JAWAPAN

KARANGAN KARANGAN BERPANDU
Set 1
Bahagian A Kepentingan Memakan Buah-buahan Tempatan Malaysia yang beriklim Khatulistiwa dan mempunyai tanah yang subur menyebabkan buah-buahan yang ditanam mengeluarkan hasil yang banyak. Hal ini menyebabkan buah-buahan seperti rambutan, durian, manggis, mangga, duku, langsat, dan nanas dapat kita nikmati sepanjang masa, terutama buah-buahan yang tidak mengikut musim. Banyak faedah yang diperoleh apabila kita memakan buah-buahan tempatan. Pertama, buah-buahan tempatan memberi vitamin C kepada tubuh badan. Vitamin ini penting untuk memastikan kulit kita bersih, pandangan mata kita cerah, dan memberi kesegaran kepada tubuh badan. Apabila memakan buah-buahan tempatan bermakna kita menolong pak tani yang mengusahakan hasil pertanian. Sama ada mereka menghasilkan secara kecil-kecilan atau menerusi ladang yang luas, tanpa sokongan rakyat tempatan sudah pasti perniagaan mereka akan merosot. Apabila pak tani meraih keuntungan yang lebih, wang tersebut dapat membantu kehidupan keluarga dengan lebih baik. Memakan buah-buahan tempatan dapat mengelakkan kita bergantung kepada buah-buahan import seperti buah epal dan anggur. Pergantungan yang berlebihan menyebabkan mata wang kita banyak mengalir ke luar negara yang menyebabkan ekonomi kita tidak stabil. Buah-buahan tempatan diakui murah, segar, dan mudah didapati. Harga yang murah bermakna kita dapat menjimatkan perbelanjaan kita. Manakala kesegarannya pula mampu memberi khasiat yang tinggi. Buah-buahan tempatan ini boleh diperoleh di pasar tani atau di pasar raya. Tuntasnya, kita digalakkan memakan buah-buahan tempatan untuk kelangsungan hidup yang sihat dan memastikan ekonomi negara terus utuh. Sebenarnya memakan buah-buahan tempatan juga bermakna kita menunjukkan rasa penghargaan terhadap kesungguhan pak tani dan rasa cinta terhadap kemajuan negara. (238 patah perkataan) Sesungguhnya, kenderaan di Malaysia boleh dikatakan setanding dengan negara-negara maju. Oleh itu, menjadi tanggungjawab masyarakat untuk memanfaatkan dengan sebaik-baiknya. Jika berhemah memandu, masalah kemalangan tidak akan berlaku. (225 patah perkataan)

Set 3
Bahagian A Tempat Pembiakan Nyamuk Aedes Nyamuk aedes membawa penyakit denggi. Nyamuk ini tidak mengenal jantina, umur atau suku bangsa kerana daripada 33,203 kes denggi pada tahun 2004, 20,458 membabitkan pesakit lelaki dan bakinya wanita. Dari segi bangsa, orang Melayu dan Cina masing-masing melibatkan 12,000 kes, manakala selebihnya kaum India dan etnik di Sabah dan Sarawak. Aedes akan membiak di air yang bersih. Salah satu kawasan tempat pembiakan aedes ialah di depan mata kita sendiri iaitu di pasu bunga. Suri rumah biasanya akan menyiram ke pasu bunga agar pokok bunga tidak mati. Tanpa disedari, bekas pasu yang berair itu menjadi tempat pembiakan aedes. Aedes juga akan membiak di kolah mandi di dalam bilik air. Di sesetengah rumah, untuk mengatasi masalah terputusnya bekalan air, tuan rumah akan memastikan air di kolah sentiasa berair. Malah, jika tuan rumah bercuti, kolah tersebut juga dipastikan dipenuhi air. Akibatnya, masuk hari ketujuh, jentikjentik akan menjadi nyamuk. Kawasan di parit tersumbat juga menjadi pilihan aedes. Air yang bersih menjadi pilihan aedes untuk membiak. Kawasan parit yang air tidak boleh mengalir ini mungkin di belakang rumah kita menyebabkan kita tidak perasaan akan kewujudannya. Air bertakung di tempat pembuangan sampah juga menjadi pilihan aedes membiak. Sebagai contoh di bekas tayar. Air ini wujud apabila adanya hujan yang mencurah. Bagi masyarakat yang tidak prihatin, akan membiarkan bekas berair itu untuk menjadi tempat membiak aedes. Disebabkan penyebaran wabak denggi sudah ke tahap kritikal, adalah menjadi harapan kepada segenap lapisan masyarakat supaya memastikan persekitaran rumah dalam keadaan bersih. Buang segala bekas takungan untuk memastikan tiada tempat untuk aedes membiak. Penyakit lebih baik dicegah daripada mengubatinya. (246 patah perkataan)

Set 2
Bahagian A Pengangkutan di Malaysia Dalam usaha menuju negara maju pada tahun 2020, Malaysia telah menyediakan prasarana yang mencukupi untuk memastikan sistem pengangkutan berjalan lancar. Sama ada menerusi laluan darat seperti jalan raya, atau laluan laut, pengangkutan yang terkini telah memudahkan masyarakat berhubung dengan dunia luar. Kereta dan teksi digunakan sebagai alat mudah untuk ke sesuatu tempat. Kenderaan tersebut sebagai keperluan wajib untuk masyarakat ke sekolah, ke pejabat, ke surau, dan ke pasar raya. Boleh dikatakan setiap rumah memiliki sebuah kereta. Jika tidak memiliki kereta, akan menggunakan teksi untuk ke sesuatu tempat. Pengangkutan awam yang paling murah dan sering digunakan ialah bas. Biasanya digunakan oleh anak muda untuk pergi bekerja atau ke pasar raya. Disebabkan sistem trafik yang baik, bas akan bergerak lancar menuju destinasi. Di Lembah Klang, selain bas, ramai yang memilih menaiki komputer kerana perkhidmatan lebih memuaskan. Untuk perjalanan lebih jauh, katakan warga Kuala Lumpur ingin ke Gua Musang, ramai yang memilih menaiki kereta api. Sekiranya menaiki kereta api pada waktu malam, bangun pagi sahaja sudah tiba tempat dituju. Manakala untuk ke seberang laut, ramai yang memilih menaiki kapal terbang dan kapal laut. Di Kuala Lumpur, terdapat monorel, iaitu jalan yang dibina di udara. Perkhidmatan ini belum begitu popular kepada masyarakat kita, tetapi di kalangan pelancong, amat gemar menaiki monorel kerana dapat melihat keindahan Kuala Lumpur dengan lebih jelas.

Set 4
Bahagian A Faktor-faktor Kemalangan di Jalan Raya Walaupun kerajaan sudah menyediakan prasarana bertaraf dunia, tetapi mentaliti masyarakat masih kelas ketiga. Jalan raya yang luas sewajarnya dimanfaatkan sebagai laluan cepat untuk ke sesuatu destinasi. Tetapi apa yang berlaku sekarang, ramai rakyat Malaysia mati di jalan raya. Apabila menyebut tentang kemalangan jalan raya, rata-rata kemalangan jalan raya disebabkan masyarakat memandu kenderaan melebihi had yang ditetapkan. Bayangkanlah, had laju kenderaan sebanyak 110 kilometer sejam di lebuh raya, tetapi ada yang memandu sehingga 150 kilometer sejam. Apabila memandu laju, sukar untuk mengawal kenderaan. Namun begitu, kemalangan bukan disebabkan kegopohan pemandu. Ada yang disebabkan keadaan jalan raya yang tidak diuruskan dengan baik. Oleh sebab sering digunakan atau masalah mendapan tanah, jalan akan berlubang. Tanpa diletakkan amaran, pemandu tidak tahu keadaan jalan, lalu termasuk ke lubang yang seakan-akan menanti mangsa. Sesetengah kenderaan tidak diselenggara dengan baik. Sebagai contoh, brek tidak dapat berfungsi dengan sempurna. Keadaan diburukkan lagi dengan sikap pemandu yang memandu dalam jarak yang dekat dengan kenderaan di hadapan. Apabila kenderaan di hadapan membrek, apalagi, kereta tersebut akan “mencium” kereta di hadapan.

© Info-didik Sdn Bhd

J(1)

Ketika memandu, perasaan sabar dan bertolak ansur perlu ada dalam diri. Apabila hilang perasaan sabar, akan terasa begitu lambat lampu isyarat bertukar warna. Lalu, tanpa perlu menunggu lampu bertukar warna hijau, akan segera masuk ke lorong sebelah kanan. Kereta dari arah depan terus melanggar kereta tersebut. Oleh itu, sekiranya jalan dalam keadaan sempurna dan kereta tiada apaapa masalah, sudah menjadi tanggungjawab masyarakat memandu dalam keadaan berhemah. Sayanglah nyawa sendiri dan ingatlah orang yang tersayang. Semoga nilai-nilai murni yang ada dalam diri dapat membendung tragedi di jalan raya. (249 patah perkataan)

Oleh itu, sebagai generasi pelapis, seni hiburan tradisional perlu dipertahankan dan dipelajari. Untuk menunjukkan kita mempunyai jati diri yang utuh, kita perlu memahami dan mengetahui akan seni hiburan tradisional. (237 patah perkataan)

Set 7
Bahagian A Aktiviti Remaja Pada Hari Minggu Sama ada remaja yang masih menuntut atau menanti keputusan peperiksaan, pada hari minggulah peluang untuk berkumpul bersama keluarga. Selain berusaha untuk memperteguh ikatan silaturahim bersama kedua-dua orang tua dan adikberadik, banyak aktiviti yang boleh dilakukan untuk memanfaatkan masa yang terluang. Bagi remaja yang suka menghabiskan masa di rumah, pada hari minggu digunakan untuk menggembirakan hati ayah dan ibu. Salah satu usaha yang dilakukan ialah membasuh kereta ayah. Walaupun tiada paksaan daripada si ayah, tetapi remaja yang memiliki sifat murni, akan berasa gembira jika dapat membuat sesuatu yang berfaedah. Bagi remaja perempuan pula akan membantu ibu di dapur. Banyak yang boleh dilakukan di dapur seperti membasuh pinggan mangkuk dan menyediakan rempah ratus untuk memasak. Sifat ringan tulang ini bukan sahaja menggembirakan hati si ibu, tetapi dapat menambahkan pengalaman remaja itu sendiri untuk menghadapi alam dewasa. Apabila duduk-duduk di anjung, tentu mata berasa sakit melihatkan rumput yang memenuhi persekitaran rumah. Dengan tajak atau cangkul, rumput boleh dibersihkan. Manakala pokok-pokok bunga yang layu disiram dan dahan yang menjuntai dipotong. Kerja yang dilakukan tidak sampai sejam sudah dapat menceriakan persekitaran rumah. Pada waktu petang, tiada salahnya menghabiskan masa di luar rumah. Apabila berterusan duduk di rumah, akan terasa bosan juga. Berpeluang bertemu rakan sebaya, akan digunakan untuk menyihatkan badan dengan berjoging sekitar taman perumahan. Badan akhirnya sihat dan hubungan dengan rakan juga semakin teguh. Oleh itu, kita perlu memanfaatkan setiap masa terluang dengan aktiviti berfaedah. Elakkan pada hari minggu dengan aktiviti tidak berfaedah seperti berpeleseran di pusat beli-belah. Masa muda hanya sekali, lalu isikanlah aktiviti yang boleh menjamin masa depan agar lebih bermakna. (249 patah perkataan)

Set 5
Bahagian A Kepentingan Sukan kepada Negara Walaupun kemajuan ekonomi menjadi agenda utama kerajaan, kepentingan sukan tidak diketepikan. Kerajaan menerusi Kementerian Belia dan Sukan mengatur pelbagai program untuk memastikan setiap masyarakat memberi perhatian serius dan kalau boleh melibatkan diri dalam aktiviti sukan yang dianjurkan oleh kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan. Paling penting sukan mampu mewujudkan masyarakat yang sihat. Hasil pergerakan seperti berlari menyebabkan otot-otot mengeluarkan peluh. Cara ini merupakan kaedah termurah untuk membakar lemak di dalam badan. Apabila badan sihat, kita dapat meneruskan kehidupan seperti belajar dan bekerja dalam suasana lebih ceria. Sukan mampu mengharumkan nama negara di mata dunia. Hal ini kerana menerusi kejayaan dalam bidang sukan, atlet dan negara yang diwakili menerima publisiti yang meluas menerusi media massa. Secara tidak langsung, nama negara akan disebut-sebut oleh rakyat asing, yang memungkinkan akan melancong atau melabur ke Malaysia. Sukan merupakan satu industri yang menguntungkan. Keadaan ini berlaku kerana mereka yang melibatkan diri dalam bidang sukan akan membeli pakaian lengkap seperti baju, seluar, dan kasut sukan. Mereka yang melibatkan dalam bidang ini akan membesarkan perniagaan kerana penyertaan masyarakat yang meningkat. Penglibatan masyarakat dalam permainan badminton, bola sepak, hoki, atau olahraga sebenarnya mampu memupuk perpaduan kaum. Sama ada mewakili sekolah atau negara, hanya atlet terbaik yang akan dipilih tanpa mengira kaum dan agama. Apabila berlatih bersama, lama-kelamaan hubungan akan menjadi lebih akrab. Jelas kepada kita, sukan begitu penting kepada negara. Kepada remaja yang masih menuntut, walaupun kejayaan dalam pelajaran itu penting, tiada ertinya jika tidak aktif dalam aktiviti kokurikulum. Oleh itu, marilah kita melibatkan diri dalam aktiviti sukan. (243 patah perkataan)

Set 8
Bahagian A Fungsi Komputer Kewujudan komputer mempercepat perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT). Sejak di bangku sekolah rendah lagi kita telah didedahkan dengan penggunaan komputer. Jika dahulu orang yang buta huruf akan ketinggalan, tetapi zaman moden ini mereka yang tidak menguasai teknologi komputer akan terpinggir arus kemajuan. Pada asasnya komputer digunakan untuk kerja-kerja menaip. Sebelum ini kerja-kerja menaip dilakukan oleh mesin taip. Berbanding mesin taip yang sukar untuk memadam dan tidak boleh menyimpan maklumat, tetapi komputer memudahkan kerja-kerja menaip, menyunting, dan menyimpan maklumat untuk tempoh yang dikehendaki. Menerusi komputer yang dimasukkan talian internet, kita dapat berhubung dengan dunia luar hanya menekan papan kekunci. Maklumat tersebut boleh kita pindah, simpan, dan perbanyak. Teknologi ini menyebabkan kita tidak lagi seperti katak di bawah tempurung, sebaliknya dunia seakan-akan berada di depan mata kita. Bagi anak muda yang inginkan hiburan setelah penat belajar atau bekerja, boleh mendengar lagu dan menonton filem menerusi komputer. Lagu dan filem sama ada diperoleh menerusi cakera padat atau memperoleh dengan melayari internet. Hal ini bermakna, hanya duduk sahaja di dalam bilik, kita boleh merehatkan minda kita yang letih. Komputer juga mampu mempermudah kerja-kerja harian kita. Apa tidaknya, kita boleh melukis grafik dengan ukuran yang tepat. Grafik membentuk rumah sebagai contoh, cara ini mudah untuk kita membayangkan bentuk rumah yang kita ingini walaupun baharu dalam peringkat perancangan. Berdasarkan huraian diberi, jelas kepada kita akan faedah yang diperoleh apabila memiliki komputer. Namun begitu, penggunaannya perlu dikawal untuk mengelakkan pembaziran masa dan terdedah kepada pengaruh negatif. Oleh itu, gunakan akal yang diberikan oleh Tuhan untuk menilai akan perkara yang baik dan yang buruk. (252 patah perkataan)

Set 6
Bahagian A Seni Hiburan Tradisional dan Kepentingannya Seni hiburan seperti zapin, boria, wayang kulit, dan dikir barat diwarisi daripada nenek moyang kita. Seni hiburan ini yang dijalankan secara kumpulan terus diwarisi oleh anak-anak muda zaman kini. Ledakan teknologi maklumat tidak mengurangkan minat anak muda terhadap seni hiburan yang diamalkan sejak zaman-berzaman. Zapin yang terkenal di negeri Johor dikatakan dibawa oleh pedagang dari Timur Tengah. Permainan ini lebih kepada gerak tari dan seni kata berbentuk pantun. Manakala boria terkenal di Pulau Pinang. Boria disampaikan secara harmoni dengan jumlah ahli yang ramai dan seni katanya lebih kepada memuji orang ramai. Dikir barat terkenal di Kelantan dan dikatakan berasal dari Thailand. Permainan ini dipersembahkan dengan jumlah ahli yang ramai dengan seni kata berupa teguran, menyindir, dan isu-isu semasa yang boleh menghiburkan penonton. Manakala dondang sayang yang terkenal di Melaka dipersembahkan dalam bentuk bunyi dan nyanyian. Seni hiburan tradisional ini dimainkan untuk memberi hiburan kepada penonton. Masyarakat silam tidak terdedah kepada televisyen atau tayangan filem, maka seni hiburan tradisional digunakan sebagai cara untuk berhibur setelah penat bekerja. Biasanya persembahan dijalankan di kawasan lapang dan diadakan pada waktu malam. Seni hiburan ini juga sebagai alat untuk menunjukkan identiti bangsa. Seni persembahan dapat menunjukkan kepada masyarakat luar yang ingin memahami corak kehidupan masyarakat silam Malaysia. Bagi orang muda pula, dapat membentuk kemegahan akan hak milik yang perlu diwarisi walaupun tarikan hiburan moden begitu kuat.

© Info-didik Sdn Bhd

J(2)

dan berbincang dalam suasana sihat. (vi) Akhirnya guru tersebut mendermakan hatinya. bahasa. ekonomi. (iii) Keadaan fizikal sekolah yang menarik. dan Piala Thomas. seterusnya bersemangat untuk berjaya. 3 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Remaja lepasan sekolah akan melepak sehingga jauh malam. Isi-isi (i) Aduan : Remaja berlumba di jalan raya di depan kampung pada malam minggu. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Ketika mengajar seorang pelajar telah terjatuh. (iv) Mendapat sokongan ibu bapa dalam memberi derma. (iii) Memberi imej yang baik kepada negara – publisiti yang meluas secara percuma. (ii) Didapati pelajar tersebut menghidap penyakit barah hati. (vi) Memanfaatkan masa lapang daripada terjebak dalam kegiatan tidak bermoral. (v) Cadangan : Disediakan balai raya yang lengkap dengan sudut bacaan. (ii) Aduan : Menyebabkan bunyi bising dan mengganggu kententeraman awam. (iii) Aduan : Mereka bertaruh wang. (v) Para pelajar gigih bersaing untuk mencapai keputusan cemerlang. (iv) Cadangan : Ibu bapa perlu prihatin dengan hala tuju anak.KARANGAN UMUM Set 1 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Merakamkan penghargaan kerana sudi ditemu ramah. Isi-isi (i) Kedatangan para menteri dan YDP Agong. pakaian. ekonomi. Isi-isi (i) Guru menghantar pelajar tersebut ke hospital. (ii) Persembahan lagu-lagu setiap negeri. (iv) Cadangan : Membuat sekatan polis pada malam minggu. Penutup • Diharapkan tindakan yang bakal diambil dapat membendung gejala negatif. Penutup • Pelajar tersebut akhirnya sihat dan bersekolah semula. (vi) Cadangan : Jawatankuasa kampung perlu mengadakan aktiviti seperti ceramah atau aktiviti sukan. (vi) Berharap kejayaan ini menjadi pendorong. Sukan Sea. Isi-isi (i) Dapat melahirkan rasa cinta terhadap negara. dan bangsa kepada orang luar. bertukar idea. (iii) Guru tersebut dan keluarga pelajar berulang-alik ke hospital. (v) Keburukan: Rakan sebaya boleh mempengaruhi perbuatan negatif seperti merokok dan mencuri. Isi-isi (i) Kedatangan penonton/pelancong membawa sama wang – wang mengalir ke dalam negara. 2 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap aduan dan cadangan yang ditulis mendapat perhatian. Penutup • Persembahan yang menarik dan menghiburkan. (vi) Dapat berkongsi maklumat tentang politik. (iii) Sebab : Dapat melepaskan tekanan dan berkongsi minat dengan rakan yang sealiran. (ii) Remaja berjiwa lasak dan mampu hidup berdikari. kemudian percikan bunga api. Isi-isi (i) Pencapaian cemerlang dalam akademik. Set 2 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Program Khidmat Negara selama tiga bulan mula diperkenalkan pada tahun 2004. Formula 1. dan menagih dadah. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Setiap kawasan perumahan baru mempunyai kafeteria siber dan perkembangannya bagai cendawan selepas hujan. Penutup • Remaja beruntung mengikuti program tersebut. (iv) Keburukan: Membuang masa dengan melayari bahan lucah. dan hiburan. bertukar fikiran. (v) Cadangan : Memberi ceramah kepada anak muda. (iv) Nasib pelajar kritikal dan memerlukan penderma hati. (ii) Kebaikan: Memperoleh maklumat untuk menambah bahan nota pelajaran. Isi-isi (i) Sebab : Tidak tahu memanfaatkan masa lapang . (iv) Mengenal pasti kelemahan diri. (iii) Kebaikan: Ibu bapa tidak bimbang kerana anak di tempat yang selamat. Penutup • Ibu bapa perlu memantau anak-anak untuk mengelakkan anak daripada terjebak dalam gejala negatif. (v) Memperkenalkan budaya. (v) Kutipan derma dilakukan. (vi) Keburukan: Membuang masa sehingga hilang tumpuan terhadap pelajaran di sekolah. (v) Terasa lapar – ke restoran di bawah Dataran Merdeka. dan pengalaman. (iii) Pengunjung begitu ramai – bertolak-tolak – suasana riuh rendah. Penutup • Merupakan aktiviti berfaedah yang perlu diteruskan dalam usaha memperkukuh ekonomi negara. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Bersama keluarga ke Dataran Merdeka. dan makanan. (iv) Seorang kanak-kanak menangis mencari ibunya. (iv) Memberi gambaran yang sebenar kepada orang luar terhadap keamanan negara. (ii) Sebab : Ibu bapa bersikap tidak kisah. Isi-isi (i) Kebaikan: Remaja dapat berkumpul. hotel. dan budaya.malas membaca dan bekerja. Penutup • Merakamkan terima kasih kerana sudi ditemu ramah. permainan. (ii) Pencapaian cemerlang dalam kokurikulum. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Remaja akan menjadi pemimpin pada tahun 2020. 3 4 4 5 © Info-didik Sdn Bhd J(3) . (ii) Memberi peluang perniagaan kepada mereka yang terbabit seperti kraf tangan. (vi) Upacara melepaskan belon. (v) Dapat menambahkan rakan. mencuri. (vi Cadangan : Mereka yang ditangkap patut digantung lesen dan dihukum penjara. dan budaya dalam usaha memperkukuh ikatan ketenteraan. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Malaysia menjadi tuan rumah Sukan Komanwel. (iii) Dapat memupuk semangat perpaduan kaum. Penutup • Masalah ini perlu diatasi sebelum remaja terjebak dalam kegiatan yang tidak sihat seperti merokok.

tetapi mereka sibuk dengan kerjaya dan keluarga. Isi-isi (i) Kesusasteraan kaya dengan nilai-nilai murni dan nilai-nilai budaya. (iii) Sekarang jarang ke surau kerana masalah penglihatan dan kesihatan. (ii) Masalah: Barangan yang rosak telah dibaiki tetapi masih dirosakkan. (vi) Pencarian bakat perlu dijalankan sejak murid masih di sekolah rendah lagi dan mereka yang berbakat terus dilatih sebagai atlet pelapis. 4 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Badminton. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Sempena Jubli Perak sekolah. (v) Menanam nilai-nilai murni. • Isteri sudah meninggal dunia dan anak-anak tinggal di rumah masing-masing. Isi-isi (i) Berkumpul di sekolah untuk mendengar taklimat. diterbitkan “Antologi Selangkah ke Universiti”. (v) IPTS ada yang mengutamakan keuntungan — tidak menyediakan prasarana pendidikan yang lengkap. (ii) Mengambil kursus yang berkaitan dengan IT. akhirnya mengikut anak tinggal di rumahnya di kota. mendengar taklimat. Berasa letih tetapi puas. (vi) IPTS ada yang tidak berkualiti dan kursus yang ditawarkan tidak diiktiraf. Set 3 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kanan – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perenggan – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Melahirkan rasa gembira kerana sudi menulis surat. Penutup • Terasa sepi dan risau tinggal di kota. (ii) Pengajaran daripada teks mempengaruhi sikap dan tindakan. dan squash mencapai tahap antarabangsa. (v) Sesekali menelefon anak meminta mereka pulang . Dicadangkan pemberian diberikan selepas atlet bersara. (iii) Laluan licin dan ada peserta tergelincir. cuma menggunakan kertas yang mudah bertukar warna kuning. khususnya kasih sayang sesama insan. (ii) Berasa sepi tinggal sendiri dan melakukan aktiviti harian tanpa teman. (v) Yakin akan kemampuan diri dan kebesaran agama. (ii) Tiba di kaki gunung. 5 Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Memberi definisi tajuk. (v) Sampai di puncak gunung. (iv) Kebanyakan karya dari pelajar tingkatan 4 dan 5. kegigihan. (ii) Mereka yang tidak memiliki keputusan yang baik boleh mengikuti kursus kemahiran di peringkat sijil. (iii) Membentuk jati diri yang kental agar tidak terpengaruh dengan gejala negatif. Isi-isi (i) Mutu penerbitan yang setanding dengan buku yang terdapat di pasaran. (ii) Pemberian hadiah berbentuk wang perlu dikaji semula. Isi-isi (i) Memberi peluang pendidikan kepada pelajar yang gagal masuk ke IPTA. Sepatutnya terdapat karya dari pelajar tingkatan lain dan bekas pelajar. dan bertolak untuk pulang. (iii) Suntingan amat kemas . dan bergerak. berehat. (vi) Menjadikan pemikiran matang dan dapat membuat keputusan yang tepat. (iv) Cadangan: Kempen secara berterusan di sekolah dan di media massa. (ii) Karya bertema kasih sayang. kemudian bas bergerak menuju sasaran. Terlihat kabus. Peserta meneruskan pendakian. Penutup • Sebuah penerbitan yang boleh dibanggakan. jumlah peserta. (iv) Memperkukuh budaya dan bahasa. (iv) Lebih banyak jurulatih tempatan dihantar berkursus di luar negara untuk menimba pengalaman sebelum melatih atlet tempatan. dan tujuan aktiviti. (iii) Dapat membandingkan kisah yang dibaca dengan realiti dalam masyarakat.Isi-isi (i) Melengkapkan diri dengan segala ilmu pengetahuan. hoki. (vi) Menanam rasa cinta terhadap negara dan sanggup berkorban demi mempertahankan kedaulatan negara. Isi-isi (i) Masalah: Tandas awam dan bangunan diconteng dan dirosakkan. 3 © Info-didik Sdn Bhd J(4) . Penutup • Larut malam tiba semula di sekolah. (iv) IPTS juga memberi peluang pekerjaan kepada pensyarah. Isi-isi (i) Badan tidak begitu sihat . (vi) Apabila tubuh semakin uzur. Isi-isi (i) Pengurusan sukan perlu dirombak semula dan sukan perlu dikendalikan oleh mereka yang berminat dan berbakat. tetapi sukan yang lain hanya jaguh kampung. (iii) Masyarakat jangan menyanjung berlebihan kepada atlet yang berjaya menyebabkan atlet lupa diri. (iv) Pemandangan di dalam hutan begitu cantik. (vi) Cadangan: Letakkan kamera tertutup untuk mengesan mereka yang melakukan perbuatan tersebut. Bergambar dan mengibar bendera. Penutup • Jika ada kelapangan akan menulis lagi. Penutup • Menyokong tajuk dan sebuah pantun penutup.cuma terdapat sedikit kesilapan ejaan. Penutup • IPTS penting dalam usaha meningkatkan mutu pendidikan negara. (iii) Cadangan: Mereka yang terlibat didakwa dan dipenjara. (v) Fon yang digunakan amat sesuai. (iv) Mengetahui sejarah keagungan Islam berdasarkan teks yang dipilih. (vi) Harga RM10 senaskhah amat mahal untuk dibeli oleh pelajar. (iv) Mengharapkan bantuan jiran menghantar makanan.sering sakit. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kewujudan IPTS bagai cendawan selepas hujan. Penutup • Berharap atlet negara mampu ke pentas antarabangsa. (v) Cadangan: Polis perlu membuat rondaan di tempat-tempat yang berpotensi untuk dirosakkan. Karangan tidak berformat Pendahuluan 5 Set 4 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Tarikh. (vi) Turun semula. (iii) IPTS juga satu perniagaan . dan pengorbanan. mempersiapkan diri.pelajar asing akan belajar di Malaysia. (v) Ibu bapa perlulah memberi dorongan kepada anak mereka yang berminat dalam bidang sukan. Penutup • Remaja mestilah mempunyai matlamat untuk menjadi orang yang berguna.

(vi) Segera menghubungi polis dan memberitahu keluarga mangsa. (iii) Ramai yang tertumpu di tapak pesta dan berlaku pelbagai kerenah. Penutup • Rumah setinggan perlu dirobohkan untuk menjaga imej negara. dan kejayaan yang pernah diraih. (iii) Plot mempunyai unsur ketegangan. kemudian membeli. nilai ini diajarkan dalam mata pelajaran Pendidikan Islam. (iv) Pandangan terhadap kerjaya guru pada masa kini. (iv) Membela nasib orang yang kurang upaya. (iii) Mengadakan lawatan ke rumah-rumah kebajikan / rumah orangorang tua / hospital. (ii) Tiba ketika menteri merasmikan pesta tersebut. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan. (iii) Ingin tahu cabaran ketika menjadi guru dan membuat perbandingan. (vi) Tindakan: Membaiki saliran untuk memudahkan air mengalir. Penutup • Ucapan terima kasih dan selamat maju jaya. (vi) Mutu penerbitan yang kemas dan ilustrasi kulit yang menarik. (iv) Cadangan: Membina rumah pangsa yang mampu disewa oleh mereka yang baru bekerja. 3 3 4 4 5 5 Set 5 Bahagian B 1 Karangan berformat © Info-didik Sdn Bhd J(5) . (v) Seronok melihat gelagat peserta memasak makanan. (iii) Pembantu rumah menjalani kursus supaya dapat bekerja dengan baik dan dapat melaporkan penderaan yang dihadapi. (v) Penekanan media massa menerusi siri drama. Penutup • Novel yang patut dibaca. (ii) Hanya orang yang berkelayakan daripada segi ekonomi sahaja dibenarkan mengambil pembantu rumah. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kerajaan memperkenalkan budaya penyayang dalam masyarakat. (ii) Masalah: Tanaman mati dan menyusahkan penduduk. Isi-isi (i) Masalah: Harga sewa rumah terlalu tinggi tidak mampu dibayar oleh pekerja baru. Penutup • Masalah penderaan tidak akan berlaku jika semua ahli masyarakat memainkan peranan masing-masing. Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Memberitahu tujuan wawancara dan gembira atas persetujuan yang diberikan. (ii) Di sekolah. (v) Harga RM7. (iv) Menteri membuat lawatan dari gerai ke gerai. (v) Nasihatnya kepada para guru dan pelajar. Isi-isi (i) Masalah: Sudah dihadapi lebih 15 tahun tetapi tiada usaha dibuat. (v) Terperanjat tetapi sempat mengambil plat kereta. Isi-isi (i) Orang begitu ramai . (ii) Gaya bahasa yang mudah dan memikat. (iii) Mutu keseluruhan karya yang memasuki peringkat akhir amat membanggakan. kemudian dibina rumah murah. Isi-isi (i) Waktu pagi berbasikal untuk ke sekolah.bersesak-sesak. (vi) Kempen Sekolahku Anakku Sayang diteruskan. (iv) Jiran tetangga patut melaporkan kepada polis jika ada mendengar jeritan atau tangisan yang meragukan. lalu mengheret kanak-kanak tersebut. Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap YB membaca surat ini hingga selesai. Isi-isi (i) Meminta tokoh menceritakan latar belakang pendidikan dan keluarga. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Berterima kasih kerana diberi kepercayaan menjadi ketua hakim.2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Pekerjaan yang tidak tentu masa dan gaji yang lumayan menyebabkan ramai yang mengambil pembantu rumah. Isi-isi (i) Sebanyak 45 cerpen diterima daripada pelajar tingkatan 1 hingga 5. (ii) 25 karya tidak memenuhi syarat pertandingan. (ii) Masalah: Anak muda datang tanpa kemahiran dan kelulusan yang sesuai menyebabkan bekerja di sektor yang bergaji rendah. (iv) Pengajaran cerita boleh dijadikan iktibar. Pendidikan Moral. Penutup • Seronok dan melihat pelbagai makanan. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kemajuan sesebuah bandar raya menarik anak muda datang untuk mencari peluang pekerjaan. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Berkunjung ke pesta bersama keluarga. (iii) Tindakan: Melebarkan sungai. (vi) Aktiviti setelah bersara. (iv) Tindakan: Membina benteng di sungai. (vi) Mewujudkan rasa kemanusiaan terhadap majikan. (v) Ketua keluarga yang menghadapi masalah perlu melalui sesi kaunseling. Isi-isi (i) Bapa mendidik anak dalam suasana kasih sayang. (ii) Berhenti di bawah pohon yang rendang untuk mengelakkan hujan gerimis. Penutup • Polis mengucapkan terima kasih atas kerjasama yang diberikan. Isi-isi (i) Pembantu rumah perlu berdasarkan agama yang sama supaya mudah menyesuaikan diri. (vi) Cadangan: Kerajaan memberi subsidi kepada mereka yang kurang berkemampuan dan tinggal di rumah setinggan untuk membeli rumah. suka duka. Isi-isi (i) Sinopsis cerita menarik minat untuk terus membaca. (ii) Meminta tokoh menceritakan sejarah kerjayanya. (v) Cadangan: Tapak rumah setinggan dirobohkan. Penutup • Semua ahli masyarakat perlu mengamalkan budaya ini. Keadaan jalan lengang. Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Berterima kasih kerana sudi bekerjasama dengan polis. (v) Tindakan: Mengambil tindakan terhadap orang perseorangan yang membuang sisa ke dalam sungai. (iii) Cadangan: Membina kilang-kilang di kawasan luar bandar. dan gabung jalin dalam mata pelajaran Bahasa Melayu. Penutup • Berharap surat mendapat perhatian dan ada tindakan susulan. (iii) Memerhatikan sekumpulan kanak-kanak bermain di depan rumah. Lafaz terima kasih.00 mampu dibeli oleh remaja. (iv) Sebuah kereta berhenti. (vi) Ibu merasa makanan yang ditunjukkan.

(vi) Pelajar dididik memanfaatkan buku dengan baik. (iv) Set 6 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • SPBT sudah lama diperkenalkan dan tidak wajar dihapuskan. (iv) Karya mereka wajar difilem atau didramakan. (v) Cara mengatasi: Anak-anak menghormati pandangan ibu bapa. Isi-isi (i) Ramai penulis muda berbakat dalam penulisan karya seperti novel. (v) Cara pembahagian perlu adil dan hanya yang layak sahaja menerimanya. dan mengutamakan material. Penutup • Rumusan. cerpen. (vi) Air surut dan pulang ke rumah rakan semula. (v) Cara mengatasi: Menerapkan nilai-nilai murni dalam pentadbiran. Set 7 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Hubungan kekeluargaan semakin longgar dan perlu diatasi segera. (ii) Karya mereka sering menerima anugerah. (vi) Cadangan: Buku yang mengandungi bahasa yang rosak hendaklah diharamkan. (ii) Sebab: Anak-anak sibuk dengan persekolahan. Isi-isi (i) Johan menerima keputusan cemerlang dalam SPM dan ditawarkan melanjutkan pelajaran ke Australia dalam bidang perubatan. (iii) Tanggungjawab sosial kerajaan kepada rakyat. (vi) Pembelajaran Komsas di sekolah mampu memperbanyak pembaca karya sastera. (iii) Penulis berpengalaman wajar memberi dorongan dan kritikan membina. Penutup • Selagi kemiskinan masih wujud. dan serangkap pantun. (iii) Ketika cuti semester dia bekerja untuk mendapatkan pendapatan tambahan. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Johan daripada keluarga miskin. (v) Cerpen yang berjaya layak dihantar ke penerbitan. 5 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Bidang kesusasteraan mendapat tempat dalam kalangan penulis muda daripada pelbagai latar belakang pendidikan. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Mengunjungi rumah rakan di Kota Tinggi. Isi-isi (i) Tahap rasuah sudah serius dan perlu dibendung. (v) Mereka berani mengemukakan teori baru. Kesan jangka panjang. sekali gus melahirkan penulis pelapis. (iii) Cara mengatasi: Penguatkuasaan yang tegas dan mereka yang terlibat segera didakwa. (iii) Berpindah ke balai raya dengan mengharungi banjir. Penutup • Lafaz terima kasih. terutama pada hari minggu. (v) Cadangan: Pengarang perlu disedarkan akan tanggungjawab memperkukuh bahasa ibunda. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan definisi tajuk. (ii) Pegawai Jabatan Pertanian akan membantu dalam memberi nasihat dan memberi benih. (ii) Memberi peluang golongan miskin memperoleh ilmu seperti orang lain. (iv) Cara mengatasi: Hukuman denda. (iv) Kos memang tinggi tetapi dicetak dalam bentuk kertas yang murah. (iv) Berjaya memperoleh ijazah sarjana muda dan ditawarkan bekerja di Australia. (iii) Aspek kerosakan: Kesilapan daripada ejaan baku. (iv) Cara mengatasi: Ibu bapa meluangkan masa. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan merakamkan terima kasih kerana sudi hadir. (v) Lama bekerja.(iv) Karya mengandungi nilai murni. Isi-isi (i) Tidak semua pelajar mampu membeli buku teks yang harganya mahal. tetapi nikmat bekerja di tanah air sendiri tidak sama berbanding ketika bekerja di Australia. Isi-isi (i) Sebab: Ibu bapa sibuk dengan kerjaya masing-masing. (ii) Sebab sukar dibendung kerana tipisnya nilai agama. Isi-isi (i) Para petani perlu mempunyai ilmu tentang pokok yang ditanam. Penutup • Golongan muda memainkan peranan penting dalam menentukan hala tuju kesusasteraan pada masa depan. (ii) Membantu mengemas barang. (iii) Sebab: Ibu bapa tidak memahami kehendak jiwa anak-anak hanya memberi wang ringgit sahaja. (ii) Aspek kerosakan: Perbendaharaan kata terbatas. 3 3 4 © Info-didik Sdn Bhd J(6) . Penutup • Walaupun gajinya kecil. Isi-isi (i) Hujan lebat selama dua hari tanpa henti menyebabkan persekitaran rumah ditenggelami air. pemberian SPBT wajar diteruskan. dan sebatan untuk menakutkan orang ramai tetapi memerlukan kelulusan Parlimen. (ii) Selama tujuh tahun Johan belajar dengan tekun dan dia hanya pulang sekali sahaja. (iii) Menaman tanaman yang kurang risiko serangga perosak dan mudah mendapat pasaran. (vi) Cara mengatasi: Datuk dan nenek boleh menjadi orang tengah jika berlaku sesuatu masalah. (vi) Cara mengatasi: Kempen secara berterusan di peringkat sekolah dan media massa. (vi) Akhirnya dia mengambil keputusan pulang semula ke Malaysia. bukan cemburu terhadap kemunculan mereka. dan sajak. kurangnya kesedaran. kerinduan terhadap kampung halamannya tidak dapat dibendung. tetapi rajin belajar. penjara. Penutup • Pulang dengan perasaan gembira kerana layanan yang diterima dan merasai pengalaman yang menarik. Penutup • Institusi kekeluargaan wajar diperkukuh sebagai benteng menghadapi keruntuhan moral. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata alu-aluan kepada hadirin. (vi) Berharap pertandingan ini menjadi acara tahunan. (v) Membantu memasak nasi kawah. harapan. bahasa penutur tidak mantap dan sistem komunikasi dibauri bahasa pasar dan bahasa asing. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. Isi-isi (i) Aspek kerosakan: Merosakkan ayat penutur. (iv) Tinggal di rumah sementara di balai raya dan keadaan sesak dan bising.

Pendahuluan • Halim dari daerah pedalaman yang tekun belajar. (iii) Dibawa melawat keseluruhan pusat sumber. serahkan kepada rakan atau guru untuk menerima pandangan. (iv) Memberi ceramah kepada murid-murid bekas sekolah lamanya. (vi) Kesan: Melakukan salah laku seperti bergaduh dan sanggup membunuh dengan kejam. (vi) Cara mengatasi: Pemantauan daripada Jabatan Hutan agar pencerobohan dapat dibendung. (ii) Karya yang telah siap. Menyampaikan ucapan penghargaan. (ii) Sebab: Remaja mahu menjadikan pelakon sebagai hero yang boleh diikuti. (vi) Bersama-sama bergambar untuk kenangan.melibatkan ratusan belia. jumlah peserta. (v) Masukkan ilmu baru dalam karya yang dihasilkan. Isi-isi (i) Masalah: Tanah runtuh akibat pembalakan haram tanpa ditanam semula. (v) Kesan: Merosakkan harta benda awam. (iii) Sering bertemu ahli masyarakat dengan sikapnya yang merendah diri dan kelancarannya berbahasa. (iii) 4 Sebab: Persekitaran yang stabil akibat masalah keluarga daan didikan agama yang kurang. (iii) Keluarganya terpaksa berpindah rumah kerana tidak mampu membayar sewa rumah. dia meneruskan mengambil SPM. Penutup • Banggga atas kecanggihan pusat sumber tersebut dan wajar dicontohi. (iv) Bacalah karya yang pernah memenangi anugerah. 5 Set 1 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan sikap buruk masyarakat sehinggakan kerajaan terpaksa mengadakan Kempen Budi Bahasa dan Nilai-nilai Murni. (v) Murid yang miskin diberi bantuan. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kehidupan Kamal dilimpahi kasih sayang daripada keluarga. Isi-isi (i) Perlu banyak membaca pelbagai bahan bacaan. (iv) Penagih yang ditangkap dan dipulihkan akan menagih semula. Penutup • Masyarakat dan para pemimpin jangan berputus asa. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. Penutup • Kerajaan perlu peka akan masalah ini supaya hasrat menjadikan masyarakat berbudaya penyayang tidak terhalang. (v) Keputusan dikeluarkan dan Kamal menerima keputusan yang memuaskan. (ii) Masalah: Apabila hujan. dan tujuan lawatan. (ii) Ini menyebabkan kadar jenayah yang dilakukan oleh penagih dadah meningkat. (vi) Sedia mengikuti kursus dari semasa ke semasa yang dianjurkan oleh kerajaan. Isi-isi (i) Berpeluang melanjutkan pelajaran di luar negara dan pulang dengan kejayaan yang membanggakan. (iv) Kamal bekerja secara sambilan di stesen minyak untuk membantu keluarga. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan berterima kasih kerana diundang untuk menyampaikan ceramah. (v) Dibawa ke bilik jamuan. Isi-isi (i) Masalah dadah di kalangan remaja kian meningkat . (iv) Melihat kerja-kerja pengawas dan kakitangan pusat sumber. (v) Cara mengatasi: Dibaiki sistem perparitan bagi mengalirkan air yang berlumpur. (vi) Rajin menghantar karya walaupun karya tidak disiarkan dan terus bersemangat menulis walaupun menghadapi dugaan. 5 4 Set 8 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap surat ini dibaca dan diambil tindakan. bertugas sebagai pensyarah sebuah universiti. Isi-isi (i) Sebab: Sebagai satu pelarian terhadap jiwa yang tertekan. 3 Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan definisi tajuk.’ (iii) Masalah: Terdapat rumah yang roboh. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Tarikh. Isi-isi (i) Ketika Kamal menghadapi SPM ayahnya mati dilanggar kereta. (iv) Kesan: Jiwa menjadi pemberontak dan kurang mendengar nasihat orang lain. (iii) Merokok merupakan langkah awal sebelum terjebak ke kancah najis dadah. (iii) Ikuti kursus penulisan yang dianjurkan oleh DBP dan badanbadan penulis. (vi) Ramai orang kampungnya kini menjadi orang yang berjaya. akan mengalir air berkeladak bersama tanah.(iv) Bergabung dengan tanah-tanah petani yang lain dan diusahakan secara bersama. (ii) Apabila pulang. (v) Operasi besar-besaran perlu diteruskan. Penutup • Namanya disebut sebagai seorang yang berjaya tetapi mengekalkan sikap merendah diri dan tidak lokek untuk menderma. (v) Membantu koperasi untuk membantu urusan penjualan. Isi-isi (i) Apabila tiba disambut mesra oleh tuan rumah. (ii) Dibawa ke bilik Alat Pandang Dengar (APD) untuk mendengar taklimat dan tayangan slaid tentang pusat sumber sekolah tersebut.pupuklah dengan budaya kasih sayang agar anak subur dengan perasaan kasih terhadap diri sendiri. (vi) Ibu bapa sendiri perlu prihatin terhadap jiwa anak-anak . Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. Penutup • Berharap surat mendapat layanan dan tindakan sewajarnya. (ii) Atas nasihat guru dan keluarga. sebaliknya berusaha membanteras habis-habisan pengedar dan penagih dadah. Penutup • Kamal meneruskan pelajaran tetapi masalah keluarga sering mengganggu perasaannya. (vi) Kamal ditawarkan melanjutkan pelajaran di Matrikulasi. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(7) . 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Filem Barat banyak yang memaparkan aksi ganas untuk menarik perhatian penonton. (iv) Cara mengatasi: Pembalak perlu menanam semula pokok yang ditebang.

[2 markah] S10 Masyarakat kaya dari segi kebendaan tetapi muflis dari segi keperibadian. [2 markah] S4 Infrastruktur kelas pertama tetapi mentaliti kelas ketiga. ayah dan ibu perlu menunjukkan teladan yang baik terhadap anak-anak. [2 markah] S8 Sesetengah anak-anak muda menjadi hilang waras seketika. nilai kebaikan akhirnya lenyap daripada kehidupan. kerajaan perlu mengubah bentuk sambutan menyambut Tahun Baru • supaya gejala negatif anak muda yang menyambutnya dapat diatasi. [2 markah] S2 Pelajar yang layak sahaja dibenarkan belajar di IPTS. Kedua. [2 markah] S8 IPTS menyusun semula struktur pengajian bagi program sarjana muda. [2 markah] Set 2 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan usaha-usaha/cara-cara meningkatkan mutu graduan IPTS. [2 markah] S6 Tabiat buruk memandu tanpa mempedulikan keselamatan orang lain. [2 markah] S2 Tanpa mengenangkan sejarah kesukaran pejuang silam menuntut kemerdekaan. [2 markah] S9 Akhirnya mereka ketinggalan bas dan terpaksa tidur di kaki lima. Ketiga. [2 markah] S3 Gaya hidup cara Barat yang bermabuk-mabukan dengan arak. ayah dan ibu memberi keizinan anak-anak memberikan idea dan idea yang baik perlu diterima. [2 markah] T4 Remaja kehilangan jati diri untuk menghargai keamanan negara. [2 markah] S6 JPS menetapkan syarat kemasukan perlu mempunyai kelulusan STPM atau setaraf. meningkatkan nilai murni di kalangan masyarakat. penagihan najis dadah. [2 markah] T3 Masyarakat sukar untuk mengubah tingkah laku ke arah kebaikan. saling menghormati. saya akan terlibat dalam aktiviti kemasyarakatan seperti pertubuhan bukan kerajaan. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud nilai budi hilang secara beransur-ansur. © Info-didik Sdn Bhd J(8) . [2 markah] Isi Tersurat [Langkah-langkah] S1 Tidak membenarkan mengambil lulusan SPM mengikuti pengajian ijazah sarjana muda. [2 markah] S3 JPS terus memantau program yang dijalankan oleh IPTS. [2 markah] Isi Tersirat [Masalah-masalah Pelaksanaannya] T1 Masyarakat tidak mengendahkan kempen yang dijalankan oleh kerajaan. [2 markah] S3 Kegagalan kita mengubah sikap dan mentaliti sejajar dengan pembangunan di sekitar kita. [2 markah] S9 Menawarkan kursus asas secara berasingan daripada program ijazah pertama. akan memanfaatkan masa lapang dengan pekerjaan yang sesuai untuk mencari pengalaman. [2 markah] S6 Pengunjung bebas melakukan apa sahaja tanpa ada yang mahu menegur. [2 markah] T2 Memulihkan kepercayaan masyarakat akan mutu dan kemudahan yang disediakan oleh IPTS. Ketiga. keluarga perlu mengunjungi orang yang lebih tua seperti datuk dan nenek di kampung. beramanah. Keempat. Kedua. [2 markah] (ii) Kempen dilancarkan bertujuan mengekalkan budi bahasa dan nilai-nilai murni masyarakat di tengah kemakmuran. Kedua. Keempat. [2 markah] T4 Hanya pelajar yang layak sahaja berpeluang belajar di IPTS.Isi Tersurat [Sikap Negatif Masyarakat] S1 Hidup mewah dikelilingi harta benda membuatkan manusia lupa akan nilai-nilai murni dan kesopanan. tidak menggunakan peluang pendidikan yang terbuka oleh kerajaan. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] S5 Nilai murni dan kesopanan terlucut sedikit demi sedikit. [2 markah] (ii) Sikap negatif yang telah diambil oleh IPTS ialah membenarkan pelajar lulusan SPM mengikuti kursus di peringkat sarjana muda. [2 markah] S7 Pengunjung bersorak dan terkinja-kinja. saya akan mengulang semula mengambil peperiksaan SPM. [2 markah] Isi Tersirat [Kesan-kesannya] T1 Telah mengganggu ketenteraman awam terutama kepada mereka yang mahu keselesaan dan kedamaian menyambut Hari Kebangsaan. [2 markah] S5 Mutu dan kewibawaan mahasiswa IPTS pada tahap cemerlang. Ketiga. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Bermaksud. [2 markah] T3 IPTS mampu menarik pelajar asing menuntut di IPTS. [2 markah] S4 Mengelakkan IPTS mengaut keuntungan dengan mengabaikan kualiti. [2 markah] Penutup • Kesimpulan. [2 markah] T4 Ibu bapa tidak memberi contoh yang baik kepada anak mereka. memupuk dan menghayati segala nilai yang baik yang telah lama ditinggalkan seperti lebih bertanggungjawab. [2 markah] Penutup • Masyarakat perlulah bekerjasama menjayakan kempen ini • agar mayarakat berbudi bahasa dan mempunyai nilai murni dapat diwujudkan. [4 markah] Isi Tersirat [Tujuannya] T1 Memastikan kualiti pendidikan IPTS setaraf dengan pendidikan yang diterima di IPTA. [3 markah] (iii) Nilai-nilai murni yang patut dijalankan dalam sesebuah keluarga ialah anak perlu menghormati ibu dan ayah. Ketiga. [2 markah] S2 Terhakisnya nilai kemanusiaan lambang ketamadunan. [2 markah] S7 Menyediakan program peralihan atau asas untuk lulusan SPM. kesenangan. [2 markah] T2 Remaja akan terjebak ke dalam kegiatan yang tidak bermoral seperti berkesedudukan. IPTS perlu mematuhi arahan JPS • demi memastikan mutu graduan keluaran IPTS tidak dipertikaikan. serta berintegriti. jujur. [2 markah] S7 Kurangnya kesedaran sivik sehinggakan harta benda awam dirosakkan sesuka hati. [2 markah] S9 Kurangnya kesedaran menjaga kebersihan persekitaran hingga menimbulkan bahaya wabak denggi. Kedua. [2 markah] S10 Meningkatkan prasarana sesuai dengan taraf universiti. [2 markah] S8 Kakitangan kerajaan pula melayan pelanggan dengan layanan yang kasar. dan kemewahan hidup. [2 markah] S4 Sambutan tidak menyuntikkan nilai-nilai yang boleh diteladani. Maksud lain pendidikan dipergunakan untuk tujuan yang salah. [2 markah] T3 Remaja akan kehilangan nilai-nilai Timur yang mengutamakan kesopanan dan budi pekerti yang luhur. contohnya Belia 4B. [2 markah] S10 Pengunjung berpakaian kusut-masai bersama matahari tahun baru mereka bangun terhuyung-hayang. pengurusan IPTS hanya mementingkan keuntungan dengan mengabaikan aspek kualiti pendidikan. [3 markah] (iii) Jika saya gagal memasuki IPTA dan IPTS kerana faktor kelulusan yang tidak baik. [2 markah] Isi Tersurat [Sikap Negatif] S1 Warga Kuala Lumpur meluangkan masa untuk berpekik sorak dengan percikan bunga api. Maksud lain. [2 markah] S5 Satu pesta untuk berpeleseran dan melihat bunga api. pelajar yang kurang berkelayakan dibenarkan belajar di IPTS. [4 markah] Set 3 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan sikap yang bertentangan dengan budaya ketika menyambut Tahun Baru. [2 markah] T2 Media massa kurang memberi liputan. dan mencuri. saya akan mengikuti kursus-kursus kemahiran untuk memastikan saya mempunyai kemahiran dan pengalaman sebelum melangkah ke alam pekerjaan.

Maksud lain ialah menguasai corak hidup masyarakat yang difilemkan. pengarah filem perlu sedar tanggungjawab yang diamanahkan • sebuah filem bernilai seni dapat dihasilkan. majikan perlulah menerangkan dengan jelas kerja-kerja rumah yang perlu dilakukan dan aktiviti yang tidak patut dilakukan.Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud memberikan pengajaran yang terbaik untuk diamalkan.400 pekerjanya telah dikuarantin selama 10 hari selepas seorang pemborong disyaki menghidap SARS. Maksud lain melupakan masalah yang telah ditimbulkan. [2 markah] T4 Berita negatif yang disiarkan menyebabkan rakyat Indonesia yang lain kurang berminat untuk bekerja sebagai pembantu rumah di Malaysia. mutu penggambaran yang rendah disebabkan kos membuat filem sekitar RM1 juta. sepanjang bulan Ogos diadakan kempen kesedaran di kalangan rakyat akan kepentingan perpaduan kaum dan keamanan negara. [3 markah] Set 5 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan masalah/kekangan yang dihadapi oleh pembantu rumah. nilai-nilai orang Timur untuk diamalkan dalam kehidupan sehari-hari. Ketiga. jika timbul masalah. [2 markah] (ii) Tindakan negatif yang telah dilakukan oleh pembantu rumah ialah melarikan anak majikan. [4 markah] Set 6 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan usaha-usaha/tindakan mencegah wabak Sindrom Pernafasan Akut (SARS). mereka dikatakan memukul dan mencabul anak majikan sepanjang ketiadaan majikan. aktiviti persembahan perlulah mempunyai tema yang sesuai untuk menanam rasa cinta terhadap negara. [2 markah] S6 Tidak serasi terhadap cara hidup majikan masing-masing. Keempat. [3 markah] (iii) Majikan perlu menganggap pembantu rumah sebagai salah seorang anggota keluarga. Ketiga. [2 markah] T4 Kerajaan memberi pingat/anugerah yang sesuai kepada pengarah yang menunjukkan kebolehan luar biasa untuk menaikkan semangat para pengarah menghasilkan filem yang lebih baik. [2 markah] S9 Bercadang pulang ke kampung halaman tetapi tidak dibenarkan. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. timbul masalah pertembungan budaya. [2 markah] S2 Seramai 2. [2 markah] S7 Rakyat Malaysia dilarang ke negara tersebut. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(9) . [2 markah] S3 Pengarah perlu memberi konsep dan wajah sesebuah filem mengikut tafsiran terbaik. masyarakat perlu bersikap prihatin terhadap pembantu rumah • agar masalah yang ditimbulkan tidak berulang lagi. pengunjung sambutan Tahun Baru bebas melakukan apa sahaja tanpa sebarang kawalan. [2 markah] S4 Pengarah bertanggungjawab untuk “menulis” sebuah filem sebagai novel yang ditonton. Keempat. [2 markah] S5 Majikan meminta melayan seks. [2 markah] S4 Menutup sekolah selama seminggu untuk mengelakkan lebih ramai rakyatnya dijangkiti wabak tersebut. [2 markah] S2 Diberi layanan buruk oleh majikan. [2 markah] (ii) Penulis tidak berpuas hati akan sikap anak muda yang hanya sanggup meluangkan masa untuk pekik sorak tanpa berfaedah. hendaklah diselesaikan secara harmoni tanpa menyakitkan hati mana-mana pihak. [2 markah] S8 Tidak dibenarkan bersolat. Ketiga. apabila pengarah tempatan diberi peluang mengarah filem. [2 markah] S6 Pengarah bertanggungjawab menguasai seni kesusasteraan supaya dapat menghasilkan filem ada rupa dan jiwa. barulah pengarah tempatan menukar wajah filem kepada bentuk tempatan. penulis terkilan kerana aktiviti yang dijalankan tidak menyuntik nilai-nilai baru yang boleh diteladani. [2 markah] T2 Pengarah diberi modal yang besar agar dapat menghasilkan filem lebih berkualiti untuk pasaran antarabangsa. pengarah filem didatangi dari India. [2 markah] S4 Majikan tidak memberikan rehat secukupnya. [4 markah] (iii) Bentuk aktiviti yang paling sesuai untuk menyambut Tahun Baru ialah diberikan ceramah tentang sejarah perjuangan rakyat menuntut kemerdekaan. [2 markah] S7 Dipaksa memakan makanan yang diharamkan. [2 markah] S3 Dminta melakukan perbuatan-perbuatan yang bertentangan agama. Kedua. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata membawa maksud tidak mengingati apa yang telah dibuat sebelum ini. disebabkan penerbit dan pengarah filem terikat dengan bentuk filem tempatan. [3 markah] (iii) Remaja sekarang kurang gemar menonton filem tempatan kerana filem tempatan mengulangi tema yang sama. iaitu cinta antara lelaki dengan wanita. pemikiran filem tempatan tidak mencabar minda. majikan perlu memberi cuti yang wajar untuk memastikan pembantu rumah mendapat rehat yang mencukupi. [2 markah] Isi Tersirat [Kesan-kesannya] T1 Pembantu rumah rasa tertekan sehinggakan tidak dapat menjalankan kerja dengan baik. [2 markah] Isi Tersurat [Langkah Mencegah Wabak SARS] S1 Kerajaan Singapura mengambil tindakan tegas dengan menutup Pasar Borong Pasir Panjang. [2 markah] Isi Tersurat [Kesulitan Pembantu Rumah] S1 Menghadapi pelbagai kesulitan berhadapan dengan majikan mereka. [4 markah] Set 4 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan peranan seorang pengarah filem. Mereka menghasilkan cerita-cerita bangsawan dengan bantuan penolong pengarah yang terdiri daripada rakyat tempatan. Ketiga. Kedua. Ketiga. [2 markah] Isi Tersirat [Usaha-usaha Membantu Mereka] T1 Pengarah diberi penerangan/kursus tentang perlunya melahirkan filem yang dapat membentuk jati diri di kalangan penonton. Kedua. [2 markah] T2 Memberi tanggapan buruk pemerintah Indonesia yang menganggap rakyat Malaysia tidak berperikemanusiaan. [2 markah] (ii) Pada peringkat awal. [2 markah] S3 Semua pekerja yang mengangkut barangan dari Malaysia dikehendaki mengambil suhu badan di Tambak Johor. Maksud lain. [2 markah] S10 Bekerja dengan keluarga bukan Islam. [2 markah] Isi Tersurat [Tanggungjawab] S1 Pengarah berperanan sebagai pengkarya terhadap pengkarya lain yang bergabung di bawah sebuah produksi filem. berbanding filem Barat melebihi RM100 juta. [2 markah] S6 Penarikan sekatan kemasukan rakyat dari Hong Kong kerana banyak kes wabak SARS berlaku di tanah jajahan China itu. [2 markah] S8 Pengarah membawa semangat berdasarkan budaya yang melengkarinya. penulis kesal sikap remaja yang bermabuk-mabukan dengan arak. [2 markah] S9 Pengarah berusaha mengangkat martabat seni budaya tempatan dalam bentuk seni yang indah. Kedua. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud memahami cara hidup sesuatu masyarakat. [2 markah] T3 Pembantu rumah mengambil tindakan nekad seperti mendera anak majikan sebagai cara untuk membalas dendam. Ketiga. [2 markah] T3 Kerajaan menjadikan filem sebagai satu industri supaya para pengarah menjadikan aktiviti mengarah satu kerjaya tetap. [2 markah] S5 Pelawat dari China dan Vietnam yang memasuki Malaysia perlu mengemukakan sijil perubatan untuk membuktikan bebas daripada wabak SARS. [2 markah] S7 Pengarah perlu akrab dengan budaya sosial filem untuk melahirkan filem kaya dengan teknik dan sifat manusianya. [2 markah] S10 Pengarah memberi semangat orang Melayu dalam filem. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. Selain itu mereka mencuri harta majikan. Keempat. remaja menganggap menonton filem tempatan boleh memalukan di kalangan rakanrakan yang kebanyakannya menonton filem Barat. [2 markah] S2 Pengarah bertanggungjawab menghasilkan karya kreatif. [2 markah] S5 Pengarah orang yang menentukan konsep dan aliran sesebuah filem.

[2 markah] Isi Tersurat [Kekangan Membendung Gejala Merokok] S1 Orang merokok tanpa mempedulikan papan tanda. Selanjutnya. [4 markah] Penutup • Kesimpulannya. sama ada mahu terus merokok atau memutuskan tali persahabatan. mewujudkan keadaan yang tidak selesa. Kedua. Usaha keempat. Kementerian Kesihatan menunjukkan fakta-fakta yang menakutkan kepada orang ramai tentang bahayanya merokok. Jabatan Imigresen hendaklah mengambil langkah proaktif membendung kemasukan pendatang asing tanpa visa • agar keselamatan negara dijamin lebih selamat. warga Indonesia biasanya akan tinggal di kawasan penempatan baharu. masyarakat diwajibkan menjaga kebersihan. saya akan membawanya ke hospital dan tunjukkan kepadanya pesakit-pesakit yang menghidap kanser akibat tabiat merokok. Maksud lain. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(10) . Seterusnya. [2 markah] Set 8 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan halangan/masalah yang dihadapi dalam membendung gejala merokok. [2 markah] S3 Sanggup menjadi pembunuh upahan dengan bayaran yang murah.S8 Masyarakat memakai penutup mulut untuk memastikan terhindar daripada wabak ini. Selain itu. agar larangannya dihormati. [2 markah] T4 Masyarakat masih tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] Isi Tersurat [Kesan-kesan Kemasukan Pendatang Asing] S1 Meningkatkan kes-kes jenayah yang semakin rumit seperti penipuan kad kredit. Dalam waktu yang sama. kadar jenayah dapat dikurangkan. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata membawa maksud seperti tidak kisah apa yang berlaku. [2 markah] S8 Pertumbuhan kedai-kedai makan semakin rancak. [4 markah] Set 7 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan akibat daripada kemasukan pendatang asing. iaitu memakan makanan yang bersih dan berkhasiat. masyarakat perlu sentiasa berwaspada terhadap wabak SARS • agar wabak ini dapat dibendung daripada merebak. [2 markah] T2 Kempen yang dijalankan perlu serius dan secara berterusan. dan menghargai kesihatan diri masing-masing. [2 markah] S2 Terlibat dalam kes kongsi gelap dengan rakyat tempatan. tutur kata mereka tidak sama dengan orang Melayu. Selain itu. [2 markah] S5 Perkahwinan yang dirancang dengan warga tempatan untuk mendapat status penduduk tetap. Seterusnya. Langkah terakhir. Seterusnya. [2 markah] (ii) Malaysia dikatakan mengambil tindakan berlembut dan berhati-hati. [2 markah] Isi Tersirat [Sebab-sebab Kedatangan Mereka] T1 Mereka datang untuk mencari wang disebabkan kesukaran mencari kerja di tempat sendiri. [2 markah] [2 markah] S8 Remaja bawah 18 tahun bebas membeli rokok. [2 markah] T3 Tiada penawar yang mujarab untuk membendung masalah SARS. Kementerian Kesihatan telah melancarkan kempen antirokok. bermasyarakat. [2 markah] S6 Orang berkuasa tidak bersungguh-sungguh memastikan sifar merokok. sudah tentu masalah pengangguran dapat diatasi. [3 markah] (iii) Pertama. [2 markah] T3 Terpengaruh oleh pujukan rakan sebaya yang mengatakan Malaysia menyediakan peluang pekerjaan yang bergaji lumayan. arah yang tidak sama. [2 markah] Isi Tersirat [Masalah yang Wujud] T1 Telah mengurangkan kemasukan para pelancong ke Malaysia. [2 markah] S9 Menularnya budaya menentang kerajaan. [2 markah] (ii) Kementerian Kesihatan memperuntukkan wang sebanyak RM20 juta kerana tabiat merokok yang semakin bertambah. Usaha ketiga. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud melahirkan suasana yang tidak menyenangkan. S9 Sikap peniaga dan masyarakat yang mementingkan wang. [2 markah] S2 Dalam sehari 50 orang akan merokok buat pertama kali. [2 markah] S10 Masyarakat dinasihati memakan makanan yang bersih sebagai satu cara membendung wabak ini. kerajaan tidak berani menarik balik sekatan perjalanan terhadap para pelawat asing dan pelawat China hanya diminta mengemukakan sijil perubatan. Kerajaan memikirkan pelbagai kesan yang diambil yang boleh memudaratkan negara. seperti menghidap barah. [2 markah] S4 Kerugian berjuta-juta ringgit disebabkan penyaluran keluar wang tanpa cukai. [2 markah] T4 Ibu bapa jangan merokok di hadapan anak. sebelum ditukar kepada tanaman lain. [3 markah] (iii) Tindakan yang perlu dilakukan ialah melaporkan segala kejadian kepada Kementerian Kesihatan untuk membuat pemantauan akan jenis penyakit dan puncanya. sekali gus menggalakkan orang menghisap rokok. [2 markah] S10 Kaum bapa tidak memberi contoh terhadap anak. [2 markah] S7 Projek perumahan berkembang dengan pesat. [2 markah] S3 Perokok wanita mencatatkan peningkatan. [2 markah] Isi Tersirat [Cara-cara mengatasinya] T1 Penjualan rokok disekat. [2 markah] T2 Rakyat tidak mematuhi arahan pihak berkuasa menyebabkan penyakit ini semakin merebak. [2 markah] T2 Ingin mencari pengalaman kerana menganggap Malaysia destinasi pelancongan yang menarik. [2 markah] S7 Tabiat merokok yang semakin meningkat di kalangan masyarakat. dengan membersihkan longkang dan memotong rumput di halaman rumah masing-masing. [2 markah] (ii) Warga Indonesia mudah dikenali kerana penampilan mereka yang berbeza dengan penduduk tempatan. saya akan menerangkan akan bahaya yang dihadapi kepada perokok. masyarakat mengamalkan hidup yang sihat iaitu berjoging. [2 markah] S10 Warga tempatan tidak sanggup melakukan kerja kolar biru. [2 markah] S4 Kempen yang dijalankan tidak memberi kesedaran kepada perokok. [3 markah] (iii) Wajar kerana rakyat tempatan mampu melakukan kerja-kerja yang dilakukan oleh pendatang asing. [2 markah] S9 Masyarakat tidak digalakkan menghadiri majlis sosial kerana wabak boleh menjangkiti sesiapa sahaja. kemudian diharamkan. [2 markah] T4 Mahu mendapatkan wang dengan jumlah tertentu untuk membantu keluarga. Malah. [2 markah] S5 Kerajaan menggalakkan penanaman tembakau. daripada 10 batang sehari kepada lima batang. Selain itu. Maksud yang lain ialah tidak mengambil perhatian yang serius terhadap kejadian di depan mata. Jika masih merokok juga. usaha membendung gejala merokok perlu diperhebat • agar jumlah perokok dapat dikurangkan dan tiada perokok baru. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata tersebut bermaksud berlainan dan bertentangan. banyak jenayah dilakukan oleh pendatang asing dan jika mereka dilarang masuk. jumlah pengangguran kian meningkat dan tanpa kehadiran mereka. [2 markah] S6 Memberi kesan kepada politik seperti suasana tidak aman dalam negara. jika mereka dibiarkan tinggal lama di Malaysia. masyarakat diminta menjaga pemakanan. [2 markah] T3 Penanaman tembakau dikurangkan. saya meminta membuat pilihan. saya akan memintanya mengurangkan sedikit demi sedikit tabiat merokok. budaya mereka yang berbeza akan mempengaruhi budaya tempatan yang beradab. Maksud lain.

kita hendaklah menjaga maruah di rantau orang. Saya juga akan memantau pergerakan pasukan keselamatan yang menjaga Sita Dewi dan jika perlu saya akan menggantikan dengan pasukan lain.PEMAHAMAN KOMSAS Set 1 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Maksud ungkapan tersebut ialah Yvonne rela mati daripada membiarkan rombongan itu memusnahkan kebun epal bapa angkatnya. proses peminangan melibatkan kerja yang rumit dan mustahil. Maksud lain. dia amat marah kerana Sita Dewi ditinggalkan oleh Laksamana. mahupun di akhirat. Malah. Ketika itu keadaan angin bertiup kencang. Seterusnya sebagai bukti kita tahu mengenang jasa mereka yang banyak berkorban kepada kita seperti ibu bapa dan guru. [3 markah] (iii) Penggunaan bahasa Melayu klasik. Dia berasa bimbang akan keselamatan isterinya. [2 markah] Set 4 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Hubungan antara Pusaran dengan Junid yang dikatakan sebagai saudara © Info-didik Sdn Bhd J(11) . kita perlu berani mempertahankan hak daripada diceroboh oleh pihak yang tidak bertanggungjawab seperti dilakukan oleh Yvonne yang membantu Buchanan mempertahankan kebun epal. Saya akan meyakinkan bahawa profesion perguruan merupakan tugas yang mulia. Dia mahu Umar bekerja dalam sektor perkhidmatan awam (MCS) dan bukan sebagai guru. [3 markah] (ii) Perjalanan mendaki Gunung Ledang amat sukar. Kedua. [3 markah] (iii) Tidak wajar kerana keinginannya itu menyebabkan pembesar dan rakyat jelata menjadi susah. kita perlu beradab ketika makan. Maksud lain. dan “laut”. Kedua. Ketika makan. Akhir sekali pastikan tempat yang dituju dan fikirkan tempat menginap. pinggan dan mangkuk diletakkan dalam keadaan terbuka. [3 markah] (iii) Mengenang jasa. [3 markah] (ii) Saya akan memujuk ibunya agar mempengaruhi sikap Daneng. Ketiga. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Kelebihan ilmu ialah ilmu tidak ternilai harganya dan sangat berguna dalam kehidupan kita sehari-hari. Dia juga mementingkan diri sendiri dengan menentukan kerjaya Umar. contohnya ayah. [3 markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam petikan ialah masyarakat yang prihatin. kita perlu menghormati orang tua kita dan sikap kurang ajar yang ditunjukkan oleh anak Buchanan janganlah diikuti. terus berkawan dengan anak saudagar. “sungai”. masyarakat yang tinggal di daerah pedalaman. Sikap negatif seperti terdapat dalam drama ialah suka memerintah. Saya juga akan memberitahunya bahawa masih ada peluang untuk pergi ke luar negara. asal sahaja tidak menyebabkan kematian. Dia juga ingin menetap di luar negara. [3 markah] (iii) Pertama. Kedua. contohnya ibu Daneng menghadiahklan petai kepada Cikgu Jo untuk dibawa pulang. Ketiga mengenang budi. orang yang berilmu lebih banyak mendengar daripada bercakap. dengan mengharapkan orang gaji melakukan kerja rumah. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata di atas ialah tiada anak raja lain yang lebih cantik. Saya juga akan meningkatkan mutu kawalan dari semasa ke semasa. manakala orang yang tidak berilmu lebih banyak bercakap daripada mendengar. kita perlu bersyukur walaupun menghadapi pelbagai dugaan. Jiwanya sudah sebati dengan kehidupan di hutan. perlu menjenguk tempat kelahiran. [3 markah] (ii) Orang yang berilmu akan bercakap hal yang penting sahaja. Ketika di rantau orang. Malah sikap yang ditunjukkan oleh Sultan Mahmud lebih mengutamakan keangkuhan dan menunjuk-nunjuk dengan raja negeri lain. “taulan” (saudara). Kita wajar menerima takdir yang menimpa kita. Walaupun sudah berjaya. perlu beradab dengan menghormati orang lain. menyoal kepada semua pembantunya. [3 markah] Set 3 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Harapan Safiah agar Umar bekerja di luar negara. Namun anak kera berdegil. gigih berusaha. seperti menggunakan akar kayu. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata tersebut ialah telah dirawat oleh pelbagai orang yang mahir. [2 markah] (ii) Bapa kera menasihatkan anaknya jangan bermain-main dengan anak saudagar. Malah dia ingin memperhambakan dirinya di hutan. kita perlu terus berusaha. [3 markah] (iii) Sikap negatif Safiah ialah memandang rendah terhadap pilihan Umar untuk menjadi seorang guru dan mengajar di pedalaman. tiada pula saudara-mara dan tempat mengadu. Sebaik-baiknya hubungi/ ambil alamat saudara mara tempat dituju. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Adab ketika makan ialah cawan dan cerek perlu disusun dengan kemas. manakala orang yang tidak berilmu akan meluahkan apa sahaja yang terlintas di fikiran. Malah ilmu dianggap penerang bagi menyuluh perjalanan hidup yang lebih bermakna. Maksud lain. perlu mengawal akhlak dan maruah. kita perlulah bersikap timbang rasa seperti ditunjukkan oleh Gabenor British Columbia yang menerima rayuan Buchanan. orang yang berilmu akan berhemah ketika berkata-kata. Maksud lain. [2 markah] (ii) Seri Rama terperanjat/tidak menyangka akan bertemu Laksamana yang ditugaskan menjaga isterinya. Ketiga. Sebagai anak patut mengenang jasa orang yang banyak berkorban kepada kita. Latar masyarakat yang terdapat dalam keseluruhan cerpen ialah masyarakat yang suka berbudi. Kedua penggunaan metafora. supaya hidupnya senang. Ketiga penggunaan imej alam. [3 markah] (iii) Pengajaran berdasarkan teks. dan guru. duduk bersama-sama. [3 markah] (ii) Tindakan Yvonne wajar kerana rombongan itu berniat mahu memusnahkan kebun epal bapa angkatnya. [3 markah] Set 2 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Daneng berkeras tidak mahu meninggalkan tempat kelahirannya. dan “berbeka” (bermesyuarat). walaupun terpaksa merana sepanjang masa dan berharap ihsan orang lain. Selain itu ingatan itu dapat menyemaikan semangat cinta akan tanah air. [3 markah] (iii) Tindakan saudagar tidak wajar kerana anak kera bersahabat baik dengan anaknya. contohnya “Ilmu itulah gemala sakti” (R1 B1) dan “Ialah kandil di dalam kubur” (R4 B3). telah diusahakan beberapa bomoh. “rimba”. contohnya Cikgu Jo amat mengambil berat tentang masa depan Daneng. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Pengalaman manis yang tidak dilupai oleh penyajak ialah beliau pernah memperoleh keputusan cemerlang semasa di bangku sekolah. Akhirnya Laksamana gagal mendaki hingga ke puncak gunung. Seterusnya saya akan memanggil Orang Asli yang berjaya untuk memujuk Daneng. kebun epal tersebut terlalu istimewa kepada bapa angkatnya yang dikatakan menunaikan wasiat mendiang isterinya agar menjaga kebun itu dengan baik. Seterusnya ilmu memberi kegembiraan kepada kita dan menjadikan hidup kita bahagia di dunia. [3 markah] (ii) Saya tetap bertegas dengan keputusan untuk menjadi seorang guru. setelah hidangan tersedia. tiada anak raja yang seistimewa dengan perempuan yang diidamkan. Selain itu. rombongan itu perlu membunuhnya terlebih dahulu jika mahu memusnahkan kebun epal itu. contohnya “gemala” (batu yang bercahaya dan mempunyai hikmat). Kedua. contohnya “darat”. Lagipun pergaduhan kedua-duanya perkara kecil yang tidak patut berakhir dengan kematian. Sepatutnya saudagar mencari ubatan lain. [3 markah] (iii) Saya akan menyediakan pengawal yang cukup terlatih untuk memastikan keselamatan Sita Dewi terjamin. perlulah melengkapkan diri dengan kemahiran dan kelulusan yang diperlukan. kemudian barulah mula makan. ibu. contohnya Daneng dan nenek moyangnya yang sudah sebati dengan kehidupan di hutan. [3 markah] (ii) Sebelum pergi merantau. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata di atas ialah ingin tahu daripada orang bawahannya. [3 markah] (ii) Sebagai bukti kita tidak lupa daratan. Akibatnya anak kera dibunuh oleh saudagar kerana hati anak kera mampu menyembuhkan luka di tangan anak saudagar. Hal ini dilakukan sebagai menghargai orang yang berjasa. rundingan antara bapa angkatnya dengan Gabenor belum selesai. Walaupun ayah serba kekurangan dan tidak pernah mengucapkan tahniah kerana memperoleh kejayaan cemerlang. Kedua. manakala orang yang tidak berilmu akan bercakap apa sahaja yang terlintas di fikiran. Pengajaran seterusnya. saya akan meminta pihak sekolah membantu Daneng dan keluarganya dalam soal kewangan. Seterusnya perlu membawa perbelanjaan / wang yang mencukupi untuk bekalan di rantau orang. Selain itu tempat ibu dan bapanya berkorban membesarkannya. Seterusnya jasa guru yang memberikan pendidikan kepadanya. Pengajaran lain. Lebih jauh lagi. Ketiga. Kedua. Selain itu.

Ketiga. Dia bakal menggantikan takhta yang diwarisi oleh bapanya. mengumpat. Jika hendak memuji seseorang perlulah fikir terlebih dahulu. kita perlu menerima hakikat bahawa ibu bapa kita sudah bercerai. Setelah mendengar fitnah tersebut. penggunaan bahasa istana. [2 markah] (ii) Hang Jebat menderhaka kerana ingin menuntut bela atas kematian Laksamana. manusia perlu jujur dan tidak berpura-pura dalam sesuatu hal. dia sendiri yang merasai segala keperitan. [2 markah] (ii) Tujuan Siti Saidah memfitnah Sabor adalah untuk membalas dendam kerana Sabor menolak keinginan nafsunya untuk melakukan zina. [3 markah] Set 6 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Ungkapan tersebut membawa maksud walaupun sahabatnya memberi nasihat kepadanya. Kedua. [3 markah] (iii) Sang Rajuna Tapa tidak mencintai negara/tiada semangat patriotisme. [2 Markah] (ii) Pada pandangan saya. Strenn mahu melemahkan Eyrique dengan cara menculiknya dan memisahkan Eyrique dengan Annyss. takut terhadap kata-kata bomoh akan menjadi kenyataan. Ketiga. Selain itu © Info-didik Sdn Bhd J(12) . Dia berasa marah kerana Laksamana dihukum bunuh tanpa usul periksa. [3 markah] (iii) Manusia hendaklah bekerjasama untuk mewujudkan persamaan dan perpaduan. Dia mementingkan diri sendiri/maruah diri diutamakan daripada maruah negara. saya akan menyembunyikan Ratna Angreni jika mendapati perempuan itu tidak bersalah. [4 markah] (iii) Pertama. Kedua. [4 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Rangkai kata tersebut membawa maksud terlalu simpati. Saya juga akan meminta Sang Nata membicarakan kesalahan Ratna Angreni terlebih dahulu. Kedua. Zel meletakkan kesalahan itu kepada abahnya kerana tidak mahu mengerti akan perasaannya. Malah tiada siapa yang mahu bertolak ansur supaya kedamaian dan kezaliman tidak bertentangan. Lagipun. saya tidak teragak-agak menjalankan perintah Sang Nata. apa yang dilakukan hanyalah menurut perintah Sultan dan jika dia membantah. Ketiga. dia tertekan kerana tidak menerima hakikat bahawa kedua-dua orang tuanya telah berpisah. Ketiga. Anak Sang Rajuna Tapa dihukum sula di hujung pasar. Maksud lain. Pilihan lain. Baginda juga berasa belas dan tidak tergamak untuk meninggalkan Ratna Angreni di dalam belukar seorang diri. [3 markah] Set 7 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Mariah berasa kecewa disebabkan ayahnya sengaja meminta sedekah. iaitu tempat asal Annyss dan Eyrique. Dia juga mahu menentang kezaliman yang telah dilakukan oleh Sultan terhadap rakyat jelata. Malah. Dia juga kecewa kerana ayahnya meminta wang yang hendak digunakan untuk membeli buku. Kemudian saya akan bertemu Sabor agar Sabor berterus-terang dan menceritakan hal yang sebenar. [3 markah] (iii) Pentingnya kita memelihara anggota tubuh badan dan hati daripada melakukan perkara yang negatif. sama ada baik atau buruk. Ketiga. mulalah timbul rasa dendam dan keinginan melihat orang lain ditimpa kesusahan. Tetapi jika saya mendapati Ratna Angreni bersalah. Selain itu. Maksud lain. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Petikan tersebut membawa maksud tidak setia terhadap negara dengan membuka pintu dari dalam kota. yang akhirnya boleh merosakkan orang lain. mengharapkan kita jangan bersikap dengki. Latar masa pula ialah pada waktu malam. kita hendaklah berfikir secara mendalam dalam melakukan tindakan. Kedua. jika sudah melakukan jahat. Tujuan kedua ialah untuk menutup malu dengan nasihat Sabor yang memintanya takutkan azab Allah setelah keinginan berzina ditolak. contoh “beta” dan “tunku”. [3 markah] (iii) Kita jangan terlalu bimbang terhadap kata-kata yang tidak berasas. Maksud lain tidak sampai hati. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Rangkap di atas bermaksud perbuatan mengata orang lain adalah perbuatan yang tidak baik. Seterusnya. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Baginda berasa serba salah untuk menjawab pertanyaan Ratna Angreni. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata tersebut ialah oleh sebab terlanjur jahat. Seterusnya saya akan mengintip gerakgeri Sabor untuk mengetahui tujuan Sabor menginap di sini. contohnya “Batunya indah bagai dicanai”.kembar. baik terus berbuat kejahatan. hubungan Junid dengan Pusaran terlalu rapat iaitu sejak kecil lagi. Zel berasa tertekan akibat perpisahan abah dan mamanya. Jibor merancang untuk membunuh Sabor dengan mengupah orang melakukan perbuatan tersebut. memberi peluang musuh menyerang. Ini menyebabkan Raja Iskandar murka. biarlah terus jahat. [3 markah] (ii) Manusia perlu kembali kepada ajaran agama yang menyarankan penganutnya melakukan kebaikan. dia akan dituduh derhaka. Jika hati sudah timbul satu kebencian. Pengajaran daripada keseluruhan cerpen ialah kita hendaklah menghargai hubungan kemanusiaan seseorang dengan orang lain atau dengan haiwan seperti ditunjukkan oleh Junid dengan Pusaran. [3 markah] (ii) Kata-kata itu tidak logik kerana tiada manusia dilahirkan kembar dengan haiwan. penggunaan gaya bahasa perbandingan iaitu simile. [3 Markah] (iii) Pengajaran daripada petikan di atas ialah. hubungan Pusaran dengan Junid yang tidak dapat dipisahkan. Contohnya ibu Zel berusaha gigih untuk memajukan perniagaannya setelah berpisah dengan suaminya. Kita juga hendaklah memahami perasaan anak sendiri dan janganlah bertindak tanpa berfikir akan perasaan anak kita. Dia juga saudara kembar kepada Annyss. [3 Markah] (iii) Tindakan saya ialah memikirkan kata-katanya/membuat penyiasatan untuk membuktikan kesahihan ceritanya. yang kesemuanya boleh merosakkan diri sendiri. seorang ayah perlu memahami gelodak jiwa anak mangsa perceraian. [2 Markah] (ii) Eyrique diculik kerana Strenn mahu merampas kuasa daripadanya. Lagipun. Maksud lain. manusia perlu bertolak ansur dalam sesuatu perkara. Sikap yang ditunjukkan oleh Zel yang menolak hakikat perceraian mama dan abahnya jangan diikuti. Contohnya Zel akhirnya membatalkan niatnya untuk merosakkan program komputer bapanya setelah berfikir dengan mendalam akan kesannya. [3 markah] (iii) Tindakan yang dilakukan oleh Laksamana wajar (bagi yang memilih sudut ini) kerana kesetiaan Laksamana terhadap Sultan tidak berbelah bahagi. [3 Markah] (ii) Langkah yang perlu dilakukan oleh Mariah ialah mencurahkan perasaannya kepada sahabatnya yang terdekat/guru kaunseling/pengetua. Kedamaian telah dimusnahkan oleh manusia yang mementingkan diri sendiri. Pengajaran kedua daripada keseluruhan cerpen ialah. mengharapkan kita mengawal pendengaran dan khabar yang buruk jangan dipercayai. Strenn tidak mahu Eyrique berterusan berhubung dengan kembarnya. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Penyajak menganggap hidup manusia semakin sukar. Malah dia tidak boleh bertolak ansur terhadap Hang Jebat yang telah menderhaka terhadap Sultan. Kedua. Peristiwa ini berlaku di sebuah terowong gelap tempat Eyrique dikurung. manusia hendaklah berusaha memajukan diri sendiri dalam semua bidang yang diceburi. Hati juga yang menggerakkan kita untuk berbuat sesuatu. Malah perbuatan kita jika tidak difikirkan secara mendalam akan memberi kesusahan dan kemudaratan. [2 markah] (ii) Saya akan menasihati Sang Nata agar tidak menjatuhkan hukuman bunuh terhadap Ratna Angreni. Ayahnya juga menjadi seorang yang pemabuk/terhuyung-hayang kerana meminum arak. Malah Sang Rajuna Tapa terlalu mengikut perasaan tanpa menyedari perbuatannya boleh memusnahkan diri dan negara. dan suka marah. contohnya “Di sinilah adinda berhenti kita”. dia sendiri yang dapat merasai akan kesedihan akibat masalah keluarganya. apatah lagi bertentangan dengan ajaran agama dan sikap yang ditunjukkan oleh Mohsin janganlah diikuti. Manusia perlu mengawal diri daripada melakukan perkara-perkara yang negatif. [3 Markah] (iii) Latar belakang yang terdapat dalam petikan adalah di Alstonia. penggunaan inverse. Sikap ayah Zel yang mementingkan diri sendiri janganlah diikuti. Kedua. iaitu sebuah negara dalam dimensi yang lain. [2 markah] (ii) Fitnah yang dilemparkan ialah dikatakan anak Sang Rajuna Tapa dituduh berlaku sumbang/curang. sebenarnya hubungan antara manusia dengan haiwan hanyalah secara kebetulan. [3 markah] Set 5 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Eyrique ialah seorang anak raja di Alstonia. [3 markah] (ii) Hati boleh mempengaruhi perasaan untuk bertindak sesuatu. manusia perlu menanam rasa benci terhadap perkara-perkara negatif. Pengajaran daripada keseluruhan cerpen ialah.

terpaksa merakamkan kisah dari dekat dan mengalaminya sendiri.sewajarnya dia meminta iman/pengetua menasihati ayahnya supaya tidak berpura-pura. “Aku nak masak nasi tersebut minggu hadapan. penggunaan singkatan (sinkof). (vi) Usaha penyeragaman bahasa Melayu dengan bahasa Indonesia sedang giat dijalankan dengan mewujudkan istilah baru. (ii) Antara mereka yang hadir dalam mesyuarat untuk berbincang tentang masalah itu termasuklah ibu bapa pelajar kerana masalah itu melibatkan pelajar yang sering ponteng sekolah. Ketiga. Kedua. persoalan kesukaran menghasilkan karya yang bermutu. [6 markah] (d) (i) Hamidah memang tulus hatinya apabila menyerahkan anak yang baru dilahirkan kepada abangnya yang tidak mempunyai anak walaupun telah berkahwin selama 20 tahun. [3 Markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam petikan di atas ialah masyarakat pendatang/masyarakat Cina yang tidak faham akan adat-istiadat raja-raja Melayu. nanti aku akan datang ke rumah kau untuk mengajar kau memasak nasi tersebut. “Jangan risau nanti sebelum balik dari sekolah aku akan beri kepada kau. persoalan ketelitian dalam menghasilkan karya untuk memastikan karya yang dihasilkan benar-benar bermutu.” pesan Tuk Aki kepada anak muda yang duduk di warung. Ketiga. (iii) Anak muda itu pengsan terkena kejutan elektrik lalu dibawa ke hospital oleh rakan-rakannya. Saya juga akan menerangkan hukum dalam Islam seseorang yang tidak setia terhadap suami. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Melihat wajah sahaja sudah berasa gentar. [6 markah] Sikap malas membaca dan tidak suka bergaul menyebabkan hidup Salleh bagai katak di bawah tempurung. apa salahnya. kemudian dibelah hingga terpotong dua. penggunaan metafora. [3 markah] (iii) Penggunaan personifikasi. contohnya “ketidaksabaran membengkak”. dia tidak akan membalas dendam terhadap pembunuh ayahandanya. Tuan Bujang tetap mengingati jasa orang yang telah memeliharanya selama ini. Kedua. contohnya Sultan Mansor Syah memiliki empat orang isteri. (ii) Kilang itu telah menetapkan semua pekerjanya memakai pakaian seragam pada setiap hari bekerja. Kedua. Ketiga. tetapi batang itu tiada tumbang. [3 markah] (iii) Pertama. (ii) “Kita jangan malas.” terang Anis lagi. Latar masyarakat yang lain ialah masyarakat yang mengamalkan poligami. membina lebih banyak jejambat/mengadakan jalan alternatif. © Info-didik Sdn Bhd J(13) . persoalan pengalaman hidup seorang penyajak dalam mengungkapkan segala kisah manusia yang dilihat dengan mata kepalanya sendiri. Nasihat saya kepada Hang Li Po agar jangan menduakan suami kerana buruk akibatnya. “Eloklah tu. contohnya “gelanggang kebuasaan”. Malah dia terkejut apabila mendapat tahu Hang Li Po mengasihi Hang Jebat. Seterusnya dia sendiri perlu memberitahu ayahnya agar menghindari daripada perbuatan keji/ bertaubat. [3 Markah] (ii) Reaksi daripada saya sudah tentulah terperanjat dan tidak percaya. contohnya Melaka menjalinkan hubungan dengan China dan Majapahit. Kedua.” janji Meena lagi. (iv) Kanak-kanak itu meragam tidak mahu makan kerana perutnya sakit. Pengguna jalan raya juga dalam keadaan sakit hati/jiwa yang tidak tenteram. [3 markah] (iii) Seni mempertahankan diri dapat mengekalkan/meningkatkan kecergasan fizikal. dapat menghasilkan karya yang benar-benar bermutu. [3 markah] mengungkapkan masalah orang dengan cara yang lebih menarik. [2 markah] (ii) Aksi yang ditunjukkan oleh Tun Beraim Bapa ialah melontar pinang kotai. (v) Bangunan yang baru dibina itu mempunyai keseragaman dengan bangunan lama di sebelahnya. Latar masyarakat yang terdapat dalam keseluruhan drama ialah masyarakat yang mempunyai hubungan antarabangsa.” janji Meena kepada Anis. [3 markah] (ii) Supaya dapat menggambarkan peristiwa yang benar-benar berlaku berdasarkan perkara yang pernah dilihat dan didengar. [3 markah] (iii) Jika Tuan Bujang dipelihara dengan baik. menggiatkan kempen berkongsi kereta. Puteri Jilan dapat mengetahui hal yang tersirat dalam dirinya.” jawab Meena. Seterusnya latar masyarakat yang gigih berusaha untuk mencapai kejayaan seperti ditunjukkan oleh Mariah yang berusaha mencapai kejayaan cemerlang dalam bidang akademik walaupun menghadapi pelbagai dugaan. sebaliknya perlu rajin berusaha kerana ulat dalam batu pun hidup juga. Maksud lain kegembiraan yang tidak dapat digambarkan. supaya dapat Dalam mesyuarat tersebut. pemilihan Datuk Seri Mohd. “Jangan redah saja hutan-hutan di situ kerana ramai yang menjadi mangsa harimau. masyarakat yang bersimpati terhadap nasib orang lain seperti ditunjukkan oleh Mak Lijah/Borhan terhadap Mariah. berasa takut untuk bertentang mata. (iii) Oleh sebab dia memandu kereta dalam keadaan laju. menggunakan deria untuk merakamkan pelbagai peristiwa. Lagipun hanya Tuan Bujang sahaja yang akan membalas kematian ayahnya. [6 markah] (e) (i) Set 2 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Setelah kemarahan ayah reda barulah kami berani menegurnya dan meminta maaf atas kesalahan yang kami lakukan. [6 markah] Set 8 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Dang Wangi tidak menyangka bahawa Hang Li Po mahu menduakan suaminya. (ii) Pada setiap kali cuti semester Aziz akan bekerja sambilan di restoran makanan segera di Shah Alam. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Penyajak sentiasa mengembara untuk mencari bahan penulisan. Ketiga. “Kalau begitu boleh kau tuliskan sekarang bahan-bahan yang perlu aku sediakan untuk memasak nasi itu?” pinta Anis. Latar masyarakat dalam cerpen ialah. Maksud lain. “Boleh.” pesan Pak Abu kepada anggota pasukan Pengakap. Ketiga. sebaliknya menjadi seorang sultan yang adil. [3 markah] (ii) Menggalakkan orang ramai menggunakan pengangkutan awam seperti bas dan kereta api. Kemudian dipotong batang pisang dari atas hingga ke bawah. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Pengguna jalan raya tidak mempunyai perasaan sabar. Malah. (ii) Buku itu dihantar ke perpustakaan kerana perlu diproses terlebih dahulu sebelum boleh dipinjam oleh sesiapapun sama ada guru atau pelajar. Kedua. contohnya Hang Li Po tidak mengetahui hukum orang yang menduakan suami. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Rangkai kata bermaksud berasa amat gembira. aku akan sediakan bahan-bahan yang kau tuliskan sebelum minggu hadapan. Dia juga tidak menyangka yang Hang Li Po sebenarnya tidak mengasihi sultan. contohnya “tika germis menabur benih”. sentiasa berhati-hati ketika memilih bahan untuk menghasilkan karya yang bermutu. Seterusnya Tun Beraim Bapa melompat ke kanan dan ke kiri sambil menangkis perisainya hingga tidak kelihatan pada tangan kirinya. [4 markah] (ii) Puteri Jilan berasa gembira kerana Tuan Bujang ialah anak adik Puteri Jilan/ cucunya. (iii) Adik mendesak emak untuk memasuki pertandingan pakaian beragam yang akan diadakan di sekolahnya pada Hari Kanak-kanak nanti. Aktiviti ini juga dapat dijadikan pengisi masa lapang/melakukaan aktiviti berfaedah. Seterusnya sebagai pelindung diri daripada ancaman musuh. kelak kemungkinan buruk akan berlaku. [3 markah] PENGETAHUAN & KEMAHIRAN BAHASA Set 1 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Saya telah menasihati rakan-rakan sekelas supaya senyap tetapi masing-masing dengan ragamnya hingga kelas menjadi bising. keretanya telah terbabas ke dalam longkang. dia akan menduduki takhta Kesultanan Johor sebagai seorang sultan. Malah pemandu tiada nilai kesopanan/biadab. [6 markah] (b) (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (c) (i) “Boleh ajar aku cara untuk masak nasi beriani?” tanya Anis kepada Meena. (iii) Orang yang suka berhutang untuk menjelaskan hutang yang lain seperti kata peribahasa “gali lubang tutup lubang” akan sentiasa dalam keadaan susah. Najib Tun Abdul Razak sebagai Timbalan Perdana Menteri disokong sebulat suara oleh ahli UMNO. [3 Markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ialah latar masyarakat pelajar yang menghadapi masalah kewangan seperti dialami oleh Mariah kerana ayahnya seorang pemabuk.

[6 markah] Set 4 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Ferdinand Marcos bekas presiden Filipina telah tinggal dalam buangan di Amerika Syarikat sehinggalah beliau meninggal dunia di sana. (iii) Puisi Melayu lama yang terdiri daripada pantun dan syair adalah tinggalan masyarakat Melayu zaman dahulu. (iii) Firdaus menanyakan masa dan tempat berlakunya kemalangan tersebut. [6 markah] Amalan rasuah sukar dibendung kerana masih ada golongan yang mata duitan serta berjuang untuk mengisi perut sendiri. Pelajar-pelajar dinasihatkan agar mengurangkan meminum minuman bergas kerana minuman tersebut mengandungi gas karbon dioksida. (iii) Kakak sering mengalah kepada abang apabila mereka berdua bertengkar kerana kakak tidak mahu pertengkaran mereka berpanjangan. (iii) Jasa Pak Ramli membangunkan Kampung Muhibah terus dikenang oleh penduduk kampung kerana harimau mati meninggalkan belang. (c) (i) © Info-didik Sdn Bhd J(14) . (iv) Sepeninggalan datuk mengerjakan haji di Mekah semua urusan perniagaannya diserahkan kepada ayah saya kerana ayah ialah anak sulungnya.” pesan Cikgu Kamal kepada anak muridnya. (v) Firdaus menanyakan keadaan adik Munir sama ada mendapat cedera teruk atau tidak. (ii) Munir terkejut setelah ditegur lantas memberitahu bahawa dia hendak ke hospital kerana adiknya kemalangan. Penyanyi itu mengabadikan sebuah lagu nyanyiannya sebagai tanda kasih sayangnya terhadap anaknya yang telah meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya. (iii) Buah-buah durian yang gugur di kebun datuk akan dikumpulkan di pondok sebelum dijual kepada peraih dari bandar. (ii) Polis telah menangkap penculik kanak-kanak itu pada pagi tadi. perlu lebih kerap mengadakan latihan kawat. (iii) Suri rumah yang sering tertipu oleh jurujual yang datang menjual beraneka barangan dari rumah ke rumah. (ii) “Walaupun kita marah dengan tindakan ibu atau bapa kita. [6 markah] (e) (i) (d) (i) Ibu menyuruh adik meletakkan pasu bunga di mana-mana yang sesuai di dalam rumah kerana ibu sibuk menyusun pelbagai jenis pokok bunga yang dibawa dari kampung. (ix) Firdaus kemudiannya mahu mengikut Munir ke hospital untuk menziarahi adik Munir. [ 6 markah] (d) (i) Kami sekeluarga begitu gembira sekali apabila ayah memberitahu bahawa kami sekeluarga akan pergi menunaikan umrah di Mekah hujung tahun ini. [6 markah] (b) (i) Buah zaitun berbentuk bujur. [6 markah] (b) (i) Kamu mestilah mematuhi undang-undang negara ini agar hidup kita aman. Pak Arif telah mengkhabarkan bahawa budak yang terlibat dalam kemalangan pagi tadi telah meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital. (ii) Rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan siaran langsung Bola Sepak Piala Dunia dari Jepun dan Korea Selatan kerana kecanggihan teknologi pada hari ini. Saya sudah lali dengan leteran ibu setiap kali saya gagal mendapat nombor satu dalam peperiksaan. lonjong. (iii) “Jangan lalai sewaktu melintas jalan. (ii) Pemuda itu menyebarkan berita palsu mengenai pengarah syarikat itu yang dikatakan menerima rasuah daripada sebuah syarikat pembinaan. (ii) Dalam kemalangan jalan raya itu semua mangsa telah meninggal dunia sebaik sahaja tiba di hospital. (x) Munir bersetuju dan menjemput Firdaus menaiki keretanya. [6 markah] (b) (i) Firdaus menegur Munir yang nampaknya tergesa-gesa untuk ke sesuatu tempat. (iii) Helmi tidak pernah putus asa walaupun telah beberapa kali gagal sampai ke puncak Gunung Kinabalu kerana dia tetap bercita-cita untuk mendaki gunung tersebut hingga ke puncaknya. (ii) Guru-guru digalakkan agar menambahkan pengetahuan mereka dalam bidang masing-masing kerana dunia pendidikan semakin berkembang dengan pesat. tetapi pemandu teksi telah memulangkannya. “Kau ni tinggi menggalah. (iii) Minyak diperah menggunakan cara tradisional iaitu dihasilkan daripada buah yang sudah masak dan berkualiti tinggi dengan ditumbuk lumat lalu diperah hingga mengeluarkan minyak.” pesan ibu kepada kami.royong turun ke bendang untuk mengetam padi. (vi) Munir menjelaskan bahawa pihak hospital memberitahunya bahawa adiknya dalam keadaan serius juga kerana ketika kemalangan itu dia telah terjatuh dalam longkang di tepi jalan raya tersebut. (iv) Munir menerangkan bahawa adiknya kemalangan ketika dalam perjalanan ke sekolah. (viii) Munir memberitahu bahawa penunggang itu hanya cedera ringan malahan dia memakai topi keledar.Semesta alam menjadi gelap gelita apabila matahari mula tenggelam di ufuk timur. [6 markah] Penduduk di Pulau Tahiti kuat berpegang kepada adat resam. dan berwarna ungu kemerahan serta mengandungi minyak. bulat kata kerana muafakat (iii) Muka tembok [6 markah] Set 5 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Ramai pelajar yang mendapat markah minimum dalam mata pelajaran Kimia kerana mereka sukar memahami pelajaran tersebut. Dia juga memberitahu bahawa adiknya dilanggar oleh pekerja kilang yang menunggang motosikal berhampiran kilang kasut BATA.” kata Abu kepada rakannya. (ii) Adik telah meminum minuman yang terletak di atas meja. [6 markah] Rupa Zaidi kelihatan pucat seperti ayam berak kapur apabila menghidap demam panas. susah kalau naik kereta yang kecil. [ 6 markah] (ii) Media massa merupakan alat komunikasi yang bermanfaat tetapi kadang kala disalahgunakan oleh sesetengah pihak. (ii) Pekerja kilang itu mendapat kemalangan di tempat kerja akibat daripada kecuaiannya semasa bekerja. (c) (i) (d) (i) (e) (i) Ringan tulang (ii) Bulat air kerana pembetung. [6 markah] (e) (i) Makan suap (ii) Seperti api dalam sekam (iii) Bagai mencurah air ke daun keladi [6 markah] Set 3 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) “Janganlah kita mengabdikan diri kepada harta dunia semata-mata kerana harta tersebut akan kita tinggalkan apabila kita mati kelak. (ii) Semua perabot yang terdapat di dalam bilik saya diimport dari Itali. (ii) Minyak zaitun kaya dengan omega dan mengandungi lemak tak tepu dan berwarna kuning kehijauan. [6 markah] Kapal terbang dari Heathrow akan mendarat di KLIA pada petang esok. (vi) Gadis itu tertinggal begnya di dalam teksi. (vii) Firdaus menanyakan pula keadaan penunggang motosikal tersebut. (iii) Kebanyakan pelajar yang datang berkursus itu ialah pemimpinpemimpin pelajar di sekolah mereka. Sebaliknya melihat kiri dan kanan dulu. antaranya orang perempuan yang melancong ke sana tidak dibenarkan berpakaian yang mencolok mata. manusia mati meninggalkan nama. (v) Rumah pusaka itu kini ditinggali oleh cucu-cucunya sejak dia menetap di kota. jangan sesekali kita mengejinya seperti kata peribahasa ‘jangan meludah ke langit’. Hafiz. (ii) Setiap kali tiba musim menuai penduduk kampung bersama-sama bergotong. (iii) Ibu telah membeli mesin basuh baru kerana yang lama telah rosak. (ii) Anak muda lebih suka beristirahat di warung sambil mengisi perut. (iii) Jeneral yang sudah bersara itu tetap dihormati oleh penduduk kampung. [6 markah] (c) (i) Untuk melahirkan atlet yang mempunyai jati diri.

Lelaki yang berdiri di tepi kereta BMW itu tampak bergaya dan kacak tetapi dia hanyalah pemandu kepada pemilik kereta tersebut. (iii) Sekolah tempat saya belajar telah menerima Anugerah Sekolah Harapan Negara pada tahun ini. [6 markah] Senarai peserta yang akan berkayak dalam ekspedisi itu telah diserahkan kepada pengetua untuk diluluskan. harapkan pagar. (ii) Ibrahim menjelaskan bahawa dia bekerja luar daerah iaitu ke Kedah kerana syarikatnya mempunyai projek menanam rumput permaidani di sebuah tempat rekreasi yang baru dibuka. (ii) Semua pelajar dikehendaki membersihkan tandas kelas masingmasing setiap hari Jumaat sebelum balik ke rumah.” kata datuk kepada ayah di serambi rumah kami. ingatan Elina terhadap peristiwa kematian ibu bapanya masih sukar untuk dilupakan. (iii) Kakak memotong kek itu kepada enam bahagian supaya dapat diagihkan kepada enam orang kanak-kanak yang datang ke rumah kami. maklumlah budak-budak makan pisang. Ayah mengelap peluh di tubuhnya setelah penat bekerja di kebun sayur. (ii) Pemain bola sepak dunia mempunyai pengaruh yang besar dalam perkembangan fesyen sama ada fesyen yang sopan mahupun fesyen yang mencolok mata. Faisal juga memberitahu Ibrahim dia ingin membuang rumput itu dan menggantikan dengan rumput lain rumput. (iii) Apabila Kelvin pulang. [6 markah] (c) (i) (d) (i) (c) (i) (e) (i) (d) (i) Dari sini kamu hendaklah memusing ke kiri atau ke kanan untuk mencari nota rahsia. [6 markah] (c) (i) Sungguhpun beberapa tahun telah berlalu. (iii) Ibu membekali ayah sarapan pagi dan makan tengah hari setiap hari kerana di tempat kerja ayah tidak ada kedai makan. (iii) Penjenayah tersebut telah merompak dan membunuh penghuni rumah itu ketika malam gelap-gelita. [6 markah] (e) (i) Set 8 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Abu berasa gayat setiap kali berada di kawasan yang tinggi kerana pernah terjatuh dari bukit yang tinggi semasa kecil. [6 markah] (b) (i) Faisal tekejut apabila berjumpa Ibrahim kerana dia telah lama tidak bertemu dengan Ibrahim. (iii) Encik Yusuf sering merujuk setiausahanya jika beliau tidak faham beberapa perkara berkaitan projek yang sedang dijalankan. (ii) Emak akan bercekak pinggang setiap kali dia memarahi kami yang suka bergaduh. (iii) Atiqah suka mengarang cerpen apabila dia mempunyai masa lapang. [6 markah] (b) (i) Bas dinaiki oleh mereka untuk ke sekolah. kami terpaksa duduk berlapikkan tikar plastik kerana tiada bangku disediakan untuk kemudahan orang ramai yang datang berkunjung ke tasik tersebut. [6 markah] Bangunan yang menjulang tinggi di tengah-tengah bandar raya itu telah runtuh semasa berlaku gempa bumi. (ii) Pak Ramli mendapat malu seperti muka berconteng arang apabila anaknya ditangkap kerana mengedar dadah. Mencuci pakaian pada masa ini semakin mudah dengan penggunaan mesin basuh ataupun dihantar ke kedai dobi. [6 markah] Set 6 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Sejak dia memegang tampuk pemerintahan di negara ini banyak kemajuan yang telah dicapai oleh negara. lubang telinga. (iii) Pengerusi majlis telah mengumumkan pemenang-pemenang bagi cabutan nombor bertuah sebelum majlis bersurai. [6 markah] (e) (i) Bagai mencurah air ke daun keladi (ii) Sampah masyarakat (iii) Genggam bara api biar sampai jadi arang [6 markah] Set 7 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Setiap hari ibu menyapu sampah di halaman rumah kerana banyak daun kering yang gugur daripada pokok-pokok di tepi jalan rumah kami.Sinaran lampu keretanya begitu terang sehingga menyilaukan mata kami. (iii) Kamal dimarahi oleh ayah kerana pulang rumah jauh malam. (ii) Semasa kami berkelah di Tasik Pedu sebulan yang lalu. Tenda yang didirikan di halaman rumah pengantin itu runtuh akibat ditiup angin kencang semalam. alangkah terkejutnya dia apabila jiran yang dipercayai telah mencuri harta benda dalam rumahnya dan inilah dikata orang. (ix) Ibrahim berjanji akan menunggu Faisal datang sambil berpesan kepada Faisal agar menelefonnya sekiranya Faisal tidak jadi datang. (ii) Kita hendaklah menerima segala tunjuk ajar yang diberikan oleh guru kerana mereka mempunyai lebih pengetahuan dan pengalaman hidup. di situ langit dijunjung”. Cerita kanak-kanak berusia 11 tahun itu sukar untuk dipercayai oleh pihak polis. [6 markah] Persahabatan mereka begitu akrab dan sentiasa berdua ke mana sahaja mereka pergi bagai isi dengan kuku. © Info-didik Sdn Bhd J(15) . (iii) Kita mesti mematuhi undang-undang sesebuah negara. (ii) Seorang pelajar yang menghidap penyakit jantung berlubang telah menerima sumbangan daripada orang ramai untuk menjalani rawatan. (ii) “Di rantau orang. [6 markah] Keldai dikatakan haiwan yang kurang cerdik berbanding haiwanhaiwan lain. seterusnya ikutlah arahan yang diberikan sehinggalah kamu sampai ke destinasi yang diarahkan. sentiasalah berbuat baik dan sesekali berbuat jahat. Hakim mengerang kesakitan setelah terjatuh dari tangga rumahnya ketika sedang bermain dengan adik-adiknya. Kata orang buat baik berpada-pada. gegendang telinga.” kata Mak Timah kepada anaknya yang mahu ke Kuala Lumpur. Pemuda-pemuda Palestin begitu gelojak jiwa mereka untuk menentang Israel yang tidak berperikemanusiaan terhadap rakyat Palestin. (ii) Pakaian kotor dicuci oleh kakak di bilik air. (iii) Rerambut dan lelilin telinga menghalang serangga memasuki tubuh dan memerangkap habuk supaya habuk tidak berkumpul di gegendang telinga.” kata Cikgu Azlina kepada pelajarnya. (iv) Ibrahim meminta penjelasan Faisal masalah tersebut dan memberitahu bahawa dia sedia membantu jika Ibrahim ada masalah berkaitan rumput permaidani. (ii) Cuping telinga melindungi lubang telinga dengan menghalang air daripada memasuki lubang telinga dan mengarahkan gelombang bunyi ke lubang telinga. (vii) Ibrahim kemudiannya meminta Faisal datang ke pejabatnya kerana dia akan menunjukkan jenis-jenis rumput yang sesuai ditanam di halaman rumah Faisal. Nenek saya sering merajuk kepada ibu jika ibu lambat menyediakan makanannya kerana dia tidak boleh bangun lagi sejak dua tahun yang lalu. buat jahat jangan sekali. (ii) Sesetengah orang suka mengambil kesempatan apabila orang lain dalam kesusahan. (viii) Faisal bersetuju dan bertanya Ibrahim sama ada dia boleh datang pada hari itu juga tetapi pada sebelah petang lebih kurang jam dua. (v) Faisal menjelaskan bahawa dia ingin menggantikan rumput di hadapan rumahnya kerana rumput tersebut sekarang tidak tumbuh dengan cantik malah banyak lalang yang tumbuh bersama rumput tersebut. “Negara kita masih gawat dari segi ekonomi. [6 markah] (b) (i) Bahagian luar telinga mempunyai beberapa bahagian iaitu cuping telinga. (iii) Pelajar hendaklah menghormati guru-guru agar ilmu yang diperoleh daripada mereka mendapat berkat. dan lelilin telinga. pagar makan padi. (ii) Adik saya makan dengan gelojoh kerana hendak cepat menyaksikan perlawanan bola sepak akhir antara Brazil dan Jerman. (iii) “Hujan lebat yang turun hari ini tanda musim banjir akan tiba. (vi) Dia telah berusaha membuang lalang tersebut dengan mencabutnya tetapi masih tumbuh juga. seperti kata peribahasa “Di mana bumi dipijak. (iii) Faisal memahami kerja Ibrahim lalu memberitahu Ibrahim bahawa dia telah lama ingin berjumpa Ibrahim untuk menanyakan masalah rumput permaidani di halaman rumahnya. [6 markah] (d) (i) Izzah memakai telekung mini setiap hari apabila keluar dari rumah sebagai mematuhi ajaran agama Islam. (x) Faisal mengucapkan terima kasih dan berjanji akan bertemu Ibrahim semula pada petangnya.

– Persoalan kelemahan orang Melayu dari segi ekonomi dan sosial. NOVEL Set 1 Soalan 4: Novel (a) Anda mengutarakan masalah yang dihadapi oleh masalah utama seperti masalah yang berpunca daripada keluarga. Hal ini tergambar pada watak Encik Bakar yang sanggup mengajar Hilmi bermain muzik. (iii) Kakak suka memadankan kasut dan pakaiannya dengan warna yang sesuai setiap hari keluar bekerja atau pergi berjalan-jalan. Bertindak mengambil alih syarikat bapanya yang terumbang-ambing setelah orang tuanya meninggal dunia. – Persoalan kemelesetan ekonomi dan jerebu melanda negara. – Persoalan kerjasama antara penduduk negara yang berlainan bangsa. dan pengajarannya yang boleh diteladani. • Digambarkan Kak May tidak periang dan aktif lagi setelah kematian kedua-dua orang tuanya. (iii) Kebanyakan pelajar 5 Bestari tidak menyiapkan latihan yang diberikan oleh Cikgu Azman. (ii) Pelajar yang cemerlang itu merupakan pelajar miskin. Novel Konserto Terakhir – Kita hendaklah bersifat sederhana. Novel Seteguh Karang – Persoalan hilang tempat bergantung menyebabkan hidup tidak bersemangat. Encik Bakar sanggup membantu Hilmi belajar muzik tanpa mengharap sebarang balasan. • Diceritakan secara simbolik apabila William memujuk Ratu Bongsu agar menyerahkan puncak Gunung Tahan. Sharifah telah cuba membantu jirannya memadamkan api yang mula marak di pondoknya tetapi tidak berjaya kerana angin bertiup kencang. – Persoalan berdikari dan gigih. • Encik Johari faham akan masalah yang dihadapi oleh para pekerja ladang kelapa sawit dan tidak mendesak mereka memungut/memetik buah. Air hujan juga mempunyai bahan kimia pelarut. Hilmi telah menyatakan kepada Encik Kasim (bukan ayahnya yang sebenar) bahawa Datuk dan Datin telah melayannya dengan baik. (ii) Ibunya seorang pakar masakan yang terkenal di luar negara dan kini telah kembali ke tanah air untuk berkhidmat di sebuah hotel terkenal sebagai pengurus makanan. Hal ini bertentangan dengan sikap Datin Salmah yang sombong dan sentiasa prasangka terhadap Hilmi yang tiada kelulusan tinggi dan berasal dari kampung. (iii) Kita hendaklah menjaga kesihatan tubuh badan kita dengan amalan pemakanan yang sihat dan melakukan aktiviti senaman. iaitu antara syarikat milik Julia dan Jun yang berketurunan Cina. juga tauke tempat Hilmi bekerja di stesen minyak. [6 markah] iii. Bukan semua air mempunyai rasa masin. Hal ini tergambar pada watak Datin Salmah yang sentiasa mencari jalan memburuk-burukkan Hilmi agar dihalau keluar dari rumahnya. bahasa yang mudah dan berkesan. Lama-kelamaan dia menjadi penggubah lagu untuk rakaman dan menang pesta muzik tahunan anjuran RTM tiga tahun berturut-turut. – Persoalan kesabaran dan keimanan yang teguh memimpin manusia ke jalan yang diredai-Nya. Bahan kimia pelarut dipanggil garam. Rakyat Afghanistan menerima bahana peperangan akibat daripada tindakan Amerika yang ingin memerangi pihak yang tidak menyokongnya. – Persoalan kesedaran dan hasrat ahli perniagaan mengharap anaknya belajar tentang kehidupan Islam di Australia. [6 markah] Membaca buku-buku berbentuk ilmiah boleh meningkatkan ilmu pengetahuan seseorang dan menjadikan seseorang itu kreatif dan inovatif. tetapi sangat berbudi bahasa. majikan. ii. Malah. William juga menawarkan “gelaran” dan bintang kebesaran berpuluhpuluh butir. Pada suatu ketika juga. [6 markah] (e) (i) Hidup sandar-menyandar bagai aur dengan tebing (ii) Seperti enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing (iii) Mulut murai [6 markah] iv. • Awanis gigih menghadapi kerenah Encik Johari semasa praktikal di ladang kelapa sawit. – Kita perlu mengamalkan sikap tolong-menolong. Kita boleh mengesan tahap kemasinan air. Hilmi ternyata cukup sabar dan kuat imannya. dan rakan sebaya. plot yang lancar (ada kemuncak cerita yang merangsang untuk terus membaca). Novel Putera Gunung Tahan – Persoalan para pembesar Melayu hanya berdiam diri setelah mendapat pelbagai kemewahan yang disogok oleh Inggeris. keteguhan iman telah menyelamatkan Hilmi. Kita boleh menjalankan eksperimen secara saintifik. sementara tauke stesen minyak juga sedia menerima Hilmi bekerja. Berikan contoh setiap aspek. Namun. Novel Julia – Persoalan tanggungjawab seorang anak sulung. – Persoalan perlunya sikap antipenjajah bagi menyedarkan orang Melayu. sekali gus mengagung-agungkan mereka. • Anis membantu Anita mencari ibu bapanya yang sebenar dengan bantuan Cikgu Rushda. apabila mabuk segala masalah dapat dilupakan. Hilmi yang meminati muzik belajar dengan Encik Bakar. • Encik Basri membenarkan Anis pulang awal daripada tempoh praktikal sebenar. • Masyarakat Melayu dinyatakan suka meniru budaya barat. kemudian masuk kumpulan orkes di kelab malam tempatnya bekerja dan menjadikan Hilmi seorang pemuzik terunggul di tanah air tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Dia menerima sebarang penghinaan daripada Datin Salmah dan Datuk Johari dengan tenang. (b) Persoalan i. – Persoalan membantu seseorang tanpa mengharap sebarang balasan. Kemudian anda berikan satu cadangan yang logik bagi setiap masalah yang dinyatakan. Set 2 Soalan 4: Novel (a) Novel yang menarik mempunyai cerita yang memikat. • Pengarang mengemukakan pendapat bahawa orang Melayu masih tidak sedar daripada tidur (leka). © Info-didik Sdn Bhd J(16) . Contohnya. kemudian kaitkan dengan kesukaan remaja. • Awanis yang tidak pernah membantu kerja dapur telah membantu Kak Nor. Hilmi terasa mahu minum arak kerana teringat akan kata-kata kawan yang berpengalaman. Apatah lagi apabila Hayati suka akan Hilmi. – Kita perlu bersifat baik sangka. menjadikan Datuk Johari juga tidak menghargai bakat dan keistimewaan Hilmi kerana dia tidak berkelulusan tinggi. (b) Pengajaran – i. – Persoalan berusaha menyesuaikan diri. • Pak Oni sentiasa mendengar pendapat Anis sekeluarga bagi memulihkan hubungan seisi keluarga itu. Ini juga bentuk penjajahan. • Digambarkan mereka tetap berdiam diri walaupun hakikatnya beransur-ansur telah kehilangan kuasa. [6 markah] (b) (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (c) (i) Semua jenis air mempunyai bahan kimia pelarut. Nilai ini tergambar dalam diri tauke yang menyatakan Melayu atau Cina atau apa bangsa serupa sahaja. – Persoalan semangat toleransi dan bekerjasama. Sikap ini terpancar pada watak Encik Bakar. Sikap serba sederhana dan tidak sombong Hayati patut diteladani walaupun dia berasal daripada keluarga berharta. – Persoalan keangkuhan manusia akibat sombong dan bangga diri. Novel Konserto Terakhir – Persoalan berusaha memajukan diri. – Persoalan jangan terpedaya dengan tipu muslihat. (d) (i) Orang yang rajin berusaha kebanyakannya ialah orang yang tidak mengenal erti kecewa dan hampa dalam mencapai segala impiannya. • Awanis (Anis) menjadi kian tabah dalam menempuh pelbagai cabaran hidup bagi memperoleh kelulusan di ITM setelah pernah gagal dalam SPM.(ii) Media massa seharusnya menjadi wahana yang berkesan untuk menyampaikan maklumat semasa kepada rakyat.

Hilmi meninggal beberapa minit setelah Datuk Johari dan keluarganya meninggalkan biliknya di hospital. Dalam pada itu. Dia pergi ke bandar untuk mencari pak cik saudaranya bagi mendapatkan pekerjaan. Hal ini jelas terdapat dalam jiwa Julia yang digambarkan sebagai anak orang kaya tetapi tidak menyombong atau bangga diri. Faktor sampingan. Encik Kassim ternyata memiliki sikap ini kerana akhirnya dia memberitahu rahsia yang sekian lama dipendam bahawa Hilmi sebenarnya anak kandung Datuk Johari. – Keras hati. – Berusaha gigih dan berusaha bersungguh-sungguh hingga berjaya menjadi pemenang pesta muzik tahunan anjuran RTM tiga tahun berturut-turut. selain cerita itu sendiri menarik perhatian pembaca. Dalam pada itu. Sikap saling membantu jelas terdapat dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. Novel Konserto Terakhir Hilmi – Berasal dari kampung. dan Pak Oni. – Kita perlu gigih dan yakin kepada diri sendiri. Kasih sayang yang murni tergambar dalam hubungan mendalam antara Awanis. – Keberanian. – Kita perlu bersifat sederhana. – Menjadi tukang kebun di rumah Datuk Johari kerana tidak mempunyai kelulusan yang tinggi. – Kita hendaklah mengamalkan sikap tolong-menolong. Novel Putera Gunung Tahan – Kasih sayang. Julia begitu berani menghadapi pelbagai dugaan seperti kematian ayah dan ibu sekali gus kerana kemalangan jalan raya. Novel Konserto Terakhir – Kesederhanaan. Kita sepatutnya tidak sombong dan ego dengan pangkat dan kekayaan yang diperoleh. sebaliknya memberitahu Encik Kassim bahawa mereka begitu baik melayannya malah mempelawanya tinggal di situ walaupun sudah berumah tangga. bukan menghina dan sombong. Set 3 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek plot. Sikap terpuji ini tergambar dalam novel ini khususnya bagi watak Pak Oni yang mengambil berat akan hal Awanis. iv. Ratu Bongsu bijak bertindak kerana memiliki semangat patriotisme kerana enggan menyerahkan Puncak Gunung Tahan kepada William. Kasih sayang yang murni tergambar dalam hubungan mendalam antara Awanis. Hal ini bertentangan dengan sikap Datin Salmah yang sombong dan sentiasa prasangka terhadap Hilmi yang tiada kelulusan tinggi dan berasal dari kampung. – Baik hati. iii. Novel Seteguh Karang – Kita perlu memiliki sifat kasih sayang. juga Kak Nor yang mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat rumah sewa. Maysarah. Hilmi juga begitu baik hati kerana dia tidak memburukburukkan Datuk dan Datin yang melayannya dengan buruk. iii. – Berani menghadapi cabaran hidup terutama dalam hal pekerjaan di ladang kelapa sawit serta telah kematian kedua-dua orang tuanya. Set 4 Soalan 4: Novel (a) Anda mendefinisikan maksud erotik dalam sesebuah novel. – Kesyukuran. – Hormat-menghormati. (b) Watak dan Perwatakan Watak Utama i. Hilmi memang rajin mempelajari ilmu muzik daripada Encik Bakar dalam menempuh pelbagai cabaran hidup dan akhirnya mencapai kejayaan cemerlang sehingga diberi penghormatan untuk memimpin Petunjuk Orkes Perdana. Awanis digambarkan sebagai remaja yang beriman © Info-didik Sdn Bhd J(17) . Awanis digambarkan sebagai remaja yang beriman kerana semua yang dihadapinya dianggap sebagai dugaan Tuhan. isteri yang berlaku curang perlu diceraikan. Akibat niat jahatnya itu. Maysarah. – Kita perlu sabar dan menerima hakikat. Kita sepatutnya tidak sombong dan ego dengan pangkat dan kekayaan yang diperoleh. – Kita hendaklah beriman dan ingat sentiasa akan Allah yang Maha Berkuasa. – Hilmi meninggal dunia selepas Hayati menggantikan tempatnya mempersembahkan “Hilmi Potpouri” di Dewan Tuanku Canselor. – Perahsia dan memendam rasa. Awanis digambarkan sebagai remaja yang gigih menempuh dugaan hidup. dan Maysarah. (b) Nilai Murni i. – Kita perlu memiliki sifat kesungguhan dan dedikasi. Robert yang sudah ditawan orang Sakai sepatutnya menghormati mereka. – Kejujuran. – Baik hati. Hal ini berlaku kepada isteri Tuan William di England dan akhirnya dia ditinggalkan oleh lelaki berkenaan. Dia tabah menerima hakikat bahawa semua yang berlaku ialah dugaan Allah. Novel Seteguh Karang Awanis – Seorang remaja yang sedang menuntut di ITM cawangan Arau. dan Masyarah. perlu menjaga kehormatan diri apabila suami tiada di rumah atau bekerja di tempat lain. dia juga yakin untuk melakukan tugas atau apa jua cabaran Encik Johari. – Kerajinan. Sikap terpuji ini tergambar dalam novel ini khususnya pada watak Pak Oni yang mengambil berat akan hal Awanis. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Julia yang begitu berusaha untuk memulihkan semula syarikat bapanya sehingga mencapai kejayaan. – Berpura-pura bersikap biasa walaupun fikirannya berserabut dengan pelbagai masalah. – Hemah tinggi. – Kejujuran. – Keberanian. ii. Anita. – Kerajinan. Anita. kerana semua yang dihadapinya dianggap sebagai dugaan Tuhan. Perlis. Sebagai isteri. – Baik hati. tegas. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Julia yang begitu berusaha untuk menaikkan semula syarikat bapanya sehingga mencapai kejayaan. – Berkahwin dengan Azizah. Dia tabah menerima hakikat bahawa semua yang berlaku ialah dugaan Allah.ii. mereka akrab semula. Sikap serba sederhana dan tidak sombong Hayati patut diteladani walaupun dia berasal daripada keluarga berharta. Nyatakan juga dengan membaca novel tersebut boleh menimbulkan keinsafan dan jati diri lalu menolak novel remaja berunsur erotik. Walaupun pelbagai cabaran hidup menyebabkan hubungan mereka agak renggang tetapi atas dasar kasih sayang. Julia begitu sabar menghadapi pelbagai dugaan seperti kematian ayah dan ibu sekali gus kerana kemalangan di jalan raya. Novel Seteguh Karang – Kasih sayang. Anita. dia juga yakin untuk melakukan tugas atau apa jua cabaran Encik Johari. Anita. Walaupun pelbagai cabaran hidup menyebabkan hubungan mereka agak renggang tetapi atas dasar kasih sayang. Awanis digambarkan sebagai remaja yang berani menempuh dugaan hidup. dan Pak Oni. Sikap saling membantu jelas terdapat dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. dirinya sendiri yang terkorban. calon boleh memberikan contoh penggunaan bahasa yang mudah dan memikat. dan yakin akan kebolehan diri sendiri. Novel Julia – Baik hati. Dia juga tidak lupa berdoa dan memohon pertolongan-Nya. Kemudian pilih sebuah novel dan kupas tema/persoalan dan nilai pengajarannya. mereka akrab semula. Hal ini jelas terdapat dalam jiwa Julia yang digambarkan sebagai anak orang kaya tetapi tidak menyombong atau bangga diri. – Pernah bekerja di stesen minyak dan kemudian belajar muzik dengan Encik Bakar kerana terlalu minat akan muzik. juga Kak Nor yang mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat rumah sewa. Tuan William sepatutnya pandai membalas budi dan tidak mengkhianati Ratu Bongsu sehingga sanggup membuat rancangan jahat hendak mengebom dan memusnahkan istana puncak Gunung Tahan. anak guru muziknya tetapi berlaku keretakan. ii. – Diberi penghormatan membuat “arrangement” Pertunjukan Orkes Perdana anjuran RTM yang diihadiri oleh Yang di-Pertuan Agong tetapi tidak sempat beraksi setelah bertungkus-lumus siang malam selama dua bulan kerana telah terjatuh ketika keluar rumah dan tidak sedarkan diri. Dia juga tidak lupa untuk berdoa dan memohon pertolongan-Nya. Dalam ajaran agama islam. Novel Julia – Kita perlu mengamalkan sikap tolong-menolong.

tetapi ditentang oleh Datin Salmah. Encik Bakar gembira melihat bakat Hilmi. – Bersikap sombong dan tamak walaupun setelah ditangkap oleh orang Sakai.– Baik hati kerana suka membantu. – Masyarakat yang mementingkan diri sendiri seperti Azizah. – Berkahwin dengan Jun. Anita pula terbiar sepi di rumah. – Masyarakat istana di puncak Gunung Tahan. – Hilmi yang sakit tenat akhirnya meninggal dunia dengan meninggalkan seorang anak. Azizah. – Sengaja berbohong kerana baginya ramai orang yang berbohong telah menjadi masyhur dan berpangkat. Kak May. – Kisah bermula apabila Hilmi. – Dalam keadaan kritikal. dan hidup dalam kemodenan. (b) Latar Masyarakat i. – Masyarakat yang masih mengamalkan sikap tolong-menolong. iaitu orang yang bergiat dalam muzik dan pemain muzik. – Masyarakat bunian (orang halus) yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. – Datin Salmah amat membenci Hilmi kerana anaknya Hayati lebih menyukai Hilmi berbanding Mohsin. Hilmi mencipta lagu. Akibat tidak pandai mengurus diri. lalu timbul keinsafan. akhirnya dia jatuh sakit. – Kasih dan taat kepada orang tua. menyebabkan tanggapan Datin Salmah terhadap Hilmi berubah. ii. sedangkan Datin Salmah anak jati Kuala Lumpur daripada keluarga berada. – Dikenakan “cenuai’ oleh perempuan tua sehingga gila kepada perempuan muda kaum sakti. Set 6 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek pengajaran dan kaitkan dengan perasaan anda yang terasa sedar. – Di bandar. Awanis menghadapi pelbagai iii. – Masyarakat yang berani menghadapi cabaran seperti Julia. Novel Konserto Terakhir – Konserto Terakhir sebuah novel karya Abdullah Hussain berlatar belakangkan zaman negara maju era kemajuan dan membawa realiti yang sering berlaku sekitar tahun 1980-an. – Pelbagai bangsa yang beragama Islam seperti kaum Cina dan Inggeris. lalu mereka berpisah. Awanis juga berusaha untuk memastikan mayat Budi akan dihantar ke Indonesia dengan kapal terbang bagi menunaikan impian Budi semasa hidup. Novel Konserto Terakhir – Orang kampung dan golongan bawahan seperti tukang kebun dan pemandu kereta. seorang anak muda yang berasal dari kampung berhijrah ke bandar dalam usaha mengubah nasib keluarganya yang miskin. – Pertunjukan Orkestra Perdana yang diketahui mendapat sambutan luar biasa. Novel Seteguh Karang – Masyarakat Melayu beragama Islam. – Masyarakat pendatang (Indonesia) yang gigih bekerja di ladang kelapa sawit. – Akhirnya Hilmi bekerja sebagai tukang kebun di rumah Datuk Johari dan dia menerimanya dengan senang hati kerana sudah biasa dengan kerja-kerja kampung. – Rakan William dan suka akan bidang fotografi. ii. – Seniman. Set 5 Soalan 4: Novel (a) Soalan ini meminta calon menghuraikan sinopsis dan menerusi sinopsis tersebut kaitkan dengan apa yang berlaku dalam masyarakat. – Hayati berasa sedih kerana lelaki yang disayanginya selama ini ialah abang kandungnya. Contohnya. namun keadaan tegang Hilmi sakit tenat dan berada di hospital. – Kerja-kerja yang ceria dan sering mendapat pujian daripada jiran dan kenalan Datuk Johari. – Sejak itu. – Hilmi berminat bermain piano dengan Encik Bakar. – Datuk Johari berusaha mencari pekerjaan untuk Hilmi yang berkelulusan Darjah Empat Sekolah Melayu dengan menggunakan pengaruhnya tetapi tidak berjaya. Ketika itu terbongkarlah rahsia bahawa Hilmi sebenarnya anak Datuk Johari. – Kematiannya menyedarkan semua pihak. Hilmi menumpang di rumah “bapa saudaranya”. © Info-didik Sdn Bhd J(18) . malah beliau sendiri mendapat malu kerana terpaksa mendedahkan asal usul keluarganya yang dirahsiakan selama ini. iv. Novel Julia Julia – Anak sulung daripada empat orang adik-beradik. – Kedatangan Hilmi tidak disenangi oleh Datin Salmah kerana keluarga pihak Datuk Johari kurang berpendidikan dan miskin pula. dan Anita dan rakan-rakannya yang lain. – Menjadi seorang ahli perniagaan yang berjaya. Tetapi keadaan menjadi suram apabila abah dan mamanya meninggal dunia dalam kemalangan di jalan raya ketika pulang dari Pulau Pinang. Novel Julia – Masyarakat Melayu yang beragama Islam. Awanis atau nama singkatannya Anis. menjadi baik dan beriman. – Golongan atasan atau kaya seperti keluarga Datuk Johari dan Datin Salmah. menyebabkan namanya dikenali ramai. kurang yakin terhadap hidup dan sering murung. kedatangan Hayati dari London yang mempunyai ijazah muzik menyelamatkan keadaan apabila bersetuju menggantikan tempat Hilmi. namun akhirnya mengalah. Novel Putera Gunung Tahan – Masyarakat asli sakai di kaki Gunung Tahan. – Ketika remaja. iv. Ayah saudaranya. – Mati setelah terjatuh dari pokok yang dipanjatnya untuk menangkap perempuan muda dalam upacara perkahwinan mengikut adat istiadat Sakai. Datuk Johari seorang pegawai tinggi kerajaan berasal daripada keluarga miskin. Pak Oni tinggal bersama mereka di rumah banglo yang besar itu setelah kedua-dua orang tuanya meninggal dunia. – Masyarakat yang mula menerima soal kahwin campur. – Masyarakat pendatang Inggeris. – Setelah belajar di Australia. berlian juga emas. – Pak Oni masih lagi gagal memulihkan keadaan penghuni rumah itu. Novel Putera Gunung Tahan Robert – Pegawai Inggeris yang menerima arahan untuk mencari kawasan peranginan bagi pegawai Inggeris yang bertugas di Tanah Melayu. tunangnya. Australia. – Awanis mempunyai keluarga yang bahagia – seorang kakak (Masyarah) dan seorang adik (Anita). Datuk Johari untuk meminta pertolongan agar mencarikannya sebarang pekerjaan yang sesuai. tetapi sebenarnya Hilmi bekerja sebagai pencuci kereta. Namun dia cekal dan tabah apabila berhadapan dengan Pak Oni. Datuk Johari berjanji akan menjaga cucunya sebagai menebus kesalahannya selama ini. – Hilmi terus belajar dengan Encik Bakar dan akhirnya bekerja di kelab malam. menyebabkan jiwa Awanis berkecamuk. Datin Salmah pula menyesali perbuatannya selama ini. Sinopsis Seteguh Karang – Seteguh Karang sebuah novel karya Tuan Faridah Syed Abdullah menampilkan watak utamanya. – Berangan-angan dapat menemui intan. – Tabah dan cekal menghadapi ujian hidup. dia menjadi tempat rakan-rakannya mengadu hal dan dia berusaha menyelesaikannya. begitu juga anaknya. – Hilmi terkejut dengan perkahwinan Hayati dengan Mohsin dan dia sendiri akhirnya berkahwin dengan Azizah. seorang penuntut di Universiti Teknologi Mara. iii. – Masyarakat yang bekerja di pejabat. suka melepak dan membuang masa. Namun perkahwinan itu tidak bahagia. – Ketika menjalankan kursus praktikal di pejabat Pertubuhan Peladang kawasan Hulu Paka. (b) Sinopsis i. – Dalam keadaan gelisah. cawangan Perlis dalam bidang pengurusan ladang. – Sikap Datin Salmah menyebabkan Hilmi meninggalkan rumah itu dengan alasan ayahnya sakit dan mahu pulang ke kampung. berkedudukan. – Belajar tentang Islam di Hidayah Islamic College. Maysarah (Kak May). – Mengambil alih syarikat ayahnya setelah kedua-dua orang tuanya meninggal dunia kerana kemalangan.

– Robert mati terjatuh dari pokok semasa hendak memenuhi syarat agar menangkap perempuan muda Sakai yang sengaja memanjat pokok. – Ali mati dipatuk ular tedung. – Pada masa itu. ii. Awanis bertemu dengan Anita di rumah Cikgu Rushda. lalu sanggup menjadi penunjuk jalan. hujan turun begitu lebat siang dan malam. – Robert hampir dibunuh oleh orang Sakai tetapi terselamat atas pertolongan perempuan tua. – Baik hati. – Keberanian. hanya isteri William yang masih hidup. iv. Sikap ini ditunjukkan oleh Mamat yang memperkenalkan Hilmi dengan guru muzik. pengajarannya yang menginsafkan. Kisah bermula awal sedikit daripada tahun 1926. Apabila bertemu. (b) Nilai kemanusiaan i. Julia menerima berita kematian ibu bapanya dan terus pulang ke Kuala Lumpur. keluarga kandungnya menolak kehadiran Anita kerana Anita dianggap pembawa sial kepada keluarga yang berketurunan Cina. – Dalam usaha menuju ke puncak Gunung Tahan. © Info-didik Sdn Bhd J(19) . – Toleransi. dua buah kapal terbang itu menggugurkan bom dan asap beracun. Dia menumpang di rumah kak Nor yang tidak selesa. Dia menemui Anita mencari keluarganya yang sebenar. iii. Hal ini ditunjukkan oleh Hilmi yang menyayangi Hayati dan begitulah sebaliknya. Bhd. Australia. – Mereka tinggal di dalam gua batu berlindung daripada hujan. – Dengan menggunakan teropong ajaib. Dia juga terpaksa berhadapan dengan Encik Johari yang tegas. William mati kerana menghidu gas beracun. Novel Julia – Julia sebuah novel karya Abu Hassan Morad. Anita tidak mahu pulang ke rumah.– – – – – – – – masalah. – Ratu Bongsu sedar dan mengarahkan orang bunian bersembunyi mencari tempat perlindungan. – Setelah dirawat cederanya oleh orang bunian. Kusina membantu William untuk sampai ke puncak gunung dan bertemu dengan Ratu Bongsu (Raja Puncak Gunung Tahan). Robert digunakan ubat guna-guna (cenuai) dan gila akan perempuan muda sakti. – Seorang lelaki Cina bernama Jun dikenali semasa Julia dalam kapal terbang semasa ke Australia telah menolongnya mengatasi masalah syarikatnya. Sikap ini terpancar pada watak Encik Bakar dan tauke tempat Hilmi bekerja di stesen minyak. sementara tauke di stesen minyak sedia menerima Hilmi bekerja. – Julia terpaksa mengambil alih perniagaan bapanya kerana dia anak sulung dan adik-adiknya masih kecil lagi. mengalami masalah kerana jerebu sedang melanda Malaysia. – Sejak belajar di Hidayah Islamic College. Awang pula mati kerana sakit perut dan kesejukan. adik kepada isteri kedua ayahnya ingin merampas BMPRO Butik Sdn. datanglah kapal terbang British. Mereka mendirikan rumah tangga dan hidup bahagia. Maysarah pula dapat menerima hakikat kehilangan abah dan mamanya dan bertukar menjadi seorang yang ceria. Kata-kata orang tuanya Julia terima dengan patuh dan dia sentiasa menghormati ibu bapanya. hubungan mereka akrab semula. – Dua buah kapal terbang itu terhempas kerana tersalah mendarat. – Pada suatu hari. Awanis begitu gigih menghadapi cabaran dan akhirnya keluarganya bersatu semula. Dia menduga bahawa Robert telah diserang oleh orang asli lalu dia bermalam di dalam gua. Maysarah. Encik Bakar sanggup mengajar Hilmi tanpa mengenakan sebarang bayaran. bersemuka dengan kak Maznah dan kak Sofia yang gemar mengusik. Sifat ini diamalkan oleh Julia apabila berhadapan dengan masyarakat walaupun dia anak orang berada. Sifat ini tergambar pada watak Pak Oni yang sentiasa mengambil tahu akan hal Awanis. Robert dan William bersikap rendah iv. Novel Putera Gunung Tahan – Mudah percaya. – Dua orang Inggeris. – Kegigihan. – Julia tinggal bersama-sama dengan pakciknya di Perth. sebaliknya mahu berdikari. – Syarikat BMPRO Holding berjaya dipulihkan dengan kerjasama syarikat yang dimiliki Jun dan ketua serta penduduk Kampung Guar Napai. – William yang mendapat kebenaran mengirim surat kepada isterinya tetapi telah menulis kepada kerajaan British supaya menghantar bantuan untuk menawan Gunung Tahan. iii. lalu menimbulkan minat untuk membaca karya-karya kesusasteraan yang terdapat dalam pasaran. – Mengisahkan Julia yang dihantar ke Australia untuk belajar tentang Islam di Hidayah Islamic College. William dapat melihat kecurangan isterinya. Novel Konserto Terakhir – Belas kasihan.Bhd. Kak Nor juga bersifat baik hati dengan mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat kerja. Novel Seteguh Karang – Kasih sayang. – Ali dan Awang menjadi penunjuk jalan. – Hemah tinggi. Novel Putera Gunung Tahan – Putera Gunung Tahan sebuah novel karya Ishak Haji Muhammad. – Mereka diarahkan oleh kerajaan Inggeris untuk menyelidik kawasan yang hampir sama dengan iklim negara asal mereka. Encik Bakar. – Syarikat BMPRO Holding Sdn. Sifat ini tergambar dalam hubungan Awanis. akhirnya isteri William berkahwin dengan Ratu Bongsu dan tinggal di Puncak Gunung Tahan. – Rendah diri. – Daripada tujuh orang. Anita. – Selepas tiga bulan. – Di situ Inggeris berhasrat membina tempat peranginan bagi para pegawai tadbirnya. Robert keluar merayau-rayau menyaksikan keindahan hutan dan ditangkap oleh orang Sakai. Awanis menamatkan kursusnya itu lalu pulang ke Ipoh dan mendapati adiknya meninggalkan rumah kerana dihalau oleh kak May. Dikisahkan Ali dan Awang begitu percaya akan Robert dan William yang hendak menawan puncak Gunung Tahan. – William berusaha mencari Robert tetapi hanya terjumpa kesankesan dan garisan-garisan di tanah. – Semasa ingin memulihkan syarikat. Hubungan Awanis dengan beberapa orang pekerja Indonesia berakhir dengan tragis. – Tipu muslihat Ratu Bongsu berjaya mengurung William dengan bantuan Kusina (orang bunian). Set 7 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek tema/persoalan yang menarik. – Kasih sayang. – Tolong-menolong. – Baik hati. apabila Budi yang dianggap adik kandungnya meninggal dunia setelah dipatuk ular. dan Pak Oni yang menghadapi pelbagai cabaran. Pada hari ketujuh. Anita. Anita meluahkan kemarahan dan tangisannya dengan memberitahu bahawa dirinya hanyalah anak angkat. hujan reda. Ketenangan Awanis terganggu apabila Anita menghubunginya melalui telefon. Robert dan William tiba di Kuala Tembeling dan Kuala Lumpur. – Robert tetap bersikap sombong hingga memperbodohkan dan menipu perempuan tua yang pernah menyelamatkan dirinya. gaya bahasa yang memikat. Mereka bertiga ditemukan di hospital apabila Maysarah dimasukkan ke hospital kerana berlebihan menelan pil. Awanis pulang ke rumahnya dan berlaku pertengkaran dengan kak May lalu dia mengambil keputusan ke UiTM semula. serta berhadapan dengan Wan Asri yang gemar mendengar rintihan pekerja. – Menghormati orang tua. Tempat itu di puncak Gunung Tahan. dan Maysarah. Julia berani menghadapi pelbagai dugaan selepas kematian kedua-dua orang tuanya dan menghadapi masyarakat yang sering memberikan respon yang negatif. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. Julia menjadi lebih beriman dan berkenalan dengan ramai sahabat yang baik. Ini digambarkan menerusi watak Encik Basri yang membenarkan Anis pulang awal setelah tempoh praktikal tamat. Pegawai Inggeris. Novel Julia – Baik hati. – Perempuan tua mahu membalas dendam. Dia dilantik menjadi Batin Putih. – Keesokannya dia terjumpa sehelai sapu tangan dengan tulisan darah memaklumkan bahawa Robert telah ditangkap oleh orang Sakai. Ini ditunjukkan oleh Datuk Johari yang bersimpati terhadap nasib Hilmi lalu memberikan pekerjaan sebagai tukang kebun di rumahnya. Dalam perjalanan. William bertemu dengan pengiring raja bernama Kusina. Awanis bersyukur kerana tiga beradik bersatu semula. – Jun melamar Julia dan memberitahu bahawa dia sebenarnya seorang muslim. tetapi atas dasar kasih syang.

Novel Putera Gunung Tahan – Permulaan • Dua orang sahabat. • Robert diberi gelaran Batin Putih dan akhirnya mati kerana terjatuh dari pokok semasa hendak menangkap perempuan muda Sakai yang ingin dikahwininya. • Sikap Kak Sofia dan Maznah melemaskan Awanis kerana mereka suka mengusik. (b) Plot i. Kemaman dan Kuala Terengganu. • Awanis berusaha menyesuaikan diri dengan kerja-kerja dapur yang tidak pernah dilakukannya. • Jun berkahwin dengan Julia dan hidup bahagia bersama-sama.diri apabila bertemu dengan penduduk tempatan kerana dia mempunyai kepentingan. Menggubah lagu untuk dirakamkan juga menubuhkan sebuah kugiran. – Perkembangan • Awanis terkenang kembali semasa orang tuanya masih hidup dan setelah mereka meninggal. – Peleraian • Awanis tergesa-gesa menamatkan praktikalnya lebih awal untuk pulang. – Perumitan • Julia dapat berkenalan dengan ramai kawan daripada pelbagai keturunan. – Sedia menolong. Mohsin. Encik Lee telah menerima kehadirannya. • Bertemu dan berkenalan dengan Jun dalam kabin kapal terbang. • Dia berkenalan dengan Azizah dan akhirnya mendirikan rumah tangga. • Ratu Bongsu merawat isteri William yang tercedera. • Setelah berlaku pertengkaran. apatah lagi apabila mengetahui Awanis pernah keluar dengan Wan Asri ke Kuantan. Pekerja Indonesia berusia 15 tahun itu dianggap seperti adik kandungnya walaupun baru berkenalan. • Akhirnya keadaan syarikat semakin pulih. • Pada hari pertunjukan itu Hilmi jatuh sakit dan Hayati menggantikan tempatnya. Awanis membohongi mereka bahawa dia sudah bertunang. • Datuk Johari meninggal dunia setelah mendengar berita dari hospital bahawa Hilmi telah meninggal. • Mereka terpisah apabila Robert yang merayau-rayau menikmati keindahan alam ditangkap oleh orang Sakai. – Klimaks • Syarikat mengalami masalah akibat kemelesetan ekonomi dan jerebu melanda negara. • Terpaksa tinggal di rumah Kak Nor selama 6 minggu kerana sukar mencari rumah sewa. Robert dan William mula mengembara untuk menuju ke puncak Gunung Tahan. dua buah kapal terbang datang menggugurkan bom dan gas beracun. Dia meminta beberapa buah kapal terbang datang mengebom puncak Gunung Tahan. Novel Julia – Permulaan • Julia dihantar ke Australia oleh ibu bapanya untuk belajar tentang kehidupan Islam. sedangkan sebenarnya dia meminta kebenaran Ratu Bongsu untuk menulis surat kepada isterinya. – Perkembangan • Julia tinggal bersama Pak Cik Khairil di Australia. – Perumitan • Awanis menghadapi kerenah Encik Johari yang suka mencabar kegigihannya semasa menjalani praktikal di ladang kelapa sawit. • Selepas tiga bulan surat dikirimkan. Kak Maysarah telah mengusirnya. Robert dan William ke hutan Tanah Melayu demi mencapai cita-cita menakluki Gunung Tahan. • Ayah sebenar Anita. – Peleraian • Dua buah kapal terbang tersebut telah terhempas semasa hendak mendarat. Set 8 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek gaya bahasa. – Perkembangan • Hayati jatuh hati akan Hilmi tetapi dia telah bertunang dengan sepupunya. • Setelah Ali dan Awang meninggal dunia kerana dipatuk ular dan sakit perut serta kesejukan. – Peleraian • Berlaku kerjasama antara syarikat Jun dan syarikat Julia bagi memulihkan syarikat bapa Julia. Budi mati di pangkuannya. – Klimaks • Awanis menerima panggilan telefon bahawa Anita telah mengetahui bahawa dia sebenarnya anak angkat. • Bakat Hilmi terserlah daripada bermain muzik di kelab malam. • Hilmi berhenti menjadi tukang kebun dan bekerja di stesen minyak. – Klimaks • Hilmi diberi penghormatan untuk mengetuai Pertunjukan Orkes Perdana anjuran RTM. – Perkembangan • Dengan bantuan jurutunjuk. iaitu Karim) memberitahu bahawa Hilmi ialah anak kandung Datuk Johari. Ali dan Awang. Dia akan mencadangkan kepada kerajaan Inggeris supaya memberikan lima ratus ringgit sebulan dan dibinakan istana untuknya sekiranya Ratu Bongsu bersetuju dengan rancangannya itu. © Info-didik Sdn Bhd J(20) . • William memujuk Ratu Bongsu agar menjual kawasan di puncak gunung. • Awanis tiba-tiba menghadapi kematian Budi setelah dipatuk ular. • Julia terpaksa mengambil alih syarikat bapanya. iii. – Klimaks • William mengambil kesempatan menulis surat kepada kerajaan British di London. hingga menyebabkan corak hidup Kak Maysarah berubah. – Peleraian • Azizah insaf akan kesalahannya terhadap Hilmi. • Kerjasama mereka berjaya dengan pertolongan/kerjasama penduduk kampung Julia juga Perdana Menteri Malaysia. Novel Seteguh Karang – Permulaan • Awanis. ii. Dua orang. – Perumitan • Hilmi belajar dengan serius di rumah Encik Bakar. • Ratu Bongsu berkahwin dengan balu William dan terus tinggal di puncak Gunung Tahan tersebut. • Mereka bertiga kembali ceria walaupun Anita tetap dengan keputusannya mahu hidup berdikari dan tidak tinggal sebumbung. • Tuan William yang dikurung oleh Kusina telah mati terkorban. Novel Konserto Terakhir – Permulaan • Hilmi ke rumah Datuk Johari dan menjadi tukang kebunnya. • Dia menemui Anita di rumah Cikgu Rushda dan menemaninya mencari keluarga kandung Anita. iv. • Hanya seorang wanita terselamat. Robert hampir dibunuh oleh orang Sakai tetapi terselamat atas pertolongan perempuan tua. • Awanis malas melayan Kak Maysarah kerana dia sudah jauh berubah sejak kematian abah dan emak. dua orang sahabat itu meneruskan perjalanan. Robert dan William yang ditugaskan untuk mencari tempat peranginan baru bagi para pegawai Inggeris di Tanah Melayu tiba di Kuala Tembeling dari Kuala Lumpur. • Ibu bapa Julia meninggal dunia kerana kemalangan di jalan raya. iaitu isteri Tuan William. Maysarah sedar bahawa adikadiknya masih memerlukan dirinya. • Awanis ke Terengganu untuk menjalani latihan praktikal. pelajar ITM cawangan Perlis dalam bidang pengurusan ladang. • Bapa Hilmi (abang sepupu Datuk Johari. – Keberanian. baru pulang dengan menaiki bas. • William meneruskan perjalanan dan berjaya ke puncak gunung dengan bantuan Kusina.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful