APA ITU LANDSKAP?

       

Landskap ialah alam persekitaran luar sama ada hasil buatan manusia atau alam semula jadi Padang pasir, lautan, sungai, awan, kawasan salji, hutan, bandar, kg Air, bukit, luar rumah dan lain-lain. Tempat kawasan luar bangunan Kawasan terbuka Taman rekreasi Pemandangan alam Taman bunga Dimana adanya tumbuhan

Jalan Raya

Pantai

Kawasan Rumah

Bandar

Kampung Air

SIAPA YANG MEMBUAT LANDSKAP?
       

ARKITEK LANDSKAP PEREKA LANDSKAP TUKANG KEBUN ORANG MINAT GURU PEKERJA HOBI SESIAPA SAJA LANDSKAP TERBAHAGI KEPADA DUA BAHAGIAN:-

LANDSKAP TUMBUHAN (SOFT LANDSCAPE)

 LANDSKAP BINAAN (HARD LANDSCAPE) PONDOK KOLAM SIAR JALAN .

bunyi angin. tidak cantik.bantuan Arkitek landskap sangat penting dalam merekabentuk pembangunan Kontemporari-landskap yang dibina mengikut peredaran zaman Semua pembangunan mestilah memastikan dengan menumpukan kawasan dan fungsi landskap terlebih dulu . ladang. bau harum Memberikan pengguna rasa rehat.REFLEXOLOGI TUJUAN   BANGKU Manusia mengubah. udara segar. akan tetapi ianya diubah untuk kepentingan manusia. Akibat buruk ialah seperti tanah runtuh. siar jalan. burung. terjaga. daun. tiada tumbuhan. bersampah. tempat membuang sampah. Maka manusia berusaha untuk memperbaiki keadaannya dengan membuat landskap buatan manusia (design landscape) Landskap buatan manusia bertujuan:     Bukan sahaja mencantikkan kawasan. tanah bergelombang. membina atau menganggu/mencemar alam sekitar yang asli menjadi kegunaan seperti perumahan. cuaca panas. pemandangan tetapi menambah nilai estetik suatu kawasan dan sekelilingnya Menyenangkan penyenggaraan dan pengurusan landskap seluruhnya Memberi penguna dengan suasana yang nyaman seperti penglihatan. selamat atau rasa terbuka LANDSKAP KONTEMPORARI    Dunia maju sudah mencapai landskap kontemporari. merbahaya dan lain-lain LANDSKAP      MEMBINA LANDSKAP UNTUK MEMULIHARA ALAM SEKITAR YANG TERCEMAR MENCANTIKKAN KAWASAN DAN FUNGSINYA MENJADIKAN TEMPAT YANG BERMANAFAAT MEMPERBAIKI KAWASAN MEMPENGARUHI HARGA TANAH/RUMAH TUJUAN LANDSKAP Landskap yang dikurniakan Tuhan sudah serba cukup untuk kita.

satu pokok pada satu kawasan atau penenaman berkelompok pada kawasan yang lain . tekstur Keseimbangan-susunan seimbang (simetri)/susunan tidak seimbang(tidak simetri) Turutan(heirachy)-warna.penting saja digunakan Keanekaan-mempelbagai unsur-unsur pertentangan dan kontras dengan bentuk. susunan dan penanaman memerlukan perancangan rekabentuk tanaman Mestilah mengikut perinsip pelandskapan dan elemen rekabentuk Setiap kawasan(ruang) mempunyai penyataan. warna. tinggi rendah. gabungan. elemen landskap dan elemen rekabentuk ELEMEN REKABENTUK   Bentuk Warna   Tekstur Garisan   Skala Kontras  Tumpuan ELEMEN LANDSKAP BENTUK KONTRAS TEKSTUR SKALA TUMPUAN WARNA GARISAN PRINSIP LANDSKAP       Ukuran/skala-sesuai dengan saiz ruang. kesesuaian tanaman dengan ruang. hampir Keringkasan-menyenangkan penyelangaraan dan pengurusan landskap. bentuk ukuran. besar. jauh.tekstur Ulangan-penanaman berulang daripada jenis sama. Semua berlumba-lumba untuk membina landskap kontemporari PERINSIP LANDSKAP DAN ELEMEN REKABENTUK    Gubahan.tinggi.

FOKAL. TINGGI.WARNA.SEIMBANG TUMPUAN. DATARAN TANAH (LANDFORM) DAN KEHIDUPAN UNTUK MENDAPAT EFEK YANG DIMAHUI BERHUBUNGKAIT DENGAN FUNGSI. POKOK SPECIMEN YANG PERLU DILAKUKAN   Mengunakan prinsip landskap dan elemen rekabentuk sebagai petunjuk atau panduan apabila melandskap halaman Ianya penting untuk mengelakan pelandskapan yang berlebihan atau berkurangan. LANDSKAP BINAAN (HARDSCAPE) . TEMA DAN KONSEP DAN PRINSIP REKAAN YANG DIMAHUKAN JENIS-JENIS TUMBUHAN TINGGI  SEDERHANA  TUTUP BUMI Merayap (creepers) Pokok/palma/Tinggi (tree/palm) .HEIRACHY. BENTUK ULANGAN. AIR. LANDSKAP YANG BERJAYA    LANDSKAP YANG BERJAYA IALAH REKAAN LANDSKAP YANG SEIMBANG DENGAN MENGUNAKAN KOMBINASI ELEMEN SEPERTI LANDSKAP TUMBUHAN (SOFTSCAPE).

binatang. tidak dipelihara selepas ditanam Rekabentuk yang salah atau tidak sesuai Tidak mempunyai pekerja untuk menjaga landskap Hanya sementara sahaja kerana sempena lawatan tetamu Tidak ada kesepakatan-usaha-sama atau inisiatif Banyak tanaman-banyak penyelanggaraan CARA-CARA BIASA MEMBUAT LANDSKAP KONSEP/TEMA – brief LANGSUNG TIADA KONSEP FUNGSI SUKA-SUKA FORMAL INFORMAL IKUT KEADAAN ASAL ADA         KONSEP Memerlukan pengetahuan yang luas dan berasaskan landskap terdahulu. konsep dari bunga. Contoh konsep yang lain: Islam  Jepun  Itali  Peranchis  Cina .  Sederhana/renek (shrub)  Bergantung (climbers) Tutup bumi (groundcover) MASALAH LANDSKAP SELALU DIHADAPI       Pemeliharaan-tidak ada peruntukan. sejarah dan lain-lain.

sebagai penyejuk. tempat ambil wudhu Pokok palma-Arab Dilarang mengunakan patung manusia dan binatang Jepun    Mengunakan batu asli Berbukit Kawasan tenang   Serba putih Simbolik alam semula jadi Kolam dam ikan  Estetik dan kegunaan  Itali .Konsep mengikut citarasa pereka: Setiap rekaan landskap yang mengikut tatacara yang betul mempunyai kelebihan/makna yang tersendiri Islam        Idea dari syurga sebagai balasan orang yang beriman-rujukan taman Syurga dipetik dari Al-Quran Tradisi dari taman pemerintah semasa era Islam-Iran Hasil reaksi dari bukit-bukau dan cuaca panas-pokok mengurangkan panas Mengunakan tumbuhan harum Air. kehidupan-sungai. bunyi.

kawasan Konsep yang sederhana.     Formal Vista-jarak jauh Renaissance-bersamaan dengan peranchiszaman pemerintah penjajah Simetri Patung bernyawa Bali   Bukit-gunung Landskap asli bertemu dengan tempat tinggal   Kepercayaan agama Landskap dibiarkan  Pokok sebagai tempat suci Pasu & lampu  Kampung (Asli Melayu)   Kebun di belakang Bunga-bunga dihadapan rumah Luas hadapan –rumput     Herba. sayur. ambil sedikit konsep lain yang. ulam Tanaman bercampur Sawah dan ladang Pokok getah  Pokok buah-buahan sebagai tanda kawasan Kawasan rumput sukaduk   KONSEP APA YANG SESUAI?   Tidak semua konsep itu sesuai dibuat dalam sesuatu kawasan kerana ianya mengikut keadaan asli. cuaca. pejabat   Pantai Letak kereta LANDSKAP SEMULA JADI . masjid. asli. idea sendiri mengikut kaedah dan prinsip merekabentuk landskap LOKASI   Tepi jalan-raya Taman rekreasi   Kawasan perumahan Bangunan awamsekolah. tidak terlalu terikut-ikut.

dokumen kontrak IMPLEMENTATION AND SUPERVISION – penanaman. master pelan CONSTRUCTION AND TENDER – grading. pelan prelim. construction details.PEMELIHARAAN . ciptaan tuhan Kebersihan mesti dijaga. kalau tidak ada dibuat kolam air pancutan Pokok palma kerana Islam bermula dinegeri Arab mengunakan pokok Kurma Banyakan tumbuhan kerana tumbuhan bernyawa. pelan planting. rumput saja dijaga Kawasan yang patut dicantikkan Mempunyai pengurusan yang teratur TEKNIK PENANAMAN-PROSES      SURVEY AND ANALYSIS – lawatan dan analisa DESIGN DEVELOPMENT – pelan konsep. banyak landskap kalau susah dipelihara baik jangan ada Landskap ada kaitannya dengan syurga Landskap mencantikan lagi masjid tempat yang suci Kehijauan mententeramkan jiwa sentiasa bersyukur kehadrat ilahi Kalau boleh ada ruang untuk berkumpul. campuran tanah/baja/kompos/lime/crp/mulching/staking MAINTENANCE .LANDSKAP SEMULA JADI PRINSIP-PRINSIP BAGI LANDSKAP KAWASAN MASJID             Bertemakan keislaman Berbau harum. pokok bunga yang harum Ada air jika terdapat pengaliran air. penyediaan lubang/batas.

FOKAS SATU TOPIARI KUMPULAN BERBARIS FOKAS BORDER – PAGAR PENYEDIAAN TANAH PENGALIAN LUBANG CAMPURAN TANAH/KOMPOS .TEKNIK PENANAMAN    TOPIARI BONSAI KUMPULAN   BERBARIS SATU   BORDER – PAGAR FEATURE .

PENANAMAN PALMA DAN TUTUP BUMI SELESAI PENANAMAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful