2. 2. 4. 5. 4.alkohol 2. 1.

skip 3. Betul PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL.1. Skip secara individu Skip satu kaki Skip secara bersilang 2. • Jantung menjadi lebih sihat. bergalop . 1. B . TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1. Betul 5. berlari 2. Betul 4. berenang 5. B 2. Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. A 2.. melompat 4. Betul 3. Aneka pilihan jawapan. 2. Pilih jawapan yang betul. D 3. Fleksibiliti Pilih jawapan yang betul 1. B 3. Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini. Salah 2. Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik. D D. Salah 6. 1.

Kemudian.3. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah. Padankan gambar di bawah.Koordinasi Pilih jawapan yang betul 1. D 4. otot paha 3. C 3. otot lengan 2. A 4. Otot betis 4. B 5. otot bahagian belakang badan 3. C 5. A. 2. C 2. Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . nyatakan anggota badan yang terlibat Mata dengan kaki Mata dengan tangan Mata dengan tangan Mata dengan tangan 4. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. A 3. 1.

Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah .X X _/ _/ 5. A. Ketangkasan 1. 2.

d.Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan _/ Menonton televisyen memerlukan ketangkasan X Bermain ping pong memerlukan _/ ketangkasan 3.Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut. Koordinasi a. kelenturan Koordinasi Ketangkasan Kekuatan kekuatan kelenturan ketangkasan . c. b.

5.Melompat 4.Merangkak 5. Aktiviti Lokomotor 1.Berlari 3. 5. Kamala melambung pundi kacang ke dalam bakul 8. 6.Berjalan 2. . 7.Duduk 3.4 Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. Ah Seng merangkak seperti kucing mengintip tikus 4. Husna menggolek bola besar ke dalam gelung rotan. Stephen hendak menerkam mangsanya seperti harimau.Berguling Aktiviti Bukan Lokomotor 1.Skip setempat.Bangkit Tubi 4.Tekan Tubi 5. Norhayati bergalop seperti kuda.Dirian Bangau 2. Muthu merangkak melalui dua gelung rotan. 2. Kamal merangkak melepasi palang. Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor . 3. Aminah melambung bola melepasi halangan.

Lompat bintang. Isi tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah 1.Penaikan dari lantai 2.menendang 3. padang 2.Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. meleret 5. Gambar 3. gelanggang 3.melambung 4.2 Pendidikan Pergerakan 1.2. padang 2. Gambar 4.menanduk 6. mana-mana jawapan yang sesuai 2. 3 – Formasi dalam kumpulan 4. 1. padang 5. Gambar 1 – Gabungan bentuk 2 – Bergerak ke hadapan.mengelecek 2. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini. Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1. Perhatikan pergerakan di bawah. . Manipulasi Alatan 1. 1. Gambar 2. gelanggang 4.

garpu dan pisau 9. x e.2. Melepasi halangan Merangkak Berdiri Skip 3. Berus gigi dan ubat gigi 11. 5. 4. Gelas 10.D b. x f. _/ c. _/ d. Seluar 4. a. Lampu suluh 2. Sikat 12. Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah.Baju 2. Pinggan 5. Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang 3. Khemah 6. 7. x . 3. _/ 3. Sudu. Kasut Bergerak ke hadapan 1.Rekreasi dan Kesenggangan 1. Bekas air 3. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah. Tikar 8.

Berkhemah PEKERJAAN 1 menangkap ikan 2. Kita membersihkan badan sebelum masuk ke kolam renang. 4. menoreh getah 4. 6.membuat layang-layang 2. 3. Kita perlu menghormati pendapat lain orang. Penduduk Taman Seri Setia Hari Kemerdekaan. Aktiviti rekreasi ini Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan ._menjual sate 3.KESUKANAN 1. 7. Susun semula ayat di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan KESENGGANGAN 1. Pada masa lapang Stephen gemar bermain congkak 3. 8.Ayah dan Abu gemar berkano pada hujung minggu.Melukis 3. kanak-kanak hendaklah diawasi oleh orang dewasa. 2. BETUL ATAU SALAH . menangkap pencuri TP3. Encik Lim melukis gemar pemandangan di tepi tasik.mengumpul stem 4. bergotong-royong sempena 5. Semasa di kolam senang.4.

. 3. .Berehat di bilik rawatan. Memakai tali pinggang keselamatan. Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah 1. Diawasi oleh orang dewasa. 1. x 2. BETUL 3. Diawasi oleh orang dewasa 6. _/ 4.Bersihkan diri . BETUL 6. BETUL 4. .Sediakan baju yang bersih di sekolah. . 4. BETUL 8.Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. Diawasi oleh orang dewasa.Dapatkan rawatan daripada doctor.Bawa pakaian lain. _/ 3. SALAH 2. Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. _/ 3.Nyatakan mengatasinya di bawah menunjukkan dalam Kelas Pendidikan bagaimana kamu dapat 1. 3. 1. . Memakai tali pinggang keselamatan 4. Pakaian kotor. BETUL 7. 5.Gambar-gambar beberapa isu Jasmani. SALAH 5. Kurang sihat .Sediakan rak simpanan di bilik. Tidak membawa baju sukan. 2. Memakai tali pinggang keselamatan 2. BETUL 2.

4. bomba b. BETUL SALAH BETUL SALAH 9. Lihat gambar di bawah. menyejukkan badan d.Kemudian lengkapkan jawapan pada ruang teka silang kata. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. basah e. ARAHAN 4.A 2.Laporkan pada guru. SALAH 3.B 4. 6. a. otot.D 3. GEMBIRA 6. b.C 8. SALAH 4. 7. 1. SALAH 2. perkhemahan . 7. BANTU 3. IKRAR 2.C 6. SOALAN OBJEKTIF 1. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang sesuai. menyejukkan f. a.C 5. 8. Alatan rosak . Sendi C. Memanaskan badan. . BETUL 5. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang diberi. 1.Baik pulih 5.

dikunci g. Menolong/membantu h. 3. 2.c. 4. 1. berbaik 10. digunakan d. Di tepi pantai Landasan kereta api Di tepi longkang Kawasan pembinaan . Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->