MPW 1113 BAHASA KEBANGSAAN (A

)
KOMPONEN SASTERA (PUISI)
MISS NURHAFIZAH MOHD ZIZI SCHOOL OF COMPULSORY STUDIES

Puisi merupakan pernyataan dan perasaan seseorang penyair dalam sesuatu perkara yang menjadi persoalan mereka. .PUISI (MODEN)   Puisi merupakan salah satu genre yang perlu dipelajari oleh pelajar-pelajar khususnya pelajarsekolah menengah. Gurindam. Syair dan juga Sajak. Genre puisi merangkumi Pantun.

  Melalui puisi khususnya sajak. Dalam bahagian pemahaman puisi ini. Melalui sajak pengarang yang kreatif menyampaikan mesej secara tersirat melalui unsur-unsur perlambangan. Ini akan unsurmembantu pelajar mengenali objek perlambangan dalam sajak supaya mudah memahami maksud tersirat di samping mencipta seuntai sajak. Para pelajar juga diuji untuk mendalami serta mengetahui makna tersurat dan tersirat dalam puisi yang diberikan. . penyair meluahkan persoalan tersebut kepada khalayak pembaca. bagaimana menghayati sajak. diterangkan secara ringkas ciri-ciri yang ada pada sebuah sajak ciri(puisi). Sajak merupakan genre puisi moden. maksud perlambangan disertai soalan contoh dan cara-cara caramenjawab latihan.

CiriCiri-ciri puisi       Tema/Pokok persoalan Mesej Nada . bunyi yang bermakna dan unsuremosi yang baik . idea dan emosi Bentuk yang tertentu .termasuk pemikiran. Isi . gembira.memberikan sifat manusia kepada benda-benda bendabukan hidup.keupayaan suara hati penyajak melihat kebenaran Imaginasi/daya khayal Paduan unsur-unsur irama. simbol.melankolik.kata-kata biasa yang disusun indah kataPersonafikasi . protes dan lain2 Gaya bahasa. sinis.bebas/terikat Kesannya kepada pembaca Bersifat intuitif . Puitis . romantik.

frasa. . rangkai kata yang terdapat dalam sesebuah puisi tersebut. kalimatkatakata-kata perbandingan. Pemahaman yang tepat dan jitu akan membolehkan seseorang calon itu menjawab rangkai kata yang diberikan dengan menggunakan kata-kata sendiri katayang sama maknanya. Sementara bahagian soalan pemahaman.Objektif  Objektif utama soalan puisi ini adalah untuk menguji pemahaman calon dalam memahami kalimat-kalimat. calon mestilah memahami kehendak soalan dan menjawab apa yang diperlukan atau yang dikemukakan.

anda akan dapat:    memahami saripati/tema sajak tersebut memahami maksud ungkapan/ayat/kalimat memahami maksud kiasan memahami maksud kata-kata perlambangan kata(simbolik) menghuraikan maksud puisi (sajak) tersebut memprosakan sajak tersebut .Setelah selesai membaca (puisi) sajak yang diberikan.

Soalan Contoh: (1) (2) (3) (4) (5) (6) Tema/pokok persoalan Maksud ayat/kalimat tertentu Maksud kiasan tertentu Erti kata-kata simbolik atau lambang kataMaksud keseluruhan Memprosa .

Maksud Kekaburan   (1) Adakalanya lirik sajak lebih ditujukan untuk imaginasi dan perasaan (2) Sikap penyajak yang menghadkan pembacaannya (3) Pemikiran yang tersangat kompleks (4) Bahasa/Simbol yang kompleks (5) Mesej yang disampaikan terlalu peribadi .

gunakan perkataan anda sendiri (6) Untuk memprosa . kemudian tulis maksudnya secara analitikal .Menghayati Sajak    (1) Baca dan fahami soalan dahulu (2) Baca dan fahami tajuk sajak beberapa kali (3) Baca dengan teliti sajak itu beberapa kali sehingga anda dapat memahami sajak itu secara keseluruhan. (4) Fahami perkataan. perlambangan dan ungkapan (5) Untuk menjawab soalan kefahaman.fahami maksud dan mesej.

maka wujud makna atas tafsiran yang berbeza. Sejambak bunga . Bunga mekar. Hatinya berbunga. Contoh: Sekuntum bunga. Bunga layu. Bunga Apabila perkataan bunga ditambah dengan perkataan lain. Bunga layu di taman.Objek2 Perlambangan Dalam Sajak.

keindahan. berita laut dan ombak .rindu embun .harapan. jejaka.pergolakan hidup daun tak hijau .cinta mula pudar gunung .kedamaian.lelaki. utusan kedamaian burung . pria bulan .harapan dan kemurniaan api peperangan .perubahan.perempuan.kekecewaan .kejahatan. gadis.pahit getir manusia kematian angin . cita-cita tinggi citahujan . kemusnahan angin .kemarahan burung merpati . cita-cita yang diharapkan citabunga sayu .kebebasan burung gagak .kesedihan kumbang .Memahami Simbol2 dalam Puisi UnsurUnsur-unsur Alam        (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15) bunga .

jangka waktu yang singkat sungai .permulaan.kecewa. ketenangan.tempat bernaung mentari .peralihan daripada duka kepada bahagia.harapan cerah.peralihan daripada bahagia kepada derita malam . kelahiran harapan baru siang .     (16) (17) (18) (19) (20) (21) (22) (23) (24) kicau burung .pengalaman kehidupan tembok .tempat atau tujuan rumput .kehidupan yang terbiar senja . derita .kehidupan baru fajar . harapan senja .tempat bergantung pulau . pemisah Masa   (1) (2) (3) (4) (5) pagi . sinar kebahagiaan atau kejayaan pohon .penghalang.keriangan langit .

aman. kesedihan kelabu . kejahatan.Warna   (1) (2) (3) (3) (4) (5) (6) (7) (8)   merah . bergelora.cinta.bahaya.samar-samar samar- . berani kuning .aman hitam .muda. kegembiraan. bersih.kecelakaan. baru. kekotoran. harapan. kasih sayang.raja-raja rajakuning keemasan . kesuburan. keremajaan jingga . tempat yang jauh hijau . kesengsaraan. hasil yang banyak biru .kemakmuran.kedukaan putih . cemas. kasih dan rindu.suci. damai.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful