PELAN PEMASARAN KOMODITI ORKID 2003 - 2010

1. PENDAHULUAN Orkid boleh didapati di seluruh dunia dari Artik ke Khatulistiwa dan juga di benua Selatan kecuali di Antartika. Orkid daripada famili ‘orchidaceae’ adalah famili yang terbesar di antara pokok-pokok berbunga. Orchidaceae boleh di bahagikan kepada 88 subtribes, di antara 700 – 800 genera yang merangkumi di antara 22,000 – 35,000 spesies. Genus Dendrobium adalah yang paling banyak dan merangkumi lebih kurang 900 spesies. Banyak hibrid orkid telah dihasilkan daripada kacukan yang dibuat dengan menggunakan spesies-spesies orkid. Di Malaysia, hibrid-hibrid komersial yang ditanam oleh kebanyakan pengusaha adalah jenis orkid tropika. Di Malaysia, penanaman orkid diusahakan secara komersial dan juga sebagai hobi. Pengeluaran orkid secara komersial hanya bermula pada 60’an. Keluasan tanaman orkid meningkat dari tahun ke tahun disebabkan peningkatan permintaan di luar dan di dalam negeri. Kebanyakan ladang orkid terdapat di Johor (daerah Johor Bahru, Kota Tinggi, Pontian dan Mersing), Perak (daerah Kinta), Selangor (daerah Petaling, Sepang, dan Hulu Selangor), dan Pahang (Cameron Highlands). Kepesatan pertumbuhan industri menyebabkan kadar sewaan tanah di daerah Johor Bahru, Kota Tinggi, Petaling dan Sepang meningkat dengan begitu ketara. Keadaan ini menyebabkan pengusaha orkid mencari kawasan lain yang lebih munasabah sewanya. Jabatan Pertanian sedang berusaha untuk mewujudkan kawasan khas di negeri Johor, Selangor dan Perak sebagai Taman Kekal Pengeluar Bunga (TKBP). Kawasan ini menggunakan kaedah teknologi terkini untuk pengeluaran orkid yang berkualiti.

1

Orkid terdapat dalam pelbagai warna dan bentuk yang dapat menawan hati sesiapa yang menggemar kecantikan. Malaysia merupakan salah sebuah negara pengeksport orkid yang terkenal dan pengeksportan terdiri daripada genera Aranda, Vanda, Mokara dan Aranchnis. Kebelakangan ini terdapat minat dengan genus Dendrobium terutama sekali ke Jepun dan negara-negara serantau. Jenis dan warna orkid turut mempengaruhi destinasi pasaran eksport di mana orkid akan dipasarkan. Sebagai contoh, negara Jepun lebih meminati orkid yang berwarna putih dan warna-warna pastel (merah jambu atau kuning cair). Di Eropah atau negara barat lebih menggemari warna-warna terang seperti merah, jingga, ungu dan adakalanya putih terang. Untuk pasaran Singapura, Taiwan dan tempatan warna kuning, ungu, jingga dan merah lebih mendapat tempat. Kecenderungan kepada warna dan bentuk orkid berubah seperti mana dunia fesyen. Ini memberi peluang kepada perkembangan industri untuk mewujudkan hibrid baru yang dapat memenuhi citarasa dan kehendak pengguna. Kebelakangan ini pengeksportan orkid berpasu telah diusahakan oleh segolongan kecil pengusaha orkid. Jenis orkid yang tumbuh padat (compact in growth) mudah untuk dipasarkan ke luar negara. Orkid berpasu yang popular untuk pasaran tempatan terdiri daripada hibrid pokok orkid yang rajin berbunga (free flowering). Penggunaan orkid berpasu untuk landskap perlu dipertingkatkan dan jika dieksploitasikan dengan berkesan dapat mewujudkan satu platform ke arah peningkatan permintaan.

2

Spesies orkid liar Malaysia juga sangat popular di kalangan penggemar dan pengumpul orkid sama ada di dalam ataupun di luar negara. Di antara spesiesnya adalah Phalaenopsis violaceae, Bulbophyllum spp. dan

Paphiopedilum spp. Menyedari bahawa spesies orkid liar ini boleh
dimajukan/didedahkan untuk menambah pendapatan negara, Jabatan Pertanian telah membenarkan penjualan dan pengeksportan spesies orkid liar ini dengan syarat ia telah dibiak secara kultur tisu atau biji benih dan hendaklah di bawah pengawasan dan pengeluaran sijil oleh Jabatan Pertanian. Pusat Repositori spesies orkid liar dapat memainkan peranan melalui pengeluaran spesies orkid liar secara kultur tisu. Spesies orkid liar yang bersifat komersial ini dapat diedarkan di kalangan penanam dan peminat orkid. Dengan cara ini, pihak berkuasa dapat membendung kegiatan pengambilan spesies orkid liar ini secara haram dari hutan. Dengan cara tidak langsung kita dapat mengekalkan serta memelihara kewujudan spesies tersebut.

2.

OBJEKTIF Pelan pemasaran orkid bertujuan : i) ii) iii) iv) Mengkaji dan menilai situasi dan pasaran domestik dan antarabangsa industri orkid. Mengkaji potensi dan mencadangkan sasaran ukuran prestasi industri. Mencadangkan strategi dan pelan tindakan pemasaran industri orkid. Meningkatkan penguasaan pasaran eksport melalui proses pemasaran yang lebih teratur dan R&D.

3

3.

ANALISA SITUASI

Analisa situasi akan mengkaji perkembangan/tren pasaran sama ada tempatan atau pun antarabangsa dengan mengambil kira aspek-aspek yang telah dinyatakan di atas untuk menentukan arah tuju yang lebih berkesan di samping merangka satu pelan pemasaran yang berkesan dan efektif. Pasaran untuk bunga keratan sedang meningkat di antara 6 - 9 peratus setahun dan penggunaanya dijangka mencapai USD $35 billion. Jepun, Eropah Barat dan Amerika Utara merupakan tiga kawasan di mana penggunaan yang tinggi tetapi dari hasil kajian pasaran Eropah Barat telah mencapai tahap maksima, dan dijangka penggunaanya pada masa depan akan menurun. Di bawah Dasar Pertanian Negara (DPN) 1992 - 2010, industri bunga diberi peranan yang penting memandangkan industri bunga negara telah menunjukkan peningkatan yang membanggakan semenjak 1980. Peningkatan ini adalah berteraskan daya kuasa pasaran tempatan (market forces) terutama sekali melalui peningkatan permintaan dipasaran tempatan dan luar negara untuk bunga keratan berikutan pemulihan ekonomi dunia selepas resessi pada pertengahan 80’an. DPN telah membuat unjuran pasaran bunga dunia akan meningkat pada tahap 6% setahun dengan nilai RM20 billion pada tahun 2000 dan RM30 billion pada tahun 2010. Berdasarkan fakta-fakta ini, keluasan tanaman perlu ditingkatkan daripada 2800 hektar pada tahun 2000 kepada 7800 hektar pada tahun 2010, di mana orkid merupakan di antara bunga yang akan memberi sumbangan GDP secara bermakna.

4

4. Ancaman 1. Terdapat logistik dan infrastruktur yang efisyen dan berkesan. 5.1 Analisa produk Orkid ditanam dalam dua bentuk untuk jualan iaitu dalam bentuk keratan dan juga sebagai pokok orkid berpasu. Tetapi kini pasaran pokok orkid berpasu di peringkat antarabangsa telah mula mendapat perhatian. Peluang ladang-ladang kontrak dengan negara pengimport. 2. Kualiti yang tinggi memenuhi kehendak pasaran tempatan/dunia. Peluang baru yang boleh diterokai seperti Eropah Timur. 6. Cuaca yang sesuai untuk pengeluaran sepanjang tahun. Kurang R&D untuk mengeluarkan hybrid baru dan kerugian lepastuai. Peningkatan kos bahan input yang tidak menentu. Memodenkan ladang dengan teknologi yang canggih. Amerika dan Timur Tengah 3. Penglibatan pelabur asing. 5. Jaminan pasaran melalui pakatan strategik. 3. 2. Minat yang meningkat dipasaran dunia untuk Dendrobium. Persaingan sengit dari Thailand dan 5 . Situasi ini adalah disebabkan kegemaran sebahagian konsumer kepada pokok orkid hidup dengan tangkai bunganya sekali untuk menyerikan lagi ruang rumah mereka. 4. 6. Peningkatan permintaan global. 2. Kelemahan 1. pasaran antarabangsa hanya tertumpu kepada bentuk keratan manakala di pasaran tempatan pasaran merangkumi kedua-dua bentuk. Menapis pasaran tempatan yang sedang berkembang. Analisa Swot terhadap industi bunga orkid Kekuatan Peluang 1. 2. Pada masa dahulu. Penggunaan tempatan yang meningkat. 1. Pengambilan alih tanah untuk pembangunan industri pembuatan/perumahan. Singapura.3.

Tambang kapal terbang yang tinggi. 3. pendapatan perkapita masyarakat 3. c.3. 4. Lebih ramai pasangan muda yang kelulusan akademik tinggi yang sanggup membelanjakan wang dalam menghiaskan rumah dengan bunga segar.1 Pasaran Domestik Penggunaan tempatan didapati meningkat disebabkan oleh faktor-faktor berikut: a. Indonesia dan China. 3.2. 4. Kekurangan kemudahan infrastuktur seperti bilik sejuk dan lori sejuk.2 Analisa Pasaran 3. Bagaimanapun prestasi untuk tahun-tahun berikutnya kembali pulih dan meningkat kepada RM11.360. Pelabur asing menerokai tanah di Vietnam.387.00 tahun 2001. 6 . b. Terlalu bergantung kepada tenaga pekerja asing 5. Terlalu bergantung kepada pasaran Singapura. Peningkatan bandar.2 Pasaran Eksport Tren eksport orkid Malaysia menampakkan peningkatan yang memberangsangkan. Minat suri rumahtangga untuk menghias rumah. Bagaimanapun krisis ekonomi yang berlaku pada tahun 1997 turut memberi kesan kepada eksport orkid di mana ianya berkurangan hampir 29 peratus berbanding dengan tahun 1996.2.

486.239 1996 6.268.396 1994 9.496 1998 10.828.007.382 1990 3.400.260.448.474.575 1991 3.895 1992 6.360.Eksport Orkid Malaysia Pada Tahun 1989 – 2001 Tahun Nilai Eksport (RM) 1989 1.802 2000 11.797.446 1997 4.701 1999 8.075.200 1993 4.034.618.489 1995 6.234 2001 11.387 Sumber: Jabatan Perangkaan Malaysia 7 .

6 %). panjang tangkai dan kualiti.Destinasi utama eksport Malaysia pada tahun 2001 adalah ke Singapura (52. Bunga orkid yang diusahakan untuk eksport dipilih mengikut gred.3 % 16.6 % 21. Jepun (21.6 % Am erika Syarikat Brunei Darulsalam Lain-lain negara .6 %) dan Australia (16.8 % Hong Kong Sepanyol Jerm an Papua New Guinea Usaha yang lebih gigih perlu diformulasikan untuk mengekalkan dan meningkatkan peratus pasaran melalui program-program bersama kerajaan dan pihak pengusaha swasta. Kebanyakan pengimport inginkan 8 .2.1 % 3.3 %). Nilai Eksport O rkid Malaysia Pada Tahun 2001 Singapura Jepun Australia 3.6 % Kanada Itali New Zealand Belanda 52.

Keperluan pasaran dan pengimport akan berbeza dari satu pasaran dan juga antara pengimport. Mokara dan Dendrobium) Jenis Minima Gred Panjang Tangkai Bil. Saiz tangkai. bilangan tangkai setiap bungkusan adalah faktor-faktor yang perlu diambil kira oleh pengusaha apabila ingin mengeksport. Jenis Orkid Garis panduan penggredan orkid (Oncidium) Gred Panjang Tangkai Bil. Aranda. kematangan.hanya separuh bunga itu dibungkus dan setiap tangkai mempunyai sepuluh atau lebih bunga. Aranda. Mokara A B C D E F G 40 35 30 25 20 15 10 7 6 5 4 3 3 2 kuntum kuntum kuntum kuntum kuntum Kuntum Kuntum 9 . Kuntum Minima (cm) Vanda. Cadang Sisi Minima (cm) minima 5 cabang 2 cabang 2 cabang Tiada cabang Tiada cabang Tiada cabang Tiada cabang Tiada cabang Bercabang Bercabang Bercabang Bercabang Tiada cabang Tiada cabang A super A B C D E F G A B C D E F 75 50 40 30 25 20 15 10 50 40 30 20 15 10 Oncidium Gower Ramsey Oncidium Golden Shower Garis Panduan Penggredan Orkid (Vanda.

Rumah pembungkusan (packing house) perlu tertutup dan bebas dari tiupan angin untuk memastikan kelembapan tidak hilang. baldi. Tangkaitangkai yang tidak mematuhi spesifikasi perlu diasingkan dan bakinya diasingkan mengikut kategori panjang dan kualiti. 10 . pisau dan lain-lain peralatan perlu dibersihkan dengan klorin. Setiap dulang dan meja perlu dialas dengan foam yang nipis untuk mengelakkan kerosakan mekanikal. tinggi untuk mengurangkan kerosakan mekanikal. Setiap tangkai perlu diklasifikasikan ianya diperiksa oleh diletakkan pada penggred dan kawasan selepas telah yang ditetapkan sama ada di atas meja atau dulang khas. bilik sejuk. meja. Cahaya lampu yang cukup di dalam bilik pembungusan perlu diutamakan untuk memastikan pekerja dapat melihat warna dan mengesan masalahmasalah lain. Tangkai tidak boleh disusun lebih dari 15 ke 20 cm. jangka hayat dan kesegaran dapat dipanjangkan.Dendrobium A Super A B C D E F G 55 45 40 35 30 25 20 15 10 kuntum 7 kuntum 6 kuntum 5 kuntum 4 kuntum 3 kuntum 3 kuntum 2 kuntum Grading dan pembungkusan perlu dilakukan secara efisyen untuk memastikan tempoh daya tahan. Lantai.

Kematangan-bilangan bunga yang telah kembang berbanding dengan yang kudup. Kotak tidak mempunyai lubang udara. 11 . Bunga yang cacat. Kewujudan fungus yang dapat dikesan melalui bintik-bintik pada bunga. ! ! ! ! ! ! ! Tidak ada satu sistem pembungkusan khusus yang disyorkan kerana setiap pasaran atau pengimport akan menentukan kriteria pembungkusan. scale insects & aphids).Proses pengredan perlu memastikan perkara-perkara berikut: ! ! ! Bilangan bunga/kudup. Saiz kotak yang berbeza boleh digunakan untuk gred yang berlainan. Kesan kerosakkan oleh serangga (thrips dan beetle). Kewujudan serangga seperti (mealy bug. Kewujudan bunga yang tidak normal (deformed). Kewujudan virus yang boleh dilihat daripada keretakan warna. Warna yang seragam. Panjang tangkai.

5 75 x 39 x 38 4-6 4-6 5 Satu panjang. 20 sprays 40/ktk. 200/ktk besar Penghantaran perlu dilakukan secepat mungkin selepas penuaian dan jika boleh mengurangkan penyimpanan dalam bilik sejuk supaya ia tidak menjejaskan jangka hayat.Spesifikasi pembungkusan Dendrobium untuk pasaran eksport Negara Asal/ Dimensi kotak: Bilangan kotak Panjang tangkai Destinasi L x B x H (sm) dalam kotak besar dan bilangan Hawaii Hawaii Thailand/Eropah 102. daun dan bahan bunga yang telah layu tidak boleh ditingggalkan dalam bilik sejuk kerana ianya boleh mengeluarkan gas ethylene dan menyebabkan kualiti bunga terjejas.5 82.5 x 37.5 x 40 x 7. 12 .5 x 7. 20 sprays Sederhana. 60/ktk 300/kotak besar Satu pendek. Kebersihan bilik sejuk adalah amat penting. 80/ktk 400/kotak besar Singapura/Jepun Singapura/Jepun Singapura/Jepun Singapura/Jepun 77 x 22 x 8 77 x 22 x 8 77 x 22 x 8 100 x 30 x 40 0 0 0 0 Panjang. Suhu di bawah 8° C boleh mengakibatkan ‘chilling injury’. mempercepatkan bunga matang dan mengurangkan daya tahan. 20 sprays Pendek. Bunga orkid boleh disimpan dalam bilik sejuk di antara suhu 10° C hingga 12° C.

Negara Belanda telah mengimport 17 juta keratan dan dari jumlah ini 4 juta adalah keluaran EU. Itali merupakan pengimport terbesar orkid keratan di EU iaitu lebih dari 60% dari jumlah import dan menduduki pengimport dunia kedua terbesar selepas Jepun.1 juta adalah dari negara EU. New Zealand dan Brazil merupakan di antara lima pembekal utama bukan EU. Import utama Itali adalah dari Thailand yang menguasai 97% kuantiti import Itali. manakala Afrika Selatan. Belanda merupakan negara EU dan kedua terbesar mengimport orkid di juga merupakan pengeluar orkid terbesar di EU terutama sekali bagi genus Cymbidium yang ditanam dalam rumah kaca (greenhouse). Negara ini juga merupakan pengeksport utama EU dengan 38 juta keratan tanaman tempatan 13 . Itali telah mengimport 65 juta keratan pada tahun 1993 dan daripada jumlah ini hanya 14.3 Permintaan Import Dunia a) Negara-negara EU Pengimportan orkid dari negara-negara bukan EU telah meningkat 72% dalam jangka masa 1988 hingga 1993 iaitu dari 60 juta keratan kepada 103 juta keratan.3.2. Negara ke Thailand pasaran merupakan EU dengan pengeksport terbesar menguasai 94% pasaran orkid import (tidak termasuk eksport antara EU). Singapura pula mengeksport 4%.

Easter dan Hari Ibu.85 juta) ke 23.2 juta. Peningkatan ini adalah disebabkan penambahan import Dendrobium daripada 9.8% masing masing semenjak 1980 iaitu daripada 15.3 juta setahun kecuali pada tahun 1991 di mana import jatuh kepada 4. 84% eksport negara Belanda adalah ke Jerman.3 juta keratan (US10.13 juta). b) Amerika Syarikat Di Amerika Syarikat.2 juta keratan (US7.1juta keratan tahun 1990 kepada 25 juta keratan pada tahun 2000.dan juga mengeksport semula orkid ke negara-negara EU yang lain. Hari Valentine. Harga jualan bunga orkid di EU adalah tinggi semasa hari Natal. Negara Jerman merupakan negara yang ketiga terbesar di EU mengimport orkid dari negara-negara bukan EU. Jenis orkid bukan Dendrobium tidak banyak berubah semenjak 1990 iaitu di antara 6. Britain dan Perancis merupakan di antara pengimport orkid utama di EU. kuantiti dan nilai pengimportan orkid keratan meningkat 51. Sementara itu harga jualan orkid adalah lebih tinggi di Jerman dari Itali dan Belanda. 14 .2 juta adalah daripada negara EU. Jerman telah mengimport 13 juta keratan dan daripada jumlah ini 4.2% dan 21.

5 juta keratan sebulan manakala pada bulan lain adalah di antara 700. Pengimportan Dendrobium telah berganda pada lima tahun terakhir ini iaitu dari 8.Thailand yang merupakan pengeluar Dendrobium terbesar di dunia juga adalah merupakan pembekal terbesar ke Amerika Syarikat iaitu melebihi 97% nilai import. Singapura juga mengeksport keratan orkid ke Jepun selain dari Amerika Syarikat.000 ke 1 juta keratan sebulan. Jamaica. Pada tempoh ini pengimportan dari Thailand adalah melebihi 1.6 juta pada tahun 1990 kepada 16.4 juta pada tahun 1994 dan terus meningkat kepada 30 juta pada tahun 2000. New Zealand dan Costa Rica juga merupakan negara pembekal kepada Amerika Syarikat.2 juta pada tahun 1998 kepada 4. Singapura.2 juta pada tahun 2000. c) Pasaran Asia Singapura sedang merangka strategi untuk meningkatkan penguasaan pasaran eksport terutama sekali ke Eropah. Pengeluaran di Singapura dijangka meningkat sehingga 5% dalam beberapa tahun dari S$25 juta 15 . Analisa import bulanan untuk dua tahun kebelakangan ini telah menunjukkan pengimportan dari Thailand meningkat dengan banyaknya pada bulan Februari hingga Jun. Ini dapat dilihat melalui peningkatan eksport daripada 2.

‘bio-luminescent’ adalah pertama di dunia dan hibrid ini adalah bersinar pada waktu malam.setahun dengan pelancaran hibrid baru orkid. Perak. Selangor dan Pahang.4% dari Perak dan 15% daripada pengeluaran adalah dari Selangor. Singapura. Hibrid baru ini. Jepun juga mengeluarkan beberapa jenis orkid tetapi tidak mencukupi permintaan tempatan. Disebabkan ini lebih daripada 700 hektar tanah di Thailand. Jumlah pengeluaran adalah sebanyak 18. 3.3 Analisa Pengeluaran dan lepastuai Pengeluaran tanaman orkid pada masa ini tertumpu kepada empat (4) negeri di Semenanjung iaitu di Johor. 16 . Malaysia dan Indonesia ditumpukan untuk pengeluran bagi pasaran eksport ke Jepun. Harga purata adalah lebih rendah untuk orkid import berbanding dengan orkid tempatan. hibrid-hibrid Dendrobium adalah yang paling laris jualannya diikuti oleh hibrid-hibrid Oncidium.960. Dianggarkan sebanyak 774 hektar ditanam dengan pelbagai hibrid orkid komersial. Jepun juga mengimport dari negara Belanda. Di pasaran tempatan Jepun.099 keratan setahun dan daripada jumlah ini 48% adalah dari Johor. Australia dan New Zealand. Jepun juga merupakan pengimport terbesar orkid di dunia. 20. Selain dari negara-negara ini.

44 7.430 458.099 Johor Pahang Selangor Perak Sabah Kelantan Wilayah Persesekutuan Kuala Lumpur Pulau Pinang Melaka Negeri Sembilan Sarawak Kedah Perlis MALAYSIA Sumber: Jabatan Pertanian Pada tahun 2000.000 2.820 3.61 24.960. diikuti oleh Mokara (85 orang).974 keratan dengan Dendrobium sebanyak 13. pengeluaran orkid meningkat 28 peratus kepada 24.04 3.620 134. 44 peratus dari pengusaha ini mengusahakan Dendrobium (203 orang).105.262.695 keratan (22.897 18.322 191.27 53.640 257.163.7 %).270. Aranthera sebanyak 3. Pada tahun 2000 pengeluaran orkid meningkat kepada 24.660 keratan (12.165 74.102.005 keratan (54 %).43 0.14 4.360 206.5 Pengeluaran (keratan) 9.78 773.543 1.974 keratan.53 3.8 %) dan bakinya untuk spesies-spesies yang lain. Aranda (63 orang) dan Oncidium (62 orang).875.00 48.94 10. 17 . Oncidium 5.60 5.897. Terdapat 459 pengusaha tanaman orkid di Malaysia yang menanam pelbagai genera dan genera yang paling popular adalah Dendrobium.Keluasan Kawasan dan Pengeluaran Orkid (1999) Negeri Keluasan (hektar) 376.000 369.612 38.500 206.10 18.56 217.507.262.

diikuti oleh Oncidium sebanyak 3.658. Vanda dan Phalaenopsis. Kos pengeluaran orkid tertumpu kepada bahan tanaman (50%). Malaysia perlu meningkatkan daya saing pengeluaran tisu didik supaya lebih efisyen dan seterusnya dapat mengurangkan kos bahan tanaman.799.3%) dan Mokara sebanyak 1. Holttumara. Pengimportan perlu kerana bekalan benih melalui proses tisu didik di negara tidak mencukupi.7%). Kebanyakan penanam orkid mendapat bahan tanaman mereka melalui pembelian anak benih dari makmal tisu kultur ini bertujuan untuk memastikan bekalan bahan tanaman adalah seragam dari segi saiz. Anggaran 50% bahan tisu kultur diimport dari Thailand dan selebihnya dari Singapura. bentuk. 18 . dan Singapura di antara 40 sen hingga 60 sen.Dari segi kuantiti pengeluaran setahun Dendrobium menghasilkan 9.286 keratan (51. Selain dari tisu kultur. warna dan kuantiti.49%). harga anak benih tisu kultur Malaysia adalah di antara 30 sen hingga 60 sen bergantung kepada kuantiti yang dibeli.080.476 keratan (10. sesetengah nurseri membeli ‘top cut’ sebagai bahan tanaman tetapi ia lebih mahal dan memakan masa yang lebih lama untuk menghasilkan bunga.546 keratan (19.391 keratan (13. Spesies orkid lain yang diusahakan tetapi pengeluarannya tidak begitu signifikan seperti Catteleya. Dibandingkan harga anak benih tisu kultur Thailand iaitu 20 sen hingga 30 sen.522. Aranda 2. Ini bererti peluang adalah cerah untuk pengusaha tempatan mewujudkan makmal tisu kultur dalam usaha menyediakan bekalan kepada industri orkid tempatan.3%).

kelembapan dan suhu yang rendah dan kerosakan mekanikal. Teknologi baru perlu menekankan kepada kaedah pengeluaran orkid baru berautomasi.Kemajuan dalam bioteknologi dan biologi perlu digunapakai dalam pembaikbakaan orkid. Ini adalah perlu memandangkan pengeluaran orkid memerlukan tenaga buruh yang intensif (1 pekerja untuk 0. b. Untuk berdaya saing dan mengurangkan kos pengeluaran. Orkid mudah dipengaruhi oleh faktor-faktor cuaca yang tidak menentu. Dengan mengurangkan jangka masa di antara penuaian. Pengendalian lepas tuai orkid memerlukan penjagaan yang rapi dan perhatian yang tinggi. teknologi baru perlu diperkenalkan di dalam industri orkid. e.6 hektar). d. c. Memasu bunga Pengurusan air Pembajaan Pengurusan perosak Rawatan dan pengendalian lepas tuai. Faktor faktor ini boleh menyebabkan keadaan fizikal yang menjadi kurang menarik dan daya tahan (shelf life) yang semakin singkat. Kajian mengubahsuai bioteknologi boleh diterokai untuk membiak ‘Genetically modified Orchids’ yang menghasilkan bunga orkid ‘incandescent’ iaitu yang bersinar pada waktu malam dan bunga yang bercorak unik seperti bertompok dan berjalur. pembungkusan dan hantaran dapat dipertingkatkan. Kajian automasi perlu menekankan kepada aspek-aspek berikut: a. 19 .

Pelbagai hibrid dan warna dikeluarkan dengan menggunakan keadah kejuruteraan genetik dan ini memberi 20 . Australia. tambang kapal yang tinggi dan persaingan dari Thailand dan Singapura. bunga kertas. Singapura. kekwa. bunga kering . Ini dapat dilihat daripada nilai dan kuantiti import negara-negara bertambah daripada tahun ke tahun. Hawaii dan New Zealand untuk menguasai pasaran.3. Disebabkan ini.5 Analisa Pengguna Tren penggunaan orkid tempatan dan dunia menuju ke arah peningkatan. Jepun menjadi pengguna terbesar di dunia manakala Itali adalah pengguna terbesar di EU. 3. daun paku dan pokok hiasan lain seperti buluh jepun. Dipasaran antarabangsa. eksport orkid Malaysia ke EU dan Amerika Syarikat tidak melebihi 2% dari jumlah import. Perlu dirangka satu pelan pemasaran yang dapat meningkatkan eksport sama ada melalui promosi luar negara ataupun dengan mengadakan strategik alliance dengan pengimport dengan memberi kemudahan pinjaman dan tanah untuk industri ini. Namun demikian orkid telah dapat menawan sebahagian pasaran atau pasaran niche disebabkan faktor-faktor yang telah dibincangkan sebelum ini.4 Analisa Persaingan Orkid dipasaran tempatan dan dunia bukan sahaja bersaing di antara spesies sendiri tetapi juga dengan bunga-bunga lain di pasaran seperti ros. pengusahaan orkid Malaysia terpaksa berhadapan dengan orkid Thailand. Antara faktor yang menjadikan orkid Malaysia kurang daya saing adalah kos pengeluaran yang tinggi.

pelbagai warna dan bentuk telah dapat menarik minat pengguna tempatan dan antarabangsa walaupun harganya lebih tinggi dari bunga keratan lain.peluang yang lebih kepada pengimport dan pengguna memilih kehendak mereka. bunga kering dan juga bunga plastik. Faktor jangka hayat yang lebih lama (2-3 minggu). Ini disebabkan dengan perkembangan positif industri pelancongan negara di samping peningkatan penghijrahan ke bandar. Pemulihan ekonomi dunia Peningkatan penggunaan instituisi (hotel. Mokara. Harga pasaran lebih rendah disebabkan persaingan di antara pengimport dan juga penjual. pejabat. Walaupun orkid terpaksa bersaing dengan bunga-bunga tempatan yang lain sama ada jenis tanah tinggi atau rendah. namun penggunaanya tetap meningkat. Oncidium dan Vanda. restoran dsb) dan isi rumah. Di antara faktor-faktor yang menjadi penyebab kepada peningkatan permintaan adalah: a. 3. kini tidak banyak hibrid buatan Malaysia yang terdapat di ladang orkid komersial negara. b. Kerja pembiakbakaan bagi mendapatkan hibridhibrid baru tempatan tidaklah secepat berbanding kehendak 21 . Daripada tinjauan yang diadakan.6 Analisa R&D Kebanyakan jenis orkid hibrid yang ditanam di ladang orkid Malaysia terdiri daripada genera Dendrobium. c. Aranda.

Satu lagi aspek penyelidikan yang sedang 22 . Oleh yang demikian. Untuk memulakan program hibridisasi yang baik satu koleksi yang luas merangkumi pelbagai jenis spesies dan hibrid orkid sebagai pokok baka (‘stud plants’) yang mempunyai ciri-ciri yang diingini perlu dikumpulkan di peringkat awal. tekstur dan bentuk boleh juga digunakan untuk mendapat baka-baka baru. Bidang penyelidikan bioteknologi yang menukar ciri-ciri bunga seperti warna. beberapa bidang penyelidikan yang akan melibatkan kos yang tinggi diperlukan di masa akan datang. Dengan yang demikian hibrid-hibrid baru yang beridentiti Malaysia perlu dibiakbaikkan dan bagi tujuan itu beberapa bidang teras penyelidikan dicadangkan: a) Pembiakbakaan hibrid baru ( ‘Development of New Hybrids’) Pembiakbakaan secara kebiasaan (‘conventional’) iaitu dengan membuat kacukan dan diteruskan dengan penilaian dan pemilihan mengambil masa yang lama. Buat masa sekarang satu penyelidikan sedang dijalankan iaitu untuk menukar warna bunga Oncidium daripada warna kuning ke warna putih.citarasa pengguna. untuk memendekkan proses pembiakbakaan. Di peringkat ini adalah penting teknologi yang kos efektif digunakan bagi mengatasi masalah kekurangan tenaga pekerja dan kos upah pekerja yang tinggi. Kacukan hanya dijalankan ke atas baka-baka yang terpilih supaya kos penjagaan anak-anak baka dapat dikurangkan di peringkat perkulturan biji benih dalam makmal serta pembesaran anak semaian orkid dalam nurseri.

b) Agronomi – Amalan Kultura i) Meninggikan hasil dan mutu bunga orkid dengan penggunaan baja bio. Satu masalah besar di dalam pengeluaran bunga orkid ialah penggunaan baja kimia yang berlebihan. Cara-cara bagi melindungi hak pembiakbakaan (breeder’s right) orkid yang baru terbit perlu juga diadakan supaya hak pencipta pembiak itu dipelihara dengan adil. pengeluaran berasaskan perlu diadakan untuk mendapatkan satu sistem mengurangkan penggunaan baja kimia. Cara ini mungkin akan Oleh itu penyelidikan organik dengan menjurus ke arah kerosakan alam semulajadi yang serius yang sukar diperbaiki. Ini akan memastikan pengeluaran benih tanaman yang tulen. 23 . Kaedah pembiakan secara tisu didik juga perlu diberi keutamaan bagi pembiakan benih tanaman untuk spesies dan hibrid baru yang mempunyai potensi sebagai tanaman orkid berpasu atau bunga keratan. seragam serta berkualiti bagi industri tanaman orkid kita.berjalan iaitu dalam bidang kejuruteraan genetik bertujuan untuk meningkatkan tempoh ketahanan bunga atau menangguhkan tempoh penguguran bunga untuk hibrid Phalaenopsis.

24 . Dengan yang demikian adalah penting penyelidikan memberi tumpuan kepada pengeluaran bunga orkid yang bermutu tambahan tinggi untuk dengan menggunakan nutrien dan mempertingkatkan gred ketahanannya semasa pengendalian lepas tuai. Bungabunga yang hendak dieksport hendaklah sentiasa segar dan dalam keadaan baik apabila sampai ke tangan pembeli di pasaran antarabangsa. ii) Kegunaan nutrien tambahan (nutrient supplement) untuk memperbaiki ketahanan dan kualiti bunga orkid Masalah utama di dalam pengeluaran bunga orkid di Malaysia ialah kebanyakan hasil bunga mempunyai mutu yang rendah daripada segi kualiti dan ketahanan semasa pengendalian lepas tuai. K serta bunga beberapa unsur surih adalah di antara nutrien lain meningkatkan kualiti terutama untuk eksport ke luar negara. nutrien dalam Mikroorganisma seperti mycorrhiza membantu dalam meningkatkan penyerapan nutrien fosforus ke dalam pokok. Nutrien-nutrien yang penting tambahan bagi seperti Ca.Hala tuju dalam dapat pasaran baja dan masakini mengutamakan penggunaan mikroorganisma yang berfaedah penyerapan membantu ke mengekalkan pokok orkid. Penyelidikan oleh beberapa para penyelidik juga menunjukkan penggunaan baja bio banyak membantu dalam pengeluaran bunga yang berkualiti.

iii) Kajian ke atas media tanaman orkid Kesesuaian pelbagai jenis media tanaman daripada bahan tempatan serta maklumat tentang keperluan nutrien perlu juga diselidiki terutama ke atas tanaman orkid dalam pasu. akar dan umbi (Sclerotium rot) juga lebih banyak berlaku ke atas orkid genera Aranda dan Mokara. Siput dan kumbang sering menyerang pokok orkid terutama bahagian tunas baru. Penyakit reput busuk bakteria yang disebabkan Pseudomonas glagiolo dan Erwinia chrysanthemi selalu menyerang pokok orkid terutama jenis Dendrobium dan spesies orkid. Antara musuh-musuh orkid yang utama ialah musuh perosak dan penyakit. Kajian ini hendaklah dijalankan untuk mengetahui penyesuaian pokok orkid dengan keadaan persekitaran sekiranya pokok ditempatkan di dalam bangunan. pokok orkid kerap diserangi oleh penyakit dan musuh. Penyakit-penyakit reput hitam (black rot) disebabkan Phytophthora dan reput batang. c) Penyakit dan makhluk perosak Bergantung pada jenis yang ditanam. daun dan bunga. Serangan musuh dan penyakit tersebut akan mengurangkan hasil. menurunkan mutu bunga dan meningkatkan kos penyelenggaraan. akar muda. 25 .

Bagi penyimpanan daripada ladang ke tempat mengeksport. penghantaran rawatan dan produk. pertanian yang Penggunaan tenaga pekerja dapat diubahsuai mengikut kehendak dikurangkan dengan penggunaan konsep kejenteraan operasi-operasi di ladang orkid. d) Penjenteraan dan Automasi Memandangkan wujudnya masalah mendapat tenaga pekerja untuk penyelenggaraan ladang orkid. Ini merangkumi aspek-aspek pembungkusan. Peningkatan amalan pengendalian lepas tuai dan persembahan produk adalah sangat penting dan perlu diberi keutamaan.Penyelidikan hendaklah ke ke atas arah keselamatan membangunkan tumbuhan teknologi pengurusan makhluk perosak dan penyakit secara sepadu (integrated pest dan disease manangement) termasuk kawalan biologi. penuaian. e) Pengendalian Lepas Tuai Untuk Pasaran Eksport Pengendalian ke atas teknologi pengendalian lepas tuai sedia ada adalah perlu supaya potensi pasaran bunga orkid dapat dipertingkatkan di pasaran antarabangsa. adalah penting penyelidikan dalam aspek mekanisasi diadakan bagi mengeluarkan peralatan dan mesin yang boleh meninggikan kecekapan kerja dalam nurseri orkid. mengukuhkan pasaran eksport sedia ada dan yang 26 .

Kajian mendapatkan teknologi penggunaan media tanaman yang steril atau tidak berkuman dan teknologi penghantaran pokok orkid untuk pasaran eksport perlu juga diadakan. ruang kargo dan kekerapan penerbangan akan memantapkan lagi industri orkid di Malaysia. Perancangan bunga-bunga yang orkid kukuh dari dengan Malaysia mengadakan akan sangat Sistem program bagi mempromosikan dan memasarkan memanfaatkan industri orkid tempatan. 27 . pemasaran yang teratur dan wujudnya kemudahan seperti pusat pemungutan.baru adalah perlu ia diselaraskan bagi dengan mengadakan satu sistem penggredan dan piawaian di peringkat nasional. f) Pembangunan Produk Teknik terbaru atau cara pengawetan sedia ada yang diubahsuai perlu diselidiki untuk mengawet hibridhibrid orkid genus Vanda. bilik sejuk. Tumpuan penyelidikan untuk mendapatkan produk-produk berkualiti serta perahan (extraction) minyak dari spesies-spesies orkid seperti Vanilla dan lain-lain bagi industri minyak wangi perlu juga diadakan. pengangkutan berpenyejuk. bilik fumigasi.

penilaian dan pemilihan hibrid orkid baru yang berpotensi. 28 .Cadangan-cadangan bidang penyelidikan tanaman orkid: i) Pembiakbaikan dengan menggunakan spesies dan hibrid orkid. # Penilaian dan pemilihan terus spesies orkid berpotensi landskap. # pengeluaran minyak sekunder metabolit seperti wangi daripada jenis-jenis orkid terpilih. # Penghibridan secara konvensional. ii) Pembiakan spesies dan hibrid orkid yang berpotensi secara bioteknologi melalui kejuruteraan genetik: Pendekatan Penyelidikan bahan secara bioreaktor bioteknologi untuk untuk untuk tanaman berpasu dan # # pembiakan spesies dan hibrid orkid. Pengutipan dan pemulihan spesies dan stud hibrid.

v) Pengurusan Perosak Bersepadu (IPM) untuk mengawal kumbang Mengenalpasti dan pengajian kitaran hidup serangga perosak. Mewujudkan teknik pembiakan secara besarbesaran untuk spesies orkid yang hendak pupus atau jarang terdapat. # # # iv) Kaedah terpilih: Amalan meningkatkan pengeluaran bunga untuk spesies dan hibrid orkid baru yang # agronomi untuk menambahbaikan pengeluaran bunga dengan penggunaan baja bio dan beberapa nutiren tambahan. # 29 . Membiak secara tisu didik hibrid-hibrid baru yang terpilih dan yang berpotensi untuk dibekalkan kepada penanam-penanam orkid.iii) Teknik pembiakan yang efisien untuk spesies dan hibrid yang berpotensi: Mengenalpasti spesies dan hibrid orkid untuk pembiakan secara besar-besaran. # Menguji racun perosak dan kimia yang mesra alam. # Penggunaan hidrokultura media tanaman dan teknik untuk (hydroculture) spesies/hibrid orkid dalam pasu.

# 30 . Penentuan teknik penuaian/pemotongan yang sesuai. penyimpanan dan penghantaran pokok orkid dalam pasu.# Mengenalpasti keadah sanitasi yang sesuai dan pengawalan biologi. # Keperluan rawatan pratuai bagi melanjutkan usia simpanan bunga orkid. vii) Mekanisasi dan automasi untuk tanaman orkid berpasu Pembaikan sistem pengairan dan fertigasi Pembaikan sistem conveyor dan troli Pembaikan sistem bangku dan talam (tray) Pembaikan pengangkutan sistem pengurusan dan # # # # viii) Teknik yang efisyen untuk pengendalian. vi) Pengurusan (Phytopthora) Perosak Bersepadu bagi pengawalan reput bakteria dan reput hitam # # Menguji racun perosak dan mesra alam Mengenalpasti kaedah sanitasi yang sesuai dan pengawalan biologi.

ix) Pengawetan bunga orkid beridentiti negara Malaysia Mewujudkan teknik baru bagi mengawet bunga hibrid orkid yang beridentiti Malaysia.) dalam industri pewangian. Kerjasama sektor swasta dan kerajaan diperlukan dalam merealisasikan matlamat ini. Kualiti dan kepelbagaian bentuk dan warna akan dititik beratkan. PENETAPAN ARAH TUJU 4.# Penilaian ke atas sistem pembungkusan yang sesuai semasa penyimpanan dan penghantaran. Teknik perahan dan penggunaan spesies orkid (Vanilla sp. # # 4. Untuk mencapai misi ini.1 Misi Membangunkan industri orkid melalui pendekatan penyelidikan dan pemasaran yang lebih sistematik dan teratur supaya dapat meletakkan Malaysia di peta dunia sebagai sebuah negara pengeluar dan pemasar orkid utama setaraf dengan Thailand dan Singapura. 31 . # Penilaian ke atas kesesuaian media yang telah disterilkan dan pertumbuhan pokok di tempat saluran ke luar pasaran. beberapa langkah akan diformulasikan dari segi jangka masa pendek dan juga panjang.

penentu pasaran adalah ‘market development’ di negara di mana produk itu wujud tetapi belum dimasuki secara komersial oleh Malaysia. 4. 32 . orkid ini merupakan di antara 10 jenis tanaman yang popular yang telah menghasilkan nilai jualan melebihi USD 20 juta. Kingdom Perancis. Memandangkan jualan orkid dalam pasu juga mempunyai potensi yang tinggi terutama sekali genus Phalaenopsis. dengan pengimport United untuk pasaran dan Itali.2 Sasaran Pasaran 4.2.2. Jerman. perlu ‘Market digunakan Penentration’ di Eropah merupakan kaedah yang memandangkan pasaran ini telah ditembusi tetapi kita perlu menggiatkan lagi proses pemasaran melalui promosi.1 Pasaran Amerika Pada masa kini pengimportan orkid Malaysia oleh negara ini tidak signifikan. Malaysia perlu menitik beratkan kualiti orkid tempatan dan mencari ‘niche market’ menggunakan pendekatan ‘market driven’ di mana mengikut konsep Ansoff.2 Pasaran Eropah Merangka satu pelan pemasaran strategik melalui ‘strategik cooperation’ Belanda.4. Langkah-langkah positif perlu diwujudkan untuk mencapai 5% pasaran terutama sekali Dendrobium dan seterusnya 30% pada tahun 2010. Pada masa ini Dendrobium juga dari Thailand menguasai dengan 95% pasaran. Di pasaran lelong Belanda.

Porter’s model digunakan. Korea. Di Asia kaedah yang perlu dilakukan adalah ialah ‘market penetration’ di Jepun dan Singapura. 4.2.4 Pasaran Tempatan.3 Pasaran Asia Merangka strategi untuk menembusi pasaran baru seperti Korea dan China serta meningkatkan ‘market share’ kepada 30% pada tahun 2010. Mewujudkan pakatan strategik dengan pengimport akan dapat membantu untuk mencapai matlamat ini. Vietnam ‘market development’ perlu dilakukan. Meningkatkan penggunaan melalui promosi dan pendedahan yang teratur melalui peningkatan kesedaran pengguna tempatan.3 Penetapan Kedudukan Dalam proses menetapkan kedudukan iaitu arah tuju industri orkid. di negara seperti China.4. Analisa Porter ini berdasarkan teori ‘Industrial Ecoframework’ yang bertumpukan kepada ekonomi industri dan industri sampingan. 4. pasaraya dan kompleks beli belah dapat memberi satu pendedahan yang positif untuk industri. Meningkatkan ‘point of sale’ dengan melibatkan stesen minyak.2. Porter telah membuat rumusan bahawa kekuatan persaingan sesuatu negara dipastikan oleh empat 33 .

b) Keadaan Permintaan (demand condition) Keadaan permintaan pasaran tempatan untuk barangan tersebut. struktur dan persaingan Keadaan dalam negeri yang membantu dalam penubuhan. Ada negara yang bertanding dalam pasaran antarabangsa berdasarkan kos 34 . c) Industri sokongan dan industri kaitan (related and supporting industries) Ada atau ketidakadaan pembekal bertaraf antarabangsa untuk industri itu dalam negeri. merangka dan mentadbir sesebuah syarikat dan juga pertandingan yang mungkin wujud di antara pengeluar tempatan. a) Faktor keadaan (factor condition) Kedudukan negara dari segi faktor pengeluaran seperti buruh mahir dan infrastruktur yang sangat diperlukan untuk bertanding (compete) dalam sesuatu industri. Berdasarkan rangka Porter’s ini kita boleh menganalisa beberapa pencabar dalam perusahaan ini. Konsep ini dipanggil Porter’s Diamond. d) Strategik.faktor yang berkaitan yang mengubah persekitaran negara.

Negara-negara ini tidak bergantung kepada kos yang rendah atau pelaburan dari luar. Kejayaan negara-negara ini adalah disebabkan keseimbangan di antara faktor-faktor pengeluaran. 35 . kualiti produk yang tinggi dan menyediakan kawasan pengeluaran yang lebih mesra alam (environment friendly). dan kombinasi ini telah dapat meningkatkan ini lebih pengeluaran tanpa melibatkan diri dalam inovasi teknologi permintaan pasaran tempatan.rendah. peruncit dan perantara-perantara yang lain. inovasi atau kedudukan inovasi negara ini pada masa yang lepas. Negara bergantung kepada maklumat daripada pembekal. Ini dilakukan melalui integrasi vertikal untuk memenuhi kehendak konsumer dan peruncit. Kerana ini mereka dapat mengeluarkan orkid dengan maklumat teknologi terhad. logistik yang berkesan. volume yang tinggi pada harga yang rendah di pasaran dunia. permintaan tempatan dan yang penting sekali ‘networks’. Singapura merupakan negara dalam kategori ini manakala Belanda merupakan negara di Eropah. Negara yang bergantung kepada inovasi adalah yang paling efektif sebagai pencabar. pelaburan yang tinggi. Ini dibantu oleh keadaan cuaca. pembolehubah ekonomi. kos tanah dan buruh yang rendah. Mereka dari hanya menjadi pembekal telah mengubah arahtuju kepada ‘market driven’. Thailand pula mempunyai kekuatan dari segi kos pengeluaran yang rendah dan pelaburan asing yang tinggi. Di rantau ini. Negara-negara ini sentiasa menjalankan kajian ke atas peluang-peluang baru dan cara yang terbaik mengatasi ancaman.

driven’ melalui ini inovasi lebih teknologi. Menggunakan peta persepsi (perceptual map) kita boleh meletakkan kedudukan negara Malaysia di pasaran dunia seperti gambarajah berikut: 36 . Pasaran Keperluan Pengguna Pemasaran Integrasi Keuntungan Melalui Kepuasan Pengguna Memposisikan orkid keluaran Malaysia dengan beberapa pengeksport utama dengan mengambilkira dua faktor penting iaitu kualiti dan kos pengeluaran. pembolehubah ekonomi dan juga meningkatkan permintaan Kaedah mementingkan kehendak pengguna melalui integrasi pemasaran untuk mencapai keuntungan melalui kepuasan pengguna. Ini bermakna mengetahui kehendak dan keperluan pasaran yang disasarkan dan menyampaikan kepuasan yang diingini secara lebih berkesan daripada pesaing lain dengan cara yang lebih efektif dan efisyen.Arah tuju yang perlu diambil oleh Malaysia jika ingin menembusi pasaran antarabangsa adalah melalui kaedahkaedah yang telah diambil oleh Singapura dan Belanda iaitu konsep pasaran ‘market tempatan.

Peta Persepsi yang menunjukkan kedudukan Malaysia dari segi Kualiti dan Kos Kualiti Tinggi • Holland Kos Tinggi • Singapura • Malaysia • • • Kos Rendah India Thailand Afrika Kualiti Rendah 37 .

Inputinput yang ada di dalam setiap P ini dapat ditunjukkan dalam bentuk yang berikut: Produk (Product) 1. Kemampuan 3. Logistik Manusia (People) 1.5. Diskaun 3. Inventori 5. Lokasi 4. Pembungkusan 4. PEMBENTUKAN STRATEGI Di dalam konsep pemasaran ‘market driven’ strategi pemasaran akan berpandukan 4 komponen pemasaran iaitu Produk. Tempat (place). Kehendak 2. Pengangkutan 6. Iklan 2. Harga Semasa 2. Varieti Produk 2. faktor manusia yang menjadi penggerak nadi kepada sesuatu industri tidak diketepikan. Kepuasan 5. Kawasan Liputan 3. Saluran 2. Saiz 6. Kualiti 3. Harga (price) dan Promosi. Keperluan 4. Perkhidmatan Sasaran Pengguna Harga (Price) 1. Promosi Jualan Tempat (Place) 1. Jenama 5. Belian Semula 38 . Terma Kredit Posisi Yang Ingin Dicapai Promosi (Promotion) 1. Tempoh Bayaran Balik 4. Jualan Terus 3. Di samping empat faktor ini.

gred. Dari segi varieti orkid. warna. tahan lama dan menepati kehendak pengguna. Dengan adanya jenama yang dijamin oleh kerajaan maka pengimport akan lebih yakin dengan kualiti kerana pengiktirafan datang dari kerajaan. 39 . Cara pembungkusan juga perlu dikaji untuk meningkatkan ketahanan menggunakan kotak kualiti bunga. saiz.1 Strategi Produk Strategi produk adalah untuk meningkatkan kajian dan penyelidik yang dapat menghasilkan produk yang bermutu tinggi. Saiz juga perlu diselaraskan dengan kehendak pasaran dan kajian yang rapi perlu dijalankan ke atas saiz yang diperlukan dipasaran tertentu dan pengeluaran mestilah berlandaskan kriteria ini selaras dengan konsep ‘market driven’. Jenama juga memainkan peranan yang penting dalam kejayaan sesuatu produk dan dalam konteks ini hasrat kerajaan dalam mewujudkan satu jenama iaitu ‘Malaysia’s Best’ perlu diberi penekanan. Setiap pembungkusan juga perlu mempunyai label yang menyatakan jenis.5. bilangan keratan di dalam sesuatu pembungkusan. Kini kotak kertas yang dapat meningkatkan digunakan untuk pembungkusan tetapi kajian perlu dilakukan untuk ‘styrofoam’ kesegaran dan kualiti bunga. Maklumat ini penting kepada pengimport dalam pengagihan orkid kepada pembelinya mengikut kehendak tertentu. kajian perlu dijalankan untuk menentukan jenis dan warna yang menjadi kesukaan setiap negara yang mengimport.

Tempoh bayaran balik juga boleh dirunding dengan pengimport berdasarkan ‘loyalty’ dan kekerapan belian. Harga yang kompetitif perlu ditawarkan untuk menawan sesuatu pasaran dengan tiada kompromi dalam kualiti.5.2 Strategi Harga Kajian kos pengeluaran untuk menentukan harga semasa perlu dijalankan dari semasa ke semasa. satu siasatan yang dipanggil ‘credit rating’ perlu dilakukan ke atas pengimport. Ini juga merupakan satu strategi untuk menarik minat pengimport kepada produk kita. Tempoh bayaran balik di antara 30 hari kepada 90 hari adalah norma perniagaan tetapi sebelum menentukan tempoh bayaran balik. Diskaun harga juga perlu dilakukan jika bentuk bayaran adalah secara tunai ataupun memberi diskaun kepada belian bulk. Ini boleh dilakukan dengan setiap belian ataupun jumlah sebulan. 40 . ‘Telegraphic Transfer’ (TT) ataupun terma-terma lain perlu dibincang dan dipersetujui dengan pengimport terlebih dahulu. Terma kredit sama ada bayaran adalah dalam bentuk ‘Letter of Credit’ (LC).

Pengangkutan yang digunakan dalam penghantaran dan penyimpanan. Orkid Malaysia kini banyak dihantar ke Jepun dan Singapura (Asia) manakala di Eropah ianya adalah ke Holland. pengimport. pemborong ataupun peruncit.5.4 Strategi Promosi Menggalakkan pembelian orkid di dalam dan di luar negara melalui kempen orkid sebagai satu media hiasan perlu diperluaskan. sama ada lori sejuk atau lori biasa digunakan untuk hantaran ke airport. United Kingdom dan Jerman. Saluran pula adalah bagaimana ianya dihantar iaitu sama ada melalui jalanraya. radio dan suratkhabar dapat memberi kesedaran mengenai orkid sebagai satu media hiasan yang dapat 41 .3 Strategi Tempat Tempat merupakan saluran dari mana produk yang telah digred dan dibungkus untuk eksport menjalani pemeriksaan terakhir sebelum ianya dihantar ke lapangan terbang untuk dieksport. 5. Saluran yang lain bermaksud sama ada pengeksport dilakukan melalui pengusaha. tumpuan hantaran adalah melalui udara. laut ataupun udara. Promosi melalui iklan di majalah ternama terutama sekali yang dibaca oleh wanita perlu diadakan. Adalah digalakkan untuk penggunaan lori sejuk lebih terjamin. Kawasan liputan merupakan tempat yang dieksport sama ada negara ataupun rantau yang dikuasai. Untuk orkid. Iklan di media massa seperti televisyen.

Kesedaran ini dapat dipertingkatkan melalui apa yang dipanggil ‘product information’ yang dapat di gambarkan dalam bentuk gambarajah seperti berikut. kemampuan dan keperluan dapat membantu usaha untuk merangka satu strategi yang berkesan ke arah peningkatkan jualan dan penggunaan orkid. hotel dan Jualan terus dan promosi jualan iaitu melalui pasaraya. Dengan 42 .meningkatkan sebagainya. pejabat. Memahami kehendak. stesen minyak diadakan kalau usaha untuk meningkatkan kesedaran terhadap penggunaan orkid sebagai hiasan rumah. Kepuasan Produk Nilai Tambah (Psikologi) Pembungkusan Produk Sebenar Faedah Produk Kualiti Corak Warna Produk Teras Belian Semula 5.5 Strategi Sumber Manusia Manusia merupakan faktor yang penting dalam menggerakkan daya saing orkid dengan bunga-bunga lain. suasana ceria dirumah.

orkid boleh digunakan untuk menunjukkan kasih sayang. Program-program yang boleh dilakukan adalah: i) ‘Billboard’ orkid lapangan terbang. Penghasilan yang unik dan berkualiti tentunya akan dapat menawan pengguna-pengguna. Apa yang penting adalah untuk memberi maklumat kepada pengguna tentang kegunaan orkid sebagai sebahagian cara hidup. struktur. Megamall. Sebagai contoh. PELAN TINDAKAN PEMASARAN 6. akan menambahkan permintaan 6. ucapan terima kasih dan penghormatan.cara ini kepuasan pengguna dapat dicapai dan berlakunya belian semula (repeat purchase) yang pastinya terhadap bunga orkid.1 Strategi Untuk Meningkatkan Minat dan Kesedaran Pengguna Promosi adalah satu cara yang berkesan untuk memperkenalkan orkid kepada pengguna yang lebih luas. saiz dan bentuk perlulah dipertingkatkan. 43 . Kepakaran dalam mengendalikan pembiakbakaan bagi penghasilan hibridhibrid baru yang melibatkan warna. stesen keretapi dan tempat-tempat yang strategik seperti Petronas KLCC. Pengiklanan merupakan salah satu cara yang berkesan untuk mempromosikan orkid. KL Tower dan Bintang Walk.

vii) Pertandingan hiasan yang menggunakan orkid sebagai bahan utama. keretapi. iii) Rencana TV yang menunjukkan latar belakang dan perkembangan industri orkid di Malaysia dan di luar negara. ix) Menyediakan ‘brochure dan phamlet’ mengenai orkid dan diletakkan di Kawasan Strategik seperti lapangan terbang. TV3. vi) Rancangan radio yang dapat mewujudkan kesedaran mengenai orkid. NTV7 dan Astro yang dapat menunjukkan penggunaan orkid dalam hidup harian kita. v) Misi perdagangan antarabangsa dan juga mengambil secara tersusun dan bahagian dalam pameran bunga antarabangsa seperti Kunming Flower Show dan Floriade. bas. Aktiviti ini boleh dijadikan satu pertandingan untuk memilih taman orkid yang paling menarik. viii) Pengiklanan di teksi. TV2.ii) Pengiklanan di TV1. x) Membantu sekolah-sekolah menyediakan taman orkid yang dikendalikan oleh murid-murid untuk mewujudkan kesedaran dan minat. hotel-hotel. 44 . stesen LRT/Monorail. iv) Promosi di pasaraya dijalankan berjadual. stesen LRT & Monorail yang dapat menunjukkan pelbagai bentuk dan warna orkid.

- susunan kotak secara menarik untuk 6. ii) iii) Label . keunikannya dan mewujudkan produk premium.satu mekanisma yang dapat membantu keadaan harga rendah. iii) Memperkenalkan varieti baru mengikut kehendak dan citarasa pasaran dan pengguna. ii) Harga fleksibel . Pengiktirafan Kualiti iv) Persembahan jualan. 45 .‘design’ yang berwarna-warni dan cerah.6.3 Strategi Untuk Menjadi Kompetitif i) Meningkatkan kualiti produk.2 Strategi Untuk Menambah Nilai Orkid (Value Added) i) Pembungkusan - plastik ‘wrapping’ yang berwarna dan kotak pembungkusan yang ‘see through’.

iii) 6.4 Strategi Untuk Menembusi dan Membesarkan Saiz Pasaran i) ii) Hantaran sample Kaedah ‘Market Penentration’ di mana margin keuntungan dimudahkan tetapi kuantiti hantaran meningkat.5 Menggunakan ‘pull dan push’ strategi. Satu kaunter khas (fast lane) diwujudkan untuk ‘perishable’ seperti bunga. iii) Mewujudkan pusat lelong borong. Strategi Untuk Memperbaiki logistik dan Kemudahan Pengangkutan i) ii) Kemudahan bilik sejuk dan lori sejuk. iii) iv) Tambang kapal terbang yang lebih kompetitif. Ruang kargo yang mencukupi. 46 . sayur dan juga ikan hiasan. Carrefour. buah.6.6 Strategi Untuk Menukar Saluran Pasaran Yang Sedia Ada i) ii) Pakatan Strategik. Giant dan Jusco. Hantaran terus ke pasaraya/hyper market seperti TESCO. 6.

iv) v) Terlampau bergantung kepada benih dari luar negara. penglibatan sektor kerajaan dan swasta dalam membentuk dan menentukan faktor-faktor kritikal kejayaan perlu digariskan. Penggantungan kepada buruh asing. FAKTOR KRITIKAL KEJAYAAN Kejayaan industri orkid bergantung kepada beberapa faktor yang dapat meningkatkan daya saing dan arah tuju. Untuk mencapai kejayaan ini. 47 .iv) Rakan kongsi antarabangsa. faktor-faktor kritikal/penghalang adalah: Di antara i) ii) iii) Kos pengeluaran yang tinggi Tambang kapal yang tinggi Masa yang lama diperlukan dalam menguruskan ‘clearance’ di airport dalam mendapatkan sijil phyto dan ‘cut off time’ untuk ‘loading’. 7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful