Bidayuh

Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Negeri Bumi Kenyalang mempunyai rakyat yang terdiri dari pelbagai suku kaum. Terdapat kira-kira 30 kumpulan etnik di Sarawak. Kaum Iban merupakan suku kaum yang terbesar di Sarawak, diikuti oleh kaum Cina, Melayu, Bidayuh, Melanau dan kaum-kaum etnik yang lain. Sebagai sebuah negeri yang mempunyai pelbagai bangsa dan suku kaum, sudah pasti terdapat pelbagai kebudayaan dan adat resam yang diamalkan.Bagi masyarakat Sarawak, adat resam merupakan satu warisan tradisi yang begitu dititikberatkan dan telah sebati dengan kehidupan seharian mereka. Maklumat berkaitan adat resam masyarakat etnik Sarawak dalam laman web ini akan difokuskan kepada tiga aspek utama iaitu kelahiran, perkahwinan dan kematian yang hanya merujuk kepada tiga suku kaum utama di Sarawak iaitu masyarakat Iban, Melanau dan Bidayuh.

BIDAYUH Masyarakat Bidayuh merupakan masyarakat etnik Sarawak yang rata-ratanya mendiami kawasan bukit di luar bandar Kuching.Terdapat pelbagai suku kaum di kalangan masyarakat Bidayuh dan masing-masing mengamalkan pegangan serta adat resam yang tersendiri.Kebudayaan dan adat resam ini banyak dipengaruhi oleh unsur-unsur ritual dan kepercayaan yang mereka anuti.Berikut dipaparkan adat resam masyarakat Bidayuh berkaitan kelahiran, perkahwinan dan kematian secara ringkas dan menyeluruh.

Pengenalan Bagi masyarakat Bidayuh, adat-adat tertentu perlu dipatuhi semasa sedang mengandung.Adat-adat tersebut bertujuan untuk menjaga kesihatan ibu dan kandungan dan bertujuan untuk mengelakkan daripada berlakunya sebarang bencana.Berikut dipaparkan adat masyarakat Biadayuh berkaitan adat kelahiran secara ringkas. Sewaktu Mengandung Semasa mengandung, beberapa pantang larang dan adat tertentu diamalkan.Antaranya ialah adat menawar perut, berpantang dan persiapan menyambut kelahiran.

Selepas sahaja bidan berkenaan membaca mentera. kerana dikhuatiri akan menjangkiti anak dalam kandungan dan menyebabkannya lahir tidak cukup bulan. Tidak dibenarkan bergaul dengan sesiapa saja yang berpenyakit kulit. satu upacara iaitu menawar perut atau birayang ite akan diadakan untuk menggalakkan anak dalam dalam kandungannya membesar dengan sempurna. Tidak dibenarkan memaku. si isteri serta suaminya dikehendaki mengamalkan pantang larang berikut: Tidak boleh mencuri. Dia akan melumuri perut wanita tersebut dengan kunyit. Tidak boleh keluar pada waktu senja kerana takut disampuk hantu atau umot sanja yang akan mengganggu anak dalam kandungan tersebut. Tidak boleh memakan daging rusa kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi gila dan akan menyukarkan proses bersalin. tubuh perempuan mengandung itu dibalut dengan kain untuk menghalau segala keburukan dan kekotoran. Pada ketika ini. Tidak boleh melipat balik tikar. Hanya bidan kampung yang berpengalaman dijemput untuk melakukan upacara ini. Kemudian dia akan mengenakan pakaiannya yang bersih dan berbaring dengan mukanya memandang ke syiling. minyak kelapa dan merenjis beras kunyit sambil mengoncangkan tongkat saktinya di atas perut perempuan berkenaan sambil membaca jampi serapah. perigi atau sungai kerana dikhuatiri si isteri akan mengalami tumpah darah. kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi pencuri. bidan akan melakukan upacara menawar perut. Pantang Larang Semasa mengandung. lapisan lantai dan sebagainya.Upacara Menawar Perut Apabila si isteri mengandung. mengikat dengan ketat atau menyumbat sebarang lubang. . kerana takut kedudukan anak di dalam perut songsang dan ini boleh menyulitkan kelahirannya. Tidak dibenarkan membuat atau membersihkan parit atau tali air kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir menjadi sumbing. Tidak dibenarkan mengeringkan kolam. takut anak akan mati semasa dilahirkan. Di samping itu terdapat banyak lagi pantang larang yang perlu diamalkan.

Pada masa yang sama sebilah sembilu yang . bidan akan menunggu urinya keluar dari perut si ibu sebelum tali pusat dipotong untuk memisahkannya dari si anak. Dia juga perlu mendapatkan halia merah atau halia biasa sekurang-kurangnya 10 kati.Dia juga perlu membuka semula semua ikatan balutan dan penutup yang telah dibuat untuk mengurangkan sakit semasa hendak bersalin dan mempercepatkan kelahiran. maka sirih perlu disediakan dan jampi serapah yang sama dibaca mengikut peraturan yang sama. Memotong Tali Pusat Sebaik sahaja anak tersebut dilahirkan. dua botol arak beras dan satu botol minyak daripada sejenis buah untuk kegunaan isterinya semasa bersalin nanti. seboleh-bolehnya dalam sekali teguk. Selesai sahaja proses ini dilakukan. Proses ini diulangi sebanyak tujuh kali. Kemudian dia akan meniup air di dalam mangkuk itu dengan mulutnya. Pada penghujung setiap bacaan jampinya dia akan mengetuk bawah mangkuk tersebut dengan hujung jari tengah tangan kanannya sebanyak tujuh kali. Andainya tidak ada apa-apa reaksi dalam masa setengah jam selepas itu. dan seterusnya menanti saat untuk bersalin. air tirusoh atau air selusuh diberikan kepada si isteri tersebut untuk diminum. Bidan kampung akan membaca jampi serapah dengan memegang semangkuk air sejuk dan semangkuk gaharu yang membara. Orang yang diperlukan ketika ini ialah bidan. si suami perlu memastikan bahawa kayu api yang kering ada secukupnya di rumah untuk membuat unggun api bagi memanaskan badan si isteri semasa dan selepas melahirkan anak. Semasa Bersalin Apabila si isteri sudah hampir tiba untuk bersalin.Persediaan Menyambut Kelahiran Apabila si isteri sudah mengandung selama sembilan bulan. Selepas itu sirih tadi diberi kepada isteri tersebut untuk dikunyah. Selepas itu dia akan menyembur air itu dengan mulutnya ke atas badan si isteri tersebut dari muka hingga ke penghujung kaki. Ini bertujuan untuk menghalau semangat jahat daripada mengganggu proses kelahiran tersebut. manakala si isteri tersebut berbaring. Jika uri itu tidak keluar dalam masa lima minit maka bidan akan melakukan acara yang serupa seperti yang dilakukannya untuk mengeluarkan anak dari dalam perut ibu. dia akan dibantu oleh pembantunya. ibunya ataupun suaminya sendiri untuk membantunya memasang pemegang sekiranya perlu atau untuk memasukkan bara api ke dalam tempurung untuk mengasap wanita berkenaan. Anak yang baru lahir itu diletakkan di atas tikar selepas badannya dibalut dengan kain bersih untuk memanaskannya.

bidan akan diberi pinggan tanah berisi beras. kendi yang mengandungi uri tadi akan dipecahkan apabila si anak sudah mula belajar berjalan. Menjaga Tali Pusat Tali Pusat yang dipotong dan yang sudah tanggal dengan sendirinya itu disimpan di . jauhnya dari bahagian perut dan ikatan kedua 2sm.Bekas potongan itu kemudian disapu dengan campuran hitam yang dibuat daripada minyak kelapa dan jelaga yang diambil daripada belakang periuk. Kenduri Selepas Bersalin Sebagai tanda penghargaan atas khidmat bidan dan pembantunya. Selepas itu pantang pun dijalankan selama tujuh hari tujuh malam. bekas potongan tali pusat bayi itu dibersihkan dengan air suam dan dilap dengan kapas untuk mengeringkannya sebelum dilumur balik dengan campuran jelaga hitam tadi. Apabila sudah cukup kering. keluarga berkenaan akan menyembelih dan memasak ayam untuk dimakan bersama bagi menandakan kelahiran anak tadi. Jika anak perempuan. sedikit kunyit dan kelapa kering serta wang tunai sekurang-kurangnya lima ringgit. Pembantunya juga diberi upah yang sama kecuali wang tunai yang hanya sebanyak tiga ringgit. kendi dipecahkan dengan kayu api dan sekiranya anak lelaki. Ikatan yang pertama dibuat 8sm. Selepas Lahir Selepas kelahiran. terdapat beberapa adat dan pantang larang tertentu yang dijalankan.bersih dan tajam perlu disediakan untuk memotong tali pusat bayi tadi sebaik sahaja uri sudah keluar. Selepas makan.Selepas ini tali pusat itu dipotong di tengah-tengah ikatan dengan sembilu. bekas tali pusat itu akan tanggal dengan sendirinya. Uri tadi juga akan ditanam ke dalam tanah dan masyarakat Bidayuh percaya perbuatan ini boleh menyebabkan si anak perempuan tadi pandai membuat kerja-kerja rumah dan anak lelaki pula pandai membuat kerja-kerja di sawah. Menyimpan dan Menanam Uri Uri bayi tersebut dimasukkan ke dalam kendi tanah yang kecil dan ditutup dengan abu dapur dan ditinggalkan di sudut tempat memasang api dalam bilik keluarga berkenaan sehingga bayi itu sudah boleh duduk dan berjalan sendiri.Sepanjang tempoh ini hanya bidan dan pembantunya tadi dibenarkan memasuki bilik untuk merawat si ibu dan anaknya. Seterusnya bidan akan mengikat dengan ketat tali pusat bayi tadi. Mengikut adat masyarakat Bidayuh.setiap kali selepas mandi. dari ikatan pertama tadi dengan menggunakan benang kapas. kapak akan digunakan.

Naik ke siling atau memanjat pokok yang berdekatan kerana dikhuatiri si anak akan jatuh sakit. Perlindungan Daripada Kome Sebaik sahaja sudah bersalin. Justeru itu tidak ramai di kalangan masyarakat Bidayuh menggunakan nama bapa mereka sebagai nama keluarganya. paku. http://malaysiana.htm .Suwe adalah katakata umum untuk anak lelaki dan sipira untuk anak perempuan. jika anak itu jatuh sakit selepas diberi nama tetap tadi. Tuak tidak dibenarkan kerana perut akan menjadi kembung. nama keluarga tersebut hendaklah dibuang dan nama baru ditambah pada nama sebenar untuk mengelirukan semangat jahat.my/01/010403swkbidayuh_pengenalan. ibu tersebut juga hanya dibenarkan meminum arak atau air halia yang sudah dijerang. Apabila kanak-kanak di dalam sesebuah keluarga itu mati selepas dinamakan dengan nama keluarga mereka. dikhuatiri ibu dan anaknya jatuh sakit. Merokok kerana bimbang si anak mendapat batuk.pnm.Ia berfungsi sebagai pelindung kepada si ibu dan anaknya daripada bahaya yang mungkin dilakukan oleh semangat jahat atau kome dan juga hantu yang dipanggil kok-anak. Membawa rebung. bilah-bilah buluh yang tajam yang diikat bersama digantung pada siling rumah di atas tempat bersalin. kome tidak boleh mengganggu roh mereka.Ia kemudian digantung di atas tempat tidur bayi tadi. Nasi untuk si ibu hendaklah dibungkus dengan daun manah dan dimakan dengan garam nipah sahaja. Tali pusat yang sudah kering pula hendaklah dijaga supaya tidak hilang kerana dikhuatiri anak tersebut akan menjadi penakut dan pelupa. Nama tetap hanya diberi apabila anak itu sudah berusia dua tahun. pekasam daging dan ikan serta belacan ke dalam bilik. Dengan berbuat demikian. Menamakan Anak kanak-kanak masyarakat Bidayuh ketika kecil dipanggil suwe . kulat. Bagaimanapun. Sesiapa yang melanggar pantang di atas terutamanya pantang pertama dan kedua akan dikenakan denda yang berat jika si ibu atau si anak jatuh sakit. Selain itu.nama-nama ini digunakan untuk mengelirukan semangat-semangat jahat. maka bilik kediaman anak itu dikenakan pantang selama tujuh hari tujuh malam.dalam bekas buluh kecil yang disumbat mulutnya supaya tidak dimasuki angin. kerja-kerja berikut adalah dilarang. ibu bapanya hendaklah menamakannya semula samada dengan nama timangan atau nama baru. Sepanjang masa itu. Selepas upacara di atas selesai.

Selakau/Lara (Daerah Lundu) Jagoi/Singai ( Daerah Bau) Biatah (Daerah Kecil Padawan) Bukar/Sadong (Daerah Serian) Mereka kebanyakannya beragama Kristian. Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bilik utama. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu: 1. lada.Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari.Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak. Di "awah" masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti aktiviti harian mereka seperti menganyam.Bilik utama dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang. 2.Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi. terutamanya Bahagian Serian. Bahagian Tanju agag terdedah dan lazimnya ia tidak bertup mahupun beratap. Tanju lazimnya digunakan untuk Menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti padi. Awah pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap. Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada dewasa ini. Ruangan Awah juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan. tembikar dan sebagainya. "tanju" pulaadalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh. awah dan tanju. jagung dan sebaginya. Pada zaman dahulukala suku kaum bidayuh tinggal di rumah panjang. manakala dindingnya pula daripada buluh. tempayan. membuat peralatan bertani dan sebagainya. 3.Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme. BAHASA BIDAYUH .Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak. Kuching dan di barat Kalimantan. pantang larang dan pestapesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya.Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu. 4.Di dalam bilik ini masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong.Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu sukar untuk dikesan oleh musuh.Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian. berbual.

parang ilang (parang pendek). MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH Bagi masyarakat Bidayuh. tombak. Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu. Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang belainan. mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh. Manakala peralatan . Sebagai contoh suku Bidayuh dari Kawasan serian menyebut "makan" ialah "ma-an" manakala suku Bidayuh dari kawasan padawan pula menyebut "makan" sebagai "man".Muzik ini berperanan menaikan semangat.Umumnya muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar. Kain lilit kepala pula adalah pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini.pertuturan. pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih. Bagi Kaum wanita masyarakat Bidayuh. Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil. "jepur" (seakan samurai) dan "rira" (meriam kecil)adalah peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat ini untuk berperang pada zaman dahulu kala.Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan. Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan. Canang. Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh.Kaum Lelaki masyarakat Bidayuh pula lazimnya mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau cawat yang berwarna asas seperti biru. PAKAIAN TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh. SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Lembing. merah dan putih. Terdapat juga alat muzik tradisional yang lain seperti serunai/seruling dan gitar buluh.Bahasa Bidayuh agak unik berbanding bahasa bahasa lain yang terdapat di Sarawak. Namun alat muzik seumpama ini amat kurang dimainkan kerana proses pembuatannya yang agak rumit. kuning dan merah. sumpit. muzik memainkanperanan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan.

Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian.Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu untuk sukar dikesan oleh musuh. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu: y y y y Selakau/Lara (Daerah Lundu) Jagoi/ Singai (Daerah Bau) Biatah (Daerah Kecil Padawan) Bukar/ Sadong (Daerah Serian) Mereka kebanyakannya beragama Kristian.agc.mobi/ms/Suku_Bidayuh http://www.gov. Pada zaman dahulukala.php?option=com_idoblog&task=viewpost&id=973&Itemid=81&l ang=en Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak.Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme.Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi.Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu. terutamanya Bahagian Serian.Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak. cangkul dan sabit selalunya digunakan untuk aktiviti pertanian.wikipedia. suku kaum bidayuh tinggal di rumah panjang.senjata seperti parang. manakala dindingnya pula daripada buluh.my/index. KEPERCAYAAN KUNO MASYARAKAT BIDAYUH http://ms. .org/wiki/Suku_Bidayuh http://wapedia. Kuching dan di barat Kalimantan.

Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada dewasa ini.Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari. ³Awah´ pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap. tempayan. masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong. padi. Di ³awah´ masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti-aktiviti harian mereka seperti menganyam.Di dalam bilik ini.³Tanju´ lazimnya digunakan menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti lada. tembikar dan sebagainya. dan µtanju´. membuat peralatan bertani dan sebagainya. ³awah. ³Tanju´ pula adalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh. jagung dan sebagainya. berbual.Bahagian ³tanju´ biasanya terdedah dan lazimnya tidak bertutup mahupun beratap.Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu ³bilik utama´. pantang larang dan pesta-pesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya. Ruangan ³awah´ juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan.³Bilik utama´ dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang. BAHASA BIDAYUH .

Sebagai contoh suku Bidayuh dari kawasan Serian menyebut ³makan´ ialah ³ma-an´ manakala suku Bidayuh dari kawasan Padawan pula menyebut ³makan´ sebagai ³man´. pertuturan. merah dan putih. Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang berlainan. Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan.Bahasa Bidayuh agak unik berbanding bahasa lain yang terdapat di Sarawak. pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih. Kaum lelaki masyarakat Bidayuh pula lazimnya mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau ³cawat´ yang berwarna asas seperti biru. MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH . kuning dan merah. Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh. Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu. Kain lilit kepala pula pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini. Bagi kaum wanita masyarakat Bidayuh. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan. PAKAIAN TRADISIONAL BIDAYUH Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh.

Canang. ³jepur´ (seakan samurai) dan ³rira´ (meriam kecil) adalah peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat ini untuk berperang pada zaman dahulu kala. SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Lembing.Muzik ini berperanan menaikkan semangat. Masyarakat Bidayuh mengamalkan monogami sahaja. muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar. parang ilang (parang pendek).Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan.Namun demikian. muzik memainkan peranan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan.Bagi masyarakat Bidayuh. tombak.Masyarakat Bidayuh juga melarang perkahwinan antara sepupu. perkahwinan ialah satu cara untuk menjadi anggota dan menikmati hak sebagai anggota biik atau ramin itu. perkahwinan semula selepas penceraian ialah satu perkara biasa. perkahwinan luar daripada keluarga sendiri ialah peraturan penting dalam masyarakat tersebut.Oleh sebab larangan yang kuat terhadap inses. Manakala peralatan senjata seperti parang. PERKAHWINAN Bagi masyarakat Bidayuh. mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh. sumpit.Umumnya. Kumpulan seperti Dayak Selako melarang ahlinya daripada berkahwin dengan anggota kaum yang pernah menjadi musuh perang mereka kerana khuatir akan termakan sumpah namun kerana sudah berlaku perkahwinan yang pertama . Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil). cangkul dan sabit selalunya digunakan untuk aktiviti pertanian.

antara nenek datuk rnereka dengan keturunan bekas musuh rnereka. hasil pemburuan tersebut diletakkan di dalam sebuah baruk . setiap suku kaum yang terdapat di Malaysia mempunyai keunikan dan keistimewaan tersendiri.gov.Ia dibina tinggi.htm .Dahulu. ensiklopedia bebas.Ada yang merupakan peladang. http://www. tidak lapuk dek hujan«.gov.my/?p=228 Bidayuh Kaum Bidayuh Sarawak terkenal kerana keramahan budaya mereka. Bersama-sama kita memeliharanya agar tidak lekang dek panas.Mereka juga terkenal kerana minuman tuak (arak beras).com/masyarakat_sarawak/etnik.oocities.lelaki dan perempuan boleh bebas bergaul dan berkenalan antara satu dengan lain sebelum mereka berkahwin..my/02/020403swkbidayu_pengenalan. Anak Tadbir Peguam [P/O]) Negara oleh. 5 meter dari tanah dan berfungsi memantau pergerakan dari pelbagai arah. Asalnya mereka mengamalkan ajaran animisme dan kini ramai yang telah memeluk agama Kristian. peraturan tentang perkahwinan agak longgar. sekian terima kasih.my/my/about/culture. maka larangan tersebut mansuh. selain menjadikan kawasan pergunungan negeri ini sebagai tempat kediaman.agc. http://agc-blog. Di kalangan kumpulan Dayak Bukar-Sadong. dan pemburu.asp http://malaysiana. sewaktu zaman pemburuan kepala.´ Disediakan Ziana (Pembantu Jabatan Sarawak.tourismmalaysia. ³Petikan ini dipetik dari Wikipedia Bahasa Melayu. Sebagai kesimpulannya. kira-kira 1. Rumpet N17 Malaysia.pnm.htm http://www.Baruk adalah sebuah rumah bulat yang dahulu kala menjadi tempat bagi pemuda Bidayuh mengawal kampung mereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful