FADILAH AYAT KURSI

Mahfum ayat: Allah, tidak ada yang benar disembah hanya Dia yang Hidup dan Maha Kaya, tidak pernah ditimpa mengantuk dan tidak pernah tidur, bagi-Nya sesuatu yang ada di langit dan di bumi, tidak ada yag boleh memberi syafaat kecuali denga izin-Nya. Ia maha mengetahui segala apa yang terjadi di hadapan mereka dan dibelakang mereka. Tidaklah mereka meliputi ilmunya sedikit jua kecuali yang dikehendakki-Nya. Lebih luas kerusinya dari langit dan bumi. Tidak susah bagi Nya memelihara keduanya. Ia maha Tinggi dan maha Besar. Ayat Kursi diturunkan pada suatu malam selepas Hijrah. Menurut riwayat, ketika ayat kursi diturunkan disertai dengan beribu-ribu malaikat sebagai penghantarnya, kerana kebesaran dan kemuliaannya. Syaitan dan Iblis menjadi gempar kerana adanya suatu alamat yang menjadi perintang dalam perjuangan nya. Rasulallah s.a.w segera memerintah kepada penulis alQuran iaitu Zaid bin Thabit agar segera menulisnya dan menyebarkannya. Ada terdapat sembilan puluh lima buah hadis yang menjelaskan fazilat ayat kursi. Sebabnya ayat ini disebut ayat KURSI kerana di dalam nya terdapat perkataan KURSI, artinya tempat duduk yang megah lagi yang mempunyai martabat. Perlu di ingat, bukan yang di maksudkan dengan KURSI ini tempat duduk tuhan, tetapi adalah KURSI itu syiar atas kebesaran Tuhan. Khasiat Ayat Kursi: 1. Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan istikamah setiap kali selesai sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali masuk kerumah atau kepasar, setiap kali masuk ke tempat tidur dan musafir, insyaallah akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja-raja (pemerintah) yang kejam, diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahatan binatang yang memudharatkan. Terpelihara dirinya dann keluarganya, anakanak nya, hartanya, rumahnya dari kecurian, kebakaran dan kekaraman. 2. Terdapat keterangan dalam kitab Assarul Mufidah, barang siapa yang mengamalkan membaca ayat kursi, setiap kali membaca sebanyak 18 kali, insyaallah ia akan hidup berjiwa tauhid, dibukakan dada dengan berbagai hikmat, dimudahkan rezekinya, dinaikkan martabatnya, diberikan kepadanya pengaruh sehingga orang selalu segan kepadanya, diperlihara dari segala bencana dengan izin Allah s.w.t. 3. Salah seorang ulama Hindi mendengar dari salah seorang guru besarnya dari Abi Lababah r.a, membaca ayat Kursi sebanyak anggota sujud (7 kali) setiap hari ada benteng pertahanan Rasulallah s.a.w. 4. Syeikh Abul ‘Abas alBunni menerangkan: “Sesiapa membaca ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya (50 kali), di tiupkan pada air hujan kemudian diminumnya, maka

Sesiapa yang membacanya ketika hendak tidur. Sesiapa yang membaca ayat Kursi selepas sembahyang fardhu. Syeikh alBuni menerangkan: Sesiapa yang membaca ayat Kursi sebanyak hitungan hurufnya (170 huruf). insyaallah musuh tidak akan melihatnya dan tidak akan memudharatkannya. . maka insyaallah. 5. 10. Syeikul Kabir Muhyiddin Ibnul Arabi menerangkan bahawa. Tuhan akan memberi pertolongan dalam segala hal dan menunaikan segala hajatnya. (terdapat dalam tafsir Al-Qudsi).dan diberikan apa yang dituntutnya. Tuhan akan membukakan baginya pandangan rohani. dan sesiapa yang membacanya ketika ia marah.inysyaallah tuhan mencerdaskan akalnya dan memudahkan faham pada pelajaran yang dipelajari. terpelihara dari gangguan syaitan.Syekh Al-Bunni menerangkan:"Siapa yang membaca ayat Kursi sebanyak hitungan hurufnya. sesiapa yang membaca ayat Kursi sebayak 1000 kali dalam sehari semalam selama 40 hari. Barang siapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur. dihilangkan kedukaannya dan diberikan apa yang dituntutnya.dipeliharakan dari segala bencana dengan izin Allah SWT. Kemudian ia masuk bersama jamaahnya kedalam garis lingkaran tersebut menghadap kearah musuh. Tuhan akan mengampunkan dosanya. diluluskan rezekinya.maka insyaAllah.Terdapat keterangan dalam kitab-kitab Asrarul Mufidah:Barang siapa mengamalkan membaca ayat Kursi.diluluskan rizkinya.setiap kali membaca sebanyak 18 kali.yaitu 50 kali.Allah SWT mencerdaskan akalnya dan memudahkannya faham pada ilmu yang dipelajarinya.dihilangkan kedukaannya.ditiupkan pada air hujan kemudian diminumnya. 6. dam melapangkan fikiranyan. demi alQuran yang mulia. atau sebanayk 170 kali. 2. maka demi Allah.maka insyaAllah.dari 99 hadits yang menerangkan besar fadhilahnya. 9. 3.yaitu 170 huruf. Syeikh Buni menerangkan: sesiapa yang takut terhadap serangan musuh hendaklah ia membuat garis lingkaran denga nisyarat nafas sambil membaca ayat Kuris.dibukakan dadanya dengan berbagai hikmat. (dari kitab Khawasul Qur’an) Berikut adalah beberapa fadhilah dari ayat Kursi (Surah Al-Baqarah:255). sambil membaca ayat Kursi sebayak 50 kali. dihasilkan yang dimaksud dan diberi pengaruh kepada manusia. 7.diberikan kepadanya pengaruh sehingga orang selalu segan kepadanya. Abdurahman bin Auf menerangkan bahawa.insyaAllah dia akan hidup berjiwa Tauhid.dinaikkan martabatnya. maka Tuhan mewakilkan dua malaikat yang menjaga selama tidurnya sampai pagi. (terdapat dalam kitab Khazinatul Asrar). 1. maka akan hilang rasa marahnya. ia apabila masuk kerumahnya dibaca ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pelindung syaitan.Syekh Abul 'Abbas Al-Bunni menerangkan:"Siapa membaca ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya.Allah SWT akan memberikan pertolongan pada hal dan menunaikan segala hajatnya dan melapangkan pikiranpikirannya. 8. demi Rasul.dimudahkan rizkinya.

Ayat kursi mengandung keistimewaan.Syaikhul Kabir Muhyiddin Ibnul Arabi menerangkan: Bahwa siapa yang membaca ayat Kursi sebanyak 1000 kali dalam sehari semalam kemudian dawam (kontinyu) membacanya sampai 40 hari.Siapa yang membaca ayat Kursi secara kontinyu setiap kali selesai sembahyang fardhu.ditambah 2 ayat setelah ayat Kursi kemudian ditutup dengan 3 ayat pada akhir suratul Baqarah. 9.Terpelihara dirinya dan keluarganya.dan jika dibacakan pada orang gila.dibacanya ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pendinding syaitan.4. Demikian sabda nabi Muhammad SAW dari Abi Qutadah.niscaya akan sembuh dengan seizin Allah SWT.didalamnya terdapat ismul-a'zam.w. 5.tersusun dalam 50 kata-kata. (terdapat dalam tafsir Al-Qudsi).Ayat Kursi membahas ke-Esaan dzat Allah SWT dan kesempurnaan sifat-sifatnya.kekaraman dan kebakaran. Allahu Akbar.dihasilkan yang dimaksud dan diberi pengaruh kepada manusia.terdapat 17 nama Tuhan dhahir dan dhamir.rumahnya dari kecurian. bersabda bermaksud : .Bahwa siapa yang membaca 4 ayat pada permulaan suratul Baqarah dan ayat Kursi.Abdurrahman bin 'Auf menerangkan: Bahwa ia apabila masuk kerumahnya.Barangsiapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur. (Abdullah Al-Qurtubi) Untuk amalan kita semua.setiap pagi dan petang.insyaAllah ia akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja-raja kejam. 8.Allah akan membukakan baginya pandangan rohani.setiap kali masuk kerumah dan kepasar. (terdapat dalam kitab Durrulmantsur). (terdapat dalam kitab Khawasul Qur'an).maka ia dan keluarganya tidak didekati syaitan.Yang terafdhal diantara surah-surah dalam Al-Qur'an adalah Suratul Baqarah dan yang terbesar diantara ayat-ayat dalam surah Al-Baqarah ialah ayat Kursi. * Rasullullah s.anak2nya. 6.a. (terdapat dalam kitab itqan).diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahantan binatang2 yang memudharatkan. (terdapat dalam kitab Khawasul Qur'an kaya Imam Ghazali).Sesungguhnya syaitan melarikan diri dari rumah yang didalamnya dibaca suratul Baqarah.terdapat 17 huruf mim dan 17 huruf wawu.maka demi Allah dan demi Rasulullah dan demi Al-Qur'an yang mulia.Didapatny keselamatan dan kesehatan jasmaninya dengan izin Allah SWT yg Hidup dan Berdiri Sendiri.maka Allah SWT mewakilkan kepada dua malaikat yang menjaga selama tidurnya sampai pagi. 7.setiap kali masuk ketempat tidur dan pergi musafir.hartanya. fadhFilat ayat Al-Kursi mengikut hadis-hadis.

Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.” * Rasullullah s.w.” * Rasullullah s.w.w. dengan izin Allah.” * Rasullullah s.a.a.” * Rasullullah s. bersabda bermaksud : “Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk.w.w. bersabda bermaksud : “Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.w.” * Rasullullah s.w. bersabda bermaksud : “Pengamal ayat Kursi juga. bersabda bermaksud : “Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.“Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah. boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar. Allah hilangkan segala kefakiran didepan matanya. bersabda bermaksud : “Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali.” .a.a. bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya.a.w.” * Rasullullah s.a. bersabda bermaksud : “Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad. insya-Allah.” * Rasullullah s.a. akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. bersabda bermaksud : “Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat. Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.” * Rasullullah s. kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat.a. insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin.

w. pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat.” . bersabda bermaksud : “Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan niscaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya.” Dari Abdullah bin ‘Amr r.w. mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.” * Rasullullah s.* Rasullullah s. Rasullullah s. bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wa jalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.w.w.a. maka Allah mengutuskan 70. bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang. * Rasullullah s. dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur. .w. bersabda : “SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT.a.w.” * Rasullullah s.a. Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya.w. tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitanya. bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu.a.a.” * Rasullullah s. bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya.a.a. Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar.000 Malaikat kepadanya.” * Rasullullah s. ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain. bersabda bermaksud : “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap sembahyang Fardhu.a.