P. 1
PERBEZAAN INDIVIDU

PERBEZAAN INDIVIDU

|Views: 795|Likes:
Published by Izzah Hasna

More info:

Published by: Izzah Hasna on Feb 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/22/2013

pdf

text

original

PERBEZAAN INDIVIDU

DEFINISI«
Kamus Dewan : keadaan @ sifat yang tidak sama antara individu, kelainan / ketidaksamaan antara individu. ´ S.A Alsagoff : ketidaksamaan @ ketidakserupaan di kalangan ahli-ahli sesuatu kumpulan drp segi ciri-ciri yg telah dikenalpasti. ´ A. Majid (1997) : ciri-ciri pola tingkah laku / cara pemikiran yg membezakan individu drp yg lain.
´

sentiasa berani mencuba) atau membataskan keupayaan seseorang untuk belajar dalam persekitaran sekolah (contohnya seperti takut melakukan kesilapan.Educational Psychology for Effective Teaching :Ciri-ciri atau sifat-sifat manusia yang mempunyai potensi sama ada memajukan keupayaan seseorang (contohnya seperti optimistik. takut bertanya). .´ Henson dan Eller (1999).

.´ Perbezaan individu juga adalah cara-cara bagaimana individu yang berada di tahap yang sama berbeza antara satu sama lain.

Kesimpulannya. perbezaan individu adalah variasi yang boleh diperhatikan di kalangan ahli-ahli satu kumpulan. ´ . ´ Perbezaan individu itu dapat dilihat berdasarkan ciri-ciri tertentu.

dan bentuk tubuh badan seperti kesihatan dan tahap tenaga. . manusia berbeza dari segi jantina.ASPEK-ASPEK PERBEZAAN INDIVIDU ´ Menurut Papalia (2001). ketinggian. berat. dan ciri-ciri personaliti serta reaksi emosi.

bakat dan minat. . budaya. kadar belajar.´ Slavin (1997) pula lebih menumpukan perhatian kepada perbezaan individu dalam konteks pengajaran dan pembelajaran. etnik. bahasa di rumah. kelas sosial. jantina. gaya kognitif atau gaya pembelajaran. Beliau mengatakan kepelbagaian pelajar terdapat dalam tahap prestasi.

comel. tegap ROHANI Islam. moody SOSIAL Peramah. petah berkata-kata. . cerdik. macho. EMOSI Sabar. marah. hensem. Buddha. ayu. slow/fast learners. pendiam FIZIKAL Cantik. malu. Kristian.´ Perbezaan individu tebahagi kepada beberapa aspek :ASPEK CONTOH KOFNITIF Pintar.

menonton televisyen. putih Corak yang berbeza . hitam. Kadazan Menari. menyanyi. berkumpulan India.ASPEK JANTINA PERSONALITI GAYA BELAJAR BANGSA BAKAT WARNA MATA CAP JARI CONTOH Lelaki. Cina. perempuan. Melayu. melukis. happy-go-lucky Belajar sambil mendengar radio. berlakon Hazel. hot-tempered. khunsa Cool.

FAKTOR-FAKTOR PERBEZAAN INDIVIDU ´ Terbahagi kepada dua iaitu :BAKA PERSEKITARAN 1. 2. .

cth : stress) . hiperaktif .Saiz dan bentuk badan ( juga boleh dipengaruhi oleh pemakanan.Warna mata.Penyakit ² disleksia. warna kulit . gaya hidup dan emosi.20%-60% kepelbagaian populasi .BAKA . jenis rambut.Ciri-ciri perbezaan individu yang dipengaruhi oleh baka :.

Menurut Galton juga pendidikan dan persekitaran mempunyai kesan minimal keatas pemikiran seseorang kerana kebanyakkan kualiti sudah sedia ada dan semula jadi.´ - - Kajian Kecerdasan Hasil kajian Sir Francis Galton menyokong bahawa terdapat trait-trait mental yang ditentukan oleh genetik. .

cara bercakap dan ketawa serta persamaan pergerakan.´ - Kajian Temperamen Farber (1981) : kajian ke atas kembar seiras. . pola kerisauan. mendapati beberapa trait (karakter) yg serupa di kalangan kembar itu seperti ekspresi emosi.

´ - Kajian Sukan Kajian semasa sains membuktikan bahawa biologi dan keturunan ada kaitannya dengan kecemerlangan sukan. - . Bangsa dan geografi berkait dengan penguasaan dalam bidang sukan tertentu. Cth : Kajian menunjukkan drp 500 larian 100m terpantas yg direkodkan. 498 drpnya dipegang oleh pelari kulit hitam berketurunan Afrika Barat.

´ . surat khabar.Memberi kesan kepada tingkah laku.PERSEKITARAN Pengalaman peribadi . majalah.Taraf sosioekonomi . televisyen) . cara bertutur dan gaya berfesyen.Cara asuhan ´ Sumber maklumat (internet. cara pergaulan.

´ Budaya dan amalan masyarakat .Bahasa ibunda ´ .Guru dan sekolah .Harapan sekolah .Pembelajaran yang disediakan .Diskriminasi atau prejudis terhadap kanakkanak daripada latar belakang yang berbeza.

KESAN-KESAN PERBEZAAN INDIVIDU .

- Kesediaan belajar Oleh kerana murid-murid di dalam kelas mempunyai pelbagai tahap kecerdasan yang berbeza. Sekiranya guru mengabaikan mereka. mereka akan terus ketinggalan dan berkemungkinan akan menjadi murid tercicir.1. - . Perkara ini perlu diberi pertimbangan oleh guru. ini bermakna kesediaan belajar mereka juga berbeza. terutama murid-murid yang lambat.

- - .2. guru harus mengambil objektif yang sesuai dengan murid. Guru juga harus menyediakan latihan atau aktiviti yang sesuai dengan kumpulan yang berbeza keupayaan supaya murid yang lambat tidak terus tertinggal dan murid yang pandai tidak merasa bosan. Objektif Pengajaran dan Pembelajaran Dalam merangka objektif pengajaran dan pembelajaran.

- - .Ini dipanggil mengganggu yang positif. suka bertanya mengenai sesuatu yang belum diajar dan lain-lain. Contohnya bising. agresif. Tingkahlaku Menggangu Pembelajaran Murid-murid yang bermasalah dalam pembelajaran sering mempamerkan tingkahlaku yang akan mengganggu perhatian orang lain semasa P&P.vandalisme dan lain-lain. Ada juga murid yang proaktif seperti ingin membuat sesuatu yang belum disuruh.3.

ada yang suka visual. ada yang suka belajar secara individu dan ada juga secara berkumpulan. Ada yang suka belajar secara sambil mendengar muzik . - .4. Perbezaan Gaya Belajar Perbezaan individu juga mempengaruhi gaya muridmurid belajar.

KESIMPULAN« ´ Kenapa kita berbeza dari individu yang lain?? .

Dapat mengeluarkan idea-idea yang bernas.1. Dapat mencari keistimewaan yang berlainan dalam diri seseorang Menjadikan dunia ini unik dan indah. Allah menjadikan setiap individu itu berbezabeza dan semua manusia tidak sempurna. 2. 4. 3. .

PERKEMBANGAN PENDIDIKAN PRASEKOLAH untuk kursus persediaan dan KPLI ( Pendidikan Awal KanakKanak Bah. Selangor.RUJUKAN ´ ´ PERKEMBANGAN KANAK-KANAK (Edisi kedua). Nazimah Abdullah. . Nor. Norbe Md. Selangor.Samuel Cetakan pada tahun 2009. Jan 2005. Haliza hamzah & Joy N. 1) Kasnani Ab Karim.

com/2008/09/perbezaan -individu. SUBANG JAYA.blogspot.html .com/guru/2010/01/27/perbezaanindividu/ http://pemulihankhas. SELANGOR.´ ´ ´ PSIKOLOGI PENDIDIKAN UTNUK KURSUS DIPLOMA PERGURUAN (SEM1) MOK SOON SONG 2002. http://amaljaya.

SEKIAN TERIMA KASIH«. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->