Pendidikan Keselamatan Jalan Raya

PENGENALAN Pelan Keselamatan Jalan Raya Malaysia 20062010 telah dilancarkan Tujuan menangani isu peningkatan kematian & kecederaan akibat jln raya di negara kita Salah satu perkara yg menonjol dlm pelan tersebut adalah pendidikan PKJR menyadiakan asas & proses utk menguat & meyemai perubahan sikap pengguna jln raya yg sesuai dari segi pengetahuan. kemahiran & kelakuan .

Apa itu Pendidikan Keselamatan Jalan Raya? Persekitaran jln raya (papan tanda) Melibatkan pembelajaran Undang2 jln raya Kmhrn menggunakan psktrn jln raya dgn selamat .

Pada tahap yang bersesuaian. perkara yang mendatangkan bahaya. risiko dan pengurusan risiko pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk memastikan mereka selamat bagaimana untuk membina dan mengekalkan sikap yang positif terhadap keselamatan jalan raya . kanakkanak dan remaja akan diajar: tentang bahaya.

sabar dan bertimbang rasa.Tujuan keseluruhan PKJR di sekolah adalah untuk membantu kanakkanak dan ibu bapa/penjaga untuk: memahami bahaya dan risiko di dalam persekitaran lalu lintas belajar dan menggunakan kemahiran keselamatan jalan raya bagi memastikan diri mereka dan orang lain selamat menjadi pengguna jalan raya yang mematuhi undang-undang. .

Bermula dgn Tahun 1 pada tahun 2008 Ia akan dilaksanakan di semua sekolah menjelang tahun 2011 Pada semua tahap kecuali pljr Ting 3 & 5 PKJR diajar dlm m/pelajaran BM utk memperkukuh kmhrn keselamatan jln raya & mempertingkatkan kmhrn bhs tanpa beban mata plrn tambahan kpd pljr .PKJR diperkenalkan ke dlm sukolah rendah & menegah secara berperingkat2.

risiko dan pengurusan risiko.Apakah yang diajar di dalam Pendidikan Keselamatan Jalan Raya? Di tahap yang bersesuaian. pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk memastikan mereka selamat. kanak-kanak dan remaja akan diajar: tentang bahaya. bagaimana untuk membina dan mengekalkan sikap yang positif terhadap keselamatan jalan raya. . perkara yang mendatangkan bahaya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful