CONTOH SOALAN PJ PK TAHUN 3 SOALAN MENGIKUT TOPIK TUNJANG 1: KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA TAJUK 1 : KESIHATAN DIRI a) Namakan

alatan kebersihan diri di bawah.

1.________________________ 3. ________________________ 5. ________________________ 7. ________________________ 9. ________________________

2. _________________________ 4. _________________________ 6. ________________________ 8. _________________________ 10. _________________________

B) Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik.

1. Kita mesti memberus gigI sekurang-kurangnya dua kali sehari ) 2. Janganlah gosok gigi selepas makan. ) 3. Basuh tangan sebelum dan selepas makan . ) 4. Selepas mandi, lap badan menggunakan tuala mandi. 5. Pakaian yang kotor jangan dicuci. ) 6. Kita hendaklah sentiasa memakai pakaian yang bersih. 7. Rambut hendaklah dicuci dengan syampu. 8. Tidak memakai kasut ketika bermain bola. ) 9. Tidak perlu mencuci tangan selepas menggunakan tandas. 10. Campakkan tuala mandi di atas lantai selepas digunakan. C) Labelkan pakaian tradisional di bawah.

( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ( ) ) )

TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai.

kerjasama

Tolak ansur

Hormat gembira yakin menghormati

b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain._____________________________________________________________________ 5._____________________________________________________________________ 4._____________________________________________________________________ 3._____________________________________________________________________ 2.______________________________________________________________________ . 1.

TAJUK: KEKELUARGAAN .

TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN .a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah.

1.a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai. karbohidrat Membina tubuh manusia . b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah.

lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah.2. Garam galian Tenaga simpanan 5. vitamin Membekalkan sumber tenaga 4. protein Menyihatkan tubuh badan 3. A Makan sedikit .

.B Makan dengan sederhana C Makan banyak D Makan lebih banyak A : ____________________________________ B : ____________________________________ C : ___________________________________ D : ____________________________________ TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN a) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan.

1.b) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. ________________________________________ 2. membunuh kematian mabuk alkohol kerosakan . ________________________________________ 3. ________________________________________ c) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. ________________________________________ 6. ________________________________________ 4. ________________________________________ 5.

otak dan buah pinggang. Mereka juga boleh melakukan salah laku jenayah seperti laku musnah dan ______________. mereka boleh mengakibatkan kemalangan. Jika orang yang mabuk itu memandu kenderaan atau mengendalikan mesin. Kemalangan ini juga boleh menyebabkan ________________. rokok jus oren tembikai dadah makanan ringan sayur-sayuran alkohol susu . Pengambilan alkohol secara berlebihan juga boleh menyebabkan _________________ organ dalaman seperti jantung.Pengambilan ______________ membawa kesan buruk kepada masyarakat. d) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul. Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan seseorang itu _____________.

_______________________ 2. ________________________ 4. ________________________ TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. ________________________ 3.Bahan yang merosakkan kesihatan 1. _______________________ 3. ________________________ 2. Wanie menghubungi bapanya apabila tertinggal bas . _______________________ 4. _______________________ Bahan yang baik untuk kesihatan 1. ____________________ 2. Wanie suka menegur orang yang tidak dikenali. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” 1.

_____________________ 3. ________________________ PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL.sewaktu balik dari sekolah. _______________________ 6. ______________________ 4. Wanie selalu bermain dengan kawan-kawannya sehingga lewat malam. Wanie tidak menerima sebarang pemberian dari orang yang tidak dikenalinya. ______________________ 5. . Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini.Wanie selalu mengingati pesan ibunya supaya tiak bermain di tempat yang merbahaya. Wanie meminta izin ibubapanya untuk pergi ke sekolah pada waktu petang . TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1.

Apakah aktiviti yang ditunjukkan dalam gambar ? A. Apakah haiwan yang suka melompat ? A. Burung B. Aneka pilihan jawapan. Skip D. Skip B. Katak 2. Pilih jawapan yang betul. Cicak C. Siput babi D. 1. Skip C.2. Skip mencapai awan mengelak rakan zig-zag setempat .

Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. __________________________ 2. berlari berenang tidur makan melompat skip bergalop 1. • Mendapat penyakit . ___________________________ 3.____________________________ 2. Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik. • Jantung • Jantung menjadi lebih sihat. ___________________________ 4. ___________________________ 5.3.

FLEKSIBILITI 1.telinga .TAJUK 2.Pilih jawapon yang betul 1. Anggota badan yang terlibat sesama kelenturan ialah A.

B.

tangan C. mata D. hidung 2. Badan orang tua biasanya bongkok seperti A. buluh B. sabut C. cicak kubin D. bayi 3. Berikut ialah aktiviti yang dapat meningkatkan fleksibiliti diri kecuali. A. B. C. D. Meleding berpasangan membelakangkan rakan. Membongkok sambil memegang bahu rakan. Mengepit dan menghulur bola dengan kaki. Menghantar dan menerima bola.

4. Anggota badan yang boleh dilentur ialah…… i. ii. iii. iv. tangan kaki jari hidung C. i dan iii D. i,ii,iii dan iv

A. i dan ii B. i, ii dan iii

2. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah.

Otot paha

Otot lengan

Otot betis

Otot bahagian belakang badan

3.Koordinasi TAJUK 3: Koordinasi Pilih Jawapon yang betul 1. Kebolehan menyelaraskan anggota-anggota badan secara melakukan pergerakan bermaksud A. fleksibiliti C. koordinasi B. regangan D. daya tahan kardiovaskular

2. Apakah anggota badan yang terlibat untuk melambung

bola ? A. Mulut B. Telinga C. Tangan D. Kaki 3. Alat yang digunakan untuk aktiviti menggolek ialah A. B. C. D. gelung rotan tali pundi kacang skital

4. Semasa menendang bola kita menggunakan anggota ... A. mata B. tangan C. kaki D. kepala

2. Padankan gambar di bawah.Kemudian, nyatakan anggota badan yang terlibat

Mata dengan tangan

D. C. A. dapat mengawal sistem peredaran darah dengan baik.Tajuk 4. 2. dapat mengelakkan kecederaan. dapat meregang otot dan kebebasan sendi untuk bergerak. dapat mengagak bola dengan tepat. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. B. Bagaimanakah burung bangau berdiri? . Apakah kepentingan imbangan kepada seseorang murid.

dirian B. Seorang budak lelaki terjatuh dari titi yang dilaluinya kerana dia hilang…… A. Dirian membengkokkan kedua-dua kaki G. Berikut ialah jenis-jenis pergerakan yang melibatkan imbangan kecuali…. Duduk 3. Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . dirian D. kepercayaan D. A. kesabaran 2. imbangan C. keyakinan B. dirian x Y bangau P 3. Dirian sebelah kaki E. Dirian kedua-dua kaki F.A.. dirian C.

berjongging 2. Berikut ialah aktiviti yang tdak memerlukan ketangkasan kecuali A. mengelecek bola B. melambung bola C. Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan . membaca buku D.Tajuk 5. Ketangkasan 1.

. Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. Koordinasi kekuatan kelenturan ketangkasan a. Merangkak dapat membina ……………………………. dapat dibina melalui aktiviti berskip. merangkak Kamal palang melepasi. b. Bergalop dapat membina ……………….. Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut. c. d. Aktiviti berskip boleh membina ………………………. 4. ………………….. …………………………………………………………………. .Menonton televisyen memerlukan ketangkasan Bermain ping pong memerlukan ketangkasan 3..

bola Aminah melambung melepasi halangan. …………………………………………………………………. 3. Berjalan Berguling Bangkit Tubi Berlari Melompat Merangkak Duduk Skip Setempat Dirian Bangau Tekan Tubi .. Kamala kacang ke dalam bakul melambung pundi ……………………………………………………………………. seperti kucing mengintip tikus merangkak Ah Seng. ……………………………………………………………………. …………………………………………………………………. Husna menggolek bola besar gelung rotan ke dalam …………………………………………………………………….Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor .2. hendak menerkam mangsanya seperti harimau Stephen ……………………………………………………………………… TP2: Kemahiran 1. dua rotan gelung Muthu melalui merangkak.. 4. 8. 5. 6. ……………………………………………………………………. 7. bergalop kuda seperti Norhayati..

_________________________________________ ._______________________ Aktiviti Bukan Lokomotor 1._______________________ 5.Aktiviti Lokomotor 1._______________________ 2._________________________________________ 4._________________________________________ 2.______________________ 3.______________________ 5._______________________ 4. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini. Manipulasi Alatan 1.______________________ 2. 1.______________________ 2._______________________ 3.______________________ 4._________________________________________ 3.

5._________________________________________ 2. 4. . 2. 3. Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1.

5. 2. Isikan tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah .2 Pendidikan Pergerakan 1.

2. Perhatikan pergerakan di bawah. .Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.

Lompat bintang Berdiri Merangkak Skip Mendekam Melepasi halangan Lompat bintang Ski p 3. Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai .

Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang Bergerak ke hadapan 3.Rekreasi dan Kesenggangan 1.Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah .

___________________________ 8. a._______________________________ 5._______________________________ 7._______________________________ 3.___________________________ 2. menghadap matahari b._______________________________ 9.______________________________ 2.7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 1.______________________________ 11. Kawasan air pasang ( ( ( ) ) ) .___________________________ 4.____________________________ 12. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah. kawasan yang terdedah kepada tanah runtuh c.____________________________ 10.___________________________ 6.

Kita sebelum masuk ke kolam renang membersihkan badan. Di tengah padang f. .. …………………………………………………………………. bawah pohon rimbun e. Permainan ……………………. 4. 1. darat D. ……………………………………………………………………………… 2. ……………………………………………………………………. ………………………………………………………………….Ayah dan Abu berkano gemar di hujung minggu. Hari Kemerdekaan sempena Penduduk Taman Seri Setia bergotong-royong. 3. Kawasan halaman rumah congkak adalah ( ( ( aktiviti ) ) ) reakreasi 3.d. udara F. Encik Lim melukis gemar pemandangan tasik di tepi. 5. Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan Aktiviti rekreasi ini. E. ………………………………………………………………. Susun semula ayat di bawah ini supaya menjadi ayat yang betul. air G.. tradisional 4.

gemar bermain congkak pada masa lapang Stephen. ……………………………………………………………………. kanakkanak hendaklah ……………………………………………….. Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan Membuat layang-layang Menangkap ikan Melukis mengumpul setem berkhemah menjual sate . 8. Diawasi oleh orang dewasa Semasa di kolam senang.6.…………………………… 7. Kita perlu orang menghormati pendapat lain. ……………………………………………………………………… 5.

KESUKANAN 3. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. ____________________________ 2.____________________________ TP3: Kesukanan 1. _______________________________ 4.____________________________ 4. Anna mendapat kecederaan apabila tidak memanaskan badan. Memanaskan badan dibuat supaya otot dan sendi bersedia melakukan aktiviti._______________________________ 2._______________________________ 3. ………… …………… . 1.Menoreh getah menangkap pencuri KESENGGANGAN 1. 2._______________________________ TP3. ____________________________ PEKERJAAN 1.

4. Semasa loceng amaran kebakaran berbunyi kita hendaklah keluar kelas serta-merta . 7. kita perlu tegakkan badan. …………. Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. 5. Semasa duduk di kerusi . 6. Semasa berjalan . . 2. kita perlu tundukkan kepala. Selepas senaman. …………… …………. …………. Mematuhi langkah-langkah keselamatan semasa bermain tidak digalakkan. kita tidak melakukan pergerakan menyejukkan badan. Padang adalah tempat yang paling sesuai untuk aktiviti bersukan. 8..3. …………. ………….

Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah .3.

4. Gambar-gambar di bawah menunjukkan beberapa isu dalam Kelas Pendidikan Jasmani.Nyatakan bagaimana kamu dapat .

Kemudian lengkapkan jawapan pada .5. Lihat gambar di bawah.

6.ruang teka silang kata. MELENGKAPKAN AYAT .

Pengunjung tempat-tempat rekreasi hendaklah sentiasa …………………. b. Namakan aktiviti yang memulakan senaman ? a. kita mesti melakukan pergerakan ………………….Mengapakah anda perlu mematuhi arahan guru ? H. c. Pilih jawapan yang betul 1. Melompat sesuka hati Belari pantas Duduk berehat Memanaskan badan perlu kita lakukan sebelum 3. mesti melakukan d. c. ayat-ayat berikut dengan otot perkataan-perkataan sendi Menyejukkan badan memanaskan a. memuaskan hati K. Selepas bersenam . kita pergerakan …………… badan. Memanaskan badan dibuat supaya ………………… dan otot bersedia melakukan aktiviti senaman. bersukaria J. badan. bergaya 2.Lengkapkan yang diberi. d. Aktiviti memanaskan badan adalah perlu untuk meregangkan ……… … badan. b. untuk keselamatan diri I. 7. Sebelum bersenam.yang ditetapkan supaya dapat mengelak kemalangan ? .

malam B. pagi D.memanaskan B.Melanggar peraturan keselamatan B.Mengotorkan tempat awam 4.menegakkan 6. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah.mengilas C.Mematuhi peraturan keselamatan C. badan A. tengah hari C.A.Merosak kemudahan awam D.Waktu rehat B. subuh 5. Masa yang paling sesuai untuk bersenam ialah waktu A.menyejukkan D.kebakaran D. Selepas bersenam kita …………………. .waktu masuk ke kelas mesti melakukan pergerakan 8.Waktu bermain C. Loceng kecemasan berbunyi menandakan A.

Mancis api perlu diletakkan ditempat yang tidak boleh dicapai oleh ……………. kanak-kanak. 6. Kita boleh meletakkan kenderaan di kawasan pili bomba . . Aktiviti mendaki bukit adalah salah satu rekreasi di luar sekolah ……………. …………….. ……………. Semua alat-alat elektrik hendaklah diletakkan di merata-rata tempat. ………… 2. anggota badan.. Semasa berbasikal kita hendaklah mengayuh dengan laju . 7. di jalan . raya. 8. Kita boleh menunggang basikal sesuka hati …………… 4.1. Kebakaran boleh meragut nyawa dan mencacatkan ……………. Tayar basikal yang licin selamat untuk digunakan bila hari hujan. 5. …………… 3.

...... kita hendaklah ……………..... dan khemah adalah antara peralatan …………………..... d.. g..Apabila berkawan. Pinggan.. kebakaran.. Basikal perlu ……………. adalah c....... e. menghadapi kesusahan.... perlu dicuci... f. Selepas melakukan hendaklah ………………… badan. memegang alatan elektrik.9. ditempat awam. Kita perlu ………..mangkuk yang sudah …………….. perlu dihubungi jika berlaku dilarang b.. Cangkul ...... h. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat yang sesuai.. berikut dengan perkataan-perkataan a.. .. orang lain yang apabila diletakkan kita aktiviti bersenam. antara satu sama lain. parang... ………………….... Tangan yang ….

10._________________________________________ 4. Di tepi pantai Landasan kereta api Di halaman rumah Taman kanak-kanak Di tepi longkang Kawasan pembinaan 1. ________________________________________ 2._________________________________________ . Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain._________________________________________ 3.

syampu 2. stoking B. ubat gigi 3. Tajuk: Kesihatan Diri A. X 7. X 10. baju gaun 7. 1. X 5. _/ 2. sejadah 9. _/ 3. Namakan alatan kebersihan diri di bawah. kasut/selipar 10. Samfu Baju Melayu Ceongsam jippa Baju Kurung . sabun mandi 5. X 4. _/ 8. X Labelkan pakaian tradisional di bawah ngepan Basaan kau / basaan tandu Sari C. _/ 6. baju kemeja 6.SKEMA JAWAPAN PENDIDIKAN KESIHATAN 1. Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik. kain pelikat 8. _/ 9. 1. berus gigi 4.

2. 3.TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai. kerjasama Timbang rasa Hormat menghormati yakin gembira b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain. 5. TAJUK: KEKELUARGAAN . mengejek orang biadap mementingkan diri sendiri sombong kedekut Jawapan yang difikirkan sesuai. 1. 4. 6.

karbohidrat Membina tubuh manusia . 3. 6. 1.a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah. 4. 5. 2. 7. b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah. datuk nenek bapa ibu abang kakak adik TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai.

gandum dan ubi-ubian.kekacang.daging. D : Beras.susu dan hasil tenusu. A : Lemak. minyak. TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN e) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan.gula B : Ikan. .protein Menyihatkan tubuh badan vitamin Membekalkan sumber tenaga Garam galian Tenaga simpanan lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah. C : Buah-buahan dan sayur-sayuran.

3. arak 3. Bahan yang merosakkan kesihatan 1. makanan ringan 1. 3. 1. 3. 4. dadah 4.alkohol 2. Bahan yang baik untuk kesihatan tembikai jus oren. susu TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. sayur-sayuran. sakit kepala batuk sakit mata barah paru-paru keguguran g) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul.1. 4. 4. 2. 2. 5. dadah f) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” . alkohol mabuk kematian membunuh kerosakan h) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul. 1. rokok 2. rokok 3. 5. 2.

Fleksibiliti Pilih jawapan yang betul 1. Betul PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL. B . melompat 4. bergalop . Betul 4. Salah 6. Salah 2. A 2. Skip secara individu Skip satu kaki Skip secara bersilang 2. Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini. B 2. • Jantung menjadi lebih sihat. berlari 2. Aneka pilihan jawapan.. Pilih jawapan yang betul. B 3. 1.1. berenang 5. skip 3. D 3. Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik. 2. TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1. Betul 3. 1. D D. Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. Betul 5.

otot lengan 2. Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . C 3. C 5.3. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. Otot betis 4.Koordinasi Pilih jawapan yang betul 1. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah. A 4.Kemudian. A. C 2. otot bahagian belakang badan 3. nyatakan anggota badan yang terlibat Mata dengan kaki Mata dengan tangan Mata dengan tangan Mata dengan tangan 4. A 3. otot paha 3. 1. Padankan gambar di bawah. D 4. B 5. 2.

2.X X _/ _/ 5. Ketangkasan 1. Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah . A.

Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut. Koordinasi a. c. kelenturan Koordinasi Ketangkasan Kekuatan kekuatan kelenturan ketangkasan . d.Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan _/ Menonton televisyen memerlukan ketangkasan X Bermain ping pong memerlukan _/ ketangkasan 3. b.

Muthu merangkak melalui dua gelung rotan. 6. 5.Berguling Aktiviti Bukan Lokomotor 1.Merangkak 5.Duduk 3. Kamal merangkak melepasi palang.Bangkit Tubi 4. Ah Seng merangkak seperti kucing mengintip tikus 4.Dirian Bangau 2. Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor .Berlari 3. Norhayati bergalop seperti kuda.4 Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1.Tekan Tubi 5.Berjalan 2. Stephen hendak menerkam mangsanya seperti harimau. Aminah melambung bola melepasi halangan. 5.Skip setempat. Kamala melambung pundi kacang ke dalam bakul 8. 2. 3. . Husna menggolek bola besar ke dalam gelung rotan. 7. Aktiviti Lokomotor 1.Melompat 4.

padang 2. padang 5. Gambar 2.melambung 4. Perhatikan pergerakan di bawah.menanduk 6.2.mengelecek 2. Gambar 1 – Gabungan bentuk 2 – Bergerak ke hadapan. . 1.Penaikan dari lantai 2. gelanggang 3. 3 – Formasi dalam kumpulan 4. meleret 5. gelanggang 4. Gambar 4. Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1. mana-mana jawapan yang sesuai 2. Isi tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah 1.Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.menendang 3.2 Pendidikan Pergerakan 1. Gambar 3. padang 2. 1. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini. Lompat bintang. Manipulasi Alatan 1.

Sudu. Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang 3. x f. 7. Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah. _/ c.Baju 2. x . Seluar 4. Khemah 6. Pinggan 5. Bekas air 3. Kasut Bergerak ke hadapan 1. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah. Sikat 12. x e.Rekreasi dan Kesenggangan 1. Tikar 8.D b. 3.2. Berus gigi dan ubat gigi 11.garpu dan pisau 9. _/ 3. _/ d. Lampu suluh 2. Gelas 10. Melepasi halangan Merangkak Berdiri Skip 3. 4. a. 5.

menangkap pencuri TP3.membuat layang-layang 2. Semasa di kolam senang.Melukis 3. 2. bergotong-royong sempena 5. Kita perlu menghormati pendapat lain orang. Encik Lim melukis gemar pemandangan di tepi tasik.mengumpul stem 4. kanak-kanak hendaklah diawasi oleh orang dewasa.KESUKANAN 1._menjual sate 3. 4.4. 3.Berkhemah PEKERJAAN 1 menangkap ikan 2. Penduduk Taman Seri Setia Hari Kemerdekaan. 6. 7. Kita membersihkan badan sebelum masuk ke kolam renang. BETUL ATAU SALAH . Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan KESENGGANGAN 1. 8. Susun semula ayat di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. Aktiviti rekreasi ini Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan . menoreh getah 4. Pada masa lapang Stephen gemar bermain congkak 3.Ayah dan Abu gemar berkano pada hujung minggu.

_/ 4. SALAH 2.Berehat di bilik rawatan. Memakai tali pinggang keselamatan.Bersihkan diri . 2.Dapatkan rawatan daripada doctor.Sediakan baju yang bersih di sekolah. BETUL 7. _/ 3.Bawa pakaian lain. .Nyatakan mengatasinya di bawah menunjukkan dalam Kelas Pendidikan bagaimana kamu dapat 1. 3. Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah 1. . Tidak membawa baju sukan. Memakai tali pinggang keselamatan 2. .Gambar-gambar beberapa isu Jasmani. . x 2. BETUL 6. Pakaian kotor. BETUL 2. Diawasi oleh orang dewasa 6. 1. 4.Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. BETUL 4. BETUL 8. . Diawasi oleh orang dewasa. Kurang sihat . 5. 3. _/ 3. Memakai tali pinggang keselamatan 4. Diawasi oleh orang dewasa. 1.Sediakan rak simpanan di bilik. SALAH 5. BETUL 3.

Baik pulih 5. 8.Kemudian lengkapkan jawapan pada ruang teka silang kata. 1. b.4. bomba b. Lihat gambar di bawah. Memanaskan badan.D 3. .C 6. ARAHAN 4. 7. menyejukkan f. basah e. SALAH 4. BETUL 5. SALAH 3.Laporkan pada guru.A 2. BETUL SALAH BETUL SALAH 9. IKRAR 2. 7. a. perkhemahan . menyejukkan badan d.C 8. Alatan rosak . Sendi C.B 4. otot. 1. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang sesuai. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang diberi. GEMBIRA 6. 6. BANTU 3.C 5. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. SOALAN OBJEKTIF 1. SALAH 2. a.

Menolong/membantu h. 3. 4. dikunci g. Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain.c. berbaik 10. Di tepi pantai Landasan kereta api Di tepi longkang Kawasan pembinaan . 1. digunakan d. 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful