APA ITU LANDSKAP?

       

Landskap ialah alam persekitaran luar sama ada hasil buatan manusia atau alam semula jadi Padang pasir, lautan, sungai, awan, kawasan salji, hutan, bandar, kg Air, bukit, luar rumah dan lain-lain. Tempat kawasan luar bangunan Kawasan terbuka Taman rekreasi Pemandangan alam Taman bunga Dimana adanya tumbuhan

Jalan Raya

Pantai

Kawasan Rumah

Bandar

Kampung Air

SIAPA YANG MEMBUAT LANDSKAP?
       

ARKITEK LANDSKAP PEREKA LANDSKAP TUKANG KEBUN ORANG MINAT GURU PEKERJA HOBI SESIAPA SAJA LANDSKAP TERBAHAGI KEPADA DUA BAHAGIAN:-

LANDSKAP TUMBUHAN (SOFT LANDSCAPE)

 LANDSKAP BINAAN (HARD LANDSCAPE) PONDOK KOLAM SIAR JALAN .

bersampah. tidak cantik. akan tetapi ianya diubah untuk kepentingan manusia. pemandangan tetapi menambah nilai estetik suatu kawasan dan sekelilingnya Menyenangkan penyenggaraan dan pengurusan landskap seluruhnya Memberi penguna dengan suasana yang nyaman seperti penglihatan. daun. tempat membuang sampah. Akibat buruk ialah seperti tanah runtuh. tiada tumbuhan. membina atau menganggu/mencemar alam sekitar yang asli menjadi kegunaan seperti perumahan. bunyi angin. selamat atau rasa terbuka LANDSKAP KONTEMPORARI    Dunia maju sudah mencapai landskap kontemporari. tanah bergelombang. Maka manusia berusaha untuk memperbaiki keadaannya dengan membuat landskap buatan manusia (design landscape) Landskap buatan manusia bertujuan:     Bukan sahaja mencantikkan kawasan. udara segar.REFLEXOLOGI TUJUAN   BANGKU Manusia mengubah. siar jalan. terjaga. burung. cuaca panas. ladang. bau harum Memberikan pengguna rasa rehat.bantuan Arkitek landskap sangat penting dalam merekabentuk pembangunan Kontemporari-landskap yang dibina mengikut peredaran zaman Semua pembangunan mestilah memastikan dengan menumpukan kawasan dan fungsi landskap terlebih dulu . merbahaya dan lain-lain LANDSKAP      MEMBINA LANDSKAP UNTUK MEMULIHARA ALAM SEKITAR YANG TERCEMAR MENCANTIKKAN KAWASAN DAN FUNGSINYA MENJADIKAN TEMPAT YANG BERMANAFAAT MEMPERBAIKI KAWASAN MEMPENGARUHI HARGA TANAH/RUMAH TUJUAN LANDSKAP Landskap yang dikurniakan Tuhan sudah serba cukup untuk kita.

tekstur Keseimbangan-susunan seimbang (simetri)/susunan tidak seimbang(tidak simetri) Turutan(heirachy)-warna.penting saja digunakan Keanekaan-mempelbagai unsur-unsur pertentangan dan kontras dengan bentuk. gabungan.tekstur Ulangan-penanaman berulang daripada jenis sama. Semua berlumba-lumba untuk membina landskap kontemporari PERINSIP LANDSKAP DAN ELEMEN REKABENTUK    Gubahan. satu pokok pada satu kawasan atau penenaman berkelompok pada kawasan yang lain . hampir Keringkasan-menyenangkan penyelangaraan dan pengurusan landskap. elemen landskap dan elemen rekabentuk ELEMEN REKABENTUK   Bentuk Warna   Tekstur Garisan   Skala Kontras  Tumpuan ELEMEN LANDSKAP BENTUK KONTRAS TEKSTUR SKALA TUMPUAN WARNA GARISAN PRINSIP LANDSKAP       Ukuran/skala-sesuai dengan saiz ruang.tinggi. tinggi rendah. besar. kesesuaian tanaman dengan ruang. susunan dan penanaman memerlukan perancangan rekabentuk tanaman Mestilah mengikut perinsip pelandskapan dan elemen rekabentuk Setiap kawasan(ruang) mempunyai penyataan. bentuk ukuran. warna. jauh.

TINGGI. FOKAL. AIR. BENTUK ULANGAN. TEMA DAN KONSEP DAN PRINSIP REKAAN YANG DIMAHUKAN JENIS-JENIS TUMBUHAN TINGGI  SEDERHANA  TUTUP BUMI Merayap (creepers) Pokok/palma/Tinggi (tree/palm) . DATARAN TANAH (LANDFORM) DAN KEHIDUPAN UNTUK MENDAPAT EFEK YANG DIMAHUI BERHUBUNGKAIT DENGAN FUNGSI. LANDSKAP YANG BERJAYA    LANDSKAP YANG BERJAYA IALAH REKAAN LANDSKAP YANG SEIMBANG DENGAN MENGUNAKAN KOMBINASI ELEMEN SEPERTI LANDSKAP TUMBUHAN (SOFTSCAPE). POKOK SPECIMEN YANG PERLU DILAKUKAN   Mengunakan prinsip landskap dan elemen rekabentuk sebagai petunjuk atau panduan apabila melandskap halaman Ianya penting untuk mengelakan pelandskapan yang berlebihan atau berkurangan.SEIMBANG TUMPUAN. LANDSKAP BINAAN (HARDSCAPE) .HEIRACHY.WARNA.

tidak dipelihara selepas ditanam Rekabentuk yang salah atau tidak sesuai Tidak mempunyai pekerja untuk menjaga landskap Hanya sementara sahaja kerana sempena lawatan tetamu Tidak ada kesepakatan-usaha-sama atau inisiatif Banyak tanaman-banyak penyelanggaraan CARA-CARA BIASA MEMBUAT LANDSKAP KONSEP/TEMA – brief LANGSUNG TIADA KONSEP FUNGSI SUKA-SUKA FORMAL INFORMAL IKUT KEADAAN ASAL ADA         KONSEP Memerlukan pengetahuan yang luas dan berasaskan landskap terdahulu. Contoh konsep yang lain: Islam  Jepun  Itali  Peranchis  Cina . binatang. konsep dari bunga.  Sederhana/renek (shrub)  Bergantung (climbers) Tutup bumi (groundcover) MASALAH LANDSKAP SELALU DIHADAPI       Pemeliharaan-tidak ada peruntukan. sejarah dan lain-lain.

tempat ambil wudhu Pokok palma-Arab Dilarang mengunakan patung manusia dan binatang Jepun    Mengunakan batu asli Berbukit Kawasan tenang   Serba putih Simbolik alam semula jadi Kolam dam ikan  Estetik dan kegunaan  Itali . bunyi. kehidupan-sungai.Konsep mengikut citarasa pereka: Setiap rekaan landskap yang mengikut tatacara yang betul mempunyai kelebihan/makna yang tersendiri Islam        Idea dari syurga sebagai balasan orang yang beriman-rujukan taman Syurga dipetik dari Al-Quran Tradisi dari taman pemerintah semasa era Islam-Iran Hasil reaksi dari bukit-bukau dan cuaca panas-pokok mengurangkan panas Mengunakan tumbuhan harum Air. sebagai penyejuk.

sayur. cuaca.     Formal Vista-jarak jauh Renaissance-bersamaan dengan peranchiszaman pemerintah penjajah Simetri Patung bernyawa Bali   Bukit-gunung Landskap asli bertemu dengan tempat tinggal   Kepercayaan agama Landskap dibiarkan  Pokok sebagai tempat suci Pasu & lampu  Kampung (Asli Melayu)   Kebun di belakang Bunga-bunga dihadapan rumah Luas hadapan –rumput     Herba. pejabat   Pantai Letak kereta LANDSKAP SEMULA JADI . ambil sedikit konsep lain yang. idea sendiri mengikut kaedah dan prinsip merekabentuk landskap LOKASI   Tepi jalan-raya Taman rekreasi   Kawasan perumahan Bangunan awamsekolah. kawasan Konsep yang sederhana. asli. masjid. ulam Tanaman bercampur Sawah dan ladang Pokok getah  Pokok buah-buahan sebagai tanda kawasan Kawasan rumput sukaduk   KONSEP APA YANG SESUAI?   Tidak semua konsep itu sesuai dibuat dalam sesuatu kawasan kerana ianya mengikut keadaan asli. tidak terlalu terikut-ikut.

ciptaan tuhan Kebersihan mesti dijaga. master pelan CONSTRUCTION AND TENDER – grading. banyak landskap kalau susah dipelihara baik jangan ada Landskap ada kaitannya dengan syurga Landskap mencantikan lagi masjid tempat yang suci Kehijauan mententeramkan jiwa sentiasa bersyukur kehadrat ilahi Kalau boleh ada ruang untuk berkumpul. pelan planting. kalau tidak ada dibuat kolam air pancutan Pokok palma kerana Islam bermula dinegeri Arab mengunakan pokok Kurma Banyakan tumbuhan kerana tumbuhan bernyawa. dokumen kontrak IMPLEMENTATION AND SUPERVISION – penanaman. penyediaan lubang/batas. pelan prelim. pokok bunga yang harum Ada air jika terdapat pengaliran air.PEMELIHARAAN . construction details. campuran tanah/baja/kompos/lime/crp/mulching/staking MAINTENANCE .LANDSKAP SEMULA JADI PRINSIP-PRINSIP BAGI LANDSKAP KAWASAN MASJID             Bertemakan keislaman Berbau harum. rumput saja dijaga Kawasan yang patut dicantikkan Mempunyai pengurusan yang teratur TEKNIK PENANAMAN-PROSES      SURVEY AND ANALYSIS – lawatan dan analisa DESIGN DEVELOPMENT – pelan konsep.

FOKAS SATU TOPIARI KUMPULAN BERBARIS FOKAS BORDER – PAGAR PENYEDIAAN TANAH PENGALIAN LUBANG CAMPURAN TANAH/KOMPOS .TEKNIK PENANAMAN    TOPIARI BONSAI KUMPULAN   BERBARIS SATU   BORDER – PAGAR FEATURE .

PENANAMAN PALMA DAN TUTUP BUMI SELESAI PENANAMAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful