P. 1
taklimat

taklimat

|Views: 865|Likes:
Published by PeiPeiHung

More info:

Published by: PeiPeiHung on Feb 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/26/2013

pdf

text

original

http://www.ppl.upm.edu.my/index.php?

option=com_docman&task=doc_download&gid=4706&Ite mid=176 powerpoint www.scribd.com/doc/.../contoh-pengucapan-awam ?? http://seri-serodja.blogspot.com/2008/04/bab-11-taklimatingat-nihafal-niformat.html 1.0 PENGENALAN TAKLIMAT : penerangan ringkas tentang sesuatu perkara. Satu aktiviti pengucapan awam. Ia juga dipanggil syarahan dua hala kerana diakhir sesi taklimat akan diadakan sesi soal jawab.

*persamaan syarahan dengan taklimat: disampaikan di tempat yang luas dan disaksikan oleh penonton yang ramai. *pengucapan awan : cearmah, ucapan dan taklimat * Taklimat ialah suatu penerangan ringkas tentang sesuatu perkara. Format atau urutan apa, siapa, bila, di mana, mengapa dan bagaimana. Fokus diberikan kepada tujuan kumpulam yang memerlukan taklimat. * orang yang memberi taklimat dinamakan penceramah.

Tujuan taklimat- memaklumkan. Kandungan taklimat: 1.Apa yang hendak dimaklumkan - memberitahu maklumat. -pihak yang menyampaikan taklimat. 2.Apa yang khalayak ingin tahu Penyediaan teliti-data penyelidikan,soal selidik dan sbgnya

2.0 SALUTASI DAN PROTOKOL Salam pembuka -bergantung kepada jenis taraf hadirin yang hadir. Penggunaan protokol-Rujukan Kehormat yang bersesuaian. * Taraf Hadirin:

Dua taraf hadirin a. Satu taraf hadirin b. mengenal pasti khalayak/audien 2. Datuk-datuk. pengenalan diri/organisasi dan ringkasan taklimat. 2. Peringkat taraf hadirin 4. Taraf hadirin ialah tingkat kedudukan. Yang Berbahagia Tan Sri. Isi/kandungan Penutup Sesi soal jawab. Dua taraf hadirin Raja-raja yang memerintah Raja Muda. Umumnya terdapat dua taraf hadirin: a. Tengku Mahkota Pemimpin-pemimpin peringkat menteri Contoh Salutasinya:   Duli Yang Maha Mulia Sultan Perak Yang Berhormat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak.0 PRINSIP AM DALAM PENYEDIAAN TAKLIMAT Persediaan: 1. Format taklimat Dua Peringkat Hadirin Tajuk . Dhif-dhif Kehormat Tuan-tuan dan puan-puan sekalian.0 FORMAT PENULISAN 1. 3. Satu taraf hadirin Menteri Orang-orang kenamaan Pegawai tinggi kerajaan dan swasta Ketua jabatan Hadirin yang lain Contoh Salutasinya: Yang Amat Berhormat (YAB) Perdana Menteri Yang Berhormat (YB) Menteri Besar dan Ketua Jabatan Yang Berusaha Pegawai tinggi kerajaan dan ketua jabatan Para hadirin sekalian b.Format taklimat Satu Peringkat Hadirin Tajuk Salam/salutasi protokol Kata-kata aluan. Yang Berhormat Ahli-ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri Perak. martabat atau darjat orang yang hadir dalam majlis itu.mengenal pasti suasana taklimat 3.

kemahiran melaporkan.memberi demonstrasi/tunjuk cara D. gementar dan takut? Sebenarnya setiap speaker samada yang baru. kemahiran mentakrif. tepat. http://mindataqwa. A. Saya juga tidak terkecuali mengalami perasaan tersebut.blogspot.Salam/salutasi protokol Puji-pujian Ringkasan sembah taklimat Isi/kandungan Penutup Sesi soal jawab 5. . semuanya mengalami peristiwa yang sama terutamanya rasa gemuruh untuk bercakap di khalayak awam. kemas dan nada formal dan serius. B.memberi penerangan kepada sesuatu perkara yang berlaku.memberi penerangan kepada dua perkara E. Bahasa taklimat: Gaya bahasa-berhubung dengan taraf hadirin. Kemahiran menjelaskan. Bagaimana dengan anda? Adakah anda rasa berdebar -debar. Dengan mempelajari teknik-teknik yang betul maka lama-kelamaan rasa gemuruh dan gementar dapat di atasi dan dikawal apabila telah terbina keyakinan diri setelah berulangkali berceramah.html teknik pengucapan awam Apabila disuruh untuk berucap di depan orang ramai pelbagai reaksi yang akan diberikan oleh setiap orang.0 TATACARA PENYAMPAIAN Kemahiran Penyampaian: A.com/2009/04/teknik-pengucapan-awam. dan dicampuri dengan unsur jenaka. bersahaja. lama atau yang dikenali di seluruh dunia.memberi penerangan yang bersifat kronologi F. Golongan pertama-tersusun. kemahiran membezakan. definisi kepada sesuatu tajuk/konsep B. C. tinggikan nada/intonasi apabila mengutarakan maklumat penting/ semasa sesi soal jawab Kembali kepada nada/intonasi rendah apabila penghujung taklimat. Kemahiran menunjukkan. kemahiran menceritakan.memberi takrif.memberi laporan laporan tahunan Kemahiran penguasaan suara: mulakan taklimat dengan nada/intonasi suara yang rendah. Golongan kedua-campuran formal dan tidak formal.

stress. dengar dan rasa kehebatan anda berucap dan penonton khalayak anda begitu mengkagumi anda dengan sambutan yang begitu hangat.Katakan : Apa sahaja yang berlaku aku terima dengan hati yang terbuka dan aku akan baiki dari masa ke semasa.Buat rujukan yang perlu. Pastikan sebelum anda berucap mood emosi anda berada dalam mood positif.bimbang tukarkan pada keriangan . Teknik ini hanya untuk menanamkan dalam minda bawah sedar anda dan ianya akan terkeluar secara automatis semasa anda benar-benar berucap di khalayak ramai 7) Penerimaan diri. 9) Pandangan pertama (first impression).kecewa. 1)Ada niat dan azam untuk berucap di hadapan orang ramai. Kata -kata yang menunjukkan atau memberi tanda yang anda amat menyenangi khalayak anda perlu . katakan : khalayak hanya ingin mendengar.melihat dan merasakan yang terbaik dari ku maka akan akan berikan yang terbaik. Jika kita sentiasa mengelakkan diri maka sampai bilapun kita akan berasa takut . Aku seronok dengan pengalaman baru yang aku lalui. Berucap dahulu dalam pentas minda anda.'Lihat.Aku sayangi mereka. jika anda berasa dukacita. sayang.Pada artikel kali ini saya ingin berkongsi dengan para pembaca teknik-teknik pengucapan awam yang mudah dan berkesan.bersemangat. Anda perlu menyukai semua khalayak anda. Sediakan rangka dan isi yang ingin kita sampaikan. pastikan anda ada kad kecil sebagai catatan rangka isi untuk berucap. Dengar nada pertuturan dan ucapan dari aspek nada tinggi rendah. 2)Mula membuat pemerhatian pada perucap-perucap untuk kita jadikan sebagai penduan. Kenal pasti sasaran khalayak kita dan apa keperluaan mereka mendengar isi ucapan kita. unggul dan sebagainya kerana sebarang mood anda sama ada positif dan negatif akan juga turut dirasai oleh khalayak anda. Niat dan azam akan mencetuskan semangat yang akan memberikan satu getaran tenaga bagi menghadapi apa jua halangan semasa kita berucap dan melalui proses kematangan. 3)Perlu buat persediaan sebelum berucap. 6) Persediaan mental pula ialah sebelum anda berucap buat raptai mental. Fokus pada ucapan anda bukan pada kelemahan anda. 5) Jika anda masih baru. kurang bersemangat. gembira.Ianya penting dari aspek cara berpakaian yang sesuai dan pastikan anda mulakan dengan senyuman. Aku hargai mereka. Ulang tayang apa yang anda lhat. 4) Buat latihan denga menggunakan rangka isi dan cuba praktikkan di depan cermin. 8)Berucaplah dengan fikiran dan emosi yang positif. Perucap yang baik tidak akan melihat dan membaca petikan teks. Lihat pergerakan tubuh badan dan mimik muka mereka.Aku suka dengan d iriku dan aku suka dengan khalayak yang mendengar ucapan ku.dengar dan rasaan emosi anda walaupun dari aspek realiti anda belum berucap.

.emosi dan fikiran anda. 12)Jika ada sebarang kesilapan misalnya tidak ingat maka teruskan sahaja ucapan anda dan jangan sesekali memohon maaf menampakkan kesalahan anda pada masa berucap.Aku sedah benarbenar bersedia dengan ucapan ini. khalayak penjuru kiri depan dan khalayak di bahagiang tengah. Tarik nafas dalam-dalam.Mulakan dengan ice breaking dan bina hubungan dengan khalayak anda supaya dapt diwujudkan keserasian 10) Nyatakan objektif yang jelas apa isi ucapan anda kemudian barulah dikembangkan dengan isi serta bahagian penutup.kaki dan mimik muka yang sesuai untuk mengambarkan emosi dan menjelaskan maksud ucapan and a.Dalam perhimpunan khalayak yang ramai hubungan mata anda fokuskan titik penglihatan bermula pada mata khalayak di hadapan pada bahagian tengah kemudian khalayak yang berada di penjuru sebelah kanan diikuti khalayak penju kanan di belakang.. Alat tersebut adalah seperti papan dan kertas mahjung. 19 ) Perkara yang paling penting doa seperti doa rabbi srahli sadri wayassirli amri.jangan terlalu cepat dan pastikan setiap kata-kata anda berserta dengan ruh. Cara ini membolehkan 'kuasa pandangan mata anda akan 'mengikat' khalayak anda untuk mendengar dan melihat anda dengan penuh minat 16) Pengalaman sebenar dan pemgalaman orang lain perlu dimasukkan dalam ucapan anda kerana kisah masyarakat menjadi daya penarik mengungkapkan maksud ucapan anda. Terima ia seadanya dan beritahu pada diri : khalayak ku ingin mendengar ucapanku yang terbaik maka aku akan berikan yang terbaik setakat yang aku mampu pada masa ini. 18)Alat bantuan juga boleh digunakan sebagai daya penarik dan menjelaskan maksud ucapan supaya tercapai objektifnya . khalayak ru penjuru kiri belakang.Katakan . 14) Pastikan anda tidak berucap seperti menaburkan peluru.pen marker. sistem audio. jiwa. Bercakap dengan jelas dan lantang .. Mukadimah 15% isi 70% dan penutup 15% 11) Apabila ada rasa debaran maka jangan berlawan dengan perasaan anda.hingga akhir Selamat berucap! . laptop dan LCD dengan menggunakan power point atau sebagainya. tahan dan lepaskan dengan perasaan debarku hilang bersama hembusan nafasku.Gunakan pergerakan tangan .diutamakan. 13) Salamkan ucapan anda dengan jenaka . 15) Hubungan mata(eye contact). Ini akan memastikan ucapan anda penuh dramatik dengan nada -nada yang pelbagai yang menjadikan ucapan anda 'HIDUP'. 17) Datang 15 minit lebih awal untuk persiapan yang rapi supaya anda tidak kelihatan kelam kabut.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->