P. 1
taklimat

taklimat

|Views: 859|Likes:
Published by PeiPeiHung

More info:

Published by: PeiPeiHung on Feb 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/26/2013

pdf

text

original

http://www.ppl.upm.edu.my/index.php?

option=com_docman&task=doc_download&gid=4706&Ite mid=176 powerpoint www.scribd.com/doc/.../contoh-pengucapan-awam ?? http://seri-serodja.blogspot.com/2008/04/bab-11-taklimatingat-nihafal-niformat.html 1.0 PENGENALAN TAKLIMAT : penerangan ringkas tentang sesuatu perkara. Satu aktiviti pengucapan awam. Ia juga dipanggil syarahan dua hala kerana diakhir sesi taklimat akan diadakan sesi soal jawab.

*persamaan syarahan dengan taklimat: disampaikan di tempat yang luas dan disaksikan oleh penonton yang ramai. *pengucapan awan : cearmah, ucapan dan taklimat * Taklimat ialah suatu penerangan ringkas tentang sesuatu perkara. Format atau urutan apa, siapa, bila, di mana, mengapa dan bagaimana. Fokus diberikan kepada tujuan kumpulam yang memerlukan taklimat. * orang yang memberi taklimat dinamakan penceramah.

Tujuan taklimat- memaklumkan. Kandungan taklimat: 1.Apa yang hendak dimaklumkan - memberitahu maklumat. -pihak yang menyampaikan taklimat. 2.Apa yang khalayak ingin tahu Penyediaan teliti-data penyelidikan,soal selidik dan sbgnya

2.0 SALUTASI DAN PROTOKOL Salam pembuka -bergantung kepada jenis taraf hadirin yang hadir. Penggunaan protokol-Rujukan Kehormat yang bersesuaian. * Taraf Hadirin:

0 PRINSIP AM DALAM PENYEDIAAN TAKLIMAT Persediaan: 1. Datuk-datuk. Dhif-dhif Kehormat Tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Satu taraf hadirin Menteri Orang-orang kenamaan Pegawai tinggi kerajaan dan swasta Ketua jabatan Hadirin yang lain Contoh Salutasinya: Yang Amat Berhormat (YAB) Perdana Menteri Yang Berhormat (YB) Menteri Besar dan Ketua Jabatan Yang Berusaha Pegawai tinggi kerajaan dan ketua jabatan Para hadirin sekalian b. 2. mengenal pasti khalayak/audien 2.mengenal pasti suasana taklimat 3. Dua taraf hadirin a. Peringkat taraf hadirin 4. Umumnya terdapat dua taraf hadirin: a. Taraf hadirin ialah tingkat kedudukan.0 FORMAT PENULISAN 1. Yang Berbahagia Tan Sri. Format taklimat Dua Peringkat Hadirin Tajuk . pengenalan diri/organisasi dan ringkasan taklimat.Format taklimat Satu Peringkat Hadirin Tajuk Salam/salutasi protokol Kata-kata aluan. Dua taraf hadirin Raja-raja yang memerintah Raja Muda. Isi/kandungan Penutup Sesi soal jawab. martabat atau darjat orang yang hadir dalam majlis itu. Satu taraf hadirin b. Yang Berhormat Ahli-ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri Perak. 3. Tengku Mahkota Pemimpin-pemimpin peringkat menteri Contoh Salutasinya:   Duli Yang Maha Mulia Sultan Perak Yang Berhormat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak.

memberi penerangan kepada dua perkara E.html teknik pengucapan awam Apabila disuruh untuk berucap di depan orang ramai pelbagai reaksi yang akan diberikan oleh setiap orang.Salam/salutasi protokol Puji-pujian Ringkasan sembah taklimat Isi/kandungan Penutup Sesi soal jawab 5. bersahaja. Kemahiran menjelaskan.blogspot. B.memberi demonstrasi/tunjuk cara D. C. kemas dan nada formal dan serius. http://mindataqwa. lama atau yang dikenali di seluruh dunia.memberi laporan laporan tahunan Kemahiran penguasaan suara: mulakan taklimat dengan nada/intonasi suara yang rendah. Golongan pertama-tersusun. Dengan mempelajari teknik-teknik yang betul maka lama-kelamaan rasa gemuruh dan gementar dapat di atasi dan dikawal apabila telah terbina keyakinan diri setelah berulangkali berceramah. kemahiran menceritakan. Bahasa taklimat: Gaya bahasa-berhubung dengan taraf hadirin. .com/2009/04/teknik-pengucapan-awam.memberi penerangan kepada sesuatu perkara yang berlaku. gementar dan takut? Sebenarnya setiap speaker samada yang baru. dan dicampuri dengan unsur jenaka. tepat.0 TATACARA PENYAMPAIAN Kemahiran Penyampaian: A. semuanya mengalami peristiwa yang sama terutamanya rasa gemuruh untuk bercakap di khalayak awam.memberi takrif. Kemahiran menunjukkan. kemahiran membezakan. tinggikan nada/intonasi apabila mengutarakan maklumat penting/ semasa sesi soal jawab Kembali kepada nada/intonasi rendah apabila penghujung taklimat.memberi penerangan yang bersifat kronologi F. kemahiran melaporkan. A. Golongan kedua-campuran formal dan tidak formal. kemahiran mentakrif. Saya juga tidak terkecuali mengalami perasaan tersebut. definisi kepada sesuatu tajuk/konsep B. Bagaimana dengan anda? Adakah anda rasa berdebar -debar.

Pada artikel kali ini saya ingin berkongsi dengan para pembaca teknik-teknik pengucapan awam yang mudah dan berkesan. Teknik ini hanya untuk menanamkan dalam minda bawah sedar anda dan ianya akan terkeluar secara automatis semasa anda benar-benar berucap di khalayak ramai 7) Penerimaan diri. 6) Persediaan mental pula ialah sebelum anda berucap buat raptai mental.Buat rujukan yang perlu.'Lihat. Berucap dahulu dalam pentas minda anda. Dengar nada pertuturan dan ucapan dari aspek nada tinggi rendah. unggul dan sebagainya kerana sebarang mood anda sama ada positif dan negatif akan juga turut dirasai oleh khalayak anda.Aku suka dengan d iriku dan aku suka dengan khalayak yang mendengar ucapan ku.bimbang tukarkan pada keriangan . Jika kita sentiasa mengelakkan diri maka sampai bilapun kita akan berasa takut . 8)Berucaplah dengan fikiran dan emosi yang positif. sayang. Niat dan azam akan mencetuskan semangat yang akan memberikan satu getaran tenaga bagi menghadapi apa jua halangan semasa kita berucap dan melalui proses kematangan. pastikan anda ada kad kecil sebagai catatan rangka isi untuk berucap. stress. Kata -kata yang menunjukkan atau memberi tanda yang anda amat menyenangi khalayak anda perlu . Lihat pergerakan tubuh badan dan mimik muka mereka. 1)Ada niat dan azam untuk berucap di hadapan orang ramai. 2)Mula membuat pemerhatian pada perucap-perucap untuk kita jadikan sebagai penduan. Anda perlu menyukai semua khalayak anda. Ulang tayang apa yang anda lhat. 9) Pandangan pertama (first impression).melihat dan merasakan yang terbaik dari ku maka akan akan berikan yang terbaik.Katakan : Apa sahaja yang berlaku aku terima dengan hati yang terbuka dan aku akan baiki dari masa ke semasa. Aku seronok dengan pengalaman baru yang aku lalui. Perucap yang baik tidak akan melihat dan membaca petikan teks. Fokus pada ucapan anda bukan pada kelemahan anda. Kenal pasti sasaran khalayak kita dan apa keperluaan mereka mendengar isi ucapan kita. 3)Perlu buat persediaan sebelum berucap. 5) Jika anda masih baru.Aku sayangi mereka. Aku hargai mereka.dengar dan rasaan emosi anda walaupun dari aspek realiti anda belum berucap. 4) Buat latihan denga menggunakan rangka isi dan cuba praktikkan di depan cermin. gembira. kurang bersemangat. jika anda berasa dukacita.Ianya penting dari aspek cara berpakaian yang sesuai dan pastikan anda mulakan dengan senyuman. Pastikan sebelum anda berucap mood emosi anda berada dalam mood positif.kecewa. katakan : khalayak hanya ingin mendengar. dengar dan rasa kehebatan anda berucap dan penonton khalayak anda begitu mengkagumi anda dengan sambutan yang begitu hangat. Sediakan rangka dan isi yang ingin kita sampaikan.bersemangat.

18)Alat bantuan juga boleh digunakan sebagai daya penarik dan menjelaskan maksud ucapan supaya tercapai objektifnya .emosi dan fikiran anda. sistem audio. khalayak penjuru kiri depan dan khalayak di bahagiang tengah.Dalam perhimpunan khalayak yang ramai hubungan mata anda fokuskan titik penglihatan bermula pada mata khalayak di hadapan pada bahagian tengah kemudian khalayak yang berada di penjuru sebelah kanan diikuti khalayak penju kanan di belakang. 19 ) Perkara yang paling penting doa seperti doa rabbi srahli sadri wayassirli amri.diutamakan. 13) Salamkan ucapan anda dengan jenaka .hingga akhir Selamat berucap! .. 15) Hubungan mata(eye contact). Alat tersebut adalah seperti papan dan kertas mahjung. khalayak ru penjuru kiri belakang. 14) Pastikan anda tidak berucap seperti menaburkan peluru..kaki dan mimik muka yang sesuai untuk mengambarkan emosi dan menjelaskan maksud ucapan and a.Aku sedah benarbenar bersedia dengan ucapan ini.Katakan .Gunakan pergerakan tangan .Mulakan dengan ice breaking dan bina hubungan dengan khalayak anda supaya dapt diwujudkan keserasian 10) Nyatakan objektif yang jelas apa isi ucapan anda kemudian barulah dikembangkan dengan isi serta bahagian penutup. jiwa. 17) Datang 15 minit lebih awal untuk persiapan yang rapi supaya anda tidak kelihatan kelam kabut. laptop dan LCD dengan menggunakan power point atau sebagainya. Mukadimah 15% isi 70% dan penutup 15% 11) Apabila ada rasa debaran maka jangan berlawan dengan perasaan anda.pen marker.jangan terlalu cepat dan pastikan setiap kata-kata anda berserta dengan ruh. tahan dan lepaskan dengan perasaan debarku hilang bersama hembusan nafasku.. Tarik nafas dalam-dalam. Ini akan memastikan ucapan anda penuh dramatik dengan nada -nada yang pelbagai yang menjadikan ucapan anda 'HIDUP'. Bercakap dengan jelas dan lantang . Cara ini membolehkan 'kuasa pandangan mata anda akan 'mengikat' khalayak anda untuk mendengar dan melihat anda dengan penuh minat 16) Pengalaman sebenar dan pemgalaman orang lain perlu dimasukkan dalam ucapan anda kerana kisah masyarakat menjadi daya penarik mengungkapkan maksud ucapan anda. 12)Jika ada sebarang kesilapan misalnya tidak ingat maka teruskan sahaja ucapan anda dan jangan sesekali memohon maaf menampakkan kesalahan anda pada masa berucap. Terima ia seadanya dan beritahu pada diri : khalayak ku ingin mendengar ucapanku yang terbaik maka aku akan berikan yang terbaik setakat yang aku mampu pada masa ini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->