Bidayuh

Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Negeri Bumi Kenyalang mempunyai rakyat yang terdiri dari pelbagai suku kaum. Terdapat kira-kira 30 kumpulan etnik di Sarawak. Kaum Iban merupakan suku kaum yang terbesar di Sarawak, diikuti oleh kaum Cina, Melayu, Bidayuh, Melanau dan kaum-kaum etnik yang lain. Sebagai sebuah negeri yang mempunyai pelbagai bangsa dan suku kaum, sudah pasti terdapat pelbagai kebudayaan dan adat resam yang diamalkan.Bagi masyarakat Sarawak, adat resam merupakan satu warisan tradisi yang begitu dititikberatkan dan telah sebati dengan kehidupan seharian mereka. Maklumat berkaitan adat resam masyarakat etnik Sarawak dalam laman web ini akan difokuskan kepada tiga aspek utama iaitu kelahiran, perkahwinan dan kematian yang hanya merujuk kepada tiga suku kaum utama di Sarawak iaitu masyarakat Iban, Melanau dan Bidayuh.

BIDAYUH Masyarakat Bidayuh merupakan masyarakat etnik Sarawak yang rata-ratanya mendiami kawasan bukit di luar bandar Kuching.Terdapat pelbagai suku kaum di kalangan masyarakat Bidayuh dan masing-masing mengamalkan pegangan serta adat resam yang tersendiri.Kebudayaan dan adat resam ini banyak dipengaruhi oleh unsur-unsur ritual dan kepercayaan yang mereka anuti.Berikut dipaparkan adat resam masyarakat Bidayuh berkaitan kelahiran, perkahwinan dan kematian secara ringkas dan menyeluruh.

Pengenalan Bagi masyarakat Bidayuh, adat-adat tertentu perlu dipatuhi semasa sedang mengandung.Adat-adat tersebut bertujuan untuk menjaga kesihatan ibu dan kandungan dan bertujuan untuk mengelakkan daripada berlakunya sebarang bencana.Berikut dipaparkan adat masyarakat Biadayuh berkaitan adat kelahiran secara ringkas. Sewaktu Mengandung Semasa mengandung, beberapa pantang larang dan adat tertentu diamalkan.Antaranya ialah adat menawar perut, berpantang dan persiapan menyambut kelahiran.

Tidak dibenarkan memaku. . Tidak dibenarkan membuat atau membersihkan parit atau tali air kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir menjadi sumbing. Kemudian dia akan mengenakan pakaiannya yang bersih dan berbaring dengan mukanya memandang ke syiling. Di samping itu terdapat banyak lagi pantang larang yang perlu diamalkan. mengikat dengan ketat atau menyumbat sebarang lubang. kerana dikhuatiri akan menjangkiti anak dalam kandungan dan menyebabkannya lahir tidak cukup bulan. Dia akan melumuri perut wanita tersebut dengan kunyit. minyak kelapa dan merenjis beras kunyit sambil mengoncangkan tongkat saktinya di atas perut perempuan berkenaan sambil membaca jampi serapah. satu upacara iaitu menawar perut atau birayang ite akan diadakan untuk menggalakkan anak dalam dalam kandungannya membesar dengan sempurna. Pada ketika ini. Tidak boleh memakan daging rusa kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi gila dan akan menyukarkan proses bersalin. perigi atau sungai kerana dikhuatiri si isteri akan mengalami tumpah darah. kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi pencuri. Tidak dibenarkan mengeringkan kolam. Tidak boleh keluar pada waktu senja kerana takut disampuk hantu atau umot sanja yang akan mengganggu anak dalam kandungan tersebut. bidan akan melakukan upacara menawar perut. Hanya bidan kampung yang berpengalaman dijemput untuk melakukan upacara ini. tubuh perempuan mengandung itu dibalut dengan kain untuk menghalau segala keburukan dan kekotoran. Tidak dibenarkan bergaul dengan sesiapa saja yang berpenyakit kulit. takut anak akan mati semasa dilahirkan.Selepas sahaja bidan berkenaan membaca mentera. lapisan lantai dan sebagainya. Tidak boleh melipat balik tikar. si isteri serta suaminya dikehendaki mengamalkan pantang larang berikut: Tidak boleh mencuri.Upacara Menawar Perut Apabila si isteri mengandung. kerana takut kedudukan anak di dalam perut songsang dan ini boleh menyulitkan kelahirannya. Pantang Larang Semasa mengandung.

maka sirih perlu disediakan dan jampi serapah yang sama dibaca mengikut peraturan yang sama. dia akan dibantu oleh pembantunya. Selepas itu sirih tadi diberi kepada isteri tersebut untuk dikunyah. Selesai sahaja proses ini dilakukan. seboleh-bolehnya dalam sekali teguk.Persediaan Menyambut Kelahiran Apabila si isteri sudah mengandung selama sembilan bulan. dua botol arak beras dan satu botol minyak daripada sejenis buah untuk kegunaan isterinya semasa bersalin nanti. air tirusoh atau air selusuh diberikan kepada si isteri tersebut untuk diminum. Jika uri itu tidak keluar dalam masa lima minit maka bidan akan melakukan acara yang serupa seperti yang dilakukannya untuk mengeluarkan anak dari dalam perut ibu. Selepas itu dia akan menyembur air itu dengan mulutnya ke atas badan si isteri tersebut dari muka hingga ke penghujung kaki. Kemudian dia akan meniup air di dalam mangkuk itu dengan mulutnya. bidan akan menunggu urinya keluar dari perut si ibu sebelum tali pusat dipotong untuk memisahkannya dari si anak. si suami perlu memastikan bahawa kayu api yang kering ada secukupnya di rumah untuk membuat unggun api bagi memanaskan badan si isteri semasa dan selepas melahirkan anak. Andainya tidak ada apa-apa reaksi dalam masa setengah jam selepas itu. Pada penghujung setiap bacaan jampinya dia akan mengetuk bawah mangkuk tersebut dengan hujung jari tengah tangan kanannya sebanyak tujuh kali. Anak yang baru lahir itu diletakkan di atas tikar selepas badannya dibalut dengan kain bersih untuk memanaskannya. Pada masa yang sama sebilah sembilu yang . ibunya ataupun suaminya sendiri untuk membantunya memasang pemegang sekiranya perlu atau untuk memasukkan bara api ke dalam tempurung untuk mengasap wanita berkenaan. dan seterusnya menanti saat untuk bersalin. Memotong Tali Pusat Sebaik sahaja anak tersebut dilahirkan. Semasa Bersalin Apabila si isteri sudah hampir tiba untuk bersalin. Dia juga perlu mendapatkan halia merah atau halia biasa sekurang-kurangnya 10 kati. manakala si isteri tersebut berbaring. Proses ini diulangi sebanyak tujuh kali. Bidan kampung akan membaca jampi serapah dengan memegang semangkuk air sejuk dan semangkuk gaharu yang membara.Dia juga perlu membuka semula semua ikatan balutan dan penutup yang telah dibuat untuk mengurangkan sakit semasa hendak bersalin dan mempercepatkan kelahiran. Orang yang diperlukan ketika ini ialah bidan. Ini bertujuan untuk menghalau semangat jahat daripada mengganggu proses kelahiran tersebut.

setiap kali selepas mandi. terdapat beberapa adat dan pantang larang tertentu yang dijalankan. Menjaga Tali Pusat Tali Pusat yang dipotong dan yang sudah tanggal dengan sendirinya itu disimpan di .Selepas ini tali pusat itu dipotong di tengah-tengah ikatan dengan sembilu.bersih dan tajam perlu disediakan untuk memotong tali pusat bayi tadi sebaik sahaja uri sudah keluar. Apabila sudah cukup kering. kendi yang mengandungi uri tadi akan dipecahkan apabila si anak sudah mula belajar berjalan. Selepas makan. Selepas itu pantang pun dijalankan selama tujuh hari tujuh malam. Jika anak perempuan. Seterusnya bidan akan mengikat dengan ketat tali pusat bayi tadi. bidan akan diberi pinggan tanah berisi beras. kendi dipecahkan dengan kayu api dan sekiranya anak lelaki. Uri tadi juga akan ditanam ke dalam tanah dan masyarakat Bidayuh percaya perbuatan ini boleh menyebabkan si anak perempuan tadi pandai membuat kerja-kerja rumah dan anak lelaki pula pandai membuat kerja-kerja di sawah. bekas potongan tali pusat bayi itu dibersihkan dengan air suam dan dilap dengan kapas untuk mengeringkannya sebelum dilumur balik dengan campuran jelaga hitam tadi. Selepas Lahir Selepas kelahiran. dari ikatan pertama tadi dengan menggunakan benang kapas. kapak akan digunakan.Sepanjang tempoh ini hanya bidan dan pembantunya tadi dibenarkan memasuki bilik untuk merawat si ibu dan anaknya. jauhnya dari bahagian perut dan ikatan kedua 2sm. Menyimpan dan Menanam Uri Uri bayi tersebut dimasukkan ke dalam kendi tanah yang kecil dan ditutup dengan abu dapur dan ditinggalkan di sudut tempat memasang api dalam bilik keluarga berkenaan sehingga bayi itu sudah boleh duduk dan berjalan sendiri. Ikatan yang pertama dibuat 8sm. Pembantunya juga diberi upah yang sama kecuali wang tunai yang hanya sebanyak tiga ringgit. keluarga berkenaan akan menyembelih dan memasak ayam untuk dimakan bersama bagi menandakan kelahiran anak tadi. Mengikut adat masyarakat Bidayuh. bekas tali pusat itu akan tanggal dengan sendirinya. sedikit kunyit dan kelapa kering serta wang tunai sekurang-kurangnya lima ringgit. Kenduri Selepas Bersalin Sebagai tanda penghargaan atas khidmat bidan dan pembantunya.Bekas potongan itu kemudian disapu dengan campuran hitam yang dibuat daripada minyak kelapa dan jelaga yang diambil daripada belakang periuk.

Selain itu. paku. Merokok kerana bimbang si anak mendapat batuk.htm .pnm. maka bilik kediaman anak itu dikenakan pantang selama tujuh hari tujuh malam. Tali pusat yang sudah kering pula hendaklah dijaga supaya tidak hilang kerana dikhuatiri anak tersebut akan menjadi penakut dan pelupa. ibu bapanya hendaklah menamakannya semula samada dengan nama timangan atau nama baru. http://malaysiana. Nama tetap hanya diberi apabila anak itu sudah berusia dua tahun.Ia berfungsi sebagai pelindung kepada si ibu dan anaknya daripada bahaya yang mungkin dilakukan oleh semangat jahat atau kome dan juga hantu yang dipanggil kok-anak. Membawa rebung. Tuak tidak dibenarkan kerana perut akan menjadi kembung. Dengan berbuat demikian. Bagaimanapun. Justeru itu tidak ramai di kalangan masyarakat Bidayuh menggunakan nama bapa mereka sebagai nama keluarganya. Nasi untuk si ibu hendaklah dibungkus dengan daun manah dan dimakan dengan garam nipah sahaja. jika anak itu jatuh sakit selepas diberi nama tetap tadi. pekasam daging dan ikan serta belacan ke dalam bilik. Naik ke siling atau memanjat pokok yang berdekatan kerana dikhuatiri si anak akan jatuh sakit. kulat. Apabila kanak-kanak di dalam sesebuah keluarga itu mati selepas dinamakan dengan nama keluarga mereka. kome tidak boleh mengganggu roh mereka.my/01/010403swkbidayuh_pengenalan.Ia kemudian digantung di atas tempat tidur bayi tadi. nama keluarga tersebut hendaklah dibuang dan nama baru ditambah pada nama sebenar untuk mengelirukan semangat jahat. Sepanjang masa itu. ibu tersebut juga hanya dibenarkan meminum arak atau air halia yang sudah dijerang.dalam bekas buluh kecil yang disumbat mulutnya supaya tidak dimasuki angin. Menamakan Anak kanak-kanak masyarakat Bidayuh ketika kecil dipanggil suwe . Selepas upacara di atas selesai. dikhuatiri ibu dan anaknya jatuh sakit. Perlindungan Daripada Kome Sebaik sahaja sudah bersalin. kerja-kerja berikut adalah dilarang. bilah-bilah buluh yang tajam yang diikat bersama digantung pada siling rumah di atas tempat bersalin.Suwe adalah katakata umum untuk anak lelaki dan sipira untuk anak perempuan. Sesiapa yang melanggar pantang di atas terutamanya pantang pertama dan kedua akan dikenakan denda yang berat jika si ibu atau si anak jatuh sakit.nama-nama ini digunakan untuk mengelirukan semangat-semangat jahat.

Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme.Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak. awah dan tanju. jagung dan sebaginya. Pada zaman dahulukala suku kaum bidayuh tinggal di rumah panjang. Tanju lazimnya digunakan untuk Menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti padi. lada. tembikar dan sebagainya. tempayan. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu: 1.Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu.Di dalam bilik ini masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong. pantang larang dan pestapesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya. Kuching dan di barat Kalimantan. Di "awah" masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti aktiviti harian mereka seperti menganyam. 3. Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bilik utama. 2. Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada dewasa ini.Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu sukar untuk dikesan oleh musuh. manakala dindingnya pula daripada buluh. terutamanya Bahagian Serian. Selakau/Lara (Daerah Lundu) Jagoi/Singai ( Daerah Bau) Biatah (Daerah Kecil Padawan) Bukar/Sadong (Daerah Serian) Mereka kebanyakannya beragama Kristian.Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari. Bahagian Tanju agag terdedah dan lazimnya ia tidak bertup mahupun beratap. membuat peralatan bertani dan sebagainya. Awah pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap. 4. BAHASA BIDAYUH .Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian.Bilik utama dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang. berbual. Ruangan Awah juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan.Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak.Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi. "tanju" pulaadalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh.

tombak. PAKAIAN TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh. Bagi Kaum wanita masyarakat Bidayuh. Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang belainan. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan. Canang.Kaum Lelaki masyarakat Bidayuh pula lazimnya mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau cawat yang berwarna asas seperti biru. Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan. kuning dan merah.Muzik ini berperanan menaikan semangat. merah dan putih. "jepur" (seakan samurai) dan "rira" (meriam kecil)adalah peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat ini untuk berperang pada zaman dahulu kala. SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Lembing. Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu. Terdapat juga alat muzik tradisional yang lain seperti serunai/seruling dan gitar buluh. Manakala peralatan . mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh. parang ilang (parang pendek). pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih. sumpit.pertuturan. Kain lilit kepala pula adalah pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini. muzik memainkanperanan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan.Bahasa Bidayuh agak unik berbanding bahasa bahasa lain yang terdapat di Sarawak. Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil. Namun alat muzik seumpama ini amat kurang dimainkan kerana proses pembuatannya yang agak rumit. MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH Bagi masyarakat Bidayuh.Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan. Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh.Umumnya muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar. Sebagai contoh suku Bidayuh dari Kawasan serian menyebut "makan" ialah "ma-an" manakala suku Bidayuh dari kawasan padawan pula menyebut "makan" sebagai "man".

Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi.Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak.Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian.senjata seperti parang.Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme. KEPERCAYAAN KUNO MASYARAKAT BIDAYUH http://ms. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu: y y y y Selakau/Lara (Daerah Lundu) Jagoi/ Singai (Daerah Bau) Biatah (Daerah Kecil Padawan) Bukar/ Sadong (Daerah Serian) Mereka kebanyakannya beragama Kristian.my/index.php?option=com_idoblog&task=viewpost&id=973&Itemid=81&l ang=en Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak.wikipedia.gov. terutamanya Bahagian Serian.mobi/ms/Suku_Bidayuh http://www. . suku kaum bidayuh tinggal di rumah panjang.org/wiki/Suku_Bidayuh http://wapedia.agc. manakala dindingnya pula daripada buluh. Pada zaman dahulukala. Kuching dan di barat Kalimantan. cangkul dan sabit selalunya digunakan untuk aktiviti pertanian.Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu untuk sukar dikesan oleh musuh.Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu.

berbual. dan µtanju´.Bahagian ³tanju´ biasanya terdedah dan lazimnya tidak bertutup mahupun beratap. Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada dewasa ini. masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong. Ruangan ³awah´ juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan. ³awah. ³Tanju´ pula adalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh.Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari. jagung dan sebagainya.³Bilik utama´ dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang.Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu ³bilik utama´.³Tanju´ lazimnya digunakan menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti lada. tempayan. Di ³awah´ masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti-aktiviti harian mereka seperti menganyam. pantang larang dan pesta-pesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya. padi.Di dalam bilik ini. membuat peralatan bertani dan sebagainya. ³Awah´ pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap. BAHASA BIDAYUH . tembikar dan sebagainya.

Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan. Bagi kaum wanita masyarakat Bidayuh. PAKAIAN TRADISIONAL BIDAYUH Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh. MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH . pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih. kuning dan merah. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan. Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu. pertuturan. Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh.Bahasa Bidayuh agak unik berbanding bahasa lain yang terdapat di Sarawak. merah dan putih. Kain lilit kepala pula pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini. Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang berlainan. Sebagai contoh suku Bidayuh dari kawasan Serian menyebut ³makan´ ialah ³ma-an´ manakala suku Bidayuh dari kawasan Padawan pula menyebut ³makan´ sebagai ³man´. Kaum lelaki masyarakat Bidayuh pula lazimnya mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau ³cawat´ yang berwarna asas seperti biru.

muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar.Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan. sumpit.Namun demikian. Masyarakat Bidayuh mengamalkan monogami sahaja. SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Lembing. PERKAHWINAN Bagi masyarakat Bidayuh. perkahwinan luar daripada keluarga sendiri ialah peraturan penting dalam masyarakat tersebut. cangkul dan sabit selalunya digunakan untuk aktiviti pertanian.Muzik ini berperanan menaikkan semangat. perkahwinan semula selepas penceraian ialah satu perkara biasa. Manakala peralatan senjata seperti parang.Masyarakat Bidayuh juga melarang perkahwinan antara sepupu. Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil). perkahwinan ialah satu cara untuk menjadi anggota dan menikmati hak sebagai anggota biik atau ramin itu. mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh. muzik memainkan peranan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan. Kumpulan seperti Dayak Selako melarang ahlinya daripada berkahwin dengan anggota kaum yang pernah menjadi musuh perang mereka kerana khuatir akan termakan sumpah namun kerana sudah berlaku perkahwinan yang pertama .Oleh sebab larangan yang kuat terhadap inses. parang ilang (parang pendek). tombak. Canang. ³jepur´ (seakan samurai) dan ³rira´ (meriam kecil) adalah peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat ini untuk berperang pada zaman dahulu kala.Bagi masyarakat Bidayuh.Umumnya.

ensiklopedia bebas. 5 meter dari tanah dan berfungsi memantau pergerakan dari pelbagai arah.Mereka juga terkenal kerana minuman tuak (arak beras)..htm http://www.my/?p=228 Bidayuh Kaum Bidayuh Sarawak terkenal kerana keramahan budaya mereka.asp http://malaysiana.my/my/about/culture. Anak Tadbir Peguam [P/O]) Negara oleh. hasil pemburuan tersebut diletakkan di dalam sebuah baruk . dan pemburu.com/masyarakat_sarawak/etnik.Ada yang merupakan peladang.Ia dibina tinggi. Asalnya mereka mengamalkan ajaran animisme dan kini ramai yang telah memeluk agama Kristian.Baruk adalah sebuah rumah bulat yang dahulu kala menjadi tempat bagi pemuda Bidayuh mengawal kampung mereka. setiap suku kaum yang terdapat di Malaysia mempunyai keunikan dan keistimewaan tersendiri.´ Disediakan Ziana (Pembantu Jabatan Sarawak. http://www. Bersama-sama kita memeliharanya agar tidak lekang dek panas.htm .tourismmalaysia. selain menjadikan kawasan pergunungan negeri ini sebagai tempat kediaman. sekian terima kasih. Rumpet N17 Malaysia. Di kalangan kumpulan Dayak Bukar-Sadong. maka larangan tersebut mansuh.lelaki dan perempuan boleh bebas bergaul dan berkenalan antara satu dengan lain sebelum mereka berkahwin.pnm.Dahulu. ³Petikan ini dipetik dari Wikipedia Bahasa Melayu. Sebagai kesimpulannya. peraturan tentang perkahwinan agak longgar.my/02/020403swkbidayu_pengenalan. kira-kira 1.agc.oocities. http://agc-blog. sewaktu zaman pemburuan kepala. tidak lapuk dek hujan«.gov.gov.antara nenek datuk rnereka dengan keturunan bekas musuh rnereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful