INSTRUMEN PENENTU PENGUASAAN 2M BAHASA MELAYU SEKOLAH RENDAH TAHAP DUA (UJIAN PELEPASAN SET 2

)
DISEDIAKAN OLEH

JURULATIH UTAMA PROGRAM PEMULIHAN KHAS SEKTOR PENDIDIKAN SWASTA DAN PENDIDIKAN KHAS JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR

Apakah maksud skor minima? Skor minima bermaksud setiap murid perlu menjawab dengan betul pada setiap bahagian mengikut skor yang telah ditetapkan. 7. 6. 5. Bagaimanakah cara penandaan di bahagian H dan I ? Jawapan murid dikira betul jika telah menggunakan sekurangkurangnya tiga perkataan dalam satu ayat. . 2. 4. 3. 10. Bilakah instrumen ini dilaksanakan? Instrumen ini dilaksanakan pada bulan Jun dan Oktober pada setiap tahun. Siapakah sasarannya? Sasaran instrumen ini ialah murid-murid pemulihan tahap 2. Siapakah murid-murid pemulihan tahap 2? Murid-murid pemulihan tahap 2 ialah bekas murid pemulihan khas yang gagal dalam program Pemulihan Khas. Apakah instrumen ini? Ini adalah instrumen ujian pencapaian Bahasa Melayu Tahap 2. (Gagal dalam ujian pelepasan Bahasa Melayu tahun tiga). Apakah tujuan instrumen ini dijalankan? Instrumen ini adalah kayu pengukur yang digunakan untuk menastikan murid sudah menguasai kemahiran asas membaca dan menuis. Berapakah skor melepasai wajaran dalam ujian saringan ini? Skor wajaran bagi ujian ini ialah 40/50. 8. Siapakah yang mentadbir ujian pelepasan Bahasa Melayu tahap 2 ini? Instrumen ini ditadbir oleh guru matapelajaran Bahasa Melayu tahap 2. 9.Soalan Lazim Instrumen Ujian Pelepasan Bahasa Melayu Tahap 2 1. Berapakah bahagian yang terdapat di dalam Instrumen ini? Instrumen ini mengandungi 10 bahagian (A hingga J).

. Berapa lamakah masa yang ditetapkan untuk menjalankan ujian ini? Tiada tempoh masa yang ditetapkan kerana ujian ini menguji kemahiran murid bukan kepantasan murid menjawab soalan. teknik dan pembinaan ABM. Apakah tindakan yang perlu dilakukan sekiranya murid yang terlibat gagal melepasi wajaran instrumen ini? Sekiranya murid ini gagal melepasi wajaran instrumen ini. Apakah peranan guru pemulihan khas? Guru pemulihan khas boleh membantu dari segi pendekatan pengajaran. 15. ii. Adakah ujian PROTIM perlu dijalankan? PROTIM dilaksanakan mengikut arahan pekeliling yang masih berkuat kuasa. 13.11. Salinan disimpan dalam fail P1NCH 12. Menghantar laporan data kepada PPD/JPN pada awal tahun. 14. Siapakah yang melaksanakan program pemulihan dalam bilik darjah? Guru teras matapelajaran tersebut. 12. mereka perlu mengikuti program pemulihan dalam bilik darjah. Apakah tindakan yang perlu dilakukan setelah mendapat data dari instrumen ini? Tindakan yang perlu dilakukan ialah: i.

. .................................... ...INSTRUMEN PENENTU (IPP2M) PENGUASAAN 2M INSTRUMEN PENENTU PENGUASAAN 2M (IPP2M) TAHAP 2 TAHAP 2 UJIAN PELEPASAN UJIAN PELEPASAN SET 2 SET 2 NAMA : ............ .......... TAHUN TAHUN : ......................................... TARIKH : ................................................................................... ................. .......... NAMA : ............ : ......................... TARIKH : ............................. .......................................

.Tulis perkataan yang betul berdasarkan gambar. zirafah rambutan kereta 1.50 Arahan : Jawab semula soalan yang diberi : A. 2. bantal bunga itik lembu 3. 4.

Tulis perkataan yang betul berpandukan gambar. 10. ………………. 7. 8. ………………. .5. . ………………. 9. ………………. 5 B. 6.

5 .……………….

... tembikai rasanya ......... 11 Saroja suka . ......... 13 .... 14 Emak potong sayur guna ..... Isikan tempat kosong dengan perkataan yang 5 ...... bersama ........ 12 ........ 15 ............. Lengkapkan ayat berpandukan gambar..................... kakak.......... Badan adik gatal kena gigit ................. Dani suka bermain ..c.. D................. manis.

. Di dalam bilik air banyak……………… sabun.......... 17............ ………………… rojak rasa sedap.... pantai kamera kuah langsat buih ayam 16... di dusun. 20.sesuai........... 19..... baru............ 18... Datuk petik buah . Bapa beli ..... Amir dan rakan-rakan berkelah di tepi .. 5 ..........

bola kepada membaling adik. 23. guna kain mesin. 22. 21. pasu.E.. 24. 25. dalam melompat Katak ………………………………………………………………. kolam. menanam Kakak di dalam bunga pokok ……………………………………………………………… 5 . Ibu cuci ………………………………………………………………. sayur membeli di pasar.. Susun semula perkataan-perkataan supaya menjadi ayat yang betul. Zana ………………………………………………………………. Ibu ……………………………………………………………….

. 27 . Tulis semula ayat yang sesuai berpandukan gambar. • • • • • Mei Lin sedang membasuh pinggan.F. 28 . Linda sedang melukis gambar bunga. Salmah sedang menyiram pokok bunga. 30 . 29 . 26 . Siva sedang bermain layang-layang di padang. Tan sedang menggosok gigi.

............ 5 31....... Salina ada .... 32........ 33. tangan baru.... Ah Lek beli ........... Kumari suka makan ……………......G. ..... . 34..... Lengkapkan ayat berdasarkan gambar yang diberi. itu pecah.. cantik...............

.. H.. rasa manis.. tanglung ……………………………………………………………… 40.. pembaris ……………………………………………………………… 39....... Bina ayat berdasarkan perkataan yang diberi. .. kambing ……………………………………………………………… 38. gam ……………………………………………………………… 37.35.... mangga ……………………………………………………………… 5 36.. Buah ..

42. 43. Bina lima ayat berpandukan gambar yang 5 diberikan.I. 41. . 44.

Umur Sani genap lapan tahun..……………………………………………………………. kuih-muih. dan Amir datang ke rumahnya. J..……………………………………………………………. Ravi.. Ramai kawan Sani datang bawa hadiah. Apakah makanan yang dihidangkan oleh ibu Sani? …. 47.…………………………………………………………….……………………………………………………………… 5 . Dia menjemput ramai rakan-rakannya seperti Lim .45. Siapakah rakan Sani yang telah datang ke rumahnya? .. lontong. Sani rasa gembira. Baca petikan dan jawab soalan pemahaman. Soalan Pemahaman. Chong. 49.. Ibu Sani memasak makanan seperti mi rebus. Hari ini hari jadi Sani. 48. 46. Hari ini hari jadi siapa ? …. dan sate.. Berapakah umur Sani ? ..

.... ...................... …………………............................. Tarikh : …………………… Tahun : 5 Catatan : Guru rekodkan bilangan jawapan yang betul bagi setiap kemahiran yang diuji dalam ruang skor..................................... Apakah perasaan Sani ketika menyambut hari jadi ? ……………………. ........... REKOD PENCAPAIAN IPP2M TAHAP 2 Nama : …………………………….. Bahagian Markah Penuh 5 5 5 5 5 5 5 Markah Wajib Lulus 5 5 4 5 3 5 5 Markah Diperolehi Keputusan A B C D E F G Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus ....50............... …………………….

Nama Penguji : ……………………………………………. Catatan Penguji : ………………………………………………………………………………………… Tandatangan Penguji : ………………………….H I J JUMLAH 5 5 5 50 3 2 3 40 Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus *** Jika calon gagal mana-mana bahagian . ... calon dianggap gagal. Tarikh : …………………………….