P. 1
FADILAH AYAT KURSI

FADILAH AYAT KURSI

|Views: 212|Likes:
Published by muzaki27

More info:

Published by: muzaki27 on Feb 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/29/2013

pdf

text

original

FADILAH AYAT KURSI

Mahfum ayat: Allah, tidak ada yang benar disembah hanya Dia yang Hidup dan Maha Kaya, tidak pernah ditimpa mengantuk dan tidak pernah tidur, bagi-Nya sesuatu yang ada di langit dan di bumi, tidak ada yag boleh memberi syafaat kecuali denga izin-Nya. Ia maha mengetahui segala apa yang terjadi di hadapan mereka dan dibelakang mereka. Tidaklah mereka meliputi ilmunya sedikit jua kecuali yang dikehendakki-Nya. Lebih luas kerusinya dari langit dan bumi. Tidak susah bagi Nya memelihara keduanya. Ia maha Tinggi dan maha Besar. Ayat Kursi diturunkan pada suatu malam selepas Hijrah. Menurut riwayat, ketika ayat kursi diturunkan disertai dengan beribu-ribu malaikat sebagai penghantarnya, kerana kebesaran dan kemuliaannya. Syaitan dan Iblis menjadi gempar kerana adanya suatu alamat yang menjadi perintang dalam perjuangan nya. Rasulallah s.a.w segera memerintah kepada penulis alQuran iaitu Zaid bin Thabit agar segera menulisnya dan menyebarkannya. Ada terdapat sembilan puluh lima buah hadis yang menjelaskan fazilat ayat kursi. Sebabnya ayat ini disebut ayat KURSI kerana di dalam nya terdapat perkataan KURSI, artinya tempat duduk yang megah lagi yang mempunyai martabat. Perlu di ingat, bukan yang di maksudkan dengan KURSI ini tempat duduk tuhan, tetapi adalah KURSI itu syiar atas kebesaran Tuhan. Khasiat Ayat Kursi: 1. Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan istikamah setiap kali selesai sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali masuk kerumah atau kepasar, setiap kali masuk ke tempat tidur dan musafir, insyaallah akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja-raja (pemerintah) yang kejam, diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahatan binatang yang memudharatkan. Terpelihara dirinya dann keluarganya, anakanak nya, hartanya, rumahnya dari kecurian, kebakaran dan kekaraman. 2. Terdapat keterangan dalam kitab Assarul Mufidah, barang siapa yang mengamalkan membaca ayat kursi, setiap kali membaca sebanyak 18 kali, insyaallah ia akan hidup berjiwa tauhid, dibukakan dada dengan berbagai hikmat, dimudahkan rezekinya, dinaikkan martabatnya, diberikan kepadanya pengaruh sehingga orang selalu segan kepadanya, diperlihara dari segala bencana dengan izin Allah s.w.t. 3. Salah seorang ulama Hindi mendengar dari salah seorang guru besarnya dari Abi Lababah r.a, membaca ayat Kursi sebanyak anggota sujud (7 kali) setiap hari ada benteng pertahanan Rasulallah s.a.w. 4. Syeikh Abul ‘Abas alBunni menerangkan: “Sesiapa membaca ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya (50 kali), di tiupkan pada air hujan kemudian diminumnya, maka

terpelihara dari gangguan syaitan. demi alQuran yang mulia.ditiupkan pada air hujan kemudian diminumnya. Tuhan akan mengampunkan dosanya. 2. (terdapat dalam tafsir Al-Qudsi). 8.yaitu 50 kali. Sesiapa yang membaca ayat Kursi selepas sembahyang fardhu.setiap kali membaca sebanyak 18 kali. maka demi Allah. 9. Syeikh Buni menerangkan: sesiapa yang takut terhadap serangan musuh hendaklah ia membuat garis lingkaran denga nisyarat nafas sambil membaca ayat Kuris. maka akan hilang rasa marahnya. dam melapangkan fikiranyan. sesiapa yang membaca ayat Kursi sebayak 1000 kali dalam sehari semalam selama 40 hari. (dari kitab Khawasul Qur’an) Berikut adalah beberapa fadhilah dari ayat Kursi (Surah Al-Baqarah:255). 1.maka insyaAllah.insyaAllah dia akan hidup berjiwa Tauhid. sambil membaca ayat Kursi sebayak 50 kali.yaitu 170 huruf. maka insyaallah.dinaikkan martabatnya. Sesiapa yang membacanya ketika hendak tidur.dihilangkan kedukaannya. dan sesiapa yang membacanya ketika ia marah. dihasilkan yang dimaksud dan diberi pengaruh kepada manusia. 3.inysyaallah tuhan mencerdaskan akalnya dan memudahkan faham pada pelajaran yang dipelajari. atau sebanayk 170 kali. .Syekh Al-Bunni menerangkan:"Siapa yang membaca ayat Kursi sebanyak hitungan hurufnya. demi Rasul.Syekh Abul 'Abbas Al-Bunni menerangkan:"Siapa membaca ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya. maka Tuhan mewakilkan dua malaikat yang menjaga selama tidurnya sampai pagi. 7.dipeliharakan dari segala bencana dengan izin Allah SWT. Barang siapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur.dan diberikan apa yang dituntutnya. 6. insyaallah musuh tidak akan melihatnya dan tidak akan memudharatkannya. 10.dari 99 hadits yang menerangkan besar fadhilahnya. 5. Tuhan akan membukakan baginya pandangan rohani. diluluskan rezekinya. dihilangkan kedukaannya dan diberikan apa yang dituntutnya.Allah SWT mencerdaskan akalnya dan memudahkannya faham pada ilmu yang dipelajarinya.Allah SWT akan memberikan pertolongan pada hal dan menunaikan segala hajatnya dan melapangkan pikiranpikirannya.Terdapat keterangan dalam kitab-kitab Asrarul Mufidah:Barang siapa mengamalkan membaca ayat Kursi. Tuhan akan memberi pertolongan dalam segala hal dan menunaikan segala hajatnya.diberikan kepadanya pengaruh sehingga orang selalu segan kepadanya.maka insyaAllah. Abdurahman bin Auf menerangkan bahawa. Syeikul Kabir Muhyiddin Ibnul Arabi menerangkan bahawa. ia apabila masuk kerumahnya dibaca ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pelindung syaitan. (terdapat dalam kitab Khazinatul Asrar). Syeikh alBuni menerangkan: Sesiapa yang membaca ayat Kursi sebanyak hitungan hurufnya (170 huruf).diluluskan rizkinya.dibukakan dadanya dengan berbagai hikmat. Kemudian ia masuk bersama jamaahnya kedalam garis lingkaran tersebut menghadap kearah musuh.dimudahkan rizkinya.

bersabda bermaksud : . Ayat kursi mengandung keistimewaan.maka demi Allah dan demi Rasulullah dan demi Al-Qur'an yang mulia.Syaikhul Kabir Muhyiddin Ibnul Arabi menerangkan: Bahwa siapa yang membaca ayat Kursi sebanyak 1000 kali dalam sehari semalam kemudian dawam (kontinyu) membacanya sampai 40 hari. 7.setiap kali masuk ketempat tidur dan pergi musafir.didalamnya terdapat ismul-a'zam. (terdapat dalam kitab Durrulmantsur).kekaraman dan kebakaran. Demikian sabda nabi Muhammad SAW dari Abi Qutadah. 9.diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahantan binatang2 yang memudharatkan.a. (terdapat dalam kitab Khawasul Qur'an kaya Imam Ghazali).setiap kali masuk kerumah dan kepasar.Ayat Kursi membahas ke-Esaan dzat Allah SWT dan kesempurnaan sifat-sifatnya. Allahu Akbar.Yang terafdhal diantara surah-surah dalam Al-Qur'an adalah Suratul Baqarah dan yang terbesar diantara ayat-ayat dalam surah Al-Baqarah ialah ayat Kursi.w.ditambah 2 ayat setelah ayat Kursi kemudian ditutup dengan 3 ayat pada akhir suratul Baqarah.dan jika dibacakan pada orang gila.setiap pagi dan petang.terdapat 17 nama Tuhan dhahir dan dhamir.Terpelihara dirinya dan keluarganya. fadhFilat ayat Al-Kursi mengikut hadis-hadis.dihasilkan yang dimaksud dan diberi pengaruh kepada manusia. * Rasullullah s.terdapat 17 huruf mim dan 17 huruf wawu.rumahnya dari kecurian.anak2nya.Sesungguhnya syaitan melarikan diri dari rumah yang didalamnya dibaca suratul Baqarah.niscaya akan sembuh dengan seizin Allah SWT.dibacanya ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pendinding syaitan.4.maka Allah SWT mewakilkan kepada dua malaikat yang menjaga selama tidurnya sampai pagi.Siapa yang membaca ayat Kursi secara kontinyu setiap kali selesai sembahyang fardhu. (terdapat dalam kitab Khawasul Qur'an). 8.Barangsiapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur.maka ia dan keluarganya tidak didekati syaitan.Allah akan membukakan baginya pandangan rohani. (terdapat dalam tafsir Al-Qudsi).Didapatny keselamatan dan kesehatan jasmaninya dengan izin Allah SWT yg Hidup dan Berdiri Sendiri.Abdurrahman bin 'Auf menerangkan: Bahwa ia apabila masuk kerumahnya. 6.hartanya. 5.Bahwa siapa yang membaca 4 ayat pada permulaan suratul Baqarah dan ayat Kursi. (terdapat dalam kitab itqan).insyaAllah ia akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja-raja kejam.tersusun dalam 50 kata-kata. (Abdullah Al-Qurtubi) Untuk amalan kita semua.

bersabda bermaksud : “Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat. bersabda bermaksud : “Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali. bersabda bermaksud : “Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk.a. bersabda bermaksud : “Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.w.a.“Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi. bersabda bermaksud : “Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.w. Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.a.” * Rasullullah s.w. insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin.w. Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.a. dengan izin Allah. Allah hilangkan segala kefakiran didepan matanya. insya-Allah.” * Rasullullah s. bersabda bermaksud : “Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.” . bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya. boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.w.a. bersabda bermaksud : “Pengamal ayat Kursi juga.” * Rasullullah s. kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat.w.a.a.a.w. akan terhindar daripada pencerobohan pencuri.w.” * Rasullullah s.” * Rasullullah s.” * Rasullullah s.” * Rasullullah s.” * Rasullullah s.

bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang. bersabda bermaksud : “Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan niscaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya. * Rasullullah s. Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya.w. mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.* Rasullullah s.” * Rasullullah s.a. ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.a.a.” * Rasullullah s.a.” * Rasullullah s.w.w.a.w. dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur. bersabda : “SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT. bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wa jalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.w. rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitanya. pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat. tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut.a.” * Rasullullah s.000 Malaikat kepadanya. bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya.w. bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu.a.w.” .” Dari Abdullah bin ‘Amr r. Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar. maka Allah mengutuskan 70. bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap sembahyang Fardhu. .a. Rasullullah s.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->