JAWAPAN

KARANGAN KARANGAN BERPANDU
Set 1
Bahagian A Kepentingan Memakan Buah-buahan Tempatan Malaysia yang beriklim Khatulistiwa dan mempunyai tanah yang subur menyebabkan buah-buahan yang ditanam mengeluarkan hasil yang banyak. Hal ini menyebabkan buah-buahan seperti rambutan, durian, manggis, mangga, duku, langsat, dan nanas dapat kita nikmati sepanjang masa, terutama buah-buahan yang tidak mengikut musim. Banyak faedah yang diperoleh apabila kita memakan buah-buahan tempatan. Pertama, buah-buahan tempatan memberi vitamin C kepada tubuh badan. Vitamin ini penting untuk memastikan kulit kita bersih, pandangan mata kita cerah, dan memberi kesegaran kepada tubuh badan. Apabila memakan buah-buahan tempatan bermakna kita menolong pak tani yang mengusahakan hasil pertanian. Sama ada mereka menghasilkan secara kecil-kecilan atau menerusi ladang yang luas, tanpa sokongan rakyat tempatan sudah pasti perniagaan mereka akan merosot. Apabila pak tani meraih keuntungan yang lebih, wang tersebut dapat membantu kehidupan keluarga dengan lebih baik. Memakan buah-buahan tempatan dapat mengelakkan kita bergantung kepada buah-buahan import seperti buah epal dan anggur. Pergantungan yang berlebihan menyebabkan mata wang kita banyak mengalir ke luar negara yang menyebabkan ekonomi kita tidak stabil. Buah-buahan tempatan diakui murah, segar, dan mudah didapati. Harga yang murah bermakna kita dapat menjimatkan perbelanjaan kita. Manakala kesegarannya pula mampu memberi khasiat yang tinggi. Buah-buahan tempatan ini boleh diperoleh di pasar tani atau di pasar raya. Tuntasnya, kita digalakkan memakan buah-buahan tempatan untuk kelangsungan hidup yang sihat dan memastikan ekonomi negara terus utuh. Sebenarnya memakan buah-buahan tempatan juga bermakna kita menunjukkan rasa penghargaan terhadap kesungguhan pak tani dan rasa cinta terhadap kemajuan negara. (238 patah perkataan) Sesungguhnya, kenderaan di Malaysia boleh dikatakan setanding dengan negara-negara maju. Oleh itu, menjadi tanggungjawab masyarakat untuk memanfaatkan dengan sebaik-baiknya. Jika berhemah memandu, masalah kemalangan tidak akan berlaku. (225 patah perkataan)

Set 3
Bahagian A Tempat Pembiakan Nyamuk Aedes Nyamuk aedes membawa penyakit denggi. Nyamuk ini tidak mengenal jantina, umur atau suku bangsa kerana daripada 33,203 kes denggi pada tahun 2004, 20,458 membabitkan pesakit lelaki dan bakinya wanita. Dari segi bangsa, orang Melayu dan Cina masing-masing melibatkan 12,000 kes, manakala selebihnya kaum India dan etnik di Sabah dan Sarawak. Aedes akan membiak di air yang bersih. Salah satu kawasan tempat pembiakan aedes ialah di depan mata kita sendiri iaitu di pasu bunga. Suri rumah biasanya akan menyiram ke pasu bunga agar pokok bunga tidak mati. Tanpa disedari, bekas pasu yang berair itu menjadi tempat pembiakan aedes. Aedes juga akan membiak di kolah mandi di dalam bilik air. Di sesetengah rumah, untuk mengatasi masalah terputusnya bekalan air, tuan rumah akan memastikan air di kolah sentiasa berair. Malah, jika tuan rumah bercuti, kolah tersebut juga dipastikan dipenuhi air. Akibatnya, masuk hari ketujuh, jentikjentik akan menjadi nyamuk. Kawasan di parit tersumbat juga menjadi pilihan aedes. Air yang bersih menjadi pilihan aedes untuk membiak. Kawasan parit yang air tidak boleh mengalir ini mungkin di belakang rumah kita menyebabkan kita tidak perasaan akan kewujudannya. Air bertakung di tempat pembuangan sampah juga menjadi pilihan aedes membiak. Sebagai contoh di bekas tayar. Air ini wujud apabila adanya hujan yang mencurah. Bagi masyarakat yang tidak prihatin, akan membiarkan bekas berair itu untuk menjadi tempat membiak aedes. Disebabkan penyebaran wabak denggi sudah ke tahap kritikal, adalah menjadi harapan kepada segenap lapisan masyarakat supaya memastikan persekitaran rumah dalam keadaan bersih. Buang segala bekas takungan untuk memastikan tiada tempat untuk aedes membiak. Penyakit lebih baik dicegah daripada mengubatinya. (246 patah perkataan)

Set 2
Bahagian A Pengangkutan di Malaysia Dalam usaha menuju negara maju pada tahun 2020, Malaysia telah menyediakan prasarana yang mencukupi untuk memastikan sistem pengangkutan berjalan lancar. Sama ada menerusi laluan darat seperti jalan raya, atau laluan laut, pengangkutan yang terkini telah memudahkan masyarakat berhubung dengan dunia luar. Kereta dan teksi digunakan sebagai alat mudah untuk ke sesuatu tempat. Kenderaan tersebut sebagai keperluan wajib untuk masyarakat ke sekolah, ke pejabat, ke surau, dan ke pasar raya. Boleh dikatakan setiap rumah memiliki sebuah kereta. Jika tidak memiliki kereta, akan menggunakan teksi untuk ke sesuatu tempat. Pengangkutan awam yang paling murah dan sering digunakan ialah bas. Biasanya digunakan oleh anak muda untuk pergi bekerja atau ke pasar raya. Disebabkan sistem trafik yang baik, bas akan bergerak lancar menuju destinasi. Di Lembah Klang, selain bas, ramai yang memilih menaiki komputer kerana perkhidmatan lebih memuaskan. Untuk perjalanan lebih jauh, katakan warga Kuala Lumpur ingin ke Gua Musang, ramai yang memilih menaiki kereta api. Sekiranya menaiki kereta api pada waktu malam, bangun pagi sahaja sudah tiba tempat dituju. Manakala untuk ke seberang laut, ramai yang memilih menaiki kapal terbang dan kapal laut. Di Kuala Lumpur, terdapat monorel, iaitu jalan yang dibina di udara. Perkhidmatan ini belum begitu popular kepada masyarakat kita, tetapi di kalangan pelancong, amat gemar menaiki monorel kerana dapat melihat keindahan Kuala Lumpur dengan lebih jelas.

Set 4
Bahagian A Faktor-faktor Kemalangan di Jalan Raya Walaupun kerajaan sudah menyediakan prasarana bertaraf dunia, tetapi mentaliti masyarakat masih kelas ketiga. Jalan raya yang luas sewajarnya dimanfaatkan sebagai laluan cepat untuk ke sesuatu destinasi. Tetapi apa yang berlaku sekarang, ramai rakyat Malaysia mati di jalan raya. Apabila menyebut tentang kemalangan jalan raya, rata-rata kemalangan jalan raya disebabkan masyarakat memandu kenderaan melebihi had yang ditetapkan. Bayangkanlah, had laju kenderaan sebanyak 110 kilometer sejam di lebuh raya, tetapi ada yang memandu sehingga 150 kilometer sejam. Apabila memandu laju, sukar untuk mengawal kenderaan. Namun begitu, kemalangan bukan disebabkan kegopohan pemandu. Ada yang disebabkan keadaan jalan raya yang tidak diuruskan dengan baik. Oleh sebab sering digunakan atau masalah mendapan tanah, jalan akan berlubang. Tanpa diletakkan amaran, pemandu tidak tahu keadaan jalan, lalu termasuk ke lubang yang seakan-akan menanti mangsa. Sesetengah kenderaan tidak diselenggara dengan baik. Sebagai contoh, brek tidak dapat berfungsi dengan sempurna. Keadaan diburukkan lagi dengan sikap pemandu yang memandu dalam jarak yang dekat dengan kenderaan di hadapan. Apabila kenderaan di hadapan membrek, apalagi, kereta tersebut akan “mencium” kereta di hadapan.

© Info-didik Sdn Bhd

J(1)

Ketika memandu, perasaan sabar dan bertolak ansur perlu ada dalam diri. Apabila hilang perasaan sabar, akan terasa begitu lambat lampu isyarat bertukar warna. Lalu, tanpa perlu menunggu lampu bertukar warna hijau, akan segera masuk ke lorong sebelah kanan. Kereta dari arah depan terus melanggar kereta tersebut. Oleh itu, sekiranya jalan dalam keadaan sempurna dan kereta tiada apaapa masalah, sudah menjadi tanggungjawab masyarakat memandu dalam keadaan berhemah. Sayanglah nyawa sendiri dan ingatlah orang yang tersayang. Semoga nilai-nilai murni yang ada dalam diri dapat membendung tragedi di jalan raya. (249 patah perkataan)

Oleh itu, sebagai generasi pelapis, seni hiburan tradisional perlu dipertahankan dan dipelajari. Untuk menunjukkan kita mempunyai jati diri yang utuh, kita perlu memahami dan mengetahui akan seni hiburan tradisional. (237 patah perkataan)

Set 7
Bahagian A Aktiviti Remaja Pada Hari Minggu Sama ada remaja yang masih menuntut atau menanti keputusan peperiksaan, pada hari minggulah peluang untuk berkumpul bersama keluarga. Selain berusaha untuk memperteguh ikatan silaturahim bersama kedua-dua orang tua dan adikberadik, banyak aktiviti yang boleh dilakukan untuk memanfaatkan masa yang terluang. Bagi remaja yang suka menghabiskan masa di rumah, pada hari minggu digunakan untuk menggembirakan hati ayah dan ibu. Salah satu usaha yang dilakukan ialah membasuh kereta ayah. Walaupun tiada paksaan daripada si ayah, tetapi remaja yang memiliki sifat murni, akan berasa gembira jika dapat membuat sesuatu yang berfaedah. Bagi remaja perempuan pula akan membantu ibu di dapur. Banyak yang boleh dilakukan di dapur seperti membasuh pinggan mangkuk dan menyediakan rempah ratus untuk memasak. Sifat ringan tulang ini bukan sahaja menggembirakan hati si ibu, tetapi dapat menambahkan pengalaman remaja itu sendiri untuk menghadapi alam dewasa. Apabila duduk-duduk di anjung, tentu mata berasa sakit melihatkan rumput yang memenuhi persekitaran rumah. Dengan tajak atau cangkul, rumput boleh dibersihkan. Manakala pokok-pokok bunga yang layu disiram dan dahan yang menjuntai dipotong. Kerja yang dilakukan tidak sampai sejam sudah dapat menceriakan persekitaran rumah. Pada waktu petang, tiada salahnya menghabiskan masa di luar rumah. Apabila berterusan duduk di rumah, akan terasa bosan juga. Berpeluang bertemu rakan sebaya, akan digunakan untuk menyihatkan badan dengan berjoging sekitar taman perumahan. Badan akhirnya sihat dan hubungan dengan rakan juga semakin teguh. Oleh itu, kita perlu memanfaatkan setiap masa terluang dengan aktiviti berfaedah. Elakkan pada hari minggu dengan aktiviti tidak berfaedah seperti berpeleseran di pusat beli-belah. Masa muda hanya sekali, lalu isikanlah aktiviti yang boleh menjamin masa depan agar lebih bermakna. (249 patah perkataan)

Set 5
Bahagian A Kepentingan Sukan kepada Negara Walaupun kemajuan ekonomi menjadi agenda utama kerajaan, kepentingan sukan tidak diketepikan. Kerajaan menerusi Kementerian Belia dan Sukan mengatur pelbagai program untuk memastikan setiap masyarakat memberi perhatian serius dan kalau boleh melibatkan diri dalam aktiviti sukan yang dianjurkan oleh kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan. Paling penting sukan mampu mewujudkan masyarakat yang sihat. Hasil pergerakan seperti berlari menyebabkan otot-otot mengeluarkan peluh. Cara ini merupakan kaedah termurah untuk membakar lemak di dalam badan. Apabila badan sihat, kita dapat meneruskan kehidupan seperti belajar dan bekerja dalam suasana lebih ceria. Sukan mampu mengharumkan nama negara di mata dunia. Hal ini kerana menerusi kejayaan dalam bidang sukan, atlet dan negara yang diwakili menerima publisiti yang meluas menerusi media massa. Secara tidak langsung, nama negara akan disebut-sebut oleh rakyat asing, yang memungkinkan akan melancong atau melabur ke Malaysia. Sukan merupakan satu industri yang menguntungkan. Keadaan ini berlaku kerana mereka yang melibatkan diri dalam bidang sukan akan membeli pakaian lengkap seperti baju, seluar, dan kasut sukan. Mereka yang melibatkan dalam bidang ini akan membesarkan perniagaan kerana penyertaan masyarakat yang meningkat. Penglibatan masyarakat dalam permainan badminton, bola sepak, hoki, atau olahraga sebenarnya mampu memupuk perpaduan kaum. Sama ada mewakili sekolah atau negara, hanya atlet terbaik yang akan dipilih tanpa mengira kaum dan agama. Apabila berlatih bersama, lama-kelamaan hubungan akan menjadi lebih akrab. Jelas kepada kita, sukan begitu penting kepada negara. Kepada remaja yang masih menuntut, walaupun kejayaan dalam pelajaran itu penting, tiada ertinya jika tidak aktif dalam aktiviti kokurikulum. Oleh itu, marilah kita melibatkan diri dalam aktiviti sukan. (243 patah perkataan)

Set 8
Bahagian A Fungsi Komputer Kewujudan komputer mempercepat perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT). Sejak di bangku sekolah rendah lagi kita telah didedahkan dengan penggunaan komputer. Jika dahulu orang yang buta huruf akan ketinggalan, tetapi zaman moden ini mereka yang tidak menguasai teknologi komputer akan terpinggir arus kemajuan. Pada asasnya komputer digunakan untuk kerja-kerja menaip. Sebelum ini kerja-kerja menaip dilakukan oleh mesin taip. Berbanding mesin taip yang sukar untuk memadam dan tidak boleh menyimpan maklumat, tetapi komputer memudahkan kerja-kerja menaip, menyunting, dan menyimpan maklumat untuk tempoh yang dikehendaki. Menerusi komputer yang dimasukkan talian internet, kita dapat berhubung dengan dunia luar hanya menekan papan kekunci. Maklumat tersebut boleh kita pindah, simpan, dan perbanyak. Teknologi ini menyebabkan kita tidak lagi seperti katak di bawah tempurung, sebaliknya dunia seakan-akan berada di depan mata kita. Bagi anak muda yang inginkan hiburan setelah penat belajar atau bekerja, boleh mendengar lagu dan menonton filem menerusi komputer. Lagu dan filem sama ada diperoleh menerusi cakera padat atau memperoleh dengan melayari internet. Hal ini bermakna, hanya duduk sahaja di dalam bilik, kita boleh merehatkan minda kita yang letih. Komputer juga mampu mempermudah kerja-kerja harian kita. Apa tidaknya, kita boleh melukis grafik dengan ukuran yang tepat. Grafik membentuk rumah sebagai contoh, cara ini mudah untuk kita membayangkan bentuk rumah yang kita ingini walaupun baharu dalam peringkat perancangan. Berdasarkan huraian diberi, jelas kepada kita akan faedah yang diperoleh apabila memiliki komputer. Namun begitu, penggunaannya perlu dikawal untuk mengelakkan pembaziran masa dan terdedah kepada pengaruh negatif. Oleh itu, gunakan akal yang diberikan oleh Tuhan untuk menilai akan perkara yang baik dan yang buruk. (252 patah perkataan)

Set 6
Bahagian A Seni Hiburan Tradisional dan Kepentingannya Seni hiburan seperti zapin, boria, wayang kulit, dan dikir barat diwarisi daripada nenek moyang kita. Seni hiburan ini yang dijalankan secara kumpulan terus diwarisi oleh anak-anak muda zaman kini. Ledakan teknologi maklumat tidak mengurangkan minat anak muda terhadap seni hiburan yang diamalkan sejak zaman-berzaman. Zapin yang terkenal di negeri Johor dikatakan dibawa oleh pedagang dari Timur Tengah. Permainan ini lebih kepada gerak tari dan seni kata berbentuk pantun. Manakala boria terkenal di Pulau Pinang. Boria disampaikan secara harmoni dengan jumlah ahli yang ramai dan seni katanya lebih kepada memuji orang ramai. Dikir barat terkenal di Kelantan dan dikatakan berasal dari Thailand. Permainan ini dipersembahkan dengan jumlah ahli yang ramai dengan seni kata berupa teguran, menyindir, dan isu-isu semasa yang boleh menghiburkan penonton. Manakala dondang sayang yang terkenal di Melaka dipersembahkan dalam bentuk bunyi dan nyanyian. Seni hiburan tradisional ini dimainkan untuk memberi hiburan kepada penonton. Masyarakat silam tidak terdedah kepada televisyen atau tayangan filem, maka seni hiburan tradisional digunakan sebagai cara untuk berhibur setelah penat bekerja. Biasanya persembahan dijalankan di kawasan lapang dan diadakan pada waktu malam. Seni hiburan ini juga sebagai alat untuk menunjukkan identiti bangsa. Seni persembahan dapat menunjukkan kepada masyarakat luar yang ingin memahami corak kehidupan masyarakat silam Malaysia. Bagi orang muda pula, dapat membentuk kemegahan akan hak milik yang perlu diwarisi walaupun tarikan hiburan moden begitu kuat.

© Info-didik Sdn Bhd

J(2)

dan berbincang dalam suasana sihat. (iii) Aduan : Mereka bertaruh wang. (iv) Memberi gambaran yang sebenar kepada orang luar terhadap keamanan negara. (v) Cadangan : Memberi ceramah kepada anak muda. (v) Cadangan : Disediakan balai raya yang lengkap dengan sudut bacaan. ekonomi. (iii) Guru tersebut dan keluarga pelajar berulang-alik ke hospital. dan pengalaman. 3 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Remaja lepasan sekolah akan melepak sehingga jauh malam. (iv) Mendapat sokongan ibu bapa dalam memberi derma. (iv) Seorang kanak-kanak menangis mencari ibunya. bahasa. (vi) Keburukan: Membuang masa sehingga hilang tumpuan terhadap pelajaran di sekolah. (iv) Cadangan : Membuat sekatan polis pada malam minggu. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Setiap kawasan perumahan baru mempunyai kafeteria siber dan perkembangannya bagai cendawan selepas hujan. (vi) Cadangan : Jawatankuasa kampung perlu mengadakan aktiviti seperti ceramah atau aktiviti sukan. (vi) Berharap kejayaan ini menjadi pendorong. (vi) Upacara melepaskan belon. seterusnya bersemangat untuk berjaya. dan Piala Thomas. bertukar fikiran. Penutup • Remaja beruntung mengikuti program tersebut. mencuri. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Remaja akan menjadi pemimpin pada tahun 2020. dan hiburan. (iii) Dapat memupuk semangat perpaduan kaum. (v) Terasa lapar – ke restoran di bawah Dataran Merdeka. (iii) Sebab : Dapat melepaskan tekanan dan berkongsi minat dengan rakan yang sealiran. (v) Memperkenalkan budaya. (ii) Memberi peluang perniagaan kepada mereka yang terbabit seperti kraf tangan. (iv) Nasib pelajar kritikal dan memerlukan penderma hati. Isi-isi (i) Sebab : Tidak tahu memanfaatkan masa lapang . (iii) Memberi imej yang baik kepada negara – publisiti yang meluas secara percuma. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Ketika mengajar seorang pelajar telah terjatuh. Penutup • Ibu bapa perlu memantau anak-anak untuk mengelakkan anak daripada terjebak dalam gejala negatif. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Malaysia menjadi tuan rumah Sukan Komanwel. Isi-isi (i) Kebaikan: Remaja dapat berkumpul. Isi-isi (i) Guru menghantar pelajar tersebut ke hospital. (iv) Mengenal pasti kelemahan diri. Penutup • Masalah ini perlu diatasi sebelum remaja terjebak dalam kegiatan yang tidak sihat seperti merokok. kemudian percikan bunga api. (vi) Dapat berkongsi maklumat tentang politik. hotel. (ii) Didapati pelajar tersebut menghidap penyakit barah hati.malas membaca dan bekerja. bertukar idea. (ii) Aduan : Menyebabkan bunyi bising dan mengganggu kententeraman awam. Set 2 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Program Khidmat Negara selama tiga bulan mula diperkenalkan pada tahun 2004. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Bersama keluarga ke Dataran Merdeka. (ii) Persembahan lagu-lagu setiap negeri. (ii) Kebaikan: Memperoleh maklumat untuk menambah bahan nota pelajaran. (ii) Remaja berjiwa lasak dan mampu hidup berdikari. Isi-isi (i) Kedatangan penonton/pelancong membawa sama wang – wang mengalir ke dalam negara. (iv) Cadangan : Ibu bapa perlu prihatin dengan hala tuju anak. (ii) Sebab : Ibu bapa bersikap tidak kisah. Penutup • Pelajar tersebut akhirnya sihat dan bersekolah semula. 2 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap aduan dan cadangan yang ditulis mendapat perhatian. (vi) Akhirnya guru tersebut mendermakan hatinya. (iii) Kebaikan: Ibu bapa tidak bimbang kerana anak di tempat yang selamat. Isi-isi (i) Pencapaian cemerlang dalam akademik. (iv) Keburukan: Membuang masa dengan melayari bahan lucah. dan makanan. Formula 1. Penutup • Persembahan yang menarik dan menghiburkan. (vi Cadangan : Mereka yang ditangkap patut digantung lesen dan dihukum penjara. 3 4 4 5 © Info-didik Sdn Bhd J(3) . (v) Keburukan: Rakan sebaya boleh mempengaruhi perbuatan negatif seperti merokok dan mencuri. Isi-isi (i) Dapat melahirkan rasa cinta terhadap negara. dan budaya dalam usaha memperkukuh ikatan ketenteraan. dan menagih dadah. permainan. Penutup • Merakamkan terima kasih kerana sudi ditemu ramah. Sukan Sea. Penutup • Diharapkan tindakan yang bakal diambil dapat membendung gejala negatif.KARANGAN UMUM Set 1 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Merakamkan penghargaan kerana sudi ditemu ramah. (iii) Pengunjung begitu ramai – bertolak-tolak – suasana riuh rendah. ekonomi. (v) Kutipan derma dilakukan. Isi-isi (i) Aduan : Remaja berlumba di jalan raya di depan kampung pada malam minggu. Penutup • Merupakan aktiviti berfaedah yang perlu diteruskan dalam usaha memperkukuh ekonomi negara. (v) Para pelajar gigih bersaing untuk mencapai keputusan cemerlang. (iii) Keadaan fizikal sekolah yang menarik. (vi) Memanfaatkan masa lapang daripada terjebak dalam kegiatan tidak bermoral. (v) Dapat menambahkan rakan. Isi-isi (i) Kedatangan para menteri dan YDP Agong. dan budaya. pakaian. dan bangsa kepada orang luar. (ii) Pencapaian cemerlang dalam kokurikulum.

tetapi sukan yang lain hanya jaguh kampung. dan bertolak untuk pulang. (iv) Pemandangan di dalam hutan begitu cantik. 4 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Badminton. Isi-isi (i) Berkumpul di sekolah untuk mendengar taklimat. (v) Sampai di puncak gunung.tetapi mereka sibuk dengan kerjaya dan keluarga.pelajar asing akan belajar di Malaysia. (vi) Turun semula.cuma terdapat sedikit kesilapan ejaan. hoki. (iii) Dapat membandingkan kisah yang dibaca dengan realiti dalam masyarakat. (ii) Karya bertema kasih sayang. mempersiapkan diri. (iii) Membentuk jati diri yang kental agar tidak terpengaruh dengan gejala negatif. Berasa letih tetapi puas. kegigihan.sering sakit. (ii) Berasa sepi tinggal sendiri dan melakukan aktiviti harian tanpa teman. (vi) Menanam rasa cinta terhadap negara dan sanggup berkorban demi mempertahankan kedaulatan negara. Peserta meneruskan pendakian. (iii) Sekarang jarang ke surau kerana masalah penglihatan dan kesihatan. (v) Ibu bapa perlulah memberi dorongan kepada anak mereka yang berminat dalam bidang sukan. (vi) Cadangan: Letakkan kamera tertutup untuk mengesan mereka yang melakukan perbuatan tersebut. (vi) IPTS ada yang tidak berkualiti dan kursus yang ditawarkan tidak diiktiraf. (iii) Cadangan: Mereka yang terlibat didakwa dan dipenjara. Terlihat kabus. jumlah peserta. (v) Sesekali menelefon anak meminta mereka pulang . (iii) Laluan licin dan ada peserta tergelincir. (v) Fon yang digunakan amat sesuai. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Sempena Jubli Perak sekolah. Penutup • Berharap atlet negara mampu ke pentas antarabangsa. (iii) Masyarakat jangan menyanjung berlebihan kepada atlet yang berjaya menyebabkan atlet lupa diri. dan bergerak. khususnya kasih sayang sesama insan. diterbitkan “Antologi Selangkah ke Universiti”. 3 © Info-didik Sdn Bhd J(4) . (ii) Pemberian hadiah berbentuk wang perlu dikaji semula.Isi-isi (i) Melengkapkan diri dengan segala ilmu pengetahuan. Bergambar dan mengibar bendera. akhirnya mengikut anak tinggal di rumahnya di kota. Isi-isi (i) Badan tidak begitu sihat . 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kewujudan IPTS bagai cendawan selepas hujan. (ii) Pengajaran daripada teks mempengaruhi sikap dan tindakan. mendengar taklimat. (iv) Memperkukuh budaya dan bahasa. (v) Cadangan: Polis perlu membuat rondaan di tempat-tempat yang berpotensi untuk dirosakkan. Isi-isi (i) Memberi peluang pendidikan kepada pelajar yang gagal masuk ke IPTA. Isi-isi (i) Kesusasteraan kaya dengan nilai-nilai murni dan nilai-nilai budaya. (ii) Tiba di kaki gunung. (vi) Harga RM10 senaskhah amat mahal untuk dibeli oleh pelajar. (iv) IPTS juga memberi peluang pekerjaan kepada pensyarah. (iii) Suntingan amat kemas . Isi-isi (i) Mutu penerbitan yang setanding dengan buku yang terdapat di pasaran. Isi-isi (i) Masalah: Tandas awam dan bangunan diconteng dan dirosakkan. (vi) Pencarian bakat perlu dijalankan sejak murid masih di sekolah rendah lagi dan mereka yang berbakat terus dilatih sebagai atlet pelapis. (iii) IPTS juga satu perniagaan . (iv) Cadangan: Kempen secara berterusan di sekolah dan di media massa. (iv) Mengetahui sejarah keagungan Islam berdasarkan teks yang dipilih. (ii) Masalah: Barangan yang rosak telah dibaiki tetapi masih dirosakkan. Sepatutnya terdapat karya dari pelajar tingkatan lain dan bekas pelajar. dan squash mencapai tahap antarabangsa. Karangan tidak berformat Pendahuluan 5 Set 4 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Tarikh. berehat. 5 Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Memberi definisi tajuk. (iv) Lebih banyak jurulatih tempatan dihantar berkursus di luar negara untuk menimba pengalaman sebelum melatih atlet tempatan. Penutup • IPTS penting dalam usaha meningkatkan mutu pendidikan negara. (v) IPTS ada yang mengutamakan keuntungan — tidak menyediakan prasarana pendidikan yang lengkap. Penutup • Larut malam tiba semula di sekolah. dan pengorbanan. (vi) Menjadikan pemikiran matang dan dapat membuat keputusan yang tepat. cuma menggunakan kertas yang mudah bertukar warna kuning. (vi) Apabila tubuh semakin uzur. (ii) Mengambil kursus yang berkaitan dengan IT. Penutup • Terasa sepi dan risau tinggal di kota. Isi-isi (i) Pengurusan sukan perlu dirombak semula dan sukan perlu dikendalikan oleh mereka yang berminat dan berbakat. (v) Yakin akan kemampuan diri dan kebesaran agama. (iv) Mengharapkan bantuan jiran menghantar makanan. Dicadangkan pemberian diberikan selepas atlet bersara. Penutup • Jika ada kelapangan akan menulis lagi. (ii) Mereka yang tidak memiliki keputusan yang baik boleh mengikuti kursus kemahiran di peringkat sijil. Penutup • Sebuah penerbitan yang boleh dibanggakan. Penutup • Menyokong tajuk dan sebuah pantun penutup. Penutup • Remaja mestilah mempunyai matlamat untuk menjadi orang yang berguna. dan tujuan aktiviti. kemudian bas bergerak menuju sasaran. Set 3 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kanan – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perenggan – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Melahirkan rasa gembira kerana sudi menulis surat. (v) Menanam nilai-nilai murni. (iv) Kebanyakan karya dari pelajar tingkatan 4 dan 5. • Isteri sudah meninggal dunia dan anak-anak tinggal di rumah masing-masing.

(iii) Memerhatikan sekumpulan kanak-kanak bermain di depan rumah. (iv) Pandangan terhadap kerjaya guru pada masa kini. Penutup • Semua ahli masyarakat perlu mengamalkan budaya ini. (vi) Ibu merasa makanan yang ditunjukkan. (v) Seronok melihat gelagat peserta memasak makanan. nilai ini diajarkan dalam mata pelajaran Pendidikan Islam. (iv) Tindakan: Membina benteng di sungai. Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Memberitahu tujuan wawancara dan gembira atas persetujuan yang diberikan. (v) Tindakan: Mengambil tindakan terhadap orang perseorangan yang membuang sisa ke dalam sungai. Isi-isi (i) Pembantu rumah perlu berdasarkan agama yang sama supaya mudah menyesuaikan diri. (iv) Sebuah kereta berhenti. (iv) Cadangan: Membina rumah pangsa yang mampu disewa oleh mereka yang baru bekerja. (vi) Kempen Sekolahku Anakku Sayang diteruskan. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kerajaan memperkenalkan budaya penyayang dalam masyarakat. dan kejayaan yang pernah diraih. (iv) Jiran tetangga patut melaporkan kepada polis jika ada mendengar jeritan atau tangisan yang meragukan. (iii) Mengadakan lawatan ke rumah-rumah kebajikan / rumah orangorang tua / hospital.bersesak-sesak. Isi-isi (i) Masalah: Harga sewa rumah terlalu tinggi tidak mampu dibayar oleh pekerja baru. (ii) 25 karya tidak memenuhi syarat pertandingan. (v) Terperanjat tetapi sempat mengambil plat kereta.00 mampu dibeli oleh remaja. (ii) Meminta tokoh menceritakan sejarah kerjayanya. (vi) Mewujudkan rasa kemanusiaan terhadap majikan.2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Pekerjaan yang tidak tentu masa dan gaji yang lumayan menyebabkan ramai yang mengambil pembantu rumah. (iii) Ingin tahu cabaran ketika menjadi guru dan membuat perbandingan. Isi-isi (i) Meminta tokoh menceritakan latar belakang pendidikan dan keluarga. Isi-isi (i) Masalah: Sudah dihadapi lebih 15 tahun tetapi tiada usaha dibuat. kemudian membeli. (iii) Tindakan: Melebarkan sungai. (v) Ketua keluarga yang menghadapi masalah perlu melalui sesi kaunseling. (iii) Ramai yang tertumpu di tapak pesta dan berlaku pelbagai kerenah. Karangan berformat Tanpa keterangan awal – dipotong 2 markah Tanpa keterangan akhir – dipotong 2 markah Pendahuluan • Berterima kasih kerana sudi bekerjasama dengan polis. (iii) Cadangan: Membina kilang-kilang di kawasan luar bandar. (iii) Plot mempunyai unsur ketegangan. (v) Nasihatnya kepada para guru dan pelajar. (vi) Segera menghubungi polis dan memberitahu keluarga mangsa. (iii) Pembantu rumah menjalani kursus supaya dapat bekerja dengan baik dan dapat melaporkan penderaan yang dihadapi. (ii) Hanya orang yang berkelayakan daripada segi ekonomi sahaja dibenarkan mengambil pembantu rumah. Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap YB membaca surat ini hingga selesai. (ii) Berhenti di bawah pohon yang rendang untuk mengelakkan hujan gerimis. (ii) Masalah: Tanaman mati dan menyusahkan penduduk. Isi-isi (i) Orang begitu ramai . 3 3 4 4 5 5 Set 5 Bahagian B 1 Karangan berformat © Info-didik Sdn Bhd J(5) . (ii) Di sekolah. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kemajuan sesebuah bandar raya menarik anak muda datang untuk mencari peluang pekerjaan. (v) Cadangan: Tapak rumah setinggan dirobohkan. (ii) Tiba ketika menteri merasmikan pesta tersebut. (vi) Tindakan: Membaiki saliran untuk memudahkan air mengalir. kemudian dibina rumah murah. lalu mengheret kanak-kanak tersebut. Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama pelapor – dipotong 2 markah Pendahuluan • Berterima kasih kerana diberi kepercayaan menjadi ketua hakim. Pendidikan Moral. (v) Harga RM7. (ii) Masalah: Anak muda datang tanpa kemahiran dan kelulusan yang sesuai menyebabkan bekerja di sektor yang bergaji rendah. (iv) Menteri membuat lawatan dari gerai ke gerai. Penutup • Novel yang patut dibaca. (vi) Cadangan: Kerajaan memberi subsidi kepada mereka yang kurang berkemampuan dan tinggal di rumah setinggan untuk membeli rumah. Penutup • Polis mengucapkan terima kasih atas kerjasama yang diberikan. Penutup • Berharap surat mendapat perhatian dan ada tindakan susulan. (iii) Mutu keseluruhan karya yang memasuki peringkat akhir amat membanggakan. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Berkunjung ke pesta bersama keluarga. Lafaz terima kasih. Penutup • Rumah setinggan perlu dirobohkan untuk menjaga imej negara. Penutup • Seronok dan melihat pelbagai makanan. Penutup • Masalah penderaan tidak akan berlaku jika semua ahli masyarakat memainkan peranan masing-masing. Keadaan jalan lengang. dan gabung jalin dalam mata pelajaran Bahasa Melayu. Isi-isi (i) Sebanyak 45 cerpen diterima daripada pelajar tingkatan 1 hingga 5. suka duka. (vi) Aktiviti setelah bersara. Penutup • Ucapan terima kasih dan selamat maju jaya. (iv) Pengajaran cerita boleh dijadikan iktibar. Isi-isi (i) Bapa mendidik anak dalam suasana kasih sayang. (iv) Membela nasib orang yang kurang upaya. (ii) Gaya bahasa yang mudah dan memikat. (vi) Mutu penerbitan yang kemas dan ilustrasi kulit yang menarik. (v) Penekanan media massa menerusi siri drama. Isi-isi (i) Sinopsis cerita menarik minat untuk terus membaca. Isi-isi (i) Waktu pagi berbasikal untuk ke sekolah.

(ii) Sebab sukar dibendung kerana tipisnya nilai agama. dan sebatan untuk menakutkan orang ramai tetapi memerlukan kelulusan Parlimen. (vi) Pelajar dididik memanfaatkan buku dengan baik. bukan cemburu terhadap kemunculan mereka. (vi) Cara mengatasi: Kempen secara berterusan di peringkat sekolah dan media massa. kerinduan terhadap kampung halamannya tidak dapat dibendung. Penutup • Walaupun gajinya kecil. Penutup • Golongan muda memainkan peranan penting dalam menentukan hala tuju kesusasteraan pada masa depan. (iv) Set 6 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • SPBT sudah lama diperkenalkan dan tidak wajar dihapuskan. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan definisi tajuk. (iv) Karya mereka wajar difilem atau didramakan. Penutup • Selagi kemiskinan masih wujud. Penutup • Rumusan. (v) Cara pembahagian perlu adil dan hanya yang layak sahaja menerimanya. (ii) Memberi peluang golongan miskin memperoleh ilmu seperti orang lain. Set 7 Bahagian B 1 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Hubungan kekeluargaan semakin longgar dan perlu diatasi segera. Penutup • Lafaz terima kasih. terutama pada hari minggu. (vi) Berharap pertandingan ini menjadi acara tahunan.(iv) Karya mengandungi nilai murni. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Mengunjungi rumah rakan di Kota Tinggi. (iii) Tanggungjawab sosial kerajaan kepada rakyat. (vi) Pembelajaran Komsas di sekolah mampu memperbanyak pembaca karya sastera. bahasa penutur tidak mantap dan sistem komunikasi dibauri bahasa pasar dan bahasa asing. (v) Cerpen yang berjaya layak dihantar ke penerbitan. dan mengutamakan material. (ii) Aspek kerosakan: Perbendaharaan kata terbatas. 3 3 4 © Info-didik Sdn Bhd J(6) . (v) Cadangan: Pengarang perlu disedarkan akan tanggungjawab memperkukuh bahasa ibunda. (iii) Penulis berpengalaman wajar memberi dorongan dan kritikan membina. (iv) Cara mengatasi: Ibu bapa meluangkan masa. (iv) Cara mengatasi: Hukuman denda. (v) Cara mengatasi: Anak-anak menghormati pandangan ibu bapa. kurangnya kesedaran. (ii) Karya mereka sering menerima anugerah. Penutup • Pulang dengan perasaan gembira kerana layanan yang diterima dan merasai pengalaman yang menarik. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. Isi-isi (i) Tidak semua pelajar mampu membeli buku teks yang harganya mahal. Isi-isi (i) Tahap rasuah sudah serius dan perlu dibendung. (iii) Aspek kerosakan: Kesilapan daripada ejaan baku. (v) Membantu memasak nasi kawah. penjara. pemberian SPBT wajar diteruskan. (v) Cara mengatasi: Menerapkan nilai-nilai murni dalam pentadbiran. (ii) Pegawai Jabatan Pertanian akan membantu dalam memberi nasihat dan memberi benih. (iii) Ketika cuti semester dia bekerja untuk mendapatkan pendapatan tambahan. (iii) Cara mengatasi: Penguatkuasaan yang tegas dan mereka yang terlibat segera didakwa. Isi-isi (i) Para petani perlu mempunyai ilmu tentang pokok yang ditanam. Isi-isi (i) Aspek kerosakan: Merosakkan ayat penutur. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Johan daripada keluarga miskin. 5 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Bidang kesusasteraan mendapat tempat dalam kalangan penulis muda daripada pelbagai latar belakang pendidikan. (v) Mereka berani mengemukakan teori baru. (iv) Berjaya memperoleh ijazah sarjana muda dan ditawarkan bekerja di Australia. Isi-isi (i) Hujan lebat selama dua hari tanpa henti menyebabkan persekitaran rumah ditenggelami air. cerpen. (iv) Kos memang tinggi tetapi dicetak dalam bentuk kertas yang murah. (v) Lama bekerja. (iii) Sebab: Ibu bapa tidak memahami kehendak jiwa anak-anak hanya memberi wang ringgit sahaja. dan sajak. (vi) Cadangan: Buku yang mengandungi bahasa yang rosak hendaklah diharamkan. Kesan jangka panjang. sekali gus melahirkan penulis pelapis. (vi) Akhirnya dia mengambil keputusan pulang semula ke Malaysia. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan merakamkan terima kasih kerana sudi hadir. (iv) Tinggal di rumah sementara di balai raya dan keadaan sesak dan bising. (vi) Air surut dan pulang ke rumah rakan semula. Isi-isi (i) Sebab: Ibu bapa sibuk dengan kerjaya masing-masing. Isi-isi (i) Johan menerima keputusan cemerlang dalam SPM dan ditawarkan melanjutkan pelajaran ke Australia dalam bidang perubatan. tetapi nikmat bekerja di tanah air sendiri tidak sama berbanding ketika bekerja di Australia. (iii) Berpindah ke balai raya dengan mengharungi banjir. (ii) Selama tujuh tahun Johan belajar dengan tekun dan dia hanya pulang sekali sahaja. Penutup • Institusi kekeluargaan wajar diperkukuh sebagai benteng menghadapi keruntuhan moral. (ii) Membantu mengemas barang. (iii) Menaman tanaman yang kurang risiko serangga perosak dan mudah mendapat pasaran. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata alu-aluan kepada hadirin. Isi-isi (i) Ramai penulis muda berbakat dalam penulisan karya seperti novel. (vi) Cara mengatasi: Datuk dan nenek boleh menjadi orang tengah jika berlaku sesuatu masalah. (ii) Sebab: Anak-anak sibuk dengan persekolahan. tetapi rajin belajar. harapan. dan serangkap pantun.

dia meneruskan mengambil SPM. 5 Set 1 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan sikap buruk masyarakat sehinggakan kerajaan terpaksa mengadakan Kempen Budi Bahasa dan Nilai-nilai Murni. 2 Karangan tidak berformat Pendahuluan • Filem Barat banyak yang memaparkan aksi ganas untuk menarik perhatian penonton. (vi) Sedia mengikuti kursus dari semasa ke semasa yang dianjurkan oleh kerajaan. Isi-isi (i) Perlu banyak membaca pelbagai bahan bacaan. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. (iii) Ikuti kursus penulisan yang dianjurkan oleh DBP dan badanbadan penulis. Penutup • Banggga atas kecanggihan pusat sumber tersebut dan wajar dicontohi. serahkan kepada rakan atau guru untuk menerima pandangan. (v) Operasi besar-besaran perlu diteruskan. (vi) Rajin menghantar karya walaupun karya tidak disiarkan dan terus bersemangat menulis walaupun menghadapi dugaan. (iv) Penagih yang ditangkap dan dipulihkan akan menagih semula.melibatkan ratusan belia. bertugas sebagai pensyarah sebuah universiti. (ii) Atas nasihat guru dan keluarga. Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan berterima kasih kerana diundang untuk menyampaikan ceramah. (v) Keputusan dikeluarkan dan Kamal menerima keputusan yang memuaskan. (iii) Keluarganya terpaksa berpindah rumah kerana tidak mampu membayar sewa rumah. Isi-isi (i) Berpeluang melanjutkan pelajaran di luar negara dan pulang dengan kejayaan yang membanggakan. (vi) Cara mengatasi: Pemantauan daripada Jabatan Hutan agar pencerobohan dapat dibendung.’ (iii) Masalah: Terdapat rumah yang roboh. (v) Membantu koperasi untuk membantu urusan penjualan. 3 Karangan berformat Tanpa kata-kata menghadap majlis – dipotong 2 markah Tanpa lafaz hadirin di tengah-tengah ayat – dipotong 1 markah Tanpa kata-kata penutup – dipotong 1 markah Pendahuluan • Kata-kata aluan dan definisi tajuk. (v) Kesan: Merosakkan harta benda awam. (vi) Ibu bapa sendiri perlu prihatin terhadap jiwa anak-anak . (v) Cara mengatasi: Dibaiki sistem perparitan bagi mengalirkan air yang berlumpur. Penutup • Berharap surat mendapat layanan dan tindakan sewajarnya. (iii) Dibawa melawat keseluruhan pusat sumber. Penutup • Kerajaan perlu peka akan masalah ini supaya hasrat menjadikan masyarakat berbudaya penyayang tidak terhalang. (vi) Kamal ditawarkan melanjutkan pelajaran di Matrikulasi. (ii) Dibawa ke bilik Alat Pandang Dengar (APD) untuk mendengar taklimat dan tayangan slaid tentang pusat sumber sekolah tersebut. Isi-isi (i) Masalah: Tanah runtuh akibat pembalakan haram tanpa ditanam semula. (v) Masukkan ilmu baru dalam karya yang dihasilkan. (vi) Ramai orang kampungnya kini menjadi orang yang berjaya.pupuklah dengan budaya kasih sayang agar anak subur dengan perasaan kasih terhadap diri sendiri. (iv) Bacalah karya yang pernah memenangi anugerah. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(7) . Karangan berformat Tanpa tajuk – dipotong 2 markah Tanpa nama penulis – dipotong 2 markah Pendahuluan • Tarikh. (vi) Bersama-sama bergambar untuk kenangan. Penutup • Namanya disebut sebagai seorang yang berjaya tetapi mengekalkan sikap merendah diri dan tidak lokek untuk menderma. (iv) Memberi ceramah kepada murid-murid bekas sekolah lamanya. (ii) Ini menyebabkan kadar jenayah yang dilakukan oleh penagih dadah meningkat. (iv) Melihat kerja-kerja pengawas dan kakitangan pusat sumber. (ii) Sebab: Remaja mahu menjadikan pelakon sebagai hero yang boleh diikuti. Penutup • Lafaz terima kasih dan serangkap pantun. Penutup • Masyarakat dan para pemimpin jangan berputus asa. Isi-isi (i) Masalah dadah di kalangan remaja kian meningkat . Pendahuluan • Halim dari daerah pedalaman yang tekun belajar. Penutup • Kamal meneruskan pelajaran tetapi masalah keluarga sering mengganggu perasaannya. 5 4 Set 8 Bahagian B 1 Karangan berformat Tanpa alamat di sebelah kiri – dipotong 1 markah Tanpa tarikh – dipotong 1 markah Tanpa menghadap surat – dipotong 1 markah Tanpa perkara – dipotong 1 markah Tanpa penutup – dipotong 1 markah Tanpa tandatangan – dipotong 1 markah Pendahuluan • Berharap surat ini dibaca dan diambil tindakan. (ii) Apabila pulang. Isi-isi (i) Apabila tiba disambut mesra oleh tuan rumah. (ii) Karya yang telah siap. (iii) Sering bertemu ahli masyarakat dengan sikapnya yang merendah diri dan kelancarannya berbahasa. jumlah peserta. (iii) Merokok merupakan langkah awal sebelum terjebak ke kancah najis dadah. akan mengalir air berkeladak bersama tanah. Karangan tidak berformat Pendahuluan • Kehidupan Kamal dilimpahi kasih sayang daripada keluarga. Menyampaikan ucapan penghargaan. (vi) Kesan: Melakukan salah laku seperti bergaduh dan sanggup membunuh dengan kejam. (ii) Masalah: Apabila hujan. Isi-isi (i) Ketika Kamal menghadapi SPM ayahnya mati dilanggar kereta. dan tujuan lawatan. (v) Dibawa ke bilik jamuan. Isi-isi (i) Sebab: Sebagai satu pelarian terhadap jiwa yang tertekan. (iv) Kamal bekerja secara sambilan di stesen minyak untuk membantu keluarga. sebaliknya berusaha membanteras habis-habisan pengedar dan penagih dadah. (iv) Kesan: Jiwa menjadi pemberontak dan kurang mendengar nasihat orang lain. (v) Murid yang miskin diberi bantuan. (iv) Cara mengatasi: Pembalak perlu menanam semula pokok yang ditebang. (iii) 4 Sebab: Persekitaran yang stabil akibat masalah keluarga daan didikan agama yang kurang.(iv) Bergabung dengan tanah-tanah petani yang lain dan diusahakan secara bersama.

kesenangan. [2 markah] S7 Pengunjung bersorak dan terkinja-kinja. [2 markah] S3 Gaya hidup cara Barat yang bermabuk-mabukan dengan arak. Ketiga. dan mencuri. [2 markah] S2 Terhakisnya nilai kemanusiaan lambang ketamadunan. [2 markah] Isi Tersirat [Masalah-masalah Pelaksanaannya] T1 Masyarakat tidak mengendahkan kempen yang dijalankan oleh kerajaan. Ketiga. [2 markah] T4 Ibu bapa tidak memberi contoh yang baik kepada anak mereka. keluarga perlu mengunjungi orang yang lebih tua seperti datuk dan nenek di kampung. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud nilai budi hilang secara beransur-ansur. [2 markah] Penutup • Kesimpulan. [4 markah] Isi Tersirat [Tujuannya] T1 Memastikan kualiti pendidikan IPTS setaraf dengan pendidikan yang diterima di IPTA. [2 markah] T2 Remaja akan terjebak ke dalam kegiatan yang tidak bermoral seperti berkesedudukan. [2 markah] S6 JPS menetapkan syarat kemasukan perlu mempunyai kelulusan STPM atau setaraf. akan memanfaatkan masa lapang dengan pekerjaan yang sesuai untuk mencari pengalaman. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Bermaksud. Kedua. Keempat. [2 markah] S8 Kakitangan kerajaan pula melayan pelanggan dengan layanan yang kasar. Ketiga. Maksud lain. [2 markah] S5 Nilai murni dan kesopanan terlucut sedikit demi sedikit. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. penagihan najis dadah. [2 markah] S10 Masyarakat kaya dari segi kebendaan tetapi muflis dari segi keperibadian. [2 markah] Isi Tersurat [Sikap Negatif] S1 Warga Kuala Lumpur meluangkan masa untuk berpekik sorak dengan percikan bunga api. [2 markah] S7 Kurangnya kesedaran sivik sehinggakan harta benda awam dirosakkan sesuka hati. [2 markah] S3 JPS terus memantau program yang dijalankan oleh IPTS. [2 markah] S5 Mutu dan kewibawaan mahasiswa IPTS pada tahap cemerlang. [2 markah] S3 Kegagalan kita mengubah sikap dan mentaliti sejajar dengan pembangunan di sekitar kita. [4 markah] Set 3 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan sikap yang bertentangan dengan budaya ketika menyambut Tahun Baru. [2 markah] S4 Mengelakkan IPTS mengaut keuntungan dengan mengabaikan kualiti. [2 markah] T3 IPTS mampu menarik pelajar asing menuntut di IPTS. beramanah. kerajaan perlu mengubah bentuk sambutan menyambut Tahun Baru • supaya gejala negatif anak muda yang menyambutnya dapat diatasi. [2 markah] S9 Akhirnya mereka ketinggalan bas dan terpaksa tidur di kaki lima. tidak menggunakan peluang pendidikan yang terbuka oleh kerajaan. [2 markah] S2 Pelajar yang layak sahaja dibenarkan belajar di IPTS. nilai kebaikan akhirnya lenyap daripada kehidupan. [2 markah] T3 Masyarakat sukar untuk mengubah tingkah laku ke arah kebaikan. [2 markah] S5 Satu pesta untuk berpeleseran dan melihat bunga api. [2 markah] S4 Infrastruktur kelas pertama tetapi mentaliti kelas ketiga. [2 markah] S10 Meningkatkan prasarana sesuai dengan taraf universiti. [2 markah] S10 Pengunjung berpakaian kusut-masai bersama matahari tahun baru mereka bangun terhuyung-hayang. [2 markah] T4 Hanya pelajar yang layak sahaja berpeluang belajar di IPTS. ayah dan ibu memberi keizinan anak-anak memberikan idea dan idea yang baik perlu diterima. [2 markah] Isi Tersurat [Langkah-langkah] S1 Tidak membenarkan mengambil lulusan SPM mengikuti pengajian ijazah sarjana muda. [3 markah] (iii) Jika saya gagal memasuki IPTA dan IPTS kerana faktor kelulusan yang tidak baik. [2 markah] (ii) Kempen dilancarkan bertujuan mengekalkan budi bahasa dan nilai-nilai murni masyarakat di tengah kemakmuran. pengurusan IPTS hanya mementingkan keuntungan dengan mengabaikan aspek kualiti pendidikan. [2 markah] S9 Kurangnya kesedaran menjaga kebersihan persekitaran hingga menimbulkan bahaya wabak denggi. Keempat. [2 markah] S8 Sesetengah anak-anak muda menjadi hilang waras seketika. IPTS perlu mematuhi arahan JPS • demi memastikan mutu graduan keluaran IPTS tidak dipertikaikan. saling menghormati. [2 markah] Isi Tersirat [Kesan-kesannya] T1 Telah mengganggu ketenteraman awam terutama kepada mereka yang mahu keselesaan dan kedamaian menyambut Hari Kebangsaan. meningkatkan nilai murni di kalangan masyarakat. [2 markah] S2 Tanpa mengenangkan sejarah kesukaran pejuang silam menuntut kemerdekaan. dan kemewahan hidup.Isi Tersurat [Sikap Negatif Masyarakat] S1 Hidup mewah dikelilingi harta benda membuatkan manusia lupa akan nilai-nilai murni dan kesopanan. [2 markah] S6 Tabiat buruk memandu tanpa mempedulikan keselamatan orang lain. [2 markah] Set 2 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan usaha-usaha/cara-cara meningkatkan mutu graduan IPTS. ayah dan ibu perlu menunjukkan teladan yang baik terhadap anak-anak. saya akan mengulang semula mengambil peperiksaan SPM. [2 markah] T3 Remaja akan kehilangan nilai-nilai Timur yang mengutamakan kesopanan dan budi pekerti yang luhur. pelajar yang kurang berkelayakan dibenarkan belajar di IPTS. jujur. saya akan terlibat dalam aktiviti kemasyarakatan seperti pertubuhan bukan kerajaan. [3 markah] (iii) Nilai-nilai murni yang patut dijalankan dalam sesebuah keluarga ialah anak perlu menghormati ibu dan ayah. [2 markah] S8 IPTS menyusun semula struktur pengajian bagi program sarjana muda. contohnya Belia 4B. memupuk dan menghayati segala nilai yang baik yang telah lama ditinggalkan seperti lebih bertanggungjawab. Kedua. Maksud lain pendidikan dipergunakan untuk tujuan yang salah. [2 markah] S7 Menyediakan program peralihan atau asas untuk lulusan SPM. [2 markah] (ii) Sikap negatif yang telah diambil oleh IPTS ialah membenarkan pelajar lulusan SPM mengikuti kursus di peringkat sarjana muda. [2 markah] S4 Sambutan tidak menyuntikkan nilai-nilai yang boleh diteladani. [2 markah] T4 Remaja kehilangan jati diri untuk menghargai keamanan negara. serta berintegriti. [2 markah] S9 Menawarkan kursus asas secara berasingan daripada program ijazah pertama. [2 markah] T2 Memulihkan kepercayaan masyarakat akan mutu dan kemudahan yang disediakan oleh IPTS. © Info-didik Sdn Bhd J(8) . saya akan mengikuti kursus-kursus kemahiran untuk memastikan saya mempunyai kemahiran dan pengalaman sebelum melangkah ke alam pekerjaan. Ketiga. [2 markah] T2 Media massa kurang memberi liputan. Kedua. [2 markah] Penutup • Masyarakat perlulah bekerjasama menjayakan kempen ini • agar mayarakat berbudi bahasa dan mempunyai nilai murni dapat diwujudkan. [2 markah] S6 Pengunjung bebas melakukan apa sahaja tanpa ada yang mahu menegur. Kedua.

[2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata membawa maksud tidak mengingati apa yang telah dibuat sebelum ini. majikan perlu memberi cuti yang wajar untuk memastikan pembantu rumah mendapat rehat yang mencukupi. [2 markah] T4 Berita negatif yang disiarkan menyebabkan rakyat Indonesia yang lain kurang berminat untuk bekerja sebagai pembantu rumah di Malaysia. [4 markah] Set 6 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan usaha-usaha/tindakan mencegah wabak Sindrom Pernafasan Akut (SARS). disebabkan penerbit dan pengarah filem terikat dengan bentuk filem tempatan. pengunjung sambutan Tahun Baru bebas melakukan apa sahaja tanpa sebarang kawalan. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] S3 Pengarah perlu memberi konsep dan wajah sesebuah filem mengikut tafsiran terbaik. [2 markah] Isi Tersirat [Usaha-usaha Membantu Mereka] T1 Pengarah diberi penerangan/kursus tentang perlunya melahirkan filem yang dapat membentuk jati diri di kalangan penonton. [2 markah] Isi Tersurat [Tanggungjawab] S1 Pengarah berperanan sebagai pengkarya terhadap pengkarya lain yang bergabung di bawah sebuah produksi filem. pengarah filem didatangi dari India. [2 markah] S2 Pengarah bertanggungjawab menghasilkan karya kreatif. [2 markah] Isi Tersirat [Kesan-kesannya] T1 Pembantu rumah rasa tertekan sehinggakan tidak dapat menjalankan kerja dengan baik. [2 markah] S4 Majikan tidak memberikan rehat secukupnya. Kedua. [2 markah] (ii) Pada peringkat awal. majikan perlulah menerangkan dengan jelas kerja-kerja rumah yang perlu dilakukan dan aktiviti yang tidak patut dilakukan. berbanding filem Barat melebihi RM100 juta. nilai-nilai orang Timur untuk diamalkan dalam kehidupan sehari-hari. [2 markah] (ii) Penulis tidak berpuas hati akan sikap anak muda yang hanya sanggup meluangkan masa untuk pekik sorak tanpa berfaedah. remaja menganggap menonton filem tempatan boleh memalukan di kalangan rakanrakan yang kebanyakannya menonton filem Barat. Kedua. [2 markah] S5 Pelawat dari China dan Vietnam yang memasuki Malaysia perlu mengemukakan sijil perubatan untuk membuktikan bebas daripada wabak SARS. [2 markah] S3 Dminta melakukan perbuatan-perbuatan yang bertentangan agama. [2 markah] S3 Semua pekerja yang mengangkut barangan dari Malaysia dikehendaki mengambil suhu badan di Tambak Johor. [2 markah] S6 Pengarah bertanggungjawab menguasai seni kesusasteraan supaya dapat menghasilkan filem ada rupa dan jiwa. Ketiga. Maksud lain ialah menguasai corak hidup masyarakat yang difilemkan. sepanjang bulan Ogos diadakan kempen kesedaran di kalangan rakyat akan kepentingan perpaduan kaum dan keamanan negara. [2 markah] S8 Tidak dibenarkan bersolat. penulis terkilan kerana aktiviti yang dijalankan tidak menyuntik nilai-nilai baru yang boleh diteladani. mereka dikatakan memukul dan mencabul anak majikan sepanjang ketiadaan majikan.400 pekerjanya telah dikuarantin selama 10 hari selepas seorang pemborong disyaki menghidap SARS. [2 markah] T2 Pengarah diberi modal yang besar agar dapat menghasilkan filem lebih berkualiti untuk pasaran antarabangsa. Ketiga. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(9) . [2 markah] S6 Tidak serasi terhadap cara hidup majikan masing-masing. [2 markah] S2 Diberi layanan buruk oleh majikan. Selain itu mereka mencuri harta majikan. [3 markah] Set 5 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan masalah/kekangan yang dihadapi oleh pembantu rumah. [2 markah] T4 Kerajaan memberi pingat/anugerah yang sesuai kepada pengarah yang menunjukkan kebolehan luar biasa untuk menaikkan semangat para pengarah menghasilkan filem yang lebih baik. Keempat. [2 markah] S8 Pengarah membawa semangat berdasarkan budaya yang melengkarinya. pemikiran filem tempatan tidak mencabar minda. timbul masalah pertembungan budaya. [2 markah] S9 Pengarah berusaha mengangkat martabat seni budaya tempatan dalam bentuk seni yang indah. [2 markah] T2 Memberi tanggapan buruk pemerintah Indonesia yang menganggap rakyat Malaysia tidak berperikemanusiaan. [2 markah] S4 Menutup sekolah selama seminggu untuk mengelakkan lebih ramai rakyatnya dijangkiti wabak tersebut. Ketiga. Maksud lain melupakan masalah yang telah ditimbulkan. [4 markah] Set 4 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan peranan seorang pengarah filem. [2 markah] S10 Bekerja dengan keluarga bukan Islam.Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud memberikan pengajaran yang terbaik untuk diamalkan. Maksud lain. [4 markah] (iii) Bentuk aktiviti yang paling sesuai untuk menyambut Tahun Baru ialah diberikan ceramah tentang sejarah perjuangan rakyat menuntut kemerdekaan. mutu penggambaran yang rendah disebabkan kos membuat filem sekitar RM1 juta. Ketiga. [3 markah] (iii) Majikan perlu menganggap pembantu rumah sebagai salah seorang anggota keluarga. hendaklah diselesaikan secara harmoni tanpa menyakitkan hati mana-mana pihak. Mereka menghasilkan cerita-cerita bangsawan dengan bantuan penolong pengarah yang terdiri daripada rakyat tempatan. [2 markah] S4 Pengarah bertanggungjawab untuk “menulis” sebuah filem sebagai novel yang ditonton. penulis kesal sikap remaja yang bermabuk-mabukan dengan arak. [3 markah] (iii) Remaja sekarang kurang gemar menonton filem tempatan kerana filem tempatan mengulangi tema yang sama. [2 markah] S5 Pengarah orang yang menentukan konsep dan aliran sesebuah filem. iaitu cinta antara lelaki dengan wanita. Keempat. Kedua. [2 markah] S10 Pengarah memberi semangat orang Melayu dalam filem. [2 markah] S6 Penarikan sekatan kemasukan rakyat dari Hong Kong kerana banyak kes wabak SARS berlaku di tanah jajahan China itu. Ketiga. [2 markah] T3 Pembantu rumah mengambil tindakan nekad seperti mendera anak majikan sebagai cara untuk membalas dendam. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud memahami cara hidup sesuatu masyarakat. [2 markah] S2 Seramai 2. Ketiga. barulah pengarah tempatan menukar wajah filem kepada bentuk tempatan. jika timbul masalah. apabila pengarah tempatan diberi peluang mengarah filem. [2 markah] S7 Dipaksa memakan makanan yang diharamkan. [2 markah] Isi Tersurat [Langkah Mencegah Wabak SARS] S1 Kerajaan Singapura mengambil tindakan tegas dengan menutup Pasar Borong Pasir Panjang. aktiviti persembahan perlulah mempunyai tema yang sesuai untuk menanam rasa cinta terhadap negara. Kedua. [2 markah] Isi Tersurat [Kesulitan Pembantu Rumah] S1 Menghadapi pelbagai kesulitan berhadapan dengan majikan mereka. masyarakat perlu bersikap prihatin terhadap pembantu rumah • agar masalah yang ditimbulkan tidak berulang lagi. [2 markah] (ii) Tindakan negatif yang telah dilakukan oleh pembantu rumah ialah melarikan anak majikan. pengarah filem perlu sedar tanggungjawab yang diamanahkan • sebuah filem bernilai seni dapat dihasilkan. [2 markah] S5 Majikan meminta melayan seks. [2 markah] T3 Kerajaan menjadikan filem sebagai satu industri supaya para pengarah menjadikan aktiviti mengarah satu kerjaya tetap. [2 markah] S9 Bercadang pulang ke kampung halaman tetapi tidak dibenarkan. [2 markah] S7 Rakyat Malaysia dilarang ke negara tersebut. Keempat. [2 markah] S7 Pengarah perlu akrab dengan budaya sosial filem untuk melahirkan filem kaya dengan teknik dan sifat manusianya.

Kedua. [3 markah] (iii) Tindakan yang perlu dilakukan ialah melaporkan segala kejadian kepada Kementerian Kesihatan untuk membuat pemantauan akan jenis penyakit dan puncanya. [2 markah] S10 Masyarakat dinasihati memakan makanan yang bersih sebagai satu cara membendung wabak ini. Usaha ketiga. arah yang tidak sama. Usaha keempat. Selain itu. [2 markah] S5 Perkahwinan yang dirancang dengan warga tempatan untuk mendapat status penduduk tetap. kadar jenayah dapat dikurangkan. [2 markah] [2 markah] S8 Remaja bawah 18 tahun bebas membeli rokok. [2 markah] T3 Tiada penawar yang mujarab untuk membendung masalah SARS. masyarakat mengamalkan hidup yang sihat iaitu berjoging. [2 markah] T2 Kempen yang dijalankan perlu serius dan secara berterusan. [4 markah] Penutup • Kesimpulannya. jumlah pengangguran kian meningkat dan tanpa kehadiran mereka. [2 markah] S2 Terlibat dalam kes kongsi gelap dengan rakyat tempatan. [2 markah] S10 Warga tempatan tidak sanggup melakukan kerja kolar biru. [2 markah] S5 Kerajaan menggalakkan penanaman tembakau. [2 markah] T4 Ibu bapa jangan merokok di hadapan anak. [2 markah] © Info-didik Sdn Bhd J(10) . tutur kata mereka tidak sama dengan orang Melayu. saya meminta membuat pilihan. [2 markah] T3 Penanaman tembakau dikurangkan. [2 markah] S9 Menularnya budaya menentang kerajaan. Selain itu. [2 markah] T2 Rakyat tidak mematuhi arahan pihak berkuasa menyebabkan penyakit ini semakin merebak. [2 markah] Isi Tersirat [Masalah yang Wujud] T1 Telah mengurangkan kemasukan para pelancong ke Malaysia. dengan membersihkan longkang dan memotong rumput di halaman rumah masing-masing. dan menghargai kesihatan diri masing-masing. Maksud lain.S8 Masyarakat memakai penutup mulut untuk memastikan terhindar daripada wabak ini. [2 markah] Set 8 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan halangan/masalah yang dihadapi dalam membendung gejala merokok. banyak jenayah dilakukan oleh pendatang asing dan jika mereka dilarang masuk. Jabatan Imigresen hendaklah mengambil langkah proaktif membendung kemasukan pendatang asing tanpa visa • agar keselamatan negara dijamin lebih selamat. jika mereka dibiarkan tinggal lama di Malaysia. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. Selain itu. saya akan menerangkan akan bahaya yang dihadapi kepada perokok. mewujudkan keadaan yang tidak selesa. sebelum ditukar kepada tanaman lain. [3 markah] (iii) Wajar kerana rakyat tempatan mampu melakukan kerja-kerja yang dilakukan oleh pendatang asing. budaya mereka yang berbeza akan mempengaruhi budaya tempatan yang beradab. Langkah terakhir. Dalam waktu yang sama. kerajaan tidak berani menarik balik sekatan perjalanan terhadap para pelawat asing dan pelawat China hanya diminta mengemukakan sijil perubatan. [2 markah] S9 Masyarakat tidak digalakkan menghadiri majlis sosial kerana wabak boleh menjangkiti sesiapa sahaja. Seterusnya. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata membawa maksud seperti tidak kisah apa yang berlaku. [2 markah] Isi Tersurat [Kesan-kesan Kemasukan Pendatang Asing] S1 Meningkatkan kes-kes jenayah yang semakin rumit seperti penipuan kad kredit. [2 markah] Isi Tersirat [Sebab-sebab Kedatangan Mereka] T1 Mereka datang untuk mencari wang disebabkan kesukaran mencari kerja di tempat sendiri. [2 markah] (ii) Warga Indonesia mudah dikenali kerana penampilan mereka yang berbeza dengan penduduk tempatan. daripada 10 batang sehari kepada lima batang. Kerajaan memikirkan pelbagai kesan yang diambil yang boleh memudaratkan negara. usaha membendung gejala merokok perlu diperhebat • agar jumlah perokok dapat dikurangkan dan tiada perokok baru. Malah. Seterusnya. [2 markah] S10 Kaum bapa tidak memberi contoh terhadap anak. [2 markah] T2 Ingin mencari pengalaman kerana menganggap Malaysia destinasi pelancongan yang menarik. Kementerian Kesihatan telah melancarkan kempen antirokok. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata tersebut bermaksud berlainan dan bertentangan. S9 Sikap peniaga dan masyarakat yang mementingkan wang. [2 markah] Soalan 2: Pemahaman Soalan 2(a) Petikan Umum (i) Rangkai kata bermaksud melahirkan suasana yang tidak menyenangkan. [2 markah] T4 Mahu mendapatkan wang dengan jumlah tertentu untuk membantu keluarga. masyarakat diminta menjaga pemakanan. [2 markah] S7 Projek perumahan berkembang dengan pesat. [2 markah] S3 Sanggup menjadi pembunuh upahan dengan bayaran yang murah. Maksud yang lain ialah tidak mengambil perhatian yang serius terhadap kejadian di depan mata. [2 markah] S2 Dalam sehari 50 orang akan merokok buat pertama kali. [2 markah] S4 Kempen yang dijalankan tidak memberi kesedaran kepada perokok. [2 markah] S6 Memberi kesan kepada politik seperti suasana tidak aman dalam negara. [2 markah] Isi Tersirat [Cara-cara mengatasinya] T1 Penjualan rokok disekat. saya akan memintanya mengurangkan sedikit demi sedikit tabiat merokok. sekali gus menggalakkan orang menghisap rokok. bermasyarakat. agar larangannya dihormati. kemudian diharamkan. iaitu memakan makanan yang bersih dan berkhasiat. sama ada mahu terus merokok atau memutuskan tali persahabatan. [2 markah] S6 Orang berkuasa tidak bersungguh-sungguh memastikan sifar merokok. Seterusnya. Selanjutnya. sudah tentu masalah pengangguran dapat diatasi. [2 markah] T4 Masyarakat masih tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat. [2 markah] Penutup • Kesimpulannya. [2 markah] Isi Tersurat [Kekangan Membendung Gejala Merokok] S1 Orang merokok tanpa mempedulikan papan tanda. Kementerian Kesihatan menunjukkan fakta-fakta yang menakutkan kepada orang ramai tentang bahayanya merokok. Maksud lain. [2 markah] (ii) Kementerian Kesihatan memperuntukkan wang sebanyak RM20 juta kerana tabiat merokok yang semakin bertambah. [2 markah] S3 Perokok wanita mencatatkan peningkatan. [2 markah] S7 Tabiat merokok yang semakin meningkat di kalangan masyarakat. masyarakat diwajibkan menjaga kebersihan. [3 markah] (iii) Pertama. seperti menghidap barah. Jika masih merokok juga. masyarakat perlu sentiasa berwaspada terhadap wabak SARS • agar wabak ini dapat dibendung daripada merebak. [2 markah] T3 Terpengaruh oleh pujukan rakan sebaya yang mengatakan Malaysia menyediakan peluang pekerjaan yang bergaji lumayan. warga Indonesia biasanya akan tinggal di kawasan penempatan baharu. saya akan membawanya ke hospital dan tunjukkan kepadanya pesakit-pesakit yang menghidap kanser akibat tabiat merokok. [2 markah] S8 Pertumbuhan kedai-kedai makan semakin rancak. [2 markah] (ii) Malaysia dikatakan mengambil tindakan berlembut dan berhati-hati. [4 markah] Set 7 Soalan 1: Rumusan Pendahuluan • Petikan membincangkan akibat daripada kemasukan pendatang asing. [2 markah] S4 Kerugian berjuta-juta ringgit disebabkan penyaluran keluar wang tanpa cukai.

Selain itu ingatan itu dapat menyemaikan semangat cinta akan tanah air. Selain itu tempat ibu dan bapanya berkorban membesarkannya. [3 markah] (ii) Perjalanan mendaki Gunung Ledang amat sukar. Seterusnya perlu membawa perbelanjaan / wang yang mencukupi untuk bekalan di rantau orang. [3 markah] (iii) Saya akan menyediakan pengawal yang cukup terlatih untuk memastikan keselamatan Sita Dewi terjamin. tiada pula saudara-mara dan tempat mengadu. mahupun di akhirat. Maksud lain. Saya juga akan memantau pergerakan pasukan keselamatan yang menjaga Sita Dewi dan jika perlu saya akan menggantikan dengan pasukan lain. setelah hidangan tersedia. Ketika di rantau orang. Seterusnya ilmu memberi kegembiraan kepada kita dan menjadikan hidup kita bahagia di dunia. [3 markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam petikan ialah masyarakat yang prihatin. [2 markah] (ii) Bapa kera menasihatkan anaknya jangan bermain-main dengan anak saudagar. kita perlu beradab ketika makan. Dia mahu Umar bekerja dalam sektor perkhidmatan awam (MCS) dan bukan sebagai guru. Kedua. Lebih jauh lagi. [3 markah] (iii) Penggunaan bahasa Melayu klasik. Seterusnya sebagai bukti kita tahu mengenang jasa mereka yang banyak berkorban kepada kita seperti ibu bapa dan guru. Kedua. perlu beradab dengan menghormati orang lain. Walaupun sudah berjaya. Maksud lain. [3 markah] (iii) Mengenang jasa. dan “laut”. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata di atas ialah ingin tahu daripada orang bawahannya. contohnya “Ilmu itulah gemala sakti” (R1 B1) dan “Ialah kandil di dalam kubur” (R4 B3). Jiwanya sudah sebati dengan kehidupan di hutan.PEMAHAMAN KOMSAS Set 1 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Maksud ungkapan tersebut ialah Yvonne rela mati daripada membiarkan rombongan itu memusnahkan kebun epal bapa angkatnya. Kedua. Namun anak kera berdegil. [3 markah] (ii) Saya akan memujuk ibunya agar mempengaruhi sikap Daneng. [2 markah] (ii) Seri Rama terperanjat/tidak menyangka akan bertemu Laksamana yang ditugaskan menjaga isterinya. kebun epal tersebut terlalu istimewa kepada bapa angkatnya yang dikatakan menunaikan wasiat mendiang isterinya agar menjaga kebun itu dengan baik. kita perlu terus berusaha. Malah ilmu dianggap penerang bagi menyuluh perjalanan hidup yang lebih bermakna. rombongan itu perlu membunuhnya terlebih dahulu jika mahu memusnahkan kebun epal itu. perlu menjenguk tempat kelahiran. contohnya ibu Daneng menghadiahklan petai kepada Cikgu Jo untuk dibawa pulang. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Pengalaman manis yang tidak dilupai oleh penyajak ialah beliau pernah memperoleh keputusan cemerlang semasa di bangku sekolah. [3 markah] (iii) Pengajaran berdasarkan teks. Maksud lain. Malah dia ingin memperhambakan dirinya di hutan. Walaupun ayah serba kekurangan dan tidak pernah mengucapkan tahniah kerana memperoleh kejayaan cemerlang. Sebaik-baiknya hubungi/ ambil alamat saudara mara tempat dituju. contohnya ayah. Pengajaran seterusnya. contohnya “gemala” (batu yang bercahaya dan mempunyai hikmat). kita hendaklah menjaga maruah di rantau orang. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata tersebut ialah telah dirawat oleh pelbagai orang yang mahir. [3 markah] (ii) Orang yang berilmu akan bercakap hal yang penting sahaja. Latar masyarakat yang terdapat dalam keseluruhan cerpen ialah masyarakat yang suka berbudi. Kita wajar menerima takdir yang menimpa kita. Maksud lain. [3 markah] (ii) Sebelum pergi merantau. Ketiga penggunaan imej alam. manakala orang yang tidak berilmu lebih banyak bercakap daripada mendengar. duduk bersama-sama. ibu. Saya juga akan memberitahunya bahawa masih ada peluang untuk pergi ke luar negara. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Adab ketika makan ialah cawan dan cerek perlu disusun dengan kemas. Malah sikap yang ditunjukkan oleh Sultan Mahmud lebih mengutamakan keangkuhan dan menunjuk-nunjuk dengan raja negeri lain. terus berkawan dengan anak saudagar. Sebagai anak patut mengenang jasa orang yang banyak berkorban kepada kita. [3 markah] (ii) Tindakan Yvonne wajar kerana rombongan itu berniat mahu memusnahkan kebun epal bapa angkatnya. masyarakat yang tinggal di daerah pedalaman. asal sahaja tidak menyebabkan kematian. Kedua. Akhir sekali pastikan tempat yang dituju dan fikirkan tempat menginap. rundingan antara bapa angkatnya dengan Gabenor belum selesai. gigih berusaha. kita perlu berani mempertahankan hak daripada diceroboh oleh pihak yang tidak bertanggungjawab seperti dilakukan oleh Yvonne yang membantu Buchanan mempertahankan kebun epal. dengan mengharapkan orang gaji melakukan kerja rumah. kemudian barulah mula makan. dia amat marah kerana Sita Dewi ditinggalkan oleh Laksamana. Ketika itu keadaan angin bertiup kencang. Ketiga. manakala orang yang tidak berilmu akan bercakap apa sahaja yang terlintas di fikiran. “rimba”. Lagipun pergaduhan kedua-duanya perkara kecil yang tidak patut berakhir dengan kematian. “taulan” (saudara). Ketiga mengenang budi. Seterusnya saya akan memanggil Orang Asli yang berjaya untuk memujuk Daneng. [3 markah] (iii) Tindakan saudagar tidak wajar kerana anak kera bersahabat baik dengan anaknya. kita perlu menghormati orang tua kita dan sikap kurang ajar yang ditunjukkan oleh anak Buchanan janganlah diikuti. Kedua penggunaan metafora. orang yang berilmu akan berhemah ketika berkata-kata. telah diusahakan beberapa bomoh. Dia juga ingin menetap di luar negara. Saya akan meyakinkan bahawa profesion perguruan merupakan tugas yang mulia. kita perlulah bersikap timbang rasa seperti ditunjukkan oleh Gabenor British Columbia yang menerima rayuan Buchanan. pinggan dan mangkuk diletakkan dalam keadaan terbuka. perlu mengawal akhlak dan maruah. Selain itu. Dia berasa bimbang akan keselamatan isterinya. Malah. supaya hidupnya senang. Saya juga akan meningkatkan mutu kawalan dari semasa ke semasa. orang yang berilmu lebih banyak mendengar daripada bercakap. perlulah melengkapkan diri dengan kemahiran dan kelulusan yang diperlukan. [3 markah] (iii) Pertama. proses peminangan melibatkan kerja yang rumit dan mustahil. Akhirnya Laksamana gagal mendaki hingga ke puncak gunung. Sikap negatif seperti terdapat dalam drama ialah suka memerintah. [3 markah] (iii) Sikap negatif Safiah ialah memandang rendah terhadap pilihan Umar untuk menjadi seorang guru dan mengajar di pedalaman. [3 markah] (ii) Sebagai bukti kita tidak lupa daratan. Ketiga. Ketika makan. Kedua. manakala orang yang tidak berilmu akan meluahkan apa sahaja yang terlintas di fikiran. [3 markah] (ii) Saya tetap bertegas dengan keputusan untuk menjadi seorang guru. [3 markah] Set 3 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Harapan Safiah agar Umar bekerja di luar negara. kita perlu bersyukur walaupun menghadapi pelbagai dugaan. [2 markah] Set 4 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Hubungan antara Pusaran dengan Junid yang dikatakan sebagai saudara © Info-didik Sdn Bhd J(11) . [3 markah] Set 2 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Daneng berkeras tidak mahu meninggalkan tempat kelahirannya. Ketiga. menyoal kepada semua pembantunya. dan “berbeka” (bermesyuarat). Sepatutnya saudagar mencari ubatan lain. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata di atas ialah tiada anak raja lain yang lebih cantik. walaupun terpaksa merana sepanjang masa dan berharap ihsan orang lain. Pengajaran lain. contohnya Cikgu Jo amat mengambil berat tentang masa depan Daneng. contohnya “darat”. Hal ini dilakukan sebagai menghargai orang yang berjasa. Seterusnya jasa guru yang memberikan pendidikan kepadanya. saya akan meminta pihak sekolah membantu Daneng dan keluarganya dalam soal kewangan. tiada anak raja yang seistimewa dengan perempuan yang diidamkan. “sungai”. [3 markah] (iii) Tidak wajar kerana keinginannya itu menyebabkan pembesar dan rakyat jelata menjadi susah. Selain itu. contohnya Daneng dan nenek moyangnya yang sudah sebati dengan kehidupan di hutan. seperti menggunakan akar kayu. dan guru. Akibatnya anak kera dibunuh oleh saudagar kerana hati anak kera mampu menyembuhkan luka di tangan anak saudagar. Kedua. Dia juga mementingkan diri sendiri dengan menentukan kerjaya Umar. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Kelebihan ilmu ialah ilmu tidak ternilai harganya dan sangat berguna dalam kehidupan kita sehari-hari.

[2 markah] (ii) Saya akan menasihati Sang Nata agar tidak menjatuhkan hukuman bunuh terhadap Ratna Angreni. dia sendiri yang dapat merasai akan kesedihan akibat masalah keluarganya. Ketiga. seorang ayah perlu memahami gelodak jiwa anak mangsa perceraian. Kedua. manusia hendaklah berusaha memajukan diri sendiri dalam semua bidang yang diceburi. Anak Sang Rajuna Tapa dihukum sula di hujung pasar. dan suka marah. Kedua. manusia perlu jujur dan tidak berpura-pura dalam sesuatu hal. penggunaan bahasa istana. Ketiga. Sikap yang ditunjukkan oleh Zel yang menolak hakikat perceraian mama dan abahnya jangan diikuti. Pengajaran kedua daripada keseluruhan cerpen ialah. Contohnya Zel akhirnya membatalkan niatnya untuk merosakkan program komputer bapanya setelah berfikir dengan mendalam akan kesannya. kita perlu menerima hakikat bahawa ibu bapa kita sudah bercerai. [3 markah] Set 6 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Ungkapan tersebut membawa maksud walaupun sahabatnya memberi nasihat kepadanya. Ketiga. Malah tiada siapa yang mahu bertolak ansur supaya kedamaian dan kezaliman tidak bertentangan. Jibor merancang untuk membunuh Sabor dengan mengupah orang melakukan perbuatan tersebut. Kedua. Lagipun. Contohnya ibu Zel berusaha gigih untuk memajukan perniagaannya setelah berpisah dengan suaminya. Ayahnya juga menjadi seorang yang pemabuk/terhuyung-hayang kerana meminum arak. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Baginda berasa serba salah untuk menjawab pertanyaan Ratna Angreni. Maksud lain tidak sampai hati. [3 Markah] (iii) Latar belakang yang terdapat dalam petikan adalah di Alstonia. Malah. Kemudian saya akan bertemu Sabor agar Sabor berterus-terang dan menceritakan hal yang sebenar. hubungan Pusaran dengan Junid yang tidak dapat dipisahkan. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Petikan tersebut membawa maksud tidak setia terhadap negara dengan membuka pintu dari dalam kota. Maksud lain. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Penyajak menganggap hidup manusia semakin sukar. Strenn mahu melemahkan Eyrique dengan cara menculiknya dan memisahkan Eyrique dengan Annyss. Kedua. Saya juga akan meminta Sang Nata membicarakan kesalahan Ratna Angreni terlebih dahulu. Ketiga. Malah Sang Rajuna Tapa terlalu mengikut perasaan tanpa menyedari perbuatannya boleh memusnahkan diri dan negara. [3 Markah] (iii) Tindakan saya ialah memikirkan kata-katanya/membuat penyiasatan untuk membuktikan kesahihan ceritanya. Selain itu © Info-didik Sdn Bhd J(12) . [2 markah] (ii) Hang Jebat menderhaka kerana ingin menuntut bela atas kematian Laksamana. [3 Markah] (iii) Pengajaran daripada petikan di atas ialah. Kedamaian telah dimusnahkan oleh manusia yang mementingkan diri sendiri. Jika hendak memuji seseorang perlulah fikir terlebih dahulu. [2 Markah] (ii) Pada pandangan saya. [2 Markah] (ii) Eyrique diculik kerana Strenn mahu merampas kuasa daripadanya. penggunaan inverse. [4 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Rangkai kata tersebut membawa maksud terlalu simpati. yang kesemuanya boleh merosakkan diri sendiri. kita hendaklah berfikir secara mendalam dalam melakukan tindakan. yang akhirnya boleh merosakkan orang lain. contohnya “Batunya indah bagai dicanai”. Latar masa pula ialah pada waktu malam. [2 markah] (ii) Tujuan Siti Saidah memfitnah Sabor adalah untuk membalas dendam kerana Sabor menolak keinginan nafsunya untuk melakukan zina. dia akan dituduh derhaka. [3 markah] Set 7 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Mariah berasa kecewa disebabkan ayahnya sengaja meminta sedekah. Dia juga saudara kembar kepada Annyss. [3 markah] Set 5 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Eyrique ialah seorang anak raja di Alstonia. Ketiga. Strenn tidak mahu Eyrique berterusan berhubung dengan kembarnya. Dia juga mahu menentang kezaliman yang telah dilakukan oleh Sultan terhadap rakyat jelata. penggunaan gaya bahasa perbandingan iaitu simile. Pengajaran daripada keseluruhan cerpen ialah kita hendaklah menghargai hubungan kemanusiaan seseorang dengan orang lain atau dengan haiwan seperti ditunjukkan oleh Junid dengan Pusaran. [3 markah] (iii) Kita jangan terlalu bimbang terhadap kata-kata yang tidak berasas. baik terus berbuat kejahatan. Hati juga yang menggerakkan kita untuk berbuat sesuatu. takut terhadap kata-kata bomoh akan menjadi kenyataan. Kedua. Pilihan lain. [3 markah] (iii) Pentingnya kita memelihara anggota tubuh badan dan hati daripada melakukan perkara yang negatif. Zel meletakkan kesalahan itu kepada abahnya kerana tidak mahu mengerti akan perasaannya. [3 markah] (ii) Hati boleh mempengaruhi perasaan untuk bertindak sesuatu. Malah dia tidak boleh bertolak ansur terhadap Hang Jebat yang telah menderhaka terhadap Sultan. Selain itu. [2 markah] (ii) Fitnah yang dilemparkan ialah dikatakan anak Sang Rajuna Tapa dituduh berlaku sumbang/curang. iaitu sebuah negara dalam dimensi yang lain. [3 markah] (ii) Kata-kata itu tidak logik kerana tiada manusia dilahirkan kembar dengan haiwan. [3 markah] (iii) Sang Rajuna Tapa tidak mencintai negara/tiada semangat patriotisme. iaitu tempat asal Annyss dan Eyrique. manusia perlu menanam rasa benci terhadap perkara-perkara negatif. mengharapkan kita jangan bersikap dengki. contohnya “Di sinilah adinda berhenti kita”. mengumpat. saya tidak teragak-agak menjalankan perintah Sang Nata. Peristiwa ini berlaku di sebuah terowong gelap tempat Eyrique dikurung. dia tertekan kerana tidak menerima hakikat bahawa kedua-dua orang tuanya telah berpisah. Maksud lain. Pengajaran daripada keseluruhan cerpen ialah. Maksud lain. sebenarnya hubungan antara manusia dengan haiwan hanyalah secara kebetulan. [3 markah] (ii) Manusia perlu kembali kepada ajaran agama yang menyarankan penganutnya melakukan kebaikan. [3 markah] (iii) Manusia hendaklah bekerjasama untuk mewujudkan persamaan dan perpaduan. Jika hati sudah timbul satu kebencian. Lagipun. [3 markah] (iii) Tindakan yang dilakukan oleh Laksamana wajar (bagi yang memilih sudut ini) kerana kesetiaan Laksamana terhadap Sultan tidak berbelah bahagi. Malah perbuatan kita jika tidak difikirkan secara mendalam akan memberi kesusahan dan kemudaratan. apatah lagi bertentangan dengan ajaran agama dan sikap yang ditunjukkan oleh Mohsin janganlah diikuti. jika sudah melakukan jahat. memberi peluang musuh menyerang. Tetapi jika saya mendapati Ratna Angreni bersalah. [4 markah] (iii) Pertama. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Rangkap di atas bermaksud perbuatan mengata orang lain adalah perbuatan yang tidak baik. hubungan Junid dengan Pusaran terlalu rapat iaitu sejak kecil lagi. Dia juga kecewa kerana ayahnya meminta wang yang hendak digunakan untuk membeli buku. mengharapkan kita mengawal pendengaran dan khabar yang buruk jangan dipercayai. manusia perlu bertolak ansur dalam sesuatu perkara. [3 Markah] (ii) Langkah yang perlu dilakukan oleh Mariah ialah mencurahkan perasaannya kepada sahabatnya yang terdekat/guru kaunseling/pengetua. contoh “beta” dan “tunku”. Kedua. Dia berasa marah kerana Laksamana dihukum bunuh tanpa usul periksa. Ini menyebabkan Raja Iskandar murka. biarlah terus jahat. Seterusnya saya akan mengintip gerakgeri Sabor untuk mengetahui tujuan Sabor menginap di sini. Seterusnya. Dia mementingkan diri sendiri/maruah diri diutamakan daripada maruah negara. saya akan menyembunyikan Ratna Angreni jika mendapati perempuan itu tidak bersalah. apa yang dilakukan hanyalah menurut perintah Sultan dan jika dia membantah. mulalah timbul rasa dendam dan keinginan melihat orang lain ditimpa kesusahan. dia sendiri yang merasai segala keperitan. Zel berasa tertekan akibat perpisahan abah dan mamanya.kembar. [3 markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Maksud rangkai kata tersebut ialah oleh sebab terlanjur jahat. Dia bakal menggantikan takhta yang diwarisi oleh bapanya. Setelah mendengar fitnah tersebut. Baginda juga berasa belas dan tidak tergamak untuk meninggalkan Ratna Angreni di dalam belukar seorang diri. Sikap ayah Zel yang mementingkan diri sendiri janganlah diikuti. sama ada baik atau buruk. Manusia perlu mengawal diri daripada melakukan perkara-perkara yang negatif. Kita juga hendaklah memahami perasaan anak sendiri dan janganlah bertindak tanpa berfikir akan perasaan anak kita. Tujuan kedua ialah untuk menutup malu dengan nasihat Sabor yang memintanya takutkan azab Allah setelah keinginan berzina ditolak.

contohnya “gelanggang kebuasaan”. masyarakat yang bersimpati terhadap nasib orang lain seperti ditunjukkan oleh Mak Lijah/Borhan terhadap Mariah. [3 markah] (ii) Menggalakkan orang ramai menggunakan pengangkutan awam seperti bas dan kereta api. Kedua. [6 markah] Sikap malas membaca dan tidak suka bergaul menyebabkan hidup Salleh bagai katak di bawah tempurung. keretanya telah terbabas ke dalam longkang. [3 markah] PENGETAHUAN & KEMAHIRAN BAHASA Set 1 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Saya telah menasihati rakan-rakan sekelas supaya senyap tetapi masing-masing dengan ragamnya hingga kelas menjadi bising.” pesan Pak Abu kepada anggota pasukan Pengakap. Malah. Malah dia terkejut apabila mendapat tahu Hang Li Po mengasihi Hang Jebat. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Penyajak sentiasa mengembara untuk mencari bahan penulisan. [3 markah] mengungkapkan masalah orang dengan cara yang lebih menarik. persoalan kesukaran menghasilkan karya yang bermutu. “Jangan redah saja hutan-hutan di situ kerana ramai yang menjadi mangsa harimau. Ketiga. [3 Markah] (ii) Reaksi daripada saya sudah tentulah terperanjat dan tidak percaya. “Kalau begitu boleh kau tuliskan sekarang bahan-bahan yang perlu aku sediakan untuk memasak nasi itu?” pinta Anis. [6 markah] Set 8 Soalan 2(b) Petikan Prosa Moden (i) Dang Wangi tidak menyangka bahawa Hang Li Po mahu menduakan suaminya. Seterusnya sebagai pelindung diri daripada ancaman musuh. berasa takut untuk bertentang mata. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Rangkai kata bermaksud berasa amat gembira. persoalan ketelitian dalam menghasilkan karya untuk memastikan karya yang dihasilkan benar-benar bermutu. Malah pemandu tiada nilai kesopanan/biadab. pemilihan Datuk Seri Mohd. membina lebih banyak jejambat/mengadakan jalan alternatif. nanti aku akan datang ke rumah kau untuk mengajar kau memasak nasi tersebut. penggunaan singkatan (sinkof). (ii) Buku itu dihantar ke perpustakaan kerana perlu diproses terlebih dahulu sebelum boleh dipinjam oleh sesiapapun sama ada guru atau pelajar. Ketiga. Najib Tun Abdul Razak sebagai Timbalan Perdana Menteri disokong sebulat suara oleh ahli UMNO. Aktiviti ini juga dapat dijadikan pengisi masa lapang/melakukaan aktiviti berfaedah. aku akan sediakan bahan-bahan yang kau tuliskan sebelum minggu hadapan.” pesan Tuk Aki kepada anak muda yang duduk di warung. contohnya Melaka menjalinkan hubungan dengan China dan Majapahit. (vi) Usaha penyeragaman bahasa Melayu dengan bahasa Indonesia sedang giat dijalankan dengan mewujudkan istilah baru. Seterusnya latar masyarakat yang gigih berusaha untuk mencapai kejayaan seperti ditunjukkan oleh Mariah yang berusaha mencapai kejayaan cemerlang dalam bidang akademik walaupun menghadapi pelbagai dugaan. (iii) Oleh sebab dia memandu kereta dalam keadaan laju.” terang Anis lagi. (iv) Kanak-kanak itu meragam tidak mahu makan kerana perutnya sakit. “Aku nak masak nasi tersebut minggu hadapan. [3 markah] (iii) Jika Tuan Bujang dipelihara dengan baik. Pengguna jalan raya juga dalam keadaan sakit hati/jiwa yang tidak tenteram. Kemudian dipotong batang pisang dari atas hingga ke bawah. Seterusnya Tun Beraim Bapa melompat ke kanan dan ke kiri sambil menangkis perisainya hingga tidak kelihatan pada tangan kirinya. dia tidak akan membalas dendam terhadap pembunuh ayahandanya. Kedua. supaya dapat Dalam mesyuarat tersebut.” janji Meena lagi. Latar masyarakat dalam cerpen ialah. [6 markah] (b) (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (c) (i) “Boleh ajar aku cara untuk masak nasi beriani?” tanya Anis kepada Meena. (iii) Anak muda itu pengsan terkena kejutan elektrik lalu dibawa ke hospital oleh rakan-rakannya. Nasihat saya kepada Hang Li Po agar jangan menduakan suami kerana buruk akibatnya. sebaliknya menjadi seorang sultan yang adil. Lagipun hanya Tuan Bujang sahaja yang akan membalas kematian ayahnya. [3 Markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam petikan di atas ialah masyarakat pendatang/masyarakat Cina yang tidak faham akan adat-istiadat raja-raja Melayu. menggiatkan kempen berkongsi kereta. (v) Bangunan yang baru dibina itu mempunyai keseragaman dengan bangunan lama di sebelahnya. [3 markah] (iii) Penggunaan personifikasi. Tuan Bujang tetap mengingati jasa orang yang telah memeliharanya selama ini. contohnya Hang Li Po tidak mengetahui hukum orang yang menduakan suami. Ketiga. sebaliknya perlu rajin berusaha kerana ulat dalam batu pun hidup juga. [3 markah] (iii) Pertama. Puteri Jilan dapat mengetahui hal yang tersirat dalam dirinya. dapat menghasilkan karya yang benar-benar bermutu. apa salahnya. menggunakan deria untuk merakamkan pelbagai peristiwa. sentiasa berhati-hati ketika memilih bahan untuk menghasilkan karya yang bermutu. “Jangan risau nanti sebelum balik dari sekolah aku akan beri kepada kau. contohnya Sultan Mansor Syah memiliki empat orang isteri. contohnya “tika germis menabur benih”. (iii) Adik mendesak emak untuk memasuki pertandingan pakaian beragam yang akan diadakan di sekolahnya pada Hari Kanak-kanak nanti. © Info-didik Sdn Bhd J(13) . penggunaan metafora. persoalan pengalaman hidup seorang penyajak dalam mengungkapkan segala kisah manusia yang dilihat dengan mata kepalanya sendiri. (ii) Kilang itu telah menetapkan semua pekerjanya memakai pakaian seragam pada setiap hari bekerja. [6 markah] (e) (i) Set 2 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Setelah kemarahan ayah reda barulah kami berani menegurnya dan meminta maaf atas kesalahan yang kami lakukan.” jawab Meena. Saya juga akan menerangkan hukum dalam Islam seseorang yang tidak setia terhadap suami. [3 markah] Soalan 2(d) Petikan Puisi (i) Pengguna jalan raya tidak mempunyai perasaan sabar. (iii) Orang yang suka berhutang untuk menjelaskan hutang yang lain seperti kata peribahasa “gali lubang tutup lubang” akan sentiasa dalam keadaan susah.sewajarnya dia meminta iman/pengetua menasihati ayahnya supaya tidak berpura-pura. [3 markah] (iii) Seni mempertahankan diri dapat mengekalkan/meningkatkan kecergasan fizikal. Ketiga. Latar masyarakat yang lain ialah masyarakat yang mengamalkan poligami. [4 markah] (ii) Puteri Jilan berasa gembira kerana Tuan Bujang ialah anak adik Puteri Jilan/ cucunya.” janji Meena kepada Anis. Ketiga. terpaksa merakamkan kisah dari dekat dan mengalaminya sendiri. kemudian dibelah hingga terpotong dua. Maksud lain kegembiraan yang tidak dapat digambarkan. “Eloklah tu. [3 Markah] (iii) Latar masyarakat yang terdapat dalam cerpen ialah latar masyarakat pelajar yang menghadapi masalah kewangan seperti dialami oleh Mariah kerana ayahnya seorang pemabuk. [3 Markah] Soalan 2(c) Petikan Prosa Klasik (i) Melihat wajah sahaja sudah berasa gentar. dia akan menduduki takhta Kesultanan Johor sebagai seorang sultan. [3 markah] (ii) Supaya dapat menggambarkan peristiwa yang benar-benar berlaku berdasarkan perkara yang pernah dilihat dan didengar. Kedua. contohnya “ketidaksabaran membengkak”. [6 markah] (d) (i) Hamidah memang tulus hatinya apabila menyerahkan anak yang baru dilahirkan kepada abangnya yang tidak mempunyai anak walaupun telah berkahwin selama 20 tahun. Seterusnya dia sendiri perlu memberitahu ayahnya agar menghindari daripada perbuatan keji/ bertaubat. (ii) Antara mereka yang hadir dalam mesyuarat untuk berbincang tentang masalah itu termasuklah ibu bapa pelajar kerana masalah itu melibatkan pelajar yang sering ponteng sekolah. [2 markah] (ii) Aksi yang ditunjukkan oleh Tun Beraim Bapa ialah melontar pinang kotai. Dia juga tidak menyangka yang Hang Li Po sebenarnya tidak mengasihi sultan. “Boleh. Maksud lain. Kedua. Kedua. tetapi batang itu tiada tumbang. Latar masyarakat yang terdapat dalam keseluruhan drama ialah masyarakat yang mempunyai hubungan antarabangsa. (ii) Pada setiap kali cuti semester Aziz akan bekerja sambilan di restoran makanan segera di Shah Alam. (ii) “Kita jangan malas. kelak kemungkinan buruk akan berlaku.

[ 6 markah] (d) (i) Kami sekeluarga begitu gembira sekali apabila ayah memberitahu bahawa kami sekeluarga akan pergi menunaikan umrah di Mekah hujung tahun ini.” pesan Cikgu Kamal kepada anak muridnya. bulat kata kerana muafakat (iii) Muka tembok [6 markah] Set 5 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Ramai pelajar yang mendapat markah minimum dalam mata pelajaran Kimia kerana mereka sukar memahami pelajaran tersebut. Pak Arif telah mengkhabarkan bahawa budak yang terlibat dalam kemalangan pagi tadi telah meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital. perlu lebih kerap mengadakan latihan kawat. “Kau ni tinggi menggalah. [6 markah] (c) (i) Untuk melahirkan atlet yang mempunyai jati diri. (iii) Kakak sering mengalah kepada abang apabila mereka berdua bertengkar kerana kakak tidak mahu pertengkaran mereka berpanjangan. (ii) Setiap kali tiba musim menuai penduduk kampung bersama-sama bergotong. (ii) Minyak zaitun kaya dengan omega dan mengandungi lemak tak tepu dan berwarna kuning kehijauan. (ii) Rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan siaran langsung Bola Sepak Piala Dunia dari Jepun dan Korea Selatan kerana kecanggihan teknologi pada hari ini. Hafiz. [6 markah] (e) (i) Makan suap (ii) Seperti api dalam sekam (iii) Bagai mencurah air ke daun keladi [6 markah] Set 3 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) “Janganlah kita mengabdikan diri kepada harta dunia semata-mata kerana harta tersebut akan kita tinggalkan apabila kita mati kelak. (ix) Firdaus kemudiannya mahu mengikut Munir ke hospital untuk menziarahi adik Munir. (ii) Dalam kemalangan jalan raya itu semua mangsa telah meninggal dunia sebaik sahaja tiba di hospital. [6 markah] Set 4 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Ferdinand Marcos bekas presiden Filipina telah tinggal dalam buangan di Amerika Syarikat sehinggalah beliau meninggal dunia di sana. (ii) Pekerja kilang itu mendapat kemalangan di tempat kerja akibat daripada kecuaiannya semasa bekerja. (iii) Firdaus menanyakan masa dan tempat berlakunya kemalangan tersebut. [6 markah] (b) (i) Buah zaitun berbentuk bujur. (ii) Semua perabot yang terdapat di dalam bilik saya diimport dari Itali. (ii) Polis telah menangkap penculik kanak-kanak itu pada pagi tadi. (ii) Pemuda itu menyebarkan berita palsu mengenai pengarah syarikat itu yang dikatakan menerima rasuah daripada sebuah syarikat pembinaan. (iii) Kebanyakan pelajar yang datang berkursus itu ialah pemimpinpemimpin pelajar di sekolah mereka. manusia mati meninggalkan nama. Saya sudah lali dengan leteran ibu setiap kali saya gagal mendapat nombor satu dalam peperiksaan. (iii) Suri rumah yang sering tertipu oleh jurujual yang datang menjual beraneka barangan dari rumah ke rumah. lonjong. jangan sesekali kita mengejinya seperti kata peribahasa ‘jangan meludah ke langit’.” pesan ibu kepada kami. [6 markah] Rupa Zaidi kelihatan pucat seperti ayam berak kapur apabila menghidap demam panas. (vi) Gadis itu tertinggal begnya di dalam teksi. (iii) “Jangan lalai sewaktu melintas jalan. tetapi pemandu teksi telah memulangkannya. (x) Munir bersetuju dan menjemput Firdaus menaiki keretanya. (c) (i) © Info-didik Sdn Bhd J(14) . [ 6 markah] (ii) Media massa merupakan alat komunikasi yang bermanfaat tetapi kadang kala disalahgunakan oleh sesetengah pihak. (vi) Munir menjelaskan bahawa pihak hospital memberitahunya bahawa adiknya dalam keadaan serius juga kerana ketika kemalangan itu dia telah terjatuh dalam longkang di tepi jalan raya tersebut. (ii) Munir terkejut setelah ditegur lantas memberitahu bahawa dia hendak ke hospital kerana adiknya kemalangan. (ii) Adik telah meminum minuman yang terletak di atas meja. (iii) Ibu telah membeli mesin basuh baru kerana yang lama telah rosak. (iv) Sepeninggalan datuk mengerjakan haji di Mekah semua urusan perniagaannya diserahkan kepada ayah saya kerana ayah ialah anak sulungnya. (viii) Munir memberitahu bahawa penunggang itu hanya cedera ringan malahan dia memakai topi keledar. [6 markah] (b) (i) Firdaus menegur Munir yang nampaknya tergesa-gesa untuk ke sesuatu tempat. Pelajar-pelajar dinasihatkan agar mengurangkan meminum minuman bergas kerana minuman tersebut mengandungi gas karbon dioksida. Dia juga memberitahu bahawa adiknya dilanggar oleh pekerja kilang yang menunggang motosikal berhampiran kilang kasut BATA. Sebaliknya melihat kiri dan kanan dulu. (iii) Minyak diperah menggunakan cara tradisional iaitu dihasilkan daripada buah yang sudah masak dan berkualiti tinggi dengan ditumbuk lumat lalu diperah hingga mengeluarkan minyak.” kata Abu kepada rakannya. susah kalau naik kereta yang kecil. (v) Rumah pusaka itu kini ditinggali oleh cucu-cucunya sejak dia menetap di kota. (iii) Puisi Melayu lama yang terdiri daripada pantun dan syair adalah tinggalan masyarakat Melayu zaman dahulu. [6 markah] Amalan rasuah sukar dibendung kerana masih ada golongan yang mata duitan serta berjuang untuk mengisi perut sendiri. (c) (i) (d) (i) (e) (i) Ringan tulang (ii) Bulat air kerana pembetung. dan berwarna ungu kemerahan serta mengandungi minyak. (iii) Buah-buah durian yang gugur di kebun datuk akan dikumpulkan di pondok sebelum dijual kepada peraih dari bandar. (ii) Anak muda lebih suka beristirahat di warung sambil mengisi perut. (v) Firdaus menanyakan keadaan adik Munir sama ada mendapat cedera teruk atau tidak. (iii) Jeneral yang sudah bersara itu tetap dihormati oleh penduduk kampung. (vii) Firdaus menanyakan pula keadaan penunggang motosikal tersebut. [6 markah] Penduduk di Pulau Tahiti kuat berpegang kepada adat resam. [6 markah] Kapal terbang dari Heathrow akan mendarat di KLIA pada petang esok. (ii) “Walaupun kita marah dengan tindakan ibu atau bapa kita. Penyanyi itu mengabadikan sebuah lagu nyanyiannya sebagai tanda kasih sayangnya terhadap anaknya yang telah meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya.Semesta alam menjadi gelap gelita apabila matahari mula tenggelam di ufuk timur. (ii) Guru-guru digalakkan agar menambahkan pengetahuan mereka dalam bidang masing-masing kerana dunia pendidikan semakin berkembang dengan pesat. antaranya orang perempuan yang melancong ke sana tidak dibenarkan berpakaian yang mencolok mata. [6 markah] (b) (i) Kamu mestilah mematuhi undang-undang negara ini agar hidup kita aman. [6 markah] (e) (i) (d) (i) Ibu menyuruh adik meletakkan pasu bunga di mana-mana yang sesuai di dalam rumah kerana ibu sibuk menyusun pelbagai jenis pokok bunga yang dibawa dari kampung. (iv) Munir menerangkan bahawa adiknya kemalangan ketika dalam perjalanan ke sekolah. (iii) Helmi tidak pernah putus asa walaupun telah beberapa kali gagal sampai ke puncak Gunung Kinabalu kerana dia tetap bercita-cita untuk mendaki gunung tersebut hingga ke puncaknya. (iii) Jasa Pak Ramli membangunkan Kampung Muhibah terus dikenang oleh penduduk kampung kerana harimau mati meninggalkan belang.royong turun ke bendang untuk mengetam padi.

[6 markah] (c) (i) Sungguhpun beberapa tahun telah berlalu.Sinaran lampu keretanya begitu terang sehingga menyilaukan mata kami. harapkan pagar. (iii) Rerambut dan lelilin telinga menghalang serangga memasuki tubuh dan memerangkap habuk supaya habuk tidak berkumpul di gegendang telinga. [6 markah] Persahabatan mereka begitu akrab dan sentiasa berdua ke mana sahaja mereka pergi bagai isi dengan kuku. (ii) Cuping telinga melindungi lubang telinga dengan menghalang air daripada memasuki lubang telinga dan mengarahkan gelombang bunyi ke lubang telinga. (iii) Faisal memahami kerja Ibrahim lalu memberitahu Ibrahim bahawa dia telah lama ingin berjumpa Ibrahim untuk menanyakan masalah rumput permaidani di halaman rumahnya. Hakim mengerang kesakitan setelah terjatuh dari tangga rumahnya ketika sedang bermain dengan adik-adiknya. Pemuda-pemuda Palestin begitu gelojak jiwa mereka untuk menentang Israel yang tidak berperikemanusiaan terhadap rakyat Palestin. (viii) Faisal bersetuju dan bertanya Ibrahim sama ada dia boleh datang pada hari itu juga tetapi pada sebelah petang lebih kurang jam dua. dan lelilin telinga. (ii) Emak akan bercekak pinggang setiap kali dia memarahi kami yang suka bergaduh. “Negara kita masih gawat dari segi ekonomi. Mencuci pakaian pada masa ini semakin mudah dengan penggunaan mesin basuh ataupun dihantar ke kedai dobi. (ii) Semua pelajar dikehendaki membersihkan tandas kelas masingmasing setiap hari Jumaat sebelum balik ke rumah. seperti kata peribahasa “Di mana bumi dipijak. (ii) Sesetengah orang suka mengambil kesempatan apabila orang lain dalam kesusahan. (vi) Dia telah berusaha membuang lalang tersebut dengan mencabutnya tetapi masih tumbuh juga. Cerita kanak-kanak berusia 11 tahun itu sukar untuk dipercayai oleh pihak polis. sentiasalah berbuat baik dan sesekali berbuat jahat. (ix) Ibrahim berjanji akan menunggu Faisal datang sambil berpesan kepada Faisal agar menelefonnya sekiranya Faisal tidak jadi datang. lubang telinga. (iii) Penjenayah tersebut telah merompak dan membunuh penghuni rumah itu ketika malam gelap-gelita. (ii) Kita hendaklah menerima segala tunjuk ajar yang diberikan oleh guru kerana mereka mempunyai lebih pengetahuan dan pengalaman hidup. (ii) Ibrahim menjelaskan bahawa dia bekerja luar daerah iaitu ke Kedah kerana syarikatnya mempunyai projek menanam rumput permaidani di sebuah tempat rekreasi yang baru dibuka. Lelaki yang berdiri di tepi kereta BMW itu tampak bergaya dan kacak tetapi dia hanyalah pemandu kepada pemilik kereta tersebut. [6 markah] (d) (i) Izzah memakai telekung mini setiap hari apabila keluar dari rumah sebagai mematuhi ajaran agama Islam. [6 markah] (e) (i) Bagai mencurah air ke daun keladi (ii) Sampah masyarakat (iii) Genggam bara api biar sampai jadi arang [6 markah] Set 7 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Setiap hari ibu menyapu sampah di halaman rumah kerana banyak daun kering yang gugur daripada pokok-pokok di tepi jalan rumah kami. (ii) Pak Ramli mendapat malu seperti muka berconteng arang apabila anaknya ditangkap kerana mengedar dadah. (iv) Ibrahim meminta penjelasan Faisal masalah tersebut dan memberitahu bahawa dia sedia membantu jika Ibrahim ada masalah berkaitan rumput permaidani. (v) Faisal menjelaskan bahawa dia ingin menggantikan rumput di hadapan rumahnya kerana rumput tersebut sekarang tidak tumbuh dengan cantik malah banyak lalang yang tumbuh bersama rumput tersebut. seterusnya ikutlah arahan yang diberikan sehinggalah kamu sampai ke destinasi yang diarahkan. (ii) Seorang pelajar yang menghidap penyakit jantung berlubang telah menerima sumbangan daripada orang ramai untuk menjalani rawatan. (iii) Sekolah tempat saya belajar telah menerima Anugerah Sekolah Harapan Negara pada tahun ini. (ii) “Di rantau orang. Nenek saya sering merajuk kepada ibu jika ibu lambat menyediakan makanannya kerana dia tidak boleh bangun lagi sejak dua tahun yang lalu. Tenda yang didirikan di halaman rumah pengantin itu runtuh akibat ditiup angin kencang semalam. gegendang telinga. (iii) Kita mesti mematuhi undang-undang sesebuah negara. (ii) Adik saya makan dengan gelojoh kerana hendak cepat menyaksikan perlawanan bola sepak akhir antara Brazil dan Jerman. (iii) Atiqah suka mengarang cerpen apabila dia mempunyai masa lapang. [6 markah] Bangunan yang menjulang tinggi di tengah-tengah bandar raya itu telah runtuh semasa berlaku gempa bumi. ingatan Elina terhadap peristiwa kematian ibu bapanya masih sukar untuk dilupakan. [6 markah] (c) (i) (d) (i) (c) (i) (e) (i) (d) (i) Dari sini kamu hendaklah memusing ke kiri atau ke kanan untuk mencari nota rahsia. [6 markah] Keldai dikatakan haiwan yang kurang cerdik berbanding haiwanhaiwan lain.” kata Mak Timah kepada anaknya yang mahu ke Kuala Lumpur. di situ langit dijunjung”. [6 markah] (b) (i) Bahagian luar telinga mempunyai beberapa bahagian iaitu cuping telinga. buat jahat jangan sekali. (iii) Ibu membekali ayah sarapan pagi dan makan tengah hari setiap hari kerana di tempat kerja ayah tidak ada kedai makan.” kata Cikgu Azlina kepada pelajarnya. (iii) “Hujan lebat yang turun hari ini tanda musim banjir akan tiba. (ii) Pakaian kotor dicuci oleh kakak di bilik air. © Info-didik Sdn Bhd J(15) . (iii) Kamal dimarahi oleh ayah kerana pulang rumah jauh malam. kami terpaksa duduk berlapikkan tikar plastik kerana tiada bangku disediakan untuk kemudahan orang ramai yang datang berkunjung ke tasik tersebut. (iii) Pelajar hendaklah menghormati guru-guru agar ilmu yang diperoleh daripada mereka mendapat berkat. Faisal juga memberitahu Ibrahim dia ingin membuang rumput itu dan menggantikan dengan rumput lain rumput. [6 markah] (b) (i) Bas dinaiki oleh mereka untuk ke sekolah. (ii) Pemain bola sepak dunia mempunyai pengaruh yang besar dalam perkembangan fesyen sama ada fesyen yang sopan mahupun fesyen yang mencolok mata. alangkah terkejutnya dia apabila jiran yang dipercayai telah mencuri harta benda dalam rumahnya dan inilah dikata orang. pagar makan padi. (iii) Apabila Kelvin pulang. [6 markah] Set 6 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Sejak dia memegang tampuk pemerintahan di negara ini banyak kemajuan yang telah dicapai oleh negara. (iii) Kakak memotong kek itu kepada enam bahagian supaya dapat diagihkan kepada enam orang kanak-kanak yang datang ke rumah kami. (iii) Encik Yusuf sering merujuk setiausahanya jika beliau tidak faham beberapa perkara berkaitan projek yang sedang dijalankan. [6 markah] (b) (i) Faisal tekejut apabila berjumpa Ibrahim kerana dia telah lama tidak bertemu dengan Ibrahim.” kata datuk kepada ayah di serambi rumah kami. (iii) Pengerusi majlis telah mengumumkan pemenang-pemenang bagi cabutan nombor bertuah sebelum majlis bersurai. (x) Faisal mengucapkan terima kasih dan berjanji akan bertemu Ibrahim semula pada petangnya. (vii) Ibrahim kemudiannya meminta Faisal datang ke pejabatnya kerana dia akan menunjukkan jenis-jenis rumput yang sesuai ditanam di halaman rumah Faisal. Ayah mengelap peluh di tubuhnya setelah penat bekerja di kebun sayur. maklumlah budak-budak makan pisang. [6 markah] Senarai peserta yang akan berkayak dalam ekspedisi itu telah diserahkan kepada pengetua untuk diluluskan. (ii) Semasa kami berkelah di Tasik Pedu sebulan yang lalu. [6 markah] (e) (i) Set 8 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa (a) (i) Abu berasa gayat setiap kali berada di kawasan yang tinggi kerana pernah terjatuh dari bukit yang tinggi semasa kecil. Kata orang buat baik berpada-pada.

Ini juga bentuk penjajahan. – Persoalan membantu seseorang tanpa mengharap sebarang balasan. Kita boleh mengesan tahap kemasinan air. – Persoalan berdikari dan gigih. [6 markah] (b) (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (c) (i) Semua jenis air mempunyai bahan kimia pelarut. (b) Persoalan i. Bahan kimia pelarut dipanggil garam. • Pengarang mengemukakan pendapat bahawa orang Melayu masih tidak sedar daripada tidur (leka). © Info-didik Sdn Bhd J(16) .(ii) Media massa seharusnya menjadi wahana yang berkesan untuk menyampaikan maklumat semasa kepada rakyat. Sharifah telah cuba membantu jirannya memadamkan api yang mula marak di pondoknya tetapi tidak berjaya kerana angin bertiup kencang. bahasa yang mudah dan berkesan. (iii) Kakak suka memadankan kasut dan pakaiannya dengan warna yang sesuai setiap hari keluar bekerja atau pergi berjalan-jalan. • Masyarakat Melayu dinyatakan suka meniru budaya barat. • Anis membantu Anita mencari ibu bapanya yang sebenar dengan bantuan Cikgu Rushda. dan pengajarannya yang boleh diteladani. juga tauke tempat Hilmi bekerja di stesen minyak. Hilmi yang meminati muzik belajar dengan Encik Bakar. • Pak Oni sentiasa mendengar pendapat Anis sekeluarga bagi memulihkan hubungan seisi keluarga itu. Berikan contoh setiap aspek. Sikap serba sederhana dan tidak sombong Hayati patut diteladani walaupun dia berasal daripada keluarga berharta. menjadikan Datuk Johari juga tidak menghargai bakat dan keistimewaan Hilmi kerana dia tidak berkelulusan tinggi. (ii) Ibunya seorang pakar masakan yang terkenal di luar negara dan kini telah kembali ke tanah air untuk berkhidmat di sebuah hotel terkenal sebagai pengurus makanan. • Digambarkan mereka tetap berdiam diri walaupun hakikatnya beransur-ansur telah kehilangan kuasa. Air hujan juga mempunyai bahan kimia pelarut. Apatah lagi apabila Hayati suka akan Hilmi. Malah. apabila mabuk segala masalah dapat dilupakan. dan rakan sebaya. Hilmi ternyata cukup sabar dan kuat imannya. NOVEL Set 1 Soalan 4: Novel (a) Anda mengutarakan masalah yang dihadapi oleh masalah utama seperti masalah yang berpunca daripada keluarga. Pada suatu ketika juga. • Awanis (Anis) menjadi kian tabah dalam menempuh pelbagai cabaran hidup bagi memperoleh kelulusan di ITM setelah pernah gagal dalam SPM. • Diceritakan secara simbolik apabila William memujuk Ratu Bongsu agar menyerahkan puncak Gunung Tahan. (iii) Kebanyakan pelajar 5 Bestari tidak menyiapkan latihan yang diberikan oleh Cikgu Azman. – Kita perlu mengamalkan sikap tolong-menolong. (ii) Pelajar yang cemerlang itu merupakan pelajar miskin. Kita boleh menjalankan eksperimen secara saintifik. Hal ini tergambar pada watak Datin Salmah yang sentiasa mencari jalan memburuk-burukkan Hilmi agar dihalau keluar dari rumahnya. – Persoalan kelemahan orang Melayu dari segi ekonomi dan sosial. sementara tauke stesen minyak juga sedia menerima Hilmi bekerja. Hilmi terasa mahu minum arak kerana teringat akan kata-kata kawan yang berpengalaman. (iii) Kita hendaklah menjaga kesihatan tubuh badan kita dengan amalan pemakanan yang sihat dan melakukan aktiviti senaman. – Persoalan berusaha menyesuaikan diri. Novel Konserto Terakhir – Kita hendaklah bersifat sederhana. Dia menerima sebarang penghinaan daripada Datin Salmah dan Datuk Johari dengan tenang. – Persoalan semangat toleransi dan bekerjasama. – Persoalan perlunya sikap antipenjajah bagi menyedarkan orang Melayu. – Persoalan kemelesetan ekonomi dan jerebu melanda negara. Kemudian anda berikan satu cadangan yang logik bagi setiap masalah yang dinyatakan. plot yang lancar (ada kemuncak cerita yang merangsang untuk terus membaca). Hilmi telah menyatakan kepada Encik Kasim (bukan ayahnya yang sebenar) bahawa Datuk dan Datin telah melayannya dengan baik. Novel Julia – Persoalan tanggungjawab seorang anak sulung. • Encik Johari faham akan masalah yang dihadapi oleh para pekerja ladang kelapa sawit dan tidak mendesak mereka memungut/memetik buah. Bukan semua air mempunyai rasa masin. Novel Konserto Terakhir – Persoalan berusaha memajukan diri. [6 markah] Membaca buku-buku berbentuk ilmiah boleh meningkatkan ilmu pengetahuan seseorang dan menjadikan seseorang itu kreatif dan inovatif. Encik Bakar sanggup membantu Hilmi belajar muzik tanpa mengharap sebarang balasan. Novel Seteguh Karang – Persoalan hilang tempat bergantung menyebabkan hidup tidak bersemangat. Hal ini bertentangan dengan sikap Datin Salmah yang sombong dan sentiasa prasangka terhadap Hilmi yang tiada kelulusan tinggi dan berasal dari kampung. keteguhan iman telah menyelamatkan Hilmi. – Persoalan kesedaran dan hasrat ahli perniagaan mengharap anaknya belajar tentang kehidupan Islam di Australia. Bertindak mengambil alih syarikat bapanya yang terumbang-ambing setelah orang tuanya meninggal dunia. Rakyat Afghanistan menerima bahana peperangan akibat daripada tindakan Amerika yang ingin memerangi pihak yang tidak menyokongnya. – Persoalan keangkuhan manusia akibat sombong dan bangga diri. [6 markah] iii. iaitu antara syarikat milik Julia dan Jun yang berketurunan Cina. – Persoalan kerjasama antara penduduk negara yang berlainan bangsa. William juga menawarkan “gelaran” dan bintang kebesaran berpuluhpuluh butir. • Awanis yang tidak pernah membantu kerja dapur telah membantu Kak Nor. Novel Putera Gunung Tahan – Persoalan para pembesar Melayu hanya berdiam diri setelah mendapat pelbagai kemewahan yang disogok oleh Inggeris. • Encik Basri membenarkan Anis pulang awal daripada tempoh praktikal sebenar. sekali gus mengagung-agungkan mereka. [6 markah] (e) (i) Hidup sandar-menyandar bagai aur dengan tebing (ii) Seperti enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing (iii) Mulut murai [6 markah] iv. – Persoalan jangan terpedaya dengan tipu muslihat. tetapi sangat berbudi bahasa. • Digambarkan Kak May tidak periang dan aktif lagi setelah kematian kedua-dua orang tuanya. Nilai ini tergambar dalam diri tauke yang menyatakan Melayu atau Cina atau apa bangsa serupa sahaja. – Persoalan kesabaran dan keimanan yang teguh memimpin manusia ke jalan yang diredai-Nya. ii. Sikap ini terpancar pada watak Encik Bakar. Contohnya. Namun. kemudian kaitkan dengan kesukaan remaja. majikan. Lama-kelamaan dia menjadi penggubah lagu untuk rakaman dan menang pesta muzik tahunan anjuran RTM tiga tahun berturut-turut. • Awanis gigih menghadapi kerenah Encik Johari semasa praktikal di ladang kelapa sawit. (d) (i) Orang yang rajin berusaha kebanyakannya ialah orang yang tidak mengenal erti kecewa dan hampa dalam mencapai segala impiannya. Hal ini tergambar pada watak Encik Bakar yang sanggup mengajar Hilmi bermain muzik. kemudian masuk kumpulan orkes di kelab malam tempatnya bekerja dan menjadikan Hilmi seorang pemuzik terunggul di tanah air tanpa mengharapkan apa-apa balasan. – Kita perlu bersifat baik sangka. (b) Pengajaran – i. Set 2 Soalan 4: Novel (a) Novel yang menarik mempunyai cerita yang memikat.

Novel Seteguh Karang – Kita perlu memiliki sifat kasih sayang. – Pernah bekerja di stesen minyak dan kemudian belajar muzik dengan Encik Bakar kerana terlalu minat akan muzik. Julia begitu berani menghadapi pelbagai dugaan seperti kematian ayah dan ibu sekali gus kerana kemalangan jalan raya. Hilmi memang rajin mempelajari ilmu muzik daripada Encik Bakar dalam menempuh pelbagai cabaran hidup dan akhirnya mencapai kejayaan cemerlang sehingga diberi penghormatan untuk memimpin Petunjuk Orkes Perdana. Akibat niat jahatnya itu. – Menjadi tukang kebun di rumah Datuk Johari kerana tidak mempunyai kelulusan yang tinggi. – Baik hati. Dia tabah menerima hakikat bahawa semua yang berlaku ialah dugaan Allah. (b) Watak dan Perwatakan Watak Utama i. Dia pergi ke bandar untuk mencari pak cik saudaranya bagi mendapatkan pekerjaan. Awanis digambarkan sebagai remaja yang berani menempuh dugaan hidup. Sebagai isteri. Perlis. ii. Novel Konserto Terakhir – Kesederhanaan. – Kita perlu memiliki sifat kesungguhan dan dedikasi. iii. Sikap saling membantu jelas terdapat dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. – Berani menghadapi cabaran hidup terutama dalam hal pekerjaan di ladang kelapa sawit serta telah kematian kedua-dua orang tuanya. Tuan William sepatutnya pandai membalas budi dan tidak mengkhianati Ratu Bongsu sehingga sanggup membuat rancangan jahat hendak mengebom dan memusnahkan istana puncak Gunung Tahan. – Hormat-menghormati. dan Pak Oni. Anita. – Kejujuran. Novel Julia – Baik hati. – Baik hati. Maysarah. kerana semua yang dihadapinya dianggap sebagai dugaan Tuhan. dan Masyarah. tegas. (b) Nilai Murni i. Sikap terpuji ini tergambar dalam novel ini khususnya pada watak Pak Oni yang mengambil berat akan hal Awanis. juga Kak Nor yang mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat rumah sewa. dia juga yakin untuk melakukan tugas atau apa jua cabaran Encik Johari. Novel Putera Gunung Tahan – Kasih sayang. Sikap terpuji ini tergambar dalam novel ini khususnya bagi watak Pak Oni yang mengambil berat akan hal Awanis. Anita. Set 4 Soalan 4: Novel (a) Anda mendefinisikan maksud erotik dalam sesebuah novel. Walaupun pelbagai cabaran hidup menyebabkan hubungan mereka agak renggang tetapi atas dasar kasih sayang. Dia juga tidak lupa berdoa dan memohon pertolongan-Nya. – Kita perlu sabar dan menerima hakikat. Dia juga tidak lupa untuk berdoa dan memohon pertolongan-Nya. Awanis digambarkan sebagai remaja yang beriman © Info-didik Sdn Bhd J(17) . Hilmi juga begitu baik hati kerana dia tidak memburukburukkan Datuk dan Datin yang melayannya dengan buruk. iv. Hal ini jelas terdapat dalam jiwa Julia yang digambarkan sebagai anak orang kaya tetapi tidak menyombong atau bangga diri. – Kita perlu gigih dan yakin kepada diri sendiri. dan yakin akan kebolehan diri sendiri. – Hilmi meninggal dunia selepas Hayati menggantikan tempatnya mempersembahkan “Hilmi Potpouri” di Dewan Tuanku Canselor. mereka akrab semula. – Perahsia dan memendam rasa. Kita sepatutnya tidak sombong dan ego dengan pangkat dan kekayaan yang diperoleh. Anita. Hal ini berlaku kepada isteri Tuan William di England dan akhirnya dia ditinggalkan oleh lelaki berkenaan. Kita sepatutnya tidak sombong dan ego dengan pangkat dan kekayaan yang diperoleh. Sikap saling membantu jelas terdapat dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. Robert yang sudah ditawan orang Sakai sepatutnya menghormati mereka.ii. Anita. dia juga yakin untuk melakukan tugas atau apa jua cabaran Encik Johari. iii. – Kejujuran. – Kesyukuran. Novel Seteguh Karang – Kasih sayang. Hal ini jelas terdapat dalam jiwa Julia yang digambarkan sebagai anak orang kaya tetapi tidak menyombong atau bangga diri. Dalam pada itu. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Julia yang begitu berusaha untuk memulihkan semula syarikat bapanya sehingga mencapai kejayaan. perlu menjaga kehormatan diri apabila suami tiada di rumah atau bekerja di tempat lain. juga Kak Nor yang mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat rumah sewa. Novel Seteguh Karang Awanis – Seorang remaja yang sedang menuntut di ITM cawangan Arau. – Berusaha gigih dan berusaha bersungguh-sungguh hingga berjaya menjadi pemenang pesta muzik tahunan anjuran RTM tiga tahun berturut-turut. Dalam ajaran agama islam. Nyatakan juga dengan membaca novel tersebut boleh menimbulkan keinsafan dan jati diri lalu menolak novel remaja berunsur erotik. ii. isteri yang berlaku curang perlu diceraikan. Kasih sayang yang murni tergambar dalam hubungan mendalam antara Awanis. Hilmi meninggal beberapa minit setelah Datuk Johari dan keluarganya meninggalkan biliknya di hospital. Encik Kassim ternyata memiliki sikap ini kerana akhirnya dia memberitahu rahsia yang sekian lama dipendam bahawa Hilmi sebenarnya anak kandung Datuk Johari. – Diberi penghormatan membuat “arrangement” Pertunjukan Orkes Perdana anjuran RTM yang diihadiri oleh Yang di-Pertuan Agong tetapi tidak sempat beraksi setelah bertungkus-lumus siang malam selama dua bulan kerana telah terjatuh ketika keluar rumah dan tidak sedarkan diri. Awanis digambarkan sebagai remaja yang beriman kerana semua yang dihadapinya dianggap sebagai dugaan Tuhan. – Keberanian. dan Pak Oni. – Keberanian. – Keras hati. Set 3 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek plot. dirinya sendiri yang terkorban. Dalam pada itu. – Kerajinan. Sikap serba sederhana dan tidak sombong Hayati patut diteladani walaupun dia berasal daripada keluarga berharta. Hal ini bertentangan dengan sikap Datin Salmah yang sombong dan sentiasa prasangka terhadap Hilmi yang tiada kelulusan tinggi dan berasal dari kampung. Ratu Bongsu bijak bertindak kerana memiliki semangat patriotisme kerana enggan menyerahkan Puncak Gunung Tahan kepada William. Faktor sampingan. – Kita hendaklah beriman dan ingat sentiasa akan Allah yang Maha Berkuasa. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Julia yang begitu berusaha untuk menaikkan semula syarikat bapanya sehingga mencapai kejayaan. Novel Konserto Terakhir Hilmi – Berasal dari kampung. – Kita perlu bersifat sederhana. Kasih sayang yang murni tergambar dalam hubungan mendalam antara Awanis. Maysarah. Novel Julia – Kita perlu mengamalkan sikap tolong-menolong. bukan menghina dan sombong. – Kita hendaklah mengamalkan sikap tolong-menolong. sebaliknya memberitahu Encik Kassim bahawa mereka begitu baik melayannya malah mempelawanya tinggal di situ walaupun sudah berumah tangga. calon boleh memberikan contoh penggunaan bahasa yang mudah dan memikat. – Berpura-pura bersikap biasa walaupun fikirannya berserabut dengan pelbagai masalah. – Berkahwin dengan Azizah. Awanis digambarkan sebagai remaja yang gigih menempuh dugaan hidup. dan Maysarah. mereka akrab semula. – Baik hati. selain cerita itu sendiri menarik perhatian pembaca. anak guru muziknya tetapi berlaku keretakan. Julia begitu sabar menghadapi pelbagai dugaan seperti kematian ayah dan ibu sekali gus kerana kemalangan di jalan raya. – Hemah tinggi. – Kerajinan. Dia tabah menerima hakikat bahawa semua yang berlaku ialah dugaan Allah. Walaupun pelbagai cabaran hidup menyebabkan hubungan mereka agak renggang tetapi atas dasar kasih sayang. Kemudian pilih sebuah novel dan kupas tema/persoalan dan nilai pengajarannya.

dan Anita dan rakan-rakannya yang lain. – Hayati berasa sedih kerana lelaki yang disayanginya selama ini ialah abang kandungnya. – Kedatangan Hilmi tidak disenangi oleh Datin Salmah kerana keluarga pihak Datuk Johari kurang berpendidikan dan miskin pula. namun keadaan tegang Hilmi sakit tenat dan berada di hospital. Novel Julia Julia – Anak sulung daripada empat orang adik-beradik. Novel Julia – Masyarakat Melayu yang beragama Islam. – Masyarakat pendatang (Indonesia) yang gigih bekerja di ladang kelapa sawit. Novel Konserto Terakhir – Orang kampung dan golongan bawahan seperti tukang kebun dan pemandu kereta. – Mengambil alih syarikat ayahnya setelah kedua-dua orang tuanya meninggal dunia kerana kemalangan. ii. – Rakan William dan suka akan bidang fotografi. Novel Konserto Terakhir – Konserto Terakhir sebuah novel karya Abdullah Hussain berlatar belakangkan zaman negara maju era kemajuan dan membawa realiti yang sering berlaku sekitar tahun 1980-an. Awanis menghadapi pelbagai iii. Contohnya. Datuk Johari berjanji akan menjaga cucunya sebagai menebus kesalahannya selama ini. – Masyarakat yang bekerja di pejabat. Datuk Johari seorang pegawai tinggi kerajaan berasal daripada keluarga miskin. – Dikenakan “cenuai’ oleh perempuan tua sehingga gila kepada perempuan muda kaum sakti. – Dalam keadaan kritikal. – Hilmi terus belajar dengan Encik Bakar dan akhirnya bekerja di kelab malam. lalu timbul keinsafan. seorang anak muda yang berasal dari kampung berhijrah ke bandar dalam usaha mengubah nasib keluarganya yang miskin. – Awanis mempunyai keluarga yang bahagia – seorang kakak (Masyarah) dan seorang adik (Anita). cawangan Perlis dalam bidang pengurusan ladang. – Kisah bermula apabila Hilmi. Namun perkahwinan itu tidak bahagia. – Tabah dan cekal menghadapi ujian hidup. Ketika itu terbongkarlah rahsia bahawa Hilmi sebenarnya anak Datuk Johari. – Masyarakat yang mementingkan diri sendiri seperti Azizah. Set 5 Soalan 4: Novel (a) Soalan ini meminta calon menghuraikan sinopsis dan menerusi sinopsis tersebut kaitkan dengan apa yang berlaku dalam masyarakat. Novel Seteguh Karang – Masyarakat Melayu beragama Islam. iv. – Hilmi terkejut dengan perkahwinan Hayati dengan Mohsin dan dia sendiri akhirnya berkahwin dengan Azizah. – Sikap Datin Salmah menyebabkan Hilmi meninggalkan rumah itu dengan alasan ayahnya sakit dan mahu pulang ke kampung. iaitu orang yang bergiat dalam muzik dan pemain muzik. Novel Putera Gunung Tahan Robert – Pegawai Inggeris yang menerima arahan untuk mencari kawasan peranginan bagi pegawai Inggeris yang bertugas di Tanah Melayu. – Ketika remaja. – Setelah belajar di Australia.– Baik hati kerana suka membantu. – Seniman. – Hilmi berminat bermain piano dengan Encik Bakar. – Dalam keadaan gelisah. akhirnya dia jatuh sakit. suka melepak dan membuang masa. tunangnya. – Pak Oni masih lagi gagal memulihkan keadaan penghuni rumah itu. – Berangan-angan dapat menemui intan. Maysarah (Kak May). (b) Latar Masyarakat i. – Hilmi yang sakit tenat akhirnya meninggal dunia dengan meninggalkan seorang anak. – Datuk Johari berusaha mencari pekerjaan untuk Hilmi yang berkelulusan Darjah Empat Sekolah Melayu dengan menggunakan pengaruhnya tetapi tidak berjaya. Azizah. tetapi sebenarnya Hilmi bekerja sebagai pencuci kereta. menjadi baik dan beriman. iv. – Pelbagai bangsa yang beragama Islam seperti kaum Cina dan Inggeris. – Pertunjukan Orkestra Perdana yang diketahui mendapat sambutan luar biasa. – Bersikap sombong dan tamak walaupun setelah ditangkap oleh orang Sakai. ii. Anita pula terbiar sepi di rumah. tetapi ditentang oleh Datin Salmah. Hilmi menumpang di rumah “bapa saudaranya”. Novel Putera Gunung Tahan – Masyarakat asli sakai di kaki Gunung Tahan. seorang penuntut di Universiti Teknologi Mara. – Masyarakat pendatang Inggeris. Set 6 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek pengajaran dan kaitkan dengan perasaan anda yang terasa sedar. – Golongan atasan atau kaya seperti keluarga Datuk Johari dan Datin Salmah. Encik Bakar gembira melihat bakat Hilmi. – Akhirnya Hilmi bekerja sebagai tukang kebun di rumah Datuk Johari dan dia menerimanya dengan senang hati kerana sudah biasa dengan kerja-kerja kampung. kurang yakin terhadap hidup dan sering murung. namun akhirnya mengalah. kedatangan Hayati dari London yang mempunyai ijazah muzik menyelamatkan keadaan apabila bersetuju menggantikan tempat Hilmi. (b) Sinopsis i. menyebabkan namanya dikenali ramai. Pak Oni tinggal bersama mereka di rumah banglo yang besar itu setelah kedua-dua orang tuanya meninggal dunia. – Kerja-kerja yang ceria dan sering mendapat pujian daripada jiran dan kenalan Datuk Johari. Ayah saudaranya. iii. Sinopsis Seteguh Karang – Seteguh Karang sebuah novel karya Tuan Faridah Syed Abdullah menampilkan watak utamanya. – Masyarakat istana di puncak Gunung Tahan. begitu juga anaknya. malah beliau sendiri mendapat malu kerana terpaksa mendedahkan asal usul keluarganya yang dirahsiakan selama ini. lalu mereka berpisah. Namun dia cekal dan tabah apabila berhadapan dengan Pak Oni. – Di bandar. – Mati setelah terjatuh dari pokok yang dipanjatnya untuk menangkap perempuan muda dalam upacara perkahwinan mengikut adat istiadat Sakai. Datin Salmah pula menyesali perbuatannya selama ini. Awanis atau nama singkatannya Anis. Datuk Johari untuk meminta pertolongan agar mencarikannya sebarang pekerjaan yang sesuai. sedangkan Datin Salmah anak jati Kuala Lumpur daripada keluarga berada. Kak May. berlian juga emas. – Masyarakat bunian (orang halus) yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. – Kematiannya menyedarkan semua pihak. Awanis juga berusaha untuk memastikan mayat Budi akan dihantar ke Indonesia dengan kapal terbang bagi menunaikan impian Budi semasa hidup. – Belajar tentang Islam di Hidayah Islamic College. – Sengaja berbohong kerana baginya ramai orang yang berbohong telah menjadi masyhur dan berpangkat. – Ketika menjalankan kursus praktikal di pejabat Pertubuhan Peladang kawasan Hulu Paka. – Sejak itu. – Masyarakat yang mula menerima soal kahwin campur. Tetapi keadaan menjadi suram apabila abah dan mamanya meninggal dunia dalam kemalangan di jalan raya ketika pulang dari Pulau Pinang. – Masyarakat yang berani menghadapi cabaran seperti Julia. Hilmi mencipta lagu. dia menjadi tempat rakan-rakannya mengadu hal dan dia berusaha menyelesaikannya. Akibat tidak pandai mengurus diri. menyebabkan tanggapan Datin Salmah terhadap Hilmi berubah. – Datin Salmah amat membenci Hilmi kerana anaknya Hayati lebih menyukai Hilmi berbanding Mohsin. – Masyarakat yang masih mengamalkan sikap tolong-menolong. – Berkahwin dengan Jun. Australia. dan hidup dalam kemodenan. menyebabkan jiwa Awanis berkecamuk. © Info-didik Sdn Bhd J(18) . berkedudukan. – Kasih dan taat kepada orang tua. – Menjadi seorang ahli perniagaan yang berjaya.

Maysarah pula dapat menerima hakikat kehilangan abah dan mamanya dan bertukar menjadi seorang yang ceria. Dikisahkan Ali dan Awang begitu percaya akan Robert dan William yang hendak menawan puncak Gunung Tahan. – Selepas tiga bulan. Kata-kata orang tuanya Julia terima dengan patuh dan dia sentiasa menghormati ibu bapanya.– – – – – – – – masalah. dan Maysarah. Hubungan Awanis dengan beberapa orang pekerja Indonesia berakhir dengan tragis. – Syarikat BMPRO Holding berjaya dipulihkan dengan kerjasama syarikat yang dimiliki Jun dan ketua serta penduduk Kampung Guar Napai. – Keesokannya dia terjumpa sehelai sapu tangan dengan tulisan darah memaklumkan bahawa Robert telah ditangkap oleh orang Sakai. dua buah kapal terbang itu menggugurkan bom dan asap beracun. Sifat ini jelas tergambar dalam diri Jun yang sanggup membantu Julia untuk memulihkan syarikat bapanya. hujan turun begitu lebat siang dan malam. © Info-didik Sdn Bhd J(19) . – Dua orang Inggeris. William dapat melihat kecurangan isterinya. Sifat ini tergambar dalam hubungan Awanis. sementara tauke di stesen minyak sedia menerima Hilmi bekerja. – Setelah dirawat cederanya oleh orang bunian. Encik Bakar. – Robert hampir dibunuh oleh orang Sakai tetapi terselamat atas pertolongan perempuan tua. Kisah bermula awal sedikit daripada tahun 1926. Julia menerima berita kematian ibu bapanya dan terus pulang ke Kuala Lumpur. Mereka bertiga ditemukan di hospital apabila Maysarah dimasukkan ke hospital kerana berlebihan menelan pil. Sikap ini ditunjukkan oleh Mamat yang memperkenalkan Hilmi dengan guru muzik. iii. – Pada suatu hari. Ini ditunjukkan oleh Datuk Johari yang bersimpati terhadap nasib Hilmi lalu memberikan pekerjaan sebagai tukang kebun di rumahnya. lalu menimbulkan minat untuk membaca karya-karya kesusasteraan yang terdapat dalam pasaran. Robert keluar merayau-rayau menyaksikan keindahan hutan dan ditangkap oleh orang Sakai. Maysarah. Sifat ini diamalkan oleh Julia apabila berhadapan dengan masyarakat walaupun dia anak orang berada. Set 7 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek tema/persoalan yang menarik. Dia menemui Anita mencari keluarganya yang sebenar. Novel Konserto Terakhir – Belas kasihan. dan Pak Oni yang menghadapi pelbagai cabaran. – Kasih sayang. hujan reda. – Ali mati dipatuk ular tedung. – Toleransi. – Julia terpaksa mengambil alih perniagaan bapanya kerana dia anak sulung dan adik-adiknya masih kecil lagi. – Mereka diarahkan oleh kerajaan Inggeris untuk menyelidik kawasan yang hampir sama dengan iklim negara asal mereka. Dia juga terpaksa berhadapan dengan Encik Johari yang tegas. – Robert mati terjatuh dari pokok semasa hendak memenuhi syarat agar menangkap perempuan muda Sakai yang sengaja memanjat pokok. – Tipu muslihat Ratu Bongsu berjaya mengurung William dengan bantuan Kusina (orang bunian). Anita. – Ali dan Awang menjadi penunjuk jalan. Novel Julia – Baik hati. Robert dan William tiba di Kuala Tembeling dan Kuala Lumpur. – Baik hati. – Perempuan tua mahu membalas dendam. sebaliknya mahu berdikari. iii. – Mengisahkan Julia yang dihantar ke Australia untuk belajar tentang Islam di Hidayah Islamic College. Robert digunakan ubat guna-guna (cenuai) dan gila akan perempuan muda sakti. Anita meluahkan kemarahan dan tangisannya dengan memberitahu bahawa dirinya hanyalah anak angkat. Ini digambarkan menerusi watak Encik Basri yang membenarkan Anis pulang awal setelah tempoh praktikal tamat. adik kepada isteri kedua ayahnya ingin merampas BMPRO Butik Sdn. Anita. Awanis pulang ke rumahnya dan berlaku pertengkaran dengan kak May lalu dia mengambil keputusan ke UiTM semula. William mati kerana menghidu gas beracun. – Mereka tinggal di dalam gua batu berlindung daripada hujan. Novel Putera Gunung Tahan – Mudah percaya. datanglah kapal terbang British. Dia menduga bahawa Robert telah diserang oleh orang asli lalu dia bermalam di dalam gua. Apabila bertemu. akhirnya isteri William berkahwin dengan Ratu Bongsu dan tinggal di Puncak Gunung Tahan. – Hemah tinggi. Awanis bersyukur kerana tiga beradik bersatu semula. Australia. Pegawai Inggeris. – Seorang lelaki Cina bernama Jun dikenali semasa Julia dalam kapal terbang semasa ke Australia telah menolongnya mengatasi masalah syarikatnya. Pada hari ketujuh. – Rendah diri. – Ratu Bongsu sedar dan mengarahkan orang bunian bersembunyi mencari tempat perlindungan. lalu sanggup menjadi penunjuk jalan. – Syarikat BMPRO Holding Sdn. – Jun melamar Julia dan memberitahu bahawa dia sebenarnya seorang muslim. (b) Nilai kemanusiaan i. Robert dan William bersikap rendah iv. – Menghormati orang tua. Novel Seteguh Karang – Kasih sayang. – Robert tetap bersikap sombong hingga memperbodohkan dan menipu perempuan tua yang pernah menyelamatkan dirinya. Kusina membantu William untuk sampai ke puncak gunung dan bertemu dengan Ratu Bongsu (Raja Puncak Gunung Tahan). Ketenangan Awanis terganggu apabila Anita menghubunginya melalui telefon. Mereka mendirikan rumah tangga dan hidup bahagia. hanya isteri William yang masih hidup. William bertemu dengan pengiring raja bernama Kusina. – William berusaha mencari Robert tetapi hanya terjumpa kesankesan dan garisan-garisan di tanah. – Semasa ingin memulihkan syarikat. Anita tidak mahu pulang ke rumah. Kak Nor juga bersifat baik hati dengan mengajak Awanis tinggal bersama keluarganya kerana susah mendapat kerja. Hal ini ditunjukkan oleh Hilmi yang menyayangi Hayati dan begitulah sebaliknya. Dalam perjalanan. Julia menjadi lebih beriman dan berkenalan dengan ramai sahabat yang baik. ii. – Dalam usaha menuju ke puncak Gunung Tahan. bersemuka dengan kak Maznah dan kak Sofia yang gemar mengusik. Sikap ini terpancar pada watak Encik Bakar dan tauke tempat Hilmi bekerja di stesen minyak. – Dua buah kapal terbang itu terhempas kerana tersalah mendarat. gaya bahasa yang memikat. – Di situ Inggeris berhasrat membina tempat peranginan bagi para pegawai tadbirnya. – Tolong-menolong. Awang pula mati kerana sakit perut dan kesejukan. Sifat ini tergambar pada watak Pak Oni yang sentiasa mengambil tahu akan hal Awanis. Novel Putera Gunung Tahan – Putera Gunung Tahan sebuah novel karya Ishak Haji Muhammad. pengajarannya yang menginsafkan. – Daripada tujuh orang. keluarga kandungnya menolak kehadiran Anita kerana Anita dianggap pembawa sial kepada keluarga yang berketurunan Cina. apabila Budi yang dianggap adik kandungnya meninggal dunia setelah dipatuk ular. Tempat itu di puncak Gunung Tahan. Julia berani menghadapi pelbagai dugaan selepas kematian kedua-dua orang tuanya dan menghadapi masyarakat yang sering memberikan respon yang negatif. Awanis bertemu dengan Anita di rumah Cikgu Rushda. – William yang mendapat kebenaran mengirim surat kepada isterinya tetapi telah menulis kepada kerajaan British supaya menghantar bantuan untuk menawan Gunung Tahan. – Keberanian. – Kegigihan. serta berhadapan dengan Wan Asri yang gemar mendengar rintihan pekerja. hubungan mereka akrab semula. iv. – Dengan menggunakan teropong ajaib. Awanis menamatkan kursusnya itu lalu pulang ke Ipoh dan mendapati adiknya meninggalkan rumah kerana dihalau oleh kak May. Awanis begitu gigih menghadapi cabaran dan akhirnya keluarganya bersatu semula. – Baik hati. – Julia tinggal bersama-sama dengan pakciknya di Perth. Bhd. tetapi atas dasar kasih syang. Encik Bakar sanggup mengajar Hilmi tanpa mengenakan sebarang bayaran. Novel Julia – Julia sebuah novel karya Abu Hassan Morad.Bhd. mengalami masalah kerana jerebu sedang melanda Malaysia. – Sejak belajar di Hidayah Islamic College. – Pada masa itu. Dia dilantik menjadi Batin Putih. Dia menumpang di rumah kak Nor yang tidak selesa.

• Pada hari pertunjukan itu Hilmi jatuh sakit dan Hayati menggantikan tempatnya. apatah lagi apabila mengetahui Awanis pernah keluar dengan Wan Asri ke Kuantan. – Perumitan • Hilmi belajar dengan serius di rumah Encik Bakar. (b) Plot i. • Setelah Ali dan Awang meninggal dunia kerana dipatuk ular dan sakit perut serta kesejukan. • Bapa Hilmi (abang sepupu Datuk Johari. • Sikap Kak Sofia dan Maznah melemaskan Awanis kerana mereka suka mengusik. – Perumitan • Julia dapat berkenalan dengan ramai kawan daripada pelbagai keturunan. – Klimaks • Awanis menerima panggilan telefon bahawa Anita telah mengetahui bahawa dia sebenarnya anak angkat. Dia akan mencadangkan kepada kerajaan Inggeris supaya memberikan lima ratus ringgit sebulan dan dibinakan istana untuknya sekiranya Ratu Bongsu bersetuju dengan rancangannya itu. • Kerjasama mereka berjaya dengan pertolongan/kerjasama penduduk kampung Julia juga Perdana Menteri Malaysia. • Awanis tiba-tiba menghadapi kematian Budi setelah dipatuk ular. • Ayah sebenar Anita. hingga menyebabkan corak hidup Kak Maysarah berubah. Set 8 Soalan 4: Novel (a) Calon perlu menekankan aspek gaya bahasa. – Peleraian • Dua buah kapal terbang tersebut telah terhempas semasa hendak mendarat. Novel Konserto Terakhir – Permulaan • Hilmi ke rumah Datuk Johari dan menjadi tukang kebunnya. – Perkembangan • Awanis terkenang kembali semasa orang tuanya masih hidup dan setelah mereka meninggal. • Mereka terpisah apabila Robert yang merayau-rayau menikmati keindahan alam ditangkap oleh orang Sakai. Kemaman dan Kuala Terengganu. • Mereka bertiga kembali ceria walaupun Anita tetap dengan keputusannya mahu hidup berdikari dan tidak tinggal sebumbung. Robert dan William yang ditugaskan untuk mencari tempat peranginan baru bagi para pegawai Inggeris di Tanah Melayu tiba di Kuala Tembeling dari Kuala Lumpur. Pekerja Indonesia berusia 15 tahun itu dianggap seperti adik kandungnya walaupun baru berkenalan. Mohsin. Robert hampir dibunuh oleh orang Sakai tetapi terselamat atas pertolongan perempuan tua. • Terpaksa tinggal di rumah Kak Nor selama 6 minggu kerana sukar mencari rumah sewa. – Peleraian • Awanis tergesa-gesa menamatkan praktikalnya lebih awal untuk pulang. • Dia menemui Anita di rumah Cikgu Rushda dan menemaninya mencari keluarga kandung Anita. • Selepas tiga bulan surat dikirimkan. • William memujuk Ratu Bongsu agar menjual kawasan di puncak gunung. • Dia berkenalan dengan Azizah dan akhirnya mendirikan rumah tangga. • Awanis berusaha menyesuaikan diri dengan kerja-kerja dapur yang tidak pernah dilakukannya. iv. Dua orang. © Info-didik Sdn Bhd J(20) . Robert dan William ke hutan Tanah Melayu demi mencapai cita-cita menakluki Gunung Tahan. sedangkan sebenarnya dia meminta kebenaran Ratu Bongsu untuk menulis surat kepada isterinya. • Datuk Johari meninggal dunia setelah mendengar berita dari hospital bahawa Hilmi telah meninggal. • Hanya seorang wanita terselamat. • William meneruskan perjalanan dan berjaya ke puncak gunung dengan bantuan Kusina. – Peleraian • Azizah insaf akan kesalahannya terhadap Hilmi. – Perkembangan • Hayati jatuh hati akan Hilmi tetapi dia telah bertunang dengan sepupunya. Novel Julia – Permulaan • Julia dihantar ke Australia oleh ibu bapanya untuk belajar tentang kehidupan Islam. Dia meminta beberapa buah kapal terbang datang mengebom puncak Gunung Tahan. – Perkembangan • Julia tinggal bersama Pak Cik Khairil di Australia. – Klimaks • Hilmi diberi penghormatan untuk mengetuai Pertunjukan Orkes Perdana anjuran RTM. • Jun berkahwin dengan Julia dan hidup bahagia bersama-sama. iaitu isteri Tuan William. • Hilmi berhenti menjadi tukang kebun dan bekerja di stesen minyak. Maysarah sedar bahawa adikadiknya masih memerlukan dirinya. • Julia terpaksa mengambil alih syarikat bapanya. Kak Maysarah telah mengusirnya. pelajar ITM cawangan Perlis dalam bidang pengurusan ladang. • Awanis ke Terengganu untuk menjalani latihan praktikal. – Sedia menolong. – Keberanian. – Klimaks • Syarikat mengalami masalah akibat kemelesetan ekonomi dan jerebu melanda negara. • Ratu Bongsu merawat isteri William yang tercedera. Menggubah lagu untuk dirakamkan juga menubuhkan sebuah kugiran. Awanis membohongi mereka bahawa dia sudah bertunang. Ali dan Awang. Encik Lee telah menerima kehadirannya. • Bertemu dan berkenalan dengan Jun dalam kabin kapal terbang. • Tuan William yang dikurung oleh Kusina telah mati terkorban. • Awanis malas melayan Kak Maysarah kerana dia sudah jauh berubah sejak kematian abah dan emak. • Robert diberi gelaran Batin Putih dan akhirnya mati kerana terjatuh dari pokok semasa hendak menangkap perempuan muda Sakai yang ingin dikahwininya. – Klimaks • William mengambil kesempatan menulis surat kepada kerajaan British di London. dua buah kapal terbang datang menggugurkan bom dan gas beracun. ii. – Perkembangan • Dengan bantuan jurutunjuk. • Ratu Bongsu berkahwin dengan balu William dan terus tinggal di puncak Gunung Tahan tersebut. Budi mati di pangkuannya. baru pulang dengan menaiki bas.diri apabila bertemu dengan penduduk tempatan kerana dia mempunyai kepentingan. • Ibu bapa Julia meninggal dunia kerana kemalangan di jalan raya. – Peleraian • Berlaku kerjasama antara syarikat Jun dan syarikat Julia bagi memulihkan syarikat bapa Julia. Novel Putera Gunung Tahan – Permulaan • Dua orang sahabat. Robert dan William mula mengembara untuk menuju ke puncak Gunung Tahan. – Perumitan • Awanis menghadapi kerenah Encik Johari yang suka mencabar kegigihannya semasa menjalani praktikal di ladang kelapa sawit. Novel Seteguh Karang – Permulaan • Awanis. • Bakat Hilmi terserlah daripada bermain muzik di kelab malam. dua orang sahabat itu meneruskan perjalanan. iaitu Karim) memberitahu bahawa Hilmi ialah anak kandung Datuk Johari. • Akhirnya keadaan syarikat semakin pulih. • Setelah berlaku pertengkaran. iii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful