CONTOH SOALAN PJ PK TAHUN 3 SOALAN MENGIKUT TOPIK TUNJANG 1: KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA TAJUK 1 : KESIHATAN DIRI a) Namakan

alatan kebersihan diri di bawah.

1.________________________ 3. ________________________ 5. ________________________ 7. ________________________ 9. ________________________

2. _________________________ 4. _________________________ 6. ________________________ 8. _________________________ 10. _________________________

B) Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik.

1. Kita mesti memberus gigI sekurang-kurangnya dua kali sehari ) 2. Janganlah gosok gigi selepas makan. ) 3. Basuh tangan sebelum dan selepas makan . ) 4. Selepas mandi, lap badan menggunakan tuala mandi. 5. Pakaian yang kotor jangan dicuci. ) 6. Kita hendaklah sentiasa memakai pakaian yang bersih. 7. Rambut hendaklah dicuci dengan syampu. 8. Tidak memakai kasut ketika bermain bola. ) 9. Tidak perlu mencuci tangan selepas menggunakan tandas. 10. Campakkan tuala mandi di atas lantai selepas digunakan. C) Labelkan pakaian tradisional di bawah.

( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ( ) ) )

TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai.

kerjasama

Tolak ansur

Hormat gembira yakin menghormati

_____________________________________________________________________ 5._____________________________________________________________________ 4.b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain._____________________________________________________________________ 3.______________________________________________________________________ . 1._____________________________________________________________________ 2.

TAJUK: KEKELUARGAAN .

TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN .a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah.

b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah.a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai. 1. karbohidrat Membina tubuh manusia .

A Makan sedikit .2. vitamin Membekalkan sumber tenaga 4. Garam galian Tenaga simpanan 5. protein Menyihatkan tubuh badan 3. lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah.

B Makan dengan sederhana C Makan banyak D Makan lebih banyak A : ____________________________________ B : ____________________________________ C : ___________________________________ D : ____________________________________ TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN a) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan. .

membunuh kematian mabuk alkohol kerosakan . ________________________________________ c) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul.b) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. ________________________________________ 5. ________________________________________ 6. ________________________________________ 4. ________________________________________ 3. 1. ________________________________________ 2.

Kemalangan ini juga boleh menyebabkan ________________. Jika orang yang mabuk itu memandu kenderaan atau mengendalikan mesin. d) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul. rokok jus oren tembikai dadah makanan ringan sayur-sayuran alkohol susu . Pengambilan alkohol secara berlebihan juga boleh menyebabkan _________________ organ dalaman seperti jantung. Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan seseorang itu _____________. Mereka juga boleh melakukan salah laku jenayah seperti laku musnah dan ______________. otak dan buah pinggang. mereka boleh mengakibatkan kemalangan.Pengambilan ______________ membawa kesan buruk kepada masyarakat.

________________________ 2. Wanie menghubungi bapanya apabila tertinggal bas . ____________________ 2. _______________________ Bahan yang baik untuk kesihatan 1._______________________ 2. ________________________ 3. ________________________ 4. _______________________ 3. _______________________ 4.Bahan yang merosakkan kesihatan 1. ________________________ TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. Wanie suka menegur orang yang tidak dikenali. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” 1.

Wanie selalu bermain dengan kawan-kawannya sehingga lewat malam. ________________________ PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL. ______________________ 4. . _______________________ 6. Wanie meminta izin ibubapanya untuk pergi ke sekolah pada waktu petang . Wanie tidak menerima sebarang pemberian dari orang yang tidak dikenalinya.sewaktu balik dari sekolah. TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1. ______________________ 5.Wanie selalu mengingati pesan ibunya supaya tiak bermain di tempat yang merbahaya. Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini. _____________________ 3.

Skip D. Skip C. Cicak C. Aneka pilihan jawapan. Siput babi D. Pilih jawapan yang betul. Apakah haiwan yang suka melompat ? A. Burung B.2. Apakah aktiviti yang ditunjukkan dalam gambar ? A. Katak 2. 1. Skip B. Skip mencapai awan mengelak rakan zig-zag setempat .

____________________________ 2.3. __________________________ 2. berlari berenang tidur makan melompat skip bergalop 1. ___________________________ 3. ___________________________ 4. Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. • Mendapat penyakit . Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik. ___________________________ 5. • Jantung • Jantung menjadi lebih sihat.

FLEKSIBILITI 1. Anggota badan yang terlibat sesama kelenturan ialah A.Pilih jawapon yang betul 1.TAJUK 2.telinga .

B.

tangan C. mata D. hidung 2. Badan orang tua biasanya bongkok seperti A. buluh B. sabut C. cicak kubin D. bayi 3. Berikut ialah aktiviti yang dapat meningkatkan fleksibiliti diri kecuali. A. B. C. D. Meleding berpasangan membelakangkan rakan. Membongkok sambil memegang bahu rakan. Mengepit dan menghulur bola dengan kaki. Menghantar dan menerima bola.

4. Anggota badan yang boleh dilentur ialah…… i. ii. iii. iv. tangan kaki jari hidung C. i dan iii D. i,ii,iii dan iv

A. i dan ii B. i, ii dan iii

2. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah.

Otot paha

Otot lengan

Otot betis

Otot bahagian belakang badan

3.Koordinasi TAJUK 3: Koordinasi Pilih Jawapon yang betul 1. Kebolehan menyelaraskan anggota-anggota badan secara melakukan pergerakan bermaksud A. fleksibiliti C. koordinasi B. regangan D. daya tahan kardiovaskular

2. Apakah anggota badan yang terlibat untuk melambung

bola ? A. Mulut B. Telinga C. Tangan D. Kaki 3. Alat yang digunakan untuk aktiviti menggolek ialah A. B. C. D. gelung rotan tali pundi kacang skital

4. Semasa menendang bola kita menggunakan anggota ... A. mata B. tangan C. kaki D. kepala

2. Padankan gambar di bawah.Kemudian, nyatakan anggota badan yang terlibat

Mata dengan tangan

D. dapat mengagak bola dengan tepat. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1.Tajuk 4. dapat meregang otot dan kebebasan sendi untuk bergerak. dapat mengelakkan kecederaan. 2. C. A. B. Bagaimanakah burung bangau berdiri? . dapat mengawal sistem peredaran darah dengan baik. Apakah kepentingan imbangan kepada seseorang murid.

Seorang budak lelaki terjatuh dari titi yang dilaluinya kerana dia hilang…… A. A. Dirian sebelah kaki E.. keyakinan B. dirian C. kepercayaan D. Dirian kedua-dua kaki F. imbangan C. Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . Berikut ialah jenis-jenis pergerakan yang melibatkan imbangan kecuali…. dirian D. Dirian membengkokkan kedua-dua kaki G. dirian x Y bangau P 3.A. dirian B. kesabaran 2. Duduk 3.

membaca buku D. Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan . mengelecek bola B. Berikut ialah aktiviti yang tdak memerlukan ketangkasan kecuali A.Tajuk 5. Ketangkasan 1. melambung bola C. berjongging 2.

d. b.. Aktiviti berskip boleh membina ……………………….. Koordinasi kekuatan kelenturan ketangkasan a. dapat dibina melalui aktiviti berskip. Bergalop dapat membina ………………. Merangkak dapat membina …………………………….. merangkak Kamal palang melepasi. …………………………………………………………………. . 4. Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. ………………….Menonton televisyen memerlukan ketangkasan Bermain ping pong memerlukan ketangkasan 3. c.. Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut.

seperti kucing mengintip tikus merangkak Ah Seng. Berjalan Berguling Bangkit Tubi Berlari Melompat Merangkak Duduk Skip Setempat Dirian Bangau Tekan Tubi . bola Aminah melambung melepasi halangan. 5. Husna menggolek bola besar gelung rotan ke dalam ……………………………………………………………………. dua rotan gelung Muthu melalui merangkak. 6. bergalop kuda seperti Norhayati. …………………………………………………………………. 7. ……………………………………………………………………..2. …………………………………………………………………. hendak menerkam mangsanya seperti harimau Stephen ……………………………………………………………………… TP2: Kemahiran 1.. 3.. Kamala kacang ke dalam bakul melambung pundi …………………………………………………………………….Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor . 8. ……………………………………………………………………. 4.

Aktiviti Lokomotor 1._______________________ 5._______________________ Aktiviti Bukan Lokomotor 1. Manipulasi Alatan 1. 1. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini._________________________________________ ._________________________________________ 2.______________________ 2._______________________ 2.______________________ 5._______________________ 3._________________________________________ 3.______________________ 2.______________________ 3.______________________ 4._______________________ 4._________________________________________ 4.

Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1._________________________________________ 2. 3. 4. 2. .5.

2 Pendidikan Pergerakan 1.5. Isikan tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah . 2.

Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. . Perhatikan pergerakan di bawah.2.

Lompat bintang Berdiri Merangkak Skip Mendekam Melepasi halangan Lompat bintang Ski p 3. Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai .

Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang Bergerak ke hadapan 3.Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah .Rekreasi dan Kesenggangan 1.

____________________________ 10.____________________________ 12.______________________________ 2._______________________________ 7.___________________________ 6. menghadap matahari b. kawasan yang terdedah kepada tanah runtuh c. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah.___________________________ 2. Kawasan air pasang ( ( ( ) ) ) .___________________________ 4. a._______________________________ 3.___________________________ 8.7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 1.______________________________ 11._______________________________ 5._______________________________ 9.

. ………………………………………………………………. Kawasan halaman rumah congkak adalah ( ( ( aktiviti ) ) ) reakreasi 3. …………………………………………………………………. Di tengah padang f. udara F. air G. ……………………………………………………………………………… 2. E. Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan Aktiviti rekreasi ini. Hari Kemerdekaan sempena Penduduk Taman Seri Setia bergotong-royong. Encik Lim melukis gemar pemandangan tasik di tepi. 5. bawah pohon rimbun e. tradisional 4. darat D.Kita sebelum masuk ke kolam renang membersihkan badan. .d. Permainan …………………….. 4. Susun semula ayat di bawah ini supaya menjadi ayat yang betul. …………………………………………………………………. 3. …………………………………………………………………….Ayah dan Abu berkano gemar di hujung minggu. 1.

……………………………………………………………………… 5. Diawasi oleh orang dewasa Semasa di kolam senang. 8. Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan Membuat layang-layang Menangkap ikan Melukis mengumpul setem berkhemah menjual sate . …………………………………………………………………….. kanakkanak hendaklah ……………………………………………….…………………………… 7. Kita perlu orang menghormati pendapat lain. gemar bermain congkak pada masa lapang Stephen.6.

BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. ____________________________ PEKERJAAN 1. 2.____________________________ 4. Memanaskan badan dibuat supaya otot dan sendi bersedia melakukan aktiviti.KESUKANAN 3.____________________________ TP3: Kesukanan 1._______________________________ 2. ____________________________ 2.Menoreh getah menangkap pencuri KESENGGANGAN 1. Anna mendapat kecederaan apabila tidak memanaskan badan._______________________________ TP3. ………… …………… ._______________________________ 3. 1. _______________________________ 4.

Semasa berjalan . …………. Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. ………….3.. 7. …………. …………… …………. 2. 5. kita tidak melakukan pergerakan menyejukkan badan. Padang adalah tempat yang paling sesuai untuk aktiviti bersukan. Selepas senaman. kita perlu tegakkan badan. . kita perlu tundukkan kepala. Semasa loceng amaran kebakaran berbunyi kita hendaklah keluar kelas serta-merta . Semasa duduk di kerusi . 8. …………. Mematuhi langkah-langkah keselamatan semasa bermain tidak digalakkan. 6. 4.

3. Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah .

Nyatakan bagaimana kamu dapat . Gambar-gambar di bawah menunjukkan beberapa isu dalam Kelas Pendidikan Jasmani.4.

Lihat gambar di bawah.Kemudian lengkapkan jawapan pada .5.

6. MELENGKAPKAN AYAT .ruang teka silang kata.

kita pergerakan …………… badan. kita mesti melakukan pergerakan …………………. bersukaria J.Mengapakah anda perlu mematuhi arahan guru ? H. Sebelum bersenam. mesti melakukan d. Memanaskan badan dibuat supaya ………………… dan otot bersedia melakukan aktiviti senaman. Selepas bersenam . memuaskan hati K. Aktiviti memanaskan badan adalah perlu untuk meregangkan ……… … badan. c.Lengkapkan yang diberi. Melompat sesuka hati Belari pantas Duduk berehat Memanaskan badan perlu kita lakukan sebelum 3. c. b. Pilih jawapan yang betul 1. bergaya 2. 7. Namakan aktiviti yang memulakan senaman ? a. Pengunjung tempat-tempat rekreasi hendaklah sentiasa …………………. ayat-ayat berikut dengan otot perkataan-perkataan sendi Menyejukkan badan memanaskan a.yang ditetapkan supaya dapat mengelak kemalangan ? . d. badan. b. untuk keselamatan diri I.

kebakaran D. Loceng kecemasan berbunyi menandakan A.Melanggar peraturan keselamatan B.Mematuhi peraturan keselamatan C.mengilas C.Merosak kemudahan awam D.menegakkan 6.Waktu bermain C.menyejukkan D. badan A.memanaskan B. Selepas bersenam kita ………………….malam B. pagi D.Waktu rehat B. Masa yang paling sesuai untuk bersenam ialah waktu A. tengah hari C.Mengotorkan tempat awam 4.waktu masuk ke kelas mesti melakukan pergerakan 8. subuh 5. . BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah.A.

di jalan . Kita boleh meletakkan kenderaan di kawasan pili bomba .1. anggota badan. 6. Semua alat-alat elektrik hendaklah diletakkan di merata-rata tempat. …………….. ………… 2. Kita boleh menunggang basikal sesuka hati …………… 4. raya. 5. Tayar basikal yang licin selamat untuk digunakan bila hari hujan. Mancis api perlu diletakkan ditempat yang tidak boleh dicapai oleh ……………. Kebakaran boleh meragut nyawa dan mencacatkan ……………. . 7. kanak-kanak.. Aktiviti mendaki bukit adalah salah satu rekreasi di luar sekolah ……………. 8. Semasa berbasikal kita hendaklah mengayuh dengan laju . …………… 3. …………….

....... Tangan yang …..... f.. d..Apabila berkawan. orang lain yang apabila diletakkan kita aktiviti bersenam.9..... kebakaran.mangkuk yang sudah ……………. adalah c.. Kita perlu ………. dan khemah adalah antara peralatan …………………........ g... perlu dicuci. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat yang sesuai. parang...... perlu dihubungi jika berlaku dilarang b. Selepas melakukan hendaklah ………………… badan.. ditempat awam. Cangkul . h.. Basikal perlu …………….. menghadapi kesusahan.. Pinggan. antara satu sama lain... kita hendaklah …………….. …………………. memegang alatan elektrik. ... berikut dengan perkataan-perkataan a. e.....

Di tepi pantai Landasan kereta api Di halaman rumah Taman kanak-kanak Di tepi longkang Kawasan pembinaan 1._________________________________________ 3. Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain. ________________________________________ 2._________________________________________ 4._________________________________________ .10.

_/ 3.SKEMA JAWAPAN PENDIDIKAN KESIHATAN 1. _/ 9. _/ 2. baju kemeja 6. X 7. X 5. stoking B. baju gaun 7. sejadah 9. ubat gigi 3. X 4. kain pelikat 8. X 10. berus gigi 4. Tajuk: Kesihatan Diri A. X Labelkan pakaian tradisional di bawah ngepan Basaan kau / basaan tandu Sari C. Samfu Baju Melayu Ceongsam jippa Baju Kurung . 1. 1. Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik. sabun mandi 5. _/ 6. kasut/selipar 10. _/ 8.syampu 2. Namakan alatan kebersihan diri di bawah.

4. 6. 2. TAJUK: KEKELUARGAAN . mengejek orang biadap mementingkan diri sendiri sombong kedekut Jawapan yang difikirkan sesuai.TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai. kerjasama Timbang rasa Hormat menghormati yakin gembira b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain. 5. 1. 3.

a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah. 1. 7. 3. 6. 4. b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah. datuk nenek bapa ibu abang kakak adik TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai. 2. karbohidrat Membina tubuh manusia . 5.

daging.susu dan hasil tenusu.protein Menyihatkan tubuh badan vitamin Membekalkan sumber tenaga Garam galian Tenaga simpanan lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah. minyak. . TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN e) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan.gula B : Ikan.kekacang. C : Buah-buahan dan sayur-sayuran.gandum dan ubi-ubian. D : Beras. A : Lemak.

rokok 2. rokok 3. Bahan yang baik untuk kesihatan tembikai jus oren. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” . 4. Bahan yang merosakkan kesihatan 1.alkohol 2. arak 3. dadah f) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. 4. 5. 1.1. 3. sayur-sayuran. 2. susu TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. 4. sakit kepala batuk sakit mata barah paru-paru keguguran g) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. 3. 1. 2. alkohol mabuk kematian membunuh kerosakan h) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul. 5. 2. makanan ringan 1. 3. dadah 4.

skip 3. berenang 5. Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini. B 2. B .1. melompat 4. Betul 4. 2. Pilih jawapan yang betul. D 3. Betul 5. A 2. Aneka pilihan jawapan. Fleksibiliti Pilih jawapan yang betul 1. Betul PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL. Salah 6. Betul 3. Skip secara individu Skip satu kaki Skip secara bersilang 2. Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. B 3. bergalop . 1. Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik. TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1. D D. berlari 2. • Jantung menjadi lebih sihat.. 1. Salah 2.

Padankan gambar di bawah. Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . A 3. C 2. 2.Koordinasi Pilih jawapan yang betul 1. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah.Kemudian. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. otot paha 3. C 3. Otot betis 4. D 4. B 5. 1.3. A. A 4. otot bahagian belakang badan 3. nyatakan anggota badan yang terlibat Mata dengan kaki Mata dengan tangan Mata dengan tangan Mata dengan tangan 4. C 5. otot lengan 2.

A. 2. Ketangkasan 1.X X _/ _/ 5. Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah .

Koordinasi a. b.Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut. kelenturan Koordinasi Ketangkasan Kekuatan kekuatan kelenturan ketangkasan . c.Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan _/ Menonton televisyen memerlukan ketangkasan X Bermain ping pong memerlukan _/ ketangkasan 3. d.

Husna menggolek bola besar ke dalam gelung rotan. 2. 5.Dirian Bangau 2.Tekan Tubi 5. .Berjalan 2. Aktiviti Lokomotor 1.Duduk 3.Skip setempat.Merangkak 5. 7. 6. 3.Berguling Aktiviti Bukan Lokomotor 1. Kamal merangkak melepasi palang. Norhayati bergalop seperti kuda. 5.Bangkit Tubi 4. Aminah melambung bola melepasi halangan. Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor . Ah Seng merangkak seperti kucing mengintip tikus 4. Stephen hendak menerkam mangsanya seperti harimau.Berlari 3. Muthu merangkak melalui dua gelung rotan. Kamala melambung pundi kacang ke dalam bakul 8.Melompat 4.4 Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1.

Manipulasi Alatan 1. 1. meleret 5.2. Isi tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah 1.Penaikan dari lantai 2. . padang 2. Gambar 1 – Gabungan bentuk 2 – Bergerak ke hadapan. Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1. gelanggang 3.2 Pendidikan Pergerakan 1. padang 5.menanduk 6. 3 – Formasi dalam kumpulan 4.melambung 4. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini. Lompat bintang. Gambar 3. Gambar 4. padang 2. Gambar 2. 1. Perhatikan pergerakan di bawah. mana-mana jawapan yang sesuai 2. gelanggang 4.mengelecek 2.Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.menendang 3.

2. _/ 3. Lampu suluh 2. x . Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang 3.D b. _/ c. Sudu. Gelas 10. Kasut Bergerak ke hadapan 1. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah.Baju 2.garpu dan pisau 9. Seluar 4. a. 5. x e. Sikat 12. Tikar 8. Pinggan 5. Berus gigi dan ubat gigi 11. 3. Bekas air 3. Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah. 7. x f. _/ d. 4. Melepasi halangan Merangkak Berdiri Skip 3. Khemah 6.Rekreasi dan Kesenggangan 1.

Penduduk Taman Seri Setia Hari Kemerdekaan. Encik Lim melukis gemar pemandangan di tepi tasik. Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan KESENGGANGAN 1. 3.membuat layang-layang 2. Susun semula ayat di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. 6.Melukis 3. bergotong-royong sempena 5. 8. menoreh getah 4. BETUL ATAU SALAH . Aktiviti rekreasi ini Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan . 2._menjual sate 3. Kita membersihkan badan sebelum masuk ke kolam renang.4. Semasa di kolam senang. Pada masa lapang Stephen gemar bermain congkak 3. Kita perlu menghormati pendapat lain orang. 7. kanak-kanak hendaklah diawasi oleh orang dewasa.KESUKANAN 1.Ayah dan Abu gemar berkano pada hujung minggu.Berkhemah PEKERJAAN 1 menangkap ikan 2. 4. menangkap pencuri TP3.mengumpul stem 4.

Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. BETUL 7. 1. Diawasi oleh orang dewasa 6. BETUL 2. .Dapatkan rawatan daripada doctor. 3. .Sediakan baju yang bersih di sekolah. x 2. 1.Bersihkan diri . 5. 2. Pakaian kotor.Berehat di bilik rawatan.Nyatakan mengatasinya di bawah menunjukkan dalam Kelas Pendidikan bagaimana kamu dapat 1. Diawasi oleh orang dewasa. 4. . BETUL 8. Memakai tali pinggang keselamatan. BETUL 4. SALAH 2. 3.Gambar-gambar beberapa isu Jasmani. Memakai tali pinggang keselamatan 4. Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah 1. Diawasi oleh orang dewasa. _/ 3.Bawa pakaian lain. _/ 4. _/ 3. Kurang sihat . .Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. . BETUL 3. Tidak membawa baju sukan. SALAH 5. BETUL 6.Sediakan rak simpanan di bilik. Memakai tali pinggang keselamatan 2.

SALAH 2. 1. basah e.C 8.C 6.Baik pulih 5. 7.C 5. SALAH 3. Memanaskan badan. otot. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. 1. menyejukkan f. BETUL 5. perkhemahan . b.B 4. 8. Alatan rosak . MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang sesuai. BETUL SALAH BETUL SALAH 9. 6. bomba b. BANTU 3. menyejukkan badan d. SOALAN OBJEKTIF 1. GEMBIRA 6.Kemudian lengkapkan jawapan pada ruang teka silang kata. ARAHAN 4. IKRAR 2. SALAH 4. Sendi C. 7.4. a. .Laporkan pada guru.D 3. a. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang diberi.A 2. Lihat gambar di bawah.

digunakan d. 1. berbaik 10.c. 4. Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain. 3. Di tepi pantai Landasan kereta api Di tepi longkang Kawasan pembinaan . dikunci g. Menolong/membantu h. 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful