INSTRUMEN PENENTU PENGUASAAN 2M BAHASA MELAYU SEKOLAH RENDAH TAHAP DUA (UJIAN PELEPASAN SET 2

)
DISEDIAKAN OLEH

JURULATIH UTAMA PROGRAM PEMULIHAN KHAS SEKTOR PENDIDIKAN SWASTA DAN PENDIDIKAN KHAS JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR

Berapakah skor melepasai wajaran dalam ujian saringan ini? Skor wajaran bagi ujian ini ialah 40/50. 3. Bagaimanakah cara penandaan di bahagian H dan I ? Jawapan murid dikira betul jika telah menggunakan sekurangkurangnya tiga perkataan dalam satu ayat. Apakah tujuan instrumen ini dijalankan? Instrumen ini adalah kayu pengukur yang digunakan untuk menastikan murid sudah menguasai kemahiran asas membaca dan menuis. . 5. 9. 2. Apakah maksud skor minima? Skor minima bermaksud setiap murid perlu menjawab dengan betul pada setiap bahagian mengikut skor yang telah ditetapkan. Berapakah bahagian yang terdapat di dalam Instrumen ini? Instrumen ini mengandungi 10 bahagian (A hingga J). Siapakah sasarannya? Sasaran instrumen ini ialah murid-murid pemulihan tahap 2. Siapakah yang mentadbir ujian pelepasan Bahasa Melayu tahap 2 ini? Instrumen ini ditadbir oleh guru matapelajaran Bahasa Melayu tahap 2. (Gagal dalam ujian pelepasan Bahasa Melayu tahun tiga). Siapakah murid-murid pemulihan tahap 2? Murid-murid pemulihan tahap 2 ialah bekas murid pemulihan khas yang gagal dalam program Pemulihan Khas. Bilakah instrumen ini dilaksanakan? Instrumen ini dilaksanakan pada bulan Jun dan Oktober pada setiap tahun. 4. 7. 8.Soalan Lazim Instrumen Ujian Pelepasan Bahasa Melayu Tahap 2 1. Apakah instrumen ini? Ini adalah instrumen ujian pencapaian Bahasa Melayu Tahap 2. 10. 6.

Menghantar laporan data kepada PPD/JPN pada awal tahun. Apakah tindakan yang perlu dilakukan sekiranya murid yang terlibat gagal melepasi wajaran instrumen ini? Sekiranya murid ini gagal melepasi wajaran instrumen ini. Adakah ujian PROTIM perlu dijalankan? PROTIM dilaksanakan mengikut arahan pekeliling yang masih berkuat kuasa. Apakah tindakan yang perlu dilakukan setelah mendapat data dari instrumen ini? Tindakan yang perlu dilakukan ialah: i. 15. teknik dan pembinaan ABM. Siapakah yang melaksanakan program pemulihan dalam bilik darjah? Guru teras matapelajaran tersebut. 14. Berapa lamakah masa yang ditetapkan untuk menjalankan ujian ini? Tiada tempoh masa yang ditetapkan kerana ujian ini menguji kemahiran murid bukan kepantasan murid menjawab soalan.11. . 12. 13. Salinan disimpan dalam fail P1NCH 12. ii. Apakah peranan guru pemulihan khas? Guru pemulihan khas boleh membantu dari segi pendekatan pengajaran. mereka perlu mengikuti program pemulihan dalam bilik darjah.

............ NAMA : ........................ .. TARIKH : .... TARIKH : ....................................... ................................................ ........................................................................ ........................ : ............... ....................INSTRUMEN PENENTU (IPP2M) PENGUASAAN 2M INSTRUMEN PENENTU PENGUASAAN 2M (IPP2M) TAHAP 2 TAHAP 2 UJIAN PELEPASAN UJIAN PELEPASAN SET 2 SET 2 NAMA : ........ ... TAHUN TAHUN : ...............................................

zirafah rambutan kereta 1. . 2. bantal bunga itik lembu 3. 4.Tulis perkataan yang betul berdasarkan gambar.50 Arahan : Jawab semula soalan yang diberi : A.

10. 8. 7.5. ………………. . . 9. ………………. ………………. ………………. 5 B. 6. Tulis perkataan yang betul berpandukan gambar.

………………. 5 .

........................ Lengkapkan ayat berpandukan gambar................ Badan adik gatal kena gigit ...... 13 .. 14 Emak potong sayur guna ..... 11 Saroja suka ... kakak...c.... 15 ................. D. ..... 12 .... Isikan tempat kosong dengan perkataan yang 5 ....... bersama ............ Dani suka bermain .............. manis..... tembikai rasanya ........

....... Amir dan rakan-rakan berkelah di tepi ............. di dusun.... 19. ………………… rojak rasa sedap..... baru..... 18. Bapa beli .....sesuai....... pantai kamera kuah langsat buih ayam 16..... Datuk petik buah ... 5 ............. 20... Di dalam bilik air banyak……………… sabun. 17........

dalam melompat Katak ………………………………………………………………. Susun semula perkataan-perkataan supaya menjadi ayat yang betul. bola kepada membaling adik. 24. Zana ………………………………………………………………. kolam. sayur membeli di pasar.. 23. menanam Kakak di dalam bunga pokok ……………………………………………………………… 5 .E. Ibu ………………………………………………………………. Ibu cuci ………………………………………………………………. 21. 25.. guna kain mesin. pasu. 22.

. 29 . Tulis semula ayat yang sesuai berpandukan gambar. 26 . Siva sedang bermain layang-layang di padang. 27 . 30 . 28 . • • • • • Mei Lin sedang membasuh pinggan. Linda sedang melukis gambar bunga. Salmah sedang menyiram pokok bunga. Tan sedang menggosok gigi.F.

...... Kumari suka makan …………….. itu pecah.... 5 31..... Ah Lek beli ..... 32............ cantik.... tangan baru............. 34.. 33. Lengkapkan ayat berdasarkan gambar yang diberi. ..............G.... .. Salina ada ........

kambing ……………………………………………………………… 38...... Bina ayat berdasarkan perkataan yang diberi......... H. pembaris ……………………………………………………………… 39. gam ……………………………………………………………… 37. Buah .. rasa manis. . tanglung ……………………………………………………………… 40...35. mangga ……………………………………………………………… 5 36..

41. 43. 44. 42.I. Bina lima ayat berpandukan gambar yang 5 diberikan. .

Ramai kawan Sani datang bawa hadiah. 48. 49. Soalan Pemahaman. Chong... Apakah makanan yang dihidangkan oleh ibu Sani? …. Baca petikan dan jawab soalan pemahaman.…………………………………………………………….…………………………………………………………….. Hari ini hari jadi siapa ? …. Ravi..45. kuih-muih. Sani rasa gembira. 47. dan Amir datang ke rumahnya. Ibu Sani memasak makanan seperti mi rebus. Berapakah umur Sani ? .……………………………………………………………. 46.. Dia menjemput ramai rakan-rakannya seperti Lim .……………………………………………………………… 5 . lontong.. Siapakah rakan Sani yang telah datang ke rumahnya? . Hari ini hari jadi Sani. dan sate. J.. Umur Sani genap lapan tahun.

................. ……………………......50............ REKOD PENCAPAIAN IPP2M TAHAP 2 Nama : …………………………….. Tarikh : …………………… Tahun : 5 Catatan : Guru rekodkan bilangan jawapan yang betul bagi setiap kemahiran yang diuji dalam ruang skor.................................... Bahagian Markah Penuh 5 5 5 5 5 5 5 Markah Wajib Lulus 5 5 4 5 3 5 5 Markah Diperolehi Keputusan A B C D E F G Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus .. Apakah perasaan Sani ketika menyambut hari jadi ? …………………….. .................. ...... ………………….........................

Nama Penguji : …………………………………………….H I J JUMLAH 5 5 5 50 3 2 3 40 Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus *** Jika calon gagal mana-mana bahagian . Tarikh : ……………………………. calon dianggap gagal. .. Catatan Penguji : ………………………………………………………………………………………… Tandatangan Penguji : …………………………..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful