MPW 1113 BAHASA KEBANGSAAN (A

)
KOMPONEN SASTERA (PUISI)
MISS NURHAFIZAH MOHD ZIZI SCHOOL OF COMPULSORY STUDIES

Gurindam. .PUISI (MODEN)   Puisi merupakan salah satu genre yang perlu dipelajari oleh pelajar-pelajar khususnya pelajarsekolah menengah. Genre puisi merangkumi Pantun. Syair dan juga Sajak. Puisi merupakan pernyataan dan perasaan seseorang penyair dalam sesuatu perkara yang menjadi persoalan mereka.

. Ini akan unsurmembantu pelajar mengenali objek perlambangan dalam sajak supaya mudah memahami maksud tersirat di samping mencipta seuntai sajak. penyair meluahkan persoalan tersebut kepada khalayak pembaca.  Melalui puisi khususnya sajak. Dalam bahagian pemahaman puisi ini. diterangkan secara ringkas ciri-ciri yang ada pada sebuah sajak ciri(puisi). maksud perlambangan disertai soalan contoh dan cara-cara caramenjawab latihan. Para pelajar juga diuji untuk mendalami serta mengetahui makna tersurat dan tersirat dalam puisi yang diberikan. Melalui sajak pengarang yang kreatif menyampaikan mesej secara tersirat melalui unsur-unsur perlambangan. Sajak merupakan genre puisi moden. bagaimana menghayati sajak.

melankolik.keupayaan suara hati penyajak melihat kebenaran Imaginasi/daya khayal Paduan unsur-unsur irama. Isi . sinis.CiriCiri-ciri puisi       Tema/Pokok persoalan Mesej Nada .termasuk pemikiran. Puitis .memberikan sifat manusia kepada benda-benda bendabukan hidup.kata-kata biasa yang disusun indah kataPersonafikasi .bebas/terikat Kesannya kepada pembaca Bersifat intuitif . simbol. idea dan emosi Bentuk yang tertentu . romantik. protes dan lain2 Gaya bahasa. gembira. bunyi yang bermakna dan unsuremosi yang baik .

calon mestilah memahami kehendak soalan dan menjawab apa yang diperlukan atau yang dikemukakan. frasa. . kalimatkatakata-kata perbandingan. rangkai kata yang terdapat dalam sesebuah puisi tersebut. Sementara bahagian soalan pemahaman.Objektif  Objektif utama soalan puisi ini adalah untuk menguji pemahaman calon dalam memahami kalimat-kalimat. Pemahaman yang tepat dan jitu akan membolehkan seseorang calon itu menjawab rangkai kata yang diberikan dengan menggunakan kata-kata sendiri katayang sama maknanya.

Setelah selesai membaca (puisi) sajak yang diberikan. anda akan dapat:    memahami saripati/tema sajak tersebut memahami maksud ungkapan/ayat/kalimat memahami maksud kiasan memahami maksud kata-kata perlambangan kata(simbolik) menghuraikan maksud puisi (sajak) tersebut memprosakan sajak tersebut .

Soalan Contoh: (1) (2) (3) (4) (5) (6) Tema/pokok persoalan Maksud ayat/kalimat tertentu Maksud kiasan tertentu Erti kata-kata simbolik atau lambang kataMaksud keseluruhan Memprosa .

Maksud Kekaburan   (1) Adakalanya lirik sajak lebih ditujukan untuk imaginasi dan perasaan (2) Sikap penyajak yang menghadkan pembacaannya (3) Pemikiran yang tersangat kompleks (4) Bahasa/Simbol yang kompleks (5) Mesej yang disampaikan terlalu peribadi .

Menghayati Sajak    (1) Baca dan fahami soalan dahulu (2) Baca dan fahami tajuk sajak beberapa kali (3) Baca dengan teliti sajak itu beberapa kali sehingga anda dapat memahami sajak itu secara keseluruhan. gunakan perkataan anda sendiri (6) Untuk memprosa .fahami maksud dan mesej. kemudian tulis maksudnya secara analitikal . (4) Fahami perkataan. perlambangan dan ungkapan (5) Untuk menjawab soalan kefahaman.

Hatinya berbunga. Bunga layu di taman. Bunga mekar.Objek2 Perlambangan Dalam Sajak. Bunga Apabila perkataan bunga ditambah dengan perkataan lain. Sejambak bunga . Contoh: Sekuntum bunga. maka wujud makna atas tafsiran yang berbeza. Bunga layu.

kesedihan kumbang .lelaki. jejaka. pria bulan .pergolakan hidup daun tak hijau . utusan kedamaian burung .cinta mula pudar gunung .perempuan. berita laut dan ombak .kejahatan.pahit getir manusia kematian angin .rindu embun .kebebasan burung gagak .harapan dan kemurniaan api peperangan .Memahami Simbol2 dalam Puisi UnsurUnsur-unsur Alam        (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15) bunga . kemusnahan angin .harapan.kekecewaan . keindahan. cita-cita tinggi citahujan .kemarahan burung merpati .kedamaian. gadis.perubahan. cita-cita yang diharapkan citabunga sayu .

peralihan daripada bahagia kepada derita malam .     (16) (17) (18) (19) (20) (21) (22) (23) (24) kicau burung .permulaan.harapan cerah. kelahiran harapan baru siang .kehidupan baru fajar .tempat bergantung pulau . ketenangan.pengalaman kehidupan tembok .tempat bernaung mentari .kecewa.tempat atau tujuan rumput . sinar kebahagiaan atau kejayaan pohon . harapan senja .kehidupan yang terbiar senja .keriangan langit .peralihan daripada duka kepada bahagia. pemisah Masa   (1) (2) (3) (4) (5) pagi .jangka waktu yang singkat sungai . derita .penghalang.

kegembiraan.Warna   (1) (2) (3) (3) (4) (5) (6) (7) (8)   merah . cemas.raja-raja rajakuning keemasan .kemakmuran. kesengsaraan.suci. harapan. baru. kejahatan. bersih.aman hitam . hasil yang banyak biru . bergelora. kesedihan kelabu . kekotoran. tempat yang jauh hijau . damai. berani kuning .cinta. keremajaan jingga .bahaya. kesuburan. kasih dan rindu. kasih sayang.kecelakaan.samar-samar samar- .kedukaan putih . aman.muda.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful