BUNGA RAYA DIISYTIHARKAN SEBAGAI BUNGA KEBANGSAAN

Tarikh peristiwa : 28/07/1960 Bunga Raya telah diisytiharkan sebagai Bunga Kebangsaan Persekutuan Tanah Melayu. Di akhir pada tahun 1958 Kementerian Pertanian telah mengemukakan tujuh jenis bunga untuk pemilihan iaitu; bunga kenanga, bunga raya, bunga melur, bunga teratai, bunga mawar, bunga cempaka dan bunga tanjung.

Maksud tersirat di Jalur Gemilang

Bendera Malaysia dikenali sebagai Jalur Gemilang, mengandungi 14 jalur merah dan putih (melintang) yang sama lebar bermula dengan jalur merah di sebelah atas dan berakhir dengan jalur putih di sebelah bawah, tanda keanggotaan yang sama dalam persekutuan 13 buah negeri dan 1 kerajaan persekutuan - Johor, Kedah, Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Pulau Pinang, Perak, Perlis, Sabah, Sarawak, Selangor dan Terengganu dan Kerajaan Persekutuan. Bahagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima itu maknanya perpaduan rakyat Malaysia. Bahagian biru tua itu mengandungi anak bulan tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia. Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan. Warna kuning pada anak bulan dan bintang itu ialah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja.

Asal-usul Jalur Gemilang
Permulaan asal Jalur Gemilang bermula apabila pada tahun 1949, dengan persetujuan Majlis Raja-Raja sebuah jawatankuasa telah ditubuhkan untuk menimbang dan membuat perakuan berhubung dengan rekabentuk bendera bagi Persekutuan Tanah Melayu yang baru. Untuk tujuan itu satu pertandingan bagi mereka bentuk bendera Persekutuan Tanah Melayu yang baru pada tahun 1949. Pertandingan peringkat kebangsaan ini dianjurkan oleh Majlis Perundangan Persekutuan dan disertai oleh 373 karyawan. Daripada sejumlah

Duli-Duli yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu dan Tuan-Tuan Yang Terutama GabenorGabenor dalam satu Persidangan Majlis Raja-Raja menjelang pembentukan Malaysia telah memperkenankan iaitu reka bentuk Bendera Malaysia hendaklah mengikut reka bentuk Bendera Persekutuan Tanah Melayu dengan pengubahsuaian pada bilangan jalurjalur dan bintang pecah 14 bagi menunjukkan 14 buah negeri baru bagi Persekutuan Malaysia. Keputusan akhir menunjukkan majoriti telah memilih rekabentuk ciptaan seorang arkitek kerajaan di Johor iaitu En. Rekabentuk terakhir dipilih Setelah diubahsuai beberapa kali. tiga rekabentuk bendera baru bagi Persekutuan Tanah Melayu telah dipilih untuk ke peringkat akhir.itu. Rekabentuk kedua hampir serupa dengan rekabentuk pertama tetapi 11 bintang pecah lima itu disusun dalam dua bulatan mengelilingi keris bersilang itu. Rekabentuk pertama ialah lambang keris bersilang di tengah-tengah dengan dikelilingi oleh 11 bintang pecah lima.Eleven horizontal stripes alternately red and white in colour. having a blue quarter with a cresent and eleven pointed star in yellow superimposed. the standard size of the flag to be six feet by three feet. Dengan percantuman itu. . Pembentukan Malaysia Percantuman Sabah. buat pertama kalinya bendera Persekutuan Tanah Melayu telah dikibarkan dalam satu majlis menaikkan bendera tersebut yang dianjurkan oleh Pesuruhjaya Tinggi British pada 26 Mei 1950 di perkarangan Istana Sultan Selangor dengan dihadiri oleh DYMM Raja-Raja Melayu dan Pegawai-pegawai Raja George VI. rekabentuk tersebut telah teliti pada Mesyuarat Majlis Raja-Raja pada 22 dan 23 Februari 1950. Pendapat umum diambil kira Majlis Perundangan Persekutuan telah memberi peluang kepada orang ramai untuk memberikan pendapat kepada ketiga-tiga rekabentuk tersebut. the uppermost stripe being red." Rekabentuk diluluskan Rekabentuk bendera tersebut telah mendapat kelulusan Raja George VI pada 19 Mei 1950. Pada 19 April 1950. Rekabentuk ketiga ialah 11 jalur biru dan putih dengan bulan dan bintang berwarna kuning di bahagian tepi kiri. Keputusan pendapat umum yang dikelolakan oleh akhbar The Malay Mail itu telah disiarkan pada 29 November 1949. Dengan itu. Sarawak dan Singapura dengan Persekutuan Tanah Melayu telah melahirkan sebuah negara baru iaitu Malaysia. Majlis Perundangan Persekutuan telah meluluskan usul yang dibentangkan oleh Pemangku Ketua Setiausaha Negara seperti berikut: "That in the opinion of this Council the Flag of the Federation of Malaya should be as follows:. bendera Persekutuan Tanah Melayu telah diubah suai untuk mengambil kira penambahan negerinegeri tersebut. Mohamad bin Hamzah.

JALUR . keadaan tidak sesuai memungkinkan orang menyanyikan versi lama di samping menyanyikan lagu baru "Jalur Gemilang". Labuan dan Putrajaya. perkataan di setiap awal perenggan yang mempunyai perkataan "Bendera Malaysia" atau "Benderaku" telah ditukar kepada "Jalur Gemilang". terang-benderang dan cemerlang. kegigihan dan kesanggupan rakyat untuk menaikkan imej negara. Oleh itu.menggambarkan Bendera Malaysia yang mempunyai 14 jalur merah dan putih. Selepas bendera Malaysia telah diberi nama. Walau bagaimanapun. Kesungguhan. Kini jalur-jalur dan bintang berpenjuru 14 melambangkan keanggotaan yang sama dalam Persekutuan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan (terdiri daripada 3 Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. lagu telah dibuat khas untuk bendera Malaysia tanpa menggunakan sebarang rujukan nama khas tetapi terus merujuk kepada "Bendera Malaysia" atau "Benderaku". Benderaku Sebelum bendera Malaysia diberikan nama "Jalur Gemilang". lambang jalur pada Bendera Malaysia menggambarkan satu haluan yang lurus. sesungguhnya sentiasa mendapat petunjuk dan pedoman yang terang lagi jelas.Singapura berpisah Sungguhpun Singapura berpisah daripada Malaysia pada 9 Ogos 1965. Oleh yang demikian Bendera Malaysia Jalur Gemilang memberi pengertian bahawa jalur atau bendera itu melambangkan kecemerlangan negara Malaysia dan rakyat Malaysia dalam mengharungi apa bidang kehidupan sekali pun sama ada di dalam atau di luar negara. Lirik lagu untuk Jalur Gemilang Lagu khas yang ditujukan kepada Jalur Gemilang dibuat untuk memperingati dan membanggakan bendera Malaysia disamping memperingati identiti bendera serta menyeru untuk dikibarkan bendera tersebut beserta kemegahan. Perdana Menteri pada malam 31 Ogos 1997 sempena Hari Kemerdekaan negara yang ke-40 di Dataran Merdeka.bermaksud bercahaya.) Asal-usul Nama Jalur Gemilang Nama bendera Malaysia telah diisytiharkan oleh Tun Mahathir bin Mohamad. hala tuju yang sama dan arah yang sama yang dianuti oleh rakyat negara ini dari Perlis hingga ke Sabah dalam menuju kegemilangan bangsa dan negara. GEMILANG . Benderaku yang gagah perkasa Merah putih kuning biru warnanya Berkibar megah penuh bercahaya Pusaka kita rakyat Malaysia Bendera Malaysia oh bendera ku Ku pertahankan sepenuh raga ku Dikaulah lambang negara berpadu . namun jalur-jalur dan bintang pecah 14 terus dikekalkan hingga sekarang.

Ciptaan dan Senikata: Tony Fonseka Jalur Gemilang Ketika "Jalur Gemilang" dinamakan. putih. berkibarlah Jalur Gemilang! Ciptaan dan Senikata: Pak Ngah & Siso Kopratasa . lagu khas untuknya turut dibuat untuk meraikan dan memperingati bendera Malaysia dengan nama Jalur Gemilang. kuning Jalur semangat kami semua (2x) Berkibarlah.Di bawah naungan Duli Tuanku Berkibar terus oh bendera ku Kau kan ku junjung sepanjang waktu Harumlah nama negara yang tercinta Padamu tempat taat dan setia Bendera Malaysia bendera kita Kemegahan rakyat kita semua Berkibar berkibar di ruang angkasa Dirgahayu bendera tercinta. Merahmu bara semangat waja Putihmu bersih budi pekerti Kuning berdaulat payung negara Biru perpaduan kami semua Puncak dunia telah kau tawan Lautan luas telah kau redah Membawa semangat jiwa Merdeka Semangat jaya kami warganya Empat belas melintang jalurnya Semua negeri dalam Malaysia Satu suara satu semangat Itu sumpah warga berdaulat Jalur Gemilang dibawah naunganmu Jalur Gemilang kami semua bersatu Perpaduan ketaatan Amalan murni rakyat Malaysia Jalur Gemilang megah kami terasa Jalur Gemilang kibarkanlah wawasan Merah. berkibarlah. identiti dan kemegahan yang telah dibawa bersama. biru.

Pada tahun 1888. Ketika Raja Chulan melawat Raja Abdullah di Pulau Seychelles. satu Jawatankuasa Khas Pemilihan Lagu Kebangsaan telah dibentuk yang diketuai oleh Y. Sultan Perak ketika itu. Cadangan itu telah dipersetujui oleh Ahli Jawatankuasa yang lain walaupun pada mulanya mendapat sedikit bantahan. Sir William Walton.T. Bagi memilih lagu kebangsaan. Tunku Abdul Rahman sebaliknya mengesyorkan lagu Terang Bulan sebagai Lagu Kebangsaan Negaraku. Kuala Lumpur pada 5 Ogos 1957. Lagu Rasmi Kebangsaan ini perlu diperdengarkan di upacara pengisytiharan kemerdekaan yang telah ditetapkan pada 31 Ogos 1957. Bermula dari itulah. Sultan Perak. baginda amat tertarik dengan lagu ini lalu baginda mempelajari dan memainkan lagu tersebut di hadapan Raja Mansor. Keempat-empat lagu tersebut diperdengarkan semula dan telah dimainkan oleh Pancaragam Polis DiRaja Malaysia di Dewan Polis Depoh. Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. pada bulan Februari 1957. Carlo Manetti dan Zubir Said telah disenarai pendekkan daripada 514 penyertaan yang diterima. sebanyak 514 penyertaan telah diterima dari dalam dan juga luar negara. Y.NEGARAKU Negaraku Tanah tumpahnya darahku Rakyat hidup Bersatu dan maju Rahmat bahagia Tuhan kurniakan Raja kita Selamat bertakhta Rahmat bahagia Tuhan kurniakan Raja kita Selamat bertakhta SEJARAH LAGU NEGARAKU Idea untuk mencipta Lagu Kebangsaan timbul apabila negara hampir mencapai kemerdekaan. Walau bagaimanapun Jawatankuasa Pemilihan Lagu Kebangsaan tidak bersetuju dengan keempat-empat lagu tersebut. Lagu Terang Bulan merupakan lagu yang amat disukai oleh Sultan Abdullah. lagu Terang Bulan menjadi Lagu Kebangsaan Negeri Perak dan pada tahun 1957.M. . Lantaran itu.T. supaya menjadikan lagu Terang Bulan sebagai Lagu Kebangsaan Negeri Perak. satu pertandingan mencipta lagu kebangsaan telah diadakan. Setelah dibuat tapisan. Baginda selalu mendengar lagu tersebut yang dimainkan oleh Pasukan Pancaragam Peranchis bagi menghiburkan anggota tentera dan juga orang ramai. buat pertama kalinya lagu Terang Bulan telah dimainkan sebagai Lagu Rasmi Negeri Perak di Istana Buckingham England semasa lawatan Sultan Idris Murshidul'adzam Shah di London. Lagu tersebut juga amat disukai dan menjadi siulan penduduk-penduduk pulau itu Lagu Terang Bulan juga telah mencuit hati Raja Chulan. lagu ini telah dijadikan asas sebagai Lagu Kebangsaan Negaraku. sempena pertabalan Queen Victoria. ketika baginda berada dalam buangan di Pulau Seychelles.M. yang kemudiannya telah mengesyorkan kepada Sultan Idris. sebanyak empat buah lagu iaitu ciptaan Benjamin Britten. Hasilnya.

Croft (Pengarah Muzik. Port Dickson) dan A. Radio Malaya). Kapten Lenthall (Pengarah Muzik. D.S. Pancaragam Polis DiRaja). Lagu Kebangsaan Negaraku diperdengarkan buat pertama kalinya pada malam 31 Ogos 1957. T. bendera Union Jack diturunkan dan digantikan dengan Bendera Persekutuan Tanah Melayu.M. Senikata Lagu Kebangsaan Negara telah disediakan oleh satu Jawatankuasa Khas yang juga diketuai oleh Y.Notasi muzik lagu Negaraku telah disediakan oleh Alfonso Soliano (Pemimpin Orkestra Radio Malaya). Bermula dari detik inilah Lagu Negaraku terus kekal menjadi Lagu Rasmi Negara. Reed (Ketua Pengarah. Tunku Abdul Rahman AlHaj dengan persetujuan Sultan-sultan Tanah Melayu.T.P. Pancaragam Askar Melayu. diiringi dengan Lagu Kebangsaan Negaraku. Pada malam tersebut. diupacara menaikkan bendera Persekutuan Tanah Melayu di Padang Kelab Selangor. .