JAWAPAN

KARANGAN KARANGAN BERPANDU
Set 1
Bahagian A Kepentingan Memakan Buah-buahan Tempatan Malaysia yang beriklim Khatulistiwa dan mempunyai tanah yang subur menyebabkan buah-buahan yang ditanam mengeluarkan hasil yang banyak. Hal ini menyebabkan buah-buahan seperti rambutan, durian, manggis, mangga, duku, langsat, dan nanas dapat kita nikmati sepanjang masa, terutama buah-buahan yang tidak mengikut musim. Banyak faedah yang diperoleh apabila kita memakan buah-buahan tempatan. Pertama, buah-buahan tempatan memberi vitamin C kepada tubuh badan. Vitamin ini penting untuk memastikan kulit kita bersih, pandangan mata kita cerah, dan memberi kesegaran kepada tubuh badan. Apabila memakan buah-buahan tempatan bermakna kita menolong pak tani yang mengusahakan hasil pertanian. Sama ada mereka menghasilkan secara kecil-kecilan atau menerusi ladang yang luas, tanpa sokongan rakyat tempatan sudah pasti perniagaan mereka akan merosot. Apabila pak tani meraih keuntungan yang lebih, wang tersebut dapat membantu kehidupan keluarga dengan lebih baik. Memakan buah-buahan tempatan dapat mengelakkan kita bergantung kepada buah-buahan import seperti buah epal dan anggur. Pergantungan yang berlebihan menyebabkan mata wang kita banyak mengalir ke luar negara yang menyebabkan ekonomi kita tidak stabil. Buah-buahan tempatan diakui murah, segar, dan mudah didapati. Harga yang murah bermakna kita dapat menjimatkan perbelanjaan kita. Manakala kesegarannya pula mampu memberi khasiat yang tinggi. Buah-buahan tempatan ini boleh diperoleh di pasar tani atau di pasar raya. Tuntasnya, kita digalakkan memakan buah-buahan tempatan untuk kelangsungan hidup yang sihat dan memastikan ekonomi negara terus utuh. Sebenarnya memakan buah-buahan tempatan juga bermakna kita menunjukkan rasa penghargaan terhadap kesungguhan pak tani dan rasa cinta terhadap kemajuan negara. (238 patah perkataan) Sesungguhnya, kenderaan di Malaysia boleh dikatakan setanding dengan negara-negara maju. Oleh itu, menjadi tanggungjawab masyarakat untuk memanfaatkan dengan sebaik-baiknya. Jika berhemah memandu, masalah kemalangan tidak akan berlaku. (225 patah perkataan)

Set 3
Bahagian A Tempat Pembiakan Nyamuk Aedes Nyamuk aedes membawa penyakit denggi. Nyamuk ini tidak mengenal jantina, umur atau suku bangsa kerana daripada 33,203 kes denggi pada tahun 2004, 20,458 membabitkan pesakit lelaki dan bakinya wanita. Dari segi bangsa, orang Melayu dan Cina masing-masing melibatkan 12,000 kes, manakala selebihnya kaum India dan etnik di Sabah dan Sarawak. Aedes akan membiak di air yang bersih. Salah satu kawasan tempat pembiakan aedes ialah di depan mata kita sendiri iaitu di pasu bunga. Suri rumah biasanya akan menyiram ke pasu bunga agar pokok bunga tidak mati. Tanpa disedari, bekas pasu yang berair itu menjadi tempat pembiakan aedes. Aedes juga akan membiak di kolah mandi di dalam bilik air. Di sesetengah rumah, untuk mengatasi masalah terputusnya bekalan air, tuan rumah akan memastikan air di kolah sentiasa berair. Malah, jika tuan rumah bercuti, kolah tersebut juga dipastikan dipenuhi air. Akibatnya, masuk hari ketujuh, jentikjentik akan menjadi nyamuk. Kawasan di parit tersumbat juga menjadi pilihan aedes. Air yang bersih menjadi pilihan aedes untuk membiak. Kawasan parit yang air tidak boleh mengalir ini mungkin di belakang rumah kita menyebabkan kita tidak perasaan akan kewujudannya. Air bertakung di tempat pembuangan sampah juga menjadi pilihan aedes membiak. Sebagai contoh di bekas tayar. Air ini wujud apabila adanya hujan yang mencurah. Bagi masyarakat yang tidak prihatin, akan membiarkan bekas berair itu untuk menjadi tempat membiak aedes. Disebabkan penyebaran wabak denggi sudah ke tahap kritikal, adalah menjadi harapan kepada segenap lapisan masyarakat supaya memastikan persekitaran rumah dalam keadaan bersih. Buang segala bekas takungan untuk memastikan tiada tempat untuk aedes membiak. Penyakit lebih baik dicegah daripada mengubatinya. (246 patah perkataan)

Set 2
Bahagian A Pengangkutan di Malaysia Dalam usaha menuju negara maju pada tahun 2020, Malaysia telah menyediakan prasarana yang mencukupi untuk memastikan sistem pengangkutan berjalan lancar. Sama ada menerusi laluan darat seperti jalan raya, atau laluan laut, pengangkutan yang terkini telah memudahkan masyarakat berhubung dengan dunia luar. Kereta dan teksi digunakan sebagai alat mudah untuk ke sesuatu tempat. Kenderaan tersebut sebagai keperluan wajib untuk masyarakat ke sekolah, ke pejabat, ke surau, dan ke pasar raya. Boleh dikatakan setiap rumah memiliki sebuah kereta. Jika tidak memiliki kereta, akan menggunakan teksi untuk ke sesuatu tempat. Pengangkutan awam yang paling murah dan sering digunakan ialah bas. Biasanya digunakan oleh anak muda untuk pergi bekerja atau ke pasar raya. Disebabkan sistem trafik yang baik, bas akan bergerak lancar menuju destinasi. Di Lembah Klang, selain bas, ramai yang memilih menaiki komputer kerana perkhidmatan lebih memuaskan. Untuk perjalanan lebih jauh, katakan warga Kuala Lumpur ingin ke Gua Musang, ramai yang memilih menaiki kereta api. Sekiranya menaiki kereta api pada waktu malam, bangun pagi sahaja sudah tiba tempat dituju. Manakala untuk ke seberang laut, ramai yang memilih menaiki kapal terbang dan kapal laut. Di Kuala Lumpur, terdapat monorel, iaitu jalan yang dibina di udara. Perkhidmatan ini belum begitu popular kepada masyarakat kita, tetapi di kalangan pelancong, amat gemar menaiki monorel kerana dapat melihat keindahan Kuala Lumpur dengan lebih jelas.

Set 4
Bahagian A Faktor-faktor Kemalangan di Jalan Raya Walaupun kerajaan sudah menyediakan prasarana bertaraf dunia, tetapi mentaliti masyarakat masih kelas ketiga. Jalan raya yang luas sewajarnya dimanfaatkan sebagai laluan cepat untuk ke sesuatu destinasi. Tetapi apa yang berlaku sekarang, ramai rakyat Malaysia mati di jalan raya. Apabila menyebut tentang kemalangan jalan raya, rata-rata kemalangan jalan raya disebabkan masyarakat memandu kenderaan melebihi had yang ditetapkan. Bayangkanlah, had laju kenderaan sebanyak 110 kilometer sejam di lebuh raya, tetapi ada yang memandu sehingga 150 kilometer sejam. Apabila memandu laju, sukar untuk mengawal kenderaan. Namun begitu, kemalangan bukan disebabkan kegopohan pemandu. Ada yang disebabkan keadaan jalan raya yang tidak diuruskan dengan baik. Oleh sebab sering digunakan atau masalah mendapan tanah, jalan akan berlubang. Tanpa diletakkan amaran, pemandu tidak tahu keadaan jalan, lalu termasuk ke lubang yang seakan-akan menanti mangsa. Sesetengah kenderaan tidak diselenggara dengan baik. Sebagai contoh, brek tidak dapat berfungsi dengan sempurna. Keadaan diburukkan lagi dengan sikap pemandu yang memandu dalam jarak yang dekat dengan kenderaan di hadapan. Apabila kenderaan di hadapan membrek, apalagi, kereta tersebut akan “mencium” kereta di hadapan.

© Info-didik Sdn Bhd

J(1)

Ketika memandu, perasaan sabar dan bertolak ansur perlu ada dalam diri. Apabila hilang perasaan sabar, akan terasa begitu lambat lampu isyarat bertukar warna. Lalu, tanpa perlu menunggu lampu bertukar warna hijau, akan segera masuk ke lorong sebelah kanan. Kereta dari arah depan terus melanggar kereta tersebut. Oleh itu, sekiranya jalan dalam keadaan sempurna dan kereta tiada apaapa masalah, sudah menjadi tanggungjawab masyarakat memandu dalam keadaan berhemah. Sayanglah nyawa sendiri dan ingatlah orang yang tersayang. Semoga nilai-nilai murni yang ada dalam diri dapat membendung tragedi di jalan raya. (249 patah perkataan)

Oleh itu, sebagai generasi pelapis, seni hiburan tradisional perlu dipertahankan dan dipelajari. Untuk menunjukkan kita mempunyai jati diri yang utuh, kita perlu memahami dan mengetahui akan seni hiburan tradisional. (237 patah perkataan)

Set 7
Bahagian A Aktiviti Remaja Pada Hari Minggu Sama ada remaja yang masih menuntut atau menanti keputusan peperiksaan, pada hari minggulah peluang untuk berkumpul bersama keluarga. Selain berusaha untuk memperteguh ikatan silaturahim bersama kedua-dua orang tua dan adikberadik, banyak aktiviti yang boleh dilakukan untuk memanfaatkan masa yang terluang. Bagi remaja yang suka menghabiskan masa di rumah, pada hari minggu digunakan untuk menggembirakan hati ayah dan ibu. Salah satu usaha yang dilakukan ialah membasuh kereta ayah. Walaupun tiada paksaan daripada si ayah, tetapi remaja yang memiliki sifat murni, akan berasa gembira jika dapat membuat sesuatu yang berfaedah. Bagi remaja perempuan pula akan membantu ibu di dapur. Banyak yang boleh dilakukan di dapur seperti membasuh pinggan mangkuk dan menyediakan rempah ratus untuk memasak. Sifat ringan tulang ini bukan sahaja menggembirakan hati si ibu, tetapi dapat menambahkan pengalaman remaja itu sendiri untuk menghadapi alam dewasa. Apabila duduk-duduk di anjung, tentu mata berasa sakit melihatkan rumput yang memenuhi persekitaran rumah. Dengan tajak atau cangkul, rumput boleh dibersihkan. Manakala pokok-pokok bunga yang layu disiram dan dahan yang menjuntai dipotong. Kerja yang dilakukan tidak sampai sejam sudah dapat menceriakan persekitaran rumah. Pada waktu petang, tiada salahnya menghabiskan masa di luar rumah. Apabila berterusan duduk di rumah, akan terasa bosan juga. Berpeluang bertemu rakan sebaya, akan digunakan untuk menyihatkan badan dengan berjoging sekitar taman perumahan. Badan akhirnya sihat dan hubungan dengan rakan juga semakin teguh. Oleh itu, kita perlu memanfaatkan setiap masa terluang dengan aktiviti berfaedah. Elakkan pada hari minggu dengan aktiviti tidak berfaedah seperti berpeleseran di pusat beli-belah. Masa muda hanya sekali, lalu isikanlah aktiviti yang boleh menjamin masa depan agar lebih bermakna. (249 patah perkataan)

Set 5
Bahagian A Kepentingan Sukan kepada Negara Walaupun kemajuan ekonomi menjadi agenda utama kerajaan, kepentingan sukan tidak diketepikan. Kerajaan menerusi Kementerian Belia dan Sukan mengatur pelbagai program untuk memastikan setiap masyarakat memberi perhatian serius dan kalau boleh melibatkan diri dalam aktiviti sukan yang dianjurkan oleh kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan. Paling penting sukan mampu mewujudkan masyarakat yang sihat. Hasil pergerakan seperti berlari menyebabkan otot-otot mengeluarkan peluh. Cara ini merupakan kaedah termurah untuk membakar lemak di dalam badan. Apabila badan sihat, kita dapat meneruskan kehidupan seperti belajar dan bekerja dalam suasana lebih ceria. Sukan mampu mengharumkan nama negara di mata dunia. Hal ini kerana menerusi kejayaan dalam bidang sukan, atlet dan negara yang diwakili menerima publisiti yang meluas menerusi media massa. Secara tidak langsung, nama negara akan disebut-sebut oleh rakyat asing, yang memungkinkan akan melancong atau melabur ke Malaysia. Sukan merupakan satu industri yang menguntungkan. Keadaan ini berlaku kerana mereka yang melibatkan diri dalam bidang sukan akan membeli pakaian lengkap seperti baju, seluar, dan kasut sukan. Mereka yang melibatkan dalam bidang ini akan membesarkan perniagaan kerana penyertaan masyarakat yang meningkat. Penglibatan masyarakat dalam permainan badminton, bola sepak, hoki, atau olahraga sebenarnya mampu memupuk perpaduan kaum. Sama ada mewakili sekolah atau negara, hanya atlet terbaik yang akan dipilih tanpa mengira kaum dan agama. Apabila berlatih bersama, lama-kelamaan hubungan akan menjadi lebih akrab. Jelas kepada kita, sukan begitu penting kepada negara. Kepada remaja yang masih menuntut, walaupun kejayaan dalam pelajaran itu penting, tiada ertinya jika tidak aktif dalam aktiviti kokurikulum. Oleh itu, marilah kita melibatkan diri dalam aktiviti sukan. (243 patah perkataan)

Set 8
Bahagian A Fungsi Komputer Kewujudan komputer mempercepat perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT). Sejak di bangku sekolah rendah lagi kita telah didedahkan dengan penggunaan komputer. Jika dahulu orang yang buta huruf akan ketinggalan, tetapi zaman moden ini mereka yang tidak menguasai teknologi komputer akan terpinggir arus kemajuan. Pada asasnya komputer digunakan untuk kerja-kerja menaip. Sebelum ini kerja-kerja menaip dilakukan oleh mesin taip. Berbanding mesin taip yang sukar untuk memadam dan tidak boleh menyimpan maklumat, tetapi komputer memudahkan kerja-kerja menaip, menyunting, dan menyimpan maklumat untuk tempoh yang dikehendaki. Menerusi komputer yang dimasukkan talian internet, kita dapat berhubung dengan dunia luar hanya menekan papan kekunci. Maklumat tersebut boleh kita pindah, simpan, dan perbanyak. Teknologi ini menyebabkan kita tidak lagi seperti katak di bawah tempurung, sebaliknya dunia seakan-akan berada di depan mata kita. Bagi anak muda yang inginkan hiburan setelah penat belajar atau bekerja, boleh mendengar lagu dan menonton filem menerusi komputer. Lagu dan filem sama ada diperoleh menerusi cakera padat atau memperoleh dengan melayari internet. Hal ini bermakna, hanya duduk sahaja di dalam bilik, kita boleh merehatkan minda kita yang letih. Komputer juga mampu mempermudah kerja-kerja harian kita. Apa tidaknya, kita boleh melukis grafik dengan ukuran yang tepat. Grafik membentuk rumah sebagai contoh, cara ini mudah untuk kita membayangkan bentuk rumah yang kita ingini walaupun baharu dalam peringkat perancangan. Berdasarkan huraian diberi, jelas kepada kita akan faedah yang diperoleh apabila memiliki komputer. Namun begitu, penggunaannya perlu dikawal untuk mengelakkan pembaziran masa dan terdedah kepada pengaruh negatif. Oleh itu, gunakan akal yang diberikan oleh Tuhan untuk menilai akan perkara yang baik dan yang buruk. (252 patah perkataan)

Set 6
Bahagian A Seni Hiburan Tradisional dan Kepentingannya Seni hiburan seperti zapin, boria, wayang kulit, dan dikir barat diwarisi daripada nenek moyang kita. Seni hiburan ini yang dijalankan secara kumpulan terus diwarisi oleh anak-anak muda zaman kini. Ledakan teknologi maklumat tidak mengurangkan minat anak muda terhadap seni hiburan yang diamalkan sejak zaman-berzaman. Zapin yang terkenal di negeri Johor dikatakan dibawa oleh pedagang dari Timur Tengah. Permainan ini lebih kepada gerak tari dan seni kata berbentuk pantun. Manakala boria terkenal di Pulau Pinang. Boria disampaikan secara harmoni dengan jumlah ahli yang ramai dan seni katanya lebih kepada memuji orang ramai. Dikir barat terkenal di Kelantan dan dikatakan berasal dari Thailand. Permainan ini dipersembahkan dengan jumlah ahli yang ramai dengan seni kata berupa teguran, menyindir, dan isu-isu semasa yang boleh menghiburkan penonton. Manakala dondang sayang yang terkenal di Melaka dipersembahkan dalam bentuk bunyi dan nyanyian. Seni hiburan tradisional ini dimainkan untuk memberi hiburan kepada penonton. Masyarakat silam tidak terdedah kepada televisyen atau tayangan filem, maka seni hiburan tradisional digunakan sebagai cara untuk berhibur setelah penat bekerja. Biasanya persembahan dijalankan di kawasan lapang dan diadakan pada waktu malam. Seni hiburan ini juga sebagai alat untuk menunjukkan identiti bangsa. Seni persembahan dapat menunjukkan kepada masyarakat luar yang ingin memahami corak kehidupan masyarakat silam Malaysia. Bagi orang muda pula, dapat membentuk kemegahan akan hak milik yang perlu diwarisi walaupun tarikan hiburan moden begitu kuat.

© Info-didik Sdn Bhd

J(2)

Karangan tidak berformat Pendahuluan • Ketika mengajar seorang pelajar telah terjatuh. (ii) Kebaikan: Memperoleh maklumat untuk menambah bahan nota pelajaran. bertukar idea. (iv) Nasib pelajar kritikal dan memerlukan penderma hati. (v) Cadangan : Disediakan balai raya yang lengkap dengan sudut bacaan. dan menagih dadah. dan hiburan. Isi-isi (i) Guru menghantar pelajar tersebut ke hospital. Penutup • Masalah ini perlu diatasi sebelum remaja terjebak dalam kegiatan yang tidak sihat seperti merokok. (vi) Upacara melepaskan belon. 3 4 4 5 © Info-didik Sdn Bhd J(3) . (vi) Dapat berkongsi maklumat tentang politik. Penutup • Ibu bapa perlu memantau anak-anak untuk mengelakkan anak daripada terjebak dalam gejala negatif.KARANGAN UMUM Set 1 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Merakamkan penghargaan kerana sudi ditemu ramah. (ii) Remaja berjiwa lasak dan mampu hidup berdikari. Formula 1. (iv) Mendapat sokongan ibu bapa dalam memberi derma. (ii) Sebab : Ibu bapa bersikap tidak kisah. Isi-isi (i) Sebab : Tidak tahu memanfaatkan masa lapang . (vi) Cadangan : Jawatankuasa kampung perlu mengadakan aktiviti seperti ceramah atau aktiviti sukan. (ii) Aduan : Menyebabkan bunyi bising dan mengganggu kententeraman awam. mencuri. hotel. dan makanan. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Malaysia menjadi tuan rumah Sukan Komanwel. bahasa. 3 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Remaja lepasan sekolah akan melepak sehingga jauh malam. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Bersama keluarga ke Dataran Merdeka. Set 2 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Program Khidmat Negara selama tiga bulan mula diperkenalkan pada tahun 2004. Penutup • Merupakan aktiviti berfaedah yang perlu diteruskan dalam usaha memperkukuh ekonomi negara. 2 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap aduan dan cadangan yang ditulis mendapat perhatian. (iv) Keburukan: Membuang masa dengan melayari bahan lucah. (iii) Kebaikan: Ibu bapa tidak bimbang kerana anak di tempat yang selamat. (iii) Pengunjung begitu ramai – bertolak-tolak – suasana riuh rendah. bertukar fikiran. (v) Memperkenalkan budaya. (vi) Memanfaatkan masa lapang daripada terjebak dalam kegiatan tidak bermoral. (iii) Aduan : Mereka bertaruh wang. (iii) Keadaan fizikal sekolah yang menarik. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Setiap kawasan perumahan baru mempunyai kafeteria siber dan perkembangannya bagai cendawan selepas hujan. Isi-isi (i) Kedatangan para menteri dan YDP Agong. dan budaya. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Remaja akan menjadi pemimpin pada tahun 2020. (iii) Memberi imej yang baik kepada negara – publisiti yang meluas secara percuma. pakaian. (ii) Pencapaian cemerlang dalam kokurikulum. permainan. seterusnya bersemangat untuk berjaya. dan pengalaman. (iv) Cadangan : Ibu bapa perlu prihatin dengan hala tuju anak. Penutup • Pelajar tersebut akhirnya sihat dan bersekolah semula. (ii) Memberi peluang perniagaan kepada mereka yang terbabit seperti kraf tangan. Penutup • Diharapkan tindakan yang bakal diambil dapat membendung gejala negatif. (iv) Mengenal pasti kelemahan diri. Isi-isi (i) Pencapaian cemerlang dalam akademik. (v) Para pelajar gigih bersaing untuk mencapai keputusan cemerlang. ekonomi. (iv) Memberi gambaran yang sebenar kepada orang luar terhadap keamanan negara. (iii) Sebab : Dapat melepaskan tekanan dan berkongsi minat dengan rakan yang sealiran. ekonomi. kemudian percikan bunga api. (iv) Cadangan : Membuat sekatan polis pada malam minggu. (vi Cadangan : Mereka yang ditangkap patut digantung lesen dan dihukum penjara. dan budaya dalam usaha memperkukuh ikatan ketenteraan. (v) Dapat menambahkan rakan. (v) Keburukan: Rakan sebaya boleh mempengaruhi perbuatan negatif seperti merokok dan mencuri. (vi) Keburukan: Membuang masa sehingga hilang tumpuan terhadap pelajaran di sekolah. Isi-isi (i) Kedatangan penonton/pelancong membawa sama wang – wang mengalir ke dalam negara. Penutup • Merakamkan terima kasih kerana sudi ditemu ramah. (vi) Akhirnya guru tersebut mendermakan hatinya. (ii) Persembahan lagu-lagu setiap negeri. dan berbincang dalam suasana sihat. Isi-isi (i) Dapat melahirkan rasa cinta terhadap negara. dan Piala Thomas. (iv) Seorang kanak-kanak menangis mencari ibunya. (iii) Guru tersebut dan keluarga pelajar berulang-alik ke hospital. (iii) Dapat memupuk semangat perpaduan kaum.malas membaca dan bekerja. (vi) Berharap kejayaan ini menjadi pendorong. Sukan Sea. Isi-isi (i) Aduan : Remaja berlumba di jalan raya di depan kampung pada malam minggu. (v) Kutipan derma dilakukan. (ii) Didapati pelajar tersebut menghidap penyakit barah hati. Penutup • Persembahan yang menarik dan menghiburkan. (v) Terasa lapar – ke restoran di bawah Dataran Merdeka. (v) Cadangan : Memberi ceramah kepada anak muda. Isi-isi (i) Kebaikan: Remaja dapat berkumpul. dan bangsa kepada orang luar. Penutup • Remaja beruntung mengikuti program tersebut.

kemudian bas bergerak menuju sasaran. Isi-isi (i) Berkumpul di sekolah untuk mendengar taklimat. Penutup • Larut malam tiba semula di sekolah. Sepatutnya terdapat karya dari pelajar tingkatan lain dan bekas pelajar. (vi) Menanam rasa cinta terhadap negara dan sanggup berkorban demi mempertahankan kedaulatan negara. (iii) Membentuk jati diri yang kental agar tidak terpengaruh dengan gejala negatif. dan squash mencapai tahap antarabangsa. cuma menggunakan kertas yang mudah bertukar warna kuning. (iv) Cadangan: Kempen secara berterusan di sekolah dan di media massa. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Sempena Jubli Perak sekolah. mendengar taklimat. (iv) Memperkukuh budaya dan bahasa. (iv) Lebih banyak jurulatih tempatan dihantar berkursus di luar negara untuk menimba pengalaman sebelum melatih atlet tempatan.cuma terdapat sedikit kesilapan ejaan. (ii) Mengambil kursus yang berkaitan dengan IT. dan tujuan aktiviti. (vi) Harga RM10 senaskhah amat mahal untuk dibeli oleh pelajar. jumlah peserta. (ii) Karya bertema kasih sayang. Isi-isi (i) Masalah: Tandas awam dan bangunan diconteng dan dirosakkan. diterbitkan “Antologi Selangkah ke Universiti”. (ii) Mereka yang tidak memiliki keputusan yang baik boleh mengikuti kursus kemahiran di peringkat sijil. (ii) Tiba di kaki gunung. (ii) Pengajaran daripada teks mempengaruhi sikap dan tindakan. (iii) Cadangan: Mereka yang terlibat didakwa dan dipenjara. (v) Sesekali menelefon anak meminta mereka pulang . Peserta meneruskan pendakian. hoki. (vi) Apabila tubuh semakin uzur. Penutup • Terasa sepi dan risau tinggal di kota.tetapi mereka sibuk dengan kerjaya dan keluarga. (iii) Suntingan amat kemas . Penutup • Menyokong tajuk dan sebuah pantun penutup. (vi) Cadangan: Letakkan kamera tertutup untuk mengesan mereka yang melakukan perbuatan tersebut. Penutup • Sebuah penerbitan yang boleh dibanggakan. Set 3 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kanan – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perenggan – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Melahirkan rasa gembira kerana sudi menulis surat. (vi) Turun semula. tetapi sukan yang lain hanya jaguh kampung. 4 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Badminton. (v) Menanam nilai-nilai murni. (ii) Berasa sepi tinggal sendiri dan melakukan aktiviti harian tanpa teman. 3 © Info-didik Sdn Bhd J(4) .pelajar asing akan belajar di Malaysia. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kewujudan IPTS bagai cendawan selepas hujan. • Isteri sudah meninggal dunia dan anak-anak tinggal di rumah masing-masing. kegigihan. (iv) Pemandangan di dalam hutan begitu cantik. (vi) Pencarian bakat perlu dijalankan sejak murid masih di sekolah rendah lagi dan mereka yang berbakat terus dilatih sebagai atlet pelapis. (ii) Masalah: Barangan yang rosak telah dibaiki tetapi masih dirosakkan. (v) Ibu bapa perlulah memberi dorongan kepada anak mereka yang berminat dalam bidang sukan. Terlihat kabus. Isi-isi (i) Kesusasteraan kaya dengan nilai-nilai murni dan nilai-nilai budaya. berehat. Penutup • IPTS penting dalam usaha meningkatkan mutu pendidikan negara. (v) Sampai di puncak gunung. (v) Yakin akan kemampuan diri dan kebesaran agama. Isi-isi (i) Pengurusan sukan perlu dirombak semula dan sukan perlu dikendalikan oleh mereka yang berminat dan berbakat. dan bertolak untuk pulang. (iv) Mengetahui sejarah keagungan Islam berdasarkan teks yang dipilih. (vi) IPTS ada yang tidak berkualiti dan kursus yang ditawarkan tidak diiktiraf. 5 Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Memberi definisi tajuk. Penutup • Jika ada kelapangan akan menulis lagi. dan pengorbanan. Dicadangkan pemberian diberikan selepas atlet bersara. akhirnya mengikut anak tinggal di rumahnya di kota. (v) Cadangan: Polis perlu membuat rondaan di tempat-tempat yang berpotensi untuk dirosakkan. dan bergerak. mempersiapkan diri. (v) IPTS ada yang mengutamakan keuntungan — tidak menyediakan prasarana pendidikan yang lengkap. (v) Fon yang digunakan amat sesuai. (iii) Masyarakat jangan menyanjung berlebihan kepada atlet yang berjaya menyebabkan atlet lupa diri. Karangan tidak berformat Pendahuluan 5 Set 4 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Tarikh. Isi-isi (i) Badan tidak begitu sihat . (ii) Pemberian hadiah berbentuk wang perlu dikaji semula. Penutup • Berharap atlet negara mampu ke pentas antarabangsa. (iii) Sekarang jarang ke surau kerana masalah penglihatan dan kesihatan. (iv) Kebanyakan karya dari pelajar tingkatan 4 dan 5. (iii) Dapat membandingkan kisah yang dibaca dengan realiti dalam masyarakat. Bergambar dan mengibar bendera. khususnya kasih sayang sesama insan. (iv) Mengharapkan bantuan jiran menghantar makanan. (iv) IPTS juga memberi peluang pekerjaan kepada pensyarah.Isi-isi (i) Melengkapkan diri dengan segala ilmu pengetahuan. (iii) Laluan licin dan ada peserta tergelincir. Penutup • Remaja mestilah mempunyai matlamat untuk menjadi orang yang berguna. (vi) Menjadikan pemikiran matang dan dapat membuat keputusan yang tepat. Isi-isi (i) Mutu penerbitan yang setanding dengan buku yang terdapat di pasaran. (iii) IPTS juga satu perniagaan . Berasa letih tetapi puas. Isi-isi (i) Memberi peluang pendidikan kepada pelajar yang gagal masuk ke IPTA.sering sakit.

(ii) Di sekolah. (vi) Aktiviti setelah bersara. (ii) Masalah: Anak muda datang tanpa kemahiran dan kelulusan yang sesuai menyebabkan bekerja di sektor yang bergaji rendah. (vi) Tindakan: Membaiki saliran untuk memudahkan air mengalir. kemudian dibina rumah murah. (ii) Berhenti di bawah pohon yang rendang untuk mengelakkan hujan gerimis. Penutup • Ucapan terima kasih dan selamat maju jaya. (ii) Masalah: Tanaman mati dan menyusahkan penduduk. (iii) Ramai yang tertumpu di tapak pesta dan berlaku pelbagai kerenah. (iv) Pandangan terhadap kerjaya guru pada masa kini. Penutup • Berharap surat mendapat perhatian dan ada tindakan susulan. Lafaz terima kasih. (iii) Plot mempunyai unsur ketegangan. Isi-isi (i) Pembantu rumah perlu berdasarkan agama yang sama supaya mudah menyesuaikan diri. Isi-isi (i) Waktu pagi berbasikal untuk ke sekolah. (iii) Memerhatikan sekumpulan kanak-kanak bermain di depan rumah. Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Berterima kasih kerana sudi bekerjasama dengan polis. Isi-isi (i) Masalah: Sudah dihadapi lebih 15 tahun tetapi tiada usaha dibuat. Penutup • Polis mengucapkan terima kasih atas kerjasama yang diberikan. (v) Seronok melihat gelagat peserta memasak makanan. (ii) Tiba ketika menteri merasmikan pesta tersebut. dan kejayaan yang pernah diraih. (iii) Pembantu rumah menjalani kursus supaya dapat bekerja dengan baik dan dapat melaporkan penderaan yang dihadapi. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan. (vi) Kempen Sekolahku Anakku Sayang diteruskan. (iv) Jiran tetangga patut melaporkan kepada polis jika ada mendengar jeritan atau tangisan yang meragukan.00 mampu dibeli oleh remaja. suka duka. (iii) Cadangan: Membina kilang-kilang di kawasan luar bandar. (iii) Tindakan: Melebarkan sungai. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kerajaan memperkenalkan budaya penyayang dalam masyarakat. Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap YB membaca surat ini hingga selesai. (v) Nasihatnya kepada para guru dan pelajar. (ii) Meminta tokoh menceritakan sejarah kerjayanya. (iv) Menteri membuat lawatan dari gerai ke gerai. Penutup • Novel yang patut dibaca. (vi) Ibu merasa makanan yang ditunjukkan. lalu mengheret kanak-kanak tersebut. Pendidikan Moral. Penutup • Semua ahli masyarakat perlu mengamalkan budaya ini. (iv) Tindakan: Membina benteng di sungai. (iv) Membela nasib orang yang kurang upaya.2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Pekerjaan yang tidak tentu masa dan gaji yang lumayan menyebabkan ramai yang mengambil pembantu rumah. (iv) Sebuah kereta berhenti.bersesak-sesak. dan gabung jalin dalam mata pelajaran Bahasa Melayu. (v) Terperanjat tetapi sempat mengambil plat kereta. Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Memberitahu tujuan wawancara dan gembira atas persetujuan yang diberikan. Isi-isi (i) Orang begitu ramai . nilai ini diajarkan dalam mata pelajaran Pendidikan Islam. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kemajuan sesebuah bandar raya menarik anak muda datang untuk mencari peluang pekerjaan. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Berterima kasih kerana diberi kepercayaan menjadi ketua hakim. (v) Penekanan media massa menerusi siri drama. Penutup • Seronok dan melihat pelbagai makanan. (v) Cadangan: Tapak rumah setinggan dirobohkan. Isi-isi (i) Masalah: Harga sewa rumah terlalu tinggi tidak mampu dibayar oleh pekerja baru. (ii) Hanya orang yang berkelayakan daripada segi ekonomi sahaja dibenarkan mengambil pembantu rumah. Isi-isi (i) Meminta tokoh menceritakan latar belakang pendidikan dan keluarga. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Berkunjung ke pesta bersama keluarga. (vi) Mewujudkan rasa kemanusiaan terhadap majikan. Penutup • Rumah setinggan perlu dirobohkan untuk menjaga imej negara. (v) Ketua keluarga yang menghadapi masalah perlu melalui sesi kaunseling. (iii) Mengadakan lawatan ke rumah-rumah kebajikan / rumah orangorang tua / hospital. (v) Tindakan: Mengambil tindakan terhadap orang perseorangan yang membuang sisa ke dalam sungai. Isi-isi (i) Bapa mendidik anak dalam suasana kasih sayang. (iv) Pengajaran cerita boleh dijadikan iktibar. Isi-isi (i) Sebanyak 45 cerpen diterima daripada pelajar tingkatan 1 hingga 5. (vi) Cadangan: Kerajaan memberi subsidi kepada mereka yang kurang berkemampuan dan tinggal di rumah setinggan untuk membeli rumah. Penutup • Masalah penderaan tidak akan berlaku jika semua ahli masyarakat memainkan peranan masing-masing. (iii) Mutu keseluruhan karya yang memasuki peringkat akhir amat membanggakan. 3 3 4 4 5 5 Set 5 Bahagian B 1 Karangan berformat © Info-didik Sdn Bhd J(5) . kemudian membeli. Keadaan jalan lengang. (ii) Gaya bahasa yang mudah dan memikat. (v) Harga RM7. (iv) Cadangan: Membina rumah pangsa yang mampu disewa oleh mereka yang baru bekerja. (vi) Mutu penerbitan yang kemas dan ilustrasi kulit yang menarik. (iii) Ingin tahu cabaran ketika menjadi guru dan membuat perbandingan. (vi) Segera menghubungi polis dan memberitahu keluarga mangsa. (ii) 25 karya tidak memenuhi syarat pertandingan. Isi-isi (i) Sinopsis cerita menarik minat untuk terus membaca.

Penutup • Lafaz terima kasih. Kesan jangka panjang. (vi) Berharap pertandingan ini menjadi acara tahunan. (vi) Pembelajaran Komsas di sekolah mampu memperbanyak pembaca karya sastera. (v) Cara mengatasi: Anak-anak menghormati pandangan ibu bapa. Penutup • Rumusan. (iii) Berpindah ke balai raya dengan mengharungi banjir. dan sebatan untuk menakutkan orang ramai tetapi memerlukan kelulusan Parlimen. bukan cemburu terhadap kemunculan mereka. (vi) Pelajar dididik memanfaatkan buku dengan baik. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan merakamkan terima kasih kerana sudi hadir.(iv) Karya mengandungi nilai murni. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. (ii) Sebab: Anak-anak sibuk dengan persekolahan. (vi) Cadangan: Buku yang mengandungi bahasa yang rosak hendaklah diharamkan. kurangnya kesedaran. Penutup • Pulang dengan perasaan gembira kerana layanan yang diterima dan merasai pengalaman yang menarik. kerinduan terhadap kampung halamannya tidak dapat dibendung. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Mengunjungi rumah rakan di Kota Tinggi. (iv) Cara mengatasi: Ibu bapa meluangkan masa. (v) Mereka berani mengemukakan teori baru. Isi-isi (i) Johan menerima keputusan cemerlang dalam SPM dan ditawarkan melanjutkan pelajaran ke Australia dalam bidang perubatan. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan definisi tajuk. pemberian SPBT wajar diteruskan. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata alu-aluan kepada hadirin. Isi-isi (i) Para petani perlu mempunyai ilmu tentang pokok yang ditanam. (v) Membantu memasak nasi kawah. Isi-isi (i) Ramai penulis muda berbakat dalam penulisan karya seperti novel. Penutup • Selagi kemiskinan masih wujud. (ii) Selama tujuh tahun Johan belajar dengan tekun dan dia hanya pulang sekali sahaja. (vi) Akhirnya dia mengambil keputusan pulang semula ke Malaysia. (iii) Penulis berpengalaman wajar memberi dorongan dan kritikan membina. tetapi nikmat bekerja di tanah air sendiri tidak sama berbanding ketika bekerja di Australia. dan serangkap pantun. Isi-isi (i) Tidak semua pelajar mampu membeli buku teks yang harganya mahal. (iv) Karya mereka wajar difilem atau didramakan. (ii) Aspek kerosakan: Perbendaharaan kata terbatas. (ii) Memberi peluang golongan miskin memperoleh ilmu seperti orang lain. (v) Cadangan: Pengarang perlu disedarkan akan tanggungjawab memperkukuh bahasa ibunda. Penutup • Institusi kekeluargaan wajar diperkukuh sebagai benteng menghadapi keruntuhan moral. (iii) Menaman tanaman yang kurang risiko serangga perosak dan mudah mendapat pasaran. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Johan daripada keluarga miskin. Isi-isi (i) Aspek kerosakan: Merosakkan ayat penutur. Penutup • Golongan muda memainkan peranan penting dalam menentukan hala tuju kesusasteraan pada masa depan. (iv) Set 6 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • SPBT sudah lama diperkenalkan dan tidak wajar dihapuskan. Penutup • Walaupun gajinya kecil. harapan. penjara. (vi) Air surut dan pulang ke rumah rakan semula. Isi-isi (i) Tahap rasuah sudah serius dan perlu dibendung. tetapi rajin belajar. (v) Cara pembahagian perlu adil dan hanya yang layak sahaja menerimanya. (vi) Cara mengatasi: Datuk dan nenek boleh menjadi orang tengah jika berlaku sesuatu masalah. 3 3 4 © Info-didik Sdn Bhd J(6) . (v) Cerpen yang berjaya layak dihantar ke penerbitan. dan mengutamakan material. (ii) Pegawai Jabatan Pertanian akan membantu dalam memberi nasihat dan memberi benih. Isi-isi (i) Hujan lebat selama dua hari tanpa henti menyebabkan persekitaran rumah ditenggelami air. (iv) Tinggal di rumah sementara di balai raya dan keadaan sesak dan bising. dan sajak. (ii) Sebab sukar dibendung kerana tipisnya nilai agama. sekali gus melahirkan penulis pelapis. (vi) Cara mengatasi: Kempen secara berterusan di peringkat sekolah dan media massa. Isi-isi (i) Sebab: Ibu bapa sibuk dengan kerjaya masing-masing. (iv) Cara mengatasi: Hukuman denda. terutama pada hari minggu. (iii) Aspek kerosakan: Kesilapan daripada ejaan baku. (iii) Sebab: Ibu bapa tidak memahami kehendak jiwa anak-anak hanya memberi wang ringgit sahaja. (iii) Cara mengatasi: Penguatkuasaan yang tegas dan mereka yang terlibat segera didakwa. (iii) Tanggungjawab sosial kerajaan kepada rakyat. (v) Cara mengatasi: Menerapkan nilai-nilai murni dalam pentadbiran. (iv) Berjaya memperoleh ijazah sarjana muda dan ditawarkan bekerja di Australia. (iv) Kos memang tinggi tetapi dicetak dalam bentuk kertas yang murah. (ii) Membantu mengemas barang. (v) Lama bekerja. bahasa penutur tidak mantap dan sistem komunikasi dibauri bahasa pasar dan bahasa asing. 5 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Bidang kesusasteraan mendapat tempat dalam kalangan penulis muda daripada pelbagai latar belakang pendidikan. (ii) Karya mereka sering menerima anugerah. cerpen. (iii) Ketika cuti semester dia bekerja untuk mendapatkan pendapatan tambahan. Set 7 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Hubungan kekeluargaan semakin longgar dan perlu diatasi segera.

(v) Cara mengatasi: Dibaiki sistem perparitan bagi mengalirkan air yang berlumpur. Penutup • Banggga atas kecanggihan pusat sumber tersebut dan wajar dicontohi. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kehidupan Kamal dilimpahi kasih sayang daripada keluarga. (v) Operasi besar-besaran perlu diteruskan. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. Isi-isi (i) Masalah dadah di kalangan remaja kian meningkat . (ii) Ini menyebabkan kadar jenayah yang dilakukan oleh penagih dadah meningkat. 3 Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan definisi tajuk. (vi) Cara mengatasi: Pemantauan daripada Jabatan Hutan agar pencerobohan dapat dibendung. dan tujuan lawatan. (vi) Kamal ditawarkan melanjutkan pelajaran di Matrikulasi.pupuklah dengan budaya kasih sayang agar anak subur dengan perasaan kasih terhadap diri sendiri. (v) Keputusan dikeluarkan dan Kamal menerima keputusan yang memuaskan. Penutup • Berharap surat mendapat layanan dan tindakan sewajarnya. (iii) Ikuti kursus penulisan yang dianjurkan oleh DBP dan badanbadan penulis. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Filem Barat banyak yang memaparkan aksi ganas untuk menarik perhatian penonton. (vi) Ibu bapa sendiri perlu prihatin terhadap jiwa anak-anak . (ii) Dibawa ke bilik Alat Pandang Dengar (APD) untuk mendengar taklimat dan tayangan slaid tentang pusat sumber sekolah tersebut. (v) Masukkan ilmu baru dalam karya yang dihasilkan. Isi-isi (i) Masalah: Tanah runtuh akibat pembalakan haram tanpa ditanam semula. (iv) Memberi ceramah kepada murid-murid bekas sekolah lamanya. (iii) Dibawa melawat keseluruhan pusat sumber. jumlah peserta. (iv) Kesan: Jiwa menjadi pemberontak dan kurang mendengar nasihat orang lain. (iv) Melihat kerja-kerja pengawas dan kakitangan pusat sumber. Isi-isi (i) Sebab: Sebagai satu pelarian terhadap jiwa yang tertekan. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Tarikh.(iv) Bergabung dengan tanah-tanah petani yang lain dan diusahakan secara bersama. 5 Set 1 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan sikap buruk masyarakat sehinggakan kerajaan terpaksa mengadakan Kempen Budi Bahasa dan Nilai-nilai Murni. akan mengalir air berkeladak bersama tanah. (ii) Apabila pulang. (iii) Keluarganya terpaksa berpindah rumah kerana tidak mampu membayar sewa rumah. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan berterima kasih kerana diundang untuk menyampaikan ceramah. dia meneruskan mengambil SPM. serahkan kepada rakan atau guru untuk menerima pandangan. (iv) Kamal bekerja secara sambilan di stesen minyak untuk membantu keluarga. (iii) Merokok merupakan langkah awal sebelum terjebak ke kancah najis dadah. Penutup • Kamal meneruskan pelajaran tetapi masalah keluarga sering mengganggu perasaannya. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. Isi-isi (i) Berpeluang melanjutkan pelajaran di luar negara dan pulang dengan kejayaan yang membanggakan. (vi) Ramai orang kampungnya kini menjadi orang yang berjaya. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(7) . (iii) 4 Sebab: Persekitaran yang stabil akibat masalah keluarga daan didikan agama yang kurang. (vi) Rajin menghantar karya walaupun karya tidak disiarkan dan terus bersemangat menulis walaupun menghadapi dugaan. Isi-isi (i) Perlu banyak membaca pelbagai bahan bacaan. (ii) Sebab: Remaja mahu menjadikan pelakon sebagai hero yang boleh diikuti. (v) Kesan: Merosakkan harta benda awam. (vi) Bersama-sama bergambar untuk kenangan. 5 4 Set 8 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap surat ini dibaca dan diambil tindakan. Isi-isi (i) Apabila tiba disambut mesra oleh tuan rumah. bertugas sebagai pensyarah sebuah universiti. Penutup • Namanya disebut sebagai seorang yang berjaya tetapi mengekalkan sikap merendah diri dan tidak lokek untuk menderma. Menyampaikan ucapan penghargaan. (v) Dibawa ke bilik jamuan. (vi) Kesan: Melakukan salah laku seperti bergaduh dan sanggup membunuh dengan kejam.’ (iii) Masalah: Terdapat rumah yang roboh. (iv) Bacalah karya yang pernah memenangi anugerah. (v) Membantu koperasi untuk membantu urusan penjualan.melibatkan ratusan belia. (ii) Atas nasihat guru dan keluarga. (ii) Masalah: Apabila hujan. (iv) Penagih yang ditangkap dan dipulihkan akan menagih semula. Penutup • Masyarakat dan para pemimpin jangan berputus asa. (v) Murid yang miskin diberi bantuan. (ii) Karya yang telah siap. (iv) Cara mengatasi: Pembalak perlu menanam semula pokok yang ditebang. Penutup • Kerajaan perlu peka akan masalah ini supaya hasrat menjadikan masyarakat berbudaya penyayang tidak terhalang. (iii) Sering bertemu ahli masyarakat dengan sikapnya yang merendah diri dan kelancarannya berbahasa. (vi) Sedia mengikuti kursus dari semasa ke semasa yang dianjurkan oleh kerajaan. Pendahuluan • Halim dari daerah pedalaman yang tekun belajar. sebaliknya berusaha membanteras habis-habisan pengedar dan penagih dadah. Isi-isi (i) Ketika Kamal menghadapi SPM ayahnya mati dilanggar kereta.

saya akan mengikuti kursus-kursus kemahiran untuk memastikan saya mempunyai kemahiran dan pengalaman sebelum melangkah ke alam pekerjaan. [2 markah] S6 JPS menetapkan syarat kemasukan perlu mempunyai kelulusan STPM atau setaraf. [2 markah] (ii) Sikap negatif yang telah diambil oleh IPTS ialah membenarkan pelajar lulusan SPM mengikuti kursus di peringkat sarjana muda. ayah dan ibu perlu menunjukkan teladan yang baik terhadap anak-anak. [2 markah] Isi Tersirat [Masalah-masalah Pelaksanaannya] T1 Masyarakat tidak mengendahkan kempen yang dijalankan oleh kerajaan. [2 markah] S3 Kegagalan kita mengubah sikap dan mentaliti sejajar dengan pembangunan di sekitar kita. [2 markah] S2 Terhakisnya nilai kemanusiaan lambang ketamadunan. dan kemewahan hidup. Kedua. Maksud lain. meningkatkan nilai murni di kalangan masyarakat. IPTS perlu mematuhi arahan JPS • demi memastikan mutu graduan keluaran IPTS tidak dipertikaikan. [2 markah] S2 Pelajar yang layak sahaja dibenarkan belajar di IPTS. [2 markah] T4 Hanya pelajar yang layak sahaja berpeluang belajar di IPTS. pengurusan IPTS hanya mementingkan keuntungan dengan mengabaikan aspek kualiti pendidikan. [2 markah] Isi Tersurat [Sikap Negatif] S1 Warga Kuala Lumpur meluangkan masa untuk berpekik sorak dengan percikan bunga api. pelajar yang kurang berkelayakan dibenarkan belajar di IPTS. Keempat. Maksud lain pendidikan dipergunakan untuk tujuan yang salah. [2 markah] S3 Gaya hidup cara Barat yang bermabuk-mabukan dengan arak. saya akan mengulang semula mengambil peperiksaan SPM. contohnya Belia 4B. [2 markah] S3 JPS terus memantau program yang dijalankan oleh IPTS. [2 markah] T4 Ibu bapa tidak memberi contoh yang baik kepada anak mereka. keluarga perlu mengunjungi orang yang lebih tua seperti datuk dan nenek di kampung. [2 markah] S8 Sesetengah anak-anak muda menjadi hilang waras seketika. [3 markah] (iii) Nilai-nilai murni yang patut dijalankan dalam sesebuah keluarga ialah anak perlu menghormati ibu dan ayah. [4 markah] Set 3 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan sikap yang bertentangan dengan budaya ketika menyambut Tahun Baru. akan memanfaatkan masa lapang dengan pekerjaan yang sesuai untuk mencari pengalaman. [2 markah] T3 Masyarakat sukar untuk mengubah tingkah laku ke arah kebaikan. [2 markah] Isi Tersirat [Kesan-kesannya] T1 Telah mengganggu ketenteraman awam terutama kepada mereka yang mahu keselesaan dan kedamaian menyambut Hari Kebangsaan. [2 markah] S10 Meningkatkan prasarana sesuai dengan taraf universiti. [2 markah] S7 Kurangnya kesedaran sivik sehinggakan harta benda awam dirosakkan sesuka hati. dan mencuri. [2 markah] Penutup • Masyarakat perlulah bekerjasama menjayakan kempen ini • agar mayarakat berbudi bahasa dan mempunyai nilai murni dapat diwujudkan. [2 markah] S9 Menawarkan kursus asas secara berasingan daripada program ijazah pertama. beramanah. jujur. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud nilai budi hilang secara beransur-ansur. serta berintegriti. [2 markah] Set 2 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan usaha-usaha/cara-cara meningkatkan mutu graduan IPTS. [2 markah] S7 Pengunjung bersorak dan terkinja-kinja. [2 markah] T2 Media massa kurang memberi liputan. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. penagihan najis dadah. [2 markah] S10 Masyarakat kaya dari segi kebendaan tetapi muflis dari segi keperibadian. [2 markah] S9 Kurangnya kesedaran menjaga kebersihan persekitaran hingga menimbulkan bahaya wabak denggi. [2 markah] S4 Sambutan tidak menyuntikkan nilai-nilai yang boleh diteladani. [2 markah] T4 Remaja kehilangan jati diri untuk menghargai keamanan negara. Kedua. nilai kebaikan akhirnya lenyap daripada kehidupan. [2 markah] S6 Tabiat buruk memandu tanpa mempedulikan keselamatan orang lain. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Bermaksud. [2 markah] T3 IPTS mampu menarik pelajar asing menuntut di IPTS. [2 markah] S5 Mutu dan kewibawaan mahasiswa IPTS pada tahap cemerlang. [2 markah] S9 Akhirnya mereka ketinggalan bas dan terpaksa tidur di kaki lima. [2 markah] Penutup • Kesimpulan. [3 markah] (iii) Jika saya gagal memasuki IPTA dan IPTS kerana faktor kelulusan yang tidak baik. Keempat. [2 markah] T3 Remaja akan kehilangan nilai-nilai Timur yang mengutamakan kesopanan dan budi pekerti yang luhur. [2 markah] S5 Satu pesta untuk berpeleseran dan melihat bunga api. [2 markah] S4 Mengelakkan IPTS mengaut keuntungan dengan mengabaikan kualiti. [4 markah] Isi Tersirat [Tujuannya] T1 Memastikan kualiti pendidikan IPTS setaraf dengan pendidikan yang diterima di IPTA. [2 markah] S8 Kakitangan kerajaan pula melayan pelanggan dengan layanan yang kasar. [2 markah] T2 Memulihkan kepercayaan masyarakat akan mutu dan kemudahan yang disediakan oleh IPTS. [2 markah] T2 Remaja akan terjebak ke dalam kegiatan yang tidak bermoral seperti berkesedudukan. kesenangan. Ketiga. Ketiga. saya akan terlibat dalam aktiviti kemasyarakatan seperti pertubuhan bukan kerajaan. tidak menggunakan peluang pendidikan yang terbuka oleh kerajaan. memupuk dan menghayati segala nilai yang baik yang telah lama ditinggalkan seperti lebih bertanggungjawab. Kedua. [2 markah] S5 Nilai murni dan kesopanan terlucut sedikit demi sedikit. ayah dan ibu memberi keizinan anak-anak memberikan idea dan idea yang baik perlu diterima. [2 markah] S4 Infrastruktur kelas pertama tetapi mentaliti kelas ketiga. © Info-didik Sdn Bhd J(8) . [2 markah] Isi Tersurat [Langkah-langkah] S1 Tidak membenarkan mengambil lulusan SPM mengikuti pengajian ijazah sarjana muda. [2 markah] S10 Pengunjung berpakaian kusut-masai bersama matahari tahun baru mereka bangun terhuyung-hayang. Ketiga. [2 markah] S7 Menyediakan program peralihan atau asas untuk lulusan SPM. saling menghormati. [2 markah] S6 Pengunjung bebas melakukan apa sahaja tanpa ada yang mahu menegur. Ketiga. Kedua. [2 markah] S8 IPTS menyusun semula struktur pengajian bagi program sarjana muda. kerajaan perlu mengubah bentuk sambutan menyambut Tahun Baru • supaya gejala negatif anak muda yang menyambutnya dapat diatasi. [2 markah] S2 Tanpa mengenangkan sejarah kesukaran pejuang silam menuntut kemerdekaan. [2 markah] (ii) Kempen dilancarkan bertujuan mengekalkan budi bahasa dan nilai-nilai murni masyarakat di tengah kemakmuran.Isi Tersurat [Sikap Negatif Masyarakat] S1 Hidup mewah dikelilingi harta benda membuatkan manusia lupa akan nilai-nilai murni dan kesopanan.

Keempat. pengunjung sambutan Tahun Baru bebas melakukan apa sahaja tanpa sebarang kawalan. [2 markah] S6 Tidak serasi terhadap cara hidup majikan masing-masing. remaja menganggap menonton filem tempatan boleh memalukan di kalangan rakanrakan yang kebanyakannya menonton filem Barat. [2 markah] S6 Pengarah bertanggungjawab menguasai seni kesusasteraan supaya dapat menghasilkan filem ada rupa dan jiwa. [4 markah] Set 6 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan usaha-usaha/tindakan mencegah wabak Sindrom Pernafasan Akut (SARS). disebabkan penerbit dan pengarah filem terikat dengan bentuk filem tempatan. [2 markah] S7 Rakyat Malaysia dilarang ke negara tersebut. [2 markah] S4 Pengarah bertanggungjawab untuk “menulis” sebuah filem sebagai novel yang ditonton. [2 markah] S2 Diberi layanan buruk oleh majikan. [2 markah] S10 Pengarah memberi semangat orang Melayu dalam filem. timbul masalah pertembungan budaya. Ketiga. [2 markah] S5 Majikan meminta melayan seks. aktiviti persembahan perlulah mempunyai tema yang sesuai untuk menanam rasa cinta terhadap negara. [2 markah] T2 Memberi tanggapan buruk pemerintah Indonesia yang menganggap rakyat Malaysia tidak berperikemanusiaan. [3 markah] (iii) Majikan perlu menganggap pembantu rumah sebagai salah seorang anggota keluarga. [2 markah] S3 Semua pekerja yang mengangkut barangan dari Malaysia dikehendaki mengambil suhu badan di Tambak Johor. sepanjang bulan Ogos diadakan kempen kesedaran di kalangan rakyat akan kepentingan perpaduan kaum dan keamanan negara. [2 markah] S8 Pengarah membawa semangat berdasarkan budaya yang melengkarinya. [4 markah] (iii) Bentuk aktiviti yang paling sesuai untuk menyambut Tahun Baru ialah diberikan ceramah tentang sejarah perjuangan rakyat menuntut kemerdekaan. [2 markah] (ii) Pada peringkat awal. [2 markah] Isi Tersirat [Kesan-kesannya] T1 Pembantu rumah rasa tertekan sehinggakan tidak dapat menjalankan kerja dengan baik. [2 markah] T4 Kerajaan memberi pingat/anugerah yang sesuai kepada pengarah yang menunjukkan kebolehan luar biasa untuk menaikkan semangat para pengarah menghasilkan filem yang lebih baik.400 pekerjanya telah dikuarantin selama 10 hari selepas seorang pemborong disyaki menghidap SARS. majikan perlulah menerangkan dengan jelas kerja-kerja rumah yang perlu dilakukan dan aktiviti yang tidak patut dilakukan. Maksud lain melupakan masalah yang telah ditimbulkan. Ketiga. hendaklah diselesaikan secara harmoni tanpa menyakitkan hati mana-mana pihak. mutu penggambaran yang rendah disebabkan kos membuat filem sekitar RM1 juta. Keempat. [3 markah] Set 5 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan masalah/kekangan yang dihadapi oleh pembantu rumah. masyarakat perlu bersikap prihatin terhadap pembantu rumah • agar masalah yang ditimbulkan tidak berulang lagi. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud memahami cara hidup sesuatu masyarakat. iaitu cinta antara lelaki dengan wanita. apabila pengarah tempatan diberi peluang mengarah filem. [2 markah] T4 Berita negatif yang disiarkan menyebabkan rakyat Indonesia yang lain kurang berminat untuk bekerja sebagai pembantu rumah di Malaysia. mereka dikatakan memukul dan mencabul anak majikan sepanjang ketiadaan majikan. Keempat. barulah pengarah tempatan menukar wajah filem kepada bentuk tempatan. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata membawa maksud tidak mengingati apa yang telah dibuat sebelum ini. [2 markah] S3 Dminta melakukan perbuatan-perbuatan yang bertentangan agama. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(9) . [2 markah] (ii) Tindakan negatif yang telah dilakukan oleh pembantu rumah ialah melarikan anak majikan. [2 markah] S7 Dipaksa memakan makanan yang diharamkan. [3 markah] (iii) Remaja sekarang kurang gemar menonton filem tempatan kerana filem tempatan mengulangi tema yang sama. [2 markah] S2 Pengarah bertanggungjawab menghasilkan karya kreatif. Selain itu mereka mencuri harta majikan. penulis kesal sikap remaja yang bermabuk-mabukan dengan arak. Maksud lain ialah menguasai corak hidup masyarakat yang difilemkan. [2 markah] T2 Pengarah diberi modal yang besar agar dapat menghasilkan filem lebih berkualiti untuk pasaran antarabangsa. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] Isi Tersurat [Langkah Mencegah Wabak SARS] S1 Kerajaan Singapura mengambil tindakan tegas dengan menutup Pasar Borong Pasir Panjang.Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud memberikan pengajaran yang terbaik untuk diamalkan. [2 markah] S4 Menutup sekolah selama seminggu untuk mengelakkan lebih ramai rakyatnya dijangkiti wabak tersebut. berbanding filem Barat melebihi RM100 juta. [2 markah] S7 Pengarah perlu akrab dengan budaya sosial filem untuk melahirkan filem kaya dengan teknik dan sifat manusianya. [2 markah] S4 Majikan tidak memberikan rehat secukupnya. [2 markah] S9 Bercadang pulang ke kampung halaman tetapi tidak dibenarkan. Ketiga. [2 markah] Isi Tersirat [Usaha-usaha Membantu Mereka] T1 Pengarah diberi penerangan/kursus tentang perlunya melahirkan filem yang dapat membentuk jati diri di kalangan penonton. Kedua. [4 markah] Set 4 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan peranan seorang pengarah filem. majikan perlu memberi cuti yang wajar untuk memastikan pembantu rumah mendapat rehat yang mencukupi. nilai-nilai orang Timur untuk diamalkan dalam kehidupan sehari-hari. [2 markah] S5 Pengarah orang yang menentukan konsep dan aliran sesebuah filem. [2 markah] S3 Pengarah perlu memberi konsep dan wajah sesebuah filem mengikut tafsiran terbaik. [2 markah] Isi Tersurat [Kesulitan Pembantu Rumah] S1 Menghadapi pelbagai kesulitan berhadapan dengan majikan mereka. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] S5 Pelawat dari China dan Vietnam yang memasuki Malaysia perlu mengemukakan sijil perubatan untuk membuktikan bebas daripada wabak SARS. [2 markah] T3 Kerajaan menjadikan filem sebagai satu industri supaya para pengarah menjadikan aktiviti mengarah satu kerjaya tetap. [2 markah] (ii) Penulis tidak berpuas hati akan sikap anak muda yang hanya sanggup meluangkan masa untuk pekik sorak tanpa berfaedah. penulis terkilan kerana aktiviti yang dijalankan tidak menyuntik nilai-nilai baru yang boleh diteladani. jika timbul masalah. Ketiga. Ketiga. [2 markah] S9 Pengarah berusaha mengangkat martabat seni budaya tempatan dalam bentuk seni yang indah. [2 markah] T3 Pembantu rumah mengambil tindakan nekad seperti mendera anak majikan sebagai cara untuk membalas dendam. [2 markah] S6 Penarikan sekatan kemasukan rakyat dari Hong Kong kerana banyak kes wabak SARS berlaku di tanah jajahan China itu. Kedua. pengarah filem didatangi dari India. [2 markah] S2 Seramai 2. Maksud lain. Kedua. pemikiran filem tempatan tidak mencabar minda. [2 markah] S10 Bekerja dengan keluarga bukan Islam. [2 markah] Isi Tersurat [Tanggungjawab] S1 Pengarah berperanan sebagai pengkarya terhadap pengkarya lain yang bergabung di bawah sebuah produksi filem. [2 markah] S8 Tidak dibenarkan bersolat. Mereka menghasilkan cerita-cerita bangsawan dengan bantuan penolong pengarah yang terdiri daripada rakyat tempatan. Kedua. pengarah filem perlu sedar tanggungjawab yang diamanahkan • sebuah filem bernilai seni dapat dihasilkan. Ketiga.

[2 markah] T3 Penanaman tembakau dikurangkan. kerajaan tidak berani menarik balik sekatan perjalanan terhadap para pelawat asing dan pelawat China hanya diminta mengemukakan sijil perubatan. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata tersebut bermaksud berlainan dan bertentangan. [3 markah] (iii) Tindakan yang perlu dilakukan ialah melaporkan segala kejadian kepada Kementerian Kesihatan untuk membuat pemantauan akan jenis penyakit dan puncanya. [2 markah] (ii) Malaysia dikatakan mengambil tindakan berlembut dan berhati-hati. [2 markah] T2 Ingin mencari pengalaman kerana menganggap Malaysia destinasi pelancongan yang menarik. [2 markah] Set 8 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan halangan/masalah yang dihadapi dalam membendung gejala merokok. Seterusnya. [4 markah] Set 7 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan akibat daripada kemasukan pendatang asing. sekali gus menggalakkan orang menghisap rokok. Dalam waktu yang sama. [2 markah] S5 Kerajaan menggalakkan penanaman tembakau. [2 markah] S6 Memberi kesan kepada politik seperti suasana tidak aman dalam negara. Selain itu. Kementerian Kesihatan menunjukkan fakta-fakta yang menakutkan kepada orang ramai tentang bahayanya merokok. [2 markah] T2 Kempen yang dijalankan perlu serius dan secara berterusan. [2 markah] S9 Menularnya budaya menentang kerajaan. dan menghargai kesihatan diri masing-masing. Seterusnya. sama ada mahu terus merokok atau memutuskan tali persahabatan. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. saya akan menerangkan akan bahaya yang dihadapi kepada perokok. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud melahirkan suasana yang tidak menyenangkan. masyarakat mengamalkan hidup yang sihat iaitu berjoging. Selain itu.S8 Masyarakat memakai penutup mulut untuk memastikan terhindar daripada wabak ini. [2 markah] T3 Terpengaruh oleh pujukan rakan sebaya yang mengatakan Malaysia menyediakan peluang pekerjaan yang bergaji lumayan. [2 markah] Isi Tersirat [Masalah yang Wujud] T1 Telah mengurangkan kemasukan para pelancong ke Malaysia. [2 markah] Isi Tersirat [Cara-cara mengatasinya] T1 Penjualan rokok disekat. [2 markah] S2 Terlibat dalam kes kongsi gelap dengan rakyat tempatan. [2 markah] S9 Masyarakat tidak digalakkan menghadiri majlis sosial kerana wabak boleh menjangkiti sesiapa sahaja. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata membawa maksud seperti tidak kisah apa yang berlaku. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [3 markah] (iii) Pertama. [2 markah] T4 Mahu mendapatkan wang dengan jumlah tertentu untuk membantu keluarga. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(10) . daripada 10 batang sehari kepada lima batang. jika mereka dibiarkan tinggal lama di Malaysia. kemudian diharamkan. [2 markah] T2 Rakyat tidak mematuhi arahan pihak berkuasa menyebabkan penyakit ini semakin merebak. Maksud lain. sudah tentu masalah pengangguran dapat diatasi. masyarakat perlu sentiasa berwaspada terhadap wabak SARS • agar wabak ini dapat dibendung daripada merebak. [2 markah] (ii) Warga Indonesia mudah dikenali kerana penampilan mereka yang berbeza dengan penduduk tempatan. budaya mereka yang berbeza akan mempengaruhi budaya tempatan yang beradab. S9 Sikap peniaga dan masyarakat yang mementingkan wang. [2 markah] T4 Masyarakat masih tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat. agar larangannya dihormati. jumlah pengangguran kian meningkat dan tanpa kehadiran mereka. [2 markah] S10 Kaum bapa tidak memberi contoh terhadap anak. Seterusnya. saya akan membawanya ke hospital dan tunjukkan kepadanya pesakit-pesakit yang menghidap kanser akibat tabiat merokok. [2 markah] Isi Tersirat [Sebab-sebab Kedatangan Mereka] T1 Mereka datang untuk mencari wang disebabkan kesukaran mencari kerja di tempat sendiri. [2 markah] S3 Sanggup menjadi pembunuh upahan dengan bayaran yang murah. usaha membendung gejala merokok perlu diperhebat • agar jumlah perokok dapat dikurangkan dan tiada perokok baru. kadar jenayah dapat dikurangkan. [4 markah] Penutup • Kesimpulannya. Kerajaan memikirkan pelbagai kesan yang diambil yang boleh memudaratkan negara. Langkah terakhir. [2 markah] S7 Tabiat merokok yang semakin meningkat di kalangan masyarakat. dengan membersihkan longkang dan memotong rumput di halaman rumah masing-masing. [2 markah] S4 Kerugian berjuta-juta ringgit disebabkan penyaluran keluar wang tanpa cukai. masyarakat diminta menjaga pemakanan. Kedua. warga Indonesia biasanya akan tinggal di kawasan penempatan baharu. [2 markah] S4 Kempen yang dijalankan tidak memberi kesedaran kepada perokok. Jika masih merokok juga. mewujudkan keadaan yang tidak selesa. bermasyarakat. saya akan memintanya mengurangkan sedikit demi sedikit tabiat merokok. Jabatan Imigresen hendaklah mengambil langkah proaktif membendung kemasukan pendatang asing tanpa visa • agar keselamatan negara dijamin lebih selamat. [2 markah] S2 Dalam sehari 50 orang akan merokok buat pertama kali. masyarakat diwajibkan menjaga kebersihan. Maksud lain. seperti menghidap barah. [2 markah] S3 Perokok wanita mencatatkan peningkatan. arah yang tidak sama. [2 markah] [2 markah] S8 Remaja bawah 18 tahun bebas membeli rokok. Usaha keempat. [2 markah] (ii) Kementerian Kesihatan memperuntukkan wang sebanyak RM20 juta kerana tabiat merokok yang semakin bertambah. [2 markah] Isi Tersurat [Kekangan Membendung Gejala Merokok] S1 Orang merokok tanpa mempedulikan papan tanda. [2 markah] S8 Pertumbuhan kedai-kedai makan semakin rancak. [2 markah] T4 Ibu bapa jangan merokok di hadapan anak. [2 markah] Isi Tersurat [Kesan-kesan Kemasukan Pendatang Asing] S1 Meningkatkan kes-kes jenayah yang semakin rumit seperti penipuan kad kredit. iaitu memakan makanan yang bersih dan berkhasiat. tutur kata mereka tidak sama dengan orang Melayu. Malah. Selanjutnya. Usaha ketiga. [2 markah] S7 Projek perumahan berkembang dengan pesat. [2 markah] S10 Warga tempatan tidak sanggup melakukan kerja kolar biru. Kementerian Kesihatan telah melancarkan kempen antirokok. sebelum ditukar kepada tanaman lain. Maksud yang lain ialah tidak mengambil perhatian yang serius terhadap kejadian di depan mata. [2 markah] S10 Masyarakat dinasihati memakan makanan yang bersih sebagai satu cara membendung wabak ini. [2 markah] T3 Tiada penawar yang mujarab untuk membendung masalah SARS. banyak jenayah dilakukan oleh pendatang asing dan jika mereka dilarang masuk. Selain itu. [2 markah] S6 Orang berkuasa tidak bersungguh-sungguh memastikan sifar merokok. saya meminta membuat pilihan. [2 markah] S5 Perkahwinan yang dirancang dengan warga tempatan untuk mendapat status penduduk tetap. [3 markah] (iii) Wajar kerana rakyat tempatan mampu melakukan kerja-kerja yang dilakukan oleh pendatang asing.

Lebih jauh lagi. Seterusnya saya akan memanggil Orang Asli yang berjaya untuk memujuk Daneng. kita perlu berani mempertahankan hak daripada diceroboh oleh pihak yang tidak bertanggungjawab seperti dilakukan oleh Yvonne yang membantu Buchanan mempertahankan kebun epal. contohnya Daneng dan nenek moyangnya yang sudah sebati dengan kehidupan di hutan. Kedua. dan guru. Kedua. orang yang berilmu lebih banyak mendengar daripada bercakap. Sebaik-baiknya hubungi/ ambil alamat saudara mara tempat dituju. kebun epal tersebut terlalu istimewa kepada bapa angkatnya yang dikatakan menunaikan wasiat mendiang isterinya agar menjaga kebun itu dengan baik. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata di atas ialah ingin tahu daripada orang bawahannya. [3 markah] (iii) Saya akan menyediakan pengawal yang cukup terlatih untuk memastikan keselamatan Sita Dewi terjamin. [3 markah] Set 2 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Daneng berkeras tidak mahu meninggalkan tempat kelahirannya. tiada pula saudara-mara dan tempat mengadu. gigih berusaha. rombongan itu perlu membunuhnya terlebih dahulu jika mahu memusnahkan kebun epal itu. Maksud lain. Ketika itu keadaan angin bertiup kencang. Ketiga. masyarakat yang tinggal di daerah pedalaman. [3 markah] (iii) Mengenang jasa. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Adab ketika makan ialah cawan dan cerek perlu disusun dengan kemas. [3 markah] (ii) Sebelum pergi merantau. rundingan antara bapa angkatnya dengan Gabenor belum selesai. [3 markah] (iii) Tidak wajar kerana keinginannya itu menyebabkan pembesar dan rakyat jelata menjadi susah. “taulan” (saudara). dia amat marah kerana Sita Dewi ditinggalkan oleh Laksamana. Kedua. [3 markah] (iii) Sikap negatif Safiah ialah memandang rendah terhadap pilihan Umar untuk menjadi seorang guru dan mengajar di pedalaman. Saya juga akan memberitahunya bahawa masih ada peluang untuk pergi ke luar negara. walaupun terpaksa merana sepanjang masa dan berharap ihsan orang lain.PEMAHAMAN KOMSAS Set 1 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Maksud ungkapan tersebut ialah Yvonne rela mati daripada membiarkan rombongan itu memusnahkan kebun epal bapa angkatnya. Latar masyarakat yang terdapat dalam keseluruhan cerpen ialah masyarakat yang suka berbudi. orang yang berilmu akan berhemah ketika berkata-kata. Malah dia ingin memperhambakan dirinya di hutan. Maksud lain. Selain itu tempat ibu dan bapanya berkorban membesarkannya. terus berkawan dengan anak saudagar. Seterusnya ilmu memberi kegembiraan kepada kita dan menjadikan hidup kita bahagia di dunia. saya akan meminta pihak sekolah membantu Daneng dan keluarganya dalam soal kewangan. Walaupun ayah serba kekurangan dan tidak pernah mengucapkan tahniah kerana memperoleh kejayaan cemerlang. manakala orang yang tidak berilmu lebih banyak bercakap daripada mendengar. Sikap negatif seperti terdapat dalam drama ialah suka memerintah. Sebagai anak patut mengenang jasa orang yang banyak berkorban kepada kita. Kedua. Ketiga penggunaan imej alam. proses peminangan melibatkan kerja yang rumit dan mustahil. dengan mengharapkan orang gaji melakukan kerja rumah. [3 markah] (ii) Saya tetap bertegas dengan keputusan untuk menjadi seorang guru. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Pengalaman manis yang tidak dilupai oleh penyajak ialah beliau pernah memperoleh keputusan cemerlang semasa di bangku sekolah. Akhirnya Laksamana gagal mendaki hingga ke puncak gunung. Ketika di rantau orang. kita perlu menghormati orang tua kita dan sikap kurang ajar yang ditunjukkan oleh anak Buchanan janganlah diikuti. setelah hidangan tersedia. [3 markah] (ii) Sebagai bukti kita tidak lupa daratan. Kedua. Saya akan meyakinkan bahawa profesion perguruan merupakan tugas yang mulia. asal sahaja tidak menyebabkan kematian. [3 markah] (ii) Saya akan memujuk ibunya agar mempengaruhi sikap Daneng. duduk bersama-sama. Seterusnya jasa guru yang memberikan pendidikan kepadanya. [3 markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam petikan ialah masyarakat yang prihatin. Kita wajar menerima takdir yang menimpa kita. contohnya ibu Daneng menghadiahklan petai kepada Cikgu Jo untuk dibawa pulang. Namun anak kera berdegil. Ketika makan. kita perlulah bersikap timbang rasa seperti ditunjukkan oleh Gabenor British Columbia yang menerima rayuan Buchanan. perlu mengawal akhlak dan maruah. Dia juga ingin menetap di luar negara. tiada anak raja yang seistimewa dengan perempuan yang diidamkan. Malah sikap yang ditunjukkan oleh Sultan Mahmud lebih mengutamakan keangkuhan dan menunjuk-nunjuk dengan raja negeri lain. Saya juga akan meningkatkan mutu kawalan dari semasa ke semasa. Ketiga. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata di atas ialah tiada anak raja lain yang lebih cantik. Akhir sekali pastikan tempat yang dituju dan fikirkan tempat menginap. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata tersebut ialah telah dirawat oleh pelbagai orang yang mahir. [3 markah] (ii) Tindakan Yvonne wajar kerana rombongan itu berniat mahu memusnahkan kebun epal bapa angkatnya. perlulah melengkapkan diri dengan kemahiran dan kelulusan yang diperlukan. kita perlu bersyukur walaupun menghadapi pelbagai dugaan. “rimba”. contohnya “gemala” (batu yang bercahaya dan mempunyai hikmat). “sungai”. Akibatnya anak kera dibunuh oleh saudagar kerana hati anak kera mampu menyembuhkan luka di tangan anak saudagar. Sepatutnya saudagar mencari ubatan lain. telah diusahakan beberapa bomoh. kemudian barulah mula makan. Pengajaran seterusnya. Jiwanya sudah sebati dengan kehidupan di hutan. Pengajaran lain. Ketiga mengenang budi. Maksud lain. Saya juga akan memantau pergerakan pasukan keselamatan yang menjaga Sita Dewi dan jika perlu saya akan menggantikan dengan pasukan lain. Dia mahu Umar bekerja dalam sektor perkhidmatan awam (MCS) dan bukan sebagai guru. contohnya “darat”. [3 markah] (ii) Perjalanan mendaki Gunung Ledang amat sukar. dan “laut”. Selain itu ingatan itu dapat menyemaikan semangat cinta akan tanah air. Lagipun pergaduhan kedua-duanya perkara kecil yang tidak patut berakhir dengan kematian. [3 markah] (ii) Orang yang berilmu akan bercakap hal yang penting sahaja. [3 markah] (iii) Tindakan saudagar tidak wajar kerana anak kera bersahabat baik dengan anaknya. kita hendaklah menjaga maruah di rantau orang. contohnya Cikgu Jo amat mengambil berat tentang masa depan Daneng. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Kelebihan ilmu ialah ilmu tidak ternilai harganya dan sangat berguna dalam kehidupan kita sehari-hari. Kedua. ibu. Seterusnya sebagai bukti kita tahu mengenang jasa mereka yang banyak berkorban kepada kita seperti ibu bapa dan guru. Malah. supaya hidupnya senang. Selain itu. contohnya “Ilmu itulah gemala sakti” (R1 B1) dan “Ialah kandil di dalam kubur” (R4 B3). Seterusnya perlu membawa perbelanjaan / wang yang mencukupi untuk bekalan di rantau orang. mahupun di akhirat. [3 markah] (iii) Pertama. perlu beradab dengan menghormati orang lain. perlu menjenguk tempat kelahiran. [3 markah] (iii) Penggunaan bahasa Melayu klasik. Walaupun sudah berjaya. Ketiga. [3 markah] (iii) Pengajaran berdasarkan teks. Dia berasa bimbang akan keselamatan isterinya. [2 markah] (ii) Seri Rama terperanjat/tidak menyangka akan bertemu Laksamana yang ditugaskan menjaga isterinya. Dia juga mementingkan diri sendiri dengan menentukan kerjaya Umar. dan “berbeka” (bermesyuarat). [2 markah] (ii) Bapa kera menasihatkan anaknya jangan bermain-main dengan anak saudagar. kita perlu terus berusaha. Maksud lain. seperti menggunakan akar kayu. menyoal kepada semua pembantunya. manakala orang yang tidak berilmu akan meluahkan apa sahaja yang terlintas di fikiran. [2 markah] Set 4 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Hubungan antara Pusaran dengan Junid yang dikatakan sebagai saudara © Info-didik Sdn Bhd J(11) . pinggan dan mangkuk diletakkan dalam keadaan terbuka. kita perlu beradab ketika makan. [3 markah] Set 3 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Harapan Safiah agar Umar bekerja di luar negara. Malah ilmu dianggap penerang bagi menyuluh perjalanan hidup yang lebih bermakna. Hal ini dilakukan sebagai menghargai orang yang berjasa. Kedua penggunaan metafora. contohnya ayah. Selain itu. manakala orang yang tidak berilmu akan bercakap apa sahaja yang terlintas di fikiran.

[2 markah] (ii) Fitnah yang dilemparkan ialah dikatakan anak Sang Rajuna Tapa dituduh berlaku sumbang/curang. Dia juga mahu menentang kezaliman yang telah dilakukan oleh Sultan terhadap rakyat jelata. [2 Markah] (ii) Eyrique diculik kerana Strenn mahu merampas kuasa daripadanya. yang akhirnya boleh merosakkan orang lain. Kedua. yang kesemuanya boleh merosakkan diri sendiri. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Petikan tersebut membawa maksud tidak setia terhadap negara dengan membuka pintu dari dalam kota. Kedamaian telah dimusnahkan oleh manusia yang mementingkan diri sendiri. Kedua. Seterusnya saya akan mengintip gerakgeri Sabor untuk mengetahui tujuan Sabor menginap di sini. Dia bakal menggantikan takhta yang diwarisi oleh bapanya. biarlah terus jahat. [3 Markah] (iii) Latar belakang yang terdapat dalam petikan adalah di Alstonia. Zel berasa tertekan akibat perpisahan abah dan mamanya. Baginda juga berasa belas dan tidak tergamak untuk meninggalkan Ratna Angreni di dalam belukar seorang diri. iaitu tempat asal Annyss dan Eyrique. iaitu sebuah negara dalam dimensi yang lain. Manusia perlu mengawal diri daripada melakukan perkara-perkara yang negatif. Lagipun. mengharapkan kita jangan bersikap dengki. Ayahnya juga menjadi seorang yang pemabuk/terhuyung-hayang kerana meminum arak. Malah perbuatan kita jika tidak difikirkan secara mendalam akan memberi kesusahan dan kemudaratan. Kedua. Tetapi jika saya mendapati Ratna Angreni bersalah. Malah Sang Rajuna Tapa terlalu mengikut perasaan tanpa menyedari perbuatannya boleh memusnahkan diri dan negara. Malah tiada siapa yang mahu bertolak ansur supaya kedamaian dan kezaliman tidak bertentangan. mulalah timbul rasa dendam dan keinginan melihat orang lain ditimpa kesusahan. Pilihan lain. contohnya “Batunya indah bagai dicanai”. [3 Markah] (ii) Langkah yang perlu dilakukan oleh Mariah ialah mencurahkan perasaannya kepada sahabatnya yang terdekat/guru kaunseling/pengetua. penggunaan bahasa istana. [2 markah] (ii) Saya akan menasihati Sang Nata agar tidak menjatuhkan hukuman bunuh terhadap Ratna Angreni. penggunaan gaya bahasa perbandingan iaitu simile. contoh “beta” dan “tunku”. Seterusnya. Kedua. Strenn tidak mahu Eyrique berterusan berhubung dengan kembarnya. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata tersebut ialah oleh sebab terlanjur jahat. Jika hati sudah timbul satu kebencian. Ketiga. kita perlu menerima hakikat bahawa ibu bapa kita sudah bercerai. [2 Markah] (ii) Pada pandangan saya. saya akan menyembunyikan Ratna Angreni jika mendapati perempuan itu tidak bersalah. mengharapkan kita mengawal pendengaran dan khabar yang buruk jangan dipercayai. apa yang dilakukan hanyalah menurut perintah Sultan dan jika dia membantah. Malah dia tidak boleh bertolak ansur terhadap Hang Jebat yang telah menderhaka terhadap Sultan. Kedua. dia tertekan kerana tidak menerima hakikat bahawa kedua-dua orang tuanya telah berpisah. Kita juga hendaklah memahami perasaan anak sendiri dan janganlah bertindak tanpa berfikir akan perasaan anak kita. [2 markah] (ii) Tujuan Siti Saidah memfitnah Sabor adalah untuk membalas dendam kerana Sabor menolak keinginan nafsunya untuk melakukan zina. [3 markah] (iii) Tindakan yang dilakukan oleh Laksamana wajar (bagi yang memilih sudut ini) kerana kesetiaan Laksamana terhadap Sultan tidak berbelah bahagi. [3 markah] (iii) Pentingnya kita memelihara anggota tubuh badan dan hati daripada melakukan perkara yang negatif. Lagipun. Maksud lain. Kedua. dia akan dituduh derhaka. Strenn mahu melemahkan Eyrique dengan cara menculiknya dan memisahkan Eyrique dengan Annyss. manusia perlu jujur dan tidak berpura-pura dalam sesuatu hal. Latar masa pula ialah pada waktu malam. hubungan Junid dengan Pusaran terlalu rapat iaitu sejak kecil lagi. baik terus berbuat kejahatan. [4 markah] (iii) Pertama. Ketiga.kembar. Dia juga saudara kembar kepada Annyss. mengumpat. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Penyajak menganggap hidup manusia semakin sukar. manusia hendaklah berusaha memajukan diri sendiri dalam semua bidang yang diceburi. Pengajaran kedua daripada keseluruhan cerpen ialah. sama ada baik atau buruk. Ini menyebabkan Raja Iskandar murka. Hati juga yang menggerakkan kita untuk berbuat sesuatu. Malah. Pengajaran daripada keseluruhan cerpen ialah. Contohnya ibu Zel berusaha gigih untuk memajukan perniagaannya setelah berpisah dengan suaminya. [3 markah] (iii) Manusia hendaklah bekerjasama untuk mewujudkan persamaan dan perpaduan. dia sendiri yang merasai segala keperitan. Tujuan kedua ialah untuk menutup malu dengan nasihat Sabor yang memintanya takutkan azab Allah setelah keinginan berzina ditolak. Dia berasa marah kerana Laksamana dihukum bunuh tanpa usul periksa. Maksud lain tidak sampai hati. manusia perlu bertolak ansur dalam sesuatu perkara. Peristiwa ini berlaku di sebuah terowong gelap tempat Eyrique dikurung. [4 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Rangkai kata tersebut membawa maksud terlalu simpati. Contohnya Zel akhirnya membatalkan niatnya untuk merosakkan program komputer bapanya setelah berfikir dengan mendalam akan kesannya. Selain itu. Jika hendak memuji seseorang perlulah fikir terlebih dahulu. [3 markah] (iii) Sang Rajuna Tapa tidak mencintai negara/tiada semangat patriotisme. Sikap ayah Zel yang mementingkan diri sendiri janganlah diikuti. dan suka marah. Selain itu © Info-didik Sdn Bhd J(12) . [3 markah] Set 6 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Ungkapan tersebut membawa maksud walaupun sahabatnya memberi nasihat kepadanya. Zel meletakkan kesalahan itu kepada abahnya kerana tidak mahu mengerti akan perasaannya. Setelah mendengar fitnah tersebut. Maksud lain. Pengajaran daripada keseluruhan cerpen ialah kita hendaklah menghargai hubungan kemanusiaan seseorang dengan orang lain atau dengan haiwan seperti ditunjukkan oleh Junid dengan Pusaran. memberi peluang musuh menyerang. takut terhadap kata-kata bomoh akan menjadi kenyataan. Saya juga akan meminta Sang Nata membicarakan kesalahan Ratna Angreni terlebih dahulu. Maksud lain. dia sendiri yang dapat merasai akan kesedihan akibat masalah keluarganya. [3 markah] Set 7 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Mariah berasa kecewa disebabkan ayahnya sengaja meminta sedekah. seorang ayah perlu memahami gelodak jiwa anak mangsa perceraian. Dia juga kecewa kerana ayahnya meminta wang yang hendak digunakan untuk membeli buku. penggunaan inverse. contohnya “Di sinilah adinda berhenti kita”. [3 Markah] (iii) Tindakan saya ialah memikirkan kata-katanya/membuat penyiasatan untuk membuktikan kesahihan ceritanya. jika sudah melakukan jahat. Ketiga. sebenarnya hubungan antara manusia dengan haiwan hanyalah secara kebetulan. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Baginda berasa serba salah untuk menjawab pertanyaan Ratna Angreni. Jibor merancang untuk membunuh Sabor dengan mengupah orang melakukan perbuatan tersebut. [3 markah] (iii) Kita jangan terlalu bimbang terhadap kata-kata yang tidak berasas. [3 markah] (ii) Kata-kata itu tidak logik kerana tiada manusia dilahirkan kembar dengan haiwan. kita hendaklah berfikir secara mendalam dalam melakukan tindakan. [3 markah] Set 5 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Eyrique ialah seorang anak raja di Alstonia. hubungan Pusaran dengan Junid yang tidak dapat dipisahkan. [2 markah] (ii) Hang Jebat menderhaka kerana ingin menuntut bela atas kematian Laksamana. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Rangkap di atas bermaksud perbuatan mengata orang lain adalah perbuatan yang tidak baik. manusia perlu menanam rasa benci terhadap perkara-perkara negatif. [3 markah] (ii) Hati boleh mempengaruhi perasaan untuk bertindak sesuatu. Kemudian saya akan bertemu Sabor agar Sabor berterus-terang dan menceritakan hal yang sebenar. Ketiga. Ketiga. Dia mementingkan diri sendiri/maruah diri diutamakan daripada maruah negara. saya tidak teragak-agak menjalankan perintah Sang Nata. apatah lagi bertentangan dengan ajaran agama dan sikap yang ditunjukkan oleh Mohsin janganlah diikuti. [3 markah] (ii) Manusia perlu kembali kepada ajaran agama yang menyarankan penganutnya melakukan kebaikan. Anak Sang Rajuna Tapa dihukum sula di hujung pasar. Sikap yang ditunjukkan oleh Zel yang menolak hakikat perceraian mama dan abahnya jangan diikuti. [3 Markah] (iii) Pengajaran daripada petikan di atas ialah.

pemilihan Datuk Seri Mohd. (iii) Orang yang suka berhutang untuk menjelaskan hutang yang lain seperti kata peribahasa “gali lubang tutup lubang” akan sentiasa dalam keadaan susah.” janji Meena lagi.” terang Anis lagi. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Melihat wajah sahaja sudah berasa gentar. [3 Markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ialah latar masyarakat pelajar yang menghadapi masalah kewangan seperti dialami oleh Mariah kerana ayahnya seorang pemabuk. [3 markah] PENGETAHUAN & KEMAHIRAN BAHASA Set 1 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Saya telah menasihati rakan-rakan sekelas supaya senyap tetapi masing-masing dengan ragamnya hingga kelas menjadi bising.” pesan Tuk Aki kepada anak muda yang duduk di warung. penggunaan metafora. “Jangan redah saja hutan-hutan di situ kerana ramai yang menjadi mangsa harimau. Puteri Jilan dapat mengetahui hal yang tersirat dalam dirinya. Seterusnya dia sendiri perlu memberitahu ayahnya agar menghindari daripada perbuatan keji/ bertaubat. persoalan ketelitian dalam menghasilkan karya untuk memastikan karya yang dihasilkan benar-benar bermutu. dia tidak akan membalas dendam terhadap pembunuh ayahandanya. Latar masyarakat yang terdapat dalam keseluruhan drama ialah masyarakat yang mempunyai hubungan antarabangsa. sebaliknya perlu rajin berusaha kerana ulat dalam batu pun hidup juga. kelak kemungkinan buruk akan berlaku.sewajarnya dia meminta iman/pengetua menasihati ayahnya supaya tidak berpura-pura. Kedua. contohnya Hang Li Po tidak mengetahui hukum orang yang menduakan suami. “Boleh. (ii) “Kita jangan malas. Najib Tun Abdul Razak sebagai Timbalan Perdana Menteri disokong sebulat suara oleh ahli UMNO. [6 markah] (b) (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (c) (i) “Boleh ajar aku cara untuk masak nasi beriani?” tanya Anis kepada Meena. Dia juga tidak menyangka yang Hang Li Po sebenarnya tidak mengasihi sultan. Maksud lain.” jawab Meena. menggunakan deria untuk merakamkan pelbagai peristiwa. Pengguna jalan raya juga dalam keadaan sakit hati/jiwa yang tidak tenteram. menggiatkan kempen berkongsi kereta. aku akan sediakan bahan-bahan yang kau tuliskan sebelum minggu hadapan. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Pengguna jalan raya tidak mempunyai perasaan sabar. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Rangkai kata bermaksud berasa amat gembira. penggunaan singkatan (sinkof). Ketiga. Kemudian dipotong batang pisang dari atas hingga ke bawah. kemudian dibelah hingga terpotong dua. Aktiviti ini juga dapat dijadikan pengisi masa lapang/melakukaan aktiviti berfaedah. contohnya “tika germis menabur benih”. Malah pemandu tiada nilai kesopanan/biadab. Ketiga. terpaksa merakamkan kisah dari dekat dan mengalaminya sendiri. contohnya Sultan Mansor Syah memiliki empat orang isteri. membina lebih banyak jejambat/mengadakan jalan alternatif. [3 markah] (ii) Menggalakkan orang ramai menggunakan pengangkutan awam seperti bas dan kereta api. supaya dapat Dalam mesyuarat tersebut. [6 markah] (e) (i) Set 2 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Setelah kemarahan ayah reda barulah kami berani menegurnya dan meminta maaf atas kesalahan yang kami lakukan. persoalan kesukaran menghasilkan karya yang bermutu. Kedua. Ketiga. keretanya telah terbabas ke dalam longkang. Seterusnya Tun Beraim Bapa melompat ke kanan dan ke kiri sambil menangkis perisainya hingga tidak kelihatan pada tangan kirinya. [2 markah] (ii) Aksi yang ditunjukkan oleh Tun Beraim Bapa ialah melontar pinang kotai. (ii) Kilang itu telah menetapkan semua pekerjanya memakai pakaian seragam pada setiap hari bekerja. masyarakat yang bersimpati terhadap nasib orang lain seperti ditunjukkan oleh Mak Lijah/Borhan terhadap Mariah. [3 markah] (iii) Pertama. berasa takut untuk bertentang mata. [6 markah] (d) (i) Hamidah memang tulus hatinya apabila menyerahkan anak yang baru dilahirkan kepada abangnya yang tidak mempunyai anak walaupun telah berkahwin selama 20 tahun. [3 markah] (ii) Supaya dapat menggambarkan peristiwa yang benar-benar berlaku berdasarkan perkara yang pernah dilihat dan didengar. nanti aku akan datang ke rumah kau untuk mengajar kau memasak nasi tersebut. Latar masyarakat dalam cerpen ialah. [3 markah] (iii) Penggunaan personifikasi. Tuan Bujang tetap mengingati jasa orang yang telah memeliharanya selama ini. (ii) Pada setiap kali cuti semester Aziz akan bekerja sambilan di restoran makanan segera di Shah Alam. [3 Markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam petikan di atas ialah masyarakat pendatang/masyarakat Cina yang tidak faham akan adat-istiadat raja-raja Melayu. contohnya “ketidaksabaran membengkak”. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Penyajak sentiasa mengembara untuk mencari bahan penulisan. (v) Bangunan yang baru dibina itu mempunyai keseragaman dengan bangunan lama di sebelahnya. Saya juga akan menerangkan hukum dalam Islam seseorang yang tidak setia terhadap suami. [3 markah] (iii) Jika Tuan Bujang dipelihara dengan baik. Kedua. Kedua. Ketiga. (iii) Oleh sebab dia memandu kereta dalam keadaan laju. (ii) Antara mereka yang hadir dalam mesyuarat untuk berbincang tentang masalah itu termasuklah ibu bapa pelajar kerana masalah itu melibatkan pelajar yang sering ponteng sekolah. dapat menghasilkan karya yang benar-benar bermutu. [6 markah] Set 8 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Dang Wangi tidak menyangka bahawa Hang Li Po mahu menduakan suaminya. Nasihat saya kepada Hang Li Po agar jangan menduakan suami kerana buruk akibatnya. contohnya “gelanggang kebuasaan”. [4 markah] (ii) Puteri Jilan berasa gembira kerana Tuan Bujang ialah anak adik Puteri Jilan/ cucunya. “Eloklah tu. [3 markah] mengungkapkan masalah orang dengan cara yang lebih menarik. persoalan pengalaman hidup seorang penyajak dalam mengungkapkan segala kisah manusia yang dilihat dengan mata kepalanya sendiri. apa salahnya.” pesan Pak Abu kepada anggota pasukan Pengakap. sentiasa berhati-hati ketika memilih bahan untuk menghasilkan karya yang bermutu. Ketiga. [6 markah] Sikap malas membaca dan tidak suka bergaul menyebabkan hidup Salleh bagai katak di bawah tempurung. Kedua. Latar masyarakat yang lain ialah masyarakat yang mengamalkan poligami. © Info-didik Sdn Bhd J(13) . [3 Markah] (ii) Reaksi daripada saya sudah tentulah terperanjat dan tidak percaya. Seterusnya sebagai pelindung diri daripada ancaman musuh. “Aku nak masak nasi tersebut minggu hadapan. Seterusnya latar masyarakat yang gigih berusaha untuk mencapai kejayaan seperti ditunjukkan oleh Mariah yang berusaha mencapai kejayaan cemerlang dalam bidang akademik walaupun menghadapi pelbagai dugaan. (vi) Usaha penyeragaman bahasa Melayu dengan bahasa Indonesia sedang giat dijalankan dengan mewujudkan istilah baru. (ii) Buku itu dihantar ke perpustakaan kerana perlu diproses terlebih dahulu sebelum boleh dipinjam oleh sesiapapun sama ada guru atau pelajar. Lagipun hanya Tuan Bujang sahaja yang akan membalas kematian ayahnya. sebaliknya menjadi seorang sultan yang adil. contohnya Melaka menjalinkan hubungan dengan China dan Majapahit. tetapi batang itu tiada tumbang. Maksud lain kegembiraan yang tidak dapat digambarkan. Malah. (iv) Kanak-kanak itu meragam tidak mahu makan kerana perutnya sakit. dia akan menduduki takhta Kesultanan Johor sebagai seorang sultan. Malah dia terkejut apabila mendapat tahu Hang Li Po mengasihi Hang Jebat. (iii) Adik mendesak emak untuk memasuki pertandingan pakaian beragam yang akan diadakan di sekolahnya pada Hari Kanak-kanak nanti. [3 markah] (iii) Seni mempertahankan diri dapat mengekalkan/meningkatkan kecergasan fizikal.” janji Meena kepada Anis. “Kalau begitu boleh kau tuliskan sekarang bahan-bahan yang perlu aku sediakan untuk memasak nasi itu?” pinta Anis. (iii) Anak muda itu pengsan terkena kejutan elektrik lalu dibawa ke hospital oleh rakan-rakannya. “Jangan risau nanti sebelum balik dari sekolah aku akan beri kepada kau.

Sebaliknya melihat kiri dan kanan dulu. (ii) Adik telah meminum minuman yang terletak di atas meja. jangan sesekali kita mengejinya seperti kata peribahasa ‘jangan meludah ke langit’. (ii) Rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan siaran langsung Bola Sepak Piala Dunia dari Jepun dan Korea Selatan kerana kecanggihan teknologi pada hari ini. (iii) Helmi tidak pernah putus asa walaupun telah beberapa kali gagal sampai ke puncak Gunung Kinabalu kerana dia tetap bercita-cita untuk mendaki gunung tersebut hingga ke puncaknya. lonjong. dan berwarna ungu kemerahan serta mengandungi minyak. (iii) Firdaus menanyakan masa dan tempat berlakunya kemalangan tersebut. (ii) Polis telah menangkap penculik kanak-kanak itu pada pagi tadi. [6 markah] Set 4 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Ferdinand Marcos bekas presiden Filipina telah tinggal dalam buangan di Amerika Syarikat sehinggalah beliau meninggal dunia di sana. [6 markah] (b) (i) Buah zaitun berbentuk bujur. [6 markah] (b) (i) Firdaus menegur Munir yang nampaknya tergesa-gesa untuk ke sesuatu tempat. (iii) “Jangan lalai sewaktu melintas jalan.Semesta alam menjadi gelap gelita apabila matahari mula tenggelam di ufuk timur. [6 markah] (b) (i) Kamu mestilah mematuhi undang-undang negara ini agar hidup kita aman. (iii) Jeneral yang sudah bersara itu tetap dihormati oleh penduduk kampung. [6 markah] (e) (i) (d) (i) Ibu menyuruh adik meletakkan pasu bunga di mana-mana yang sesuai di dalam rumah kerana ibu sibuk menyusun pelbagai jenis pokok bunga yang dibawa dari kampung.” pesan Cikgu Kamal kepada anak muridnya. (ii) Anak muda lebih suka beristirahat di warung sambil mengisi perut. (ii) Guru-guru digalakkan agar menambahkan pengetahuan mereka dalam bidang masing-masing kerana dunia pendidikan semakin berkembang dengan pesat. (viii) Munir memberitahu bahawa penunggang itu hanya cedera ringan malahan dia memakai topi keledar. (iii) Kakak sering mengalah kepada abang apabila mereka berdua bertengkar kerana kakak tidak mahu pertengkaran mereka berpanjangan. (c) (i) © Info-didik Sdn Bhd J(14) . perlu lebih kerap mengadakan latihan kawat. antaranya orang perempuan yang melancong ke sana tidak dibenarkan berpakaian yang mencolok mata. Penyanyi itu mengabadikan sebuah lagu nyanyiannya sebagai tanda kasih sayangnya terhadap anaknya yang telah meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya. (ii) “Walaupun kita marah dengan tindakan ibu atau bapa kita. (v) Rumah pusaka itu kini ditinggali oleh cucu-cucunya sejak dia menetap di kota. Dia juga memberitahu bahawa adiknya dilanggar oleh pekerja kilang yang menunggang motosikal berhampiran kilang kasut BATA. (vii) Firdaus menanyakan pula keadaan penunggang motosikal tersebut. (vi) Gadis itu tertinggal begnya di dalam teksi. (iii) Kebanyakan pelajar yang datang berkursus itu ialah pemimpinpemimpin pelajar di sekolah mereka. [6 markah] Kapal terbang dari Heathrow akan mendarat di KLIA pada petang esok. (ii) Munir terkejut setelah ditegur lantas memberitahu bahawa dia hendak ke hospital kerana adiknya kemalangan. (iii) Minyak diperah menggunakan cara tradisional iaitu dihasilkan daripada buah yang sudah masak dan berkualiti tinggi dengan ditumbuk lumat lalu diperah hingga mengeluarkan minyak.” kata Abu kepada rakannya. [6 markah] Amalan rasuah sukar dibendung kerana masih ada golongan yang mata duitan serta berjuang untuk mengisi perut sendiri. susah kalau naik kereta yang kecil. (iii) Buah-buah durian yang gugur di kebun datuk akan dikumpulkan di pondok sebelum dijual kepada peraih dari bandar. (ii) Semua perabot yang terdapat di dalam bilik saya diimport dari Itali. (iv) Sepeninggalan datuk mengerjakan haji di Mekah semua urusan perniagaannya diserahkan kepada ayah saya kerana ayah ialah anak sulungnya. “Kau ni tinggi menggalah. (c) (i) (d) (i) (e) (i) Ringan tulang (ii) Bulat air kerana pembetung. [6 markah] Rupa Zaidi kelihatan pucat seperti ayam berak kapur apabila menghidap demam panas. manusia mati meninggalkan nama. (ii) Setiap kali tiba musim menuai penduduk kampung bersama-sama bergotong. [6 markah] (e) (i) Makan suap (ii) Seperti api dalam sekam (iii) Bagai mencurah air ke daun keladi [6 markah] Set 3 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) “Janganlah kita mengabdikan diri kepada harta dunia semata-mata kerana harta tersebut akan kita tinggalkan apabila kita mati kelak. (ix) Firdaus kemudiannya mahu mengikut Munir ke hospital untuk menziarahi adik Munir. [ 6 markah] (ii) Media massa merupakan alat komunikasi yang bermanfaat tetapi kadang kala disalahgunakan oleh sesetengah pihak. (iii) Puisi Melayu lama yang terdiri daripada pantun dan syair adalah tinggalan masyarakat Melayu zaman dahulu. [ 6 markah] (d) (i) Kami sekeluarga begitu gembira sekali apabila ayah memberitahu bahawa kami sekeluarga akan pergi menunaikan umrah di Mekah hujung tahun ini. (iv) Munir menerangkan bahawa adiknya kemalangan ketika dalam perjalanan ke sekolah.” pesan ibu kepada kami. (vi) Munir menjelaskan bahawa pihak hospital memberitahunya bahawa adiknya dalam keadaan serius juga kerana ketika kemalangan itu dia telah terjatuh dalam longkang di tepi jalan raya tersebut.royong turun ke bendang untuk mengetam padi. Pelajar-pelajar dinasihatkan agar mengurangkan meminum minuman bergas kerana minuman tersebut mengandungi gas karbon dioksida. Saya sudah lali dengan leteran ibu setiap kali saya gagal mendapat nombor satu dalam peperiksaan. (ii) Dalam kemalangan jalan raya itu semua mangsa telah meninggal dunia sebaik sahaja tiba di hospital. (v) Firdaus menanyakan keadaan adik Munir sama ada mendapat cedera teruk atau tidak. bulat kata kerana muafakat (iii) Muka tembok [6 markah] Set 5 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Ramai pelajar yang mendapat markah minimum dalam mata pelajaran Kimia kerana mereka sukar memahami pelajaran tersebut. (iii) Suri rumah yang sering tertipu oleh jurujual yang datang menjual beraneka barangan dari rumah ke rumah. (iii) Ibu telah membeli mesin basuh baru kerana yang lama telah rosak. Hafiz. (ii) Minyak zaitun kaya dengan omega dan mengandungi lemak tak tepu dan berwarna kuning kehijauan. (x) Munir bersetuju dan menjemput Firdaus menaiki keretanya. (iii) Jasa Pak Ramli membangunkan Kampung Muhibah terus dikenang oleh penduduk kampung kerana harimau mati meninggalkan belang. (ii) Pemuda itu menyebarkan berita palsu mengenai pengarah syarikat itu yang dikatakan menerima rasuah daripada sebuah syarikat pembinaan. Pak Arif telah mengkhabarkan bahawa budak yang terlibat dalam kemalangan pagi tadi telah meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital. [6 markah] Penduduk di Pulau Tahiti kuat berpegang kepada adat resam. [6 markah] (c) (i) Untuk melahirkan atlet yang mempunyai jati diri. (ii) Pekerja kilang itu mendapat kemalangan di tempat kerja akibat daripada kecuaiannya semasa bekerja. tetapi pemandu teksi telah memulangkannya.

maklumlah budak-budak makan pisang. (iii) Rerambut dan lelilin telinga menghalang serangga memasuki tubuh dan memerangkap habuk supaya habuk tidak berkumpul di gegendang telinga. (ii) “Di rantau orang. [6 markah] (e) (i) Bagai mencurah air ke daun keladi (ii) Sampah masyarakat (iii) Genggam bara api biar sampai jadi arang [6 markah] Set 7 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Setiap hari ibu menyapu sampah di halaman rumah kerana banyak daun kering yang gugur daripada pokok-pokok di tepi jalan rumah kami. (iii) Faisal memahami kerja Ibrahim lalu memberitahu Ibrahim bahawa dia telah lama ingin berjumpa Ibrahim untuk menanyakan masalah rumput permaidani di halaman rumahnya. (v) Faisal menjelaskan bahawa dia ingin menggantikan rumput di hadapan rumahnya kerana rumput tersebut sekarang tidak tumbuh dengan cantik malah banyak lalang yang tumbuh bersama rumput tersebut. (iii) Apabila Kelvin pulang. (iii) Pengerusi majlis telah mengumumkan pemenang-pemenang bagi cabutan nombor bertuah sebelum majlis bersurai. harapkan pagar. Lelaki yang berdiri di tepi kereta BMW itu tampak bergaya dan kacak tetapi dia hanyalah pemandu kepada pemilik kereta tersebut. [6 markah] (c) (i) (d) (i) (c) (i) (e) (i) (d) (i) Dari sini kamu hendaklah memusing ke kiri atau ke kanan untuk mencari nota rahsia. (x) Faisal mengucapkan terima kasih dan berjanji akan bertemu Ibrahim semula pada petangnya. (ii) Pak Ramli mendapat malu seperti muka berconteng arang apabila anaknya ditangkap kerana mengedar dadah. (iii) “Hujan lebat yang turun hari ini tanda musim banjir akan tiba. [6 markah] (e) (i) Set 8 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Abu berasa gayat setiap kali berada di kawasan yang tinggi kerana pernah terjatuh dari bukit yang tinggi semasa kecil. (iii) Pelajar hendaklah menghormati guru-guru agar ilmu yang diperoleh daripada mereka mendapat berkat. © Info-didik Sdn Bhd J(15) . [6 markah] (b) (i) Bahagian luar telinga mempunyai beberapa bahagian iaitu cuping telinga. (ii) Pakaian kotor dicuci oleh kakak di bilik air. Mencuci pakaian pada masa ini semakin mudah dengan penggunaan mesin basuh ataupun dihantar ke kedai dobi. (iv) Ibrahim meminta penjelasan Faisal masalah tersebut dan memberitahu bahawa dia sedia membantu jika Ibrahim ada masalah berkaitan rumput permaidani. [6 markah] (b) (i) Faisal tekejut apabila berjumpa Ibrahim kerana dia telah lama tidak bertemu dengan Ibrahim. (ii) Ibrahim menjelaskan bahawa dia bekerja luar daerah iaitu ke Kedah kerana syarikatnya mempunyai projek menanam rumput permaidani di sebuah tempat rekreasi yang baru dibuka. dan lelilin telinga. gegendang telinga. seperti kata peribahasa “Di mana bumi dipijak. (ii) Sesetengah orang suka mengambil kesempatan apabila orang lain dalam kesusahan. Kata orang buat baik berpada-pada. Ayah mengelap peluh di tubuhnya setelah penat bekerja di kebun sayur. Hakim mengerang kesakitan setelah terjatuh dari tangga rumahnya ketika sedang bermain dengan adik-adiknya. [6 markah] (d) (i) Izzah memakai telekung mini setiap hari apabila keluar dari rumah sebagai mematuhi ajaran agama Islam. kami terpaksa duduk berlapikkan tikar plastik kerana tiada bangku disediakan untuk kemudahan orang ramai yang datang berkunjung ke tasik tersebut. (ii) Semasa kami berkelah di Tasik Pedu sebulan yang lalu.” kata datuk kepada ayah di serambi rumah kami. [6 markah] Persahabatan mereka begitu akrab dan sentiasa berdua ke mana sahaja mereka pergi bagai isi dengan kuku. [6 markah] Bangunan yang menjulang tinggi di tengah-tengah bandar raya itu telah runtuh semasa berlaku gempa bumi. (iii) Atiqah suka mengarang cerpen apabila dia mempunyai masa lapang. lubang telinga. Faisal juga memberitahu Ibrahim dia ingin membuang rumput itu dan menggantikan dengan rumput lain rumput. [6 markah] Senarai peserta yang akan berkayak dalam ekspedisi itu telah diserahkan kepada pengetua untuk diluluskan. (iii) Ibu membekali ayah sarapan pagi dan makan tengah hari setiap hari kerana di tempat kerja ayah tidak ada kedai makan. Nenek saya sering merajuk kepada ibu jika ibu lambat menyediakan makanannya kerana dia tidak boleh bangun lagi sejak dua tahun yang lalu. (iii) Kakak memotong kek itu kepada enam bahagian supaya dapat diagihkan kepada enam orang kanak-kanak yang datang ke rumah kami. (iii) Penjenayah tersebut telah merompak dan membunuh penghuni rumah itu ketika malam gelap-gelita. (iii) Kamal dimarahi oleh ayah kerana pulang rumah jauh malam. [6 markah] (b) (i) Bas dinaiki oleh mereka untuk ke sekolah. sentiasalah berbuat baik dan sesekali berbuat jahat. alangkah terkejutnya dia apabila jiran yang dipercayai telah mencuri harta benda dalam rumahnya dan inilah dikata orang. buat jahat jangan sekali. (ii) Emak akan bercekak pinggang setiap kali dia memarahi kami yang suka bergaduh. (ix) Ibrahim berjanji akan menunggu Faisal datang sambil berpesan kepada Faisal agar menelefonnya sekiranya Faisal tidak jadi datang. (iii) Encik Yusuf sering merujuk setiausahanya jika beliau tidak faham beberapa perkara berkaitan projek yang sedang dijalankan. (vi) Dia telah berusaha membuang lalang tersebut dengan mencabutnya tetapi masih tumbuh juga. (ii) Cuping telinga melindungi lubang telinga dengan menghalang air daripada memasuki lubang telinga dan mengarahkan gelombang bunyi ke lubang telinga.” kata Cikgu Azlina kepada pelajarnya. (ii) Adik saya makan dengan gelojoh kerana hendak cepat menyaksikan perlawanan bola sepak akhir antara Brazil dan Jerman. (ii) Pemain bola sepak dunia mempunyai pengaruh yang besar dalam perkembangan fesyen sama ada fesyen yang sopan mahupun fesyen yang mencolok mata. (viii) Faisal bersetuju dan bertanya Ibrahim sama ada dia boleh datang pada hari itu juga tetapi pada sebelah petang lebih kurang jam dua.” kata Mak Timah kepada anaknya yang mahu ke Kuala Lumpur. (ii) Kita hendaklah menerima segala tunjuk ajar yang diberikan oleh guru kerana mereka mempunyai lebih pengetahuan dan pengalaman hidup. (ii) Semua pelajar dikehendaki membersihkan tandas kelas masingmasing setiap hari Jumaat sebelum balik ke rumah. pagar makan padi. seterusnya ikutlah arahan yang diberikan sehinggalah kamu sampai ke destinasi yang diarahkan. [6 markah] Set 6 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Sejak dia memegang tampuk pemerintahan di negara ini banyak kemajuan yang telah dicapai oleh negara. Pemuda-pemuda Palestin begitu gelojak jiwa mereka untuk menentang Israel yang tidak berperikemanusiaan terhadap rakyat Palestin. (iii) Sekolah tempat saya belajar telah menerima Anugerah Sekolah Harapan Negara pada tahun ini. Tenda yang didirikan di halaman rumah pengantin itu runtuh akibat ditiup angin kencang semalam. (iii) Kita mesti mematuhi undang-undang sesebuah negara. di situ langit dijunjung”. ingatan Elina terhadap peristiwa kematian ibu bapanya masih sukar untuk dilupakan. [6 markah] Keldai dikatakan haiwan yang kurang cerdik berbanding haiwanhaiwan lain. (vii) Ibrahim kemudiannya meminta Faisal datang ke pejabatnya kerana dia akan menunjukkan jenis-jenis rumput yang sesuai ditanam di halaman rumah Faisal. (ii) Seorang pelajar yang menghidap penyakit jantung berlubang telah menerima sumbangan daripada orang ramai untuk menjalani rawatan. Cerita kanak-kanak berusia 11 tahun itu sukar untuk dipercayai oleh pihak polis. “Negara kita masih gawat dari segi ekonomi.Sinaran lampu keretanya begitu terang sehingga menyilaukan mata kami. [6 markah] (c) (i) Sungguhpun beberapa tahun telah berlalu.

Novel Julia – Persoalan tanggungjawab seorang anak sulung. • Anis membantu Anita mencari ibu bapanya yang sebenar dengan bantuan Cikgu Rushda. Hal ini tergambar pada watak Datin Salmah yang sentiasa mencari jalan memburuk-burukkan Hilmi agar dihalau keluar dari rumahnya. Apatah lagi apabila Hayati suka akan Hilmi. – Persoalan kesabaran dan keimanan yang teguh memimpin manusia ke jalan yang diredai-Nya. kemudian kaitkan dengan kesukaan remaja. (iii) Kebanyakan pelajar 5 Bestari tidak menyiapkan latihan yang diberikan oleh Cikgu Azman. – Persoalan berusaha menyesuaikan diri. menjadikan Datuk Johari juga tidak menghargai bakat dan keistimewaan Hilmi kerana dia tidak berkelulusan tinggi. Novel Seteguh Karang – Persoalan hilang tempat bergantung menyebabkan hidup tidak bersemangat. [6 markah] iii. • Encik Johari faham akan masalah yang dihadapi oleh para pekerja ladang kelapa sawit dan tidak mendesak mereka memungut/memetik buah. Novel Putera Gunung Tahan – Persoalan para pembesar Melayu hanya berdiam diri setelah mendapat pelbagai kemewahan yang disogok oleh Inggeris. Encik Bakar sanggup membantu Hilmi belajar muzik tanpa mengharap sebarang balasan. kemudian masuk kumpulan orkes di kelab malam tempatnya bekerja dan menjadikan Hilmi seorang pemuzik terunggul di tanah air tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Lama-kelamaan dia menjadi penggubah lagu untuk rakaman dan menang pesta muzik tahunan anjuran RTM tiga tahun berturut-turut. Bahan kimia pelarut dipanggil garam. © Info-didik Sdn Bhd J(16) . Kemudian anda berikan satu cadangan yang logik bagi setiap masalah yang dinyatakan. Hilmi ternyata cukup sabar dan kuat imannya. Hal ini bertentangan dengan sikap Datin Salmah yang sombong dan sentiasa prasangka terhadap Hilmi yang tiada kelulusan tinggi dan berasal dari kampung. – Persoalan semangat toleransi dan bekerjasama. majikan. ii. Hal ini tergambar pada watak Encik Bakar yang sanggup mengajar Hilmi bermain muzik. Dia menerima sebarang penghinaan daripada Datin Salmah dan Datuk Johari dengan tenang. – Persoalan kemelesetan ekonomi dan jerebu melanda negara. Bukan semua air mempunyai rasa masin. (b) Pengajaran – i. (iii) Kita hendaklah menjaga kesihatan tubuh badan kita dengan amalan pemakanan yang sihat dan melakukan aktiviti senaman. Novel Konserto Terakhir – Kita hendaklah bersifat sederhana. Sikap ini terpancar pada watak Encik Bakar. Kita boleh mengesan tahap kemasinan air. • Diceritakan secara simbolik apabila William memujuk Ratu Bongsu agar menyerahkan puncak Gunung Tahan. Bertindak mengambil alih syarikat bapanya yang terumbang-ambing setelah orang tuanya meninggal dunia. Rakyat Afghanistan menerima bahana peperangan akibat daripada tindakan Amerika yang ingin memerangi pihak yang tidak menyokongnya. keteguhan iman telah menyelamatkan Hilmi. Hilmi yang meminati muzik belajar dengan Encik Bakar. Namun. iaitu antara syarikat milik Julia dan Jun yang berketurunan Cina. (ii) Ibunya seorang pakar masakan yang terkenal di luar negara dan kini telah kembali ke tanah air untuk berkhidmat di sebuah hotel terkenal sebagai pengurus makanan. • Awanis yang tidak pernah membantu kerja dapur telah membantu Kak Nor. apabila mabuk segala masalah dapat dilupakan. – Persoalan membantu seseorang tanpa mengharap sebarang balasan. – Kita perlu mengamalkan sikap tolong-menolong. Contohnya. Novel Konserto Terakhir – Persoalan berusaha memajukan diri. bahasa yang mudah dan berkesan. (ii) Pelajar yang cemerlang itu merupakan pelajar miskin. – Persoalan keangkuhan manusia akibat sombong dan bangga diri. dan rakan sebaya. – Kita perlu bersifat baik sangka. juga tauke tempat Hilmi bekerja di stesen minyak. – Persoalan kesedaran dan hasrat ahli perniagaan mengharap anaknya belajar tentang kehidupan Islam di Australia. • Pengarang mengemukakan pendapat bahawa orang Melayu masih tidak sedar daripada tidur (leka). Berikan contoh setiap aspek. Pada suatu ketika juga. [6 markah] (e) (i) Hidup sandar-menyandar bagai aur dengan tebing (ii) Seperti enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing (iii) Mulut murai [6 markah] iv.(ii) Media massa seharusnya menjadi wahana yang berkesan untuk menyampaikan maklumat semasa kepada rakyat. Set 2 Soalan 4: Novel (a) Novel yang menarik mempunyai cerita yang memikat. • Pak Oni sentiasa mendengar pendapat Anis sekeluarga bagi memulihkan hubungan seisi keluarga itu. • Awanis (Anis) menjadi kian tabah dalam menempuh pelbagai cabaran hidup bagi memperoleh kelulusan di ITM setelah pernah gagal dalam SPM. • Digambarkan mereka tetap berdiam diri walaupun hakikatnya beransur-ansur telah kehilangan kuasa. tetapi sangat berbudi bahasa. Malah. Air hujan juga mempunyai bahan kimia pelarut. [6 markah] Membaca buku-buku berbentuk ilmiah boleh meningkatkan ilmu pengetahuan seseorang dan menjadikan seseorang itu kreatif dan inovatif. Nilai ini tergambar dalam diri tauke yang menyatakan Melayu atau Cina atau apa bangsa serupa sahaja. Kita boleh menjalankan eksperimen secara saintifik. – Persoalan kerjasama antara penduduk negara yang berlainan bangsa. – Persoalan jangan terpedaya dengan tipu muslihat. – Persoalan berdikari dan gigih. (iii) Kakak suka memadankan kasut dan pakaiannya dengan warna yang sesuai setiap hari keluar bekerja atau pergi berjalan-jalan. Hilmi telah menyatakan kepada Encik Kasim (bukan ayahnya yang sebenar) bahawa Datuk dan Datin telah melayannya dengan baik. • Awanis gigih menghadapi kerenah Encik Johari semasa praktikal di ladang kelapa sawit. Ini juga bentuk penjajahan. sekali gus mengagung-agungkan mereka. – Persoalan kelemahan orang Melayu dari segi ekonomi dan sosial. (d) (i) Orang yang rajin berusaha kebanyakannya ialah orang yang tidak mengenal erti kecewa dan hampa dalam mencapai segala impiannya. dan pengajarannya yang boleh diteladani. Sikap serba sederhana dan tidak sombong Hayati patut diteladani walaupun dia berasal daripada keluarga berharta. plot yang lancar (ada kemuncak cerita yang merangsang untuk terus membaca). NOVEL Set 1 Soalan 4: Novel (a) Anda mengutarakan masalah yang dihadapi oleh masalah utama seperti masalah yang berpunca daripada keluarga. [6 markah] (b) (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (c) (i) Semua jenis air mempunyai bahan kimia pelarut. (b) Persoalan i. Sharifah telah cuba membantu jirannya memadamkan api yang mula marak di pondoknya tetapi tidak berjaya kerana angin bertiup kencang. • Digambarkan Kak May tidak periang dan aktif lagi setelah kematian kedua-dua orang tuanya. – Persoalan perlunya sikap antipenjajah bagi menyedarkan orang Melayu. sementara tauke stesen minyak juga sedia menerima Hilmi bekerja. Hilmi terasa mahu minum arak kerana teringat akan kata-kata kawan yang berpengalaman. • Masyarakat Melayu dinyatakan suka meniru budaya barat. • Encik Basri membenarkan Anis pulang awal daripada tempoh praktikal sebenar. William juga menawarkan “gelaran” dan bintang kebesaran berpuluhpuluh butir.

Encik Kassim ternyata memiliki sikap ini kerana akhirnya dia memberitahu rahsia yang sekian lama dipendam bahawa Hilmi sebenarnya anak kandung Datuk Johari. – Baik hati. Set 3 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek plot. Sikap serba sederhana dan tidak sombong Hayati patut diteladani walaupun dia berasal daripada keluarga berharta. – Berusaha gigih dan berusaha bersungguh-sungguh hingga berjaya menjadi pemenang pesta muzik tahunan anjuran RTM tiga tahun berturut-turut. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Julia yang begitu berusaha untuk memulihkan semula syarikat bapanya sehingga mencapai kejayaan. Novel Putera Gunung Tahan – Kasih sayang. Dalam ajaran agama islam. iii. Hal ini jelas terdapat dalam jiwa Julia yang digambarkan sebagai anak orang kaya tetapi tidak menyombong atau bangga diri. Hal ini bertentangan dengan sikap Datin Salmah yang sombong dan sentiasa prasangka terhadap Hilmi yang tiada kelulusan tinggi dan berasal dari kampung. calon boleh memberikan contoh penggunaan bahasa yang mudah dan memikat. – Berani menghadapi cabaran hidup terutama dalam hal pekerjaan di ladang kelapa sawit serta telah kematian kedua-dua orang tuanya. Walaupun pelbagai cabaran hidup menyebabkan hubungan mereka agak renggang tetapi atas dasar kasih sayang. Nyatakan juga dengan membaca novel tersebut boleh menimbulkan keinsafan dan jati diri lalu menolak novel remaja berunsur erotik. – Perahsia dan memendam rasa. Faktor sampingan. Maysarah. ii. dia juga yakin untuk melakukan tugas atau apa jua cabaran Encik Johari. selain cerita itu sendiri menarik perhatian pembaca. Hal ini jelas terdapat dalam jiwa Julia yang digambarkan sebagai anak orang kaya tetapi tidak menyombong atau bangga diri. ii. Dia tabah menerima hakikat bahawa semua yang berlaku ialah dugaan Allah. – Kita perlu bersifat sederhana. Walaupun pelbagai cabaran hidup menyebabkan hubungan mereka agak renggang tetapi atas dasar kasih sayang. tegas. mereka akrab semula. juga Kak Nor yang mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat rumah sewa. Awanis digambarkan sebagai remaja yang beriman kerana semua yang dihadapinya dianggap sebagai dugaan Tuhan. Anita. Awanis digambarkan sebagai remaja yang gigih menempuh dugaan hidup. – Hilmi meninggal dunia selepas Hayati menggantikan tempatnya mempersembahkan “Hilmi Potpouri” di Dewan Tuanku Canselor. (b) Watak dan Perwatakan Watak Utama i. Novel Seteguh Karang – Kasih sayang. dan Pak Oni. Kasih sayang yang murni tergambar dalam hubungan mendalam antara Awanis. dirinya sendiri yang terkorban. Dalam pada itu. Perlis. – Kejujuran. Kemudian pilih sebuah novel dan kupas tema/persoalan dan nilai pengajarannya. Dia tabah menerima hakikat bahawa semua yang berlaku ialah dugaan Allah. – Menjadi tukang kebun di rumah Datuk Johari kerana tidak mempunyai kelulusan yang tinggi. dan Pak Oni. – Kerajinan. Maysarah. – Kesyukuran. – Hemah tinggi. – Kita hendaklah mengamalkan sikap tolong-menolong. dia juga yakin untuk melakukan tugas atau apa jua cabaran Encik Johari. Sebagai isteri. Novel Seteguh Karang – Kita perlu memiliki sifat kasih sayang. Tuan William sepatutnya pandai membalas budi dan tidak mengkhianati Ratu Bongsu sehingga sanggup membuat rancangan jahat hendak mengebom dan memusnahkan istana puncak Gunung Tahan. Kita sepatutnya tidak sombong dan ego dengan pangkat dan kekayaan yang diperoleh. Anita. Novel Konserto Terakhir Hilmi – Berasal dari kampung. Hal ini berlaku kepada isteri Tuan William di England dan akhirnya dia ditinggalkan oleh lelaki berkenaan. – Kejujuran. Sikap saling membantu jelas terdapat dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. perlu menjaga kehormatan diri apabila suami tiada di rumah atau bekerja di tempat lain. – Pernah bekerja di stesen minyak dan kemudian belajar muzik dengan Encik Bakar kerana terlalu minat akan muzik. mereka akrab semula. Dia juga tidak lupa berdoa dan memohon pertolongan-Nya. Sikap terpuji ini tergambar dalam novel ini khususnya pada watak Pak Oni yang mengambil berat akan hal Awanis. – Baik hati. dan Maysarah. – Diberi penghormatan membuat “arrangement” Pertunjukan Orkes Perdana anjuran RTM yang diihadiri oleh Yang di-Pertuan Agong tetapi tidak sempat beraksi setelah bertungkus-lumus siang malam selama dua bulan kerana telah terjatuh ketika keluar rumah dan tidak sedarkan diri. Anita. Hilmi meninggal beberapa minit setelah Datuk Johari dan keluarganya meninggalkan biliknya di hospital.ii. Julia begitu sabar menghadapi pelbagai dugaan seperti kematian ayah dan ibu sekali gus kerana kemalangan di jalan raya. – Kerajinan. Awanis digambarkan sebagai remaja yang berani menempuh dugaan hidup. – Keras hati. – Berkahwin dengan Azizah. isteri yang berlaku curang perlu diceraikan. Novel Seteguh Karang Awanis – Seorang remaja yang sedang menuntut di ITM cawangan Arau. Dia pergi ke bandar untuk mencari pak cik saudaranya bagi mendapatkan pekerjaan. Robert yang sudah ditawan orang Sakai sepatutnya menghormati mereka. – Kita hendaklah beriman dan ingat sentiasa akan Allah yang Maha Berkuasa. Awanis digambarkan sebagai remaja yang beriman © Info-didik Sdn Bhd J(17) . – Keberanian. sebaliknya memberitahu Encik Kassim bahawa mereka begitu baik melayannya malah mempelawanya tinggal di situ walaupun sudah berumah tangga. – Hormat-menghormati. iii. Novel Konserto Terakhir – Kesederhanaan. Sikap saling membantu jelas terdapat dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. Julia begitu berani menghadapi pelbagai dugaan seperti kematian ayah dan ibu sekali gus kerana kemalangan jalan raya. Hilmi juga begitu baik hati kerana dia tidak memburukburukkan Datuk dan Datin yang melayannya dengan buruk. anak guru muziknya tetapi berlaku keretakan. Kasih sayang yang murni tergambar dalam hubungan mendalam antara Awanis. Dia juga tidak lupa untuk berdoa dan memohon pertolongan-Nya. juga Kak Nor yang mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat rumah sewa. – Kita perlu gigih dan yakin kepada diri sendiri. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Julia yang begitu berusaha untuk menaikkan semula syarikat bapanya sehingga mencapai kejayaan. – Keberanian. Ratu Bongsu bijak bertindak kerana memiliki semangat patriotisme kerana enggan menyerahkan Puncak Gunung Tahan kepada William. Dalam pada itu. bukan menghina dan sombong. iv. Novel Julia – Baik hati. – Baik hati. – Kita perlu sabar dan menerima hakikat. Novel Julia – Kita perlu mengamalkan sikap tolong-menolong. – Kita perlu memiliki sifat kesungguhan dan dedikasi. kerana semua yang dihadapinya dianggap sebagai dugaan Tuhan. Anita. Sikap terpuji ini tergambar dalam novel ini khususnya bagi watak Pak Oni yang mengambil berat akan hal Awanis. dan yakin akan kebolehan diri sendiri. dan Masyarah. – Berpura-pura bersikap biasa walaupun fikirannya berserabut dengan pelbagai masalah. Akibat niat jahatnya itu. Hilmi memang rajin mempelajari ilmu muzik daripada Encik Bakar dalam menempuh pelbagai cabaran hidup dan akhirnya mencapai kejayaan cemerlang sehingga diberi penghormatan untuk memimpin Petunjuk Orkes Perdana. (b) Nilai Murni i. Set 4 Soalan 4: Novel (a) Anda mendefinisikan maksud erotik dalam sesebuah novel. Kita sepatutnya tidak sombong dan ego dengan pangkat dan kekayaan yang diperoleh.

– Sengaja berbohong kerana baginya ramai orang yang berbohong telah menjadi masyhur dan berpangkat. Contohnya. Akibat tidak pandai mengurus diri. tunangnya. Sinopsis Seteguh Karang – Seteguh Karang sebuah novel karya Tuan Faridah Syed Abdullah menampilkan watak utamanya. begitu juga anaknya. cawangan Perlis dalam bidang pengurusan ladang. – Bersikap sombong dan tamak walaupun setelah ditangkap oleh orang Sakai. sedangkan Datin Salmah anak jati Kuala Lumpur daripada keluarga berada. – Masyarakat istana di puncak Gunung Tahan. namun keadaan tegang Hilmi sakit tenat dan berada di hospital. dan hidup dalam kemodenan. Set 5 Soalan 4: Novel (a) Soalan ini meminta calon menghuraikan sinopsis dan menerusi sinopsis tersebut kaitkan dengan apa yang berlaku dalam masyarakat. – Dalam keadaan gelisah. Novel Putera Gunung Tahan Robert – Pegawai Inggeris yang menerima arahan untuk mencari kawasan peranginan bagi pegawai Inggeris yang bertugas di Tanah Melayu. Novel Konserto Terakhir – Orang kampung dan golongan bawahan seperti tukang kebun dan pemandu kereta. dia menjadi tempat rakan-rakannya mengadu hal dan dia berusaha menyelesaikannya. lalu timbul keinsafan. – Pertunjukan Orkestra Perdana yang diketahui mendapat sambutan luar biasa. – Berkahwin dengan Jun. tetapi sebenarnya Hilmi bekerja sebagai pencuci kereta. menyebabkan namanya dikenali ramai. Datuk Johari untuk meminta pertolongan agar mencarikannya sebarang pekerjaan yang sesuai. – Akhirnya Hilmi bekerja sebagai tukang kebun di rumah Datuk Johari dan dia menerimanya dengan senang hati kerana sudah biasa dengan kerja-kerja kampung. Datuk Johari seorang pegawai tinggi kerajaan berasal daripada keluarga miskin. Tetapi keadaan menjadi suram apabila abah dan mamanya meninggal dunia dalam kemalangan di jalan raya ketika pulang dari Pulau Pinang. Pak Oni tinggal bersama mereka di rumah banglo yang besar itu setelah kedua-dua orang tuanya meninggal dunia. Namun perkahwinan itu tidak bahagia. iaitu orang yang bergiat dalam muzik dan pemain muzik. (b) Sinopsis i. Awanis menghadapi pelbagai iii. Namun dia cekal dan tabah apabila berhadapan dengan Pak Oni. menyebabkan tanggapan Datin Salmah terhadap Hilmi berubah. Ayah saudaranya. – Berangan-angan dapat menemui intan. – Di bandar. malah beliau sendiri mendapat malu kerana terpaksa mendedahkan asal usul keluarganya yang dirahsiakan selama ini. Kak May. – Sejak itu. – Hilmi berminat bermain piano dengan Encik Bakar. Hilmi mencipta lagu. – Masyarakat yang mula menerima soal kahwin campur. suka melepak dan membuang masa. dan Anita dan rakan-rakannya yang lain. Novel Julia – Masyarakat Melayu yang beragama Islam. seorang anak muda yang berasal dari kampung berhijrah ke bandar dalam usaha mengubah nasib keluarganya yang miskin. iv. – Mati setelah terjatuh dari pokok yang dipanjatnya untuk menangkap perempuan muda dalam upacara perkahwinan mengikut adat istiadat Sakai. – Kematiannya menyedarkan semua pihak. – Pak Oni masih lagi gagal memulihkan keadaan penghuni rumah itu. – Masyarakat yang bekerja di pejabat. – Kisah bermula apabila Hilmi. – Datuk Johari berusaha mencari pekerjaan untuk Hilmi yang berkelulusan Darjah Empat Sekolah Melayu dengan menggunakan pengaruhnya tetapi tidak berjaya. berkedudukan.– Baik hati kerana suka membantu. Novel Seteguh Karang – Masyarakat Melayu beragama Islam. ii. – Kedatangan Hilmi tidak disenangi oleh Datin Salmah kerana keluarga pihak Datuk Johari kurang berpendidikan dan miskin pula. – Rakan William dan suka akan bidang fotografi. menyebabkan jiwa Awanis berkecamuk. Set 6 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek pengajaran dan kaitkan dengan perasaan anda yang terasa sedar. namun akhirnya mengalah. Hilmi menumpang di rumah “bapa saudaranya”. © Info-didik Sdn Bhd J(18) . Awanis juga berusaha untuk memastikan mayat Budi akan dihantar ke Indonesia dengan kapal terbang bagi menunaikan impian Budi semasa hidup. – Seniman. – Setelah belajar di Australia. Australia. – Hilmi terkejut dengan perkahwinan Hayati dengan Mohsin dan dia sendiri akhirnya berkahwin dengan Azizah. – Hayati berasa sedih kerana lelaki yang disayanginya selama ini ialah abang kandungnya. lalu mereka berpisah. – Masyarakat bunian (orang halus) yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Maysarah (Kak May). (b) Latar Masyarakat i. kedatangan Hayati dari London yang mempunyai ijazah muzik menyelamatkan keadaan apabila bersetuju menggantikan tempat Hilmi. – Masyarakat pendatang Inggeris. Datin Salmah pula menyesali perbuatannya selama ini. – Dalam keadaan kritikal. seorang penuntut di Universiti Teknologi Mara. – Datin Salmah amat membenci Hilmi kerana anaknya Hayati lebih menyukai Hilmi berbanding Mohsin. menjadi baik dan beriman. Awanis atau nama singkatannya Anis. Novel Konserto Terakhir – Konserto Terakhir sebuah novel karya Abdullah Hussain berlatar belakangkan zaman negara maju era kemajuan dan membawa realiti yang sering berlaku sekitar tahun 1980-an. – Dikenakan “cenuai’ oleh perempuan tua sehingga gila kepada perempuan muda kaum sakti. Encik Bakar gembira melihat bakat Hilmi. – Kasih dan taat kepada orang tua. Novel Putera Gunung Tahan – Masyarakat asli sakai di kaki Gunung Tahan. – Kerja-kerja yang ceria dan sering mendapat pujian daripada jiran dan kenalan Datuk Johari. – Ketika remaja. – Masyarakat pendatang (Indonesia) yang gigih bekerja di ladang kelapa sawit. Novel Julia Julia – Anak sulung daripada empat orang adik-beradik. Ketika itu terbongkarlah rahsia bahawa Hilmi sebenarnya anak Datuk Johari. iii. – Hilmi terus belajar dengan Encik Bakar dan akhirnya bekerja di kelab malam. Anita pula terbiar sepi di rumah. – Ketika menjalankan kursus praktikal di pejabat Pertubuhan Peladang kawasan Hulu Paka. Datuk Johari berjanji akan menjaga cucunya sebagai menebus kesalahannya selama ini. – Awanis mempunyai keluarga yang bahagia – seorang kakak (Masyarah) dan seorang adik (Anita). – Sikap Datin Salmah menyebabkan Hilmi meninggalkan rumah itu dengan alasan ayahnya sakit dan mahu pulang ke kampung. – Masyarakat yang masih mengamalkan sikap tolong-menolong. – Hilmi yang sakit tenat akhirnya meninggal dunia dengan meninggalkan seorang anak. – Menjadi seorang ahli perniagaan yang berjaya. iv. Azizah. – Pelbagai bangsa yang beragama Islam seperti kaum Cina dan Inggeris. tetapi ditentang oleh Datin Salmah. akhirnya dia jatuh sakit. ii. – Mengambil alih syarikat ayahnya setelah kedua-dua orang tuanya meninggal dunia kerana kemalangan. – Masyarakat yang berani menghadapi cabaran seperti Julia. – Masyarakat yang mementingkan diri sendiri seperti Azizah. – Golongan atasan atau kaya seperti keluarga Datuk Johari dan Datin Salmah. – Tabah dan cekal menghadapi ujian hidup. kurang yakin terhadap hidup dan sering murung. – Belajar tentang Islam di Hidayah Islamic College. berlian juga emas.

lalu menimbulkan minat untuk membaca karya-karya kesusasteraan yang terdapat dalam pasaran. – Robert tetap bersikap sombong hingga memperbodohkan dan menipu perempuan tua yang pernah menyelamatkan dirinya. Awanis begitu gigih menghadapi cabaran dan akhirnya keluarganya bersatu semula. – Dua orang Inggeris. Encik Bakar. (b) Nilai kemanusiaan i. Kata-kata orang tuanya Julia terima dengan patuh dan dia sentiasa menghormati ibu bapanya. Bhd. Awanis bertemu dengan Anita di rumah Cikgu Rushda. – Rendah diri. William dapat melihat kecurangan isterinya. Dia dilantik menjadi Batin Putih. hubungan mereka akrab semula. – Pada suatu hari. – Kasih sayang. – Mereka tinggal di dalam gua batu berlindung daripada hujan. Julia berani menghadapi pelbagai dugaan selepas kematian kedua-dua orang tuanya dan menghadapi masyarakat yang sering memberikan respon yang negatif. hujan reda. Ketenangan Awanis terganggu apabila Anita menghubunginya melalui telefon. Awang pula mati kerana sakit perut dan kesejukan. – Seorang lelaki Cina bernama Jun dikenali semasa Julia dalam kapal terbang semasa ke Australia telah menolongnya mengatasi masalah syarikatnya. – Jun melamar Julia dan memberitahu bahawa dia sebenarnya seorang muslim. tetapi atas dasar kasih syang. Australia. – Robert mati terjatuh dari pokok semasa hendak memenuhi syarat agar menangkap perempuan muda Sakai yang sengaja memanjat pokok. – Syarikat BMPRO Holding Sdn. – Toleransi. Dia menduga bahawa Robert telah diserang oleh orang asli lalu dia bermalam di dalam gua. – Tolong-menolong. – Syarikat BMPRO Holding berjaya dipulihkan dengan kerjasama syarikat yang dimiliki Jun dan ketua serta penduduk Kampung Guar Napai. Novel Putera Gunung Tahan – Mudah percaya. – Tipu muslihat Ratu Bongsu berjaya mengurung William dengan bantuan Kusina (orang bunian). akhirnya isteri William berkahwin dengan Ratu Bongsu dan tinggal di Puncak Gunung Tahan. – Daripada tujuh orang. lalu sanggup menjadi penunjuk jalan. Julia menerima berita kematian ibu bapanya dan terus pulang ke Kuala Lumpur. Novel Seteguh Karang – Kasih sayang. – Kegigihan. dan Pak Oni yang menghadapi pelbagai cabaran. Dikisahkan Ali dan Awang begitu percaya akan Robert dan William yang hendak menawan puncak Gunung Tahan. sementara tauke di stesen minyak sedia menerima Hilmi bekerja. keluarga kandungnya menolak kehadiran Anita kerana Anita dianggap pembawa sial kepada keluarga yang berketurunan Cina. hujan turun begitu lebat siang dan malam. Robert keluar merayau-rayau menyaksikan keindahan hutan dan ditangkap oleh orang Sakai. Ini ditunjukkan oleh Datuk Johari yang bersimpati terhadap nasib Hilmi lalu memberikan pekerjaan sebagai tukang kebun di rumahnya.– – – – – – – – masalah. – Julia terpaksa mengambil alih perniagaan bapanya kerana dia anak sulung dan adik-adiknya masih kecil lagi. mengalami masalah kerana jerebu sedang melanda Malaysia. Sifat ini tergambar pada watak Pak Oni yang sentiasa mengambil tahu akan hal Awanis. iii. iv. Novel Julia – Julia sebuah novel karya Abu Hassan Morad. Mereka bertiga ditemukan di hospital apabila Maysarah dimasukkan ke hospital kerana berlebihan menelan pil. Pada hari ketujuh. gaya bahasa yang memikat. – Sejak belajar di Hidayah Islamic College. – Menghormati orang tua. – Mengisahkan Julia yang dihantar ke Australia untuk belajar tentang Islam di Hidayah Islamic College. Novel Konserto Terakhir – Belas kasihan. Encik Bakar sanggup mengajar Hilmi tanpa mengenakan sebarang bayaran. Pegawai Inggeris. Robert dan William tiba di Kuala Tembeling dan Kuala Lumpur. apabila Budi yang dianggap adik kandungnya meninggal dunia setelah dipatuk ular. Novel Julia – Baik hati. Julia menjadi lebih beriman dan berkenalan dengan ramai sahabat yang baik. Novel Putera Gunung Tahan – Putera Gunung Tahan sebuah novel karya Ishak Haji Muhammad. Dia menumpang di rumah kak Nor yang tidak selesa. Anita. © Info-didik Sdn Bhd J(19) . Sikap ini terpancar pada watak Encik Bakar dan tauke tempat Hilmi bekerja di stesen minyak. Sikap ini ditunjukkan oleh Mamat yang memperkenalkan Hilmi dengan guru muzik. – Ali mati dipatuk ular tedung. Awanis bersyukur kerana tiga beradik bersatu semula. iii. William bertemu dengan pengiring raja bernama Kusina. – Semasa ingin memulihkan syarikat. – Robert hampir dibunuh oleh orang Sakai tetapi terselamat atas pertolongan perempuan tua. Dalam perjalanan. Robert dan William bersikap rendah iv. Maysarah pula dapat menerima hakikat kehilangan abah dan mamanya dan bertukar menjadi seorang yang ceria.Bhd. Robert digunakan ubat guna-guna (cenuai) dan gila akan perempuan muda sakti. – William berusaha mencari Robert tetapi hanya terjumpa kesankesan dan garisan-garisan di tanah. Ini digambarkan menerusi watak Encik Basri yang membenarkan Anis pulang awal setelah tempoh praktikal tamat. ii. – Dengan menggunakan teropong ajaib. Set 7 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek tema/persoalan yang menarik. – Hemah tinggi. Anita tidak mahu pulang ke rumah. – Dua buah kapal terbang itu terhempas kerana tersalah mendarat. – Baik hati. dan Maysarah. – Setelah dirawat cederanya oleh orang bunian. Kak Nor juga bersifat baik hati dengan mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat kerja. – William yang mendapat kebenaran mengirim surat kepada isterinya tetapi telah menulis kepada kerajaan British supaya menghantar bantuan untuk menawan Gunung Tahan. Apabila bertemu. sebaliknya mahu berdikari. Anita. Awanis pulang ke rumahnya dan berlaku pertengkaran dengan kak May lalu dia mengambil keputusan ke UiTM semula. – Di situ Inggeris berhasrat membina tempat peranginan bagi para pegawai tadbirnya. – Selepas tiga bulan. – Keesokannya dia terjumpa sehelai sapu tangan dengan tulisan darah memaklumkan bahawa Robert telah ditangkap oleh orang Sakai. Kusina membantu William untuk sampai ke puncak gunung dan bertemu dengan Ratu Bongsu (Raja Puncak Gunung Tahan). – Keberanian. Dia juga terpaksa berhadapan dengan Encik Johari yang tegas. William mati kerana menghidu gas beracun. – Dalam usaha menuju ke puncak Gunung Tahan. – Ali dan Awang menjadi penunjuk jalan. Maysarah. datanglah kapal terbang British. Awanis menamatkan kursusnya itu lalu pulang ke Ipoh dan mendapati adiknya meninggalkan rumah kerana dihalau oleh kak May. – Pada masa itu. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. Hal ini ditunjukkan oleh Hilmi yang menyayangi Hayati dan begitulah sebaliknya. Tempat itu di puncak Gunung Tahan. serta berhadapan dengan Wan Asri yang gemar mendengar rintihan pekerja. Dia menemui Anita mencari keluarganya yang sebenar. – Ratu Bongsu sedar dan mengarahkan orang bunian bersembunyi mencari tempat perlindungan. Hubungan Awanis dengan beberapa orang pekerja Indonesia berakhir dengan tragis. Sifat ini tergambar dalam hubungan Awanis. Mereka mendirikan rumah tangga dan hidup bahagia. Anita meluahkan kemarahan dan tangisannya dengan memberitahu bahawa dirinya hanyalah anak angkat. adik kepada isteri kedua ayahnya ingin merampas BMPRO Butik Sdn. pengajarannya yang menginsafkan. – Perempuan tua mahu membalas dendam. – Baik hati. – Julia tinggal bersama-sama dengan pakciknya di Perth. – Mereka diarahkan oleh kerajaan Inggeris untuk menyelidik kawasan yang hampir sama dengan iklim negara asal mereka. hanya isteri William yang masih hidup. Kisah bermula awal sedikit daripada tahun 1926. Sifat ini diamalkan oleh Julia apabila berhadapan dengan masyarakat walaupun dia anak orang berada. dua buah kapal terbang itu menggugurkan bom dan asap beracun. bersemuka dengan kak Maznah dan kak Sofia yang gemar mengusik.

• Terpaksa tinggal di rumah Kak Nor selama 6 minggu kerana sukar mencari rumah sewa. • Ratu Bongsu berkahwin dengan balu William dan terus tinggal di puncak Gunung Tahan tersebut. • Awanis tiba-tiba menghadapi kematian Budi setelah dipatuk ular. • Datuk Johari meninggal dunia setelah mendengar berita dari hospital bahawa Hilmi telah meninggal. • Dia menemui Anita di rumah Cikgu Rushda dan menemaninya mencari keluarga kandung Anita. • Setelah Ali dan Awang meninggal dunia kerana dipatuk ular dan sakit perut serta kesejukan. © Info-didik Sdn Bhd J(20) . Maysarah sedar bahawa adikadiknya masih memerlukan dirinya. – Peleraian • Dua buah kapal terbang tersebut telah terhempas semasa hendak mendarat. • Selepas tiga bulan surat dikirimkan. • Tuan William yang dikurung oleh Kusina telah mati terkorban. dua buah kapal terbang datang menggugurkan bom dan gas beracun. – Klimaks • William mengambil kesempatan menulis surat kepada kerajaan British di London. • Awanis ke Terengganu untuk menjalani latihan praktikal. • Ayah sebenar Anita. Pekerja Indonesia berusia 15 tahun itu dianggap seperti adik kandungnya walaupun baru berkenalan. – Sedia menolong. pelajar ITM cawangan Perlis dalam bidang pengurusan ladang. Dia akan mencadangkan kepada kerajaan Inggeris supaya memberikan lima ratus ringgit sebulan dan dibinakan istana untuknya sekiranya Ratu Bongsu bersetuju dengan rancangannya itu. • William memujuk Ratu Bongsu agar menjual kawasan di puncak gunung. – Perkembangan • Julia tinggal bersama Pak Cik Khairil di Australia. Set 8 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek gaya bahasa. iaitu isteri Tuan William. • Bertemu dan berkenalan dengan Jun dalam kabin kapal terbang. – Klimaks • Syarikat mengalami masalah akibat kemelesetan ekonomi dan jerebu melanda negara. Dua orang. • Setelah berlaku pertengkaran. Kak Maysarah telah mengusirnya. • William meneruskan perjalanan dan berjaya ke puncak gunung dengan bantuan Kusina. – Peleraian • Berlaku kerjasama antara syarikat Jun dan syarikat Julia bagi memulihkan syarikat bapa Julia. • Ibu bapa Julia meninggal dunia kerana kemalangan di jalan raya. • Akhirnya keadaan syarikat semakin pulih. Novel Seteguh Karang – Permulaan • Awanis. Novel Julia – Permulaan • Julia dihantar ke Australia oleh ibu bapanya untuk belajar tentang kehidupan Islam. Mohsin. Novel Putera Gunung Tahan – Permulaan • Dua orang sahabat. • Julia terpaksa mengambil alih syarikat bapanya. – Peleraian • Azizah insaf akan kesalahannya terhadap Hilmi. • Awanis berusaha menyesuaikan diri dengan kerja-kerja dapur yang tidak pernah dilakukannya. (b) Plot i. • Mereka bertiga kembali ceria walaupun Anita tetap dengan keputusannya mahu hidup berdikari dan tidak tinggal sebumbung. Novel Konserto Terakhir – Permulaan • Hilmi ke rumah Datuk Johari dan menjadi tukang kebunnya. – Perkembangan • Awanis terkenang kembali semasa orang tuanya masih hidup dan setelah mereka meninggal. dua orang sahabat itu meneruskan perjalanan. Budi mati di pangkuannya.diri apabila bertemu dengan penduduk tempatan kerana dia mempunyai kepentingan. – Perumitan • Awanis menghadapi kerenah Encik Johari yang suka mencabar kegigihannya semasa menjalani praktikal di ladang kelapa sawit. • Pada hari pertunjukan itu Hilmi jatuh sakit dan Hayati menggantikan tempatnya. • Sikap Kak Sofia dan Maznah melemaskan Awanis kerana mereka suka mengusik. Kemaman dan Kuala Terengganu. • Hilmi berhenti menjadi tukang kebun dan bekerja di stesen minyak. Encik Lee telah menerima kehadirannya. ii. sedangkan sebenarnya dia meminta kebenaran Ratu Bongsu untuk menulis surat kepada isterinya. • Bapa Hilmi (abang sepupu Datuk Johari. iv. iaitu Karim) memberitahu bahawa Hilmi ialah anak kandung Datuk Johari. Robert dan William ke hutan Tanah Melayu demi mencapai cita-cita menakluki Gunung Tahan. Robert dan William yang ditugaskan untuk mencari tempat peranginan baru bagi para pegawai Inggeris di Tanah Melayu tiba di Kuala Tembeling dari Kuala Lumpur. • Bakat Hilmi terserlah daripada bermain muzik di kelab malam. – Klimaks • Hilmi diberi penghormatan untuk mengetuai Pertunjukan Orkes Perdana anjuran RTM. – Perkembangan • Dengan bantuan jurutunjuk. • Jun berkahwin dengan Julia dan hidup bahagia bersama-sama. • Ratu Bongsu merawat isteri William yang tercedera. iii. Ali dan Awang. Robert hampir dibunuh oleh orang Sakai tetapi terselamat atas pertolongan perempuan tua. Menggubah lagu untuk dirakamkan juga menubuhkan sebuah kugiran. • Kerjasama mereka berjaya dengan pertolongan/kerjasama penduduk kampung Julia juga Perdana Menteri Malaysia. Robert dan William mula mengembara untuk menuju ke puncak Gunung Tahan. • Robert diberi gelaran Batin Putih dan akhirnya mati kerana terjatuh dari pokok semasa hendak menangkap perempuan muda Sakai yang ingin dikahwininya. • Mereka terpisah apabila Robert yang merayau-rayau menikmati keindahan alam ditangkap oleh orang Sakai. – Peleraian • Awanis tergesa-gesa menamatkan praktikalnya lebih awal untuk pulang. Dia meminta beberapa buah kapal terbang datang mengebom puncak Gunung Tahan. baru pulang dengan menaiki bas. Awanis membohongi mereka bahawa dia sudah bertunang. – Perumitan • Julia dapat berkenalan dengan ramai kawan daripada pelbagai keturunan. apatah lagi apabila mengetahui Awanis pernah keluar dengan Wan Asri ke Kuantan. • Hanya seorang wanita terselamat. hingga menyebabkan corak hidup Kak Maysarah berubah. – Perkembangan • Hayati jatuh hati akan Hilmi tetapi dia telah bertunang dengan sepupunya. – Klimaks • Awanis menerima panggilan telefon bahawa Anita telah mengetahui bahawa dia sebenarnya anak angkat. – Keberanian. – Perumitan • Hilmi belajar dengan serius di rumah Encik Bakar. • Dia berkenalan dengan Azizah dan akhirnya mendirikan rumah tangga. • Awanis malas melayan Kak Maysarah kerana dia sudah jauh berubah sejak kematian abah dan emak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful