MPW 1113 BAHASA KEBANGSAAN (A

)
KOMPONEN SASTERA (PUISI)
MISS NURHAFIZAH MOHD ZIZI SCHOOL OF COMPULSORY STUDIES

PUISI (MODEN)   Puisi merupakan salah satu genre yang perlu dipelajari oleh pelajar-pelajar khususnya pelajarsekolah menengah. Gurindam. Puisi merupakan pernyataan dan perasaan seseorang penyair dalam sesuatu perkara yang menjadi persoalan mereka. . Syair dan juga Sajak. Genre puisi merangkumi Pantun.

Sajak merupakan genre puisi moden. Melalui sajak pengarang yang kreatif menyampaikan mesej secara tersirat melalui unsur-unsur perlambangan. Ini akan unsurmembantu pelajar mengenali objek perlambangan dalam sajak supaya mudah memahami maksud tersirat di samping mencipta seuntai sajak. . penyair meluahkan persoalan tersebut kepada khalayak pembaca. Para pelajar juga diuji untuk mendalami serta mengetahui makna tersurat dan tersirat dalam puisi yang diberikan. Dalam bahagian pemahaman puisi ini. diterangkan secara ringkas ciri-ciri yang ada pada sebuah sajak ciri(puisi).  Melalui puisi khususnya sajak. maksud perlambangan disertai soalan contoh dan cara-cara caramenjawab latihan. bagaimana menghayati sajak.

bunyi yang bermakna dan unsuremosi yang baik .CiriCiri-ciri puisi       Tema/Pokok persoalan Mesej Nada . romantik.memberikan sifat manusia kepada benda-benda bendabukan hidup. simbol. protes dan lain2 Gaya bahasa. Puitis .melankolik. Isi .termasuk pemikiran.bebas/terikat Kesannya kepada pembaca Bersifat intuitif . idea dan emosi Bentuk yang tertentu .kata-kata biasa yang disusun indah kataPersonafikasi .keupayaan suara hati penyajak melihat kebenaran Imaginasi/daya khayal Paduan unsur-unsur irama. sinis. gembira.

Pemahaman yang tepat dan jitu akan membolehkan seseorang calon itu menjawab rangkai kata yang diberikan dengan menggunakan kata-kata sendiri katayang sama maknanya. Sementara bahagian soalan pemahaman. . rangkai kata yang terdapat dalam sesebuah puisi tersebut. frasa. kalimatkatakata-kata perbandingan.Objektif  Objektif utama soalan puisi ini adalah untuk menguji pemahaman calon dalam memahami kalimat-kalimat. calon mestilah memahami kehendak soalan dan menjawab apa yang diperlukan atau yang dikemukakan.

Setelah selesai membaca (puisi) sajak yang diberikan. anda akan dapat:    memahami saripati/tema sajak tersebut memahami maksud ungkapan/ayat/kalimat memahami maksud kiasan memahami maksud kata-kata perlambangan kata(simbolik) menghuraikan maksud puisi (sajak) tersebut memprosakan sajak tersebut .

Soalan Contoh: (1) (2) (3) (4) (5) (6) Tema/pokok persoalan Maksud ayat/kalimat tertentu Maksud kiasan tertentu Erti kata-kata simbolik atau lambang kataMaksud keseluruhan Memprosa .

Maksud Kekaburan   (1) Adakalanya lirik sajak lebih ditujukan untuk imaginasi dan perasaan (2) Sikap penyajak yang menghadkan pembacaannya (3) Pemikiran yang tersangat kompleks (4) Bahasa/Simbol yang kompleks (5) Mesej yang disampaikan terlalu peribadi .

perlambangan dan ungkapan (5) Untuk menjawab soalan kefahaman. kemudian tulis maksudnya secara analitikal .Menghayati Sajak    (1) Baca dan fahami soalan dahulu (2) Baca dan fahami tajuk sajak beberapa kali (3) Baca dengan teliti sajak itu beberapa kali sehingga anda dapat memahami sajak itu secara keseluruhan. gunakan perkataan anda sendiri (6) Untuk memprosa .fahami maksud dan mesej. (4) Fahami perkataan.

Hatinya berbunga.Objek2 Perlambangan Dalam Sajak. Bunga Apabila perkataan bunga ditambah dengan perkataan lain. Sejambak bunga . Bunga layu. Contoh: Sekuntum bunga. maka wujud makna atas tafsiran yang berbeza. Bunga layu di taman. Bunga mekar.

harapan dan kemurniaan api peperangan .rindu embun .pahit getir manusia kematian angin .kekecewaan . keindahan. utusan kedamaian burung .pergolakan hidup daun tak hijau . pria bulan .kemarahan burung merpati .perubahan.kebebasan burung gagak . jejaka. cita-cita tinggi citahujan .Memahami Simbol2 dalam Puisi UnsurUnsur-unsur Alam        (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15) bunga .perempuan.harapan. berita laut dan ombak .kesedihan kumbang .kejahatan.cinta mula pudar gunung .kedamaian. kemusnahan angin . cita-cita yang diharapkan citabunga sayu . gadis.lelaki.

peralihan daripada duka kepada bahagia.     (16) (17) (18) (19) (20) (21) (22) (23) (24) kicau burung . ketenangan.kehidupan baru fajar . pemisah Masa   (1) (2) (3) (4) (5) pagi .keriangan langit .jangka waktu yang singkat sungai .kehidupan yang terbiar senja .permulaan.kecewa.pengalaman kehidupan tembok .peralihan daripada bahagia kepada derita malam .tempat atau tujuan rumput .penghalang. derita . kelahiran harapan baru siang .tempat bernaung mentari .harapan cerah. sinar kebahagiaan atau kejayaan pohon .tempat bergantung pulau . harapan senja .

bersih. kejahatan.bahaya. kasih sayang.muda.samar-samar samar- . baru. bergelora.kecelakaan. tempat yang jauh hijau . kegembiraan. keremajaan jingga . kesedihan kelabu . kesengsaraan.aman hitam . aman. hasil yang banyak biru .raja-raja rajakuning keemasan .kedukaan putih .suci.cinta. kasih dan rindu. damai.kemakmuran. cemas. berani kuning .Warna   (1) (2) (3) (3) (4) (5) (6) (7) (8)   merah . harapan. kesuburan. kekotoran.