MPW 1113 BAHASA KEBANGSAAN (A

)
KOMPONEN SASTERA (PUISI)
MISS NURHAFIZAH MOHD ZIZI SCHOOL OF COMPULSORY STUDIES

Genre puisi merangkumi Pantun. Syair dan juga Sajak. Gurindam.PUISI (MODEN)   Puisi merupakan salah satu genre yang perlu dipelajari oleh pelajar-pelajar khususnya pelajarsekolah menengah. . Puisi merupakan pernyataan dan perasaan seseorang penyair dalam sesuatu perkara yang menjadi persoalan mereka.

Ini akan unsurmembantu pelajar mengenali objek perlambangan dalam sajak supaya mudah memahami maksud tersirat di samping mencipta seuntai sajak. penyair meluahkan persoalan tersebut kepada khalayak pembaca. Para pelajar juga diuji untuk mendalami serta mengetahui makna tersurat dan tersirat dalam puisi yang diberikan. maksud perlambangan disertai soalan contoh dan cara-cara caramenjawab latihan. Dalam bahagian pemahaman puisi ini. . Sajak merupakan genre puisi moden. diterangkan secara ringkas ciri-ciri yang ada pada sebuah sajak ciri(puisi). Melalui sajak pengarang yang kreatif menyampaikan mesej secara tersirat melalui unsur-unsur perlambangan.  Melalui puisi khususnya sajak. bagaimana menghayati sajak.

CiriCiri-ciri puisi       Tema/Pokok persoalan Mesej Nada . romantik. protes dan lain2 Gaya bahasa. idea dan emosi Bentuk yang tertentu . Puitis .bebas/terikat Kesannya kepada pembaca Bersifat intuitif . sinis.melankolik. Isi .keupayaan suara hati penyajak melihat kebenaran Imaginasi/daya khayal Paduan unsur-unsur irama. simbol.kata-kata biasa yang disusun indah kataPersonafikasi .memberikan sifat manusia kepada benda-benda bendabukan hidup. bunyi yang bermakna dan unsuremosi yang baik . gembira.termasuk pemikiran.

frasa.Objektif  Objektif utama soalan puisi ini adalah untuk menguji pemahaman calon dalam memahami kalimat-kalimat. Sementara bahagian soalan pemahaman. calon mestilah memahami kehendak soalan dan menjawab apa yang diperlukan atau yang dikemukakan. kalimatkatakata-kata perbandingan. Pemahaman yang tepat dan jitu akan membolehkan seseorang calon itu menjawab rangkai kata yang diberikan dengan menggunakan kata-kata sendiri katayang sama maknanya. . rangkai kata yang terdapat dalam sesebuah puisi tersebut.

Setelah selesai membaca (puisi) sajak yang diberikan. anda akan dapat:    memahami saripati/tema sajak tersebut memahami maksud ungkapan/ayat/kalimat memahami maksud kiasan memahami maksud kata-kata perlambangan kata(simbolik) menghuraikan maksud puisi (sajak) tersebut memprosakan sajak tersebut .

Soalan Contoh: (1) (2) (3) (4) (5) (6) Tema/pokok persoalan Maksud ayat/kalimat tertentu Maksud kiasan tertentu Erti kata-kata simbolik atau lambang kataMaksud keseluruhan Memprosa .

Maksud Kekaburan   (1) Adakalanya lirik sajak lebih ditujukan untuk imaginasi dan perasaan (2) Sikap penyajak yang menghadkan pembacaannya (3) Pemikiran yang tersangat kompleks (4) Bahasa/Simbol yang kompleks (5) Mesej yang disampaikan terlalu peribadi .

perlambangan dan ungkapan (5) Untuk menjawab soalan kefahaman.fahami maksud dan mesej. gunakan perkataan anda sendiri (6) Untuk memprosa . kemudian tulis maksudnya secara analitikal .Menghayati Sajak    (1) Baca dan fahami soalan dahulu (2) Baca dan fahami tajuk sajak beberapa kali (3) Baca dengan teliti sajak itu beberapa kali sehingga anda dapat memahami sajak itu secara keseluruhan. (4) Fahami perkataan.

maka wujud makna atas tafsiran yang berbeza. Bunga layu. Bunga Apabila perkataan bunga ditambah dengan perkataan lain. Bunga mekar. Bunga layu di taman. Contoh: Sekuntum bunga. Sejambak bunga .Objek2 Perlambangan Dalam Sajak. Hatinya berbunga.

harapan dan kemurniaan api peperangan .rindu embun . pria bulan .perempuan. utusan kedamaian burung .pergolakan hidup daun tak hijau . cita-cita tinggi citahujan . gadis. kemusnahan angin . berita laut dan ombak . jejaka. cita-cita yang diharapkan citabunga sayu .kesedihan kumbang .harapan.kejahatan.kedamaian. keindahan.kekecewaan .kemarahan burung merpati .perubahan.pahit getir manusia kematian angin .Memahami Simbol2 dalam Puisi UnsurUnsur-unsur Alam        (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15) bunga .lelaki.cinta mula pudar gunung .kebebasan burung gagak .

permulaan. kelahiran harapan baru siang .tempat bergantung pulau . ketenangan.keriangan langit .     (16) (17) (18) (19) (20) (21) (22) (23) (24) kicau burung .tempat atau tujuan rumput .peralihan daripada bahagia kepada derita malam . harapan senja .penghalang.kehidupan yang terbiar senja . sinar kebahagiaan atau kejayaan pohon .tempat bernaung mentari .jangka waktu yang singkat sungai .kehidupan baru fajar . pemisah Masa   (1) (2) (3) (4) (5) pagi . derita .harapan cerah.peralihan daripada duka kepada bahagia.pengalaman kehidupan tembok .kecewa.

kasih dan rindu. kekotoran. aman. kejahatan. berani kuning .bahaya.kemakmuran. kegembiraan. bergelora. cemas.samar-samar samar- .kecelakaan. harapan.Warna   (1) (2) (3) (3) (4) (5) (6) (7) (8)   merah .aman hitam . bersih. kesedihan kelabu .suci. hasil yang banyak biru . kesengsaraan.raja-raja rajakuning keemasan . damai. tempat yang jauh hijau . kesuburan.muda. keremajaan jingga . kasih sayang. baru.kedukaan putih .cinta.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful