P. 1
CONTOH SOALAN PJ PK TAHUN 32

CONTOH SOALAN PJ PK TAHUN 32

|Views: 11,995|Likes:
Published by Juhana Mahat Ana

More info:

Published by: Juhana Mahat Ana on Feb 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2015

pdf

text

original

CONTOH SOALAN PJ PK TAHUN 3 SOALAN MENGIKUT TOPIK TUNJANG 1: KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA TAJUK 1 : KESIHATAN DIRI a) Namakan

alatan kebersihan diri di bawah.

1.________________________ 3. ________________________ 5. ________________________ 7. ________________________ 9. ________________________

2. _________________________ 4. _________________________ 6. ________________________ 8. _________________________ 10. _________________________

B) Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik.

1. Kita mesti memberus gigI sekurang-kurangnya dua kali sehari ) 2. Janganlah gosok gigi selepas makan. ) 3. Basuh tangan sebelum dan selepas makan . ) 4. Selepas mandi, lap badan menggunakan tuala mandi. 5. Pakaian yang kotor jangan dicuci. ) 6. Kita hendaklah sentiasa memakai pakaian yang bersih. 7. Rambut hendaklah dicuci dengan syampu. 8. Tidak memakai kasut ketika bermain bola. ) 9. Tidak perlu mencuci tangan selepas menggunakan tandas. 10. Campakkan tuala mandi di atas lantai selepas digunakan. C) Labelkan pakaian tradisional di bawah.

( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ( ) ) )

TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai.

kerjasama

Tolak ansur

Hormat gembira yakin menghormati

_____________________________________________________________________ 5.______________________________________________________________________ ._____________________________________________________________________ 3._____________________________________________________________________ 2.b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain._____________________________________________________________________ 4. 1.

TAJUK: KEKELUARGAAN .

TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN .a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah.

karbohidrat Membina tubuh manusia .a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai. b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah. 1.

lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah. vitamin Membekalkan sumber tenaga 4. Garam galian Tenaga simpanan 5.2. A Makan sedikit . protein Menyihatkan tubuh badan 3.

.B Makan dengan sederhana C Makan banyak D Makan lebih banyak A : ____________________________________ B : ____________________________________ C : ___________________________________ D : ____________________________________ TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN a) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan.

________________________________________ 2. ________________________________________ 6. ________________________________________ c) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul.b) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. ________________________________________ 5. 1. membunuh kematian mabuk alkohol kerosakan . ________________________________________ 4. ________________________________________ 3.

Pengambilan alkohol secara berlebihan juga boleh menyebabkan _________________ organ dalaman seperti jantung. Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan seseorang itu _____________. Mereka juga boleh melakukan salah laku jenayah seperti laku musnah dan ______________.Pengambilan ______________ membawa kesan buruk kepada masyarakat. otak dan buah pinggang. Jika orang yang mabuk itu memandu kenderaan atau mengendalikan mesin. rokok jus oren tembikai dadah makanan ringan sayur-sayuran alkohol susu . Kemalangan ini juga boleh menyebabkan ________________. d) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul. mereka boleh mengakibatkan kemalangan.

Bahan yang merosakkan kesihatan 1. ____________________ 2. ________________________ TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. _______________________ 4. _______________________ 3. ________________________ 2. ________________________ 3._______________________ 2. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” 1. _______________________ Bahan yang baik untuk kesihatan 1. ________________________ 4. Wanie suka menegur orang yang tidak dikenali. Wanie menghubungi bapanya apabila tertinggal bas .

TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1. Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini. _______________________ 6.sewaktu balik dari sekolah. ______________________ 5. Wanie meminta izin ibubapanya untuk pergi ke sekolah pada waktu petang .Wanie selalu mengingati pesan ibunya supaya tiak bermain di tempat yang merbahaya. Wanie selalu bermain dengan kawan-kawannya sehingga lewat malam. _____________________ 3. ________________________ PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL. ______________________ 4. Wanie tidak menerima sebarang pemberian dari orang yang tidak dikenalinya. .

Siput babi D. Aneka pilihan jawapan. Apakah haiwan yang suka melompat ? A.2. Skip D. Skip C. Apakah aktiviti yang ditunjukkan dalam gambar ? A. Skip mencapai awan mengelak rakan zig-zag setempat . Pilih jawapan yang betul. Cicak C. Skip B. Katak 2. 1. Burung B.

berlari berenang tidur makan melompat skip bergalop 1. • Mendapat penyakit . ___________________________ 4. • Jantung • Jantung menjadi lebih sihat. ___________________________ 5. Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik. __________________________ 2. Isi jawapan dalam ruang yang disediakan.____________________________ 2.3. ___________________________ 3.

telinga . Anggota badan yang terlibat sesama kelenturan ialah A.Pilih jawapon yang betul 1.TAJUK 2. FLEKSIBILITI 1.

B.

tangan C. mata D. hidung 2. Badan orang tua biasanya bongkok seperti A. buluh B. sabut C. cicak kubin D. bayi 3. Berikut ialah aktiviti yang dapat meningkatkan fleksibiliti diri kecuali. A. B. C. D. Meleding berpasangan membelakangkan rakan. Membongkok sambil memegang bahu rakan. Mengepit dan menghulur bola dengan kaki. Menghantar dan menerima bola.

4. Anggota badan yang boleh dilentur ialah…… i. ii. iii. iv. tangan kaki jari hidung C. i dan iii D. i,ii,iii dan iv

A. i dan ii B. i, ii dan iii

2. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah.

Otot paha

Otot lengan

Otot betis

Otot bahagian belakang badan

3.Koordinasi TAJUK 3: Koordinasi Pilih Jawapon yang betul 1. Kebolehan menyelaraskan anggota-anggota badan secara melakukan pergerakan bermaksud A. fleksibiliti C. koordinasi B. regangan D. daya tahan kardiovaskular

2. Apakah anggota badan yang terlibat untuk melambung

bola ? A. Mulut B. Telinga C. Tangan D. Kaki 3. Alat yang digunakan untuk aktiviti menggolek ialah A. B. C. D. gelung rotan tali pundi kacang skital

4. Semasa menendang bola kita menggunakan anggota ... A. mata B. tangan C. kaki D. kepala

2. Padankan gambar di bawah.Kemudian, nyatakan anggota badan yang terlibat

Mata dengan tangan

Bagaimanakah burung bangau berdiri? .Tajuk 4. dapat mengelakkan kecederaan. Apakah kepentingan imbangan kepada seseorang murid. A. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. dapat meregang otot dan kebebasan sendi untuk bergerak. dapat mengagak bola dengan tepat. B. C. D. 2. dapat mengawal sistem peredaran darah dengan baik.

dirian x Y bangau P 3. dirian C.. kesabaran 2. kepercayaan D. Dirian kedua-dua kaki F. Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . Seorang budak lelaki terjatuh dari titi yang dilaluinya kerana dia hilang…… A. A. dirian D. dirian B. keyakinan B. Dirian sebelah kaki E. Duduk 3. Berikut ialah jenis-jenis pergerakan yang melibatkan imbangan kecuali…. imbangan C.A. Dirian membengkokkan kedua-dua kaki G.

membaca buku D. mengelecek bola B. Ketangkasan 1. berjongging 2. Berikut ialah aktiviti yang tdak memerlukan ketangkasan kecuali A. Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan . melambung bola C.Tajuk 5.

4. …………………………………………………………………. Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut. Aktiviti berskip boleh membina ………………………. Merangkak dapat membina ……………………………. Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. b. dapat dibina melalui aktiviti berskip.. d. Bergalop dapat membina ………………. …………………. merangkak Kamal palang melepasi... Koordinasi kekuatan kelenturan ketangkasan a.Menonton televisyen memerlukan ketangkasan Bermain ping pong memerlukan ketangkasan 3. .. c.

…………………………………………………………………. 5.. 7. Berjalan Berguling Bangkit Tubi Berlari Melompat Merangkak Duduk Skip Setempat Dirian Bangau Tekan Tubi .2. ……………………………………………………………………. dua rotan gelung Muthu melalui merangkak. Husna menggolek bola besar gelung rotan ke dalam ……………………………………………………………………. Kamala kacang ke dalam bakul melambung pundi …………………………………………………………………….. 3.. …………………………………………………………………. bergalop kuda seperti Norhayati. 8. bola Aminah melambung melepasi halangan. seperti kucing mengintip tikus merangkak Ah Seng.Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor . 4. 6. ……………………………………………………………………. hendak menerkam mangsanya seperti harimau Stephen ……………………………………………………………………… TP2: Kemahiran 1.

______________________ 5._________________________________________ 4._______________________ 5.______________________ 4. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini._______________________ 4.______________________ 3. 1.______________________ 2.______________________ 2._______________________ 2._________________________________________ 2. Manipulasi Alatan 1.Aktiviti Lokomotor 1._________________________________________ 3._________________________________________ ._______________________ Aktiviti Bukan Lokomotor 1._______________________ 3.

5. 2. 3. Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1. . 4._________________________________________ 2.

2 Pendidikan Pergerakan 1. Isikan tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah . 2.5.

. Perhatikan pergerakan di bawah.2.Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.

Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai .Lompat bintang Berdiri Merangkak Skip Mendekam Melepasi halangan Lompat bintang Ski p 3.

Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang Bergerak ke hadapan 3.Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah .Rekreasi dan Kesenggangan 1.

menghadap matahari b. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah.___________________________ 2. kawasan yang terdedah kepada tanah runtuh c. a.7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 1._______________________________ 9._______________________________ 5._______________________________ 3. Kawasan air pasang ( ( ( ) ) ) .______________________________ 11.___________________________ 6.____________________________ 12.______________________________ 2._______________________________ 7.___________________________ 4.___________________________ 8.____________________________ 10.

……………………………………………………………………………… 2. 1.. …………………………………………………………………. Kawasan halaman rumah congkak adalah ( ( ( aktiviti ) ) ) reakreasi 3. bawah pohon rimbun e. Susun semula ayat di bawah ini supaya menjadi ayat yang betul. darat D. ……………………………………………………………………. . Permainan ……………………. udara F. Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan Aktiviti rekreasi ini. ………………………………………………………………. 3. …………………………………………………………………. tradisional 4. E. Encik Lim melukis gemar pemandangan tasik di tepi. 4.Kita sebelum masuk ke kolam renang membersihkan badan. Hari Kemerdekaan sempena Penduduk Taman Seri Setia bergotong-royong..Ayah dan Abu berkano gemar di hujung minggu. 5.d. air G. Di tengah padang f.

……………………………………………………………………. Diawasi oleh orang dewasa Semasa di kolam senang.…………………………… 7. kanakkanak hendaklah ………………………………………………. 8. gemar bermain congkak pada masa lapang Stephen. Kita perlu orang menghormati pendapat lain. ……………………………………………………………………… 5..6. Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan Membuat layang-layang Menangkap ikan Melukis mengumpul setem berkhemah menjual sate .

Anna mendapat kecederaan apabila tidak memanaskan badan. Memanaskan badan dibuat supaya otot dan sendi bersedia melakukan aktiviti. 1.KESUKANAN 3. ____________________________ PEKERJAAN 1._______________________________ TP3.____________________________ TP3: Kesukanan 1. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. _______________________________ 4._______________________________ 3.Menoreh getah menangkap pencuri KESENGGANGAN 1._______________________________ 2. ____________________________ 2. 2.____________________________ 4. ………… …………… .

Semasa duduk di kerusi . kita perlu tegakkan badan. 7. Mematuhi langkah-langkah keselamatan semasa bermain tidak digalakkan. . Semasa loceng amaran kebakaran berbunyi kita hendaklah keluar kelas serta-merta . kita tidak melakukan pergerakan menyejukkan badan.. Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. 6. …………. …………… …………. 8. …………. 4.3. …………. 5. Selepas senaman. 2. kita perlu tundukkan kepala. Semasa berjalan . Padang adalah tempat yang paling sesuai untuk aktiviti bersukan. ………….

Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah .3.

4.Nyatakan bagaimana kamu dapat . Gambar-gambar di bawah menunjukkan beberapa isu dalam Kelas Pendidikan Jasmani.

Kemudian lengkapkan jawapan pada . Lihat gambar di bawah.5.

MELENGKAPKAN AYAT .ruang teka silang kata. 6.

bersukaria J. c. kita pergerakan …………… badan. bergaya 2. d. mesti melakukan d. Melompat sesuka hati Belari pantas Duduk berehat Memanaskan badan perlu kita lakukan sebelum 3. b. Sebelum bersenam. badan. kita mesti melakukan pergerakan …………………. 7.yang ditetapkan supaya dapat mengelak kemalangan ? . c.Lengkapkan yang diberi. Aktiviti memanaskan badan adalah perlu untuk meregangkan ……… … badan. Selepas bersenam . memuaskan hati K. b. Namakan aktiviti yang memulakan senaman ? a. Pilih jawapan yang betul 1. ayat-ayat berikut dengan otot perkataan-perkataan sendi Menyejukkan badan memanaskan a. Pengunjung tempat-tempat rekreasi hendaklah sentiasa …………………. untuk keselamatan diri I. Memanaskan badan dibuat supaya ………………… dan otot bersedia melakukan aktiviti senaman.Mengapakah anda perlu mematuhi arahan guru ? H.

A. .menyejukkan D.kebakaran D. tengah hari C.waktu masuk ke kelas mesti melakukan pergerakan 8. Loceng kecemasan berbunyi menandakan A.Merosak kemudahan awam D.mengilas C.Waktu rehat B. pagi D. Masa yang paling sesuai untuk bersenam ialah waktu A. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. Selepas bersenam kita …………………. subuh 5.Melanggar peraturan keselamatan B.malam B.Waktu bermain C.menegakkan 6.Mengotorkan tempat awam 4. badan A.Mematuhi peraturan keselamatan C.memanaskan B.

1. Mancis api perlu diletakkan ditempat yang tidak boleh dicapai oleh ……………. Semasa berbasikal kita hendaklah mengayuh dengan laju .. Tayar basikal yang licin selamat untuk digunakan bila hari hujan. ………… 2. Kebakaran boleh meragut nyawa dan mencacatkan …………….. ……………. 6. anggota badan. Kita boleh meletakkan kenderaan di kawasan pili bomba . 5. 8. ……………. Kita boleh menunggang basikal sesuka hati …………… 4. . raya. 7. di jalan . …………… 3. Aktiviti mendaki bukit adalah salah satu rekreasi di luar sekolah ……………. Semua alat-alat elektrik hendaklah diletakkan di merata-rata tempat. kanak-kanak.

………………….9.. perlu dicuci. Kita perlu ……….... parang...... perlu dihubungi jika berlaku dilarang b. Cangkul ..mangkuk yang sudah ……………. adalah c.... dan khemah adalah antara peralatan …………………. kebakaran. berikut dengan perkataan-perkataan a........ Pinggan... memegang alatan elektrik.. h..... Basikal perlu …………….. antara satu sama lain... d..... menghadapi kesusahan... orang lain yang apabila diletakkan kita aktiviti bersenam.. Tangan yang ….... ditempat awam. . Selepas melakukan hendaklah ………………… badan. g... f.Apabila berkawan... MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat yang sesuai. e.. kita hendaklah …………….

Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain._________________________________________ 3. Di tepi pantai Landasan kereta api Di halaman rumah Taman kanak-kanak Di tepi longkang Kawasan pembinaan 1.10._________________________________________ 4._________________________________________ . ________________________________________ 2.

_/ 3. X 4. X Labelkan pakaian tradisional di bawah ngepan Basaan kau / basaan tandu Sari C. 1. _/ 6. sejadah 9. Tajuk: Kesihatan Diri A. berus gigi 4. ubat gigi 3. kain pelikat 8. 1. _/ 8. Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik. _/ 9. X 5. X 10. baju gaun 7.SKEMA JAWAPAN PENDIDIKAN KESIHATAN 1. baju kemeja 6. sabun mandi 5. Samfu Baju Melayu Ceongsam jippa Baju Kurung . stoking B. _/ 2. kasut/selipar 10. X 7. Namakan alatan kebersihan diri di bawah.syampu 2.

kerjasama Timbang rasa Hormat menghormati yakin gembira b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain. TAJUK: KEKELUARGAAN . 6. mengejek orang biadap mementingkan diri sendiri sombong kedekut Jawapan yang difikirkan sesuai.TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai. 2. 1. 3. 5. 4.

5. 7. datuk nenek bapa ibu abang kakak adik TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai. karbohidrat Membina tubuh manusia . 6.a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah. 4. 1. b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah. 2. 3.

TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN e) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan.susu dan hasil tenusu.daging.kekacang.protein Menyihatkan tubuh badan vitamin Membekalkan sumber tenaga Garam galian Tenaga simpanan lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah. . minyak. D : Beras. C : Buah-buahan dan sayur-sayuran.gandum dan ubi-ubian.gula B : Ikan. A : Lemak.

3.alkohol 2. dadah f) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. rokok 3. 4. dadah 4. 5. 4. 2. 3. 1. susu TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” . sayur-sayuran. Bahan yang baik untuk kesihatan tembikai jus oren. rokok 2. makanan ringan 1. 5. sakit kepala batuk sakit mata barah paru-paru keguguran g) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. 1. alkohol mabuk kematian membunuh kerosakan h) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul.1. 2. arak 3. Bahan yang merosakkan kesihatan 1. 2. 3. 4.

Salah 2. Aneka pilihan jawapan. berlari 2. • Jantung menjadi lebih sihat. B 2. Betul 5. 1. D 3. Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini. Betul 3. A 2. D D. 1. B . Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik. Salah 6. Betul PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL.. Fleksibiliti Pilih jawapan yang betul 1. B 3. skip 3. Betul 4. bergalop . berenang 5. 2. Pilih jawapan yang betul. melompat 4.1. TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1. Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. Skip secara individu Skip satu kaki Skip secara bersilang 2.

otot bahagian belakang badan 3.Koordinasi Pilih jawapan yang betul 1. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. Otot betis 4.Kemudian. A. Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . A 4. nyatakan anggota badan yang terlibat Mata dengan kaki Mata dengan tangan Mata dengan tangan Mata dengan tangan 4. 2. Padankan gambar di bawah. C 2. A 3. C 5.3. otot paha 3. 1. D 4. otot lengan 2. B 5. C 3. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah.

Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah .X X _/ _/ 5. A. 2. Ketangkasan 1.

Koordinasi a. kelenturan Koordinasi Ketangkasan Kekuatan kekuatan kelenturan ketangkasan .Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan _/ Menonton televisyen memerlukan ketangkasan X Bermain ping pong memerlukan _/ ketangkasan 3. b. c. d.Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut.

Norhayati bergalop seperti kuda. 5. 5.Dirian Bangau 2. Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor . Kamala melambung pundi kacang ke dalam bakul 8.Melompat 4. Husna menggolek bola besar ke dalam gelung rotan.4 Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. 2. Stephen hendak menerkam mangsanya seperti harimau. 6. Aktiviti Lokomotor 1. Ah Seng merangkak seperti kucing mengintip tikus 4. Kamal merangkak melepasi palang. Aminah melambung bola melepasi halangan. .Berjalan 2. 7.Berlari 3. Muthu merangkak melalui dua gelung rotan.Tekan Tubi 5.Bangkit Tubi 4.Skip setempat.Berguling Aktiviti Bukan Lokomotor 1. 3.Merangkak 5.Duduk 3.

Gambar 3. 1. . Manipulasi Alatan 1.melambung 4.Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. 1. mana-mana jawapan yang sesuai 2.2. Lompat bintang.menanduk 6. Perhatikan pergerakan di bawah. 3 – Formasi dalam kumpulan 4. Isi tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah 1. gelanggang 3. Gambar 4.Penaikan dari lantai 2. padang 2. gelanggang 4. Gambar 1 – Gabungan bentuk 2 – Bergerak ke hadapan.2 Pendidikan Pergerakan 1.menendang 3. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini.mengelecek 2. Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1. padang 2. padang 5. Gambar 2. meleret 5.

Sudu.2. Sikat 12. Berus gigi dan ubat gigi 11. 5. Bekas air 3. Pinggan 5. Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah. Lampu suluh 2. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah. x f.D b. 4.Rekreasi dan Kesenggangan 1. _/ 3. _/ c. x e. Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang 3. Kasut Bergerak ke hadapan 1. Gelas 10. 7. _/ d. Melepasi halangan Merangkak Berdiri Skip 3.Baju 2.garpu dan pisau 9. Khemah 6. 3. Seluar 4. x . Tikar 8. a.

3. Susun semula ayat di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. Aktiviti rekreasi ini Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan . Kita membersihkan badan sebelum masuk ke kolam renang._menjual sate 3.Berkhemah PEKERJAAN 1 menangkap ikan 2.mengumpul stem 4. BETUL ATAU SALAH . 7. Pada masa lapang Stephen gemar bermain congkak 3. menoreh getah 4.Ayah dan Abu gemar berkano pada hujung minggu.Melukis 3. bergotong-royong sempena 5. 8.4. 4. 6. Penduduk Taman Seri Setia Hari Kemerdekaan. Encik Lim melukis gemar pemandangan di tepi tasik. kanak-kanak hendaklah diawasi oleh orang dewasa. Kita perlu menghormati pendapat lain orang. 2. menangkap pencuri TP3. Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan KESENGGANGAN 1. Semasa di kolam senang.KESUKANAN 1.membuat layang-layang 2.

Pakaian kotor. Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah 1. 3. BETUL 7. _/ 3.Nyatakan mengatasinya di bawah menunjukkan dalam Kelas Pendidikan bagaimana kamu dapat 1. . Tidak membawa baju sukan. BETUL 3.Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. BETUL 4. Diawasi oleh orang dewasa. BETUL 8. . BETUL 6. 3. Memakai tali pinggang keselamatan 4. _/ 3. _/ 4. 2. Diawasi oleh orang dewasa 6. Kurang sihat . 4.Sediakan baju yang bersih di sekolah. x 2.Gambar-gambar beberapa isu Jasmani. . SALAH 2. 1. . . Memakai tali pinggang keselamatan.Bawa pakaian lain. SALAH 5. Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. BETUL 2.Dapatkan rawatan daripada doctor.Sediakan rak simpanan di bilik.Bersihkan diri . 1. Diawasi oleh orang dewasa.Berehat di bilik rawatan. Memakai tali pinggang keselamatan 2. 5.

MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang sesuai.C 8. 1. ARAHAN 4. . BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. menyejukkan badan d. SOALAN OBJEKTIF 1. bomba b.A 2. BETUL SALAH BETUL SALAH 9. SALAH 3. SALAH 4.4. menyejukkan f. Sendi C. 1. Lihat gambar di bawah. 7.D 3. 7. 8. a. BANTU 3. 6. basah e.C 5. GEMBIRA 6.Baik pulih 5.C 6. otot.Kemudian lengkapkan jawapan pada ruang teka silang kata. b. IKRAR 2.B 4. Alatan rosak . MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang diberi.Laporkan pada guru. perkhemahan . BETUL 5. Memanaskan badan. SALAH 2. a.

1.c. Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain. 3. Menolong/membantu h. Di tepi pantai Landasan kereta api Di tepi longkang Kawasan pembinaan . dikunci g. 2. digunakan d. 4. berbaik 10.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->