07-Jawapan@SPM

JAWAPAN

KARANGAN KARANGAN BERPANDU
Set 1
Bahagian A Kepentingan Memakan Buah-buahan Tempatan Malaysia yang beriklim Khatulistiwa dan mempunyai tanah yang subur menyebabkan buah-buahan yang ditanam mengeluarkan hasil yang banyak. Hal ini menyebabkan buah-buahan seperti rambutan, durian, manggis, mangga, duku, langsat, dan nanas dapat kita nikmati sepanjang masa, terutama buah-buahan yang tidak mengikut musim. Banyak faedah yang diperoleh apabila kita memakan buah-buahan tempatan. Pertama, buah-buahan tempatan memberi vitamin C kepada tubuh badan. Vitamin ini penting untuk memastikan kulit kita bersih, pandangan mata kita cerah, dan memberi kesegaran kepada tubuh badan. Apabila memakan buah-buahan tempatan bermakna kita menolong pak tani yang mengusahakan hasil pertanian. Sama ada mereka menghasilkan secara kecil-kecilan atau menerusi ladang yang luas, tanpa sokongan rakyat tempatan sudah pasti perniagaan mereka akan merosot. Apabila pak tani meraih keuntungan yang lebih, wang tersebut dapat membantu kehidupan keluarga dengan lebih baik. Memakan buah-buahan tempatan dapat mengelakkan kita bergantung kepada buah-buahan import seperti buah epal dan anggur. Pergantungan yang berlebihan menyebabkan mata wang kita banyak mengalir ke luar negara yang menyebabkan ekonomi kita tidak stabil. Buah-buahan tempatan diakui murah, segar, dan mudah didapati. Harga yang murah bermakna kita dapat menjimatkan perbelanjaan kita. Manakala kesegarannya pula mampu memberi khasiat yang tinggi. Buah-buahan tempatan ini boleh diperoleh di pasar tani atau di pasar raya. Tuntasnya, kita digalakkan memakan buah-buahan tempatan untuk kelangsungan hidup yang sihat dan memastikan ekonomi negara terus utuh. Sebenarnya memakan buah-buahan tempatan juga bermakna kita menunjukkan rasa penghargaan terhadap kesungguhan pak tani dan rasa cinta terhadap kemajuan negara. (238 patah perkataan) Sesungguhnya, kenderaan di Malaysia boleh dikatakan setanding dengan negara-negara maju. Oleh itu, menjadi tanggungjawab masyarakat untuk memanfaatkan dengan sebaik-baiknya. Jika berhemah memandu, masalah kemalangan tidak akan berlaku. (225 patah perkataan)

Set 3
Bahagian A Tempat Pembiakan Nyamuk Aedes Nyamuk aedes membawa penyakit denggi. Nyamuk ini tidak mengenal jantina, umur atau suku bangsa kerana daripada 33,203 kes denggi pada tahun 2004, 20,458 membabitkan pesakit lelaki dan bakinya wanita. Dari segi bangsa, orang Melayu dan Cina masing-masing melibatkan 12,000 kes, manakala selebihnya kaum India dan etnik di Sabah dan Sarawak. Aedes akan membiak di air yang bersih. Salah satu kawasan tempat pembiakan aedes ialah di depan mata kita sendiri iaitu di pasu bunga. Suri rumah biasanya akan menyiram ke pasu bunga agar pokok bunga tidak mati. Tanpa disedari, bekas pasu yang berair itu menjadi tempat pembiakan aedes. Aedes juga akan membiak di kolah mandi di dalam bilik air. Di sesetengah rumah, untuk mengatasi masalah terputusnya bekalan air, tuan rumah akan memastikan air di kolah sentiasa berair. Malah, jika tuan rumah bercuti, kolah tersebut juga dipastikan dipenuhi air. Akibatnya, masuk hari ketujuh, jentikjentik akan menjadi nyamuk. Kawasan di parit tersumbat juga menjadi pilihan aedes. Air yang bersih menjadi pilihan aedes untuk membiak. Kawasan parit yang air tidak boleh mengalir ini mungkin di belakang rumah kita menyebabkan kita tidak perasaan akan kewujudannya. Air bertakung di tempat pembuangan sampah juga menjadi pilihan aedes membiak. Sebagai contoh di bekas tayar. Air ini wujud apabila adanya hujan yang mencurah. Bagi masyarakat yang tidak prihatin, akan membiarkan bekas berair itu untuk menjadi tempat membiak aedes. Disebabkan penyebaran wabak denggi sudah ke tahap kritikal, adalah menjadi harapan kepada segenap lapisan masyarakat supaya memastikan persekitaran rumah dalam keadaan bersih. Buang segala bekas takungan untuk memastikan tiada tempat untuk aedes membiak. Penyakit lebih baik dicegah daripada mengubatinya. (246 patah perkataan)

Set 2
Bahagian A Pengangkutan di Malaysia Dalam usaha menuju negara maju pada tahun 2020, Malaysia telah menyediakan prasarana yang mencukupi untuk memastikan sistem pengangkutan berjalan lancar. Sama ada menerusi laluan darat seperti jalan raya, atau laluan laut, pengangkutan yang terkini telah memudahkan masyarakat berhubung dengan dunia luar. Kereta dan teksi digunakan sebagai alat mudah untuk ke sesuatu tempat. Kenderaan tersebut sebagai keperluan wajib untuk masyarakat ke sekolah, ke pejabat, ke surau, dan ke pasar raya. Boleh dikatakan setiap rumah memiliki sebuah kereta. Jika tidak memiliki kereta, akan menggunakan teksi untuk ke sesuatu tempat. Pengangkutan awam yang paling murah dan sering digunakan ialah bas. Biasanya digunakan oleh anak muda untuk pergi bekerja atau ke pasar raya. Disebabkan sistem trafik yang baik, bas akan bergerak lancar menuju destinasi. Di Lembah Klang, selain bas, ramai yang memilih menaiki komputer kerana perkhidmatan lebih memuaskan. Untuk perjalanan lebih jauh, katakan warga Kuala Lumpur ingin ke Gua Musang, ramai yang memilih menaiki kereta api. Sekiranya menaiki kereta api pada waktu malam, bangun pagi sahaja sudah tiba tempat dituju. Manakala untuk ke seberang laut, ramai yang memilih menaiki kapal terbang dan kapal laut. Di Kuala Lumpur, terdapat monorel, iaitu jalan yang dibina di udara. Perkhidmatan ini belum begitu popular kepada masyarakat kita, tetapi di kalangan pelancong, amat gemar menaiki monorel kerana dapat melihat keindahan Kuala Lumpur dengan lebih jelas.

Set 4
Bahagian A Faktor-faktor Kemalangan di Jalan Raya Walaupun kerajaan sudah menyediakan prasarana bertaraf dunia, tetapi mentaliti masyarakat masih kelas ketiga. Jalan raya yang luas sewajarnya dimanfaatkan sebagai laluan cepat untuk ke sesuatu destinasi. Tetapi apa yang berlaku sekarang, ramai rakyat Malaysia mati di jalan raya. Apabila menyebut tentang kemalangan jalan raya, rata-rata kemalangan jalan raya disebabkan masyarakat memandu kenderaan melebihi had yang ditetapkan. Bayangkanlah, had laju kenderaan sebanyak 110 kilometer sejam di lebuh raya, tetapi ada yang memandu sehingga 150 kilometer sejam. Apabila memandu laju, sukar untuk mengawal kenderaan. Namun begitu, kemalangan bukan disebabkan kegopohan pemandu. Ada yang disebabkan keadaan jalan raya yang tidak diuruskan dengan baik. Oleh sebab sering digunakan atau masalah mendapan tanah, jalan akan berlubang. Tanpa diletakkan amaran, pemandu tidak tahu keadaan jalan, lalu termasuk ke lubang yang seakan-akan menanti mangsa. Sesetengah kenderaan tidak diselenggara dengan baik. Sebagai contoh, brek tidak dapat berfungsi dengan sempurna. Keadaan diburukkan lagi dengan sikap pemandu yang memandu dalam jarak yang dekat dengan kenderaan di hadapan. Apabila kenderaan di hadapan membrek, apalagi, kereta tersebut akan “mencium” kereta di hadapan.

© Info-didik Sdn Bhd

J(1)

Ketika memandu, perasaan sabar dan bertolak ansur perlu ada dalam diri. Apabila hilang perasaan sabar, akan terasa begitu lambat lampu isyarat bertukar warna. Lalu, tanpa perlu menunggu lampu bertukar warna hijau, akan segera masuk ke lorong sebelah kanan. Kereta dari arah depan terus melanggar kereta tersebut. Oleh itu, sekiranya jalan dalam keadaan sempurna dan kereta tiada apaapa masalah, sudah menjadi tanggungjawab masyarakat memandu dalam keadaan berhemah. Sayanglah nyawa sendiri dan ingatlah orang yang tersayang. Semoga nilai-nilai murni yang ada dalam diri dapat membendung tragedi di jalan raya. (249 patah perkataan)

Oleh itu, sebagai generasi pelapis, seni hiburan tradisional perlu dipertahankan dan dipelajari. Untuk menunjukkan kita mempunyai jati diri yang utuh, kita perlu memahami dan mengetahui akan seni hiburan tradisional. (237 patah perkataan)

Set 7
Bahagian A Aktiviti Remaja Pada Hari Minggu Sama ada remaja yang masih menuntut atau menanti keputusan peperiksaan, pada hari minggulah peluang untuk berkumpul bersama keluarga. Selain berusaha untuk memperteguh ikatan silaturahim bersama kedua-dua orang tua dan adikberadik, banyak aktiviti yang boleh dilakukan untuk memanfaatkan masa yang terluang. Bagi remaja yang suka menghabiskan masa di rumah, pada hari minggu digunakan untuk menggembirakan hati ayah dan ibu. Salah satu usaha yang dilakukan ialah membasuh kereta ayah. Walaupun tiada paksaan daripada si ayah, tetapi remaja yang memiliki sifat murni, akan berasa gembira jika dapat membuat sesuatu yang berfaedah. Bagi remaja perempuan pula akan membantu ibu di dapur. Banyak yang boleh dilakukan di dapur seperti membasuh pinggan mangkuk dan menyediakan rempah ratus untuk memasak. Sifat ringan tulang ini bukan sahaja menggembirakan hati si ibu, tetapi dapat menambahkan pengalaman remaja itu sendiri untuk menghadapi alam dewasa. Apabila duduk-duduk di anjung, tentu mata berasa sakit melihatkan rumput yang memenuhi persekitaran rumah. Dengan tajak atau cangkul, rumput boleh dibersihkan. Manakala pokok-pokok bunga yang layu disiram dan dahan yang menjuntai dipotong. Kerja yang dilakukan tidak sampai sejam sudah dapat menceriakan persekitaran rumah. Pada waktu petang, tiada salahnya menghabiskan masa di luar rumah. Apabila berterusan duduk di rumah, akan terasa bosan juga. Berpeluang bertemu rakan sebaya, akan digunakan untuk menyihatkan badan dengan berjoging sekitar taman perumahan. Badan akhirnya sihat dan hubungan dengan rakan juga semakin teguh. Oleh itu, kita perlu memanfaatkan setiap masa terluang dengan aktiviti berfaedah. Elakkan pada hari minggu dengan aktiviti tidak berfaedah seperti berpeleseran di pusat beli-belah. Masa muda hanya sekali, lalu isikanlah aktiviti yang boleh menjamin masa depan agar lebih bermakna. (249 patah perkataan)

Set 5
Bahagian A Kepentingan Sukan kepada Negara Walaupun kemajuan ekonomi menjadi agenda utama kerajaan, kepentingan sukan tidak diketepikan. Kerajaan menerusi Kementerian Belia dan Sukan mengatur pelbagai program untuk memastikan setiap masyarakat memberi perhatian serius dan kalau boleh melibatkan diri dalam aktiviti sukan yang dianjurkan oleh kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan. Paling penting sukan mampu mewujudkan masyarakat yang sihat. Hasil pergerakan seperti berlari menyebabkan otot-otot mengeluarkan peluh. Cara ini merupakan kaedah termurah untuk membakar lemak di dalam badan. Apabila badan sihat, kita dapat meneruskan kehidupan seperti belajar dan bekerja dalam suasana lebih ceria. Sukan mampu mengharumkan nama negara di mata dunia. Hal ini kerana menerusi kejayaan dalam bidang sukan, atlet dan negara yang diwakili menerima publisiti yang meluas menerusi media massa. Secara tidak langsung, nama negara akan disebut-sebut oleh rakyat asing, yang memungkinkan akan melancong atau melabur ke Malaysia. Sukan merupakan satu industri yang menguntungkan. Keadaan ini berlaku kerana mereka yang melibatkan diri dalam bidang sukan akan membeli pakaian lengkap seperti baju, seluar, dan kasut sukan. Mereka yang melibatkan dalam bidang ini akan membesarkan perniagaan kerana penyertaan masyarakat yang meningkat. Penglibatan masyarakat dalam permainan badminton, bola sepak, hoki, atau olahraga sebenarnya mampu memupuk perpaduan kaum. Sama ada mewakili sekolah atau negara, hanya atlet terbaik yang akan dipilih tanpa mengira kaum dan agama. Apabila berlatih bersama, lama-kelamaan hubungan akan menjadi lebih akrab. Jelas kepada kita, sukan begitu penting kepada negara. Kepada remaja yang masih menuntut, walaupun kejayaan dalam pelajaran itu penting, tiada ertinya jika tidak aktif dalam aktiviti kokurikulum. Oleh itu, marilah kita melibatkan diri dalam aktiviti sukan. (243 patah perkataan)

Set 8
Bahagian A Fungsi Komputer Kewujudan komputer mempercepat perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT). Sejak di bangku sekolah rendah lagi kita telah didedahkan dengan penggunaan komputer. Jika dahulu orang yang buta huruf akan ketinggalan, tetapi zaman moden ini mereka yang tidak menguasai teknologi komputer akan terpinggir arus kemajuan. Pada asasnya komputer digunakan untuk kerja-kerja menaip. Sebelum ini kerja-kerja menaip dilakukan oleh mesin taip. Berbanding mesin taip yang sukar untuk memadam dan tidak boleh menyimpan maklumat, tetapi komputer memudahkan kerja-kerja menaip, menyunting, dan menyimpan maklumat untuk tempoh yang dikehendaki. Menerusi komputer yang dimasukkan talian internet, kita dapat berhubung dengan dunia luar hanya menekan papan kekunci. Maklumat tersebut boleh kita pindah, simpan, dan perbanyak. Teknologi ini menyebabkan kita tidak lagi seperti katak di bawah tempurung, sebaliknya dunia seakan-akan berada di depan mata kita. Bagi anak muda yang inginkan hiburan setelah penat belajar atau bekerja, boleh mendengar lagu dan menonton filem menerusi komputer. Lagu dan filem sama ada diperoleh menerusi cakera padat atau memperoleh dengan melayari internet. Hal ini bermakna, hanya duduk sahaja di dalam bilik, kita boleh merehatkan minda kita yang letih. Komputer juga mampu mempermudah kerja-kerja harian kita. Apa tidaknya, kita boleh melukis grafik dengan ukuran yang tepat. Grafik membentuk rumah sebagai contoh, cara ini mudah untuk kita membayangkan bentuk rumah yang kita ingini walaupun baharu dalam peringkat perancangan. Berdasarkan huraian diberi, jelas kepada kita akan faedah yang diperoleh apabila memiliki komputer. Namun begitu, penggunaannya perlu dikawal untuk mengelakkan pembaziran masa dan terdedah kepada pengaruh negatif. Oleh itu, gunakan akal yang diberikan oleh Tuhan untuk menilai akan perkara yang baik dan yang buruk. (252 patah perkataan)

Set 6
Bahagian A Seni Hiburan Tradisional dan Kepentingannya Seni hiburan seperti zapin, boria, wayang kulit, dan dikir barat diwarisi daripada nenek moyang kita. Seni hiburan ini yang dijalankan secara kumpulan terus diwarisi oleh anak-anak muda zaman kini. Ledakan teknologi maklumat tidak mengurangkan minat anak muda terhadap seni hiburan yang diamalkan sejak zaman-berzaman. Zapin yang terkenal di negeri Johor dikatakan dibawa oleh pedagang dari Timur Tengah. Permainan ini lebih kepada gerak tari dan seni kata berbentuk pantun. Manakala boria terkenal di Pulau Pinang. Boria disampaikan secara harmoni dengan jumlah ahli yang ramai dan seni katanya lebih kepada memuji orang ramai. Dikir barat terkenal di Kelantan dan dikatakan berasal dari Thailand. Permainan ini dipersembahkan dengan jumlah ahli yang ramai dengan seni kata berupa teguran, menyindir, dan isu-isu semasa yang boleh menghiburkan penonton. Manakala dondang sayang yang terkenal di Melaka dipersembahkan dalam bentuk bunyi dan nyanyian. Seni hiburan tradisional ini dimainkan untuk memberi hiburan kepada penonton. Masyarakat silam tidak terdedah kepada televisyen atau tayangan filem, maka seni hiburan tradisional digunakan sebagai cara untuk berhibur setelah penat bekerja. Biasanya persembahan dijalankan di kawasan lapang dan diadakan pada waktu malam. Seni hiburan ini juga sebagai alat untuk menunjukkan identiti bangsa. Seni persembahan dapat menunjukkan kepada masyarakat luar yang ingin memahami corak kehidupan masyarakat silam Malaysia. Bagi orang muda pula, dapat membentuk kemegahan akan hak milik yang perlu diwarisi walaupun tarikan hiburan moden begitu kuat.

© Info-didik Sdn Bhd

J(2)

(vi) Memanfaatkan masa lapang daripada terjebak dalam kegiatan tidak bermoral. (vi) Cadangan : Jawatankuasa kampung perlu mengadakan aktiviti seperti ceramah atau aktiviti sukan. kemudian percikan bunga api. (ii) Aduan : Menyebabkan bunyi bising dan mengganggu kententeraman awam. 3 4 4 5 © Info-didik Sdn Bhd J(3) . (v) Para pelajar gigih bersaing untuk mencapai keputusan cemerlang. bertukar idea. Penutup • Persembahan yang menarik dan menghiburkan. (ii) Pencapaian cemerlang dalam kokurikulum. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Ketika mengajar seorang pelajar telah terjatuh. mencuri. Set 2 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Program Khidmat Negara selama tiga bulan mula diperkenalkan pada tahun 2004. (ii) Memberi peluang perniagaan kepada mereka yang terbabit seperti kraf tangan. (iii) Dapat memupuk semangat perpaduan kaum. (vi) Dapat berkongsi maklumat tentang politik. permainan. ekonomi. (iii) Guru tersebut dan keluarga pelajar berulang-alik ke hospital. (iii) Aduan : Mereka bertaruh wang. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Bersama keluarga ke Dataran Merdeka. Penutup • Merakamkan terima kasih kerana sudi ditemu ramah. (v) Cadangan : Disediakan balai raya yang lengkap dengan sudut bacaan. bahasa. (ii) Sebab : Ibu bapa bersikap tidak kisah. (iv) Keburukan: Membuang masa dengan melayari bahan lucah. Sukan Sea. Isi-isi (i) Dapat melahirkan rasa cinta terhadap negara. (iv) Mendapat sokongan ibu bapa dalam memberi derma. (iv) Nasib pelajar kritikal dan memerlukan penderma hati. (iii) Pengunjung begitu ramai – bertolak-tolak – suasana riuh rendah. (iii) Keadaan fizikal sekolah yang menarik. 3 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Remaja lepasan sekolah akan melepak sehingga jauh malam. Isi-isi (i) Aduan : Remaja berlumba di jalan raya di depan kampung pada malam minggu. Penutup • Ibu bapa perlu memantau anak-anak untuk mengelakkan anak daripada terjebak dalam gejala negatif. Penutup • Masalah ini perlu diatasi sebelum remaja terjebak dalam kegiatan yang tidak sihat seperti merokok. dan hiburan. dan Piala Thomas. (iv) Cadangan : Membuat sekatan polis pada malam minggu. (vi) Berharap kejayaan ini menjadi pendorong. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Setiap kawasan perumahan baru mempunyai kafeteria siber dan perkembangannya bagai cendawan selepas hujan. pakaian.malas membaca dan bekerja. (iv) Mengenal pasti kelemahan diri. Penutup • Remaja beruntung mengikuti program tersebut. dan bangsa kepada orang luar. dan berbincang dalam suasana sihat. Isi-isi (i) Kedatangan penonton/pelancong membawa sama wang – wang mengalir ke dalam negara. Isi-isi (i) Kebaikan: Remaja dapat berkumpul. (ii) Didapati pelajar tersebut menghidap penyakit barah hati. (iv) Seorang kanak-kanak menangis mencari ibunya. seterusnya bersemangat untuk berjaya. Penutup • Pelajar tersebut akhirnya sihat dan bersekolah semula. Penutup • Diharapkan tindakan yang bakal diambil dapat membendung gejala negatif.KARANGAN UMUM Set 1 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Merakamkan penghargaan kerana sudi ditemu ramah. (ii) Remaja berjiwa lasak dan mampu hidup berdikari. Isi-isi (i) Kedatangan para menteri dan YDP Agong. (vi Cadangan : Mereka yang ditangkap patut digantung lesen dan dihukum penjara. dan makanan. (v) Keburukan: Rakan sebaya boleh mempengaruhi perbuatan negatif seperti merokok dan mencuri. hotel. (vi) Upacara melepaskan belon. (iv) Memberi gambaran yang sebenar kepada orang luar terhadap keamanan negara. (v) Dapat menambahkan rakan. (ii) Persembahan lagu-lagu setiap negeri. bertukar fikiran. (v) Kutipan derma dilakukan. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Malaysia menjadi tuan rumah Sukan Komanwel. (iii) Kebaikan: Ibu bapa tidak bimbang kerana anak di tempat yang selamat. dan budaya. (v) Terasa lapar – ke restoran di bawah Dataran Merdeka. Isi-isi (i) Guru menghantar pelajar tersebut ke hospital. Penutup • Merupakan aktiviti berfaedah yang perlu diteruskan dalam usaha memperkukuh ekonomi negara. (ii) Kebaikan: Memperoleh maklumat untuk menambah bahan nota pelajaran. (v) Memperkenalkan budaya. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Remaja akan menjadi pemimpin pada tahun 2020. (v) Cadangan : Memberi ceramah kepada anak muda. 2 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap aduan dan cadangan yang ditulis mendapat perhatian. (iii) Sebab : Dapat melepaskan tekanan dan berkongsi minat dengan rakan yang sealiran. dan budaya dalam usaha memperkukuh ikatan ketenteraan. dan menagih dadah. (iii) Memberi imej yang baik kepada negara – publisiti yang meluas secara percuma. (vi) Keburukan: Membuang masa sehingga hilang tumpuan terhadap pelajaran di sekolah. Isi-isi (i) Pencapaian cemerlang dalam akademik. ekonomi. (iv) Cadangan : Ibu bapa perlu prihatin dengan hala tuju anak. Formula 1. (vi) Akhirnya guru tersebut mendermakan hatinya. dan pengalaman. Isi-isi (i) Sebab : Tidak tahu memanfaatkan masa lapang .

Penutup • Jika ada kelapangan akan menulis lagi. akhirnya mengikut anak tinggal di rumahnya di kota. kemudian bas bergerak menuju sasaran. (ii) Karya bertema kasih sayang. (ii) Pengajaran daripada teks mempengaruhi sikap dan tindakan. tetapi sukan yang lain hanya jaguh kampung. (ii) Mengambil kursus yang berkaitan dengan IT. (iii) Laluan licin dan ada peserta tergelincir. (vi) Menanam rasa cinta terhadap negara dan sanggup berkorban demi mempertahankan kedaulatan negara. (ii) Tiba di kaki gunung. Isi-isi (i) Mutu penerbitan yang setanding dengan buku yang terdapat di pasaran.Isi-isi (i) Melengkapkan diri dengan segala ilmu pengetahuan. (v) Sampai di puncak gunung. mendengar taklimat. (vi) IPTS ada yang tidak berkualiti dan kursus yang ditawarkan tidak diiktiraf. 4 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Badminton. dan squash mencapai tahap antarabangsa. Terlihat kabus. (ii) Masalah: Barangan yang rosak telah dibaiki tetapi masih dirosakkan. (iii) Cadangan: Mereka yang terlibat didakwa dan dipenjara. (v) Cadangan: Polis perlu membuat rondaan di tempat-tempat yang berpotensi untuk dirosakkan. • Isteri sudah meninggal dunia dan anak-anak tinggal di rumah masing-masing. Penutup • Larut malam tiba semula di sekolah. dan bertolak untuk pulang. Penutup • Menyokong tajuk dan sebuah pantun penutup. Penutup • Remaja mestilah mempunyai matlamat untuk menjadi orang yang berguna. Bergambar dan mengibar bendera. (vi) Cadangan: Letakkan kamera tertutup untuk mengesan mereka yang melakukan perbuatan tersebut.sering sakit. dan pengorbanan. dan tujuan aktiviti. (v) Menanam nilai-nilai murni. Dicadangkan pemberian diberikan selepas atlet bersara. (v) Yakin akan kemampuan diri dan kebesaran agama. (v) IPTS ada yang mengutamakan keuntungan — tidak menyediakan prasarana pendidikan yang lengkap. (vi) Pencarian bakat perlu dijalankan sejak murid masih di sekolah rendah lagi dan mereka yang berbakat terus dilatih sebagai atlet pelapis. cuma menggunakan kertas yang mudah bertukar warna kuning. Isi-isi (i) Memberi peluang pendidikan kepada pelajar yang gagal masuk ke IPTA. Sepatutnya terdapat karya dari pelajar tingkatan lain dan bekas pelajar. (vi) Harga RM10 senaskhah amat mahal untuk dibeli oleh pelajar. diterbitkan “Antologi Selangkah ke Universiti”. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kewujudan IPTS bagai cendawan selepas hujan. (v) Sesekali menelefon anak meminta mereka pulang . Isi-isi (i) Kesusasteraan kaya dengan nilai-nilai murni dan nilai-nilai budaya. dan bergerak. (vi) Apabila tubuh semakin uzur. (iii) Membentuk jati diri yang kental agar tidak terpengaruh dengan gejala negatif. Set 3 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kanan – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perenggan – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Melahirkan rasa gembira kerana sudi menulis surat. (iii) Suntingan amat kemas . Karangan tidak berformat Pendahuluan • Sempena Jubli Perak sekolah. (iii) Masyarakat jangan menyanjung berlebihan kepada atlet yang berjaya menyebabkan atlet lupa diri. (ii) Berasa sepi tinggal sendiri dan melakukan aktiviti harian tanpa teman. Penutup • IPTS penting dalam usaha meningkatkan mutu pendidikan negara. Isi-isi (i) Pengurusan sukan perlu dirombak semula dan sukan perlu dikendalikan oleh mereka yang berminat dan berbakat. berehat. (v) Fon yang digunakan amat sesuai. (iv) Mengetahui sejarah keagungan Islam berdasarkan teks yang dipilih. (iii) IPTS juga satu perniagaan . Karangan tidak berformat Pendahuluan 5 Set 4 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Tarikh. Penutup • Sebuah penerbitan yang boleh dibanggakan. (iv) Mengharapkan bantuan jiran menghantar makanan. (iv) Pemandangan di dalam hutan begitu cantik. (iii) Dapat membandingkan kisah yang dibaca dengan realiti dalam masyarakat. (iii) Sekarang jarang ke surau kerana masalah penglihatan dan kesihatan. (ii) Mereka yang tidak memiliki keputusan yang baik boleh mengikuti kursus kemahiran di peringkat sijil. Peserta meneruskan pendakian. Penutup • Berharap atlet negara mampu ke pentas antarabangsa. (vi) Menjadikan pemikiran matang dan dapat membuat keputusan yang tepat. khususnya kasih sayang sesama insan.pelajar asing akan belajar di Malaysia. (iv) Kebanyakan karya dari pelajar tingkatan 4 dan 5. (iv) Memperkukuh budaya dan bahasa. (iv) Lebih banyak jurulatih tempatan dihantar berkursus di luar negara untuk menimba pengalaman sebelum melatih atlet tempatan. (iv) IPTS juga memberi peluang pekerjaan kepada pensyarah. Isi-isi (i) Berkumpul di sekolah untuk mendengar taklimat. jumlah peserta. mempersiapkan diri.cuma terdapat sedikit kesilapan ejaan. (v) Ibu bapa perlulah memberi dorongan kepada anak mereka yang berminat dalam bidang sukan. (iv) Cadangan: Kempen secara berterusan di sekolah dan di media massa.tetapi mereka sibuk dengan kerjaya dan keluarga. Berasa letih tetapi puas. Isi-isi (i) Masalah: Tandas awam dan bangunan diconteng dan dirosakkan. Penutup • Terasa sepi dan risau tinggal di kota. (vi) Turun semula. 3 © Info-didik Sdn Bhd J(4) . Isi-isi (i) Badan tidak begitu sihat . 5 Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Memberi definisi tajuk. (ii) Pemberian hadiah berbentuk wang perlu dikaji semula. hoki. kegigihan.

kemudian dibina rumah murah. (iv) Tindakan: Membina benteng di sungai. kemudian membeli. Isi-isi (i) Bapa mendidik anak dalam suasana kasih sayang. (ii) Meminta tokoh menceritakan sejarah kerjayanya. Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap YB membaca surat ini hingga selesai. (ii) Di sekolah.00 mampu dibeli oleh remaja. Penutup • Rumah setinggan perlu dirobohkan untuk menjaga imej negara. (iv) Menteri membuat lawatan dari gerai ke gerai. Penutup • Berharap surat mendapat perhatian dan ada tindakan susulan. (v) Tindakan: Mengambil tindakan terhadap orang perseorangan yang membuang sisa ke dalam sungai. (vi) Ibu merasa makanan yang ditunjukkan. (ii) Tiba ketika menteri merasmikan pesta tersebut. (v) Ketua keluarga yang menghadapi masalah perlu melalui sesi kaunseling. Keadaan jalan lengang. Isi-isi (i) Sinopsis cerita menarik minat untuk terus membaca. (iv) Membela nasib orang yang kurang upaya. (ii) Masalah: Tanaman mati dan menyusahkan penduduk. (v) Harga RM7. (iv) Pengajaran cerita boleh dijadikan iktibar. (iv) Sebuah kereta berhenti. Isi-isi (i) Pembantu rumah perlu berdasarkan agama yang sama supaya mudah menyesuaikan diri. (vi) Tindakan: Membaiki saliran untuk memudahkan air mengalir. dan gabung jalin dalam mata pelajaran Bahasa Melayu. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kemajuan sesebuah bandar raya menarik anak muda datang untuk mencari peluang pekerjaan. suka duka. Isi-isi (i) Orang begitu ramai . Isi-isi (i) Meminta tokoh menceritakan latar belakang pendidikan dan keluarga. (ii) 25 karya tidak memenuhi syarat pertandingan. dan kejayaan yang pernah diraih. (vi) Aktiviti setelah bersara. Penutup • Masalah penderaan tidak akan berlaku jika semua ahli masyarakat memainkan peranan masing-masing. (vi) Mewujudkan rasa kemanusiaan terhadap majikan. Isi-isi (i) Masalah: Harga sewa rumah terlalu tinggi tidak mampu dibayar oleh pekerja baru. (ii) Berhenti di bawah pohon yang rendang untuk mengelakkan hujan gerimis. Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Memberitahu tujuan wawancara dan gembira atas persetujuan yang diberikan.bersesak-sesak. (iii) Ramai yang tertumpu di tapak pesta dan berlaku pelbagai kerenah. Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Berterima kasih kerana sudi bekerjasama dengan polis. (ii) Hanya orang yang berkelayakan daripada segi ekonomi sahaja dibenarkan mengambil pembantu rumah. (v) Nasihatnya kepada para guru dan pelajar. Penutup • Ucapan terima kasih dan selamat maju jaya. Lafaz terima kasih. Penutup • Seronok dan melihat pelbagai makanan. (iii) Pembantu rumah menjalani kursus supaya dapat bekerja dengan baik dan dapat melaporkan penderaan yang dihadapi. Pendidikan Moral. Isi-isi (i) Waktu pagi berbasikal untuk ke sekolah. (iv) Pandangan terhadap kerjaya guru pada masa kini. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kerajaan memperkenalkan budaya penyayang dalam masyarakat. (iii) Memerhatikan sekumpulan kanak-kanak bermain di depan rumah. (vi) Cadangan: Kerajaan memberi subsidi kepada mereka yang kurang berkemampuan dan tinggal di rumah setinggan untuk membeli rumah. (iii) Mutu keseluruhan karya yang memasuki peringkat akhir amat membanggakan. (v) Cadangan: Tapak rumah setinggan dirobohkan. (iii) Ingin tahu cabaran ketika menjadi guru dan membuat perbandingan. (v) Penekanan media massa menerusi siri drama. (vi) Kempen Sekolahku Anakku Sayang diteruskan. (v) Seronok melihat gelagat peserta memasak makanan. (iv) Cadangan: Membina rumah pangsa yang mampu disewa oleh mereka yang baru bekerja. lalu mengheret kanak-kanak tersebut. (v) Terperanjat tetapi sempat mengambil plat kereta. Isi-isi (i) Sebanyak 45 cerpen diterima daripada pelajar tingkatan 1 hingga 5. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Berterima kasih kerana diberi kepercayaan menjadi ketua hakim. (iii) Tindakan: Melebarkan sungai. Penutup • Polis mengucapkan terima kasih atas kerjasama yang diberikan. (iv) Jiran tetangga patut melaporkan kepada polis jika ada mendengar jeritan atau tangisan yang meragukan. Isi-isi (i) Masalah: Sudah dihadapi lebih 15 tahun tetapi tiada usaha dibuat. (ii) Masalah: Anak muda datang tanpa kemahiran dan kelulusan yang sesuai menyebabkan bekerja di sektor yang bergaji rendah. (iii) Mengadakan lawatan ke rumah-rumah kebajikan / rumah orangorang tua / hospital. Penutup • Novel yang patut dibaca. 3 3 4 4 5 5 Set 5 Bahagian B 1 Karangan berformat © Info-didik Sdn Bhd J(5) . (vi) Segera menghubungi polis dan memberitahu keluarga mangsa. (ii) Gaya bahasa yang mudah dan memikat. (iii) Cadangan: Membina kilang-kilang di kawasan luar bandar. Penutup • Semua ahli masyarakat perlu mengamalkan budaya ini.2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Pekerjaan yang tidak tentu masa dan gaji yang lumayan menyebabkan ramai yang mengambil pembantu rumah. (iii) Plot mempunyai unsur ketegangan. (vi) Mutu penerbitan yang kemas dan ilustrasi kulit yang menarik. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Berkunjung ke pesta bersama keluarga. nilai ini diajarkan dalam mata pelajaran Pendidikan Islam. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan.

3 3 4 © Info-didik Sdn Bhd J(6) . (vi) Berharap pertandingan ini menjadi acara tahunan. Penutup • Selagi kemiskinan masih wujud. bahasa penutur tidak mantap dan sistem komunikasi dibauri bahasa pasar dan bahasa asing. 5 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Bidang kesusasteraan mendapat tempat dalam kalangan penulis muda daripada pelbagai latar belakang pendidikan. Kesan jangka panjang. (iv) Kos memang tinggi tetapi dicetak dalam bentuk kertas yang murah. tetapi nikmat bekerja di tanah air sendiri tidak sama berbanding ketika bekerja di Australia. (ii) Karya mereka sering menerima anugerah. bukan cemburu terhadap kemunculan mereka. cerpen. (ii) Selama tujuh tahun Johan belajar dengan tekun dan dia hanya pulang sekali sahaja. Penutup • Walaupun gajinya kecil. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Johan daripada keluarga miskin. (v) Cara pembahagian perlu adil dan hanya yang layak sahaja menerimanya. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan definisi tajuk. (vi) Cara mengatasi: Datuk dan nenek boleh menjadi orang tengah jika berlaku sesuatu masalah. Isi-isi (i) Aspek kerosakan: Merosakkan ayat penutur. (ii) Sebab sukar dibendung kerana tipisnya nilai agama. (v) Cara mengatasi: Menerapkan nilai-nilai murni dalam pentadbiran. (iv) Cara mengatasi: Hukuman denda. (ii) Sebab: Anak-anak sibuk dengan persekolahan. Set 7 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Hubungan kekeluargaan semakin longgar dan perlu diatasi segera. (vi) Pembelajaran Komsas di sekolah mampu memperbanyak pembaca karya sastera. (iv) Berjaya memperoleh ijazah sarjana muda dan ditawarkan bekerja di Australia. Isi-isi (i) Sebab: Ibu bapa sibuk dengan kerjaya masing-masing. (vi) Cara mengatasi: Kempen secara berterusan di peringkat sekolah dan media massa. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan merakamkan terima kasih kerana sudi hadir. Isi-isi (i) Johan menerima keputusan cemerlang dalam SPM dan ditawarkan melanjutkan pelajaran ke Australia dalam bidang perubatan. (iii) Berpindah ke balai raya dengan mengharungi banjir. kerinduan terhadap kampung halamannya tidak dapat dibendung. (iii) Tanggungjawab sosial kerajaan kepada rakyat. dan serangkap pantun. (iii) Penulis berpengalaman wajar memberi dorongan dan kritikan membina. (v) Cara mengatasi: Anak-anak menghormati pandangan ibu bapa. sekali gus melahirkan penulis pelapis. Penutup • Rumusan. (vi) Air surut dan pulang ke rumah rakan semula. tetapi rajin belajar. Isi-isi (i) Tahap rasuah sudah serius dan perlu dibendung. Penutup • Lafaz terima kasih. (v) Mereka berani mengemukakan teori baru. (iv) Cara mengatasi: Ibu bapa meluangkan masa.(iv) Karya mengandungi nilai murni. Isi-isi (i) Para petani perlu mempunyai ilmu tentang pokok yang ditanam. (iii) Menaman tanaman yang kurang risiko serangga perosak dan mudah mendapat pasaran. (vi) Pelajar dididik memanfaatkan buku dengan baik. Penutup • Pulang dengan perasaan gembira kerana layanan yang diterima dan merasai pengalaman yang menarik. harapan. (iii) Sebab: Ibu bapa tidak memahami kehendak jiwa anak-anak hanya memberi wang ringgit sahaja. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Mengunjungi rumah rakan di Kota Tinggi. Isi-isi (i) Tidak semua pelajar mampu membeli buku teks yang harganya mahal. (ii) Aspek kerosakan: Perbendaharaan kata terbatas. (v) Membantu memasak nasi kawah. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata alu-aluan kepada hadirin. (vi) Akhirnya dia mengambil keputusan pulang semula ke Malaysia. (iv) Tinggal di rumah sementara di balai raya dan keadaan sesak dan bising. Isi-isi (i) Ramai penulis muda berbakat dalam penulisan karya seperti novel. (v) Lama bekerja. pemberian SPBT wajar diteruskan. (vi) Cadangan: Buku yang mengandungi bahasa yang rosak hendaklah diharamkan. (ii) Pegawai Jabatan Pertanian akan membantu dalam memberi nasihat dan memberi benih. Isi-isi (i) Hujan lebat selama dua hari tanpa henti menyebabkan persekitaran rumah ditenggelami air. Penutup • Institusi kekeluargaan wajar diperkukuh sebagai benteng menghadapi keruntuhan moral. dan sebatan untuk menakutkan orang ramai tetapi memerlukan kelulusan Parlimen. (v) Cadangan: Pengarang perlu disedarkan akan tanggungjawab memperkukuh bahasa ibunda. penjara. Penutup • Golongan muda memainkan peranan penting dalam menentukan hala tuju kesusasteraan pada masa depan. (ii) Memberi peluang golongan miskin memperoleh ilmu seperti orang lain. kurangnya kesedaran. dan sajak. (v) Cerpen yang berjaya layak dihantar ke penerbitan. (iii) Cara mengatasi: Penguatkuasaan yang tegas dan mereka yang terlibat segera didakwa. (iv) Set 6 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • SPBT sudah lama diperkenalkan dan tidak wajar dihapuskan. (iii) Ketika cuti semester dia bekerja untuk mendapatkan pendapatan tambahan. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. dan mengutamakan material. (iv) Karya mereka wajar difilem atau didramakan. (ii) Membantu mengemas barang. (iii) Aspek kerosakan: Kesilapan daripada ejaan baku. terutama pada hari minggu.

(iv) Penagih yang ditangkap dan dipulihkan akan menagih semula. (vi) Ramai orang kampungnya kini menjadi orang yang berjaya. Isi-isi (i) Masalah: Tanah runtuh akibat pembalakan haram tanpa ditanam semula. Pendahuluan • Halim dari daerah pedalaman yang tekun belajar. (vi) Kesan: Melakukan salah laku seperti bergaduh dan sanggup membunuh dengan kejam. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. (iv) Bacalah karya yang pernah memenangi anugerah. (iv) Cara mengatasi: Pembalak perlu menanam semula pokok yang ditebang. bertugas sebagai pensyarah sebuah universiti. (ii) Ini menyebabkan kadar jenayah yang dilakukan oleh penagih dadah meningkat. (ii) Dibawa ke bilik Alat Pandang Dengar (APD) untuk mendengar taklimat dan tayangan slaid tentang pusat sumber sekolah tersebut. 3 Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan definisi tajuk. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. (iii) Sering bertemu ahli masyarakat dengan sikapnya yang merendah diri dan kelancarannya berbahasa. (vi) Kamal ditawarkan melanjutkan pelajaran di Matrikulasi. (iv) Kamal bekerja secara sambilan di stesen minyak untuk membantu keluarga. (v) Dibawa ke bilik jamuan. Penutup • Namanya disebut sebagai seorang yang berjaya tetapi mengekalkan sikap merendah diri dan tidak lokek untuk menderma. (v) Kesan: Merosakkan harta benda awam. (iii) Dibawa melawat keseluruhan pusat sumber. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan berterima kasih kerana diundang untuk menyampaikan ceramah. Isi-isi (i) Masalah dadah di kalangan remaja kian meningkat . Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kehidupan Kamal dilimpahi kasih sayang daripada keluarga. (ii) Apabila pulang. jumlah peserta. (v) Cara mengatasi: Dibaiki sistem perparitan bagi mengalirkan air yang berlumpur. (ii) Masalah: Apabila hujan. Penutup • Masyarakat dan para pemimpin jangan berputus asa.’ (iii) Masalah: Terdapat rumah yang roboh. Menyampaikan ucapan penghargaan. (iv) Memberi ceramah kepada murid-murid bekas sekolah lamanya. Isi-isi (i) Perlu banyak membaca pelbagai bahan bacaan. (v) Membantu koperasi untuk membantu urusan penjualan. (ii) Atas nasihat guru dan keluarga. (iv) Kesan: Jiwa menjadi pemberontak dan kurang mendengar nasihat orang lain. (vi) Cara mengatasi: Pemantauan daripada Jabatan Hutan agar pencerobohan dapat dibendung. (v) Murid yang miskin diberi bantuan. 5 Set 1 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan sikap buruk masyarakat sehinggakan kerajaan terpaksa mengadakan Kempen Budi Bahasa dan Nilai-nilai Murni. dia meneruskan mengambil SPM. (vi) Ibu bapa sendiri perlu prihatin terhadap jiwa anak-anak . [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(7) . Penutup • Berharap surat mendapat layanan dan tindakan sewajarnya. (iii) Keluarganya terpaksa berpindah rumah kerana tidak mampu membayar sewa rumah. (vi) Bersama-sama bergambar untuk kenangan. Penutup • Banggga atas kecanggihan pusat sumber tersebut dan wajar dicontohi. dan tujuan lawatan. (iii) Merokok merupakan langkah awal sebelum terjebak ke kancah najis dadah.melibatkan ratusan belia. Isi-isi (i) Ketika Kamal menghadapi SPM ayahnya mati dilanggar kereta. (vi) Rajin menghantar karya walaupun karya tidak disiarkan dan terus bersemangat menulis walaupun menghadapi dugaan. (v) Keputusan dikeluarkan dan Kamal menerima keputusan yang memuaskan. (ii) Sebab: Remaja mahu menjadikan pelakon sebagai hero yang boleh diikuti. 5 4 Set 8 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap surat ini dibaca dan diambil tindakan. (iv) Melihat kerja-kerja pengawas dan kakitangan pusat sumber. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Filem Barat banyak yang memaparkan aksi ganas untuk menarik perhatian penonton. (v) Masukkan ilmu baru dalam karya yang dihasilkan.(iv) Bergabung dengan tanah-tanah petani yang lain dan diusahakan secara bersama. (v) Operasi besar-besaran perlu diteruskan. serahkan kepada rakan atau guru untuk menerima pandangan. sebaliknya berusaha membanteras habis-habisan pengedar dan penagih dadah.pupuklah dengan budaya kasih sayang agar anak subur dengan perasaan kasih terhadap diri sendiri. Isi-isi (i) Berpeluang melanjutkan pelajaran di luar negara dan pulang dengan kejayaan yang membanggakan. (iii) 4 Sebab: Persekitaran yang stabil akibat masalah keluarga daan didikan agama yang kurang. (ii) Karya yang telah siap. akan mengalir air berkeladak bersama tanah. Penutup • Kerajaan perlu peka akan masalah ini supaya hasrat menjadikan masyarakat berbudaya penyayang tidak terhalang. Isi-isi (i) Apabila tiba disambut mesra oleh tuan rumah. Isi-isi (i) Sebab: Sebagai satu pelarian terhadap jiwa yang tertekan. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Tarikh. (vi) Sedia mengikuti kursus dari semasa ke semasa yang dianjurkan oleh kerajaan. (iii) Ikuti kursus penulisan yang dianjurkan oleh DBP dan badanbadan penulis. Penutup • Kamal meneruskan pelajaran tetapi masalah keluarga sering mengganggu perasaannya.

[3 markah] (iii) Jika saya gagal memasuki IPTA dan IPTS kerana faktor kelulusan yang tidak baik. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud nilai budi hilang secara beransur-ansur. [2 markah] S4 Sambutan tidak menyuntikkan nilai-nilai yang boleh diteladani. [2 markah] S10 Meningkatkan prasarana sesuai dengan taraf universiti. keluarga perlu mengunjungi orang yang lebih tua seperti datuk dan nenek di kampung. [2 markah] Set 2 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan usaha-usaha/cara-cara meningkatkan mutu graduan IPTS. [2 markah] T3 Remaja akan kehilangan nilai-nilai Timur yang mengutamakan kesopanan dan budi pekerti yang luhur. [2 markah] S10 Pengunjung berpakaian kusut-masai bersama matahari tahun baru mereka bangun terhuyung-hayang. pengurusan IPTS hanya mementingkan keuntungan dengan mengabaikan aspek kualiti pendidikan. Kedua. Kedua. contohnya Belia 4B. pelajar yang kurang berkelayakan dibenarkan belajar di IPTS. saya akan terlibat dalam aktiviti kemasyarakatan seperti pertubuhan bukan kerajaan. [2 markah] Penutup • Kesimpulan. [4 markah] Set 3 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan sikap yang bertentangan dengan budaya ketika menyambut Tahun Baru. [2 markah] S5 Mutu dan kewibawaan mahasiswa IPTS pada tahap cemerlang. [2 markah] S4 Infrastruktur kelas pertama tetapi mentaliti kelas ketiga. kesenangan. [2 markah] S8 Kakitangan kerajaan pula melayan pelanggan dengan layanan yang kasar. [2 markah] S5 Nilai murni dan kesopanan terlucut sedikit demi sedikit. [2 markah] S8 Sesetengah anak-anak muda menjadi hilang waras seketika. saya akan mengulang semula mengambil peperiksaan SPM. serta berintegriti. [2 markah] S2 Terhakisnya nilai kemanusiaan lambang ketamadunan. akan memanfaatkan masa lapang dengan pekerjaan yang sesuai untuk mencari pengalaman. [2 markah] S7 Kurangnya kesedaran sivik sehinggakan harta benda awam dirosakkan sesuka hati. [2 markah] S6 Tabiat buruk memandu tanpa mempedulikan keselamatan orang lain. Keempat. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. tidak menggunakan peluang pendidikan yang terbuka oleh kerajaan. [2 markah] Isi Tersurat [Langkah-langkah] S1 Tidak membenarkan mengambil lulusan SPM mengikuti pengajian ijazah sarjana muda. kerajaan perlu mengubah bentuk sambutan menyambut Tahun Baru • supaya gejala negatif anak muda yang menyambutnya dapat diatasi. saling menghormati. [2 markah] S9 Kurangnya kesedaran menjaga kebersihan persekitaran hingga menimbulkan bahaya wabak denggi. [2 markah] S7 Menyediakan program peralihan atau asas untuk lulusan SPM. [2 markah] S2 Pelajar yang layak sahaja dibenarkan belajar di IPTS. [2 markah] S3 JPS terus memantau program yang dijalankan oleh IPTS. © Info-didik Sdn Bhd J(8) . Ketiga. [2 markah] T2 Remaja akan terjebak ke dalam kegiatan yang tidak bermoral seperti berkesedudukan. dan kemewahan hidup. dan mencuri. Ketiga. [2 markah] Isi Tersurat [Sikap Negatif] S1 Warga Kuala Lumpur meluangkan masa untuk berpekik sorak dengan percikan bunga api. IPTS perlu mematuhi arahan JPS • demi memastikan mutu graduan keluaran IPTS tidak dipertikaikan. [2 markah] T4 Remaja kehilangan jati diri untuk menghargai keamanan negara. Ketiga. memupuk dan menghayati segala nilai yang baik yang telah lama ditinggalkan seperti lebih bertanggungjawab. [2 markah] S2 Tanpa mengenangkan sejarah kesukaran pejuang silam menuntut kemerdekaan. [2 markah] (ii) Kempen dilancarkan bertujuan mengekalkan budi bahasa dan nilai-nilai murni masyarakat di tengah kemakmuran. [2 markah] S4 Mengelakkan IPTS mengaut keuntungan dengan mengabaikan kualiti. Maksud lain. [2 markah] (ii) Sikap negatif yang telah diambil oleh IPTS ialah membenarkan pelajar lulusan SPM mengikuti kursus di peringkat sarjana muda. Kedua. Kedua. [2 markah] S9 Menawarkan kursus asas secara berasingan daripada program ijazah pertama. [2 markah] S3 Gaya hidup cara Barat yang bermabuk-mabukan dengan arak. [2 markah] S10 Masyarakat kaya dari segi kebendaan tetapi muflis dari segi keperibadian. saya akan mengikuti kursus-kursus kemahiran untuk memastikan saya mempunyai kemahiran dan pengalaman sebelum melangkah ke alam pekerjaan. [4 markah] Isi Tersirat [Tujuannya] T1 Memastikan kualiti pendidikan IPTS setaraf dengan pendidikan yang diterima di IPTA. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Bermaksud. [2 markah] S3 Kegagalan kita mengubah sikap dan mentaliti sejajar dengan pembangunan di sekitar kita. Ketiga. [2 markah] T3 IPTS mampu menarik pelajar asing menuntut di IPTS. [2 markah] S9 Akhirnya mereka ketinggalan bas dan terpaksa tidur di kaki lima.Isi Tersurat [Sikap Negatif Masyarakat] S1 Hidup mewah dikelilingi harta benda membuatkan manusia lupa akan nilai-nilai murni dan kesopanan. ayah dan ibu perlu menunjukkan teladan yang baik terhadap anak-anak. [2 markah] T4 Ibu bapa tidak memberi contoh yang baik kepada anak mereka. nilai kebaikan akhirnya lenyap daripada kehidupan. [3 markah] (iii) Nilai-nilai murni yang patut dijalankan dalam sesebuah keluarga ialah anak perlu menghormati ibu dan ayah. [2 markah] S7 Pengunjung bersorak dan terkinja-kinja. Maksud lain pendidikan dipergunakan untuk tujuan yang salah. [2 markah] Isi Tersirat [Masalah-masalah Pelaksanaannya] T1 Masyarakat tidak mengendahkan kempen yang dijalankan oleh kerajaan. penagihan najis dadah. [2 markah] S6 Pengunjung bebas melakukan apa sahaja tanpa ada yang mahu menegur. [2 markah] Isi Tersirat [Kesan-kesannya] T1 Telah mengganggu ketenteraman awam terutama kepada mereka yang mahu keselesaan dan kedamaian menyambut Hari Kebangsaan. [2 markah] T2 Media massa kurang memberi liputan. jujur. [2 markah] T4 Hanya pelajar yang layak sahaja berpeluang belajar di IPTS. ayah dan ibu memberi keizinan anak-anak memberikan idea dan idea yang baik perlu diterima. Keempat. beramanah. [2 markah] T2 Memulihkan kepercayaan masyarakat akan mutu dan kemudahan yang disediakan oleh IPTS. [2 markah] S6 JPS menetapkan syarat kemasukan perlu mempunyai kelulusan STPM atau setaraf. [2 markah] T3 Masyarakat sukar untuk mengubah tingkah laku ke arah kebaikan. [2 markah] S5 Satu pesta untuk berpeleseran dan melihat bunga api. [2 markah] S8 IPTS menyusun semula struktur pengajian bagi program sarjana muda. [2 markah] Penutup • Masyarakat perlulah bekerjasama menjayakan kempen ini • agar mayarakat berbudi bahasa dan mempunyai nilai murni dapat diwujudkan. meningkatkan nilai murni di kalangan masyarakat.

Maksud lain ialah menguasai corak hidup masyarakat yang difilemkan. [2 markah] S6 Pengarah bertanggungjawab menguasai seni kesusasteraan supaya dapat menghasilkan filem ada rupa dan jiwa. Ketiga. majikan perlulah menerangkan dengan jelas kerja-kerja rumah yang perlu dilakukan dan aktiviti yang tidak patut dilakukan. pengarah filem didatangi dari India. Keempat. [2 markah] T2 Pengarah diberi modal yang besar agar dapat menghasilkan filem lebih berkualiti untuk pasaran antarabangsa. [3 markah] (iii) Majikan perlu menganggap pembantu rumah sebagai salah seorang anggota keluarga. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud memahami cara hidup sesuatu masyarakat. [2 markah] S5 Majikan meminta melayan seks. [2 markah] S10 Bekerja dengan keluarga bukan Islam. penulis terkilan kerana aktiviti yang dijalankan tidak menyuntik nilai-nilai baru yang boleh diteladani. [2 markah] T4 Berita negatif yang disiarkan menyebabkan rakyat Indonesia yang lain kurang berminat untuk bekerja sebagai pembantu rumah di Malaysia. [3 markah] (iii) Remaja sekarang kurang gemar menonton filem tempatan kerana filem tempatan mengulangi tema yang sama. Kedua. [2 markah] Isi Tersurat [Langkah Mencegah Wabak SARS] S1 Kerajaan Singapura mengambil tindakan tegas dengan menutup Pasar Borong Pasir Panjang. [2 markah] S9 Bercadang pulang ke kampung halaman tetapi tidak dibenarkan. iaitu cinta antara lelaki dengan wanita. Ketiga. [2 markah] S5 Pelawat dari China dan Vietnam yang memasuki Malaysia perlu mengemukakan sijil perubatan untuk membuktikan bebas daripada wabak SARS. [2 markah] S7 Rakyat Malaysia dilarang ke negara tersebut. Mereka menghasilkan cerita-cerita bangsawan dengan bantuan penolong pengarah yang terdiri daripada rakyat tempatan. Maksud lain. apabila pengarah tempatan diberi peluang mengarah filem. pengarah filem perlu sedar tanggungjawab yang diamanahkan • sebuah filem bernilai seni dapat dihasilkan. barulah pengarah tempatan menukar wajah filem kepada bentuk tempatan. majikan perlu memberi cuti yang wajar untuk memastikan pembantu rumah mendapat rehat yang mencukupi. [2 markah] S4 Pengarah bertanggungjawab untuk “menulis” sebuah filem sebagai novel yang ditonton. [2 markah] S2 Seramai 2. nilai-nilai orang Timur untuk diamalkan dalam kehidupan sehari-hari. pengunjung sambutan Tahun Baru bebas melakukan apa sahaja tanpa sebarang kawalan. [2 markah] S9 Pengarah berusaha mengangkat martabat seni budaya tempatan dalam bentuk seni yang indah. Keempat. pemikiran filem tempatan tidak mencabar minda. Ketiga.Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud memberikan pengajaran yang terbaik untuk diamalkan. [2 markah] T3 Pembantu rumah mengambil tindakan nekad seperti mendera anak majikan sebagai cara untuk membalas dendam. [2 markah] (ii) Pada peringkat awal. [4 markah] (iii) Bentuk aktiviti yang paling sesuai untuk menyambut Tahun Baru ialah diberikan ceramah tentang sejarah perjuangan rakyat menuntut kemerdekaan. [2 markah] S6 Tidak serasi terhadap cara hidup majikan masing-masing. [2 markah] S7 Dipaksa memakan makanan yang diharamkan. berbanding filem Barat melebihi RM100 juta. [2 markah] (ii) Penulis tidak berpuas hati akan sikap anak muda yang hanya sanggup meluangkan masa untuk pekik sorak tanpa berfaedah. [2 markah] S6 Penarikan sekatan kemasukan rakyat dari Hong Kong kerana banyak kes wabak SARS berlaku di tanah jajahan China itu. [2 markah] T4 Kerajaan memberi pingat/anugerah yang sesuai kepada pengarah yang menunjukkan kebolehan luar biasa untuk menaikkan semangat para pengarah menghasilkan filem yang lebih baik. [2 markah] S3 Pengarah perlu memberi konsep dan wajah sesebuah filem mengikut tafsiran terbaik. [2 markah] S5 Pengarah orang yang menentukan konsep dan aliran sesebuah filem. [3 markah] Set 5 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan masalah/kekangan yang dihadapi oleh pembantu rumah. [2 markah] S2 Diberi layanan buruk oleh majikan. aktiviti persembahan perlulah mempunyai tema yang sesuai untuk menanam rasa cinta terhadap negara. [2 markah] S8 Pengarah membawa semangat berdasarkan budaya yang melengkarinya. mereka dikatakan memukul dan mencabul anak majikan sepanjang ketiadaan majikan. disebabkan penerbit dan pengarah filem terikat dengan bentuk filem tempatan. Kedua. penulis kesal sikap remaja yang bermabuk-mabukan dengan arak. timbul masalah pertembungan budaya. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] S7 Pengarah perlu akrab dengan budaya sosial filem untuk melahirkan filem kaya dengan teknik dan sifat manusianya. [2 markah] T3 Kerajaan menjadikan filem sebagai satu industri supaya para pengarah menjadikan aktiviti mengarah satu kerjaya tetap. [4 markah] Set 4 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan peranan seorang pengarah filem. hendaklah diselesaikan secara harmoni tanpa menyakitkan hati mana-mana pihak. Ketiga. [2 markah] S10 Pengarah memberi semangat orang Melayu dalam filem. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata membawa maksud tidak mengingati apa yang telah dibuat sebelum ini. remaja menganggap menonton filem tempatan boleh memalukan di kalangan rakanrakan yang kebanyakannya menonton filem Barat. Kedua. [2 markah] Isi Tersirat [Kesan-kesannya] T1 Pembantu rumah rasa tertekan sehinggakan tidak dapat menjalankan kerja dengan baik. [2 markah] T2 Memberi tanggapan buruk pemerintah Indonesia yang menganggap rakyat Malaysia tidak berperikemanusiaan. [2 markah] S3 Semua pekerja yang mengangkut barangan dari Malaysia dikehendaki mengambil suhu badan di Tambak Johor. jika timbul masalah. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. Kedua. [2 markah] S4 Majikan tidak memberikan rehat secukupnya. [2 markah] S2 Pengarah bertanggungjawab menghasilkan karya kreatif. Maksud lain melupakan masalah yang telah ditimbulkan. masyarakat perlu bersikap prihatin terhadap pembantu rumah • agar masalah yang ditimbulkan tidak berulang lagi.400 pekerjanya telah dikuarantin selama 10 hari selepas seorang pemborong disyaki menghidap SARS. [2 markah] S4 Menutup sekolah selama seminggu untuk mengelakkan lebih ramai rakyatnya dijangkiti wabak tersebut. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(9) . [2 markah] (ii) Tindakan negatif yang telah dilakukan oleh pembantu rumah ialah melarikan anak majikan. [4 markah] Set 6 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan usaha-usaha/tindakan mencegah wabak Sindrom Pernafasan Akut (SARS). [2 markah] Isi Tersurat [Kesulitan Pembantu Rumah] S1 Menghadapi pelbagai kesulitan berhadapan dengan majikan mereka. Ketiga. Keempat. [2 markah] S3 Dminta melakukan perbuatan-perbuatan yang bertentangan agama. Ketiga. sepanjang bulan Ogos diadakan kempen kesedaran di kalangan rakyat akan kepentingan perpaduan kaum dan keamanan negara. [2 markah] Isi Tersirat [Usaha-usaha Membantu Mereka] T1 Pengarah diberi penerangan/kursus tentang perlunya melahirkan filem yang dapat membentuk jati diri di kalangan penonton. [2 markah] Isi Tersurat [Tanggungjawab] S1 Pengarah berperanan sebagai pengkarya terhadap pengkarya lain yang bergabung di bawah sebuah produksi filem. mutu penggambaran yang rendah disebabkan kos membuat filem sekitar RM1 juta. [2 markah] S8 Tidak dibenarkan bersolat. Selain itu mereka mencuri harta majikan.

iaitu memakan makanan yang bersih dan berkhasiat. saya akan menerangkan akan bahaya yang dihadapi kepada perokok. warga Indonesia biasanya akan tinggal di kawasan penempatan baharu. Seterusnya. [3 markah] (iii) Tindakan yang perlu dilakukan ialah melaporkan segala kejadian kepada Kementerian Kesihatan untuk membuat pemantauan akan jenis penyakit dan puncanya. kerajaan tidak berani menarik balik sekatan perjalanan terhadap para pelawat asing dan pelawat China hanya diminta mengemukakan sijil perubatan. masyarakat perlu sentiasa berwaspada terhadap wabak SARS • agar wabak ini dapat dibendung daripada merebak. [2 markah] Isi Tersirat [Cara-cara mengatasinya] T1 Penjualan rokok disekat. S9 Sikap peniaga dan masyarakat yang mementingkan wang. [2 markah] S10 Masyarakat dinasihati memakan makanan yang bersih sebagai satu cara membendung wabak ini. [3 markah] (iii) Pertama. [2 markah] Isi Tersirat [Masalah yang Wujud] T1 Telah mengurangkan kemasukan para pelancong ke Malaysia. saya akan memintanya mengurangkan sedikit demi sedikit tabiat merokok. [2 markah] T2 Rakyat tidak mematuhi arahan pihak berkuasa menyebabkan penyakit ini semakin merebak. tutur kata mereka tidak sama dengan orang Melayu. Usaha keempat. [2 markah] S9 Menularnya budaya menentang kerajaan.S8 Masyarakat memakai penutup mulut untuk memastikan terhindar daripada wabak ini. [2 markah] (ii) Kementerian Kesihatan memperuntukkan wang sebanyak RM20 juta kerana tabiat merokok yang semakin bertambah. [2 markah] S2 Terlibat dalam kes kongsi gelap dengan rakyat tempatan. banyak jenayah dilakukan oleh pendatang asing dan jika mereka dilarang masuk. budaya mereka yang berbeza akan mempengaruhi budaya tempatan yang beradab. mewujudkan keadaan yang tidak selesa. Maksud lain. masyarakat diminta menjaga pemakanan. [2 markah] Isi Tersurat [Kekangan Membendung Gejala Merokok] S1 Orang merokok tanpa mempedulikan papan tanda. Kementerian Kesihatan telah melancarkan kempen antirokok. [2 markah] T3 Penanaman tembakau dikurangkan. masyarakat mengamalkan hidup yang sihat iaitu berjoging. Maksud lain. Jabatan Imigresen hendaklah mengambil langkah proaktif membendung kemasukan pendatang asing tanpa visa • agar keselamatan negara dijamin lebih selamat. dan menghargai kesihatan diri masing-masing. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata tersebut bermaksud berlainan dan bertentangan. [2 markah] S6 Memberi kesan kepada politik seperti suasana tidak aman dalam negara. Jika masih merokok juga. [2 markah] S8 Pertumbuhan kedai-kedai makan semakin rancak. Selain itu. masyarakat diwajibkan menjaga kebersihan. Selain itu. sudah tentu masalah pengangguran dapat diatasi. Selanjutnya. [2 markah] S5 Perkahwinan yang dirancang dengan warga tempatan untuk mendapat status penduduk tetap. [2 markah] (ii) Malaysia dikatakan mengambil tindakan berlembut dan berhati-hati. [2 markah] S10 Warga tempatan tidak sanggup melakukan kerja kolar biru. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(10) . sama ada mahu terus merokok atau memutuskan tali persahabatan. Langkah terakhir. [2 markah] T3 Tiada penawar yang mujarab untuk membendung masalah SARS. Dalam waktu yang sama. [2 markah] T4 Ibu bapa jangan merokok di hadapan anak. [4 markah] Penutup • Kesimpulannya. kemudian diharamkan. Kedua. [2 markah] T4 Masyarakat masih tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat. dengan membersihkan longkang dan memotong rumput di halaman rumah masing-masing. [2 markah] S3 Sanggup menjadi pembunuh upahan dengan bayaran yang murah. [2 markah] S6 Orang berkuasa tidak bersungguh-sungguh memastikan sifar merokok. [2 markah] T2 Kempen yang dijalankan perlu serius dan secara berterusan. arah yang tidak sama. [2 markah] T3 Terpengaruh oleh pujukan rakan sebaya yang mengatakan Malaysia menyediakan peluang pekerjaan yang bergaji lumayan. [2 markah] S10 Kaum bapa tidak memberi contoh terhadap anak. daripada 10 batang sehari kepada lima batang. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud melahirkan suasana yang tidak menyenangkan. [2 markah] [2 markah] S8 Remaja bawah 18 tahun bebas membeli rokok. agar larangannya dihormati. [2 markah] Isi Tersurat [Kesan-kesan Kemasukan Pendatang Asing] S1 Meningkatkan kes-kes jenayah yang semakin rumit seperti penipuan kad kredit. [2 markah] T2 Ingin mencari pengalaman kerana menganggap Malaysia destinasi pelancongan yang menarik. Kerajaan memikirkan pelbagai kesan yang diambil yang boleh memudaratkan negara. Selain itu. bermasyarakat. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. saya akan membawanya ke hospital dan tunjukkan kepadanya pesakit-pesakit yang menghidap kanser akibat tabiat merokok. [3 markah] (iii) Wajar kerana rakyat tempatan mampu melakukan kerja-kerja yang dilakukan oleh pendatang asing. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata membawa maksud seperti tidak kisah apa yang berlaku. Seterusnya. Kementerian Kesihatan menunjukkan fakta-fakta yang menakutkan kepada orang ramai tentang bahayanya merokok. sebelum ditukar kepada tanaman lain. [2 markah] S2 Dalam sehari 50 orang akan merokok buat pertama kali. [2 markah] Isi Tersirat [Sebab-sebab Kedatangan Mereka] T1 Mereka datang untuk mencari wang disebabkan kesukaran mencari kerja di tempat sendiri. Maksud yang lain ialah tidak mengambil perhatian yang serius terhadap kejadian di depan mata. seperti menghidap barah. [4 markah] Set 7 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan akibat daripada kemasukan pendatang asing. Malah. [2 markah] S7 Tabiat merokok yang semakin meningkat di kalangan masyarakat. jika mereka dibiarkan tinggal lama di Malaysia. [2 markah] Set 8 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan halangan/masalah yang dihadapi dalam membendung gejala merokok. usaha membendung gejala merokok perlu diperhebat • agar jumlah perokok dapat dikurangkan dan tiada perokok baru. [2 markah] S5 Kerajaan menggalakkan penanaman tembakau. sekali gus menggalakkan orang menghisap rokok. Seterusnya. [2 markah] S7 Projek perumahan berkembang dengan pesat. kadar jenayah dapat dikurangkan. [2 markah] (ii) Warga Indonesia mudah dikenali kerana penampilan mereka yang berbeza dengan penduduk tempatan. Usaha ketiga. jumlah pengangguran kian meningkat dan tanpa kehadiran mereka. [2 markah] S3 Perokok wanita mencatatkan peningkatan. [2 markah] S9 Masyarakat tidak digalakkan menghadiri majlis sosial kerana wabak boleh menjangkiti sesiapa sahaja. saya meminta membuat pilihan. [2 markah] S4 Kempen yang dijalankan tidak memberi kesedaran kepada perokok. [2 markah] S4 Kerugian berjuta-juta ringgit disebabkan penyaluran keluar wang tanpa cukai. [2 markah] T4 Mahu mendapatkan wang dengan jumlah tertentu untuk membantu keluarga.

“sungai”. kita perlu terus berusaha. Malah dia ingin memperhambakan dirinya di hutan. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Pengalaman manis yang tidak dilupai oleh penyajak ialah beliau pernah memperoleh keputusan cemerlang semasa di bangku sekolah. Saya juga akan memberitahunya bahawa masih ada peluang untuk pergi ke luar negara. Selain itu. [3 markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam petikan ialah masyarakat yang prihatin. seperti menggunakan akar kayu. [3 markah] (ii) Orang yang berilmu akan bercakap hal yang penting sahaja. dan “berbeka” (bermesyuarat). Malah. Dia juga ingin menetap di luar negara. Malah ilmu dianggap penerang bagi menyuluh perjalanan hidup yang lebih bermakna. Dia berasa bimbang akan keselamatan isterinya. Seterusnya saya akan memanggil Orang Asli yang berjaya untuk memujuk Daneng. [3 markah] (ii) Perjalanan mendaki Gunung Ledang amat sukar. Ketiga. [3 markah] Set 3 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Harapan Safiah agar Umar bekerja di luar negara. dan guru. [3 markah] (iii) Mengenang jasa. Sebaik-baiknya hubungi/ ambil alamat saudara mara tempat dituju. Dia juga mementingkan diri sendiri dengan menentukan kerjaya Umar. kita perlulah bersikap timbang rasa seperti ditunjukkan oleh Gabenor British Columbia yang menerima rayuan Buchanan. Kedua. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata di atas ialah tiada anak raja lain yang lebih cantik. walaupun terpaksa merana sepanjang masa dan berharap ihsan orang lain. tiada anak raja yang seistimewa dengan perempuan yang diidamkan. contohnya ibu Daneng menghadiahklan petai kepada Cikgu Jo untuk dibawa pulang. Kedua. orang yang berilmu lebih banyak mendengar daripada bercakap. Malah sikap yang ditunjukkan oleh Sultan Mahmud lebih mengutamakan keangkuhan dan menunjuk-nunjuk dengan raja negeri lain. contohnya Cikgu Jo amat mengambil berat tentang masa depan Daneng. Akhirnya Laksamana gagal mendaki hingga ke puncak gunung. kita perlu beradab ketika makan. [3 markah] (ii) Sebagai bukti kita tidak lupa daratan. Ketika itu keadaan angin bertiup kencang. Maksud lain. [3 markah] (iii) Saya akan menyediakan pengawal yang cukup terlatih untuk memastikan keselamatan Sita Dewi terjamin.PEMAHAMAN KOMSAS Set 1 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Maksud ungkapan tersebut ialah Yvonne rela mati daripada membiarkan rombongan itu memusnahkan kebun epal bapa angkatnya. Dia mahu Umar bekerja dalam sektor perkhidmatan awam (MCS) dan bukan sebagai guru. supaya hidupnya senang. contohnya Daneng dan nenek moyangnya yang sudah sebati dengan kehidupan di hutan. gigih berusaha. Saya juga akan memantau pergerakan pasukan keselamatan yang menjaga Sita Dewi dan jika perlu saya akan menggantikan dengan pasukan lain. contohnya “darat”. Hal ini dilakukan sebagai menghargai orang yang berjasa. contohnya “Ilmu itulah gemala sakti” (R1 B1) dan “Ialah kandil di dalam kubur” (R4 B3). [2 markah] (ii) Bapa kera menasihatkan anaknya jangan bermain-main dengan anak saudagar. Akibatnya anak kera dibunuh oleh saudagar kerana hati anak kera mampu menyembuhkan luka di tangan anak saudagar. rombongan itu perlu membunuhnya terlebih dahulu jika mahu memusnahkan kebun epal itu. [3 markah] (iii) Tidak wajar kerana keinginannya itu menyebabkan pembesar dan rakyat jelata menjadi susah. kita hendaklah menjaga maruah di rantau orang. kita perlu menghormati orang tua kita dan sikap kurang ajar yang ditunjukkan oleh anak Buchanan janganlah diikuti. Saya juga akan meningkatkan mutu kawalan dari semasa ke semasa. terus berkawan dengan anak saudagar. Ketiga mengenang budi. [3 markah] (iii) Pengajaran berdasarkan teks. manakala orang yang tidak berilmu akan bercakap apa sahaja yang terlintas di fikiran. Kedua. manakala orang yang tidak berilmu akan meluahkan apa sahaja yang terlintas di fikiran. Selain itu tempat ibu dan bapanya berkorban membesarkannya. Sepatutnya saudagar mencari ubatan lain. asal sahaja tidak menyebabkan kematian. [3 markah] (ii) Saya akan memujuk ibunya agar mempengaruhi sikap Daneng. [3 markah] (ii) Tindakan Yvonne wajar kerana rombongan itu berniat mahu memusnahkan kebun epal bapa angkatnya. [3 markah] (iii) Sikap negatif Safiah ialah memandang rendah terhadap pilihan Umar untuk menjadi seorang guru dan mengajar di pedalaman. Kedua. telah diusahakan beberapa bomoh. Walaupun sudah berjaya. setelah hidangan tersedia. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Kelebihan ilmu ialah ilmu tidak ternilai harganya dan sangat berguna dalam kehidupan kita sehari-hari. Ketika di rantau orang. perlu mengawal akhlak dan maruah. dia amat marah kerana Sita Dewi ditinggalkan oleh Laksamana. Seterusnya sebagai bukti kita tahu mengenang jasa mereka yang banyak berkorban kepada kita seperti ibu bapa dan guru. Maksud lain. proses peminangan melibatkan kerja yang rumit dan mustahil. [3 markah] (iii) Tindakan saudagar tidak wajar kerana anak kera bersahabat baik dengan anaknya. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata tersebut ialah telah dirawat oleh pelbagai orang yang mahir. Ketiga. Selain itu. Seterusnya ilmu memberi kegembiraan kepada kita dan menjadikan hidup kita bahagia di dunia. “rimba”. perlu menjenguk tempat kelahiran. pinggan dan mangkuk diletakkan dalam keadaan terbuka. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata di atas ialah ingin tahu daripada orang bawahannya. manakala orang yang tidak berilmu lebih banyak bercakap daripada mendengar. Maksud lain. [2 markah] Set 4 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Hubungan antara Pusaran dengan Junid yang dikatakan sebagai saudara © Info-didik Sdn Bhd J(11) . orang yang berilmu akan berhemah ketika berkata-kata. Kedua. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Adab ketika makan ialah cawan dan cerek perlu disusun dengan kemas. Kedua. Ketika makan. duduk bersama-sama. Lebih jauh lagi. perlulah melengkapkan diri dengan kemahiran dan kelulusan yang diperlukan. saya akan meminta pihak sekolah membantu Daneng dan keluarganya dalam soal kewangan. Pengajaran seterusnya. Lagipun pergaduhan kedua-duanya perkara kecil yang tidak patut berakhir dengan kematian. [3 markah] (ii) Saya tetap bertegas dengan keputusan untuk menjadi seorang guru. dengan mengharapkan orang gaji melakukan kerja rumah. [3 markah] (iii) Penggunaan bahasa Melayu klasik. contohnya “gemala” (batu yang bercahaya dan mempunyai hikmat). [3 markah] (ii) Sebelum pergi merantau. menyoal kepada semua pembantunya. Selain itu ingatan itu dapat menyemaikan semangat cinta akan tanah air. Ketiga. Kedua penggunaan metafora. tiada pula saudara-mara dan tempat mengadu. Maksud lain. Jiwanya sudah sebati dengan kehidupan di hutan. kita perlu berani mempertahankan hak daripada diceroboh oleh pihak yang tidak bertanggungjawab seperti dilakukan oleh Yvonne yang membantu Buchanan mempertahankan kebun epal. Saya akan meyakinkan bahawa profesion perguruan merupakan tugas yang mulia. “taulan” (saudara). Seterusnya perlu membawa perbelanjaan / wang yang mencukupi untuk bekalan di rantau orang. Akhir sekali pastikan tempat yang dituju dan fikirkan tempat menginap. Sikap negatif seperti terdapat dalam drama ialah suka memerintah. ibu. kemudian barulah mula makan. Latar masyarakat yang terdapat dalam keseluruhan cerpen ialah masyarakat yang suka berbudi. Walaupun ayah serba kekurangan dan tidak pernah mengucapkan tahniah kerana memperoleh kejayaan cemerlang. Namun anak kera berdegil. dan “laut”. Kita wajar menerima takdir yang menimpa kita. perlu beradab dengan menghormati orang lain. rundingan antara bapa angkatnya dengan Gabenor belum selesai. kebun epal tersebut terlalu istimewa kepada bapa angkatnya yang dikatakan menunaikan wasiat mendiang isterinya agar menjaga kebun itu dengan baik. Pengajaran lain. Ketiga penggunaan imej alam. masyarakat yang tinggal di daerah pedalaman. [2 markah] (ii) Seri Rama terperanjat/tidak menyangka akan bertemu Laksamana yang ditugaskan menjaga isterinya. Seterusnya jasa guru yang memberikan pendidikan kepadanya. [3 markah] (iii) Pertama. [3 markah] Set 2 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Daneng berkeras tidak mahu meninggalkan tempat kelahirannya. contohnya ayah. mahupun di akhirat. kita perlu bersyukur walaupun menghadapi pelbagai dugaan. Sebagai anak patut mengenang jasa orang yang banyak berkorban kepada kita.

[4 markah] (iii) Pertama. Tujuan kedua ialah untuk menutup malu dengan nasihat Sabor yang memintanya takutkan azab Allah setelah keinginan berzina ditolak. Hati juga yang menggerakkan kita untuk berbuat sesuatu. baik terus berbuat kejahatan. [3 markah] (ii) Hati boleh mempengaruhi perasaan untuk bertindak sesuatu. kita perlu menerima hakikat bahawa ibu bapa kita sudah bercerai. Kedua. dan suka marah. mengumpat. [3 markah] (ii) Manusia perlu kembali kepada ajaran agama yang menyarankan penganutnya melakukan kebaikan. [3 Markah] (iii) Tindakan saya ialah memikirkan kata-katanya/membuat penyiasatan untuk membuktikan kesahihan ceritanya. Kedua. dia akan dituduh derhaka. manusia perlu menanam rasa benci terhadap perkara-perkara negatif. Selain itu. kita hendaklah berfikir secara mendalam dalam melakukan tindakan. Seterusnya. [3 Markah] (iii) Pengajaran daripada petikan di atas ialah. Baginda juga berasa belas dan tidak tergamak untuk meninggalkan Ratna Angreni di dalam belukar seorang diri. [3 markah] Set 5 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Eyrique ialah seorang anak raja di Alstonia. Ketiga. Peristiwa ini berlaku di sebuah terowong gelap tempat Eyrique dikurung. Pilihan lain. dia sendiri yang merasai segala keperitan. manusia perlu bertolak ansur dalam sesuatu perkara. takut terhadap kata-kata bomoh akan menjadi kenyataan. Maksud lain. [4 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Rangkai kata tersebut membawa maksud terlalu simpati. Malah Sang Rajuna Tapa terlalu mengikut perasaan tanpa menyedari perbuatannya boleh memusnahkan diri dan negara.kembar. contohnya “Di sinilah adinda berhenti kita”. dia tertekan kerana tidak menerima hakikat bahawa kedua-dua orang tuanya telah berpisah. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata tersebut ialah oleh sebab terlanjur jahat. Ini menyebabkan Raja Iskandar murka. Malah dia tidak boleh bertolak ansur terhadap Hang Jebat yang telah menderhaka terhadap Sultan. Contohnya Zel akhirnya membatalkan niatnya untuk merosakkan program komputer bapanya setelah berfikir dengan mendalam akan kesannya. [3 Markah] (ii) Langkah yang perlu dilakukan oleh Mariah ialah mencurahkan perasaannya kepada sahabatnya yang terdekat/guru kaunseling/pengetua. seorang ayah perlu memahami gelodak jiwa anak mangsa perceraian. mulalah timbul rasa dendam dan keinginan melihat orang lain ditimpa kesusahan. biarlah terus jahat. Ketiga. Pengajaran daripada keseluruhan cerpen ialah. [3 markah] (iii) Sang Rajuna Tapa tidak mencintai negara/tiada semangat patriotisme. Kedua. penggunaan bahasa istana. Dia juga mahu menentang kezaliman yang telah dilakukan oleh Sultan terhadap rakyat jelata. Lagipun. Jibor merancang untuk membunuh Sabor dengan mengupah orang melakukan perbuatan tersebut. [2 markah] (ii) Saya akan menasihati Sang Nata agar tidak menjatuhkan hukuman bunuh terhadap Ratna Angreni. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Petikan tersebut membawa maksud tidak setia terhadap negara dengan membuka pintu dari dalam kota. [2 markah] (ii) Hang Jebat menderhaka kerana ingin menuntut bela atas kematian Laksamana. penggunaan inverse. Malah perbuatan kita jika tidak difikirkan secara mendalam akan memberi kesusahan dan kemudaratan. Kedamaian telah dimusnahkan oleh manusia yang mementingkan diri sendiri. Dia juga kecewa kerana ayahnya meminta wang yang hendak digunakan untuk membeli buku. Tetapi jika saya mendapati Ratna Angreni bersalah. hubungan Junid dengan Pusaran terlalu rapat iaitu sejak kecil lagi. Maksud lain tidak sampai hati. Selain itu © Info-didik Sdn Bhd J(12) . Sikap yang ditunjukkan oleh Zel yang menolak hakikat perceraian mama dan abahnya jangan diikuti. Lagipun. [2 Markah] (ii) Pada pandangan saya. Kedua. apatah lagi bertentangan dengan ajaran agama dan sikap yang ditunjukkan oleh Mohsin janganlah diikuti. Setelah mendengar fitnah tersebut. Contohnya ibu Zel berusaha gigih untuk memajukan perniagaannya setelah berpisah dengan suaminya. saya tidak teragak-agak menjalankan perintah Sang Nata. Kemudian saya akan bertemu Sabor agar Sabor berterus-terang dan menceritakan hal yang sebenar. contohnya “Batunya indah bagai dicanai”. mengharapkan kita jangan bersikap dengki. Jika hendak memuji seseorang perlulah fikir terlebih dahulu. hubungan Pusaran dengan Junid yang tidak dapat dipisahkan. iaitu sebuah negara dalam dimensi yang lain. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Rangkap di atas bermaksud perbuatan mengata orang lain adalah perbuatan yang tidak baik. Malah. Latar masa pula ialah pada waktu malam. Dia juga saudara kembar kepada Annyss. apa yang dilakukan hanyalah menurut perintah Sultan dan jika dia membantah. Zel meletakkan kesalahan itu kepada abahnya kerana tidak mahu mengerti akan perasaannya. Pengajaran kedua daripada keseluruhan cerpen ialah. [3 markah] (ii) Kata-kata itu tidak logik kerana tiada manusia dilahirkan kembar dengan haiwan. [3 Markah] (iii) Latar belakang yang terdapat dalam petikan adalah di Alstonia. manusia perlu jujur dan tidak berpura-pura dalam sesuatu hal. yang kesemuanya boleh merosakkan diri sendiri. [3 markah] Set 6 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Ungkapan tersebut membawa maksud walaupun sahabatnya memberi nasihat kepadanya. Strenn mahu melemahkan Eyrique dengan cara menculiknya dan memisahkan Eyrique dengan Annyss. Kita juga hendaklah memahami perasaan anak sendiri dan janganlah bertindak tanpa berfikir akan perasaan anak kita. Jika hati sudah timbul satu kebencian. Maksud lain. Anak Sang Rajuna Tapa dihukum sula di hujung pasar. Zel berasa tertekan akibat perpisahan abah dan mamanya. sebenarnya hubungan antara manusia dengan haiwan hanyalah secara kebetulan. Seterusnya saya akan mengintip gerakgeri Sabor untuk mengetahui tujuan Sabor menginap di sini. [2 markah] (ii) Fitnah yang dilemparkan ialah dikatakan anak Sang Rajuna Tapa dituduh berlaku sumbang/curang. Pengajaran daripada keseluruhan cerpen ialah kita hendaklah menghargai hubungan kemanusiaan seseorang dengan orang lain atau dengan haiwan seperti ditunjukkan oleh Junid dengan Pusaran. iaitu tempat asal Annyss dan Eyrique. Ayahnya juga menjadi seorang yang pemabuk/terhuyung-hayang kerana meminum arak. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Baginda berasa serba salah untuk menjawab pertanyaan Ratna Angreni. Ketiga. Dia berasa marah kerana Laksamana dihukum bunuh tanpa usul periksa. Kedua. [2 markah] (ii) Tujuan Siti Saidah memfitnah Sabor adalah untuk membalas dendam kerana Sabor menolak keinginan nafsunya untuk melakukan zina. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Penyajak menganggap hidup manusia semakin sukar. [2 Markah] (ii) Eyrique diculik kerana Strenn mahu merampas kuasa daripadanya. yang akhirnya boleh merosakkan orang lain. mengharapkan kita mengawal pendengaran dan khabar yang buruk jangan dipercayai. Manusia perlu mengawal diri daripada melakukan perkara-perkara yang negatif. Strenn tidak mahu Eyrique berterusan berhubung dengan kembarnya. Maksud lain. Ketiga. [3 markah] (iii) Pentingnya kita memelihara anggota tubuh badan dan hati daripada melakukan perkara yang negatif. [3 markah] (iii) Kita jangan terlalu bimbang terhadap kata-kata yang tidak berasas. sama ada baik atau buruk. Sikap ayah Zel yang mementingkan diri sendiri janganlah diikuti. jika sudah melakukan jahat. dia sendiri yang dapat merasai akan kesedihan akibat masalah keluarganya. contoh “beta” dan “tunku”. [3 markah] (iii) Tindakan yang dilakukan oleh Laksamana wajar (bagi yang memilih sudut ini) kerana kesetiaan Laksamana terhadap Sultan tidak berbelah bahagi. [3 markah] Set 7 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Mariah berasa kecewa disebabkan ayahnya sengaja meminta sedekah. Dia bakal menggantikan takhta yang diwarisi oleh bapanya. penggunaan gaya bahasa perbandingan iaitu simile. Dia mementingkan diri sendiri/maruah diri diutamakan daripada maruah negara. Malah tiada siapa yang mahu bertolak ansur supaya kedamaian dan kezaliman tidak bertentangan. Saya juga akan meminta Sang Nata membicarakan kesalahan Ratna Angreni terlebih dahulu. memberi peluang musuh menyerang. Ketiga. manusia hendaklah berusaha memajukan diri sendiri dalam semua bidang yang diceburi. saya akan menyembunyikan Ratna Angreni jika mendapati perempuan itu tidak bersalah. Kedua. [3 markah] (iii) Manusia hendaklah bekerjasama untuk mewujudkan persamaan dan perpaduan.

Latar masyarakat dalam cerpen ialah. Seterusnya Tun Beraim Bapa melompat ke kanan dan ke kiri sambil menangkis perisainya hingga tidak kelihatan pada tangan kirinya. [3 Markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ialah latar masyarakat pelajar yang menghadapi masalah kewangan seperti dialami oleh Mariah kerana ayahnya seorang pemabuk.” pesan Tuk Aki kepada anak muda yang duduk di warung. persoalan pengalaman hidup seorang penyajak dalam mengungkapkan segala kisah manusia yang dilihat dengan mata kepalanya sendiri.sewajarnya dia meminta iman/pengetua menasihati ayahnya supaya tidak berpura-pura. (ii) “Kita jangan malas. [6 markah] Set 8 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Dang Wangi tidak menyangka bahawa Hang Li Po mahu menduakan suaminya. penggunaan singkatan (sinkof). penggunaan metafora. Kedua. Dia juga tidak menyangka yang Hang Li Po sebenarnya tidak mengasihi sultan. aku akan sediakan bahan-bahan yang kau tuliskan sebelum minggu hadapan. [3 Markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam petikan di atas ialah masyarakat pendatang/masyarakat Cina yang tidak faham akan adat-istiadat raja-raja Melayu. Ketiga. “Boleh. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Melihat wajah sahaja sudah berasa gentar. Kemudian dipotong batang pisang dari atas hingga ke bawah. kemudian dibelah hingga terpotong dua. kelak kemungkinan buruk akan berlaku. apa salahnya. Ketiga. persoalan kesukaran menghasilkan karya yang bermutu. Maksud lain. Puteri Jilan dapat mengetahui hal yang tersirat dalam dirinya. Ketiga. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Rangkai kata bermaksud berasa amat gembira. (v) Bangunan yang baru dibina itu mempunyai keseragaman dengan bangunan lama di sebelahnya. [3 markah] (iii) Seni mempertahankan diri dapat mengekalkan/meningkatkan kecergasan fizikal. [6 markah] (e) (i) Set 2 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Setelah kemarahan ayah reda barulah kami berani menegurnya dan meminta maaf atas kesalahan yang kami lakukan.” janji Meena lagi. Maksud lain kegembiraan yang tidak dapat digambarkan. dia tidak akan membalas dendam terhadap pembunuh ayahandanya. sebaliknya menjadi seorang sultan yang adil. Tuan Bujang tetap mengingati jasa orang yang telah memeliharanya selama ini. keretanya telah terbabas ke dalam longkang. “Jangan risau nanti sebelum balik dari sekolah aku akan beri kepada kau. Ketiga.” pesan Pak Abu kepada anggota pasukan Pengakap. © Info-didik Sdn Bhd J(13) . [3 markah] (iii) Penggunaan personifikasi. contohnya Melaka menjalinkan hubungan dengan China dan Majapahit. [6 markah] (b) (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (c) (i) “Boleh ajar aku cara untuk masak nasi beriani?” tanya Anis kepada Meena. (iii) Orang yang suka berhutang untuk menjelaskan hutang yang lain seperti kata peribahasa “gali lubang tutup lubang” akan sentiasa dalam keadaan susah. (ii) Buku itu dihantar ke perpustakaan kerana perlu diproses terlebih dahulu sebelum boleh dipinjam oleh sesiapapun sama ada guru atau pelajar. [3 markah] (ii) Menggalakkan orang ramai menggunakan pengangkutan awam seperti bas dan kereta api. (iii) Oleh sebab dia memandu kereta dalam keadaan laju. [4 markah] (ii) Puteri Jilan berasa gembira kerana Tuan Bujang ialah anak adik Puteri Jilan/ cucunya. Seterusnya dia sendiri perlu memberitahu ayahnya agar menghindari daripada perbuatan keji/ bertaubat. (ii) Kilang itu telah menetapkan semua pekerjanya memakai pakaian seragam pada setiap hari bekerja. [3 markah] (iii) Pertama. “Kalau begitu boleh kau tuliskan sekarang bahan-bahan yang perlu aku sediakan untuk memasak nasi itu?” pinta Anis. Malah pemandu tiada nilai kesopanan/biadab. Pengguna jalan raya juga dalam keadaan sakit hati/jiwa yang tidak tenteram. (iv) Kanak-kanak itu meragam tidak mahu makan kerana perutnya sakit. (vi) Usaha penyeragaman bahasa Melayu dengan bahasa Indonesia sedang giat dijalankan dengan mewujudkan istilah baru. “Eloklah tu. [3 markah] PENGETAHUAN & KEMAHIRAN BAHASA Set 1 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Saya telah menasihati rakan-rakan sekelas supaya senyap tetapi masing-masing dengan ragamnya hingga kelas menjadi bising. “Jangan redah saja hutan-hutan di situ kerana ramai yang menjadi mangsa harimau. contohnya Hang Li Po tidak mengetahui hukum orang yang menduakan suami. [3 markah] mengungkapkan masalah orang dengan cara yang lebih menarik. Malah. [6 markah] (d) (i) Hamidah memang tulus hatinya apabila menyerahkan anak yang baru dilahirkan kepada abangnya yang tidak mempunyai anak walaupun telah berkahwin selama 20 tahun. membina lebih banyak jejambat/mengadakan jalan alternatif. (ii) Antara mereka yang hadir dalam mesyuarat untuk berbincang tentang masalah itu termasuklah ibu bapa pelajar kerana masalah itu melibatkan pelajar yang sering ponteng sekolah. masyarakat yang bersimpati terhadap nasib orang lain seperti ditunjukkan oleh Mak Lijah/Borhan terhadap Mariah. dia akan menduduki takhta Kesultanan Johor sebagai seorang sultan. “Aku nak masak nasi tersebut minggu hadapan. Kedua. (ii) Pada setiap kali cuti semester Aziz akan bekerja sambilan di restoran makanan segera di Shah Alam. [3 markah] (iii) Jika Tuan Bujang dipelihara dengan baik. Kedua. contohnya “gelanggang kebuasaan”. Kedua. sentiasa berhati-hati ketika memilih bahan untuk menghasilkan karya yang bermutu.” jawab Meena. [2 markah] (ii) Aksi yang ditunjukkan oleh Tun Beraim Bapa ialah melontar pinang kotai. Najib Tun Abdul Razak sebagai Timbalan Perdana Menteri disokong sebulat suara oleh ahli UMNO. [3 Markah] (ii) Reaksi daripada saya sudah tentulah terperanjat dan tidak percaya.” janji Meena kepada Anis. terpaksa merakamkan kisah dari dekat dan mengalaminya sendiri. contohnya “tika germis menabur benih”. tetapi batang itu tiada tumbang. sebaliknya perlu rajin berusaha kerana ulat dalam batu pun hidup juga. Lagipun hanya Tuan Bujang sahaja yang akan membalas kematian ayahnya. menggunakan deria untuk merakamkan pelbagai peristiwa. nanti aku akan datang ke rumah kau untuk mengajar kau memasak nasi tersebut. Ketiga. (iii) Adik mendesak emak untuk memasuki pertandingan pakaian beragam yang akan diadakan di sekolahnya pada Hari Kanak-kanak nanti. [3 markah] (ii) Supaya dapat menggambarkan peristiwa yang benar-benar berlaku berdasarkan perkara yang pernah dilihat dan didengar. persoalan ketelitian dalam menghasilkan karya untuk memastikan karya yang dihasilkan benar-benar bermutu. Latar masyarakat yang lain ialah masyarakat yang mengamalkan poligami. Aktiviti ini juga dapat dijadikan pengisi masa lapang/melakukaan aktiviti berfaedah. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Pengguna jalan raya tidak mempunyai perasaan sabar. Seterusnya sebagai pelindung diri daripada ancaman musuh. [6 markah] Sikap malas membaca dan tidak suka bergaul menyebabkan hidup Salleh bagai katak di bawah tempurung.” terang Anis lagi. Seterusnya latar masyarakat yang gigih berusaha untuk mencapai kejayaan seperti ditunjukkan oleh Mariah yang berusaha mencapai kejayaan cemerlang dalam bidang akademik walaupun menghadapi pelbagai dugaan. contohnya Sultan Mansor Syah memiliki empat orang isteri. supaya dapat Dalam mesyuarat tersebut. Kedua. dapat menghasilkan karya yang benar-benar bermutu. (iii) Anak muda itu pengsan terkena kejutan elektrik lalu dibawa ke hospital oleh rakan-rakannya. Malah dia terkejut apabila mendapat tahu Hang Li Po mengasihi Hang Jebat. pemilihan Datuk Seri Mohd. Saya juga akan menerangkan hukum dalam Islam seseorang yang tidak setia terhadap suami. menggiatkan kempen berkongsi kereta. berasa takut untuk bertentang mata. Latar masyarakat yang terdapat dalam keseluruhan drama ialah masyarakat yang mempunyai hubungan antarabangsa. contohnya “ketidaksabaran membengkak”. Nasihat saya kepada Hang Li Po agar jangan menduakan suami kerana buruk akibatnya. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Penyajak sentiasa mengembara untuk mencari bahan penulisan.

susah kalau naik kereta yang kecil. manusia mati meninggalkan nama. (vi) Munir menjelaskan bahawa pihak hospital memberitahunya bahawa adiknya dalam keadaan serius juga kerana ketika kemalangan itu dia telah terjatuh dalam longkang di tepi jalan raya tersebut.royong turun ke bendang untuk mengetam padi. (ii) Setiap kali tiba musim menuai penduduk kampung bersama-sama bergotong. [ 6 markah] (ii) Media massa merupakan alat komunikasi yang bermanfaat tetapi kadang kala disalahgunakan oleh sesetengah pihak. [ 6 markah] (d) (i) Kami sekeluarga begitu gembira sekali apabila ayah memberitahu bahawa kami sekeluarga akan pergi menunaikan umrah di Mekah hujung tahun ini. Penyanyi itu mengabadikan sebuah lagu nyanyiannya sebagai tanda kasih sayangnya terhadap anaknya yang telah meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya. [6 markah] Amalan rasuah sukar dibendung kerana masih ada golongan yang mata duitan serta berjuang untuk mengisi perut sendiri. “Kau ni tinggi menggalah. (ii) Rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan siaran langsung Bola Sepak Piala Dunia dari Jepun dan Korea Selatan kerana kecanggihan teknologi pada hari ini. (iv) Sepeninggalan datuk mengerjakan haji di Mekah semua urusan perniagaannya diserahkan kepada ayah saya kerana ayah ialah anak sulungnya. Pelajar-pelajar dinasihatkan agar mengurangkan meminum minuman bergas kerana minuman tersebut mengandungi gas karbon dioksida. (iii) Suri rumah yang sering tertipu oleh jurujual yang datang menjual beraneka barangan dari rumah ke rumah. [6 markah] (b) (i) Buah zaitun berbentuk bujur. (x) Munir bersetuju dan menjemput Firdaus menaiki keretanya. (iii) Helmi tidak pernah putus asa walaupun telah beberapa kali gagal sampai ke puncak Gunung Kinabalu kerana dia tetap bercita-cita untuk mendaki gunung tersebut hingga ke puncaknya. (iii) Minyak diperah menggunakan cara tradisional iaitu dihasilkan daripada buah yang sudah masak dan berkualiti tinggi dengan ditumbuk lumat lalu diperah hingga mengeluarkan minyak. (v) Rumah pusaka itu kini ditinggali oleh cucu-cucunya sejak dia menetap di kota. Sebaliknya melihat kiri dan kanan dulu. perlu lebih kerap mengadakan latihan kawat. tetapi pemandu teksi telah memulangkannya. (ii) Semua perabot yang terdapat di dalam bilik saya diimport dari Itali. dan berwarna ungu kemerahan serta mengandungi minyak. (iii) Kebanyakan pelajar yang datang berkursus itu ialah pemimpinpemimpin pelajar di sekolah mereka. (iii) “Jangan lalai sewaktu melintas jalan. [6 markah] (b) (i) Kamu mestilah mematuhi undang-undang negara ini agar hidup kita aman. lonjong. (c) (i) (d) (i) (e) (i) Ringan tulang (ii) Bulat air kerana pembetung. (ii) Minyak zaitun kaya dengan omega dan mengandungi lemak tak tepu dan berwarna kuning kehijauan. [6 markah] (b) (i) Firdaus menegur Munir yang nampaknya tergesa-gesa untuk ke sesuatu tempat. (iii) Kakak sering mengalah kepada abang apabila mereka berdua bertengkar kerana kakak tidak mahu pertengkaran mereka berpanjangan. (ii) Pemuda itu menyebarkan berita palsu mengenai pengarah syarikat itu yang dikatakan menerima rasuah daripada sebuah syarikat pembinaan.” pesan Cikgu Kamal kepada anak muridnya. (vii) Firdaus menanyakan pula keadaan penunggang motosikal tersebut. [6 markah] Set 4 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Ferdinand Marcos bekas presiden Filipina telah tinggal dalam buangan di Amerika Syarikat sehinggalah beliau meninggal dunia di sana. [6 markah] Penduduk di Pulau Tahiti kuat berpegang kepada adat resam. (c) (i) © Info-didik Sdn Bhd J(14) . (v) Firdaus menanyakan keadaan adik Munir sama ada mendapat cedera teruk atau tidak. Pak Arif telah mengkhabarkan bahawa budak yang terlibat dalam kemalangan pagi tadi telah meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital. Hafiz. (iii) Jeneral yang sudah bersara itu tetap dihormati oleh penduduk kampung. (iv) Munir menerangkan bahawa adiknya kemalangan ketika dalam perjalanan ke sekolah. (ii) “Walaupun kita marah dengan tindakan ibu atau bapa kita.Semesta alam menjadi gelap gelita apabila matahari mula tenggelam di ufuk timur. (ii) Anak muda lebih suka beristirahat di warung sambil mengisi perut. (ix) Firdaus kemudiannya mahu mengikut Munir ke hospital untuk menziarahi adik Munir. (iii) Puisi Melayu lama yang terdiri daripada pantun dan syair adalah tinggalan masyarakat Melayu zaman dahulu. (ii) Adik telah meminum minuman yang terletak di atas meja.” kata Abu kepada rakannya. Saya sudah lali dengan leteran ibu setiap kali saya gagal mendapat nombor satu dalam peperiksaan. (iii) Ibu telah membeli mesin basuh baru kerana yang lama telah rosak. (viii) Munir memberitahu bahawa penunggang itu hanya cedera ringan malahan dia memakai topi keledar. (vi) Gadis itu tertinggal begnya di dalam teksi. (ii) Guru-guru digalakkan agar menambahkan pengetahuan mereka dalam bidang masing-masing kerana dunia pendidikan semakin berkembang dengan pesat. [6 markah] (e) (i) (d) (i) Ibu menyuruh adik meletakkan pasu bunga di mana-mana yang sesuai di dalam rumah kerana ibu sibuk menyusun pelbagai jenis pokok bunga yang dibawa dari kampung. [6 markah] Kapal terbang dari Heathrow akan mendarat di KLIA pada petang esok. (iii) Firdaus menanyakan masa dan tempat berlakunya kemalangan tersebut. Dia juga memberitahu bahawa adiknya dilanggar oleh pekerja kilang yang menunggang motosikal berhampiran kilang kasut BATA. [6 markah] (e) (i) Makan suap (ii) Seperti api dalam sekam (iii) Bagai mencurah air ke daun keladi [6 markah] Set 3 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) “Janganlah kita mengabdikan diri kepada harta dunia semata-mata kerana harta tersebut akan kita tinggalkan apabila kita mati kelak. bulat kata kerana muafakat (iii) Muka tembok [6 markah] Set 5 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Ramai pelajar yang mendapat markah minimum dalam mata pelajaran Kimia kerana mereka sukar memahami pelajaran tersebut. (ii) Polis telah menangkap penculik kanak-kanak itu pada pagi tadi. (iii) Buah-buah durian yang gugur di kebun datuk akan dikumpulkan di pondok sebelum dijual kepada peraih dari bandar. antaranya orang perempuan yang melancong ke sana tidak dibenarkan berpakaian yang mencolok mata. (ii) Dalam kemalangan jalan raya itu semua mangsa telah meninggal dunia sebaik sahaja tiba di hospital. (iii) Jasa Pak Ramli membangunkan Kampung Muhibah terus dikenang oleh penduduk kampung kerana harimau mati meninggalkan belang.” pesan ibu kepada kami. [6 markah] (c) (i) Untuk melahirkan atlet yang mempunyai jati diri. jangan sesekali kita mengejinya seperti kata peribahasa ‘jangan meludah ke langit’. (ii) Pekerja kilang itu mendapat kemalangan di tempat kerja akibat daripada kecuaiannya semasa bekerja. (ii) Munir terkejut setelah ditegur lantas memberitahu bahawa dia hendak ke hospital kerana adiknya kemalangan. [6 markah] Rupa Zaidi kelihatan pucat seperti ayam berak kapur apabila menghidap demam panas.

(iii) Pengerusi majlis telah mengumumkan pemenang-pemenang bagi cabutan nombor bertuah sebelum majlis bersurai. (iii) Encik Yusuf sering merujuk setiausahanya jika beliau tidak faham beberapa perkara berkaitan projek yang sedang dijalankan. (iii) Pelajar hendaklah menghormati guru-guru agar ilmu yang diperoleh daripada mereka mendapat berkat. (v) Faisal menjelaskan bahawa dia ingin menggantikan rumput di hadapan rumahnya kerana rumput tersebut sekarang tidak tumbuh dengan cantik malah banyak lalang yang tumbuh bersama rumput tersebut. sentiasalah berbuat baik dan sesekali berbuat jahat. Lelaki yang berdiri di tepi kereta BMW itu tampak bergaya dan kacak tetapi dia hanyalah pemandu kepada pemilik kereta tersebut. alangkah terkejutnya dia apabila jiran yang dipercayai telah mencuri harta benda dalam rumahnya dan inilah dikata orang. (iii) Faisal memahami kerja Ibrahim lalu memberitahu Ibrahim bahawa dia telah lama ingin berjumpa Ibrahim untuk menanyakan masalah rumput permaidani di halaman rumahnya. harapkan pagar. (iii) Rerambut dan lelilin telinga menghalang serangga memasuki tubuh dan memerangkap habuk supaya habuk tidak berkumpul di gegendang telinga. (vi) Dia telah berusaha membuang lalang tersebut dengan mencabutnya tetapi masih tumbuh juga. (ii) Semua pelajar dikehendaki membersihkan tandas kelas masingmasing setiap hari Jumaat sebelum balik ke rumah. [6 markah] (b) (i) Bas dinaiki oleh mereka untuk ke sekolah. (iii) Apabila Kelvin pulang. (ix) Ibrahim berjanji akan menunggu Faisal datang sambil berpesan kepada Faisal agar menelefonnya sekiranya Faisal tidak jadi datang.” kata Cikgu Azlina kepada pelajarnya. (ii) Pak Ramli mendapat malu seperti muka berconteng arang apabila anaknya ditangkap kerana mengedar dadah. [6 markah] (e) (i) Bagai mencurah air ke daun keladi (ii) Sampah masyarakat (iii) Genggam bara api biar sampai jadi arang [6 markah] Set 7 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Setiap hari ibu menyapu sampah di halaman rumah kerana banyak daun kering yang gugur daripada pokok-pokok di tepi jalan rumah kami. [6 markah] (c) (i) (d) (i) (c) (i) (e) (i) (d) (i) Dari sini kamu hendaklah memusing ke kiri atau ke kanan untuk mencari nota rahsia. (ii) Seorang pelajar yang menghidap penyakit jantung berlubang telah menerima sumbangan daripada orang ramai untuk menjalani rawatan. (ii) Ibrahim menjelaskan bahawa dia bekerja luar daerah iaitu ke Kedah kerana syarikatnya mempunyai projek menanam rumput permaidani di sebuah tempat rekreasi yang baru dibuka. (iii) Ibu membekali ayah sarapan pagi dan makan tengah hari setiap hari kerana di tempat kerja ayah tidak ada kedai makan.Sinaran lampu keretanya begitu terang sehingga menyilaukan mata kami. (iii) Kamal dimarahi oleh ayah kerana pulang rumah jauh malam. Mencuci pakaian pada masa ini semakin mudah dengan penggunaan mesin basuh ataupun dihantar ke kedai dobi. (iii) Atiqah suka mengarang cerpen apabila dia mempunyai masa lapang. [6 markah] Keldai dikatakan haiwan yang kurang cerdik berbanding haiwanhaiwan lain. (iii) Kita mesti mematuhi undang-undang sesebuah negara. seterusnya ikutlah arahan yang diberikan sehinggalah kamu sampai ke destinasi yang diarahkan. Kata orang buat baik berpada-pada. gegendang telinga. di situ langit dijunjung”. seperti kata peribahasa “Di mana bumi dipijak. (ii) “Di rantau orang. pagar makan padi. © Info-didik Sdn Bhd J(15) . [6 markah] (c) (i) Sungguhpun beberapa tahun telah berlalu. (ii) Cuping telinga melindungi lubang telinga dengan menghalang air daripada memasuki lubang telinga dan mengarahkan gelombang bunyi ke lubang telinga. [6 markah] (b) (i) Bahagian luar telinga mempunyai beberapa bahagian iaitu cuping telinga. [6 markah] Senarai peserta yang akan berkayak dalam ekspedisi itu telah diserahkan kepada pengetua untuk diluluskan. Ayah mengelap peluh di tubuhnya setelah penat bekerja di kebun sayur. (iii) Kakak memotong kek itu kepada enam bahagian supaya dapat diagihkan kepada enam orang kanak-kanak yang datang ke rumah kami.” kata Mak Timah kepada anaknya yang mahu ke Kuala Lumpur. dan lelilin telinga. Tenda yang didirikan di halaman rumah pengantin itu runtuh akibat ditiup angin kencang semalam. [6 markah] (d) (i) Izzah memakai telekung mini setiap hari apabila keluar dari rumah sebagai mematuhi ajaran agama Islam. (vii) Ibrahim kemudiannya meminta Faisal datang ke pejabatnya kerana dia akan menunjukkan jenis-jenis rumput yang sesuai ditanam di halaman rumah Faisal. buat jahat jangan sekali. (viii) Faisal bersetuju dan bertanya Ibrahim sama ada dia boleh datang pada hari itu juga tetapi pada sebelah petang lebih kurang jam dua. lubang telinga. [6 markah] (b) (i) Faisal tekejut apabila berjumpa Ibrahim kerana dia telah lama tidak bertemu dengan Ibrahim. (ii) Semasa kami berkelah di Tasik Pedu sebulan yang lalu. Cerita kanak-kanak berusia 11 tahun itu sukar untuk dipercayai oleh pihak polis. (ii) Pemain bola sepak dunia mempunyai pengaruh yang besar dalam perkembangan fesyen sama ada fesyen yang sopan mahupun fesyen yang mencolok mata. “Negara kita masih gawat dari segi ekonomi. (iv) Ibrahim meminta penjelasan Faisal masalah tersebut dan memberitahu bahawa dia sedia membantu jika Ibrahim ada masalah berkaitan rumput permaidani. Faisal juga memberitahu Ibrahim dia ingin membuang rumput itu dan menggantikan dengan rumput lain rumput. maklumlah budak-budak makan pisang. [6 markah] Set 6 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Sejak dia memegang tampuk pemerintahan di negara ini banyak kemajuan yang telah dicapai oleh negara. (iii) Penjenayah tersebut telah merompak dan membunuh penghuni rumah itu ketika malam gelap-gelita. (ii) Adik saya makan dengan gelojoh kerana hendak cepat menyaksikan perlawanan bola sepak akhir antara Brazil dan Jerman. (ii) Pakaian kotor dicuci oleh kakak di bilik air. (iii) Sekolah tempat saya belajar telah menerima Anugerah Sekolah Harapan Negara pada tahun ini. (ii) Sesetengah orang suka mengambil kesempatan apabila orang lain dalam kesusahan. Pemuda-pemuda Palestin begitu gelojak jiwa mereka untuk menentang Israel yang tidak berperikemanusiaan terhadap rakyat Palestin. (iii) “Hujan lebat yang turun hari ini tanda musim banjir akan tiba. [6 markah] Persahabatan mereka begitu akrab dan sentiasa berdua ke mana sahaja mereka pergi bagai isi dengan kuku. [6 markah] (e) (i) Set 8 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Abu berasa gayat setiap kali berada di kawasan yang tinggi kerana pernah terjatuh dari bukit yang tinggi semasa kecil. (ii) Emak akan bercekak pinggang setiap kali dia memarahi kami yang suka bergaduh. (x) Faisal mengucapkan terima kasih dan berjanji akan bertemu Ibrahim semula pada petangnya.” kata datuk kepada ayah di serambi rumah kami. [6 markah] Bangunan yang menjulang tinggi di tengah-tengah bandar raya itu telah runtuh semasa berlaku gempa bumi. Hakim mengerang kesakitan setelah terjatuh dari tangga rumahnya ketika sedang bermain dengan adik-adiknya. (ii) Kita hendaklah menerima segala tunjuk ajar yang diberikan oleh guru kerana mereka mempunyai lebih pengetahuan dan pengalaman hidup. Nenek saya sering merajuk kepada ibu jika ibu lambat menyediakan makanannya kerana dia tidak boleh bangun lagi sejak dua tahun yang lalu. kami terpaksa duduk berlapikkan tikar plastik kerana tiada bangku disediakan untuk kemudahan orang ramai yang datang berkunjung ke tasik tersebut. ingatan Elina terhadap peristiwa kematian ibu bapanya masih sukar untuk dilupakan.

Kita boleh mengesan tahap kemasinan air. sekali gus mengagung-agungkan mereka. Rakyat Afghanistan menerima bahana peperangan akibat daripada tindakan Amerika yang ingin memerangi pihak yang tidak menyokongnya. © Info-didik Sdn Bhd J(16) . – Persoalan berusaha menyesuaikan diri. Apatah lagi apabila Hayati suka akan Hilmi. • Anis membantu Anita mencari ibu bapanya yang sebenar dengan bantuan Cikgu Rushda. Malah. William juga menawarkan “gelaran” dan bintang kebesaran berpuluhpuluh butir. Berikan contoh setiap aspek. • Awanis (Anis) menjadi kian tabah dalam menempuh pelbagai cabaran hidup bagi memperoleh kelulusan di ITM setelah pernah gagal dalam SPM. – Kita perlu mengamalkan sikap tolong-menolong. [6 markah] iii. menjadikan Datuk Johari juga tidak menghargai bakat dan keistimewaan Hilmi kerana dia tidak berkelulusan tinggi. Kita boleh menjalankan eksperimen secara saintifik. – Persoalan jangan terpedaya dengan tipu muslihat. Novel Konserto Terakhir – Kita hendaklah bersifat sederhana. majikan. [6 markah] (e) (i) Hidup sandar-menyandar bagai aur dengan tebing (ii) Seperti enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing (iii) Mulut murai [6 markah] iv. (d) (i) Orang yang rajin berusaha kebanyakannya ialah orang yang tidak mengenal erti kecewa dan hampa dalam mencapai segala impiannya. (iii) Kebanyakan pelajar 5 Bestari tidak menyiapkan latihan yang diberikan oleh Cikgu Azman. • Masyarakat Melayu dinyatakan suka meniru budaya barat. • Awanis yang tidak pernah membantu kerja dapur telah membantu Kak Nor. Novel Julia – Persoalan tanggungjawab seorang anak sulung. NOVEL Set 1 Soalan 4: Novel (a) Anda mengutarakan masalah yang dihadapi oleh masalah utama seperti masalah yang berpunca daripada keluarga. (b) Pengajaran – i. [6 markah] Membaca buku-buku berbentuk ilmiah boleh meningkatkan ilmu pengetahuan seseorang dan menjadikan seseorang itu kreatif dan inovatif. • Pengarang mengemukakan pendapat bahawa orang Melayu masih tidak sedar daripada tidur (leka). tetapi sangat berbudi bahasa. (iii) Kita hendaklah menjaga kesihatan tubuh badan kita dengan amalan pemakanan yang sihat dan melakukan aktiviti senaman. – Persoalan kerjasama antara penduduk negara yang berlainan bangsa. (ii) Ibunya seorang pakar masakan yang terkenal di luar negara dan kini telah kembali ke tanah air untuk berkhidmat di sebuah hotel terkenal sebagai pengurus makanan. (ii) Pelajar yang cemerlang itu merupakan pelajar miskin. Nilai ini tergambar dalam diri tauke yang menyatakan Melayu atau Cina atau apa bangsa serupa sahaja. Novel Putera Gunung Tahan – Persoalan para pembesar Melayu hanya berdiam diri setelah mendapat pelbagai kemewahan yang disogok oleh Inggeris. bahasa yang mudah dan berkesan. Hal ini tergambar pada watak Encik Bakar yang sanggup mengajar Hilmi bermain muzik. Bertindak mengambil alih syarikat bapanya yang terumbang-ambing setelah orang tuanya meninggal dunia. Hilmi ternyata cukup sabar dan kuat imannya. Sharifah telah cuba membantu jirannya memadamkan api yang mula marak di pondoknya tetapi tidak berjaya kerana angin bertiup kencang. – Persoalan berdikari dan gigih. – Persoalan kemelesetan ekonomi dan jerebu melanda negara. Air hujan juga mempunyai bahan kimia pelarut. apabila mabuk segala masalah dapat dilupakan. Hal ini bertentangan dengan sikap Datin Salmah yang sombong dan sentiasa prasangka terhadap Hilmi yang tiada kelulusan tinggi dan berasal dari kampung. • Digambarkan Kak May tidak periang dan aktif lagi setelah kematian kedua-dua orang tuanya. Bukan semua air mempunyai rasa masin. – Persoalan semangat toleransi dan bekerjasama. Encik Bakar sanggup membantu Hilmi belajar muzik tanpa mengharap sebarang balasan. Novel Konserto Terakhir – Persoalan berusaha memajukan diri. • Encik Basri membenarkan Anis pulang awal daripada tempoh praktikal sebenar. – Persoalan kesabaran dan keimanan yang teguh memimpin manusia ke jalan yang diredai-Nya. dan pengajarannya yang boleh diteladani. juga tauke tempat Hilmi bekerja di stesen minyak. (b) Persoalan i. • Digambarkan mereka tetap berdiam diri walaupun hakikatnya beransur-ansur telah kehilangan kuasa. dan rakan sebaya. Contohnya. kemudian kaitkan dengan kesukaan remaja. Set 2 Soalan 4: Novel (a) Novel yang menarik mempunyai cerita yang memikat. Hilmi telah menyatakan kepada Encik Kasim (bukan ayahnya yang sebenar) bahawa Datuk dan Datin telah melayannya dengan baik. plot yang lancar (ada kemuncak cerita yang merangsang untuk terus membaca). Lama-kelamaan dia menjadi penggubah lagu untuk rakaman dan menang pesta muzik tahunan anjuran RTM tiga tahun berturut-turut. – Persoalan kelemahan orang Melayu dari segi ekonomi dan sosial. sementara tauke stesen minyak juga sedia menerima Hilmi bekerja. Sikap ini terpancar pada watak Encik Bakar. Namun. – Kita perlu bersifat baik sangka. Hal ini tergambar pada watak Datin Salmah yang sentiasa mencari jalan memburuk-burukkan Hilmi agar dihalau keluar dari rumahnya. – Persoalan kesedaran dan hasrat ahli perniagaan mengharap anaknya belajar tentang kehidupan Islam di Australia. Bahan kimia pelarut dipanggil garam. Kemudian anda berikan satu cadangan yang logik bagi setiap masalah yang dinyatakan. Hilmi terasa mahu minum arak kerana teringat akan kata-kata kawan yang berpengalaman. – Persoalan membantu seseorang tanpa mengharap sebarang balasan. Sikap serba sederhana dan tidak sombong Hayati patut diteladani walaupun dia berasal daripada keluarga berharta. • Pak Oni sentiasa mendengar pendapat Anis sekeluarga bagi memulihkan hubungan seisi keluarga itu.(ii) Media massa seharusnya menjadi wahana yang berkesan untuk menyampaikan maklumat semasa kepada rakyat. Pada suatu ketika juga. keteguhan iman telah menyelamatkan Hilmi. Dia menerima sebarang penghinaan daripada Datin Salmah dan Datuk Johari dengan tenang. • Encik Johari faham akan masalah yang dihadapi oleh para pekerja ladang kelapa sawit dan tidak mendesak mereka memungut/memetik buah. • Awanis gigih menghadapi kerenah Encik Johari semasa praktikal di ladang kelapa sawit. iaitu antara syarikat milik Julia dan Jun yang berketurunan Cina. – Persoalan perlunya sikap antipenjajah bagi menyedarkan orang Melayu. – Persoalan keangkuhan manusia akibat sombong dan bangga diri. kemudian masuk kumpulan orkes di kelab malam tempatnya bekerja dan menjadikan Hilmi seorang pemuzik terunggul di tanah air tanpa mengharapkan apa-apa balasan. • Diceritakan secara simbolik apabila William memujuk Ratu Bongsu agar menyerahkan puncak Gunung Tahan. Novel Seteguh Karang – Persoalan hilang tempat bergantung menyebabkan hidup tidak bersemangat. [6 markah] (b) (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (c) (i) Semua jenis air mempunyai bahan kimia pelarut. Hilmi yang meminati muzik belajar dengan Encik Bakar. ii. (iii) Kakak suka memadankan kasut dan pakaiannya dengan warna yang sesuai setiap hari keluar bekerja atau pergi berjalan-jalan. Ini juga bentuk penjajahan.

tegas. Dalam ajaran agama islam. Sikap terpuji ini tergambar dalam novel ini khususnya pada watak Pak Oni yang mengambil berat akan hal Awanis. Awanis digambarkan sebagai remaja yang berani menempuh dugaan hidup. – Kerajinan. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Julia yang begitu berusaha untuk menaikkan semula syarikat bapanya sehingga mencapai kejayaan. – Kita perlu memiliki sifat kesungguhan dan dedikasi. Novel Seteguh Karang Awanis – Seorang remaja yang sedang menuntut di ITM cawangan Arau. Ratu Bongsu bijak bertindak kerana memiliki semangat patriotisme kerana enggan menyerahkan Puncak Gunung Tahan kepada William. Novel Seteguh Karang – Kasih sayang. bukan menghina dan sombong. – Kerajinan. – Berusaha gigih dan berusaha bersungguh-sungguh hingga berjaya menjadi pemenang pesta muzik tahunan anjuran RTM tiga tahun berturut-turut. Akibat niat jahatnya itu. Dia tabah menerima hakikat bahawa semua yang berlaku ialah dugaan Allah. – Berpura-pura bersikap biasa walaupun fikirannya berserabut dengan pelbagai masalah. (b) Watak dan Perwatakan Watak Utama i. Nyatakan juga dengan membaca novel tersebut boleh menimbulkan keinsafan dan jati diri lalu menolak novel remaja berunsur erotik. Anita. Novel Julia – Kita perlu mengamalkan sikap tolong-menolong. – Baik hati. Kasih sayang yang murni tergambar dalam hubungan mendalam antara Awanis. Sikap serba sederhana dan tidak sombong Hayati patut diteladani walaupun dia berasal daripada keluarga berharta. Hal ini jelas terdapat dalam jiwa Julia yang digambarkan sebagai anak orang kaya tetapi tidak menyombong atau bangga diri. – Pernah bekerja di stesen minyak dan kemudian belajar muzik dengan Encik Bakar kerana terlalu minat akan muzik. Perlis. Maysarah. dan Pak Oni. juga Kak Nor yang mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat rumah sewa. – Baik hati. – Kita perlu gigih dan yakin kepada diri sendiri. Dalam pada itu. Maysarah. – Kita perlu sabar dan menerima hakikat. Novel Seteguh Karang – Kita perlu memiliki sifat kasih sayang. Awanis digambarkan sebagai remaja yang beriman kerana semua yang dihadapinya dianggap sebagai dugaan Tuhan. Kasih sayang yang murni tergambar dalam hubungan mendalam antara Awanis. Sikap terpuji ini tergambar dalam novel ini khususnya bagi watak Pak Oni yang mengambil berat akan hal Awanis. dan Masyarah. Faktor sampingan. juga Kak Nor yang mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat rumah sewa. dia juga yakin untuk melakukan tugas atau apa jua cabaran Encik Johari. Anita. Sikap saling membantu jelas terdapat dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. Julia begitu sabar menghadapi pelbagai dugaan seperti kematian ayah dan ibu sekali gus kerana kemalangan di jalan raya. Walaupun pelbagai cabaran hidup menyebabkan hubungan mereka agak renggang tetapi atas dasar kasih sayang. Dia juga tidak lupa berdoa dan memohon pertolongan-Nya. dan Pak Oni.ii. dia juga yakin untuk melakukan tugas atau apa jua cabaran Encik Johari. Tuan William sepatutnya pandai membalas budi dan tidak mengkhianati Ratu Bongsu sehingga sanggup membuat rancangan jahat hendak mengebom dan memusnahkan istana puncak Gunung Tahan. Awanis digambarkan sebagai remaja yang beriman © Info-didik Sdn Bhd J(17) . – Kesyukuran. calon boleh memberikan contoh penggunaan bahasa yang mudah dan memikat. – Perahsia dan memendam rasa. – Kita hendaklah mengamalkan sikap tolong-menolong. Hilmi memang rajin mempelajari ilmu muzik daripada Encik Bakar dalam menempuh pelbagai cabaran hidup dan akhirnya mencapai kejayaan cemerlang sehingga diberi penghormatan untuk memimpin Petunjuk Orkes Perdana. – Menjadi tukang kebun di rumah Datuk Johari kerana tidak mempunyai kelulusan yang tinggi. iii. Dalam pada itu. ii. – Hilmi meninggal dunia selepas Hayati menggantikan tempatnya mempersembahkan “Hilmi Potpouri” di Dewan Tuanku Canselor. Set 3 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek plot. selain cerita itu sendiri menarik perhatian pembaca. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Julia yang begitu berusaha untuk memulihkan semula syarikat bapanya sehingga mencapai kejayaan. – Kita hendaklah beriman dan ingat sentiasa akan Allah yang Maha Berkuasa. ii. Sebagai isteri. mereka akrab semula. anak guru muziknya tetapi berlaku keretakan. Julia begitu berani menghadapi pelbagai dugaan seperti kematian ayah dan ibu sekali gus kerana kemalangan jalan raya. – Kejujuran. – Hormat-menghormati. dirinya sendiri yang terkorban. Encik Kassim ternyata memiliki sikap ini kerana akhirnya dia memberitahu rahsia yang sekian lama dipendam bahawa Hilmi sebenarnya anak kandung Datuk Johari. – Diberi penghormatan membuat “arrangement” Pertunjukan Orkes Perdana anjuran RTM yang diihadiri oleh Yang di-Pertuan Agong tetapi tidak sempat beraksi setelah bertungkus-lumus siang malam selama dua bulan kerana telah terjatuh ketika keluar rumah dan tidak sedarkan diri. Walaupun pelbagai cabaran hidup menyebabkan hubungan mereka agak renggang tetapi atas dasar kasih sayang. dan Maysarah. – Keras hati. Novel Konserto Terakhir – Kesederhanaan. iii. Kita sepatutnya tidak sombong dan ego dengan pangkat dan kekayaan yang diperoleh. – Keberanian. sebaliknya memberitahu Encik Kassim bahawa mereka begitu baik melayannya malah mempelawanya tinggal di situ walaupun sudah berumah tangga. – Berkahwin dengan Azizah. Dia pergi ke bandar untuk mencari pak cik saudaranya bagi mendapatkan pekerjaan. – Keberanian. Awanis digambarkan sebagai remaja yang gigih menempuh dugaan hidup. – Kejujuran. – Berani menghadapi cabaran hidup terutama dalam hal pekerjaan di ladang kelapa sawit serta telah kematian kedua-dua orang tuanya. iv. Hal ini berlaku kepada isteri Tuan William di England dan akhirnya dia ditinggalkan oleh lelaki berkenaan. dan yakin akan kebolehan diri sendiri. Anita. Anita. Novel Konserto Terakhir Hilmi – Berasal dari kampung. – Baik hati. – Kita perlu bersifat sederhana. Set 4 Soalan 4: Novel (a) Anda mendefinisikan maksud erotik dalam sesebuah novel. Novel Putera Gunung Tahan – Kasih sayang. (b) Nilai Murni i. kerana semua yang dihadapinya dianggap sebagai dugaan Tuhan. mereka akrab semula. Robert yang sudah ditawan orang Sakai sepatutnya menghormati mereka. Kemudian pilih sebuah novel dan kupas tema/persoalan dan nilai pengajarannya. perlu menjaga kehormatan diri apabila suami tiada di rumah atau bekerja di tempat lain. Hilmi juga begitu baik hati kerana dia tidak memburukburukkan Datuk dan Datin yang melayannya dengan buruk. Sikap saling membantu jelas terdapat dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. Hal ini bertentangan dengan sikap Datin Salmah yang sombong dan sentiasa prasangka terhadap Hilmi yang tiada kelulusan tinggi dan berasal dari kampung. Dia juga tidak lupa untuk berdoa dan memohon pertolongan-Nya. isteri yang berlaku curang perlu diceraikan. Kita sepatutnya tidak sombong dan ego dengan pangkat dan kekayaan yang diperoleh. Hal ini jelas terdapat dalam jiwa Julia yang digambarkan sebagai anak orang kaya tetapi tidak menyombong atau bangga diri. Dia tabah menerima hakikat bahawa semua yang berlaku ialah dugaan Allah. Hilmi meninggal beberapa minit setelah Datuk Johari dan keluarganya meninggalkan biliknya di hospital. – Hemah tinggi. Novel Julia – Baik hati.

berkedudukan. ii. – Hilmi yang sakit tenat akhirnya meninggal dunia dengan meninggalkan seorang anak. malah beliau sendiri mendapat malu kerana terpaksa mendedahkan asal usul keluarganya yang dirahsiakan selama ini. namun keadaan tegang Hilmi sakit tenat dan berada di hospital. Ayah saudaranya. – Tabah dan cekal menghadapi ujian hidup. Set 5 Soalan 4: Novel (a) Soalan ini meminta calon menghuraikan sinopsis dan menerusi sinopsis tersebut kaitkan dengan apa yang berlaku dalam masyarakat. Novel Konserto Terakhir – Orang kampung dan golongan bawahan seperti tukang kebun dan pemandu kereta. – Kasih dan taat kepada orang tua. iii. cawangan Perlis dalam bidang pengurusan ladang. – Kisah bermula apabila Hilmi. – Hilmi terkejut dengan perkahwinan Hayati dengan Mohsin dan dia sendiri akhirnya berkahwin dengan Azizah. – Sikap Datin Salmah menyebabkan Hilmi meninggalkan rumah itu dengan alasan ayahnya sakit dan mahu pulang ke kampung. tunangnya. seorang anak muda yang berasal dari kampung berhijrah ke bandar dalam usaha mengubah nasib keluarganya yang miskin. dan hidup dalam kemodenan. – Masyarakat yang bekerja di pejabat. Hilmi mencipta lagu. – Berangan-angan dapat menemui intan. – Mengambil alih syarikat ayahnya setelah kedua-dua orang tuanya meninggal dunia kerana kemalangan. lalu timbul keinsafan. – Awanis mempunyai keluarga yang bahagia – seorang kakak (Masyarah) dan seorang adik (Anita). Pak Oni tinggal bersama mereka di rumah banglo yang besar itu setelah kedua-dua orang tuanya meninggal dunia. begitu juga anaknya. – Ketika remaja. suka melepak dan membuang masa. Ketika itu terbongkarlah rahsia bahawa Hilmi sebenarnya anak Datuk Johari. kurang yakin terhadap hidup dan sering murung. Novel Julia – Masyarakat Melayu yang beragama Islam. – Masyarakat yang mula menerima soal kahwin campur. – Golongan atasan atau kaya seperti keluarga Datuk Johari dan Datin Salmah. – Sejak itu. Hilmi menumpang di rumah “bapa saudaranya”. kedatangan Hayati dari London yang mempunyai ijazah muzik menyelamatkan keadaan apabila bersetuju menggantikan tempat Hilmi. – Masyarakat istana di puncak Gunung Tahan. – Menjadi seorang ahli perniagaan yang berjaya.– Baik hati kerana suka membantu. – Kerja-kerja yang ceria dan sering mendapat pujian daripada jiran dan kenalan Datuk Johari. – Seniman. iv. – Datuk Johari berusaha mencari pekerjaan untuk Hilmi yang berkelulusan Darjah Empat Sekolah Melayu dengan menggunakan pengaruhnya tetapi tidak berjaya. – Sengaja berbohong kerana baginya ramai orang yang berbohong telah menjadi masyhur dan berpangkat. lalu mereka berpisah. – Dalam keadaan kritikal. menyebabkan namanya dikenali ramai. (b) Latar Masyarakat i. namun akhirnya mengalah. akhirnya dia jatuh sakit. Maysarah (Kak May). iaitu orang yang bergiat dalam muzik dan pemain muzik. – Masyarakat yang masih mengamalkan sikap tolong-menolong. – Pelbagai bangsa yang beragama Islam seperti kaum Cina dan Inggeris. – Berkahwin dengan Jun. – Hayati berasa sedih kerana lelaki yang disayanginya selama ini ialah abang kandungnya. Datuk Johari untuk meminta pertolongan agar mencarikannya sebarang pekerjaan yang sesuai. – Masyarakat yang berani menghadapi cabaran seperti Julia. Namun perkahwinan itu tidak bahagia. © Info-didik Sdn Bhd J(18) . Datin Salmah pula menyesali perbuatannya selama ini. Encik Bakar gembira melihat bakat Hilmi. – Datin Salmah amat membenci Hilmi kerana anaknya Hayati lebih menyukai Hilmi berbanding Mohsin. – Akhirnya Hilmi bekerja sebagai tukang kebun di rumah Datuk Johari dan dia menerimanya dengan senang hati kerana sudah biasa dengan kerja-kerja kampung. Awanis atau nama singkatannya Anis. – Kematiannya menyedarkan semua pihak. – Masyarakat bunian (orang halus) yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. (b) Sinopsis i. Novel Konserto Terakhir – Konserto Terakhir sebuah novel karya Abdullah Hussain berlatar belakangkan zaman negara maju era kemajuan dan membawa realiti yang sering berlaku sekitar tahun 1980-an. sedangkan Datin Salmah anak jati Kuala Lumpur daripada keluarga berada. Novel Putera Gunung Tahan Robert – Pegawai Inggeris yang menerima arahan untuk mencari kawasan peranginan bagi pegawai Inggeris yang bertugas di Tanah Melayu. – Masyarakat yang mementingkan diri sendiri seperti Azizah. – Pertunjukan Orkestra Perdana yang diketahui mendapat sambutan luar biasa. Awanis menghadapi pelbagai iii. Novel Seteguh Karang – Masyarakat Melayu beragama Islam. Tetapi keadaan menjadi suram apabila abah dan mamanya meninggal dunia dalam kemalangan di jalan raya ketika pulang dari Pulau Pinang. – Ketika menjalankan kursus praktikal di pejabat Pertubuhan Peladang kawasan Hulu Paka. ii. berlian juga emas. – Dalam keadaan gelisah. menjadi baik dan beriman. Anita pula terbiar sepi di rumah. – Masyarakat pendatang Inggeris. Akibat tidak pandai mengurus diri. – Pak Oni masih lagi gagal memulihkan keadaan penghuni rumah itu. – Hilmi berminat bermain piano dengan Encik Bakar. seorang penuntut di Universiti Teknologi Mara. – Dikenakan “cenuai’ oleh perempuan tua sehingga gila kepada perempuan muda kaum sakti. menyebabkan jiwa Awanis berkecamuk. Namun dia cekal dan tabah apabila berhadapan dengan Pak Oni. – Hilmi terus belajar dengan Encik Bakar dan akhirnya bekerja di kelab malam. menyebabkan tanggapan Datin Salmah terhadap Hilmi berubah. – Kedatangan Hilmi tidak disenangi oleh Datin Salmah kerana keluarga pihak Datuk Johari kurang berpendidikan dan miskin pula. – Setelah belajar di Australia. Datuk Johari seorang pegawai tinggi kerajaan berasal daripada keluarga miskin. Australia. dia menjadi tempat rakan-rakannya mengadu hal dan dia berusaha menyelesaikannya. Novel Putera Gunung Tahan – Masyarakat asli sakai di kaki Gunung Tahan. Set 6 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek pengajaran dan kaitkan dengan perasaan anda yang terasa sedar. Awanis juga berusaha untuk memastikan mayat Budi akan dihantar ke Indonesia dengan kapal terbang bagi menunaikan impian Budi semasa hidup. Contohnya. – Masyarakat pendatang (Indonesia) yang gigih bekerja di ladang kelapa sawit. – Di bandar. iv. Datuk Johari berjanji akan menjaga cucunya sebagai menebus kesalahannya selama ini. tetapi sebenarnya Hilmi bekerja sebagai pencuci kereta. – Mati setelah terjatuh dari pokok yang dipanjatnya untuk menangkap perempuan muda dalam upacara perkahwinan mengikut adat istiadat Sakai. Sinopsis Seteguh Karang – Seteguh Karang sebuah novel karya Tuan Faridah Syed Abdullah menampilkan watak utamanya. tetapi ditentang oleh Datin Salmah. – Belajar tentang Islam di Hidayah Islamic College. – Bersikap sombong dan tamak walaupun setelah ditangkap oleh orang Sakai. Azizah. Novel Julia Julia – Anak sulung daripada empat orang adik-beradik. dan Anita dan rakan-rakannya yang lain. Kak May. – Rakan William dan suka akan bidang fotografi.

– Selepas tiga bulan. serta berhadapan dengan Wan Asri yang gemar mendengar rintihan pekerja. Anita tidak mahu pulang ke rumah. – Robert mati terjatuh dari pokok semasa hendak memenuhi syarat agar menangkap perempuan muda Sakai yang sengaja memanjat pokok. hubungan mereka akrab semula. – Kasih sayang. – Syarikat BMPRO Holding berjaya dipulihkan dengan kerjasama syarikat yang dimiliki Jun dan ketua serta penduduk Kampung Guar Napai. Set 7 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek tema/persoalan yang menarik. Awanis menamatkan kursusnya itu lalu pulang ke Ipoh dan mendapati adiknya meninggalkan rumah kerana dihalau oleh kak May. – Toleransi. Robert dan William bersikap rendah iv. – Baik hati. Mereka bertiga ditemukan di hospital apabila Maysarah dimasukkan ke hospital kerana berlebihan menelan pil. Robert digunakan ubat guna-guna (cenuai) dan gila akan perempuan muda sakti. Dia juga terpaksa berhadapan dengan Encik Johari yang tegas. Awanis pulang ke rumahnya dan berlaku pertengkaran dengan kak May lalu dia mengambil keputusan ke UiTM semula. Anita meluahkan kemarahan dan tangisannya dengan memberitahu bahawa dirinya hanyalah anak angkat. hujan turun begitu lebat siang dan malam. Maysarah pula dapat menerima hakikat kehilangan abah dan mamanya dan bertukar menjadi seorang yang ceria. Awanis bertemu dengan Anita di rumah Cikgu Rushda. – Mengisahkan Julia yang dihantar ke Australia untuk belajar tentang Islam di Hidayah Islamic College. – Julia terpaksa mengambil alih perniagaan bapanya kerana dia anak sulung dan adik-adiknya masih kecil lagi. Ini ditunjukkan oleh Datuk Johari yang bersimpati terhadap nasib Hilmi lalu memberikan pekerjaan sebagai tukang kebun di rumahnya. mengalami masalah kerana jerebu sedang melanda Malaysia.Bhd. Tempat itu di puncak Gunung Tahan. – Baik hati. – Rendah diri. – Dengan menggunakan teropong ajaib. Julia menjadi lebih beriman dan berkenalan dengan ramai sahabat yang baik. William mati kerana menghidu gas beracun. Julia menerima berita kematian ibu bapanya dan terus pulang ke Kuala Lumpur. sebaliknya mahu berdikari. sementara tauke di stesen minyak sedia menerima Hilmi bekerja. – Robert tetap bersikap sombong hingga memperbodohkan dan menipu perempuan tua yang pernah menyelamatkan dirinya. – Semasa ingin memulihkan syarikat. Julia berani menghadapi pelbagai dugaan selepas kematian kedua-dua orang tuanya dan menghadapi masyarakat yang sering memberikan respon yang negatif. Sifat ini tergambar dalam hubungan Awanis. – Perempuan tua mahu membalas dendam. Novel Julia – Baik hati. (b) Nilai kemanusiaan i. Dia menemui Anita mencari keluarganya yang sebenar. Sifat ini diamalkan oleh Julia apabila berhadapan dengan masyarakat walaupun dia anak orang berada. Apabila bertemu. Mereka mendirikan rumah tangga dan hidup bahagia. iii. – Ali mati dipatuk ular tedung. Hal ini ditunjukkan oleh Hilmi yang menyayangi Hayati dan begitulah sebaliknya. iv. Novel Seteguh Karang – Kasih sayang. Anita. Maysarah. Kisah bermula awal sedikit daripada tahun 1926. bersemuka dengan kak Maznah dan kak Sofia yang gemar mengusik. – Di situ Inggeris berhasrat membina tempat peranginan bagi para pegawai tadbirnya. Hubungan Awanis dengan beberapa orang pekerja Indonesia berakhir dengan tragis. apabila Budi yang dianggap adik kandungnya meninggal dunia setelah dipatuk ular. Sikap ini terpancar pada watak Encik Bakar dan tauke tempat Hilmi bekerja di stesen minyak. hanya isteri William yang masih hidup. Awanis begitu gigih menghadapi cabaran dan akhirnya keluarganya bersatu semula.– – – – – – – – masalah. Dia dilantik menjadi Batin Putih. Dalam perjalanan. – Mereka diarahkan oleh kerajaan Inggeris untuk menyelidik kawasan yang hampir sama dengan iklim negara asal mereka. Robert dan William tiba di Kuala Tembeling dan Kuala Lumpur. Awanis bersyukur kerana tiga beradik bersatu semula. iii. Kak Nor juga bersifat baik hati dengan mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat kerja. Dikisahkan Ali dan Awang begitu percaya akan Robert dan William yang hendak menawan puncak Gunung Tahan. – Mereka tinggal di dalam gua batu berlindung daripada hujan. dan Maysarah. – William yang mendapat kebenaran mengirim surat kepada isterinya tetapi telah menulis kepada kerajaan British supaya menghantar bantuan untuk menawan Gunung Tahan. – Dalam usaha menuju ke puncak Gunung Tahan. – Daripada tujuh orang. Encik Bakar sanggup mengajar Hilmi tanpa mengenakan sebarang bayaran. Kusina membantu William untuk sampai ke puncak gunung dan bertemu dengan Ratu Bongsu (Raja Puncak Gunung Tahan). Novel Julia – Julia sebuah novel karya Abu Hassan Morad. – Keesokannya dia terjumpa sehelai sapu tangan dengan tulisan darah memaklumkan bahawa Robert telah ditangkap oleh orang Sakai. keluarga kandungnya menolak kehadiran Anita kerana Anita dianggap pembawa sial kepada keluarga yang berketurunan Cina. – Ratu Bongsu sedar dan mengarahkan orang bunian bersembunyi mencari tempat perlindungan. William dapat melihat kecurangan isterinya. – Sejak belajar di Hidayah Islamic College. Australia. – Dua buah kapal terbang itu terhempas kerana tersalah mendarat. Ketenangan Awanis terganggu apabila Anita menghubunginya melalui telefon. adik kepada isteri kedua ayahnya ingin merampas BMPRO Butik Sdn. Awang pula mati kerana sakit perut dan kesejukan. Dia menumpang di rumah kak Nor yang tidak selesa. – Robert hampir dibunuh oleh orang Sakai tetapi terselamat atas pertolongan perempuan tua. dan Pak Oni yang menghadapi pelbagai cabaran. akhirnya isteri William berkahwin dengan Ratu Bongsu dan tinggal di Puncak Gunung Tahan. – Kegigihan. Pegawai Inggeris. – Julia tinggal bersama-sama dengan pakciknya di Perth. Sikap ini ditunjukkan oleh Mamat yang memperkenalkan Hilmi dengan guru muzik. – Syarikat BMPRO Holding Sdn. – Pada masa itu. – William berusaha mencari Robert tetapi hanya terjumpa kesankesan dan garisan-garisan di tanah. tetapi atas dasar kasih syang. – Hemah tinggi. gaya bahasa yang memikat. Novel Putera Gunung Tahan – Mudah percaya. lalu menimbulkan minat untuk membaca karya-karya kesusasteraan yang terdapat dalam pasaran. – Ali dan Awang menjadi penunjuk jalan. Ini digambarkan menerusi watak Encik Basri yang membenarkan Anis pulang awal setelah tempoh praktikal tamat. Novel Putera Gunung Tahan – Putera Gunung Tahan sebuah novel karya Ishak Haji Muhammad. – Seorang lelaki Cina bernama Jun dikenali semasa Julia dalam kapal terbang semasa ke Australia telah menolongnya mengatasi masalah syarikatnya. Bhd. dua buah kapal terbang itu menggugurkan bom dan asap beracun. – Setelah dirawat cederanya oleh orang bunian. Anita. ii. – Tolong-menolong. – Dua orang Inggeris. – Jun melamar Julia dan memberitahu bahawa dia sebenarnya seorang muslim. Sifat ini tergambar pada watak Pak Oni yang sentiasa mengambil tahu akan hal Awanis. – Pada suatu hari. pengajarannya yang menginsafkan. datanglah kapal terbang British. William bertemu dengan pengiring raja bernama Kusina. Novel Konserto Terakhir – Belas kasihan. – Tipu muslihat Ratu Bongsu berjaya mengurung William dengan bantuan Kusina (orang bunian). Pada hari ketujuh. Kata-kata orang tuanya Julia terima dengan patuh dan dia sentiasa menghormati ibu bapanya. hujan reda. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. Dia menduga bahawa Robert telah diserang oleh orang asli lalu dia bermalam di dalam gua. Robert keluar merayau-rayau menyaksikan keindahan hutan dan ditangkap oleh orang Sakai. Encik Bakar. – Menghormati orang tua. – Keberanian. © Info-didik Sdn Bhd J(19) . lalu sanggup menjadi penunjuk jalan.

Robert dan William yang ditugaskan untuk mencari tempat peranginan baru bagi para pegawai Inggeris di Tanah Melayu tiba di Kuala Tembeling dari Kuala Lumpur. • Awanis berusaha menyesuaikan diri dengan kerja-kerja dapur yang tidak pernah dilakukannya. Encik Lee telah menerima kehadirannya. • Selepas tiga bulan surat dikirimkan. • Julia terpaksa mengambil alih syarikat bapanya. Novel Julia – Permulaan • Julia dihantar ke Australia oleh ibu bapanya untuk belajar tentang kehidupan Islam. Mohsin. iii. • Akhirnya keadaan syarikat semakin pulih. iaitu isteri Tuan William. • Hilmi berhenti menjadi tukang kebun dan bekerja di stesen minyak. – Perkembangan • Julia tinggal bersama Pak Cik Khairil di Australia. – Perkembangan • Awanis terkenang kembali semasa orang tuanya masih hidup dan setelah mereka meninggal. • Bakat Hilmi terserlah daripada bermain muzik di kelab malam. Novel Seteguh Karang – Permulaan • Awanis.diri apabila bertemu dengan penduduk tempatan kerana dia mempunyai kepentingan. Ali dan Awang. Novel Konserto Terakhir – Permulaan • Hilmi ke rumah Datuk Johari dan menjadi tukang kebunnya. Dia meminta beberapa buah kapal terbang datang mengebom puncak Gunung Tahan. – Keberanian. Budi mati di pangkuannya. Novel Putera Gunung Tahan – Permulaan • Dua orang sahabat. • Mereka bertiga kembali ceria walaupun Anita tetap dengan keputusannya mahu hidup berdikari dan tidak tinggal sebumbung. © Info-didik Sdn Bhd J(20) . pelajar ITM cawangan Perlis dalam bidang pengurusan ladang. • Robert diberi gelaran Batin Putih dan akhirnya mati kerana terjatuh dari pokok semasa hendak menangkap perempuan muda Sakai yang ingin dikahwininya. – Peleraian • Berlaku kerjasama antara syarikat Jun dan syarikat Julia bagi memulihkan syarikat bapa Julia. • William memujuk Ratu Bongsu agar menjual kawasan di puncak gunung. – Klimaks • William mengambil kesempatan menulis surat kepada kerajaan British di London. Set 8 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek gaya bahasa. • Terpaksa tinggal di rumah Kak Nor selama 6 minggu kerana sukar mencari rumah sewa. Dua orang. • Datuk Johari meninggal dunia setelah mendengar berita dari hospital bahawa Hilmi telah meninggal. • Awanis ke Terengganu untuk menjalani latihan praktikal. • Mereka terpisah apabila Robert yang merayau-rayau menikmati keindahan alam ditangkap oleh orang Sakai. (b) Plot i. Robert dan William ke hutan Tanah Melayu demi mencapai cita-cita menakluki Gunung Tahan. dua orang sahabat itu meneruskan perjalanan. – Klimaks • Hilmi diberi penghormatan untuk mengetuai Pertunjukan Orkes Perdana anjuran RTM. Awanis membohongi mereka bahawa dia sudah bertunang. • Awanis tiba-tiba menghadapi kematian Budi setelah dipatuk ular. • Bertemu dan berkenalan dengan Jun dalam kabin kapal terbang. Kak Maysarah telah mengusirnya. – Perumitan • Julia dapat berkenalan dengan ramai kawan daripada pelbagai keturunan. • Hanya seorang wanita terselamat. apatah lagi apabila mengetahui Awanis pernah keluar dengan Wan Asri ke Kuantan. • Pada hari pertunjukan itu Hilmi jatuh sakit dan Hayati menggantikan tempatnya. baru pulang dengan menaiki bas. • Ayah sebenar Anita. dua buah kapal terbang datang menggugurkan bom dan gas beracun. – Perkembangan • Hayati jatuh hati akan Hilmi tetapi dia telah bertunang dengan sepupunya. • Ratu Bongsu merawat isteri William yang tercedera. iv. • Setelah berlaku pertengkaran. • Dia menemui Anita di rumah Cikgu Rushda dan menemaninya mencari keluarga kandung Anita. • Setelah Ali dan Awang meninggal dunia kerana dipatuk ular dan sakit perut serta kesejukan. Menggubah lagu untuk dirakamkan juga menubuhkan sebuah kugiran. – Sedia menolong. – Peleraian • Azizah insaf akan kesalahannya terhadap Hilmi. sedangkan sebenarnya dia meminta kebenaran Ratu Bongsu untuk menulis surat kepada isterinya. ii. Robert hampir dibunuh oleh orang Sakai tetapi terselamat atas pertolongan perempuan tua. • Dia berkenalan dengan Azizah dan akhirnya mendirikan rumah tangga. Pekerja Indonesia berusia 15 tahun itu dianggap seperti adik kandungnya walaupun baru berkenalan. iaitu Karim) memberitahu bahawa Hilmi ialah anak kandung Datuk Johari. • Ratu Bongsu berkahwin dengan balu William dan terus tinggal di puncak Gunung Tahan tersebut. – Perkembangan • Dengan bantuan jurutunjuk. – Klimaks • Syarikat mengalami masalah akibat kemelesetan ekonomi dan jerebu melanda negara. Kemaman dan Kuala Terengganu. • Jun berkahwin dengan Julia dan hidup bahagia bersama-sama. • Awanis malas melayan Kak Maysarah kerana dia sudah jauh berubah sejak kematian abah dan emak. Robert dan William mula mengembara untuk menuju ke puncak Gunung Tahan. • William meneruskan perjalanan dan berjaya ke puncak gunung dengan bantuan Kusina. Maysarah sedar bahawa adikadiknya masih memerlukan dirinya. – Perumitan • Hilmi belajar dengan serius di rumah Encik Bakar. Dia akan mencadangkan kepada kerajaan Inggeris supaya memberikan lima ratus ringgit sebulan dan dibinakan istana untuknya sekiranya Ratu Bongsu bersetuju dengan rancangannya itu. – Perumitan • Awanis menghadapi kerenah Encik Johari yang suka mencabar kegigihannya semasa menjalani praktikal di ladang kelapa sawit. • Bapa Hilmi (abang sepupu Datuk Johari. • Kerjasama mereka berjaya dengan pertolongan/kerjasama penduduk kampung Julia juga Perdana Menteri Malaysia. • Sikap Kak Sofia dan Maznah melemaskan Awanis kerana mereka suka mengusik. hingga menyebabkan corak hidup Kak Maysarah berubah. – Peleraian • Dua buah kapal terbang tersebut telah terhempas semasa hendak mendarat. – Peleraian • Awanis tergesa-gesa menamatkan praktikalnya lebih awal untuk pulang. – Klimaks • Awanis menerima panggilan telefon bahawa Anita telah mengetahui bahawa dia sebenarnya anak angkat. • Tuan William yang dikurung oleh Kusina telah mati terkorban. • Ibu bapa Julia meninggal dunia kerana kemalangan di jalan raya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful