MPW 1113 BAHASA KEBANGSAAN (A

)
KOMPONEN SASTERA (PUISI)
MISS NURHAFIZAH MOHD ZIZI SCHOOL OF COMPULSORY STUDIES

Genre puisi merangkumi Pantun. . Puisi merupakan pernyataan dan perasaan seseorang penyair dalam sesuatu perkara yang menjadi persoalan mereka. Syair dan juga Sajak. Gurindam.PUISI (MODEN)   Puisi merupakan salah satu genre yang perlu dipelajari oleh pelajar-pelajar khususnya pelajarsekolah menengah.

penyair meluahkan persoalan tersebut kepada khalayak pembaca. Melalui sajak pengarang yang kreatif menyampaikan mesej secara tersirat melalui unsur-unsur perlambangan. maksud perlambangan disertai soalan contoh dan cara-cara caramenjawab latihan. Sajak merupakan genre puisi moden. Dalam bahagian pemahaman puisi ini. Ini akan unsurmembantu pelajar mengenali objek perlambangan dalam sajak supaya mudah memahami maksud tersirat di samping mencipta seuntai sajak.  Melalui puisi khususnya sajak. Para pelajar juga diuji untuk mendalami serta mengetahui makna tersurat dan tersirat dalam puisi yang diberikan. diterangkan secara ringkas ciri-ciri yang ada pada sebuah sajak ciri(puisi). . bagaimana menghayati sajak.

protes dan lain2 Gaya bahasa. romantik.CiriCiri-ciri puisi       Tema/Pokok persoalan Mesej Nada .melankolik. Isi . simbol.bebas/terikat Kesannya kepada pembaca Bersifat intuitif . Puitis .keupayaan suara hati penyajak melihat kebenaran Imaginasi/daya khayal Paduan unsur-unsur irama. sinis. bunyi yang bermakna dan unsuremosi yang baik . gembira.kata-kata biasa yang disusun indah kataPersonafikasi .termasuk pemikiran. idea dan emosi Bentuk yang tertentu .memberikan sifat manusia kepada benda-benda bendabukan hidup.

. frasa. Sementara bahagian soalan pemahaman. Pemahaman yang tepat dan jitu akan membolehkan seseorang calon itu menjawab rangkai kata yang diberikan dengan menggunakan kata-kata sendiri katayang sama maknanya. kalimatkatakata-kata perbandingan. calon mestilah memahami kehendak soalan dan menjawab apa yang diperlukan atau yang dikemukakan.Objektif  Objektif utama soalan puisi ini adalah untuk menguji pemahaman calon dalam memahami kalimat-kalimat. rangkai kata yang terdapat dalam sesebuah puisi tersebut.

anda akan dapat:    memahami saripati/tema sajak tersebut memahami maksud ungkapan/ayat/kalimat memahami maksud kiasan memahami maksud kata-kata perlambangan kata(simbolik) menghuraikan maksud puisi (sajak) tersebut memprosakan sajak tersebut .Setelah selesai membaca (puisi) sajak yang diberikan.

Soalan Contoh: (1) (2) (3) (4) (5) (6) Tema/pokok persoalan Maksud ayat/kalimat tertentu Maksud kiasan tertentu Erti kata-kata simbolik atau lambang kataMaksud keseluruhan Memprosa .

Maksud Kekaburan   (1) Adakalanya lirik sajak lebih ditujukan untuk imaginasi dan perasaan (2) Sikap penyajak yang menghadkan pembacaannya (3) Pemikiran yang tersangat kompleks (4) Bahasa/Simbol yang kompleks (5) Mesej yang disampaikan terlalu peribadi .

kemudian tulis maksudnya secara analitikal .fahami maksud dan mesej. perlambangan dan ungkapan (5) Untuk menjawab soalan kefahaman.Menghayati Sajak    (1) Baca dan fahami soalan dahulu (2) Baca dan fahami tajuk sajak beberapa kali (3) Baca dengan teliti sajak itu beberapa kali sehingga anda dapat memahami sajak itu secara keseluruhan. (4) Fahami perkataan. gunakan perkataan anda sendiri (6) Untuk memprosa .

Hatinya berbunga. Bunga mekar. Sejambak bunga . Bunga layu di taman. maka wujud makna atas tafsiran yang berbeza. Bunga layu. Bunga Apabila perkataan bunga ditambah dengan perkataan lain.Objek2 Perlambangan Dalam Sajak. Contoh: Sekuntum bunga.

kejahatan. keindahan.kesedihan kumbang .pahit getir manusia kematian angin .Memahami Simbol2 dalam Puisi UnsurUnsur-unsur Alam        (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15) bunga .harapan dan kemurniaan api peperangan .cinta mula pudar gunung .kebebasan burung gagak .pergolakan hidup daun tak hijau .perempuan.harapan.kekecewaan . cita-cita yang diharapkan citabunga sayu . berita laut dan ombak . pria bulan . jejaka.lelaki.kemarahan burung merpati . cita-cita tinggi citahujan . gadis.kedamaian. utusan kedamaian burung .perubahan. kemusnahan angin .rindu embun .

peralihan daripada duka kepada bahagia. harapan senja . pemisah Masa   (1) (2) (3) (4) (5) pagi .jangka waktu yang singkat sungai .peralihan daripada bahagia kepada derita malam .tempat atau tujuan rumput .penghalang.kecewa.kehidupan baru fajar . kelahiran harapan baru siang .tempat bernaung mentari .tempat bergantung pulau .harapan cerah.pengalaman kehidupan tembok . derita .permulaan. ketenangan.kehidupan yang terbiar senja .keriangan langit .     (16) (17) (18) (19) (20) (21) (22) (23) (24) kicau burung . sinar kebahagiaan atau kejayaan pohon .

bersih. kekotoran. aman.aman hitam . keremajaan jingga .raja-raja rajakuning keemasan . kejahatan. kasih sayang. kesuburan.kemakmuran. baru.bahaya.Warna   (1) (2) (3) (3) (4) (5) (6) (7) (8)   merah . kasih dan rindu. cemas.suci.kecelakaan. tempat yang jauh hijau . damai. kegembiraan. bergelora. kesedihan kelabu . harapan.samar-samar samar- . berani kuning .muda.cinta.kedukaan putih . kesengsaraan. hasil yang banyak biru .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful