FADILAH AYAT KURSI

Mahfum ayat: Allah, tidak ada yang benar disembah hanya Dia yang Hidup dan Maha Kaya, tidak pernah ditimpa mengantuk dan tidak pernah tidur, bagi-Nya sesuatu yang ada di langit dan di bumi, tidak ada yag boleh memberi syafaat kecuali denga izin-Nya. Ia maha mengetahui segala apa yang terjadi di hadapan mereka dan dibelakang mereka. Tidaklah mereka meliputi ilmunya sedikit jua kecuali yang dikehendakki-Nya. Lebih luas kerusinya dari langit dan bumi. Tidak susah bagi Nya memelihara keduanya. Ia maha Tinggi dan maha Besar. Ayat Kursi diturunkan pada suatu malam selepas Hijrah. Menurut riwayat, ketika ayat kursi diturunkan disertai dengan beribu-ribu malaikat sebagai penghantarnya, kerana kebesaran dan kemuliaannya. Syaitan dan Iblis menjadi gempar kerana adanya suatu alamat yang menjadi perintang dalam perjuangan nya. Rasulallah s.a.w segera memerintah kepada penulis alQuran iaitu Zaid bin Thabit agar segera menulisnya dan menyebarkannya. Ada terdapat sembilan puluh lima buah hadis yang menjelaskan fazilat ayat kursi. Sebabnya ayat ini disebut ayat KURSI kerana di dalam nya terdapat perkataan KURSI, artinya tempat duduk yang megah lagi yang mempunyai martabat. Perlu di ingat, bukan yang di maksudkan dengan KURSI ini tempat duduk tuhan, tetapi adalah KURSI itu syiar atas kebesaran Tuhan. Khasiat Ayat Kursi: 1. Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan istikamah setiap kali selesai sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali masuk kerumah atau kepasar, setiap kali masuk ke tempat tidur dan musafir, insyaallah akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja-raja (pemerintah) yang kejam, diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahatan binatang yang memudharatkan. Terpelihara dirinya dann keluarganya, anakanak nya, hartanya, rumahnya dari kecurian, kebakaran dan kekaraman. 2. Terdapat keterangan dalam kitab Assarul Mufidah, barang siapa yang mengamalkan membaca ayat kursi, setiap kali membaca sebanyak 18 kali, insyaallah ia akan hidup berjiwa tauhid, dibukakan dada dengan berbagai hikmat, dimudahkan rezekinya, dinaikkan martabatnya, diberikan kepadanya pengaruh sehingga orang selalu segan kepadanya, diperlihara dari segala bencana dengan izin Allah s.w.t. 3. Salah seorang ulama Hindi mendengar dari salah seorang guru besarnya dari Abi Lababah r.a, membaca ayat Kursi sebanyak anggota sujud (7 kali) setiap hari ada benteng pertahanan Rasulallah s.a.w. 4. Syeikh Abul ‘Abas alBunni menerangkan: “Sesiapa membaca ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya (50 kali), di tiupkan pada air hujan kemudian diminumnya, maka

9. dihilangkan kedukaannya dan diberikan apa yang dituntutnya. maka demi Allah. 3. 7. Barang siapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur.dinaikkan martabatnya. demi alQuran yang mulia.Syekh Abul 'Abbas Al-Bunni menerangkan:"Siapa membaca ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya.dipeliharakan dari segala bencana dengan izin Allah SWT.maka insyaAllah. dihasilkan yang dimaksud dan diberi pengaruh kepada manusia.dihilangkan kedukaannya. 10. Sesiapa yang membaca ayat Kursi selepas sembahyang fardhu.yaitu 50 kali.dan diberikan apa yang dituntutnya. Kemudian ia masuk bersama jamaahnya kedalam garis lingkaran tersebut menghadap kearah musuh. maka insyaallah. maka akan hilang rasa marahnya. Syeikh Buni menerangkan: sesiapa yang takut terhadap serangan musuh hendaklah ia membuat garis lingkaran denga nisyarat nafas sambil membaca ayat Kuris.yaitu 170 huruf.Terdapat keterangan dalam kitab-kitab Asrarul Mufidah:Barang siapa mengamalkan membaca ayat Kursi. diluluskan rezekinya. Tuhan akan mengampunkan dosanya. 2. (terdapat dalam tafsir Al-Qudsi). dam melapangkan fikiranyan. dan sesiapa yang membacanya ketika ia marah.dimudahkan rizkinya. 8. sesiapa yang membaca ayat Kursi sebayak 1000 kali dalam sehari semalam selama 40 hari. Syeikul Kabir Muhyiddin Ibnul Arabi menerangkan bahawa. atau sebanayk 170 kali.ditiupkan pada air hujan kemudian diminumnya. 6.inysyaallah tuhan mencerdaskan akalnya dan memudahkan faham pada pelajaran yang dipelajari. (terdapat dalam kitab Khazinatul Asrar). 5.dibukakan dadanya dengan berbagai hikmat.insyaAllah dia akan hidup berjiwa Tauhid. Sesiapa yang membacanya ketika hendak tidur.setiap kali membaca sebanyak 18 kali. ia apabila masuk kerumahnya dibaca ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pelindung syaitan. Tuhan akan membukakan baginya pandangan rohani.diberikan kepadanya pengaruh sehingga orang selalu segan kepadanya.diluluskan rizkinya. sambil membaca ayat Kursi sebayak 50 kali.dari 99 hadits yang menerangkan besar fadhilahnya.Allah SWT akan memberikan pertolongan pada hal dan menunaikan segala hajatnya dan melapangkan pikiranpikirannya.maka insyaAllah. demi Rasul. (dari kitab Khawasul Qur’an) Berikut adalah beberapa fadhilah dari ayat Kursi (Surah Al-Baqarah:255). 1.Allah SWT mencerdaskan akalnya dan memudahkannya faham pada ilmu yang dipelajarinya. . insyaallah musuh tidak akan melihatnya dan tidak akan memudharatkannya. Tuhan akan memberi pertolongan dalam segala hal dan menunaikan segala hajatnya. Syeikh alBuni menerangkan: Sesiapa yang membaca ayat Kursi sebanyak hitungan hurufnya (170 huruf). maka Tuhan mewakilkan dua malaikat yang menjaga selama tidurnya sampai pagi. Abdurahman bin Auf menerangkan bahawa. terpelihara dari gangguan syaitan.Syekh Al-Bunni menerangkan:"Siapa yang membaca ayat Kursi sebanyak hitungan hurufnya.

(terdapat dalam kitab Durrulmantsur).terdapat 17 huruf mim dan 17 huruf wawu. Ayat kursi mengandung keistimewaan.Siapa yang membaca ayat Kursi secara kontinyu setiap kali selesai sembahyang fardhu.Yang terafdhal diantara surah-surah dalam Al-Qur'an adalah Suratul Baqarah dan yang terbesar diantara ayat-ayat dalam surah Al-Baqarah ialah ayat Kursi.insyaAllah ia akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja-raja kejam. * Rasullullah s. 9.kekaraman dan kebakaran.dibacanya ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pendinding syaitan.rumahnya dari kecurian.setiap kali masuk ketempat tidur dan pergi musafir. (terdapat dalam kitab itqan).Allah akan membukakan baginya pandangan rohani.anak2nya. (terdapat dalam kitab Khawasul Qur'an kaya Imam Ghazali).maka Allah SWT mewakilkan kepada dua malaikat yang menjaga selama tidurnya sampai pagi.terdapat 17 nama Tuhan dhahir dan dhamir.a.Terpelihara dirinya dan keluarganya.4. Allahu Akbar. fadhFilat ayat Al-Kursi mengikut hadis-hadis. 8.niscaya akan sembuh dengan seizin Allah SWT.ditambah 2 ayat setelah ayat Kursi kemudian ditutup dengan 3 ayat pada akhir suratul Baqarah.Barangsiapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur.Syaikhul Kabir Muhyiddin Ibnul Arabi menerangkan: Bahwa siapa yang membaca ayat Kursi sebanyak 1000 kali dalam sehari semalam kemudian dawam (kontinyu) membacanya sampai 40 hari.Abdurrahman bin 'Auf menerangkan: Bahwa ia apabila masuk kerumahnya. Demikian sabda nabi Muhammad SAW dari Abi Qutadah.didalamnya terdapat ismul-a'zam.maka demi Allah dan demi Rasulullah dan demi Al-Qur'an yang mulia.Didapatny keselamatan dan kesehatan jasmaninya dengan izin Allah SWT yg Hidup dan Berdiri Sendiri. 7.tersusun dalam 50 kata-kata.Sesungguhnya syaitan melarikan diri dari rumah yang didalamnya dibaca suratul Baqarah. bersabda bermaksud : . (Abdullah Al-Qurtubi) Untuk amalan kita semua. 5.setiap pagi dan petang. (terdapat dalam kitab Khawasul Qur'an).w.dan jika dibacakan pada orang gila. 6.maka ia dan keluarganya tidak didekati syaitan.Bahwa siapa yang membaca 4 ayat pada permulaan suratul Baqarah dan ayat Kursi.Ayat Kursi membahas ke-Esaan dzat Allah SWT dan kesempurnaan sifat-sifatnya.dihasilkan yang dimaksud dan diberi pengaruh kepada manusia.diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahantan binatang2 yang memudharatkan.hartanya. (terdapat dalam tafsir Al-Qudsi).setiap kali masuk kerumah dan kepasar.

Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah. bersabda bermaksud : “Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali. bersabda bermaksud : “Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.” * Rasullullah s.w.” * Rasullullah s.” * Rasullullah s.” * Rasullullah s.w.w.” * Rasullullah s. bersabda bermaksud : “Pengamal ayat Kursi juga. Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.“Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi.w.a. insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin.” * Rasullullah s.a.” * Rasullullah s.a. boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.w.” . insya-Allah.w. bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya. akan terhindar daripada pencerobohan pencuri.w.a. bersabda bermaksud : “Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat.” * Rasullullah s.a. Allah hilangkan segala kefakiran didepan matanya. bersabda bermaksud : “Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk. Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar. dengan izin Allah.a.a.w. bersabda bermaksud : “Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.a. bersabda bermaksud : “Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan. kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat.

bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wa jalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.a.w.000 Malaikat kepadanya.* Rasullullah s. * Rasullullah s. ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain. Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya.” Dari Abdullah bin ‘Amr r. pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat.” * Rasullullah s.” * Rasullullah s. rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitanya.a. tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut.a.a. maka Allah mengutuskan 70. .” * Rasullullah s. bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang. bersabda bermaksud : “Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan niscaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya.” . bersabda : “SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT. bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya.a.” * Rasullullah s.w.w. bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap sembahyang Fardhu. Rasullullah s.a.w. bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu.w. mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.w. dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur.w. Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar.a.a.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful