P. 1
PERMAINAN KECIL

PERMAINAN KECIL

|Views: 2,376|Likes:
Published by fiqasaila

More info:

Published by: fiqasaila on Feb 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2013

pdf

text

original

PERMAINAN

Bermain merupakan perkara yang paling digemari dan disukai oleh kanak-kanak. Apabila disebut sahaja soal bermain, mereka pasti melonjak kegirangan. Hal ini kerana bermain sudah sebati dengan kanak -kanak dan ia merupakan proses semulajadi dan spontan. Bermain adalah kerja kanak -kanak yang membolehkan mereka mengutip pengalaman, pembelajaran dan kemahiran. Bermain juga membenarkan kanak-kanak melakukan aktiviti yang kreatif. Bagi kanak-kanak yang sedang membesar, bermain merupakan satu keperluan dan perkara yang menyeronokkan. Bermain juga tidak dianggap sebagai satu bebanan kepada mereka malahan ia merupakan satu kepuasan. Melalui aktiviti ini kanak -kanak juga dapat belajar pelbagai perkara dan proses ini dikenal i pembelajaran tidak formal. Antara pendapat tokoh mengenai hal ini ialah, John Dewey (1852-1859) menggalakkan proses pembelajaran dengan prinsip belajar melalui bermain. Aspek keseronokan adalah hak setiap kanak -kanak. Selain itu, Piaget pula menyatakan bermain memberi kesan ke atas perkembangan kognitif. Ia terbukti mempunyai perkaitan dengan proses pembinaan pengetahuan melalui interaksi dan persekitarannya. Soderman (1984) menyatakan, kanak -kanak empat hingga lima tahun mempunyai keperluan asas untuk b ermain. Masanya sama ada daripada segi kualiti ataupun kuantiti dihabiskan untuk bermain.

Permainan membantu kanak-kanak dalam aspek berikut : i. Membantu kanak-kanak memahami aktiviti di sekitar mereka. Kanakkanak belajar melalui penglibatan secara terus dan pengalaman langsung. ii. Membantu pembentukan personaliti melalui kerjasama, berkongsi, mengikut peraturan, inisiatif dan kesedaran tentang kebersihan dan urutan. iii. iv. Meningkatkan keyakinan diri. Meningkatkan kebolehan fizikal daripada aspek motor halus dan motor kasar. v. vi. Memberi peluang mengenal persekitaran fizikal. Mengembangkan kebolehan kreatif semasa menyelesaikan masalah dalam bermain. vii. Sebagai satu kaedah berkomunikasi dan berinteraksi.

Permainan kecil boleh melibatkan koordin asi motor kasar atau koordinasi motor halus. Terdapat berbagai-bagai jenis permainan kecil yang boleh dimainkan oleh kanak kanak dengan menggunakan peralatan yang minimum. Dengan adanya permainan yang menggunakan alatan secara minimum guru tetap dapat menjalankan aktiviti motor kasar di luar dengan baik di samping dapat melibatkan ramai pelajar. melipat dan lain -lain. . menggunakan ruang yang kecil atau sederhana serta mudah dijalankan. Koordinasi motor kasar melibatkan pergerakan otot-otot besar seperti melompat. menggunakan peralatan yang sedikit. Antara ciri-ciri permainan kecil ialah ia melibatkan kemahiran-kemahiran asas. mempunyai peraturan yang minimum.PERMAINAN KECIL Permainan kecil sangat penting dalam kehidupan kanak -kanak. berlari dan lain-lain manakala koordinasi motor halus melibatkan pergerakan otot -otot kecil seperti menggunting.

CONTOH-CONTOH PE INAN ECI N OL L NG SU N RO O S PU N NG N PE AINAN KECI N L N OL N ONYE PER G R CUN .

Pemain perlu memasukkan bola ke dalam bakul dan 1 mata akan dikira.1. . iii. Antara keperluan dan peralatan yang diperlukan untuk menjalankan permainan ini ialah kon. Permainan ini dimainkan oleh 3 orang pelajar. ii. Pelajar perlu bekerjasama sebagai satu kumpulan untuk memasukkan bola ke dalam bakul. Konsep asas yang diguna pakai seperti permaian bola baling d an bola jaring. MINI BOLA BALING Permainan ini bertujuan untuk melatih pelajar melakukan beberapa teknik membaling dan menghantar bola yang boleh diaplikasikan dalam permainan bola baling dan bola jaring . gelung. Permainan ini mestilah dilakukan di padang atau kawasan lapang. ara Bermain : i. iv. bola tenis dan bakul.

2. hendaklah menyanyikan sebuah lagu. . Pelajar yang di peluk dikehendaki duduk di belakang orang yang menjadi jambatan. sudah roboh. sudah roboh««Jambatan sudah roboh. sehingga semua menjadi mangsa jambatan roboh. Begitulah seterusnya. pelajar perlu dibahagikan kepada dua kumpulan. Dua orang pelajar akan menjadi jambatan dan sekumpulan pelajar yang lain bakal menjadi mangsa kepada jambatan roboh. v. orang terakhir dari kumpulan lain yang melalui pegangan tangan tadi hendaklah di peluk. iv. Selesai menyanyikan lagu ini. Dua orang pelajar yang menjadi jambatan. sudah roboh. ara Bermain :i. ³Jambatan sudah roboh. iii. Pelajar yang berada dalam kumpulan lain perlulah melalui bawah tangan dua orang pelajar tadi sepanjang nyanyian berkumandang . Dalam permainan ini. JAMBATAN SUDAH ROBOH Permainan ini merupakan satu permainan yang mudah dan senang untuk dijalankan kerana ia tidak memerlukan bantuan sebarang alatan. sudah roboh« Hari ini«´ ii. menandakan dia adalah mangsa jambatan roboh .

3. Ketika lagu dinyanyikan. JAN JAN JALA Jan Jan Jala merupakan satu lagu yang dimainkan bersama oleh kana kkanak masyarakat Melayu. me. ii. pemain yang masih di ruangan tengah itu akan ditangkap dan dikira kalah dan dia akan didenda. ' orong' merupakan perlakuan kedua-dua ketua menemukan tapak tangan masing -masing dan diangkat ke atas. pemain lain a kan berbaris dan berjalan melalui lorong kedua -dua ketua tadi.merah ³ ara Bermain :i. Pemain lain akan memasuki ruangan itu ketika lagu dinyanyikan dan sebaik sahaja lagu habis dinyanyikan... .. Dua orang 'ketua /kepala' yang dipilih. membentuk lorong bagi membolehkan pemain lain melaluinya. Dua orang akan saling berpaut pada bahu masing-masing atau memegang tangan masing -masing dan meninggalkan ruang tengah untuk memberi laluan.. permainan ini dimainkan oleh lebih daripada empat orang pemain. me. Biasanya. memilih nama benda atau lain lain yang berlainan antara satu sama lain tanpa diketahui oleh para pemain yang lain... agu :³ Jan jan jala Jala itik jala ayam Dimana lubang kancil Seratus lima puluh Cik Cik Gayah Makan sirih mulut.

Begitulah seterusnya sehingga habis semua ahli kumpulan ditarik ke sebelah dan dianggap sebagai pemenang. Jika bernasib baik ketua akan mempunyai jumlah pengikut yang lebih ramai di belakangnya. kedua-dua ketua tadi akan menurunkan tangan masing-masing dan mengurung pemain yang tidak melepasi lorong selepas tamat lagu. Pemain akan berada di belakang ketua yang dipilihnya dengan memegang pinggang ketuanya. v. Apabila lagu selesai dinyanyika n.iii. vi. Hal ini akan diulang kepada pemain lain sehingga habis semuanya. Kedua -dua ketua tadi akan membawa pemain yang terperangkap jauh daripada pemain lain dan meminta memilih nama benda atau lain -lain yang menjadi pilihan kedua-dua ketua sebelum permainan dimulakan tadi. iv. Ketua akan saling menarik tangan dan dibantu oleh pengikut yang menarik di belakangnya. Satu garis pemisah akan dibuat antara dua kumpulan dan ahli kumpulan yang tertarik ke sebelah dianggap menjadi pengikut. . Pilihan pemain tadi menentukan dia akan menjadi pengikut ketua yang mana satu.

PERIGI RACUN Perigi acun merupakan satu permainan yang ringkas dan mudah. Beberapa kumpulan kecil dibentuk dan setiap kumpulan mengandungi empat hingga enam pemain. Bilangan pemain dalam permainan ini hendaklah sekurang -kurangnya empat hingga enam orang pemain. iii. v. Masing-masing cuba mengelak daripada terpijak ataupun gtermasuk dalam bulatan iaitu gelung rotan. iv. ara Bermain :i. Sesiapa yang terpijak ataupun terjatuh dalam bulatan dikira mati dan dikeluarkan daripada kumpulan . ii. Aktiviti ini boleh dijalankan dalam beberapa kumpulan secara serentak. Pemain-pemain perlu berpegangan tangan bagi membentuk satu bulatan di bahagian luar gelung yang diletakkan di tengah -tengah bulatan tersebut.4. Mereka cuba menarik satu sama lain dalam bulatan. . Alatan yang digunakan hanya gelung rotan dan permainan ini hendaklah dimainkan di kawasan lapang seperti padang atau sebagainya.

BOLA DAN MONYET Peralatan yang digunakan dalam permainan ini ialah bola dan kawasan ini boleh dijalankan di kawasan yang lapang seperti padang dan sebagainya. ara Bermain : i. Pemain yang berada di antara monyet tersebut hendaklah mencampakkan bola kepada rakannya yang seorang lagi. terdapat 3 orang pemain. ii. 3 orang pelajar disusun secara berbaris. iii. vi. v. maka pemain yang membaling bola tadi akan bertukar menjadi monyet. Aktiviti ini boleh dilakukan dalam banyak kumpulan dan ia boleh dijalankan secara serentak.5. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan dalam setiap kumpulan. Pemain yang berada di tengah akan bertindak sebagai monyet. vii. iv. . Jika monyet dapat menangkap bola tersebut. Monyet akan cuba menangkap bola tersebut. Permainan ini memberi latihan kepada pelajar tentang kemahi ran menangkap dan melambung.

ara Bermain : i. Pemain B perlu mengejar pemain A dan memukul pemain A dengan sapu tangan itu. ii. v. Semua pemain perlu membentuk satu bulatan dan mereka perlu duduk secara mencangkung. iii. iv. Pilih seorang pelajar untuk membawa sapu tangan berjalan mengeliling bulatan. Pembawa sapu tangan (pemain A) boleh meletakkan sapu tangan di belakang pemain lain yang dipilih (pemain B) tanpa disedari pemain B.6. Pemain A perlu lari kerana dia akan dikejar o leh pemain B. Ia boleh dimainkan di kawasan lapang dan bilangan pemain ialah lima orang atau lebih. . MAIN SAPU TANGAN Permainan ini dinamakan denga n Main Sapu Tangan kerana ia dimainkan menggunakan sapu tangan.

tetapi konsep permainan itu tetap sama. falsafah dan unsur pendidikan yang tersirat yang perlu dihayati dan dipraktikkan. ontohnya. ntuk memastikan permainan ini kekal dan tak luput dek zaman. Satu perkara lagi yang amat jelas terkandung dalam permainan tradisional ini adalah penerapan kemahiran sosial kepada setiap pemainnya. . ruan g. k ita bertanggungjawab untuk memastikan wujudnya kesinambungan budaya warisan bangsa pada masa akan datang. interpersonal dan pintar alam. pintar bahasa. Di luar negara pula. Permainan tradisional ini mengandungi banyak nilai. Pada masa kini. Ada sesetengah memanggil permainan tersebut ketingting dan ada juga yang memanggilnya teng-teng bulan. Secara tidak langsung ia menggalakkan interaksi sosial. Walau bagaimanapun nama permainan dan peraturannya mungkin berbeza antara satu negeri dengan negeri yang lain. permainan teng -teng. mental malahan perkembangan emosi. permainan tradisional semakin terpinggir dan dilupakan lantaran munculnya permainan-permainan baru yang lebih moden dan canggih.PERMAINAN TRADISIONAL Bangsa Melayu kaya dengan warisan pelbagai unsur kebudayaan. teng-teng dikenali sebagai hopscotch. Ia juga bukan sahaja menggalakkan perkembangan sosial . sifat toleransi serta kerjasama. Di mana rata-rata didapati permainan tradsional yang dimai nkan melibatkan lebih daripada dua orang pemain. Ada sesetangah permainan ini dimainkan di negara lain. Ia adalah salah satu aktiviti bermain yang dicipta oleh oleh orang dulu -dulu yang dimainkan di seluruh rantau negeri Tanah Melayu pada suatu ketika dahulu. bodily kinestetik. fizikal. Permainan tradisional adalah sejenis permainan warisan nenek moyang. aranya adalah dengan memperkenalkannya kepada generasi muda seawal mungkin.

CONTOH-CONTOH PE AINAN TRADISIONAL EN EN K N A K N ALA PAN AN PERMAINAN TRADISIONAL NENEK NENEK S B N K K A C N KAK BA U SERE BAN .

ter us ke petak ketiga. v. Waktu tersebut kaki kanan pemain akan berada di petak keenam dan kaki kiri di petak ketujuh. Tetapi sekiranya semasa mencampak ceper.1. keempat. iii. maka giliran diberi kepada pemain yang seterusnya. . Tentukan giliran pemain dengan cara ³ o. Teruskan lompatan daripada petak pertama langkau petak dua. dan pemain berhenti untuk mengutip ceper pada petak pertama dan melompat ke kotak pertama lalu terus keluar ke tempat permulaan. pemain akan terus melompat menggunakan sebelah kaki ke kotak kelima. Peralatan yang diperlukan untuk bermain permainan ini ialah batu leper ataupun pecahan tembikar ketingting. kedua. vi. Teruskan permainan dengan mencampak ceper ke petak kedua. Permainan diteruskan sehingga ke petak keenam dan ketujuh pemain akan memusingkan diri dengan melompat secara mengangkang. Pemain akan melontarkan batu petak pertama dan pemain akan melompat terus ke petak kedua dengan menggunakan sebelah kaki. ketiga. ceper terkena pada garisan ataupun terkeluar daripada petak. ara Bermain : i. Bilangan pemain yang paling minimum untuk permainan ini ialah dua orang. Kemudian. iv. Kemudian diteruskan ke petak berikutnya mengikut turutan nombor.. ii. TENG-TENG Teng-teng merupakan satu permainan yang menguji kecekapan mengimbangi badan dan mengagak jarak.som! ³ Pemain akan berdiri di tempat permulaan.

xii.vii. ix. p etak itu akan menjadi rumah. Pemain akan meneruskan permainan dari awal hingga akhir sehinggalah permainan tamat. Apabila pemain Berjaya melalui semua petak. Permainan ini memerlukan kawasan yang lapang dan gelanggang berbentuk segi empat tepat di atas tanah. Pemain yang paling banyak mempunyai rumah dikira sebagai pemenang. xi. Bilangan pemain bagi permainan ini ialah enam orang untuk dua pasukan iaitu tiga orang bagi setiap kumpulan. Apabila sudah mendapat ceper. pemain akan cuba membuat rumah. x. Kemudian ia akan mengambil dengan cara membelakangkan petak bulan sambil mencangkung mengambil ceper. viii. GALAH PANJANG alah Panjang merupakan satu permainan yang bertujuan untuk menguji kecekapan pelajar berlari melepasi halangan. bangun dan berdiri membaling ceper ke petak di belakangnya. Di petak mana ceper itu jatuh. Pemain akan membaling ceper ke petak bulan. 2. .

ii. kedua tanpa disentuh ataupun ditangkap oleh pasukan lawan. vi. ketua kedua-dua kumpulan diminta mencabut lidi yang dipegang oleh mereka yang terlibat dengan permainan. viii. iv. Ketua pasukan pertahanan akan menjaga garisan tengah. Bina gelanggang dengan menggunakan penanda ataupun buat garisan di atas tanah. vii. . Pasukan penyerang akan cuba melepasi garisan pertama. Bagi menentukan pasukan mana yang akan bermain dahulu. iii. Pasukan yang mendapat lidi panjang akan memulakan permainan iaitu bertindak sebagai µpenyerang¶ sementara pasukan satu lagi menjaga garisan sebagai pasukan µpertahanan¶. Pemain penyerang yang berjaya melepasi garisan ataupun halangan yang ketiga akan berpatah balik dan melepasi ketiga -tiga halangan yang dilaluinya pada awal permainan . Pasukan pertahanan akan cuba menghalang pemain pasukan penyerang melintasi garisan dengan mendepakan tangan ataupun mencuit badan penyerang. ix. Kumpulan yang mencabut lidi panjang akan bermain dahulu. Satu pasukan terdiri daripada sekurang -kurangnya tiga orang. Kaedah ³ o«som! ³ juag boleh digunakan. ketua pasukan penyerang akan menepuk tangan ketua pasukan pengawal . v.Cara Bermain : i. Bagi memulakan permainan.

Contohnya. iv. Sebaliknya jika salah seorang pemain daripada pasukan yang bermain dapat disentuh oleh pasukan lawan. Permainan ini merupakan satu permainan yang menguji kecekapan pemain untuk mendapatkan seberapa banyak buah ayng dimiliki oleh pihak lawan. Permainan dimulakan dengan mengambil semua buah dari mana mana lubang yang di hadapannya secara serentak. iii. Cara Bermain : i. Mereka akan memasukkan satu buah ke dalam setiap lubang kecuali rumah pemain lawan. ia akan dikira mati dan pasukan lawan pula akan bermain. biji getah atupun kelapa sawit sebanyak 98 biji dan bilangan pemainnya ialah 2 orang pemain. Sekiranya ketiga-tiga halangan berjaya dilepasi oleh salah seorang ahli pasukan penyerang tanpa disentuh oleh pasukan pertahanan. xi. Mereka akan duduk bertentangan menghadap papan congkak. guli. jadi bilangan buah adalah tujuh bagi setiap rumah. CONGKAK Congkak merupakan salah satu daripada permainan tradisional yang masih popular sehingga kini. 3. Pemain terdiri daripada dua orang. Buah diisi mengikut bilangan rumah. pasukan yang bermain akan mendapat satu mata. . ii.x. jumlah rumah adalah tujuh. Peralatan yang digunakan dalam permainan congkak ialah kayu congkak.

Jika pemain berhenti di rumah kosong sendiri. viii. Sekiranya berh enti di rumah kosong lawan. Pemain akan memasukkan semua lebihan buah ke dalam ibu rumah. Pemain yang tidak mempunyai rumah terbakar akan memulakan permainan pusingan itu. Pemain yang mempunyai bilangan buah yang banyak dalam ibu rumah dikira sebagai pemenang. pemain lay ak mengambil isi rumah yang setentang dengannya dan dimasukkan ke dalam ibu rumah sendiri sebagai ganjaran. x. xii. vii. vi. umah yang tidak cukup buahnya dikira µterbakar¶ dan tidak boleh digunakan lagi dalam pusingan itu. Pemain akan menutup lubang yang tidak dapat diisi dengan tujuh buah.v. xi. Proses ini dinamakan µmenembak¶. Pergerakan permainan mengikut arah pusingan jam. xiii. Buah yang diambil akan diisikan ke dalam semua rumah yang dilalui termasuk ibu rumah sendiri. Pemain tidak boleh meneruskan permainan apabial buah terakhir di dalam tangan jatuh di dalam rumah kosong. buah yang terkumpul dalam ibu rumah diagihkan semula ke dalam rumah sendiri. pemain tidak berhak menembak. ix. . Bagi pusingan kedua. Menembak hanya boleh dilakukan sekiranya pemain selesai membuat satu pusingan pertama ataupun lebih.

ii. pundi kacang. Pemain perlu duduk di atas lantai.4. Pemain perlu mencampurkan jumlah buah yang dapat ditimbang dengan jumlah seterusnya. BATU SEREMBAN Batu Seremban ialah satu permainan yang menguji kecekapan pemain melambung dan menyambut batu. Cara Bermain : i. ataupun menggunakan biji asam jawa. iii. iv. setiap pemain dikehendaki menimbang buah. v. dua. Permainan diteruskan sehingga pemain melakukan kesilapan seperti buah terjatuh ketika dilambung ataupun tersentuh buah lain semas a mengambil buah. Kemudian menimbang buah tersebut. Bilangan pemain untuk permainan ini ialah sekurang-kurangnya dua orang. Sesiapa yang dapat menimbang buah yang terbanyak dialah yang akan bermain dahulu. Pada permulaan permainan. Permainan ini hendaklah dimainkan di kawasan yang rata seperti simen ataupun di atas lantai. vi. . Pemain perlu mendapat seberapa banyak jumlah batu ayng disambut. Permainan ini boleh dimainkan dengan menggunakan batu seremban. Pemain menebar buah di atas lantai. batu kecil. kemudian mengutip semula mengikut bilangan satu. dan tiga. iaitu meletakkan kesemua batu di tapak tangankemudian lambung dan sambut batu dengan belakang tangan.

NENEK-NENEK SI BONGKOK TIGA enek-nenek Si Bongkok Tiga merupakan sebuah permainan yang memerlukan pemain-pemainnya untuk menyanyi. Mata µnenek¶ ditutup dengan sapu tangan atau kain penutup mata. viii. Pemain menyanyikan lagu sambil mengelilingi µnenek¶ :³ Nenek-nenek si bongkok tiga Siang malam asyik berjaga Mencari cucu di mana ada Nenekku kahwin dengan anak raja ³ . Pemain yang Berjaya mengutip jumlah buah yang paling banyak dikira sebagai pemenang. iv. v. 5. Sekiranya kesilapan itu berlaku maka giliran akan diberi kepada pemain yang seterusnya. Permainan ini sesuai dimainkan di kawasan yang lapang. Permainan ini lebih baik sekiranya dimainkan oleh ramai pemain. Cara Bermain : i. µ enek¶ memegang tongkat dan berada di tengah bulatan.vii. iii. Pilih seorang pemain untuk menjadi µnenek¶. Pemain lain membuat bulatan sambil berpegangan tangan. Sehelai sapu tangan diperlu kan untuk menutup mata µnenek¶ dan kayu sebagai tongkat. ii.

µ enek¶ harus meneka nama pemain yang dipegangnya. xi. nenek hanya berdiam diri sambil menggerakkan tongkat dan membongkokbongkokkan badan beraksi seperti orang tua. maka pemain itu akan menjadi nenek pula. jika masih salah µnene¶ perlu mencari orang lain pula sehingga betul tekaanya. pemain duduk mencangkung dan mendiamkan diri. Semasa pemain mengelilingi nenek sambil bernyanyi. cucu tak dapat lari Nenek tua banyak sakti Sekarang nenek nak cari ganti Siapa yang kena dia yang ganti ´ ix. Jika salah.vi. Selepas meneka tiga kali. xii. x. enek pula menyanyikan lagu : ³ Cucu. viii. Jika betul tekaan µnenek¶ . vii. Selepas selsai menyanyi. µ enek¶ akan meraba-raba mencari dan cuba menangkap pemain. . nenek boleh meneka nama se hingga tiga kali.

Pemain yang memulakan permainan akan berdiri dekat lubang tempat bermain. . pasukan yang bermain dikira mati. vi. iii. Cara Bermain : i. Antara peralatan yang diperlukan dalam permainan ini ialah dua batang kayu kecil yang berlainan berukuran pendek dan panjang dan saiznya lebih kurang sebesar jari dan lubang dikorek. Permainan akan dimulakan dengan pemain menguis kayu pendek ke hadapan dengan menggunakan kayu panjang. Mata akan dikira daripada bilangan ukuran yang dibuat. Apabila pihak lawan dapat menangkap kayu pendek. Permainan ini sesuai dimainkan di kawasan lapang dan bilangan pemainnya ialah antara lapan hingga dua puluh orang.6. Setiap pasukan mempunyai bilangan ahli yang sama banyak. Kayu pendek diletakkan secara melintang di atas lubang. iv. ii. Pasukan lawan pula akan berdiri di serata tempat. Pemain dibahagikan kepada dua pasukan. ndian dibuat bagi menentukan kumpulan mana yang main dahulu . Sebuah lubang dikorek di tempat permainan. kur jarak kayu pendek itu dari lubang dengan kayu panjang. Sediakan dua batang kayu iaitu. v. vii. KONDA-KONDI Konda-kondi ialah sejenis permainan memukul kayu kecil dengan kayu panjang. satu kayu pendek berukuran ½ kaki dan satu kayu panjang berukuran satu kaki. Tujuan permainan ini ialah untuk menguji kepintaran pemain memukul kayu dan mengelaknya daripada disambut oleh pihak lawan.

viii. Mata yang dikumpulkan oleh pemain-pemain dalam pasukan itu dicampurkan bagi mendapatkan jumlah keseluruhan. . ix. Permainan diteruskan apabila pemain Berjaya melaksanakan langkah satu. Kumpulan yang mengumpul bilangan mata terbanyak akan memenangi permainan itu.

di samping memahami apa yang cuba disampaikan oleh orang lain kepadanya. . Mereka juga akan belajar menjadi pemimpin dan pengikut di samping belajar bekerjasama dan bertolak ansur. Permainan fizikal dapat meningkatkan kemahiran koordinasi badan. bermain juga membantu mengembangkan daya kreatif kanak-kanak kerana ia memberi peluang daya cipta tanpa had. Melalui permainan fizikal yang aktif. Dunia mereka penuh dengan keseronokan dan kegembiraan.KESIMPULAN Belajar melalui bermain merupakan satu pendekatan yang bai k bagi kanak-kanak. Seterusnya. Bermain juga dapat menyumbang pelbagai aspek perkembangan seperti daya kreatif. kanak-kanak dapat bersenam dan membina otot. menggalakkan kematangan motor halus dan kasar serta mempelajari konsep ruang. Di samping itu. bermain membolehkan kanak-kanak melepaskan ketegangan yang disebabkan oleh halangan daripada persekitaran terhadap tingkah laku mereka. Dengan bermain bersama -sama kanak-kanak lain. kanak-kanak perlu berkomunikasi dengan orang lain dalam cara yang dapat difahami. sosioekonomi dan moral. Selain itu. fizikal. bahasa. Hal ini disebabkan kanak-kanak memang tidak boleh lari daripada bermain. Bermain dapat membantu kanak-kanak adalam perkembangan intelek seperti belajar tip permainan berp eraturan. menjalankan eksperimen dan sebagainya. Selain itu. belajar memerhati. bermain juga dapat membantu perkembangan fizikal ka nak-kanak. kanak-kanak akan belajar bagaimana untuk mengadakan perhubunga n sosial dan bagaimana menyelesaikan masalah sosial. untuk b ermain dengan jayanya. Melalui permaina -permainan ini. kanak-kanak akan dapat mempelajari banyak perkara.

. moral kanak -kanak akan berkembang. Secara kesimpulannya. peneguhannya adalah lebih di kalangan rakan -rakan sepermainan.Melalui permainan juga. bermain membawa banyak faedah kepada pelajar di samping ianya merupakan aktiviti yang amat digemari oleh kanak -kanak. Walaupun kanak kanak mempelajari tentang benar dan salahnsemasa di rumah dan di sekolah. Melalui permainan. pelajar akan merasai keseronokan belajar dan ini akan menambahkan minat mereka terhadap pembelajaran.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->