P. 1
07-Jawapan@SPM

07-Jawapan@SPM

|Views: 610|Likes:
Published by mshardi

More info:

Published by: mshardi on Feb 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/09/2012

pdf

text

original

JAWAPAN

KARANGAN KARANGAN BERPANDU
Set 1
Bahagian A Kepentingan Memakan Buah-buahan Tempatan Malaysia yang beriklim Khatulistiwa dan mempunyai tanah yang subur menyebabkan buah-buahan yang ditanam mengeluarkan hasil yang banyak. Hal ini menyebabkan buah-buahan seperti rambutan, durian, manggis, mangga, duku, langsat, dan nanas dapat kita nikmati sepanjang masa, terutama buah-buahan yang tidak mengikut musim. Banyak faedah yang diperoleh apabila kita memakan buah-buahan tempatan. Pertama, buah-buahan tempatan memberi vitamin C kepada tubuh badan. Vitamin ini penting untuk memastikan kulit kita bersih, pandangan mata kita cerah, dan memberi kesegaran kepada tubuh badan. Apabila memakan buah-buahan tempatan bermakna kita menolong pak tani yang mengusahakan hasil pertanian. Sama ada mereka menghasilkan secara kecil-kecilan atau menerusi ladang yang luas, tanpa sokongan rakyat tempatan sudah pasti perniagaan mereka akan merosot. Apabila pak tani meraih keuntungan yang lebih, wang tersebut dapat membantu kehidupan keluarga dengan lebih baik. Memakan buah-buahan tempatan dapat mengelakkan kita bergantung kepada buah-buahan import seperti buah epal dan anggur. Pergantungan yang berlebihan menyebabkan mata wang kita banyak mengalir ke luar negara yang menyebabkan ekonomi kita tidak stabil. Buah-buahan tempatan diakui murah, segar, dan mudah didapati. Harga yang murah bermakna kita dapat menjimatkan perbelanjaan kita. Manakala kesegarannya pula mampu memberi khasiat yang tinggi. Buah-buahan tempatan ini boleh diperoleh di pasar tani atau di pasar raya. Tuntasnya, kita digalakkan memakan buah-buahan tempatan untuk kelangsungan hidup yang sihat dan memastikan ekonomi negara terus utuh. Sebenarnya memakan buah-buahan tempatan juga bermakna kita menunjukkan rasa penghargaan terhadap kesungguhan pak tani dan rasa cinta terhadap kemajuan negara. (238 patah perkataan) Sesungguhnya, kenderaan di Malaysia boleh dikatakan setanding dengan negara-negara maju. Oleh itu, menjadi tanggungjawab masyarakat untuk memanfaatkan dengan sebaik-baiknya. Jika berhemah memandu, masalah kemalangan tidak akan berlaku. (225 patah perkataan)

Set 3
Bahagian A Tempat Pembiakan Nyamuk Aedes Nyamuk aedes membawa penyakit denggi. Nyamuk ini tidak mengenal jantina, umur atau suku bangsa kerana daripada 33,203 kes denggi pada tahun 2004, 20,458 membabitkan pesakit lelaki dan bakinya wanita. Dari segi bangsa, orang Melayu dan Cina masing-masing melibatkan 12,000 kes, manakala selebihnya kaum India dan etnik di Sabah dan Sarawak. Aedes akan membiak di air yang bersih. Salah satu kawasan tempat pembiakan aedes ialah di depan mata kita sendiri iaitu di pasu bunga. Suri rumah biasanya akan menyiram ke pasu bunga agar pokok bunga tidak mati. Tanpa disedari, bekas pasu yang berair itu menjadi tempat pembiakan aedes. Aedes juga akan membiak di kolah mandi di dalam bilik air. Di sesetengah rumah, untuk mengatasi masalah terputusnya bekalan air, tuan rumah akan memastikan air di kolah sentiasa berair. Malah, jika tuan rumah bercuti, kolah tersebut juga dipastikan dipenuhi air. Akibatnya, masuk hari ketujuh, jentikjentik akan menjadi nyamuk. Kawasan di parit tersumbat juga menjadi pilihan aedes. Air yang bersih menjadi pilihan aedes untuk membiak. Kawasan parit yang air tidak boleh mengalir ini mungkin di belakang rumah kita menyebabkan kita tidak perasaan akan kewujudannya. Air bertakung di tempat pembuangan sampah juga menjadi pilihan aedes membiak. Sebagai contoh di bekas tayar. Air ini wujud apabila adanya hujan yang mencurah. Bagi masyarakat yang tidak prihatin, akan membiarkan bekas berair itu untuk menjadi tempat membiak aedes. Disebabkan penyebaran wabak denggi sudah ke tahap kritikal, adalah menjadi harapan kepada segenap lapisan masyarakat supaya memastikan persekitaran rumah dalam keadaan bersih. Buang segala bekas takungan untuk memastikan tiada tempat untuk aedes membiak. Penyakit lebih baik dicegah daripada mengubatinya. (246 patah perkataan)

Set 2
Bahagian A Pengangkutan di Malaysia Dalam usaha menuju negara maju pada tahun 2020, Malaysia telah menyediakan prasarana yang mencukupi untuk memastikan sistem pengangkutan berjalan lancar. Sama ada menerusi laluan darat seperti jalan raya, atau laluan laut, pengangkutan yang terkini telah memudahkan masyarakat berhubung dengan dunia luar. Kereta dan teksi digunakan sebagai alat mudah untuk ke sesuatu tempat. Kenderaan tersebut sebagai keperluan wajib untuk masyarakat ke sekolah, ke pejabat, ke surau, dan ke pasar raya. Boleh dikatakan setiap rumah memiliki sebuah kereta. Jika tidak memiliki kereta, akan menggunakan teksi untuk ke sesuatu tempat. Pengangkutan awam yang paling murah dan sering digunakan ialah bas. Biasanya digunakan oleh anak muda untuk pergi bekerja atau ke pasar raya. Disebabkan sistem trafik yang baik, bas akan bergerak lancar menuju destinasi. Di Lembah Klang, selain bas, ramai yang memilih menaiki komputer kerana perkhidmatan lebih memuaskan. Untuk perjalanan lebih jauh, katakan warga Kuala Lumpur ingin ke Gua Musang, ramai yang memilih menaiki kereta api. Sekiranya menaiki kereta api pada waktu malam, bangun pagi sahaja sudah tiba tempat dituju. Manakala untuk ke seberang laut, ramai yang memilih menaiki kapal terbang dan kapal laut. Di Kuala Lumpur, terdapat monorel, iaitu jalan yang dibina di udara. Perkhidmatan ini belum begitu popular kepada masyarakat kita, tetapi di kalangan pelancong, amat gemar menaiki monorel kerana dapat melihat keindahan Kuala Lumpur dengan lebih jelas.

Set 4
Bahagian A Faktor-faktor Kemalangan di Jalan Raya Walaupun kerajaan sudah menyediakan prasarana bertaraf dunia, tetapi mentaliti masyarakat masih kelas ketiga. Jalan raya yang luas sewajarnya dimanfaatkan sebagai laluan cepat untuk ke sesuatu destinasi. Tetapi apa yang berlaku sekarang, ramai rakyat Malaysia mati di jalan raya. Apabila menyebut tentang kemalangan jalan raya, rata-rata kemalangan jalan raya disebabkan masyarakat memandu kenderaan melebihi had yang ditetapkan. Bayangkanlah, had laju kenderaan sebanyak 110 kilometer sejam di lebuh raya, tetapi ada yang memandu sehingga 150 kilometer sejam. Apabila memandu laju, sukar untuk mengawal kenderaan. Namun begitu, kemalangan bukan disebabkan kegopohan pemandu. Ada yang disebabkan keadaan jalan raya yang tidak diuruskan dengan baik. Oleh sebab sering digunakan atau masalah mendapan tanah, jalan akan berlubang. Tanpa diletakkan amaran, pemandu tidak tahu keadaan jalan, lalu termasuk ke lubang yang seakan-akan menanti mangsa. Sesetengah kenderaan tidak diselenggara dengan baik. Sebagai contoh, brek tidak dapat berfungsi dengan sempurna. Keadaan diburukkan lagi dengan sikap pemandu yang memandu dalam jarak yang dekat dengan kenderaan di hadapan. Apabila kenderaan di hadapan membrek, apalagi, kereta tersebut akan “mencium” kereta di hadapan.

© Info-didik Sdn Bhd

J(1)

Ketika memandu, perasaan sabar dan bertolak ansur perlu ada dalam diri. Apabila hilang perasaan sabar, akan terasa begitu lambat lampu isyarat bertukar warna. Lalu, tanpa perlu menunggu lampu bertukar warna hijau, akan segera masuk ke lorong sebelah kanan. Kereta dari arah depan terus melanggar kereta tersebut. Oleh itu, sekiranya jalan dalam keadaan sempurna dan kereta tiada apaapa masalah, sudah menjadi tanggungjawab masyarakat memandu dalam keadaan berhemah. Sayanglah nyawa sendiri dan ingatlah orang yang tersayang. Semoga nilai-nilai murni yang ada dalam diri dapat membendung tragedi di jalan raya. (249 patah perkataan)

Oleh itu, sebagai generasi pelapis, seni hiburan tradisional perlu dipertahankan dan dipelajari. Untuk menunjukkan kita mempunyai jati diri yang utuh, kita perlu memahami dan mengetahui akan seni hiburan tradisional. (237 patah perkataan)

Set 7
Bahagian A Aktiviti Remaja Pada Hari Minggu Sama ada remaja yang masih menuntut atau menanti keputusan peperiksaan, pada hari minggulah peluang untuk berkumpul bersama keluarga. Selain berusaha untuk memperteguh ikatan silaturahim bersama kedua-dua orang tua dan adikberadik, banyak aktiviti yang boleh dilakukan untuk memanfaatkan masa yang terluang. Bagi remaja yang suka menghabiskan masa di rumah, pada hari minggu digunakan untuk menggembirakan hati ayah dan ibu. Salah satu usaha yang dilakukan ialah membasuh kereta ayah. Walaupun tiada paksaan daripada si ayah, tetapi remaja yang memiliki sifat murni, akan berasa gembira jika dapat membuat sesuatu yang berfaedah. Bagi remaja perempuan pula akan membantu ibu di dapur. Banyak yang boleh dilakukan di dapur seperti membasuh pinggan mangkuk dan menyediakan rempah ratus untuk memasak. Sifat ringan tulang ini bukan sahaja menggembirakan hati si ibu, tetapi dapat menambahkan pengalaman remaja itu sendiri untuk menghadapi alam dewasa. Apabila duduk-duduk di anjung, tentu mata berasa sakit melihatkan rumput yang memenuhi persekitaran rumah. Dengan tajak atau cangkul, rumput boleh dibersihkan. Manakala pokok-pokok bunga yang layu disiram dan dahan yang menjuntai dipotong. Kerja yang dilakukan tidak sampai sejam sudah dapat menceriakan persekitaran rumah. Pada waktu petang, tiada salahnya menghabiskan masa di luar rumah. Apabila berterusan duduk di rumah, akan terasa bosan juga. Berpeluang bertemu rakan sebaya, akan digunakan untuk menyihatkan badan dengan berjoging sekitar taman perumahan. Badan akhirnya sihat dan hubungan dengan rakan juga semakin teguh. Oleh itu, kita perlu memanfaatkan setiap masa terluang dengan aktiviti berfaedah. Elakkan pada hari minggu dengan aktiviti tidak berfaedah seperti berpeleseran di pusat beli-belah. Masa muda hanya sekali, lalu isikanlah aktiviti yang boleh menjamin masa depan agar lebih bermakna. (249 patah perkataan)

Set 5
Bahagian A Kepentingan Sukan kepada Negara Walaupun kemajuan ekonomi menjadi agenda utama kerajaan, kepentingan sukan tidak diketepikan. Kerajaan menerusi Kementerian Belia dan Sukan mengatur pelbagai program untuk memastikan setiap masyarakat memberi perhatian serius dan kalau boleh melibatkan diri dalam aktiviti sukan yang dianjurkan oleh kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan. Paling penting sukan mampu mewujudkan masyarakat yang sihat. Hasil pergerakan seperti berlari menyebabkan otot-otot mengeluarkan peluh. Cara ini merupakan kaedah termurah untuk membakar lemak di dalam badan. Apabila badan sihat, kita dapat meneruskan kehidupan seperti belajar dan bekerja dalam suasana lebih ceria. Sukan mampu mengharumkan nama negara di mata dunia. Hal ini kerana menerusi kejayaan dalam bidang sukan, atlet dan negara yang diwakili menerima publisiti yang meluas menerusi media massa. Secara tidak langsung, nama negara akan disebut-sebut oleh rakyat asing, yang memungkinkan akan melancong atau melabur ke Malaysia. Sukan merupakan satu industri yang menguntungkan. Keadaan ini berlaku kerana mereka yang melibatkan diri dalam bidang sukan akan membeli pakaian lengkap seperti baju, seluar, dan kasut sukan. Mereka yang melibatkan dalam bidang ini akan membesarkan perniagaan kerana penyertaan masyarakat yang meningkat. Penglibatan masyarakat dalam permainan badminton, bola sepak, hoki, atau olahraga sebenarnya mampu memupuk perpaduan kaum. Sama ada mewakili sekolah atau negara, hanya atlet terbaik yang akan dipilih tanpa mengira kaum dan agama. Apabila berlatih bersama, lama-kelamaan hubungan akan menjadi lebih akrab. Jelas kepada kita, sukan begitu penting kepada negara. Kepada remaja yang masih menuntut, walaupun kejayaan dalam pelajaran itu penting, tiada ertinya jika tidak aktif dalam aktiviti kokurikulum. Oleh itu, marilah kita melibatkan diri dalam aktiviti sukan. (243 patah perkataan)

Set 8
Bahagian A Fungsi Komputer Kewujudan komputer mempercepat perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT). Sejak di bangku sekolah rendah lagi kita telah didedahkan dengan penggunaan komputer. Jika dahulu orang yang buta huruf akan ketinggalan, tetapi zaman moden ini mereka yang tidak menguasai teknologi komputer akan terpinggir arus kemajuan. Pada asasnya komputer digunakan untuk kerja-kerja menaip. Sebelum ini kerja-kerja menaip dilakukan oleh mesin taip. Berbanding mesin taip yang sukar untuk memadam dan tidak boleh menyimpan maklumat, tetapi komputer memudahkan kerja-kerja menaip, menyunting, dan menyimpan maklumat untuk tempoh yang dikehendaki. Menerusi komputer yang dimasukkan talian internet, kita dapat berhubung dengan dunia luar hanya menekan papan kekunci. Maklumat tersebut boleh kita pindah, simpan, dan perbanyak. Teknologi ini menyebabkan kita tidak lagi seperti katak di bawah tempurung, sebaliknya dunia seakan-akan berada di depan mata kita. Bagi anak muda yang inginkan hiburan setelah penat belajar atau bekerja, boleh mendengar lagu dan menonton filem menerusi komputer. Lagu dan filem sama ada diperoleh menerusi cakera padat atau memperoleh dengan melayari internet. Hal ini bermakna, hanya duduk sahaja di dalam bilik, kita boleh merehatkan minda kita yang letih. Komputer juga mampu mempermudah kerja-kerja harian kita. Apa tidaknya, kita boleh melukis grafik dengan ukuran yang tepat. Grafik membentuk rumah sebagai contoh, cara ini mudah untuk kita membayangkan bentuk rumah yang kita ingini walaupun baharu dalam peringkat perancangan. Berdasarkan huraian diberi, jelas kepada kita akan faedah yang diperoleh apabila memiliki komputer. Namun begitu, penggunaannya perlu dikawal untuk mengelakkan pembaziran masa dan terdedah kepada pengaruh negatif. Oleh itu, gunakan akal yang diberikan oleh Tuhan untuk menilai akan perkara yang baik dan yang buruk. (252 patah perkataan)

Set 6
Bahagian A Seni Hiburan Tradisional dan Kepentingannya Seni hiburan seperti zapin, boria, wayang kulit, dan dikir barat diwarisi daripada nenek moyang kita. Seni hiburan ini yang dijalankan secara kumpulan terus diwarisi oleh anak-anak muda zaman kini. Ledakan teknologi maklumat tidak mengurangkan minat anak muda terhadap seni hiburan yang diamalkan sejak zaman-berzaman. Zapin yang terkenal di negeri Johor dikatakan dibawa oleh pedagang dari Timur Tengah. Permainan ini lebih kepada gerak tari dan seni kata berbentuk pantun. Manakala boria terkenal di Pulau Pinang. Boria disampaikan secara harmoni dengan jumlah ahli yang ramai dan seni katanya lebih kepada memuji orang ramai. Dikir barat terkenal di Kelantan dan dikatakan berasal dari Thailand. Permainan ini dipersembahkan dengan jumlah ahli yang ramai dengan seni kata berupa teguran, menyindir, dan isu-isu semasa yang boleh menghiburkan penonton. Manakala dondang sayang yang terkenal di Melaka dipersembahkan dalam bentuk bunyi dan nyanyian. Seni hiburan tradisional ini dimainkan untuk memberi hiburan kepada penonton. Masyarakat silam tidak terdedah kepada televisyen atau tayangan filem, maka seni hiburan tradisional digunakan sebagai cara untuk berhibur setelah penat bekerja. Biasanya persembahan dijalankan di kawasan lapang dan diadakan pada waktu malam. Seni hiburan ini juga sebagai alat untuk menunjukkan identiti bangsa. Seni persembahan dapat menunjukkan kepada masyarakat luar yang ingin memahami corak kehidupan masyarakat silam Malaysia. Bagi orang muda pula, dapat membentuk kemegahan akan hak milik yang perlu diwarisi walaupun tarikan hiburan moden begitu kuat.

© Info-didik Sdn Bhd

J(2)

dan berbincang dalam suasana sihat. ekonomi. Penutup • Remaja beruntung mengikuti program tersebut. dan bangsa kepada orang luar. (ii) Sebab : Ibu bapa bersikap tidak kisah. (v) Memperkenalkan budaya. (ii) Aduan : Menyebabkan bunyi bising dan mengganggu kententeraman awam. bertukar fikiran. dan Piala Thomas. Penutup • Pelajar tersebut akhirnya sihat dan bersekolah semula. (iv) Nasib pelajar kritikal dan memerlukan penderma hati. (ii) Remaja berjiwa lasak dan mampu hidup berdikari. (iv) Keburukan: Membuang masa dengan melayari bahan lucah. hotel. Isi-isi (i) Kebaikan: Remaja dapat berkumpul. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Bersama keluarga ke Dataran Merdeka. (iv) Cadangan : Ibu bapa perlu prihatin dengan hala tuju anak. (ii) Persembahan lagu-lagu setiap negeri. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Ketika mengajar seorang pelajar telah terjatuh. Isi-isi (i) Aduan : Remaja berlumba di jalan raya di depan kampung pada malam minggu. (vi) Berharap kejayaan ini menjadi pendorong. (iv) Cadangan : Membuat sekatan polis pada malam minggu. dan hiburan. (vi) Cadangan : Jawatankuasa kampung perlu mengadakan aktiviti seperti ceramah atau aktiviti sukan. (vi Cadangan : Mereka yang ditangkap patut digantung lesen dan dihukum penjara. (iii) Kebaikan: Ibu bapa tidak bimbang kerana anak di tempat yang selamat. (vi) Upacara melepaskan belon.KARANGAN UMUM Set 1 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Merakamkan penghargaan kerana sudi ditemu ramah. Penutup • Masalah ini perlu diatasi sebelum remaja terjebak dalam kegiatan yang tidak sihat seperti merokok. (iii) Dapat memupuk semangat perpaduan kaum. (iii) Guru tersebut dan keluarga pelajar berulang-alik ke hospital. dan makanan. 3 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Remaja lepasan sekolah akan melepak sehingga jauh malam. (vi) Akhirnya guru tersebut mendermakan hatinya. (ii) Memberi peluang perniagaan kepada mereka yang terbabit seperti kraf tangan. (iii) Keadaan fizikal sekolah yang menarik. dan menagih dadah. 2 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap aduan dan cadangan yang ditulis mendapat perhatian. dan pengalaman. dan budaya dalam usaha memperkukuh ikatan ketenteraan. dan budaya. kemudian percikan bunga api. Set 2 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Program Khidmat Negara selama tiga bulan mula diperkenalkan pada tahun 2004. Penutup • Ibu bapa perlu memantau anak-anak untuk mengelakkan anak daripada terjebak dalam gejala negatif. Isi-isi (i) Sebab : Tidak tahu memanfaatkan masa lapang . (iv) Mendapat sokongan ibu bapa dalam memberi derma. mencuri. seterusnya bersemangat untuk berjaya. (ii) Pencapaian cemerlang dalam kokurikulum. Isi-isi (i) Kedatangan penonton/pelancong membawa sama wang – wang mengalir ke dalam negara. (v) Para pelajar gigih bersaing untuk mencapai keputusan cemerlang. Isi-isi (i) Pencapaian cemerlang dalam akademik. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Malaysia menjadi tuan rumah Sukan Komanwel. Penutup • Persembahan yang menarik dan menghiburkan. (iii) Sebab : Dapat melepaskan tekanan dan berkongsi minat dengan rakan yang sealiran. Formula 1. (iv) Seorang kanak-kanak menangis mencari ibunya. (iv) Mengenal pasti kelemahan diri. (iv) Memberi gambaran yang sebenar kepada orang luar terhadap keamanan negara. (ii) Didapati pelajar tersebut menghidap penyakit barah hati. bahasa. permainan. (ii) Kebaikan: Memperoleh maklumat untuk menambah bahan nota pelajaran. (vi) Keburukan: Membuang masa sehingga hilang tumpuan terhadap pelajaran di sekolah. (iii) Aduan : Mereka bertaruh wang. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Remaja akan menjadi pemimpin pada tahun 2020. Penutup • Diharapkan tindakan yang bakal diambil dapat membendung gejala negatif. (v) Dapat menambahkan rakan. (v) Cadangan : Memberi ceramah kepada anak muda.malas membaca dan bekerja. (v) Kutipan derma dilakukan. Isi-isi (i) Kedatangan para menteri dan YDP Agong. (vi) Dapat berkongsi maklumat tentang politik. 3 4 4 5 © Info-didik Sdn Bhd J(3) . (iii) Pengunjung begitu ramai – bertolak-tolak – suasana riuh rendah. Isi-isi (i) Dapat melahirkan rasa cinta terhadap negara. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Setiap kawasan perumahan baru mempunyai kafeteria siber dan perkembangannya bagai cendawan selepas hujan. Penutup • Merupakan aktiviti berfaedah yang perlu diteruskan dalam usaha memperkukuh ekonomi negara. (vi) Memanfaatkan masa lapang daripada terjebak dalam kegiatan tidak bermoral. bertukar idea. (v) Terasa lapar – ke restoran di bawah Dataran Merdeka. (v) Keburukan: Rakan sebaya boleh mempengaruhi perbuatan negatif seperti merokok dan mencuri. (v) Cadangan : Disediakan balai raya yang lengkap dengan sudut bacaan. Sukan Sea. (iii) Memberi imej yang baik kepada negara – publisiti yang meluas secara percuma. pakaian. ekonomi. Penutup • Merakamkan terima kasih kerana sudi ditemu ramah. Isi-isi (i) Guru menghantar pelajar tersebut ke hospital.

(v) Ibu bapa perlulah memberi dorongan kepada anak mereka yang berminat dalam bidang sukan.cuma terdapat sedikit kesilapan ejaan. Penutup • Remaja mestilah mempunyai matlamat untuk menjadi orang yang berguna. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Sempena Jubli Perak sekolah. (iv) Mengetahui sejarah keagungan Islam berdasarkan teks yang dipilih.Isi-isi (i) Melengkapkan diri dengan segala ilmu pengetahuan. (iii) IPTS juga satu perniagaan . (v) Yakin akan kemampuan diri dan kebesaran agama. (iv) Mengharapkan bantuan jiran menghantar makanan. (v) Sesekali menelefon anak meminta mereka pulang . (iv) IPTS juga memberi peluang pekerjaan kepada pensyarah. Penutup • Larut malam tiba semula di sekolah. Berasa letih tetapi puas. berehat. (vi) Harga RM10 senaskhah amat mahal untuk dibeli oleh pelajar. Isi-isi (i) Memberi peluang pendidikan kepada pelajar yang gagal masuk ke IPTA. (iii) Masyarakat jangan menyanjung berlebihan kepada atlet yang berjaya menyebabkan atlet lupa diri. (v) Fon yang digunakan amat sesuai. kegigihan. (iii) Suntingan amat kemas . (vi) Menjadikan pemikiran matang dan dapat membuat keputusan yang tepat. mendengar taklimat. (iv) Cadangan: Kempen secara berterusan di sekolah dan di media massa. Set 3 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kanan – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perenggan – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Melahirkan rasa gembira kerana sudi menulis surat. (v) IPTS ada yang mengutamakan keuntungan — tidak menyediakan prasarana pendidikan yang lengkap. mempersiapkan diri. (v) Cadangan: Polis perlu membuat rondaan di tempat-tempat yang berpotensi untuk dirosakkan. khususnya kasih sayang sesama insan. (ii) Masalah: Barangan yang rosak telah dibaiki tetapi masih dirosakkan. (ii) Pemberian hadiah berbentuk wang perlu dikaji semula. Sepatutnya terdapat karya dari pelajar tingkatan lain dan bekas pelajar. dan pengorbanan. dan bertolak untuk pulang. (iv) Pemandangan di dalam hutan begitu cantik. 3 © Info-didik Sdn Bhd J(4) .pelajar asing akan belajar di Malaysia. cuma menggunakan kertas yang mudah bertukar warna kuning. tetapi sukan yang lain hanya jaguh kampung. Isi-isi (i) Masalah: Tandas awam dan bangunan diconteng dan dirosakkan. (ii) Mereka yang tidak memiliki keputusan yang baik boleh mengikuti kursus kemahiran di peringkat sijil. (iii) Dapat membandingkan kisah yang dibaca dengan realiti dalam masyarakat. Dicadangkan pemberian diberikan selepas atlet bersara. (vi) Pencarian bakat perlu dijalankan sejak murid masih di sekolah rendah lagi dan mereka yang berbakat terus dilatih sebagai atlet pelapis. Peserta meneruskan pendakian. Penutup • Jika ada kelapangan akan menulis lagi. Isi-isi (i) Berkumpul di sekolah untuk mendengar taklimat. (vi) Turun semula. Penutup • Menyokong tajuk dan sebuah pantun penutup.sering sakit. 4 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Badminton. Isi-isi (i) Mutu penerbitan yang setanding dengan buku yang terdapat di pasaran. diterbitkan “Antologi Selangkah ke Universiti”. (v) Menanam nilai-nilai murni. • Isteri sudah meninggal dunia dan anak-anak tinggal di rumah masing-masing. (vi) Cadangan: Letakkan kamera tertutup untuk mengesan mereka yang melakukan perbuatan tersebut. akhirnya mengikut anak tinggal di rumahnya di kota. dan tujuan aktiviti. Penutup • IPTS penting dalam usaha meningkatkan mutu pendidikan negara. (iv) Memperkukuh budaya dan bahasa. (iii) Cadangan: Mereka yang terlibat didakwa dan dipenjara. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kewujudan IPTS bagai cendawan selepas hujan. (vi) IPTS ada yang tidak berkualiti dan kursus yang ditawarkan tidak diiktiraf. (iv) Lebih banyak jurulatih tempatan dihantar berkursus di luar negara untuk menimba pengalaman sebelum melatih atlet tempatan. (iii) Sekarang jarang ke surau kerana masalah penglihatan dan kesihatan. (vi) Menanam rasa cinta terhadap negara dan sanggup berkorban demi mempertahankan kedaulatan negara. kemudian bas bergerak menuju sasaran. Penutup • Terasa sepi dan risau tinggal di kota. (ii) Tiba di kaki gunung. (ii) Pengajaran daripada teks mempengaruhi sikap dan tindakan. Isi-isi (i) Badan tidak begitu sihat . Isi-isi (i) Pengurusan sukan perlu dirombak semula dan sukan perlu dikendalikan oleh mereka yang berminat dan berbakat. Bergambar dan mengibar bendera. (ii) Mengambil kursus yang berkaitan dengan IT. (ii) Karya bertema kasih sayang. (vi) Apabila tubuh semakin uzur. (iv) Kebanyakan karya dari pelajar tingkatan 4 dan 5. 5 Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Memberi definisi tajuk. (iii) Membentuk jati diri yang kental agar tidak terpengaruh dengan gejala negatif. Karangan tidak berformat Pendahuluan 5 Set 4 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Tarikh. Penutup • Berharap atlet negara mampu ke pentas antarabangsa. (ii) Berasa sepi tinggal sendiri dan melakukan aktiviti harian tanpa teman. (v) Sampai di puncak gunung. jumlah peserta. dan bergerak. (iii) Laluan licin dan ada peserta tergelincir. Penutup • Sebuah penerbitan yang boleh dibanggakan. Terlihat kabus. Isi-isi (i) Kesusasteraan kaya dengan nilai-nilai murni dan nilai-nilai budaya.tetapi mereka sibuk dengan kerjaya dan keluarga. dan squash mencapai tahap antarabangsa. hoki.

(iv) Cadangan: Membina rumah pangsa yang mampu disewa oleh mereka yang baru bekerja. (vi) Cadangan: Kerajaan memberi subsidi kepada mereka yang kurang berkemampuan dan tinggal di rumah setinggan untuk membeli rumah. Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap YB membaca surat ini hingga selesai.00 mampu dibeli oleh remaja.2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Pekerjaan yang tidak tentu masa dan gaji yang lumayan menyebabkan ramai yang mengambil pembantu rumah. Pendidikan Moral. Isi-isi (i) Orang begitu ramai . (iv) Pandangan terhadap kerjaya guru pada masa kini. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan. (iii) Mutu keseluruhan karya yang memasuki peringkat akhir amat membanggakan. nilai ini diajarkan dalam mata pelajaran Pendidikan Islam. (iv) Sebuah kereta berhenti. (iii) Plot mempunyai unsur ketegangan. (ii) Berhenti di bawah pohon yang rendang untuk mengelakkan hujan gerimis. (iii) Mengadakan lawatan ke rumah-rumah kebajikan / rumah orangorang tua / hospital. (vi) Ibu merasa makanan yang ditunjukkan. dan gabung jalin dalam mata pelajaran Bahasa Melayu. (ii) Tiba ketika menteri merasmikan pesta tersebut. (vi) Mutu penerbitan yang kemas dan ilustrasi kulit yang menarik. Penutup • Polis mengucapkan terima kasih atas kerjasama yang diberikan. Keadaan jalan lengang. (ii) Di sekolah. (ii) 25 karya tidak memenuhi syarat pertandingan. Penutup • Seronok dan melihat pelbagai makanan. (vi) Mewujudkan rasa kemanusiaan terhadap majikan. (v) Harga RM7. kemudian membeli.bersesak-sesak. Isi-isi (i) Sinopsis cerita menarik minat untuk terus membaca. kemudian dibina rumah murah. (v) Penekanan media massa menerusi siri drama. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kerajaan memperkenalkan budaya penyayang dalam masyarakat. (iii) Cadangan: Membina kilang-kilang di kawasan luar bandar. (iii) Ramai yang tertumpu di tapak pesta dan berlaku pelbagai kerenah. (v) Terperanjat tetapi sempat mengambil plat kereta. Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Berterima kasih kerana sudi bekerjasama dengan polis. (vi) Tindakan: Membaiki saliran untuk memudahkan air mengalir. (vi) Kempen Sekolahku Anakku Sayang diteruskan. (v) Ketua keluarga yang menghadapi masalah perlu melalui sesi kaunseling. Penutup • Novel yang patut dibaca. (ii) Gaya bahasa yang mudah dan memikat. Penutup • Rumah setinggan perlu dirobohkan untuk menjaga imej negara. Isi-isi (i) Sebanyak 45 cerpen diterima daripada pelajar tingkatan 1 hingga 5. Isi-isi (i) Masalah: Harga sewa rumah terlalu tinggi tidak mampu dibayar oleh pekerja baru. (v) Seronok melihat gelagat peserta memasak makanan. (v) Nasihatnya kepada para guru dan pelajar. (ii) Hanya orang yang berkelayakan daripada segi ekonomi sahaja dibenarkan mengambil pembantu rumah. Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Memberitahu tujuan wawancara dan gembira atas persetujuan yang diberikan. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Berkunjung ke pesta bersama keluarga. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Berterima kasih kerana diberi kepercayaan menjadi ketua hakim. (vi) Segera menghubungi polis dan memberitahu keluarga mangsa. Penutup • Berharap surat mendapat perhatian dan ada tindakan susulan. Isi-isi (i) Pembantu rumah perlu berdasarkan agama yang sama supaya mudah menyesuaikan diri. Penutup • Semua ahli masyarakat perlu mengamalkan budaya ini. Isi-isi (i) Masalah: Sudah dihadapi lebih 15 tahun tetapi tiada usaha dibuat. (vi) Aktiviti setelah bersara. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kemajuan sesebuah bandar raya menarik anak muda datang untuk mencari peluang pekerjaan. (v) Cadangan: Tapak rumah setinggan dirobohkan. (iv) Pengajaran cerita boleh dijadikan iktibar. Isi-isi (i) Meminta tokoh menceritakan latar belakang pendidikan dan keluarga. (iii) Pembantu rumah menjalani kursus supaya dapat bekerja dengan baik dan dapat melaporkan penderaan yang dihadapi. 3 3 4 4 5 5 Set 5 Bahagian B 1 Karangan berformat © Info-didik Sdn Bhd J(5) . (iv) Membela nasib orang yang kurang upaya. (iii) Tindakan: Melebarkan sungai. (iv) Menteri membuat lawatan dari gerai ke gerai. Penutup • Masalah penderaan tidak akan berlaku jika semua ahli masyarakat memainkan peranan masing-masing. (ii) Meminta tokoh menceritakan sejarah kerjayanya. (iv) Tindakan: Membina benteng di sungai. suka duka. Isi-isi (i) Bapa mendidik anak dalam suasana kasih sayang. (iii) Ingin tahu cabaran ketika menjadi guru dan membuat perbandingan. Penutup • Ucapan terima kasih dan selamat maju jaya. (ii) Masalah: Tanaman mati dan menyusahkan penduduk. (iv) Jiran tetangga patut melaporkan kepada polis jika ada mendengar jeritan atau tangisan yang meragukan. (ii) Masalah: Anak muda datang tanpa kemahiran dan kelulusan yang sesuai menyebabkan bekerja di sektor yang bergaji rendah. (iii) Memerhatikan sekumpulan kanak-kanak bermain di depan rumah. lalu mengheret kanak-kanak tersebut. Isi-isi (i) Waktu pagi berbasikal untuk ke sekolah. dan kejayaan yang pernah diraih. Lafaz terima kasih. (v) Tindakan: Mengambil tindakan terhadap orang perseorangan yang membuang sisa ke dalam sungai.

Kesan jangka panjang. Penutup • Selagi kemiskinan masih wujud. dan sebatan untuk menakutkan orang ramai tetapi memerlukan kelulusan Parlimen. dan mengutamakan material. Penutup • Institusi kekeluargaan wajar diperkukuh sebagai benteng menghadapi keruntuhan moral. (ii) Sebab sukar dibendung kerana tipisnya nilai agama. (iv) Karya mereka wajar difilem atau didramakan. Isi-isi (i) Ramai penulis muda berbakat dalam penulisan karya seperti novel. (vi) Berharap pertandingan ini menjadi acara tahunan. (iii) Berpindah ke balai raya dengan mengharungi banjir. Penutup • Walaupun gajinya kecil. (v) Membantu memasak nasi kawah. (iv) Berjaya memperoleh ijazah sarjana muda dan ditawarkan bekerja di Australia. (vi) Pelajar dididik memanfaatkan buku dengan baik. (vi) Air surut dan pulang ke rumah rakan semula. pemberian SPBT wajar diteruskan. Penutup • Lafaz terima kasih. (ii) Aspek kerosakan: Perbendaharaan kata terbatas. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Mengunjungi rumah rakan di Kota Tinggi. Isi-isi (i) Johan menerima keputusan cemerlang dalam SPM dan ditawarkan melanjutkan pelajaran ke Australia dalam bidang perubatan. harapan. (iv) Cara mengatasi: Hukuman denda. dan sajak. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan merakamkan terima kasih kerana sudi hadir.(iv) Karya mengandungi nilai murni. (ii) Memberi peluang golongan miskin memperoleh ilmu seperti orang lain. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan definisi tajuk. bukan cemburu terhadap kemunculan mereka. (v) Cara mengatasi: Menerapkan nilai-nilai murni dalam pentadbiran. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Johan daripada keluarga miskin. cerpen. (iv) Tinggal di rumah sementara di balai raya dan keadaan sesak dan bising. 5 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Bidang kesusasteraan mendapat tempat dalam kalangan penulis muda daripada pelbagai latar belakang pendidikan. (ii) Karya mereka sering menerima anugerah. Penutup • Golongan muda memainkan peranan penting dalam menentukan hala tuju kesusasteraan pada masa depan. bahasa penutur tidak mantap dan sistem komunikasi dibauri bahasa pasar dan bahasa asing. (iv) Set 6 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • SPBT sudah lama diperkenalkan dan tidak wajar dihapuskan. (ii) Pegawai Jabatan Pertanian akan membantu dalam memberi nasihat dan memberi benih. kurangnya kesedaran. Set 7 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Hubungan kekeluargaan semakin longgar dan perlu diatasi segera. penjara. (iii) Penulis berpengalaman wajar memberi dorongan dan kritikan membina. terutama pada hari minggu. (ii) Sebab: Anak-anak sibuk dengan persekolahan. (iii) Tanggungjawab sosial kerajaan kepada rakyat. dan serangkap pantun. tetapi nikmat bekerja di tanah air sendiri tidak sama berbanding ketika bekerja di Australia. (v) Cadangan: Pengarang perlu disedarkan akan tanggungjawab memperkukuh bahasa ibunda. (iii) Ketika cuti semester dia bekerja untuk mendapatkan pendapatan tambahan. 3 3 4 © Info-didik Sdn Bhd J(6) . (vi) Cara mengatasi: Kempen secara berterusan di peringkat sekolah dan media massa. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. (v) Mereka berani mengemukakan teori baru. Isi-isi (i) Sebab: Ibu bapa sibuk dengan kerjaya masing-masing. Penutup • Rumusan. Isi-isi (i) Tahap rasuah sudah serius dan perlu dibendung. Isi-isi (i) Para petani perlu mempunyai ilmu tentang pokok yang ditanam. Isi-isi (i) Tidak semua pelajar mampu membeli buku teks yang harganya mahal. (ii) Membantu mengemas barang. Isi-isi (i) Hujan lebat selama dua hari tanpa henti menyebabkan persekitaran rumah ditenggelami air. Isi-isi (i) Aspek kerosakan: Merosakkan ayat penutur. (v) Cerpen yang berjaya layak dihantar ke penerbitan. sekali gus melahirkan penulis pelapis. (iv) Kos memang tinggi tetapi dicetak dalam bentuk kertas yang murah. (iii) Aspek kerosakan: Kesilapan daripada ejaan baku. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata alu-aluan kepada hadirin. (v) Cara pembahagian perlu adil dan hanya yang layak sahaja menerimanya. (iii) Cara mengatasi: Penguatkuasaan yang tegas dan mereka yang terlibat segera didakwa. tetapi rajin belajar. (ii) Selama tujuh tahun Johan belajar dengan tekun dan dia hanya pulang sekali sahaja. Penutup • Pulang dengan perasaan gembira kerana layanan yang diterima dan merasai pengalaman yang menarik. (v) Lama bekerja. (iii) Menaman tanaman yang kurang risiko serangga perosak dan mudah mendapat pasaran. kerinduan terhadap kampung halamannya tidak dapat dibendung. (v) Cara mengatasi: Anak-anak menghormati pandangan ibu bapa. (vi) Akhirnya dia mengambil keputusan pulang semula ke Malaysia. (iii) Sebab: Ibu bapa tidak memahami kehendak jiwa anak-anak hanya memberi wang ringgit sahaja. (vi) Cara mengatasi: Datuk dan nenek boleh menjadi orang tengah jika berlaku sesuatu masalah. (iv) Cara mengatasi: Ibu bapa meluangkan masa. (vi) Pembelajaran Komsas di sekolah mampu memperbanyak pembaca karya sastera. (vi) Cadangan: Buku yang mengandungi bahasa yang rosak hendaklah diharamkan.

sebaliknya berusaha membanteras habis-habisan pengedar dan penagih dadah. (iii) Ikuti kursus penulisan yang dianjurkan oleh DBP dan badanbadan penulis. jumlah peserta. (vi) Ramai orang kampungnya kini menjadi orang yang berjaya. (v) Murid yang miskin diberi bantuan. (iii) Keluarganya terpaksa berpindah rumah kerana tidak mampu membayar sewa rumah. (v) Dibawa ke bilik jamuan. Isi-isi (i) Sebab: Sebagai satu pelarian terhadap jiwa yang tertekan. (ii) Ini menyebabkan kadar jenayah yang dilakukan oleh penagih dadah meningkat. Penutup • Kerajaan perlu peka akan masalah ini supaya hasrat menjadikan masyarakat berbudaya penyayang tidak terhalang. (iii) 4 Sebab: Persekitaran yang stabil akibat masalah keluarga daan didikan agama yang kurang. (iv) Kamal bekerja secara sambilan di stesen minyak untuk membantu keluarga. Isi-isi (i) Ketika Kamal menghadapi SPM ayahnya mati dilanggar kereta. 3 Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan definisi tajuk. Isi-isi (i) Masalah dadah di kalangan remaja kian meningkat . (iii) Sering bertemu ahli masyarakat dengan sikapnya yang merendah diri dan kelancarannya berbahasa. Penutup • Kamal meneruskan pelajaran tetapi masalah keluarga sering mengganggu perasaannya. (v) Cara mengatasi: Dibaiki sistem perparitan bagi mengalirkan air yang berlumpur. (ii) Masalah: Apabila hujan.’ (iii) Masalah: Terdapat rumah yang roboh. (iv) Penagih yang ditangkap dan dipulihkan akan menagih semula. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Filem Barat banyak yang memaparkan aksi ganas untuk menarik perhatian penonton. (ii) Karya yang telah siap. (vi) Ibu bapa sendiri perlu prihatin terhadap jiwa anak-anak . (iv) Kesan: Jiwa menjadi pemberontak dan kurang mendengar nasihat orang lain. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Tarikh. Isi-isi (i) Apabila tiba disambut mesra oleh tuan rumah. Penutup • Masyarakat dan para pemimpin jangan berputus asa. (v) Masukkan ilmu baru dalam karya yang dihasilkan. Penutup • Namanya disebut sebagai seorang yang berjaya tetapi mengekalkan sikap merendah diri dan tidak lokek untuk menderma. (ii) Atas nasihat guru dan keluarga. serahkan kepada rakan atau guru untuk menerima pandangan. (vi) Kesan: Melakukan salah laku seperti bergaduh dan sanggup membunuh dengan kejam. (iv) Cara mengatasi: Pembalak perlu menanam semula pokok yang ditebang. bertugas sebagai pensyarah sebuah universiti. (vi) Kamal ditawarkan melanjutkan pelajaran di Matrikulasi.melibatkan ratusan belia. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. (vi) Rajin menghantar karya walaupun karya tidak disiarkan dan terus bersemangat menulis walaupun menghadapi dugaan. dia meneruskan mengambil SPM. (v) Operasi besar-besaran perlu diteruskan. (v) Membantu koperasi untuk membantu urusan penjualan. Penutup • Berharap surat mendapat layanan dan tindakan sewajarnya. dan tujuan lawatan. Pendahuluan • Halim dari daerah pedalaman yang tekun belajar. (ii) Apabila pulang. (v) Keputusan dikeluarkan dan Kamal menerima keputusan yang memuaskan. akan mengalir air berkeladak bersama tanah. Menyampaikan ucapan penghargaan. (ii) Sebab: Remaja mahu menjadikan pelakon sebagai hero yang boleh diikuti. (v) Kesan: Merosakkan harta benda awam. (iv) Melihat kerja-kerja pengawas dan kakitangan pusat sumber. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(7) . Isi-isi (i) Masalah: Tanah runtuh akibat pembalakan haram tanpa ditanam semula. Isi-isi (i) Perlu banyak membaca pelbagai bahan bacaan. (vi) Bersama-sama bergambar untuk kenangan. (iii) Merokok merupakan langkah awal sebelum terjebak ke kancah najis dadah. (vi) Cara mengatasi: Pemantauan daripada Jabatan Hutan agar pencerobohan dapat dibendung. Penutup • Banggga atas kecanggihan pusat sumber tersebut dan wajar dicontohi. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun.pupuklah dengan budaya kasih sayang agar anak subur dengan perasaan kasih terhadap diri sendiri. 5 4 Set 8 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap surat ini dibaca dan diambil tindakan. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kehidupan Kamal dilimpahi kasih sayang daripada keluarga. (iv) Memberi ceramah kepada murid-murid bekas sekolah lamanya. (vi) Sedia mengikuti kursus dari semasa ke semasa yang dianjurkan oleh kerajaan. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan berterima kasih kerana diundang untuk menyampaikan ceramah. Isi-isi (i) Berpeluang melanjutkan pelajaran di luar negara dan pulang dengan kejayaan yang membanggakan.(iv) Bergabung dengan tanah-tanah petani yang lain dan diusahakan secara bersama. (iv) Bacalah karya yang pernah memenangi anugerah. 5 Set 1 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan sikap buruk masyarakat sehinggakan kerajaan terpaksa mengadakan Kempen Budi Bahasa dan Nilai-nilai Murni. (iii) Dibawa melawat keseluruhan pusat sumber. (ii) Dibawa ke bilik Alat Pandang Dengar (APD) untuk mendengar taklimat dan tayangan slaid tentang pusat sumber sekolah tersebut.

keluarga perlu mengunjungi orang yang lebih tua seperti datuk dan nenek di kampung.Isi Tersurat [Sikap Negatif Masyarakat] S1 Hidup mewah dikelilingi harta benda membuatkan manusia lupa akan nilai-nilai murni dan kesopanan. kesenangan. Ketiga. [2 markah] S8 IPTS menyusun semula struktur pengajian bagi program sarjana muda. saya akan mengulang semula mengambil peperiksaan SPM. [2 markah] S9 Menawarkan kursus asas secara berasingan daripada program ijazah pertama. [2 markah] T2 Media massa kurang memberi liputan. [2 markah] T4 Hanya pelajar yang layak sahaja berpeluang belajar di IPTS. Kedua. [2 markah] S3 Gaya hidup cara Barat yang bermabuk-mabukan dengan arak. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [3 markah] (iii) Nilai-nilai murni yang patut dijalankan dalam sesebuah keluarga ialah anak perlu menghormati ibu dan ayah. [2 markah] (ii) Sikap negatif yang telah diambil oleh IPTS ialah membenarkan pelajar lulusan SPM mengikuti kursus di peringkat sarjana muda. Ketiga. penagihan najis dadah. [2 markah] S3 JPS terus memantau program yang dijalankan oleh IPTS. [2 markah] S9 Akhirnya mereka ketinggalan bas dan terpaksa tidur di kaki lima. [2 markah] S6 Pengunjung bebas melakukan apa sahaja tanpa ada yang mahu menegur. [2 markah] S6 Tabiat buruk memandu tanpa mempedulikan keselamatan orang lain. Maksud lain pendidikan dipergunakan untuk tujuan yang salah. [2 markah] Penutup • Masyarakat perlulah bekerjasama menjayakan kempen ini • agar mayarakat berbudi bahasa dan mempunyai nilai murni dapat diwujudkan. [2 markah] S4 Infrastruktur kelas pertama tetapi mentaliti kelas ketiga. jujur. [2 markah] S9 Kurangnya kesedaran menjaga kebersihan persekitaran hingga menimbulkan bahaya wabak denggi. Keempat. [4 markah] Set 3 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan sikap yang bertentangan dengan budaya ketika menyambut Tahun Baru. tidak menggunakan peluang pendidikan yang terbuka oleh kerajaan. memupuk dan menghayati segala nilai yang baik yang telah lama ditinggalkan seperti lebih bertanggungjawab. Kedua. [2 markah] S2 Pelajar yang layak sahaja dibenarkan belajar di IPTS. IPTS perlu mematuhi arahan JPS • demi memastikan mutu graduan keluaran IPTS tidak dipertikaikan. kerajaan perlu mengubah bentuk sambutan menyambut Tahun Baru • supaya gejala negatif anak muda yang menyambutnya dapat diatasi. [2 markah] T3 Remaja akan kehilangan nilai-nilai Timur yang mengutamakan kesopanan dan budi pekerti yang luhur. contohnya Belia 4B. saling menghormati. [2 markah] T3 Masyarakat sukar untuk mengubah tingkah laku ke arah kebaikan. [2 markah] S8 Sesetengah anak-anak muda menjadi hilang waras seketika. Ketiga. Keempat. Maksud lain. [2 markah] S3 Kegagalan kita mengubah sikap dan mentaliti sejajar dengan pembangunan di sekitar kita. saya akan terlibat dalam aktiviti kemasyarakatan seperti pertubuhan bukan kerajaan. dan kemewahan hidup. pengurusan IPTS hanya mementingkan keuntungan dengan mengabaikan aspek kualiti pendidikan. [2 markah] T4 Remaja kehilangan jati diri untuk menghargai keamanan negara. [2 markah] Isi Tersirat [Masalah-masalah Pelaksanaannya] T1 Masyarakat tidak mengendahkan kempen yang dijalankan oleh kerajaan. [2 markah] T2 Memulihkan kepercayaan masyarakat akan mutu dan kemudahan yang disediakan oleh IPTS. [2 markah] S10 Masyarakat kaya dari segi kebendaan tetapi muflis dari segi keperibadian. [2 markah] S5 Mutu dan kewibawaan mahasiswa IPTS pada tahap cemerlang. [3 markah] (iii) Jika saya gagal memasuki IPTA dan IPTS kerana faktor kelulusan yang tidak baik. akan memanfaatkan masa lapang dengan pekerjaan yang sesuai untuk mencari pengalaman. [2 markah] Isi Tersurat [Sikap Negatif] S1 Warga Kuala Lumpur meluangkan masa untuk berpekik sorak dengan percikan bunga api. [4 markah] Isi Tersirat [Tujuannya] T1 Memastikan kualiti pendidikan IPTS setaraf dengan pendidikan yang diterima di IPTA. [2 markah] Isi Tersurat [Langkah-langkah] S1 Tidak membenarkan mengambil lulusan SPM mengikuti pengajian ijazah sarjana muda. ayah dan ibu memberi keizinan anak-anak memberikan idea dan idea yang baik perlu diterima. meningkatkan nilai murni di kalangan masyarakat. [2 markah] S10 Meningkatkan prasarana sesuai dengan taraf universiti. dan mencuri. [2 markah] S7 Menyediakan program peralihan atau asas untuk lulusan SPM. Kedua. beramanah. [2 markah] T3 IPTS mampu menarik pelajar asing menuntut di IPTS. [2 markah] Penutup • Kesimpulan. [2 markah] Isi Tersirat [Kesan-kesannya] T1 Telah mengganggu ketenteraman awam terutama kepada mereka yang mahu keselesaan dan kedamaian menyambut Hari Kebangsaan. [2 markah] S4 Sambutan tidak menyuntikkan nilai-nilai yang boleh diteladani. [2 markah] T2 Remaja akan terjebak ke dalam kegiatan yang tidak bermoral seperti berkesedudukan. [2 markah] S5 Nilai murni dan kesopanan terlucut sedikit demi sedikit. © Info-didik Sdn Bhd J(8) . [2 markah] S2 Terhakisnya nilai kemanusiaan lambang ketamadunan. saya akan mengikuti kursus-kursus kemahiran untuk memastikan saya mempunyai kemahiran dan pengalaman sebelum melangkah ke alam pekerjaan. ayah dan ibu perlu menunjukkan teladan yang baik terhadap anak-anak. [2 markah] S6 JPS menetapkan syarat kemasukan perlu mempunyai kelulusan STPM atau setaraf. [2 markah] Set 2 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan usaha-usaha/cara-cara meningkatkan mutu graduan IPTS. Kedua. [2 markah] S8 Kakitangan kerajaan pula melayan pelanggan dengan layanan yang kasar. [2 markah] S2 Tanpa mengenangkan sejarah kesukaran pejuang silam menuntut kemerdekaan. [2 markah] S5 Satu pesta untuk berpeleseran dan melihat bunga api. [2 markah] S7 Kurangnya kesedaran sivik sehinggakan harta benda awam dirosakkan sesuka hati. [2 markah] S7 Pengunjung bersorak dan terkinja-kinja. pelajar yang kurang berkelayakan dibenarkan belajar di IPTS. [2 markah] S4 Mengelakkan IPTS mengaut keuntungan dengan mengabaikan kualiti. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Bermaksud. [2 markah] T4 Ibu bapa tidak memberi contoh yang baik kepada anak mereka. Ketiga. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud nilai budi hilang secara beransur-ansur. [2 markah] S10 Pengunjung berpakaian kusut-masai bersama matahari tahun baru mereka bangun terhuyung-hayang. [2 markah] (ii) Kempen dilancarkan bertujuan mengekalkan budi bahasa dan nilai-nilai murni masyarakat di tengah kemakmuran. serta berintegriti. nilai kebaikan akhirnya lenyap daripada kehidupan.

[2 markah] S6 Tidak serasi terhadap cara hidup majikan masing-masing. Selain itu mereka mencuri harta majikan. pengunjung sambutan Tahun Baru bebas melakukan apa sahaja tanpa sebarang kawalan. [2 markah] S5 Pengarah orang yang menentukan konsep dan aliran sesebuah filem. disebabkan penerbit dan pengarah filem terikat dengan bentuk filem tempatan.Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud memberikan pengajaran yang terbaik untuk diamalkan. [2 markah] S3 Semua pekerja yang mengangkut barangan dari Malaysia dikehendaki mengambil suhu badan di Tambak Johor. [2 markah] S9 Bercadang pulang ke kampung halaman tetapi tidak dibenarkan. [2 markah] S8 Pengarah membawa semangat berdasarkan budaya yang melengkarinya. [2 markah] Isi Tersirat [Usaha-usaha Membantu Mereka] T1 Pengarah diberi penerangan/kursus tentang perlunya melahirkan filem yang dapat membentuk jati diri di kalangan penonton. aktiviti persembahan perlulah mempunyai tema yang sesuai untuk menanam rasa cinta terhadap negara. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata membawa maksud tidak mengingati apa yang telah dibuat sebelum ini. pemikiran filem tempatan tidak mencabar minda. Ketiga. Kedua. [2 markah] S2 Seramai 2. timbul masalah pertembungan budaya. [2 markah] S6 Pengarah bertanggungjawab menguasai seni kesusasteraan supaya dapat menghasilkan filem ada rupa dan jiwa. [4 markah] (iii) Bentuk aktiviti yang paling sesuai untuk menyambut Tahun Baru ialah diberikan ceramah tentang sejarah perjuangan rakyat menuntut kemerdekaan. Kedua. Maksud lain ialah menguasai corak hidup masyarakat yang difilemkan. Keempat. [2 markah] S7 Pengarah perlu akrab dengan budaya sosial filem untuk melahirkan filem kaya dengan teknik dan sifat manusianya. [2 markah] T4 Kerajaan memberi pingat/anugerah yang sesuai kepada pengarah yang menunjukkan kebolehan luar biasa untuk menaikkan semangat para pengarah menghasilkan filem yang lebih baik. [3 markah] Set 5 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan masalah/kekangan yang dihadapi oleh pembantu rumah. [2 markah] S2 Diberi layanan buruk oleh majikan. apabila pengarah tempatan diberi peluang mengarah filem. majikan perlulah menerangkan dengan jelas kerja-kerja rumah yang perlu dilakukan dan aktiviti yang tidak patut dilakukan. remaja menganggap menonton filem tempatan boleh memalukan di kalangan rakanrakan yang kebanyakannya menonton filem Barat. mutu penggambaran yang rendah disebabkan kos membuat filem sekitar RM1 juta. [4 markah] Set 4 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan peranan seorang pengarah filem. [2 markah] T3 Pembantu rumah mengambil tindakan nekad seperti mendera anak majikan sebagai cara untuk membalas dendam. nilai-nilai orang Timur untuk diamalkan dalam kehidupan sehari-hari. penulis kesal sikap remaja yang bermabuk-mabukan dengan arak. [2 markah] T2 Memberi tanggapan buruk pemerintah Indonesia yang menganggap rakyat Malaysia tidak berperikemanusiaan.400 pekerjanya telah dikuarantin selama 10 hari selepas seorang pemborong disyaki menghidap SARS. Ketiga. masyarakat perlu bersikap prihatin terhadap pembantu rumah • agar masalah yang ditimbulkan tidak berulang lagi. [2 markah] S4 Pengarah bertanggungjawab untuk “menulis” sebuah filem sebagai novel yang ditonton. [2 markah] S2 Pengarah bertanggungjawab menghasilkan karya kreatif. [2 markah] Isi Tersurat [Langkah Mencegah Wabak SARS] S1 Kerajaan Singapura mengambil tindakan tegas dengan menutup Pasar Borong Pasir Panjang. pengarah filem perlu sedar tanggungjawab yang diamanahkan • sebuah filem bernilai seni dapat dihasilkan. [2 markah] Isi Tersirat [Kesan-kesannya] T1 Pembantu rumah rasa tertekan sehinggakan tidak dapat menjalankan kerja dengan baik. mereka dikatakan memukul dan mencabul anak majikan sepanjang ketiadaan majikan. [2 markah] S5 Pelawat dari China dan Vietnam yang memasuki Malaysia perlu mengemukakan sijil perubatan untuk membuktikan bebas daripada wabak SARS. Keempat. [2 markah] S7 Dipaksa memakan makanan yang diharamkan. [2 markah] S4 Majikan tidak memberikan rehat secukupnya. barulah pengarah tempatan menukar wajah filem kepada bentuk tempatan. berbanding filem Barat melebihi RM100 juta. [2 markah] T2 Pengarah diberi modal yang besar agar dapat menghasilkan filem lebih berkualiti untuk pasaran antarabangsa. [2 markah] T3 Kerajaan menjadikan filem sebagai satu industri supaya para pengarah menjadikan aktiviti mengarah satu kerjaya tetap. Keempat. [2 markah] (ii) Tindakan negatif yang telah dilakukan oleh pembantu rumah ialah melarikan anak majikan. [2 markah] (ii) Pada peringkat awal. [2 markah] S10 Bekerja dengan keluarga bukan Islam. [3 markah] (iii) Remaja sekarang kurang gemar menonton filem tempatan kerana filem tempatan mengulangi tema yang sama. [2 markah] S7 Rakyat Malaysia dilarang ke negara tersebut. [2 markah] S10 Pengarah memberi semangat orang Melayu dalam filem. Kedua. sepanjang bulan Ogos diadakan kempen kesedaran di kalangan rakyat akan kepentingan perpaduan kaum dan keamanan negara. Mereka menghasilkan cerita-cerita bangsawan dengan bantuan penolong pengarah yang terdiri daripada rakyat tempatan. [2 markah] S3 Dminta melakukan perbuatan-perbuatan yang bertentangan agama. Ketiga. [2 markah] Isi Tersurat [Kesulitan Pembantu Rumah] S1 Menghadapi pelbagai kesulitan berhadapan dengan majikan mereka. [2 markah] S9 Pengarah berusaha mengangkat martabat seni budaya tempatan dalam bentuk seni yang indah. penulis terkilan kerana aktiviti yang dijalankan tidak menyuntik nilai-nilai baru yang boleh diteladani. Ketiga. Maksud lain melupakan masalah yang telah ditimbulkan. [2 markah] T4 Berita negatif yang disiarkan menyebabkan rakyat Indonesia yang lain kurang berminat untuk bekerja sebagai pembantu rumah di Malaysia. majikan perlu memberi cuti yang wajar untuk memastikan pembantu rumah mendapat rehat yang mencukupi. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(9) . Maksud lain. [2 markah] S8 Tidak dibenarkan bersolat. pengarah filem didatangi dari India. [3 markah] (iii) Majikan perlu menganggap pembantu rumah sebagai salah seorang anggota keluarga. Ketiga. [2 markah] S5 Majikan meminta melayan seks. [2 markah] S6 Penarikan sekatan kemasukan rakyat dari Hong Kong kerana banyak kes wabak SARS berlaku di tanah jajahan China itu. Kedua. iaitu cinta antara lelaki dengan wanita. [2 markah] Isi Tersurat [Tanggungjawab] S1 Pengarah berperanan sebagai pengkarya terhadap pengkarya lain yang bergabung di bawah sebuah produksi filem. hendaklah diselesaikan secara harmoni tanpa menyakitkan hati mana-mana pihak. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] S3 Pengarah perlu memberi konsep dan wajah sesebuah filem mengikut tafsiran terbaik. [2 markah] (ii) Penulis tidak berpuas hati akan sikap anak muda yang hanya sanggup meluangkan masa untuk pekik sorak tanpa berfaedah. jika timbul masalah. Ketiga. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud memahami cara hidup sesuatu masyarakat. [2 markah] S4 Menutup sekolah selama seminggu untuk mengelakkan lebih ramai rakyatnya dijangkiti wabak tersebut. [4 markah] Set 6 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan usaha-usaha/tindakan mencegah wabak Sindrom Pernafasan Akut (SARS). [2 markah] Penutup • Kesimpulannya.

Langkah terakhir. tutur kata mereka tidak sama dengan orang Melayu. Usaha ketiga. [2 markah] T3 Penanaman tembakau dikurangkan. banyak jenayah dilakukan oleh pendatang asing dan jika mereka dilarang masuk. daripada 10 batang sehari kepada lima batang. [2 markah] T4 Mahu mendapatkan wang dengan jumlah tertentu untuk membantu keluarga. [3 markah] (iii) Tindakan yang perlu dilakukan ialah melaporkan segala kejadian kepada Kementerian Kesihatan untuk membuat pemantauan akan jenis penyakit dan puncanya. [2 markah] S6 Memberi kesan kepada politik seperti suasana tidak aman dalam negara. S9 Sikap peniaga dan masyarakat yang mementingkan wang. budaya mereka yang berbeza akan mempengaruhi budaya tempatan yang beradab. [2 markah] S10 Warga tempatan tidak sanggup melakukan kerja kolar biru. saya meminta membuat pilihan. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud melahirkan suasana yang tidak menyenangkan. Kementerian Kesihatan telah melancarkan kempen antirokok. [2 markah] S5 Kerajaan menggalakkan penanaman tembakau. usaha membendung gejala merokok perlu diperhebat • agar jumlah perokok dapat dikurangkan dan tiada perokok baru. Jabatan Imigresen hendaklah mengambil langkah proaktif membendung kemasukan pendatang asing tanpa visa • agar keselamatan negara dijamin lebih selamat. [2 markah] T4 Ibu bapa jangan merokok di hadapan anak. sebelum ditukar kepada tanaman lain. kerajaan tidak berani menarik balik sekatan perjalanan terhadap para pelawat asing dan pelawat China hanya diminta mengemukakan sijil perubatan. Malah. Kementerian Kesihatan menunjukkan fakta-fakta yang menakutkan kepada orang ramai tentang bahayanya merokok. bermasyarakat. [2 markah] S2 Terlibat dalam kes kongsi gelap dengan rakyat tempatan. Dalam waktu yang sama. mewujudkan keadaan yang tidak selesa. [4 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] S7 Tabiat merokok yang semakin meningkat di kalangan masyarakat. [2 markah] S9 Masyarakat tidak digalakkan menghadiri majlis sosial kerana wabak boleh menjangkiti sesiapa sahaja. [2 markah] T3 Tiada penawar yang mujarab untuk membendung masalah SARS. [2 markah] T3 Terpengaruh oleh pujukan rakan sebaya yang mengatakan Malaysia menyediakan peluang pekerjaan yang bergaji lumayan. Maksud lain. [2 markah] S2 Dalam sehari 50 orang akan merokok buat pertama kali. [2 markah] (ii) Kementerian Kesihatan memperuntukkan wang sebanyak RM20 juta kerana tabiat merokok yang semakin bertambah. Jika masih merokok juga. [2 markah] S9 Menularnya budaya menentang kerajaan. iaitu memakan makanan yang bersih dan berkhasiat. Kedua. dengan membersihkan longkang dan memotong rumput di halaman rumah masing-masing. jika mereka dibiarkan tinggal lama di Malaysia. [2 markah] S4 Kerugian berjuta-juta ringgit disebabkan penyaluran keluar wang tanpa cukai. [2 markah] S6 Orang berkuasa tidak bersungguh-sungguh memastikan sifar merokok. masyarakat diwajibkan menjaga kebersihan. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] S3 Sanggup menjadi pembunuh upahan dengan bayaran yang murah. saya akan menerangkan akan bahaya yang dihadapi kepada perokok. [2 markah] S3 Perokok wanita mencatatkan peningkatan. Selain itu. [2 markah] Isi Tersirat [Sebab-sebab Kedatangan Mereka] T1 Mereka datang untuk mencari wang disebabkan kesukaran mencari kerja di tempat sendiri. [2 markah] T2 Rakyat tidak mematuhi arahan pihak berkuasa menyebabkan penyakit ini semakin merebak. saya akan memintanya mengurangkan sedikit demi sedikit tabiat merokok. [2 markah] [2 markah] S8 Remaja bawah 18 tahun bebas membeli rokok. [2 markah] Set 8 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan halangan/masalah yang dihadapi dalam membendung gejala merokok. [2 markah] T2 Kempen yang dijalankan perlu serius dan secara berterusan. [2 markah] Isi Tersirat [Cara-cara mengatasinya] T1 Penjualan rokok disekat. [3 markah] (iii) Pertama. warga Indonesia biasanya akan tinggal di kawasan penempatan baharu. [2 markah] Isi Tersurat [Kekangan Membendung Gejala Merokok] S1 Orang merokok tanpa mempedulikan papan tanda. Maksud yang lain ialah tidak mengambil perhatian yang serius terhadap kejadian di depan mata. Usaha keempat. [2 markah] T4 Masyarakat masih tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat. [2 markah] (ii) Malaysia dikatakan mengambil tindakan berlembut dan berhati-hati. [2 markah] S5 Perkahwinan yang dirancang dengan warga tempatan untuk mendapat status penduduk tetap. sama ada mahu terus merokok atau memutuskan tali persahabatan. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata membawa maksud seperti tidak kisah apa yang berlaku. kadar jenayah dapat dikurangkan. Seterusnya. Selain itu. dan menghargai kesihatan diri masing-masing. [2 markah] (ii) Warga Indonesia mudah dikenali kerana penampilan mereka yang berbeza dengan penduduk tempatan. arah yang tidak sama. agar larangannya dihormati. Seterusnya. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(10) . [2 markah] Isi Tersirat [Masalah yang Wujud] T1 Telah mengurangkan kemasukan para pelancong ke Malaysia. [4 markah] Set 7 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan akibat daripada kemasukan pendatang asing. [2 markah] S10 Masyarakat dinasihati memakan makanan yang bersih sebagai satu cara membendung wabak ini. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata tersebut bermaksud berlainan dan bertentangan. Maksud lain. Selanjutnya. sudah tentu masalah pengangguran dapat diatasi. saya akan membawanya ke hospital dan tunjukkan kepadanya pesakit-pesakit yang menghidap kanser akibat tabiat merokok. masyarakat diminta menjaga pemakanan. Kerajaan memikirkan pelbagai kesan yang diambil yang boleh memudaratkan negara. seperti menghidap barah. jumlah pengangguran kian meningkat dan tanpa kehadiran mereka. [2 markah] Isi Tersurat [Kesan-kesan Kemasukan Pendatang Asing] S1 Meningkatkan kes-kes jenayah yang semakin rumit seperti penipuan kad kredit. masyarakat mengamalkan hidup yang sihat iaitu berjoging. Seterusnya. Selain itu. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. masyarakat perlu sentiasa berwaspada terhadap wabak SARS • agar wabak ini dapat dibendung daripada merebak. [2 markah] S8 Pertumbuhan kedai-kedai makan semakin rancak. [2 markah] S7 Projek perumahan berkembang dengan pesat. [2 markah] S10 Kaum bapa tidak memberi contoh terhadap anak. [2 markah] T2 Ingin mencari pengalaman kerana menganggap Malaysia destinasi pelancongan yang menarik. kemudian diharamkan.S8 Masyarakat memakai penutup mulut untuk memastikan terhindar daripada wabak ini. sekali gus menggalakkan orang menghisap rokok. [2 markah] S4 Kempen yang dijalankan tidak memberi kesedaran kepada perokok. [3 markah] (iii) Wajar kerana rakyat tempatan mampu melakukan kerja-kerja yang dilakukan oleh pendatang asing.

perlu beradab dengan menghormati orang lain. [3 markah] (iii) Pertama. Ketiga. dia amat marah kerana Sita Dewi ditinggalkan oleh Laksamana. Malah sikap yang ditunjukkan oleh Sultan Mahmud lebih mengutamakan keangkuhan dan menunjuk-nunjuk dengan raja negeri lain. Walaupun sudah berjaya. Lebih jauh lagi. Kita wajar menerima takdir yang menimpa kita. Selain itu tempat ibu dan bapanya berkorban membesarkannya. Kedua. Seterusnya ilmu memberi kegembiraan kepada kita dan menjadikan hidup kita bahagia di dunia. Ketiga penggunaan imej alam. kita perlu bersyukur walaupun menghadapi pelbagai dugaan. Malah ilmu dianggap penerang bagi menyuluh perjalanan hidup yang lebih bermakna. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Kelebihan ilmu ialah ilmu tidak ternilai harganya dan sangat berguna dalam kehidupan kita sehari-hari. kita perlu beradab ketika makan. manakala orang yang tidak berilmu lebih banyak bercakap daripada mendengar. [3 markah] (ii) Tindakan Yvonne wajar kerana rombongan itu berniat mahu memusnahkan kebun epal bapa angkatnya. dan “berbeka” (bermesyuarat). walaupun terpaksa merana sepanjang masa dan berharap ihsan orang lain. [3 markah] (ii) Orang yang berilmu akan bercakap hal yang penting sahaja. “sungai”. saya akan meminta pihak sekolah membantu Daneng dan keluarganya dalam soal kewangan. supaya hidupnya senang. Selain itu ingatan itu dapat menyemaikan semangat cinta akan tanah air. mahupun di akhirat. contohnya “Ilmu itulah gemala sakti” (R1 B1) dan “Ialah kandil di dalam kubur” (R4 B3). dan “laut”. Sebaik-baiknya hubungi/ ambil alamat saudara mara tempat dituju. Ketika makan. Dia juga mementingkan diri sendiri dengan menentukan kerjaya Umar. kebun epal tersebut terlalu istimewa kepada bapa angkatnya yang dikatakan menunaikan wasiat mendiang isterinya agar menjaga kebun itu dengan baik. Maksud lain. Sepatutnya saudagar mencari ubatan lain. ibu. kita perlu menghormati orang tua kita dan sikap kurang ajar yang ditunjukkan oleh anak Buchanan janganlah diikuti. orang yang berilmu akan berhemah ketika berkata-kata. [2 markah] (ii) Seri Rama terperanjat/tidak menyangka akan bertemu Laksamana yang ditugaskan menjaga isterinya. Selain itu. [3 markah] (iii) Sikap negatif Safiah ialah memandang rendah terhadap pilihan Umar untuk menjadi seorang guru dan mengajar di pedalaman. seperti menggunakan akar kayu. Akhir sekali pastikan tempat yang dituju dan fikirkan tempat menginap. [3 markah] (ii) Saya akan memujuk ibunya agar mempengaruhi sikap Daneng. rundingan antara bapa angkatnya dengan Gabenor belum selesai. kemudian barulah mula makan. Kedua. masyarakat yang tinggal di daerah pedalaman. Saya juga akan memantau pergerakan pasukan keselamatan yang menjaga Sita Dewi dan jika perlu saya akan menggantikan dengan pasukan lain. perlu menjenguk tempat kelahiran. Namun anak kera berdegil. rombongan itu perlu membunuhnya terlebih dahulu jika mahu memusnahkan kebun epal itu. Kedua penggunaan metafora. Pengajaran seterusnya. [3 markah] Set 2 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Daneng berkeras tidak mahu meninggalkan tempat kelahirannya. Malah. contohnya Cikgu Jo amat mengambil berat tentang masa depan Daneng. dan guru. Malah dia ingin memperhambakan dirinya di hutan. asal sahaja tidak menyebabkan kematian. Kedua. menyoal kepada semua pembantunya. contohnya ibu Daneng menghadiahklan petai kepada Cikgu Jo untuk dibawa pulang. Jiwanya sudah sebati dengan kehidupan di hutan. manakala orang yang tidak berilmu akan meluahkan apa sahaja yang terlintas di fikiran. Pengajaran lain. Kedua. Maksud lain. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata di atas ialah ingin tahu daripada orang bawahannya. Saya akan meyakinkan bahawa profesion perguruan merupakan tugas yang mulia. Ketiga. kita perlulah bersikap timbang rasa seperti ditunjukkan oleh Gabenor British Columbia yang menerima rayuan Buchanan. [3 markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam petikan ialah masyarakat yang prihatin. Maksud lain. Kedua. [2 markah] Set 4 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Hubungan antara Pusaran dengan Junid yang dikatakan sebagai saudara © Info-didik Sdn Bhd J(11) . Dia juga ingin menetap di luar negara. Selain itu. Sebagai anak patut mengenang jasa orang yang banyak berkorban kepada kita. [3 markah] (ii) Saya tetap bertegas dengan keputusan untuk menjadi seorang guru. Dia berasa bimbang akan keselamatan isterinya. duduk bersama-sama. telah diusahakan beberapa bomoh. Hal ini dilakukan sebagai menghargai orang yang berjasa. [3 markah] Set 3 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Harapan Safiah agar Umar bekerja di luar negara. dengan mengharapkan orang gaji melakukan kerja rumah. [3 markah] (iii) Tindakan saudagar tidak wajar kerana anak kera bersahabat baik dengan anaknya. Ketiga mengenang budi. Dia mahu Umar bekerja dalam sektor perkhidmatan awam (MCS) dan bukan sebagai guru. [3 markah] (iii) Penggunaan bahasa Melayu klasik. contohnya ayah. [3 markah] (ii) Perjalanan mendaki Gunung Ledang amat sukar. Akhirnya Laksamana gagal mendaki hingga ke puncak gunung. Lagipun pergaduhan kedua-duanya perkara kecil yang tidak patut berakhir dengan kematian. gigih berusaha. Seterusnya jasa guru yang memberikan pendidikan kepadanya. contohnya Daneng dan nenek moyangnya yang sudah sebati dengan kehidupan di hutan. [3 markah] (ii) Sebelum pergi merantau. Akibatnya anak kera dibunuh oleh saudagar kerana hati anak kera mampu menyembuhkan luka di tangan anak saudagar. Latar masyarakat yang terdapat dalam keseluruhan cerpen ialah masyarakat yang suka berbudi. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata di atas ialah tiada anak raja lain yang lebih cantik. tiada pula saudara-mara dan tempat mengadu. Walaupun ayah serba kekurangan dan tidak pernah mengucapkan tahniah kerana memperoleh kejayaan cemerlang. pinggan dan mangkuk diletakkan dalam keadaan terbuka. manakala orang yang tidak berilmu akan bercakap apa sahaja yang terlintas di fikiran. orang yang berilmu lebih banyak mendengar daripada bercakap. contohnya “gemala” (batu yang bercahaya dan mempunyai hikmat). [2 markah] (ii) Bapa kera menasihatkan anaknya jangan bermain-main dengan anak saudagar. terus berkawan dengan anak saudagar. Ketika itu keadaan angin bertiup kencang. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata tersebut ialah telah dirawat oleh pelbagai orang yang mahir. [3 markah] (iii) Tidak wajar kerana keinginannya itu menyebabkan pembesar dan rakyat jelata menjadi susah. perlulah melengkapkan diri dengan kemahiran dan kelulusan yang diperlukan. proses peminangan melibatkan kerja yang rumit dan mustahil. “taulan” (saudara). Ketiga. Saya juga akan meningkatkan mutu kawalan dari semasa ke semasa. Sikap negatif seperti terdapat dalam drama ialah suka memerintah. kita hendaklah menjaga maruah di rantau orang. kita perlu terus berusaha. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Pengalaman manis yang tidak dilupai oleh penyajak ialah beliau pernah memperoleh keputusan cemerlang semasa di bangku sekolah. contohnya “darat”. [3 markah] (ii) Sebagai bukti kita tidak lupa daratan. Seterusnya sebagai bukti kita tahu mengenang jasa mereka yang banyak berkorban kepada kita seperti ibu bapa dan guru. tiada anak raja yang seistimewa dengan perempuan yang diidamkan. “rimba”. [3 markah] (iii) Saya akan menyediakan pengawal yang cukup terlatih untuk memastikan keselamatan Sita Dewi terjamin.PEMAHAMAN KOMSAS Set 1 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Maksud ungkapan tersebut ialah Yvonne rela mati daripada membiarkan rombongan itu memusnahkan kebun epal bapa angkatnya. Seterusnya perlu membawa perbelanjaan / wang yang mencukupi untuk bekalan di rantau orang. Seterusnya saya akan memanggil Orang Asli yang berjaya untuk memujuk Daneng. [3 markah] (iii) Mengenang jasa. perlu mengawal akhlak dan maruah. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Adab ketika makan ialah cawan dan cerek perlu disusun dengan kemas. Ketika di rantau orang. Maksud lain. Kedua. kita perlu berani mempertahankan hak daripada diceroboh oleh pihak yang tidak bertanggungjawab seperti dilakukan oleh Yvonne yang membantu Buchanan mempertahankan kebun epal. setelah hidangan tersedia. Saya juga akan memberitahunya bahawa masih ada peluang untuk pergi ke luar negara. [3 markah] (iii) Pengajaran berdasarkan teks.

Latar masa pula ialah pada waktu malam. Dia juga mahu menentang kezaliman yang telah dilakukan oleh Sultan terhadap rakyat jelata. Ketiga. contohnya “Di sinilah adinda berhenti kita”. jika sudah melakukan jahat. [3 Markah] (iii) Latar belakang yang terdapat dalam petikan adalah di Alstonia. Manusia perlu mengawal diri daripada melakukan perkara-perkara yang negatif. Jibor merancang untuk membunuh Sabor dengan mengupah orang melakukan perbuatan tersebut. [3 markah] Set 5 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Eyrique ialah seorang anak raja di Alstonia. [3 markah] (ii) Hati boleh mempengaruhi perasaan untuk bertindak sesuatu. Kita juga hendaklah memahami perasaan anak sendiri dan janganlah bertindak tanpa berfikir akan perasaan anak kita. Dia juga saudara kembar kepada Annyss. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata tersebut ialah oleh sebab terlanjur jahat. Saya juga akan meminta Sang Nata membicarakan kesalahan Ratna Angreni terlebih dahulu. Baginda juga berasa belas dan tidak tergamak untuk meninggalkan Ratna Angreni di dalam belukar seorang diri. [2 markah] (ii) Tujuan Siti Saidah memfitnah Sabor adalah untuk membalas dendam kerana Sabor menolak keinginan nafsunya untuk melakukan zina. Malah perbuatan kita jika tidak difikirkan secara mendalam akan memberi kesusahan dan kemudaratan. Selain itu. Zel meletakkan kesalahan itu kepada abahnya kerana tidak mahu mengerti akan perasaannya. Selain itu © Info-didik Sdn Bhd J(12) . Seterusnya. Tetapi jika saya mendapati Ratna Angreni bersalah. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Baginda berasa serba salah untuk menjawab pertanyaan Ratna Angreni. [2 Markah] (ii) Eyrique diculik kerana Strenn mahu merampas kuasa daripadanya. Dia berasa marah kerana Laksamana dihukum bunuh tanpa usul periksa.kembar. [4 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Rangkai kata tersebut membawa maksud terlalu simpati. contoh “beta” dan “tunku”. saya tidak teragak-agak menjalankan perintah Sang Nata. mengharapkan kita jangan bersikap dengki. Sikap ayah Zel yang mementingkan diri sendiri janganlah diikuti. hubungan Pusaran dengan Junid yang tidak dapat dipisahkan. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Petikan tersebut membawa maksud tidak setia terhadap negara dengan membuka pintu dari dalam kota. [3 markah] (iii) Tindakan yang dilakukan oleh Laksamana wajar (bagi yang memilih sudut ini) kerana kesetiaan Laksamana terhadap Sultan tidak berbelah bahagi. Maksud lain tidak sampai hati. yang kesemuanya boleh merosakkan diri sendiri. Ketiga. Kedua. kita hendaklah berfikir secara mendalam dalam melakukan tindakan. seorang ayah perlu memahami gelodak jiwa anak mangsa perceraian. Kedamaian telah dimusnahkan oleh manusia yang mementingkan diri sendiri. Ketiga. [3 markah] (iii) Kita jangan terlalu bimbang terhadap kata-kata yang tidak berasas. [3 Markah] (ii) Langkah yang perlu dilakukan oleh Mariah ialah mencurahkan perasaannya kepada sahabatnya yang terdekat/guru kaunseling/pengetua. Sikap yang ditunjukkan oleh Zel yang menolak hakikat perceraian mama dan abahnya jangan diikuti. [3 markah] (ii) Manusia perlu kembali kepada ajaran agama yang menyarankan penganutnya melakukan kebaikan. Zel berasa tertekan akibat perpisahan abah dan mamanya. [3 markah] (iii) Sang Rajuna Tapa tidak mencintai negara/tiada semangat patriotisme. Jika hendak memuji seseorang perlulah fikir terlebih dahulu. [3 markah] Set 7 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Mariah berasa kecewa disebabkan ayahnya sengaja meminta sedekah. Seterusnya saya akan mengintip gerakgeri Sabor untuk mengetahui tujuan Sabor menginap di sini. biarlah terus jahat. manusia hendaklah berusaha memajukan diri sendiri dalam semua bidang yang diceburi. Pengajaran daripada keseluruhan cerpen ialah. saya akan menyembunyikan Ratna Angreni jika mendapati perempuan itu tidak bersalah. Contohnya Zel akhirnya membatalkan niatnya untuk merosakkan program komputer bapanya setelah berfikir dengan mendalam akan kesannya. kita perlu menerima hakikat bahawa ibu bapa kita sudah bercerai. Dia bakal menggantikan takhta yang diwarisi oleh bapanya. penggunaan inverse. Maksud lain. [2 markah] (ii) Saya akan menasihati Sang Nata agar tidak menjatuhkan hukuman bunuh terhadap Ratna Angreni. iaitu tempat asal Annyss dan Eyrique. [2 markah] (ii) Hang Jebat menderhaka kerana ingin menuntut bela atas kematian Laksamana. Malah dia tidak boleh bertolak ansur terhadap Hang Jebat yang telah menderhaka terhadap Sultan. iaitu sebuah negara dalam dimensi yang lain. [4 markah] (iii) Pertama. manusia perlu jujur dan tidak berpura-pura dalam sesuatu hal. Tujuan kedua ialah untuk menutup malu dengan nasihat Sabor yang memintanya takutkan azab Allah setelah keinginan berzina ditolak. dia akan dituduh derhaka. [3 markah] (ii) Kata-kata itu tidak logik kerana tiada manusia dilahirkan kembar dengan haiwan. sebenarnya hubungan antara manusia dengan haiwan hanyalah secara kebetulan. sama ada baik atau buruk. baik terus berbuat kejahatan. penggunaan gaya bahasa perbandingan iaitu simile. Kemudian saya akan bertemu Sabor agar Sabor berterus-terang dan menceritakan hal yang sebenar. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Rangkap di atas bermaksud perbuatan mengata orang lain adalah perbuatan yang tidak baik. dia tertekan kerana tidak menerima hakikat bahawa kedua-dua orang tuanya telah berpisah. apa yang dilakukan hanyalah menurut perintah Sultan dan jika dia membantah. Kedua. Anak Sang Rajuna Tapa dihukum sula di hujung pasar. Ketiga. memberi peluang musuh menyerang. Jika hati sudah timbul satu kebencian. [2 markah] (ii) Fitnah yang dilemparkan ialah dikatakan anak Sang Rajuna Tapa dituduh berlaku sumbang/curang. apatah lagi bertentangan dengan ajaran agama dan sikap yang ditunjukkan oleh Mohsin janganlah diikuti. mulalah timbul rasa dendam dan keinginan melihat orang lain ditimpa kesusahan. Contohnya ibu Zel berusaha gigih untuk memajukan perniagaannya setelah berpisah dengan suaminya. mengharapkan kita mengawal pendengaran dan khabar yang buruk jangan dipercayai. Pilihan lain. Strenn tidak mahu Eyrique berterusan berhubung dengan kembarnya. Dia juga kecewa kerana ayahnya meminta wang yang hendak digunakan untuk membeli buku. yang akhirnya boleh merosakkan orang lain. Maksud lain. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Penyajak menganggap hidup manusia semakin sukar. hubungan Junid dengan Pusaran terlalu rapat iaitu sejak kecil lagi. Setelah mendengar fitnah tersebut. dia sendiri yang dapat merasai akan kesedihan akibat masalah keluarganya. Pengajaran daripada keseluruhan cerpen ialah kita hendaklah menghargai hubungan kemanusiaan seseorang dengan orang lain atau dengan haiwan seperti ditunjukkan oleh Junid dengan Pusaran. manusia perlu bertolak ansur dalam sesuatu perkara. [3 markah] (iii) Manusia hendaklah bekerjasama untuk mewujudkan persamaan dan perpaduan. dan suka marah. Peristiwa ini berlaku di sebuah terowong gelap tempat Eyrique dikurung. Pengajaran kedua daripada keseluruhan cerpen ialah. Malah tiada siapa yang mahu bertolak ansur supaya kedamaian dan kezaliman tidak bertentangan. Kedua. Malah Sang Rajuna Tapa terlalu mengikut perasaan tanpa menyedari perbuatannya boleh memusnahkan diri dan negara. Kedua. Ketiga. Ini menyebabkan Raja Iskandar murka. manusia perlu menanam rasa benci terhadap perkara-perkara negatif. [3 markah] Set 6 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Ungkapan tersebut membawa maksud walaupun sahabatnya memberi nasihat kepadanya. [3 markah] (iii) Pentingnya kita memelihara anggota tubuh badan dan hati daripada melakukan perkara yang negatif. Maksud lain. [3 Markah] (iii) Pengajaran daripada petikan di atas ialah. [2 Markah] (ii) Pada pandangan saya. penggunaan bahasa istana. mengumpat. Ayahnya juga menjadi seorang yang pemabuk/terhuyung-hayang kerana meminum arak. Dia mementingkan diri sendiri/maruah diri diutamakan daripada maruah negara. takut terhadap kata-kata bomoh akan menjadi kenyataan. Lagipun. Malah. [3 Markah] (iii) Tindakan saya ialah memikirkan kata-katanya/membuat penyiasatan untuk membuktikan kesahihan ceritanya. dia sendiri yang merasai segala keperitan. Strenn mahu melemahkan Eyrique dengan cara menculiknya dan memisahkan Eyrique dengan Annyss. Hati juga yang menggerakkan kita untuk berbuat sesuatu. Kedua. contohnya “Batunya indah bagai dicanai”. Lagipun. Kedua.

Seterusnya dia sendiri perlu memberitahu ayahnya agar menghindari daripada perbuatan keji/ bertaubat. Latar masyarakat yang terdapat dalam keseluruhan drama ialah masyarakat yang mempunyai hubungan antarabangsa. (ii) Buku itu dihantar ke perpustakaan kerana perlu diproses terlebih dahulu sebelum boleh dipinjam oleh sesiapapun sama ada guru atau pelajar. [3 Markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ialah latar masyarakat pelajar yang menghadapi masalah kewangan seperti dialami oleh Mariah kerana ayahnya seorang pemabuk. “Aku nak masak nasi tersebut minggu hadapan. [3 markah] (iii) Seni mempertahankan diri dapat mengekalkan/meningkatkan kecergasan fizikal. terpaksa merakamkan kisah dari dekat dan mengalaminya sendiri. supaya dapat Dalam mesyuarat tersebut. kelak kemungkinan buruk akan berlaku. Kedua. (iii) Adik mendesak emak untuk memasuki pertandingan pakaian beragam yang akan diadakan di sekolahnya pada Hari Kanak-kanak nanti. contohnya Melaka menjalinkan hubungan dengan China dan Majapahit. dia tidak akan membalas dendam terhadap pembunuh ayahandanya.” pesan Pak Abu kepada anggota pasukan Pengakap. [3 markah] (ii) Supaya dapat menggambarkan peristiwa yang benar-benar berlaku berdasarkan perkara yang pernah dilihat dan didengar. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Penyajak sentiasa mengembara untuk mencari bahan penulisan. Malah pemandu tiada nilai kesopanan/biadab. keretanya telah terbabas ke dalam longkang. (ii) Antara mereka yang hadir dalam mesyuarat untuk berbincang tentang masalah itu termasuklah ibu bapa pelajar kerana masalah itu melibatkan pelajar yang sering ponteng sekolah. (iv) Kanak-kanak itu meragam tidak mahu makan kerana perutnya sakit. “Jangan risau nanti sebelum balik dari sekolah aku akan beri kepada kau. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Pengguna jalan raya tidak mempunyai perasaan sabar. (iii) Anak muda itu pengsan terkena kejutan elektrik lalu dibawa ke hospital oleh rakan-rakannya. (ii) Pada setiap kali cuti semester Aziz akan bekerja sambilan di restoran makanan segera di Shah Alam. [4 markah] (ii) Puteri Jilan berasa gembira kerana Tuan Bujang ialah anak adik Puteri Jilan/ cucunya. persoalan ketelitian dalam menghasilkan karya untuk memastikan karya yang dihasilkan benar-benar bermutu. [3 markah] (iii) Pertama. Puteri Jilan dapat mengetahui hal yang tersirat dalam dirinya. Malah. aku akan sediakan bahan-bahan yang kau tuliskan sebelum minggu hadapan. menggunakan deria untuk merakamkan pelbagai peristiwa. [6 markah] (b) (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (c) (i) “Boleh ajar aku cara untuk masak nasi beriani?” tanya Anis kepada Meena. (vi) Usaha penyeragaman bahasa Melayu dengan bahasa Indonesia sedang giat dijalankan dengan mewujudkan istilah baru. contohnya “tika germis menabur benih”.” janji Meena lagi.” jawab Meena. dia akan menduduki takhta Kesultanan Johor sebagai seorang sultan. contohnya Hang Li Po tidak mengetahui hukum orang yang menduakan suami. [6 markah] (e) (i) Set 2 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Setelah kemarahan ayah reda barulah kami berani menegurnya dan meminta maaf atas kesalahan yang kami lakukan. Seterusnya latar masyarakat yang gigih berusaha untuk mencapai kejayaan seperti ditunjukkan oleh Mariah yang berusaha mencapai kejayaan cemerlang dalam bidang akademik walaupun menghadapi pelbagai dugaan. Tuan Bujang tetap mengingati jasa orang yang telah memeliharanya selama ini. Ketiga. kemudian dibelah hingga terpotong dua. Nasihat saya kepada Hang Li Po agar jangan menduakan suami kerana buruk akibatnya. sebaliknya perlu rajin berusaha kerana ulat dalam batu pun hidup juga. persoalan pengalaman hidup seorang penyajak dalam mengungkapkan segala kisah manusia yang dilihat dengan mata kepalanya sendiri. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Rangkai kata bermaksud berasa amat gembira. Seterusnya sebagai pelindung diri daripada ancaman musuh.” janji Meena kepada Anis. “Boleh. nanti aku akan datang ke rumah kau untuk mengajar kau memasak nasi tersebut. menggiatkan kempen berkongsi kereta. apa salahnya. [2 markah] (ii) Aksi yang ditunjukkan oleh Tun Beraim Bapa ialah melontar pinang kotai. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Melihat wajah sahaja sudah berasa gentar. penggunaan singkatan (sinkof). [6 markah] Sikap malas membaca dan tidak suka bergaul menyebabkan hidup Salleh bagai katak di bawah tempurung. Ketiga. penggunaan metafora. Aktiviti ini juga dapat dijadikan pengisi masa lapang/melakukaan aktiviti berfaedah. Kemudian dipotong batang pisang dari atas hingga ke bawah. Ketiga. Dia juga tidak menyangka yang Hang Li Po sebenarnya tidak mengasihi sultan. [6 markah] Set 8 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Dang Wangi tidak menyangka bahawa Hang Li Po mahu menduakan suaminya. [3 markah] (iii) Penggunaan personifikasi. Ketiga. Maksud lain. [3 Markah] (ii) Reaksi daripada saya sudah tentulah terperanjat dan tidak percaya. persoalan kesukaran menghasilkan karya yang bermutu. Latar masyarakat yang lain ialah masyarakat yang mengamalkan poligami. contohnya “gelanggang kebuasaan”. (ii) Kilang itu telah menetapkan semua pekerjanya memakai pakaian seragam pada setiap hari bekerja. sentiasa berhati-hati ketika memilih bahan untuk menghasilkan karya yang bermutu. [3 markah] (ii) Menggalakkan orang ramai menggunakan pengangkutan awam seperti bas dan kereta api. contohnya “ketidaksabaran membengkak”. Kedua. © Info-didik Sdn Bhd J(13) . membina lebih banyak jejambat/mengadakan jalan alternatif. Lagipun hanya Tuan Bujang sahaja yang akan membalas kematian ayahnya. tetapi batang itu tiada tumbang. Ketiga. Kedua. [3 markah] (iii) Jika Tuan Bujang dipelihara dengan baik. contohnya Sultan Mansor Syah memiliki empat orang isteri. Kedua. “Kalau begitu boleh kau tuliskan sekarang bahan-bahan yang perlu aku sediakan untuk memasak nasi itu?” pinta Anis. “Eloklah tu. (ii) “Kita jangan malas. dapat menghasilkan karya yang benar-benar bermutu. Saya juga akan menerangkan hukum dalam Islam seseorang yang tidak setia terhadap suami. Malah dia terkejut apabila mendapat tahu Hang Li Po mengasihi Hang Jebat.” pesan Tuk Aki kepada anak muda yang duduk di warung. [3 markah] mengungkapkan masalah orang dengan cara yang lebih menarik. (iii) Oleh sebab dia memandu kereta dalam keadaan laju. [3 markah] PENGETAHUAN & KEMAHIRAN BAHASA Set 1 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Saya telah menasihati rakan-rakan sekelas supaya senyap tetapi masing-masing dengan ragamnya hingga kelas menjadi bising. masyarakat yang bersimpati terhadap nasib orang lain seperti ditunjukkan oleh Mak Lijah/Borhan terhadap Mariah. Pengguna jalan raya juga dalam keadaan sakit hati/jiwa yang tidak tenteram. Maksud lain kegembiraan yang tidak dapat digambarkan. pemilihan Datuk Seri Mohd. sebaliknya menjadi seorang sultan yang adil. “Jangan redah saja hutan-hutan di situ kerana ramai yang menjadi mangsa harimau. (iii) Orang yang suka berhutang untuk menjelaskan hutang yang lain seperti kata peribahasa “gali lubang tutup lubang” akan sentiasa dalam keadaan susah. Seterusnya Tun Beraim Bapa melompat ke kanan dan ke kiri sambil menangkis perisainya hingga tidak kelihatan pada tangan kirinya. [3 Markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam petikan di atas ialah masyarakat pendatang/masyarakat Cina yang tidak faham akan adat-istiadat raja-raja Melayu. Latar masyarakat dalam cerpen ialah.” terang Anis lagi. (v) Bangunan yang baru dibina itu mempunyai keseragaman dengan bangunan lama di sebelahnya. Kedua. berasa takut untuk bertentang mata. Najib Tun Abdul Razak sebagai Timbalan Perdana Menteri disokong sebulat suara oleh ahli UMNO.sewajarnya dia meminta iman/pengetua menasihati ayahnya supaya tidak berpura-pura. [6 markah] (d) (i) Hamidah memang tulus hatinya apabila menyerahkan anak yang baru dilahirkan kepada abangnya yang tidak mempunyai anak walaupun telah berkahwin selama 20 tahun.

(v) Firdaus menanyakan keadaan adik Munir sama ada mendapat cedera teruk atau tidak. (ii) Pekerja kilang itu mendapat kemalangan di tempat kerja akibat daripada kecuaiannya semasa bekerja. (viii) Munir memberitahu bahawa penunggang itu hanya cedera ringan malahan dia memakai topi keledar.” pesan Cikgu Kamal kepada anak muridnya. [ 6 markah] (ii) Media massa merupakan alat komunikasi yang bermanfaat tetapi kadang kala disalahgunakan oleh sesetengah pihak. [6 markah] Set 4 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Ferdinand Marcos bekas presiden Filipina telah tinggal dalam buangan di Amerika Syarikat sehinggalah beliau meninggal dunia di sana. (ii) Semua perabot yang terdapat di dalam bilik saya diimport dari Itali. [ 6 markah] (d) (i) Kami sekeluarga begitu gembira sekali apabila ayah memberitahu bahawa kami sekeluarga akan pergi menunaikan umrah di Mekah hujung tahun ini. [6 markah] (b) (i) Buah zaitun berbentuk bujur. [6 markah] (e) (i) (d) (i) Ibu menyuruh adik meletakkan pasu bunga di mana-mana yang sesuai di dalam rumah kerana ibu sibuk menyusun pelbagai jenis pokok bunga yang dibawa dari kampung. (ii) Guru-guru digalakkan agar menambahkan pengetahuan mereka dalam bidang masing-masing kerana dunia pendidikan semakin berkembang dengan pesat. manusia mati meninggalkan nama. (vi) Munir menjelaskan bahawa pihak hospital memberitahunya bahawa adiknya dalam keadaan serius juga kerana ketika kemalangan itu dia telah terjatuh dalam longkang di tepi jalan raya tersebut. Pelajar-pelajar dinasihatkan agar mengurangkan meminum minuman bergas kerana minuman tersebut mengandungi gas karbon dioksida. (vi) Gadis itu tertinggal begnya di dalam teksi. (iii) Suri rumah yang sering tertipu oleh jurujual yang datang menjual beraneka barangan dari rumah ke rumah. Hafiz. [6 markah] (c) (i) Untuk melahirkan atlet yang mempunyai jati diri. (iii) Minyak diperah menggunakan cara tradisional iaitu dihasilkan daripada buah yang sudah masak dan berkualiti tinggi dengan ditumbuk lumat lalu diperah hingga mengeluarkan minyak. (iii) Jasa Pak Ramli membangunkan Kampung Muhibah terus dikenang oleh penduduk kampung kerana harimau mati meninggalkan belang. (ii) Adik telah meminum minuman yang terletak di atas meja. (iii) Helmi tidak pernah putus asa walaupun telah beberapa kali gagal sampai ke puncak Gunung Kinabalu kerana dia tetap bercita-cita untuk mendaki gunung tersebut hingga ke puncaknya. (v) Rumah pusaka itu kini ditinggali oleh cucu-cucunya sejak dia menetap di kota. (ix) Firdaus kemudiannya mahu mengikut Munir ke hospital untuk menziarahi adik Munir.” pesan ibu kepada kami. bulat kata kerana muafakat (iii) Muka tembok [6 markah] Set 5 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Ramai pelajar yang mendapat markah minimum dalam mata pelajaran Kimia kerana mereka sukar memahami pelajaran tersebut. lonjong. (c) (i) © Info-didik Sdn Bhd J(14) . jangan sesekali kita mengejinya seperti kata peribahasa ‘jangan meludah ke langit’. (ii) “Walaupun kita marah dengan tindakan ibu atau bapa kita. (iii) Firdaus menanyakan masa dan tempat berlakunya kemalangan tersebut.” kata Abu kepada rakannya. (ii) Rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan siaran langsung Bola Sepak Piala Dunia dari Jepun dan Korea Selatan kerana kecanggihan teknologi pada hari ini. (ii) Dalam kemalangan jalan raya itu semua mangsa telah meninggal dunia sebaik sahaja tiba di hospital. (x) Munir bersetuju dan menjemput Firdaus menaiki keretanya. (ii) Minyak zaitun kaya dengan omega dan mengandungi lemak tak tepu dan berwarna kuning kehijauan. antaranya orang perempuan yang melancong ke sana tidak dibenarkan berpakaian yang mencolok mata. Saya sudah lali dengan leteran ibu setiap kali saya gagal mendapat nombor satu dalam peperiksaan. (iii) Buah-buah durian yang gugur di kebun datuk akan dikumpulkan di pondok sebelum dijual kepada peraih dari bandar. [6 markah] Amalan rasuah sukar dibendung kerana masih ada golongan yang mata duitan serta berjuang untuk mengisi perut sendiri. [6 markah] Penduduk di Pulau Tahiti kuat berpegang kepada adat resam. (iv) Munir menerangkan bahawa adiknya kemalangan ketika dalam perjalanan ke sekolah. (iii) Puisi Melayu lama yang terdiri daripada pantun dan syair adalah tinggalan masyarakat Melayu zaman dahulu. (iii) Kebanyakan pelajar yang datang berkursus itu ialah pemimpinpemimpin pelajar di sekolah mereka. [6 markah] Rupa Zaidi kelihatan pucat seperti ayam berak kapur apabila menghidap demam panas. (c) (i) (d) (i) (e) (i) Ringan tulang (ii) Bulat air kerana pembetung. (iii) Jeneral yang sudah bersara itu tetap dihormati oleh penduduk kampung. tetapi pemandu teksi telah memulangkannya. perlu lebih kerap mengadakan latihan kawat. (vii) Firdaus menanyakan pula keadaan penunggang motosikal tersebut. (iii) Ibu telah membeli mesin basuh baru kerana yang lama telah rosak. (ii) Polis telah menangkap penculik kanak-kanak itu pada pagi tadi. dan berwarna ungu kemerahan serta mengandungi minyak. Pak Arif telah mengkhabarkan bahawa budak yang terlibat dalam kemalangan pagi tadi telah meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital. “Kau ni tinggi menggalah. [6 markah] (b) (i) Firdaus menegur Munir yang nampaknya tergesa-gesa untuk ke sesuatu tempat. Sebaliknya melihat kiri dan kanan dulu. susah kalau naik kereta yang kecil. (iii) Kakak sering mengalah kepada abang apabila mereka berdua bertengkar kerana kakak tidak mahu pertengkaran mereka berpanjangan. (ii) Pemuda itu menyebarkan berita palsu mengenai pengarah syarikat itu yang dikatakan menerima rasuah daripada sebuah syarikat pembinaan.Semesta alam menjadi gelap gelita apabila matahari mula tenggelam di ufuk timur. (ii) Anak muda lebih suka beristirahat di warung sambil mengisi perut. (iii) “Jangan lalai sewaktu melintas jalan. [6 markah] Kapal terbang dari Heathrow akan mendarat di KLIA pada petang esok. Penyanyi itu mengabadikan sebuah lagu nyanyiannya sebagai tanda kasih sayangnya terhadap anaknya yang telah meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya. Dia juga memberitahu bahawa adiknya dilanggar oleh pekerja kilang yang menunggang motosikal berhampiran kilang kasut BATA. [6 markah] (e) (i) Makan suap (ii) Seperti api dalam sekam (iii) Bagai mencurah air ke daun keladi [6 markah] Set 3 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) “Janganlah kita mengabdikan diri kepada harta dunia semata-mata kerana harta tersebut akan kita tinggalkan apabila kita mati kelak.royong turun ke bendang untuk mengetam padi. [6 markah] (b) (i) Kamu mestilah mematuhi undang-undang negara ini agar hidup kita aman. (iv) Sepeninggalan datuk mengerjakan haji di Mekah semua urusan perniagaannya diserahkan kepada ayah saya kerana ayah ialah anak sulungnya. (ii) Munir terkejut setelah ditegur lantas memberitahu bahawa dia hendak ke hospital kerana adiknya kemalangan. (ii) Setiap kali tiba musim menuai penduduk kampung bersama-sama bergotong.

(ii) Sesetengah orang suka mengambil kesempatan apabila orang lain dalam kesusahan. di situ langit dijunjung”. (v) Faisal menjelaskan bahawa dia ingin menggantikan rumput di hadapan rumahnya kerana rumput tersebut sekarang tidak tumbuh dengan cantik malah banyak lalang yang tumbuh bersama rumput tersebut. (ii) Pemain bola sepak dunia mempunyai pengaruh yang besar dalam perkembangan fesyen sama ada fesyen yang sopan mahupun fesyen yang mencolok mata. (ii) Semua pelajar dikehendaki membersihkan tandas kelas masingmasing setiap hari Jumaat sebelum balik ke rumah. Tenda yang didirikan di halaman rumah pengantin itu runtuh akibat ditiup angin kencang semalam. (ii) Kita hendaklah menerima segala tunjuk ajar yang diberikan oleh guru kerana mereka mempunyai lebih pengetahuan dan pengalaman hidup. Cerita kanak-kanak berusia 11 tahun itu sukar untuk dipercayai oleh pihak polis. lubang telinga. [6 markah] (e) (i) Bagai mencurah air ke daun keladi (ii) Sampah masyarakat (iii) Genggam bara api biar sampai jadi arang [6 markah] Set 7 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Setiap hari ibu menyapu sampah di halaman rumah kerana banyak daun kering yang gugur daripada pokok-pokok di tepi jalan rumah kami. [6 markah] (b) (i) Faisal tekejut apabila berjumpa Ibrahim kerana dia telah lama tidak bertemu dengan Ibrahim. [6 markah] Set 6 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Sejak dia memegang tampuk pemerintahan di negara ini banyak kemajuan yang telah dicapai oleh negara. (iii) Ibu membekali ayah sarapan pagi dan makan tengah hari setiap hari kerana di tempat kerja ayah tidak ada kedai makan. (ii) Cuping telinga melindungi lubang telinga dengan menghalang air daripada memasuki lubang telinga dan mengarahkan gelombang bunyi ke lubang telinga. [6 markah] (c) (i) Sungguhpun beberapa tahun telah berlalu. (iii) Atiqah suka mengarang cerpen apabila dia mempunyai masa lapang. sentiasalah berbuat baik dan sesekali berbuat jahat. [6 markah] (b) (i) Bahagian luar telinga mempunyai beberapa bahagian iaitu cuping telinga. (ii) “Di rantau orang. (iii) Sekolah tempat saya belajar telah menerima Anugerah Sekolah Harapan Negara pada tahun ini. gegendang telinga. dan lelilin telinga. buat jahat jangan sekali. (iv) Ibrahim meminta penjelasan Faisal masalah tersebut dan memberitahu bahawa dia sedia membantu jika Ibrahim ada masalah berkaitan rumput permaidani. pagar makan padi. (x) Faisal mengucapkan terima kasih dan berjanji akan bertemu Ibrahim semula pada petangnya. seterusnya ikutlah arahan yang diberikan sehinggalah kamu sampai ke destinasi yang diarahkan. [6 markah] (e) (i) Set 8 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Abu berasa gayat setiap kali berada di kawasan yang tinggi kerana pernah terjatuh dari bukit yang tinggi semasa kecil. (iii) Pengerusi majlis telah mengumumkan pemenang-pemenang bagi cabutan nombor bertuah sebelum majlis bersurai. alangkah terkejutnya dia apabila jiran yang dipercayai telah mencuri harta benda dalam rumahnya dan inilah dikata orang. (ii) Seorang pelajar yang menghidap penyakit jantung berlubang telah menerima sumbangan daripada orang ramai untuk menjalani rawatan. kami terpaksa duduk berlapikkan tikar plastik kerana tiada bangku disediakan untuk kemudahan orang ramai yang datang berkunjung ke tasik tersebut. (vi) Dia telah berusaha membuang lalang tersebut dengan mencabutnya tetapi masih tumbuh juga.” kata datuk kepada ayah di serambi rumah kami. (ii) Emak akan bercekak pinggang setiap kali dia memarahi kami yang suka bergaduh. Ayah mengelap peluh di tubuhnya setelah penat bekerja di kebun sayur.” kata Mak Timah kepada anaknya yang mahu ke Kuala Lumpur. [6 markah] Persahabatan mereka begitu akrab dan sentiasa berdua ke mana sahaja mereka pergi bagai isi dengan kuku. (ix) Ibrahim berjanji akan menunggu Faisal datang sambil berpesan kepada Faisal agar menelefonnya sekiranya Faisal tidak jadi datang. Pemuda-pemuda Palestin begitu gelojak jiwa mereka untuk menentang Israel yang tidak berperikemanusiaan terhadap rakyat Palestin. Mencuci pakaian pada masa ini semakin mudah dengan penggunaan mesin basuh ataupun dihantar ke kedai dobi. (iii) Apabila Kelvin pulang. [6 markah] Senarai peserta yang akan berkayak dalam ekspedisi itu telah diserahkan kepada pengetua untuk diluluskan. (iii) Rerambut dan lelilin telinga menghalang serangga memasuki tubuh dan memerangkap habuk supaya habuk tidak berkumpul di gegendang telinga. (ii) Ibrahim menjelaskan bahawa dia bekerja luar daerah iaitu ke Kedah kerana syarikatnya mempunyai projek menanam rumput permaidani di sebuah tempat rekreasi yang baru dibuka. (iii) Pelajar hendaklah menghormati guru-guru agar ilmu yang diperoleh daripada mereka mendapat berkat. seperti kata peribahasa “Di mana bumi dipijak. “Negara kita masih gawat dari segi ekonomi. (ii) Semasa kami berkelah di Tasik Pedu sebulan yang lalu. Kata orang buat baik berpada-pada. maklumlah budak-budak makan pisang. ingatan Elina terhadap peristiwa kematian ibu bapanya masih sukar untuk dilupakan. (ii) Pak Ramli mendapat malu seperti muka berconteng arang apabila anaknya ditangkap kerana mengedar dadah. [6 markah] Bangunan yang menjulang tinggi di tengah-tengah bandar raya itu telah runtuh semasa berlaku gempa bumi. (viii) Faisal bersetuju dan bertanya Ibrahim sama ada dia boleh datang pada hari itu juga tetapi pada sebelah petang lebih kurang jam dua. Hakim mengerang kesakitan setelah terjatuh dari tangga rumahnya ketika sedang bermain dengan adik-adiknya. (iii) Kakak memotong kek itu kepada enam bahagian supaya dapat diagihkan kepada enam orang kanak-kanak yang datang ke rumah kami. (ii) Pakaian kotor dicuci oleh kakak di bilik air. [6 markah] (c) (i) (d) (i) (c) (i) (e) (i) (d) (i) Dari sini kamu hendaklah memusing ke kiri atau ke kanan untuk mencari nota rahsia. © Info-didik Sdn Bhd J(15) . (iii) Kita mesti mematuhi undang-undang sesebuah negara. (vii) Ibrahim kemudiannya meminta Faisal datang ke pejabatnya kerana dia akan menunjukkan jenis-jenis rumput yang sesuai ditanam di halaman rumah Faisal.Sinaran lampu keretanya begitu terang sehingga menyilaukan mata kami. [6 markah] Keldai dikatakan haiwan yang kurang cerdik berbanding haiwanhaiwan lain. [6 markah] (d) (i) Izzah memakai telekung mini setiap hari apabila keluar dari rumah sebagai mematuhi ajaran agama Islam. (iii) Encik Yusuf sering merujuk setiausahanya jika beliau tidak faham beberapa perkara berkaitan projek yang sedang dijalankan. (iii) Penjenayah tersebut telah merompak dan membunuh penghuni rumah itu ketika malam gelap-gelita. (ii) Adik saya makan dengan gelojoh kerana hendak cepat menyaksikan perlawanan bola sepak akhir antara Brazil dan Jerman. harapkan pagar. Nenek saya sering merajuk kepada ibu jika ibu lambat menyediakan makanannya kerana dia tidak boleh bangun lagi sejak dua tahun yang lalu. Faisal juga memberitahu Ibrahim dia ingin membuang rumput itu dan menggantikan dengan rumput lain rumput. (iii) “Hujan lebat yang turun hari ini tanda musim banjir akan tiba. (iii) Kamal dimarahi oleh ayah kerana pulang rumah jauh malam. [6 markah] (b) (i) Bas dinaiki oleh mereka untuk ke sekolah. (iii) Faisal memahami kerja Ibrahim lalu memberitahu Ibrahim bahawa dia telah lama ingin berjumpa Ibrahim untuk menanyakan masalah rumput permaidani di halaman rumahnya. Lelaki yang berdiri di tepi kereta BMW itu tampak bergaya dan kacak tetapi dia hanyalah pemandu kepada pemilik kereta tersebut.” kata Cikgu Azlina kepada pelajarnya.

Dia menerima sebarang penghinaan daripada Datin Salmah dan Datuk Johari dengan tenang. – Persoalan membantu seseorang tanpa mengharap sebarang balasan. plot yang lancar (ada kemuncak cerita yang merangsang untuk terus membaca). Kita boleh menjalankan eksperimen secara saintifik. Novel Julia – Persoalan tanggungjawab seorang anak sulung. Sikap ini terpancar pada watak Encik Bakar. Hilmi terasa mahu minum arak kerana teringat akan kata-kata kawan yang berpengalaman. kemudian masuk kumpulan orkes di kelab malam tempatnya bekerja dan menjadikan Hilmi seorang pemuzik terunggul di tanah air tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Lama-kelamaan dia menjadi penggubah lagu untuk rakaman dan menang pesta muzik tahunan anjuran RTM tiga tahun berturut-turut. Hal ini bertentangan dengan sikap Datin Salmah yang sombong dan sentiasa prasangka terhadap Hilmi yang tiada kelulusan tinggi dan berasal dari kampung. Pada suatu ketika juga. – Persoalan kesedaran dan hasrat ahli perniagaan mengharap anaknya belajar tentang kehidupan Islam di Australia. © Info-didik Sdn Bhd J(16) . Bukan semua air mempunyai rasa masin. NOVEL Set 1 Soalan 4: Novel (a) Anda mengutarakan masalah yang dihadapi oleh masalah utama seperti masalah yang berpunca daripada keluarga. Novel Konserto Terakhir – Persoalan berusaha memajukan diri. Sikap serba sederhana dan tidak sombong Hayati patut diteladani walaupun dia berasal daripada keluarga berharta. – Persoalan kemelesetan ekonomi dan jerebu melanda negara. • Digambarkan mereka tetap berdiam diri walaupun hakikatnya beransur-ansur telah kehilangan kuasa. [6 markah] iii. Hal ini tergambar pada watak Encik Bakar yang sanggup mengajar Hilmi bermain muzik. • Digambarkan Kak May tidak periang dan aktif lagi setelah kematian kedua-dua orang tuanya. iaitu antara syarikat milik Julia dan Jun yang berketurunan Cina. – Persoalan perlunya sikap antipenjajah bagi menyedarkan orang Melayu. sementara tauke stesen minyak juga sedia menerima Hilmi bekerja. • Anis membantu Anita mencari ibu bapanya yang sebenar dengan bantuan Cikgu Rushda. Ini juga bentuk penjajahan. (b) Pengajaran – i. (ii) Pelajar yang cemerlang itu merupakan pelajar miskin. William juga menawarkan “gelaran” dan bintang kebesaran berpuluhpuluh butir. Novel Putera Gunung Tahan – Persoalan para pembesar Melayu hanya berdiam diri setelah mendapat pelbagai kemewahan yang disogok oleh Inggeris. Nilai ini tergambar dalam diri tauke yang menyatakan Melayu atau Cina atau apa bangsa serupa sahaja. (iii) Kebanyakan pelajar 5 Bestari tidak menyiapkan latihan yang diberikan oleh Cikgu Azman. • Pengarang mengemukakan pendapat bahawa orang Melayu masih tidak sedar daripada tidur (leka). • Awanis gigih menghadapi kerenah Encik Johari semasa praktikal di ladang kelapa sawit. – Persoalan semangat toleransi dan bekerjasama. • Pak Oni sentiasa mendengar pendapat Anis sekeluarga bagi memulihkan hubungan seisi keluarga itu. Bertindak mengambil alih syarikat bapanya yang terumbang-ambing setelah orang tuanya meninggal dunia. [6 markah] (e) (i) Hidup sandar-menyandar bagai aur dengan tebing (ii) Seperti enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing (iii) Mulut murai [6 markah] iv. – Persoalan kerjasama antara penduduk negara yang berlainan bangsa. menjadikan Datuk Johari juga tidak menghargai bakat dan keistimewaan Hilmi kerana dia tidak berkelulusan tinggi. Kita boleh mengesan tahap kemasinan air. – Persoalan kesabaran dan keimanan yang teguh memimpin manusia ke jalan yang diredai-Nya. • Awanis (Anis) menjadi kian tabah dalam menempuh pelbagai cabaran hidup bagi memperoleh kelulusan di ITM setelah pernah gagal dalam SPM. – Kita perlu mengamalkan sikap tolong-menolong. Bahan kimia pelarut dipanggil garam. Namun. juga tauke tempat Hilmi bekerja di stesen minyak. Kemudian anda berikan satu cadangan yang logik bagi setiap masalah yang dinyatakan. Hilmi yang meminati muzik belajar dengan Encik Bakar. Air hujan juga mempunyai bahan kimia pelarut. • Encik Basri membenarkan Anis pulang awal daripada tempoh praktikal sebenar. dan pengajarannya yang boleh diteladani. • Masyarakat Melayu dinyatakan suka meniru budaya barat. [6 markah] Membaca buku-buku berbentuk ilmiah boleh meningkatkan ilmu pengetahuan seseorang dan menjadikan seseorang itu kreatif dan inovatif. – Persoalan kelemahan orang Melayu dari segi ekonomi dan sosial. keteguhan iman telah menyelamatkan Hilmi. kemudian kaitkan dengan kesukaan remaja. – Persoalan keangkuhan manusia akibat sombong dan bangga diri. – Persoalan berdikari dan gigih. Berikan contoh setiap aspek. • Encik Johari faham akan masalah yang dihadapi oleh para pekerja ladang kelapa sawit dan tidak mendesak mereka memungut/memetik buah. ii. Rakyat Afghanistan menerima bahana peperangan akibat daripada tindakan Amerika yang ingin memerangi pihak yang tidak menyokongnya. bahasa yang mudah dan berkesan. Novel Seteguh Karang – Persoalan hilang tempat bergantung menyebabkan hidup tidak bersemangat. sekali gus mengagung-agungkan mereka. (ii) Ibunya seorang pakar masakan yang terkenal di luar negara dan kini telah kembali ke tanah air untuk berkhidmat di sebuah hotel terkenal sebagai pengurus makanan. majikan. • Diceritakan secara simbolik apabila William memujuk Ratu Bongsu agar menyerahkan puncak Gunung Tahan. Apatah lagi apabila Hayati suka akan Hilmi. Malah. (iii) Kita hendaklah menjaga kesihatan tubuh badan kita dengan amalan pemakanan yang sihat dan melakukan aktiviti senaman. Hilmi ternyata cukup sabar dan kuat imannya. – Persoalan berusaha menyesuaikan diri. Contohnya. (d) (i) Orang yang rajin berusaha kebanyakannya ialah orang yang tidak mengenal erti kecewa dan hampa dalam mencapai segala impiannya. Encik Bakar sanggup membantu Hilmi belajar muzik tanpa mengharap sebarang balasan. Novel Konserto Terakhir – Kita hendaklah bersifat sederhana. Set 2 Soalan 4: Novel (a) Novel yang menarik mempunyai cerita yang memikat. (b) Persoalan i. [6 markah] (b) (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (c) (i) Semua jenis air mempunyai bahan kimia pelarut. • Awanis yang tidak pernah membantu kerja dapur telah membantu Kak Nor. tetapi sangat berbudi bahasa. Hal ini tergambar pada watak Datin Salmah yang sentiasa mencari jalan memburuk-burukkan Hilmi agar dihalau keluar dari rumahnya. – Persoalan jangan terpedaya dengan tipu muslihat. apabila mabuk segala masalah dapat dilupakan. Sharifah telah cuba membantu jirannya memadamkan api yang mula marak di pondoknya tetapi tidak berjaya kerana angin bertiup kencang. (iii) Kakak suka memadankan kasut dan pakaiannya dengan warna yang sesuai setiap hari keluar bekerja atau pergi berjalan-jalan.(ii) Media massa seharusnya menjadi wahana yang berkesan untuk menyampaikan maklumat semasa kepada rakyat. Hilmi telah menyatakan kepada Encik Kasim (bukan ayahnya yang sebenar) bahawa Datuk dan Datin telah melayannya dengan baik. dan rakan sebaya. – Kita perlu bersifat baik sangka.

dia juga yakin untuk melakukan tugas atau apa jua cabaran Encik Johari. Awanis digambarkan sebagai remaja yang beriman kerana semua yang dihadapinya dianggap sebagai dugaan Tuhan. – Berani menghadapi cabaran hidup terutama dalam hal pekerjaan di ladang kelapa sawit serta telah kematian kedua-dua orang tuanya. Dia tabah menerima hakikat bahawa semua yang berlaku ialah dugaan Allah. – Kita hendaklah beriman dan ingat sentiasa akan Allah yang Maha Berkuasa. juga Kak Nor yang mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat rumah sewa. – Hilmi meninggal dunia selepas Hayati menggantikan tempatnya mempersembahkan “Hilmi Potpouri” di Dewan Tuanku Canselor. Maysarah. Perlis. – Kerajinan. Novel Julia – Kita perlu mengamalkan sikap tolong-menolong. Julia begitu sabar menghadapi pelbagai dugaan seperti kematian ayah dan ibu sekali gus kerana kemalangan di jalan raya. Dalam pada itu. Set 3 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek plot. calon boleh memberikan contoh penggunaan bahasa yang mudah dan memikat. Novel Putera Gunung Tahan – Kasih sayang. Anita. Dia pergi ke bandar untuk mencari pak cik saudaranya bagi mendapatkan pekerjaan. Kita sepatutnya tidak sombong dan ego dengan pangkat dan kekayaan yang diperoleh. dia juga yakin untuk melakukan tugas atau apa jua cabaran Encik Johari. iv. Tuan William sepatutnya pandai membalas budi dan tidak mengkhianati Ratu Bongsu sehingga sanggup membuat rancangan jahat hendak mengebom dan memusnahkan istana puncak Gunung Tahan. – Baik hati. – Keberanian. dirinya sendiri yang terkorban. Novel Konserto Terakhir – Kesederhanaan. Awanis digambarkan sebagai remaja yang gigih menempuh dugaan hidup. ii. Nyatakan juga dengan membaca novel tersebut boleh menimbulkan keinsafan dan jati diri lalu menolak novel remaja berunsur erotik. Hal ini jelas terdapat dalam jiwa Julia yang digambarkan sebagai anak orang kaya tetapi tidak menyombong atau bangga diri. Sebagai isteri. – Kita hendaklah mengamalkan sikap tolong-menolong. iii. tegas. Hilmi memang rajin mempelajari ilmu muzik daripada Encik Bakar dalam menempuh pelbagai cabaran hidup dan akhirnya mencapai kejayaan cemerlang sehingga diberi penghormatan untuk memimpin Petunjuk Orkes Perdana. – Menjadi tukang kebun di rumah Datuk Johari kerana tidak mempunyai kelulusan yang tinggi. Set 4 Soalan 4: Novel (a) Anda mendefinisikan maksud erotik dalam sesebuah novel. Robert yang sudah ditawan orang Sakai sepatutnya menghormati mereka. sebaliknya memberitahu Encik Kassim bahawa mereka begitu baik melayannya malah mempelawanya tinggal di situ walaupun sudah berumah tangga. dan Masyarah. Hilmi meninggal beberapa minit setelah Datuk Johari dan keluarganya meninggalkan biliknya di hospital. – Hormat-menghormati. – Kejujuran. – Kita perlu bersifat sederhana. Kasih sayang yang murni tergambar dalam hubungan mendalam antara Awanis. Awanis digambarkan sebagai remaja yang berani menempuh dugaan hidup. Dia tabah menerima hakikat bahawa semua yang berlaku ialah dugaan Allah. Dia juga tidak lupa berdoa dan memohon pertolongan-Nya. – Berkahwin dengan Azizah. Sikap terpuji ini tergambar dalam novel ini khususnya pada watak Pak Oni yang mengambil berat akan hal Awanis. Hal ini bertentangan dengan sikap Datin Salmah yang sombong dan sentiasa prasangka terhadap Hilmi yang tiada kelulusan tinggi dan berasal dari kampung. Julia begitu berani menghadapi pelbagai dugaan seperti kematian ayah dan ibu sekali gus kerana kemalangan jalan raya. isteri yang berlaku curang perlu diceraikan. Ratu Bongsu bijak bertindak kerana memiliki semangat patriotisme kerana enggan menyerahkan Puncak Gunung Tahan kepada William. perlu menjaga kehormatan diri apabila suami tiada di rumah atau bekerja di tempat lain. – Keras hati. kerana semua yang dihadapinya dianggap sebagai dugaan Tuhan. Sikap terpuji ini tergambar dalam novel ini khususnya bagi watak Pak Oni yang mengambil berat akan hal Awanis. Dia juga tidak lupa untuk berdoa dan memohon pertolongan-Nya. Maysarah. ii. Dalam ajaran agama islam. Novel Julia – Baik hati. – Perahsia dan memendam rasa. – Baik hati. dan Maysarah. Kasih sayang yang murni tergambar dalam hubungan mendalam antara Awanis. iii. Hal ini jelas terdapat dalam jiwa Julia yang digambarkan sebagai anak orang kaya tetapi tidak menyombong atau bangga diri. Encik Kassim ternyata memiliki sikap ini kerana akhirnya dia memberitahu rahsia yang sekian lama dipendam bahawa Hilmi sebenarnya anak kandung Datuk Johari. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Julia yang begitu berusaha untuk menaikkan semula syarikat bapanya sehingga mencapai kejayaan. dan Pak Oni. (b) Nilai Murni i. mereka akrab semula. – Keberanian.ii. – Kita perlu gigih dan yakin kepada diri sendiri. – Kita perlu sabar dan menerima hakikat. Kemudian pilih sebuah novel dan kupas tema/persoalan dan nilai pengajarannya. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Julia yang begitu berusaha untuk memulihkan semula syarikat bapanya sehingga mencapai kejayaan. juga Kak Nor yang mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat rumah sewa. Anita. Dalam pada itu. Walaupun pelbagai cabaran hidup menyebabkan hubungan mereka agak renggang tetapi atas dasar kasih sayang. – Kejujuran. Hilmi juga begitu baik hati kerana dia tidak memburukburukkan Datuk dan Datin yang melayannya dengan buruk. Akibat niat jahatnya itu. – Kita perlu memiliki sifat kesungguhan dan dedikasi. bukan menghina dan sombong. Novel Seteguh Karang – Kasih sayang. Hal ini berlaku kepada isteri Tuan William di England dan akhirnya dia ditinggalkan oleh lelaki berkenaan. – Berpura-pura bersikap biasa walaupun fikirannya berserabut dengan pelbagai masalah. Sikap saling membantu jelas terdapat dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. – Kerajinan. Kita sepatutnya tidak sombong dan ego dengan pangkat dan kekayaan yang diperoleh. Anita. Novel Konserto Terakhir Hilmi – Berasal dari kampung. – Diberi penghormatan membuat “arrangement” Pertunjukan Orkes Perdana anjuran RTM yang diihadiri oleh Yang di-Pertuan Agong tetapi tidak sempat beraksi setelah bertungkus-lumus siang malam selama dua bulan kerana telah terjatuh ketika keluar rumah dan tidak sedarkan diri. Anita. Sikap serba sederhana dan tidak sombong Hayati patut diteladani walaupun dia berasal daripada keluarga berharta. Walaupun pelbagai cabaran hidup menyebabkan hubungan mereka agak renggang tetapi atas dasar kasih sayang. mereka akrab semula. dan Pak Oni. Novel Seteguh Karang Awanis – Seorang remaja yang sedang menuntut di ITM cawangan Arau. anak guru muziknya tetapi berlaku keretakan. Faktor sampingan. selain cerita itu sendiri menarik perhatian pembaca. Sikap saling membantu jelas terdapat dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. – Berusaha gigih dan berusaha bersungguh-sungguh hingga berjaya menjadi pemenang pesta muzik tahunan anjuran RTM tiga tahun berturut-turut. (b) Watak dan Perwatakan Watak Utama i. – Hemah tinggi. dan yakin akan kebolehan diri sendiri. Novel Seteguh Karang – Kita perlu memiliki sifat kasih sayang. – Baik hati. – Kesyukuran. – Pernah bekerja di stesen minyak dan kemudian belajar muzik dengan Encik Bakar kerana terlalu minat akan muzik. Awanis digambarkan sebagai remaja yang beriman © Info-didik Sdn Bhd J(17) .

– Hilmi terus belajar dengan Encik Bakar dan akhirnya bekerja di kelab malam. – Setelah belajar di Australia. berkedudukan. berlian juga emas. Hilmi mencipta lagu. – Akhirnya Hilmi bekerja sebagai tukang kebun di rumah Datuk Johari dan dia menerimanya dengan senang hati kerana sudah biasa dengan kerja-kerja kampung. namun keadaan tegang Hilmi sakit tenat dan berada di hospital. ii. – Pak Oni masih lagi gagal memulihkan keadaan penghuni rumah itu. Ayah saudaranya. Tetapi keadaan menjadi suram apabila abah dan mamanya meninggal dunia dalam kemalangan di jalan raya ketika pulang dari Pulau Pinang. Contohnya. Namun dia cekal dan tabah apabila berhadapan dengan Pak Oni. lalu mereka berpisah. – Masyarakat pendatang (Indonesia) yang gigih bekerja di ladang kelapa sawit. – Tabah dan cekal menghadapi ujian hidup. namun akhirnya mengalah. lalu timbul keinsafan. – Menjadi seorang ahli perniagaan yang berjaya. Kak May. menyebabkan tanggapan Datin Salmah terhadap Hilmi berubah. menjadi baik dan beriman. dia menjadi tempat rakan-rakannya mengadu hal dan dia berusaha menyelesaikannya. – Kasih dan taat kepada orang tua. iv. kedatangan Hayati dari London yang mempunyai ijazah muzik menyelamatkan keadaan apabila bersetuju menggantikan tempat Hilmi. Ketika itu terbongkarlah rahsia bahawa Hilmi sebenarnya anak Datuk Johari. – Bersikap sombong dan tamak walaupun setelah ditangkap oleh orang Sakai. – Kedatangan Hilmi tidak disenangi oleh Datin Salmah kerana keluarga pihak Datuk Johari kurang berpendidikan dan miskin pula. Set 5 Soalan 4: Novel (a) Soalan ini meminta calon menghuraikan sinopsis dan menerusi sinopsis tersebut kaitkan dengan apa yang berlaku dalam masyarakat. – Berkahwin dengan Jun. malah beliau sendiri mendapat malu kerana terpaksa mendedahkan asal usul keluarganya yang dirahsiakan selama ini. menyebabkan jiwa Awanis berkecamuk. – Hayati berasa sedih kerana lelaki yang disayanginya selama ini ialah abang kandungnya. iii. – Pelbagai bangsa yang beragama Islam seperti kaum Cina dan Inggeris. – Masyarakat pendatang Inggeris. Awanis atau nama singkatannya Anis. dan hidup dalam kemodenan. – Ketika remaja. – Masyarakat yang masih mengamalkan sikap tolong-menolong. – Awanis mempunyai keluarga yang bahagia – seorang kakak (Masyarah) dan seorang adik (Anita). tunangnya. Hilmi menumpang di rumah “bapa saudaranya”. begitu juga anaknya. ii. Novel Konserto Terakhir – Konserto Terakhir sebuah novel karya Abdullah Hussain berlatar belakangkan zaman negara maju era kemajuan dan membawa realiti yang sering berlaku sekitar tahun 1980-an. tetapi sebenarnya Hilmi bekerja sebagai pencuci kereta. Australia. Akibat tidak pandai mengurus diri. – Masyarakat yang berani menghadapi cabaran seperti Julia. Azizah. – Masyarakat istana di puncak Gunung Tahan. Novel Julia Julia – Anak sulung daripada empat orang adik-beradik. iv. (b) Sinopsis i. – Dalam keadaan gelisah. menyebabkan namanya dikenali ramai. cawangan Perlis dalam bidang pengurusan ladang. – Masyarakat yang bekerja di pejabat. kurang yakin terhadap hidup dan sering murung. – Belajar tentang Islam di Hidayah Islamic College. dan Anita dan rakan-rakannya yang lain. seorang penuntut di Universiti Teknologi Mara. sedangkan Datin Salmah anak jati Kuala Lumpur daripada keluarga berada. Novel Putera Gunung Tahan Robert – Pegawai Inggeris yang menerima arahan untuk mencari kawasan peranginan bagi pegawai Inggeris yang bertugas di Tanah Melayu. tetapi ditentang oleh Datin Salmah. Datuk Johari berjanji akan menjaga cucunya sebagai menebus kesalahannya selama ini. – Sikap Datin Salmah menyebabkan Hilmi meninggalkan rumah itu dengan alasan ayahnya sakit dan mahu pulang ke kampung. Maysarah (Kak May). Anita pula terbiar sepi di rumah. Awanis juga berusaha untuk memastikan mayat Budi akan dihantar ke Indonesia dengan kapal terbang bagi menunaikan impian Budi semasa hidup. Novel Putera Gunung Tahan – Masyarakat asli sakai di kaki Gunung Tahan. – Golongan atasan atau kaya seperti keluarga Datuk Johari dan Datin Salmah. Novel Konserto Terakhir – Orang kampung dan golongan bawahan seperti tukang kebun dan pemandu kereta. – Sejak itu. akhirnya dia jatuh sakit. – Rakan William dan suka akan bidang fotografi. © Info-didik Sdn Bhd J(18) . – Pertunjukan Orkestra Perdana yang diketahui mendapat sambutan luar biasa. – Kisah bermula apabila Hilmi. – Masyarakat yang mementingkan diri sendiri seperti Azizah. – Mati setelah terjatuh dari pokok yang dipanjatnya untuk menangkap perempuan muda dalam upacara perkahwinan mengikut adat istiadat Sakai. – Kematiannya menyedarkan semua pihak. seorang anak muda yang berasal dari kampung berhijrah ke bandar dalam usaha mengubah nasib keluarganya yang miskin. Sinopsis Seteguh Karang – Seteguh Karang sebuah novel karya Tuan Faridah Syed Abdullah menampilkan watak utamanya. Datuk Johari seorang pegawai tinggi kerajaan berasal daripada keluarga miskin. iaitu orang yang bergiat dalam muzik dan pemain muzik.– Baik hati kerana suka membantu. Set 6 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek pengajaran dan kaitkan dengan perasaan anda yang terasa sedar. – Dalam keadaan kritikal. suka melepak dan membuang masa. – Ketika menjalankan kursus praktikal di pejabat Pertubuhan Peladang kawasan Hulu Paka. – Hilmi berminat bermain piano dengan Encik Bakar. Novel Seteguh Karang – Masyarakat Melayu beragama Islam. – Mengambil alih syarikat ayahnya setelah kedua-dua orang tuanya meninggal dunia kerana kemalangan. – Sengaja berbohong kerana baginya ramai orang yang berbohong telah menjadi masyhur dan berpangkat. – Seniman. Pak Oni tinggal bersama mereka di rumah banglo yang besar itu setelah kedua-dua orang tuanya meninggal dunia. Datuk Johari untuk meminta pertolongan agar mencarikannya sebarang pekerjaan yang sesuai. – Hilmi yang sakit tenat akhirnya meninggal dunia dengan meninggalkan seorang anak. Awanis menghadapi pelbagai iii. – Datin Salmah amat membenci Hilmi kerana anaknya Hayati lebih menyukai Hilmi berbanding Mohsin. Novel Julia – Masyarakat Melayu yang beragama Islam. Namun perkahwinan itu tidak bahagia. (b) Latar Masyarakat i. – Kerja-kerja yang ceria dan sering mendapat pujian daripada jiran dan kenalan Datuk Johari. – Berangan-angan dapat menemui intan. – Hilmi terkejut dengan perkahwinan Hayati dengan Mohsin dan dia sendiri akhirnya berkahwin dengan Azizah. – Masyarakat bunian (orang halus) yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. – Dikenakan “cenuai’ oleh perempuan tua sehingga gila kepada perempuan muda kaum sakti. – Masyarakat yang mula menerima soal kahwin campur. Datin Salmah pula menyesali perbuatannya selama ini. – Di bandar. – Datuk Johari berusaha mencari pekerjaan untuk Hilmi yang berkelulusan Darjah Empat Sekolah Melayu dengan menggunakan pengaruhnya tetapi tidak berjaya. Encik Bakar gembira melihat bakat Hilmi.

Sifat ini tergambar pada watak Pak Oni yang sentiasa mengambil tahu akan hal Awanis. Hubungan Awanis dengan beberapa orang pekerja Indonesia berakhir dengan tragis. – Julia tinggal bersama-sama dengan pakciknya di Perth. – Setelah dirawat cederanya oleh orang bunian. William mati kerana menghidu gas beracun. hubungan mereka akrab semula. – Dua buah kapal terbang itu terhempas kerana tersalah mendarat. Maysarah pula dapat menerima hakikat kehilangan abah dan mamanya dan bertukar menjadi seorang yang ceria. – William yang mendapat kebenaran mengirim surat kepada isterinya tetapi telah menulis kepada kerajaan British supaya menghantar bantuan untuk menawan Gunung Tahan. Julia menjadi lebih beriman dan berkenalan dengan ramai sahabat yang baik. Anita meluahkan kemarahan dan tangisannya dengan memberitahu bahawa dirinya hanyalah anak angkat.– – – – – – – – masalah. Dia menduga bahawa Robert telah diserang oleh orang asli lalu dia bermalam di dalam gua. – Keesokannya dia terjumpa sehelai sapu tangan dengan tulisan darah memaklumkan bahawa Robert telah ditangkap oleh orang Sakai. Awanis bertemu dengan Anita di rumah Cikgu Rushda. – Mereka diarahkan oleh kerajaan Inggeris untuk menyelidik kawasan yang hampir sama dengan iklim negara asal mereka. – Julia terpaksa mengambil alih perniagaan bapanya kerana dia anak sulung dan adik-adiknya masih kecil lagi. Ini digambarkan menerusi watak Encik Basri yang membenarkan Anis pulang awal setelah tempoh praktikal tamat. Anita tidak mahu pulang ke rumah. Julia menerima berita kematian ibu bapanya dan terus pulang ke Kuala Lumpur. – Ali mati dipatuk ular tedung. – Robert tetap bersikap sombong hingga memperbodohkan dan menipu perempuan tua yang pernah menyelamatkan dirinya. Dia juga terpaksa berhadapan dengan Encik Johari yang tegas. – Syarikat BMPRO Holding Sdn. Tempat itu di puncak Gunung Tahan. lalu sanggup menjadi penunjuk jalan. – Selepas tiga bulan. hujan reda. – Daripada tujuh orang. – Syarikat BMPRO Holding berjaya dipulihkan dengan kerjasama syarikat yang dimiliki Jun dan ketua serta penduduk Kampung Guar Napai. – Menghormati orang tua. Ini ditunjukkan oleh Datuk Johari yang bersimpati terhadap nasib Hilmi lalu memberikan pekerjaan sebagai tukang kebun di rumahnya. Awang pula mati kerana sakit perut dan kesejukan. – Pada suatu hari. – Mengisahkan Julia yang dihantar ke Australia untuk belajar tentang Islam di Hidayah Islamic College. Robert dan William tiba di Kuala Tembeling dan Kuala Lumpur. serta berhadapan dengan Wan Asri yang gemar mendengar rintihan pekerja. adik kepada isteri kedua ayahnya ingin merampas BMPRO Butik Sdn. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. dan Maysarah. – Tolong-menolong. – Ali dan Awang menjadi penunjuk jalan. – Pada masa itu. Pada hari ketujuh. Dia menemui Anita mencari keluarganya yang sebenar. – Semasa ingin memulihkan syarikat. Kata-kata orang tuanya Julia terima dengan patuh dan dia sentiasa menghormati ibu bapanya. Kisah bermula awal sedikit daripada tahun 1926. iv. – Tipu muslihat Ratu Bongsu berjaya mengurung William dengan bantuan Kusina (orang bunian). – Baik hati. Sikap ini ditunjukkan oleh Mamat yang memperkenalkan Hilmi dengan guru muzik. – Mereka tinggal di dalam gua batu berlindung daripada hujan. – Sejak belajar di Hidayah Islamic College. Anita. mengalami masalah kerana jerebu sedang melanda Malaysia. – Ratu Bongsu sedar dan mengarahkan orang bunian bersembunyi mencari tempat perlindungan. Robert keluar merayau-rayau menyaksikan keindahan hutan dan ditangkap oleh orang Sakai. dua buah kapal terbang itu menggugurkan bom dan asap beracun. Awanis bersyukur kerana tiga beradik bersatu semula. © Info-didik Sdn Bhd J(19) . iii. Pegawai Inggeris. Maysarah. – Hemah tinggi. – Baik hati. Sifat ini tergambar dalam hubungan Awanis. – Seorang lelaki Cina bernama Jun dikenali semasa Julia dalam kapal terbang semasa ke Australia telah menolongnya mengatasi masalah syarikatnya. Julia berani menghadapi pelbagai dugaan selepas kematian kedua-dua orang tuanya dan menghadapi masyarakat yang sering memberikan respon yang negatif. Novel Putera Gunung Tahan – Mudah percaya. hujan turun begitu lebat siang dan malam. Dia dilantik menjadi Batin Putih. William bertemu dengan pengiring raja bernama Kusina. iii. Dalam perjalanan. keluarga kandungnya menolak kehadiran Anita kerana Anita dianggap pembawa sial kepada keluarga yang berketurunan Cina. Encik Bakar sanggup mengajar Hilmi tanpa mengenakan sebarang bayaran. Apabila bertemu. Awanis menamatkan kursusnya itu lalu pulang ke Ipoh dan mendapati adiknya meninggalkan rumah kerana dihalau oleh kak May. Awanis begitu gigih menghadapi cabaran dan akhirnya keluarganya bersatu semula. Novel Putera Gunung Tahan – Putera Gunung Tahan sebuah novel karya Ishak Haji Muhammad. – Rendah diri. Mereka bertiga ditemukan di hospital apabila Maysarah dimasukkan ke hospital kerana berlebihan menelan pil. Anita. Hal ini ditunjukkan oleh Hilmi yang menyayangi Hayati dan begitulah sebaliknya. Awanis pulang ke rumahnya dan berlaku pertengkaran dengan kak May lalu dia mengambil keputusan ke UiTM semula. hanya isteri William yang masih hidup. Encik Bakar. tetapi atas dasar kasih syang. datanglah kapal terbang British. bersemuka dengan kak Maznah dan kak Sofia yang gemar mengusik. apabila Budi yang dianggap adik kandungnya meninggal dunia setelah dipatuk ular. Robert dan William bersikap rendah iv. ii. Ketenangan Awanis terganggu apabila Anita menghubunginya melalui telefon. Novel Seteguh Karang – Kasih sayang. pengajarannya yang menginsafkan. – Jun melamar Julia dan memberitahu bahawa dia sebenarnya seorang muslim. lalu menimbulkan minat untuk membaca karya-karya kesusasteraan yang terdapat dalam pasaran. sementara tauke di stesen minyak sedia menerima Hilmi bekerja. – Dengan menggunakan teropong ajaib. Sikap ini terpancar pada watak Encik Bakar dan tauke tempat Hilmi bekerja di stesen minyak. Kusina membantu William untuk sampai ke puncak gunung dan bertemu dengan Ratu Bongsu (Raja Puncak Gunung Tahan). (b) Nilai kemanusiaan i. akhirnya isteri William berkahwin dengan Ratu Bongsu dan tinggal di Puncak Gunung Tahan. – Di situ Inggeris berhasrat membina tempat peranginan bagi para pegawai tadbirnya. Australia. dan Pak Oni yang menghadapi pelbagai cabaran. Novel Julia – Baik hati. Robert digunakan ubat guna-guna (cenuai) dan gila akan perempuan muda sakti. Dikisahkan Ali dan Awang begitu percaya akan Robert dan William yang hendak menawan puncak Gunung Tahan. – Robert hampir dibunuh oleh orang Sakai tetapi terselamat atas pertolongan perempuan tua. Bhd. – Robert mati terjatuh dari pokok semasa hendak memenuhi syarat agar menangkap perempuan muda Sakai yang sengaja memanjat pokok. – Kegigihan. gaya bahasa yang memikat. Kak Nor juga bersifat baik hati dengan mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat kerja. sebaliknya mahu berdikari. Mereka mendirikan rumah tangga dan hidup bahagia. Novel Konserto Terakhir – Belas kasihan. – Dalam usaha menuju ke puncak Gunung Tahan. – Dua orang Inggeris. – Kasih sayang. – William berusaha mencari Robert tetapi hanya terjumpa kesankesan dan garisan-garisan di tanah. William dapat melihat kecurangan isterinya. Novel Julia – Julia sebuah novel karya Abu Hassan Morad. – Perempuan tua mahu membalas dendam. Sifat ini diamalkan oleh Julia apabila berhadapan dengan masyarakat walaupun dia anak orang berada. – Keberanian. Dia menumpang di rumah kak Nor yang tidak selesa. – Toleransi. Set 7 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek tema/persoalan yang menarik.Bhd.

Dia meminta beberapa buah kapal terbang datang mengebom puncak Gunung Tahan. iii. © Info-didik Sdn Bhd J(20) . – Peleraian • Awanis tergesa-gesa menamatkan praktikalnya lebih awal untuk pulang. • Awanis tiba-tiba menghadapi kematian Budi setelah dipatuk ular. dua buah kapal terbang datang menggugurkan bom dan gas beracun. Dia akan mencadangkan kepada kerajaan Inggeris supaya memberikan lima ratus ringgit sebulan dan dibinakan istana untuknya sekiranya Ratu Bongsu bersetuju dengan rancangannya itu. • Datuk Johari meninggal dunia setelah mendengar berita dari hospital bahawa Hilmi telah meninggal. – Perkembangan • Julia tinggal bersama Pak Cik Khairil di Australia. – Peleraian • Berlaku kerjasama antara syarikat Jun dan syarikat Julia bagi memulihkan syarikat bapa Julia. – Sedia menolong. apatah lagi apabila mengetahui Awanis pernah keluar dengan Wan Asri ke Kuantan. • Ratu Bongsu berkahwin dengan balu William dan terus tinggal di puncak Gunung Tahan tersebut. – Perumitan • Julia dapat berkenalan dengan ramai kawan daripada pelbagai keturunan. – Keberanian. • Julia terpaksa mengambil alih syarikat bapanya. – Peleraian • Azizah insaf akan kesalahannya terhadap Hilmi. iaitu isteri Tuan William. Awanis membohongi mereka bahawa dia sudah bertunang. Menggubah lagu untuk dirakamkan juga menubuhkan sebuah kugiran. sedangkan sebenarnya dia meminta kebenaran Ratu Bongsu untuk menulis surat kepada isterinya. – Perumitan • Hilmi belajar dengan serius di rumah Encik Bakar. Mohsin. Robert dan William yang ditugaskan untuk mencari tempat peranginan baru bagi para pegawai Inggeris di Tanah Melayu tiba di Kuala Tembeling dari Kuala Lumpur. • William memujuk Ratu Bongsu agar menjual kawasan di puncak gunung. – Klimaks • Awanis menerima panggilan telefon bahawa Anita telah mengetahui bahawa dia sebenarnya anak angkat. Novel Julia – Permulaan • Julia dihantar ke Australia oleh ibu bapanya untuk belajar tentang kehidupan Islam. • Kerjasama mereka berjaya dengan pertolongan/kerjasama penduduk kampung Julia juga Perdana Menteri Malaysia. • Terpaksa tinggal di rumah Kak Nor selama 6 minggu kerana sukar mencari rumah sewa. • Awanis berusaha menyesuaikan diri dengan kerja-kerja dapur yang tidak pernah dilakukannya. baru pulang dengan menaiki bas. Maysarah sedar bahawa adikadiknya masih memerlukan dirinya. iv. • Hanya seorang wanita terselamat. – Perkembangan • Awanis terkenang kembali semasa orang tuanya masih hidup dan setelah mereka meninggal. • Mereka terpisah apabila Robert yang merayau-rayau menikmati keindahan alam ditangkap oleh orang Sakai. • Bakat Hilmi terserlah daripada bermain muzik di kelab malam. • Sikap Kak Sofia dan Maznah melemaskan Awanis kerana mereka suka mengusik. • Ibu bapa Julia meninggal dunia kerana kemalangan di jalan raya. • Pada hari pertunjukan itu Hilmi jatuh sakit dan Hayati menggantikan tempatnya. – Perumitan • Awanis menghadapi kerenah Encik Johari yang suka mencabar kegigihannya semasa menjalani praktikal di ladang kelapa sawit. • Jun berkahwin dengan Julia dan hidup bahagia bersama-sama. – Perkembangan • Hayati jatuh hati akan Hilmi tetapi dia telah bertunang dengan sepupunya. Ali dan Awang. • William meneruskan perjalanan dan berjaya ke puncak gunung dengan bantuan Kusina. Robert hampir dibunuh oleh orang Sakai tetapi terselamat atas pertolongan perempuan tua. – Klimaks • William mengambil kesempatan menulis surat kepada kerajaan British di London. hingga menyebabkan corak hidup Kak Maysarah berubah. Robert dan William ke hutan Tanah Melayu demi mencapai cita-cita menakluki Gunung Tahan. Kak Maysarah telah mengusirnya. dua orang sahabat itu meneruskan perjalanan. Kemaman dan Kuala Terengganu. Novel Putera Gunung Tahan – Permulaan • Dua orang sahabat. • Bapa Hilmi (abang sepupu Datuk Johari.diri apabila bertemu dengan penduduk tempatan kerana dia mempunyai kepentingan. • Mereka bertiga kembali ceria walaupun Anita tetap dengan keputusannya mahu hidup berdikari dan tidak tinggal sebumbung. • Setelah Ali dan Awang meninggal dunia kerana dipatuk ular dan sakit perut serta kesejukan. Dua orang. Set 8 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek gaya bahasa. Budi mati di pangkuannya. – Klimaks • Syarikat mengalami masalah akibat kemelesetan ekonomi dan jerebu melanda negara. • Hilmi berhenti menjadi tukang kebun dan bekerja di stesen minyak. • Tuan William yang dikurung oleh Kusina telah mati terkorban. • Dia menemui Anita di rumah Cikgu Rushda dan menemaninya mencari keluarga kandung Anita. ii. • Ratu Bongsu merawat isteri William yang tercedera. Pekerja Indonesia berusia 15 tahun itu dianggap seperti adik kandungnya walaupun baru berkenalan. pelajar ITM cawangan Perlis dalam bidang pengurusan ladang. • Dia berkenalan dengan Azizah dan akhirnya mendirikan rumah tangga. • Bertemu dan berkenalan dengan Jun dalam kabin kapal terbang. • Robert diberi gelaran Batin Putih dan akhirnya mati kerana terjatuh dari pokok semasa hendak menangkap perempuan muda Sakai yang ingin dikahwininya. • Akhirnya keadaan syarikat semakin pulih. • Ayah sebenar Anita. • Awanis ke Terengganu untuk menjalani latihan praktikal. • Awanis malas melayan Kak Maysarah kerana dia sudah jauh berubah sejak kematian abah dan emak. Novel Konserto Terakhir – Permulaan • Hilmi ke rumah Datuk Johari dan menjadi tukang kebunnya. Novel Seteguh Karang – Permulaan • Awanis. • Setelah berlaku pertengkaran. • Selepas tiga bulan surat dikirimkan. – Perkembangan • Dengan bantuan jurutunjuk. – Peleraian • Dua buah kapal terbang tersebut telah terhempas semasa hendak mendarat. – Klimaks • Hilmi diberi penghormatan untuk mengetuai Pertunjukan Orkes Perdana anjuran RTM. (b) Plot i. Encik Lee telah menerima kehadirannya. Robert dan William mula mengembara untuk menuju ke puncak Gunung Tahan. iaitu Karim) memberitahu bahawa Hilmi ialah anak kandung Datuk Johari.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->