P. 1
Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006

Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006

|Views: 356|Likes:
Published by Khairol Asraf

More info:

Published by: Khairol Asraf on Feb 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/19/2014

pdf

text

original

Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006 --------------------------------------------------------Sekolah Rendah 1 MENINGKATKAN PENGUASAAN PENGGUNAAN IMBUHAN AWALAN, AKHIRAN DAN

APITAN DALAM MATA PELAJARAN BAHASA MELAYU MENGGUNAKAN KAEDAH IMLAK Oleh : Hameelah Adnan SK Taman Permas Jaya 2, Johor Bahru, Johor. ABSTRAK Kajian ini dijalankan untuk mengatasi masalah penggunaan imbuhan dalam ayat yang dihadapi oleh murid-murid tahun 3 Cerdik 2. Kemahiran pengimbuhan merupakan komponen kemahiran yang tidak boleh diabaikan. Pengimbuhan perkataan merupakan proses yang kompleks kerana apabila seseorang itu mendengar, otaknya juga berfungsi untuk mentafsir makna perkataan berimbuhan tersebut. Seramai 30 orang murid dan 2 orang guru terlibat dalam kajian ini. Tinjauan awal telah dilaksanakan melalui ujian bulanan dan ujian pra. Hasil tinjauan menunjukkan murid kurang faham dengan perkataan dasar yang jika digunakan imbuhan yang berlainan akan membawa maksud yang berlainan. Perancangan tindakan difokuskan kepada mengenal pasti murid kepada perkataan-perkataan berimbuhan yang terdapat dalam petikan atau ayat. Murid telah didedahkan dengan kaedah imlak selama satu jam tiga puluh minit dan kajian ini telah selesai dalam tempoh dua bulan. Maksud imlak ialah mendengar dan menulis semula petikan yang diperdengarkan. Keputusan ujian pos telah menunjukkan peningkatan prestasi murid. Dapatan pemerhatian pula menunjukkan murid lebih seronok belajar mata pelajaran Bahasa Melayu jika

Di sekolah rendah Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) adalah salah satu pengukur kepadakecemerlangan . Terdapat dua kertas Bahasa Melayu iaitu Bahasa Melayu Pemahaman dan Bahasa Melayu Penulisan. Bagi saya membina ayat yang mudah dan lengkap bergantung kepada pengimbuhan perkataan dan struktur ayatnya. lemahnya penggunaan imbuhan dalam kalangan murid disebabkan kurangnya penjelasan serta tumpuan murid terhadap pentingnya aspek penggunaan imbuhan yang saya berikan sama ada dalam proses pengajaran dan pembelajaran atau aktiviti sampingan di luar bilik darjah. Melalui pengalaman saya. tidak dinafikan ada ketika murid-murid tiada idea untuk disampaikan dan dikembangkan dalam karangan. 1. Berdasarkan pengalaman saya jika murid-murid tahap 1 dapat menguasai kemahiran-kemahiran bahasa maka ini akan membantu kecemerlangan pencapaian Bahasa Melayu mereka pada tahap 2 dan seterusnya menyumbang kepada kecemerlangan UPSR. Ini bermakna pengimbuhan perkataan yang salah akan menyebabkan fungsi ayat berubah daripada maksud sebenar yang hendak disampaikan. Ini tentu menyulitkan pemahaman pembaca malah menimbulkan makna yang berbagai bagai.dirangsang dengan bahan dan aktiviti yang pelbagai. saya pasti murid tidak dapat menjawab dengan baik soalan karangan dan soalan membina ayat bagi Bahasa Melayu kertas 2 yang akhirnya akan menyebabkan kemerosotan markah murid. Sekiranya tidak membetulkan keadaan ini.0 REFLEKSI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN YANG LALU Sebagai pengerusi panitia. Kesalahan yang dapat saya kenal pasti ialah masalah struktrur ayat akibat kesalahan penggunaan imbuhan. saya ingin meninjau pencapaian dan penguasaan Bahasa Melayu murid-murid tahap 1 sebelum melangkah ke tahap 2. Hal ini akan memberi kesan kepada markah penulisan dan mempengaruhi maksud ayat. Kelemahan ini juga berpunca Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006 --------------------------------------------------------Sekolah Rendah 2 daripada kurangnya penumpuan saya terhadap kepentingan penguasaan imbuhan. Hasil daripada penandaan latihan karangan.

sesebuah sekolah. Kesilapan-kesilapan yang yang sering dilakukan oleh murid ialah: .1 Objektif am Kajian ini bertujuan untuk meningkatkan penguasaan penggunaan imbuhan awalan. . saya yakin murid boleh membina ayat dengan betul.murid-murid tidak dapat memberikan imbuhan yang tepat dan betul kepada sesuatu perkataan. 3.0 OBJEKTIF KAJIAN. terutama setelah murid memasuki tahap 2 (Tahun 4-6) kerana terdapat penulisan karangan dalam mata pelajaran Bahasa Melayu. 2. Hasil refleksi didapati murid-murid banyak melakukan kesilapan apabila membina ayat. .1 Murid dapat mengenal pasti perkataan berimbuhan yang terdapat dalam .murid-murid tidak dapat membezakan perkataan berimbuhan yang terdapat dalam petikan atau ayat. Keadaan ini juga akan membantu murid-murid lebih mudah menulis karangan apabila mereka berada di tahap 2 kelak. 3.2 Objektif khusus Kajian ini adalah bertujuan untuk: 3.0 FOKUS KAJIAN Walaupun saya mengesan banyak masalah yang dihadapi oleh murid saya dalam penulisan karangan saya hanya akan fokuskan kajian ini terhadap masalah penguasaan imbuhan awalan. Hal ini seterusnya diharapkan akan dapat membantu mereka lulus dengan cemerlang dalam kertas Bahasa Melayu Penulisan. Aspek imbuhan amat penting dikuasai pada peringkat awal.2. tepat dan jelas maksudnya serta membolehkan mereka menulis karangan dengan lebih baik.Kesilapan penggunaan perkataan berimbuhan dalam aya t. akhiran dan apitan dalam mata pelajaran Bahasa Melayu. akhiran dan apitan. 3. Saya akan cuba membantu murid memahami dan menguasai penggunaan imbuhan.

3 Murid dapat menggunakan pengimbuhan yang betul dalam struktur ayat 3. saya dapati murid-murid lemah dengan penggunaan perkataan berimbuhan yang diberi. Selepas saya menyemak kertas ujian pra. 5.0 KUMPULAN SASARAN Murid-murid yang terlibat dalam kajian ini terdiri daripada 15 orang murid lelaki (13 Melayu dan 2 India) dan 15 orang murid perempuan (11 Melayu dan 4 India) dalam Tahun 3 Cerdik 2. Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006 ----------------------------. 3.---------------------------Sekolah Rendah 3 5. 3.2 Murid dapat mengklasifikasikan perkataan-perkataan berimbuhan awalan.1.1.1 Tinjauan masalah Saya telah menggunakan beberapa kaedah untuk mengumpul maklumat awal bagi kajian ini.2.1 Ujian Pra Ujian Pra diberikan kepada kumpulan sasaran untuk mengesan sejauh mana kefahaman mereka tentang penggunaan imbuhan awalan.2. akhiran dan apitan. akhiran dan apitan. 3. 5.2 Pemerhatian Saya telah membuat pemerhatian ke atas tingkahlaku murid semasa proses pengajaran dan pembelajaran berlangsung sebelum dan selepas kajian.2.2. Sebelum .petikan yang diberi.5 Guru dapat mewujudkan suasana pengajaran dan pembelajaran yang lebih menyeronokkan murid. Murid juga diuji tentang kefahaman mereka mengenai makna perkataan yang telah menggunakan imbuhan yang berlainan dengan membina ayat daripada perkataan yang diberi. 4.0 PELAKSANAAN KAJIAN 5.4 Pelajar berminat dan seronok untuk belajar mata pelajaran Bahasa Melayu.

Daripada analisis yang dibuat atas kesalahan-kesalahan murid terdapat empat soalan yang mendapat peratusan kesalahan paling banyak iaitu soalan 7 (66. Soalan soalan tersebut berkaitan dengan imbuhan akhiran dan apitan.6 D (20 39) 5 16.7 %).79) 12 40 C (40 59) 8 26.2 Analisis tinjauan masalah 5.7 E (0 19) 2 6. soalan 10 (90%).3% (7 orang) murid telah gagal. 76.7 JUMLAH 30 100 Berdasarkan Jadual 1. murid perempuan yang lebih bersedia untuk belajar dan menunjukkan kesungguhan sebaliknya pelajar lelaki kura ng bersungguh-sungguh dan kurang mengambil bahagian dalam pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan.2 Analisis pemerhatian Pemerhatian dalam kajian adalah untuk mengenal pasti sikap belajar murid-murid semasa pengajaran dan pembelajaran. soalan 13 (80%) dan soalan 15 (70 %). 5. Faktor minat dan memberi tumpuan sepenuhnya membantu murid-murid mengikuti keseluruhan pengajaran dan pembelajaran.kajian dijalankan murid kurang memberi respons kepada pengajaran dan pembelajaran.2.1 Analisis Ujian Pra Jadual 1 : Pencapaian Ujian Pra Pencapaian (Gred) Bilangan sampel Peratus (%) A (80 100) 3 10 B (60 . 5. Jadual 2 : Mengenal pasti tingkah laku belajar Tingkah laku Peratus ( % ) .2.7% (23 orang) murid telah lulus dan 23. Sebagaimana biasanya.

bersihkan.Mengenalpasti perkataan berimbuhan Mengelaskan jenis perkataan berimbuhan (awalan. iii. ii. .Ujian Pos 5.-----------Sekolah Rendah 4 5.4. (contoh : terbersih. berbual. membersihkan) v vi Saya memperdengarkan semula petikan cerita Murid mencatatkan semula perkataan berimbuhan. Saya menerangkan dan memberi contoh mengenai perkataan berimbuhan Pengimbuhan ialah proses yang memberikan imbuhan atau penambahan kepada sesuatu perkataan . mengganggu kawan ) 20 Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006 --------------------------------------------.Kesungguhan 50 Kurang mengambil bahagian 30 Kurang tumpuan ( bermain.1 Aktiviti 1 : Mengenal pasti perkataan berimbuhan i. saya menjalankan 5 aktiviti seperti di bawah: . akhiran dan apitan) . Murid membacakan perkataan berimbuhan yang dicatat.Bercerita .4 Perlaksanaan tindakan dan pemerhatian / penilaian 5.3 Tindakan yang dijalankan Dalam melaksanakan tindakan. Hasil daripada proses pengimbuhan ini akan terbentuklah kata terbitan.Membina ayat . Saya menggunakan sebuah petikan cerita yang dirakamkan sebagai bahan rangsangan yang panjangnya kira-kira 100 patah perkataan. Petikan ini diperdengarkan sebanyak dua kali dan murid diminta mengenal pasti dan mencatat perkataan berimbuhan yang terdapat dalam petikan. iv.

Mujib terus pulang.39 6. Antara kanak-kanak yang paling gembira termasuklah Mujib.59 40 ( D ) 20 . Mujib tidak sabar menunggu ibunya pulang dari kerja. Cikgu Nurul telah menghadiahinya sebungkus coklat. Dia ke dapur untuk memberitahu ibunya.79 43. Mujib hanya tersenyum mendengar pertanyaan Cikgu Nurul. Dia tersedar apabila ibu mengejutkannya.-----------------Sekolah Rendah 5 ( C ) 40 . Mereka juga lebih bersedia untuk mengecam dan menyenaraikan perkataan berimbuhan yang diperdengarkan. Mujib terlena di dalam biliknya. Akhirnya.3 Hari ini sekolah Mujib mengadakan Sambutan Hari Kanak-kanak. saya ingin menunjukkan sesuatu kepada ibu.Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006 -------------------------------------. Jadual 3 : Peratus Mengenal pasti Perkataan Berimbuhan Markah Peratus (%) ( A ) 80 . Mujib menerima coklat itu kerana dia murid yang baik.Pemerhatian : Murid-murid telah menunjukkan respon yang tinggi untuk mendengar. Mujib memegang coklat itu erat-erat. Mujib terus teringat akan coklatnya itu.6 . Ibu. Mujib? Tanya Cikgu Nurul. Coklat pemberian Cikgu Nurul itu ingin ditunjukkan kepada ibunya di rumah. Seluar itu telah direndam oleh ibunya di dalam baldi. Mengapa kamu tidak makan coklat itu. Mujib berlari ke bilik untuk mengambil seluar sekolahnya. Sebaik sahaja loceng berbunyi. kata Mujib.100 10 ( B ) 60 . Malangnya seluar sekolah yang dipakainya siang tadi tiada di dalam bilik itu.

Refleksi : Murid tidak dapat kenal pasti perkataan berimbuhan yang terdapat dalam petikan cerita. Terdapat empat jenis imbuhan dalam Bahasa Melayu.imbuhan yang hadir serentak sebelum dan selepas kata dasar 4.6% sahaja murid yang tidak dapat mencatat perkataan.59 20 ( D ) 20 . Akhiran .19 Jadual 3 menunjukkan hanya 6.imbuhan yang hadir di tengah-tengah kata dasar.imbuhan yang hadir selepas kata dasar 3.79 55 ( C ) 40 . Pemerhatian : Aktiviti 2 menghasilkan keputusan seperti berikut: Jadual 4 : Peratus Mengkelaskan Perkataan Berimbuhan Markah Peratus (%) ( A ) 80 . Sisipan . iaitu. (Bagi murid tahun 3 hanya imbuhan awalan.4. Saya membacakan petikan cerita iii.39 0 ( E ) 0 . akhiran dan apitan yang terdapat dalam sukatan) ii. 1. Apitan . Awalan imbuhan yang hadir sebelum kata dasar 2.19 0 Jadual 4 menunjukkan 25% murid mendapat markah 80 100 dan tidak ada . 5.100 25 ( B ) 60 .2 Aktiviti 2 : Mengkelaskan jenis imbuhan i. Murid mengkelaskan perkataan imbuhan yang didengar mengikut jenisnya dalam lembaran yang diberikan.( E ) 0 . Saya mempamerkan carta imbuhan dan menerangkan jenis imbuhan.

Hanim bercadang untuk membuka akaun simpanan di bank. TABUNG BULUH HANIM Hanim baru saja balik dari sekolah. Hanim menyeluk kocek baju sekolahnya lalu mencapai tabung di bawah katil. Dia terus masuk ke dalam biliknya. Dalam masa yang singkat. wang di dalam tabungnya sudah banyak.4. Refleksi : Saya berpuas hati dengan peningkatan pemahaman murid apabila berjaya mengelaskan perkataan berimbuhan mengikut jenis imbuhan. Hanim memasukkan wang ke dalam tabung buluh itu.seorang pun yang mendapat markah 39 ke bawah. Dia memberitahu ayah dan ibunya tentang cadangannya itu. 5.3 Aktiviti 3 : Membina ayat i. Gambar bersiri dipamerkan dan murid fahami gambar yang dilihat. Digoncang-goncangnya tabung buluh itu. Murid juga menumpukan perhatian terhadap P & P . Hanim tersenyum gembira. iv. Murid menyatakan apa yang dilihat. Bunyi duit syiling di dalam tabung itu berdeting-deting. ii. Guru mencatatkan ayat-ayat yang murid-murid bina. Ayah dan ibu Hanim sangat bangga akan sikap Hanim itu. Mereka berharap agar sikap Hanim yang suka menabung itu menjadi contoh kepada adik-adiknya yang lain. (Contoh :Monyet nampak buah pisang masak) iii. Perbincangan mengenal pasti kesalahan struktur ayat dan membina ayat . Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006 -------------------------------------------------------Sekolah Rendah 6 Saya dapati dengan kaedah imlak ini murid amat teruja untuk mengecam jenis perkataan berimbuhan yang didengar untuk dicatatkan di ruangan yang betul.

Saya mengedarkan kertas soalan terlebih dahulu. Latih tubi membaca ayat yang telah dibetulkan struktur ayatnya.4 Aktiviti : Ujian Pos Ujian ini dijalankan bertujuan untuk melihat pencapaian murid. Guru pembantu membuat pemerhatian terhadap respon murid dalam aktiviti perbincangan Jadual 5: Aktiviti-aktiviti yang digemari murid Aktiviti Bilangan murid % pencapaian Perbincangan 22 43. Bahagian A . Kertas ujian ini mengandungi 5 bahagian yang membawa pemberian markah sebanyak 50 markah.4.imbuhan akhiran Bahagian C . Murid dikehendaki menjawab semua soalan. murid menjawab soalan-soalan serupa dengan soalan Ujian Pra tetapi diubahkan kata dasar. (Contoh : Seekor monyet ternampak setandan pisang yang masak di atas sebatang pokok pisang) v. Kertas Ujian Pos disediakan.Imbuhan awalan Bahagian B . Refleksi : Saya mula sedar bahawa selama ini masalah ini timbul adalah disebabkan muridmurid tidak dibimbing untuk menggunakan perkataan berimbuhan dalam perbualan harian.dengan menggunakan perkataan berimbuhan yang betul.4 Pemerhatian : Saya dapati murid lebih seronok belajar Bahasa Melayu jika menggunakan sesuatu bahan sebagai rangsangan.membina ayat .6 Membaca 26 56. v.imbuhan apitan Bahagian D . 5.

Kebolehan murid menguasai penggunaan imbuhan yang betul merupakan salah satu peningkatan yang menyumbang kepada markah karangan.19 ) Refleksi Dapatan Ujian Pos menunjukkan terdapat peningkatan pencapaian murid. Jika dalam Ujian Pra ada murid yang gagal tetapi dalam Ujian Pos semua murid lulus malah peratus pencapaian setiap gred juga meningkat.Bahagian E . Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006 --------------------------------------------------------Sekolah Rendah 7 Jadual 6 : Jadual Perbandingan Pencapaian Ujian Pos Berdasarkan Bilangan dan Peratus Pencapaian (Gred) Bilangan murid Peratus A ( 80 100) 10 33.59 ) 5 16. . 5.Tandakan _/ atau X menggunaan imbuhan dalam ayat.7 D ( 20 .79 ) 15 50 C ( 40 . Masa yang diberikan kepada murid untuk menjawab soalan pra ini selama 30 minit.5 Refleksi keseluruhan Pencapaian murid dalam Ujian Pra dan Ujian Pos menunjukkan peningkatan yang agak ketara. Saya dapati murid mempamerkan satu peningkatan prestasi yang amat baik.39 ) E ( 0 . Pada keseluruhannya boleh disimpulkan bahawa pencapaian murid telah meningkat selepas tindakan diambil.3 B ( 60 .

akhiran dan apitan yang betul dalam struktur ayat.6 % ) 30 ( 100 % ) Gagal 7 ( 33. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa murid boleh dibantu untuk menikmati pengalaman berjaya dalam penulisan karangan jika menguasai salah satu kemahiran berbahasa iaitu penggunaan imbuhan. 6. hasil dapatan menunjukkan 100% murid lulus ujian tersebut.Jadual 7 : Prestasi murid mengikut peratus lulus Pencapaian Ujian Pra Ujian Pos Lulus 23 ( 76. Saya berasa puas hati dengan perkembangan yang ditunjukkan oleh murid-murid. 76.4% murid dalam ujian Pra. Seterusnya saya akan menjalankan satu lagi kajian yang berkaitan dengan Jurnal Kajian Tindakan Negeri Johor 2006 ----------------------------------------------------.4 % ) Jumlah 30 ( 100 % ) 30 ( 100 %) Berdasarkan Jadual 7 di atas. Bukanlah mudah untuk menggalakkan murid mengikuti P&P dengan minat serta memberi tumpuan terhadap isi pelajaran yang ingin diajarkan oleh guru untuk difahami oleh murid. Rumusan pemerhatian aktiviti-aktiviti yang dijalankan dalam pengajaran dan pembelajaran Semasa sesi P & P dijalankan dapat dilihat murid-murid lebih berminat dan seronok dengan aktiviti yang dijalankan.6% murid lulus dan 33. Saya bercadang meneruskan kaedah imlak dalam pengajaran dan pembelajaran akan datang kerana murid sudah menguasai penggunan imbuhan namun masih lemah dalam membina struktur ayat.0 Cadangan kajian seterusnya. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa tindakan yang diambil berkesan meningkatkan pencapaian murid dalam penguasaan penggunaan imbuhan . Manakala dalam Ujian Pos. Saya telah menggunakan kaedah imlak dalam membantu murid-murid untuk menguasai penggunaan imbuhan awalan.---Sekolah Rendah .

Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur. Menguji kemahiran bahasa. Koh Bon Boon ( 1989 ) . Kecekapan berkomunikasi dalam Bahasa Melayu . prinsip . Penerbitan Fajar Bakti Kuala Lumpur. Raminah Hj. Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur. Sabran ( 1992 ) .8 struktur ayat menggunakan kaedah imlak. Saya juga mencadangkan kaedah ini dapat digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran oleh guru-guru yang mengajar Bahasa Melayu dibantu dengan aktiviti aktiviti yang menarik dan menggunakan pelbagai media seperti audio visual yang menarik dan berkesan. Zuriah Yusuf (1992 ). teknik dan Contoh. . Perspektif-perspektif dalam pengajaran Bahasa Malaysia. BIBLIOGRAFI Abdul Aziz Abdul Talib (1993 ). Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur. Asas kemahiran berbahasa dalam KBSR Jilid 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->