P. 1
Komponen Sastera - PUISI

Komponen Sastera - PUISI

|Views: 178|Likes:
Published by NorAzizahOthman

More info:

Published by: NorAzizahOthman on Feb 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/18/2014

pdf

text

original

MPW 1113 BAHASA KEBANGSAAN (A

)
KOMPONEN SASTERA (PUISI)
MISS NURHAFIZAH MOHD ZIZI SCHOOL OF COMPULSORY STUDIES

PUISI (MODEN)   Puisi merupakan salah satu genre yang perlu dipelajari oleh pelajar-pelajar khususnya pelajarsekolah menengah. Gurindam. . Syair dan juga Sajak. Puisi merupakan pernyataan dan perasaan seseorang penyair dalam sesuatu perkara yang menjadi persoalan mereka. Genre puisi merangkumi Pantun.

Ini akan unsurmembantu pelajar mengenali objek perlambangan dalam sajak supaya mudah memahami maksud tersirat di samping mencipta seuntai sajak. Para pelajar juga diuji untuk mendalami serta mengetahui makna tersurat dan tersirat dalam puisi yang diberikan. diterangkan secara ringkas ciri-ciri yang ada pada sebuah sajak ciri(puisi). Sajak merupakan genre puisi moden. Dalam bahagian pemahaman puisi ini. Melalui sajak pengarang yang kreatif menyampaikan mesej secara tersirat melalui unsur-unsur perlambangan. penyair meluahkan persoalan tersebut kepada khalayak pembaca. bagaimana menghayati sajak.  Melalui puisi khususnya sajak. . maksud perlambangan disertai soalan contoh dan cara-cara caramenjawab latihan.

termasuk pemikiran.bebas/terikat Kesannya kepada pembaca Bersifat intuitif . bunyi yang bermakna dan unsuremosi yang baik . romantik.kata-kata biasa yang disusun indah kataPersonafikasi .CiriCiri-ciri puisi       Tema/Pokok persoalan Mesej Nada .melankolik. idea dan emosi Bentuk yang tertentu . protes dan lain2 Gaya bahasa. Isi . simbol. sinis.keupayaan suara hati penyajak melihat kebenaran Imaginasi/daya khayal Paduan unsur-unsur irama. Puitis . gembira.memberikan sifat manusia kepada benda-benda bendabukan hidup.

Sementara bahagian soalan pemahaman. frasa. calon mestilah memahami kehendak soalan dan menjawab apa yang diperlukan atau yang dikemukakan. . Pemahaman yang tepat dan jitu akan membolehkan seseorang calon itu menjawab rangkai kata yang diberikan dengan menggunakan kata-kata sendiri katayang sama maknanya. kalimatkatakata-kata perbandingan. rangkai kata yang terdapat dalam sesebuah puisi tersebut.Objektif  Objektif utama soalan puisi ini adalah untuk menguji pemahaman calon dalam memahami kalimat-kalimat.

Setelah selesai membaca (puisi) sajak yang diberikan. anda akan dapat:    memahami saripati/tema sajak tersebut memahami maksud ungkapan/ayat/kalimat memahami maksud kiasan memahami maksud kata-kata perlambangan kata(simbolik) menghuraikan maksud puisi (sajak) tersebut memprosakan sajak tersebut .

Soalan Contoh: (1) (2) (3) (4) (5) (6) Tema/pokok persoalan Maksud ayat/kalimat tertentu Maksud kiasan tertentu Erti kata-kata simbolik atau lambang kataMaksud keseluruhan Memprosa .

Maksud Kekaburan   (1) Adakalanya lirik sajak lebih ditujukan untuk imaginasi dan perasaan (2) Sikap penyajak yang menghadkan pembacaannya (3) Pemikiran yang tersangat kompleks (4) Bahasa/Simbol yang kompleks (5) Mesej yang disampaikan terlalu peribadi .

(4) Fahami perkataan.Menghayati Sajak    (1) Baca dan fahami soalan dahulu (2) Baca dan fahami tajuk sajak beberapa kali (3) Baca dengan teliti sajak itu beberapa kali sehingga anda dapat memahami sajak itu secara keseluruhan. kemudian tulis maksudnya secara analitikal . perlambangan dan ungkapan (5) Untuk menjawab soalan kefahaman. gunakan perkataan anda sendiri (6) Untuk memprosa .fahami maksud dan mesej.

Hatinya berbunga. Bunga Apabila perkataan bunga ditambah dengan perkataan lain. Contoh: Sekuntum bunga. Bunga layu. maka wujud makna atas tafsiran yang berbeza. Bunga mekar.Objek2 Perlambangan Dalam Sajak. Sejambak bunga . Bunga layu di taman.

cita-cita tinggi citahujan .pergolakan hidup daun tak hijau . keindahan.cinta mula pudar gunung .perempuan.kemarahan burung merpati .Memahami Simbol2 dalam Puisi UnsurUnsur-unsur Alam        (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15) bunga . cita-cita yang diharapkan citabunga sayu .kejahatan. berita laut dan ombak .kesedihan kumbang . utusan kedamaian burung .perubahan.pahit getir manusia kematian angin .lelaki. jejaka.kekecewaan . pria bulan .harapan. kemusnahan angin .rindu embun .kebebasan burung gagak . gadis.kedamaian.harapan dan kemurniaan api peperangan .

kelahiran harapan baru siang .penghalang.peralihan daripada duka kepada bahagia. ketenangan.peralihan daripada bahagia kepada derita malam .kehidupan yang terbiar senja . harapan senja .kecewa. pemisah Masa   (1) (2) (3) (4) (5) pagi .tempat bergantung pulau .     (16) (17) (18) (19) (20) (21) (22) (23) (24) kicau burung .permulaan.tempat atau tujuan rumput .keriangan langit .tempat bernaung mentari .kehidupan baru fajar .jangka waktu yang singkat sungai .harapan cerah. derita .pengalaman kehidupan tembok . sinar kebahagiaan atau kejayaan pohon .

kegembiraan.samar-samar samar- . bergelora. baru. tempat yang jauh hijau .raja-raja rajakuning keemasan .kedukaan putih . kesengsaraan.suci.kemakmuran. damai. bersih.kecelakaan.muda. aman. kasih sayang. berani kuning . kesedihan kelabu . cemas. kesuburan. kekotoran. harapan. kasih dan rindu.Warna   (1) (2) (3) (3) (4) (5) (6) (7) (8)   merah . keremajaan jingga .bahaya.cinta. kejahatan. hasil yang banyak biru .aman hitam .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->