P. 1
TOKOH CENDEKIAWAN ISLAM

TOKOH CENDEKIAWAN ISLAM

|Views: 118|Likes:

More info:

Published by: Mohamad Nazrien Hassan on Feb 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/28/2012

pdf

text

original

TOKOH CENDEKIAWAN ISLAM

AL-KHAWARIZMI SARJANA MATEMATIK, ASTRONOMI, GEOGRAFI, DAN MUZIK

DISEDIAKAN OLEH SOLEHUDDIN B ZAINOL ABIDIN MOHD LUKMAN B MOHD GHAZALI .

AL-KHAWARIZMI .

LATAR BELAKANG Nama sebenar Abu Ja far Muhammad bin Musa AlKhawarizmi Gelaran Gelaran di barat Abu Abdullah Muhammad bin Ahmad bin Yusoff al-Khawarizmi. al-Karismi. alGorismi . al-Goritmi. alAhawizmi. al-Cowarizmi.

Uzbekistan selatan Aral Sea di Asia Tengah pada 194H/780 M ‡ Padan tahun 780-850M merupakan zaman kegemilangan Al-khawarizmi ‡ Beliau meninggal tahun 266H/850M di Baghdad .‡ Dilahirkan di Khat Khawarizmi.

Wiedmann berkata«. Tokoh lain. .Sarton mengatakan bahawa³pencapaianpencapaian yang tertinggi telah diperoleh oleh orang-orang Timur«.´ Dalam hal ini AlKhawarizmi. Ini dapat dibuktikan bahawa G." al-Khawarizmi mempunyai kepribadian yang teguh dan seorang yang mengabdikan hidupnya untuk dunia sains".Keperibadian al-Khawarizmi Diakui oleh orang Islam mahupun dunia Barat.

muzik. ‡ Al-Khawarizmi sebagai guru aljebra di Eropah.PENDIDIKAN ‡ Pengetahuan dan kemahiran beliau bukan sahaja meliputi bidang syariat tetapi ia juga meliputi di dalam bidang falsafah. geometri.Beliau menghasilkan konsep-konsep matematik yang begitu popular sehingga digunakan pada zaman sekarang. bekerja di Bayt al-Hikmah di Baghdad. logik. Beliau telah menciptakan pemakaian Secans dan Tangens dalam penyelidikan trigonometri dan astronomi. sejarah Islam dan kimia. Dalam usia muda beliau bekerja di bawah pemerintahan Khalifah al-Ma¶mun. ‡ Beliau bekerja dalam sebuah µobservatory' iaitu tempat untuk belajar matematik dan astronomi. aritmetik. kejuruteraan. ‡ Al-Khawarizmi adalah seorang tokoh yang mula-mula memperkenalkan aljebra dan hisab. . Beliau pernah memperkenalkan angka-angka India dan cara-cara perhitungan India pada dunia Islam.

k tasar Fi Hisab alJabr wa alqabala Hasil karya l- fati all m l-Jami wa alTafsir bi Hisab al-Hind .Sistem Nombor l.

Astronomi Geografi Sumbangan beliau Matematik Muzik .

sebuah pasukan astronomi yang dipimpinnya berhasil menentukan ukuran dan bentuk bundaran bumi.877 kaki dari ukuran garis tengah bumi yang sebenarnya.  Hasilnya hanya selisih 2. . Penelitian ini dilakukan di Sanjar dan Palmyra.ASTRONOMI Di bawah Khalifah Ma mun. Al-Khawarizmi juga menyusun buku tentang penghitungan waktu berdasarkan bayang-bayang matahari. Sebuah perhitungan luar biasa yang dapat dilakukan pada saat itu.

sukatan masa dan jam matahari . Beliau juga telah menghasilkan peta dunia pertama yang telah diterokai pada zaman itu. Beliau juga telah menghitung isipadu dan ukurlilit bumi.Beliau telah dinobatkan sebagai Ahli Falak Diraja atas sumbangan dan kajian beliau. mencipta alat penentu kedudukan bintang.

tanda-tanda negatif yang sebelumnya belum dikenali oleh bangsa Arab. penghitungan integrasi dan persamaan dengan 800 contoh yang berbeza.MATEMATIK Hisab al-Jabr wa al-Muqabla (Pengutuhan Kembali dan Pembandingan) dan Al-Jama wa atTafriq bi Hisab al-Hind (Menambah dan Mengurang dalam Matematik Hindu) adalah dua di antara karya-karya Al-Khawarizmi dalam bidang matematik yang sangat penting. .  Kedua karya tersebut banyak menguraikan tentang persamaan (linear & quadratic).

Memperkenalkan kaedah antaranya ialah kos. . Masaalah pecahan dan sifat nombor perdana dan teori nombor juga diperkenalkan. teorem segitiga sama juga segitiga sama kaki dan mengira luas segitiga. Al-Khawarizmi juga sebagai penemu angka no l. Karya tersebut juga diterjemahkan ke dalam bahasa Latin. Al-Khawarizmi menjelaskan tentang selok-belok kegunaan angkaangka.Dalam Al-Jama¶ wa at-Tafriq. sin dan tan dalam trigonometri penyelesaian persamaan. segi empat selari dan bulatan dalam geometri. termasuk angka nombor dalam kehidupan sehari-hari.

GEOGRAFI  Al-Khawarizmi juga seorang ahli geografi. . Bukunya. menjadi dasar geografi Arab. Surat al-Ardl (Bentuk Rupa Bumi). Jerman. Karya tersebut masih tersimpan di Strassberg.

Pengaruh buku ini sampai ke Eropah dan dianggap sebagai perkenalan muzik Arab ke dunia Latin.MUZIK  Al-Khawarizmi juga seorang ahli seni muzik. . Dalam salah satu buku matematiknya. AlKhawarizmi menuliskan pula teori seni muzik.

AL JABR WA AL MUQABILAH .

TERIMA KASIH .SEKIAN .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->