PANGGILAN HORMAT

1.
1.

PANGGILAN HORMAT
Panggilan Hormat atau Honorific atau dikenali sebagai sebutan hormat, Gelaran Panggil dari segi bahasa bermaksud sebutan awalan atau sapaan awalan yang tertentu yang diucapkan sebagai menghormatI seseorang. seseorang. Dari segi bahasa budaya masyarakat Melayu amalan menggunakan panggilan hormat ini telah lama diamalkan misalnya sebagai menghormati seseorang yang tidak dikenali, di antara sapaan awalan yang digunakan ialah : Saudara dan Saudari, tuan-tuan dan puan-puan tuanpuan-

2.

3.

Honorific i)

-

dalam bahasa Inggeris dipanggil Honorific Ucapan atau gelaran kehormat Penghormatan Ijazah Kehormat Setiausaha Kehormat Penghargaan Kemuliaan Memberi Hormat

Honorary

ii)

Honour

-

2 Kerajaan Persekutuan Penggunaan Panggilan Hormat dalam pentadbiran Kerajaan selepas merdeka adalah warisan dari penjajah British. Pekeliling ini menetapkan Panggilan Hormat bagi 11 kategori orang kenamaan iaitu Perdana Menteri. Yang di-Pertua Dewan Negara dan Yang di-Pertua Dewan Rakyat. British. Hakim Besar dan Hakim.4. Ahli Dewan Negara dan Ahli Dewan Rakyat. Malaysia. Malaysia. mereka yang bergelar Tun dan Dato . Timbalan Perdana Menteri. . tahun 1966 bertajuk Peraturan Surat Menyurat Dan Alamat Surat Bagi Kerajaan Pusat. 4 No. Hanya dalam tahun 1966 kerajaan secara rasmi menetapkan penggunaan Panggilan Hormat kepada beberapa kategori orangorang-orang kenamaan melalui Surat Pekeliling Am No. Rakyat. didiMaha Hakim.

3 Kerajaan Negeri Seperti di peringkat Persekutuan. iii. masing-masing. Panggilan kerana dikurniakan Darjah Kebesaran.4. Panggilan Keagamaan . Temurun. Diraja. iii. ii. iv. Panggilan Jawatan. v. Panggilan Hormat Sedia Ada Di peringkat Persekutuan lima kategori panggilan hormat digunakan iaitu : i. Panggilan Turun Temurun. ii. dan Kebesaran. iv. negeri-negeri juga negerimempunyai panggilan hormat yang diasaskan kepada adat resam dan tertib negeri masing-masing. Panggilan Diraja. 5. Jawatan.

i) Panggilan Turun Temurun Maksudnya gelaran ini dipakai atau digunakan secara otomatik bagi keturunan ini iaitu:iaitu: Keturunan Raja Melayu seperti. Tengku. seperti. Ungku dan Ku Keturunan berbangsa Arab seperti . dipanggil dengan Yang Mulia Tunku. Syed dan Sheikh dipanggil dengan Tuan ii) Panggilan DiRaja Panggilan ini adalah panggilan yang khusus kepada Raja-raja dan Rajakerabatnya: kerabatnya:- Yang di-Pertuan Agong didan Raja Permaisuri Agong Raja Memerintah dan Permaisuri - Seri Paduka Baginda Seri Paduka Baginda Duli Yang Maha Mulia Kebawah Duli Yang Maha Mulia Duli Yang Maha Mulia Baginda Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Yang Maha Mulia Yang Teramat Mulia Duli Yang Teramat Mulia Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Duli Yang Amat Mulia Bekas Raja Perempuan Raja Muda/Tengku Mahkota .

ini dipakai hanya apabila orang itu menjawat jawatan tersebut. isterimereka. ditetapkan jawatanpanggilanpanggilan-panggilan tertentu sebagai Panggilan Hormat. yang penyandangmana pada kebiasanya jawatan-jawatan penting. panggilan hormat yang digunakan ialah Yang Berbahagia . dan ianya gugur secara otomatik apabila tidak lagi menjawatnya. Panggilan Hormat. Bagi Perdana Menteri Panggilan Hormat yang digunakan ialah Yang Amat Berhormat dan isterinya pula Yang Amat Berbahagia . Sebagai contoh panggilan hormat Yang di-Pertua Negeri ialah diTuan Yang Terutama dan Isterinya pula Yang Amat Berbahagia .iii) Panggilan Jawatan Bagi menghormati penyandang-penyandang jawatan tertentu. menjawatnya. anggilan hormat yang digunakan ialah Yang Amat Berbahagia manakala pemegang gelaran Tan Sri dan Datuk pula. iv) Panggilan Kerana Darjah Kebesaran PenerimaPenerima-penerima Anugerah Tertinggi Darjah Kebesaran bintang diberi gelaran baik lelaki mahupun wanita atau isteri-isteri mereka. . Bagi lelaki dan wanita yang memegang gelaran Tun.

. bagi Mufti panggilan hormat yang digunakan ialah Sahibus Samahah yang membawa maksud Tuan Yang Berbahagia dan Kadi pula dipanggil sebagai Sahibul Fadillah yang membawa makna Tuan Yang Terhormat. sebagai contoh.v) Panggilan Keagamaan Panggilan Hormat juga digunakan dalam aspek keagamaan.

PeraturanPeraturan-Peraturan Penggunaan Panggilan Selaras dengan amalan Protokol yang menyatakan bahawa jika seseorang itu mempunyai dua tempat dalam satu susunan maka ianya hendaklah mengambil tempat yang tertinggi sekali . Sehubungan dengan ini mereka yang mempunyai dua atau lebih panggilan hormat bagi dirinya hendaklah mengambil atau memilih salah satu panggilan hormat sahaja untuk digunakan. Misalnya: digunakan. Misalnya: i) Seorang Ahli Dewan Negara atau Ahli Dewan Rakyat mempunyai gelaran Dato maka panggilan hormat yang lebih sesuai dan selari dengan kedudukannya ialah Yang Berhormat . penggunaan panggilan hormat seseorang Ahli Dewan Undangan Negeri dan keluarga Diraja atau keturunan raja juga mempunyai anugerah yang membawa gelaran Dato panggilan hormat yang digunakan ialah Yang Berhormat dan amalan ini telahpun diguna pakai diperingkat persekutuan misalnya: misalnya: ii) .6.

4 tahun 1966 bertarikh 18 Februari 1967 menetapkan gelaran yang diterima diletakkan selepas nama pangkat keturunan mereka misalnya: Yang Mulia Raja Tun Ahmad @Yang Mulia Tunku Tan Sri Imran @Yang Mulia Tengku Dato Alwi. Penggunaan panggilan hormat untuk keturunan berketurunan Arab iaitu Syed atau Sheikh yang menerima darjah kebesaran ialah Yang Berbahagian Tan Sri Syed Abu Bakar dan isterinya pula ialah Yang Berbahagia Puan Sri Sharifah Aminah. Penggunaan Ungkapan Mereka Yang Berketurunan Raja Surat Pekeliling Am No. .Yang Berhormat Tengku Dato Seri Azlan ibni Sultan Abu Bakar atau Yang Berhormat Tengku Datuk Adnan bin Tengku Mansor. Mansor. 7.

A. Hakim Tan Sri Dato Seri Ahmad Fairuz bin Dato Sheikh Abdul Halim atau Y. Diraja Ungku Aziz@ Yang Berbahagia Prof. Penggunaan Panggilan Hormat Dengan Gelaran-Gelaran Akademik Panggilan Hormat tertentu diperolehi kerana dianugerahkan sesuatu Darjah Kebesaran.A. Senator Tan Sri Dato Haji Mohamed bin Ya acob.8. Anugerah-anugerah tersebut membawa panggilan hormat sedangkan gelaran-gelaran akademik tersebut tiada. Dato Ismail Hussein Panggilan Hormat untuk Hakim-Hakim dan Senator juga menggunakan gelaran jawatan mereka sebelum gelaran anugerah yang diterima misalnya: Y. Ali Walaubagaimanapun panggilan hormat untuk mereka yang bergelar Professor menggunakan gelaran akademik mereka sebelum gelaran anugerah yang diterima misalnya: Yang Berbahagia Prof. manakala gelaran-gelaran akademik diperolehi setelah mencapai sesuatu tingkat dalam bidang akedemik. Ismail @ Yang Berbahagia Dato Dr.B. . Tan Sri Awang Had Salleh@Yang Berbahagia Prof. Oleh itu penggunaan panggilan hormat yang betul bagi golongan akademik ialah panggilan hormat dan gelaran diikuti oleh gelaran akademik misalnya. Yang Amat Berbahagia Tun Dr.

penjawatpenjawat-penjawat dalam Angkatan Tentera dan Polis ialah dengan mendahului pangkat seseorang itu diikuti dengan panggilan hormat berkaitan Yang Berbahagia Jen.B. Senator Tan Sri Dato Haji Mohamed bin Ya acob. Omar. 9. Zahidi bin Jen. Mohd.Bhg. Bakri bin Bhg. Penggunaan Ungkapan Panggilan Hormat Pada Jawatan-Jawatan JawatanTentera dan Polis. Hakim Tan Sri Dato Seri Ahmad Fairuz bin Dato Sheikh Abdul Halim atau Y.Panggilan Hormat untuk Hakim-Hakim dan Senator juga menggunakan gelaran jawatan mereka sebelum gelaran anugerah yang diterima misalnya: Y. Tan Sri Dato Seri Mohd.IG Dato Seri Mohd. Mohd.A. . Penggunaan ungkapan panggilan hormat bagi Polis. Haji Omar. Haji Zainuddin atau Y.A.

Paduka b) K.D.D.M. Panggilan Turun Temurun Lelaki Tunku Ungku/Engku Ku/Tengku Raja Syed Sheikh Wanita Tunku Ungku Ku Raja Sharifah Siti Panggilan Hormat Yang Mulia Yang Mulia Yang Mulia Yang Mulia Puan/Cik Puan/Cik Panggilan Hormat i) Yang Mulia ii) Yang Mulia iii) Yang Mulia iv) Yang Mulia v) Tuan vi) Tuan 2.Y.M.PANGGILAN HORMAT (HONORIFIC) 1.M.1 a) Seri Baginda PANGGILAN DIRAJA Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Paduka Yang di-Pertuan Agong diSultan Kedah Darul Aman Raja Permaisuri Agong Sultanah Kedah Darul Aman Seri Baginda K.Y.M. 2. .

M.Y.Y.M.Y. i) D.Y.Y. Lelaki Yang di-Pertuan Besar diNegeri Sembilan Darul Khusus Sultan Pahang Al-Sultan Kelantan AlSultan Johor Sultan Perak Darul Ridzuan Sultan Terengganu Sultan Selangor Wanita Tunku Ampuan Negeri Sembilan Darul Khusus Sultanah Pahang Raja Perempuan Kelantan Sultanah Johor Raja Permaisuri Perak Darul Ridzuan Permaisuri Terengganu - Panggilan Hormat D.Y.M.Y. - .Panggilan Hormat c) D.M. D.Y.D. D.M.D.M.M.Y.M.Y. Paduka Seri h) D.M.Y. D.M.M.M.Y. D.M.M. f) D. e) K.M.M.M.Y.M. D.M.M.M.M. d) K.M.M. Baginda g) D.M.Y.M.M. D.M.

T. Panggilan Hormat a) D. d) Y.M. - Panggilan Hormat a) K.T.M.M.M.Y.M. D.M. c) D.A.3 Raja Muda/Tengku Mahkota Lelaki Tengku Mahkota Pahang Tunku Mahkota Johor Raja Muda Kedah Tengku Mahkota Kelantan Raja Muda Perak Raja Muda Selangor Wanita Tengku Puan Pahang Isteri Tunku Mahkota Johor Raja Puan Muda kedah Belum Berkahwin Belum Berkahwin Belum Berkahwin Panggilan Hormat K.Y.T.M.D.T.Y.D. 2.M.T.2.Y. K.M.D.M.A.Y.M.M. e) D. b) D.Y.M.2 Pemangku Raja Lelaki Pemangku Raja Perlis Wanita Raja Puan Muda Perlis Panggilan Hormat D.Y. . Y.Y.T.Y.T. f) D.T.T.Y.

K. D.T. D.M.A.M.M.M. NOTA: D. Panggilan Hormat a) * - Panggilan hormat ini adalah tertakluk kepada panggilan yang diberikan diperingkat negeri apabila baginda kembali ke negeri asal. Y. - Duli Yang Maha Mulia Kebawah Duli Yang Maha Mulia Yang Teramat Mulia Duli Yang Teramat Mulia Duli Yang Amat Mulia Kebawah Duli Yang Amat Mulia Yang Maha Mulia Yang Amat Mulia .D.Y.M.M.A.Y. Y.5 Panggilan Hormat a) Y.M.Y.A. K.2.A. Anak-Anak Raja Memerintah Lelaki AnakAnak-Anak Raja Memerintah Wanita AnakAnak-Anak Raja Memerintah Panggilan Hormat Y. 2.M.M.A.M.M.4 Bekas Raja Permaisuri Agong Lelaki Wanita Bekas Raja Permaisuri Agong Panggilan Hormat Y. Y.M.T.M.D.Y.Y.M.M.

d) Y.A. f) Y. Y.A.A. Y. Y.T.B.Bhg.Y. b) Y. Y.A.Bhg. Y.B. .Bhg. e) Y.A.Bhg.B. c) Y. a) T. PANGGILAN JAWATAN Panggilan Hormat Lelaki Yang di-Pertua Negeri diPerdana Menteri Timbalan Perdana Menteri/MB Menteri/ Timbalan Menteri/ Setiausaha Parlimen/ Yang di-Pertua diDewan Negara/ Dewan Rakyat Ahli Dewan Negara/ Dewan Rakyat dan Ahli Dewan Undangan Negeri Wanita Isteri Yang di-Pertua diNegeri Isteri Perdana Menteri Isteri Timbalan Perdana Menteri/MB Isteri Menteri/ Timbalan Menteri/ Setiausaha Parlimen/ Isteri Yang di-Pertua diDewan Negara/ Dewan Rakyat Isteri Ahli Dewan Negara/ Dewan Rakyat dan Ahli Dewan Undangan Negeri Panggilan Hormat Y.3.B.B.Bhg.Bhg.

Y.Bhg.A.A.A. i) Y. . Lelaki Ketua Hakim Negara Mahkamah Persekutuan Presiden Mahkamah Rayuan/ Hakim Besar/ Hakim Mahkamah Persekutuan/ Hakim Mahkamah Rayuan/ Hakim Mahkamah Tinggi/Hakim Mahkamah Syariah Ketua Setiausaha Negara Wanita Isteri Ketua Hakim Negara Mahkamah Persekutuan Isteri Presiden Mahkamah Rayuan/ Hakim Besar/ Hakim Mahkamah Persekutuan/ Hakim Mahkamah Rayuan/ Hakim Mahkamah Tinggi/Hakim Mahkamah Syariah Isteri Ketua Setiausaha Negara Panggilan Hormat Y.Bhg.Panggilan Hormat g) Y.A. h) Y. Y.Bhg.Bhg.

o) Y.Panggilan Hormat j) Y. Lelaki Wanita Panggilan Hormat Y.Bhg.Bhg.Bhg. Y. Y.Y.Bhg.Bhg. Y.A. Y.A. k) Y.Bhg.Bhg.B.Bhg.Bhg. Y.B.Bhg.T.Bhg. Y. m) Y.Bhg.A. l) Y.Bhg. Y. - Tuan Yang Terutama Yang Amat Berhormat Yang Amat Berbahagia Yang Amat Arif Yang Arif Yang Berhormat Yang Berbahagia . Y. n) Y.A. Peguam Negara Panglima Angkatan Tentera Ketua Polis Negara Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Ketua Setiausaha Kementerian Ketua Pengarah Jabatan Persekutuan Isteri Peguam Negara Isteri Panglima Angkatan Tentera Isteri Ketua Polis Negara Isteri ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Isteri Ketua Setiausaha Kementerian Isteri Ketua Pengarah Jabatan Persekutuan NOTA: T. Y.A. Y.Bhg. Y.

Ejaan Dato bagi negeri Sabah. P. . P.S. Ejaan Dato bagi Persekutuan ialah Datuk.J. PANGGILAN KERANA DIKURNIAKAN DARJAH KEBESARAN Darjah Singkatan Gelaran Panggilan Lelaki Wanita Gelaran Isteri Suami Panggilan Hormat Penerima Yang Amat Dimuliakan Yang Amat Berbahagia Yang Amat Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia Isteri Yang Amat Dimuliakan Yang Amat Berbahagia Yang Amat Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia Suami Yang Amat Dimuliakan Yang Amat Berbahagia Yang Amat Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia a.S. Tun Tun Toh Puan Toh Puan Puan Sri Puan Sri Datin - c.N. Tan Sri Tan Sri - f. - b. Ejaan Dato bagi semua negeri-negeri beraja dan Pulau Pinang ialah Dato . ii. Tun Tun - d. Datuk Datuk - g. Darjah Utama Seri Mahkota Negara Seri Maharaja Mangku Negara Seri Setia Mahkota Panglima Mangku Negara Panglima Setia Mahkota Panglima Jasa Negara Panglima Setia Diraja D.N.M.M. S. S.D. P.M.Sarawak dan Melaka ialah Datuk.N. iii.S.M.N. Datuk Datuk Datin - Catatan: I. Tan Sri Tan Sri - e. Bil.M. P.4.

Sahibul Fadillah d.5. Al-Fadil Al- Lelaki Haji Mufti Kadi Besar/Kadi Tuan Guru/Ustaz Wanita Hajah - Panggilan Hormat Puan/Cik . PANGGILAN KEAGAMAAN Panggilan Hormat a. Sahibus Samahah c. Tuan b.

TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful