Bidayuh

Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Negeri Bumi Kenyalang mempunyai rakyat yang terdiri dari pelbagai suku kaum. Terdapat kira-kira 30 kumpulan etnik di Sarawak. Kaum Iban merupakan suku kaum yang terbesar di Sarawak, diikuti oleh kaum Cina, Melayu, Bidayuh, Melanau dan kaum-kaum etnik yang lain. Sebagai sebuah negeri yang mempunyai pelbagai bangsa dan suku kaum, sudah pasti terdapat pelbagai kebudayaan dan adat resam yang diamalkan.Bagi masyarakat Sarawak, adat resam merupakan satu warisan tradisi yang begitu dititikberatkan dan telah sebati dengan kehidupan seharian mereka. Maklumat berkaitan adat resam masyarakat etnik Sarawak dalam laman web ini akan difokuskan kepada tiga aspek utama iaitu kelahiran, perkahwinan dan kematian yang hanya merujuk kepada tiga suku kaum utama di Sarawak iaitu masyarakat Iban, Melanau dan Bidayuh.

BIDAYUH Masyarakat Bidayuh merupakan masyarakat etnik Sarawak yang rata-ratanya mendiami kawasan bukit di luar bandar Kuching.Terdapat pelbagai suku kaum di kalangan masyarakat Bidayuh dan masing-masing mengamalkan pegangan serta adat resam yang tersendiri.Kebudayaan dan adat resam ini banyak dipengaruhi oleh unsur-unsur ritual dan kepercayaan yang mereka anuti.Berikut dipaparkan adat resam masyarakat Bidayuh berkaitan kelahiran, perkahwinan dan kematian secara ringkas dan menyeluruh.

Pengenalan Bagi masyarakat Bidayuh, adat-adat tertentu perlu dipatuhi semasa sedang mengandung.Adat-adat tersebut bertujuan untuk menjaga kesihatan ibu dan kandungan dan bertujuan untuk mengelakkan daripada berlakunya sebarang bencana.Berikut dipaparkan adat masyarakat Biadayuh berkaitan adat kelahiran secara ringkas. Sewaktu Mengandung Semasa mengandung, beberapa pantang larang dan adat tertentu diamalkan.Antaranya ialah adat menawar perut, berpantang dan persiapan menyambut kelahiran.

si isteri serta suaminya dikehendaki mengamalkan pantang larang berikut: Tidak boleh mencuri. Tidak dibenarkan membuat atau membersihkan parit atau tali air kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir menjadi sumbing. Di samping itu terdapat banyak lagi pantang larang yang perlu diamalkan. perigi atau sungai kerana dikhuatiri si isteri akan mengalami tumpah darah. kerana takut kedudukan anak di dalam perut songsang dan ini boleh menyulitkan kelahirannya. Tidak dibenarkan mengeringkan kolam. kerana dikhuatiri akan menjangkiti anak dalam kandungan dan menyebabkannya lahir tidak cukup bulan. minyak kelapa dan merenjis beras kunyit sambil mengoncangkan tongkat saktinya di atas perut perempuan berkenaan sambil membaca jampi serapah. takut anak akan mati semasa dilahirkan.Selepas sahaja bidan berkenaan membaca mentera. Tidak boleh keluar pada waktu senja kerana takut disampuk hantu atau umot sanja yang akan mengganggu anak dalam kandungan tersebut. Tidak dibenarkan bergaul dengan sesiapa saja yang berpenyakit kulit. mengikat dengan ketat atau menyumbat sebarang lubang. Pantang Larang Semasa mengandung. Pada ketika ini. Tidak dibenarkan memaku. tubuh perempuan mengandung itu dibalut dengan kain untuk menghalau segala keburukan dan kekotoran. Hanya bidan kampung yang berpengalaman dijemput untuk melakukan upacara ini.Upacara Menawar Perut Apabila si isteri mengandung. Dia akan melumuri perut wanita tersebut dengan kunyit. lapisan lantai dan sebagainya. kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi pencuri. . bidan akan melakukan upacara menawar perut. Tidak boleh melipat balik tikar. Tidak boleh memakan daging rusa kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi gila dan akan menyukarkan proses bersalin. Kemudian dia akan mengenakan pakaiannya yang bersih dan berbaring dengan mukanya memandang ke syiling. satu upacara iaitu menawar perut atau birayang ite akan diadakan untuk menggalakkan anak dalam dalam kandungannya membesar dengan sempurna.

Andainya tidak ada apa-apa reaksi dalam masa setengah jam selepas itu. Pada masa yang sama sebilah sembilu yang . seboleh-bolehnya dalam sekali teguk. Ini bertujuan untuk menghalau semangat jahat daripada mengganggu proses kelahiran tersebut. maka sirih perlu disediakan dan jampi serapah yang sama dibaca mengikut peraturan yang sama. Anak yang baru lahir itu diletakkan di atas tikar selepas badannya dibalut dengan kain bersih untuk memanaskannya. dua botol arak beras dan satu botol minyak daripada sejenis buah untuk kegunaan isterinya semasa bersalin nanti. dan seterusnya menanti saat untuk bersalin. Dia juga perlu mendapatkan halia merah atau halia biasa sekurang-kurangnya 10 kati. si suami perlu memastikan bahawa kayu api yang kering ada secukupnya di rumah untuk membuat unggun api bagi memanaskan badan si isteri semasa dan selepas melahirkan anak. Orang yang diperlukan ketika ini ialah bidan. bidan akan menunggu urinya keluar dari perut si ibu sebelum tali pusat dipotong untuk memisahkannya dari si anak. air tirusoh atau air selusuh diberikan kepada si isteri tersebut untuk diminum. ibunya ataupun suaminya sendiri untuk membantunya memasang pemegang sekiranya perlu atau untuk memasukkan bara api ke dalam tempurung untuk mengasap wanita berkenaan. dia akan dibantu oleh pembantunya. Selesai sahaja proses ini dilakukan. Bidan kampung akan membaca jampi serapah dengan memegang semangkuk air sejuk dan semangkuk gaharu yang membara. Pada penghujung setiap bacaan jampinya dia akan mengetuk bawah mangkuk tersebut dengan hujung jari tengah tangan kanannya sebanyak tujuh kali. Selepas itu dia akan menyembur air itu dengan mulutnya ke atas badan si isteri tersebut dari muka hingga ke penghujung kaki.Persediaan Menyambut Kelahiran Apabila si isteri sudah mengandung selama sembilan bulan.Dia juga perlu membuka semula semua ikatan balutan dan penutup yang telah dibuat untuk mengurangkan sakit semasa hendak bersalin dan mempercepatkan kelahiran. Semasa Bersalin Apabila si isteri sudah hampir tiba untuk bersalin. Proses ini diulangi sebanyak tujuh kali. Selepas itu sirih tadi diberi kepada isteri tersebut untuk dikunyah. Jika uri itu tidak keluar dalam masa lima minit maka bidan akan melakukan acara yang serupa seperti yang dilakukannya untuk mengeluarkan anak dari dalam perut ibu. manakala si isteri tersebut berbaring. Memotong Tali Pusat Sebaik sahaja anak tersebut dilahirkan. Kemudian dia akan meniup air di dalam mangkuk itu dengan mulutnya.

Menjaga Tali Pusat Tali Pusat yang dipotong dan yang sudah tanggal dengan sendirinya itu disimpan di . kendi dipecahkan dengan kayu api dan sekiranya anak lelaki. jauhnya dari bahagian perut dan ikatan kedua 2sm.Selepas ini tali pusat itu dipotong di tengah-tengah ikatan dengan sembilu. Jika anak perempuan. sedikit kunyit dan kelapa kering serta wang tunai sekurang-kurangnya lima ringgit. Apabila sudah cukup kering. kendi yang mengandungi uri tadi akan dipecahkan apabila si anak sudah mula belajar berjalan. Mengikut adat masyarakat Bidayuh. bekas potongan tali pusat bayi itu dibersihkan dengan air suam dan dilap dengan kapas untuk mengeringkannya sebelum dilumur balik dengan campuran jelaga hitam tadi. bekas tali pusat itu akan tanggal dengan sendirinya. Selepas itu pantang pun dijalankan selama tujuh hari tujuh malam.Sepanjang tempoh ini hanya bidan dan pembantunya tadi dibenarkan memasuki bilik untuk merawat si ibu dan anaknya.bersih dan tajam perlu disediakan untuk memotong tali pusat bayi tadi sebaik sahaja uri sudah keluar. Menyimpan dan Menanam Uri Uri bayi tersebut dimasukkan ke dalam kendi tanah yang kecil dan ditutup dengan abu dapur dan ditinggalkan di sudut tempat memasang api dalam bilik keluarga berkenaan sehingga bayi itu sudah boleh duduk dan berjalan sendiri. Pembantunya juga diberi upah yang sama kecuali wang tunai yang hanya sebanyak tiga ringgit.setiap kali selepas mandi. dari ikatan pertama tadi dengan menggunakan benang kapas. terdapat beberapa adat dan pantang larang tertentu yang dijalankan. Selepas Lahir Selepas kelahiran. Kenduri Selepas Bersalin Sebagai tanda penghargaan atas khidmat bidan dan pembantunya. Selepas makan. kapak akan digunakan. Uri tadi juga akan ditanam ke dalam tanah dan masyarakat Bidayuh percaya perbuatan ini boleh menyebabkan si anak perempuan tadi pandai membuat kerja-kerja rumah dan anak lelaki pula pandai membuat kerja-kerja di sawah. Ikatan yang pertama dibuat 8sm. bidan akan diberi pinggan tanah berisi beras.Bekas potongan itu kemudian disapu dengan campuran hitam yang dibuat daripada minyak kelapa dan jelaga yang diambil daripada belakang periuk. keluarga berkenaan akan menyembelih dan memasak ayam untuk dimakan bersama bagi menandakan kelahiran anak tadi. Seterusnya bidan akan mengikat dengan ketat tali pusat bayi tadi.

Sesiapa yang melanggar pantang di atas terutamanya pantang pertama dan kedua akan dikenakan denda yang berat jika si ibu atau si anak jatuh sakit.pnm.Ia kemudian digantung di atas tempat tidur bayi tadi. pekasam daging dan ikan serta belacan ke dalam bilik.Ia berfungsi sebagai pelindung kepada si ibu dan anaknya daripada bahaya yang mungkin dilakukan oleh semangat jahat atau kome dan juga hantu yang dipanggil kok-anak.Suwe adalah katakata umum untuk anak lelaki dan sipira untuk anak perempuan. ibu bapanya hendaklah menamakannya semula samada dengan nama timangan atau nama baru. http://malaysiana. Nasi untuk si ibu hendaklah dibungkus dengan daun manah dan dimakan dengan garam nipah sahaja. Justeru itu tidak ramai di kalangan masyarakat Bidayuh menggunakan nama bapa mereka sebagai nama keluarganya. Tali pusat yang sudah kering pula hendaklah dijaga supaya tidak hilang kerana dikhuatiri anak tersebut akan menjadi penakut dan pelupa. kulat. Nama tetap hanya diberi apabila anak itu sudah berusia dua tahun. nama keluarga tersebut hendaklah dibuang dan nama baru ditambah pada nama sebenar untuk mengelirukan semangat jahat. jika anak itu jatuh sakit selepas diberi nama tetap tadi. Bagaimanapun. maka bilik kediaman anak itu dikenakan pantang selama tujuh hari tujuh malam. Apabila kanak-kanak di dalam sesebuah keluarga itu mati selepas dinamakan dengan nama keluarga mereka. Menamakan Anak kanak-kanak masyarakat Bidayuh ketika kecil dipanggil suwe . Dengan berbuat demikian. kome tidak boleh mengganggu roh mereka.my/01/010403swkbidayuh_pengenalan. ibu tersebut juga hanya dibenarkan meminum arak atau air halia yang sudah dijerang. Merokok kerana bimbang si anak mendapat batuk. bilah-bilah buluh yang tajam yang diikat bersama digantung pada siling rumah di atas tempat bersalin. Selepas upacara di atas selesai. Tuak tidak dibenarkan kerana perut akan menjadi kembung. Selain itu.nama-nama ini digunakan untuk mengelirukan semangat-semangat jahat. kerja-kerja berikut adalah dilarang. Sepanjang masa itu. paku. dikhuatiri ibu dan anaknya jatuh sakit. Membawa rebung.dalam bekas buluh kecil yang disumbat mulutnya supaya tidak dimasuki angin. Perlindungan Daripada Kome Sebaik sahaja sudah bersalin.htm . Naik ke siling atau memanjat pokok yang berdekatan kerana dikhuatiri si anak akan jatuh sakit.

Selakau/Lara (Daerah Lundu) Jagoi/Singai ( Daerah Bau) Biatah (Daerah Kecil Padawan) Bukar/Sadong (Daerah Serian) Mereka kebanyakannya beragama Kristian. Kuching dan di barat Kalimantan. membuat peralatan bertani dan sebagainya.Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak.Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak. Awah pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap. jagung dan sebaginya. manakala dindingnya pula daripada buluh. 4. terutamanya Bahagian Serian.Di dalam bilik ini masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong.Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari.Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu sukar untuk dikesan oleh musuh. Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bilik utama. tempayan. awah dan tanju. BAHASA BIDAYUH . Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada dewasa ini.Bilik utama dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang. 3.Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi. "tanju" pulaadalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh.Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu: 1. Pada zaman dahulukala suku kaum bidayuh tinggal di rumah panjang. berbual. lada.Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme. Bahagian Tanju agag terdedah dan lazimnya ia tidak bertup mahupun beratap. Ruangan Awah juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan. 2. Tanju lazimnya digunakan untuk Menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti padi. tembikar dan sebagainya. pantang larang dan pestapesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya. Di "awah" masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti aktiviti harian mereka seperti menganyam.Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu.

Manakala peralatan .Muzik ini berperanan menaikan semangat. Kain lilit kepala pula adalah pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini. merah dan putih. PAKAIAN TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh. kuning dan merah. Sebagai contoh suku Bidayuh dari Kawasan serian menyebut "makan" ialah "ma-an" manakala suku Bidayuh dari kawasan padawan pula menyebut "makan" sebagai "man". Namun alat muzik seumpama ini amat kurang dimainkan kerana proses pembuatannya yang agak rumit. sumpit. muzik memainkanperanan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan. parang ilang (parang pendek). SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Lembing. Bagi Kaum wanita masyarakat Bidayuh. Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan.pertuturan.Umumnya muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar. Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil.Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan.Bahasa Bidayuh agak unik berbanding bahasa bahasa lain yang terdapat di Sarawak. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan. Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang belainan. tombak. Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh. MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH Bagi masyarakat Bidayuh. Canang. "jepur" (seakan samurai) dan "rira" (meriam kecil)adalah peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat ini untuk berperang pada zaman dahulu kala. Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu.Kaum Lelaki masyarakat Bidayuh pula lazimnya mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau cawat yang berwarna asas seperti biru. pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih. mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh. Terdapat juga alat muzik tradisional yang lain seperti serunai/seruling dan gitar buluh.

senjata seperti parang. suku kaum bidayuh tinggal di rumah panjang. .wikipedia.agc.Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak.Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi. Pada zaman dahulukala. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu: y y y y Selakau/Lara (Daerah Lundu) Jagoi/ Singai (Daerah Bau) Biatah (Daerah Kecil Padawan) Bukar/ Sadong (Daerah Serian) Mereka kebanyakannya beragama Kristian.org/wiki/Suku_Bidayuh http://wapedia. manakala dindingnya pula daripada buluh.php?option=com_idoblog&task=viewpost&id=973&Itemid=81&l ang=en Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak. terutamanya Bahagian Serian. KEPERCAYAAN KUNO MASYARAKAT BIDAYUH http://ms.Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian.mobi/ms/Suku_Bidayuh http://www.Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu. Kuching dan di barat Kalimantan.my/index.Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu untuk sukar dikesan oleh musuh. cangkul dan sabit selalunya digunakan untuk aktiviti pertanian.Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme.gov.

³awah. jagung dan sebagainya. ³Awah´ pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap. Ruangan ³awah´ juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan. tempayan. masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong.Di dalam bilik ini.Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari.³Bilik utama´ dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang. dan µtanju´. Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada dewasa ini. berbual. pantang larang dan pesta-pesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya. Di ³awah´ masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti-aktiviti harian mereka seperti menganyam. ³Tanju´ pula adalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh.Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu ³bilik utama´. tembikar dan sebagainya. padi. BAHASA BIDAYUH .Bahagian ³tanju´ biasanya terdedah dan lazimnya tidak bertutup mahupun beratap. membuat peralatan bertani dan sebagainya.³Tanju´ lazimnya digunakan menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti lada.

Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang berlainan. PAKAIAN TRADISIONAL BIDAYUH Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh.Bahasa Bidayuh agak unik berbanding bahasa lain yang terdapat di Sarawak. pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih. MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH . Bagi kaum wanita masyarakat Bidayuh. Sebagai contoh suku Bidayuh dari kawasan Serian menyebut ³makan´ ialah ³ma-an´ manakala suku Bidayuh dari kawasan Padawan pula menyebut ³makan´ sebagai ³man´. Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh. Kain lilit kepala pula pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini. kuning dan merah. Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan. pertuturan. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan. Kaum lelaki masyarakat Bidayuh pula lazimnya mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau ³cawat´ yang berwarna asas seperti biru. merah dan putih. Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu.

PERKAHWINAN Bagi masyarakat Bidayuh. Manakala peralatan senjata seperti parang. perkahwinan luar daripada keluarga sendiri ialah peraturan penting dalam masyarakat tersebut. sumpit. muzik memainkan peranan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan.Oleh sebab larangan yang kuat terhadap inses.Umumnya. muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar.Bagi masyarakat Bidayuh.Muzik ini berperanan menaikkan semangat. Canang. ³jepur´ (seakan samurai) dan ³rira´ (meriam kecil) adalah peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat ini untuk berperang pada zaman dahulu kala. cangkul dan sabit selalunya digunakan untuk aktiviti pertanian. mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh. Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil). Masyarakat Bidayuh mengamalkan monogami sahaja.Masyarakat Bidayuh juga melarang perkahwinan antara sepupu. parang ilang (parang pendek). tombak. Kumpulan seperti Dayak Selako melarang ahlinya daripada berkahwin dengan anggota kaum yang pernah menjadi musuh perang mereka kerana khuatir akan termakan sumpah namun kerana sudah berlaku perkahwinan yang pertama . perkahwinan ialah satu cara untuk menjadi anggota dan menikmati hak sebagai anggota biik atau ramin itu. perkahwinan semula selepas penceraian ialah satu perkara biasa.Namun demikian.Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan. SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Lembing.

ensiklopedia bebas. Rumpet N17 Malaysia.´ Disediakan Ziana (Pembantu Jabatan Sarawak. Bersama-sama kita memeliharanya agar tidak lekang dek panas.Dahulu.my/my/about/culture. http://www.Ia dibina tinggi.Mereka juga terkenal kerana minuman tuak (arak beras). peraturan tentang perkahwinan agak longgar.lelaki dan perempuan boleh bebas bergaul dan berkenalan antara satu dengan lain sebelum mereka berkahwin.agc. maka larangan tersebut mansuh.htm .. Sebagai kesimpulannya. selain menjadikan kawasan pergunungan negeri ini sebagai tempat kediaman. ³Petikan ini dipetik dari Wikipedia Bahasa Melayu.my/02/020403swkbidayu_pengenalan. kira-kira 1. hasil pemburuan tersebut diletakkan di dalam sebuah baruk .gov. 5 meter dari tanah dan berfungsi memantau pergerakan dari pelbagai arah.pnm. tidak lapuk dek hujan«.my/?p=228 Bidayuh Kaum Bidayuh Sarawak terkenal kerana keramahan budaya mereka.oocities.com/masyarakat_sarawak/etnik. sekian terima kasih. Anak Tadbir Peguam [P/O]) Negara oleh. Asalnya mereka mengamalkan ajaran animisme dan kini ramai yang telah memeluk agama Kristian. sewaktu zaman pemburuan kepala.antara nenek datuk rnereka dengan keturunan bekas musuh rnereka.tourismmalaysia. Di kalangan kumpulan Dayak Bukar-Sadong.asp http://malaysiana. dan pemburu.Baruk adalah sebuah rumah bulat yang dahulu kala menjadi tempat bagi pemuda Bidayuh mengawal kampung mereka. setiap suku kaum yang terdapat di Malaysia mempunyai keunikan dan keistimewaan tersendiri.htm http://www.Ada yang merupakan peladang.gov. http://agc-blog.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful