APPLY SAFETY REGULATION

TASK 01.01

PENGGUNAAN PAKAIAN KESELAMATAN

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 1

APPLY SAFETY REGULATION OBJEKTIF Mengenalpasti pakaian keselamatan dan jenis alat ± alatan perlindungan anggota yang sesuai dan selamat digunakan untuk perlindungan semasa melakukan kerja amali di bengkel.

PENGENALAN Keselamatan diri merupakan aspek penting untuk mengelak daripada terjadinya kemalangan ketika melakukan kerja amali di bengkel. Setiap pelatih mestilah mematuhi peraturan keselamatan diri dan tempat kerja dengan mengenakan pakaian yang sesuai dan selamat serta sentiasa memastikan tempat kerja dalam keadaan selamat.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 2

APPLY SAFETY REGULATION (A) PAKAIAN KESELAMATAN

Pakaian yang dipakai semasa amali mestilah kemas,sesuai dan selamat untuk semua amali. Pakaian juga mestilah tidak terlalu longgar atau terlalu ketat. Ini kerana jika pakaian terlalu longgar, ia boleh menyebabkan kemalangan kerana mudah tersangkut pada pada peralatan dan juga mesin, terutamanya pada mesin yang sedang bergerak. Hal ini akan menyebabkan kecederaan. Pakaian yang terlalu ketat pula menyukarkan pergerakan dan membuatkan pemakai berasa tidak selesa.

Bagi pelajar lelaki,rambut mestilah pendek dan kemas. Tali leher hendaklah disisip kemas ke dalam apron atau baju. Bagi pelajar perempuan yang berambut panjang pula,rambut mestilah diikat supaya tidak tersangkut pada mesin yang sedang berputar. Bagi yang bertudung, sisipkan tudung ke dalam apron atau baju.

Rajah 1.1.1 Pakai pakaian sesuai.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 3

APPLY SAFETY REGULATION Barang perhiasan diri seperti jam tangan,cincin,rantai dan gelang hendaklah ditanggalkan dan di simpan sebelum kerja amali dilakukan kerana ianya boleh menyebabkan kemalangan akibat tersangkut atau pengalir elektrik semasa litar pintas berlaku. Lengan baju hendaklah dilipat dengan kemas atau dibutangkan. Kasut keselamatan hendaklah sentiasa dipakai ketika melakukan amali dan apron kulit sentiasa digunakan untuk kerha kimpalan.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 4

APPLY SAFETY REGULATION (B) PERLINDUNGAN ANGGOTA

PERLINDUNGAN MATA Cermin Perlindungan dan Google Permakaian cermin perlindungan adalah perlu apabila bekerja di kawasan berhabuk yang beterbangan, partikel,asap, luapan atau cahaya yang boleh menyebabkan kecederaan penglihatan. Cermin mata keselamatan berbentuk seakan cermin biasa tetapi melindungi mata dari partikel yang beterbangan. Kantanya hendaklah tahan hentakan dan lebih kuat dari biasa. Boleh diperolehi di dalam bentuk perlindung tepi , cawan atau kanta lentuk bagi perlindungan tambahan. Goggle pula tahan hentakan dan diperolehi dalam bentuk cermin berwarna dan ianya melindungi seluruh kawasan mata dari bahaya yang datang dari semua arah.

Rajah 1.1.2 antara contoh-contoh cermin perlindungan dan goggle

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 5

APPLY SAFETY REGULATION Perlindungan Mata & Wajah

‡ Pencegahan kecederaan mata mensyaratkan bahawa semua orang yang mungkin berada di kawasan bahaya mata memakai pelindung mata.

‡ Termasuk pekerja,pelawat, penyelidik, kontraktor, atau yang lain melewati daerah mata dikenalpasti bahaya.

‡ Pengawas daerah tersebut harus mendapatkan jumlahyang cukup kacamata dan /atau pelindung mata plastik yang membayar jumlah maksimum perlindungan mungkin.

‡ Jika personil mengenakan kacamata peribadi, mereka harus dilengkapi dengan pelindung mata yang sesuai untuk digunakan ke atas mereka.

‡ Untuk bahaya yang lebih berat, perlindungan wajah penuh diperlukan. Contoh: berat grinding dan berat semburan atau percikan.

‡ Kerana membuka lebar pada sisi dan bawah pelindung muka, pelindung mata harus digunakan bersama-sama dengan pelindung wajah.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 6

APPLY SAFETY REGULATION

Rajah 1.1.3 Contoh perlindung mata dan wajah

‡ Keselamatan Kacamata Dengan rangka keselamatan dari logam / plastik dan kanta kesan-tahan, dan perisai sisi

‡ Goggles Ketat pelindung mata yang benar-benar menutup mata, soket mata dan daerah wajah, memberi perlindungan dari benturan, debu dan percikan

‡ Welding Shields vulkanisat serat atau fiberglass dilengkapi dengan kanta ditapis, melindungi matadari luka bakar yang disebabkan oleh IR atau mendedah cahaya berseri-seri, terbang bunga api, logam hujan rintik-rintik dan cip terak dihasilkan selama pengelasan, mematri, solder dan pemotongan.
Page 7

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

APPLY SAFETY REGULATION ‡ keselamatan Laser kacamata Melindungi terhadap konsentrasi mendedah cahaya yang dihasilkan oleh laser,(bergantun g pada keadaan peralatan dan beroperasi di tempat kerja).

Rajah 1.1.4 Contoh perlindungan mata dan wajah

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 8

APPLY SAFETY REGULATION PERLINDUNGAN TANGAN DAN LENGAN

Pemilihan Sarung Tangan Pelindung Sarung tangan tidak menjaminkan dari tidak berlakunya kemalangan, tetapi hanya mengamalkan cara kerja yang selamat. Dan berhati-hati sahaja yang mampu memastikan pekerja bekerja dengan selamat. Pemilihan sarung tangan yang betul boleh melindungi dari tercedera. Apabila menggunakan sarung tangan pelindung pastikan ianya sesuai dan muat dengan tangan, selesa digunakan dan mampu menangani risiko bahaya. Jenis-jenis sarung tangan seperti: a) Sarung tangan pakai buang yang diperbuat dari bahan plastik dan melindungi tangan dari gatal. b) Sarung tangan fabrik yang diperbuat dari kain fabrik yang membantu menggenggam dengan lebih baik apabila mengendalikan objek licin. Ia juga membantu melindungi tangan anda dari kesan panas, haba atau sejuk. c) Sarung tangan kulit bagi melindungi tangan dari kecederaan percikan api atau pergeseran pada permukaan kasar. d) Sarung tangan pelapik besi yang melindungi dari kecederaan luka atau calar. Digunakan untuk kerja-kerja memotong dan mengerat.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 9

APPLY SAFETY REGULATION Perlindungan Tangan dan Lengan. Potensi bahaya merangkumi: ‡ kulit penyerapan zat berbahaya ‡ kimia atau luka bakar terma ‡ bahaya elektrik, memar, lecet ‡ luka, tusukan, patah tulang dan amputasi.

Sarung tangan Untuk perlindungan terhadap bahan kimia, pemilihan sarung tangan harusdidasarkan pada: ‡ Kimia ditemui ‡ Kimia tahan ‡ Sifat-sifat fizikal dari bahan sarung tangan

‡ Sarung tangan - jatuh ke dalam 4 kelompok: I. Sarung tangan yang diperbuat daripada kulit, kanvas atau mesh logam - memberi perlindungan terhadap luka dan luka bakar. II. sarung tangan Fabric melindungi terhadap kotoran, potongan, gesekan dan lecet dan sarung tangan kain Coated untuk tugas-tugas bermula daripada pengendalian batu bata dan kawat untuk bekas makmal kimia.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 10

APPLY SAFETY REGULATION III. Kimia dan sarung tangan cair-tahan (contoh): -Butil sarung tangan yang diperbuat dari getah sintetik - untuk melawan pengoksidaan, ozon korosi dan abrasi, dan tetap fleksibel dalam jauh lebih rendah. IV. isolasi sarung tangan getah - untuk pekerja elektrik suhu yang

Peralatan Perlindungan Tangan dan Lengan Penjagaan jari dan pelindungan lengan

y

Rajah 1.1.5

y

Sarung tangan panjang- siku

Rajah 1.1.6
DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN Page 11

APPLY SAFETY REGULATION

y

Penjaga Mesin -Pemasangan penghalang untuk mengelakkan para pekerja dari meletakkan tangan mereka pada titik kenalan antara meja gergaji dan item yangdi potong.

Rajah 1.1.7

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 12

APPLY SAFETY REGULATION PERLINDUNGAN KAKI Pemilihan Kasut dan But keselamatan. Ada banyak jenis dan gaya kasut keselamatan dan adalah mustahak bagi anda mengetahui ada perlindungan tambahan yang perlu digunakan. Kasut keselamatan penguatan keluli merupakan kasut yang direka untuk melindungi kaki dari bahaya seperti objek bergolek, terjatuh, terhiris atau tajam. Seluruh hujung kasut dan dalamnya diperkuatkan dengan keluli. Juga menahan atau bertindak sebagai penebat bagi suhu yang tinggi dan direka dengan memelihara dari licin, bahan kimia dan bahaya elektrik. But keselamatan pula memberikan perlindungan yang lebih seperti percikan api. Apabila bekerja di kawasan mudah terbakarr, but jenis jensi neoprene atau nitril digunakan bagi melindungi kaki. But jenis foundry atau Geaiter menampilkan penetap atau

menggunakan zip bagi tujuan memudahkan untuk memakai atau menanggalkan bahanbahan yang masuk ke dalam but. Apabila bekerja di kawasan elektrik, but istimewa penebat elektrik direka khas seperti menggunakan tapak penebat elektrik.

Situasi dimana seseorang pekerja perlu atau patut memakai perlindung kaki meliputi: y Apabila benda berat atau alat roll barel MUNGKIN Miskin 'pada atau jatuh pada kaki pekerja. y Bekerja dengan benda tajam dan Miskin sebagai Paku atau paku Itu mampu menembus sol atau bahagian atas dari kasut biasa. y y y Paparan logam cair splash Itu MUNGKIN pada kaki atau kaki. Bekerja pada atau sekitar permukaan yang panas, basah atau licin. Bekerja Ketika Bahaya elektrik yang hadir.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 13

APPLY SAFETY REGULATION Jenis Perlindungan Kaki. Legging melindungi kaki bahagian bawah dan kaki dari logam cair panas Bahaya Miskin ' (Hazards Poor ) atau percikan api las. Penjaga metatarsal melindungi kawasan punggung kaki dari kesan dan mampatan,terbuat dari aluminium, baja serat atau plastic ,boleh diikat ke bahagian luar kasut

Rajah 1.1.8 

Penjaga ibu kaki fit atas hujung kasut biasa untuk melindungi jari kaki dari Bahaya kesan dan mampatan, terbuat dari baja, aluminium atau plastik.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 14

APPLY SAFETY REGULATION

Rajah 1.1.9 

Kasut Keselamatan mempunyai kesan-jari kaki dan telapak tahan panas-tahan itu melindungi kaki terhadap permukaan kerja panas umum di atap, paving industri logam panas.. dan

Rajah 1.1.10

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 15

APPLY SAFETY REGULATION PERLINDUNGAN KEPALA Perlindung dan Topi Keselamatan Pelindung muka dan topi kaledar bukanlah alat pelindung mata, tetapi kerapkali digunakan bersama dengan pelindung mata sebagai pelindung tambahan. Pelindung penuh muka digunakan apabila anda terlibat dengan cahaya kimia, panas atau haba dan cahaya terik. Topi kaledar pula digunakan jika anda bekerja di kawasan pengimpalan atau kawasan bahan cairan. Kecederaan di kepala adalah disebabkan oleh objek yang beterbangan atau jatuh pada objek yang tetap. Pelindung kepala dalam bentuk topi pelindung hendaklah mampu menahan hentakan dan gelungan yang mengelilingi rangka topi akan mengelakkan kecederaan kepada tengkorak dan juga menyelamatkan diri dari kejutan elektrik. Sebuah alat kecil atau bolt jatuh dari 10 hingga 20 m tinggi boleh menyebabkan kecederaan serius atau bahkan kematian. Topi keselamatan diperlukan untuk melindungi pekerja terhadap bahaya yang meliputi benda yang jatuh dan bahaya di atas pada umumnya.

Rajah 1.1.11

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 16

APPLY SAFETY REGULATION PERLINDUNGAN TELINGA single-use penyumbat telinga ( single ± use earplugs )

Rajah 1.1.12

Diperbuat dari kapas lilin (waxed cotton ), busa, getah silicon atau gentian kaca kapas ( fibreglass wool ) Ia bekerja sebagai penyumbat telinga yang terbentuk baik ketika dipasang dengan betul. 

Penyumbat telinga ( Moulded earplugs ) perlu dipasang secara individu profesional dan boleh dipakai dan diguna semula. Perlu dibersihkan selepas setiap kali digunakan.

Rajah 1.1.13

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 17

APPLY SAFETY REGULATION Alat penutup telinga ( earmuffs ) Mempunyai pelekat yang sempurna di telinga. Lebih baik meredakan hingar / bunyi bising. Kacamata, rambut wajah, rambut panjang atau gerakan-gerakan wajah

seperti mengunyah dapat mengurangkan nilai perlindungan telinga.

Rajah 1.1.14

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 18

APPLY SAFETY REGULATION

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 19

APPLY SAFETY REGULATION

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 20

APPLY SAFETY REGULATION

Jadual 1.1.15 Jadual kalengkapan perlindungan peribadi yang digunakan dalam berbagai keadaan kecemasan dan sekitaran kerja.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 21

APPLY SAFETY REGULATION

TASK 01.02

PENGGUNAAN ALAT PERTOLONGAN CEMAS

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 22

APPLY SAFETY REGULATION OBJEKTIF Menerangkan tentang rawatan segerayang sepatutnya diberikan kepada mangsa kemalangan.

TUJUAN Rawatan awal atau pertolongan cemas amat penting untuk membantu menyelamat mangsa. Rawatan awal untuk kecederaan ringan atau berat mesti diberi sebelum mangsa dibawa ke klinik atau hospital untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Pengenalan.

Bantumula atau pertolongan cemas adalah bantuan awal yang diberikan kepada mangsa yang mengalami kecederaan atau orang yang diserang penyakit secara tiba-tiba. Setiap orang harus tahu cara memberi pertolongan cemas atau bantumula. Bantuan yang diberikan mungkin melibatkan pengubahsuaian bahan-bahan yang ada pada masa itu.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 23

APPLY SAFETY REGULATION

Teknik Sebelum memberi bantuan kecemasan, pastikan keselamatan anda juga terjamin dengan menimbang bahaya akibat dari kemalangan tersebut dengan mengetahui punca kecederaan mangsa, Seperti terkena renjatan elektrik dan lain-lain. Pastikan anda tidak terus menyentuh mangsa, sebaliknya peka dan bertindak pantas menurut keperluan. Sekiranya mangsa terkena rencatan elektrik maka pastikan kadar bahaya elektrik yang mangsa hadapi. Sekiranya 240 Volt ke bawah gunakan penebat untuk meleraikan mangsa dari punca rencatan elektrik, seperti baju, tali pinggang dan lain lagi.

Objektif pertolongan cemas Untuk menyelamatkan nyawa: Jika mangsa pengsan, pastikan laluan udara selesa dan pastikan mangsa bernafas. Sekiranya berlaku pendarahan, hentikan pendarahan secepat mungkin. Rawat kecederaan dengan betul dan kenali latar belakang mangsa (sejarah kesihatan seperti diabetes dan lain lagi) yang perlu perhatian istimewa. Untuk mencegah luka menjadi lebih teruk: Alih mangsa dari tempat bahaya dan jangan buat mangsa banyak bergerak. Selesakan dan beri keyakinan pada mangsa serta beri perlindungan dari ketidak selesaan seperti kesejukan atau kepanasan atau keadaan yang basah.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 24

APPLY SAFETY REGULATION Mendapat bantuan perubatan: Arah atau pinta rakan-rakan mengambil peti keselamatan berhampiran dan memanggil ambulans atau perawat bertauliah dengan sesegera mungkin. Pastikan menunggu bersama mangsa sehingga bantuan sampai. Balutan: Adalah wajib untuk membalut luka, yang mudah dibuka oleh perawat bertauliah seperti doktor, supaya menghentikan pendarahan dan memastikan luka itu bersih dan terlindung dari luka menjadi bertambah rosak. Pembalut mestilah di antikumankan, di simpan dalam bekas yang ketat dari udara. Ia sewajarnya dibuat dari kain putih, suci dari kekotoran. Tangan harus dibasuh dan dibersihkan sebelum menyentuh luka. Gunakan balutan yang dapat melindungi luka sepenuhnya. Tangani balutan hanya dari sisinya. Tambah pelapik tambahan dan letak ditempatnya dengan pembalut.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 25

APPLY SAFETY REGULATION ( A ) KETIKA KEMALANGAN

Memberi pertolongan cemas dalam kemalangan.    Penilaian ( assessment) Bertenang dan bertindak untuk menyelamatkan mangsa. Jaga keselamatan diri dan mangsa Hindarkan diri daripada keadaan yang membahayakan Minta bantuan daripada orang yang berhampiran Diagnosis atau kenalpasti punca kesakitan

Rawatan (treatment) Menentukan mana-mana kecederaan yang terlebih tenat atau serius, kemudian rawat dengan cara yang betul.

Keutamaan Bila terdapat lebih daripada seorang yang tercedera atau banyak luka pada seseoranh,maka pertolongan cemas mestilah segera diambil yang mana keadaan diutamakan semasa member rawatan.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 26

APPLY SAFETY REGULATION Perhatian o Jangan biarkan mangsa dikerumuni oleh orang ramai kerana akan menyebabkan mangsa menjadi rimas, risau, bimbang dan peredaran udar akan berkurangan. o Tanggalkan atau longgarkan pakaian mangsa yang perlu sahaja. o Elakkan daripada member mangsa minum air jika: Mangsa tidak sedarkan diri Disyaki mangsa mengalami kecederaan dalaman Jika perlukan pembedahan, dapatkan bantuan ambulans untuk dibawa ke hospital.

( B ) ALAT BANTUAN KECEMASAN

Isi kotak first aid 1. Termometer 2. Mangkuk enamel 3. Ubat cium 4. Aspirin 5. Panadol 6. Ubat melepuh 7. Kain pembalut luka 8. Kain tekap 9. Kapas 10. Gunting 11. Kain kapas 12. Pin semat 13. Elastoplasts 14. Ubat luka 15. Papan tuap 16. Kain segi tiga/kain anduh 17. Ubat cuci mata 18. Pembalut berelastik 19. Pembalut pembebat 20. Pembalut terbuka 21. Adetif lekat sendiri

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 27

APPLY SAFETY REGULATION

Rajah 1.2.1 kotak pertolongan cemas

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 28

APPLY SAFETY REGULATION ( C ) LUKA

Luka ialah Satu keadaan dimana terkoyak kulit ditubuh yang disebabkan oleh benda-benda tajam atau tumpul dimana menyebabkan keluarnya darah dan mudah mendapat kejangkitan kuman

Jenis ± jenis luka

Rajah 1.2.2 Luka Terhiris (Incised Wound) ± Luka ini adalah hirisan yang mempunyai tebing-tebing yang sama rata, yang disebabkan oleh benda-benda tajam,misalnya pisau cukur dan lain-lain.Biasanya luka jenis ini boleh melibatkan berdarah yang banyak disebabkan urat-urat darah terhiris terus menerus.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 29

APPLY SAFETY REGULATION

Rajah 1.2.3

Luka Terkoyak(Lacerated Wound) ± Luka ini terkoyak mempunyai tebing-tebingnya gerigi atau simpang siur.Ini disebabkan oleh jentera,serpihan bom,atau dicakar binatang.Keadaan ini boleh jadi saluran darah turut terkoyak,maka luka jenis ini kurang darah nya daripada luka terhiris.

Rajah 1.2.4

Luka Tembus (Puntured Wound) ± Luka jenis ini mempunyai lubang masuk yang kecil dan dalam yang disebabkan oleh benda-benda tajam seperti paku,jarum, kayu tajam, tikaman benet dan pagutan ular.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 30

APPLY SAFETY REGULATION 4) Luka Lebam / Luka Berdarah Dalam

Rajah 1.2.5

Luka Berdarah Dalam (Haematoma) ± Luka ini terjadi disertai dengan lebam binjol disebabkan kena pukulan atau dihempap.

5) Luka Kena Tembak

Rajah 1.2.6

Luka Kena Tembak(Gunshot Wound) ±Keadaan luka ini terjadi apabila: - Peluru tinggal didalam. - Luka tergaris atau calar-calar. - Luka tembus menembus.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 31

APPLY SAFETY REGULATION RAWATAN PENDARAHAN EKSTERNAL SECARA UMUM

A) Luka-luka kecil.

Rawatan bagi luka kecil lazimnya hanya memerlukan pembalutan kecil seperti plaster sahaja. Biarpun begitu rawatan perlu diberi untuk mengelakkan risiko jangkitan kuman. Langkahlangkah rawatannya adalah seperti berikut:

# bersihkann tangan dengan sabun. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor.

# cuci luka dari tempat luka kearah ke luar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka.

# keringkan perlahan-lahan dengan tisu atau tuala yang steril.

# lekatkan plaster mengikut saiz luka. Jangan bercakap atau batuk ke arah tempat luka.

# gunakan pembalut untuk memegang plaster

B) luka kecil yang ada benda asing.

Sekiranya ada benda asing yang sukar untuk dikeluarkan dari luka seperti kaca yang terbenam atau objek-objek lain, anda hendaklah jangan keluarkan objek tersebut. Tindakan anda akan mengakibatkan lebih banyak kerosakan pada tisu dan pendarahan. Matlamat rawatan anda adalah untuk mencegah pendarahan tanpa menekan atau mencabut objek dan mendapatkan rawatan perubatan. Langkah-langkah rawatannya adalah seperti berikut:

~ bersihkan tangan anda dengan sabun. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor.
DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN Page 32

APPLY SAFETY REGULATION ~ cuci lika dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka.

~ keringkan perlahan-lahan denga tisu atau tuala yang telah disteril.

~ kawal pendarahan dengan menggunakan tekanan yang teguh ke atas kedua-dua bahagian atau sekitar tepi objek.

~ tutup luka dengan sekeping pembalut kasa untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman. Kemudian buat balutan sekeliling objek sehingga anda boleh membalut tanpa menekan objek.

~ bawa mangsa ke hospital.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 33

APPLY SAFETY REGULATION ( D ) RAWATAN PEMULIHAN PERNAFASAN TIRUAN ( CPR )

Rajah 1.2.7

CPR adalah bantuan kecemasan yang diberikan kepada mangsa kecederaan yang tidak mempunyai denyutan nadi dan tidak bernafas. Ia merupakan kombinasi terknik pernafasan bantuan mulut ke mulut dan juga tekanan dada. Ia berperanan untuk membantu jantung mengepam udara yang dihembus ke seluruh anggota badan

Dua sebab utama CPR dilakukan:

*terhenti pernafasan

*tiada nadi

Terdapat dua cara untuk melakukan CPR,iaitu: 

Mulut ke mulut Mulut ke hidung

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 34

APPLY SAFETY REGULATION MENILAI SITUASI MANGSA ( PRIMARY SURVEY )

Bertindak

D

R

A

B

C

D = DANGER

( Bahaya )

Lihat jika ada sebarang tanda-tanda bahaya. Pastikan keselamatan anda dan mangsa anda, pada prisipnya ± alihkan bahaya dari mangsa atau alihkan mangsa dari bahaya.

Rajah 1.2.8

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 35

APPLY SAFETY REGULATION R = RESPONS ( Tindak Balas / Reaksi )

Panggil mangsa atau kejutkan beliau, jika tiada tindak balas dari mangsa ± minta bantuan ambulans

Rajah 1.2.9

A = Airway

( Saluran Udara )

Ini merupakan tindakan pertama yang perlu dilakukan dalam proses CPR.tujuan ia dilakukan adalah untuk memastikan saluran udara untuk pernafasan adalah terbuka. Anda boleh membuka saluran udara ini dengan mendongakkan kepala mangsa ke belakang dan angkat dagu mangsa. Kedudukan ini akan mengangkat lidah mangsa dari arah belakang tekak supaya ia tidak menghalang laluan udara. Anda juga perlu membuat pemeriksaan visual ke dalam mulut mangsa dan gunakan jari anda untuk membuang sebarang bahan asing dari mulut. Contohnya gigi palsu yang pecah.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 36

APPLY SAFETY REGULATION

Rajah 1.2.10 Donggakan kepala mangsa untuk membuka saluran pernafasan dengan kaedah HEAD TILT ± CHIN LIFT/ Dongak Kepala Angkat Dagu ( atau Jaw Thrust )

B = Breathing

( Pernafasan )

Selepas saluran pernafasan dibuka, tindakan seterusnya yang perlu anda lakukan adalah memeriksa pernafasan mangsa. Dekatkan telinga anda disisi mulut dan hidung mangsa dengan keadaan muka menghadap ke dada mangsa. Keadaan tesebut membolehkan anda mendengar bunyi nafas, merasa hembusan nafas dan mata anda memandang tepat kearah dada untuk melihat pergerakan turun-naik dada. (Kaedah 3M=Mendengar, Merasa, Melihat). Jika tiada nafas anda perlu memberikan pernafasan bantuan. Contohnya mulut ke mulut.

Rajah 1.2.11 Periksa pernafasan mangsa dengan membuat 3M = Melihat, Merasa dan Mendengar. Jika tiada pernafasan beri 2 hembusan bantuan

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 37

APPLY SAFETY REGULATION C = Circulation ( Peredaran/Pengaliran Darah dari/ke jantung )

Langkah ke tiga adalah untuk mengekalkan peredaran darah. Langkah ini perlu dilakukan sekiranya jantung mangsa telah terhenti ataupun nadi mangsa telah tidak berdenyut. Sekiranya mangsa mempunyai denyutan nadi anda hanya perlu meneruskan langkah kedua iaitu bantuan pernafasan sehingga mangsa boleh bernafas dengan sendiri. Langkah ketiga ini dilakukan dengan memberi tekanan atau mampatan di dada mangsa. Semasa tekanan dilakukan tangan anda hendaklah sentiasa lurus. Gunakan berat badan anda untuk melakukan tekanan. Pastikan kedudukan tekanan di tulang dada (sternum) dan sekitar dua jari dari atas hulu hati (cuaran xiphoid).

Rajah 1.2.12 Periksa nadi karotid sebelah trakea dengan 2 jari. Ada nadi ada denyutan jantung. Tiada nadi, tiada denyutan jantung, lakukan CPR.

KAEDAH PEMULIHAN PERNAFASAN MULUT KE MULUT 

Siasat kejadian, kenalkan diri, periksa paras kesedaran, goyangkan badan. Dapatkan bantuan. Baringkan mangsa supaya dalam kedudukan telentang. Buangkan sebarang benda asing dari mulut.
Page 38

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

APPLY SAFETY REGULATION   Bukakan saluran pernafasan. Dongakkan kepala dan angkat dagu mangsa. Tutup lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda. Tentukan mulutnya terbuka. Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga anda melihat dada mangsa bergerak naik. Tentukan tiada kebocoran udara semasa hembusan dilakukan. Angkat mulut danm biarkan udara keluar dari paru-paru mangsa. Ambil masa selama sekitar 2 saat untuk melihat sebarang reaksi. Tarik nafas kembali dan ulangi langkah 1 hingga 8. buatlah hembusan pada kadar 10 kali seminit.  Catatan: Gunakan kaedah mulut ke hidung sekiranya mulut pesakit tersumbat dan tidak boleh dibersihkan segera. Pastikan bibir mangsa dipicit rapi agar udara yang ditiup melalui hidung tidak keluar melalui mulut mangsa. Gunakan kaedah mulut ke mulut dan hidung sekiranya mangsa adalah bayi atau kanakkanak yang kecil. Tiup dengan lembut dan perlahan agar tidak mencederakan paru-paru mangsa. Pastikan dada bergerak naik semasa hembusan. Sekiranya dada tidak naik ini menunjukkan bahawa salur udara mungkin terhalang oleh muntah, darah, atau sebagainya. Anda mungkin perlu memberi rawatan mangsa yang tercekik

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 39

APPLY SAFETY REGULATION ( E ) CARA MEMULIHKAN MANGSA RENJATAN ELEKTRIK.

Renjatan ialah satu keadaan dimana gagalnya sistem-sistem penting didalam badan yang mana kurangnya penghantar oksijen ke seluruh badan menyebabkan tekanan darah turun kebawah normal.

Jenis-jenis renjatan 1) Renjatan Saraf (Primary Shock) ±Memberikan gangguan yang keterlaluan kepada perasaan seperti terlalu gembira, terlalu sedih atau terlalu takut. 2) Renjatan Terbina (Secondary Shock) ±Melibatkan kepada banyak pengeluaran darah, terbakar yang teruk, kesakitan yang amat sangat dan kecederaan yang teruk. Aneka Renjatan ‡ Emotional Shock ± Perasaan terkejut atau terperanjat yang membawa kepada tekanan jiwa atau perasaan. ‡ Neuragaanic Shock ± Menerima kemalangan yang teruk yang membawa kepada kesakitan yang amat sangat, contoh : cedera dikepala. ‡ Oligaemie Shock ± Kehilangan banyak darah plasma atau cecair, contoh : Terbakar, muntah,dan cirit birit. ‡ Anaphylactie Shock ± Allergio kepada perubatan contoh : injection, pro penicillin.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 40

APPLY SAFETY REGULATION ‡ Bacteriamie ± Disebabkan kejangkitan kuman, contoh : Cerabral Malaria

Tanda-Tanda Berlakunya Renjatan Elektrik ‡ Muka pucat dan berpeluh didahi dan tapak tangan. ‡ Cynosis ± Tanda-tanda kebiruan hujung bibir, cuping telinga dan hujung jari. ‡ Kulit lembab dan sejuk. ‡ Nadi cepat dan lemah. ‡ Tekanan darah rendah. ‡ Nafas pantas,singkat dan tidak tetap ‡ Suhu badan rendah. ‡ Mangsa akan haus adan ingin muntah ‡ Mangsa mungkin hilang ingatan ‡ anak mata mangsa terbuka luas

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 41

APPLY SAFETY REGULATION Langkah Yang Perlu Diambil Matikan suis atau suis utama dan pastikan elektrik sudah terputus. Menggunakan penebat untuk menyelamatkan mangsa:    Gunakan galah yang panjang dan kering Kerusi kayu Tikar getah Kain sal (tuala yang kering) Plastik tebal Tali atau tali nylon yang kering

Rajah 1.2.13 Cara mengalihkan bahaya

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 42

APPLY SAFETY REGULATION Rawatan Bawa ketempat selamat (mengikut keadaan). ‡ Beri kata-kata semangat. ‡ Longgarkan pakaian dibahagian-bahagian yang ketat,seperti dileher,dada dan pinggang. ‡ Tentukan pernafasan berkeadaan baik. ‡ Beri kepanasan yang sesuai. ‡ Beri rawatan berdarah jika berdarah. ‡ Baringkan terlentang serta tinggikan bahagian kaki dari kepala tetapi jangan dilakukan bagi kecederaan dikepala dan dada.

Rajah 1.2.14

‡ Jangan beri minuman kepada pesakit yang tidak sedar diri, cedera di kepala dan cedera di perut. ‡ Sekiranya mangsa tidak bernafas, pulihkan pernafasan dari mulut ke mulut. ‡ Jika gagal segera lakukan CPR. ‡ Jika ada kesan terbakar beri rawatan terbakar. ‡ Segerakan mangsa ke hospital.
DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN Page 43

APPLY SAFETY REGULATION TASK 01.03

TUNJUK CARA PENGGUNAAN ALATAN PENCEGAH KEBAKARAN

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 44

APPLY SAFETY REGULATION OBJEKTIF

y y y y

Mengetahui konsep asas kebakaran Mengetahui bagaimana api merebak dan kaedah untuk memadam kebakaran. Memahami kegunaan Alat Pemadam Api. Mengetahui tentang pencegahan kebakaran dan alat-alat pencegahan kebakaran

PENDAHULUAN

Api semasa kecil menjadi kawan sudah besar menjadi lawan merupakankata-kata yang yang amat bertepatan dengan penggunaan api dalamkehidupan harian. Biarpun api menjadi satu keperluan dalam kehidupanharian, ia akan menjadi merbahaya sekiranya tidak dikawal secara betul.Kebakaran adalah satu tindak balas kimia dimana tenaga haba dancahaya yang terhasil akan menghasilkan asap.

Pengawalan kebakaran adalah urusan yang sangat penting. Kerugian akibat kebakaran amatlah besar. Kemalangan jiwa akibat kebakaran sering berlaku kerana pintu atau laluan kecemasan sering terkunci, sistem dan alat kecemasan seperti pemadam api tidak mencukupi. Sehubungan itu ,pihak majikan dikehendaki menyediakan laluan,peralatan memadam kebakaran dan latihan melawan kebakaran yang sempurna untuk mengelakkan kecelakaan, kematian atau kehilangan keupayaan.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 45

APPLY SAFETY REGULATION Task ini ada menerangkan tentang punca kebakaran dan bagaimana ia terjadi serta alat pemadam kebakaran dan cara penggunaanya yang betul. Pengetahuan ini amat berguna untuk kita menyelamatkan nyawa, harta dan sebagainya daripada dijilat api.

( A ) KOMPONEN UTAMA BERMULA KEBAKARAN

Kebakaran hanya akan terjadi sekiranya terdapat tiga unsure yang bergabung iaitu bahan api untuk membantu nyalaan seperti kayu, kertas dan minyak, udara untuk membekalkan oksigen dan suhu atau haba yang tinggi untuk menghasilkan api atau nyalaan. Rajah 1.3.1 menunjukkan segitiga kebakaran di mana ketiga-tiga unsur yang bergabung akan menghasilkan kebakaran.

Rajah 1.3.1 Segi tiga kebakaran

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 46

APPLY SAFETY REGULATION ( B ) PUNCA BERLAKUNYA KEBAKARAN

Kebakaran yang terjadi bukan sahaja mengakibatkan kerugian dankemusnahan harta benda tetapi jugakehilangan nyawa. Oleh itu adalahpenting kita mengetahui apakah punca-punca yang menyebabkanberlakunya kebakaran. Punca-punca kebakaran yang selalunya terdapatdi tempat kerja adalah seperti berikut: Percikan api kimpalan, bunga api dan sebagainya. Api ubat nyamuk, mancis, puntung rokok. Kebocoran atau mampatan gas. Haba mekanikal yang terjadi akibat geseran. Sementara punca kebakaran yang disebabkan oleh elektrik adalah seperti berikut: o Litar pintas akibat dari retakan penebat kabel. o Lebihan beban aliran kuasa o Pemanasan setempat pada terminal disebabkan sambungan yang longgar. o Pemasangan yang salah iaitu dari segi penggunaan saiz wayar dan fius. o Kebocoran arus elektrik disebabkan oleh kerosakan kabel atau penebat.

Faktor-faktor penyumbang utama kepada kebakaran adalah seperti berikut; a) Faktor Semulajadi Kejadian kebakaran kerana bencana alam seperti kemarau,letupan gunung berapi.
DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN Page 47

APPLY SAFETY REGULATION b) Faktor Kemalangan Kejadian kebakaran kerana kelalaian , kecuaian atau kesilapan manusia itu sendiri. c) Faktor Sengaja Dibakar Kejadian kebakaran kerana perbuatan manusia sama ada sengaja dibakar atau perbuatan khianat

( C ) CARA ATASI Pihak pengurusan dan ketua penghuni sesebuah bangunan sama ada ditempat kerja atau kawasan perumahan perlulah mengambil langkahkeselamatan seperti berikut sebagai persediaan untuk menghadapi sebarang kemungkinan berlakunya kebakaran : i. Mengadakan laluan-laluan khas yang mencukupi untuk menyelamatkan diri (mean of escape). ii. iii. iv. v. vi. vii. viii. Mengadakan pelan pengunsian bangunan. Mengadakan poster/notis pelan pengunsi banguna Mengadakan latihan pengunsian bangunan secara berkala Mengadakan sistem semboyan/amaran kecemasan yang berkesan Menyediakan peralatan melawan kebakaran yang mencukupi Mempunyai pengurusan pengendalian rumah (housekeeping) yang bagus. Memastikan pemeriksaan dan ujian peralatan elektrik dilakukan secara

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 48

APPLY SAFETY REGULATION Selain itu, tindakan berjaga ± jaga mestilah dibuat secara mandatory seperti : Jangan hisap rokok berdekatan dengan bahan kimia. Jangan menggunakan atau menyalakan api berdekatan dengan bahan kimia Menyimpan bahan kimia yang banyak di bilik yang berasingan dan jauh daripada kawasan mudah terbakar. Operasi yang mudah terbakar seperti kimpalan atau pengisaran bahan besi hendaklah jauh dari bahan kimia. Mendapatkan senarai kesan bahaya jika membeli bahan kimia. Menandakan dan melabelkan tanda bahaya dan pastikan label tersebut tidak rosak, dialih atau ditukar Pastikan rekod penggunaan, rekod stok bahandan rekod pembekalan ada. Membersihkan kawasan kerja selepas selesai kerja

Cara Merebakkan Kebakaran Terdapat beberapa kaedah yang membolehkan api merebak iaitudengan kaedah olakan haba, pengaliran, bahangan dan terusmenerus. a. Olakan haba. o Pemindahan haba yang berlaku dalam benda mudah alir seperti secair atau gas. o Cecair atau gas yang panasakan naik ke atas dan gas yang sejuk akan turun ke bahagian bawah secara pusingan. o Jika kebakaran di dalam bangunan, gas-gas yang panas iniakan naik bersamasama asap melalui bahagian lubang tangga, lubang lif dansebagainya.
DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN Page 49

APPLY SAFETY REGULATION

Rajah 1.3.2 Kemerebakan api secara olakan haba

b. Pengaliran. o Haba bergerak melalui bahan-bahan pengalir seperti logam,batu, simen dinding bangunan dan lantai. o Bahan pengalir ini akan menjadi panas dan jika bahan api yang bersentuhan dengannya maka suhunya akan naik dan sampai ke suhu nyalaan, ia terbakar dengan sendirinya

Rajah 1.3.3 Kemerebakan api secara pengaliran

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 50

APPLY SAFETY REGULATION c. Bahangan. o Pemindahan haba yang mengikut gelombang cahaya daripada kebakaran tersebut.Kepanasan akan berkurangan apabila jarak daripada punca kebakaran berjauhan. o Boleh bergerak melalui kaca tingkap dan apabila bahan api mendapat haba secara bahangan, suhunya akan naik dan jika sampai suhu nyalaan, ia akan terbakar.

Rajah 1.3.3 Kemerebakan api secara bahangan.

d. Terus menerus. Ini adalah cara yang paling mudah untuk api merebak. Bahan-bahan bakar akan terbakar kerana api mudah merebak melaluinya sekiranya ia bersentuhan antara satu sama lain.

Cara Memadam Kebakaran Nyalaan terjadi dari gabungan tiga unsur iaitu bahan, udara dan suhu. Oleh sebab itu untuk memadamnya anda perlu untuk memisahkan gabungan tersebut.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 51

APPLY SAFETY REGULATION Terdapat beberapa istilah yang digunakan bagi memadam kebakaran iaitu: I. Melaparkan. Ini dilakukan dengan: i. ii. iii. Memindahkan bahan api yang belum terbakar ke tempat lain. Memindahkan bahan api yang terbakar ke tempat lain Memecah atau menghancurkan bahan api yang terbakar supaya mudah dipadamkan.

II.

Melemaskan. Ini dilakukan dengan menghalang kemasukan udara dengan caramenutup permukaan

bahan api yang terbakar supaya tidak dapatmembantu kebakaran.

III.

Menyejukkan. Sifat air yang murah dan sejuk dapat mempercepatkanperpindahan haba dengan

menurunkan haba dan menurunkansuhu kebakaran sehingga ketahap rendah. Apabila suhu menjadirendah maka nyalaan akan terpadam.

IV.

Memutuskan Rantai Tindakbalas. Memutuskan rantai kimia. Ini boleh dilakukan dengan mengunakan alat pemadam api

permulaan seperti CO2 , BCF dan serbuk kering
DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN Page 52

APPLY SAFETY REGULATION ( D ) KELAS ALAT PEMADAM API DAN MEDIUM KEBAKARAN

Alat Pemadam Api Ramai orang biasa melihat alat pemadam api tetapi tidak semua yang mengetahui cara ianya berfungsi.Alat ini merupakan satu ala tpencegahan kebakaran mudah alih yang penting. Setiap alat pemadamapi ditandakan simbol kelas api dan dinyatakan jenis api yangboleh dipadamkan. Kategori Alat Pemadam Api Terdapat beberapa kategori alat pemadam api yang digunakan dan diluluskan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat. Rajah 4.3 menunjukkan gambarajah berlabel bagi alat pemadam api.Di antara alat pemadam api yang selalu digunakan untuk membantu pemadaman di peringkat awal ialah:i. ii. Jenis yang mengeluarkan air iaitu soda acid dan Water co2 Jenis yang mengeluarkan buih o Memadam kebakaran minyak o Kebakaran bahan alkohol (Pola) o Tabungnya berwarna krim iii. Jenis yang mengeluarkan debu kering (Jenis ABC) o Debu kering mengandungi bahan sodium bikarbonat. o Terbukti selamat. o Untuk Kelas A,B, C. o Tabungnya berwarna biru.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 53

APPLY SAFETY REGULATION iv. Jenis yang mengeluarkan gas o Mengandungi gas karbon dioksida o Agen pemadam yang bersih. o Tidak merosakkan komponen elektrik o Tabungnya berwarna hitam

Rajah 1.3.4 Gambarajah alat pemadam api berlabel

Rajah 1.3.5 Simbol alat pemadam api

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 54

APPLY SAFETY REGULATION Kelas-Kelas Api Dan Media Pemadamannya KELAS ³A´ (Api pepejal) solid fire - Api kayu - Api kertas - Api Sampah - Api kain -Air & Debu kering 

KELAS ³B´(Api Cecair / Liquid Fire ) - Api Minyak - Api Cat - Api Varnish -Buih, Debu kering dan Varpourising liquid 

KELAS ³C´ (Api Wap dan Gas / gas &Stim Fire) - Butana - Propane - Oxy acetalane - Gas (LPG) -Debu kering, Karbon Dioksida (Co2) & Varpourising liquid

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 55

APPLY SAFETY REGULATION KELAS ³D´ (Api Logam / Matel Fire ) - Potaosium - Sodium - Kalsium - Magnesium -Soda Ash, Pasir, Debu Kering & Matel serta Powder -Api Elektrik -Kebakaran ini tidak termasuk dalam kelaas-kelas api dan boleh dipadam dengan menggunakan alat pemadam api yang sesuai. -Debu Kering, Karbon Dioksida &Varpourising liquid Alat pemadam api jenis air Perkara Kandungan Jarak pancutan - Mudah dikendalikan - Boleh mengawal/memadam apai di peringkat awal - Cecair yang digunakan tidak merbahaya Kapasiti # Air Biasa ± 9 Liter 20¶ ± 25¶ Kebaikan Keburukan - Hanya sekali digunakan - Tidak sesuai memadam kebakaran alat elektrik dan logam - Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku - Tidak boleh mengawal dan memadam kebakaran yang besar

Jangkamasa pancutan

60 ± 120 Saat

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 56

APPLY SAFETY REGULATION

Alat Pemadam Api Jenis Debu Kering (Dry Powder) Perkara Kapasiti - Sodium bikarbonat 97% - Magnesium stearote Kandungan 11/2% - Magnesium karbonat 1% - Trikalsium karbonat ½% Jarak pancutan 15¶ ± 20¶ Kebaikan - Mudah dan senang dikendalikan - Boleh mengawal / memadam api kelas A,B,C dan sungguh berkesan - Pemadamannya lebih berkesan jika dibandingkan dengan alat pemadam api jenis Co2 dan BCF - Pengeluaran Jangkamasa pancutan 2 Minit (pancutan) boleh dikawal di Release Handle. Keburukan - Hanya boleh sekli sahaja. - Debunya mendatangkan kerosakan pada bahan-bahan tertentu seperti enjin kereta, bahan makanan dll - Tidak boleh memadam api logam - Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku

Perhatian Penempatan alat-alat pemadaman api hendaklah diletakkan pada tempat yang boleh dilihat dan digantung supaya alat ini tidak rosak pada tabung dan juga isi kandungannya

Pemeriksaan 1. Hendaklah diperiksa setiap bulan 2. Pastikan preasure guage pada tabung menunjukan kandungan penuh (hijau ± penuh & merah ± kosong). Sekiranya berlaku kekurangan tekanan udara hendaklah dihantar ke agen servis

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 57

APPLY SAFETY REGULATION ALAT PEMADAM API JENIS GAS (Co2 & BCF) Perkara Kapasiti - dalam tabung diisi dengan Co2 dalam bentuk cecair dalam Kandungan tekanan. - Mempunyai ukuran antara 2 hingga 5 ibs beratnya. 8¶ ke 12¶ dan perkembangan Jarak pancutan nisbahnya ialah 1:450 - Gasnya bersih tidak membantu kebakaran - Gasnya tidak mengalirkan elektrik - Boleh menembusi tempat-tempat Jangkamasa pancutan 8 hingga ke 30 saat permukaan kecil dapat dilihat dan perlu ditimbang dari masa ke semasa untuk mengelakan kekurangan daripada 10% - Tidak sesuai memadam kebakaran api jenis A,B &D - Tidak boleh mengawal kebakaran yang sudah besar - Mudah dikendalikan - Boleh mengawal/memadam kebakaran diperingkat awal dan berkesan Kebaikan Keburukan - Hanya sekali digunakan - Keberatan silindernya tidak sepadan dengan kandungan gas, berat 5.3 kg tetapi Cuma 2.2 kg sahaja. - Kandungan gas tidak

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 58

APPLY SAFETY REGULATION Alat Pemadam Api Jenis Buih (Foam) Sesuai untuk memadam api kelas µB¶ dan peranannya menyelimut dan menurunkan suhu dibawah suhu nyalaan (menyejukkan). Perkara Kapasiti - Terdapat 2 tabung - Tabung dalam (Alauminium Kandungan Sulphate) - Tabung luar (Sodium Bikarbonate / Stabilizer) Lebih kurang 20¶ Jarak pancutan buihnya tidak dapat - Tidak terganggu daripada tiupan angin memadam kebakaran dengan berkesan - Tidak sesuai Jangkamasa pancutan 30 hingga ke 90 saat. - Boleh mengawal dan digunakan dengan alat memadam kebakaran diperingkat awal dengan berkesan memadam api jenis dry powder kerana powder akan memecahkan buih. - Buih boleh menutup permukaan cecair dan menyekat bekalan oksigen daripada membantu kebakaran - Mudah dikendalikan Kebaikan Keburukan - Hanya sekali digunakan - Tidak boleh memadam kebakaran kelas A,C dan D - Sekiranya percampuran bahan kimia tidak betul,

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 59

APPLY SAFETY REGULATION Cara Menggunakan Alat Pemadam Api

Terdapat pelbagai jenis serta saiz alat pemadam api. Cara penggunaan atau pengendaliannya adalah seperti berikut:-

1. Pilih jenis alat pemadam api yang sesuai 2. Ikut arah angin semasa menggunakannya 3. Praktikkan penggunaan kaedah PASS

Rajah 1.3.6 Cara menggunakan pemadam api

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 60

APPLY SAFETY REGULATION TASK 01.04

MENGAMALKAN SUSUN ATUR PERALATAN DAN KEBERSIHAN MAKMAL / BENGKEL

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 61

APPLY SAFETY REGULATION OBJEKTIF Mengamalkan susun atur peralatan dan perancangan bengkel / makmal dengan teratur dengan berpandukan peraturan dan prosedur yang ditetapkan bagi mengekalkan keselamatan ditempat kerja.

PENDAHULUAN Task ini menerangkan dengan lebih jelas dan terperinci proses penyelenggaraan alatan cara teratur bagi memudahkan pengurusan harta modal / inventori di selenggara dan dikendalikan dari masa kesemasa.

PENGGUNAAN BORANG-BORANG BAGI PENGURUSAN HARTA MODAL INVENTORI DAN BEKALAN PEJABAT

Tujuan Penggunaan Borang / Kad. Penggunaan borang / kad adalah bertujuan untuk mempertingkatkan tahap pengurusan peralatan harta modal / inventori / bekalan pejabat dapat diuruskan dengan cara bersistematik.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 62

APPLY SAFETY REGULATION Penggunaan Borang / Kad 1) Daftar harta modal ( kew 312,312a) Harta modal ialah harta yang tidak luak yang bernilai rm 500 atau lebih setiap satu pada masa perolehan tidak termasuk perabot, permaidani, langsir tanpa mengira kos. 2) Daftar Inventori ( kew 313 ) Inventori ialah barang-barang yang tidak luak yang bernilai kurang rm 500 setiap satu pada masa perolehan. Walau bagaimanapun perabot, permaidani, langsir dan pinggan mangkuk termasuk dalam kategori ini tanpa mengira kos 3) Daftar Stok Bekalan Pejabat ( kew 314 ) Bekalan pejabat ialah semua barang tidak luak termasuk alat tulis serta kelengkapan pejabat tidak luak yang rendah nilainya & tidak ekonomik dikesan penempatannya. 4) Daftar Pergerakan Harta Modal / Inventori ( kew 315 ) Kategori dan Jenis harta Modal Kategori 1. Kenderaan Jenis (contoh) Lori, kereta, motorsikal, bas, bot, kapal terbang dll. 2. Loji 3. Mesin peralatan & kelengkapan pejabat Loji pembersih air, loji penghawa dingin dll. Kamera, komputer, mesin penyalin, mesin taip, televisyen, lcd projector dll. 4. Peralatan & kelengkapan pejabat Mesin pengira, kipas dll.

5. Perabot, permaidani & langsir

Kerusi eksekutif, meja kerani, rak tertutup, permaidani, langsir dll.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 63

APPLY SAFETY REGULATION Jenis borang pengurusan KEW 312 - maklumat asas harta modal KEW 312A - maklumat penyelenggaraan harta modal KEW 313 - Daftar Inventori KEW 314 - Daftar Stok Bekalan Pejabat KEW 315 - Daftar Pergerakan Harta Modal / Inventori

y y y y y

Daftar harta modal ( kew 312,312a) Bahagian A - Merekod semua maklumat berhubung dengan pembelian, penempatan, pemeriksaan & pelupusan Bahagian B - Merekod semua penyelenggaraan seperti pembaikan dan pembelian alat ganti Pindahan Harta Modal Harta modal yang dipindahkan secara tetap keluar dari pejabat yang mengawalnya, kad daftar harta modal hendaklah dihantar bersama.

Daftar Stok Bekalan Pejabat Merekod segala perolehan bekalan pejabat.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 64

APPLY SAFETY REGULATION Daftar Pergerakan Harta Modal / Inventori Merekod pergerakan harta modal & inventori. Pergerakan bermaksud pindahan melalui pinjaman atau penempatan sementara. Contoh-Contoh Borang

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 65

APPLY SAFETY REGULATION

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 66

APPLY SAFETY REGULATION

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 67

APPLY SAFETY REGULATION PENGGUNAAN, PENYIMPANAN DAN PEMERIKSAAN PENGGUNA Penggunaan aset Kerajaan hendaklah mematuhi peraturan berikut:a. Bagi tujuan rasmi sahaja; b. Mengikut fungsi sebenar seperti yang terdapat dalam manual / buku panduan pengguna; c. Dikendalikan oleh pegawai yang mahir dan berkelayakan; d. Perlu direkodkan; dan e. Melaporkan kerosakan dengan menggunakan Borang Aduan kerosakan Aset KEW. PA-9 Harta modal yang dibawa keluar dari pejabat hendaklah mendapat kebenaran bertulis daripada Ketua Jabatan. Aset berkenaan hendaklah dipulangkan semua sebaik selesai penggunaannya atau mengikut tempoh kelulusan mana yang lebih awal. Proses-proses yang perlu dilakukan ialah: i) Pemohon menyediakan surat permohonan kepada dekan/ Ketua Unit ii) Dekan/Ketua Unit buat surat kelulusan dan tandatangan. iii) Pegawai harta modal sediakan daftar harta KEW.PA-2 / KEW.PA-3, borang KEW.PA-6 dan PA-7 serta buku pergerakan harta modal. Perlu ditandatangan oleh pegawai harta modaldan pegawai bertanggungjawab. iv) Pemohon bertanggungjawab sepenuhnya jika berlaku kehilangan yang disebabkan kecuaian.Sekiranya berlaku kerosakan pegawai tanggungjawab perlu rujuk dengan pegawai harta modal di PTJ masing- masing. Pegawai yang dibenarkan menggunakan harta modal tersebut tidak boleh menyerahkannya kepada orang lain untuk digunakan tanpa mendapat kelulusan Ketua Jabatan. Sekiranya ada

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 68

APPLY SAFETY REGULATION pegawai lain yang hendak menggunakannya maka proses seperti yang dinyatakan di atas perlu dilakukan oleh beliau Sekiranya harta modal berkenaan digunakan secara bersama dalam sesuatu program atau majlis, maka setiap pertukaran atau pergerakan penggunaanya perlu dicatit di dalam borang KEW. PA-6 (tarikh diambil / digunakan, masa digunakan dan dipulangkan, nama pegawai, tujuan penggunaannya, lokasi / tempat penggunaannya dan lain-lain maklumat yang berkaitan).Ini bagi memastikan proses mengenalpasti pegawai yang bertanggungjawab menjadi mudah dan cepat jika berlaku kes kecurian atau kehilangan harta modal tersebut.

PENYIMPANAN Aset Kerajaan hendaklah disimpan di tempat yang selamat dan sentiasa di bawah kawalan pegawai yang bertanggungjawab. Arahan Keselamatan Kerajaan hendaklah sentiasa dipatuhi bagi mengelak berlakunya kerosakan atau kehilangan aset. Setiap pegawai adalah bertanggungjawab terhadap apa-apa kekurangan, kerosakan atau kehilangan aset di bawah tanggungjawabnya. Aset yang sangat menarik atau bernilai tinggi akan terdedah kepada risiko kehilangan, maka hendaklah sentiasa di bawah kawalan yang maksima. Antara proses-proses yang perlu dilakukan dalam penyimpanan ialah: i) Bagi peralatan yang mudah di bawa perlu disimpan di tempat yang berkunci (peti besi) atau tempat yang selamat di PTJ masing-masing sekiranya tidak digunakan . ii)Perlu memastikan makmal atau bilik kuliah sentiasa berkunci sekiranya tidak digunakan.
DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN Page 69

APPLY SAFETY REGULATION iii) Perlu menyimpan peralatan tersebut mengikut keadaan yang sesuai dengannya. iv) Sekiranya harta modal dibawa keluar bagi tujuan rasmi dan telah mendapat kelulusan Ketua Jabatan, maka harta modal tersebut perlu sentiasa dalam perhatian maksima dan dibawa bersama- sama dan tidak meninggalkannya di dalam kereta, bilik (hotel) dan lain-lain tempat.

PEMATUHAN Pegawai yang gagal mematuhi peraturan di atas, boleh dikenakan tindakan termasuk surcaj di bawah Seksyen 18 (c) Akta Prosedur Kewangan 1957.

PEMERIKSAAN Pemeriksaan aset dilakukan ke atas :a. Fizikal; b. Rekod; dan c. Penempatan Tujuan pemeriksaan adalah untuk:a. Mengetahui keadaan dan prestasinya; b. Memastikan setiap aset mempunyai daftar/rekod yang lengkap, tepat dan dikemaskinikan ; dan c. Memastikan setiap aset berada di lokasi sama seperti yang tercatat dalam daftar;

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 70

APPLY SAFETY REGULATION Pemeriksaan perlu kerap dilakukan oleh setiap Dekan / Ketua Jabatan, terutamanya peralatan yang mudah di bawa atau risiko kehilangan yang tinggi. Pegawai pemeriksa yang dilantik perlu membuat pemeriksaan sekali setiap 3 bulan. Antara proses-proses yang perlu dilakukan untuk tujuan pemeriksaan harta modal ialah: i. Pegawai harta modal di PTJ masing-masing perlu menyediakan salinan senarai daftar harta dan kad daftar harta serta borang KEW.PA-7 yang telah ditandatangani dan diserahkan kepada pegawai pemeriksa yang membuat pemeriksaan untuk ditandatangani serta disahkan kewujudannya ,maklumat yang tepat dan betul serta berkeadaan baik semasa pemeriksaan dijalankan . ii. Ketua Jabatan / Pegawai Harta Modal perlu menyediakan laporan pemeriksaan yang dijalankan tersebut dalam borang dan format tertentu serta menyerahkannya kepada Jabatan Bendahari dalam tempoh yang ditetapkan. (KEW.PA -10, KEW.PA -11 dan KEW. PA-12 ) Penerangan ringkas langkah-langkah dan garis panduan menjalankan pemeriksaan dan penggunaan borang-borang yang berkaitan. 1. Mencetak senarai aset dan inventori PTJ. a. Senarai Aset b. Senarai Inventori Digalakkan mencetak secara tahunan (year by year) bagi memudah mengenalpasti tahun harta modal dibeli.
DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN Page 71

APPLY SAFETY REGULATION 2. Mencetak Kad Daftar Harta KEW. PA- 2 (aset) dan KEW. PA -3 (inventori) Digalakkan mencetak secara tahunan (year by year) bagi memudah membuat penyesuaian (reconcile) dengan senarai aset dan inventori. 3. Menyediakan Kad Daftar Harta KEW. PA- 2 (aset) dan KEW. PA -3 (inventori) (manual) Untuk digunakan bagi mencatit harta modal yang masih tiada kad daftar dan ia hanyalah untuk sementara. Selepas itu, PTJ perlu mencari dan mencetak semula dari sistem. Perlu diisi selengkap-lengkapnya dan tepat berdasarkan maklumat di fizikal harta modal tersebut. Selepas itu, perlu dikemaskinikan semula di dalam sistem. 4. Menyediakan borang Senarai Aset Alih Kerajaan Harta KEW. PA- 7 (lokasi-aset& inventori) Untuk digunakan bagi mencatit harta modal yang ada dilokasi pemeriksaan (cth: di dalam bilik, ia merupakan satu ringkasan jumlah kuantiti dan jenis barangan yang terdapat di lokasi tersebut dan mesti sama dengan senarai harta modal dan kad daftar harta).Perlu memastikan KEW.PA-7 ditandatangani. Satu KEW.PA-7 untuk satu lokasi (cth:bilik/makmal) 5. Menyediakan dan melengkapkan KEW.PA -10 (aset) KEW.PA-11 (inventori) Perlu isi bahagian± JABATAN ( cth. Jabatan Bendahari) - BAHAGIAN ( cth. Jabatan Bendahari) Ruangan-ruangan yang disediakan perlu di buat catitan ³ Sila rujuk kepada lampiran yang disertakan´ (merujuk kepada KEW.PA 2 (KEW.PA 10) dan KEW.PA 3 (KEW.PA 11) Perlu dipastikan segala maklumat yang diperlukan di dalam KEW.PA 10 dan KEW.PA 11 dicatit pada KEW.PA-2 atau KEW.PA3 Cth: no. siri pendaftaran, buat
Page 72

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

APPLY SAFETY REGULATION catitan ³betul´ atau ³tidak´.Lokasi, yang direkod dan kedudukan

sebenar ³betul´ atau ³tidak´ jika ³tidak´ buat catitan lokasi sebenar pada KEW.PA 2 atau KEW.PA3. Ia sangat penting bagi tujuan kemaskini selepas pemeriksaan ini dijalankan. Segala catatan yang dirasakan berkaitan dengan pemeriksaan ini boleh dicatitkan pada KEW.PA-2 dan KEW.PA-3.Sekiranya tanda HAK MILIK UTHM tiada pada harta modal,perlu segera menghantar permohonan ke Jabatan Bendahari untuk mendapatkan tanda HAK MILIK UTHM.Maklumat pegawai-pegawai yang menjalankan pemeriksaan perlu dicatatkan pada ruang yang disediakan. 6. Melengkapkan KEW.PA-12 dan ditandatangan oleh Ketua Jabatan / Unit 7. Mendokumenkan KEW.PA-10,KEW.PA-11, KEW.PA-12, KEW.PA-2, KEW.PA-3, Senarai Aset & Inventori dan surat pengesahan menjalankan pemeriksaan serta menyerahkan kepada Jabatan Bendahari

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 73

APPLY SAFETY REGULATION TASK 01.06

MEMATUHI DAN MENGAMALKAN PERATURAN KESELAMATAN DI TEMPAT KERJA

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 74

APPLY SAFETY REGULATION OBJEKTIF Memahami dan mematuhi peraturan keselamatan di tempat kerja dengan mengenalpasti peraturan keselamatan yang telah digariskan oleh Kementerian Sumber Manusia untuk mengelakkan daripada terjadinya kemalangan di tempat kerja.

PENDAHULUAN Keselamatan diri dan tempat kerja amat penting untuk mewujudkan suasana kerja yang selamat. Oleh yang demikian,setiap pelatih mestilah memahami dan mematuhi sepenuhnya peraturan dan symbol keselamatan yang ditetapkan di dalam bengkel.

KESELAMATAN DI TAPAK PEMBINAAN Lazimnya kemalangan seperti kemalangann kecil, sederhana dan maut terjadi ditapak bina akibat sikap lalai dan tidak mematuhi peraturan keselamatan yang ditetapkan. Oleh itu,setiap pekerja mestilah mematuhi peraturan keselamatan yang ditetapkan termasuk aspek pakaian dan kelengkapan keselamatan yang lain. Keselamatan merupakan salah satu aspek terpenting di tempat kerja. Peraturan keselamatan yang menepati piawaian. o Tumpukan perhatian kepada pekerjaan. Jangan berkhayal. o Sentiasa member perhatian yang munasabah kepada keselamatan diri sendiri dan rakan sekerja

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 75

APPLY SAFETY REGULATION o Sentiasa bekerjasama dengan penyelia dan pengurus anda dalam aspek keselamatan o Sentiasa menggunakan peralatan dengan cara yang betul dan selamat dan pastikan anda tidak mengusik peralatan keselamatan ( alat pengesan gas,kon dan sebagainya ) o Sentiasa memeriksa alatan yang hendak digunakan sebelum melakukan kerja dan simpan di tempat asal selepas selesai menggunakannya o Jangan menggunakan mesin, peralatan atau bahan kimia kecuali anda telah dilatih menggunakannya dengan betul dan selamat. Sentiasa rujuk kepada penyelia anda sekiranya ragu-ragu. o Jangan gunakan kompresor untuk meniup debu atau kotoran dari pakaian, rambut tangan o Patuhi simbol-simbol keselamatan yang telah diletakkan di tempat kerja atau

KESIMPULAN Mematuhi peraturan keselamatan adalah satu etika yang patut diamalkan oleh setiap pekerja mahir untuk mewujudkan suasana dan persekitaran kerja yang selamat. Dengan mematuhi peraturan keselamatan,kemalangan yang tidak diingini dapat dijauhi..

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 76

APPLY SAFETY REGULATION TASK 01.06

PEMBALUTAN DAN PEMBEBATAN

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 77

APPLY SAFETY REGULATION PEMBALUTAN DAN PEMBEBATAN

Pembebatan adalah diperbuat daripada jenis kain kasa yang boleh digunakan untuk menutup luka. Fungsi pembebat dan balutan adalah:  Mencegah jangkitan kuman Menyerap kotoran yang keluar seperti tanah dan darah Mengwal pendarahan dan melindungi luka

Jenis-jenis pembebatan ialah:   Paraffin ± biasanya digunakan untuk luka besar Pembebat melekat ± plaster, digunakan untuk luka kecil Pembebat berubat ± kain kasa yang disapu ubat pembunuh kuman Pembebat pembebat biasa ± gauze

Peraturan membalut:   Bersihkan tangan dengan sabun. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. Cuci luka dari tempat lukake arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. Lekatkan pembebat mengikut saiz luka. Jangan bercakap atau batuk kea rah tempat luka. Gunakan pembalut untuk memegang pembebat.

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 78

APPLY SAFETY REGULATION Jenis-jenis pembalut yang biasa ialah :   Pembalut bergulung ± berasal dari kain kasa, WOW bandage Pembalut segi tiga, lebar dan tirus ± terdiri dari kain segi tiga dari jenis kain kaliko Pembalut cincin ± diperbuat dari pembalut tirus Pembalut kain krep ± biasanya digunakan untuk kes terseliuh

rajah 1.6.1 Contoh pembebatan

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 79

APPLY SAFETY REGULATION Jenis-jenis kain pembalut o Pembalut Tiga Segi o Pembalut Lebar o Pembalut Kecil o Pembalut Gulung

Rajah 1.6.2 Jenis- jenis kain pembalut

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 80

APPLY SAFETY REGULATION Lipatan segi tiga

Ikatan Buku Sila

Jenis Balutan Luka o Luka Tangan o Luka Dada o Luka Bahu
DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

o Luka Peha o Luka Siku o Luka Lengan

o Luka Lutut o Luka Jari

Page 81

APPLY SAFETY REGULATION 1) Balutan luka tangan

2) Balutan luka lengan

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 82

APPLY SAFETY REGULATION 3) Balutan Luka Dada

Rajah 1.6.3 balutan luka dada depan

rajah 1.6.4 balutan luka belakang

4) Balutan luka bahu

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 83

APPLY SAFETY REGULATION 5) Balutan luka peha

6) Balutan luka siku

7) Balutan luka lutut

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 84

APPLY SAFETY REGULATION 8) Balutan luka jari

JENIS ANDUH o o o o Anduh besar Anduh kecil Anduh pergelangan tangan Anduh naik

i.

Anduh besar

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 85

APPLY SAFETY REGULATION ii. Anduh menaik

iii.

Pembalut cincin

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 86

APPLY SAFETY REGULATION RUJUKAN

o Modul Keselamatan Dan Kesihatan Pekerjaan Jabatan Kejuruteraan Awam ,Politeknik Merlimau

o www.slideshare.net/.../bebatan-dan-balutan o www.slideshare.net/21haroun/modul-4-2169764 o sbitara.upsi.edu.my/smsk/images/balutan.ppt o www.scribd.com/doc/23813929/BALUTAN o ms.wikipedia.org/wiki/ o www.usm.edu.my o www.google.com

DAC 14403 AMALAN TEKNOLOGI PEMBINAAN

Page 87