P. 1
Implikasi falsafah pendidikan islam terhadap perkembangan pendidikan di

Implikasi falsafah pendidikan islam terhadap perkembangan pendidikan di

|Views: 963|Likes:
Published by Abu Mansur

More info:

Published by: Abu Mansur on Feb 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/07/2013

pdf

text

original

IMPLIKASI FALSAFAH

PENDIDIKAN ISLAM TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA

Disediakan oleh : ABU MANSUR BIN MOD HANAPIAH PISMP PENGAJIAN SOSIAL

berasaskan benda y Ilmu Matematik ² ilmu hitung dan astronomi y Ilmu Ketuhanan ² tidak berkaitan dengan benda sama sekali Pengertian y Falsafah Islam Boleh dilihat dari dua sudut: Falsafah teori .KONSEP FALSAFAH ISLAM Falsafah y Islam mempunyai tiga aspek Ilmu Fizik .mengetahui sesuatu yg ada Falsafah amalan ² mengetahui sesuatu yg seharusnya diwujudkan dalam perbuatan y Al Farabi .

PENDIDIKAN DARI PERSPEKTIF ISLAM proses secara berterusan memupuk seluruh potensi semulajadi manusia dari segi intelek.µ ´ Satu . akhlak. rohani dan jasmani secara bersepadu dan seimbang ke arah pembentukan insan soleh yang membawa kebaikan di dunia dan akhirat.

kesucian dan keikhlasan serta amalan-amalan yg mulia .TUJUAN PENDIDIKAN ISLAM Mendidik murid supaya berakhlak mulia Mendidik roh supaya halus dan sempurna Mengasuh murid melakukan yang baik. terhormat dan mulia Membiasakan diri murid dengan adab-adab yg mulia Membiasakan murid dengan kebersihan.

T.W. yang bertakwa Melahirkan insan yg taat kepada Allah S.W. beriman. Hidup dalam masyarakat dgn harmoni. aman dan damai dan seterusnya mendapat keredaan dan kesejahteraan di akhirat . beramal soleh dan berperibadi mulia ke arah melengkapkan diri serta bertanggungjawab sebagai hamba dan khalifah Allah S.T.MATLAMAT PENDIDIKAN ISLAM Membentuk dan memperkembangkan insan supaya menjadi muslim yg berilmu.

BIDANG PENDIDIKAN ISLAM Al imaniyah (pendidikan iman) Al-khuluqiyah (pendidikan akhlak) Al-jismiyah (pendidikan jasmani) Al-aqiliyah (pendidikan mental) Al-nafsiyah (pendidikan jiwa) Al-ijlimaiyah (pendidikan sosial) Al-jinisiyah (pendidikan seks) .

kemahiran. yang mempunyai tanggungjawab untuk membangun diri. alam sekitar dan negara ke arah mencapai kebaikan di dunia dan kesejahteraan abadi di akhirat. kemahiran dan penghayatan islam berdasarkan al-Quran dan as-Sunnah bagi membentuk sikap. masyarakat.T. keperibadian dan pandangan hidup sebagai hamba Allah S. 1997 ´ Pendidikan Islam adalah satu usaha berterusan untuk menyampaikan ilmu.W.KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA.µ .

Falsafah Pendidikan Islam adalah berdasarkan Al-Quran sbg rujukan utama. Pendidikan Islam juga menyatupadukan pendidikan ilmu keduniaan dan ilmu akhirat.FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM Pendidikan menurut Islam adalah usaha membaiki diri supaya membentuk sifat kesempurnaan. .

ekonomi dan politik. Penyampaian ilmu adalah amanah Allah. berkembang sesuai dgn kajian dan penyelidikan yg pelbagai bidang. . Peningkatan manusia haruslah berdasarkan aspek kehidupan dgn ilmu pengetahuan. Dasar Pendidikan Islam ialah tauhid.Pendidikan Islam berkaitan realiti masyarakat dlm hubungannya dgn kebudayaan sosial. manusia berpotensi memperkembang moral dan kerohanian serta kehidupan di dunia dan akhirat. Bersifat dinamik. ilmu wahyu.

jgn biasakan mereka bersenang-senang dan berseronok. adab sopan supaya menjadi manusia yg baik. Memperelokkan fitrah dan membentuk naluri mereka. Jangan mencemoh dan membenci mereka. . Bersikap tegas dgn kanak-kanak.Imam Al-Ghazali Seseorang kanak-kanak harus dididik sejak lahir Didikan kanak-kanak dgn pelajaran agama. Tidak boleh keterlaluan apabila mendenda mereka.

Sambungan Kanak-kanak digalakkan bermain untuk kuatkan otot.««««. Guru perlu mengajar mengikut kemampuan murid. . bukan menempelak mereka. Guru tidak perlu mengharap ganjaran tetapi menunjukkan tingkah laku yg baik. beri kerehatan selepas belajar. Memberi nasihat secara yg baik.

Bahasa adalah asas kpd semua kanakkanak semasa pembelajaran.««« sambungan Pembacaan al-Quran harus diajar sebelum menghafalnya. . harus dididik dgn kasih Kanak-kanak sayang. Masa belajar tidaklah terlalu panjang kerana boleh menyebabkan lupa.

Mengajar drp yg mudah kpd yg susah secara berperingkat-peringkat.Ibnu Khaldun Beliau banyak memperkatakan tentang persediaan untuk belajar. Pengajaran di prasekolah perlu diberi contoh yg konkrit.pemerhatian.berusaha. Kanak-kanak jgn diajar perkara yg susah yg boleh menyebabkan tidak mahu belajar dan membenci pengajaran. bahan maujud dan gunakan alat bantu mengajar. motivasi. pengukuhan dan perbezaan individu. latih tubi. .

. Melahirkan manusia yg bertakwa kpd Allah. Melahirkan manusia yg berbudi bahasa.IMPLIKASI TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA a) Falsafah Pendidikan Islam Mewujudkan perkembangan yg seimbang di dlm diri individu dgn nilai-nilai keislaman.

IMPLIKASI TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA Falsafah Pendidikan Islam Melahirkan manusia yg bercita-cita tinggi. Fahaman idealistik dan realisme serta usaha untuk membentuk individu yg beriman . Skop dlm bidang pendidikan disebarkan secara menyeluruh dan meluas.

SEKIAN TERIMA KASIH. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->