P. 1
KONSEP ASAS PERKEMBANGAN KANAK - KANAK

KONSEP ASAS PERKEMBANGAN KANAK - KANAK

|Views: 1,174|Likes:
Published by Bintu Rahman

More info:

Published by: Bintu Rahman on Feb 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/09/2013

pdf

text

original

‡ Perkembangan merupakan satu proses yang berterusan dari peringkat hingga peringkat kematangan . ‡ Menurut ahli kajian psikologi , perkembangan manusia dari segi aspek perubahan jasmani , kognitif , emosi , sosial dan rohani adalah dipengaruhi oleh faktor baka dan persekitaran . ‡ Ia sering dikaitkan dengan pertumbuhan yang pada asasnya ialah perubahan fizikal tubuh badan .

‡ Konsep perkembangan pada asasnya ialah perubahan tingkah laku mental .
Sumber: Perkembangan Kanak-Kanak, Mok Soon Sang

‡ Perkembangan bersifat kualitatif dan perubahanperubahan yang berlaku adalah dari segi fizikal , kognitif , sosial , emosi , dan moral . ‡ Perubahan ini adalah stabil dan berlaku secara teratur dan progresif dalam arah tertentu . ‡ Perubahan-perubahan yang berlaku adalah berterusan sepanjang hayat dan melalui peringkat kematangan tertentu . ‡ Ia dipengaruhi oleh baka dan persekitaran . ‡ Perkembangan adalah hasil daripada kematangan dan pembelajaran .
Sumber: Perkembangan Kanak-Kanak, Haliza Hamzah&Joy N. Samuel

.

Oleh itu. Pertambahan saiz otak memberi kanak-kanak keupayaan lebih menaakul dan mengingat . ia dapat dilihat dan diukur .‡ Pertumbuhan manusia bersifat kuantitatif . ‡ Kadar pertumbuhan berbeza daripada individu ke individu dan ia berlaku secara berperingkat . pertumbuhan melibatkan aspek kognitif dan fizikal . . ‡ Saiz dan struktur badan bertambah dan kanak-kanak kelihatan lebih besar secara fizikal . ‡ Pertumbuhan dipengaruhi oleh baka atau keturunan. kematangan . ‡ Saiz otak dan organ-organ juga bertambah . kesihatan ibu bapa dan persekitaran .

PERKEMBANGAN Kemahiran menggunakan pertumbuhan fizikal seperti berjalan . gembira. Emosi Sosial . organ deria. sedih dan sebagainya. mengingat . Kemahiran mendisiplin dan penyesuaian diri dalam pergaulan dengan orang lain. emosi . sosial . melihat . anggota dan sebagainya. Kemahiran memikir . mental . duka . Meluaskan perhubungan . Perasaan seronok . Mental Bertambah keupayaan berfikir dan sebagainya. bimbang . gigi . takut . membuat kerja. ASPEK Jasmani PERTUMBUHAN Pertumbuhan saiz .Jadual 1 : Perbezaan antara pertumbuhan dan perkembangan dari aspek jasmani . berat . mendengar . Kemahiran mengawal perasaan dalam situasi tertentu . komunikasi dan pergaulan dengan orang lain. menganalisis. menaakul .

.

Pertumbuhan berlaku dalam dua arah : a) Dari atas ke bawah . b) Dari tengah ke tepi . 2. . Pertumbuhan struktur fizikal mendahului kemahiran fungsinya . Pertumbuhan secara menyeluruh mendahului secara khusus . 4.1. 3. Corak pertumbuhan dan perkembangan adalah sama tetapi kadarnya adalah berbeza pada setiap individu .

emosi dan sosial . Pertumbuhan jasmani yang kurang sihat boleh menjejaskan perkembangan rohani . . Pertumbuhan dan perkembangan saling berinteraksi . Pertumbuhan berlaku hingga satu tahap . 6 . tetapi perkembangan berlaku secara berterusan hingga akhir hayat .5 .

Ciri-ciri pertumbuhan dan perkembangan boleh ditentukan mengikut peringkat-peringkat berikut : a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) Peringkat pralahir(prenatal) ± dalam kandungan 9 bulan. Peringkat bayi ( 0-2 tahun ) Peringkat awal kanak-kanak ( 2-6 tahun ) Peringkat pertengahan kanak-kanak ( 6-9 tahun ) Peringkat akhir kanak-kanak ( 9-11 tahun) Peringkat awal remaja ( 11-15 tahun ) Peringkat pertengahan remaja ( 16-18 tahun ) Peringkat akhir remaja ( 18-21 tahun ) Peringkat dewasa ( 21 ± 60 tahun ) Peringkat tua ( 60 tahun ke atas ) .7 .

. Perkembangan daripada egosentrik kepada menerima pandangan orang lain .8. Perkembangan mental bermula daripada konkrit kepada abstrak . 9.

.

.

mental . emosi . Peringkat awal kanak-kanak ( 2-6 tahun) 3.‡ Boleh dibahagikan kepada tiga peringkat : 1. . Peringkat bayi ( 0-2 tahun ) 2. Peringkat kanak-kanak (6-11 tahun ) ‡ Setiap peringkat kanak-kanak tersebut biasanya mengalami perkembangan yang unik dalam aspek-aspek seperti psikomotor . sosial dan bahasa .

.

lebih tegap dan lebih tinggi . ‡Mula membezakan suara daripada keluarga dan orang lain. ‡ Penglihatan dan pendengaran masih belum dikembangkan dengan sempurna. ‡ Otot mata sudah matang untuk membaca . ‡ Pendengaran semakin tajam dan boleh membezakan pelbagai bunyi . ‡ Penyelarasan motor dan kawalan tubuh badan bertambah baik . ‡ Mula mengenal objek dalam alam sekitar melalui organ deria dan tangan . Kanak-kanak 6-11 . ‡Mempunyai satu set gigi susu . ‡Otak semakin berkembang dan lebih terkawal . ‡Semakin aktif menggunakan kaki dan tangan .Peringkat Bayi Umur ( Tahun ) 0-2 Aspek Perkembangan Psikomotor ‡ Mula memperoleh koordinasi dan kawalan otot . Tulang masih lembut . ‡ Sel otak telah mencapai 60% berat orang dewasa. Awal kanakkanak 2-6 ‡ Tubuh badan menjadi lebih besar .

.

‡ Boleh mengenal pasti objek dalam alam sekitar dan hubungannya dengan simbol bahasa . ‡ Mula menggunakan bahasa sebagai ganti gambaran benda . berat . ‡ Menguasai konsep pengekalan tentang nombor . ‡ Boleh membentuk konsep yang mudah . dan isipadu . ‡ Mula boleh mengelas objek berdasarkan ciri-ciri amnya . ‡Mula mengaitkan objek dengan kata-kata. Awal kanakkanak 2-6 Kanak-kanak 6-11 . ‡ Mempunyai imaginasi yang fantastik dalam dunia pura pura .Peringkat Umur ( Tahun) 0-2 Aspek perkembangan mental Bayi ‡ Mula mengenal objek dalam alam sekitar dengan menggunakan organ deria dan gerak hati .

.

Peringkat Umur (Tahun) 0-2 Aspek perkembangan emosi dan sosial Bayi ‡ Mempunyai rasa senang . ‡ Emosi cpat berubah dan tidak kekal lama. ‡ Suka bermain secara berpasukan . ‡ Emosi semakin stabil . . gelisah . Awal kanakkanak 2-6 Kanak-kanak 6-11 ‡ Mula sedar tentang perasaan lain . ‡ Suka bergaul dengan rakan sebaya . ‡ Mula ada perasaan cemburu dan iri hati . ‡ Hanya suka bergaul dengan saudara mara yang berumur sama . ‡Mempunyai perasaan takut apabila menghadapi situasi baru . dan selamat . ‡ Suka bermain sendiri . ‡ Perasaan cemburu semakin bertambah .

.

‡ Boleh menyatakan idea dengan melukis gambar . ‡ Mengulang ulang bunyi yang sama . ‡ Boleh meniru dan menyebut ayat mudah . ‡ Meniru suku kata mudah . ‡ Boleh menggunakan simbol bahasa untuk menghubungkan objek . Awal kanakkanak Kanakkanak 2-6 6-11 .Peringkat Umur ( Tahun) Aspek Perkembangan Bahasa Bayi 0-2 ‡ Mengeluarkan bunyi menunjukkan rasa kurang senang . ‡ Memperoleh kemahiran pertuturan dalam pengaulan sosial .

.

emosi dan sosial dalam kalangan individu .Perbezaan Individu ‡ Pengertian : ketidaksamaan dalam aspek perkembangan secara fizikal . Mok Soon Sang . mental.

sosial . fizikal .Dictionary of Psychology ( 1973 ) Variasi atau ketidaksamaan individu daripada norma kumpulan samada sifat-sifat kognitif . dan lain-lain aspek yang mungkin terdapat dalam kalangan individu dalam sesuatu kumpulan . moral . emosi . ³ . bakat . tingkah laku .

.

menaakul . Kognitif : Setiap individu berbeza dari segi keupayaan berfikir. Sosial : Setiap individu mempunyai cara kehidupan yang tersendiri dan berbeza di antara satu sama lain . Tingkah laku : Perbezaan tingkah laku individu dapat dihayati dari segi pergaulan . Emosi : Setiap individu menunjukkan emosi yang berbeza dalam situasi yang sama .6 aspek perbezaan : Fizikal : Setiap individu berbeza dari segi jantina . termasuk individuindividu-individu dalam keluarga . menganalisis serta bakatnya . mengingat . saiz badan serta kemahiran jasmani . rupa . belajar . interaksi dan aktiviti sosial . berfikir. Rohani : Setiap individu mempunyai falsafah hidup dan keagamaan yang berbeza dengan individu lain . .

.

Faktor Baka ( Nature ) Faktor Persekitaran ( Nurture ) .Faktor faktor mempengaruhi perkembangan .

.

.BAK A Merujuk kepada ciriciri-ciri biologi atau gen-gen yang gendiperturunkan ibubapa kepada anakanak-anaknya .

Johann Gregor Mendal (18221889) di Austria Menjalankan kajian pengaruh genetik terhadap perubahan warna bunga kacang hijau di kebunnya dan menemui faktor baka dalam sel gamet didapati memainkan peranan penting sebagai penentu ciri-ciri anak pokoknya . .

Faktor baka dikenali sebagai gen yang terdiri daripada nekleoprotein yang menentukan baka atau ciri keturunan . .Faktor baka dikatakan menyumbang antara 20%-60% kpd kepelbagaian populasi .

. yg berupa benang halus yang terdapat dalam nukleus sperma dan ovum .Ia terletak di lokus kromosom.

Semasa proses persenyawaan . Individu normal mempunya 23 pasangan kromosom . . iaitu percantuman sperma (gamet jantan) dengan sel ovum (gamet betina) mambentuk zigot .Menurut kajian . kromosom mengandungi bahan DNA dan RNA dan masing-masing membawa gen yang mengandungi sifat baka .

Gen merupakan penentu utama dalam pewarisan ciri-ciri perkembangan individu serta sesetengah penyakit ibu bapa . . Pengaruh genetik terhadap perkembangan manusia dapat kita lihat melalui perbezaan aspek fizikal. mental dan emosi .Proses pertukaran di antara kromosom daripada ibubapa berlaku dan menjadi ciri-ciri baka tersendiri yang akan diwarisi bayi .

bentuk dan warna organ deria serta kemahiran fizikal yang unik . Emosi seseorang individu juga diwarisi daripada baka ibubapa .ASPEK PERBEZAAN HURAIAN Perbezaan Fizikal Setiap individu kecuali kanak-kanak kembar mempunyai ciri fizikal seperti saiz badan . Ibubapa yang mempunyai emosi tidak stabil dan pemarah akan melahirkan anak yang agresif dan autokratik . Goddard (1890 ) . tinggi-rendah . khasnya warna rambut dan organ deria adalah diwarisi daripada gen-gen bapa . Kajian ahli-ahli psikologi Galton ( 1865 ) . berat-ringan . Kajian menunjukkan bahawa ciri-ciri fizikal luaran. Kajian ahli-ahli psikologi sering mengaitkan perbezaan kecerdasan individu dengan kecerdasan ibubapa . Perbezaan Mental (Kognitif ) Perbezaan Emosi . Newman ( 1937 ) dan Sheldon ( 1962 ) tlh membuktikan bhwa setiap individu mempunyai kecerdasan yang berbeza dengan rakan sebayanya .

.

Eric Bronfenbrenner ( Ahli Psikologi Amerika ) ‡ Menjelaskan bahawa perkembangan kanak-kanak sebagai hasil interaksi antara kanak-kanak tersebut dan alam sekitar . persekitaran kanak-kanak terdiri dari satu sistem sosial yang kompleks dan saling berinteraksi . ‡ Menurut teori Sistem Ekologi . ‡ Beliau melihat sistem sosial ini sebagai struktur berlapis yang bermula dengan mereka yang terdekat dengan kanak-kanak seperti ibubapa serta keluarga . .

5 Lapisan Sistem : Mikrosistem Mesosistem Eksosistem Makrosistem Kronosistem .

adik beradik. jiran dan guru .MIKROSISTEM ‡ Merujuk kepada persekitaran yang terdekat dengan dunia kanak-kanak tersebut . ‡ Lapisan dalam pertama yang mewakili hubungan serta interaksi kanak-kanak dengan ibubapa. . penjaga. rakan.

‡ Melibatkan interaksi ibubapa dengan pengasuh . .MESOSISTEM ‡ Lapisan kedua dalam Teori Sistem Ekologi . ibubapa dengan sekolah serta sekolah dengan jiran dan bagaimana ia mempengaruhi perkembangan kanak-kanak . ibubapa dengan jiran .

‡ Contohnya peraturan-peraturan tempat kerja ibubapa seperti cuti atau waktu kerja refleksi.EKSOSISTEM ‡ Lapisan ketiga mewakili organisasi yang tidak melibatkan kanak-kanak tetapi mempunyai pengaruh langsung ke atas kanak-kanak . Samuel) .N. J. ‡ Merangkumi juga saudara mara dan rakan ibubapa yang dapat membantu keluarga. (Haliza Hamzah.

MAKROSISTEM ‡ Mewakili norma-norma . nilai dan amalan masyarakat . .

kehadiran anak baru dalam sesebuah keluarga membawa perubahan dan memberi kesan kepada perkembangan kanakkanak .KRONOSISTEM ‡ Persekitaran kita tidak kekal sama . ‡ Contohnya. ‡ Ia berubah mengikut keadaan . .

.

Mengenal pasti peranan-perana komuniti dan sosiobudaya serta kedudukan sosioekonomi yang mempengaruhi perkembangan kanak-kanak demi merancang pelajaran berdasarkan potensi yang sesuai dengan murid. Guru juga harus berkomunikasi dengan keluarga murid secara formal dan informal.Implikasi Strategi Pengajaran dan Pembelajaran Berasaskan Teori Ekologikal Bronfenbrenner Guru perlu memberi perhatian kepada teori ekologikal yang diperkenalkan oleh Bronfenbrenner. .

‡ Unsur-unsur yang mempengaruhi: iklim rumah. makanan. .Faktor Mempengaruhi Perkembangan Individu Keluarga ‡ Merupakan pengaruh utama terhadap perkembangan manusia. asuhan dan status sosio-ekonomi keluarga. ‡ Unsur-unsur ini melahirkan perbezaan individu mengikut perbezaan keadaan.

d) Status ekonomi keluarga yang mewah membantu perkembangan intelek dan fizikal kanak-kanak yang optimum. b) Makanan yang berzat dan seimbang membantu kanak-kanak merperkembang jasmaninya dengan sempurna. c) Kanak-kanak diasuh dan dididik dengan cara yang baik akan mengalami perkembangan potensi dengan sempurna. . khasnya tingkah laku dan emosi.‡ Misalnya: a) Kanak-kanak dilahir dalam sebuah rumah yang mesra dan penuh dengan kasih sayang akan mengalami perkembangan emosi yang sihat.

emosi dan sosial. b) Kanak-kanak yang bersosialisasi dengan rakan yang sopan-santun akan dipupuk dengan nila-nilai murni yang positif. a) Kanak-kanak yang bergaul dengan rakan yang rajin akan mendorong peningkatan perkembangan intelek dan potensi ke tahap optimum.Rakan Sebaya ‡ Mempengaruhi kanak-kanak. sahsiah. . khasnya dari segi intelek.

a) Perbezaan nilai hidup membentuk perbezaan falsafah hidup dalam kalangan individu. d) Masyarakat yang menitik beratkan kebendaan akan mempengaruhi sikap manusia yang mementingkan diri sendiri serta mengabaikan nilai kerohanian dan jiwa. c) Masyarakat yang sihat mempengaruhi anggotanya dengan membentuk sikap yang sihat. e) Masyarakat yang menitik beratkan kepada keagamaan melahirkan individu yang beriman. b) Perbezaan kebudayaan dan agama melahirkan perbezaan cara hidup dan tingkah laku manusia.Kebudayaan dan Kepercayaan Masyarakat ‡ Mempengaruhi kanak-kanak khasnya dari segi sosio-emosi. . personaliti dan mental.

pakaian.Sumber Teknologi a) Perhubungan melalui internet. c) Belajar nilai-nilai moral dengan lebih mendalam. b) Mempelajari norma dan peraturan dalam kumpulan besar. pemakanan dan sebagainya. . Guru dan Sekolah a) Sekolah merupakan agen sosialisasi. hampir sama dengan masyarakat. b) Individu terpengaruhi oleh media elektronik seperti gaya pergaulan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->