P. 1
Hubungan Etnik 1 ( Punca 13 Mei )

Hubungan Etnik 1 ( Punca 13 Mei )

|Views: 73|Likes:
Published by Irfan Abdul

More info:

Published by: Irfan Abdul on Feb 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/15/2011

pdf

text

original

HUBUNGAN ETNIK

PENSYARAH PEMBIMBING : EN. ROSLY MOHD SANI

Analisis Punca-Punca Yang Membawa Kepada Berlakunya Peristiwa

13 Mei 1969

Kuala Lumpur. Disediakan Oleh : MUHAMAD IRFAN BIN AB.Institut Pendidikan Guru Kampus Ilmu Khas. MANAF AHMAD SYAFIQ BIN MUHAMAD NIK ANIS AMIRA BT RUSLI .

‡ Masyarakat Cina telah dilayan dengan begitu teruk oleh tentera Jepun berbanding dengan orang-orang Melayu. . ‡ Hal ini teleh meyemai perasaan permusuhan antara orang-orang Melayu dan Cina. masyarakat Tanah Melayu telah dilayan secara berbezabeza.Layanan Berat Sebelah Oleh Tentera Jepun ‡ Pada zaman pendudukan Jepun.

‡ Dasar ini dilakukan oleh British untuk mengelakkan perpaduan antara pelbagai kaum yang dikhuatiri akan mengancam kedudukan mereka.Dasar Pecah & Perintah Penjajah Inggeris ‡ Dasar penjajah Inggeris yang mengamalkan konsep pecah dan perintah merupakan satu tindakan yang berkesan dan telah menjadi punca wujudnya jurang antara kaum sama ada dari sudut ekonomi dan juga polarisasi kaum. .

Cina.Latar belakang pendidikan yang berbeza ‡ Hal ini berlaku apabila sistem pendidikan yang wujud di Tanah Melayu sebelum merdeka terbahagi kepada empat aliran mengikut kaum iaitu sekolah Melayu. . identiti dan fahaman. India dan Inggeris. ‡ Sukatan pembelajaran berbeza yang menyebabkan ketidakseragaman bahasa.

‡ Bagaimanapun setelah Tunku membuat perisytiharan bahawa beliau tetap mengekalkan keanggotaan MCA dalam perikatan. . maka PAP yang gagal untuk menyertai Perikatan telah menukar corak kempennya dengan menyerang UMNO dan orang-orang Melayu .Pertelingkahan Parti Politik ‡ Dalam pilihan raya 1964 Parti Tindakan Rakyat (Petir) atau PAP (People Action¶s Party) Singapura telah turut serta dalam pilihan raya walaupun sudah ada persetujuan antara Tunku dan Lee Kuan Yew sebagai pemimpin PAP yang tidak akan menyertai pilihan raya itu.

‡ Mereka mendakwa hak kaum-kaum lain telah diketepikan kononnya mereka telah tersisih daripada keadilan. .Perasaan tidak puas hati terhadap hak istimewa orang Melayu ‡ Menyuarakan rasa tidak puashati terhadap apa yang disebut sebagai hak istimewa orang Melayu dalam perlembagaan.

‡ 1967-Menggugurkan Bahasa Inggeris. sebuah perlembagaan Persekutuan telah dibentuk yang antara lainnya menyatakan dengan jelas tentang kedudukan bahasa Melayu dan B. .Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara ‡ Berikutan perisytiharan kemerdekaan Tanah Melayu 1957. Inggeris sebagai bahasa rasmi.

‡ Setiap kaum juga mempunyai kebudayaan yang tersendiri.Perbezaan agama dan budaya ‡ Kaum melayu sebahagian besarnya beragama islam Kaum cina beragama Buddha. . ‡ Masalah perpaduan ini bukannya bermula disebabkan agama lain tetapi akibat dari sikap jahil terhadap agama-agama lain hingga banyak perkara yang dilakukan secara tidak sengaja telah menyinggung emosi penganut agama lain. Conficius manakala kaum india beragama hindu. Lao-Tza. Di samping itu terdapat juga yang beragama kristian. Taoisme.

sosial dan ekonomi yang memperjuangkan kaum masing-masing tanpa menghiraukan kaum-kaum yang lain.´ Menurut Nik Anuar Nik Mahmud (2007) .Persatuan-persatuan Etnik ‡ ³Struktur masyarakat pelbagai kaum di Malaysia telah melahirkan banyak persatuan politik.

IMPLIKASI PERISTIWA 13 MEI 1969 .

‡ Terbentuk Jabatan Perpaduan Kaum ± Rukun Negara ± Lagu Negaraku ± Jata Negara ± Bunga Raya .

.‡ Dasar Pendidikan Nasional ± Wujudnya Sekolah Kebangsaan ± Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar ± Sekolah Jenis Kebangsaan+ bahasa ibunda sbg bahasa pengantar.manakala bahasa melayu sebagai bahasa kedua.

minggu bahasa ± Bahasa Melayu sebagai bahasa perpaduan. ± Bulan bahasa. ± Fungsi bahasa Melayu sebagai bahasa pengantaraan. .‡ Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara.

‡ Terbentuk dasar ekonomi baru ( DEB ) ± Serampang dua mata ->membasmi kemiskinan + menyusun semula masyarakat. .

‡ Parti-parti politik tidak seharusnya menggunakan isu2 yang sensitif dengan tujuan untuk meraih undi ‡ Contohnya: isu kontrak sosial sepatutnya tidak dijadikan sebagai satu isu kerana perkara2 yang terkandung dalam kontrak sosial telah dipersetujui bersama oleh kumpulan2 etnik di tanah melayu sewaktu memeterai perjanjian persekutuan tanah melayu.‡ Dari aspek parti politik.setiap unit parti politik harus bertanggungjawab dalam memupuk pembinaan negara bangsa. .

‡ Perpecahan dalam konteks hubungan etnik di Malaysia tidak akan membawa negara ke mercu kejayaan sebaliknya ia akan membawa kepada kemunduran negara. .KONKLUSI ‡ Jadikan iktibar dan landasan sebagai satu usaha ke arah pembinaan negara bangsa. ‡ Perpaduan Nasional hanya boleh dicapai sekiranya wujud kerjasama yang erat sesama anggota masyarakat.

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->