PANGGILAN HORMAT

1.
1.

PANGGILAN HORMAT
Panggilan Hormat atau Honorific atau dikenali sebagai sebutan hormat, Gelaran Panggil dari segi bahasa bermaksud sebutan awalan atau sapaan awalan yang tertentu yang diucapkan sebagai menghormatI seseorang. seseorang. Dari segi bahasa budaya masyarakat Melayu amalan menggunakan panggilan hormat ini telah lama diamalkan misalnya sebagai menghormati seseorang yang tidak dikenali, di antara sapaan awalan yang digunakan ialah : Saudara dan Saudari, tuan-tuan dan puan-puan tuanpuan-

2.

3.

Honorific i)

-

dalam bahasa Inggeris dipanggil Honorific Ucapan atau gelaran kehormat Penghormatan Ijazah Kehormat Setiausaha Kehormat Penghargaan Kemuliaan Memberi Hormat

Honorary

ii)

Honour

-

Timbalan Perdana Menteri. Rakyat. Hanya dalam tahun 1966 kerajaan secara rasmi menetapkan penggunaan Panggilan Hormat kepada beberapa kategori orangorang-orang kenamaan melalui Surat Pekeliling Am No. Malaysia. British. 4 No. Pekeliling ini menetapkan Panggilan Hormat bagi 11 kategori orang kenamaan iaitu Perdana Menteri. . mereka yang bergelar Tun dan Dato . Yang di-Pertua Dewan Negara dan Yang di-Pertua Dewan Rakyat. didiMaha Hakim. Malaysia. Ahli Dewan Negara dan Ahli Dewan Rakyat. Hakim Besar dan Hakim. tahun 1966 bertajuk Peraturan Surat Menyurat Dan Alamat Surat Bagi Kerajaan Pusat.2 Kerajaan Persekutuan Penggunaan Panggilan Hormat dalam pentadbiran Kerajaan selepas merdeka adalah warisan dari penjajah British.4.

Diraja. masing-masing.3 Kerajaan Negeri Seperti di peringkat Persekutuan. negeri-negeri juga negerimempunyai panggilan hormat yang diasaskan kepada adat resam dan tertib negeri masing-masing. Panggilan Jawatan. Panggilan kerana dikurniakan Darjah Kebesaran. iii. iv. iii. ii. Panggilan Diraja. Panggilan Turun Temurun. Panggilan Hormat Sedia Ada Di peringkat Persekutuan lima kategori panggilan hormat digunakan iaitu : i. Panggilan Keagamaan . Jawatan.4. v. 5. Temurun. iv. ii. dan Kebesaran.

Tengku. Ungku dan Ku Keturunan berbangsa Arab seperti .i) Panggilan Turun Temurun Maksudnya gelaran ini dipakai atau digunakan secara otomatik bagi keturunan ini iaitu:iaitu: Keturunan Raja Melayu seperti. seperti. Syed dan Sheikh dipanggil dengan Tuan ii) Panggilan DiRaja Panggilan ini adalah panggilan yang khusus kepada Raja-raja dan Rajakerabatnya: kerabatnya:- Yang di-Pertuan Agong didan Raja Permaisuri Agong Raja Memerintah dan Permaisuri - Seri Paduka Baginda Seri Paduka Baginda Duli Yang Maha Mulia Kebawah Duli Yang Maha Mulia Duli Yang Maha Mulia Baginda Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Yang Maha Mulia Yang Teramat Mulia Duli Yang Teramat Mulia Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Duli Yang Amat Mulia Bekas Raja Perempuan Raja Muda/Tengku Mahkota . dipanggil dengan Yang Mulia Tunku.

Sebagai contoh panggilan hormat Yang di-Pertua Negeri ialah diTuan Yang Terutama dan Isterinya pula Yang Amat Berbahagia . Bagi lelaki dan wanita yang memegang gelaran Tun. anggilan hormat yang digunakan ialah Yang Amat Berbahagia manakala pemegang gelaran Tan Sri dan Datuk pula. yang penyandangmana pada kebiasanya jawatan-jawatan penting. ini dipakai hanya apabila orang itu menjawat jawatan tersebut. . panggilan hormat yang digunakan ialah Yang Berbahagia . isterimereka.iii) Panggilan Jawatan Bagi menghormati penyandang-penyandang jawatan tertentu. Panggilan Hormat. dan ianya gugur secara otomatik apabila tidak lagi menjawatnya. Bagi Perdana Menteri Panggilan Hormat yang digunakan ialah Yang Amat Berhormat dan isterinya pula Yang Amat Berbahagia . iv) Panggilan Kerana Darjah Kebesaran PenerimaPenerima-penerima Anugerah Tertinggi Darjah Kebesaran bintang diberi gelaran baik lelaki mahupun wanita atau isteri-isteri mereka. ditetapkan jawatanpanggilanpanggilan-panggilan tertentu sebagai Panggilan Hormat. menjawatnya.

v) Panggilan Keagamaan Panggilan Hormat juga digunakan dalam aspek keagamaan. bagi Mufti panggilan hormat yang digunakan ialah Sahibus Samahah yang membawa maksud Tuan Yang Berbahagia dan Kadi pula dipanggil sebagai Sahibul Fadillah yang membawa makna Tuan Yang Terhormat. sebagai contoh. .

6. PeraturanPeraturan-Peraturan Penggunaan Panggilan Selaras dengan amalan Protokol yang menyatakan bahawa jika seseorang itu mempunyai dua tempat dalam satu susunan maka ianya hendaklah mengambil tempat yang tertinggi sekali . Sehubungan dengan ini mereka yang mempunyai dua atau lebih panggilan hormat bagi dirinya hendaklah mengambil atau memilih salah satu panggilan hormat sahaja untuk digunakan. penggunaan panggilan hormat seseorang Ahli Dewan Undangan Negeri dan keluarga Diraja atau keturunan raja juga mempunyai anugerah yang membawa gelaran Dato panggilan hormat yang digunakan ialah Yang Berhormat dan amalan ini telahpun diguna pakai diperingkat persekutuan misalnya: misalnya: ii) . Misalnya: digunakan. Misalnya: i) Seorang Ahli Dewan Negara atau Ahli Dewan Rakyat mempunyai gelaran Dato maka panggilan hormat yang lebih sesuai dan selari dengan kedudukannya ialah Yang Berhormat .

4 tahun 1966 bertarikh 18 Februari 1967 menetapkan gelaran yang diterima diletakkan selepas nama pangkat keturunan mereka misalnya: Yang Mulia Raja Tun Ahmad @Yang Mulia Tunku Tan Sri Imran @Yang Mulia Tengku Dato Alwi. Mansor. 7. Penggunaan Ungkapan Mereka Yang Berketurunan Raja Surat Pekeliling Am No. . Penggunaan panggilan hormat untuk keturunan berketurunan Arab iaitu Syed atau Sheikh yang menerima darjah kebesaran ialah Yang Berbahagian Tan Sri Syed Abu Bakar dan isterinya pula ialah Yang Berbahagia Puan Sri Sharifah Aminah.Yang Berhormat Tengku Dato Seri Azlan ibni Sultan Abu Bakar atau Yang Berhormat Tengku Datuk Adnan bin Tengku Mansor.

8. Diraja Ungku Aziz@ Yang Berbahagia Prof. Senator Tan Sri Dato Haji Mohamed bin Ya acob.A. Anugerah-anugerah tersebut membawa panggilan hormat sedangkan gelaran-gelaran akademik tersebut tiada. Penggunaan Panggilan Hormat Dengan Gelaran-Gelaran Akademik Panggilan Hormat tertentu diperolehi kerana dianugerahkan sesuatu Darjah Kebesaran. Ismail @ Yang Berbahagia Dato Dr. manakala gelaran-gelaran akademik diperolehi setelah mencapai sesuatu tingkat dalam bidang akedemik.A. Oleh itu penggunaan panggilan hormat yang betul bagi golongan akademik ialah panggilan hormat dan gelaran diikuti oleh gelaran akademik misalnya. Hakim Tan Sri Dato Seri Ahmad Fairuz bin Dato Sheikh Abdul Halim atau Y. Dato Ismail Hussein Panggilan Hormat untuk Hakim-Hakim dan Senator juga menggunakan gelaran jawatan mereka sebelum gelaran anugerah yang diterima misalnya: Y. Ali Walaubagaimanapun panggilan hormat untuk mereka yang bergelar Professor menggunakan gelaran akademik mereka sebelum gelaran anugerah yang diterima misalnya: Yang Berbahagia Prof. Tan Sri Awang Had Salleh@Yang Berbahagia Prof. . Yang Amat Berbahagia Tun Dr.B.

Hakim Tan Sri Dato Seri Ahmad Fairuz bin Dato Sheikh Abdul Halim atau Y. . Mohd. Mohd.A.IG Dato Seri Mohd.Bhg. Senator Tan Sri Dato Haji Mohamed bin Ya acob. Haji Omar. Penggunaan ungkapan panggilan hormat bagi Polis. Bakri bin Bhg. Haji Zainuddin atau Y. Omar.A. Zahidi bin Jen. 9. penjawatpenjawat-penjawat dalam Angkatan Tentera dan Polis ialah dengan mendahului pangkat seseorang itu diikuti dengan panggilan hormat berkaitan Yang Berbahagia Jen. Tan Sri Dato Seri Mohd. Penggunaan Ungkapan Panggilan Hormat Pada Jawatan-Jawatan JawatanTentera dan Polis.B.Panggilan Hormat untuk Hakim-Hakim dan Senator juga menggunakan gelaran jawatan mereka sebelum gelaran anugerah yang diterima misalnya: Y.

Y.D.M.PANGGILAN HORMAT (HONORIFIC) 1.Y. 2.1 a) Seri Baginda PANGGILAN DIRAJA Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Paduka Yang di-Pertuan Agong diSultan Kedah Darul Aman Raja Permaisuri Agong Sultanah Kedah Darul Aman Seri Baginda K.M. Panggilan Turun Temurun Lelaki Tunku Ungku/Engku Ku/Tengku Raja Syed Sheikh Wanita Tunku Ungku Ku Raja Sharifah Siti Panggilan Hormat Yang Mulia Yang Mulia Yang Mulia Yang Mulia Puan/Cik Puan/Cik Panggilan Hormat i) Yang Mulia ii) Yang Mulia iii) Yang Mulia iv) Yang Mulia v) Tuan vi) Tuan 2.D. .M.M. Paduka b) K.

D.Y. Paduka Seri h) D. e) K.M. f) D.M.M.Panggilan Hormat c) D.Y.M.M.M.M. - .Y.M.Y.M.M.M.M.M.M.M.D.Y.M. D.D.Y.Y.M.M.Y.M. D.M. D. D.Y.M.Y. d) K.M. D. Baginda g) D. Lelaki Yang di-Pertuan Besar diNegeri Sembilan Darul Khusus Sultan Pahang Al-Sultan Kelantan AlSultan Johor Sultan Perak Darul Ridzuan Sultan Terengganu Sultan Selangor Wanita Tunku Ampuan Negeri Sembilan Darul Khusus Sultanah Pahang Raja Perempuan Kelantan Sultanah Johor Raja Permaisuri Perak Darul Ridzuan Permaisuri Terengganu - Panggilan Hormat D.M.M.M.Y. i) D.Y.M.Y.Y.M.M.

Y.Y.T.D. 2. Y.2 Pemangku Raja Lelaki Pemangku Raja Perlis Wanita Raja Puan Muda Perlis Panggilan Hormat D.M.M.M.Y.Y. Panggilan Hormat a) D.M.2.M.M.M.A.Y.M. c) D.Y.T. b) D.Y.T.M.T.M.M.Y.3 Raja Muda/Tengku Mahkota Lelaki Tengku Mahkota Pahang Tunku Mahkota Johor Raja Muda Kedah Tengku Mahkota Kelantan Raja Muda Perak Raja Muda Selangor Wanita Tengku Puan Pahang Isteri Tunku Mahkota Johor Raja Puan Muda kedah Belum Berkahwin Belum Berkahwin Belum Berkahwin Panggilan Hormat K.T.M.A.Y.D.T.D.M. D. K. f) D. e) D.Y.T. .T. d) Y.T. - Panggilan Hormat a) K.

Y.M. D. D.Y.M.M. - Duli Yang Maha Mulia Kebawah Duli Yang Maha Mulia Yang Teramat Mulia Duli Yang Teramat Mulia Duli Yang Amat Mulia Kebawah Duli Yang Amat Mulia Yang Maha Mulia Yang Amat Mulia .A. K.M. 2. K.2. Y.M. NOTA: D.M.M.M.M.M.M.Y. Y.T.A. Y.Y.4 Bekas Raja Permaisuri Agong Lelaki Wanita Bekas Raja Permaisuri Agong Panggilan Hormat Y.D.T.M.A.A.Y.M.D. Anak-Anak Raja Memerintah Lelaki AnakAnak-Anak Raja Memerintah Wanita AnakAnak-Anak Raja Memerintah Panggilan Hormat Y.M. Panggilan Hormat a) * - Panggilan hormat ini adalah tertakluk kepada panggilan yang diberikan diperingkat negeri apabila baginda kembali ke negeri asal.M.5 Panggilan Hormat a) Y.A.

B. d) Y.A. Y.A. Y. e) Y.Bhg. f) Y.Bhg.T.B.Bhg.A.B. c) Y.B.B.3. Y.Bhg. .Bhg.A. Y. a) T.Bhg. Y.A.Y. PANGGILAN JAWATAN Panggilan Hormat Lelaki Yang di-Pertua Negeri diPerdana Menteri Timbalan Perdana Menteri/MB Menteri/ Timbalan Menteri/ Setiausaha Parlimen/ Yang di-Pertua diDewan Negara/ Dewan Rakyat Ahli Dewan Negara/ Dewan Rakyat dan Ahli Dewan Undangan Negeri Wanita Isteri Yang di-Pertua diNegeri Isteri Perdana Menteri Isteri Timbalan Perdana Menteri/MB Isteri Menteri/ Timbalan Menteri/ Setiausaha Parlimen/ Isteri Yang di-Pertua diDewan Negara/ Dewan Rakyat Isteri Ahli Dewan Negara/ Dewan Rakyat dan Ahli Dewan Undangan Negeri Panggilan Hormat Y. b) Y.

A.Bhg. .A. Y. Lelaki Ketua Hakim Negara Mahkamah Persekutuan Presiden Mahkamah Rayuan/ Hakim Besar/ Hakim Mahkamah Persekutuan/ Hakim Mahkamah Rayuan/ Hakim Mahkamah Tinggi/Hakim Mahkamah Syariah Ketua Setiausaha Negara Wanita Isteri Ketua Hakim Negara Mahkamah Persekutuan Isteri Presiden Mahkamah Rayuan/ Hakim Besar/ Hakim Mahkamah Persekutuan/ Hakim Mahkamah Rayuan/ Hakim Mahkamah Tinggi/Hakim Mahkamah Syariah Isteri Ketua Setiausaha Negara Panggilan Hormat Y. i) Y.Bhg. h) Y. Y.Bhg.Panggilan Hormat g) Y.Bhg.A.A.

o) Y.Bhg.A. Y. Y. Y.Bhg. k) Y.B.Y. Y. Y.A.A.Bhg. Y.Bhg.A.Bhg.Bhg.B. l) Y.Bhg. Y.Bhg.Bhg.Bhg. Lelaki Wanita Panggilan Hormat Y. Peguam Negara Panglima Angkatan Tentera Ketua Polis Negara Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Ketua Setiausaha Kementerian Ketua Pengarah Jabatan Persekutuan Isteri Peguam Negara Isteri Panglima Angkatan Tentera Isteri Ketua Polis Negara Isteri ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Isteri Ketua Setiausaha Kementerian Isteri Ketua Pengarah Jabatan Persekutuan NOTA: T.Bhg. Y.Bhg.Bhg. Y.Panggilan Hormat j) Y.Bhg. Y.A. m) Y. n) Y. Y.T. - Tuan Yang Terutama Yang Amat Berhormat Yang Amat Berbahagia Yang Amat Arif Yang Arif Yang Berhormat Yang Berbahagia .

N.Sarawak dan Melaka ialah Datuk.M.M. Tun Tun - d. Darjah Utama Seri Mahkota Negara Seri Maharaja Mangku Negara Seri Setia Mahkota Panglima Mangku Negara Panglima Setia Mahkota Panglima Jasa Negara Panglima Setia Diraja D.S. P. P. P.M. Tan Sri Tan Sri - f.N. S.N.N. P. - b.S. iii.M. Ejaan Dato bagi Persekutuan ialah Datuk.S.4. Bil.J.D. Ejaan Dato bagi negeri Sabah. Tun Tun Toh Puan Toh Puan Puan Sri Puan Sri Datin - c. S. PANGGILAN KERANA DIKURNIAKAN DARJAH KEBESARAN Darjah Singkatan Gelaran Panggilan Lelaki Wanita Gelaran Isteri Suami Panggilan Hormat Penerima Yang Amat Dimuliakan Yang Amat Berbahagia Yang Amat Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia Isteri Yang Amat Dimuliakan Yang Amat Berbahagia Yang Amat Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia Suami Yang Amat Dimuliakan Yang Amat Berbahagia Yang Amat Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia Yang Berbahagia a. Datuk Datuk Datin - Catatan: I. Datuk Datuk - g. Ejaan Dato bagi semua negeri-negeri beraja dan Pulau Pinang ialah Dato . . ii.M. Tan Sri Tan Sri - e.

Sahibus Samahah c. Sahibul Fadillah d. PANGGILAN KEAGAMAAN Panggilan Hormat a. Al-Fadil Al- Lelaki Haji Mufti Kadi Besar/Kadi Tuan Guru/Ustaz Wanita Hajah - Panggilan Hormat Puan/Cik .5. Tuan b.

TERIMA KASIH .