P. 1
Implikasi falsafah pendidikan islam terhadap perkembangan pendidikan di

Implikasi falsafah pendidikan islam terhadap perkembangan pendidikan di

|Views: 962|Likes:
Published by Abu Mansur

More info:

Published by: Abu Mansur on Feb 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/07/2013

pdf

text

original

IMPLIKASI FALSAFAH

PENDIDIKAN ISLAM TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA

Disediakan oleh : ABU MANSUR BIN MOD HANAPIAH PISMP PENGAJIAN SOSIAL

mengetahui sesuatu yg ada Falsafah amalan ² mengetahui sesuatu yg seharusnya diwujudkan dalam perbuatan y Al Farabi .KONSEP FALSAFAH ISLAM Falsafah y Islam mempunyai tiga aspek Ilmu Fizik .berasaskan benda y Ilmu Matematik ² ilmu hitung dan astronomi y Ilmu Ketuhanan ² tidak berkaitan dengan benda sama sekali Pengertian y Falsafah Islam Boleh dilihat dari dua sudut: Falsafah teori .

µ ´ Satu . rohani dan jasmani secara bersepadu dan seimbang ke arah pembentukan insan soleh yang membawa kebaikan di dunia dan akhirat.PENDIDIKAN DARI PERSPEKTIF ISLAM proses secara berterusan memupuk seluruh potensi semulajadi manusia dari segi intelek. akhlak.

kesucian dan keikhlasan serta amalan-amalan yg mulia .TUJUAN PENDIDIKAN ISLAM Mendidik murid supaya berakhlak mulia Mendidik roh supaya halus dan sempurna Mengasuh murid melakukan yang baik. terhormat dan mulia Membiasakan diri murid dengan adab-adab yg mulia Membiasakan murid dengan kebersihan.

aman dan damai dan seterusnya mendapat keredaan dan kesejahteraan di akhirat .MATLAMAT PENDIDIKAN ISLAM Membentuk dan memperkembangkan insan supaya menjadi muslim yg berilmu. Hidup dalam masyarakat dgn harmoni.W.T. yang bertakwa Melahirkan insan yg taat kepada Allah S. beriman.W.T. beramal soleh dan berperibadi mulia ke arah melengkapkan diri serta bertanggungjawab sebagai hamba dan khalifah Allah S.

BIDANG PENDIDIKAN ISLAM Al imaniyah (pendidikan iman) Al-khuluqiyah (pendidikan akhlak) Al-jismiyah (pendidikan jasmani) Al-aqiliyah (pendidikan mental) Al-nafsiyah (pendidikan jiwa) Al-ijlimaiyah (pendidikan sosial) Al-jinisiyah (pendidikan seks) .

kemahiran dan penghayatan islam berdasarkan al-Quran dan as-Sunnah bagi membentuk sikap.µ .T.W.KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. alam sekitar dan negara ke arah mencapai kebaikan di dunia dan kesejahteraan abadi di akhirat. keperibadian dan pandangan hidup sebagai hamba Allah S. kemahiran. masyarakat. 1997 ´ Pendidikan Islam adalah satu usaha berterusan untuk menyampaikan ilmu. yang mempunyai tanggungjawab untuk membangun diri.

FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM Pendidikan menurut Islam adalah usaha membaiki diri supaya membentuk sifat kesempurnaan. Pendidikan Islam juga menyatupadukan pendidikan ilmu keduniaan dan ilmu akhirat. . Falsafah Pendidikan Islam adalah berdasarkan Al-Quran sbg rujukan utama.

Pendidikan Islam berkaitan realiti masyarakat dlm hubungannya dgn kebudayaan sosial. manusia berpotensi memperkembang moral dan kerohanian serta kehidupan di dunia dan akhirat. berkembang sesuai dgn kajian dan penyelidikan yg pelbagai bidang. . Dasar Pendidikan Islam ialah tauhid. Penyampaian ilmu adalah amanah Allah. Bersifat dinamik. Peningkatan manusia haruslah berdasarkan aspek kehidupan dgn ilmu pengetahuan. ekonomi dan politik. ilmu wahyu.

Tidak boleh keterlaluan apabila mendenda mereka. Jangan mencemoh dan membenci mereka. . jgn biasakan mereka bersenang-senang dan berseronok.Imam Al-Ghazali Seseorang kanak-kanak harus dididik sejak lahir Didikan kanak-kanak dgn pelajaran agama. Memperelokkan fitrah dan membentuk naluri mereka. adab sopan supaya menjadi manusia yg baik. Bersikap tegas dgn kanak-kanak.

Sambungan Kanak-kanak digalakkan bermain untuk kuatkan otot.««««. Guru perlu mengajar mengikut kemampuan murid. bukan menempelak mereka. Memberi nasihat secara yg baik. . Guru tidak perlu mengharap ganjaran tetapi menunjukkan tingkah laku yg baik. beri kerehatan selepas belajar.

harus dididik dgn kasih Kanak-kanak sayang. Bahasa adalah asas kpd semua kanakkanak semasa pembelajaran. . Masa belajar tidaklah terlalu panjang kerana boleh menyebabkan lupa.««« sambungan Pembacaan al-Quran harus diajar sebelum menghafalnya.

Kanak-kanak jgn diajar perkara yg susah yg boleh menyebabkan tidak mahu belajar dan membenci pengajaran. pengukuhan dan perbezaan individu.Ibnu Khaldun Beliau banyak memperkatakan tentang persediaan untuk belajar. bahan maujud dan gunakan alat bantu mengajar. Pengajaran di prasekolah perlu diberi contoh yg konkrit.berusaha. .pemerhatian. motivasi. latih tubi. Mengajar drp yg mudah kpd yg susah secara berperingkat-peringkat.

.IMPLIKASI TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA a) Falsafah Pendidikan Islam Mewujudkan perkembangan yg seimbang di dlm diri individu dgn nilai-nilai keislaman. Melahirkan manusia yg berbudi bahasa. Melahirkan manusia yg bertakwa kpd Allah.

Skop dlm bidang pendidikan disebarkan secara menyeluruh dan meluas.IMPLIKASI TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA Falsafah Pendidikan Islam Melahirkan manusia yg bercita-cita tinggi. Fahaman idealistik dan realisme serta usaha untuk membentuk individu yg beriman .

.SEKIAN TERIMA KASIH.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->