MPW 1113 BAHASA KEBANGSAAN (A

)
KOMPONEN SASTERA (PUISI)
MISS NURHAFIZAH MOHD ZIZI SCHOOL OF COMPULSORY STUDIES

Gurindam. Genre puisi merangkumi Pantun. Syair dan juga Sajak. Puisi merupakan pernyataan dan perasaan seseorang penyair dalam sesuatu perkara yang menjadi persoalan mereka.PUISI (MODEN)   Puisi merupakan salah satu genre yang perlu dipelajari oleh pelajar-pelajar khususnya pelajarsekolah menengah. .

maksud perlambangan disertai soalan contoh dan cara-cara caramenjawab latihan. Sajak merupakan genre puisi moden. Melalui sajak pengarang yang kreatif menyampaikan mesej secara tersirat melalui unsur-unsur perlambangan. Dalam bahagian pemahaman puisi ini. diterangkan secara ringkas ciri-ciri yang ada pada sebuah sajak ciri(puisi). Para pelajar juga diuji untuk mendalami serta mengetahui makna tersurat dan tersirat dalam puisi yang diberikan. bagaimana menghayati sajak. Ini akan unsurmembantu pelajar mengenali objek perlambangan dalam sajak supaya mudah memahami maksud tersirat di samping mencipta seuntai sajak.  Melalui puisi khususnya sajak. . penyair meluahkan persoalan tersebut kepada khalayak pembaca.

gembira. protes dan lain2 Gaya bahasa. Isi . Puitis . bunyi yang bermakna dan unsuremosi yang baik .memberikan sifat manusia kepada benda-benda bendabukan hidup. romantik. idea dan emosi Bentuk yang tertentu .bebas/terikat Kesannya kepada pembaca Bersifat intuitif .termasuk pemikiran.CiriCiri-ciri puisi       Tema/Pokok persoalan Mesej Nada . sinis.kata-kata biasa yang disusun indah kataPersonafikasi . simbol.melankolik.keupayaan suara hati penyajak melihat kebenaran Imaginasi/daya khayal Paduan unsur-unsur irama.

Sementara bahagian soalan pemahaman. kalimatkatakata-kata perbandingan.Objektif  Objektif utama soalan puisi ini adalah untuk menguji pemahaman calon dalam memahami kalimat-kalimat. calon mestilah memahami kehendak soalan dan menjawab apa yang diperlukan atau yang dikemukakan. Pemahaman yang tepat dan jitu akan membolehkan seseorang calon itu menjawab rangkai kata yang diberikan dengan menggunakan kata-kata sendiri katayang sama maknanya. . frasa. rangkai kata yang terdapat dalam sesebuah puisi tersebut.

Setelah selesai membaca (puisi) sajak yang diberikan. anda akan dapat:    memahami saripati/tema sajak tersebut memahami maksud ungkapan/ayat/kalimat memahami maksud kiasan memahami maksud kata-kata perlambangan kata(simbolik) menghuraikan maksud puisi (sajak) tersebut memprosakan sajak tersebut .

Soalan Contoh: (1) (2) (3) (4) (5) (6) Tema/pokok persoalan Maksud ayat/kalimat tertentu Maksud kiasan tertentu Erti kata-kata simbolik atau lambang kataMaksud keseluruhan Memprosa .

Maksud Kekaburan   (1) Adakalanya lirik sajak lebih ditujukan untuk imaginasi dan perasaan (2) Sikap penyajak yang menghadkan pembacaannya (3) Pemikiran yang tersangat kompleks (4) Bahasa/Simbol yang kompleks (5) Mesej yang disampaikan terlalu peribadi .

kemudian tulis maksudnya secara analitikal .fahami maksud dan mesej. (4) Fahami perkataan.Menghayati Sajak    (1) Baca dan fahami soalan dahulu (2) Baca dan fahami tajuk sajak beberapa kali (3) Baca dengan teliti sajak itu beberapa kali sehingga anda dapat memahami sajak itu secara keseluruhan. perlambangan dan ungkapan (5) Untuk menjawab soalan kefahaman. gunakan perkataan anda sendiri (6) Untuk memprosa .

Bunga mekar. Bunga layu di taman. Bunga Apabila perkataan bunga ditambah dengan perkataan lain. Sejambak bunga . Hatinya berbunga.Objek2 Perlambangan Dalam Sajak. Contoh: Sekuntum bunga. maka wujud makna atas tafsiran yang berbeza. Bunga layu.

kemarahan burung merpati .kejahatan. berita laut dan ombak . cita-cita tinggi citahujan . pria bulan .kebebasan burung gagak . jejaka.cinta mula pudar gunung .perubahan.lelaki. gadis. utusan kedamaian burung .kekecewaan .Memahami Simbol2 dalam Puisi UnsurUnsur-unsur Alam        (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15) bunga .pahit getir manusia kematian angin . keindahan. cita-cita yang diharapkan citabunga sayu .pergolakan hidup daun tak hijau . kemusnahan angin .kedamaian.perempuan.rindu embun .harapan dan kemurniaan api peperangan .harapan.kesedihan kumbang .

ketenangan.kecewa.keriangan langit . sinar kebahagiaan atau kejayaan pohon .peralihan daripada duka kepada bahagia. harapan senja . kelahiran harapan baru siang . pemisah Masa   (1) (2) (3) (4) (5) pagi .tempat bernaung mentari .kehidupan yang terbiar senja .harapan cerah.jangka waktu yang singkat sungai .kehidupan baru fajar .tempat bergantung pulau .tempat atau tujuan rumput .penghalang.pengalaman kehidupan tembok .peralihan daripada bahagia kepada derita malam . derita .permulaan.     (16) (17) (18) (19) (20) (21) (22) (23) (24) kicau burung .

raja-raja rajakuning keemasan . kegembiraan. harapan. baru. bersih.cinta.muda. kejahatan. hasil yang banyak biru . kasih sayang.suci. cemas. berani kuning .Warna   (1) (2) (3) (3) (4) (5) (6) (7) (8)   merah .samar-samar samar- . kesuburan. kesedihan kelabu . bergelora. tempat yang jauh hijau .kedukaan putih . aman. keremajaan jingga .kecelakaan. kekotoran. damai. kesengsaraan. kasih dan rindu.kemakmuran.aman hitam .bahaya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful