INSTRUMEN PENENTU PENGUASAAN 2M BAHASA MELAYU SEKOLAH RENDAH TAHAP DUA (UJIAN PELEPASAN SET 2

)
DISEDIAKAN OLEH

JURULATIH UTAMA PROGRAM PEMULIHAN KHAS SEKTOR PENDIDIKAN SWASTA DAN PENDIDIKAN KHAS JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR

Apakah maksud skor minima? Skor minima bermaksud setiap murid perlu menjawab dengan betul pada setiap bahagian mengikut skor yang telah ditetapkan. 10. Apakah instrumen ini? Ini adalah instrumen ujian pencapaian Bahasa Melayu Tahap 2. Siapakah murid-murid pemulihan tahap 2? Murid-murid pemulihan tahap 2 ialah bekas murid pemulihan khas yang gagal dalam program Pemulihan Khas. Siapakah sasarannya? Sasaran instrumen ini ialah murid-murid pemulihan tahap 2. Apakah tujuan instrumen ini dijalankan? Instrumen ini adalah kayu pengukur yang digunakan untuk menastikan murid sudah menguasai kemahiran asas membaca dan menuis. (Gagal dalam ujian pelepasan Bahasa Melayu tahun tiga). 5. 8. . Siapakah yang mentadbir ujian pelepasan Bahasa Melayu tahap 2 ini? Instrumen ini ditadbir oleh guru matapelajaran Bahasa Melayu tahap 2. Bagaimanakah cara penandaan di bahagian H dan I ? Jawapan murid dikira betul jika telah menggunakan sekurangkurangnya tiga perkataan dalam satu ayat. Berapakah bahagian yang terdapat di dalam Instrumen ini? Instrumen ini mengandungi 10 bahagian (A hingga J). Berapakah skor melepasai wajaran dalam ujian saringan ini? Skor wajaran bagi ujian ini ialah 40/50. 7. 6. 2. 9.Soalan Lazim Instrumen Ujian Pelepasan Bahasa Melayu Tahap 2 1. 4. Bilakah instrumen ini dilaksanakan? Instrumen ini dilaksanakan pada bulan Jun dan Oktober pada setiap tahun. 3.

12. 15. Siapakah yang melaksanakan program pemulihan dalam bilik darjah? Guru teras matapelajaran tersebut.11. mereka perlu mengikuti program pemulihan dalam bilik darjah. 13. . teknik dan pembinaan ABM. Apakah peranan guru pemulihan khas? Guru pemulihan khas boleh membantu dari segi pendekatan pengajaran. ii. Menghantar laporan data kepada PPD/JPN pada awal tahun. Apakah tindakan yang perlu dilakukan setelah mendapat data dari instrumen ini? Tindakan yang perlu dilakukan ialah: i. Adakah ujian PROTIM perlu dijalankan? PROTIM dilaksanakan mengikut arahan pekeliling yang masih berkuat kuasa. 14. Berapa lamakah masa yang ditetapkan untuk menjalankan ujian ini? Tiada tempoh masa yang ditetapkan kerana ujian ini menguji kemahiran murid bukan kepantasan murid menjawab soalan. Apakah tindakan yang perlu dilakukan sekiranya murid yang terlibat gagal melepasi wajaran instrumen ini? Sekiranya murid ini gagal melepasi wajaran instrumen ini. Salinan disimpan dalam fail P1NCH 12.

........................... ........ ....... TARIKH : ....... NAMA : .... : ............... . TAHUN TAHUN : ...............INSTRUMEN PENENTU (IPP2M) PENGUASAAN 2M INSTRUMEN PENENTU PENGUASAAN 2M (IPP2M) TAHAP 2 TAHAP 2 UJIAN PELEPASAN UJIAN PELEPASAN SET 2 SET 2 NAMA : ......................................... ....................................................................... ........................... TARIKH : ............................................ ...................................................

4. bantal bunga itik lembu 3. 2. . zirafah rambutan kereta 1.Tulis perkataan yang betul berdasarkan gambar.50 Arahan : Jawab semula soalan yang diberi : A.

5 B. . 8. 7. ………………. ………………. ………………. Tulis perkataan yang betul berpandukan gambar. ………………. . 6.5. 10. 9.

5 .……………….

. 14 Emak potong sayur guna .. 15 ........ D.. 11 Saroja suka .......... manis..c.............. bersama . kakak.................... Lengkapkan ayat berpandukan gambar..... .......................... 13 .. Badan adik gatal kena gigit ........ 12 ...... tembikai rasanya ................... Isikan tempat kosong dengan perkataan yang 5 . Dani suka bermain .........

. baru.. ………………… rojak rasa sedap.. 20.. 5 .........sesuai..... 19...... Amir dan rakan-rakan berkelah di tepi ........... 18.... Datuk petik buah ....... Di dalam bilik air banyak……………… sabun..... 17... pantai kamera kuah langsat buih ayam 16............ di dusun......... Bapa beli ...

dalam melompat Katak ……………………………………………………………….E. Ibu cuci ……………………………………………………………….. kolam. 24. sayur membeli di pasar. pasu. menanam Kakak di dalam bunga pokok ……………………………………………………………… 5 . Ibu ……………………………………………………………….. 25. 22. bola kepada membaling adik. Zana ………………………………………………………………. Susun semula perkataan-perkataan supaya menjadi ayat yang betul. guna kain mesin. 23. 21.

F. • • • • • Mei Lin sedang membasuh pinggan. 30 . . 29 . Tan sedang menggosok gigi. Siva sedang bermain layang-layang di padang. Linda sedang melukis gambar bunga. Tulis semula ayat yang sesuai berpandukan gambar. 26 . 27 . 28 . Salmah sedang menyiram pokok bunga.

. Salina ada ......... .. tangan baru.. Lengkapkan ayat berdasarkan gambar yang diberi. Kumari suka makan ……………........ 5 31................. cantik. 33...... ...G........ 32. itu pecah............... 34... Ah Lek beli ......

......35... rasa manis. gam ……………………………………………………………… 37. kambing ……………………………………………………………… 38... H..... .. pembaris ……………………………………………………………… 39... tanglung ……………………………………………………………… 40. mangga ……………………………………………………………… 5 36. Bina ayat berdasarkan perkataan yang diberi. Buah .

Bina lima ayat berpandukan gambar yang 5 diberikan. 42. 44. 41. . 43.I.

Soalan Pemahaman. 49. Hari ini hari jadi Sani. Umur Sani genap lapan tahun..……………………………………………………………. dan sate. Ibu Sani memasak makanan seperti mi rebus.……………………………………………………………. Berapakah umur Sani ? .. Hari ini hari jadi siapa ? …. J. Dia menjemput ramai rakan-rakannya seperti Lim . Ramai kawan Sani datang bawa hadiah.……………………………………………………………. 48. dan Amir datang ke rumahnya.. 46. Chong... Baca petikan dan jawab soalan pemahaman.. Siapakah rakan Sani yang telah datang ke rumahnya? . lontong. 47. Apakah makanan yang dihidangkan oleh ibu Sani? …. Sani rasa gembira.……………………………………………………………… 5 . Ravi. kuih-muih.45..

......... ................50.. ……………………................. Tarikh : …………………… Tahun : 5 Catatan : Guru rekodkan bilangan jawapan yang betul bagi setiap kemahiran yang diuji dalam ruang skor............................... Apakah perasaan Sani ketika menyambut hari jadi ? ……………………............... Bahagian Markah Penuh 5 5 5 5 5 5 5 Markah Wajib Lulus 5 5 4 5 3 5 5 Markah Diperolehi Keputusan A B C D E F G Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus ...... ....... REKOD PENCAPAIAN IPP2M TAHAP 2 Nama : …………………………….... …………………...................

H I J JUMLAH 5 5 5 50 3 2 3 40 Gagal / Lulus Gagal / Lulus Gagal / Lulus *** Jika calon gagal mana-mana bahagian . Nama Penguji : …………………………………………….. Catatan Penguji : ………………………………………………………………………………………… Tandatangan Penguji : ………………………….. . calon dianggap gagal. Tarikh : …………………………….

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful