P. 1
PERBEZAAN INDIVIDU

PERBEZAAN INDIVIDU

|Views: 796|Likes:
Published by Izzah Hasna

More info:

Published by: Izzah Hasna on Feb 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/22/2013

pdf

text

original

PERBEZAAN INDIVIDU

DEFINISI«
Kamus Dewan : keadaan @ sifat yang tidak sama antara individu, kelainan / ketidaksamaan antara individu. ´ S.A Alsagoff : ketidaksamaan @ ketidakserupaan di kalangan ahli-ahli sesuatu kumpulan drp segi ciri-ciri yg telah dikenalpasti. ´ A. Majid (1997) : ciri-ciri pola tingkah laku / cara pemikiran yg membezakan individu drp yg lain.
´

Educational Psychology for Effective Teaching :Ciri-ciri atau sifat-sifat manusia yang mempunyai potensi sama ada memajukan keupayaan seseorang (contohnya seperti optimistik. . sentiasa berani mencuba) atau membataskan keupayaan seseorang untuk belajar dalam persekitaran sekolah (contohnya seperti takut melakukan kesilapan. takut bertanya).´ Henson dan Eller (1999).

.´ Perbezaan individu juga adalah cara-cara bagaimana individu yang berada di tahap yang sama berbeza antara satu sama lain.

Kesimpulannya. ´ Perbezaan individu itu dapat dilihat berdasarkan ciri-ciri tertentu. ´ . perbezaan individu adalah variasi yang boleh diperhatikan di kalangan ahli-ahli satu kumpulan.

ketinggian.ASPEK-ASPEK PERBEZAAN INDIVIDU ´ Menurut Papalia (2001). dan ciri-ciri personaliti serta reaksi emosi. manusia berbeza dari segi jantina. berat. dan bentuk tubuh badan seperti kesihatan dan tahap tenaga. .

gaya kognitif atau gaya pembelajaran. bahasa di rumah. budaya.´ Slavin (1997) pula lebih menumpukan perhatian kepada perbezaan individu dalam konteks pengajaran dan pembelajaran. kelas sosial. etnik. Beliau mengatakan kepelbagaian pelajar terdapat dalam tahap prestasi. kadar belajar. jantina. bakat dan minat. .

cerdik. hensem. comel. petah berkata-kata. tegap ROHANI Islam. ayu. pendiam FIZIKAL Cantik. EMOSI Sabar. malu. marah. . slow/fast learners. Kristian.´ Perbezaan individu tebahagi kepada beberapa aspek :ASPEK CONTOH KOFNITIF Pintar. moody SOSIAL Peramah. macho. Buddha.

Cina. berkumpulan India. melukis. berlakon Hazel. Melayu. khunsa Cool. putih Corak yang berbeza . menyanyi. Kadazan Menari. hitam. perempuan. happy-go-lucky Belajar sambil mendengar radio. hot-tempered.ASPEK JANTINA PERSONALITI GAYA BELAJAR BANGSA BAKAT WARNA MATA CAP JARI CONTOH Lelaki. menonton televisyen.

FAKTOR-FAKTOR PERBEZAAN INDIVIDU ´ Terbahagi kepada dua iaitu :BAKA PERSEKITARAN 1. 2. .

gaya hidup dan emosi.Warna mata. jenis rambut.Saiz dan bentuk badan ( juga boleh dipengaruhi oleh pemakanan.20%-60% kepelbagaian populasi .BAKA . hiperaktif .Ciri-ciri perbezaan individu yang dipengaruhi oleh baka :. warna kulit .Penyakit ² disleksia. cth : stress) .

.´ - - Kajian Kecerdasan Hasil kajian Sir Francis Galton menyokong bahawa terdapat trait-trait mental yang ditentukan oleh genetik. Menurut Galton juga pendidikan dan persekitaran mempunyai kesan minimal keatas pemikiran seseorang kerana kebanyakkan kualiti sudah sedia ada dan semula jadi.

. cara bercakap dan ketawa serta persamaan pergerakan. mendapati beberapa trait (karakter) yg serupa di kalangan kembar itu seperti ekspresi emosi.´ - Kajian Temperamen Farber (1981) : kajian ke atas kembar seiras. pola kerisauan.

´ - Kajian Sukan Kajian semasa sains membuktikan bahawa biologi dan keturunan ada kaitannya dengan kecemerlangan sukan. Cth : Kajian menunjukkan drp 500 larian 100m terpantas yg direkodkan. Bangsa dan geografi berkait dengan penguasaan dalam bidang sukan tertentu. 498 drpnya dipegang oleh pelari kulit hitam berketurunan Afrika Barat. - .

´ .Cara asuhan ´ Sumber maklumat (internet. cara pergaulan.PERSEKITARAN Pengalaman peribadi . cara bertutur dan gaya berfesyen. surat khabar.Taraf sosioekonomi . majalah. televisyen) .Memberi kesan kepada tingkah laku.

Diskriminasi atau prejudis terhadap kanakkanak daripada latar belakang yang berbeza.Guru dan sekolah .Bahasa ibunda ´ .Pembelajaran yang disediakan .Harapan sekolah . ´ Budaya dan amalan masyarakat .

KESAN-KESAN PERBEZAAN INDIVIDU .

Sekiranya guru mengabaikan mereka. ini bermakna kesediaan belajar mereka juga berbeza. - . terutama murid-murid yang lambat. mereka akan terus ketinggalan dan berkemungkinan akan menjadi murid tercicir.1. - Kesediaan belajar Oleh kerana murid-murid di dalam kelas mempunyai pelbagai tahap kecerdasan yang berbeza. Perkara ini perlu diberi pertimbangan oleh guru.

2. Guru juga harus menyediakan latihan atau aktiviti yang sesuai dengan kumpulan yang berbeza keupayaan supaya murid yang lambat tidak terus tertinggal dan murid yang pandai tidak merasa bosan. - - . Objektif Pengajaran dan Pembelajaran Dalam merangka objektif pengajaran dan pembelajaran. guru harus mengambil objektif yang sesuai dengan murid.

Ada juga murid yang proaktif seperti ingin membuat sesuatu yang belum disuruh. - - .Ini dipanggil mengganggu yang positif. suka bertanya mengenai sesuatu yang belum diajar dan lain-lain. agresif. Tingkahlaku Menggangu Pembelajaran Murid-murid yang bermasalah dalam pembelajaran sering mempamerkan tingkahlaku yang akan mengganggu perhatian orang lain semasa P&P.3.vandalisme dan lain-lain. Contohnya bising.

- .4. ada yang suka belajar secara individu dan ada juga secara berkumpulan. Ada yang suka belajar secara sambil mendengar muzik . ada yang suka visual. Perbezaan Gaya Belajar Perbezaan individu juga mempengaruhi gaya muridmurid belajar.

KESIMPULAN« ´ Kenapa kita berbeza dari individu yang lain?? .

Dapat mengeluarkan idea-idea yang bernas. 2. 3. Dapat mencari keistimewaan yang berlainan dalam diri seseorang Menjadikan dunia ini unik dan indah. Allah menjadikan setiap individu itu berbezabeza dan semua manusia tidak sempurna.1. . 4.

Nazimah Abdullah.RUJUKAN ´ ´ PERKEMBANGAN KANAK-KANAK (Edisi kedua). 1) Kasnani Ab Karim. . Haliza hamzah & Joy N. Selangor. PERKEMBANGAN PENDIDIKAN PRASEKOLAH untuk kursus persediaan dan KPLI ( Pendidikan Awal KanakKanak Bah.Samuel Cetakan pada tahun 2009. Selangor. Jan 2005. Nor. Norbe Md.

com/2008/09/perbezaan -individu.blogspot. SUBANG JAYA.html . SELANGOR.´ ´ ´ PSIKOLOGI PENDIDIKAN UTNUK KURSUS DIPLOMA PERGURUAN (SEM1) MOK SOON SONG 2002.com/guru/2010/01/27/perbezaanindividu/ http://pemulihankhas. http://amaljaya.

SEKIAN TERIMA KASIH«. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->