CONTOH SOALAN PJ PK TAHUN 3 SOALAN MENGIKUT TOPIK TUNJANG 1: KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA TAJUK 1 : KESIHATAN DIRI a) Namakan

alatan kebersihan diri di bawah.

1.________________________ 3. ________________________ 5. ________________________ 7. ________________________ 9. ________________________

2. _________________________ 4. _________________________ 6. ________________________ 8. _________________________ 10. _________________________

B) Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik.

1. Kita mesti memberus gigI sekurang-kurangnya dua kali sehari ) 2. Janganlah gosok gigi selepas makan. ) 3. Basuh tangan sebelum dan selepas makan . ) 4. Selepas mandi, lap badan menggunakan tuala mandi. 5. Pakaian yang kotor jangan dicuci. ) 6. Kita hendaklah sentiasa memakai pakaian yang bersih. 7. Rambut hendaklah dicuci dengan syampu. 8. Tidak memakai kasut ketika bermain bola. ) 9. Tidak perlu mencuci tangan selepas menggunakan tandas. 10. Campakkan tuala mandi di atas lantai selepas digunakan. C) Labelkan pakaian tradisional di bawah.

( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ( ) ) )

TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai.

kerjasama

Tolak ansur

Hormat gembira yakin menghormati

______________________________________________________________________ .b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain. 1._____________________________________________________________________ 2._____________________________________________________________________ 5._____________________________________________________________________ 3._____________________________________________________________________ 4.

TAJUK: KEKELUARGAAN .

a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah. TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN .

a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai. b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah. karbohidrat Membina tubuh manusia . 1.

protein Menyihatkan tubuh badan 3. vitamin Membekalkan sumber tenaga 4.2. lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah. A Makan sedikit . Garam galian Tenaga simpanan 5.

B Makan dengan sederhana C Makan banyak D Makan lebih banyak A : ____________________________________ B : ____________________________________ C : ___________________________________ D : ____________________________________ TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN a) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan. .

membunuh kematian mabuk alkohol kerosakan . ________________________________________ 5.b) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. ________________________________________ 2. 1. ________________________________________ 3. ________________________________________ c) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. ________________________________________ 4. ________________________________________ 6.

Kemalangan ini juga boleh menyebabkan ________________. mereka boleh mengakibatkan kemalangan. Mereka juga boleh melakukan salah laku jenayah seperti laku musnah dan ______________. rokok jus oren tembikai dadah makanan ringan sayur-sayuran alkohol susu . Jika orang yang mabuk itu memandu kenderaan atau mengendalikan mesin. otak dan buah pinggang. Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan seseorang itu _____________.Pengambilan ______________ membawa kesan buruk kepada masyarakat. d) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul. Pengambilan alkohol secara berlebihan juga boleh menyebabkan _________________ organ dalaman seperti jantung.

Bahan yang merosakkan kesihatan 1. ________________________ TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. _______________________ 3. Wanie menghubungi bapanya apabila tertinggal bas ._______________________ 2. ________________________ 4. Wanie suka menegur orang yang tidak dikenali. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” 1. _______________________ Bahan yang baik untuk kesihatan 1. ________________________ 2. ____________________ 2. ________________________ 3. _______________________ 4.

Wanie selalu mengingati pesan ibunya supaya tiak bermain di tempat yang merbahaya. Wanie selalu bermain dengan kawan-kawannya sehingga lewat malam. _____________________ 3. ______________________ 4. Wanie tidak menerima sebarang pemberian dari orang yang tidak dikenalinya. _______________________ 6. ________________________ PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL. . ______________________ 5. Wanie meminta izin ibubapanya untuk pergi ke sekolah pada waktu petang . TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1.sewaktu balik dari sekolah. Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini.

Pilih jawapan yang betul. Aneka pilihan jawapan. Katak 2. Apakah aktiviti yang ditunjukkan dalam gambar ? A. Skip D. Skip C. Cicak C.2. Skip mencapai awan mengelak rakan zig-zag setempat . Apakah haiwan yang suka melompat ? A. Burung B. Siput babi D. Skip B. 1.

berlari berenang tidur makan melompat skip bergalop 1. Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik. • Jantung • Jantung menjadi lebih sihat. Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. __________________________ 2. • Mendapat penyakit . ___________________________ 3. ___________________________ 4.3.____________________________ 2. ___________________________ 5.

Pilih jawapon yang betul 1.TAJUK 2.telinga . FLEKSIBILITI 1. Anggota badan yang terlibat sesama kelenturan ialah A.

B.

tangan C. mata D. hidung 2. Badan orang tua biasanya bongkok seperti A. buluh B. sabut C. cicak kubin D. bayi 3. Berikut ialah aktiviti yang dapat meningkatkan fleksibiliti diri kecuali. A. B. C. D. Meleding berpasangan membelakangkan rakan. Membongkok sambil memegang bahu rakan. Mengepit dan menghulur bola dengan kaki. Menghantar dan menerima bola.

4. Anggota badan yang boleh dilentur ialah…… i. ii. iii. iv. tangan kaki jari hidung C. i dan iii D. i,ii,iii dan iv

A. i dan ii B. i, ii dan iii

2. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah.

Otot paha

Otot lengan

Otot betis

Otot bahagian belakang badan

3.Koordinasi TAJUK 3: Koordinasi Pilih Jawapon yang betul 1. Kebolehan menyelaraskan anggota-anggota badan secara melakukan pergerakan bermaksud A. fleksibiliti C. koordinasi B. regangan D. daya tahan kardiovaskular

2. Apakah anggota badan yang terlibat untuk melambung

bola ? A. Mulut B. Telinga C. Tangan D. Kaki 3. Alat yang digunakan untuk aktiviti menggolek ialah A. B. C. D. gelung rotan tali pundi kacang skital

4. Semasa menendang bola kita menggunakan anggota ... A. mata B. tangan C. kaki D. kepala

2. Padankan gambar di bawah.Kemudian, nyatakan anggota badan yang terlibat

Mata dengan tangan

dapat mengagak bola dengan tepat. Bagaimanakah burung bangau berdiri? . dapat mengelakkan kecederaan. 2. dapat meregang otot dan kebebasan sendi untuk bergerak. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. A. Apakah kepentingan imbangan kepada seseorang murid.Tajuk 4. D. C. dapat mengawal sistem peredaran darah dengan baik. B.

. kepercayaan D.A. Dirian membengkokkan kedua-dua kaki G. dirian C. Berikut ialah jenis-jenis pergerakan yang melibatkan imbangan kecuali…. keyakinan B. kesabaran 2. Dirian kedua-dua kaki F. Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . A. Seorang budak lelaki terjatuh dari titi yang dilaluinya kerana dia hilang…… A. dirian x Y bangau P 3. Dirian sebelah kaki E. dirian D. Duduk 3. dirian B. imbangan C.

berjongging 2. mengelecek bola B. membaca buku D. Ketangkasan 1.Tajuk 5. Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan . melambung bola C. Berikut ialah aktiviti yang tdak memerlukan ketangkasan kecuali A.

Bergalop dapat membina ………………. 4...Menonton televisyen memerlukan ketangkasan Bermain ping pong memerlukan ketangkasan 3. …………………. Aktiviti berskip boleh membina ………………………. c. d. merangkak Kamal palang melepasi. b. Merangkak dapat membina …………………………….. dapat dibina melalui aktiviti berskip. Koordinasi kekuatan kelenturan ketangkasan a.. …………………………………………………………………. Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. . Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut.

Berjalan Berguling Bangkit Tubi Berlari Melompat Merangkak Duduk Skip Setempat Dirian Bangau Tekan Tubi . hendak menerkam mangsanya seperti harimau Stephen ……………………………………………………………………… TP2: Kemahiran 1.. Husna menggolek bola besar gelung rotan ke dalam ……………………………………………………………………. 3. ………………………………………………………………….Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor . ……………………………………………………………………. …………………………………………………………………. seperti kucing mengintip tikus merangkak Ah Seng... ……………………………………………………………………. 6. bola Aminah melambung melepasi halangan. dua rotan gelung Muthu melalui merangkak. 7. 8.2. 5. 4. bergalop kuda seperti Norhayati. Kamala kacang ke dalam bakul melambung pundi …………………………………………………………………….

_______________________ 4.______________________ 5.______________________ 4._________________________________________ ._______________________ 3.______________________ 2._______________________ 5.______________________ 3._________________________________________ 3._________________________________________ 2._________________________________________ 4.Aktiviti Lokomotor 1._______________________ Aktiviti Bukan Lokomotor 1. 1.______________________ 2._______________________ 2. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini. Manipulasi Alatan 1.

Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1._________________________________________ 2. . 3. 2.5. 4.

5. Isikan tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah .2 Pendidikan Pergerakan 1. 2.

Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. .2. Perhatikan pergerakan di bawah.

Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai .Lompat bintang Berdiri Merangkak Skip Mendekam Melepasi halangan Lompat bintang Ski p 3.

Rekreasi dan Kesenggangan 1.Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah .Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang Bergerak ke hadapan 3.

___________________________ 8.____________________________ 12. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah._______________________________ 3.______________________________ 11.___________________________ 2.7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 1.______________________________ 2._______________________________ 9.___________________________ 6. Kawasan air pasang ( ( ( ) ) ) . kawasan yang terdedah kepada tanah runtuh c.____________________________ 10. a.___________________________ 4._______________________________ 7._______________________________ 5. menghadap matahari b.

Encik Lim melukis gemar pemandangan tasik di tepi. E. …………………………………………………………………. ………………………………………………………………. bawah pohon rimbun e. Susun semula ayat di bawah ini supaya menjadi ayat yang betul. air G. …………………………………………………………………. . udara F. 1..Ayah dan Abu berkano gemar di hujung minggu. Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan Aktiviti rekreasi ini. darat D. 3.. Hari Kemerdekaan sempena Penduduk Taman Seri Setia bergotong-royong. ……………………………………………………………………. Permainan ……………………. Di tengah padang f. 4. Kawasan halaman rumah congkak adalah ( ( ( aktiviti ) ) ) reakreasi 3. tradisional 4. ……………………………………………………………………………… 2. 5.Kita sebelum masuk ke kolam renang membersihkan badan.d.

……………………………………………………………………… 5.6.. Diawasi oleh orang dewasa Semasa di kolam senang. Kita perlu orang menghormati pendapat lain. kanakkanak hendaklah ………………………………………………. 8. …………………………………………………………………….…………………………… 7. gemar bermain congkak pada masa lapang Stephen. Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan Membuat layang-layang Menangkap ikan Melukis mengumpul setem berkhemah menjual sate .

____________________________ 4. ____________________________ PEKERJAAN 1. 1.____________________________ TP3: Kesukanan 1.Menoreh getah menangkap pencuri KESENGGANGAN 1. 2._______________________________ TP3._______________________________ 3. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. _______________________________ 4.KESUKANAN 3._______________________________ 2. Anna mendapat kecederaan apabila tidak memanaskan badan. ____________________________ 2. Memanaskan badan dibuat supaya otot dan sendi bersedia melakukan aktiviti. ………… …………… .

kita perlu tegakkan badan. …………. 2. Semasa duduk di kerusi . . …………. Mematuhi langkah-langkah keselamatan semasa bermain tidak digalakkan. …………… …………. …………. 5. kita tidak melakukan pergerakan menyejukkan badan. Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. Semasa loceng amaran kebakaran berbunyi kita hendaklah keluar kelas serta-merta . 7. Selepas senaman. Semasa berjalan .3. …………. 8.. 4. kita perlu tundukkan kepala. Padang adalah tempat yang paling sesuai untuk aktiviti bersukan. 6.

3. Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah .

Nyatakan bagaimana kamu dapat . Gambar-gambar di bawah menunjukkan beberapa isu dalam Kelas Pendidikan Jasmani.4.

Kemudian lengkapkan jawapan pada . Lihat gambar di bawah.5.

ruang teka silang kata. MELENGKAPKAN AYAT . 6.

Pilih jawapan yang betul 1. Selepas bersenam . bersukaria J. d. mesti melakukan d. kita pergerakan …………… badan. Aktiviti memanaskan badan adalah perlu untuk meregangkan ……… … badan.Mengapakah anda perlu mematuhi arahan guru ? H. memuaskan hati K. c. ayat-ayat berikut dengan otot perkataan-perkataan sendi Menyejukkan badan memanaskan a. b. kita mesti melakukan pergerakan …………………. Pengunjung tempat-tempat rekreasi hendaklah sentiasa …………………. 7. Melompat sesuka hati Belari pantas Duduk berehat Memanaskan badan perlu kita lakukan sebelum 3. untuk keselamatan diri I. bergaya 2. Sebelum bersenam. c.Lengkapkan yang diberi. badan. b.yang ditetapkan supaya dapat mengelak kemalangan ? . Namakan aktiviti yang memulakan senaman ? a. Memanaskan badan dibuat supaya ………………… dan otot bersedia melakukan aktiviti senaman.

Masa yang paling sesuai untuk bersenam ialah waktu A.malam B. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah.Waktu bermain C. Loceng kecemasan berbunyi menandakan A.Melanggar peraturan keselamatan B.kebakaran D.menegakkan 6.mengilas C. .memanaskan B.Waktu rehat B.Merosak kemudahan awam D.Mengotorkan tempat awam 4. badan A. tengah hari C. subuh 5.waktu masuk ke kelas mesti melakukan pergerakan 8.A. Selepas bersenam kita ………………….Mematuhi peraturan keselamatan C.menyejukkan D. pagi D.

…………… 3. 6. kanak-kanak.. Aktiviti mendaki bukit adalah salah satu rekreasi di luar sekolah ……………. 5. raya. ……………. ……………. . 7. 8. Semasa berbasikal kita hendaklah mengayuh dengan laju . Kita boleh menunggang basikal sesuka hati …………… 4. ………… 2.1. Tayar basikal yang licin selamat untuk digunakan bila hari hujan. Semua alat-alat elektrik hendaklah diletakkan di merata-rata tempat. di jalan . Mancis api perlu diletakkan ditempat yang tidak boleh dicapai oleh …………….. Kebakaran boleh meragut nyawa dan mencacatkan ……………. anggota badan. Kita boleh meletakkan kenderaan di kawasan pili bomba .

. Selepas melakukan hendaklah ………………… badan.........Apabila berkawan... perlu dicuci. ditempat awam. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat yang sesuai...9. g. dan khemah adalah antara peralatan …………………. kebakaran.... orang lain yang apabila diletakkan kita aktiviti bersenam....... Pinggan. perlu dihubungi jika berlaku dilarang b. …………………. berikut dengan perkataan-perkataan a.. Basikal perlu ……………... e....mangkuk yang sudah ……………. Tangan yang …. h... kita hendaklah …………….... parang.. antara satu sama lain.... Kita perlu ………. memegang alatan elektrik... menghadapi kesusahan. Cangkul . d. adalah c... ... f...

_________________________________________ ._________________________________________ 4.10._________________________________________ 3. Di tepi pantai Landasan kereta api Di halaman rumah Taman kanak-kanak Di tepi longkang Kawasan pembinaan 1. ________________________________________ 2. Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain.

_/ 3. _/ 8. Namakan alatan kebersihan diri di bawah. sejadah 9. Samfu Baju Melayu Ceongsam jippa Baju Kurung . berus gigi 4. X 7. _/ 2. X Labelkan pakaian tradisional di bawah ngepan Basaan kau / basaan tandu Sari C. Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik. sabun mandi 5. kain pelikat 8.syampu 2. baju gaun 7. baju kemeja 6. 1. X 4.SKEMA JAWAPAN PENDIDIKAN KESIHATAN 1. Tajuk: Kesihatan Diri A. stoking B. ubat gigi 3. kasut/selipar 10. X 5. 1. X 10. _/ 9. _/ 6.

6. 3. 4. kerjasama Timbang rasa Hormat menghormati yakin gembira b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain. 1. 2. mengejek orang biadap mementingkan diri sendiri sombong kedekut Jawapan yang difikirkan sesuai. 5. TAJUK: KEKELUARGAAN .TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai.

3. b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah. 6. karbohidrat Membina tubuh manusia . 2. 4. datuk nenek bapa ibu abang kakak adik TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai. 7. 5. 1.a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah.

D : Beras.gandum dan ubi-ubian. C : Buah-buahan dan sayur-sayuran. A : Lemak.gula B : Ikan.kekacang.daging.protein Menyihatkan tubuh badan vitamin Membekalkan sumber tenaga Garam galian Tenaga simpanan lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah. TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN e) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan. minyak. .susu dan hasil tenusu.

1. dadah f) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. makanan ringan 1. rokok 2. Bahan yang baik untuk kesihatan tembikai jus oren.alkohol 2. 3. 5. 5. 1. susu TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. 4. rokok 3. 2. 2. 4.1. dadah 4. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” . 3. sakit kepala batuk sakit mata barah paru-paru keguguran g) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. Bahan yang merosakkan kesihatan 1. 3. sayur-sayuran. 4. alkohol mabuk kematian membunuh kerosakan h) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul. arak 3. 2.

Fleksibiliti Pilih jawapan yang betul 1. Salah 2. 1. Betul 3. skip 3. bergalop . A 2. B 3. berlari 2. • Jantung menjadi lebih sihat. Pilih jawapan yang betul. D 3. Skip secara individu Skip satu kaki Skip secara bersilang 2. 2..1. Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik. Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini. Betul PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL. Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. Betul 5. 1. melompat 4. B . B 2. D D. berenang 5. Betul 4. Aneka pilihan jawapan. TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1. Salah 6.

Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . 2. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah. C 3. A 3. B 5. D 4. otot bahagian belakang badan 3. Otot betis 4. 1.3. C 5. otot paha 3. A 4. C 2. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. Padankan gambar di bawah.Koordinasi Pilih jawapan yang betul 1.Kemudian. nyatakan anggota badan yang terlibat Mata dengan kaki Mata dengan tangan Mata dengan tangan Mata dengan tangan 4. otot lengan 2. A.

X X _/ _/ 5. Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah . A. Ketangkasan 1. 2.

Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut. d. c. b. kelenturan Koordinasi Ketangkasan Kekuatan kekuatan kelenturan ketangkasan . Koordinasi a.Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan _/ Menonton televisyen memerlukan ketangkasan X Bermain ping pong memerlukan _/ ketangkasan 3.

Skip setempat. 5.Tekan Tubi 5.Melompat 4.Bangkit Tubi 4.4 Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. 5. Norhayati bergalop seperti kuda.Dirian Bangau 2. Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor . Stephen hendak menerkam mangsanya seperti harimau.Berlari 3.Berjalan 2. Ah Seng merangkak seperti kucing mengintip tikus 4.Merangkak 5. . Aktiviti Lokomotor 1. Aminah melambung bola melepasi halangan. Muthu merangkak melalui dua gelung rotan.Berguling Aktiviti Bukan Lokomotor 1. Husna menggolek bola besar ke dalam gelung rotan. 3. 7. 6. Kamal merangkak melepasi palang. 2.Duduk 3. Kamala melambung pundi kacang ke dalam bakul 8.

padang 2.menendang 3. Perhatikan pergerakan di bawah.2. padang 5. meleret 5.menanduk 6. 1. gelanggang 3. Manipulasi Alatan 1.mengelecek 2. mana-mana jawapan yang sesuai 2. Gambar 4. 1. .Penaikan dari lantai 2. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini. padang 2. Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1. 3 – Formasi dalam kumpulan 4.melambung 4. Gambar 3. Gambar 1 – Gabungan bentuk 2 – Bergerak ke hadapan. Isi tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah 1. gelanggang 4. Lompat bintang.2 Pendidikan Pergerakan 1. Gambar 2.Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.

Kasut Bergerak ke hadapan 1. a. 5.2. x f. Lampu suluh 2.Rekreasi dan Kesenggangan 1. _/ d. 4. Pinggan 5. Gelas 10. _/ c. Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang 3. Seluar 4. x e.D b. Sikat 12. 7. Berus gigi dan ubat gigi 11. Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah. _/ 3.Baju 2.garpu dan pisau 9. 3. Khemah 6. Melepasi halangan Merangkak Berdiri Skip 3. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah. Bekas air 3. Sudu. Tikar 8. x .

2. Pada masa lapang Stephen gemar bermain congkak 3. menangkap pencuri TP3.4._menjual sate 3.KESUKANAN 1. Susun semula ayat di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1.Melukis 3. Kita perlu menghormati pendapat lain orang. Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan KESENGGANGAN 1. Kita membersihkan badan sebelum masuk ke kolam renang. 7. Penduduk Taman Seri Setia Hari Kemerdekaan. bergotong-royong sempena 5.mengumpul stem 4.Ayah dan Abu gemar berkano pada hujung minggu. 3. 8.membuat layang-layang 2. BETUL ATAU SALAH .Berkhemah PEKERJAAN 1 menangkap ikan 2. Aktiviti rekreasi ini Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan . menoreh getah 4. Semasa di kolam senang. kanak-kanak hendaklah diawasi oleh orang dewasa. Encik Lim melukis gemar pemandangan di tepi tasik. 6. 4.

5. Kurang sihat .Dapatkan rawatan daripada doctor. Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah 1. BETUL 7. x 2. Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. Diawasi oleh orang dewasa. BETUL 2. Memakai tali pinggang keselamatan 4. Tidak membawa baju sukan. _/ 3. Diawasi oleh orang dewasa. 3. 4. Diawasi oleh orang dewasa 6. SALAH 2.Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah.Bawa pakaian lain. .Sediakan baju yang bersih di sekolah. BETUL 3. SALAH 5. .Gambar-gambar beberapa isu Jasmani. Pakaian kotor. 1. BETUL 4. . .Bersihkan diri .Nyatakan mengatasinya di bawah menunjukkan dalam Kelas Pendidikan bagaimana kamu dapat 1. 3. _/ 4. Memakai tali pinggang keselamatan 2. _/ 3. . 1.Berehat di bilik rawatan. Memakai tali pinggang keselamatan.Sediakan rak simpanan di bilik. BETUL 6. 2. BETUL 8.

basah e. 7. BETUL SALAH BETUL SALAH 9.D 3. 1.C 6. 8. Alatan rosak . ARAHAN 4.A 2. . MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang diberi. SALAH 4. SOALAN OBJEKTIF 1. GEMBIRA 6. menyejukkan f. BETUL 5. IKRAR 2. BANTU 3. 1.C 8. 7. SALAH 2. b. 6.Kemudian lengkapkan jawapan pada ruang teka silang kata.C 5. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang sesuai. a.Baik pulih 5. Memanaskan badan. bomba b. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah.B 4. menyejukkan badan d.4. Lihat gambar di bawah. Sendi C. perkhemahan . a. otot. SALAH 3.Laporkan pada guru.

berbaik 10. Di tepi pantai Landasan kereta api Di tepi longkang Kawasan pembinaan . Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain. digunakan d. 1. 3. dikunci g. 4. Menolong/membantu h. 2.c.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful