P. 1
07-Jawapan@SPM

07-Jawapan@SPM

|Views: 609|Likes:
Published by mshardi

More info:

Published by: mshardi on Feb 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/09/2012

pdf

text

original

JAWAPAN

KARANGAN KARANGAN BERPANDU
Set 1
Bahagian A Kepentingan Memakan Buah-buahan Tempatan Malaysia yang beriklim Khatulistiwa dan mempunyai tanah yang subur menyebabkan buah-buahan yang ditanam mengeluarkan hasil yang banyak. Hal ini menyebabkan buah-buahan seperti rambutan, durian, manggis, mangga, duku, langsat, dan nanas dapat kita nikmati sepanjang masa, terutama buah-buahan yang tidak mengikut musim. Banyak faedah yang diperoleh apabila kita memakan buah-buahan tempatan. Pertama, buah-buahan tempatan memberi vitamin C kepada tubuh badan. Vitamin ini penting untuk memastikan kulit kita bersih, pandangan mata kita cerah, dan memberi kesegaran kepada tubuh badan. Apabila memakan buah-buahan tempatan bermakna kita menolong pak tani yang mengusahakan hasil pertanian. Sama ada mereka menghasilkan secara kecil-kecilan atau menerusi ladang yang luas, tanpa sokongan rakyat tempatan sudah pasti perniagaan mereka akan merosot. Apabila pak tani meraih keuntungan yang lebih, wang tersebut dapat membantu kehidupan keluarga dengan lebih baik. Memakan buah-buahan tempatan dapat mengelakkan kita bergantung kepada buah-buahan import seperti buah epal dan anggur. Pergantungan yang berlebihan menyebabkan mata wang kita banyak mengalir ke luar negara yang menyebabkan ekonomi kita tidak stabil. Buah-buahan tempatan diakui murah, segar, dan mudah didapati. Harga yang murah bermakna kita dapat menjimatkan perbelanjaan kita. Manakala kesegarannya pula mampu memberi khasiat yang tinggi. Buah-buahan tempatan ini boleh diperoleh di pasar tani atau di pasar raya. Tuntasnya, kita digalakkan memakan buah-buahan tempatan untuk kelangsungan hidup yang sihat dan memastikan ekonomi negara terus utuh. Sebenarnya memakan buah-buahan tempatan juga bermakna kita menunjukkan rasa penghargaan terhadap kesungguhan pak tani dan rasa cinta terhadap kemajuan negara. (238 patah perkataan) Sesungguhnya, kenderaan di Malaysia boleh dikatakan setanding dengan negara-negara maju. Oleh itu, menjadi tanggungjawab masyarakat untuk memanfaatkan dengan sebaik-baiknya. Jika berhemah memandu, masalah kemalangan tidak akan berlaku. (225 patah perkataan)

Set 3
Bahagian A Tempat Pembiakan Nyamuk Aedes Nyamuk aedes membawa penyakit denggi. Nyamuk ini tidak mengenal jantina, umur atau suku bangsa kerana daripada 33,203 kes denggi pada tahun 2004, 20,458 membabitkan pesakit lelaki dan bakinya wanita. Dari segi bangsa, orang Melayu dan Cina masing-masing melibatkan 12,000 kes, manakala selebihnya kaum India dan etnik di Sabah dan Sarawak. Aedes akan membiak di air yang bersih. Salah satu kawasan tempat pembiakan aedes ialah di depan mata kita sendiri iaitu di pasu bunga. Suri rumah biasanya akan menyiram ke pasu bunga agar pokok bunga tidak mati. Tanpa disedari, bekas pasu yang berair itu menjadi tempat pembiakan aedes. Aedes juga akan membiak di kolah mandi di dalam bilik air. Di sesetengah rumah, untuk mengatasi masalah terputusnya bekalan air, tuan rumah akan memastikan air di kolah sentiasa berair. Malah, jika tuan rumah bercuti, kolah tersebut juga dipastikan dipenuhi air. Akibatnya, masuk hari ketujuh, jentikjentik akan menjadi nyamuk. Kawasan di parit tersumbat juga menjadi pilihan aedes. Air yang bersih menjadi pilihan aedes untuk membiak. Kawasan parit yang air tidak boleh mengalir ini mungkin di belakang rumah kita menyebabkan kita tidak perasaan akan kewujudannya. Air bertakung di tempat pembuangan sampah juga menjadi pilihan aedes membiak. Sebagai contoh di bekas tayar. Air ini wujud apabila adanya hujan yang mencurah. Bagi masyarakat yang tidak prihatin, akan membiarkan bekas berair itu untuk menjadi tempat membiak aedes. Disebabkan penyebaran wabak denggi sudah ke tahap kritikal, adalah menjadi harapan kepada segenap lapisan masyarakat supaya memastikan persekitaran rumah dalam keadaan bersih. Buang segala bekas takungan untuk memastikan tiada tempat untuk aedes membiak. Penyakit lebih baik dicegah daripada mengubatinya. (246 patah perkataan)

Set 2
Bahagian A Pengangkutan di Malaysia Dalam usaha menuju negara maju pada tahun 2020, Malaysia telah menyediakan prasarana yang mencukupi untuk memastikan sistem pengangkutan berjalan lancar. Sama ada menerusi laluan darat seperti jalan raya, atau laluan laut, pengangkutan yang terkini telah memudahkan masyarakat berhubung dengan dunia luar. Kereta dan teksi digunakan sebagai alat mudah untuk ke sesuatu tempat. Kenderaan tersebut sebagai keperluan wajib untuk masyarakat ke sekolah, ke pejabat, ke surau, dan ke pasar raya. Boleh dikatakan setiap rumah memiliki sebuah kereta. Jika tidak memiliki kereta, akan menggunakan teksi untuk ke sesuatu tempat. Pengangkutan awam yang paling murah dan sering digunakan ialah bas. Biasanya digunakan oleh anak muda untuk pergi bekerja atau ke pasar raya. Disebabkan sistem trafik yang baik, bas akan bergerak lancar menuju destinasi. Di Lembah Klang, selain bas, ramai yang memilih menaiki komputer kerana perkhidmatan lebih memuaskan. Untuk perjalanan lebih jauh, katakan warga Kuala Lumpur ingin ke Gua Musang, ramai yang memilih menaiki kereta api. Sekiranya menaiki kereta api pada waktu malam, bangun pagi sahaja sudah tiba tempat dituju. Manakala untuk ke seberang laut, ramai yang memilih menaiki kapal terbang dan kapal laut. Di Kuala Lumpur, terdapat monorel, iaitu jalan yang dibina di udara. Perkhidmatan ini belum begitu popular kepada masyarakat kita, tetapi di kalangan pelancong, amat gemar menaiki monorel kerana dapat melihat keindahan Kuala Lumpur dengan lebih jelas.

Set 4
Bahagian A Faktor-faktor Kemalangan di Jalan Raya Walaupun kerajaan sudah menyediakan prasarana bertaraf dunia, tetapi mentaliti masyarakat masih kelas ketiga. Jalan raya yang luas sewajarnya dimanfaatkan sebagai laluan cepat untuk ke sesuatu destinasi. Tetapi apa yang berlaku sekarang, ramai rakyat Malaysia mati di jalan raya. Apabila menyebut tentang kemalangan jalan raya, rata-rata kemalangan jalan raya disebabkan masyarakat memandu kenderaan melebihi had yang ditetapkan. Bayangkanlah, had laju kenderaan sebanyak 110 kilometer sejam di lebuh raya, tetapi ada yang memandu sehingga 150 kilometer sejam. Apabila memandu laju, sukar untuk mengawal kenderaan. Namun begitu, kemalangan bukan disebabkan kegopohan pemandu. Ada yang disebabkan keadaan jalan raya yang tidak diuruskan dengan baik. Oleh sebab sering digunakan atau masalah mendapan tanah, jalan akan berlubang. Tanpa diletakkan amaran, pemandu tidak tahu keadaan jalan, lalu termasuk ke lubang yang seakan-akan menanti mangsa. Sesetengah kenderaan tidak diselenggara dengan baik. Sebagai contoh, brek tidak dapat berfungsi dengan sempurna. Keadaan diburukkan lagi dengan sikap pemandu yang memandu dalam jarak yang dekat dengan kenderaan di hadapan. Apabila kenderaan di hadapan membrek, apalagi, kereta tersebut akan “mencium” kereta di hadapan.

© Info-didik Sdn Bhd

J(1)

Ketika memandu, perasaan sabar dan bertolak ansur perlu ada dalam diri. Apabila hilang perasaan sabar, akan terasa begitu lambat lampu isyarat bertukar warna. Lalu, tanpa perlu menunggu lampu bertukar warna hijau, akan segera masuk ke lorong sebelah kanan. Kereta dari arah depan terus melanggar kereta tersebut. Oleh itu, sekiranya jalan dalam keadaan sempurna dan kereta tiada apaapa masalah, sudah menjadi tanggungjawab masyarakat memandu dalam keadaan berhemah. Sayanglah nyawa sendiri dan ingatlah orang yang tersayang. Semoga nilai-nilai murni yang ada dalam diri dapat membendung tragedi di jalan raya. (249 patah perkataan)

Oleh itu, sebagai generasi pelapis, seni hiburan tradisional perlu dipertahankan dan dipelajari. Untuk menunjukkan kita mempunyai jati diri yang utuh, kita perlu memahami dan mengetahui akan seni hiburan tradisional. (237 patah perkataan)

Set 7
Bahagian A Aktiviti Remaja Pada Hari Minggu Sama ada remaja yang masih menuntut atau menanti keputusan peperiksaan, pada hari minggulah peluang untuk berkumpul bersama keluarga. Selain berusaha untuk memperteguh ikatan silaturahim bersama kedua-dua orang tua dan adikberadik, banyak aktiviti yang boleh dilakukan untuk memanfaatkan masa yang terluang. Bagi remaja yang suka menghabiskan masa di rumah, pada hari minggu digunakan untuk menggembirakan hati ayah dan ibu. Salah satu usaha yang dilakukan ialah membasuh kereta ayah. Walaupun tiada paksaan daripada si ayah, tetapi remaja yang memiliki sifat murni, akan berasa gembira jika dapat membuat sesuatu yang berfaedah. Bagi remaja perempuan pula akan membantu ibu di dapur. Banyak yang boleh dilakukan di dapur seperti membasuh pinggan mangkuk dan menyediakan rempah ratus untuk memasak. Sifat ringan tulang ini bukan sahaja menggembirakan hati si ibu, tetapi dapat menambahkan pengalaman remaja itu sendiri untuk menghadapi alam dewasa. Apabila duduk-duduk di anjung, tentu mata berasa sakit melihatkan rumput yang memenuhi persekitaran rumah. Dengan tajak atau cangkul, rumput boleh dibersihkan. Manakala pokok-pokok bunga yang layu disiram dan dahan yang menjuntai dipotong. Kerja yang dilakukan tidak sampai sejam sudah dapat menceriakan persekitaran rumah. Pada waktu petang, tiada salahnya menghabiskan masa di luar rumah. Apabila berterusan duduk di rumah, akan terasa bosan juga. Berpeluang bertemu rakan sebaya, akan digunakan untuk menyihatkan badan dengan berjoging sekitar taman perumahan. Badan akhirnya sihat dan hubungan dengan rakan juga semakin teguh. Oleh itu, kita perlu memanfaatkan setiap masa terluang dengan aktiviti berfaedah. Elakkan pada hari minggu dengan aktiviti tidak berfaedah seperti berpeleseran di pusat beli-belah. Masa muda hanya sekali, lalu isikanlah aktiviti yang boleh menjamin masa depan agar lebih bermakna. (249 patah perkataan)

Set 5
Bahagian A Kepentingan Sukan kepada Negara Walaupun kemajuan ekonomi menjadi agenda utama kerajaan, kepentingan sukan tidak diketepikan. Kerajaan menerusi Kementerian Belia dan Sukan mengatur pelbagai program untuk memastikan setiap masyarakat memberi perhatian serius dan kalau boleh melibatkan diri dalam aktiviti sukan yang dianjurkan oleh kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan. Paling penting sukan mampu mewujudkan masyarakat yang sihat. Hasil pergerakan seperti berlari menyebabkan otot-otot mengeluarkan peluh. Cara ini merupakan kaedah termurah untuk membakar lemak di dalam badan. Apabila badan sihat, kita dapat meneruskan kehidupan seperti belajar dan bekerja dalam suasana lebih ceria. Sukan mampu mengharumkan nama negara di mata dunia. Hal ini kerana menerusi kejayaan dalam bidang sukan, atlet dan negara yang diwakili menerima publisiti yang meluas menerusi media massa. Secara tidak langsung, nama negara akan disebut-sebut oleh rakyat asing, yang memungkinkan akan melancong atau melabur ke Malaysia. Sukan merupakan satu industri yang menguntungkan. Keadaan ini berlaku kerana mereka yang melibatkan diri dalam bidang sukan akan membeli pakaian lengkap seperti baju, seluar, dan kasut sukan. Mereka yang melibatkan dalam bidang ini akan membesarkan perniagaan kerana penyertaan masyarakat yang meningkat. Penglibatan masyarakat dalam permainan badminton, bola sepak, hoki, atau olahraga sebenarnya mampu memupuk perpaduan kaum. Sama ada mewakili sekolah atau negara, hanya atlet terbaik yang akan dipilih tanpa mengira kaum dan agama. Apabila berlatih bersama, lama-kelamaan hubungan akan menjadi lebih akrab. Jelas kepada kita, sukan begitu penting kepada negara. Kepada remaja yang masih menuntut, walaupun kejayaan dalam pelajaran itu penting, tiada ertinya jika tidak aktif dalam aktiviti kokurikulum. Oleh itu, marilah kita melibatkan diri dalam aktiviti sukan. (243 patah perkataan)

Set 8
Bahagian A Fungsi Komputer Kewujudan komputer mempercepat perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT). Sejak di bangku sekolah rendah lagi kita telah didedahkan dengan penggunaan komputer. Jika dahulu orang yang buta huruf akan ketinggalan, tetapi zaman moden ini mereka yang tidak menguasai teknologi komputer akan terpinggir arus kemajuan. Pada asasnya komputer digunakan untuk kerja-kerja menaip. Sebelum ini kerja-kerja menaip dilakukan oleh mesin taip. Berbanding mesin taip yang sukar untuk memadam dan tidak boleh menyimpan maklumat, tetapi komputer memudahkan kerja-kerja menaip, menyunting, dan menyimpan maklumat untuk tempoh yang dikehendaki. Menerusi komputer yang dimasukkan talian internet, kita dapat berhubung dengan dunia luar hanya menekan papan kekunci. Maklumat tersebut boleh kita pindah, simpan, dan perbanyak. Teknologi ini menyebabkan kita tidak lagi seperti katak di bawah tempurung, sebaliknya dunia seakan-akan berada di depan mata kita. Bagi anak muda yang inginkan hiburan setelah penat belajar atau bekerja, boleh mendengar lagu dan menonton filem menerusi komputer. Lagu dan filem sama ada diperoleh menerusi cakera padat atau memperoleh dengan melayari internet. Hal ini bermakna, hanya duduk sahaja di dalam bilik, kita boleh merehatkan minda kita yang letih. Komputer juga mampu mempermudah kerja-kerja harian kita. Apa tidaknya, kita boleh melukis grafik dengan ukuran yang tepat. Grafik membentuk rumah sebagai contoh, cara ini mudah untuk kita membayangkan bentuk rumah yang kita ingini walaupun baharu dalam peringkat perancangan. Berdasarkan huraian diberi, jelas kepada kita akan faedah yang diperoleh apabila memiliki komputer. Namun begitu, penggunaannya perlu dikawal untuk mengelakkan pembaziran masa dan terdedah kepada pengaruh negatif. Oleh itu, gunakan akal yang diberikan oleh Tuhan untuk menilai akan perkara yang baik dan yang buruk. (252 patah perkataan)

Set 6
Bahagian A Seni Hiburan Tradisional dan Kepentingannya Seni hiburan seperti zapin, boria, wayang kulit, dan dikir barat diwarisi daripada nenek moyang kita. Seni hiburan ini yang dijalankan secara kumpulan terus diwarisi oleh anak-anak muda zaman kini. Ledakan teknologi maklumat tidak mengurangkan minat anak muda terhadap seni hiburan yang diamalkan sejak zaman-berzaman. Zapin yang terkenal di negeri Johor dikatakan dibawa oleh pedagang dari Timur Tengah. Permainan ini lebih kepada gerak tari dan seni kata berbentuk pantun. Manakala boria terkenal di Pulau Pinang. Boria disampaikan secara harmoni dengan jumlah ahli yang ramai dan seni katanya lebih kepada memuji orang ramai. Dikir barat terkenal di Kelantan dan dikatakan berasal dari Thailand. Permainan ini dipersembahkan dengan jumlah ahli yang ramai dengan seni kata berupa teguran, menyindir, dan isu-isu semasa yang boleh menghiburkan penonton. Manakala dondang sayang yang terkenal di Melaka dipersembahkan dalam bentuk bunyi dan nyanyian. Seni hiburan tradisional ini dimainkan untuk memberi hiburan kepada penonton. Masyarakat silam tidak terdedah kepada televisyen atau tayangan filem, maka seni hiburan tradisional digunakan sebagai cara untuk berhibur setelah penat bekerja. Biasanya persembahan dijalankan di kawasan lapang dan diadakan pada waktu malam. Seni hiburan ini juga sebagai alat untuk menunjukkan identiti bangsa. Seni persembahan dapat menunjukkan kepada masyarakat luar yang ingin memahami corak kehidupan masyarakat silam Malaysia. Bagi orang muda pula, dapat membentuk kemegahan akan hak milik yang perlu diwarisi walaupun tarikan hiburan moden begitu kuat.

© Info-didik Sdn Bhd

J(2)

(v) Cadangan : Disediakan balai raya yang lengkap dengan sudut bacaan. ekonomi. ekonomi. (v) Memperkenalkan budaya. Formula 1. permainan. Isi-isi (i) Sebab : Tidak tahu memanfaatkan masa lapang . 2 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap aduan dan cadangan yang ditulis mendapat perhatian. Penutup • Diharapkan tindakan yang bakal diambil dapat membendung gejala negatif. pakaian. Penutup • Masalah ini perlu diatasi sebelum remaja terjebak dalam kegiatan yang tidak sihat seperti merokok. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Remaja akan menjadi pemimpin pada tahun 2020. (iii) Guru tersebut dan keluarga pelajar berulang-alik ke hospital. (iv) Cadangan : Membuat sekatan polis pada malam minggu. (vi) Dapat berkongsi maklumat tentang politik. Sukan Sea. (v) Keburukan: Rakan sebaya boleh mempengaruhi perbuatan negatif seperti merokok dan mencuri. seterusnya bersemangat untuk berjaya. Isi-isi (i) Guru menghantar pelajar tersebut ke hospital. Penutup • Merakamkan terima kasih kerana sudi ditemu ramah. (ii) Kebaikan: Memperoleh maklumat untuk menambah bahan nota pelajaran. bertukar idea. (ii) Sebab : Ibu bapa bersikap tidak kisah. 3 4 4 5 © Info-didik Sdn Bhd J(3) . (ii) Remaja berjiwa lasak dan mampu hidup berdikari. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Bersama keluarga ke Dataran Merdeka. dan bangsa kepada orang luar. Isi-isi (i) Kedatangan penonton/pelancong membawa sama wang – wang mengalir ke dalam negara. bertukar fikiran. (ii) Didapati pelajar tersebut menghidap penyakit barah hati.KARANGAN UMUM Set 1 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Merakamkan penghargaan kerana sudi ditemu ramah. (iv) Keburukan: Membuang masa dengan melayari bahan lucah. (iv) Seorang kanak-kanak menangis mencari ibunya. (iv) Nasib pelajar kritikal dan memerlukan penderma hati. 3 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Remaja lepasan sekolah akan melepak sehingga jauh malam. dan menagih dadah. (vi) Upacara melepaskan belon. (vi Cadangan : Mereka yang ditangkap patut digantung lesen dan dihukum penjara. hotel. (vi) Akhirnya guru tersebut mendermakan hatinya. (iv) Memberi gambaran yang sebenar kepada orang luar terhadap keamanan negara. Penutup • Merupakan aktiviti berfaedah yang perlu diteruskan dalam usaha memperkukuh ekonomi negara. Penutup • Pelajar tersebut akhirnya sihat dan bersekolah semula. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Setiap kawasan perumahan baru mempunyai kafeteria siber dan perkembangannya bagai cendawan selepas hujan. Isi-isi (i) Dapat melahirkan rasa cinta terhadap negara. (v) Kutipan derma dilakukan. (iii) Dapat memupuk semangat perpaduan kaum. (v) Para pelajar gigih bersaing untuk mencapai keputusan cemerlang. (ii) Memberi peluang perniagaan kepada mereka yang terbabit seperti kraf tangan. (iii) Aduan : Mereka bertaruh wang. Penutup • Ibu bapa perlu memantau anak-anak untuk mengelakkan anak daripada terjebak dalam gejala negatif. Isi-isi (i) Kebaikan: Remaja dapat berkumpul. (iii) Keadaan fizikal sekolah yang menarik. bahasa. (iv) Mendapat sokongan ibu bapa dalam memberi derma. (vi) Cadangan : Jawatankuasa kampung perlu mengadakan aktiviti seperti ceramah atau aktiviti sukan. (iv) Cadangan : Ibu bapa perlu prihatin dengan hala tuju anak. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Ketika mengajar seorang pelajar telah terjatuh. dan pengalaman. (vi) Memanfaatkan masa lapang daripada terjebak dalam kegiatan tidak bermoral. (vi) Keburukan: Membuang masa sehingga hilang tumpuan terhadap pelajaran di sekolah. (vi) Berharap kejayaan ini menjadi pendorong. kemudian percikan bunga api. (iv) Mengenal pasti kelemahan diri. Isi-isi (i) Kedatangan para menteri dan YDP Agong. (iii) Memberi imej yang baik kepada negara – publisiti yang meluas secara percuma. dan berbincang dalam suasana sihat. (v) Terasa lapar – ke restoran di bawah Dataran Merdeka. (v) Cadangan : Memberi ceramah kepada anak muda. dan budaya dalam usaha memperkukuh ikatan ketenteraan. mencuri. dan budaya. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Malaysia menjadi tuan rumah Sukan Komanwel. (iii) Sebab : Dapat melepaskan tekanan dan berkongsi minat dengan rakan yang sealiran.malas membaca dan bekerja. Isi-isi (i) Aduan : Remaja berlumba di jalan raya di depan kampung pada malam minggu. Isi-isi (i) Pencapaian cemerlang dalam akademik. (iii) Pengunjung begitu ramai – bertolak-tolak – suasana riuh rendah. (ii) Persembahan lagu-lagu setiap negeri. Set 2 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Program Khidmat Negara selama tiga bulan mula diperkenalkan pada tahun 2004. Penutup • Persembahan yang menarik dan menghiburkan. (iii) Kebaikan: Ibu bapa tidak bimbang kerana anak di tempat yang selamat. (v) Dapat menambahkan rakan. Penutup • Remaja beruntung mengikuti program tersebut. dan Piala Thomas. dan makanan. (ii) Aduan : Menyebabkan bunyi bising dan mengganggu kententeraman awam. (ii) Pencapaian cemerlang dalam kokurikulum. dan hiburan.

hoki. (ii) Mengambil kursus yang berkaitan dengan IT. tetapi sukan yang lain hanya jaguh kampung. (v) Sampai di puncak gunung. (iv) Pemandangan di dalam hutan begitu cantik. (iv) Mengetahui sejarah keagungan Islam berdasarkan teks yang dipilih. Terlihat kabus. (iii) Sekarang jarang ke surau kerana masalah penglihatan dan kesihatan. Isi-isi (i) Masalah: Tandas awam dan bangunan diconteng dan dirosakkan. dan bertolak untuk pulang. (iii) Laluan licin dan ada peserta tergelincir. (v) Fon yang digunakan amat sesuai. (vi) Menanam rasa cinta terhadap negara dan sanggup berkorban demi mempertahankan kedaulatan negara. (iii) Dapat membandingkan kisah yang dibaca dengan realiti dalam masyarakat. dan bergerak.tetapi mereka sibuk dengan kerjaya dan keluarga. (iv) Memperkukuh budaya dan bahasa. dan squash mencapai tahap antarabangsa. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kewujudan IPTS bagai cendawan selepas hujan. (ii) Pemberian hadiah berbentuk wang perlu dikaji semula. (iii) Suntingan amat kemas . (iv) Lebih banyak jurulatih tempatan dihantar berkursus di luar negara untuk menimba pengalaman sebelum melatih atlet tempatan. (vi) Cadangan: Letakkan kamera tertutup untuk mengesan mereka yang melakukan perbuatan tersebut. Penutup • Terasa sepi dan risau tinggal di kota. (vi) Pencarian bakat perlu dijalankan sejak murid masih di sekolah rendah lagi dan mereka yang berbakat terus dilatih sebagai atlet pelapis. kemudian bas bergerak menuju sasaran.sering sakit. (iv) Mengharapkan bantuan jiran menghantar makanan. Penutup • IPTS penting dalam usaha meningkatkan mutu pendidikan negara. Penutup • Berharap atlet negara mampu ke pentas antarabangsa. kegigihan. khususnya kasih sayang sesama insan. (iv) Kebanyakan karya dari pelajar tingkatan 4 dan 5. (ii) Mereka yang tidak memiliki keputusan yang baik boleh mengikuti kursus kemahiran di peringkat sijil. Penutup • Larut malam tiba semula di sekolah. (ii) Pengajaran daripada teks mempengaruhi sikap dan tindakan. Isi-isi (i) Memberi peluang pendidikan kepada pelajar yang gagal masuk ke IPTA. berehat. jumlah peserta. Penutup • Sebuah penerbitan yang boleh dibanggakan. (v) Yakin akan kemampuan diri dan kebesaran agama. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Sempena Jubli Perak sekolah. (v) IPTS ada yang mengutamakan keuntungan — tidak menyediakan prasarana pendidikan yang lengkap. (iii) IPTS juga satu perniagaan . diterbitkan “Antologi Selangkah ke Universiti”. Isi-isi (i) Kesusasteraan kaya dengan nilai-nilai murni dan nilai-nilai budaya. Isi-isi (i) Mutu penerbitan yang setanding dengan buku yang terdapat di pasaran. (vi) IPTS ada yang tidak berkualiti dan kursus yang ditawarkan tidak diiktiraf. (vi) Turun semula. Bergambar dan mengibar bendera. (v) Menanam nilai-nilai murni. • Isteri sudah meninggal dunia dan anak-anak tinggal di rumah masing-masing. (iii) Masyarakat jangan menyanjung berlebihan kepada atlet yang berjaya menyebabkan atlet lupa diri. (iii) Cadangan: Mereka yang terlibat didakwa dan dipenjara. (vi) Menjadikan pemikiran matang dan dapat membuat keputusan yang tepat. 5 Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Memberi definisi tajuk. 4 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Badminton. Sepatutnya terdapat karya dari pelajar tingkatan lain dan bekas pelajar. Set 3 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kanan – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perenggan – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Melahirkan rasa gembira kerana sudi menulis surat. (iii) Membentuk jati diri yang kental agar tidak terpengaruh dengan gejala negatif. (ii) Tiba di kaki gunung. Berasa letih tetapi puas. Penutup • Remaja mestilah mempunyai matlamat untuk menjadi orang yang berguna.cuma terdapat sedikit kesilapan ejaan. Peserta meneruskan pendakian. Isi-isi (i) Pengurusan sukan perlu dirombak semula dan sukan perlu dikendalikan oleh mereka yang berminat dan berbakat.Isi-isi (i) Melengkapkan diri dengan segala ilmu pengetahuan. Penutup • Jika ada kelapangan akan menulis lagi. (ii) Berasa sepi tinggal sendiri dan melakukan aktiviti harian tanpa teman. Isi-isi (i) Badan tidak begitu sihat . cuma menggunakan kertas yang mudah bertukar warna kuning. Dicadangkan pemberian diberikan selepas atlet bersara. akhirnya mengikut anak tinggal di rumahnya di kota. (v) Sesekali menelefon anak meminta mereka pulang . (v) Cadangan: Polis perlu membuat rondaan di tempat-tempat yang berpotensi untuk dirosakkan. (ii) Masalah: Barangan yang rosak telah dibaiki tetapi masih dirosakkan. dan pengorbanan. Isi-isi (i) Berkumpul di sekolah untuk mendengar taklimat. (iv) Cadangan: Kempen secara berterusan di sekolah dan di media massa. (ii) Karya bertema kasih sayang. Penutup • Menyokong tajuk dan sebuah pantun penutup. 3 © Info-didik Sdn Bhd J(4) . (vi) Harga RM10 senaskhah amat mahal untuk dibeli oleh pelajar. (v) Ibu bapa perlulah memberi dorongan kepada anak mereka yang berminat dalam bidang sukan. Karangan tidak berformat Pendahuluan 5 Set 4 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Tarikh.pelajar asing akan belajar di Malaysia. mempersiapkan diri. dan tujuan aktiviti. (iv) IPTS juga memberi peluang pekerjaan kepada pensyarah. mendengar taklimat. (vi) Apabila tubuh semakin uzur.

Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kemajuan sesebuah bandar raya menarik anak muda datang untuk mencari peluang pekerjaan. (ii) Meminta tokoh menceritakan sejarah kerjayanya. Isi-isi (i) Bapa mendidik anak dalam suasana kasih sayang. Penutup • Polis mengucapkan terima kasih atas kerjasama yang diberikan. Pendidikan Moral. Penutup • Semua ahli masyarakat perlu mengamalkan budaya ini. Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Memberitahu tujuan wawancara dan gembira atas persetujuan yang diberikan. Penutup • Ucapan terima kasih dan selamat maju jaya. (ii) Gaya bahasa yang mudah dan memikat. (vi) Ibu merasa makanan yang ditunjukkan. (ii) Di sekolah. (v) Ketua keluarga yang menghadapi masalah perlu melalui sesi kaunseling. (ii) 25 karya tidak memenuhi syarat pertandingan. (v) Cadangan: Tapak rumah setinggan dirobohkan. Isi-isi (i) Sebanyak 45 cerpen diterima daripada pelajar tingkatan 1 hingga 5. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Berkunjung ke pesta bersama keluarga. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kerajaan memperkenalkan budaya penyayang dalam masyarakat. Isi-isi (i) Waktu pagi berbasikal untuk ke sekolah. (ii) Hanya orang yang berkelayakan daripada segi ekonomi sahaja dibenarkan mengambil pembantu rumah. (iii) Ramai yang tertumpu di tapak pesta dan berlaku pelbagai kerenah. dan kejayaan yang pernah diraih. Isi-isi (i) Masalah: Sudah dihadapi lebih 15 tahun tetapi tiada usaha dibuat. (iv) Menteri membuat lawatan dari gerai ke gerai. Penutup • Novel yang patut dibaca. kemudian dibina rumah murah. (vi) Tindakan: Membaiki saliran untuk memudahkan air mengalir. lalu mengheret kanak-kanak tersebut. (v) Nasihatnya kepada para guru dan pelajar. (iv) Jiran tetangga patut melaporkan kepada polis jika ada mendengar jeritan atau tangisan yang meragukan.00 mampu dibeli oleh remaja. (iv) Membela nasib orang yang kurang upaya. Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Berterima kasih kerana sudi bekerjasama dengan polis. (iii) Cadangan: Membina kilang-kilang di kawasan luar bandar.2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Pekerjaan yang tidak tentu masa dan gaji yang lumayan menyebabkan ramai yang mengambil pembantu rumah. (vi) Cadangan: Kerajaan memberi subsidi kepada mereka yang kurang berkemampuan dan tinggal di rumah setinggan untuk membeli rumah. Isi-isi (i) Orang begitu ramai . Penutup • Masalah penderaan tidak akan berlaku jika semua ahli masyarakat memainkan peranan masing-masing. (ii) Berhenti di bawah pohon yang rendang untuk mengelakkan hujan gerimis. (iii) Tindakan: Melebarkan sungai. Penutup • Seronok dan melihat pelbagai makanan.bersesak-sesak. Lafaz terima kasih. (iv) Cadangan: Membina rumah pangsa yang mampu disewa oleh mereka yang baru bekerja. (iv) Pengajaran cerita boleh dijadikan iktibar. (vi) Kempen Sekolahku Anakku Sayang diteruskan. Penutup • Berharap surat mendapat perhatian dan ada tindakan susulan. (v) Penekanan media massa menerusi siri drama. (iv) Tindakan: Membina benteng di sungai. (vi) Segera menghubungi polis dan memberitahu keluarga mangsa. 3 3 4 4 5 5 Set 5 Bahagian B 1 Karangan berformat © Info-didik Sdn Bhd J(5) . Penutup • Rumah setinggan perlu dirobohkan untuk menjaga imej negara. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan. Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap YB membaca surat ini hingga selesai. (iv) Pandangan terhadap kerjaya guru pada masa kini. (ii) Masalah: Anak muda datang tanpa kemahiran dan kelulusan yang sesuai menyebabkan bekerja di sektor yang bergaji rendah. (vi) Mutu penerbitan yang kemas dan ilustrasi kulit yang menarik. kemudian membeli. Keadaan jalan lengang. (vi) Aktiviti setelah bersara. nilai ini diajarkan dalam mata pelajaran Pendidikan Islam. Isi-isi (i) Masalah: Harga sewa rumah terlalu tinggi tidak mampu dibayar oleh pekerja baru. (v) Seronok melihat gelagat peserta memasak makanan. (iii) Memerhatikan sekumpulan kanak-kanak bermain di depan rumah. (ii) Masalah: Tanaman mati dan menyusahkan penduduk. Isi-isi (i) Pembantu rumah perlu berdasarkan agama yang sama supaya mudah menyesuaikan diri. (vi) Mewujudkan rasa kemanusiaan terhadap majikan. Isi-isi (i) Sinopsis cerita menarik minat untuk terus membaca. suka duka. (v) Tindakan: Mengambil tindakan terhadap orang perseorangan yang membuang sisa ke dalam sungai. (iii) Mengadakan lawatan ke rumah-rumah kebajikan / rumah orangorang tua / hospital. Isi-isi (i) Meminta tokoh menceritakan latar belakang pendidikan dan keluarga. (ii) Tiba ketika menteri merasmikan pesta tersebut. (iii) Plot mempunyai unsur ketegangan. (iii) Mutu keseluruhan karya yang memasuki peringkat akhir amat membanggakan. (v) Terperanjat tetapi sempat mengambil plat kereta. (iv) Sebuah kereta berhenti. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Berterima kasih kerana diberi kepercayaan menjadi ketua hakim. (iii) Pembantu rumah menjalani kursus supaya dapat bekerja dengan baik dan dapat melaporkan penderaan yang dihadapi. (v) Harga RM7. (iii) Ingin tahu cabaran ketika menjadi guru dan membuat perbandingan. dan gabung jalin dalam mata pelajaran Bahasa Melayu.

2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Mengunjungi rumah rakan di Kota Tinggi. Isi-isi (i) Tahap rasuah sudah serius dan perlu dibendung. (iv) Berjaya memperoleh ijazah sarjana muda dan ditawarkan bekerja di Australia. Isi-isi (i) Johan menerima keputusan cemerlang dalam SPM dan ditawarkan melanjutkan pelajaran ke Australia dalam bidang perubatan. (iii) Berpindah ke balai raya dengan mengharungi banjir. (vi) Cara mengatasi: Kempen secara berterusan di peringkat sekolah dan media massa. (v) Cara mengatasi: Anak-anak menghormati pandangan ibu bapa. (vi) Pelajar dididik memanfaatkan buku dengan baik. Penutup • Rumusan. (ii) Selama tujuh tahun Johan belajar dengan tekun dan dia hanya pulang sekali sahaja. (iv) Cara mengatasi: Ibu bapa meluangkan masa. tetapi rajin belajar. Isi-isi (i) Sebab: Ibu bapa sibuk dengan kerjaya masing-masing. (vi) Pembelajaran Komsas di sekolah mampu memperbanyak pembaca karya sastera. Isi-isi (i) Ramai penulis muda berbakat dalam penulisan karya seperti novel. Isi-isi (i) Para petani perlu mempunyai ilmu tentang pokok yang ditanam. dan serangkap pantun. (vi) Cara mengatasi: Datuk dan nenek boleh menjadi orang tengah jika berlaku sesuatu masalah. Kesan jangka panjang. (vi) Cadangan: Buku yang mengandungi bahasa yang rosak hendaklah diharamkan. Isi-isi (i) Aspek kerosakan: Merosakkan ayat penutur. 3 3 4 © Info-didik Sdn Bhd J(6) . tetapi nikmat bekerja di tanah air sendiri tidak sama berbanding ketika bekerja di Australia. dan mengutamakan material. (v) Membantu memasak nasi kawah. pemberian SPBT wajar diteruskan. cerpen. bukan cemburu terhadap kemunculan mereka. (v) Cara pembahagian perlu adil dan hanya yang layak sahaja menerimanya. (ii) Aspek kerosakan: Perbendaharaan kata terbatas. Penutup • Pulang dengan perasaan gembira kerana layanan yang diterima dan merasai pengalaman yang menarik. Set 7 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Hubungan kekeluargaan semakin longgar dan perlu diatasi segera. Isi-isi (i) Tidak semua pelajar mampu membeli buku teks yang harganya mahal. dan sebatan untuk menakutkan orang ramai tetapi memerlukan kelulusan Parlimen. (iii) Cara mengatasi: Penguatkuasaan yang tegas dan mereka yang terlibat segera didakwa. (iv) Set 6 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • SPBT sudah lama diperkenalkan dan tidak wajar dihapuskan. Isi-isi (i) Hujan lebat selama dua hari tanpa henti menyebabkan persekitaran rumah ditenggelami air. (vi) Akhirnya dia mengambil keputusan pulang semula ke Malaysia. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata alu-aluan kepada hadirin. (v) Cara mengatasi: Menerapkan nilai-nilai murni dalam pentadbiran. terutama pada hari minggu. (iii) Aspek kerosakan: Kesilapan daripada ejaan baku. harapan. 5 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Bidang kesusasteraan mendapat tempat dalam kalangan penulis muda daripada pelbagai latar belakang pendidikan. (v) Cerpen yang berjaya layak dihantar ke penerbitan. (ii) Pegawai Jabatan Pertanian akan membantu dalam memberi nasihat dan memberi benih. (vi) Air surut dan pulang ke rumah rakan semula. Penutup • Selagi kemiskinan masih wujud. Penutup • Lafaz terima kasih. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan merakamkan terima kasih kerana sudi hadir. (v) Mereka berani mengemukakan teori baru. (iv) Cara mengatasi: Hukuman denda.(iv) Karya mengandungi nilai murni. bahasa penutur tidak mantap dan sistem komunikasi dibauri bahasa pasar dan bahasa asing. kurangnya kesedaran. penjara. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. (ii) Sebab: Anak-anak sibuk dengan persekolahan. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan definisi tajuk. Penutup • Walaupun gajinya kecil. (ii) Sebab sukar dibendung kerana tipisnya nilai agama. (iii) Tanggungjawab sosial kerajaan kepada rakyat. (iii) Menaman tanaman yang kurang risiko serangga perosak dan mudah mendapat pasaran. (ii) Memberi peluang golongan miskin memperoleh ilmu seperti orang lain. (iii) Ketika cuti semester dia bekerja untuk mendapatkan pendapatan tambahan. Penutup • Institusi kekeluargaan wajar diperkukuh sebagai benteng menghadapi keruntuhan moral. (iii) Sebab: Ibu bapa tidak memahami kehendak jiwa anak-anak hanya memberi wang ringgit sahaja. (iii) Penulis berpengalaman wajar memberi dorongan dan kritikan membina. (v) Lama bekerja. (ii) Membantu mengemas barang. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Johan daripada keluarga miskin. (iv) Karya mereka wajar difilem atau didramakan. (vi) Berharap pertandingan ini menjadi acara tahunan. sekali gus melahirkan penulis pelapis. (ii) Karya mereka sering menerima anugerah. (iv) Tinggal di rumah sementara di balai raya dan keadaan sesak dan bising. dan sajak. (v) Cadangan: Pengarang perlu disedarkan akan tanggungjawab memperkukuh bahasa ibunda. Penutup • Golongan muda memainkan peranan penting dalam menentukan hala tuju kesusasteraan pada masa depan. kerinduan terhadap kampung halamannya tidak dapat dibendung. (iv) Kos memang tinggi tetapi dicetak dalam bentuk kertas yang murah.

(vi) Sedia mengikuti kursus dari semasa ke semasa yang dianjurkan oleh kerajaan. (v) Dibawa ke bilik jamuan. (vi) Rajin menghantar karya walaupun karya tidak disiarkan dan terus bersemangat menulis walaupun menghadapi dugaan. (ii) Atas nasihat guru dan keluarga. sebaliknya berusaha membanteras habis-habisan pengedar dan penagih dadah. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. (ii) Apabila pulang. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan berterima kasih kerana diundang untuk menyampaikan ceramah. Penutup • Berharap surat mendapat layanan dan tindakan sewajarnya. (iv) Melihat kerja-kerja pengawas dan kakitangan pusat sumber. jumlah peserta. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(7) . (iv) Memberi ceramah kepada murid-murid bekas sekolah lamanya. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kehidupan Kamal dilimpahi kasih sayang daripada keluarga. akan mengalir air berkeladak bersama tanah.pupuklah dengan budaya kasih sayang agar anak subur dengan perasaan kasih terhadap diri sendiri. Isi-isi (i) Ketika Kamal menghadapi SPM ayahnya mati dilanggar kereta. (iii) Keluarganya terpaksa berpindah rumah kerana tidak mampu membayar sewa rumah. (iii) 4 Sebab: Persekitaran yang stabil akibat masalah keluarga daan didikan agama yang kurang. (iii) Merokok merupakan langkah awal sebelum terjebak ke kancah najis dadah. (ii) Dibawa ke bilik Alat Pandang Dengar (APD) untuk mendengar taklimat dan tayangan slaid tentang pusat sumber sekolah tersebut. (v) Masukkan ilmu baru dalam karya yang dihasilkan. 5 Set 1 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan sikap buruk masyarakat sehinggakan kerajaan terpaksa mengadakan Kempen Budi Bahasa dan Nilai-nilai Murni. Isi-isi (i) Berpeluang melanjutkan pelajaran di luar negara dan pulang dengan kejayaan yang membanggakan. (iv) Kamal bekerja secara sambilan di stesen minyak untuk membantu keluarga. bertugas sebagai pensyarah sebuah universiti. (vi) Kesan: Melakukan salah laku seperti bergaduh dan sanggup membunuh dengan kejam. (ii) Ini menyebabkan kadar jenayah yang dilakukan oleh penagih dadah meningkat. Penutup • Kerajaan perlu peka akan masalah ini supaya hasrat menjadikan masyarakat berbudaya penyayang tidak terhalang. 5 4 Set 8 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap surat ini dibaca dan diambil tindakan. Isi-isi (i) Masalah dadah di kalangan remaja kian meningkat . (iii) Dibawa melawat keseluruhan pusat sumber. serahkan kepada rakan atau guru untuk menerima pandangan. (v) Membantu koperasi untuk membantu urusan penjualan. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Tarikh. (vi) Kamal ditawarkan melanjutkan pelajaran di Matrikulasi. (iv) Cara mengatasi: Pembalak perlu menanam semula pokok yang ditebang.’ (iii) Masalah: Terdapat rumah yang roboh. (ii) Masalah: Apabila hujan. (v) Keputusan dikeluarkan dan Kamal menerima keputusan yang memuaskan. Isi-isi (i) Masalah: Tanah runtuh akibat pembalakan haram tanpa ditanam semula. (iv) Kesan: Jiwa menjadi pemberontak dan kurang mendengar nasihat orang lain. (vi) Bersama-sama bergambar untuk kenangan. Pendahuluan • Halim dari daerah pedalaman yang tekun belajar. (iii) Sering bertemu ahli masyarakat dengan sikapnya yang merendah diri dan kelancarannya berbahasa. Isi-isi (i) Perlu banyak membaca pelbagai bahan bacaan. dia meneruskan mengambil SPM. Penutup • Banggga atas kecanggihan pusat sumber tersebut dan wajar dicontohi. (ii) Sebab: Remaja mahu menjadikan pelakon sebagai hero yang boleh diikuti. (v) Cara mengatasi: Dibaiki sistem perparitan bagi mengalirkan air yang berlumpur.(iv) Bergabung dengan tanah-tanah petani yang lain dan diusahakan secara bersama. Menyampaikan ucapan penghargaan. (ii) Karya yang telah siap. Penutup • Masyarakat dan para pemimpin jangan berputus asa. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Filem Barat banyak yang memaparkan aksi ganas untuk menarik perhatian penonton. Penutup • Kamal meneruskan pelajaran tetapi masalah keluarga sering mengganggu perasaannya. (iv) Penagih yang ditangkap dan dipulihkan akan menagih semula. (iv) Bacalah karya yang pernah memenangi anugerah. Penutup • Namanya disebut sebagai seorang yang berjaya tetapi mengekalkan sikap merendah diri dan tidak lokek untuk menderma. (vi) Ibu bapa sendiri perlu prihatin terhadap jiwa anak-anak . (v) Murid yang miskin diberi bantuan. Isi-isi (i) Apabila tiba disambut mesra oleh tuan rumah. (vi) Cara mengatasi: Pemantauan daripada Jabatan Hutan agar pencerobohan dapat dibendung. (iii) Ikuti kursus penulisan yang dianjurkan oleh DBP dan badanbadan penulis. dan tujuan lawatan. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. (v) Operasi besar-besaran perlu diteruskan.melibatkan ratusan belia. Isi-isi (i) Sebab: Sebagai satu pelarian terhadap jiwa yang tertekan. 3 Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan definisi tajuk. (vi) Ramai orang kampungnya kini menjadi orang yang berjaya. (v) Kesan: Merosakkan harta benda awam.

[2 markah] S10 Masyarakat kaya dari segi kebendaan tetapi muflis dari segi keperibadian. Ketiga. beramanah. [2 markah] S7 Kurangnya kesedaran sivik sehinggakan harta benda awam dirosakkan sesuka hati. kesenangan. contohnya Belia 4B. [2 markah] T2 Memulihkan kepercayaan masyarakat akan mutu dan kemudahan yang disediakan oleh IPTS. Kedua. [2 markah] S5 Nilai murni dan kesopanan terlucut sedikit demi sedikit. [2 markah] (ii) Sikap negatif yang telah diambil oleh IPTS ialah membenarkan pelajar lulusan SPM mengikuti kursus di peringkat sarjana muda. [2 markah] Isi Tersurat [Langkah-langkah] S1 Tidak membenarkan mengambil lulusan SPM mengikuti pengajian ijazah sarjana muda.Isi Tersurat [Sikap Negatif Masyarakat] S1 Hidup mewah dikelilingi harta benda membuatkan manusia lupa akan nilai-nilai murni dan kesopanan. Maksud lain pendidikan dipergunakan untuk tujuan yang salah. [2 markah] S9 Kurangnya kesedaran menjaga kebersihan persekitaran hingga menimbulkan bahaya wabak denggi. [2 markah] T3 IPTS mampu menarik pelajar asing menuntut di IPTS. [2 markah] S7 Pengunjung bersorak dan terkinja-kinja. [2 markah] Isi Tersirat [Masalah-masalah Pelaksanaannya] T1 Masyarakat tidak mengendahkan kempen yang dijalankan oleh kerajaan. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud nilai budi hilang secara beransur-ansur. Ketiga. pelajar yang kurang berkelayakan dibenarkan belajar di IPTS. [2 markah] Penutup • Masyarakat perlulah bekerjasama menjayakan kempen ini • agar mayarakat berbudi bahasa dan mempunyai nilai murni dapat diwujudkan. [2 markah] S4 Sambutan tidak menyuntikkan nilai-nilai yang boleh diteladani. jujur. dan mencuri. kerajaan perlu mengubah bentuk sambutan menyambut Tahun Baru • supaya gejala negatif anak muda yang menyambutnya dapat diatasi. saling menghormati. [2 markah] Penutup • Kesimpulan. Kedua. [2 markah] T4 Hanya pelajar yang layak sahaja berpeluang belajar di IPTS. [2 markah] (ii) Kempen dilancarkan bertujuan mengekalkan budi bahasa dan nilai-nilai murni masyarakat di tengah kemakmuran. ayah dan ibu perlu menunjukkan teladan yang baik terhadap anak-anak. [2 markah] T3 Masyarakat sukar untuk mengubah tingkah laku ke arah kebaikan. penagihan najis dadah. [2 markah] T4 Remaja kehilangan jati diri untuk menghargai keamanan negara. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Bermaksud. [2 markah] S2 Tanpa mengenangkan sejarah kesukaran pejuang silam menuntut kemerdekaan. Ketiga. [2 markah] S8 Sesetengah anak-anak muda menjadi hilang waras seketika. Kedua. [4 markah] Isi Tersirat [Tujuannya] T1 Memastikan kualiti pendidikan IPTS setaraf dengan pendidikan yang diterima di IPTA. [2 markah] T3 Remaja akan kehilangan nilai-nilai Timur yang mengutamakan kesopanan dan budi pekerti yang luhur. [2 markah] S10 Meningkatkan prasarana sesuai dengan taraf universiti. [2 markah] S6 JPS menetapkan syarat kemasukan perlu mempunyai kelulusan STPM atau setaraf. [2 markah] S3 JPS terus memantau program yang dijalankan oleh IPTS. [2 markah] S4 Mengelakkan IPTS mengaut keuntungan dengan mengabaikan kualiti. Ketiga. © Info-didik Sdn Bhd J(8) . [2 markah] S7 Menyediakan program peralihan atau asas untuk lulusan SPM. [2 markah] S10 Pengunjung berpakaian kusut-masai bersama matahari tahun baru mereka bangun terhuyung-hayang. [2 markah] T4 Ibu bapa tidak memberi contoh yang baik kepada anak mereka. [2 markah] S8 IPTS menyusun semula struktur pengajian bagi program sarjana muda. [4 markah] Set 3 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan sikap yang bertentangan dengan budaya ketika menyambut Tahun Baru. pengurusan IPTS hanya mementingkan keuntungan dengan mengabaikan aspek kualiti pendidikan. ayah dan ibu memberi keizinan anak-anak memberikan idea dan idea yang baik perlu diterima. Maksud lain. saya akan terlibat dalam aktiviti kemasyarakatan seperti pertubuhan bukan kerajaan. saya akan mengikuti kursus-kursus kemahiran untuk memastikan saya mempunyai kemahiran dan pengalaman sebelum melangkah ke alam pekerjaan. [2 markah] T2 Media massa kurang memberi liputan. [2 markah] S8 Kakitangan kerajaan pula melayan pelanggan dengan layanan yang kasar. [2 markah] S6 Pengunjung bebas melakukan apa sahaja tanpa ada yang mahu menegur. [3 markah] (iii) Nilai-nilai murni yang patut dijalankan dalam sesebuah keluarga ialah anak perlu menghormati ibu dan ayah. dan kemewahan hidup. [2 markah] S5 Satu pesta untuk berpeleseran dan melihat bunga api. [2 markah] T2 Remaja akan terjebak ke dalam kegiatan yang tidak bermoral seperti berkesedudukan. serta berintegriti. memupuk dan menghayati segala nilai yang baik yang telah lama ditinggalkan seperti lebih bertanggungjawab. meningkatkan nilai murni di kalangan masyarakat. [2 markah] S2 Pelajar yang layak sahaja dibenarkan belajar di IPTS. [2 markah] S9 Menawarkan kursus asas secara berasingan daripada program ijazah pertama. [2 markah] Isi Tersurat [Sikap Negatif] S1 Warga Kuala Lumpur meluangkan masa untuk berpekik sorak dengan percikan bunga api. [2 markah] S3 Gaya hidup cara Barat yang bermabuk-mabukan dengan arak. [2 markah] S4 Infrastruktur kelas pertama tetapi mentaliti kelas ketiga. [2 markah] S5 Mutu dan kewibawaan mahasiswa IPTS pada tahap cemerlang. keluarga perlu mengunjungi orang yang lebih tua seperti datuk dan nenek di kampung. [2 markah] S9 Akhirnya mereka ketinggalan bas dan terpaksa tidur di kaki lima. [2 markah] Set 2 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan usaha-usaha/cara-cara meningkatkan mutu graduan IPTS. [2 markah] Isi Tersirat [Kesan-kesannya] T1 Telah mengganggu ketenteraman awam terutama kepada mereka yang mahu keselesaan dan kedamaian menyambut Hari Kebangsaan. Keempat. [2 markah] S3 Kegagalan kita mengubah sikap dan mentaliti sejajar dengan pembangunan di sekitar kita. Kedua. [2 markah] S6 Tabiat buruk memandu tanpa mempedulikan keselamatan orang lain. tidak menggunakan peluang pendidikan yang terbuka oleh kerajaan. saya akan mengulang semula mengambil peperiksaan SPM. akan memanfaatkan masa lapang dengan pekerjaan yang sesuai untuk mencari pengalaman. IPTS perlu mematuhi arahan JPS • demi memastikan mutu graduan keluaran IPTS tidak dipertikaikan. Keempat. [2 markah] S2 Terhakisnya nilai kemanusiaan lambang ketamadunan. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. nilai kebaikan akhirnya lenyap daripada kehidupan. [3 markah] (iii) Jika saya gagal memasuki IPTA dan IPTS kerana faktor kelulusan yang tidak baik.

[2 markah] Isi Tersirat [Kesan-kesannya] T1 Pembantu rumah rasa tertekan sehinggakan tidak dapat menjalankan kerja dengan baik. Keempat. Ketiga. Maksud lain. Kedua. [4 markah] (iii) Bentuk aktiviti yang paling sesuai untuk menyambut Tahun Baru ialah diberikan ceramah tentang sejarah perjuangan rakyat menuntut kemerdekaan. [2 markah] S6 Penarikan sekatan kemasukan rakyat dari Hong Kong kerana banyak kes wabak SARS berlaku di tanah jajahan China itu. [2 markah] S5 Pengarah orang yang menentukan konsep dan aliran sesebuah filem. pengarah filem didatangi dari India. majikan perlu memberi cuti yang wajar untuk memastikan pembantu rumah mendapat rehat yang mencukupi. disebabkan penerbit dan pengarah filem terikat dengan bentuk filem tempatan. [2 markah] S5 Majikan meminta melayan seks. [2 markah] T2 Pengarah diberi modal yang besar agar dapat menghasilkan filem lebih berkualiti untuk pasaran antarabangsa. mutu penggambaran yang rendah disebabkan kos membuat filem sekitar RM1 juta. hendaklah diselesaikan secara harmoni tanpa menyakitkan hati mana-mana pihak. [3 markah] Set 5 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan masalah/kekangan yang dihadapi oleh pembantu rumah. [2 markah] S7 Pengarah perlu akrab dengan budaya sosial filem untuk melahirkan filem kaya dengan teknik dan sifat manusianya. [2 markah] (ii) Pada peringkat awal. [2 markah] S6 Pengarah bertanggungjawab menguasai seni kesusasteraan supaya dapat menghasilkan filem ada rupa dan jiwa. [2 markah] S10 Pengarah memberi semangat orang Melayu dalam filem. nilai-nilai orang Timur untuk diamalkan dalam kehidupan sehari-hari. [2 markah] S8 Pengarah membawa semangat berdasarkan budaya yang melengkarinya. [2 markah] S6 Tidak serasi terhadap cara hidup majikan masing-masing. aktiviti persembahan perlulah mempunyai tema yang sesuai untuk menanam rasa cinta terhadap negara. [2 markah] Isi Tersurat [Langkah Mencegah Wabak SARS] S1 Kerajaan Singapura mengambil tindakan tegas dengan menutup Pasar Borong Pasir Panjang.400 pekerjanya telah dikuarantin selama 10 hari selepas seorang pemborong disyaki menghidap SARS. [2 markah] S3 Pengarah perlu memberi konsep dan wajah sesebuah filem mengikut tafsiran terbaik. [2 markah] S2 Seramai 2. [2 markah] T4 Berita negatif yang disiarkan menyebabkan rakyat Indonesia yang lain kurang berminat untuk bekerja sebagai pembantu rumah di Malaysia. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud memahami cara hidup sesuatu masyarakat. [2 markah] (ii) Tindakan negatif yang telah dilakukan oleh pembantu rumah ialah melarikan anak majikan. jika timbul masalah. [2 markah] Isi Tersirat [Usaha-usaha Membantu Mereka] T1 Pengarah diberi penerangan/kursus tentang perlunya melahirkan filem yang dapat membentuk jati diri di kalangan penonton. Kedua. sepanjang bulan Ogos diadakan kempen kesedaran di kalangan rakyat akan kepentingan perpaduan kaum dan keamanan negara. [3 markah] (iii) Majikan perlu menganggap pembantu rumah sebagai salah seorang anggota keluarga. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(9) . [2 markah] S3 Semua pekerja yang mengangkut barangan dari Malaysia dikehendaki mengambil suhu badan di Tambak Johor. penulis kesal sikap remaja yang bermabuk-mabukan dengan arak. barulah pengarah tempatan menukar wajah filem kepada bentuk tempatan. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. majikan perlulah menerangkan dengan jelas kerja-kerja rumah yang perlu dilakukan dan aktiviti yang tidak patut dilakukan. berbanding filem Barat melebihi RM100 juta. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. Ketiga. apabila pengarah tempatan diberi peluang mengarah filem. [2 markah] Isi Tersurat [Kesulitan Pembantu Rumah] S1 Menghadapi pelbagai kesulitan berhadapan dengan majikan mereka. penulis terkilan kerana aktiviti yang dijalankan tidak menyuntik nilai-nilai baru yang boleh diteladani. remaja menganggap menonton filem tempatan boleh memalukan di kalangan rakanrakan yang kebanyakannya menonton filem Barat. Kedua. Ketiga. mereka dikatakan memukul dan mencabul anak majikan sepanjang ketiadaan majikan. pemikiran filem tempatan tidak mencabar minda. [2 markah] S9 Bercadang pulang ke kampung halaman tetapi tidak dibenarkan. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata membawa maksud tidak mengingati apa yang telah dibuat sebelum ini. [2 markah] S9 Pengarah berusaha mengangkat martabat seni budaya tempatan dalam bentuk seni yang indah.Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud memberikan pengajaran yang terbaik untuk diamalkan. [2 markah] S4 Pengarah bertanggungjawab untuk “menulis” sebuah filem sebagai novel yang ditonton. iaitu cinta antara lelaki dengan wanita. [2 markah] S5 Pelawat dari China dan Vietnam yang memasuki Malaysia perlu mengemukakan sijil perubatan untuk membuktikan bebas daripada wabak SARS. pengunjung sambutan Tahun Baru bebas melakukan apa sahaja tanpa sebarang kawalan. timbul masalah pertembungan budaya. pengarah filem perlu sedar tanggungjawab yang diamanahkan • sebuah filem bernilai seni dapat dihasilkan. Keempat. [2 markah] S2 Diberi layanan buruk oleh majikan. [2 markah] Isi Tersurat [Tanggungjawab] S1 Pengarah berperanan sebagai pengkarya terhadap pengkarya lain yang bergabung di bawah sebuah produksi filem. Ketiga. [2 markah] S2 Pengarah bertanggungjawab menghasilkan karya kreatif. [2 markah] S10 Bekerja dengan keluarga bukan Islam. Ketiga. Kedua. [4 markah] Set 6 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan usaha-usaha/tindakan mencegah wabak Sindrom Pernafasan Akut (SARS). [2 markah] T3 Pembantu rumah mengambil tindakan nekad seperti mendera anak majikan sebagai cara untuk membalas dendam. Maksud lain melupakan masalah yang telah ditimbulkan. [2 markah] T2 Memberi tanggapan buruk pemerintah Indonesia yang menganggap rakyat Malaysia tidak berperikemanusiaan. Keempat. [2 markah] S7 Dipaksa memakan makanan yang diharamkan. [3 markah] (iii) Remaja sekarang kurang gemar menonton filem tempatan kerana filem tempatan mengulangi tema yang sama. Selain itu mereka mencuri harta majikan. Mereka menghasilkan cerita-cerita bangsawan dengan bantuan penolong pengarah yang terdiri daripada rakyat tempatan. [4 markah] Set 4 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan peranan seorang pengarah filem. [2 markah] (ii) Penulis tidak berpuas hati akan sikap anak muda yang hanya sanggup meluangkan masa untuk pekik sorak tanpa berfaedah. [2 markah] S3 Dminta melakukan perbuatan-perbuatan yang bertentangan agama. [2 markah] S7 Rakyat Malaysia dilarang ke negara tersebut. [2 markah] S4 Majikan tidak memberikan rehat secukupnya. [2 markah] T3 Kerajaan menjadikan filem sebagai satu industri supaya para pengarah menjadikan aktiviti mengarah satu kerjaya tetap. Maksud lain ialah menguasai corak hidup masyarakat yang difilemkan. [2 markah] S4 Menutup sekolah selama seminggu untuk mengelakkan lebih ramai rakyatnya dijangkiti wabak tersebut. [2 markah] T4 Kerajaan memberi pingat/anugerah yang sesuai kepada pengarah yang menunjukkan kebolehan luar biasa untuk menaikkan semangat para pengarah menghasilkan filem yang lebih baik. Ketiga. [2 markah] S8 Tidak dibenarkan bersolat. masyarakat perlu bersikap prihatin terhadap pembantu rumah • agar masalah yang ditimbulkan tidak berulang lagi.

Selain itu. [2 markah] S9 Masyarakat tidak digalakkan menghadiri majlis sosial kerana wabak boleh menjangkiti sesiapa sahaja. dan menghargai kesihatan diri masing-masing. sudah tentu masalah pengangguran dapat diatasi. kemudian diharamkan. [2 markah] S9 Menularnya budaya menentang kerajaan. [2 markah] T2 Rakyat tidak mematuhi arahan pihak berkuasa menyebabkan penyakit ini semakin merebak. Kerajaan memikirkan pelbagai kesan yang diambil yang boleh memudaratkan negara. [3 markah] (iii) Tindakan yang perlu dilakukan ialah melaporkan segala kejadian kepada Kementerian Kesihatan untuk membuat pemantauan akan jenis penyakit dan puncanya. arah yang tidak sama. [2 markah] S5 Perkahwinan yang dirancang dengan warga tempatan untuk mendapat status penduduk tetap. [2 markah] T4 Ibu bapa jangan merokok di hadapan anak. [2 markah] Isi Tersirat [Sebab-sebab Kedatangan Mereka] T1 Mereka datang untuk mencari wang disebabkan kesukaran mencari kerja di tempat sendiri. masyarakat perlu sentiasa berwaspada terhadap wabak SARS • agar wabak ini dapat dibendung daripada merebak. budaya mereka yang berbeza akan mempengaruhi budaya tempatan yang beradab. Jabatan Imigresen hendaklah mengambil langkah proaktif membendung kemasukan pendatang asing tanpa visa • agar keselamatan negara dijamin lebih selamat. daripada 10 batang sehari kepada lima batang. [2 markah] S10 Kaum bapa tidak memberi contoh terhadap anak. kerajaan tidak berani menarik balik sekatan perjalanan terhadap para pelawat asing dan pelawat China hanya diminta mengemukakan sijil perubatan. saya akan menerangkan akan bahaya yang dihadapi kepada perokok. [2 markah] S2 Terlibat dalam kes kongsi gelap dengan rakyat tempatan. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata membawa maksud seperti tidak kisah apa yang berlaku. [3 markah] (iii) Wajar kerana rakyat tempatan mampu melakukan kerja-kerja yang dilakukan oleh pendatang asing. [2 markah] S3 Sanggup menjadi pembunuh upahan dengan bayaran yang murah. [3 markah] (iii) Pertama. usaha membendung gejala merokok perlu diperhebat • agar jumlah perokok dapat dikurangkan dan tiada perokok baru. [2 markah] Isi Tersurat [Kesan-kesan Kemasukan Pendatang Asing] S1 Meningkatkan kes-kes jenayah yang semakin rumit seperti penipuan kad kredit. sebelum ditukar kepada tanaman lain. mewujudkan keadaan yang tidak selesa.S8 Masyarakat memakai penutup mulut untuk memastikan terhindar daripada wabak ini. Selain itu. [2 markah] S3 Perokok wanita mencatatkan peningkatan. Seterusnya. iaitu memakan makanan yang bersih dan berkhasiat. Seterusnya. Jika masih merokok juga. warga Indonesia biasanya akan tinggal di kawasan penempatan baharu. [2 markah] S8 Pertumbuhan kedai-kedai makan semakin rancak. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. agar larangannya dihormati. Maksud yang lain ialah tidak mengambil perhatian yang serius terhadap kejadian di depan mata. [2 markah] T2 Kempen yang dijalankan perlu serius dan secara berterusan. [2 markah] S4 Kerugian berjuta-juta ringgit disebabkan penyaluran keluar wang tanpa cukai. [2 markah] Isi Tersirat [Cara-cara mengatasinya] T1 Penjualan rokok disekat. Maksud lain. [2 markah] T3 Penanaman tembakau dikurangkan. S9 Sikap peniaga dan masyarakat yang mementingkan wang. sama ada mahu terus merokok atau memutuskan tali persahabatan. [4 markah] Set 7 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan akibat daripada kemasukan pendatang asing. sekali gus menggalakkan orang menghisap rokok. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata tersebut bermaksud berlainan dan bertentangan. [2 markah] (ii) Malaysia dikatakan mengambil tindakan berlembut dan berhati-hati. [2 markah] (ii) Kementerian Kesihatan memperuntukkan wang sebanyak RM20 juta kerana tabiat merokok yang semakin bertambah. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] T4 Mahu mendapatkan wang dengan jumlah tertentu untuk membantu keluarga. jumlah pengangguran kian meningkat dan tanpa kehadiran mereka. Usaha ketiga. [2 markah] S10 Warga tempatan tidak sanggup melakukan kerja kolar biru. [2 markah] Isi Tersirat [Masalah yang Wujud] T1 Telah mengurangkan kemasukan para pelancong ke Malaysia. [2 markah] T3 Terpengaruh oleh pujukan rakan sebaya yang mengatakan Malaysia menyediakan peluang pekerjaan yang bergaji lumayan. masyarakat mengamalkan hidup yang sihat iaitu berjoging. tutur kata mereka tidak sama dengan orang Melayu. [2 markah] S2 Dalam sehari 50 orang akan merokok buat pertama kali. Selain itu. Selanjutnya. Dalam waktu yang sama. Malah. [2 markah] S10 Masyarakat dinasihati memakan makanan yang bersih sebagai satu cara membendung wabak ini. saya akan memintanya mengurangkan sedikit demi sedikit tabiat merokok. [2 markah] [2 markah] S8 Remaja bawah 18 tahun bebas membeli rokok. jika mereka dibiarkan tinggal lama di Malaysia. [2 markah] S6 Orang berkuasa tidak bersungguh-sungguh memastikan sifar merokok. Kedua. masyarakat diwajibkan menjaga kebersihan. bermasyarakat. [2 markah] Isi Tersurat [Kekangan Membendung Gejala Merokok] S1 Orang merokok tanpa mempedulikan papan tanda. dengan membersihkan longkang dan memotong rumput di halaman rumah masing-masing. Maksud lain. [2 markah] S5 Kerajaan menggalakkan penanaman tembakau. [2 markah] T2 Ingin mencari pengalaman kerana menganggap Malaysia destinasi pelancongan yang menarik. [4 markah] Penutup • Kesimpulannya. Langkah terakhir. Seterusnya. [2 markah] S6 Memberi kesan kepada politik seperti suasana tidak aman dalam negara. kadar jenayah dapat dikurangkan. [2 markah] S7 Tabiat merokok yang semakin meningkat di kalangan masyarakat. Kementerian Kesihatan telah melancarkan kempen antirokok. Kementerian Kesihatan menunjukkan fakta-fakta yang menakutkan kepada orang ramai tentang bahayanya merokok. [2 markah] T4 Masyarakat masih tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat. masyarakat diminta menjaga pemakanan. [2 markah] T3 Tiada penawar yang mujarab untuk membendung masalah SARS. saya akan membawanya ke hospital dan tunjukkan kepadanya pesakit-pesakit yang menghidap kanser akibat tabiat merokok. [2 markah] S4 Kempen yang dijalankan tidak memberi kesedaran kepada perokok. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(10) . [2 markah] Set 8 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan halangan/masalah yang dihadapi dalam membendung gejala merokok. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud melahirkan suasana yang tidak menyenangkan. [2 markah] S7 Projek perumahan berkembang dengan pesat. banyak jenayah dilakukan oleh pendatang asing dan jika mereka dilarang masuk. [2 markah] (ii) Warga Indonesia mudah dikenali kerana penampilan mereka yang berbeza dengan penduduk tempatan. Usaha keempat. seperti menghidap barah. saya meminta membuat pilihan.

Dia berasa bimbang akan keselamatan isterinya. Selain itu. perlu beradab dengan menghormati orang lain. tiada anak raja yang seistimewa dengan perempuan yang diidamkan. Ketika di rantau orang. [3 markah] (iii) Tindakan saudagar tidak wajar kerana anak kera bersahabat baik dengan anaknya. kebun epal tersebut terlalu istimewa kepada bapa angkatnya yang dikatakan menunaikan wasiat mendiang isterinya agar menjaga kebun itu dengan baik. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Pengalaman manis yang tidak dilupai oleh penyajak ialah beliau pernah memperoleh keputusan cemerlang semasa di bangku sekolah. kita hendaklah menjaga maruah di rantau orang. Pengajaran lain. [3 markah] (iii) Pengajaran berdasarkan teks. dia amat marah kerana Sita Dewi ditinggalkan oleh Laksamana. Ketiga. proses peminangan melibatkan kerja yang rumit dan mustahil. [3 markah] (ii) Orang yang berilmu akan bercakap hal yang penting sahaja. [3 markah] (iii) Tidak wajar kerana keinginannya itu menyebabkan pembesar dan rakyat jelata menjadi susah. Sebagai anak patut mengenang jasa orang yang banyak berkorban kepada kita. “taulan” (saudara). Ketika itu keadaan angin bertiup kencang. Selain itu tempat ibu dan bapanya berkorban membesarkannya. Kedua. Kedua penggunaan metafora. Pengajaran seterusnya. [2 markah] (ii) Bapa kera menasihatkan anaknya jangan bermain-main dengan anak saudagar. Ketiga. [3 markah] (iii) Mengenang jasa. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata di atas ialah ingin tahu daripada orang bawahannya. [3 markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam petikan ialah masyarakat yang prihatin. kita perlu beradab ketika makan. Jiwanya sudah sebati dengan kehidupan di hutan. Kedua. Dia juga mementingkan diri sendiri dengan menentukan kerjaya Umar. Malah. Seterusnya ilmu memberi kegembiraan kepada kita dan menjadikan hidup kita bahagia di dunia. [3 markah] (iii) Penggunaan bahasa Melayu klasik. Sepatutnya saudagar mencari ubatan lain. contohnya ibu Daneng menghadiahklan petai kepada Cikgu Jo untuk dibawa pulang. kita perlu bersyukur walaupun menghadapi pelbagai dugaan. Saya juga akan memantau pergerakan pasukan keselamatan yang menjaga Sita Dewi dan jika perlu saya akan menggantikan dengan pasukan lain. [3 markah] (iii) Saya akan menyediakan pengawal yang cukup terlatih untuk memastikan keselamatan Sita Dewi terjamin. contohnya “darat”. perlu mengawal akhlak dan maruah. tiada pula saudara-mara dan tempat mengadu. [3 markah] (ii) Sebagai bukti kita tidak lupa daratan. Maksud lain. kita perlulah bersikap timbang rasa seperti ditunjukkan oleh Gabenor British Columbia yang menerima rayuan Buchanan. Dia juga ingin menetap di luar negara. contohnya “gemala” (batu yang bercahaya dan mempunyai hikmat). [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Adab ketika makan ialah cawan dan cerek perlu disusun dengan kemas. gigih berusaha. supaya hidupnya senang. Walaupun ayah serba kekurangan dan tidak pernah mengucapkan tahniah kerana memperoleh kejayaan cemerlang. Maksud lain. Saya juga akan meningkatkan mutu kawalan dari semasa ke semasa.PEMAHAMAN KOMSAS Set 1 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Maksud ungkapan tersebut ialah Yvonne rela mati daripada membiarkan rombongan itu memusnahkan kebun epal bapa angkatnya. [3 markah] (iii) Pertama. dan “berbeka” (bermesyuarat). rundingan antara bapa angkatnya dengan Gabenor belum selesai. Ketiga. Akhir sekali pastikan tempat yang dituju dan fikirkan tempat menginap. Seterusnya sebagai bukti kita tahu mengenang jasa mereka yang banyak berkorban kepada kita seperti ibu bapa dan guru. Akhirnya Laksamana gagal mendaki hingga ke puncak gunung. dan “laut”. manakala orang yang tidak berilmu lebih banyak bercakap daripada mendengar. “rimba”. asal sahaja tidak menyebabkan kematian. rombongan itu perlu membunuhnya terlebih dahulu jika mahu memusnahkan kebun epal itu. Selain itu ingatan itu dapat menyemaikan semangat cinta akan tanah air. Sebaik-baiknya hubungi/ ambil alamat saudara mara tempat dituju. Kedua. kita perlu terus berusaha. [3 markah] (ii) Tindakan Yvonne wajar kerana rombongan itu berniat mahu memusnahkan kebun epal bapa angkatnya. Akibatnya anak kera dibunuh oleh saudagar kerana hati anak kera mampu menyembuhkan luka di tangan anak saudagar. Namun anak kera berdegil. kemudian barulah mula makan. [3 markah] (ii) Saya akan memujuk ibunya agar mempengaruhi sikap Daneng. contohnya Daneng dan nenek moyangnya yang sudah sebati dengan kehidupan di hutan. Saya juga akan memberitahunya bahawa masih ada peluang untuk pergi ke luar negara. walaupun terpaksa merana sepanjang masa dan berharap ihsan orang lain. mahupun di akhirat. [3 markah] (iii) Sikap negatif Safiah ialah memandang rendah terhadap pilihan Umar untuk menjadi seorang guru dan mengajar di pedalaman. contohnya Cikgu Jo amat mengambil berat tentang masa depan Daneng. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata tersebut ialah telah dirawat oleh pelbagai orang yang mahir. Selain itu. kita perlu berani mempertahankan hak daripada diceroboh oleh pihak yang tidak bertanggungjawab seperti dilakukan oleh Yvonne yang membantu Buchanan mempertahankan kebun epal. Seterusnya perlu membawa perbelanjaan / wang yang mencukupi untuk bekalan di rantau orang. Kita wajar menerima takdir yang menimpa kita. Saya akan meyakinkan bahawa profesion perguruan merupakan tugas yang mulia. Dia mahu Umar bekerja dalam sektor perkhidmatan awam (MCS) dan bukan sebagai guru. “sungai”. kita perlu menghormati orang tua kita dan sikap kurang ajar yang ditunjukkan oleh anak Buchanan janganlah diikuti. Kedua. Kedua. contohnya “Ilmu itulah gemala sakti” (R1 B1) dan “Ialah kandil di dalam kubur” (R4 B3). Ketiga penggunaan imej alam. Seterusnya saya akan memanggil Orang Asli yang berjaya untuk memujuk Daneng. Maksud lain. setelah hidangan tersedia. [3 markah] (ii) Perjalanan mendaki Gunung Ledang amat sukar. Sikap negatif seperti terdapat dalam drama ialah suka memerintah. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Kelebihan ilmu ialah ilmu tidak ternilai harganya dan sangat berguna dalam kehidupan kita sehari-hari. Maksud lain. [2 markah] Set 4 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Hubungan antara Pusaran dengan Junid yang dikatakan sebagai saudara © Info-didik Sdn Bhd J(11) . Seterusnya jasa guru yang memberikan pendidikan kepadanya. perlu menjenguk tempat kelahiran. Malah dia ingin memperhambakan dirinya di hutan. [2 markah] (ii) Seri Rama terperanjat/tidak menyangka akan bertemu Laksamana yang ditugaskan menjaga isterinya. [3 markah] (ii) Sebelum pergi merantau. Lebih jauh lagi. orang yang berilmu akan berhemah ketika berkata-kata. [3 markah] Set 2 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Daneng berkeras tidak mahu meninggalkan tempat kelahirannya. Malah sikap yang ditunjukkan oleh Sultan Mahmud lebih mengutamakan keangkuhan dan menunjuk-nunjuk dengan raja negeri lain. terus berkawan dengan anak saudagar. [3 markah] (ii) Saya tetap bertegas dengan keputusan untuk menjadi seorang guru. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata di atas ialah tiada anak raja lain yang lebih cantik. dan guru. masyarakat yang tinggal di daerah pedalaman. [3 markah] Set 3 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Harapan Safiah agar Umar bekerja di luar negara. manakala orang yang tidak berilmu akan meluahkan apa sahaja yang terlintas di fikiran. seperti menggunakan akar kayu. contohnya ayah. telah diusahakan beberapa bomoh. manakala orang yang tidak berilmu akan bercakap apa sahaja yang terlintas di fikiran. Hal ini dilakukan sebagai menghargai orang yang berjasa. pinggan dan mangkuk diletakkan dalam keadaan terbuka. saya akan meminta pihak sekolah membantu Daneng dan keluarganya dalam soal kewangan. Lagipun pergaduhan kedua-duanya perkara kecil yang tidak patut berakhir dengan kematian. orang yang berilmu lebih banyak mendengar daripada bercakap. dengan mengharapkan orang gaji melakukan kerja rumah. duduk bersama-sama. Kedua. ibu. Ketika makan. Ketiga mengenang budi. menyoal kepada semua pembantunya. Walaupun sudah berjaya. perlulah melengkapkan diri dengan kemahiran dan kelulusan yang diperlukan. Latar masyarakat yang terdapat dalam keseluruhan cerpen ialah masyarakat yang suka berbudi. Malah ilmu dianggap penerang bagi menyuluh perjalanan hidup yang lebih bermakna.

takut terhadap kata-kata bomoh akan menjadi kenyataan. Seterusnya saya akan mengintip gerakgeri Sabor untuk mengetahui tujuan Sabor menginap di sini. yang akhirnya boleh merosakkan orang lain. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Rangkap di atas bermaksud perbuatan mengata orang lain adalah perbuatan yang tidak baik. Kedua. Lagipun. [3 markah] (ii) Hati boleh mempengaruhi perasaan untuk bertindak sesuatu. Jika hendak memuji seseorang perlulah fikir terlebih dahulu. Malah dia tidak boleh bertolak ansur terhadap Hang Jebat yang telah menderhaka terhadap Sultan. Malah Sang Rajuna Tapa terlalu mengikut perasaan tanpa menyedari perbuatannya boleh memusnahkan diri dan negara. Baginda juga berasa belas dan tidak tergamak untuk meninggalkan Ratna Angreni di dalam belukar seorang diri. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Baginda berasa serba salah untuk menjawab pertanyaan Ratna Angreni. Dia bakal menggantikan takhta yang diwarisi oleh bapanya. dan suka marah. [3 markah] (ii) Manusia perlu kembali kepada ajaran agama yang menyarankan penganutnya melakukan kebaikan. Kedua. penggunaan bahasa istana. Zel berasa tertekan akibat perpisahan abah dan mamanya. [3 markah] (iii) Manusia hendaklah bekerjasama untuk mewujudkan persamaan dan perpaduan. Ketiga. Ketiga. Ketiga. dia sendiri yang merasai segala keperitan. Dia juga saudara kembar kepada Annyss. saya tidak teragak-agak menjalankan perintah Sang Nata. sebenarnya hubungan antara manusia dengan haiwan hanyalah secara kebetulan. Pilihan lain. mengharapkan kita jangan bersikap dengki. [2 markah] (ii) Saya akan menasihati Sang Nata agar tidak menjatuhkan hukuman bunuh terhadap Ratna Angreni. Pengajaran kedua daripada keseluruhan cerpen ialah. dia tertekan kerana tidak menerima hakikat bahawa kedua-dua orang tuanya telah berpisah. Maksud lain. manusia perlu jujur dan tidak berpura-pura dalam sesuatu hal. contohnya “Batunya indah bagai dicanai”. seorang ayah perlu memahami gelodak jiwa anak mangsa perceraian. memberi peluang musuh menyerang. Maksud lain. mulalah timbul rasa dendam dan keinginan melihat orang lain ditimpa kesusahan. Dia juga kecewa kerana ayahnya meminta wang yang hendak digunakan untuk membeli buku. Jibor merancang untuk membunuh Sabor dengan mengupah orang melakukan perbuatan tersebut. Pengajaran daripada keseluruhan cerpen ialah. Maksud lain tidak sampai hati. [2 markah] (ii) Hang Jebat menderhaka kerana ingin menuntut bela atas kematian Laksamana. [4 markah] (iii) Pertama. Ini menyebabkan Raja Iskandar murka. Saya juga akan meminta Sang Nata membicarakan kesalahan Ratna Angreni terlebih dahulu. [3 markah] (iii) Tindakan yang dilakukan oleh Laksamana wajar (bagi yang memilih sudut ini) kerana kesetiaan Laksamana terhadap Sultan tidak berbelah bahagi. Tetapi jika saya mendapati Ratna Angreni bersalah. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Petikan tersebut membawa maksud tidak setia terhadap negara dengan membuka pintu dari dalam kota. Malah tiada siapa yang mahu bertolak ansur supaya kedamaian dan kezaliman tidak bertentangan. Kedua. [3 markah] Set 7 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Mariah berasa kecewa disebabkan ayahnya sengaja meminta sedekah. Latar masa pula ialah pada waktu malam. [3 markah] (iii) Pentingnya kita memelihara anggota tubuh badan dan hati daripada melakukan perkara yang negatif. Anak Sang Rajuna Tapa dihukum sula di hujung pasar. penggunaan inverse. Selain itu. iaitu tempat asal Annyss dan Eyrique. mengharapkan kita mengawal pendengaran dan khabar yang buruk jangan dipercayai. kita hendaklah berfikir secara mendalam dalam melakukan tindakan. Pengajaran daripada keseluruhan cerpen ialah kita hendaklah menghargai hubungan kemanusiaan seseorang dengan orang lain atau dengan haiwan seperti ditunjukkan oleh Junid dengan Pusaran. hubungan Pusaran dengan Junid yang tidak dapat dipisahkan. apatah lagi bertentangan dengan ajaran agama dan sikap yang ditunjukkan oleh Mohsin janganlah diikuti. baik terus berbuat kejahatan. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata tersebut ialah oleh sebab terlanjur jahat. Contohnya Zel akhirnya membatalkan niatnya untuk merosakkan program komputer bapanya setelah berfikir dengan mendalam akan kesannya. mengumpat. Peristiwa ini berlaku di sebuah terowong gelap tempat Eyrique dikurung. Kedua. Selain itu © Info-didik Sdn Bhd J(12) . Kedamaian telah dimusnahkan oleh manusia yang mementingkan diri sendiri. [3 Markah] (ii) Langkah yang perlu dilakukan oleh Mariah ialah mencurahkan perasaannya kepada sahabatnya yang terdekat/guru kaunseling/pengetua. [3 markah] (ii) Kata-kata itu tidak logik kerana tiada manusia dilahirkan kembar dengan haiwan. manusia hendaklah berusaha memajukan diri sendiri dalam semua bidang yang diceburi. sama ada baik atau buruk. Contohnya ibu Zel berusaha gigih untuk memajukan perniagaannya setelah berpisah dengan suaminya. jika sudah melakukan jahat. Strenn mahu melemahkan Eyrique dengan cara menculiknya dan memisahkan Eyrique dengan Annyss. Ayahnya juga menjadi seorang yang pemabuk/terhuyung-hayang kerana meminum arak. Kita juga hendaklah memahami perasaan anak sendiri dan janganlah bertindak tanpa berfikir akan perasaan anak kita. [3 markah] Set 5 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Eyrique ialah seorang anak raja di Alstonia. hubungan Junid dengan Pusaran terlalu rapat iaitu sejak kecil lagi. manusia perlu menanam rasa benci terhadap perkara-perkara negatif. Malah. dia sendiri yang dapat merasai akan kesedihan akibat masalah keluarganya. [2 markah] (ii) Fitnah yang dilemparkan ialah dikatakan anak Sang Rajuna Tapa dituduh berlaku sumbang/curang. [2 Markah] (ii) Pada pandangan saya. Strenn tidak mahu Eyrique berterusan berhubung dengan kembarnya. kita perlu menerima hakikat bahawa ibu bapa kita sudah bercerai. [3 markah] (iii) Sang Rajuna Tapa tidak mencintai negara/tiada semangat patriotisme. Malah perbuatan kita jika tidak difikirkan secara mendalam akan memberi kesusahan dan kemudaratan. [2 Markah] (ii) Eyrique diculik kerana Strenn mahu merampas kuasa daripadanya. dia akan dituduh derhaka. [3 markah] (iii) Kita jangan terlalu bimbang terhadap kata-kata yang tidak berasas. Kemudian saya akan bertemu Sabor agar Sabor berterus-terang dan menceritakan hal yang sebenar. Maksud lain. biarlah terus jahat. yang kesemuanya boleh merosakkan diri sendiri. saya akan menyembunyikan Ratna Angreni jika mendapati perempuan itu tidak bersalah. apa yang dilakukan hanyalah menurut perintah Sultan dan jika dia membantah. Jika hati sudah timbul satu kebencian. Setelah mendengar fitnah tersebut. Hati juga yang menggerakkan kita untuk berbuat sesuatu. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Penyajak menganggap hidup manusia semakin sukar. Dia berasa marah kerana Laksamana dihukum bunuh tanpa usul periksa. contoh “beta” dan “tunku”. [3 Markah] (iii) Tindakan saya ialah memikirkan kata-katanya/membuat penyiasatan untuk membuktikan kesahihan ceritanya. Dia mementingkan diri sendiri/maruah diri diutamakan daripada maruah negara. contohnya “Di sinilah adinda berhenti kita”. Sikap ayah Zel yang mementingkan diri sendiri janganlah diikuti. Kedua. Ketiga.kembar. Zel meletakkan kesalahan itu kepada abahnya kerana tidak mahu mengerti akan perasaannya. Sikap yang ditunjukkan oleh Zel yang menolak hakikat perceraian mama dan abahnya jangan diikuti. Lagipun. [2 markah] (ii) Tujuan Siti Saidah memfitnah Sabor adalah untuk membalas dendam kerana Sabor menolak keinginan nafsunya untuk melakukan zina. penggunaan gaya bahasa perbandingan iaitu simile. Manusia perlu mengawal diri daripada melakukan perkara-perkara yang negatif. [3 markah] Set 6 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Ungkapan tersebut membawa maksud walaupun sahabatnya memberi nasihat kepadanya. [3 Markah] (iii) Latar belakang yang terdapat dalam petikan adalah di Alstonia. [3 Markah] (iii) Pengajaran daripada petikan di atas ialah. Kedua. [4 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Rangkai kata tersebut membawa maksud terlalu simpati. Dia juga mahu menentang kezaliman yang telah dilakukan oleh Sultan terhadap rakyat jelata. iaitu sebuah negara dalam dimensi yang lain. Seterusnya. manusia perlu bertolak ansur dalam sesuatu perkara. Tujuan kedua ialah untuk menutup malu dengan nasihat Sabor yang memintanya takutkan azab Allah setelah keinginan berzina ditolak. Ketiga.

[3 markah] mengungkapkan masalah orang dengan cara yang lebih menarik. supaya dapat Dalam mesyuarat tersebut. [3 markah] (ii) Menggalakkan orang ramai menggunakan pengangkutan awam seperti bas dan kereta api. (iii) Orang yang suka berhutang untuk menjelaskan hutang yang lain seperti kata peribahasa “gali lubang tutup lubang” akan sentiasa dalam keadaan susah. Malah dia terkejut apabila mendapat tahu Hang Li Po mengasihi Hang Jebat. [3 markah] (iii) Penggunaan personifikasi. contohnya “ketidaksabaran membengkak”. Pengguna jalan raya juga dalam keadaan sakit hati/jiwa yang tidak tenteram. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Penyajak sentiasa mengembara untuk mencari bahan penulisan.” pesan Tuk Aki kepada anak muda yang duduk di warung.” jawab Meena. Tuan Bujang tetap mengingati jasa orang yang telah memeliharanya selama ini. Ketiga. Kedua. Kedua. Aktiviti ini juga dapat dijadikan pengisi masa lapang/melakukaan aktiviti berfaedah. (iii) Adik mendesak emak untuk memasuki pertandingan pakaian beragam yang akan diadakan di sekolahnya pada Hari Kanak-kanak nanti. Puteri Jilan dapat mengetahui hal yang tersirat dalam dirinya. menggunakan deria untuk merakamkan pelbagai peristiwa. Malah pemandu tiada nilai kesopanan/biadab. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Melihat wajah sahaja sudah berasa gentar. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Rangkai kata bermaksud berasa amat gembira. (ii) Kilang itu telah menetapkan semua pekerjanya memakai pakaian seragam pada setiap hari bekerja. “Boleh. aku akan sediakan bahan-bahan yang kau tuliskan sebelum minggu hadapan. “Jangan redah saja hutan-hutan di situ kerana ramai yang menjadi mangsa harimau. pemilihan Datuk Seri Mohd. Kemudian dipotong batang pisang dari atas hingga ke bawah. [3 Markah] (ii) Reaksi daripada saya sudah tentulah terperanjat dan tidak percaya. “Aku nak masak nasi tersebut minggu hadapan.sewajarnya dia meminta iman/pengetua menasihati ayahnya supaya tidak berpura-pura. keretanya telah terbabas ke dalam longkang. Nasihat saya kepada Hang Li Po agar jangan menduakan suami kerana buruk akibatnya. persoalan ketelitian dalam menghasilkan karya untuk memastikan karya yang dihasilkan benar-benar bermutu. Ketiga. contohnya “tika germis menabur benih”. “Jangan risau nanti sebelum balik dari sekolah aku akan beri kepada kau.” terang Anis lagi. [2 markah] (ii) Aksi yang ditunjukkan oleh Tun Beraim Bapa ialah melontar pinang kotai. (ii) Antara mereka yang hadir dalam mesyuarat untuk berbincang tentang masalah itu termasuklah ibu bapa pelajar kerana masalah itu melibatkan pelajar yang sering ponteng sekolah. (ii) Pada setiap kali cuti semester Aziz akan bekerja sambilan di restoran makanan segera di Shah Alam. Seterusnya sebagai pelindung diri daripada ancaman musuh. Ketiga. Latar masyarakat yang terdapat dalam keseluruhan drama ialah masyarakat yang mempunyai hubungan antarabangsa. sebaliknya perlu rajin berusaha kerana ulat dalam batu pun hidup juga. penggunaan singkatan (sinkof). Malah. (iv) Kanak-kanak itu meragam tidak mahu makan kerana perutnya sakit. persoalan pengalaman hidup seorang penyajak dalam mengungkapkan segala kisah manusia yang dilihat dengan mata kepalanya sendiri. masyarakat yang bersimpati terhadap nasib orang lain seperti ditunjukkan oleh Mak Lijah/Borhan terhadap Mariah. tetapi batang itu tiada tumbang. dapat menghasilkan karya yang benar-benar bermutu. Lagipun hanya Tuan Bujang sahaja yang akan membalas kematian ayahnya. Najib Tun Abdul Razak sebagai Timbalan Perdana Menteri disokong sebulat suara oleh ahli UMNO. dia akan menduduki takhta Kesultanan Johor sebagai seorang sultan. contohnya Melaka menjalinkan hubungan dengan China dan Majapahit.” pesan Pak Abu kepada anggota pasukan Pengakap. Kedua. menggiatkan kempen berkongsi kereta. kemudian dibelah hingga terpotong dua. (iii) Anak muda itu pengsan terkena kejutan elektrik lalu dibawa ke hospital oleh rakan-rakannya. Saya juga akan menerangkan hukum dalam Islam seseorang yang tidak setia terhadap suami. [3 markah] (iii) Jika Tuan Bujang dipelihara dengan baik. terpaksa merakamkan kisah dari dekat dan mengalaminya sendiri. dia tidak akan membalas dendam terhadap pembunuh ayahandanya. (ii) Buku itu dihantar ke perpustakaan kerana perlu diproses terlebih dahulu sebelum boleh dipinjam oleh sesiapapun sama ada guru atau pelajar. Seterusnya dia sendiri perlu memberitahu ayahnya agar menghindari daripada perbuatan keji/ bertaubat. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Pengguna jalan raya tidak mempunyai perasaan sabar. [3 Markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam petikan di atas ialah masyarakat pendatang/masyarakat Cina yang tidak faham akan adat-istiadat raja-raja Melayu. contohnya “gelanggang kebuasaan”. sebaliknya menjadi seorang sultan yang adil. Seterusnya Tun Beraim Bapa melompat ke kanan dan ke kiri sambil menangkis perisainya hingga tidak kelihatan pada tangan kirinya. sentiasa berhati-hati ketika memilih bahan untuk menghasilkan karya yang bermutu. (v) Bangunan yang baru dibina itu mempunyai keseragaman dengan bangunan lama di sebelahnya. [6 markah] (e) (i) Set 2 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Setelah kemarahan ayah reda barulah kami berani menegurnya dan meminta maaf atas kesalahan yang kami lakukan. Ketiga. © Info-didik Sdn Bhd J(13) . [6 markah] Sikap malas membaca dan tidak suka bergaul menyebabkan hidup Salleh bagai katak di bawah tempurung. [3 markah] PENGETAHUAN & KEMAHIRAN BAHASA Set 1 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Saya telah menasihati rakan-rakan sekelas supaya senyap tetapi masing-masing dengan ragamnya hingga kelas menjadi bising. nanti aku akan datang ke rumah kau untuk mengajar kau memasak nasi tersebut. Maksud lain kegembiraan yang tidak dapat digambarkan. Maksud lain. [6 markah] (d) (i) Hamidah memang tulus hatinya apabila menyerahkan anak yang baru dilahirkan kepada abangnya yang tidak mempunyai anak walaupun telah berkahwin selama 20 tahun. Kedua. [6 markah] Set 8 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Dang Wangi tidak menyangka bahawa Hang Li Po mahu menduakan suaminya. [3 markah] (iii) Seni mempertahankan diri dapat mengekalkan/meningkatkan kecergasan fizikal. kelak kemungkinan buruk akan berlaku. [3 markah] (iii) Pertama. [3 markah] (ii) Supaya dapat menggambarkan peristiwa yang benar-benar berlaku berdasarkan perkara yang pernah dilihat dan didengar. (ii) “Kita jangan malas.” janji Meena kepada Anis. penggunaan metafora. [6 markah] (b) (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (c) (i) “Boleh ajar aku cara untuk masak nasi beriani?” tanya Anis kepada Meena. “Kalau begitu boleh kau tuliskan sekarang bahan-bahan yang perlu aku sediakan untuk memasak nasi itu?” pinta Anis. berasa takut untuk bertentang mata. contohnya Sultan Mansor Syah memiliki empat orang isteri. Seterusnya latar masyarakat yang gigih berusaha untuk mencapai kejayaan seperti ditunjukkan oleh Mariah yang berusaha mencapai kejayaan cemerlang dalam bidang akademik walaupun menghadapi pelbagai dugaan. (vi) Usaha penyeragaman bahasa Melayu dengan bahasa Indonesia sedang giat dijalankan dengan mewujudkan istilah baru. Latar masyarakat dalam cerpen ialah. Ketiga. persoalan kesukaran menghasilkan karya yang bermutu. [3 Markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ialah latar masyarakat pelajar yang menghadapi masalah kewangan seperti dialami oleh Mariah kerana ayahnya seorang pemabuk. Latar masyarakat yang lain ialah masyarakat yang mengamalkan poligami. Kedua.” janji Meena lagi. membina lebih banyak jejambat/mengadakan jalan alternatif. apa salahnya. contohnya Hang Li Po tidak mengetahui hukum orang yang menduakan suami. [4 markah] (ii) Puteri Jilan berasa gembira kerana Tuan Bujang ialah anak adik Puteri Jilan/ cucunya. (iii) Oleh sebab dia memandu kereta dalam keadaan laju. Dia juga tidak menyangka yang Hang Li Po sebenarnya tidak mengasihi sultan. “Eloklah tu.

[6 markah] (e) (i) Makan suap (ii) Seperti api dalam sekam (iii) Bagai mencurah air ke daun keladi [6 markah] Set 3 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) “Janganlah kita mengabdikan diri kepada harta dunia semata-mata kerana harta tersebut akan kita tinggalkan apabila kita mati kelak. (iii) Jasa Pak Ramli membangunkan Kampung Muhibah terus dikenang oleh penduduk kampung kerana harimau mati meninggalkan belang. (ii) Adik telah meminum minuman yang terletak di atas meja.” kata Abu kepada rakannya. (vii) Firdaus menanyakan pula keadaan penunggang motosikal tersebut. (ii) “Walaupun kita marah dengan tindakan ibu atau bapa kita. manusia mati meninggalkan nama. (ii) Minyak zaitun kaya dengan omega dan mengandungi lemak tak tepu dan berwarna kuning kehijauan. (ii) Setiap kali tiba musim menuai penduduk kampung bersama-sama bergotong. Saya sudah lali dengan leteran ibu setiap kali saya gagal mendapat nombor satu dalam peperiksaan. lonjong. (iii) “Jangan lalai sewaktu melintas jalan. bulat kata kerana muafakat (iii) Muka tembok [6 markah] Set 5 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Ramai pelajar yang mendapat markah minimum dalam mata pelajaran Kimia kerana mereka sukar memahami pelajaran tersebut. (ix) Firdaus kemudiannya mahu mengikut Munir ke hospital untuk menziarahi adik Munir. [ 6 markah] (d) (i) Kami sekeluarga begitu gembira sekali apabila ayah memberitahu bahawa kami sekeluarga akan pergi menunaikan umrah di Mekah hujung tahun ini. Penyanyi itu mengabadikan sebuah lagu nyanyiannya sebagai tanda kasih sayangnya terhadap anaknya yang telah meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya. “Kau ni tinggi menggalah. (ii) Dalam kemalangan jalan raya itu semua mangsa telah meninggal dunia sebaik sahaja tiba di hospital. (iii) Minyak diperah menggunakan cara tradisional iaitu dihasilkan daripada buah yang sudah masak dan berkualiti tinggi dengan ditumbuk lumat lalu diperah hingga mengeluarkan minyak. [6 markah] (e) (i) (d) (i) Ibu menyuruh adik meletakkan pasu bunga di mana-mana yang sesuai di dalam rumah kerana ibu sibuk menyusun pelbagai jenis pokok bunga yang dibawa dari kampung. [6 markah] Set 4 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Ferdinand Marcos bekas presiden Filipina telah tinggal dalam buangan di Amerika Syarikat sehinggalah beliau meninggal dunia di sana. (iii) Kakak sering mengalah kepada abang apabila mereka berdua bertengkar kerana kakak tidak mahu pertengkaran mereka berpanjangan.royong turun ke bendang untuk mengetam padi.” pesan ibu kepada kami. (iii) Jeneral yang sudah bersara itu tetap dihormati oleh penduduk kampung. (iii) Helmi tidak pernah putus asa walaupun telah beberapa kali gagal sampai ke puncak Gunung Kinabalu kerana dia tetap bercita-cita untuk mendaki gunung tersebut hingga ke puncaknya. (viii) Munir memberitahu bahawa penunggang itu hanya cedera ringan malahan dia memakai topi keledar. [6 markah] (b) (i) Firdaus menegur Munir yang nampaknya tergesa-gesa untuk ke sesuatu tempat. (ii) Pemuda itu menyebarkan berita palsu mengenai pengarah syarikat itu yang dikatakan menerima rasuah daripada sebuah syarikat pembinaan.Semesta alam menjadi gelap gelita apabila matahari mula tenggelam di ufuk timur. (iii) Suri rumah yang sering tertipu oleh jurujual yang datang menjual beraneka barangan dari rumah ke rumah. (vi) Munir menjelaskan bahawa pihak hospital memberitahunya bahawa adiknya dalam keadaan serius juga kerana ketika kemalangan itu dia telah terjatuh dalam longkang di tepi jalan raya tersebut. (v) Rumah pusaka itu kini ditinggali oleh cucu-cucunya sejak dia menetap di kota. Sebaliknya melihat kiri dan kanan dulu. (vi) Gadis itu tertinggal begnya di dalam teksi. (ii) Anak muda lebih suka beristirahat di warung sambil mengisi perut. (iv) Munir menerangkan bahawa adiknya kemalangan ketika dalam perjalanan ke sekolah. Dia juga memberitahu bahawa adiknya dilanggar oleh pekerja kilang yang menunggang motosikal berhampiran kilang kasut BATA. (iii) Buah-buah durian yang gugur di kebun datuk akan dikumpulkan di pondok sebelum dijual kepada peraih dari bandar. Pelajar-pelajar dinasihatkan agar mengurangkan meminum minuman bergas kerana minuman tersebut mengandungi gas karbon dioksida. [6 markah] (b) (i) Kamu mestilah mematuhi undang-undang negara ini agar hidup kita aman. dan berwarna ungu kemerahan serta mengandungi minyak. (iv) Sepeninggalan datuk mengerjakan haji di Mekah semua urusan perniagaannya diserahkan kepada ayah saya kerana ayah ialah anak sulungnya. (ii) Munir terkejut setelah ditegur lantas memberitahu bahawa dia hendak ke hospital kerana adiknya kemalangan. (ii) Guru-guru digalakkan agar menambahkan pengetahuan mereka dalam bidang masing-masing kerana dunia pendidikan semakin berkembang dengan pesat. perlu lebih kerap mengadakan latihan kawat. (iii) Ibu telah membeli mesin basuh baru kerana yang lama telah rosak. (iii) Puisi Melayu lama yang terdiri daripada pantun dan syair adalah tinggalan masyarakat Melayu zaman dahulu. tetapi pemandu teksi telah memulangkannya. Pak Arif telah mengkhabarkan bahawa budak yang terlibat dalam kemalangan pagi tadi telah meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital. (c) (i) (d) (i) (e) (i) Ringan tulang (ii) Bulat air kerana pembetung.” pesan Cikgu Kamal kepada anak muridnya. [6 markah] (c) (i) Untuk melahirkan atlet yang mempunyai jati diri. susah kalau naik kereta yang kecil. (iii) Firdaus menanyakan masa dan tempat berlakunya kemalangan tersebut. [6 markah] Amalan rasuah sukar dibendung kerana masih ada golongan yang mata duitan serta berjuang untuk mengisi perut sendiri. (c) (i) © Info-didik Sdn Bhd J(14) . [6 markah] Kapal terbang dari Heathrow akan mendarat di KLIA pada petang esok. [6 markah] Rupa Zaidi kelihatan pucat seperti ayam berak kapur apabila menghidap demam panas. (iii) Kebanyakan pelajar yang datang berkursus itu ialah pemimpinpemimpin pelajar di sekolah mereka. (ii) Rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan siaran langsung Bola Sepak Piala Dunia dari Jepun dan Korea Selatan kerana kecanggihan teknologi pada hari ini. (ii) Semua perabot yang terdapat di dalam bilik saya diimport dari Itali. [6 markah] (b) (i) Buah zaitun berbentuk bujur. antaranya orang perempuan yang melancong ke sana tidak dibenarkan berpakaian yang mencolok mata. (ii) Polis telah menangkap penculik kanak-kanak itu pada pagi tadi. jangan sesekali kita mengejinya seperti kata peribahasa ‘jangan meludah ke langit’. [ 6 markah] (ii) Media massa merupakan alat komunikasi yang bermanfaat tetapi kadang kala disalahgunakan oleh sesetengah pihak. (ii) Pekerja kilang itu mendapat kemalangan di tempat kerja akibat daripada kecuaiannya semasa bekerja. (v) Firdaus menanyakan keadaan adik Munir sama ada mendapat cedera teruk atau tidak. (x) Munir bersetuju dan menjemput Firdaus menaiki keretanya. Hafiz. [6 markah] Penduduk di Pulau Tahiti kuat berpegang kepada adat resam.

harapkan pagar. [6 markah] Senarai peserta yang akan berkayak dalam ekspedisi itu telah diserahkan kepada pengetua untuk diluluskan. sentiasalah berbuat baik dan sesekali berbuat jahat. kami terpaksa duduk berlapikkan tikar plastik kerana tiada bangku disediakan untuk kemudahan orang ramai yang datang berkunjung ke tasik tersebut. (iii) Apabila Kelvin pulang. Lelaki yang berdiri di tepi kereta BMW itu tampak bergaya dan kacak tetapi dia hanyalah pemandu kepada pemilik kereta tersebut. (ii) Semua pelajar dikehendaki membersihkan tandas kelas masingmasing setiap hari Jumaat sebelum balik ke rumah. (ii) Pakaian kotor dicuci oleh kakak di bilik air. (ii) Cuping telinga melindungi lubang telinga dengan menghalang air daripada memasuki lubang telinga dan mengarahkan gelombang bunyi ke lubang telinga. [6 markah] (c) (i) Sungguhpun beberapa tahun telah berlalu. (vii) Ibrahim kemudiannya meminta Faisal datang ke pejabatnya kerana dia akan menunjukkan jenis-jenis rumput yang sesuai ditanam di halaman rumah Faisal. (iii) Sekolah tempat saya belajar telah menerima Anugerah Sekolah Harapan Negara pada tahun ini. ingatan Elina terhadap peristiwa kematian ibu bapanya masih sukar untuk dilupakan. (iii) Ibu membekali ayah sarapan pagi dan makan tengah hari setiap hari kerana di tempat kerja ayah tidak ada kedai makan. [6 markah] (c) (i) (d) (i) (c) (i) (e) (i) (d) (i) Dari sini kamu hendaklah memusing ke kiri atau ke kanan untuk mencari nota rahsia. [6 markah] Keldai dikatakan haiwan yang kurang cerdik berbanding haiwanhaiwan lain. gegendang telinga. dan lelilin telinga. [6 markah] (b) (i) Bahagian luar telinga mempunyai beberapa bahagian iaitu cuping telinga. © Info-didik Sdn Bhd J(15) . Nenek saya sering merajuk kepada ibu jika ibu lambat menyediakan makanannya kerana dia tidak boleh bangun lagi sejak dua tahun yang lalu.Sinaran lampu keretanya begitu terang sehingga menyilaukan mata kami. di situ langit dijunjung”. lubang telinga. (ii) Kita hendaklah menerima segala tunjuk ajar yang diberikan oleh guru kerana mereka mempunyai lebih pengetahuan dan pengalaman hidup. (ix) Ibrahim berjanji akan menunggu Faisal datang sambil berpesan kepada Faisal agar menelefonnya sekiranya Faisal tidak jadi datang. (ii) Pemain bola sepak dunia mempunyai pengaruh yang besar dalam perkembangan fesyen sama ada fesyen yang sopan mahupun fesyen yang mencolok mata. maklumlah budak-budak makan pisang. Pemuda-pemuda Palestin begitu gelojak jiwa mereka untuk menentang Israel yang tidak berperikemanusiaan terhadap rakyat Palestin. Hakim mengerang kesakitan setelah terjatuh dari tangga rumahnya ketika sedang bermain dengan adik-adiknya. Ayah mengelap peluh di tubuhnya setelah penat bekerja di kebun sayur. [6 markah] (d) (i) Izzah memakai telekung mini setiap hari apabila keluar dari rumah sebagai mematuhi ajaran agama Islam. Cerita kanak-kanak berusia 11 tahun itu sukar untuk dipercayai oleh pihak polis. (ii) Sesetengah orang suka mengambil kesempatan apabila orang lain dalam kesusahan. (iii) Kamal dimarahi oleh ayah kerana pulang rumah jauh malam. [6 markah] (e) (i) Set 8 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Abu berasa gayat setiap kali berada di kawasan yang tinggi kerana pernah terjatuh dari bukit yang tinggi semasa kecil. (ii) Seorang pelajar yang menghidap penyakit jantung berlubang telah menerima sumbangan daripada orang ramai untuk menjalani rawatan. [6 markah] Bangunan yang menjulang tinggi di tengah-tengah bandar raya itu telah runtuh semasa berlaku gempa bumi. [6 markah] (b) (i) Bas dinaiki oleh mereka untuk ke sekolah.” kata datuk kepada ayah di serambi rumah kami. (x) Faisal mengucapkan terima kasih dan berjanji akan bertemu Ibrahim semula pada petangnya. (ii) Pak Ramli mendapat malu seperti muka berconteng arang apabila anaknya ditangkap kerana mengedar dadah. Faisal juga memberitahu Ibrahim dia ingin membuang rumput itu dan menggantikan dengan rumput lain rumput. (iii) Pengerusi majlis telah mengumumkan pemenang-pemenang bagi cabutan nombor bertuah sebelum majlis bersurai. alangkah terkejutnya dia apabila jiran yang dipercayai telah mencuri harta benda dalam rumahnya dan inilah dikata orang. (vi) Dia telah berusaha membuang lalang tersebut dengan mencabutnya tetapi masih tumbuh juga. (iii) Atiqah suka mengarang cerpen apabila dia mempunyai masa lapang. [6 markah] (b) (i) Faisal tekejut apabila berjumpa Ibrahim kerana dia telah lama tidak bertemu dengan Ibrahim. (iii) Faisal memahami kerja Ibrahim lalu memberitahu Ibrahim bahawa dia telah lama ingin berjumpa Ibrahim untuk menanyakan masalah rumput permaidani di halaman rumahnya. [6 markah] Set 6 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Sejak dia memegang tampuk pemerintahan di negara ini banyak kemajuan yang telah dicapai oleh negara. [6 markah] (e) (i) Bagai mencurah air ke daun keladi (ii) Sampah masyarakat (iii) Genggam bara api biar sampai jadi arang [6 markah] Set 7 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Setiap hari ibu menyapu sampah di halaman rumah kerana banyak daun kering yang gugur daripada pokok-pokok di tepi jalan rumah kami. seterusnya ikutlah arahan yang diberikan sehinggalah kamu sampai ke destinasi yang diarahkan. Tenda yang didirikan di halaman rumah pengantin itu runtuh akibat ditiup angin kencang semalam. Mencuci pakaian pada masa ini semakin mudah dengan penggunaan mesin basuh ataupun dihantar ke kedai dobi. (ii) Ibrahim menjelaskan bahawa dia bekerja luar daerah iaitu ke Kedah kerana syarikatnya mempunyai projek menanam rumput permaidani di sebuah tempat rekreasi yang baru dibuka. Kata orang buat baik berpada-pada. seperti kata peribahasa “Di mana bumi dipijak. (ii) Adik saya makan dengan gelojoh kerana hendak cepat menyaksikan perlawanan bola sepak akhir antara Brazil dan Jerman. (ii) Emak akan bercekak pinggang setiap kali dia memarahi kami yang suka bergaduh. [6 markah] Persahabatan mereka begitu akrab dan sentiasa berdua ke mana sahaja mereka pergi bagai isi dengan kuku. (iii) “Hujan lebat yang turun hari ini tanda musim banjir akan tiba. (ii) “Di rantau orang. (v) Faisal menjelaskan bahawa dia ingin menggantikan rumput di hadapan rumahnya kerana rumput tersebut sekarang tidak tumbuh dengan cantik malah banyak lalang yang tumbuh bersama rumput tersebut. (iii) Penjenayah tersebut telah merompak dan membunuh penghuni rumah itu ketika malam gelap-gelita. (iii) Encik Yusuf sering merujuk setiausahanya jika beliau tidak faham beberapa perkara berkaitan projek yang sedang dijalankan. (viii) Faisal bersetuju dan bertanya Ibrahim sama ada dia boleh datang pada hari itu juga tetapi pada sebelah petang lebih kurang jam dua. (iii) Kita mesti mematuhi undang-undang sesebuah negara. pagar makan padi. (iii) Pelajar hendaklah menghormati guru-guru agar ilmu yang diperoleh daripada mereka mendapat berkat. (iii) Kakak memotong kek itu kepada enam bahagian supaya dapat diagihkan kepada enam orang kanak-kanak yang datang ke rumah kami.” kata Cikgu Azlina kepada pelajarnya. (iii) Rerambut dan lelilin telinga menghalang serangga memasuki tubuh dan memerangkap habuk supaya habuk tidak berkumpul di gegendang telinga. “Negara kita masih gawat dari segi ekonomi. buat jahat jangan sekali. (ii) Semasa kami berkelah di Tasik Pedu sebulan yang lalu. (iv) Ibrahim meminta penjelasan Faisal masalah tersebut dan memberitahu bahawa dia sedia membantu jika Ibrahim ada masalah berkaitan rumput permaidani.” kata Mak Timah kepada anaknya yang mahu ke Kuala Lumpur.

– Persoalan kelemahan orang Melayu dari segi ekonomi dan sosial. Nilai ini tergambar dalam diri tauke yang menyatakan Melayu atau Cina atau apa bangsa serupa sahaja. • Masyarakat Melayu dinyatakan suka meniru budaya barat. – Persoalan semangat toleransi dan bekerjasama. [6 markah] Membaca buku-buku berbentuk ilmiah boleh meningkatkan ilmu pengetahuan seseorang dan menjadikan seseorang itu kreatif dan inovatif. kemudian kaitkan dengan kesukaan remaja. – Persoalan kesedaran dan hasrat ahli perniagaan mengharap anaknya belajar tentang kehidupan Islam di Australia. plot yang lancar (ada kemuncak cerita yang merangsang untuk terus membaca). Bukan semua air mempunyai rasa masin. (ii) Pelajar yang cemerlang itu merupakan pelajar miskin. Novel Konserto Terakhir – Kita hendaklah bersifat sederhana. Hilmi telah menyatakan kepada Encik Kasim (bukan ayahnya yang sebenar) bahawa Datuk dan Datin telah melayannya dengan baik. iaitu antara syarikat milik Julia dan Jun yang berketurunan Cina. – Kita perlu bersifat baik sangka. Sikap serba sederhana dan tidak sombong Hayati patut diteladani walaupun dia berasal daripada keluarga berharta. keteguhan iman telah menyelamatkan Hilmi. Bertindak mengambil alih syarikat bapanya yang terumbang-ambing setelah orang tuanya meninggal dunia. – Persoalan berdikari dan gigih. • Digambarkan Kak May tidak periang dan aktif lagi setelah kematian kedua-dua orang tuanya. • Pengarang mengemukakan pendapat bahawa orang Melayu masih tidak sedar daripada tidur (leka). [6 markah] iii. (d) (i) Orang yang rajin berusaha kebanyakannya ialah orang yang tidak mengenal erti kecewa dan hampa dalam mencapai segala impiannya. Apatah lagi apabila Hayati suka akan Hilmi. Hal ini bertentangan dengan sikap Datin Salmah yang sombong dan sentiasa prasangka terhadap Hilmi yang tiada kelulusan tinggi dan berasal dari kampung. Novel Konserto Terakhir – Persoalan berusaha memajukan diri. Novel Seteguh Karang – Persoalan hilang tempat bergantung menyebabkan hidup tidak bersemangat. Kita boleh menjalankan eksperimen secara saintifik. • Pak Oni sentiasa mendengar pendapat Anis sekeluarga bagi memulihkan hubungan seisi keluarga itu. Dia menerima sebarang penghinaan daripada Datin Salmah dan Datuk Johari dengan tenang. – Persoalan keangkuhan manusia akibat sombong dan bangga diri. juga tauke tempat Hilmi bekerja di stesen minyak. – Persoalan kerjasama antara penduduk negara yang berlainan bangsa. • Awanis (Anis) menjadi kian tabah dalam menempuh pelbagai cabaran hidup bagi memperoleh kelulusan di ITM setelah pernah gagal dalam SPM. • Anis membantu Anita mencari ibu bapanya yang sebenar dengan bantuan Cikgu Rushda. Pada suatu ketika juga. Novel Putera Gunung Tahan – Persoalan para pembesar Melayu hanya berdiam diri setelah mendapat pelbagai kemewahan yang disogok oleh Inggeris. kemudian masuk kumpulan orkes di kelab malam tempatnya bekerja dan menjadikan Hilmi seorang pemuzik terunggul di tanah air tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Lama-kelamaan dia menjadi penggubah lagu untuk rakaman dan menang pesta muzik tahunan anjuran RTM tiga tahun berturut-turut. Sikap ini terpancar pada watak Encik Bakar. menjadikan Datuk Johari juga tidak menghargai bakat dan keistimewaan Hilmi kerana dia tidak berkelulusan tinggi. Sharifah telah cuba membantu jirannya memadamkan api yang mula marak di pondoknya tetapi tidak berjaya kerana angin bertiup kencang. tetapi sangat berbudi bahasa. sekali gus mengagung-agungkan mereka. • Awanis yang tidak pernah membantu kerja dapur telah membantu Kak Nor. (iii) Kakak suka memadankan kasut dan pakaiannya dengan warna yang sesuai setiap hari keluar bekerja atau pergi berjalan-jalan. (b) Pengajaran – i. – Persoalan kemelesetan ekonomi dan jerebu melanda negara. (b) Persoalan i. Hilmi ternyata cukup sabar dan kuat imannya. • Encik Basri membenarkan Anis pulang awal daripada tempoh praktikal sebenar. ii. Kemudian anda berikan satu cadangan yang logik bagi setiap masalah yang dinyatakan. Rakyat Afghanistan menerima bahana peperangan akibat daripada tindakan Amerika yang ingin memerangi pihak yang tidak menyokongnya. (iii) Kita hendaklah menjaga kesihatan tubuh badan kita dengan amalan pemakanan yang sihat dan melakukan aktiviti senaman.(ii) Media massa seharusnya menjadi wahana yang berkesan untuk menyampaikan maklumat semasa kepada rakyat. Berikan contoh setiap aspek. Hilmi terasa mahu minum arak kerana teringat akan kata-kata kawan yang berpengalaman. – Persoalan berusaha menyesuaikan diri. apabila mabuk segala masalah dapat dilupakan. • Digambarkan mereka tetap berdiam diri walaupun hakikatnya beransur-ansur telah kehilangan kuasa. Malah. [6 markah] (b) (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (c) (i) Semua jenis air mempunyai bahan kimia pelarut. Encik Bakar sanggup membantu Hilmi belajar muzik tanpa mengharap sebarang balasan. • Diceritakan secara simbolik apabila William memujuk Ratu Bongsu agar menyerahkan puncak Gunung Tahan. Ini juga bentuk penjajahan. (ii) Ibunya seorang pakar masakan yang terkenal di luar negara dan kini telah kembali ke tanah air untuk berkhidmat di sebuah hotel terkenal sebagai pengurus makanan. NOVEL Set 1 Soalan 4: Novel (a) Anda mengutarakan masalah yang dihadapi oleh masalah utama seperti masalah yang berpunca daripada keluarga. – Persoalan perlunya sikap antipenjajah bagi menyedarkan orang Melayu. – Persoalan membantu seseorang tanpa mengharap sebarang balasan. – Kita perlu mengamalkan sikap tolong-menolong. Set 2 Soalan 4: Novel (a) Novel yang menarik mempunyai cerita yang memikat. Namun. Hilmi yang meminati muzik belajar dengan Encik Bakar. dan pengajarannya yang boleh diteladani. – Persoalan kesabaran dan keimanan yang teguh memimpin manusia ke jalan yang diredai-Nya. Hal ini tergambar pada watak Encik Bakar yang sanggup mengajar Hilmi bermain muzik. • Awanis gigih menghadapi kerenah Encik Johari semasa praktikal di ladang kelapa sawit. Bahan kimia pelarut dipanggil garam. majikan. William juga menawarkan “gelaran” dan bintang kebesaran berpuluhpuluh butir. Novel Julia – Persoalan tanggungjawab seorang anak sulung. dan rakan sebaya. Air hujan juga mempunyai bahan kimia pelarut. bahasa yang mudah dan berkesan. (iii) Kebanyakan pelajar 5 Bestari tidak menyiapkan latihan yang diberikan oleh Cikgu Azman. Contohnya. • Encik Johari faham akan masalah yang dihadapi oleh para pekerja ladang kelapa sawit dan tidak mendesak mereka memungut/memetik buah. – Persoalan jangan terpedaya dengan tipu muslihat. [6 markah] (e) (i) Hidup sandar-menyandar bagai aur dengan tebing (ii) Seperti enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing (iii) Mulut murai [6 markah] iv. © Info-didik Sdn Bhd J(16) . sementara tauke stesen minyak juga sedia menerima Hilmi bekerja. Kita boleh mengesan tahap kemasinan air. Hal ini tergambar pada watak Datin Salmah yang sentiasa mencari jalan memburuk-burukkan Hilmi agar dihalau keluar dari rumahnya.

Perlis. dia juga yakin untuk melakukan tugas atau apa jua cabaran Encik Johari. Robert yang sudah ditawan orang Sakai sepatutnya menghormati mereka. Hilmi meninggal beberapa minit setelah Datuk Johari dan keluarganya meninggalkan biliknya di hospital. Julia begitu berani menghadapi pelbagai dugaan seperti kematian ayah dan ibu sekali gus kerana kemalangan jalan raya. isteri yang berlaku curang perlu diceraikan. Kita sepatutnya tidak sombong dan ego dengan pangkat dan kekayaan yang diperoleh. Sikap saling membantu jelas terdapat dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. – Keberanian. Dia tabah menerima hakikat bahawa semua yang berlaku ialah dugaan Allah. dan Pak Oni. Julia begitu sabar menghadapi pelbagai dugaan seperti kematian ayah dan ibu sekali gus kerana kemalangan di jalan raya. Dalam ajaran agama islam. – Pernah bekerja di stesen minyak dan kemudian belajar muzik dengan Encik Bakar kerana terlalu minat akan muzik. Dia juga tidak lupa untuk berdoa dan memohon pertolongan-Nya. iii. Maysarah. – Menjadi tukang kebun di rumah Datuk Johari kerana tidak mempunyai kelulusan yang tinggi. dan Maysarah. – Keberanian. – Kerajinan. bukan menghina dan sombong. Dalam pada itu. mereka akrab semula. Novel Putera Gunung Tahan – Kasih sayang. kerana semua yang dihadapinya dianggap sebagai dugaan Tuhan. Awanis digambarkan sebagai remaja yang beriman © Info-didik Sdn Bhd J(17) . – Kita perlu bersifat sederhana. – Berani menghadapi cabaran hidup terutama dalam hal pekerjaan di ladang kelapa sawit serta telah kematian kedua-dua orang tuanya. Sikap serba sederhana dan tidak sombong Hayati patut diteladani walaupun dia berasal daripada keluarga berharta. – Kita perlu gigih dan yakin kepada diri sendiri. Anita. iv. – Baik hati. – Kita perlu memiliki sifat kesungguhan dan dedikasi. Walaupun pelbagai cabaran hidup menyebabkan hubungan mereka agak renggang tetapi atas dasar kasih sayang. tegas. Faktor sampingan. iii. Kemudian pilih sebuah novel dan kupas tema/persoalan dan nilai pengajarannya. – Berpura-pura bersikap biasa walaupun fikirannya berserabut dengan pelbagai masalah. – Kerajinan. – Baik hati. ii. Novel Julia – Baik hati. dia juga yakin untuk melakukan tugas atau apa jua cabaran Encik Johari. Hal ini bertentangan dengan sikap Datin Salmah yang sombong dan sentiasa prasangka terhadap Hilmi yang tiada kelulusan tinggi dan berasal dari kampung. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Julia yang begitu berusaha untuk memulihkan semula syarikat bapanya sehingga mencapai kejayaan. Hal ini jelas terdapat dalam jiwa Julia yang digambarkan sebagai anak orang kaya tetapi tidak menyombong atau bangga diri. Anita. Hilmi memang rajin mempelajari ilmu muzik daripada Encik Bakar dalam menempuh pelbagai cabaran hidup dan akhirnya mencapai kejayaan cemerlang sehingga diberi penghormatan untuk memimpin Petunjuk Orkes Perdana. – Hilmi meninggal dunia selepas Hayati menggantikan tempatnya mempersembahkan “Hilmi Potpouri” di Dewan Tuanku Canselor. Novel Konserto Terakhir Hilmi – Berasal dari kampung. – Baik hati. Set 4 Soalan 4: Novel (a) Anda mendefinisikan maksud erotik dalam sesebuah novel. calon boleh memberikan contoh penggunaan bahasa yang mudah dan memikat. Novel Seteguh Karang – Kita perlu memiliki sifat kasih sayang. – Hemah tinggi. – Perahsia dan memendam rasa. Novel Julia – Kita perlu mengamalkan sikap tolong-menolong. dan Pak Oni. – Berkahwin dengan Azizah. Sikap terpuji ini tergambar dalam novel ini khususnya pada watak Pak Oni yang mengambil berat akan hal Awanis. ii. Dalam pada itu. – Kejujuran. Awanis digambarkan sebagai remaja yang berani menempuh dugaan hidup. – Kesyukuran. selain cerita itu sendiri menarik perhatian pembaca. Awanis digambarkan sebagai remaja yang beriman kerana semua yang dihadapinya dianggap sebagai dugaan Tuhan. mereka akrab semula. Sikap saling membantu jelas terdapat dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. Tuan William sepatutnya pandai membalas budi dan tidak mengkhianati Ratu Bongsu sehingga sanggup membuat rancangan jahat hendak mengebom dan memusnahkan istana puncak Gunung Tahan. Ratu Bongsu bijak bertindak kerana memiliki semangat patriotisme kerana enggan menyerahkan Puncak Gunung Tahan kepada William. Akibat niat jahatnya itu. Dia tabah menerima hakikat bahawa semua yang berlaku ialah dugaan Allah. – Kita hendaklah beriman dan ingat sentiasa akan Allah yang Maha Berkuasa. (b) Nilai Murni i. Sikap terpuji ini tergambar dalam novel ini khususnya bagi watak Pak Oni yang mengambil berat akan hal Awanis. – Kita hendaklah mengamalkan sikap tolong-menolong. – Kejujuran. Kasih sayang yang murni tergambar dalam hubungan mendalam antara Awanis.ii. Sebagai isteri. juga Kak Nor yang mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat rumah sewa. – Kita perlu sabar dan menerima hakikat. Walaupun pelbagai cabaran hidup menyebabkan hubungan mereka agak renggang tetapi atas dasar kasih sayang. Kita sepatutnya tidak sombong dan ego dengan pangkat dan kekayaan yang diperoleh. dan Masyarah. Novel Seteguh Karang – Kasih sayang. Encik Kassim ternyata memiliki sikap ini kerana akhirnya dia memberitahu rahsia yang sekian lama dipendam bahawa Hilmi sebenarnya anak kandung Datuk Johari. Anita. Hal ini berlaku kepada isteri Tuan William di England dan akhirnya dia ditinggalkan oleh lelaki berkenaan. Nyatakan juga dengan membaca novel tersebut boleh menimbulkan keinsafan dan jati diri lalu menolak novel remaja berunsur erotik. dan yakin akan kebolehan diri sendiri. Set 3 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek plot. Hal ini jelas terdapat dalam jiwa Julia yang digambarkan sebagai anak orang kaya tetapi tidak menyombong atau bangga diri. Awanis digambarkan sebagai remaja yang gigih menempuh dugaan hidup. Novel Konserto Terakhir – Kesederhanaan. – Diberi penghormatan membuat “arrangement” Pertunjukan Orkes Perdana anjuran RTM yang diihadiri oleh Yang di-Pertuan Agong tetapi tidak sempat beraksi setelah bertungkus-lumus siang malam selama dua bulan kerana telah terjatuh ketika keluar rumah dan tidak sedarkan diri. – Keras hati. Dia pergi ke bandar untuk mencari pak cik saudaranya bagi mendapatkan pekerjaan. Dia juga tidak lupa berdoa dan memohon pertolongan-Nya. perlu menjaga kehormatan diri apabila suami tiada di rumah atau bekerja di tempat lain. anak guru muziknya tetapi berlaku keretakan. Maysarah. dirinya sendiri yang terkorban. Anita. juga Kak Nor yang mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat rumah sewa. – Hormat-menghormati. Novel Seteguh Karang Awanis – Seorang remaja yang sedang menuntut di ITM cawangan Arau. (b) Watak dan Perwatakan Watak Utama i. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Julia yang begitu berusaha untuk menaikkan semula syarikat bapanya sehingga mencapai kejayaan. sebaliknya memberitahu Encik Kassim bahawa mereka begitu baik melayannya malah mempelawanya tinggal di situ walaupun sudah berumah tangga. – Berusaha gigih dan berusaha bersungguh-sungguh hingga berjaya menjadi pemenang pesta muzik tahunan anjuran RTM tiga tahun berturut-turut. Kasih sayang yang murni tergambar dalam hubungan mendalam antara Awanis. Hilmi juga begitu baik hati kerana dia tidak memburukburukkan Datuk dan Datin yang melayannya dengan buruk.

– Masyarakat pendatang Inggeris. seorang penuntut di Universiti Teknologi Mara. Australia. – Bersikap sombong dan tamak walaupun setelah ditangkap oleh orang Sakai. – Sejak itu. Datuk Johari berjanji akan menjaga cucunya sebagai menebus kesalahannya selama ini. – Tabah dan cekal menghadapi ujian hidup. ii. – Masyarakat istana di puncak Gunung Tahan. – Hilmi terkejut dengan perkahwinan Hayati dengan Mohsin dan dia sendiri akhirnya berkahwin dengan Azizah. – Pertunjukan Orkestra Perdana yang diketahui mendapat sambutan luar biasa. – Hilmi berminat bermain piano dengan Encik Bakar. malah beliau sendiri mendapat malu kerana terpaksa mendedahkan asal usul keluarganya yang dirahsiakan selama ini. – Datin Salmah amat membenci Hilmi kerana anaknya Hayati lebih menyukai Hilmi berbanding Mohsin. Azizah. Contohnya. Maysarah (Kak May). Akibat tidak pandai mengurus diri. – Sengaja berbohong kerana baginya ramai orang yang berbohong telah menjadi masyhur dan berpangkat. Encik Bakar gembira melihat bakat Hilmi. iaitu orang yang bergiat dalam muzik dan pemain muzik. dan Anita dan rakan-rakannya yang lain. – Hilmi yang sakit tenat akhirnya meninggal dunia dengan meninggalkan seorang anak. – Hilmi terus belajar dengan Encik Bakar dan akhirnya bekerja di kelab malam. – Belajar tentang Islam di Hidayah Islamic College. – Di bandar. Ketika itu terbongkarlah rahsia bahawa Hilmi sebenarnya anak Datuk Johari. Novel Julia – Masyarakat Melayu yang beragama Islam. – Menjadi seorang ahli perniagaan yang berjaya. tetapi ditentang oleh Datin Salmah. Set 6 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek pengajaran dan kaitkan dengan perasaan anda yang terasa sedar. – Mati setelah terjatuh dari pokok yang dipanjatnya untuk menangkap perempuan muda dalam upacara perkahwinan mengikut adat istiadat Sakai. iv. – Ketika remaja.– Baik hati kerana suka membantu. (b) Sinopsis i. berlian juga emas. – Dalam keadaan kritikal. – Ketika menjalankan kursus praktikal di pejabat Pertubuhan Peladang kawasan Hulu Paka. Namun dia cekal dan tabah apabila berhadapan dengan Pak Oni. menyebabkan jiwa Awanis berkecamuk. – Pak Oni masih lagi gagal memulihkan keadaan penghuni rumah itu. Namun perkahwinan itu tidak bahagia. – Pelbagai bangsa yang beragama Islam seperti kaum Cina dan Inggeris. Hilmi mencipta lagu. Novel Putera Gunung Tahan – Masyarakat asli sakai di kaki Gunung Tahan. Ayah saudaranya. Hilmi menumpang di rumah “bapa saudaranya”. Datuk Johari seorang pegawai tinggi kerajaan berasal daripada keluarga miskin. – Berangan-angan dapat menemui intan. © Info-didik Sdn Bhd J(18) . ii. lalu mereka berpisah. akhirnya dia jatuh sakit. Novel Seteguh Karang – Masyarakat Melayu beragama Islam. Pak Oni tinggal bersama mereka di rumah banglo yang besar itu setelah kedua-dua orang tuanya meninggal dunia. tunangnya. – Kerja-kerja yang ceria dan sering mendapat pujian daripada jiran dan kenalan Datuk Johari. seorang anak muda yang berasal dari kampung berhijrah ke bandar dalam usaha mengubah nasib keluarganya yang miskin. kedatangan Hayati dari London yang mempunyai ijazah muzik menyelamatkan keadaan apabila bersetuju menggantikan tempat Hilmi. – Masyarakat yang masih mengamalkan sikap tolong-menolong. – Kedatangan Hilmi tidak disenangi oleh Datin Salmah kerana keluarga pihak Datuk Johari kurang berpendidikan dan miskin pula. Tetapi keadaan menjadi suram apabila abah dan mamanya meninggal dunia dalam kemalangan di jalan raya ketika pulang dari Pulau Pinang. – Seniman. Kak May. – Dalam keadaan gelisah. – Mengambil alih syarikat ayahnya setelah kedua-dua orang tuanya meninggal dunia kerana kemalangan. – Awanis mempunyai keluarga yang bahagia – seorang kakak (Masyarah) dan seorang adik (Anita). Awanis menghadapi pelbagai iii. namun akhirnya mengalah. – Masyarakat yang berani menghadapi cabaran seperti Julia. Datuk Johari untuk meminta pertolongan agar mencarikannya sebarang pekerjaan yang sesuai. cawangan Perlis dalam bidang pengurusan ladang. Novel Julia Julia – Anak sulung daripada empat orang adik-beradik. – Masyarakat yang mementingkan diri sendiri seperti Azizah. – Masyarakat yang bekerja di pejabat. iv. menyebabkan namanya dikenali ramai. Novel Konserto Terakhir – Konserto Terakhir sebuah novel karya Abdullah Hussain berlatar belakangkan zaman negara maju era kemajuan dan membawa realiti yang sering berlaku sekitar tahun 1980-an. – Masyarakat yang mula menerima soal kahwin campur. sedangkan Datin Salmah anak jati Kuala Lumpur daripada keluarga berada. berkedudukan. Awanis juga berusaha untuk memastikan mayat Budi akan dihantar ke Indonesia dengan kapal terbang bagi menunaikan impian Budi semasa hidup. namun keadaan tegang Hilmi sakit tenat dan berada di hospital. – Datuk Johari berusaha mencari pekerjaan untuk Hilmi yang berkelulusan Darjah Empat Sekolah Melayu dengan menggunakan pengaruhnya tetapi tidak berjaya. – Akhirnya Hilmi bekerja sebagai tukang kebun di rumah Datuk Johari dan dia menerimanya dengan senang hati kerana sudah biasa dengan kerja-kerja kampung. Sinopsis Seteguh Karang – Seteguh Karang sebuah novel karya Tuan Faridah Syed Abdullah menampilkan watak utamanya. Anita pula terbiar sepi di rumah. – Kematiannya menyedarkan semua pihak. dan hidup dalam kemodenan. kurang yakin terhadap hidup dan sering murung. – Rakan William dan suka akan bidang fotografi. – Sikap Datin Salmah menyebabkan Hilmi meninggalkan rumah itu dengan alasan ayahnya sakit dan mahu pulang ke kampung. (b) Latar Masyarakat i. dia menjadi tempat rakan-rakannya mengadu hal dan dia berusaha menyelesaikannya. – Dikenakan “cenuai’ oleh perempuan tua sehingga gila kepada perempuan muda kaum sakti. lalu timbul keinsafan. Awanis atau nama singkatannya Anis. – Setelah belajar di Australia. Novel Konserto Terakhir – Orang kampung dan golongan bawahan seperti tukang kebun dan pemandu kereta. iii. menyebabkan tanggapan Datin Salmah terhadap Hilmi berubah. Novel Putera Gunung Tahan Robert – Pegawai Inggeris yang menerima arahan untuk mencari kawasan peranginan bagi pegawai Inggeris yang bertugas di Tanah Melayu. tetapi sebenarnya Hilmi bekerja sebagai pencuci kereta. – Kasih dan taat kepada orang tua. – Berkahwin dengan Jun. begitu juga anaknya. – Golongan atasan atau kaya seperti keluarga Datuk Johari dan Datin Salmah. suka melepak dan membuang masa. – Kisah bermula apabila Hilmi. menjadi baik dan beriman. – Masyarakat pendatang (Indonesia) yang gigih bekerja di ladang kelapa sawit. Datin Salmah pula menyesali perbuatannya selama ini. Set 5 Soalan 4: Novel (a) Soalan ini meminta calon menghuraikan sinopsis dan menerusi sinopsis tersebut kaitkan dengan apa yang berlaku dalam masyarakat. – Masyarakat bunian (orang halus) yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. – Hayati berasa sedih kerana lelaki yang disayanginya selama ini ialah abang kandungnya.

Ini ditunjukkan oleh Datuk Johari yang bersimpati terhadap nasib Hilmi lalu memberikan pekerjaan sebagai tukang kebun di rumahnya. pengajarannya yang menginsafkan. – Seorang lelaki Cina bernama Jun dikenali semasa Julia dalam kapal terbang semasa ke Australia telah menolongnya mengatasi masalah syarikatnya. Sifat ini tergambar pada watak Pak Oni yang sentiasa mengambil tahu akan hal Awanis. iii. Hal ini ditunjukkan oleh Hilmi yang menyayangi Hayati dan begitulah sebaliknya. gaya bahasa yang memikat. Awanis menamatkan kursusnya itu lalu pulang ke Ipoh dan mendapati adiknya meninggalkan rumah kerana dihalau oleh kak May. – Mereka diarahkan oleh kerajaan Inggeris untuk menyelidik kawasan yang hampir sama dengan iklim negara asal mereka. Anita meluahkan kemarahan dan tangisannya dengan memberitahu bahawa dirinya hanyalah anak angkat. – Keberanian. hanya isteri William yang masih hidup. Robert digunakan ubat guna-guna (cenuai) dan gila akan perempuan muda sakti. lalu menimbulkan minat untuk membaca karya-karya kesusasteraan yang terdapat dalam pasaran. – Daripada tujuh orang. dan Pak Oni yang menghadapi pelbagai cabaran. hujan turun begitu lebat siang dan malam. hubungan mereka akrab semula. apabila Budi yang dianggap adik kandungnya meninggal dunia setelah dipatuk ular.Bhd. Dalam perjalanan. Dia dilantik menjadi Batin Putih. dua buah kapal terbang itu menggugurkan bom dan asap beracun. Novel Julia – Julia sebuah novel karya Abu Hassan Morad. William mati kerana menghidu gas beracun. – William berusaha mencari Robert tetapi hanya terjumpa kesankesan dan garisan-garisan di tanah. William bertemu dengan pengiring raja bernama Kusina. Ketenangan Awanis terganggu apabila Anita menghubunginya melalui telefon. – Dua buah kapal terbang itu terhempas kerana tersalah mendarat. Awanis begitu gigih menghadapi cabaran dan akhirnya keluarganya bersatu semula. Set 7 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek tema/persoalan yang menarik. – Robert hampir dibunuh oleh orang Sakai tetapi terselamat atas pertolongan perempuan tua. Sikap ini ditunjukkan oleh Mamat yang memperkenalkan Hilmi dengan guru muzik. Julia menerima berita kematian ibu bapanya dan terus pulang ke Kuala Lumpur. Bhd. – Semasa ingin memulihkan syarikat. Awanis bertemu dengan Anita di rumah Cikgu Rushda. Maysarah pula dapat menerima hakikat kehilangan abah dan mamanya dan bertukar menjadi seorang yang ceria. Ini digambarkan menerusi watak Encik Basri yang membenarkan Anis pulang awal setelah tempoh praktikal tamat. – Dengan menggunakan teropong ajaib. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. – William yang mendapat kebenaran mengirim surat kepada isterinya tetapi telah menulis kepada kerajaan British supaya menghantar bantuan untuk menawan Gunung Tahan. iii. – Ali dan Awang menjadi penunjuk jalan. – Dalam usaha menuju ke puncak Gunung Tahan. Anita. – Julia tinggal bersama-sama dengan pakciknya di Perth. – Kasih sayang.– – – – – – – – masalah. Encik Bakar sanggup mengajar Hilmi tanpa mengenakan sebarang bayaran. mengalami masalah kerana jerebu sedang melanda Malaysia. datanglah kapal terbang British. – Baik hati. Hubungan Awanis dengan beberapa orang pekerja Indonesia berakhir dengan tragis. Awang pula mati kerana sakit perut dan kesejukan. Julia menjadi lebih beriman dan berkenalan dengan ramai sahabat yang baik. Novel Julia – Baik hati. Novel Putera Gunung Tahan – Mudah percaya. Australia. – Hemah tinggi. – Selepas tiga bulan. Novel Seteguh Karang – Kasih sayang. dan Maysarah. – Sejak belajar di Hidayah Islamic College. Dia menumpang di rumah kak Nor yang tidak selesa. – Ratu Bongsu sedar dan mengarahkan orang bunian bersembunyi mencari tempat perlindungan. Novel Konserto Terakhir – Belas kasihan. tetapi atas dasar kasih syang. – Pada suatu hari. – Ali mati dipatuk ular tedung. Mereka mendirikan rumah tangga dan hidup bahagia. – Keesokannya dia terjumpa sehelai sapu tangan dengan tulisan darah memaklumkan bahawa Robert telah ditangkap oleh orang Sakai. – Syarikat BMPRO Holding Sdn. hujan reda. Julia berani menghadapi pelbagai dugaan selepas kematian kedua-dua orang tuanya dan menghadapi masyarakat yang sering memberikan respon yang negatif. adik kepada isteri kedua ayahnya ingin merampas BMPRO Butik Sdn. akhirnya isteri William berkahwin dengan Ratu Bongsu dan tinggal di Puncak Gunung Tahan. Sikap ini terpancar pada watak Encik Bakar dan tauke tempat Hilmi bekerja di stesen minyak. Robert dan William bersikap rendah iv. – Jun melamar Julia dan memberitahu bahawa dia sebenarnya seorang muslim. Robert dan William tiba di Kuala Tembeling dan Kuala Lumpur. – Tipu muslihat Ratu Bongsu berjaya mengurung William dengan bantuan Kusina (orang bunian). ii. – Julia terpaksa mengambil alih perniagaan bapanya kerana dia anak sulung dan adik-adiknya masih kecil lagi. – Setelah dirawat cederanya oleh orang bunian. sementara tauke di stesen minyak sedia menerima Hilmi bekerja. – Toleransi. – Mereka tinggal di dalam gua batu berlindung daripada hujan. Encik Bakar. – Perempuan tua mahu membalas dendam. Anita tidak mahu pulang ke rumah. Dia juga terpaksa berhadapan dengan Encik Johari yang tegas. Awanis pulang ke rumahnya dan berlaku pertengkaran dengan kak May lalu dia mengambil keputusan ke UiTM semula. sebaliknya mahu berdikari. William dapat melihat kecurangan isterinya. – Di situ Inggeris berhasrat membina tempat peranginan bagi para pegawai tadbirnya. – Tolong-menolong. © Info-didik Sdn Bhd J(19) . keluarga kandungnya menolak kehadiran Anita kerana Anita dianggap pembawa sial kepada keluarga yang berketurunan Cina. Dia menduga bahawa Robert telah diserang oleh orang asli lalu dia bermalam di dalam gua. iv. – Mengisahkan Julia yang dihantar ke Australia untuk belajar tentang Islam di Hidayah Islamic College. Maysarah. – Menghormati orang tua. Pada hari ketujuh. Apabila bertemu. Kak Nor juga bersifat baik hati dengan mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat kerja. serta berhadapan dengan Wan Asri yang gemar mendengar rintihan pekerja. Mereka bertiga ditemukan di hospital apabila Maysarah dimasukkan ke hospital kerana berlebihan menelan pil. bersemuka dengan kak Maznah dan kak Sofia yang gemar mengusik. (b) Nilai kemanusiaan i. Tempat itu di puncak Gunung Tahan. Awanis bersyukur kerana tiga beradik bersatu semula. Robert keluar merayau-rayau menyaksikan keindahan hutan dan ditangkap oleh orang Sakai. – Syarikat BMPRO Holding berjaya dipulihkan dengan kerjasama syarikat yang dimiliki Jun dan ketua serta penduduk Kampung Guar Napai. Pegawai Inggeris. – Rendah diri. Dia menemui Anita mencari keluarganya yang sebenar. – Pada masa itu. Kusina membantu William untuk sampai ke puncak gunung dan bertemu dengan Ratu Bongsu (Raja Puncak Gunung Tahan). Anita. – Robert mati terjatuh dari pokok semasa hendak memenuhi syarat agar menangkap perempuan muda Sakai yang sengaja memanjat pokok. – Dua orang Inggeris. – Robert tetap bersikap sombong hingga memperbodohkan dan menipu perempuan tua yang pernah menyelamatkan dirinya. – Kegigihan. Sifat ini diamalkan oleh Julia apabila berhadapan dengan masyarakat walaupun dia anak orang berada. Sifat ini tergambar dalam hubungan Awanis. lalu sanggup menjadi penunjuk jalan. Kata-kata orang tuanya Julia terima dengan patuh dan dia sentiasa menghormati ibu bapanya. Novel Putera Gunung Tahan – Putera Gunung Tahan sebuah novel karya Ishak Haji Muhammad. – Baik hati. Dikisahkan Ali dan Awang begitu percaya akan Robert dan William yang hendak menawan puncak Gunung Tahan. Kisah bermula awal sedikit daripada tahun 1926.

– Perumitan • Awanis menghadapi kerenah Encik Johari yang suka mencabar kegigihannya semasa menjalani praktikal di ladang kelapa sawit. • Awanis malas melayan Kak Maysarah kerana dia sudah jauh berubah sejak kematian abah dan emak. • Bapa Hilmi (abang sepupu Datuk Johari. • Awanis berusaha menyesuaikan diri dengan kerja-kerja dapur yang tidak pernah dilakukannya. • Sikap Kak Sofia dan Maznah melemaskan Awanis kerana mereka suka mengusik. • Dia menemui Anita di rumah Cikgu Rushda dan menemaninya mencari keluarga kandung Anita. (b) Plot i. • Ratu Bongsu berkahwin dengan balu William dan terus tinggal di puncak Gunung Tahan tersebut. – Perkembangan • Hayati jatuh hati akan Hilmi tetapi dia telah bertunang dengan sepupunya. – Peleraian • Berlaku kerjasama antara syarikat Jun dan syarikat Julia bagi memulihkan syarikat bapa Julia. Novel Seteguh Karang – Permulaan • Awanis. • William meneruskan perjalanan dan berjaya ke puncak gunung dengan bantuan Kusina. Robert hampir dibunuh oleh orang Sakai tetapi terselamat atas pertolongan perempuan tua. – Perkembangan • Julia tinggal bersama Pak Cik Khairil di Australia. • Mereka terpisah apabila Robert yang merayau-rayau menikmati keindahan alam ditangkap oleh orang Sakai. Budi mati di pangkuannya. Encik Lee telah menerima kehadirannya. – Perumitan • Julia dapat berkenalan dengan ramai kawan daripada pelbagai keturunan. Dia meminta beberapa buah kapal terbang datang mengebom puncak Gunung Tahan. • Robert diberi gelaran Batin Putih dan akhirnya mati kerana terjatuh dari pokok semasa hendak menangkap perempuan muda Sakai yang ingin dikahwininya. © Info-didik Sdn Bhd J(20) . • Akhirnya keadaan syarikat semakin pulih. iii. – Klimaks • Hilmi diberi penghormatan untuk mengetuai Pertunjukan Orkes Perdana anjuran RTM. • Datuk Johari meninggal dunia setelah mendengar berita dari hospital bahawa Hilmi telah meninggal. • William memujuk Ratu Bongsu agar menjual kawasan di puncak gunung. – Klimaks • William mengambil kesempatan menulis surat kepada kerajaan British di London. – Perumitan • Hilmi belajar dengan serius di rumah Encik Bakar. Robert dan William mula mengembara untuk menuju ke puncak Gunung Tahan. Pekerja Indonesia berusia 15 tahun itu dianggap seperti adik kandungnya walaupun baru berkenalan. • Ratu Bongsu merawat isteri William yang tercedera. Novel Putera Gunung Tahan – Permulaan • Dua orang sahabat. – Klimaks • Syarikat mengalami masalah akibat kemelesetan ekonomi dan jerebu melanda negara. – Peleraian • Awanis tergesa-gesa menamatkan praktikalnya lebih awal untuk pulang. • Pada hari pertunjukan itu Hilmi jatuh sakit dan Hayati menggantikan tempatnya. Mohsin. Ali dan Awang. apatah lagi apabila mengetahui Awanis pernah keluar dengan Wan Asri ke Kuantan. Maysarah sedar bahawa adikadiknya masih memerlukan dirinya. – Perkembangan • Dengan bantuan jurutunjuk. Dia akan mencadangkan kepada kerajaan Inggeris supaya memberikan lima ratus ringgit sebulan dan dibinakan istana untuknya sekiranya Ratu Bongsu bersetuju dengan rancangannya itu. • Setelah berlaku pertengkaran. Robert dan William ke hutan Tanah Melayu demi mencapai cita-cita menakluki Gunung Tahan. • Jun berkahwin dengan Julia dan hidup bahagia bersama-sama. • Awanis ke Terengganu untuk menjalani latihan praktikal. • Setelah Ali dan Awang meninggal dunia kerana dipatuk ular dan sakit perut serta kesejukan. baru pulang dengan menaiki bas. Dua orang. – Peleraian • Azizah insaf akan kesalahannya terhadap Hilmi. • Awanis tiba-tiba menghadapi kematian Budi setelah dipatuk ular. • Tuan William yang dikurung oleh Kusina telah mati terkorban. • Hilmi berhenti menjadi tukang kebun dan bekerja di stesen minyak. – Perkembangan • Awanis terkenang kembali semasa orang tuanya masih hidup dan setelah mereka meninggal. dua buah kapal terbang datang menggugurkan bom dan gas beracun. • Julia terpaksa mengambil alih syarikat bapanya. iaitu Karim) memberitahu bahawa Hilmi ialah anak kandung Datuk Johari. • Dia berkenalan dengan Azizah dan akhirnya mendirikan rumah tangga. • Hanya seorang wanita terselamat. Robert dan William yang ditugaskan untuk mencari tempat peranginan baru bagi para pegawai Inggeris di Tanah Melayu tiba di Kuala Tembeling dari Kuala Lumpur. pelajar ITM cawangan Perlis dalam bidang pengurusan ladang. ii. Kemaman dan Kuala Terengganu. Novel Julia – Permulaan • Julia dihantar ke Australia oleh ibu bapanya untuk belajar tentang kehidupan Islam. – Keberanian. – Peleraian • Dua buah kapal terbang tersebut telah terhempas semasa hendak mendarat. Novel Konserto Terakhir – Permulaan • Hilmi ke rumah Datuk Johari dan menjadi tukang kebunnya. iaitu isteri Tuan William. iv. Menggubah lagu untuk dirakamkan juga menubuhkan sebuah kugiran.diri apabila bertemu dengan penduduk tempatan kerana dia mempunyai kepentingan. • Terpaksa tinggal di rumah Kak Nor selama 6 minggu kerana sukar mencari rumah sewa. Awanis membohongi mereka bahawa dia sudah bertunang. – Sedia menolong. • Mereka bertiga kembali ceria walaupun Anita tetap dengan keputusannya mahu hidup berdikari dan tidak tinggal sebumbung. – Klimaks • Awanis menerima panggilan telefon bahawa Anita telah mengetahui bahawa dia sebenarnya anak angkat. • Bertemu dan berkenalan dengan Jun dalam kabin kapal terbang. Set 8 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek gaya bahasa. Kak Maysarah telah mengusirnya. hingga menyebabkan corak hidup Kak Maysarah berubah. • Ibu bapa Julia meninggal dunia kerana kemalangan di jalan raya. • Bakat Hilmi terserlah daripada bermain muzik di kelab malam. dua orang sahabat itu meneruskan perjalanan. • Selepas tiga bulan surat dikirimkan. sedangkan sebenarnya dia meminta kebenaran Ratu Bongsu untuk menulis surat kepada isterinya. • Ayah sebenar Anita. • Kerjasama mereka berjaya dengan pertolongan/kerjasama penduduk kampung Julia juga Perdana Menteri Malaysia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->