INSTRUMEN PENENTU PENGUASAAN 2M BAHASA MELAYU SEKOLAH RENDAH TAHAP DUA (UJIAN PELEPASAN SET 2

)
DISEDIAKAN OLEH

JURULATIH UTAMA PROGRAM PEMULIHAN KHAS SEKTOR PENDIDIKAN SWASTA DAN PENDIDIKAN KHAS JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR

4. Siapakah yang mentadbir ujian pelepasan Bahasa Melayu tahap 2 ini? Instrumen ini ditadbir oleh guru matapelajaran Bahasa Melayu tahap 2. (Gagal dalam ujian pelepasan Bahasa Melayu tahun tiga). 8. Bilakah instrumen ini dilaksanakan? Instrumen ini dilaksanakan pada bulan Jun dan Oktober pada setiap tahun. Apakah instrumen ini? Ini adalah instrumen ujian pencapaian Bahasa Melayu Tahap 2. 5. . Apakah tujuan instrumen ini dijalankan? Instrumen ini adalah kayu pengukur yang digunakan untuk menastikan murid sudah menguasai kemahiran asas membaca dan menuis. 10. 7.Soalan Lazim Instrumen Ujian Pelepasan Bahasa Melayu Tahap 2 1. Berapakah skor melepasai wajaran dalam ujian saringan ini? Skor wajaran bagi ujian ini ialah 40/50. 2. Apakah maksud skor minima? Skor minima bermaksud setiap murid perlu menjawab dengan betul pada setiap bahagian mengikut skor yang telah ditetapkan. Siapakah sasarannya? Sasaran instrumen ini ialah murid-murid pemulihan tahap 2. 3. 6. Bagaimanakah cara penandaan di bahagian H dan I ? Jawapan murid dikira betul jika telah menggunakan sekurangkurangnya tiga perkataan dalam satu ayat. Siapakah murid-murid pemulihan tahap 2? Murid-murid pemulihan tahap 2 ialah bekas murid pemulihan khas yang gagal dalam program Pemulihan Khas. 9. Berapakah bahagian yang terdapat di dalam Instrumen ini? Instrumen ini mengandungi 10 bahagian (A hingga J).

12. Apakah peranan guru pemulihan khas? Guru pemulihan khas boleh membantu dari segi pendekatan pengajaran. . 14. mereka perlu mengikuti program pemulihan dalam bilik darjah. Berapa lamakah masa yang ditetapkan untuk menjalankan ujian ini? Tiada tempoh masa yang ditetapkan kerana ujian ini menguji kemahiran murid bukan kepantasan murid menjawab soalan. ii. Apakah tindakan yang perlu dilakukan setelah mendapat data dari instrumen ini? Tindakan yang perlu dilakukan ialah: i. teknik dan pembinaan ABM. Menghantar laporan data kepada PPD/JPN pada awal tahun. Adakah ujian PROTIM perlu dijalankan? PROTIM dilaksanakan mengikut arahan pekeliling yang masih berkuat kuasa. 13. Apakah tindakan yang perlu dilakukan sekiranya murid yang terlibat gagal melepasi wajaran instrumen ini? Sekiranya murid ini gagal melepasi wajaran instrumen ini. 15. Siapakah yang melaksanakan program pemulihan dalam bilik darjah? Guru teras matapelajaran tersebut. Salinan disimpan dalam fail P1NCH 12.11.

............... TAHUN TAHUN : ....................................................... ....... ................... TARIKH : ....... .................................. NAMA : ......................INSTRUMEN PENENTU (IPP2M) PENGUASAAN 2M INSTRUMEN PENENTU PENGUASAAN 2M (IPP2M) TAHAP 2 TAHAP 2 UJIAN PELEPASAN UJIAN PELEPASAN SET 2 SET 2 NAMA : ................................. .............................. : .................. TARIKH : ................................. ................... ..........................

Tulis perkataan yang betul berdasarkan gambar. 2. bantal bunga itik lembu 3. .50 Arahan : Jawab semula soalan yang diberi : A. 4. zirafah rambutan kereta 1.

Tulis perkataan yang betul berpandukan gambar. 9. ………………. . ………………. . ………………. 8. 7. 10. ………………. 5 B.5. 6.

5 .……………….

. 12 . 11 Saroja suka .......... .........c.......... 13 .......... kakak..... 14 Emak potong sayur guna ... Dani suka bermain .................... tembikai rasanya .. D....... Lengkapkan ayat berpandukan gambar.. manis....... Badan adik gatal kena gigit ... 15 ........... Isikan tempat kosong dengan perkataan yang 5 .................... bersama ...............

..... pantai kamera kuah langsat buih ayam 16.. di dusun........ 17.. ………………… rojak rasa sedap... baru........ Bapa beli ......... Amir dan rakan-rakan berkelah di tepi . 18.......... 19.................. 20... 5 .. Di dalam bilik air banyak……………… sabun........sesuai. Datuk petik buah .

Ibu ………………………………………………………………. 24. sayur membeli di pasar. pasu. 22. Susun semula perkataan-perkataan supaya menjadi ayat yang betul.. 23.E. menanam Kakak di dalam bunga pokok ……………………………………………………………… 5 . guna kain mesin. Zana ………………………………………………………………. 25. Ibu cuci ………………………………………………………………. kolam.. bola kepada membaling adik. 21. dalam melompat Katak ……………………………………………………………….

27 . Salmah sedang menyiram pokok bunga. 26 . Linda sedang melukis gambar bunga. 28 . 29 . Tulis semula ayat yang sesuai berpandukan gambar. Tan sedang menggosok gigi. . • • • • • Mei Lin sedang membasuh pinggan. Siva sedang bermain layang-layang di padang. 30 .F.

Lengkapkan ayat berdasarkan gambar yang diberi.... 32............ ... Salina ada ... tangan baru.......... cantik...... itu pecah... 5 31................. 34... Ah Lek beli ...........G.... 33... .. Kumari suka makan ……………..

.... mangga ……………………………………………………………… 5 36... pembaris ……………………………………………………………… 39......35. tanglung ……………………………………………………………… 40.. Buah ... kambing ……………………………………………………………… 38.. rasa manis. ... gam ……………………………………………………………… 37. Bina ayat berdasarkan perkataan yang diberi. H.

44. Bina lima ayat berpandukan gambar yang 5 diberikan. 42. 43. 41. .I.

49. Ramai kawan Sani datang bawa hadiah. Baca petikan dan jawab soalan pemahaman.……………………………………………………………. Berapakah umur Sani ? .…………………………………………………………….…………………………………………………………….45.. 47.. Apakah makanan yang dihidangkan oleh ibu Sani? …. Ravi. Ibu Sani memasak makanan seperti mi rebus. dan Amir datang ke rumahnya. Siapakah rakan Sani yang telah datang ke rumahnya? . kuih-muih. Umur Sani genap lapan tahun. dan sate.. Dia menjemput ramai rakan-rakannya seperti Lim . Hari ini hari jadi Sani. Hari ini hari jadi siapa ? …. Sani rasa gembira. 48..……………………………………………………………… 5 .. lontong. 46. Soalan Pemahaman.. J.. Chong.

....... Apakah perasaan Sani ketika menyambut hari jadi ? ……………………. Bahagian Markah Penuh 5 5 5 5 5 5 5 Markah Wajib Lulus 5 5 4 5 3 5 5 Markah Diperolehi Keputusan A B C D E F G Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus ......50. ........................................ Tarikh : …………………… Tahun : 5 Catatan : Guru rekodkan bilangan jawapan yang betul bagi setiap kemahiran yang diuji dalam ruang skor.............................. . …………………..... REKOD PENCAPAIAN IPP2M TAHAP 2 Nama : ……………………………....... ……………………............................

calon dianggap gagal.. .. Catatan Penguji : ………………………………………………………………………………………… Tandatangan Penguji : …………………………. Nama Penguji : ……………………………………………. Tarikh : …………………………….H I J JUMLAH 5 5 5 50 3 2 3 40 Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus *** Jika calon gagal mana-mana bahagian .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful