REKA BENTUK & PENGHASILAN PROJEK

OBJEKTIF Mengenal pasti faktor utama reka bentuk Mengenal pasti jenis bahan dan pengikat Mengenal pasti masalah atau keperluan yang hendak diselesaikan Mengenal pasti nama dan fungsi alatan tangan Mengira kos pengeluaran .

2 Jenis Bahan dan Pengikat .1 Faktor Reka Bentuk 1.REKA BENTUK DAN PENGHASILAN PROJEK 1.

PENYENGGARAAN MESRA ALAM FUNGSI NILAI KOMERSIAL FAKTOR UTAMA REKA BENTUK RUPA BENTUK KESESUAIAN BAHAN KESELAMATAN KAEDAH PEMBINAAN KEMASAN KOS KETAHANAN .

FUNGSI Reka bentuk yang dihasilkan haruslah dapat menyelesaikan masalah serta memenuhi kehendak dan keperluan pengguna .

RUPA BENTUK Reka bentuk mestilah tepat. . menarik dan mempunyai saiz yang sesuai.

sesuai dengan fungsinya dan tidak melebihi kos yang telah diperuntukkan Bahan yang mudah diperolehi dan lebih praktikal.KESESUAIAN BAHAN Bahan yang dipilih mestilah tepat. .

sistematik dan mudah supaya reka bentuk yang sesuai dapat dihasilkan .KAEDAH PEMBINAAN ‡ Mestilah tepat.

KETAHANAN Ketahanan produk dapat meyakinkan pengguna untuk menggunakannya Tahan cuaca dan serangan serangga .

kos overhed dan kos upah ) tidak membebankan pengguna .KOS Anggaran kos pengeluaran ( kos bahan.

KEMASAN ‡Kemasan produk mestilah menarik dan sesuai dengan fungsi dan kegunaannnya ‡Bahan kemasan perlulah mesra pengguna dan selamat .

mesra pengguna .KESELAMATAN Produk yang dihasilkan hendaklah selamat kepada pengguna .tidak mendatangkan kemudaratan .

NILAI KOMERSIAL ‡Reka bentuk yang dihasilkan perlu mempunyai nilai komersial ‡Memenuhi citarasa serta dapat bersaing dengan produk yang sedia ada di pasaran .

‡ Penyenggaraan dan baik pulih perlulah mudah dan menjimatkan .PENYENGGARAAN ‡ Produk yang direka bentuk hendaklah tahan lama dan kurang masalah.

MESRA ALAM Produk yang dihasilkan mestilah mesra alam -Gunakan bahan kitar semula -Tidak memberi kesan buruk kepada alam sekitar .

JENIS BAHAN DAN PENGIKAT BAHAN LOGAM BAHAN PLASTIK ALUMINIUM KELULI LEMBUT PERSPEK PVC .

ALUMINIUM KEKUATAN o Pengalir elektrik dan pengalis haba yang baik o Ringan dan tahan karat o Lembut. mudah dipotong dan dibentuk KELEMAHAN o Tidak tahan lasak .

ALUMINIUM Saiz di pasaran  915 X 1830 mm  1220 X 2440 mm Dalam pelbagai saiz tolok ( tebal ) .

KELULI LEMBUT KEKUATAN o Mudah dikerjakan seperti dibengkok dan dikimpal o Lebih kuat dari aluminium KELEMAHAN o Mudah berkarat .

KELULI LEMBUT Saiz di pasaran  6100 x 152.5 mm  6100 x 915 mm  Dalam pelbagai bentuk dan ketebalan .

PERSPEK KEKUATAN o Kukuh dan kuat o Ringan dan tahan lama o Mudah dimesin. disimen atau digilap o Penebat elektrik yang baik KELEMAHAN o Mudah retak o Mudah calar .

PERSPEK Saiz di pasaran  1220 x 2440 mm  610 x 1220 mm  Dalam pelbagai warna dan ketebalan .

PVC o o o o KEKUATAN Ringan. keras dan kukuh Mudah dikerjakan Kuat dan tahan lama Tahan terhadap cuaca yang berbeza KELEMAHAN o Mudah pecah o Tidak tahan haba yang tinggi .

7 mm diameter 19.PVC Saiz di pasaran     12.05 mm diameter 25.4 mm diameter Dalam bentuk paip .

SOALAN .

Penyataan di atas merujuk kepada faktor A B C D Kos produk Nilai komersial Keselamatan Ketahanan .Produk menepati kehendak dan citarasa pengguna 1.

Apakah yang dimaksudkan dengan produk yang mesra alam seperti yang dinyatakan pada rajah di atas? A Produk yang murah B Produk selamat digunakan C Produk dapat menyelesaikan masalah D Produk mampu dibeli oleh semua golongan .3.

Semua yang berikut ialah ciri-ciri keluli lembut kecuali A B C D Tidak berkarat Boleh dikimpal Mudah dibengkok Terdapat dalam bentuk bar .4.

Berdasarkan pernyataan di bawah. Bahan yang dimaksudkan itu adalah ? A Polyvinyl chloride (PVC) B Perspek C Aluminium D Keluli lembut . ciri bahan yang manakah digunakan dalam projek rekabentuk? ‡Tidak berkarat dan ringan ‡Pengalir haba ‡Mudah dibentuk dan dipotong ‡Sejenis logam bukan ferus 5.

TAHNIAH !! JAWAPAN ANDA TEPAT .

SILA CUBA LAGI . JAWAPAN ANDA TIDAK TEPAT.MAAF.