TINGKATAN 4 TAJUK 3: VARIASI DAN KETURUNAN 3.

1 Pembahagian sel

Kromosom

o Struktur bebenang halus yang wujud dalam nucleus sel tumbuhan dan sel haiwan o Terdiri daripada DNA o Wujud berpasangan kecuali dalam sel pembiakan

Gen

o o o o

Bahan baka dalam kromosom yang membawa maklumat genetic Terdiri dari DNA Tersusun disepanjang kromosom Fungsi: membawa ciri-ciri keturunan

Gambarajah Mitosis 

Proses pembahagian sel untuk menghasilkan sel baru yang mempunyai bilangan kromosom sama dengan sel induk Berlaku dalam sel soma (semua sel dalam badan kecuali pada sel di organ pembiakan) Satu sel induk menghasilkan 2 sel anak Bagi tumbuhan berlaku di hujung pucuktisu cambium dan hujung akar Kepentingan: a) Menghasilkan sel-sel baru untuk pertumbuhan dan menggantikan sel -sel yang mati/rosak b) Menjamin sel anak mempunyai sifat yang sama sama dengan sel induk c) Membolehkan organisma menjalankan pembiakan aseks dan vegetative
Nota: Pembiakan aseks- cth pertunasan dan pembelahan dedua manakala pem biakan vegetative cthnya rizom, batang rayap, umbisi, anak pokok

Meiosis
Proses pe se untuk membentuk gamet (se anak) dengan bilangan kromosom dalam gamet diseparuhkan Berlaku dalam sel organ pembiakan Organisma Haiwan tumbuhan Jantan betina Jantan betina estis ovari anter Ovary

Ciri

Organ pembiakan Gamet Sperma ovum debunga ovul Satu sel induk menghasilkan 4 sel anak Pindah silang: Berlaku semasa meiosis Berlaku semasa pasangan kromosom tersusun di satah khatulistiwa sel Bahan genetic daripada satu kromatid satu kromosom bertukar dengan bahan genetic kromosom yang lain Menyebabkan variasi genetic berlaku. Gambarajah Kepent n gan: 

Proses yang menghasilkan gamet Bilangan kromosom dalam gamet separuh daripada bilangan kromosom dalam sel induk.

§

§ ¦ ¢¥¤¢£ ¢¡  ¨

©

Menghasilkan sel gamet sel baru          . Tujuan: memastikan zigot yang terhasil selepas persenyawaan mempunyai bilangan kromosom yang sama dengan sel induk Menyebabkan variasi genetic anatara sepsis-spesis yang sama melalui pindah silang Gambarajah Peringkat-peringkat dalam meio i Meio i 1   Kromosom menjalani penduaan menghasilkan 2 kromatid Pindah silang berlaku si mana maklumat genetic dipindahkan Pasangan kromosom tersusun di satah khatulistiwa Pasangan kromosom terpisah dan bergerak ke kutub bertentangan Dua sel anak terhasil Meio i II   Kromosom tersusun di sata khatulistiwa Pasangan keromatid berpisah dan bergerak ke kutub bertentangan Sel berpisah menghasilkan 4 sel anak Setiap sel anak mempunyai separuh daripada bilangan kromosom sel induk P rb z Bil Ciri 1 Tujuan t r ito i d io i Mitosis Meiosis Menghasilkan sel.

3.2 3 4 5 6 7 8 Tempat berlaku Bilangan pembahagian bagi nucleus sel induk Bilangan sel anak terhasil Bilangan kromosom dalam sel anak berbanding dengan sel induk Proses penduaan kromosom Pindah silang Variasi genetik Dalam sel soma Satu kali 2 Sama Dalam sel organ pembiakan Dua kali 4 Disetengahkan Berlaku Tidak berlaku Tidak berlaku Berlaku dalam meiosis I sahaja Berlaku berlaku 3. Satu sifat dikawal oleh 2 gen Satu gen dikawal oleh satu huruf Gen dominan diwakili oleh huruf besar Gen resesif diwakili oleh huruf kecil (b) gen resesif . 4.2 Perwarisan sifa Ada 2 jenis gen (a) gen dominan Gen d minan: gen yang menunjukkan sifatnya tidak kira samada gen yang berasangan dengannya adalah gen dominan atau gen resesif Gen resesif: gen ysng hanya menunjukkan sifatnya jika gen yang berpasangan dengannya adalah gen resesif Sifat dominan Cuping telinga bebas Tinggi Ada lesung pipit Iris hitam Berambut kerinting Boleh menggulung lida h Tangan kanan Sifat resesif Cuping telinga lekap rendah Tiada Iris biru lurus Tidak boleh Kiri/ kidal Mekanisme perwarisan Sifat dominan baka tulen:RR Sifat resesif baka tulen: rr Sifat baka kacukan:Rr 1 2.

Gambarajah 3.3 penen uan seks anak dan kejadian kembar pada manusia Penentuan seks anak Kromosom manusia Sel badan 23 pasang kromosom 22 pasang autosom Fungsi Menentukan sifat individu menentukan seks 1 pasang kromosom seks Kromosom X Kromosom Y Gambarajah skema penentuan seks anak Testis 44+XY kandungan Ovari kromosom 44+XX Sperma 22+X 22+Y 22+X 22+X ovum Gambarajah Jantina anak ditentukan oleh jenis kromosom seks yang dibawa oleh sperma .

maka anak perempuan dilahirkan Jika sperma yang mengandungi 22+Y kromosom bersenyawa dengan ovum. Jika sperma yang mengandungi 22+X kromosom bersenyawa dengan ovum. maka anak lelaki dilahirkan Nisbah mendapat anak lelaki dan anak pe rempuan ialah 1:1/ 50%:50% Kejad an kembar se ras Gamabarajah .

.

.

.

Terbentuk apabila satu ovum disenyawakan oleh satu sperma Zigot membahagi kepada 2 Dua zigot berkembang dalam satu plasenta Hasilnya 2 individu yang mempunyai ciri -ciri iaitu jantina yang sama dan kandungan gentik yang sama. Kejad an kembar tak se ras Dua ovum disenyawakan oleh 2 sperma yang berbeza 2 zigot yang berasingan dibentuk dan mempunyai 2 plasenta yang berbeza Kedua-dua bayi dilahirkan pada masa yang sama tetapi mempunyai ciri -ciri yang berbeza iaitu: Jantina mungkin sama /berlainan Kandungan genetic yang berbeza Gambarajah Perbezaan antara kembar se ras dan tak siras Bil ciri Kembar Kebar tak seiras seiras 1 Bilangan sperma 1 sperma 2 sperma dan ovum 1 ovum 2 ovum terlibat 2 Bilangan zigot 1 2 terhasil 3 Zigot terhasil Ya Tidak membahagi 2 4 Kandungan Sama Berlainan kromosom dan gen dalam kedua-dua zigot 5 Perkongsian Kongsi Tidak " ! ! " # .

Sindrom Turner. 2. formaldehid yang boleh menyebabkan penyakit kanser dan kecacatan fetus 3. Buta warna. Hemofilia. Cahaya berkeamatan tinggi merosakkan sel kulit dan kanser kulit $ maksud Kesan Mutasi Kebaikan: meningkatkan variasi dalam populasi Keburukan: Menyebabkan kecacatan. Gen Terjadi apabila perubahan berlaku pada gen Cth penyakit: Albino. Sindrom Klinefelter Tidak diwarisi M. Sinaran Radioaktif : . Bahan kimia toksik spt benzena. . anemia sel sabit Boleh diwarisi Mutasi Faktor penyebab 1.4 Mu asi Perubahan spontan yang berlaku terhadap kromosom atau gen Jenis M.kromosom Terjadi apabila perubahan berlaku pada struktur atau bilangan kromosom Contoh penyakit: Sindrom Down.6 7 plasenta oleh Plasenta kedua-dua bayi dalam kandungan Seks kedua-dua Sama bayi Sifat fizikal sama antara kedua bayi sama@tak sama Berlainan 3. penyakit dan maut . racun herba.

Hemofilia 3. Sindrom down . pesakit akan mengalami pendarahan yang banyak i Disebabkan oleh mutasi gen pada kromosom seks X i Prnghidap tidak dapat membezakan antara warna merah dan hijau i Disebabkan oleh kekurangan sel kon yang peka kepada warna pada retina mata pesakit i Dikawal oleh gen resesif yang dibawa oleh kromosom seks X i Mutasi pada gen yang membentuk haemoglobin i Haemoglobin yang dihasilkan adalah tidak normal dan menyebabkan sel darah merah berbentuk sabit i Sel darah merah bentuk sabit tidak ce kap dalam pengangkutan oksigen. Anemia sel sabit 5. Buta warna 4.Mutan ialah organisma yang telah mengalami mutasi Penyakit Baka Penyakit yang diwarisi dari satu generasi ke satu generasi Bil Penyakit 1. menyebabkan pesakit mengalami anemia i Disebabkan oleh mutasi kromosom i Penyakit yang disebabkan oleh kelebihan satu kromosom pada kromosom ke 21 dalam sel badan i Juga dikenali sebagai mongolisme i Ciri-ciri: a) Terencat akal b) Pertumbuhan terbantut c) Mata sepet d) Mempunyai jari pendek serta kecil e) Mulut yang sentiasa ternganga 2. rambut dan mata i Darah pesakit lambat membeku i Jika berlaku kecederaan. Albino Huraian i Disebabkan mutasi yang berlaku pada gen pada autosom yang mengawal warna kulit i Pesakit tidak dapat menghasilkan pigmen melanin yang memberikan warna kepada kulit .

f) Lidah terjelir Perwarisan Penyakit baka Gen resesif yang mengawal penyakit baka di bawa oleh kromosom seks X sahaja Jantina Gen pada kromosom seks L XY L XbY P XX P XXb P XbXb Gambarajah Taraf kesihatan Normal Pengidap Normal Pembawa Pengidap .

5 Kesan Peyelidikan genetic .3.

3.5 kesan penyelidikan genetik sumbangan Perubatan Penghasilan insulin oleh bakteria untuk merawat penyakit kencing manis Penghasilan susu oleh biri-biri untuk merawat pesakit hemofilia Pengesanan penyakit baka lebih awal dan merawat penyakit keturunan dan kecacatan gen Pertanian Penemuan kaedah kacukan (pembiakbakaan) ke atas tanaman dan ternakan untuk menghasilkan baka haiwan dan tumbuhan yang mempunyai ciri-ciri: 1) Mengeluarkan hasil yang berkualiti dan banyak 2) Hasil membesar dan matang dengan cepat 3) Mempunyai ketahanan yang kuat terhadap serangan penyakit dan perubahan cuaca Contoh: a) Padi MR219 (kacukan antara MR151 dan MR137) b) Jagung masmadu c) Kelapa sawit Tenera (Dura + Pisifera ) .

tak selanjar j Sifat tidak boleh berubah sepanjang hayat j Graf bar dilukis tidak rapat j Tidak boleh diukur . kecerdasan dan warna kulit Jenis Variasi tak selanjar j Perbezaan yang nyata dan tetap j Tidak dipengaruhi oleh factor persekitaran j Dipengaruhi oleh factor genetic j Boleh diwarisi j Contoh: Kumpulan darah. berat badan. kebolehan menggulung lidah. air. cahaya dan pemakanan j Tidak boleh diwarisi j Contoh: tinggi. selanjar. warna mata.3. j Sifat boleh berubah sepanjang hayat j Bar graf dilukis rapat j Boleh diukur Cara mengenali jenis v. cap ibu jari Cara mengenali jenis v.6 Variasi di kalangan hidupan Variasi: Perbezaan sifat semulajadi antara individu dalam spe sis yang sama Variasi selanjar j Tidak menunjukkan perbezaan yang nyata dan tetap j Dipengaruhi oleh factor persekitaran seperti suhu.

Maklumat berikut menunjukkan pokok tinggi dikacukkan dengan pokok kerdil baka tulen. persekitaran) k Membolehkan kita mengenali antara setiap individu dalam satu populasi k Menghasilkan spesis atau variety tumbuhan dan haiwan yang baru KERTAS 1 1.(2009) *Mempunyai tiga kromosom seks.Pernyataan manakah yang betul mengenai proses meiosis?(2009) A berlaku pada sel soma B nukleus membahagi dua kali C bilangan kromoson dikekalkan D setiap sel induk menghasilkan dua sel anak 3.Kepentingan variasi k Pengubahsuaian diri dengan pe rubahan persekitaran memastikan kemandirian spesis (menghasilkan anak yang lebih resistan terhadap serangan penyakit.(2009) Induk:Tt x tt Apakah jangkaan nisbah bilangan pokok tinggi kepada bilangan pokok kerdil bagi anak -anak pokok itu? A 1:1 C 3:1 B 2:1 D 1:3 2.Maklumat berikut menunjukkan ciri yang terdapat pada seorang lelaki yang menghidap penyakit akibat mutasi.XXY *Mempunyai testis yang kecil *Mandul Apakah penyakit itu? A Albino B hemofilia .

Antara yang berikut.yang manakah urutan peringk at mitosis yang betul? A B C D 8.Antara yang berikut.yang manakah disebabkan oleh mutasi kromosom? A hemofilia C sindrom down B buta warna D anemia sel sabit .yang manakah benar mengenai meiosis? A melibatkan semua jenis sel B terlibat dalam pertumbuhan C bilangan kromosom menjadi separuh D kandungan genetik sel anak sama dengan sel induk 7.Rajah 1 menunjukkan skema kewarisan kepada manusia.C sindrom down D sindrom klinefelter 4.Antara pernyataan berikut.(2009) Bapa 44+XY 22+X 22+y Anak Q Apakah kromosom bagi Q? A 22+XY C 44+XY B 22+XX D 44+XX Ibu 44+XX 22+X 22+X 5.yang mana merupakan contoh variasi selanjar? A Ketinggian C jenis cuping telinga B kumpulan darah D kebolehan mengulung lidah 6.Antara yang berikut.

P.Q. Beberapa nisbah bilangan anak pokok tinggi kepada bilangan anak pokok kerdil dalam generasi pertama? A 1:0 C 1:3 B 1:1 D 3:1 10.S C R.(2005) Kromosom yang manakah terdapat dalam gamet P dan Q? P 22 + X 22 + Q 22 + Y 22 + X (a) (b) Y . Gambar rajah menunjukkan peringkat -peringkat dalam pembahagian sel secara mitos.Q 12.yang manakah disebabkan oleh mutasi kromosom? A hemofilia B buta warna C sindrom down D anemia sel sabit 13.R. Antara berikut yang manakah contoh variasi tak selanjar?(2005) A ketinggian C berat badan B warna kulit D kumpulan darah 11.R.P B Q.Q.P.S. Gambar rajah menunjukkan bagaimana seks anak ditentukan bagi manusia. Rajah menunjukkan pewarisan sifat tinggi bagi sejenis tumbuhan. Antara yang berikut.R.S D S.9.(2005) Urutan yang manakah betul dalam mitosis? A P.

© (d) 44 + X 44 +Y 44 + Y 44 + X 14.(2007) Kekunci T gen dominan tinggi t gen resefif kerdil berapakah nisbah fenotip dalam generasi pertama? Tinggi / Kerdil A B 1 1 : : 1 2 . Apakah gen bagi kedua -dua induk itu? Betina Jantan A.Rajah 3 menunjukkan kacuk silang bagi dua trait kacang pea. D.(2005) H mewakili gen resesif untuk warna bulu putih. C. HH HH Hh Hh Hh hh hh Hh 15. Gambar rajah menunjukkan generasi pertama kacukan antara dua ekor kucing. B.

Rajah 4 menunjukkan sejenis pembahagian sel. Apakah kandungan kromosom dalam P dan dalam Q?(2007) P 22+X 22+X 44+XX 44+XX Q 22+X 22+Y 44+XX 44+XY P Q 22 + 22 + X X 22 + 22 + X Y 44 + 44 + XX XX 44 + 44 + XX XY 17.yang manakah benar nengenai meiosis? A melibatkan semua jenis sel B terlibat dalam pertumbuhan C bilangan kromosom menjadi separuh D kandungan genetik sel anak sama dengan sel induk 18.C D 1 3 : : 3 1 16.yang manakah merupakan contoh variasi selanjar? A ketinggian C jenis cuping telinga B kumpulan darah D kebolehan menggulung lida h 20.(2008) y Disebabkan oleh mutasi gen . Antara yang berikut. C. D. B. Maklumat berikut menunjukkan ciri -ciri sejenis penyakit genetik. Trait manusia manakah menunjukkan variasi selanjar?(2008) A berat badan C jenis cuping telinga B kumpulan darah D kebolehan menggulung lidah A. Antara pernyataan berikut. 19.

yang manakah gagal berfungsi dengan baik.(2010) . Rajah 6 menunjukkan satu bendera . a) Ovary c) Pankreas b) Adrenal d) Tiroid 24. Seorang murid tidak dapat membezakan warna pada bendera itu. Antara yang berikut . Berapakah nisbah untuk mendapatkan anak perempuan kepada anak lelaki pada kelahiran? A 1:1 C 1:3 B 1:2 D 3:1 22. Rajah 5 menunjukkan bagaimana seks anak ditentukkan bagi manusia.y Tidak boleh membezakan antara warna merah dan warna hijau Apakah penyakit genetik itu? A Albinisme C buta warna B Hemofilia D sindrom down 21. Apakah yang dihadapi oleh murid itu? A albinisme C buta warna B talasemia D sindrom down 23. Rajah 4 menunjukkan kacukan monohybrid antara 2 ekor tikus yang mempunyai warna bulu yang berlainan. Seorang remaja perempuan tidak menunjukkan perkembangan ciri -ciri seks sekundernya.

Apakah genotip induk? Jantan Betina A. meningkatkan kepelbagaian B. Karbon dioksida D. Mengurangkan kemandirian C. Buta warna 28. Sinaran radioaktif B. 44+XX D. Bb Bb D. Gelombnag radio 27. 22+Y B. Kromosom manakah yang terdapat di dalam sperma?(2010) A. Bahan manakah boleh menyebabkan mutasi?(2010) A. Hemofilia C. Albinisme B. Minuman beralkohol C. Bb Bb C. Antara yang berikut yang manakah disebabkan oleh mutasi kromosom? (2010) A. Apakah kepentingan variasi kepada sepsis tertentu?(2010) A. Meningkatkan risiko kepupusan D. bb bb 25. Sindrom Down D. Mengurangkan kemampuan untk menyesuaikan diri kepada perubahan alam sekitar . BB Bb B. 44+XY 26. 22+XX C.

2.1 (a) berdasarkan data dalam jadual 1.1 menunjukkan jisim bagi 30 orang murid dalam kelas itu.2 (b) Berdasarkan keputusan dalam jadual 23. (2markah) Jadual 1.lukis histogram yang menunjukkan bilangan murid melawan jisim.(2009) 40 50 60 41 54 53 50 49 47 58 Jisim 40 (kg) 44 Bilangan murid 52 56 42 57 59 45 49 51 43 52 67 53 50 54 62 59 46 63 45 55 60 59 64 55 64 48 69 54 65 69 (2markah) © tulis jenis variasi berdasarkan histogram di atas (1markah) .1.(2009) Jadual 1.Murid tingkatan 4 Jujur menjalankan eksperimen untuk mengkaji variasi jisim di kalangan mereka.2.Jadual 23.KERTAS 2 1 .lengkapkan jadual 1 .

1 (2markah) Jadual 24.Kelas 4 mawar menjalankan ekperimen untuk mengkaji variasi cap ibu jari.1 Kumpulan Lengkung Gelung Sepusar Komposit cap ibu jari Bilangan murid b) Berdasarkan keputusan dalam jadual 24. (2markah) c) Tuliskan kesimpulan tentang jenis variasi berdasarkan carta bar di (b) (1markah) 3. Kromosom pada peringkat Q tidak ditunjukkan (2007) .gelung.Rajah 7 menunjukkan cap ibu jari 25 orang murid dalam kelas itu.lukiskan carta bar yang menunjukkan bilangan murid melawan kumpulan cap ibu jari. Rajah di bawah menunjukkan suatu proses pembahagian sel.2 . a) Berdasarkan rajah 7.tentukkan bilangan murid bagi setiap kumpulan.sepusar dan komposit.Lengkapkan Jadual 24.terdapat empat kumpulan cap ibu jari iaitu lengkung.1.

a) (i) Namakan jenis proses yang ditunjukkan dalam rajah di atas (1markah) Nyatakan kepentingan proses di atas (1markah) b) (i) Semasa peingkat R. lukis kromosom pada peringkat Q. kromosom terlekat pada khatulistiwa. (1markah) (ii) d) Berapakah bilangan sel anak yang terhasil di akhir pembahagian II pada rajah di atas. Apakah yang berlaku kepada kromosom semasa peringkat itu? (1markah) (ii) Apakah kesan proses di b(i) ke atas anak? (1markah) c) Pada rajah di atas. (1markah) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful