JAWAPAN

KARANGAN KARANGAN BERPANDU
Set 1
Bahagian A Kepentingan Memakan Buah-buahan Tempatan Malaysia yang beriklim Khatulistiwa dan mempunyai tanah yang subur menyebabkan buah-buahan yang ditanam mengeluarkan hasil yang banyak. Hal ini menyebabkan buah-buahan seperti rambutan, durian, manggis, mangga, duku, langsat, dan nanas dapat kita nikmati sepanjang masa, terutama buah-buahan yang tidak mengikut musim. Banyak faedah yang diperoleh apabila kita memakan buah-buahan tempatan. Pertama, buah-buahan tempatan memberi vitamin C kepada tubuh badan. Vitamin ini penting untuk memastikan kulit kita bersih, pandangan mata kita cerah, dan memberi kesegaran kepada tubuh badan. Apabila memakan buah-buahan tempatan bermakna kita menolong pak tani yang mengusahakan hasil pertanian. Sama ada mereka menghasilkan secara kecil-kecilan atau menerusi ladang yang luas, tanpa sokongan rakyat tempatan sudah pasti perniagaan mereka akan merosot. Apabila pak tani meraih keuntungan yang lebih, wang tersebut dapat membantu kehidupan keluarga dengan lebih baik. Memakan buah-buahan tempatan dapat mengelakkan kita bergantung kepada buah-buahan import seperti buah epal dan anggur. Pergantungan yang berlebihan menyebabkan mata wang kita banyak mengalir ke luar negara yang menyebabkan ekonomi kita tidak stabil. Buah-buahan tempatan diakui murah, segar, dan mudah didapati. Harga yang murah bermakna kita dapat menjimatkan perbelanjaan kita. Manakala kesegarannya pula mampu memberi khasiat yang tinggi. Buah-buahan tempatan ini boleh diperoleh di pasar tani atau di pasar raya. Tuntasnya, kita digalakkan memakan buah-buahan tempatan untuk kelangsungan hidup yang sihat dan memastikan ekonomi negara terus utuh. Sebenarnya memakan buah-buahan tempatan juga bermakna kita menunjukkan rasa penghargaan terhadap kesungguhan pak tani dan rasa cinta terhadap kemajuan negara. (238 patah perkataan) Sesungguhnya, kenderaan di Malaysia boleh dikatakan setanding dengan negara-negara maju. Oleh itu, menjadi tanggungjawab masyarakat untuk memanfaatkan dengan sebaik-baiknya. Jika berhemah memandu, masalah kemalangan tidak akan berlaku. (225 patah perkataan)

Set 3
Bahagian A Tempat Pembiakan Nyamuk Aedes Nyamuk aedes membawa penyakit denggi. Nyamuk ini tidak mengenal jantina, umur atau suku bangsa kerana daripada 33,203 kes denggi pada tahun 2004, 20,458 membabitkan pesakit lelaki dan bakinya wanita. Dari segi bangsa, orang Melayu dan Cina masing-masing melibatkan 12,000 kes, manakala selebihnya kaum India dan etnik di Sabah dan Sarawak. Aedes akan membiak di air yang bersih. Salah satu kawasan tempat pembiakan aedes ialah di depan mata kita sendiri iaitu di pasu bunga. Suri rumah biasanya akan menyiram ke pasu bunga agar pokok bunga tidak mati. Tanpa disedari, bekas pasu yang berair itu menjadi tempat pembiakan aedes. Aedes juga akan membiak di kolah mandi di dalam bilik air. Di sesetengah rumah, untuk mengatasi masalah terputusnya bekalan air, tuan rumah akan memastikan air di kolah sentiasa berair. Malah, jika tuan rumah bercuti, kolah tersebut juga dipastikan dipenuhi air. Akibatnya, masuk hari ketujuh, jentikjentik akan menjadi nyamuk. Kawasan di parit tersumbat juga menjadi pilihan aedes. Air yang bersih menjadi pilihan aedes untuk membiak. Kawasan parit yang air tidak boleh mengalir ini mungkin di belakang rumah kita menyebabkan kita tidak perasaan akan kewujudannya. Air bertakung di tempat pembuangan sampah juga menjadi pilihan aedes membiak. Sebagai contoh di bekas tayar. Air ini wujud apabila adanya hujan yang mencurah. Bagi masyarakat yang tidak prihatin, akan membiarkan bekas berair itu untuk menjadi tempat membiak aedes. Disebabkan penyebaran wabak denggi sudah ke tahap kritikal, adalah menjadi harapan kepada segenap lapisan masyarakat supaya memastikan persekitaran rumah dalam keadaan bersih. Buang segala bekas takungan untuk memastikan tiada tempat untuk aedes membiak. Penyakit lebih baik dicegah daripada mengubatinya. (246 patah perkataan)

Set 2
Bahagian A Pengangkutan di Malaysia Dalam usaha menuju negara maju pada tahun 2020, Malaysia telah menyediakan prasarana yang mencukupi untuk memastikan sistem pengangkutan berjalan lancar. Sama ada menerusi laluan darat seperti jalan raya, atau laluan laut, pengangkutan yang terkini telah memudahkan masyarakat berhubung dengan dunia luar. Kereta dan teksi digunakan sebagai alat mudah untuk ke sesuatu tempat. Kenderaan tersebut sebagai keperluan wajib untuk masyarakat ke sekolah, ke pejabat, ke surau, dan ke pasar raya. Boleh dikatakan setiap rumah memiliki sebuah kereta. Jika tidak memiliki kereta, akan menggunakan teksi untuk ke sesuatu tempat. Pengangkutan awam yang paling murah dan sering digunakan ialah bas. Biasanya digunakan oleh anak muda untuk pergi bekerja atau ke pasar raya. Disebabkan sistem trafik yang baik, bas akan bergerak lancar menuju destinasi. Di Lembah Klang, selain bas, ramai yang memilih menaiki komputer kerana perkhidmatan lebih memuaskan. Untuk perjalanan lebih jauh, katakan warga Kuala Lumpur ingin ke Gua Musang, ramai yang memilih menaiki kereta api. Sekiranya menaiki kereta api pada waktu malam, bangun pagi sahaja sudah tiba tempat dituju. Manakala untuk ke seberang laut, ramai yang memilih menaiki kapal terbang dan kapal laut. Di Kuala Lumpur, terdapat monorel, iaitu jalan yang dibina di udara. Perkhidmatan ini belum begitu popular kepada masyarakat kita, tetapi di kalangan pelancong, amat gemar menaiki monorel kerana dapat melihat keindahan Kuala Lumpur dengan lebih jelas.

Set 4
Bahagian A Faktor-faktor Kemalangan di Jalan Raya Walaupun kerajaan sudah menyediakan prasarana bertaraf dunia, tetapi mentaliti masyarakat masih kelas ketiga. Jalan raya yang luas sewajarnya dimanfaatkan sebagai laluan cepat untuk ke sesuatu destinasi. Tetapi apa yang berlaku sekarang, ramai rakyat Malaysia mati di jalan raya. Apabila menyebut tentang kemalangan jalan raya, rata-rata kemalangan jalan raya disebabkan masyarakat memandu kenderaan melebihi had yang ditetapkan. Bayangkanlah, had laju kenderaan sebanyak 110 kilometer sejam di lebuh raya, tetapi ada yang memandu sehingga 150 kilometer sejam. Apabila memandu laju, sukar untuk mengawal kenderaan. Namun begitu, kemalangan bukan disebabkan kegopohan pemandu. Ada yang disebabkan keadaan jalan raya yang tidak diuruskan dengan baik. Oleh sebab sering digunakan atau masalah mendapan tanah, jalan akan berlubang. Tanpa diletakkan amaran, pemandu tidak tahu keadaan jalan, lalu termasuk ke lubang yang seakan-akan menanti mangsa. Sesetengah kenderaan tidak diselenggara dengan baik. Sebagai contoh, brek tidak dapat berfungsi dengan sempurna. Keadaan diburukkan lagi dengan sikap pemandu yang memandu dalam jarak yang dekat dengan kenderaan di hadapan. Apabila kenderaan di hadapan membrek, apalagi, kereta tersebut akan “mencium” kereta di hadapan.

© Info-didik Sdn Bhd

J(1)

Ketika memandu, perasaan sabar dan bertolak ansur perlu ada dalam diri. Apabila hilang perasaan sabar, akan terasa begitu lambat lampu isyarat bertukar warna. Lalu, tanpa perlu menunggu lampu bertukar warna hijau, akan segera masuk ke lorong sebelah kanan. Kereta dari arah depan terus melanggar kereta tersebut. Oleh itu, sekiranya jalan dalam keadaan sempurna dan kereta tiada apaapa masalah, sudah menjadi tanggungjawab masyarakat memandu dalam keadaan berhemah. Sayanglah nyawa sendiri dan ingatlah orang yang tersayang. Semoga nilai-nilai murni yang ada dalam diri dapat membendung tragedi di jalan raya. (249 patah perkataan)

Oleh itu, sebagai generasi pelapis, seni hiburan tradisional perlu dipertahankan dan dipelajari. Untuk menunjukkan kita mempunyai jati diri yang utuh, kita perlu memahami dan mengetahui akan seni hiburan tradisional. (237 patah perkataan)

Set 7
Bahagian A Aktiviti Remaja Pada Hari Minggu Sama ada remaja yang masih menuntut atau menanti keputusan peperiksaan, pada hari minggulah peluang untuk berkumpul bersama keluarga. Selain berusaha untuk memperteguh ikatan silaturahim bersama kedua-dua orang tua dan adikberadik, banyak aktiviti yang boleh dilakukan untuk memanfaatkan masa yang terluang. Bagi remaja yang suka menghabiskan masa di rumah, pada hari minggu digunakan untuk menggembirakan hati ayah dan ibu. Salah satu usaha yang dilakukan ialah membasuh kereta ayah. Walaupun tiada paksaan daripada si ayah, tetapi remaja yang memiliki sifat murni, akan berasa gembira jika dapat membuat sesuatu yang berfaedah. Bagi remaja perempuan pula akan membantu ibu di dapur. Banyak yang boleh dilakukan di dapur seperti membasuh pinggan mangkuk dan menyediakan rempah ratus untuk memasak. Sifat ringan tulang ini bukan sahaja menggembirakan hati si ibu, tetapi dapat menambahkan pengalaman remaja itu sendiri untuk menghadapi alam dewasa. Apabila duduk-duduk di anjung, tentu mata berasa sakit melihatkan rumput yang memenuhi persekitaran rumah. Dengan tajak atau cangkul, rumput boleh dibersihkan. Manakala pokok-pokok bunga yang layu disiram dan dahan yang menjuntai dipotong. Kerja yang dilakukan tidak sampai sejam sudah dapat menceriakan persekitaran rumah. Pada waktu petang, tiada salahnya menghabiskan masa di luar rumah. Apabila berterusan duduk di rumah, akan terasa bosan juga. Berpeluang bertemu rakan sebaya, akan digunakan untuk menyihatkan badan dengan berjoging sekitar taman perumahan. Badan akhirnya sihat dan hubungan dengan rakan juga semakin teguh. Oleh itu, kita perlu memanfaatkan setiap masa terluang dengan aktiviti berfaedah. Elakkan pada hari minggu dengan aktiviti tidak berfaedah seperti berpeleseran di pusat beli-belah. Masa muda hanya sekali, lalu isikanlah aktiviti yang boleh menjamin masa depan agar lebih bermakna. (249 patah perkataan)

Set 5
Bahagian A Kepentingan Sukan kepada Negara Walaupun kemajuan ekonomi menjadi agenda utama kerajaan, kepentingan sukan tidak diketepikan. Kerajaan menerusi Kementerian Belia dan Sukan mengatur pelbagai program untuk memastikan setiap masyarakat memberi perhatian serius dan kalau boleh melibatkan diri dalam aktiviti sukan yang dianjurkan oleh kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan. Paling penting sukan mampu mewujudkan masyarakat yang sihat. Hasil pergerakan seperti berlari menyebabkan otot-otot mengeluarkan peluh. Cara ini merupakan kaedah termurah untuk membakar lemak di dalam badan. Apabila badan sihat, kita dapat meneruskan kehidupan seperti belajar dan bekerja dalam suasana lebih ceria. Sukan mampu mengharumkan nama negara di mata dunia. Hal ini kerana menerusi kejayaan dalam bidang sukan, atlet dan negara yang diwakili menerima publisiti yang meluas menerusi media massa. Secara tidak langsung, nama negara akan disebut-sebut oleh rakyat asing, yang memungkinkan akan melancong atau melabur ke Malaysia. Sukan merupakan satu industri yang menguntungkan. Keadaan ini berlaku kerana mereka yang melibatkan diri dalam bidang sukan akan membeli pakaian lengkap seperti baju, seluar, dan kasut sukan. Mereka yang melibatkan dalam bidang ini akan membesarkan perniagaan kerana penyertaan masyarakat yang meningkat. Penglibatan masyarakat dalam permainan badminton, bola sepak, hoki, atau olahraga sebenarnya mampu memupuk perpaduan kaum. Sama ada mewakili sekolah atau negara, hanya atlet terbaik yang akan dipilih tanpa mengira kaum dan agama. Apabila berlatih bersama, lama-kelamaan hubungan akan menjadi lebih akrab. Jelas kepada kita, sukan begitu penting kepada negara. Kepada remaja yang masih menuntut, walaupun kejayaan dalam pelajaran itu penting, tiada ertinya jika tidak aktif dalam aktiviti kokurikulum. Oleh itu, marilah kita melibatkan diri dalam aktiviti sukan. (243 patah perkataan)

Set 8
Bahagian A Fungsi Komputer Kewujudan komputer mempercepat perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT). Sejak di bangku sekolah rendah lagi kita telah didedahkan dengan penggunaan komputer. Jika dahulu orang yang buta huruf akan ketinggalan, tetapi zaman moden ini mereka yang tidak menguasai teknologi komputer akan terpinggir arus kemajuan. Pada asasnya komputer digunakan untuk kerja-kerja menaip. Sebelum ini kerja-kerja menaip dilakukan oleh mesin taip. Berbanding mesin taip yang sukar untuk memadam dan tidak boleh menyimpan maklumat, tetapi komputer memudahkan kerja-kerja menaip, menyunting, dan menyimpan maklumat untuk tempoh yang dikehendaki. Menerusi komputer yang dimasukkan talian internet, kita dapat berhubung dengan dunia luar hanya menekan papan kekunci. Maklumat tersebut boleh kita pindah, simpan, dan perbanyak. Teknologi ini menyebabkan kita tidak lagi seperti katak di bawah tempurung, sebaliknya dunia seakan-akan berada di depan mata kita. Bagi anak muda yang inginkan hiburan setelah penat belajar atau bekerja, boleh mendengar lagu dan menonton filem menerusi komputer. Lagu dan filem sama ada diperoleh menerusi cakera padat atau memperoleh dengan melayari internet. Hal ini bermakna, hanya duduk sahaja di dalam bilik, kita boleh merehatkan minda kita yang letih. Komputer juga mampu mempermudah kerja-kerja harian kita. Apa tidaknya, kita boleh melukis grafik dengan ukuran yang tepat. Grafik membentuk rumah sebagai contoh, cara ini mudah untuk kita membayangkan bentuk rumah yang kita ingini walaupun baharu dalam peringkat perancangan. Berdasarkan huraian diberi, jelas kepada kita akan faedah yang diperoleh apabila memiliki komputer. Namun begitu, penggunaannya perlu dikawal untuk mengelakkan pembaziran masa dan terdedah kepada pengaruh negatif. Oleh itu, gunakan akal yang diberikan oleh Tuhan untuk menilai akan perkara yang baik dan yang buruk. (252 patah perkataan)

Set 6
Bahagian A Seni Hiburan Tradisional dan Kepentingannya Seni hiburan seperti zapin, boria, wayang kulit, dan dikir barat diwarisi daripada nenek moyang kita. Seni hiburan ini yang dijalankan secara kumpulan terus diwarisi oleh anak-anak muda zaman kini. Ledakan teknologi maklumat tidak mengurangkan minat anak muda terhadap seni hiburan yang diamalkan sejak zaman-berzaman. Zapin yang terkenal di negeri Johor dikatakan dibawa oleh pedagang dari Timur Tengah. Permainan ini lebih kepada gerak tari dan seni kata berbentuk pantun. Manakala boria terkenal di Pulau Pinang. Boria disampaikan secara harmoni dengan jumlah ahli yang ramai dan seni katanya lebih kepada memuji orang ramai. Dikir barat terkenal di Kelantan dan dikatakan berasal dari Thailand. Permainan ini dipersembahkan dengan jumlah ahli yang ramai dengan seni kata berupa teguran, menyindir, dan isu-isu semasa yang boleh menghiburkan penonton. Manakala dondang sayang yang terkenal di Melaka dipersembahkan dalam bentuk bunyi dan nyanyian. Seni hiburan tradisional ini dimainkan untuk memberi hiburan kepada penonton. Masyarakat silam tidak terdedah kepada televisyen atau tayangan filem, maka seni hiburan tradisional digunakan sebagai cara untuk berhibur setelah penat bekerja. Biasanya persembahan dijalankan di kawasan lapang dan diadakan pada waktu malam. Seni hiburan ini juga sebagai alat untuk menunjukkan identiti bangsa. Seni persembahan dapat menunjukkan kepada masyarakat luar yang ingin memahami corak kehidupan masyarakat silam Malaysia. Bagi orang muda pula, dapat membentuk kemegahan akan hak milik yang perlu diwarisi walaupun tarikan hiburan moden begitu kuat.

© Info-didik Sdn Bhd

J(2)

Isi-isi (i) Aduan : Remaja berlumba di jalan raya di depan kampung pada malam minggu. Penutup • Masalah ini perlu diatasi sebelum remaja terjebak dalam kegiatan yang tidak sihat seperti merokok. bertukar fikiran. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Remaja akan menjadi pemimpin pada tahun 2020. (vi) Memanfaatkan masa lapang daripada terjebak dalam kegiatan tidak bermoral. (iv) Memberi gambaran yang sebenar kepada orang luar terhadap keamanan negara. (iii) Pengunjung begitu ramai – bertolak-tolak – suasana riuh rendah. (ii) Persembahan lagu-lagu setiap negeri. (iv) Cadangan : Ibu bapa perlu prihatin dengan hala tuju anak. Penutup • Ibu bapa perlu memantau anak-anak untuk mengelakkan anak daripada terjebak dalam gejala negatif. dan budaya dalam usaha memperkukuh ikatan ketenteraan. Set 2 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Program Khidmat Negara selama tiga bulan mula diperkenalkan pada tahun 2004. (vi) Dapat berkongsi maklumat tentang politik. (ii) Pencapaian cemerlang dalam kokurikulum. (iii) Dapat memupuk semangat perpaduan kaum. dan Piala Thomas. (vi) Cadangan : Jawatankuasa kampung perlu mengadakan aktiviti seperti ceramah atau aktiviti sukan. (vi) Berharap kejayaan ini menjadi pendorong. dan budaya. dan bangsa kepada orang luar. dan makanan. Isi-isi (i) Kebaikan: Remaja dapat berkumpul. (ii) Sebab : Ibu bapa bersikap tidak kisah. (iii) Guru tersebut dan keluarga pelajar berulang-alik ke hospital. (iii) Sebab : Dapat melepaskan tekanan dan berkongsi minat dengan rakan yang sealiran. dan hiburan. (iv) Cadangan : Membuat sekatan polis pada malam minggu. (iv) Mengenal pasti kelemahan diri. (v) Keburukan: Rakan sebaya boleh mempengaruhi perbuatan negatif seperti merokok dan mencuri. (iii) Keadaan fizikal sekolah yang menarik. (ii) Aduan : Menyebabkan bunyi bising dan mengganggu kententeraman awam. (iv) Keburukan: Membuang masa dengan melayari bahan lucah. dan menagih dadah. (v) Terasa lapar – ke restoran di bawah Dataran Merdeka. kemudian percikan bunga api. mencuri. (iii) Aduan : Mereka bertaruh wang. (v) Cadangan : Memberi ceramah kepada anak muda. Isi-isi (i) Guru menghantar pelajar tersebut ke hospital. Penutup • Merakamkan terima kasih kerana sudi ditemu ramah. seterusnya bersemangat untuk berjaya. (iii) Memberi imej yang baik kepada negara – publisiti yang meluas secara percuma. dan berbincang dalam suasana sihat. (ii) Kebaikan: Memperoleh maklumat untuk menambah bahan nota pelajaran. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Setiap kawasan perumahan baru mempunyai kafeteria siber dan perkembangannya bagai cendawan selepas hujan. (ii) Didapati pelajar tersebut menghidap penyakit barah hati. (v) Dapat menambahkan rakan. Formula 1. permainan. (v) Kutipan derma dilakukan. Penutup • Pelajar tersebut akhirnya sihat dan bersekolah semula. (ii) Memberi peluang perniagaan kepada mereka yang terbabit seperti kraf tangan. (vi) Akhirnya guru tersebut mendermakan hatinya. bahasa. Isi-isi (i) Kedatangan para menteri dan YDP Agong. Isi-isi (i) Pencapaian cemerlang dalam akademik. Penutup • Diharapkan tindakan yang bakal diambil dapat membendung gejala negatif. (vi Cadangan : Mereka yang ditangkap patut digantung lesen dan dihukum penjara. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Ketika mengajar seorang pelajar telah terjatuh. Sukan Sea. (ii) Remaja berjiwa lasak dan mampu hidup berdikari. (vi) Keburukan: Membuang masa sehingga hilang tumpuan terhadap pelajaran di sekolah. (iv) Seorang kanak-kanak menangis mencari ibunya. (v) Cadangan : Disediakan balai raya yang lengkap dengan sudut bacaan.malas membaca dan bekerja. (v) Memperkenalkan budaya. (v) Para pelajar gigih bersaing untuk mencapai keputusan cemerlang. (iii) Kebaikan: Ibu bapa tidak bimbang kerana anak di tempat yang selamat. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Malaysia menjadi tuan rumah Sukan Komanwel. Isi-isi (i) Kedatangan penonton/pelancong membawa sama wang – wang mengalir ke dalam negara. ekonomi. 3 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Remaja lepasan sekolah akan melepak sehingga jauh malam. dan pengalaman. pakaian. 3 4 4 5 © Info-didik Sdn Bhd J(3) . (iv) Nasib pelajar kritikal dan memerlukan penderma hati. (iv) Mendapat sokongan ibu bapa dalam memberi derma. bertukar idea. ekonomi. Isi-isi (i) Sebab : Tidak tahu memanfaatkan masa lapang . (vi) Upacara melepaskan belon. 2 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap aduan dan cadangan yang ditulis mendapat perhatian.KARANGAN UMUM Set 1 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Merakamkan penghargaan kerana sudi ditemu ramah. hotel. Isi-isi (i) Dapat melahirkan rasa cinta terhadap negara. Penutup • Remaja beruntung mengikuti program tersebut. Penutup • Persembahan yang menarik dan menghiburkan. Penutup • Merupakan aktiviti berfaedah yang perlu diteruskan dalam usaha memperkukuh ekonomi negara. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Bersama keluarga ke Dataran Merdeka.

(ii) Tiba di kaki gunung. (iv) Mengetahui sejarah keagungan Islam berdasarkan teks yang dipilih. Penutup • Terasa sepi dan risau tinggal di kota. (v) Cadangan: Polis perlu membuat rondaan di tempat-tempat yang berpotensi untuk dirosakkan. tetapi sukan yang lain hanya jaguh kampung. Penutup • Berharap atlet negara mampu ke pentas antarabangsa.cuma terdapat sedikit kesilapan ejaan. (vi) Menanam rasa cinta terhadap negara dan sanggup berkorban demi mempertahankan kedaulatan negara. Isi-isi (i) Memberi peluang pendidikan kepada pelajar yang gagal masuk ke IPTA. (iv) IPTS juga memberi peluang pekerjaan kepada pensyarah. (ii) Karya bertema kasih sayang. (iv) Lebih banyak jurulatih tempatan dihantar berkursus di luar negara untuk menimba pengalaman sebelum melatih atlet tempatan. (v) Menanam nilai-nilai murni. Terlihat kabus. (iv) Mengharapkan bantuan jiran menghantar makanan. Sepatutnya terdapat karya dari pelajar tingkatan lain dan bekas pelajar. Penutup • Jika ada kelapangan akan menulis lagi. khususnya kasih sayang sesama insan. dan pengorbanan. (ii) Mengambil kursus yang berkaitan dengan IT.sering sakit. Berasa letih tetapi puas. (vi) Harga RM10 senaskhah amat mahal untuk dibeli oleh pelajar. (ii) Masalah: Barangan yang rosak telah dibaiki tetapi masih dirosakkan. Set 3 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kanan – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perenggan – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Melahirkan rasa gembira kerana sudi menulis surat. (iii) Cadangan: Mereka yang terlibat didakwa dan dipenjara. Dicadangkan pemberian diberikan selepas atlet bersara. (ii) Mereka yang tidak memiliki keputusan yang baik boleh mengikuti kursus kemahiran di peringkat sijil. Peserta meneruskan pendakian. Penutup • IPTS penting dalam usaha meningkatkan mutu pendidikan negara. Isi-isi (i) Badan tidak begitu sihat . (iii) Masyarakat jangan menyanjung berlebihan kepada atlet yang berjaya menyebabkan atlet lupa diri. (vi) Turun semula. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Sempena Jubli Perak sekolah.tetapi mereka sibuk dengan kerjaya dan keluarga. (vi) Cadangan: Letakkan kamera tertutup untuk mengesan mereka yang melakukan perbuatan tersebut. 5 Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Memberi definisi tajuk. Isi-isi (i) Pengurusan sukan perlu dirombak semula dan sukan perlu dikendalikan oleh mereka yang berminat dan berbakat. (iv) Cadangan: Kempen secara berterusan di sekolah dan di media massa. 4 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Badminton. (ii) Berasa sepi tinggal sendiri dan melakukan aktiviti harian tanpa teman. (ii) Pengajaran daripada teks mempengaruhi sikap dan tindakan. kemudian bas bergerak menuju sasaran. dan squash mencapai tahap antarabangsa. (ii) Pemberian hadiah berbentuk wang perlu dikaji semula. kegigihan. (vi) Apabila tubuh semakin uzur. (iv) Pemandangan di dalam hutan begitu cantik. hoki. (v) IPTS ada yang mengutamakan keuntungan — tidak menyediakan prasarana pendidikan yang lengkap. Penutup • Menyokong tajuk dan sebuah pantun penutup. akhirnya mengikut anak tinggal di rumahnya di kota. (vi) Pencarian bakat perlu dijalankan sejak murid masih di sekolah rendah lagi dan mereka yang berbakat terus dilatih sebagai atlet pelapis. cuma menggunakan kertas yang mudah bertukar warna kuning. Isi-isi (i) Berkumpul di sekolah untuk mendengar taklimat. Penutup • Larut malam tiba semula di sekolah. dan bertolak untuk pulang. (iii) Membentuk jati diri yang kental agar tidak terpengaruh dengan gejala negatif. (iii) Sekarang jarang ke surau kerana masalah penglihatan dan kesihatan. mendengar taklimat. Isi-isi (i) Masalah: Tandas awam dan bangunan diconteng dan dirosakkan. Karangan tidak berformat Pendahuluan 5 Set 4 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Tarikh. mempersiapkan diri. Penutup • Sebuah penerbitan yang boleh dibanggakan. (iii) IPTS juga satu perniagaan . dan tujuan aktiviti. (v) Ibu bapa perlulah memberi dorongan kepada anak mereka yang berminat dalam bidang sukan. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kewujudan IPTS bagai cendawan selepas hujan. (vi) Menjadikan pemikiran matang dan dapat membuat keputusan yang tepat. Bergambar dan mengibar bendera. Penutup • Remaja mestilah mempunyai matlamat untuk menjadi orang yang berguna. 3 © Info-didik Sdn Bhd J(4) .pelajar asing akan belajar di Malaysia. Isi-isi (i) Kesusasteraan kaya dengan nilai-nilai murni dan nilai-nilai budaya. diterbitkan “Antologi Selangkah ke Universiti”.Isi-isi (i) Melengkapkan diri dengan segala ilmu pengetahuan. (vi) IPTS ada yang tidak berkualiti dan kursus yang ditawarkan tidak diiktiraf. dan bergerak. • Isteri sudah meninggal dunia dan anak-anak tinggal di rumah masing-masing. (v) Sampai di puncak gunung. (iii) Dapat membandingkan kisah yang dibaca dengan realiti dalam masyarakat. Isi-isi (i) Mutu penerbitan yang setanding dengan buku yang terdapat di pasaran. (v) Sesekali menelefon anak meminta mereka pulang . jumlah peserta. (v) Fon yang digunakan amat sesuai. (iv) Memperkukuh budaya dan bahasa. berehat. (v) Yakin akan kemampuan diri dan kebesaran agama. (iii) Laluan licin dan ada peserta tergelincir. (iii) Suntingan amat kemas . (iv) Kebanyakan karya dari pelajar tingkatan 4 dan 5.

Isi-isi (i) Sebanyak 45 cerpen diterima daripada pelajar tingkatan 1 hingga 5. (ii) Gaya bahasa yang mudah dan memikat. Penutup • Polis mengucapkan terima kasih atas kerjasama yang diberikan. (iv) Pandangan terhadap kerjaya guru pada masa kini. (ii) Tiba ketika menteri merasmikan pesta tersebut. (ii) Hanya orang yang berkelayakan daripada segi ekonomi sahaja dibenarkan mengambil pembantu rumah. kemudian membeli. (iii) Tindakan: Melebarkan sungai. (vi) Tindakan: Membaiki saliran untuk memudahkan air mengalir.00 mampu dibeli oleh remaja. (iii) Mutu keseluruhan karya yang memasuki peringkat akhir amat membanggakan. nilai ini diajarkan dalam mata pelajaran Pendidikan Islam. Isi-isi (i) Pembantu rumah perlu berdasarkan agama yang sama supaya mudah menyesuaikan diri. (iii) Memerhatikan sekumpulan kanak-kanak bermain di depan rumah. Pendidikan Moral. (iii) Ramai yang tertumpu di tapak pesta dan berlaku pelbagai kerenah. (iii) Cadangan: Membina kilang-kilang di kawasan luar bandar. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan. (iv) Membela nasib orang yang kurang upaya. (iii) Ingin tahu cabaran ketika menjadi guru dan membuat perbandingan. Isi-isi (i) Orang begitu ramai . Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Berterima kasih kerana sudi bekerjasama dengan polis. Keadaan jalan lengang. Penutup • Berharap surat mendapat perhatian dan ada tindakan susulan.2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Pekerjaan yang tidak tentu masa dan gaji yang lumayan menyebabkan ramai yang mengambil pembantu rumah. (v) Nasihatnya kepada para guru dan pelajar. (ii) Berhenti di bawah pohon yang rendang untuk mengelakkan hujan gerimis. (vi) Kempen Sekolahku Anakku Sayang diteruskan. (iii) Mengadakan lawatan ke rumah-rumah kebajikan / rumah orangorang tua / hospital. lalu mengheret kanak-kanak tersebut. 3 3 4 4 5 5 Set 5 Bahagian B 1 Karangan berformat © Info-didik Sdn Bhd J(5) . (v) Harga RM7. (ii) Masalah: Tanaman mati dan menyusahkan penduduk. (iv) Pengajaran cerita boleh dijadikan iktibar. dan gabung jalin dalam mata pelajaran Bahasa Melayu. (iv) Jiran tetangga patut melaporkan kepada polis jika ada mendengar jeritan atau tangisan yang meragukan. (vi) Aktiviti setelah bersara. (iii) Plot mempunyai unsur ketegangan. suka duka.bersesak-sesak. (vi) Mewujudkan rasa kemanusiaan terhadap majikan. (v) Terperanjat tetapi sempat mengambil plat kereta. Isi-isi (i) Sinopsis cerita menarik minat untuk terus membaca. (vi) Mutu penerbitan yang kemas dan ilustrasi kulit yang menarik. (iv) Cadangan: Membina rumah pangsa yang mampu disewa oleh mereka yang baru bekerja. kemudian dibina rumah murah. Isi-isi (i) Bapa mendidik anak dalam suasana kasih sayang. (v) Ketua keluarga yang menghadapi masalah perlu melalui sesi kaunseling. (vi) Ibu merasa makanan yang ditunjukkan. (vi) Segera menghubungi polis dan memberitahu keluarga mangsa. Isi-isi (i) Waktu pagi berbasikal untuk ke sekolah. (v) Seronok melihat gelagat peserta memasak makanan. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kemajuan sesebuah bandar raya menarik anak muda datang untuk mencari peluang pekerjaan. Penutup • Seronok dan melihat pelbagai makanan. Penutup • Ucapan terima kasih dan selamat maju jaya. (v) Cadangan: Tapak rumah setinggan dirobohkan. (ii) 25 karya tidak memenuhi syarat pertandingan. (iii) Pembantu rumah menjalani kursus supaya dapat bekerja dengan baik dan dapat melaporkan penderaan yang dihadapi. Lafaz terima kasih. Penutup • Rumah setinggan perlu dirobohkan untuk menjaga imej negara. (v) Tindakan: Mengambil tindakan terhadap orang perseorangan yang membuang sisa ke dalam sungai. (ii) Masalah: Anak muda datang tanpa kemahiran dan kelulusan yang sesuai menyebabkan bekerja di sektor yang bergaji rendah. (ii) Di sekolah. (iv) Sebuah kereta berhenti. (ii) Meminta tokoh menceritakan sejarah kerjayanya. Penutup • Masalah penderaan tidak akan berlaku jika semua ahli masyarakat memainkan peranan masing-masing. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Berkunjung ke pesta bersama keluarga. (iv) Menteri membuat lawatan dari gerai ke gerai. (vi) Cadangan: Kerajaan memberi subsidi kepada mereka yang kurang berkemampuan dan tinggal di rumah setinggan untuk membeli rumah. (iv) Tindakan: Membina benteng di sungai. Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap YB membaca surat ini hingga selesai. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Berterima kasih kerana diberi kepercayaan menjadi ketua hakim. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kerajaan memperkenalkan budaya penyayang dalam masyarakat. Penutup • Novel yang patut dibaca. Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Memberitahu tujuan wawancara dan gembira atas persetujuan yang diberikan. Isi-isi (i) Masalah: Harga sewa rumah terlalu tinggi tidak mampu dibayar oleh pekerja baru. Isi-isi (i) Meminta tokoh menceritakan latar belakang pendidikan dan keluarga. Penutup • Semua ahli masyarakat perlu mengamalkan budaya ini. Isi-isi (i) Masalah: Sudah dihadapi lebih 15 tahun tetapi tiada usaha dibuat. (v) Penekanan media massa menerusi siri drama. dan kejayaan yang pernah diraih.

(iv) Kos memang tinggi tetapi dicetak dalam bentuk kertas yang murah. Penutup • Selagi kemiskinan masih wujud. (vi) Pelajar dididik memanfaatkan buku dengan baik. kerinduan terhadap kampung halamannya tidak dapat dibendung. dan sajak. (iv) Set 6 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • SPBT sudah lama diperkenalkan dan tidak wajar dihapuskan. (vi) Akhirnya dia mengambil keputusan pulang semula ke Malaysia. (ii) Pegawai Jabatan Pertanian akan membantu dalam memberi nasihat dan memberi benih. tetapi nikmat bekerja di tanah air sendiri tidak sama berbanding ketika bekerja di Australia. (v) Cara pembahagian perlu adil dan hanya yang layak sahaja menerimanya. (vi) Pembelajaran Komsas di sekolah mampu memperbanyak pembaca karya sastera. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. Isi-isi (i) Sebab: Ibu bapa sibuk dengan kerjaya masing-masing. Penutup • Institusi kekeluargaan wajar diperkukuh sebagai benteng menghadapi keruntuhan moral. Penutup • Pulang dengan perasaan gembira kerana layanan yang diterima dan merasai pengalaman yang menarik. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Mengunjungi rumah rakan di Kota Tinggi. kurangnya kesedaran. Isi-isi (i) Ramai penulis muda berbakat dalam penulisan karya seperti novel. Set 7 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Hubungan kekeluargaan semakin longgar dan perlu diatasi segera. pemberian SPBT wajar diteruskan. Isi-isi (i) Johan menerima keputusan cemerlang dalam SPM dan ditawarkan melanjutkan pelajaran ke Australia dalam bidang perubatan. (iv) Tinggal di rumah sementara di balai raya dan keadaan sesak dan bising. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan definisi tajuk. (iii) Penulis berpengalaman wajar memberi dorongan dan kritikan membina. (ii) Sebab sukar dibendung kerana tipisnya nilai agama. (ii) Membantu mengemas barang. Isi-isi (i) Aspek kerosakan: Merosakkan ayat penutur. 3 3 4 © Info-didik Sdn Bhd J(6) . 5 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Bidang kesusasteraan mendapat tempat dalam kalangan penulis muda daripada pelbagai latar belakang pendidikan. harapan. (iv) Berjaya memperoleh ijazah sarjana muda dan ditawarkan bekerja di Australia. (iii) Berpindah ke balai raya dengan mengharungi banjir. (vi) Cara mengatasi: Kempen secara berterusan di peringkat sekolah dan media massa. (ii) Selama tujuh tahun Johan belajar dengan tekun dan dia hanya pulang sekali sahaja. (iv) Cara mengatasi: Hukuman denda. dan serangkap pantun. bahasa penutur tidak mantap dan sistem komunikasi dibauri bahasa pasar dan bahasa asing. (iii) Menaman tanaman yang kurang risiko serangga perosak dan mudah mendapat pasaran. (iv) Karya mereka wajar difilem atau didramakan. Isi-isi (i) Tahap rasuah sudah serius dan perlu dibendung. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Johan daripada keluarga miskin. (v) Cadangan: Pengarang perlu disedarkan akan tanggungjawab memperkukuh bahasa ibunda. Isi-isi (i) Hujan lebat selama dua hari tanpa henti menyebabkan persekitaran rumah ditenggelami air. (vi) Cadangan: Buku yang mengandungi bahasa yang rosak hendaklah diharamkan. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan merakamkan terima kasih kerana sudi hadir. (vi) Air surut dan pulang ke rumah rakan semula. bukan cemburu terhadap kemunculan mereka. Penutup • Lafaz terima kasih. sekali gus melahirkan penulis pelapis. (v) Cara mengatasi: Menerapkan nilai-nilai murni dalam pentadbiran. Isi-isi (i) Tidak semua pelajar mampu membeli buku teks yang harganya mahal. (vi) Berharap pertandingan ini menjadi acara tahunan. (ii) Karya mereka sering menerima anugerah. Isi-isi (i) Para petani perlu mempunyai ilmu tentang pokok yang ditanam. (ii) Memberi peluang golongan miskin memperoleh ilmu seperti orang lain. (v) Cara mengatasi: Anak-anak menghormati pandangan ibu bapa. dan mengutamakan material. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata alu-aluan kepada hadirin. Penutup • Walaupun gajinya kecil. penjara. dan sebatan untuk menakutkan orang ramai tetapi memerlukan kelulusan Parlimen. (v) Lama bekerja. Kesan jangka panjang. (iv) Cara mengatasi: Ibu bapa meluangkan masa. (vi) Cara mengatasi: Datuk dan nenek boleh menjadi orang tengah jika berlaku sesuatu masalah. Penutup • Golongan muda memainkan peranan penting dalam menentukan hala tuju kesusasteraan pada masa depan. (ii) Sebab: Anak-anak sibuk dengan persekolahan. terutama pada hari minggu. (iii) Sebab: Ibu bapa tidak memahami kehendak jiwa anak-anak hanya memberi wang ringgit sahaja. (iii) Cara mengatasi: Penguatkuasaan yang tegas dan mereka yang terlibat segera didakwa. (v) Membantu memasak nasi kawah. (iii) Aspek kerosakan: Kesilapan daripada ejaan baku. (ii) Aspek kerosakan: Perbendaharaan kata terbatas.(iv) Karya mengandungi nilai murni. (v) Cerpen yang berjaya layak dihantar ke penerbitan. (v) Mereka berani mengemukakan teori baru. (iii) Tanggungjawab sosial kerajaan kepada rakyat. cerpen. Penutup • Rumusan. tetapi rajin belajar. (iii) Ketika cuti semester dia bekerja untuk mendapatkan pendapatan tambahan.

(vi) Cara mengatasi: Pemantauan daripada Jabatan Hutan agar pencerobohan dapat dibendung.’ (iii) Masalah: Terdapat rumah yang roboh. Menyampaikan ucapan penghargaan. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan berterima kasih kerana diundang untuk menyampaikan ceramah. Isi-isi (i) Masalah dadah di kalangan remaja kian meningkat . Penutup • Masyarakat dan para pemimpin jangan berputus asa. bertugas sebagai pensyarah sebuah universiti. (v) Membantu koperasi untuk membantu urusan penjualan. (v) Kesan: Merosakkan harta benda awam.melibatkan ratusan belia. jumlah peserta. Isi-isi (i) Apabila tiba disambut mesra oleh tuan rumah. (v) Murid yang miskin diberi bantuan. (iv) Memberi ceramah kepada murid-murid bekas sekolah lamanya. Isi-isi (i) Berpeluang melanjutkan pelajaran di luar negara dan pulang dengan kejayaan yang membanggakan. 3 Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan definisi tajuk. Pendahuluan • Halim dari daerah pedalaman yang tekun belajar. (iv) Melihat kerja-kerja pengawas dan kakitangan pusat sumber. (vi) Ramai orang kampungnya kini menjadi orang yang berjaya. Isi-isi (i) Perlu banyak membaca pelbagai bahan bacaan. dia meneruskan mengambil SPM. (vi) Sedia mengikuti kursus dari semasa ke semasa yang dianjurkan oleh kerajaan. (ii) Dibawa ke bilik Alat Pandang Dengar (APD) untuk mendengar taklimat dan tayangan slaid tentang pusat sumber sekolah tersebut. (vi) Ibu bapa sendiri perlu prihatin terhadap jiwa anak-anak . Penutup • Kerajaan perlu peka akan masalah ini supaya hasrat menjadikan masyarakat berbudaya penyayang tidak terhalang.pupuklah dengan budaya kasih sayang agar anak subur dengan perasaan kasih terhadap diri sendiri. Penutup • Namanya disebut sebagai seorang yang berjaya tetapi mengekalkan sikap merendah diri dan tidak lokek untuk menderma. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Tarikh. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kehidupan Kamal dilimpahi kasih sayang daripada keluarga. (v) Cara mengatasi: Dibaiki sistem perparitan bagi mengalirkan air yang berlumpur. (vi) Rajin menghantar karya walaupun karya tidak disiarkan dan terus bersemangat menulis walaupun menghadapi dugaan. Isi-isi (i) Sebab: Sebagai satu pelarian terhadap jiwa yang tertekan. Penutup • Banggga atas kecanggihan pusat sumber tersebut dan wajar dicontohi. (iii) Dibawa melawat keseluruhan pusat sumber. (vi) Kesan: Melakukan salah laku seperti bergaduh dan sanggup membunuh dengan kejam. (ii) Ini menyebabkan kadar jenayah yang dilakukan oleh penagih dadah meningkat. (ii) Sebab: Remaja mahu menjadikan pelakon sebagai hero yang boleh diikuti. (iv) Cara mengatasi: Pembalak perlu menanam semula pokok yang ditebang. dan tujuan lawatan. Penutup • Kamal meneruskan pelajaran tetapi masalah keluarga sering mengganggu perasaannya. (iv) Bacalah karya yang pernah memenangi anugerah. serahkan kepada rakan atau guru untuk menerima pandangan. 5 4 Set 8 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap surat ini dibaca dan diambil tindakan. (iii) Keluarganya terpaksa berpindah rumah kerana tidak mampu membayar sewa rumah. (iii) 4 Sebab: Persekitaran yang stabil akibat masalah keluarga daan didikan agama yang kurang. sebaliknya berusaha membanteras habis-habisan pengedar dan penagih dadah. (vi) Bersama-sama bergambar untuk kenangan. akan mengalir air berkeladak bersama tanah. (iv) Kesan: Jiwa menjadi pemberontak dan kurang mendengar nasihat orang lain. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(7) . 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Filem Barat banyak yang memaparkan aksi ganas untuk menarik perhatian penonton. (v) Operasi besar-besaran perlu diteruskan. (vi) Kamal ditawarkan melanjutkan pelajaran di Matrikulasi. Isi-isi (i) Masalah: Tanah runtuh akibat pembalakan haram tanpa ditanam semula. (iv) Penagih yang ditangkap dan dipulihkan akan menagih semula. Penutup • Berharap surat mendapat layanan dan tindakan sewajarnya. (v) Masukkan ilmu baru dalam karya yang dihasilkan. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. (ii) Masalah: Apabila hujan.(iv) Bergabung dengan tanah-tanah petani yang lain dan diusahakan secara bersama. Isi-isi (i) Ketika Kamal menghadapi SPM ayahnya mati dilanggar kereta. (iii) Merokok merupakan langkah awal sebelum terjebak ke kancah najis dadah. 5 Set 1 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan sikap buruk masyarakat sehinggakan kerajaan terpaksa mengadakan Kempen Budi Bahasa dan Nilai-nilai Murni. (iv) Kamal bekerja secara sambilan di stesen minyak untuk membantu keluarga. (ii) Apabila pulang. (ii) Karya yang telah siap. (iii) Ikuti kursus penulisan yang dianjurkan oleh DBP dan badanbadan penulis. (ii) Atas nasihat guru dan keluarga. (v) Keputusan dikeluarkan dan Kamal menerima keputusan yang memuaskan. (iii) Sering bertemu ahli masyarakat dengan sikapnya yang merendah diri dan kelancarannya berbahasa. (v) Dibawa ke bilik jamuan.

[3 markah] (iii) Nilai-nilai murni yang patut dijalankan dalam sesebuah keluarga ialah anak perlu menghormati ibu dan ayah. [2 markah] S7 Kurangnya kesedaran sivik sehinggakan harta benda awam dirosakkan sesuka hati. saya akan mengikuti kursus-kursus kemahiran untuk memastikan saya mempunyai kemahiran dan pengalaman sebelum melangkah ke alam pekerjaan. saya akan terlibat dalam aktiviti kemasyarakatan seperti pertubuhan bukan kerajaan. [2 markah] S3 Gaya hidup cara Barat yang bermabuk-mabukan dengan arak. [2 markah] S5 Satu pesta untuk berpeleseran dan melihat bunga api. [2 markah] T3 Remaja akan kehilangan nilai-nilai Timur yang mengutamakan kesopanan dan budi pekerti yang luhur. dan mencuri. memupuk dan menghayati segala nilai yang baik yang telah lama ditinggalkan seperti lebih bertanggungjawab. [2 markah] Isi Tersurat [Sikap Negatif] S1 Warga Kuala Lumpur meluangkan masa untuk berpekik sorak dengan percikan bunga api. [2 markah] T2 Remaja akan terjebak ke dalam kegiatan yang tidak bermoral seperti berkesedudukan. [2 markah] Set 2 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan usaha-usaha/cara-cara meningkatkan mutu graduan IPTS. akan memanfaatkan masa lapang dengan pekerjaan yang sesuai untuk mencari pengalaman. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud nilai budi hilang secara beransur-ansur. [2 markah] T4 Ibu bapa tidak memberi contoh yang baik kepada anak mereka. [2 markah] S10 Masyarakat kaya dari segi kebendaan tetapi muflis dari segi keperibadian. [2 markah] Isi Tersirat [Kesan-kesannya] T1 Telah mengganggu ketenteraman awam terutama kepada mereka yang mahu keselesaan dan kedamaian menyambut Hari Kebangsaan. [2 markah] T2 Media massa kurang memberi liputan. © Info-didik Sdn Bhd J(8) . Maksud lain pendidikan dipergunakan untuk tujuan yang salah. [2 markah] S9 Menawarkan kursus asas secara berasingan daripada program ijazah pertama. [2 markah] Isi Tersirat [Masalah-masalah Pelaksanaannya] T1 Masyarakat tidak mengendahkan kempen yang dijalankan oleh kerajaan. meningkatkan nilai murni di kalangan masyarakat. [2 markah] S2 Pelajar yang layak sahaja dibenarkan belajar di IPTS. contohnya Belia 4B. penagihan najis dadah.Isi Tersurat [Sikap Negatif Masyarakat] S1 Hidup mewah dikelilingi harta benda membuatkan manusia lupa akan nilai-nilai murni dan kesopanan. [2 markah] (ii) Kempen dilancarkan bertujuan mengekalkan budi bahasa dan nilai-nilai murni masyarakat di tengah kemakmuran. Ketiga. [2 markah] S4 Infrastruktur kelas pertama tetapi mentaliti kelas ketiga. ayah dan ibu memberi keizinan anak-anak memberikan idea dan idea yang baik perlu diterima. [2 markah] S10 Meningkatkan prasarana sesuai dengan taraf universiti. saya akan mengulang semula mengambil peperiksaan SPM. [2 markah] Penutup • Kesimpulan. [2 markah] S8 IPTS menyusun semula struktur pengajian bagi program sarjana muda. [2 markah] S8 Sesetengah anak-anak muda menjadi hilang waras seketika. Keempat. tidak menggunakan peluang pendidikan yang terbuka oleh kerajaan. [2 markah] T4 Remaja kehilangan jati diri untuk menghargai keamanan negara. [2 markah] T2 Memulihkan kepercayaan masyarakat akan mutu dan kemudahan yang disediakan oleh IPTS. [2 markah] Penutup • Masyarakat perlulah bekerjasama menjayakan kempen ini • agar mayarakat berbudi bahasa dan mempunyai nilai murni dapat diwujudkan. Maksud lain. Keempat. [2 markah] S6 Pengunjung bebas melakukan apa sahaja tanpa ada yang mahu menegur. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [4 markah] Set 3 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan sikap yang bertentangan dengan budaya ketika menyambut Tahun Baru. jujur. [2 markah] S3 JPS terus memantau program yang dijalankan oleh IPTS. [2 markah] S5 Nilai murni dan kesopanan terlucut sedikit demi sedikit. Ketiga. Kedua. [2 markah] Isi Tersurat [Langkah-langkah] S1 Tidak membenarkan mengambil lulusan SPM mengikuti pengajian ijazah sarjana muda. [2 markah] S7 Menyediakan program peralihan atau asas untuk lulusan SPM. [2 markah] S4 Sambutan tidak menyuntikkan nilai-nilai yang boleh diteladani. saling menghormati. [2 markah] S5 Mutu dan kewibawaan mahasiswa IPTS pada tahap cemerlang. pengurusan IPTS hanya mementingkan keuntungan dengan mengabaikan aspek kualiti pendidikan. keluarga perlu mengunjungi orang yang lebih tua seperti datuk dan nenek di kampung. serta berintegriti. [2 markah] S9 Kurangnya kesedaran menjaga kebersihan persekitaran hingga menimbulkan bahaya wabak denggi. [2 markah] S10 Pengunjung berpakaian kusut-masai bersama matahari tahun baru mereka bangun terhuyung-hayang. pelajar yang kurang berkelayakan dibenarkan belajar di IPTS. Ketiga. IPTS perlu mematuhi arahan JPS • demi memastikan mutu graduan keluaran IPTS tidak dipertikaikan. Ketiga. Kedua. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Bermaksud. [2 markah] S4 Mengelakkan IPTS mengaut keuntungan dengan mengabaikan kualiti. [2 markah] S8 Kakitangan kerajaan pula melayan pelanggan dengan layanan yang kasar. [2 markah] T3 Masyarakat sukar untuk mengubah tingkah laku ke arah kebaikan. [2 markah] S9 Akhirnya mereka ketinggalan bas dan terpaksa tidur di kaki lima. [2 markah] S2 Terhakisnya nilai kemanusiaan lambang ketamadunan. kerajaan perlu mengubah bentuk sambutan menyambut Tahun Baru • supaya gejala negatif anak muda yang menyambutnya dapat diatasi. Kedua. dan kemewahan hidup. [2 markah] S6 JPS menetapkan syarat kemasukan perlu mempunyai kelulusan STPM atau setaraf. [2 markah] S3 Kegagalan kita mengubah sikap dan mentaliti sejajar dengan pembangunan di sekitar kita. [2 markah] S2 Tanpa mengenangkan sejarah kesukaran pejuang silam menuntut kemerdekaan. nilai kebaikan akhirnya lenyap daripada kehidupan. [3 markah] (iii) Jika saya gagal memasuki IPTA dan IPTS kerana faktor kelulusan yang tidak baik. [2 markah] S6 Tabiat buruk memandu tanpa mempedulikan keselamatan orang lain. [2 markah] T4 Hanya pelajar yang layak sahaja berpeluang belajar di IPTS. beramanah. kesenangan. [2 markah] S7 Pengunjung bersorak dan terkinja-kinja. [2 markah] (ii) Sikap negatif yang telah diambil oleh IPTS ialah membenarkan pelajar lulusan SPM mengikuti kursus di peringkat sarjana muda. [4 markah] Isi Tersirat [Tujuannya] T1 Memastikan kualiti pendidikan IPTS setaraf dengan pendidikan yang diterima di IPTA. ayah dan ibu perlu menunjukkan teladan yang baik terhadap anak-anak. Kedua. [2 markah] T3 IPTS mampu menarik pelajar asing menuntut di IPTS.

penulis kesal sikap remaja yang bermabuk-mabukan dengan arak. apabila pengarah tempatan diberi peluang mengarah filem. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud memahami cara hidup sesuatu masyarakat. mereka dikatakan memukul dan mencabul anak majikan sepanjang ketiadaan majikan. Maksud lain ialah menguasai corak hidup masyarakat yang difilemkan. pengarah filem didatangi dari India. [2 markah] S4 Menutup sekolah selama seminggu untuk mengelakkan lebih ramai rakyatnya dijangkiti wabak tersebut. pengunjung sambutan Tahun Baru bebas melakukan apa sahaja tanpa sebarang kawalan. Mereka menghasilkan cerita-cerita bangsawan dengan bantuan penolong pengarah yang terdiri daripada rakyat tempatan. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] S3 Semua pekerja yang mengangkut barangan dari Malaysia dikehendaki mengambil suhu badan di Tambak Johor. Kedua. hendaklah diselesaikan secara harmoni tanpa menyakitkan hati mana-mana pihak. pemikiran filem tempatan tidak mencabar minda. [2 markah] S4 Majikan tidak memberikan rehat secukupnya. [2 markah] (ii) Pada peringkat awal.400 pekerjanya telah dikuarantin selama 10 hari selepas seorang pemborong disyaki menghidap SARS. [2 markah] Isi Tersurat [Kesulitan Pembantu Rumah] S1 Menghadapi pelbagai kesulitan berhadapan dengan majikan mereka. [2 markah] (ii) Penulis tidak berpuas hati akan sikap anak muda yang hanya sanggup meluangkan masa untuk pekik sorak tanpa berfaedah.Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud memberikan pengajaran yang terbaik untuk diamalkan. [2 markah] S5 Pelawat dari China dan Vietnam yang memasuki Malaysia perlu mengemukakan sijil perubatan untuk membuktikan bebas daripada wabak SARS. Ketiga. [2 markah] S5 Majikan meminta melayan seks. [2 markah] S10 Bekerja dengan keluarga bukan Islam. penulis terkilan kerana aktiviti yang dijalankan tidak menyuntik nilai-nilai baru yang boleh diteladani. Keempat. jika timbul masalah. [2 markah] S6 Penarikan sekatan kemasukan rakyat dari Hong Kong kerana banyak kes wabak SARS berlaku di tanah jajahan China itu. aktiviti persembahan perlulah mempunyai tema yang sesuai untuk menanam rasa cinta terhadap negara. Ketiga. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(9) . Ketiga. [2 markah] S6 Tidak serasi terhadap cara hidup majikan masing-masing. [2 markah] Isi Tersirat [Usaha-usaha Membantu Mereka] T1 Pengarah diberi penerangan/kursus tentang perlunya melahirkan filem yang dapat membentuk jati diri di kalangan penonton. [2 markah] S4 Pengarah bertanggungjawab untuk “menulis” sebuah filem sebagai novel yang ditonton. [2 markah] Isi Tersurat [Langkah Mencegah Wabak SARS] S1 Kerajaan Singapura mengambil tindakan tegas dengan menutup Pasar Borong Pasir Panjang. Keempat. Kedua. Ketiga. iaitu cinta antara lelaki dengan wanita. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata membawa maksud tidak mengingati apa yang telah dibuat sebelum ini. mutu penggambaran yang rendah disebabkan kos membuat filem sekitar RM1 juta. [2 markah] S2 Diberi layanan buruk oleh majikan. [4 markah] (iii) Bentuk aktiviti yang paling sesuai untuk menyambut Tahun Baru ialah diberikan ceramah tentang sejarah perjuangan rakyat menuntut kemerdekaan. [2 markah] T3 Pembantu rumah mengambil tindakan nekad seperti mendera anak majikan sebagai cara untuk membalas dendam. Keempat. Maksud lain melupakan masalah yang telah ditimbulkan. [2 markah] S5 Pengarah orang yang menentukan konsep dan aliran sesebuah filem. [3 markah] Set 5 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan masalah/kekangan yang dihadapi oleh pembantu rumah. [2 markah] S8 Pengarah membawa semangat berdasarkan budaya yang melengkarinya. [2 markah] S7 Dipaksa memakan makanan yang diharamkan. Ketiga. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] T2 Memberi tanggapan buruk pemerintah Indonesia yang menganggap rakyat Malaysia tidak berperikemanusiaan. majikan perlulah menerangkan dengan jelas kerja-kerja rumah yang perlu dilakukan dan aktiviti yang tidak patut dilakukan. [2 markah] Isi Tersurat [Tanggungjawab] S1 Pengarah berperanan sebagai pengkarya terhadap pengkarya lain yang bergabung di bawah sebuah produksi filem. barulah pengarah tempatan menukar wajah filem kepada bentuk tempatan. [4 markah] Set 4 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan peranan seorang pengarah filem. [2 markah] S3 Pengarah perlu memberi konsep dan wajah sesebuah filem mengikut tafsiran terbaik. masyarakat perlu bersikap prihatin terhadap pembantu rumah • agar masalah yang ditimbulkan tidak berulang lagi. [2 markah] T4 Kerajaan memberi pingat/anugerah yang sesuai kepada pengarah yang menunjukkan kebolehan luar biasa untuk menaikkan semangat para pengarah menghasilkan filem yang lebih baik. [2 markah] T2 Pengarah diberi modal yang besar agar dapat menghasilkan filem lebih berkualiti untuk pasaran antarabangsa. [2 markah] (ii) Tindakan negatif yang telah dilakukan oleh pembantu rumah ialah melarikan anak majikan. [2 markah] T3 Kerajaan menjadikan filem sebagai satu industri supaya para pengarah menjadikan aktiviti mengarah satu kerjaya tetap. disebabkan penerbit dan pengarah filem terikat dengan bentuk filem tempatan. Maksud lain. [2 markah] T4 Berita negatif yang disiarkan menyebabkan rakyat Indonesia yang lain kurang berminat untuk bekerja sebagai pembantu rumah di Malaysia. [2 markah] S2 Pengarah bertanggungjawab menghasilkan karya kreatif. [2 markah] S2 Seramai 2. nilai-nilai orang Timur untuk diamalkan dalam kehidupan sehari-hari. berbanding filem Barat melebihi RM100 juta. Kedua. Kedua. majikan perlu memberi cuti yang wajar untuk memastikan pembantu rumah mendapat rehat yang mencukupi. sepanjang bulan Ogos diadakan kempen kesedaran di kalangan rakyat akan kepentingan perpaduan kaum dan keamanan negara. [2 markah] S3 Dminta melakukan perbuatan-perbuatan yang bertentangan agama. Selain itu mereka mencuri harta majikan. [2 markah] S7 Rakyat Malaysia dilarang ke negara tersebut. [2 markah] S6 Pengarah bertanggungjawab menguasai seni kesusasteraan supaya dapat menghasilkan filem ada rupa dan jiwa. [2 markah] S10 Pengarah memberi semangat orang Melayu dalam filem. pengarah filem perlu sedar tanggungjawab yang diamanahkan • sebuah filem bernilai seni dapat dihasilkan. [2 markah] S9 Bercadang pulang ke kampung halaman tetapi tidak dibenarkan. [2 markah] S7 Pengarah perlu akrab dengan budaya sosial filem untuk melahirkan filem kaya dengan teknik dan sifat manusianya. [3 markah] (iii) Majikan perlu menganggap pembantu rumah sebagai salah seorang anggota keluarga. timbul masalah pertembungan budaya. remaja menganggap menonton filem tempatan boleh memalukan di kalangan rakanrakan yang kebanyakannya menonton filem Barat. [3 markah] (iii) Remaja sekarang kurang gemar menonton filem tempatan kerana filem tempatan mengulangi tema yang sama. Ketiga. [2 markah] S9 Pengarah berusaha mengangkat martabat seni budaya tempatan dalam bentuk seni yang indah. [2 markah] Isi Tersirat [Kesan-kesannya] T1 Pembantu rumah rasa tertekan sehinggakan tidak dapat menjalankan kerja dengan baik. [2 markah] S8 Tidak dibenarkan bersolat. [4 markah] Set 6 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan usaha-usaha/tindakan mencegah wabak Sindrom Pernafasan Akut (SARS).

saya akan menerangkan akan bahaya yang dihadapi kepada perokok. [2 markah] T4 Masyarakat masih tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat. [2 markah] T2 Rakyat tidak mematuhi arahan pihak berkuasa menyebabkan penyakit ini semakin merebak. saya meminta membuat pilihan. Kementerian Kesihatan menunjukkan fakta-fakta yang menakutkan kepada orang ramai tentang bahayanya merokok. saya akan membawanya ke hospital dan tunjukkan kepadanya pesakit-pesakit yang menghidap kanser akibat tabiat merokok. Seterusnya. [2 markah] S4 Kerugian berjuta-juta ringgit disebabkan penyaluran keluar wang tanpa cukai. Selain itu. [2 markah] T4 Ibu bapa jangan merokok di hadapan anak. Kedua. sebelum ditukar kepada tanaman lain. Kementerian Kesihatan telah melancarkan kempen antirokok. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [4 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] Set 8 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan halangan/masalah yang dihadapi dalam membendung gejala merokok. Jabatan Imigresen hendaklah mengambil langkah proaktif membendung kemasukan pendatang asing tanpa visa • agar keselamatan negara dijamin lebih selamat. tutur kata mereka tidak sama dengan orang Melayu. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(10) . [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata membawa maksud seperti tidak kisah apa yang berlaku. usaha membendung gejala merokok perlu diperhebat • agar jumlah perokok dapat dikurangkan dan tiada perokok baru. Maksud lain. kerajaan tidak berani menarik balik sekatan perjalanan terhadap para pelawat asing dan pelawat China hanya diminta mengemukakan sijil perubatan. Selanjutnya. [2 markah] S7 Projek perumahan berkembang dengan pesat. banyak jenayah dilakukan oleh pendatang asing dan jika mereka dilarang masuk. dengan membersihkan longkang dan memotong rumput di halaman rumah masing-masing. masyarakat diwajibkan menjaga kebersihan. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud melahirkan suasana yang tidak menyenangkan. Maksud yang lain ialah tidak mengambil perhatian yang serius terhadap kejadian di depan mata. [2 markah] S4 Kempen yang dijalankan tidak memberi kesedaran kepada perokok. Usaha keempat. Dalam waktu yang sama. sekali gus menggalakkan orang menghisap rokok. jumlah pengangguran kian meningkat dan tanpa kehadiran mereka. masyarakat perlu sentiasa berwaspada terhadap wabak SARS • agar wabak ini dapat dibendung daripada merebak. iaitu memakan makanan yang bersih dan berkhasiat. Seterusnya.S8 Masyarakat memakai penutup mulut untuk memastikan terhindar daripada wabak ini. [2 markah] Isi Tersirat [Masalah yang Wujud] T1 Telah mengurangkan kemasukan para pelancong ke Malaysia. Usaha ketiga. [2 markah] T2 Kempen yang dijalankan perlu serius dan secara berterusan. jika mereka dibiarkan tinggal lama di Malaysia. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. budaya mereka yang berbeza akan mempengaruhi budaya tempatan yang beradab. [2 markah] S7 Tabiat merokok yang semakin meningkat di kalangan masyarakat. Selain itu. dan menghargai kesihatan diri masing-masing. warga Indonesia biasanya akan tinggal di kawasan penempatan baharu. seperti menghidap barah. [2 markah] S10 Warga tempatan tidak sanggup melakukan kerja kolar biru. [2 markah] S6 Memberi kesan kepada politik seperti suasana tidak aman dalam negara. [2 markah] (ii) Malaysia dikatakan mengambil tindakan berlembut dan berhati-hati. Langkah terakhir. [2 markah] T3 Terpengaruh oleh pujukan rakan sebaya yang mengatakan Malaysia menyediakan peluang pekerjaan yang bergaji lumayan. Seterusnya. [4 markah] Set 7 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan akibat daripada kemasukan pendatang asing. [2 markah] S8 Pertumbuhan kedai-kedai makan semakin rancak. [2 markah] T3 Penanaman tembakau dikurangkan. [2 markah] T2 Ingin mencari pengalaman kerana menganggap Malaysia destinasi pelancongan yang menarik. [3 markah] (iii) Wajar kerana rakyat tempatan mampu melakukan kerja-kerja yang dilakukan oleh pendatang asing. mewujudkan keadaan yang tidak selesa. Malah. [2 markah] S3 Sanggup menjadi pembunuh upahan dengan bayaran yang murah. Kerajaan memikirkan pelbagai kesan yang diambil yang boleh memudaratkan negara. [2 markah] S2 Dalam sehari 50 orang akan merokok buat pertama kali. sudah tentu masalah pengangguran dapat diatasi. agar larangannya dihormati. S9 Sikap peniaga dan masyarakat yang mementingkan wang. [2 markah] S5 Kerajaan menggalakkan penanaman tembakau. [2 markah] T3 Tiada penawar yang mujarab untuk membendung masalah SARS. [2 markah] S10 Kaum bapa tidak memberi contoh terhadap anak. [2 markah] Isi Tersurat [Kekangan Membendung Gejala Merokok] S1 Orang merokok tanpa mempedulikan papan tanda. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata tersebut bermaksud berlainan dan bertentangan. Selain itu. kemudian diharamkan. masyarakat mengamalkan hidup yang sihat iaitu berjoging. daripada 10 batang sehari kepada lima batang. [3 markah] (iii) Pertama. bermasyarakat. Maksud lain. [2 markah] T4 Mahu mendapatkan wang dengan jumlah tertentu untuk membantu keluarga. sama ada mahu terus merokok atau memutuskan tali persahabatan. [2 markah] S2 Terlibat dalam kes kongsi gelap dengan rakyat tempatan. [3 markah] (iii) Tindakan yang perlu dilakukan ialah melaporkan segala kejadian kepada Kementerian Kesihatan untuk membuat pemantauan akan jenis penyakit dan puncanya. [2 markah] S3 Perokok wanita mencatatkan peningkatan. [2 markah] (ii) Warga Indonesia mudah dikenali kerana penampilan mereka yang berbeza dengan penduduk tempatan. [2 markah] S10 Masyarakat dinasihati memakan makanan yang bersih sebagai satu cara membendung wabak ini. [2 markah] Isi Tersurat [Kesan-kesan Kemasukan Pendatang Asing] S1 Meningkatkan kes-kes jenayah yang semakin rumit seperti penipuan kad kredit. [2 markah] (ii) Kementerian Kesihatan memperuntukkan wang sebanyak RM20 juta kerana tabiat merokok yang semakin bertambah. [2 markah] S9 Masyarakat tidak digalakkan menghadiri majlis sosial kerana wabak boleh menjangkiti sesiapa sahaja. [2 markah] Isi Tersirat [Sebab-sebab Kedatangan Mereka] T1 Mereka datang untuk mencari wang disebabkan kesukaran mencari kerja di tempat sendiri. Jika masih merokok juga. saya akan memintanya mengurangkan sedikit demi sedikit tabiat merokok. kadar jenayah dapat dikurangkan. [2 markah] S9 Menularnya budaya menentang kerajaan. [2 markah] S6 Orang berkuasa tidak bersungguh-sungguh memastikan sifar merokok. [2 markah] Isi Tersirat [Cara-cara mengatasinya] T1 Penjualan rokok disekat. [2 markah] S5 Perkahwinan yang dirancang dengan warga tempatan untuk mendapat status penduduk tetap. arah yang tidak sama. [2 markah] [2 markah] S8 Remaja bawah 18 tahun bebas membeli rokok. masyarakat diminta menjaga pemakanan.

asal sahaja tidak menyebabkan kematian. Sikap negatif seperti terdapat dalam drama ialah suka memerintah. setelah hidangan tersedia. contohnya “gemala” (batu yang bercahaya dan mempunyai hikmat). Ketika di rantau orang. Saya juga akan memberitahunya bahawa masih ada peluang untuk pergi ke luar negara. Dia mahu Umar bekerja dalam sektor perkhidmatan awam (MCS) dan bukan sebagai guru. contohnya Daneng dan nenek moyangnya yang sudah sebati dengan kehidupan di hutan. “taulan” (saudara). [3 markah] (iii) Mengenang jasa. perlulah melengkapkan diri dengan kemahiran dan kelulusan yang diperlukan. Sebagai anak patut mengenang jasa orang yang banyak berkorban kepada kita. Kita wajar menerima takdir yang menimpa kita. rundingan antara bapa angkatnya dengan Gabenor belum selesai. Lebih jauh lagi. Ketika itu keadaan angin bertiup kencang. walaupun terpaksa merana sepanjang masa dan berharap ihsan orang lain. Walaupun sudah berjaya. mahupun di akhirat. kita perlu bersyukur walaupun menghadapi pelbagai dugaan. Maksud lain. kebun epal tersebut terlalu istimewa kepada bapa angkatnya yang dikatakan menunaikan wasiat mendiang isterinya agar menjaga kebun itu dengan baik. Malah sikap yang ditunjukkan oleh Sultan Mahmud lebih mengutamakan keangkuhan dan menunjuk-nunjuk dengan raja negeri lain. kita perlulah bersikap timbang rasa seperti ditunjukkan oleh Gabenor British Columbia yang menerima rayuan Buchanan. Malah. gigih berusaha. [3 markah] (iii) Penggunaan bahasa Melayu klasik. orang yang berilmu akan berhemah ketika berkata-kata. Pengajaran lain. Seterusnya sebagai bukti kita tahu mengenang jasa mereka yang banyak berkorban kepada kita seperti ibu bapa dan guru. Walaupun ayah serba kekurangan dan tidak pernah mengucapkan tahniah kerana memperoleh kejayaan cemerlang. Malah dia ingin memperhambakan dirinya di hutan. manakala orang yang tidak berilmu akan meluahkan apa sahaja yang terlintas di fikiran. Ketiga. Seterusnya saya akan memanggil Orang Asli yang berjaya untuk memujuk Daneng. Dia juga ingin menetap di luar negara. tiada anak raja yang seistimewa dengan perempuan yang diidamkan. kita perlu terus berusaha. Kedua. tiada pula saudara-mara dan tempat mengadu. kita perlu menghormati orang tua kita dan sikap kurang ajar yang ditunjukkan oleh anak Buchanan janganlah diikuti. [3 markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam petikan ialah masyarakat yang prihatin. [3 markah] Set 3 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Harapan Safiah agar Umar bekerja di luar negara. [3 markah] (ii) Sebagai bukti kita tidak lupa daratan. saya akan meminta pihak sekolah membantu Daneng dan keluarganya dalam soal kewangan. telah diusahakan beberapa bomoh. perlu menjenguk tempat kelahiran. Kedua. Ketiga penggunaan imej alam. [2 markah] Set 4 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Hubungan antara Pusaran dengan Junid yang dikatakan sebagai saudara © Info-didik Sdn Bhd J(11) . Akibatnya anak kera dibunuh oleh saudagar kerana hati anak kera mampu menyembuhkan luka di tangan anak saudagar. kita perlu beradab ketika makan. Jiwanya sudah sebati dengan kehidupan di hutan. perlu mengawal akhlak dan maruah. menyoal kepada semua pembantunya. supaya hidupnya senang. seperti menggunakan akar kayu. Kedua. contohnya “Ilmu itulah gemala sakti” (R1 B1) dan “Ialah kandil di dalam kubur” (R4 B3). Hal ini dilakukan sebagai menghargai orang yang berjasa. dan “berbeka” (bermesyuarat). dan “laut”. [3 markah] (iii) Saya akan menyediakan pengawal yang cukup terlatih untuk memastikan keselamatan Sita Dewi terjamin. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata tersebut ialah telah dirawat oleh pelbagai orang yang mahir. Sebaik-baiknya hubungi/ ambil alamat saudara mara tempat dituju. Selain itu. Ketiga mengenang budi. Kedua. [3 markah] (ii) Orang yang berilmu akan bercakap hal yang penting sahaja. kita perlu berani mempertahankan hak daripada diceroboh oleh pihak yang tidak bertanggungjawab seperti dilakukan oleh Yvonne yang membantu Buchanan mempertahankan kebun epal. Saya juga akan meningkatkan mutu kawalan dari semasa ke semasa. [3 markah] (iii) Tidak wajar kerana keinginannya itu menyebabkan pembesar dan rakyat jelata menjadi susah. dia amat marah kerana Sita Dewi ditinggalkan oleh Laksamana. Ketika makan. dengan mengharapkan orang gaji melakukan kerja rumah. [3 markah] (iii) Pertama. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Adab ketika makan ialah cawan dan cerek perlu disusun dengan kemas. Ketiga. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata di atas ialah tiada anak raja lain yang lebih cantik. rombongan itu perlu membunuhnya terlebih dahulu jika mahu memusnahkan kebun epal itu. Lagipun pergaduhan kedua-duanya perkara kecil yang tidak patut berakhir dengan kematian. Saya juga akan memantau pergerakan pasukan keselamatan yang menjaga Sita Dewi dan jika perlu saya akan menggantikan dengan pasukan lain. Selain itu tempat ibu dan bapanya berkorban membesarkannya. Seterusnya perlu membawa perbelanjaan / wang yang mencukupi untuk bekalan di rantau orang. Selain itu ingatan itu dapat menyemaikan semangat cinta akan tanah air. masyarakat yang tinggal di daerah pedalaman. [3 markah] (ii) Sebelum pergi merantau. contohnya Cikgu Jo amat mengambil berat tentang masa depan Daneng. [3 markah] (iii) Tindakan saudagar tidak wajar kerana anak kera bersahabat baik dengan anaknya. [3 markah] (ii) Tindakan Yvonne wajar kerana rombongan itu berniat mahu memusnahkan kebun epal bapa angkatnya. dan guru. [3 markah] Set 2 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Daneng berkeras tidak mahu meninggalkan tempat kelahirannya. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Pengalaman manis yang tidak dilupai oleh penyajak ialah beliau pernah memperoleh keputusan cemerlang semasa di bangku sekolah. Dia berasa bimbang akan keselamatan isterinya. Kedua. “rimba”. ibu. [3 markah] (ii) Saya akan memujuk ibunya agar mempengaruhi sikap Daneng. [3 markah] (iii) Sikap negatif Safiah ialah memandang rendah terhadap pilihan Umar untuk menjadi seorang guru dan mengajar di pedalaman. Maksud lain. orang yang berilmu lebih banyak mendengar daripada bercakap. contohnya “darat”. manakala orang yang tidak berilmu akan bercakap apa sahaja yang terlintas di fikiran. contohnya ayah. kemudian barulah mula makan. Akhir sekali pastikan tempat yang dituju dan fikirkan tempat menginap. [3 markah] (ii) Saya tetap bertegas dengan keputusan untuk menjadi seorang guru. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Kelebihan ilmu ialah ilmu tidak ternilai harganya dan sangat berguna dalam kehidupan kita sehari-hari. perlu beradab dengan menghormati orang lain. Kedua penggunaan metafora.PEMAHAMAN KOMSAS Set 1 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Maksud ungkapan tersebut ialah Yvonne rela mati daripada membiarkan rombongan itu memusnahkan kebun epal bapa angkatnya. pinggan dan mangkuk diletakkan dalam keadaan terbuka. Saya akan meyakinkan bahawa profesion perguruan merupakan tugas yang mulia. Ketiga. Seterusnya jasa guru yang memberikan pendidikan kepadanya. Namun anak kera berdegil. manakala orang yang tidak berilmu lebih banyak bercakap daripada mendengar. Latar masyarakat yang terdapat dalam keseluruhan cerpen ialah masyarakat yang suka berbudi. terus berkawan dengan anak saudagar. [3 markah] (iii) Pengajaran berdasarkan teks. Selain itu. Kedua. [3 markah] (ii) Perjalanan mendaki Gunung Ledang amat sukar. duduk bersama-sama. Maksud lain. contohnya ibu Daneng menghadiahklan petai kepada Cikgu Jo untuk dibawa pulang. Akhirnya Laksamana gagal mendaki hingga ke puncak gunung. [2 markah] (ii) Seri Rama terperanjat/tidak menyangka akan bertemu Laksamana yang ditugaskan menjaga isterinya. Pengajaran seterusnya. Seterusnya ilmu memberi kegembiraan kepada kita dan menjadikan hidup kita bahagia di dunia. proses peminangan melibatkan kerja yang rumit dan mustahil. kita hendaklah menjaga maruah di rantau orang. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata di atas ialah ingin tahu daripada orang bawahannya. [2 markah] (ii) Bapa kera menasihatkan anaknya jangan bermain-main dengan anak saudagar. Maksud lain. Sepatutnya saudagar mencari ubatan lain. Dia juga mementingkan diri sendiri dengan menentukan kerjaya Umar. Malah ilmu dianggap penerang bagi menyuluh perjalanan hidup yang lebih bermakna. “sungai”.

Maksud lain. [2 markah] (ii) Saya akan menasihati Sang Nata agar tidak menjatuhkan hukuman bunuh terhadap Ratna Angreni. [3 markah] (ii) Manusia perlu kembali kepada ajaran agama yang menyarankan penganutnya melakukan kebaikan. Contohnya Zel akhirnya membatalkan niatnya untuk merosakkan program komputer bapanya setelah berfikir dengan mendalam akan kesannya. [3 markah] Set 6 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Ungkapan tersebut membawa maksud walaupun sahabatnya memberi nasihat kepadanya. Ketiga. mengumpat. Maksud lain. hubungan Junid dengan Pusaran terlalu rapat iaitu sejak kecil lagi. Strenn tidak mahu Eyrique berterusan berhubung dengan kembarnya. Zel berasa tertekan akibat perpisahan abah dan mamanya. Ini menyebabkan Raja Iskandar murka. Ketiga. manusia hendaklah berusaha memajukan diri sendiri dalam semua bidang yang diceburi. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Penyajak menganggap hidup manusia semakin sukar. Kedua. Saya juga akan meminta Sang Nata membicarakan kesalahan Ratna Angreni terlebih dahulu. Anak Sang Rajuna Tapa dihukum sula di hujung pasar. Malah. contoh “beta” dan “tunku”. Kedua. Dia juga mahu menentang kezaliman yang telah dilakukan oleh Sultan terhadap rakyat jelata. Kita juga hendaklah memahami perasaan anak sendiri dan janganlah bertindak tanpa berfikir akan perasaan anak kita. [3 markah] (iii) Tindakan yang dilakukan oleh Laksamana wajar (bagi yang memilih sudut ini) kerana kesetiaan Laksamana terhadap Sultan tidak berbelah bahagi. Sikap ayah Zel yang mementingkan diri sendiri janganlah diikuti. takut terhadap kata-kata bomoh akan menjadi kenyataan. Zel meletakkan kesalahan itu kepada abahnya kerana tidak mahu mengerti akan perasaannya. manusia perlu jujur dan tidak berpura-pura dalam sesuatu hal. Hati juga yang menggerakkan kita untuk berbuat sesuatu. Contohnya ibu Zel berusaha gigih untuk memajukan perniagaannya setelah berpisah dengan suaminya. dia tertekan kerana tidak menerima hakikat bahawa kedua-dua orang tuanya telah berpisah. memberi peluang musuh menyerang. yang kesemuanya boleh merosakkan diri sendiri. apa yang dilakukan hanyalah menurut perintah Sultan dan jika dia membantah. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Rangkap di atas bermaksud perbuatan mengata orang lain adalah perbuatan yang tidak baik. Latar masa pula ialah pada waktu malam. manusia perlu bertolak ansur dalam sesuatu perkara. Sikap yang ditunjukkan oleh Zel yang menolak hakikat perceraian mama dan abahnya jangan diikuti. Setelah mendengar fitnah tersebut. sebenarnya hubungan antara manusia dengan haiwan hanyalah secara kebetulan. jika sudah melakukan jahat. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Baginda berasa serba salah untuk menjawab pertanyaan Ratna Angreni. Kedua. hubungan Pusaran dengan Junid yang tidak dapat dipisahkan. Baginda juga berasa belas dan tidak tergamak untuk meninggalkan Ratna Angreni di dalam belukar seorang diri. dia sendiri yang merasai segala keperitan. sama ada baik atau buruk. penggunaan gaya bahasa perbandingan iaitu simile. penggunaan bahasa istana. Maksud lain tidak sampai hati. Pengajaran kedua daripada keseluruhan cerpen ialah. Malah Sang Rajuna Tapa terlalu mengikut perasaan tanpa menyedari perbuatannya boleh memusnahkan diri dan negara. [3 markah] (iii) Sang Rajuna Tapa tidak mencintai negara/tiada semangat patriotisme. apatah lagi bertentangan dengan ajaran agama dan sikap yang ditunjukkan oleh Mohsin janganlah diikuti. Pengajaran daripada keseluruhan cerpen ialah. mengharapkan kita mengawal pendengaran dan khabar yang buruk jangan dipercayai. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Petikan tersebut membawa maksud tidak setia terhadap negara dengan membuka pintu dari dalam kota. [3 markah] (ii) Hati boleh mempengaruhi perasaan untuk bertindak sesuatu. Ketiga. mengharapkan kita jangan bersikap dengki. contohnya “Di sinilah adinda berhenti kita”. Kedua. Jika hendak memuji seseorang perlulah fikir terlebih dahulu. [3 Markah] (iii) Tindakan saya ialah memikirkan kata-katanya/membuat penyiasatan untuk membuktikan kesahihan ceritanya. [3 Markah] (iii) Pengajaran daripada petikan di atas ialah. [3 markah] (ii) Kata-kata itu tidak logik kerana tiada manusia dilahirkan kembar dengan haiwan. [2 markah] (ii) Fitnah yang dilemparkan ialah dikatakan anak Sang Rajuna Tapa dituduh berlaku sumbang/curang. Malah dia tidak boleh bertolak ansur terhadap Hang Jebat yang telah menderhaka terhadap Sultan. [2 markah] (ii) Hang Jebat menderhaka kerana ingin menuntut bela atas kematian Laksamana. [4 markah] (iii) Pertama. Lagipun. Jika hati sudah timbul satu kebencian. Tetapi jika saya mendapati Ratna Angreni bersalah. biarlah terus jahat. [3 markah] Set 7 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Mariah berasa kecewa disebabkan ayahnya sengaja meminta sedekah. Peristiwa ini berlaku di sebuah terowong gelap tempat Eyrique dikurung. Ketiga. Kemudian saya akan bertemu Sabor agar Sabor berterus-terang dan menceritakan hal yang sebenar. [3 markah] (iii) Pentingnya kita memelihara anggota tubuh badan dan hati daripada melakukan perkara yang negatif. saya tidak teragak-agak menjalankan perintah Sang Nata. Dia berasa marah kerana Laksamana dihukum bunuh tanpa usul periksa. Dia juga kecewa kerana ayahnya meminta wang yang hendak digunakan untuk membeli buku. Tujuan kedua ialah untuk menutup malu dengan nasihat Sabor yang memintanya takutkan azab Allah setelah keinginan berzina ditolak. Pengajaran daripada keseluruhan cerpen ialah kita hendaklah menghargai hubungan kemanusiaan seseorang dengan orang lain atau dengan haiwan seperti ditunjukkan oleh Junid dengan Pusaran. [4 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Rangkai kata tersebut membawa maksud terlalu simpati. iaitu sebuah negara dalam dimensi yang lain. Selain itu © Info-didik Sdn Bhd J(12) . dia sendiri yang dapat merasai akan kesedihan akibat masalah keluarganya. [3 markah] Set 5 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Eyrique ialah seorang anak raja di Alstonia. Kedua. iaitu tempat asal Annyss dan Eyrique. [2 Markah] (ii) Pada pandangan saya. Kedamaian telah dimusnahkan oleh manusia yang mementingkan diri sendiri. saya akan menyembunyikan Ratna Angreni jika mendapati perempuan itu tidak bersalah. Manusia perlu mengawal diri daripada melakukan perkara-perkara yang negatif. manusia perlu menanam rasa benci terhadap perkara-perkara negatif. Pilihan lain. Dia juga saudara kembar kepada Annyss. Malah perbuatan kita jika tidak difikirkan secara mendalam akan memberi kesusahan dan kemudaratan. dan suka marah. Malah tiada siapa yang mahu bertolak ansur supaya kedamaian dan kezaliman tidak bertentangan. [3 markah] (iii) Kita jangan terlalu bimbang terhadap kata-kata yang tidak berasas. Kedua. penggunaan inverse. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata tersebut ialah oleh sebab terlanjur jahat. Lagipun. Seterusnya saya akan mengintip gerakgeri Sabor untuk mengetahui tujuan Sabor menginap di sini. [3 markah] (iii) Manusia hendaklah bekerjasama untuk mewujudkan persamaan dan perpaduan. [3 Markah] (iii) Latar belakang yang terdapat dalam petikan adalah di Alstonia. Jibor merancang untuk membunuh Sabor dengan mengupah orang melakukan perbuatan tersebut. Seterusnya. Strenn mahu melemahkan Eyrique dengan cara menculiknya dan memisahkan Eyrique dengan Annyss. kita perlu menerima hakikat bahawa ibu bapa kita sudah bercerai. yang akhirnya boleh merosakkan orang lain. [2 Markah] (ii) Eyrique diculik kerana Strenn mahu merampas kuasa daripadanya.kembar. dia akan dituduh derhaka. seorang ayah perlu memahami gelodak jiwa anak mangsa perceraian. Maksud lain. [2 markah] (ii) Tujuan Siti Saidah memfitnah Sabor adalah untuk membalas dendam kerana Sabor menolak keinginan nafsunya untuk melakukan zina. Ketiga. kita hendaklah berfikir secara mendalam dalam melakukan tindakan. contohnya “Batunya indah bagai dicanai”. Selain itu. Dia mementingkan diri sendiri/maruah diri diutamakan daripada maruah negara. Dia bakal menggantikan takhta yang diwarisi oleh bapanya. mulalah timbul rasa dendam dan keinginan melihat orang lain ditimpa kesusahan. baik terus berbuat kejahatan. Ayahnya juga menjadi seorang yang pemabuk/terhuyung-hayang kerana meminum arak. [3 Markah] (ii) Langkah yang perlu dilakukan oleh Mariah ialah mencurahkan perasaannya kepada sahabatnya yang terdekat/guru kaunseling/pengetua.

apa salahnya. Seterusnya Tun Beraim Bapa melompat ke kanan dan ke kiri sambil menangkis perisainya hingga tidak kelihatan pada tangan kirinya. Nasihat saya kepada Hang Li Po agar jangan menduakan suami kerana buruk akibatnya. penggunaan metafora. © Info-didik Sdn Bhd J(13) . (iii) Adik mendesak emak untuk memasuki pertandingan pakaian beragam yang akan diadakan di sekolahnya pada Hari Kanak-kanak nanti. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Pengguna jalan raya tidak mempunyai perasaan sabar. dapat menghasilkan karya yang benar-benar bermutu. aku akan sediakan bahan-bahan yang kau tuliskan sebelum minggu hadapan. [3 markah] (ii) Menggalakkan orang ramai menggunakan pengangkutan awam seperti bas dan kereta api. [6 markah] (d) (i) Hamidah memang tulus hatinya apabila menyerahkan anak yang baru dilahirkan kepada abangnya yang tidak mempunyai anak walaupun telah berkahwin selama 20 tahun. (iii) Oleh sebab dia memandu kereta dalam keadaan laju. persoalan pengalaman hidup seorang penyajak dalam mengungkapkan segala kisah manusia yang dilihat dengan mata kepalanya sendiri.sewajarnya dia meminta iman/pengetua menasihati ayahnya supaya tidak berpura-pura. contohnya Hang Li Po tidak mengetahui hukum orang yang menduakan suami.” jawab Meena. “Boleh. Seterusnya sebagai pelindung diri daripada ancaman musuh. Seterusnya latar masyarakat yang gigih berusaha untuk mencapai kejayaan seperti ditunjukkan oleh Mariah yang berusaha mencapai kejayaan cemerlang dalam bidang akademik walaupun menghadapi pelbagai dugaan. Maksud lain kegembiraan yang tidak dapat digambarkan. [6 markah] (e) (i) Set 2 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Setelah kemarahan ayah reda barulah kami berani menegurnya dan meminta maaf atas kesalahan yang kami lakukan. [3 markah] (iii) Penggunaan personifikasi. contohnya Sultan Mansor Syah memiliki empat orang isteri. Aktiviti ini juga dapat dijadikan pengisi masa lapang/melakukaan aktiviti berfaedah. contohnya “gelanggang kebuasaan”. (vi) Usaha penyeragaman bahasa Melayu dengan bahasa Indonesia sedang giat dijalankan dengan mewujudkan istilah baru. supaya dapat Dalam mesyuarat tersebut. sentiasa berhati-hati ketika memilih bahan untuk menghasilkan karya yang bermutu. [3 Markah] (ii) Reaksi daripada saya sudah tentulah terperanjat dan tidak percaya. berasa takut untuk bertentang mata. Maksud lain. Tuan Bujang tetap mengingati jasa orang yang telah memeliharanya selama ini. [6 markah] Sikap malas membaca dan tidak suka bergaul menyebabkan hidup Salleh bagai katak di bawah tempurung. dia akan menduduki takhta Kesultanan Johor sebagai seorang sultan. Malah pemandu tiada nilai kesopanan/biadab. (ii) Kilang itu telah menetapkan semua pekerjanya memakai pakaian seragam pada setiap hari bekerja.” terang Anis lagi.” janji Meena kepada Anis. (ii) Buku itu dihantar ke perpustakaan kerana perlu diproses terlebih dahulu sebelum boleh dipinjam oleh sesiapapun sama ada guru atau pelajar. Kedua. [3 markah] (iii) Pertama. (iv) Kanak-kanak itu meragam tidak mahu makan kerana perutnya sakit. Lagipun hanya Tuan Bujang sahaja yang akan membalas kematian ayahnya.” janji Meena lagi. Ketiga. nanti aku akan datang ke rumah kau untuk mengajar kau memasak nasi tersebut. “Jangan risau nanti sebelum balik dari sekolah aku akan beri kepada kau. Latar masyarakat yang terdapat dalam keseluruhan drama ialah masyarakat yang mempunyai hubungan antarabangsa. keretanya telah terbabas ke dalam longkang. Kedua. tetapi batang itu tiada tumbang. Puteri Jilan dapat mengetahui hal yang tersirat dalam dirinya. Malah dia terkejut apabila mendapat tahu Hang Li Po mengasihi Hang Jebat. Kedua. [3 markah] (ii) Supaya dapat menggambarkan peristiwa yang benar-benar berlaku berdasarkan perkara yang pernah dilihat dan didengar. contohnya “tika germis menabur benih”. [3 markah] mengungkapkan masalah orang dengan cara yang lebih menarik.” pesan Tuk Aki kepada anak muda yang duduk di warung. menggiatkan kempen berkongsi kereta. “Kalau begitu boleh kau tuliskan sekarang bahan-bahan yang perlu aku sediakan untuk memasak nasi itu?” pinta Anis. (iii) Orang yang suka berhutang untuk menjelaskan hutang yang lain seperti kata peribahasa “gali lubang tutup lubang” akan sentiasa dalam keadaan susah. Ketiga. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Melihat wajah sahaja sudah berasa gentar. (ii) “Kita jangan malas. masyarakat yang bersimpati terhadap nasib orang lain seperti ditunjukkan oleh Mak Lijah/Borhan terhadap Mariah. kemudian dibelah hingga terpotong dua. [3 Markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam petikan di atas ialah masyarakat pendatang/masyarakat Cina yang tidak faham akan adat-istiadat raja-raja Melayu. Pengguna jalan raya juga dalam keadaan sakit hati/jiwa yang tidak tenteram. [3 Markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ialah latar masyarakat pelajar yang menghadapi masalah kewangan seperti dialami oleh Mariah kerana ayahnya seorang pemabuk. menggunakan deria untuk merakamkan pelbagai peristiwa. sebaliknya perlu rajin berusaha kerana ulat dalam batu pun hidup juga. Saya juga akan menerangkan hukum dalam Islam seseorang yang tidak setia terhadap suami. (ii) Pada setiap kali cuti semester Aziz akan bekerja sambilan di restoran makanan segera di Shah Alam. [4 markah] (ii) Puteri Jilan berasa gembira kerana Tuan Bujang ialah anak adik Puteri Jilan/ cucunya. kelak kemungkinan buruk akan berlaku. Najib Tun Abdul Razak sebagai Timbalan Perdana Menteri disokong sebulat suara oleh ahli UMNO. [6 markah] Set 8 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Dang Wangi tidak menyangka bahawa Hang Li Po mahu menduakan suaminya. “Jangan redah saja hutan-hutan di situ kerana ramai yang menjadi mangsa harimau. Ketiga. Seterusnya dia sendiri perlu memberitahu ayahnya agar menghindari daripada perbuatan keji/ bertaubat. “Aku nak masak nasi tersebut minggu hadapan. persoalan ketelitian dalam menghasilkan karya untuk memastikan karya yang dihasilkan benar-benar bermutu. Ketiga. Ketiga. pemilihan Datuk Seri Mohd. Latar masyarakat dalam cerpen ialah. “Eloklah tu. Dia juga tidak menyangka yang Hang Li Po sebenarnya tidak mengasihi sultan. [6 markah] (b) (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (c) (i) “Boleh ajar aku cara untuk masak nasi beriani?” tanya Anis kepada Meena. terpaksa merakamkan kisah dari dekat dan mengalaminya sendiri. sebaliknya menjadi seorang sultan yang adil. [3 markah] PENGETAHUAN & KEMAHIRAN BAHASA Set 1 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Saya telah menasihati rakan-rakan sekelas supaya senyap tetapi masing-masing dengan ragamnya hingga kelas menjadi bising. [3 markah] (iii) Seni mempertahankan diri dapat mengekalkan/meningkatkan kecergasan fizikal. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Rangkai kata bermaksud berasa amat gembira. contohnya Melaka menjalinkan hubungan dengan China dan Majapahit. (ii) Antara mereka yang hadir dalam mesyuarat untuk berbincang tentang masalah itu termasuklah ibu bapa pelajar kerana masalah itu melibatkan pelajar yang sering ponteng sekolah. contohnya “ketidaksabaran membengkak”. persoalan kesukaran menghasilkan karya yang bermutu. Latar masyarakat yang lain ialah masyarakat yang mengamalkan poligami. dia tidak akan membalas dendam terhadap pembunuh ayahandanya. Kedua. Kemudian dipotong batang pisang dari atas hingga ke bawah. (v) Bangunan yang baru dibina itu mempunyai keseragaman dengan bangunan lama di sebelahnya. [2 markah] (ii) Aksi yang ditunjukkan oleh Tun Beraim Bapa ialah melontar pinang kotai. [3 markah] (iii) Jika Tuan Bujang dipelihara dengan baik. Kedua. membina lebih banyak jejambat/mengadakan jalan alternatif. Malah.” pesan Pak Abu kepada anggota pasukan Pengakap. (iii) Anak muda itu pengsan terkena kejutan elektrik lalu dibawa ke hospital oleh rakan-rakannya. penggunaan singkatan (sinkof). [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Penyajak sentiasa mengembara untuk mencari bahan penulisan.

(iii) Minyak diperah menggunakan cara tradisional iaitu dihasilkan daripada buah yang sudah masak dan berkualiti tinggi dengan ditumbuk lumat lalu diperah hingga mengeluarkan minyak. (vii) Firdaus menanyakan pula keadaan penunggang motosikal tersebut. Penyanyi itu mengabadikan sebuah lagu nyanyiannya sebagai tanda kasih sayangnya terhadap anaknya yang telah meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya. perlu lebih kerap mengadakan latihan kawat. Hafiz. (vi) Munir menjelaskan bahawa pihak hospital memberitahunya bahawa adiknya dalam keadaan serius juga kerana ketika kemalangan itu dia telah terjatuh dalam longkang di tepi jalan raya tersebut. (x) Munir bersetuju dan menjemput Firdaus menaiki keretanya.” pesan ibu kepada kami. (iii) Jasa Pak Ramli membangunkan Kampung Muhibah terus dikenang oleh penduduk kampung kerana harimau mati meninggalkan belang. (ii) Polis telah menangkap penculik kanak-kanak itu pada pagi tadi. [6 markah] Penduduk di Pulau Tahiti kuat berpegang kepada adat resam. (ii) Pekerja kilang itu mendapat kemalangan di tempat kerja akibat daripada kecuaiannya semasa bekerja. bulat kata kerana muafakat (iii) Muka tembok [6 markah] Set 5 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Ramai pelajar yang mendapat markah minimum dalam mata pelajaran Kimia kerana mereka sukar memahami pelajaran tersebut. [6 markah] Rupa Zaidi kelihatan pucat seperti ayam berak kapur apabila menghidap demam panas. Sebaliknya melihat kiri dan kanan dulu. (ix) Firdaus kemudiannya mahu mengikut Munir ke hospital untuk menziarahi adik Munir. [6 markah] Amalan rasuah sukar dibendung kerana masih ada golongan yang mata duitan serta berjuang untuk mengisi perut sendiri. Pak Arif telah mengkhabarkan bahawa budak yang terlibat dalam kemalangan pagi tadi telah meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital. (ii) Dalam kemalangan jalan raya itu semua mangsa telah meninggal dunia sebaik sahaja tiba di hospital.Semesta alam menjadi gelap gelita apabila matahari mula tenggelam di ufuk timur. (viii) Munir memberitahu bahawa penunggang itu hanya cedera ringan malahan dia memakai topi keledar. (iii) Kebanyakan pelajar yang datang berkursus itu ialah pemimpinpemimpin pelajar di sekolah mereka. (iii) Puisi Melayu lama yang terdiri daripada pantun dan syair adalah tinggalan masyarakat Melayu zaman dahulu. (iii) “Jangan lalai sewaktu melintas jalan. (iii) Jeneral yang sudah bersara itu tetap dihormati oleh penduduk kampung. (iii) Suri rumah yang sering tertipu oleh jurujual yang datang menjual beraneka barangan dari rumah ke rumah. Pelajar-pelajar dinasihatkan agar mengurangkan meminum minuman bergas kerana minuman tersebut mengandungi gas karbon dioksida. (iii) Kakak sering mengalah kepada abang apabila mereka berdua bertengkar kerana kakak tidak mahu pertengkaran mereka berpanjangan. [ 6 markah] (d) (i) Kami sekeluarga begitu gembira sekali apabila ayah memberitahu bahawa kami sekeluarga akan pergi menunaikan umrah di Mekah hujung tahun ini. manusia mati meninggalkan nama. dan berwarna ungu kemerahan serta mengandungi minyak. (v) Rumah pusaka itu kini ditinggali oleh cucu-cucunya sejak dia menetap di kota. (iv) Munir menerangkan bahawa adiknya kemalangan ketika dalam perjalanan ke sekolah. (ii) Setiap kali tiba musim menuai penduduk kampung bersama-sama bergotong. (ii) Pemuda itu menyebarkan berita palsu mengenai pengarah syarikat itu yang dikatakan menerima rasuah daripada sebuah syarikat pembinaan. tetapi pemandu teksi telah memulangkannya. (iii) Helmi tidak pernah putus asa walaupun telah beberapa kali gagal sampai ke puncak Gunung Kinabalu kerana dia tetap bercita-cita untuk mendaki gunung tersebut hingga ke puncaknya. (iii) Firdaus menanyakan masa dan tempat berlakunya kemalangan tersebut. [6 markah] (e) (i) (d) (i) Ibu menyuruh adik meletakkan pasu bunga di mana-mana yang sesuai di dalam rumah kerana ibu sibuk menyusun pelbagai jenis pokok bunga yang dibawa dari kampung. (ii) Anak muda lebih suka beristirahat di warung sambil mengisi perut. (ii) Guru-guru digalakkan agar menambahkan pengetahuan mereka dalam bidang masing-masing kerana dunia pendidikan semakin berkembang dengan pesat. [6 markah] Kapal terbang dari Heathrow akan mendarat di KLIA pada petang esok. Dia juga memberitahu bahawa adiknya dilanggar oleh pekerja kilang yang menunggang motosikal berhampiran kilang kasut BATA. [6 markah] (e) (i) Makan suap (ii) Seperti api dalam sekam (iii) Bagai mencurah air ke daun keladi [6 markah] Set 3 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) “Janganlah kita mengabdikan diri kepada harta dunia semata-mata kerana harta tersebut akan kita tinggalkan apabila kita mati kelak. Saya sudah lali dengan leteran ibu setiap kali saya gagal mendapat nombor satu dalam peperiksaan. (iii) Buah-buah durian yang gugur di kebun datuk akan dikumpulkan di pondok sebelum dijual kepada peraih dari bandar. lonjong. (iv) Sepeninggalan datuk mengerjakan haji di Mekah semua urusan perniagaannya diserahkan kepada ayah saya kerana ayah ialah anak sulungnya. (ii) Minyak zaitun kaya dengan omega dan mengandungi lemak tak tepu dan berwarna kuning kehijauan. [6 markah] (b) (i) Buah zaitun berbentuk bujur. [6 markah] (b) (i) Kamu mestilah mematuhi undang-undang negara ini agar hidup kita aman. (ii) Munir terkejut setelah ditegur lantas memberitahu bahawa dia hendak ke hospital kerana adiknya kemalangan. (ii) Semua perabot yang terdapat di dalam bilik saya diimport dari Itali.” kata Abu kepada rakannya. jangan sesekali kita mengejinya seperti kata peribahasa ‘jangan meludah ke langit’.royong turun ke bendang untuk mengetam padi. (v) Firdaus menanyakan keadaan adik Munir sama ada mendapat cedera teruk atau tidak. susah kalau naik kereta yang kecil. antaranya orang perempuan yang melancong ke sana tidak dibenarkan berpakaian yang mencolok mata. (ii) Rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan siaran langsung Bola Sepak Piala Dunia dari Jepun dan Korea Selatan kerana kecanggihan teknologi pada hari ini. (c) (i) (d) (i) (e) (i) Ringan tulang (ii) Bulat air kerana pembetung. (c) (i) © Info-didik Sdn Bhd J(14) . [6 markah] (b) (i) Firdaus menegur Munir yang nampaknya tergesa-gesa untuk ke sesuatu tempat. (ii) “Walaupun kita marah dengan tindakan ibu atau bapa kita. (ii) Adik telah meminum minuman yang terletak di atas meja.” pesan Cikgu Kamal kepada anak muridnya. (vi) Gadis itu tertinggal begnya di dalam teksi. [6 markah] (c) (i) Untuk melahirkan atlet yang mempunyai jati diri. (iii) Ibu telah membeli mesin basuh baru kerana yang lama telah rosak. [ 6 markah] (ii) Media massa merupakan alat komunikasi yang bermanfaat tetapi kadang kala disalahgunakan oleh sesetengah pihak. “Kau ni tinggi menggalah. [6 markah] Set 4 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Ferdinand Marcos bekas presiden Filipina telah tinggal dalam buangan di Amerika Syarikat sehinggalah beliau meninggal dunia di sana.

seterusnya ikutlah arahan yang diberikan sehinggalah kamu sampai ke destinasi yang diarahkan. (ii) Sesetengah orang suka mengambil kesempatan apabila orang lain dalam kesusahan. Cerita kanak-kanak berusia 11 tahun itu sukar untuk dipercayai oleh pihak polis.” kata Cikgu Azlina kepada pelajarnya. lubang telinga. [6 markah] (b) (i) Bahagian luar telinga mempunyai beberapa bahagian iaitu cuping telinga. seperti kata peribahasa “Di mana bumi dipijak. (ii) Seorang pelajar yang menghidap penyakit jantung berlubang telah menerima sumbangan daripada orang ramai untuk menjalani rawatan. buat jahat jangan sekali. ingatan Elina terhadap peristiwa kematian ibu bapanya masih sukar untuk dilupakan. Pemuda-pemuda Palestin begitu gelojak jiwa mereka untuk menentang Israel yang tidak berperikemanusiaan terhadap rakyat Palestin.Sinaran lampu keretanya begitu terang sehingga menyilaukan mata kami. Ayah mengelap peluh di tubuhnya setelah penat bekerja di kebun sayur. (ii) Semasa kami berkelah di Tasik Pedu sebulan yang lalu. Lelaki yang berdiri di tepi kereta BMW itu tampak bergaya dan kacak tetapi dia hanyalah pemandu kepada pemilik kereta tersebut. [6 markah] Keldai dikatakan haiwan yang kurang cerdik berbanding haiwanhaiwan lain. (ix) Ibrahim berjanji akan menunggu Faisal datang sambil berpesan kepada Faisal agar menelefonnya sekiranya Faisal tidak jadi datang. Nenek saya sering merajuk kepada ibu jika ibu lambat menyediakan makanannya kerana dia tidak boleh bangun lagi sejak dua tahun yang lalu. (iii) Encik Yusuf sering merujuk setiausahanya jika beliau tidak faham beberapa perkara berkaitan projek yang sedang dijalankan. (ii) Ibrahim menjelaskan bahawa dia bekerja luar daerah iaitu ke Kedah kerana syarikatnya mempunyai projek menanam rumput permaidani di sebuah tempat rekreasi yang baru dibuka. (iii) “Hujan lebat yang turun hari ini tanda musim banjir akan tiba. [6 markah] (b) (i) Bas dinaiki oleh mereka untuk ke sekolah. sentiasalah berbuat baik dan sesekali berbuat jahat. Faisal juga memberitahu Ibrahim dia ingin membuang rumput itu dan menggantikan dengan rumput lain rumput. dan lelilin telinga. [6 markah] (e) (i) Set 8 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Abu berasa gayat setiap kali berada di kawasan yang tinggi kerana pernah terjatuh dari bukit yang tinggi semasa kecil. Hakim mengerang kesakitan setelah terjatuh dari tangga rumahnya ketika sedang bermain dengan adik-adiknya. alangkah terkejutnya dia apabila jiran yang dipercayai telah mencuri harta benda dalam rumahnya dan inilah dikata orang. (vi) Dia telah berusaha membuang lalang tersebut dengan mencabutnya tetapi masih tumbuh juga. (v) Faisal menjelaskan bahawa dia ingin menggantikan rumput di hadapan rumahnya kerana rumput tersebut sekarang tidak tumbuh dengan cantik malah banyak lalang yang tumbuh bersama rumput tersebut. gegendang telinga. “Negara kita masih gawat dari segi ekonomi. [6 markah] Bangunan yang menjulang tinggi di tengah-tengah bandar raya itu telah runtuh semasa berlaku gempa bumi.” kata datuk kepada ayah di serambi rumah kami. Kata orang buat baik berpada-pada. [6 markah] Set 6 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Sejak dia memegang tampuk pemerintahan di negara ini banyak kemajuan yang telah dicapai oleh negara. [6 markah] (e) (i) Bagai mencurah air ke daun keladi (ii) Sampah masyarakat (iii) Genggam bara api biar sampai jadi arang [6 markah] Set 7 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Setiap hari ibu menyapu sampah di halaman rumah kerana banyak daun kering yang gugur daripada pokok-pokok di tepi jalan rumah kami. (ii) Pemain bola sepak dunia mempunyai pengaruh yang besar dalam perkembangan fesyen sama ada fesyen yang sopan mahupun fesyen yang mencolok mata. (x) Faisal mengucapkan terima kasih dan berjanji akan bertemu Ibrahim semula pada petangnya. (ii) Cuping telinga melindungi lubang telinga dengan menghalang air daripada memasuki lubang telinga dan mengarahkan gelombang bunyi ke lubang telinga. harapkan pagar. (viii) Faisal bersetuju dan bertanya Ibrahim sama ada dia boleh datang pada hari itu juga tetapi pada sebelah petang lebih kurang jam dua. (ii) Pakaian kotor dicuci oleh kakak di bilik air. (iii) Kakak memotong kek itu kepada enam bahagian supaya dapat diagihkan kepada enam orang kanak-kanak yang datang ke rumah kami. (iii) Pelajar hendaklah menghormati guru-guru agar ilmu yang diperoleh daripada mereka mendapat berkat. kami terpaksa duduk berlapikkan tikar plastik kerana tiada bangku disediakan untuk kemudahan orang ramai yang datang berkunjung ke tasik tersebut. Mencuci pakaian pada masa ini semakin mudah dengan penggunaan mesin basuh ataupun dihantar ke kedai dobi. (iv) Ibrahim meminta penjelasan Faisal masalah tersebut dan memberitahu bahawa dia sedia membantu jika Ibrahim ada masalah berkaitan rumput permaidani. (ii) Pak Ramli mendapat malu seperti muka berconteng arang apabila anaknya ditangkap kerana mengedar dadah. (iii) Apabila Kelvin pulang. [6 markah] (b) (i) Faisal tekejut apabila berjumpa Ibrahim kerana dia telah lama tidak bertemu dengan Ibrahim. (ii) “Di rantau orang. (iii) Rerambut dan lelilin telinga menghalang serangga memasuki tubuh dan memerangkap habuk supaya habuk tidak berkumpul di gegendang telinga. (ii) Semua pelajar dikehendaki membersihkan tandas kelas masingmasing setiap hari Jumaat sebelum balik ke rumah. pagar makan padi. Tenda yang didirikan di halaman rumah pengantin itu runtuh akibat ditiup angin kencang semalam. © Info-didik Sdn Bhd J(15) . [6 markah] Senarai peserta yang akan berkayak dalam ekspedisi itu telah diserahkan kepada pengetua untuk diluluskan. (ii) Emak akan bercekak pinggang setiap kali dia memarahi kami yang suka bergaduh.” kata Mak Timah kepada anaknya yang mahu ke Kuala Lumpur. (iii) Kamal dimarahi oleh ayah kerana pulang rumah jauh malam. (iii) Kita mesti mematuhi undang-undang sesebuah negara. (iii) Ibu membekali ayah sarapan pagi dan makan tengah hari setiap hari kerana di tempat kerja ayah tidak ada kedai makan. (iii) Pengerusi majlis telah mengumumkan pemenang-pemenang bagi cabutan nombor bertuah sebelum majlis bersurai. [6 markah] (d) (i) Izzah memakai telekung mini setiap hari apabila keluar dari rumah sebagai mematuhi ajaran agama Islam. (iii) Penjenayah tersebut telah merompak dan membunuh penghuni rumah itu ketika malam gelap-gelita. [6 markah] (c) (i) (d) (i) (c) (i) (e) (i) (d) (i) Dari sini kamu hendaklah memusing ke kiri atau ke kanan untuk mencari nota rahsia. [6 markah] Persahabatan mereka begitu akrab dan sentiasa berdua ke mana sahaja mereka pergi bagai isi dengan kuku. (vii) Ibrahim kemudiannya meminta Faisal datang ke pejabatnya kerana dia akan menunjukkan jenis-jenis rumput yang sesuai ditanam di halaman rumah Faisal. (iii) Atiqah suka mengarang cerpen apabila dia mempunyai masa lapang. (ii) Kita hendaklah menerima segala tunjuk ajar yang diberikan oleh guru kerana mereka mempunyai lebih pengetahuan dan pengalaman hidup. di situ langit dijunjung”. (iii) Sekolah tempat saya belajar telah menerima Anugerah Sekolah Harapan Negara pada tahun ini. (ii) Adik saya makan dengan gelojoh kerana hendak cepat menyaksikan perlawanan bola sepak akhir antara Brazil dan Jerman. (iii) Faisal memahami kerja Ibrahim lalu memberitahu Ibrahim bahawa dia telah lama ingin berjumpa Ibrahim untuk menanyakan masalah rumput permaidani di halaman rumahnya. [6 markah] (c) (i) Sungguhpun beberapa tahun telah berlalu. maklumlah budak-budak makan pisang.

Kemudian anda berikan satu cadangan yang logik bagi setiap masalah yang dinyatakan. Hal ini tergambar pada watak Encik Bakar yang sanggup mengajar Hilmi bermain muzik. William juga menawarkan “gelaran” dan bintang kebesaran berpuluhpuluh butir. Novel Konserto Terakhir – Persoalan berusaha memajukan diri. • Digambarkan mereka tetap berdiam diri walaupun hakikatnya beransur-ansur telah kehilangan kuasa. • Pengarang mengemukakan pendapat bahawa orang Melayu masih tidak sedar daripada tidur (leka). juga tauke tempat Hilmi bekerja di stesen minyak. Sharifah telah cuba membantu jirannya memadamkan api yang mula marak di pondoknya tetapi tidak berjaya kerana angin bertiup kencang. – Persoalan kesabaran dan keimanan yang teguh memimpin manusia ke jalan yang diredai-Nya. Namun. dan pengajarannya yang boleh diteladani. (iii) Kita hendaklah menjaga kesihatan tubuh badan kita dengan amalan pemakanan yang sihat dan melakukan aktiviti senaman. [6 markah] (e) (i) Hidup sandar-menyandar bagai aur dengan tebing (ii) Seperti enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing (iii) Mulut murai [6 markah] iv. • Digambarkan Kak May tidak periang dan aktif lagi setelah kematian kedua-dua orang tuanya. • Pak Oni sentiasa mendengar pendapat Anis sekeluarga bagi memulihkan hubungan seisi keluarga itu. Malah. – Persoalan semangat toleransi dan bekerjasama. – Persoalan kerjasama antara penduduk negara yang berlainan bangsa. Bukan semua air mempunyai rasa masin. Set 2 Soalan 4: Novel (a) Novel yang menarik mempunyai cerita yang memikat. – Persoalan jangan terpedaya dengan tipu muslihat. – Kita perlu mengamalkan sikap tolong-menolong. • Masyarakat Melayu dinyatakan suka meniru budaya barat. Rakyat Afghanistan menerima bahana peperangan akibat daripada tindakan Amerika yang ingin memerangi pihak yang tidak menyokongnya. kemudian kaitkan dengan kesukaan remaja. Novel Konserto Terakhir – Kita hendaklah bersifat sederhana. Encik Bakar sanggup membantu Hilmi belajar muzik tanpa mengharap sebarang balasan. Pada suatu ketika juga. – Kita perlu bersifat baik sangka. – Persoalan kemelesetan ekonomi dan jerebu melanda negara. Hilmi terasa mahu minum arak kerana teringat akan kata-kata kawan yang berpengalaman. plot yang lancar (ada kemuncak cerita yang merangsang untuk terus membaca). majikan. dan rakan sebaya. Lama-kelamaan dia menjadi penggubah lagu untuk rakaman dan menang pesta muzik tahunan anjuran RTM tiga tahun berturut-turut. Hilmi telah menyatakan kepada Encik Kasim (bukan ayahnya yang sebenar) bahawa Datuk dan Datin telah melayannya dengan baik. • Encik Basri membenarkan Anis pulang awal daripada tempoh praktikal sebenar. – Persoalan kelemahan orang Melayu dari segi ekonomi dan sosial. (b) Persoalan i. sekali gus mengagung-agungkan mereka. [6 markah] (b) (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (c) (i) Semua jenis air mempunyai bahan kimia pelarut. Novel Putera Gunung Tahan – Persoalan para pembesar Melayu hanya berdiam diri setelah mendapat pelbagai kemewahan yang disogok oleh Inggeris. (iii) Kebanyakan pelajar 5 Bestari tidak menyiapkan latihan yang diberikan oleh Cikgu Azman. bahasa yang mudah dan berkesan. Sikap serba sederhana dan tidak sombong Hayati patut diteladani walaupun dia berasal daripada keluarga berharta. Bertindak mengambil alih syarikat bapanya yang terumbang-ambing setelah orang tuanya meninggal dunia.(ii) Media massa seharusnya menjadi wahana yang berkesan untuk menyampaikan maklumat semasa kepada rakyat. Hilmi yang meminati muzik belajar dengan Encik Bakar. [6 markah] Membaca buku-buku berbentuk ilmiah boleh meningkatkan ilmu pengetahuan seseorang dan menjadikan seseorang itu kreatif dan inovatif. • Awanis yang tidak pernah membantu kerja dapur telah membantu Kak Nor. – Persoalan berusaha menyesuaikan diri. Air hujan juga mempunyai bahan kimia pelarut. tetapi sangat berbudi bahasa. Berikan contoh setiap aspek. Ini juga bentuk penjajahan. kemudian masuk kumpulan orkes di kelab malam tempatnya bekerja dan menjadikan Hilmi seorang pemuzik terunggul di tanah air tanpa mengharapkan apa-apa balasan. (ii) Ibunya seorang pakar masakan yang terkenal di luar negara dan kini telah kembali ke tanah air untuk berkhidmat di sebuah hotel terkenal sebagai pengurus makanan. apabila mabuk segala masalah dapat dilupakan. Dia menerima sebarang penghinaan daripada Datin Salmah dan Datuk Johari dengan tenang. Hal ini bertentangan dengan sikap Datin Salmah yang sombong dan sentiasa prasangka terhadap Hilmi yang tiada kelulusan tinggi dan berasal dari kampung. • Anis membantu Anita mencari ibu bapanya yang sebenar dengan bantuan Cikgu Rushda. [6 markah] iii. • Awanis (Anis) menjadi kian tabah dalam menempuh pelbagai cabaran hidup bagi memperoleh kelulusan di ITM setelah pernah gagal dalam SPM. – Persoalan kesedaran dan hasrat ahli perniagaan mengharap anaknya belajar tentang kehidupan Islam di Australia. Nilai ini tergambar dalam diri tauke yang menyatakan Melayu atau Cina atau apa bangsa serupa sahaja. (iii) Kakak suka memadankan kasut dan pakaiannya dengan warna yang sesuai setiap hari keluar bekerja atau pergi berjalan-jalan. (d) (i) Orang yang rajin berusaha kebanyakannya ialah orang yang tidak mengenal erti kecewa dan hampa dalam mencapai segala impiannya. NOVEL Set 1 Soalan 4: Novel (a) Anda mengutarakan masalah yang dihadapi oleh masalah utama seperti masalah yang berpunca daripada keluarga. Hal ini tergambar pada watak Datin Salmah yang sentiasa mencari jalan memburuk-burukkan Hilmi agar dihalau keluar dari rumahnya. menjadikan Datuk Johari juga tidak menghargai bakat dan keistimewaan Hilmi kerana dia tidak berkelulusan tinggi. Contohnya. Kita boleh menjalankan eksperimen secara saintifik. Sikap ini terpancar pada watak Encik Bakar. keteguhan iman telah menyelamatkan Hilmi. Kita boleh mengesan tahap kemasinan air. (ii) Pelajar yang cemerlang itu merupakan pelajar miskin. – Persoalan perlunya sikap antipenjajah bagi menyedarkan orang Melayu. ii. iaitu antara syarikat milik Julia dan Jun yang berketurunan Cina. Bahan kimia pelarut dipanggil garam. – Persoalan berdikari dan gigih. (b) Pengajaran – i. • Awanis gigih menghadapi kerenah Encik Johari semasa praktikal di ladang kelapa sawit. sementara tauke stesen minyak juga sedia menerima Hilmi bekerja. • Encik Johari faham akan masalah yang dihadapi oleh para pekerja ladang kelapa sawit dan tidak mendesak mereka memungut/memetik buah. Novel Julia – Persoalan tanggungjawab seorang anak sulung. • Diceritakan secara simbolik apabila William memujuk Ratu Bongsu agar menyerahkan puncak Gunung Tahan. – Persoalan membantu seseorang tanpa mengharap sebarang balasan. Hilmi ternyata cukup sabar dan kuat imannya. © Info-didik Sdn Bhd J(16) . – Persoalan keangkuhan manusia akibat sombong dan bangga diri. Apatah lagi apabila Hayati suka akan Hilmi. Novel Seteguh Karang – Persoalan hilang tempat bergantung menyebabkan hidup tidak bersemangat.

– Kerajinan. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Julia yang begitu berusaha untuk menaikkan semula syarikat bapanya sehingga mencapai kejayaan. – Kerajinan. Novel Konserto Terakhir Hilmi – Berasal dari kampung. Nyatakan juga dengan membaca novel tersebut boleh menimbulkan keinsafan dan jati diri lalu menolak novel remaja berunsur erotik. – Keras hati. Set 4 Soalan 4: Novel (a) Anda mendefinisikan maksud erotik dalam sesebuah novel. tegas. – Kejujuran. sebaliknya memberitahu Encik Kassim bahawa mereka begitu baik melayannya malah mempelawanya tinggal di situ walaupun sudah berumah tangga. – Perahsia dan memendam rasa. Hal ini jelas terdapat dalam jiwa Julia yang digambarkan sebagai anak orang kaya tetapi tidak menyombong atau bangga diri. ii. Novel Seteguh Karang – Kita perlu memiliki sifat kasih sayang. Novel Putera Gunung Tahan – Kasih sayang. Awanis digambarkan sebagai remaja yang beriman kerana semua yang dihadapinya dianggap sebagai dugaan Tuhan. perlu menjaga kehormatan diri apabila suami tiada di rumah atau bekerja di tempat lain. dan Masyarah. Hilmi meninggal beberapa minit setelah Datuk Johari dan keluarganya meninggalkan biliknya di hospital. Novel Seteguh Karang Awanis – Seorang remaja yang sedang menuntut di ITM cawangan Arau. ii. Sikap saling membantu jelas terdapat dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. Sikap saling membantu jelas terdapat dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. (b) Watak dan Perwatakan Watak Utama i. Anita. juga Kak Nor yang mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat rumah sewa. Robert yang sudah ditawan orang Sakai sepatutnya menghormati mereka. calon boleh memberikan contoh penggunaan bahasa yang mudah dan memikat. Dia juga tidak lupa berdoa dan memohon pertolongan-Nya. Dia tabah menerima hakikat bahawa semua yang berlaku ialah dugaan Allah. Encik Kassim ternyata memiliki sikap ini kerana akhirnya dia memberitahu rahsia yang sekian lama dipendam bahawa Hilmi sebenarnya anak kandung Datuk Johari. mereka akrab semula. mereka akrab semula. – Berpura-pura bersikap biasa walaupun fikirannya berserabut dengan pelbagai masalah. – Kita hendaklah beriman dan ingat sentiasa akan Allah yang Maha Berkuasa. Set 3 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek plot. Awanis digambarkan sebagai remaja yang berani menempuh dugaan hidup. Hal ini berlaku kepada isteri Tuan William di England dan akhirnya dia ditinggalkan oleh lelaki berkenaan. dia juga yakin untuk melakukan tugas atau apa jua cabaran Encik Johari. Maysarah. Hal ini jelas terdapat dalam jiwa Julia yang digambarkan sebagai anak orang kaya tetapi tidak menyombong atau bangga diri. – Baik hati. – Berani menghadapi cabaran hidup terutama dalam hal pekerjaan di ladang kelapa sawit serta telah kematian kedua-dua orang tuanya. Kita sepatutnya tidak sombong dan ego dengan pangkat dan kekayaan yang diperoleh. isteri yang berlaku curang perlu diceraikan. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Julia yang begitu berusaha untuk memulihkan semula syarikat bapanya sehingga mencapai kejayaan. Perlis. Anita. – Hemah tinggi. Maysarah. – Hormat-menghormati. Faktor sampingan. – Keberanian. – Kita hendaklah mengamalkan sikap tolong-menolong. – Baik hati. – Menjadi tukang kebun di rumah Datuk Johari kerana tidak mempunyai kelulusan yang tinggi. Walaupun pelbagai cabaran hidup menyebabkan hubungan mereka agak renggang tetapi atas dasar kasih sayang. Hilmi memang rajin mempelajari ilmu muzik daripada Encik Bakar dalam menempuh pelbagai cabaran hidup dan akhirnya mencapai kejayaan cemerlang sehingga diberi penghormatan untuk memimpin Petunjuk Orkes Perdana. Dalam pada itu. – Kesyukuran. dia juga yakin untuk melakukan tugas atau apa jua cabaran Encik Johari. Kasih sayang yang murni tergambar dalam hubungan mendalam antara Awanis. Dalam pada itu. Anita. Tuan William sepatutnya pandai membalas budi dan tidak mengkhianati Ratu Bongsu sehingga sanggup membuat rancangan jahat hendak mengebom dan memusnahkan istana puncak Gunung Tahan. Julia begitu sabar menghadapi pelbagai dugaan seperti kematian ayah dan ibu sekali gus kerana kemalangan di jalan raya.ii. Akibat niat jahatnya itu. juga Kak Nor yang mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat rumah sewa. kerana semua yang dihadapinya dianggap sebagai dugaan Tuhan. dan Pak Oni. – Diberi penghormatan membuat “arrangement” Pertunjukan Orkes Perdana anjuran RTM yang diihadiri oleh Yang di-Pertuan Agong tetapi tidak sempat beraksi setelah bertungkus-lumus siang malam selama dua bulan kerana telah terjatuh ketika keluar rumah dan tidak sedarkan diri. Walaupun pelbagai cabaran hidup menyebabkan hubungan mereka agak renggang tetapi atas dasar kasih sayang. iii. – Kita perlu bersifat sederhana. dan yakin akan kebolehan diri sendiri. Kemudian pilih sebuah novel dan kupas tema/persoalan dan nilai pengajarannya. Dia tabah menerima hakikat bahawa semua yang berlaku ialah dugaan Allah. Julia begitu berani menghadapi pelbagai dugaan seperti kematian ayah dan ibu sekali gus kerana kemalangan jalan raya. Dalam ajaran agama islam. iii. selain cerita itu sendiri menarik perhatian pembaca. anak guru muziknya tetapi berlaku keretakan. – Kita perlu gigih dan yakin kepada diri sendiri. – Berusaha gigih dan berusaha bersungguh-sungguh hingga berjaya menjadi pemenang pesta muzik tahunan anjuran RTM tiga tahun berturut-turut. Hilmi juga begitu baik hati kerana dia tidak memburukburukkan Datuk dan Datin yang melayannya dengan buruk. bukan menghina dan sombong. Kita sepatutnya tidak sombong dan ego dengan pangkat dan kekayaan yang diperoleh. Awanis digambarkan sebagai remaja yang gigih menempuh dugaan hidup. Dia pergi ke bandar untuk mencari pak cik saudaranya bagi mendapatkan pekerjaan. Novel Julia – Kita perlu mengamalkan sikap tolong-menolong. – Kita perlu sabar dan menerima hakikat. Novel Julia – Baik hati. Anita. – Keberanian. dan Maysarah. Sikap terpuji ini tergambar dalam novel ini khususnya pada watak Pak Oni yang mengambil berat akan hal Awanis. Sikap terpuji ini tergambar dalam novel ini khususnya bagi watak Pak Oni yang mengambil berat akan hal Awanis. Novel Konserto Terakhir – Kesederhanaan. dirinya sendiri yang terkorban. dan Pak Oni. Novel Seteguh Karang – Kasih sayang. Hal ini bertentangan dengan sikap Datin Salmah yang sombong dan sentiasa prasangka terhadap Hilmi yang tiada kelulusan tinggi dan berasal dari kampung. Sikap serba sederhana dan tidak sombong Hayati patut diteladani walaupun dia berasal daripada keluarga berharta. – Hilmi meninggal dunia selepas Hayati menggantikan tempatnya mempersembahkan “Hilmi Potpouri” di Dewan Tuanku Canselor. – Baik hati. Dia juga tidak lupa untuk berdoa dan memohon pertolongan-Nya. Kasih sayang yang murni tergambar dalam hubungan mendalam antara Awanis. Awanis digambarkan sebagai remaja yang beriman © Info-didik Sdn Bhd J(17) . – Pernah bekerja di stesen minyak dan kemudian belajar muzik dengan Encik Bakar kerana terlalu minat akan muzik. – Kita perlu memiliki sifat kesungguhan dan dedikasi. Sebagai isteri. – Berkahwin dengan Azizah. iv. Ratu Bongsu bijak bertindak kerana memiliki semangat patriotisme kerana enggan menyerahkan Puncak Gunung Tahan kepada William. (b) Nilai Murni i. – Kejujuran.

Novel Konserto Terakhir – Orang kampung dan golongan bawahan seperti tukang kebun dan pemandu kereta. Novel Seteguh Karang – Masyarakat Melayu beragama Islam. ii. – Masyarakat pendatang Inggeris. – Sikap Datin Salmah menyebabkan Hilmi meninggalkan rumah itu dengan alasan ayahnya sakit dan mahu pulang ke kampung. Ayah saudaranya. – Setelah belajar di Australia. – Mengambil alih syarikat ayahnya setelah kedua-dua orang tuanya meninggal dunia kerana kemalangan. – Golongan atasan atau kaya seperti keluarga Datuk Johari dan Datin Salmah. berlian juga emas. Novel Putera Gunung Tahan – Masyarakat asli sakai di kaki Gunung Tahan. menjadi baik dan beriman. – Masyarakat pendatang (Indonesia) yang gigih bekerja di ladang kelapa sawit. Hilmi menumpang di rumah “bapa saudaranya”. – Masyarakat yang mementingkan diri sendiri seperti Azizah. Australia. akhirnya dia jatuh sakit. lalu timbul keinsafan. – Ketika menjalankan kursus praktikal di pejabat Pertubuhan Peladang kawasan Hulu Paka. – Tabah dan cekal menghadapi ujian hidup. – Masyarakat bunian (orang halus) yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. dan Anita dan rakan-rakannya yang lain. – Masyarakat istana di puncak Gunung Tahan. – Berangan-angan dapat menemui intan. menyebabkan tanggapan Datin Salmah terhadap Hilmi berubah. – Kisah bermula apabila Hilmi. Novel Putera Gunung Tahan Robert – Pegawai Inggeris yang menerima arahan untuk mencari kawasan peranginan bagi pegawai Inggeris yang bertugas di Tanah Melayu. – Seniman. – Di bandar. – Belajar tentang Islam di Hidayah Islamic College. – Akhirnya Hilmi bekerja sebagai tukang kebun di rumah Datuk Johari dan dia menerimanya dengan senang hati kerana sudah biasa dengan kerja-kerja kampung. – Dalam keadaan kritikal. iv. Datuk Johari seorang pegawai tinggi kerajaan berasal daripada keluarga miskin. – Pak Oni masih lagi gagal memulihkan keadaan penghuni rumah itu. tetapi ditentang oleh Datin Salmah. Tetapi keadaan menjadi suram apabila abah dan mamanya meninggal dunia dalam kemalangan di jalan raya ketika pulang dari Pulau Pinang. – Rakan William dan suka akan bidang fotografi. iaitu orang yang bergiat dalam muzik dan pemain muzik. – Datin Salmah amat membenci Hilmi kerana anaknya Hayati lebih menyukai Hilmi berbanding Mohsin. cawangan Perlis dalam bidang pengurusan ladang. – Berkahwin dengan Jun. – Hilmi yang sakit tenat akhirnya meninggal dunia dengan meninggalkan seorang anak. – Kematiannya menyedarkan semua pihak. – Kedatangan Hilmi tidak disenangi oleh Datin Salmah kerana keluarga pihak Datuk Johari kurang berpendidikan dan miskin pula. – Ketika remaja. – Sejak itu.– Baik hati kerana suka membantu. Set 5 Soalan 4: Novel (a) Soalan ini meminta calon menghuraikan sinopsis dan menerusi sinopsis tersebut kaitkan dengan apa yang berlaku dalam masyarakat. Datuk Johari berjanji akan menjaga cucunya sebagai menebus kesalahannya selama ini. dan hidup dalam kemodenan. Awanis menghadapi pelbagai iii. Novel Julia – Masyarakat Melayu yang beragama Islam. Akibat tidak pandai mengurus diri. iv. – Dalam keadaan gelisah. Anita pula terbiar sepi di rumah. Ketika itu terbongkarlah rahsia bahawa Hilmi sebenarnya anak Datuk Johari. – Masyarakat yang mula menerima soal kahwin campur. © Info-didik Sdn Bhd J(18) . sedangkan Datin Salmah anak jati Kuala Lumpur daripada keluarga berada. Novel Julia Julia – Anak sulung daripada empat orang adik-beradik. Awanis atau nama singkatannya Anis. iii. – Hilmi berminat bermain piano dengan Encik Bakar. Hilmi mencipta lagu. – Mati setelah terjatuh dari pokok yang dipanjatnya untuk menangkap perempuan muda dalam upacara perkahwinan mengikut adat istiadat Sakai. Azizah. – Pelbagai bangsa yang beragama Islam seperti kaum Cina dan Inggeris. seorang penuntut di Universiti Teknologi Mara. – Kerja-kerja yang ceria dan sering mendapat pujian daripada jiran dan kenalan Datuk Johari. berkedudukan. menyebabkan namanya dikenali ramai. namun akhirnya mengalah. – Datuk Johari berusaha mencari pekerjaan untuk Hilmi yang berkelulusan Darjah Empat Sekolah Melayu dengan menggunakan pengaruhnya tetapi tidak berjaya. namun keadaan tegang Hilmi sakit tenat dan berada di hospital. dia menjadi tempat rakan-rakannya mengadu hal dan dia berusaha menyelesaikannya. Datuk Johari untuk meminta pertolongan agar mencarikannya sebarang pekerjaan yang sesuai. – Masyarakat yang bekerja di pejabat. tunangnya. – Sengaja berbohong kerana baginya ramai orang yang berbohong telah menjadi masyhur dan berpangkat. suka melepak dan membuang masa. – Masyarakat yang berani menghadapi cabaran seperti Julia. kedatangan Hayati dari London yang mempunyai ijazah muzik menyelamatkan keadaan apabila bersetuju menggantikan tempat Hilmi. Encik Bakar gembira melihat bakat Hilmi. – Kasih dan taat kepada orang tua. – Masyarakat yang masih mengamalkan sikap tolong-menolong. – Awanis mempunyai keluarga yang bahagia – seorang kakak (Masyarah) dan seorang adik (Anita). Datin Salmah pula menyesali perbuatannya selama ini. (b) Sinopsis i. lalu mereka berpisah. (b) Latar Masyarakat i. – Menjadi seorang ahli perniagaan yang berjaya. seorang anak muda yang berasal dari kampung berhijrah ke bandar dalam usaha mengubah nasib keluarganya yang miskin. – Hayati berasa sedih kerana lelaki yang disayanginya selama ini ialah abang kandungnya. Set 6 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek pengajaran dan kaitkan dengan perasaan anda yang terasa sedar. – Bersikap sombong dan tamak walaupun setelah ditangkap oleh orang Sakai. malah beliau sendiri mendapat malu kerana terpaksa mendedahkan asal usul keluarganya yang dirahsiakan selama ini. – Hilmi terus belajar dengan Encik Bakar dan akhirnya bekerja di kelab malam. Namun perkahwinan itu tidak bahagia. menyebabkan jiwa Awanis berkecamuk. Contohnya. tetapi sebenarnya Hilmi bekerja sebagai pencuci kereta. Maysarah (Kak May). Namun dia cekal dan tabah apabila berhadapan dengan Pak Oni. Sinopsis Seteguh Karang – Seteguh Karang sebuah novel karya Tuan Faridah Syed Abdullah menampilkan watak utamanya. – Dikenakan “cenuai’ oleh perempuan tua sehingga gila kepada perempuan muda kaum sakti. begitu juga anaknya. Awanis juga berusaha untuk memastikan mayat Budi akan dihantar ke Indonesia dengan kapal terbang bagi menunaikan impian Budi semasa hidup. ii. Kak May. – Pertunjukan Orkestra Perdana yang diketahui mendapat sambutan luar biasa. kurang yakin terhadap hidup dan sering murung. Novel Konserto Terakhir – Konserto Terakhir sebuah novel karya Abdullah Hussain berlatar belakangkan zaman negara maju era kemajuan dan membawa realiti yang sering berlaku sekitar tahun 1980-an. Pak Oni tinggal bersama mereka di rumah banglo yang besar itu setelah kedua-dua orang tuanya meninggal dunia. – Hilmi terkejut dengan perkahwinan Hayati dengan Mohsin dan dia sendiri akhirnya berkahwin dengan Azizah.

keluarga kandungnya menolak kehadiran Anita kerana Anita dianggap pembawa sial kepada keluarga yang berketurunan Cina. Encik Bakar. – Toleransi. Tempat itu di puncak Gunung Tahan. Set 7 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek tema/persoalan yang menarik. – Robert hampir dibunuh oleh orang Sakai tetapi terselamat atas pertolongan perempuan tua. – Dua orang Inggeris. Awanis begitu gigih menghadapi cabaran dan akhirnya keluarganya bersatu semula. – Syarikat BMPRO Holding Sdn. William dapat melihat kecurangan isterinya. bersemuka dengan kak Maznah dan kak Sofia yang gemar mengusik. Dia menemui Anita mencari keluarganya yang sebenar. – Julia tinggal bersama-sama dengan pakciknya di Perth. serta berhadapan dengan Wan Asri yang gemar mendengar rintihan pekerja. Julia berani menghadapi pelbagai dugaan selepas kematian kedua-dua orang tuanya dan menghadapi masyarakat yang sering memberikan respon yang negatif. Sifat ini diamalkan oleh Julia apabila berhadapan dengan masyarakat walaupun dia anak orang berada. – William berusaha mencari Robert tetapi hanya terjumpa kesankesan dan garisan-garisan di tanah. – Perempuan tua mahu membalas dendam. (b) Nilai kemanusiaan i. Mereka bertiga ditemukan di hospital apabila Maysarah dimasukkan ke hospital kerana berlebihan menelan pil. Ketenangan Awanis terganggu apabila Anita menghubunginya melalui telefon. – Mereka diarahkan oleh kerajaan Inggeris untuk menyelidik kawasan yang hampir sama dengan iklim negara asal mereka. Maysarah. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. – Robert tetap bersikap sombong hingga memperbodohkan dan menipu perempuan tua yang pernah menyelamatkan dirinya. hujan reda. – Tipu muslihat Ratu Bongsu berjaya mengurung William dengan bantuan Kusina (orang bunian). – Tolong-menolong. Ini ditunjukkan oleh Datuk Johari yang bersimpati terhadap nasib Hilmi lalu memberikan pekerjaan sebagai tukang kebun di rumahnya. Kak Nor juga bersifat baik hati dengan mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat kerja. apabila Budi yang dianggap adik kandungnya meninggal dunia setelah dipatuk ular. Robert keluar merayau-rayau menyaksikan keindahan hutan dan ditangkap oleh orang Sakai. Anita. Awanis bertemu dengan Anita di rumah Cikgu Rushda. adik kepada isteri kedua ayahnya ingin merampas BMPRO Butik Sdn. – Setelah dirawat cederanya oleh orang bunian. Dia juga terpaksa berhadapan dengan Encik Johari yang tegas. Encik Bakar sanggup mengajar Hilmi tanpa mengenakan sebarang bayaran. Ini digambarkan menerusi watak Encik Basri yang membenarkan Anis pulang awal setelah tempoh praktikal tamat. Hal ini ditunjukkan oleh Hilmi yang menyayangi Hayati dan begitulah sebaliknya. Awanis pulang ke rumahnya dan berlaku pertengkaran dengan kak May lalu dia mengambil keputusan ke UiTM semula. – Sejak belajar di Hidayah Islamic College. Anita tidak mahu pulang ke rumah. Novel Putera Gunung Tahan – Putera Gunung Tahan sebuah novel karya Ishak Haji Muhammad. Novel Konserto Terakhir – Belas kasihan. mengalami masalah kerana jerebu sedang melanda Malaysia. – Dalam usaha menuju ke puncak Gunung Tahan. – Baik hati. Sikap ini terpancar pada watak Encik Bakar dan tauke tempat Hilmi bekerja di stesen minyak. iv. Julia menerima berita kematian ibu bapanya dan terus pulang ke Kuala Lumpur. Awanis bersyukur kerana tiga beradik bersatu semula. iii. Robert dan William bersikap rendah iv. akhirnya isteri William berkahwin dengan Ratu Bongsu dan tinggal di Puncak Gunung Tahan. Dalam perjalanan. datanglah kapal terbang British. Hubungan Awanis dengan beberapa orang pekerja Indonesia berakhir dengan tragis. dan Pak Oni yang menghadapi pelbagai cabaran. Australia. ii. Pegawai Inggeris. – Ali mati dipatuk ular tedung. Mereka mendirikan rumah tangga dan hidup bahagia. Pada hari ketujuh. – Syarikat BMPRO Holding berjaya dipulihkan dengan kerjasama syarikat yang dimiliki Jun dan ketua serta penduduk Kampung Guar Napai. dan Maysarah.Bhd. – Dengan menggunakan teropong ajaib. – Ratu Bongsu sedar dan mengarahkan orang bunian bersembunyi mencari tempat perlindungan. Dia dilantik menjadi Batin Putih. Kisah bermula awal sedikit daripada tahun 1926. iii. – Julia terpaksa mengambil alih perniagaan bapanya kerana dia anak sulung dan adik-adiknya masih kecil lagi. Anita meluahkan kemarahan dan tangisannya dengan memberitahu bahawa dirinya hanyalah anak angkat. William mati kerana menghidu gas beracun. © Info-didik Sdn Bhd J(19) . – Mereka tinggal di dalam gua batu berlindung daripada hujan. gaya bahasa yang memikat. – Menghormati orang tua. – Pada suatu hari. – Rendah diri. sementara tauke di stesen minyak sedia menerima Hilmi bekerja. – Baik hati. Dikisahkan Ali dan Awang begitu percaya akan Robert dan William yang hendak menawan puncak Gunung Tahan. – Kegigihan. Awang pula mati kerana sakit perut dan kesejukan. Maysarah pula dapat menerima hakikat kehilangan abah dan mamanya dan bertukar menjadi seorang yang ceria. – Robert mati terjatuh dari pokok semasa hendak memenuhi syarat agar menangkap perempuan muda Sakai yang sengaja memanjat pokok. Kata-kata orang tuanya Julia terima dengan patuh dan dia sentiasa menghormati ibu bapanya. – Di situ Inggeris berhasrat membina tempat peranginan bagi para pegawai tadbirnya.– – – – – – – – masalah. – Mengisahkan Julia yang dihantar ke Australia untuk belajar tentang Islam di Hidayah Islamic College. – Seorang lelaki Cina bernama Jun dikenali semasa Julia dalam kapal terbang semasa ke Australia telah menolongnya mengatasi masalah syarikatnya. tetapi atas dasar kasih syang. hubungan mereka akrab semula. Dia menduga bahawa Robert telah diserang oleh orang asli lalu dia bermalam di dalam gua. dua buah kapal terbang itu menggugurkan bom dan asap beracun. Bhd. Dia menumpang di rumah kak Nor yang tidak selesa. – Ali dan Awang menjadi penunjuk jalan. – William yang mendapat kebenaran mengirim surat kepada isterinya tetapi telah menulis kepada kerajaan British supaya menghantar bantuan untuk menawan Gunung Tahan. Novel Putera Gunung Tahan – Mudah percaya. Anita. Sikap ini ditunjukkan oleh Mamat yang memperkenalkan Hilmi dengan guru muzik. Sifat ini tergambar dalam hubungan Awanis. – Selepas tiga bulan. – Pada masa itu. Kusina membantu William untuk sampai ke puncak gunung dan bertemu dengan Ratu Bongsu (Raja Puncak Gunung Tahan). Julia menjadi lebih beriman dan berkenalan dengan ramai sahabat yang baik. William bertemu dengan pengiring raja bernama Kusina. Apabila bertemu. hanya isteri William yang masih hidup. Awanis menamatkan kursusnya itu lalu pulang ke Ipoh dan mendapati adiknya meninggalkan rumah kerana dihalau oleh kak May. hujan turun begitu lebat siang dan malam. – Jun melamar Julia dan memberitahu bahawa dia sebenarnya seorang muslim. – Keberanian. Robert dan William tiba di Kuala Tembeling dan Kuala Lumpur. – Kasih sayang. – Semasa ingin memulihkan syarikat. sebaliknya mahu berdikari. lalu sanggup menjadi penunjuk jalan. – Dua buah kapal terbang itu terhempas kerana tersalah mendarat. Novel Julia – Julia sebuah novel karya Abu Hassan Morad. Novel Julia – Baik hati. – Daripada tujuh orang. Robert digunakan ubat guna-guna (cenuai) dan gila akan perempuan muda sakti. pengajarannya yang menginsafkan. – Hemah tinggi. – Keesokannya dia terjumpa sehelai sapu tangan dengan tulisan darah memaklumkan bahawa Robert telah ditangkap oleh orang Sakai. Novel Seteguh Karang – Kasih sayang. lalu menimbulkan minat untuk membaca karya-karya kesusasteraan yang terdapat dalam pasaran. Sifat ini tergambar pada watak Pak Oni yang sentiasa mengambil tahu akan hal Awanis.

• William meneruskan perjalanan dan berjaya ke puncak gunung dengan bantuan Kusina. • Terpaksa tinggal di rumah Kak Nor selama 6 minggu kerana sukar mencari rumah sewa. – Perumitan • Awanis menghadapi kerenah Encik Johari yang suka mencabar kegigihannya semasa menjalani praktikal di ladang kelapa sawit. Robert dan William mula mengembara untuk menuju ke puncak Gunung Tahan.diri apabila bertemu dengan penduduk tempatan kerana dia mempunyai kepentingan. • Awanis ke Terengganu untuk menjalani latihan praktikal. • Setelah berlaku pertengkaran. • Ratu Bongsu merawat isteri William yang tercedera. – Klimaks • William mengambil kesempatan menulis surat kepada kerajaan British di London. • Setelah Ali dan Awang meninggal dunia kerana dipatuk ular dan sakit perut serta kesejukan. © Info-didik Sdn Bhd J(20) . Novel Putera Gunung Tahan – Permulaan • Dua orang sahabat. Dua orang. iaitu Karim) memberitahu bahawa Hilmi ialah anak kandung Datuk Johari. Kak Maysarah telah mengusirnya. • Awanis malas melayan Kak Maysarah kerana dia sudah jauh berubah sejak kematian abah dan emak. Set 8 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek gaya bahasa. Encik Lee telah menerima kehadirannya. • Julia terpaksa mengambil alih syarikat bapanya. hingga menyebabkan corak hidup Kak Maysarah berubah. – Peleraian • Awanis tergesa-gesa menamatkan praktikalnya lebih awal untuk pulang. Ali dan Awang. Robert dan William yang ditugaskan untuk mencari tempat peranginan baru bagi para pegawai Inggeris di Tanah Melayu tiba di Kuala Tembeling dari Kuala Lumpur. ii. • Awanis berusaha menyesuaikan diri dengan kerja-kerja dapur yang tidak pernah dilakukannya. – Peleraian • Azizah insaf akan kesalahannya terhadap Hilmi. • Ayah sebenar Anita. – Peleraian • Dua buah kapal terbang tersebut telah terhempas semasa hendak mendarat. Maysarah sedar bahawa adikadiknya masih memerlukan dirinya. – Peleraian • Berlaku kerjasama antara syarikat Jun dan syarikat Julia bagi memulihkan syarikat bapa Julia. – Perumitan • Julia dapat berkenalan dengan ramai kawan daripada pelbagai keturunan. • Awanis tiba-tiba menghadapi kematian Budi setelah dipatuk ular. Awanis membohongi mereka bahawa dia sudah bertunang. Kemaman dan Kuala Terengganu. • Datuk Johari meninggal dunia setelah mendengar berita dari hospital bahawa Hilmi telah meninggal. Dia meminta beberapa buah kapal terbang datang mengebom puncak Gunung Tahan. • Mereka bertiga kembali ceria walaupun Anita tetap dengan keputusannya mahu hidup berdikari dan tidak tinggal sebumbung. dua buah kapal terbang datang menggugurkan bom dan gas beracun. • Selepas tiga bulan surat dikirimkan. iv. Dia akan mencadangkan kepada kerajaan Inggeris supaya memberikan lima ratus ringgit sebulan dan dibinakan istana untuknya sekiranya Ratu Bongsu bersetuju dengan rancangannya itu. – Perkembangan • Dengan bantuan jurutunjuk. • Pada hari pertunjukan itu Hilmi jatuh sakit dan Hayati menggantikan tempatnya. • Hilmi berhenti menjadi tukang kebun dan bekerja di stesen minyak. Novel Konserto Terakhir – Permulaan • Hilmi ke rumah Datuk Johari dan menjadi tukang kebunnya. – Perumitan • Hilmi belajar dengan serius di rumah Encik Bakar. Robert hampir dibunuh oleh orang Sakai tetapi terselamat atas pertolongan perempuan tua. • Sikap Kak Sofia dan Maznah melemaskan Awanis kerana mereka suka mengusik. • Dia berkenalan dengan Azizah dan akhirnya mendirikan rumah tangga. Pekerja Indonesia berusia 15 tahun itu dianggap seperti adik kandungnya walaupun baru berkenalan. Mohsin. – Klimaks • Awanis menerima panggilan telefon bahawa Anita telah mengetahui bahawa dia sebenarnya anak angkat. sedangkan sebenarnya dia meminta kebenaran Ratu Bongsu untuk menulis surat kepada isterinya. • Dia menemui Anita di rumah Cikgu Rushda dan menemaninya mencari keluarga kandung Anita. Novel Julia – Permulaan • Julia dihantar ke Australia oleh ibu bapanya untuk belajar tentang kehidupan Islam. • Jun berkahwin dengan Julia dan hidup bahagia bersama-sama. – Klimaks • Hilmi diberi penghormatan untuk mengetuai Pertunjukan Orkes Perdana anjuran RTM. baru pulang dengan menaiki bas. – Perkembangan • Awanis terkenang kembali semasa orang tuanya masih hidup dan setelah mereka meninggal. • Bertemu dan berkenalan dengan Jun dalam kabin kapal terbang. pelajar ITM cawangan Perlis dalam bidang pengurusan ladang. • Robert diberi gelaran Batin Putih dan akhirnya mati kerana terjatuh dari pokok semasa hendak menangkap perempuan muda Sakai yang ingin dikahwininya. apatah lagi apabila mengetahui Awanis pernah keluar dengan Wan Asri ke Kuantan. Novel Seteguh Karang – Permulaan • Awanis. Menggubah lagu untuk dirakamkan juga menubuhkan sebuah kugiran. • Bakat Hilmi terserlah daripada bermain muzik di kelab malam. – Perkembangan • Julia tinggal bersama Pak Cik Khairil di Australia. (b) Plot i. – Sedia menolong. • Ratu Bongsu berkahwin dengan balu William dan terus tinggal di puncak Gunung Tahan tersebut. • William memujuk Ratu Bongsu agar menjual kawasan di puncak gunung. – Perkembangan • Hayati jatuh hati akan Hilmi tetapi dia telah bertunang dengan sepupunya. Robert dan William ke hutan Tanah Melayu demi mencapai cita-cita menakluki Gunung Tahan. • Tuan William yang dikurung oleh Kusina telah mati terkorban. dua orang sahabat itu meneruskan perjalanan. • Hanya seorang wanita terselamat. Budi mati di pangkuannya. – Klimaks • Syarikat mengalami masalah akibat kemelesetan ekonomi dan jerebu melanda negara. iaitu isteri Tuan William. • Mereka terpisah apabila Robert yang merayau-rayau menikmati keindahan alam ditangkap oleh orang Sakai. iii. • Bapa Hilmi (abang sepupu Datuk Johari. – Keberanian. • Akhirnya keadaan syarikat semakin pulih. • Ibu bapa Julia meninggal dunia kerana kemalangan di jalan raya. • Kerjasama mereka berjaya dengan pertolongan/kerjasama penduduk kampung Julia juga Perdana Menteri Malaysia.