INSTRUMEN PENENTU PENGUASAAN 2M BAHASA MELAYU SEKOLAH RENDAH TAHAP DUA (UJIAN PELEPASAN SET 2

)
DISEDIAKAN OLEH

JURULATIH UTAMA PROGRAM PEMULIHAN KHAS SEKTOR PENDIDIKAN SWASTA DAN PENDIDIKAN KHAS JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR

Apakah instrumen ini? Ini adalah instrumen ujian pencapaian Bahasa Melayu Tahap 2. Bagaimanakah cara penandaan di bahagian H dan I ? Jawapan murid dikira betul jika telah menggunakan sekurangkurangnya tiga perkataan dalam satu ayat.Soalan Lazim Instrumen Ujian Pelepasan Bahasa Melayu Tahap 2 1. Berapakah skor melepasai wajaran dalam ujian saringan ini? Skor wajaran bagi ujian ini ialah 40/50. Apakah maksud skor minima? Skor minima bermaksud setiap murid perlu menjawab dengan betul pada setiap bahagian mengikut skor yang telah ditetapkan. Bilakah instrumen ini dilaksanakan? Instrumen ini dilaksanakan pada bulan Jun dan Oktober pada setiap tahun. Apakah tujuan instrumen ini dijalankan? Instrumen ini adalah kayu pengukur yang digunakan untuk menastikan murid sudah menguasai kemahiran asas membaca dan menuis. Siapakah sasarannya? Sasaran instrumen ini ialah murid-murid pemulihan tahap 2. 2. 6. 7. Berapakah bahagian yang terdapat di dalam Instrumen ini? Instrumen ini mengandungi 10 bahagian (A hingga J). (Gagal dalam ujian pelepasan Bahasa Melayu tahun tiga). 5. 4. Siapakah murid-murid pemulihan tahap 2? Murid-murid pemulihan tahap 2 ialah bekas murid pemulihan khas yang gagal dalam program Pemulihan Khas. 10. 3. . Siapakah yang mentadbir ujian pelepasan Bahasa Melayu tahap 2 ini? Instrumen ini ditadbir oleh guru matapelajaran Bahasa Melayu tahap 2. 9. 8.

Adakah ujian PROTIM perlu dijalankan? PROTIM dilaksanakan mengikut arahan pekeliling yang masih berkuat kuasa. ii. 15. . Siapakah yang melaksanakan program pemulihan dalam bilik darjah? Guru teras matapelajaran tersebut. mereka perlu mengikuti program pemulihan dalam bilik darjah. Apakah peranan guru pemulihan khas? Guru pemulihan khas boleh membantu dari segi pendekatan pengajaran.11. Salinan disimpan dalam fail P1NCH 12. Menghantar laporan data kepada PPD/JPN pada awal tahun. Berapa lamakah masa yang ditetapkan untuk menjalankan ujian ini? Tiada tempoh masa yang ditetapkan kerana ujian ini menguji kemahiran murid bukan kepantasan murid menjawab soalan. Apakah tindakan yang perlu dilakukan sekiranya murid yang terlibat gagal melepasi wajaran instrumen ini? Sekiranya murid ini gagal melepasi wajaran instrumen ini. teknik dan pembinaan ABM. 12. 14. Apakah tindakan yang perlu dilakukan setelah mendapat data dari instrumen ini? Tindakan yang perlu dilakukan ialah: i. 13.

................................ TAHUN TAHUN : ....... : .............INSTRUMEN PENENTU (IPP2M) PENGUASAAN 2M INSTRUMEN PENENTU PENGUASAAN 2M (IPP2M) TAHAP 2 TAHAP 2 UJIAN PELEPASAN UJIAN PELEPASAN SET 2 SET 2 NAMA : .................. ........................................................................................ .................. ....... ...................... TARIKH : ......................................... TARIKH : ...................... ...................... ................... NAMA : .........

50 Arahan : Jawab semula soalan yang diberi : A. zirafah rambutan kereta 1. . bantal bunga itik lembu 3. 4.Tulis perkataan yang betul berdasarkan gambar. 2.

6. . ………………. 9. . Tulis perkataan yang betul berpandukan gambar. ………………. 10. ………………. 5 B. ………………. 7. 8.5.

………………. 5 .

Dani suka bermain ........... 15 ............ Isikan tempat kosong dengan perkataan yang 5 ..... Lengkapkan ayat berpandukan gambar............. manis........... 11 Saroja suka .................. tembikai rasanya ................ 14 Emak potong sayur guna ... 12 ....... Badan adik gatal kena gigit .. 13 .. ...... D.. kakak.........................c. bersama ..

... pantai kamera kuah langsat buih ayam 16... Datuk petik buah .. Amir dan rakan-rakan berkelah di tepi .............. 19. 5 ............. Bapa beli ... di dusun...... ………………… rojak rasa sedap........ Di dalam bilik air banyak……………… sabun. 17...............sesuai. baru..... 18. 20.....

sayur membeli di pasar. dalam melompat Katak ………………………………………………………………. bola kepada membaling adik. 24. Ibu cuci ………………………………………………………………. kolam. Ibu ……………………………………………………………….. menanam Kakak di dalam bunga pokok ……………………………………………………………… 5 . 21. 25. 23.. Susun semula perkataan-perkataan supaya menjadi ayat yang betul. guna kain mesin. Zana ………………………………………………………………. pasu. 22.E.

Tan sedang menggosok gigi. • • • • • Mei Lin sedang membasuh pinggan. Salmah sedang menyiram pokok bunga. Linda sedang melukis gambar bunga. Siva sedang bermain layang-layang di padang.F. 28 . . Tulis semula ayat yang sesuai berpandukan gambar. 26 . 29 . 27 . 30 .

.. Lengkapkan ayat berdasarkan gambar yang diberi.............. ....... itu pecah......... 33.. Kumari suka makan ……………. cantik... 5 31....... Ah Lek beli .. tangan baru.G........ Salina ada .. 32.... ........ 34.............

mangga ……………………………………………………………… 5 36. H.... kambing ……………………………………………………………… 38... pembaris ……………………………………………………………… 39. Buah ... tanglung ……………………………………………………………… 40. Bina ayat berdasarkan perkataan yang diberi....35..... .. rasa manis... gam ……………………………………………………………… 37.

41. Bina lima ayat berpandukan gambar yang 5 diberikan.I. 43. 44. 42. .

. Apakah makanan yang dihidangkan oleh ibu Sani? …. Ibu Sani memasak makanan seperti mi rebus. Soalan Pemahaman. kuih-muih. Berapakah umur Sani ? ... Chong. Baca petikan dan jawab soalan pemahaman. lontong. dan Amir datang ke rumahnya.……………………………………………………………… 5 ...…………………………………………………………….. Siapakah rakan Sani yang telah datang ke rumahnya? . Hari ini hari jadi siapa ? ….. 46. 49. 47. Umur Sani genap lapan tahun.……………………………………………………………. 48. Ravi. Ramai kawan Sani datang bawa hadiah. J. Dia menjemput ramai rakan-rakannya seperti Lim .45. Hari ini hari jadi Sani.……………………………………………………………. dan sate. Sani rasa gembira.

. REKOD PENCAPAIAN IPP2M TAHAP 2 Nama : ……………………………....................... ..... …………………….....50... Apakah perasaan Sani ketika menyambut hari jadi ? …………………….................. Bahagian Markah Penuh 5 5 5 5 5 5 5 Markah Wajib Lulus 5 5 4 5 3 5 5 Markah Diperolehi Keputusan A B C D E F G Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus ........... .......................... …………………... Tarikh : …………………… Tahun : 5 Catatan : Guru rekodkan bilangan jawapan yang betul bagi setiap kemahiran yang diuji dalam ruang skor...............................

calon dianggap gagal. Tarikh : …………………………….. . Nama Penguji : ……………………………………………. Catatan Penguji : ………………………………………………………………………………………… Tandatangan Penguji : …………………………..H I J JUMLAH 5 5 5 50 3 2 3 40 Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus *** Jika calon gagal mana-mana bahagian .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful