CONTOH SOALAN PJ PK TAHUN 3 SOALAN MENGIKUT TOPIK TUNJANG 1: KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA TAJUK 1 : KESIHATAN DIRI a) Namakan

alatan kebersihan diri di bawah.

1.________________________ 3. ________________________ 5. ________________________ 7. ________________________ 9. ________________________

2. _________________________ 4. _________________________ 6. ________________________ 8. _________________________ 10. _________________________

B) Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik.

1. Kita mesti memberus gigI sekurang-kurangnya dua kali sehari ) 2. Janganlah gosok gigi selepas makan. ) 3. Basuh tangan sebelum dan selepas makan . ) 4. Selepas mandi, lap badan menggunakan tuala mandi. 5. Pakaian yang kotor jangan dicuci. ) 6. Kita hendaklah sentiasa memakai pakaian yang bersih. 7. Rambut hendaklah dicuci dengan syampu. 8. Tidak memakai kasut ketika bermain bola. ) 9. Tidak perlu mencuci tangan selepas menggunakan tandas. 10. Campakkan tuala mandi di atas lantai selepas digunakan. C) Labelkan pakaian tradisional di bawah.

( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ( ) ) )

TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai.

kerjasama

Tolak ansur

Hormat gembira yakin menghormati

______________________________________________________________________ .b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain._____________________________________________________________________ 5._____________________________________________________________________ 4._____________________________________________________________________ 2._____________________________________________________________________ 3. 1.

TAJUK: KEKELUARGAAN .

TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN .a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah.

a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai. 1. b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah. karbohidrat Membina tubuh manusia .

lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah.2. vitamin Membekalkan sumber tenaga 4. A Makan sedikit . Garam galian Tenaga simpanan 5. protein Menyihatkan tubuh badan 3.

.B Makan dengan sederhana C Makan banyak D Makan lebih banyak A : ____________________________________ B : ____________________________________ C : ___________________________________ D : ____________________________________ TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN a) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan.

________________________________________ 3. ________________________________________ 6.b) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. ________________________________________ 2. ________________________________________ 4. 1. ________________________________________ 5. ________________________________________ c) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. membunuh kematian mabuk alkohol kerosakan .

Kemalangan ini juga boleh menyebabkan ________________. mereka boleh mengakibatkan kemalangan. Jika orang yang mabuk itu memandu kenderaan atau mengendalikan mesin. rokok jus oren tembikai dadah makanan ringan sayur-sayuran alkohol susu . Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan seseorang itu _____________. d) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul. otak dan buah pinggang. Pengambilan alkohol secara berlebihan juga boleh menyebabkan _________________ organ dalaman seperti jantung.Pengambilan ______________ membawa kesan buruk kepada masyarakat. Mereka juga boleh melakukan salah laku jenayah seperti laku musnah dan ______________.

________________________ 4. Wanie menghubungi bapanya apabila tertinggal bas . Wanie suka menegur orang yang tidak dikenali. ____________________ 2. ________________________ 3.Bahan yang merosakkan kesihatan 1. _______________________ 3. _______________________ Bahan yang baik untuk kesihatan 1. ________________________ 2. _______________________ 4. ________________________ TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” 1._______________________ 2.

________________________ PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL. _______________________ 6.Wanie selalu mengingati pesan ibunya supaya tiak bermain di tempat yang merbahaya. _____________________ 3. TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1. . Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini.sewaktu balik dari sekolah. ______________________ 4. ______________________ 5. Wanie tidak menerima sebarang pemberian dari orang yang tidak dikenalinya. Wanie meminta izin ibubapanya untuk pergi ke sekolah pada waktu petang . Wanie selalu bermain dengan kawan-kawannya sehingga lewat malam.

Skip B. Skip mencapai awan mengelak rakan zig-zag setempat . Burung B. Cicak C. 1. Skip D. Aneka pilihan jawapan. Siput babi D. Pilih jawapan yang betul. Katak 2.2. Skip C. Apakah aktiviti yang ditunjukkan dalam gambar ? A. Apakah haiwan yang suka melompat ? A.

___________________________ 3. berlari berenang tidur makan melompat skip bergalop 1.____________________________ 2. • Jantung • Jantung menjadi lebih sihat. • Mendapat penyakit . ___________________________ 4. __________________________ 2.3. Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik. Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. ___________________________ 5.

TAJUK 2. FLEKSIBILITI 1.telinga .Pilih jawapon yang betul 1. Anggota badan yang terlibat sesama kelenturan ialah A.

B.

tangan C. mata D. hidung 2. Badan orang tua biasanya bongkok seperti A. buluh B. sabut C. cicak kubin D. bayi 3. Berikut ialah aktiviti yang dapat meningkatkan fleksibiliti diri kecuali. A. B. C. D. Meleding berpasangan membelakangkan rakan. Membongkok sambil memegang bahu rakan. Mengepit dan menghulur bola dengan kaki. Menghantar dan menerima bola.

4. Anggota badan yang boleh dilentur ialah…… i. ii. iii. iv. tangan kaki jari hidung C. i dan iii D. i,ii,iii dan iv

A. i dan ii B. i, ii dan iii

2. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah.

Otot paha

Otot lengan

Otot betis

Otot bahagian belakang badan

3.Koordinasi TAJUK 3: Koordinasi Pilih Jawapon yang betul 1. Kebolehan menyelaraskan anggota-anggota badan secara melakukan pergerakan bermaksud A. fleksibiliti C. koordinasi B. regangan D. daya tahan kardiovaskular

2. Apakah anggota badan yang terlibat untuk melambung

bola ? A. Mulut B. Telinga C. Tangan D. Kaki 3. Alat yang digunakan untuk aktiviti menggolek ialah A. B. C. D. gelung rotan tali pundi kacang skital

4. Semasa menendang bola kita menggunakan anggota ... A. mata B. tangan C. kaki D. kepala

2. Padankan gambar di bawah.Kemudian, nyatakan anggota badan yang terlibat

Mata dengan tangan

dapat mengawal sistem peredaran darah dengan baik. Bagaimanakah burung bangau berdiri? . dapat meregang otot dan kebebasan sendi untuk bergerak. A. dapat mengelakkan kecederaan. 2. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. C. D. Apakah kepentingan imbangan kepada seseorang murid.Tajuk 4. dapat mengagak bola dengan tepat. B.

Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . Dirian sebelah kaki E. Dirian membengkokkan kedua-dua kaki G. dirian D. imbangan C. Duduk 3. kesabaran 2. kepercayaan D. Dirian kedua-dua kaki F. dirian B.A.. Berikut ialah jenis-jenis pergerakan yang melibatkan imbangan kecuali…. dirian C. A. dirian x Y bangau P 3. keyakinan B. Seorang budak lelaki terjatuh dari titi yang dilaluinya kerana dia hilang…… A.

Ketangkasan 1. melambung bola C. Berikut ialah aktiviti yang tdak memerlukan ketangkasan kecuali A. mengelecek bola B. Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan .Tajuk 5. membaca buku D. berjongging 2.

Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut. merangkak Kamal palang melepasi.. …………………. …………………………………………………………………. Merangkak dapat membina ……………………………. Koordinasi kekuatan kelenturan ketangkasan a. d. Bergalop dapat membina ………………. dapat dibina melalui aktiviti berskip. . Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1... b.Menonton televisyen memerlukan ketangkasan Bermain ping pong memerlukan ketangkasan 3. c. Aktiviti berskip boleh membina ………………………. 4..

4. ……………………………………………………………………. Kamala kacang ke dalam bakul melambung pundi ……………………………………………………………………. …………………………………………………………………. ……………………………………………………………………. 3.. Husna menggolek bola besar gelung rotan ke dalam ……………………………………………………………………. dua rotan gelung Muthu melalui merangkak.. 8.2. 6. hendak menerkam mangsanya seperti harimau Stephen ……………………………………………………………………… TP2: Kemahiran 1. …………………………………………………………………. bergalop kuda seperti Norhayati. seperti kucing mengintip tikus merangkak Ah Seng. 7.Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor . bola Aminah melambung melepasi halangan. Berjalan Berguling Bangkit Tubi Berlari Melompat Merangkak Duduk Skip Setempat Dirian Bangau Tekan Tubi .. 5.

______________________ 3. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini._______________________ 5. Manipulasi Alatan 1. 1._________________________________________ ._______________________ 4._________________________________________ 2._______________________ 2.Aktiviti Lokomotor 1.______________________ 2.______________________ 2.______________________ 5._________________________________________ 4._______________________ 3._________________________________________ 3._______________________ Aktiviti Bukan Lokomotor 1.______________________ 4.

_________________________________________ 2. 3. . 4. Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1. 2.5.

5.2 Pendidikan Pergerakan 1. 2. Isikan tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah .

.2. Perhatikan pergerakan di bawah.Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.

Lompat bintang Berdiri Merangkak Skip Mendekam Melepasi halangan Lompat bintang Ski p 3. Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai .

Rekreasi dan Kesenggangan 1.Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang Bergerak ke hadapan 3.Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah .

menghadap matahari b. kawasan yang terdedah kepada tanah runtuh c.____________________________ 10.___________________________ 4. a.___________________________ 6.___________________________ 8.______________________________ 2.___________________________ 2.7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 1._______________________________ 3. Kawasan air pasang ( ( ( ) ) ) ._______________________________ 7._______________________________ 5.______________________________ 11. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah.____________________________ 12._______________________________ 9.

. darat D. ……………………………………………………………………. udara F.. Susun semula ayat di bawah ini supaya menjadi ayat yang betul.Kita sebelum masuk ke kolam renang membersihkan badan. 4. ……………………………………………………………………………… 2. . …………………………………………………………………. Permainan ……………………. air G. Hari Kemerdekaan sempena Penduduk Taman Seri Setia bergotong-royong. Di tengah padang f.Ayah dan Abu berkano gemar di hujung minggu. …………………………………………………………………. E. ………………………………………………………………. 1. Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan Aktiviti rekreasi ini.d. tradisional 4. Encik Lim melukis gemar pemandangan tasik di tepi. bawah pohon rimbun e. 5. 3. Kawasan halaman rumah congkak adalah ( ( ( aktiviti ) ) ) reakreasi 3.

6. Diawasi oleh orang dewasa Semasa di kolam senang. gemar bermain congkak pada masa lapang Stephen.. Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan Membuat layang-layang Menangkap ikan Melukis mengumpul setem berkhemah menjual sate . 8.…………………………… 7. ……………………………………………………………………… 5. ……………………………………………………………………. kanakkanak hendaklah ………………………………………………. Kita perlu orang menghormati pendapat lain.

Memanaskan badan dibuat supaya otot dan sendi bersedia melakukan aktiviti._______________________________ 2. _______________________________ 4.____________________________ 4. Anna mendapat kecederaan apabila tidak memanaskan badan.____________________________ TP3: Kesukanan 1. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. 1. ____________________________ PEKERJAAN 1. ____________________________ 2.Menoreh getah menangkap pencuri KESENGGANGAN 1. ………… …………… .KESUKANAN 3. 2._______________________________ TP3._______________________________ 3.

kita perlu tegakkan badan. Semasa berjalan . kita perlu tundukkan kepala. Semasa loceng amaran kebakaran berbunyi kita hendaklah keluar kelas serta-merta . 2. Selepas senaman. 8. 7. Mematuhi langkah-langkah keselamatan semasa bermain tidak digalakkan. 5. Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. …………… …………. kita tidak melakukan pergerakan menyejukkan badan. 4.. 6. …………. Semasa duduk di kerusi . …………. .3. …………. Padang adalah tempat yang paling sesuai untuk aktiviti bersukan. ………….

3. Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah .

4. Gambar-gambar di bawah menunjukkan beberapa isu dalam Kelas Pendidikan Jasmani.Nyatakan bagaimana kamu dapat .

Kemudian lengkapkan jawapan pada .5. Lihat gambar di bawah.

MELENGKAPKAN AYAT .ruang teka silang kata. 6.

Aktiviti memanaskan badan adalah perlu untuk meregangkan ……… … badan. 7. kita mesti melakukan pergerakan …………………. Melompat sesuka hati Belari pantas Duduk berehat Memanaskan badan perlu kita lakukan sebelum 3. kita pergerakan …………… badan. untuk keselamatan diri I. Sebelum bersenam. c.yang ditetapkan supaya dapat mengelak kemalangan ? . bergaya 2. b. ayat-ayat berikut dengan otot perkataan-perkataan sendi Menyejukkan badan memanaskan a.Lengkapkan yang diberi.Mengapakah anda perlu mematuhi arahan guru ? H. mesti melakukan d. bersukaria J. Pengunjung tempat-tempat rekreasi hendaklah sentiasa …………………. Memanaskan badan dibuat supaya ………………… dan otot bersedia melakukan aktiviti senaman. Namakan aktiviti yang memulakan senaman ? a. memuaskan hati K. d. c. badan. Pilih jawapan yang betul 1. b. Selepas bersenam .

pagi D.Mematuhi peraturan keselamatan C.mengilas C.malam B.A. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. Selepas bersenam kita ………………….kebakaran D.menyejukkan D.Merosak kemudahan awam D.waktu masuk ke kelas mesti melakukan pergerakan 8. Masa yang paling sesuai untuk bersenam ialah waktu A.Waktu rehat B. tengah hari C.memanaskan B.Mengotorkan tempat awam 4.Waktu bermain C. . Loceng kecemasan berbunyi menandakan A. subuh 5. badan A.Melanggar peraturan keselamatan B.menegakkan 6.

Kita boleh menunggang basikal sesuka hati …………… 4. …………… 3.1. kanak-kanak. 7. . Semua alat-alat elektrik hendaklah diletakkan di merata-rata tempat.. Mancis api perlu diletakkan ditempat yang tidak boleh dicapai oleh ……………. ……………. raya. Aktiviti mendaki bukit adalah salah satu rekreasi di luar sekolah ……………. Kita boleh meletakkan kenderaan di kawasan pili bomba . Kebakaran boleh meragut nyawa dan mencacatkan ……………. 8. ………… 2. anggota badan. 6. Tayar basikal yang licin selamat untuk digunakan bila hari hujan. 5. di jalan . ……………. Semasa berbasikal kita hendaklah mengayuh dengan laju ..

. Tangan yang …. f. kebakaran..... kita hendaklah …………….. d. e. perlu dihubungi jika berlaku dilarang b.... Kita perlu ………...... dan khemah adalah antara peralatan …………………. h. adalah c.... perlu dicuci.9.. parang.. ditempat awam. Selepas melakukan hendaklah ………………… badan........ menghadapi kesusahan. g. memegang alatan elektrik. berikut dengan perkataan-perkataan a. Pinggan.... .Apabila berkawan... MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat yang sesuai.. Basikal perlu ……………. …………………...... antara satu sama lain....mangkuk yang sudah ……………... Cangkul . orang lain yang apabila diletakkan kita aktiviti bersenam....

_________________________________________ ._________________________________________ 3. Di tepi pantai Landasan kereta api Di halaman rumah Taman kanak-kanak Di tepi longkang Kawasan pembinaan 1.10. Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain._________________________________________ 4. ________________________________________ 2.

stoking B. 1. baju kemeja 6. _/ 3. Tajuk: Kesihatan Diri A. Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik. _/ 9. X 7. _/ 8. X Labelkan pakaian tradisional di bawah ngepan Basaan kau / basaan tandu Sari C. sabun mandi 5. 1. ubat gigi 3. sejadah 9. X 5. _/ 2. _/ 6. baju gaun 7. kasut/selipar 10. kain pelikat 8. X 10. Samfu Baju Melayu Ceongsam jippa Baju Kurung .SKEMA JAWAPAN PENDIDIKAN KESIHATAN 1.syampu 2. berus gigi 4. X 4. Namakan alatan kebersihan diri di bawah.

kerjasama Timbang rasa Hormat menghormati yakin gembira b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain. TAJUK: KEKELUARGAAN . 3.TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai. 2. 5. mengejek orang biadap mementingkan diri sendiri sombong kedekut Jawapan yang difikirkan sesuai. 1. 4. 6.

5. 4. 7. datuk nenek bapa ibu abang kakak adik TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai. 6. 3. b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah.a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah. 1. 2. karbohidrat Membina tubuh manusia .

gula B : Ikan. minyak. A : Lemak. TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN e) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan.gandum dan ubi-ubian. D : Beras.protein Menyihatkan tubuh badan vitamin Membekalkan sumber tenaga Garam galian Tenaga simpanan lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah.susu dan hasil tenusu. . C : Buah-buahan dan sayur-sayuran.kekacang.daging.

susu TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. 2. sayur-sayuran. 1. 4. 5. 3. Bahan yang baik untuk kesihatan tembikai jus oren. arak 3. 5. 3.1. rokok 3. dadah 4. 3. rokok 2. alkohol mabuk kematian membunuh kerosakan h) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul. 1. 4. 4.alkohol 2. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” . dadah f) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. Bahan yang merosakkan kesihatan 1. sakit kepala batuk sakit mata barah paru-paru keguguran g) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. 2. makanan ringan 1. 2.

B 2. bergalop . TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1. Salah 6. Betul 4. Betul PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL. Betul 3. Aneka pilihan jawapan. D D. Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik. berenang 5. A 2. D 3. Pilih jawapan yang betul. • Jantung menjadi lebih sihat. Skip secara individu Skip satu kaki Skip secara bersilang 2. Salah 2. B . Betul 5. skip 3. 1.1. B 3. berlari 2.. Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini. 1. Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. melompat 4. Fleksibiliti Pilih jawapan yang betul 1. 2.

C 2. Padankan gambar di bawah.Kemudian. A 3. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . A.Koordinasi Pilih jawapan yang betul 1. Otot betis 4. A 4. nyatakan anggota badan yang terlibat Mata dengan kaki Mata dengan tangan Mata dengan tangan Mata dengan tangan 4. otot paha 3.3. 2. C 3. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah. D 4. otot bahagian belakang badan 3. otot lengan 2. C 5. 1. B 5.

A. Ketangkasan 1. Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah .X X _/ _/ 5. 2.

Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan _/ Menonton televisyen memerlukan ketangkasan X Bermain ping pong memerlukan _/ ketangkasan 3. kelenturan Koordinasi Ketangkasan Kekuatan kekuatan kelenturan ketangkasan . Koordinasi a. c.Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut. d. b.

Aktiviti Lokomotor 1.Merangkak 5. Aminah melambung bola melepasi halangan. Muthu merangkak melalui dua gelung rotan. Norhayati bergalop seperti kuda. Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor .Berguling Aktiviti Bukan Lokomotor 1. 6. Kamal merangkak melepasi palang. 7. 5.Berlari 3. Kamala melambung pundi kacang ke dalam bakul 8. Husna menggolek bola besar ke dalam gelung rotan.Duduk 3. Stephen hendak menerkam mangsanya seperti harimau.4 Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. 5.Bangkit Tubi 4.Tekan Tubi 5. Ah Seng merangkak seperti kucing mengintip tikus 4. . 2.Melompat 4.Skip setempat. 3.Dirian Bangau 2.Berjalan 2.

meleret 5. Gambar 2. Perhatikan pergerakan di bawah. Isi tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah 1. Gambar 1 – Gabungan bentuk 2 – Bergerak ke hadapan. 3 – Formasi dalam kumpulan 4.menendang 3.menanduk 6. 1. Gambar 4. 1. padang 5. Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1.2 Pendidikan Pergerakan 1. Gambar 3. mana-mana jawapan yang sesuai 2.Penaikan dari lantai 2. Manipulasi Alatan 1. . Lompat bintang. padang 2.mengelecek 2. gelanggang 3. padang 2.Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.2. gelanggang 4. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini.melambung 4.

Sikat 12. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah. a. Gelas 10. 4.garpu dan pisau 9. _/ 3. Bekas air 3. Kasut Bergerak ke hadapan 1. x e. _/ c. x .Baju 2. 7. Melepasi halangan Merangkak Berdiri Skip 3. Lampu suluh 2. x f. 5. Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah. Khemah 6.D b. Pinggan 5.2. Seluar 4. Tikar 8. Sudu. 3.Rekreasi dan Kesenggangan 1. Berus gigi dan ubat gigi 11. Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang 3. _/ d.

mengumpul stem 4. Penduduk Taman Seri Setia Hari Kemerdekaan. 6. 4. Kita perlu menghormati pendapat lain orang.Berkhemah PEKERJAAN 1 menangkap ikan 2.4. Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan KESENGGANGAN 1. 2. Pada masa lapang Stephen gemar bermain congkak 3. 8. Encik Lim melukis gemar pemandangan di tepi tasik. 7._menjual sate 3. Semasa di kolam senang. menoreh getah 4.Ayah dan Abu gemar berkano pada hujung minggu. menangkap pencuri TP3.KESUKANAN 1. BETUL ATAU SALAH .membuat layang-layang 2.Melukis 3. bergotong-royong sempena 5. Kita membersihkan badan sebelum masuk ke kolam renang. Aktiviti rekreasi ini Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan . Susun semula ayat di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. kanak-kanak hendaklah diawasi oleh orang dewasa. 3.

Diawasi oleh orang dewasa 6. 3. 1. Memakai tali pinggang keselamatan. BETUL 2. Tidak membawa baju sukan.Berehat di bilik rawatan. . _/ 3.Bawa pakaian lain.Sediakan baju yang bersih di sekolah. 5.Gambar-gambar beberapa isu Jasmani.Dapatkan rawatan daripada doctor. 4. Memakai tali pinggang keselamatan 2. Diawasi oleh orang dewasa. 1. BETUL 8. . x 2. Kurang sihat . _/ 4.Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. SALAH 2. _/ 3. Diawasi oleh orang dewasa. . Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah 1. SALAH 5. BETUL 3. BETUL 6. BETUL 7. 2. BETUL 4. Pakaian kotor. 3.Sediakan rak simpanan di bilik.Bersihkan diri .Nyatakan mengatasinya di bawah menunjukkan dalam Kelas Pendidikan bagaimana kamu dapat 1. . Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. . Memakai tali pinggang keselamatan 4.

SALAH 4.C 5. SALAH 2. BANTU 3.A 2. BETUL 5. Alatan rosak . SALAH 3. . 7. 7. perkhemahan . 1. IKRAR 2. 6. basah e. SOALAN OBJEKTIF 1. b. otot. GEMBIRA 6. 1. a. Memanaskan badan. BETUL SALAH BETUL SALAH 9. Sendi C.D 3. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang diberi.4. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. menyejukkan f. menyejukkan badan d. ARAHAN 4.C 6. Lihat gambar di bawah.Baik pulih 5.C 8.Laporkan pada guru. bomba b. 8. a.B 4.Kemudian lengkapkan jawapan pada ruang teka silang kata. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang sesuai.

1. berbaik 10. digunakan d. Menolong/membantu h. 2. dikunci g. Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain. 3. 4. Di tepi pantai Landasan kereta api Di tepi longkang Kawasan pembinaan .c.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful