P. 1
TOKOH CENDEKIAWAN ISLAM

TOKOH CENDEKIAWAN ISLAM

|Views: 118|Likes:

More info:

Published by: Mohamad Nazrien Hassan on Feb 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/28/2012

pdf

text

original

TOKOH CENDEKIAWAN ISLAM

AL-KHAWARIZMI SARJANA MATEMATIK, ASTRONOMI, GEOGRAFI, DAN MUZIK

DISEDIAKAN OLEH SOLEHUDDIN B ZAINOL ABIDIN MOHD LUKMAN B MOHD GHAZALI .

AL-KHAWARIZMI .

al-Cowarizmi. al-Goritmi. alGorismi . al-Karismi.LATAR BELAKANG Nama sebenar Abu Ja far Muhammad bin Musa AlKhawarizmi Gelaran Gelaran di barat Abu Abdullah Muhammad bin Ahmad bin Yusoff al-Khawarizmi. alAhawizmi.

Uzbekistan selatan Aral Sea di Asia Tengah pada 194H/780 M ‡ Padan tahun 780-850M merupakan zaman kegemilangan Al-khawarizmi ‡ Beliau meninggal tahun 266H/850M di Baghdad .‡ Dilahirkan di Khat Khawarizmi.

. Tokoh lain. Wiedmann berkata«." al-Khawarizmi mempunyai kepribadian yang teguh dan seorang yang mengabdikan hidupnya untuk dunia sains".´ Dalam hal ini AlKhawarizmi.Sarton mengatakan bahawa³pencapaianpencapaian yang tertinggi telah diperoleh oleh orang-orang Timur«.Keperibadian al-Khawarizmi Diakui oleh orang Islam mahupun dunia Barat. Ini dapat dibuktikan bahawa G.

Beliau pernah memperkenalkan angka-angka India dan cara-cara perhitungan India pada dunia Islam. kejuruteraan. Dalam usia muda beliau bekerja di bawah pemerintahan Khalifah al-Ma¶mun. sejarah Islam dan kimia. Beliau telah menciptakan pemakaian Secans dan Tangens dalam penyelidikan trigonometri dan astronomi. geometri. bekerja di Bayt al-Hikmah di Baghdad. .Beliau menghasilkan konsep-konsep matematik yang begitu popular sehingga digunakan pada zaman sekarang. logik. ‡ Al-Khawarizmi sebagai guru aljebra di Eropah. ‡ Al-Khawarizmi adalah seorang tokoh yang mula-mula memperkenalkan aljebra dan hisab.PENDIDIKAN ‡ Pengetahuan dan kemahiran beliau bukan sahaja meliputi bidang syariat tetapi ia juga meliputi di dalam bidang falsafah. muzik. aritmetik. ‡ Beliau bekerja dalam sebuah µobservatory' iaitu tempat untuk belajar matematik dan astronomi.

k tasar Fi Hisab alJabr wa alqabala Hasil karya l- fati all m l-Jami wa alTafsir bi Hisab al-Hind .Sistem Nombor l.

Astronomi Geografi Sumbangan beliau Matematik Muzik .

. Al-Khawarizmi juga menyusun buku tentang penghitungan waktu berdasarkan bayang-bayang matahari.  Hasilnya hanya selisih 2. sebuah pasukan astronomi yang dipimpinnya berhasil menentukan ukuran dan bentuk bundaran bumi.ASTRONOMI Di bawah Khalifah Ma mun. Sebuah perhitungan luar biasa yang dapat dilakukan pada saat itu.877 kaki dari ukuran garis tengah bumi yang sebenarnya. Penelitian ini dilakukan di Sanjar dan Palmyra.

Beliau juga telah menghasilkan peta dunia pertama yang telah diterokai pada zaman itu. sukatan masa dan jam matahari . mencipta alat penentu kedudukan bintang. Beliau juga telah menghitung isipadu dan ukurlilit bumi.Beliau telah dinobatkan sebagai Ahli Falak Diraja atas sumbangan dan kajian beliau.

. tanda-tanda negatif yang sebelumnya belum dikenali oleh bangsa Arab.MATEMATIK Hisab al-Jabr wa al-Muqabla (Pengutuhan Kembali dan Pembandingan) dan Al-Jama wa atTafriq bi Hisab al-Hind (Menambah dan Mengurang dalam Matematik Hindu) adalah dua di antara karya-karya Al-Khawarizmi dalam bidang matematik yang sangat penting. penghitungan integrasi dan persamaan dengan 800 contoh yang berbeza.  Kedua karya tersebut banyak menguraikan tentang persamaan (linear & quadratic).

Masaalah pecahan dan sifat nombor perdana dan teori nombor juga diperkenalkan.Dalam Al-Jama¶ wa at-Tafriq. segi empat selari dan bulatan dalam geometri. . termasuk angka nombor dalam kehidupan sehari-hari. teorem segitiga sama juga segitiga sama kaki dan mengira luas segitiga. sin dan tan dalam trigonometri penyelesaian persamaan. Karya tersebut juga diterjemahkan ke dalam bahasa Latin. Al-Khawarizmi juga sebagai penemu angka no l. Al-Khawarizmi menjelaskan tentang selok-belok kegunaan angkaangka. Memperkenalkan kaedah antaranya ialah kos.

Jerman.GEOGRAFI  Al-Khawarizmi juga seorang ahli geografi. menjadi dasar geografi Arab. Karya tersebut masih tersimpan di Strassberg. . Bukunya. Surat al-Ardl (Bentuk Rupa Bumi).

Pengaruh buku ini sampai ke Eropah dan dianggap sebagai perkenalan muzik Arab ke dunia Latin. . Dalam salah satu buku matematiknya. AlKhawarizmi menuliskan pula teori seni muzik.MUZIK  Al-Khawarizmi juga seorang ahli seni muzik.

AL JABR WA AL MUQABILAH .

TERIMA KASIH .SEKIAN .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->