P. 1
Komponen Sastera - PUISI

Komponen Sastera - PUISI

|Views: 178|Likes:
Published by NorAzizahOthman

More info:

Published by: NorAzizahOthman on Feb 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/18/2014

pdf

text

original

MPW 1113 BAHASA KEBANGSAAN (A

)
KOMPONEN SASTERA (PUISI)
MISS NURHAFIZAH MOHD ZIZI SCHOOL OF COMPULSORY STUDIES

Gurindam. Syair dan juga Sajak. Puisi merupakan pernyataan dan perasaan seseorang penyair dalam sesuatu perkara yang menjadi persoalan mereka. Genre puisi merangkumi Pantun.PUISI (MODEN)   Puisi merupakan salah satu genre yang perlu dipelajari oleh pelajar-pelajar khususnya pelajarsekolah menengah. .

Para pelajar juga diuji untuk mendalami serta mengetahui makna tersurat dan tersirat dalam puisi yang diberikan. . Melalui sajak pengarang yang kreatif menyampaikan mesej secara tersirat melalui unsur-unsur perlambangan. maksud perlambangan disertai soalan contoh dan cara-cara caramenjawab latihan. penyair meluahkan persoalan tersebut kepada khalayak pembaca.  Melalui puisi khususnya sajak. diterangkan secara ringkas ciri-ciri yang ada pada sebuah sajak ciri(puisi). Dalam bahagian pemahaman puisi ini. bagaimana menghayati sajak. Sajak merupakan genre puisi moden. Ini akan unsurmembantu pelajar mengenali objek perlambangan dalam sajak supaya mudah memahami maksud tersirat di samping mencipta seuntai sajak.

Isi . gembira.memberikan sifat manusia kepada benda-benda bendabukan hidup. romantik.termasuk pemikiran. sinis. idea dan emosi Bentuk yang tertentu .bebas/terikat Kesannya kepada pembaca Bersifat intuitif .kata-kata biasa yang disusun indah kataPersonafikasi . Puitis .melankolik. protes dan lain2 Gaya bahasa. simbol. bunyi yang bermakna dan unsuremosi yang baik .CiriCiri-ciri puisi       Tema/Pokok persoalan Mesej Nada .keupayaan suara hati penyajak melihat kebenaran Imaginasi/daya khayal Paduan unsur-unsur irama.

calon mestilah memahami kehendak soalan dan menjawab apa yang diperlukan atau yang dikemukakan.Objektif  Objektif utama soalan puisi ini adalah untuk menguji pemahaman calon dalam memahami kalimat-kalimat. Pemahaman yang tepat dan jitu akan membolehkan seseorang calon itu menjawab rangkai kata yang diberikan dengan menggunakan kata-kata sendiri katayang sama maknanya. rangkai kata yang terdapat dalam sesebuah puisi tersebut. frasa. kalimatkatakata-kata perbandingan. . Sementara bahagian soalan pemahaman.

Setelah selesai membaca (puisi) sajak yang diberikan. anda akan dapat:    memahami saripati/tema sajak tersebut memahami maksud ungkapan/ayat/kalimat memahami maksud kiasan memahami maksud kata-kata perlambangan kata(simbolik) menghuraikan maksud puisi (sajak) tersebut memprosakan sajak tersebut .

Soalan Contoh: (1) (2) (3) (4) (5) (6) Tema/pokok persoalan Maksud ayat/kalimat tertentu Maksud kiasan tertentu Erti kata-kata simbolik atau lambang kataMaksud keseluruhan Memprosa .

Maksud Kekaburan   (1) Adakalanya lirik sajak lebih ditujukan untuk imaginasi dan perasaan (2) Sikap penyajak yang menghadkan pembacaannya (3) Pemikiran yang tersangat kompleks (4) Bahasa/Simbol yang kompleks (5) Mesej yang disampaikan terlalu peribadi .

kemudian tulis maksudnya secara analitikal . gunakan perkataan anda sendiri (6) Untuk memprosa . perlambangan dan ungkapan (5) Untuk menjawab soalan kefahaman. (4) Fahami perkataan.fahami maksud dan mesej.Menghayati Sajak    (1) Baca dan fahami soalan dahulu (2) Baca dan fahami tajuk sajak beberapa kali (3) Baca dengan teliti sajak itu beberapa kali sehingga anda dapat memahami sajak itu secara keseluruhan.

Bunga layu. Bunga Apabila perkataan bunga ditambah dengan perkataan lain. Sejambak bunga . Hatinya berbunga. maka wujud makna atas tafsiran yang berbeza. Bunga layu di taman.Objek2 Perlambangan Dalam Sajak. Contoh: Sekuntum bunga. Bunga mekar.

kebebasan burung gagak .kejahatan.pahit getir manusia kematian angin .harapan.cinta mula pudar gunung . jejaka. cita-cita yang diharapkan citabunga sayu .kemarahan burung merpati . keindahan. gadis. kemusnahan angin .kedamaian.lelaki.kekecewaan . berita laut dan ombak .rindu embun . cita-cita tinggi citahujan .Memahami Simbol2 dalam Puisi UnsurUnsur-unsur Alam        (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15) bunga .harapan dan kemurniaan api peperangan . utusan kedamaian burung .pergolakan hidup daun tak hijau . pria bulan .perempuan.perubahan.kesedihan kumbang .

sinar kebahagiaan atau kejayaan pohon .kehidupan baru fajar .peralihan daripada duka kepada bahagia.jangka waktu yang singkat sungai .tempat atau tujuan rumput . ketenangan.tempat bergantung pulau .harapan cerah.kehidupan yang terbiar senja .pengalaman kehidupan tembok .tempat bernaung mentari .kecewa.penghalang. derita .     (16) (17) (18) (19) (20) (21) (22) (23) (24) kicau burung . kelahiran harapan baru siang . harapan senja .permulaan.keriangan langit . pemisah Masa   (1) (2) (3) (4) (5) pagi .peralihan daripada bahagia kepada derita malam .

kesedihan kelabu . kegembiraan. aman. damai.aman hitam .Warna   (1) (2) (3) (3) (4) (5) (6) (7) (8)   merah . kekotoran. kasih dan rindu.muda. kejahatan.cinta. kesengsaraan. keremajaan jingga . harapan. bergelora. hasil yang banyak biru .kecelakaan. berani kuning . bersih.bahaya. cemas. baru.kedukaan putih . tempat yang jauh hijau .suci.raja-raja rajakuning keemasan .kemakmuran.samar-samar samar- . kasih sayang. kesuburan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->