REKA BENTUK & PENGHASILAN PROJEK

OBJEKTIF Mengenal pasti faktor utama reka bentuk Mengenal pasti jenis bahan dan pengikat Mengenal pasti masalah atau keperluan yang hendak diselesaikan Mengenal pasti nama dan fungsi alatan tangan Mengira kos pengeluaran .

REKA BENTUK DAN PENGHASILAN PROJEK 1.1 Faktor Reka Bentuk 1.2 Jenis Bahan dan Pengikat .

PENYENGGARAAN MESRA ALAM FUNGSI NILAI KOMERSIAL FAKTOR UTAMA REKA BENTUK RUPA BENTUK KESESUAIAN BAHAN KESELAMATAN KAEDAH PEMBINAAN KEMASAN KOS KETAHANAN .

FUNGSI Reka bentuk yang dihasilkan haruslah dapat menyelesaikan masalah serta memenuhi kehendak dan keperluan pengguna .

. menarik dan mempunyai saiz yang sesuai.RUPA BENTUK Reka bentuk mestilah tepat.

.sesuai dengan fungsinya dan tidak melebihi kos yang telah diperuntukkan Bahan yang mudah diperolehi dan lebih praktikal.KESESUAIAN BAHAN Bahan yang dipilih mestilah tepat.

KAEDAH PEMBINAAN ‡ Mestilah tepat. sistematik dan mudah supaya reka bentuk yang sesuai dapat dihasilkan .

KETAHANAN Ketahanan produk dapat meyakinkan pengguna untuk menggunakannya Tahan cuaca dan serangan serangga .

kos overhed dan kos upah ) tidak membebankan pengguna .KOS Anggaran kos pengeluaran ( kos bahan.

KEMASAN ‡Kemasan produk mestilah menarik dan sesuai dengan fungsi dan kegunaannnya ‡Bahan kemasan perlulah mesra pengguna dan selamat .

KESELAMATAN Produk yang dihasilkan hendaklah selamat kepada pengguna .tidak mendatangkan kemudaratan .mesra pengguna .

NILAI KOMERSIAL ‡Reka bentuk yang dihasilkan perlu mempunyai nilai komersial ‡Memenuhi citarasa serta dapat bersaing dengan produk yang sedia ada di pasaran .

PENYENGGARAAN ‡ Produk yang direka bentuk hendaklah tahan lama dan kurang masalah. ‡ Penyenggaraan dan baik pulih perlulah mudah dan menjimatkan .

MESRA ALAM Produk yang dihasilkan mestilah mesra alam -Gunakan bahan kitar semula -Tidak memberi kesan buruk kepada alam sekitar .

JENIS BAHAN DAN PENGIKAT BAHAN LOGAM BAHAN PLASTIK ALUMINIUM KELULI LEMBUT PERSPEK PVC .

mudah dipotong dan dibentuk KELEMAHAN o Tidak tahan lasak .ALUMINIUM KEKUATAN o Pengalir elektrik dan pengalis haba yang baik o Ringan dan tahan karat o Lembut.

ALUMINIUM Saiz di pasaran  915 X 1830 mm  1220 X 2440 mm Dalam pelbagai saiz tolok ( tebal ) .

KELULI LEMBUT KEKUATAN o Mudah dikerjakan seperti dibengkok dan dikimpal o Lebih kuat dari aluminium KELEMAHAN o Mudah berkarat .

5 mm  6100 x 915 mm  Dalam pelbagai bentuk dan ketebalan .KELULI LEMBUT Saiz di pasaran  6100 x 152.

disimen atau digilap o Penebat elektrik yang baik KELEMAHAN o Mudah retak o Mudah calar .PERSPEK KEKUATAN o Kukuh dan kuat o Ringan dan tahan lama o Mudah dimesin.

PERSPEK Saiz di pasaran  1220 x 2440 mm  610 x 1220 mm  Dalam pelbagai warna dan ketebalan .

PVC o o o o KEKUATAN Ringan. keras dan kukuh Mudah dikerjakan Kuat dan tahan lama Tahan terhadap cuaca yang berbeza KELEMAHAN o Mudah pecah o Tidak tahan haba yang tinggi .

4 mm diameter Dalam bentuk paip .7 mm diameter 19.05 mm diameter 25.PVC Saiz di pasaran     12.

SOALAN .

Produk menepati kehendak dan citarasa pengguna 1. Penyataan di atas merujuk kepada faktor A B C D Kos produk Nilai komersial Keselamatan Ketahanan .

Apakah yang dimaksudkan dengan produk yang mesra alam seperti yang dinyatakan pada rajah di atas? A Produk yang murah B Produk selamat digunakan C Produk dapat menyelesaikan masalah D Produk mampu dibeli oleh semua golongan .3.

Semua yang berikut ialah ciri-ciri keluli lembut kecuali A B C D Tidak berkarat Boleh dikimpal Mudah dibengkok Terdapat dalam bentuk bar .4.

Berdasarkan pernyataan di bawah. Bahan yang dimaksudkan itu adalah ? A Polyvinyl chloride (PVC) B Perspek C Aluminium D Keluli lembut . ciri bahan yang manakah digunakan dalam projek rekabentuk? ‡Tidak berkarat dan ringan ‡Pengalir haba ‡Mudah dibentuk dan dipotong ‡Sejenis logam bukan ferus 5.

TAHNIAH !! JAWAPAN ANDA TEPAT .

SILA CUBA LAGI . JAWAPAN ANDA TIDAK TEPAT.MAAF.