P. 1
Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006

Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006

|Views: 356|Likes:
Published by Khairol Asraf

More info:

Published by: Khairol Asraf on Feb 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/19/2014

pdf

text

original

Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006 --------------------------------------------------------Sekolah Rendah 1 MENINGKATKAN PENGUASAAN PENGGUNAAN IMBUHAN AWALAN, AKHIRAN DAN

APITAN DALAM MATA PELAJARAN BAHASA MELAYU MENGGUNAKAN KAEDAH IMLAK Oleh : Hameelah Adnan SK Taman Permas Jaya 2, Johor Bahru, Johor. ABSTRAK Kajian ini dijalankan untuk mengatasi masalah penggunaan imbuhan dalam ayat yang dihadapi oleh murid-murid tahun 3 Cerdik 2. Kemahiran pengimbuhan merupakan komponen kemahiran yang tidak boleh diabaikan. Pengimbuhan perkataan merupakan proses yang kompleks kerana apabila seseorang itu mendengar, otaknya juga berfungsi untuk mentafsir makna perkataan berimbuhan tersebut. Seramai 30 orang murid dan 2 orang guru terlibat dalam kajian ini. Tinjauan awal telah dilaksanakan melalui ujian bulanan dan ujian pra. Hasil tinjauan menunjukkan murid kurang faham dengan perkataan dasar yang jika digunakan imbuhan yang berlainan akan membawa maksud yang berlainan. Perancangan tindakan difokuskan kepada mengenal pasti murid kepada perkataan-perkataan berimbuhan yang terdapat dalam petikan atau ayat. Murid telah didedahkan dengan kaedah imlak selama satu jam tiga puluh minit dan kajian ini telah selesai dalam tempoh dua bulan. Maksud imlak ialah mendengar dan menulis semula petikan yang diperdengarkan. Keputusan ujian pos telah menunjukkan peningkatan prestasi murid. Dapatan pemerhatian pula menunjukkan murid lebih seronok belajar mata pelajaran Bahasa Melayu jika

Ini tentu menyulitkan pemahaman pembaca malah menimbulkan makna yang berbagai bagai. Melalui pengalaman saya. Berdasarkan pengalaman saya jika murid-murid tahap 1 dapat menguasai kemahiran-kemahiran bahasa maka ini akan membantu kecemerlangan pencapaian Bahasa Melayu mereka pada tahap 2 dan seterusnya menyumbang kepada kecemerlangan UPSR. saya ingin meninjau pencapaian dan penguasaan Bahasa Melayu murid-murid tahap 1 sebelum melangkah ke tahap 2. Kesalahan yang dapat saya kenal pasti ialah masalah struktrur ayat akibat kesalahan penggunaan imbuhan. tidak dinafikan ada ketika murid-murid tiada idea untuk disampaikan dan dikembangkan dalam karangan.0 REFLEKSI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN YANG LALU Sebagai pengerusi panitia. Hasil daripada penandaan latihan karangan.dirangsang dengan bahan dan aktiviti yang pelbagai. Hal ini akan memberi kesan kepada markah penulisan dan mempengaruhi maksud ayat. Terdapat dua kertas Bahasa Melayu iaitu Bahasa Melayu Pemahaman dan Bahasa Melayu Penulisan. saya pasti murid tidak dapat menjawab dengan baik soalan karangan dan soalan membina ayat bagi Bahasa Melayu kertas 2 yang akhirnya akan menyebabkan kemerosotan markah murid. Di sekolah rendah Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) adalah salah satu pengukur kepadakecemerlangan . Bagi saya membina ayat yang mudah dan lengkap bergantung kepada pengimbuhan perkataan dan struktur ayatnya. Sekiranya tidak membetulkan keadaan ini. Kelemahan ini juga berpunca Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006 --------------------------------------------------------Sekolah Rendah 2 daripada kurangnya penumpuan saya terhadap kepentingan penguasaan imbuhan. Ini bermakna pengimbuhan perkataan yang salah akan menyebabkan fungsi ayat berubah daripada maksud sebenar yang hendak disampaikan. 1. lemahnya penggunaan imbuhan dalam kalangan murid disebabkan kurangnya penjelasan serta tumpuan murid terhadap pentingnya aspek penggunaan imbuhan yang saya berikan sama ada dalam proses pengajaran dan pembelajaran atau aktiviti sampingan di luar bilik darjah.

saya yakin murid boleh membina ayat dengan betul.2. 3. akhiran dan apitan. Kesilapan-kesilapan yang yang sering dilakukan oleh murid ialah: .0 OBJEKTIF KAJIAN. Hasil refleksi didapati murid-murid banyak melakukan kesilapan apabila membina ayat. terutama setelah murid memasuki tahap 2 (Tahun 4-6) kerana terdapat penulisan karangan dalam mata pelajaran Bahasa Melayu.1 Murid dapat mengenal pasti perkataan berimbuhan yang terdapat dalam . . Keadaan ini juga akan membantu murid-murid lebih mudah menulis karangan apabila mereka berada di tahap 2 kelak.Kesilapan penggunaan perkataan berimbuhan dalam aya t. Saya akan cuba membantu murid memahami dan menguasai penggunaan imbuhan.1 Objektif am Kajian ini bertujuan untuk meningkatkan penguasaan penggunaan imbuhan awalan.0 FOKUS KAJIAN Walaupun saya mengesan banyak masalah yang dihadapi oleh murid saya dalam penulisan karangan saya hanya akan fokuskan kajian ini terhadap masalah penguasaan imbuhan awalan.murid-murid tidak dapat membezakan perkataan berimbuhan yang terdapat dalam petikan atau ayat.murid-murid tidak dapat memberikan imbuhan yang tepat dan betul kepada sesuatu perkataan. 3. 3. tepat dan jelas maksudnya serta membolehkan mereka menulis karangan dengan lebih baik. 2.sesebuah sekolah.2 Objektif khusus Kajian ini adalah bertujuan untuk: 3. Aspek imbuhan amat penting dikuasai pada peringkat awal. akhiran dan apitan dalam mata pelajaran Bahasa Melayu. . Hal ini seterusnya diharapkan akan dapat membantu mereka lulus dengan cemerlang dalam kertas Bahasa Melayu Penulisan.

0 KUMPULAN SASARAN Murid-murid yang terlibat dalam kajian ini terdiri daripada 15 orang murid lelaki (13 Melayu dan 2 India) dan 15 orang murid perempuan (11 Melayu dan 4 India) dalam Tahun 3 Cerdik 2.5 Guru dapat mewujudkan suasana pengajaran dan pembelajaran yang lebih menyeronokkan murid. Selepas saya menyemak kertas ujian pra. 3. akhiran dan apitan.0 PELAKSANAAN KAJIAN 5.2. 5. Murid juga diuji tentang kefahaman mereka mengenai makna perkataan yang telah menggunakan imbuhan yang berlainan dengan membina ayat daripada perkataan yang diberi. 3. Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006 ----------------------------.2. Sebelum .1.2.4 Pelajar berminat dan seronok untuk belajar mata pelajaran Bahasa Melayu.2.2 Pemerhatian Saya telah membuat pemerhatian ke atas tingkahlaku murid semasa proses pengajaran dan pembelajaran berlangsung sebelum dan selepas kajian.3 Murid dapat menggunakan pengimbuhan yang betul dalam struktur ayat 3.1 Ujian Pra Ujian Pra diberikan kepada kumpulan sasaran untuk mengesan sejauh mana kefahaman mereka tentang penggunaan imbuhan awalan. akhiran dan apitan.2 Murid dapat mengklasifikasikan perkataan-perkataan berimbuhan awalan.1.1 Tinjauan masalah Saya telah menggunakan beberapa kaedah untuk mengumpul maklumat awal bagi kajian ini.---------------------------Sekolah Rendah 3 5. 5. 3.petikan yang diberi. 4. saya dapati murid-murid lemah dengan penggunaan perkataan berimbuhan yang diberi.

kajian dijalankan murid kurang memberi respons kepada pengajaran dan pembelajaran. Soalan soalan tersebut berkaitan dengan imbuhan akhiran dan apitan. soalan 13 (80%) dan soalan 15 (70 %). Jadual 2 : Mengenal pasti tingkah laku belajar Tingkah laku Peratus ( % ) .2 Analisis pemerhatian Pemerhatian dalam kajian adalah untuk mengenal pasti sikap belajar murid-murid semasa pengajaran dan pembelajaran.6 D (20 39) 5 16.7 JUMLAH 30 100 Berdasarkan Jadual 1.7% (23 orang) murid telah lulus dan 23. murid perempuan yang lebih bersedia untuk belajar dan menunjukkan kesungguhan sebaliknya pelajar lelaki kura ng bersungguh-sungguh dan kurang mengambil bahagian dalam pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan.2 Analisis tinjauan masalah 5. 76. 5. Sebagaimana biasanya.79) 12 40 C (40 59) 8 26.7 E (0 19) 2 6.7 %).1 Analisis Ujian Pra Jadual 1 : Pencapaian Ujian Pra Pencapaian (Gred) Bilangan sampel Peratus (%) A (80 100) 3 10 B (60 . Daripada analisis yang dibuat atas kesalahan-kesalahan murid terdapat empat soalan yang mendapat peratusan kesalahan paling banyak iaitu soalan 7 (66.2. 5. Faktor minat dan memberi tumpuan sepenuhnya membantu murid-murid mengikuti keseluruhan pengajaran dan pembelajaran.3% (7 orang) murid telah gagal. soalan 10 (90%).2.

Murid membacakan perkataan berimbuhan yang dicatat. Petikan ini diperdengarkan sebanyak dua kali dan murid diminta mengenal pasti dan mencatat perkataan berimbuhan yang terdapat dalam petikan.Mengenalpasti perkataan berimbuhan Mengelaskan jenis perkataan berimbuhan (awalan.Kesungguhan 50 Kurang mengambil bahagian 30 Kurang tumpuan ( bermain. berbual. iv. Saya menerangkan dan memberi contoh mengenai perkataan berimbuhan Pengimbuhan ialah proses yang memberikan imbuhan atau penambahan kepada sesuatu perkataan .Ujian Pos 5. akhiran dan apitan) . (contoh : terbersih. saya menjalankan 5 aktiviti seperti di bawah: .Membina ayat . Saya menggunakan sebuah petikan cerita yang dirakamkan sebagai bahan rangsangan yang panjangnya kira-kira 100 patah perkataan. iii.1 Aktiviti 1 : Mengenal pasti perkataan berimbuhan i. .3 Tindakan yang dijalankan Dalam melaksanakan tindakan. membersihkan) v vi Saya memperdengarkan semula petikan cerita Murid mencatatkan semula perkataan berimbuhan. Hasil daripada proses pengimbuhan ini akan terbentuklah kata terbitan.4 Perlaksanaan tindakan dan pemerhatian / penilaian 5. mengganggu kawan ) 20 Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006 --------------------------------------------.-----------Sekolah Rendah 4 5. bersihkan.4. ii.Bercerita .

Mereka juga lebih bersedia untuk mengecam dan menyenaraikan perkataan berimbuhan yang diperdengarkan. Dia ke dapur untuk memberitahu ibunya. Cikgu Nurul telah menghadiahinya sebungkus coklat. Mujib terlena di dalam biliknya. kata Mujib. saya ingin menunjukkan sesuatu kepada ibu.Pemerhatian : Murid-murid telah menunjukkan respon yang tinggi untuk mendengar. Mujib terus teringat akan coklatnya itu. Coklat pemberian Cikgu Nurul itu ingin ditunjukkan kepada ibunya di rumah.6 . Akhirnya. Mujib berlari ke bilik untuk mengambil seluar sekolahnya. Malangnya seluar sekolah yang dipakainya siang tadi tiada di dalam bilik itu. Mujib? Tanya Cikgu Nurul.100 10 ( B ) 60 . Mujib menerima coklat itu kerana dia murid yang baik. Mujib hanya tersenyum mendengar pertanyaan Cikgu Nurul.3 Hari ini sekolah Mujib mengadakan Sambutan Hari Kanak-kanak. Mujib terus pulang. Jadual 3 : Peratus Mengenal pasti Perkataan Berimbuhan Markah Peratus (%) ( A ) 80 . Antara kanak-kanak yang paling gembira termasuklah Mujib. Seluar itu telah direndam oleh ibunya di dalam baldi. Mengapa kamu tidak makan coklat itu.Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006 -------------------------------------. Sebaik sahaja loceng berbunyi. Mujib tidak sabar menunggu ibunya pulang dari kerja.59 40 ( D ) 20 .39 6. Ibu.79 43.-----------------Sekolah Rendah 5 ( C ) 40 . Mujib memegang coklat itu erat-erat. Dia tersedar apabila ibu mengejutkannya.

79 55 ( C ) 40 .6% sahaja murid yang tidak dapat mencatat perkataan.2 Aktiviti 2 : Mengkelaskan jenis imbuhan i.imbuhan yang hadir serentak sebelum dan selepas kata dasar 4.19 Jadual 3 menunjukkan hanya 6. Akhiran . Refleksi : Murid tidak dapat kenal pasti perkataan berimbuhan yang terdapat dalam petikan cerita.4.19 0 Jadual 4 menunjukkan 25% murid mendapat markah 80 100 dan tidak ada . Sisipan . Saya mempamerkan carta imbuhan dan menerangkan jenis imbuhan.59 20 ( D ) 20 . akhiran dan apitan yang terdapat dalam sukatan) ii.39 0 ( E ) 0 . Apitan . 1. Saya membacakan petikan cerita iii.imbuhan yang hadir di tengah-tengah kata dasar. iaitu. Pemerhatian : Aktiviti 2 menghasilkan keputusan seperti berikut: Jadual 4 : Peratus Mengkelaskan Perkataan Berimbuhan Markah Peratus (%) ( A ) 80 . 5. Awalan imbuhan yang hadir sebelum kata dasar 2.( E ) 0 . Murid mengkelaskan perkataan imbuhan yang didengar mengikut jenisnya dalam lembaran yang diberikan. Terdapat empat jenis imbuhan dalam Bahasa Melayu. (Bagi murid tahun 3 hanya imbuhan awalan.imbuhan yang hadir selepas kata dasar 3.100 25 ( B ) 60 .

Hanim tersenyum gembira. 5. (Contoh :Monyet nampak buah pisang masak) iii. Ayah dan ibu Hanim sangat bangga akan sikap Hanim itu. Perbincangan mengenal pasti kesalahan struktur ayat dan membina ayat . Murid menyatakan apa yang dilihat. Hanim menyeluk kocek baju sekolahnya lalu mencapai tabung di bawah katil. Refleksi : Saya berpuas hati dengan peningkatan pemahaman murid apabila berjaya mengelaskan perkataan berimbuhan mengikut jenis imbuhan. Guru mencatatkan ayat-ayat yang murid-murid bina. Bunyi duit syiling di dalam tabung itu berdeting-deting. ii. iv. Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006 -------------------------------------------------------Sekolah Rendah 6 Saya dapati dengan kaedah imlak ini murid amat teruja untuk mengecam jenis perkataan berimbuhan yang didengar untuk dicatatkan di ruangan yang betul. Hanim memasukkan wang ke dalam tabung buluh itu. TABUNG BULUH HANIM Hanim baru saja balik dari sekolah. Mereka berharap agar sikap Hanim yang suka menabung itu menjadi contoh kepada adik-adiknya yang lain.4. wang di dalam tabungnya sudah banyak. Gambar bersiri dipamerkan dan murid fahami gambar yang dilihat. Dia terus masuk ke dalam biliknya.seorang pun yang mendapat markah 39 ke bawah. Digoncang-goncangnya tabung buluh itu. Hanim bercadang untuk membuka akaun simpanan di bank. Murid juga menumpukan perhatian terhadap P & P . Dia memberitahu ayah dan ibunya tentang cadangannya itu.3 Aktiviti 3 : Membina ayat i. Dalam masa yang singkat.

Saya mengedarkan kertas soalan terlebih dahulu.6 Membaca 26 56. Bahagian A .imbuhan akhiran Bahagian C . murid menjawab soalan-soalan serupa dengan soalan Ujian Pra tetapi diubahkan kata dasar.membina ayat . v.4 Aktiviti : Ujian Pos Ujian ini dijalankan bertujuan untuk melihat pencapaian murid.4 Pemerhatian : Saya dapati murid lebih seronok belajar Bahasa Melayu jika menggunakan sesuatu bahan sebagai rangsangan.imbuhan apitan Bahagian D . Kertas Ujian Pos disediakan.Imbuhan awalan Bahagian B . Guru pembantu membuat pemerhatian terhadap respon murid dalam aktiviti perbincangan Jadual 5: Aktiviti-aktiviti yang digemari murid Aktiviti Bilangan murid % pencapaian Perbincangan 22 43. (Contoh : Seekor monyet ternampak setandan pisang yang masak di atas sebatang pokok pisang) v. Murid dikehendaki menjawab semua soalan. Kertas ujian ini mengandungi 5 bahagian yang membawa pemberian markah sebanyak 50 markah.4. Latih tubi membaca ayat yang telah dibetulkan struktur ayatnya. Refleksi : Saya mula sedar bahawa selama ini masalah ini timbul adalah disebabkan muridmurid tidak dibimbing untuk menggunakan perkataan berimbuhan dalam perbualan harian. 5.dengan menggunakan perkataan berimbuhan yang betul.

39 ) E ( 0 . Saya dapati murid mempamerkan satu peningkatan prestasi yang amat baik.59 ) 5 16.Bahagian E . . Jika dalam Ujian Pra ada murid yang gagal tetapi dalam Ujian Pos semua murid lulus malah peratus pencapaian setiap gred juga meningkat.19 ) Refleksi Dapatan Ujian Pos menunjukkan terdapat peningkatan pencapaian murid. Masa yang diberikan kepada murid untuk menjawab soalan pra ini selama 30 minit. 5.Tandakan _/ atau X menggunaan imbuhan dalam ayat. Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006 --------------------------------------------------------Sekolah Rendah 7 Jadual 6 : Jadual Perbandingan Pencapaian Ujian Pos Berdasarkan Bilangan dan Peratus Pencapaian (Gred) Bilangan murid Peratus A ( 80 100) 10 33. Pada keseluruhannya boleh disimpulkan bahawa pencapaian murid telah meningkat selepas tindakan diambil.5 Refleksi keseluruhan Pencapaian murid dalam Ujian Pra dan Ujian Pos menunjukkan peningkatan yang agak ketara. Kebolehan murid menguasai penggunaan imbuhan yang betul merupakan salah satu peningkatan yang menyumbang kepada markah karangan.79 ) 15 50 C ( 40 .3 B ( 60 .7 D ( 20 .

Seterusnya saya akan menjalankan satu lagi kajian yang berkaitan dengan Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006 ----------------------------------------------------.0 Cadangan kajian seterusnya. 76.4 % ) Jumlah 30 ( 100 % ) 30 ( 100 %) Berdasarkan Jadual 7 di atas. Saya berasa puas hati dengan perkembangan yang ditunjukkan oleh murid-murid.4% murid dalam ujian Pra.Jadual 7 : Prestasi murid mengikut peratus lulus Pencapaian Ujian Pra Ujian Pos Lulus 23 ( 76. Saya bercadang meneruskan kaedah imlak dalam pengajaran dan pembelajaran akan datang kerana murid sudah menguasai penggunan imbuhan namun masih lemah dalam membina struktur ayat. Bukanlah mudah untuk menggalakkan murid mengikuti P&P dengan minat serta memberi tumpuan terhadap isi pelajaran yang ingin diajarkan oleh guru untuk difahami oleh murid. Rumusan pemerhatian aktiviti-aktiviti yang dijalankan dalam pengajaran dan pembelajaran Semasa sesi P & P dijalankan dapat dilihat murid-murid lebih berminat dan seronok dengan aktiviti yang dijalankan. Manakala dalam Ujian Pos. Saya telah menggunakan kaedah imlak dalam membantu murid-murid untuk menguasai penggunaan imbuhan awalan.---Sekolah Rendah . Hasil kajian ini menunjukkan bahawa murid boleh dibantu untuk menikmati pengalaman berjaya dalam penulisan karangan jika menguasai salah satu kemahiran berbahasa iaitu penggunaan imbuhan.6% murid lulus dan 33. akhiran dan apitan yang betul dalam struktur ayat.6 % ) 30 ( 100 % ) Gagal 7 ( 33. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa tindakan yang diambil berkesan meningkatkan pencapaian murid dalam penguasaan penggunaan imbuhan . hasil dapatan menunjukkan 100% murid lulus ujian tersebut. 6.

Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur. Kecekapan berkomunikasi dalam Bahasa Melayu . Asas kemahiran berbahasa dalam KBSR Jilid 3. Penerbitan Fajar Bakti Kuala Lumpur. prinsip . Raminah Hj. Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur. Perspektif-perspektif dalam pengajaran Bahasa Malaysia. . Zuriah Yusuf (1992 ). BIBLIOGRAFI Abdul Aziz Abdul Talib (1993 ).8 struktur ayat menggunakan kaedah imlak. teknik dan Contoh. Sabran ( 1992 ) . Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur. Koh Bon Boon ( 1989 ) . Menguji kemahiran bahasa. Saya juga mencadangkan kaedah ini dapat digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran oleh guru-guru yang mengajar Bahasa Melayu dibantu dengan aktiviti aktiviti yang menarik dan menggunakan pelbagai media seperti audio visual yang menarik dan berkesan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->