Bidayuh

Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Negeri Bumi Kenyalang mempunyai rakyat yang terdiri dari pelbagai suku kaum. Terdapat kira-kira 30 kumpulan etnik di Sarawak. Kaum Iban merupakan suku kaum yang terbesar di Sarawak, diikuti oleh kaum Cina, Melayu, Bidayuh, Melanau dan kaum-kaum etnik yang lain. Sebagai sebuah negeri yang mempunyai pelbagai bangsa dan suku kaum, sudah pasti terdapat pelbagai kebudayaan dan adat resam yang diamalkan.Bagi masyarakat Sarawak, adat resam merupakan satu warisan tradisi yang begitu dititikberatkan dan telah sebati dengan kehidupan seharian mereka. Maklumat berkaitan adat resam masyarakat etnik Sarawak dalam laman web ini akan difokuskan kepada tiga aspek utama iaitu kelahiran, perkahwinan dan kematian yang hanya merujuk kepada tiga suku kaum utama di Sarawak iaitu masyarakat Iban, Melanau dan Bidayuh.

BIDAYUH Masyarakat Bidayuh merupakan masyarakat etnik Sarawak yang rata-ratanya mendiami kawasan bukit di luar bandar Kuching.Terdapat pelbagai suku kaum di kalangan masyarakat Bidayuh dan masing-masing mengamalkan pegangan serta adat resam yang tersendiri.Kebudayaan dan adat resam ini banyak dipengaruhi oleh unsur-unsur ritual dan kepercayaan yang mereka anuti.Berikut dipaparkan adat resam masyarakat Bidayuh berkaitan kelahiran, perkahwinan dan kematian secara ringkas dan menyeluruh.

Pengenalan Bagi masyarakat Bidayuh, adat-adat tertentu perlu dipatuhi semasa sedang mengandung.Adat-adat tersebut bertujuan untuk menjaga kesihatan ibu dan kandungan dan bertujuan untuk mengelakkan daripada berlakunya sebarang bencana.Berikut dipaparkan adat masyarakat Biadayuh berkaitan adat kelahiran secara ringkas. Sewaktu Mengandung Semasa mengandung, beberapa pantang larang dan adat tertentu diamalkan.Antaranya ialah adat menawar perut, berpantang dan persiapan menyambut kelahiran.

Pantang Larang Semasa mengandung. Pada ketika ini. Tidak boleh keluar pada waktu senja kerana takut disampuk hantu atau umot sanja yang akan mengganggu anak dalam kandungan tersebut. Tidak dibenarkan memaku. Kemudian dia akan mengenakan pakaiannya yang bersih dan berbaring dengan mukanya memandang ke syiling.Selepas sahaja bidan berkenaan membaca mentera. Tidak boleh melipat balik tikar. minyak kelapa dan merenjis beras kunyit sambil mengoncangkan tongkat saktinya di atas perut perempuan berkenaan sambil membaca jampi serapah. Hanya bidan kampung yang berpengalaman dijemput untuk melakukan upacara ini.Upacara Menawar Perut Apabila si isteri mengandung. Tidak dibenarkan bergaul dengan sesiapa saja yang berpenyakit kulit. kerana dikhuatiri akan menjangkiti anak dalam kandungan dan menyebabkannya lahir tidak cukup bulan. mengikat dengan ketat atau menyumbat sebarang lubang. kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi pencuri. bidan akan melakukan upacara menawar perut. Tidak dibenarkan mengeringkan kolam. Di samping itu terdapat banyak lagi pantang larang yang perlu diamalkan. Dia akan melumuri perut wanita tersebut dengan kunyit. satu upacara iaitu menawar perut atau birayang ite akan diadakan untuk menggalakkan anak dalam dalam kandungannya membesar dengan sempurna. Tidak dibenarkan membuat atau membersihkan parit atau tali air kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir menjadi sumbing. lapisan lantai dan sebagainya. . tubuh perempuan mengandung itu dibalut dengan kain untuk menghalau segala keburukan dan kekotoran. perigi atau sungai kerana dikhuatiri si isteri akan mengalami tumpah darah. kerana takut kedudukan anak di dalam perut songsang dan ini boleh menyulitkan kelahirannya. si isteri serta suaminya dikehendaki mengamalkan pantang larang berikut: Tidak boleh mencuri. takut anak akan mati semasa dilahirkan. Tidak boleh memakan daging rusa kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi gila dan akan menyukarkan proses bersalin.

Anak yang baru lahir itu diletakkan di atas tikar selepas badannya dibalut dengan kain bersih untuk memanaskannya. Ini bertujuan untuk menghalau semangat jahat daripada mengganggu proses kelahiran tersebut. bidan akan menunggu urinya keluar dari perut si ibu sebelum tali pusat dipotong untuk memisahkannya dari si anak. si suami perlu memastikan bahawa kayu api yang kering ada secukupnya di rumah untuk membuat unggun api bagi memanaskan badan si isteri semasa dan selepas melahirkan anak. Pada penghujung setiap bacaan jampinya dia akan mengetuk bawah mangkuk tersebut dengan hujung jari tengah tangan kanannya sebanyak tujuh kali. Orang yang diperlukan ketika ini ialah bidan. Selepas itu dia akan menyembur air itu dengan mulutnya ke atas badan si isteri tersebut dari muka hingga ke penghujung kaki. Selesai sahaja proses ini dilakukan. Jika uri itu tidak keluar dalam masa lima minit maka bidan akan melakukan acara yang serupa seperti yang dilakukannya untuk mengeluarkan anak dari dalam perut ibu. Bidan kampung akan membaca jampi serapah dengan memegang semangkuk air sejuk dan semangkuk gaharu yang membara. Dia juga perlu mendapatkan halia merah atau halia biasa sekurang-kurangnya 10 kati. ibunya ataupun suaminya sendiri untuk membantunya memasang pemegang sekiranya perlu atau untuk memasukkan bara api ke dalam tempurung untuk mengasap wanita berkenaan. Selepas itu sirih tadi diberi kepada isteri tersebut untuk dikunyah. maka sirih perlu disediakan dan jampi serapah yang sama dibaca mengikut peraturan yang sama. Semasa Bersalin Apabila si isteri sudah hampir tiba untuk bersalin. Andainya tidak ada apa-apa reaksi dalam masa setengah jam selepas itu. manakala si isteri tersebut berbaring.Dia juga perlu membuka semula semua ikatan balutan dan penutup yang telah dibuat untuk mengurangkan sakit semasa hendak bersalin dan mempercepatkan kelahiran. seboleh-bolehnya dalam sekali teguk. dan seterusnya menanti saat untuk bersalin. Memotong Tali Pusat Sebaik sahaja anak tersebut dilahirkan.Persediaan Menyambut Kelahiran Apabila si isteri sudah mengandung selama sembilan bulan. dia akan dibantu oleh pembantunya. dua botol arak beras dan satu botol minyak daripada sejenis buah untuk kegunaan isterinya semasa bersalin nanti. Pada masa yang sama sebilah sembilu yang . Proses ini diulangi sebanyak tujuh kali. air tirusoh atau air selusuh diberikan kepada si isteri tersebut untuk diminum. Kemudian dia akan meniup air di dalam mangkuk itu dengan mulutnya.

dari ikatan pertama tadi dengan menggunakan benang kapas. Menyimpan dan Menanam Uri Uri bayi tersebut dimasukkan ke dalam kendi tanah yang kecil dan ditutup dengan abu dapur dan ditinggalkan di sudut tempat memasang api dalam bilik keluarga berkenaan sehingga bayi itu sudah boleh duduk dan berjalan sendiri. Selepas Lahir Selepas kelahiran.Bekas potongan itu kemudian disapu dengan campuran hitam yang dibuat daripada minyak kelapa dan jelaga yang diambil daripada belakang periuk. kendi dipecahkan dengan kayu api dan sekiranya anak lelaki. Selepas itu pantang pun dijalankan selama tujuh hari tujuh malam. Seterusnya bidan akan mengikat dengan ketat tali pusat bayi tadi. kendi yang mengandungi uri tadi akan dipecahkan apabila si anak sudah mula belajar berjalan. bekas tali pusat itu akan tanggal dengan sendirinya.Sepanjang tempoh ini hanya bidan dan pembantunya tadi dibenarkan memasuki bilik untuk merawat si ibu dan anaknya. Menjaga Tali Pusat Tali Pusat yang dipotong dan yang sudah tanggal dengan sendirinya itu disimpan di . Pembantunya juga diberi upah yang sama kecuali wang tunai yang hanya sebanyak tiga ringgit. kapak akan digunakan. bekas potongan tali pusat bayi itu dibersihkan dengan air suam dan dilap dengan kapas untuk mengeringkannya sebelum dilumur balik dengan campuran jelaga hitam tadi. Kenduri Selepas Bersalin Sebagai tanda penghargaan atas khidmat bidan dan pembantunya. Ikatan yang pertama dibuat 8sm. Uri tadi juga akan ditanam ke dalam tanah dan masyarakat Bidayuh percaya perbuatan ini boleh menyebabkan si anak perempuan tadi pandai membuat kerja-kerja rumah dan anak lelaki pula pandai membuat kerja-kerja di sawah.Selepas ini tali pusat itu dipotong di tengah-tengah ikatan dengan sembilu. Jika anak perempuan.bersih dan tajam perlu disediakan untuk memotong tali pusat bayi tadi sebaik sahaja uri sudah keluar. bidan akan diberi pinggan tanah berisi beras. Apabila sudah cukup kering. jauhnya dari bahagian perut dan ikatan kedua 2sm. keluarga berkenaan akan menyembelih dan memasak ayam untuk dimakan bersama bagi menandakan kelahiran anak tadi. terdapat beberapa adat dan pantang larang tertentu yang dijalankan. sedikit kunyit dan kelapa kering serta wang tunai sekurang-kurangnya lima ringgit.setiap kali selepas mandi. Mengikut adat masyarakat Bidayuh. Selepas makan.

Ia berfungsi sebagai pelindung kepada si ibu dan anaknya daripada bahaya yang mungkin dilakukan oleh semangat jahat atau kome dan juga hantu yang dipanggil kok-anak. Apabila kanak-kanak di dalam sesebuah keluarga itu mati selepas dinamakan dengan nama keluarga mereka. Tali pusat yang sudah kering pula hendaklah dijaga supaya tidak hilang kerana dikhuatiri anak tersebut akan menjadi penakut dan pelupa.htm . kerja-kerja berikut adalah dilarang. Nama tetap hanya diberi apabila anak itu sudah berusia dua tahun. Sepanjang masa itu. Merokok kerana bimbang si anak mendapat batuk. Nasi untuk si ibu hendaklah dibungkus dengan daun manah dan dimakan dengan garam nipah sahaja. Menamakan Anak kanak-kanak masyarakat Bidayuh ketika kecil dipanggil suwe . jika anak itu jatuh sakit selepas diberi nama tetap tadi. Justeru itu tidak ramai di kalangan masyarakat Bidayuh menggunakan nama bapa mereka sebagai nama keluarganya. kulat. Dengan berbuat demikian. paku. dikhuatiri ibu dan anaknya jatuh sakit.Ia kemudian digantung di atas tempat tidur bayi tadi. Membawa rebung. ibu tersebut juga hanya dibenarkan meminum arak atau air halia yang sudah dijerang. maka bilik kediaman anak itu dikenakan pantang selama tujuh hari tujuh malam. Bagaimanapun.Suwe adalah katakata umum untuk anak lelaki dan sipira untuk anak perempuan. Perlindungan Daripada Kome Sebaik sahaja sudah bersalin. ibu bapanya hendaklah menamakannya semula samada dengan nama timangan atau nama baru.dalam bekas buluh kecil yang disumbat mulutnya supaya tidak dimasuki angin. Tuak tidak dibenarkan kerana perut akan menjadi kembung. Selain itu. Sesiapa yang melanggar pantang di atas terutamanya pantang pertama dan kedua akan dikenakan denda yang berat jika si ibu atau si anak jatuh sakit.my/01/010403swkbidayuh_pengenalan. http://malaysiana.nama-nama ini digunakan untuk mengelirukan semangat-semangat jahat. pekasam daging dan ikan serta belacan ke dalam bilik. Selepas upacara di atas selesai. nama keluarga tersebut hendaklah dibuang dan nama baru ditambah pada nama sebenar untuk mengelirukan semangat jahat.pnm. kome tidak boleh mengganggu roh mereka. Naik ke siling atau memanjat pokok yang berdekatan kerana dikhuatiri si anak akan jatuh sakit. bilah-bilah buluh yang tajam yang diikat bersama digantung pada siling rumah di atas tempat bersalin.

Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak. Pada zaman dahulukala suku kaum bidayuh tinggal di rumah panjang. "tanju" pulaadalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh.Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak.Bilik utama dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang. pantang larang dan pestapesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya. tembikar dan sebagainya. manakala dindingnya pula daripada buluh.Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian. Ruangan Awah juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan.Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu. Tanju lazimnya digunakan untuk Menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti padi.Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi. terutamanya Bahagian Serian. 2.Di dalam bilik ini masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu: 1. 3. 4. Bahagian Tanju agag terdedah dan lazimnya ia tidak bertup mahupun beratap. membuat peralatan bertani dan sebagainya. Di "awah" masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti aktiviti harian mereka seperti menganyam.Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme. Selakau/Lara (Daerah Lundu) Jagoi/Singai ( Daerah Bau) Biatah (Daerah Kecil Padawan) Bukar/Sadong (Daerah Serian) Mereka kebanyakannya beragama Kristian. awah dan tanju.Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari. tempayan. lada. BAHASA BIDAYUH . Awah pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap. Kuching dan di barat Kalimantan. Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bilik utama. berbual. jagung dan sebaginya.Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu sukar untuk dikesan oleh musuh. Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada dewasa ini.

Terdapat juga alat muzik tradisional yang lain seperti serunai/seruling dan gitar buluh. Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil. pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih. SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Lembing. Manakala peralatan . Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang belainan. Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh. "jepur" (seakan samurai) dan "rira" (meriam kecil)adalah peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat ini untuk berperang pada zaman dahulu kala.Kaum Lelaki masyarakat Bidayuh pula lazimnya mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau cawat yang berwarna asas seperti biru. PAKAIAN TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh. merah dan putih.pertuturan. kuning dan merah. parang ilang (parang pendek). sumpit. muzik memainkanperanan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan.Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan.Muzik ini berperanan menaikan semangat. MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH Bagi masyarakat Bidayuh. Bagi Kaum wanita masyarakat Bidayuh. Sebagai contoh suku Bidayuh dari Kawasan serian menyebut "makan" ialah "ma-an" manakala suku Bidayuh dari kawasan padawan pula menyebut "makan" sebagai "man". mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh. Canang. Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu. Namun alat muzik seumpama ini amat kurang dimainkan kerana proses pembuatannya yang agak rumit. tombak. Kain lilit kepala pula adalah pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini. Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan.Umumnya muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar.Bahasa Bidayuh agak unik berbanding bahasa bahasa lain yang terdapat di Sarawak.

Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak.php?option=com_idoblog&task=viewpost&id=973&Itemid=81&l ang=en Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak. cangkul dan sabit selalunya digunakan untuk aktiviti pertanian. suku kaum bidayuh tinggal di rumah panjang.Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi.org/wiki/Suku_Bidayuh http://wapedia.my/index.wikipedia. . terutamanya Bahagian Serian.senjata seperti parang.Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu untuk sukar dikesan oleh musuh.Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu. Kuching dan di barat Kalimantan.Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian. Pada zaman dahulukala.mobi/ms/Suku_Bidayuh http://www.gov.Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme. manakala dindingnya pula daripada buluh. KEPERCAYAAN KUNO MASYARAKAT BIDAYUH http://ms. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu: y y y y Selakau/Lara (Daerah Lundu) Jagoi/ Singai (Daerah Bau) Biatah (Daerah Kecil Padawan) Bukar/ Sadong (Daerah Serian) Mereka kebanyakannya beragama Kristian.agc.

masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong. pantang larang dan pesta-pesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya. membuat peralatan bertani dan sebagainya. padi. jagung dan sebagainya.Bahagian ³tanju´ biasanya terdedah dan lazimnya tidak bertutup mahupun beratap. tembikar dan sebagainya.³Tanju´ lazimnya digunakan menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti lada.³Bilik utama´ dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang.Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu ³bilik utama´. ³awah. BAHASA BIDAYUH . Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada dewasa ini. tempayan. Ruangan ³awah´ juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan. ³Tanju´ pula adalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh. berbual. ³Awah´ pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap.Di dalam bilik ini.Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari. Di ³awah´ masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti-aktiviti harian mereka seperti menganyam. dan µtanju´.

PAKAIAN TRADISIONAL BIDAYUH Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh. kuning dan merah. merah dan putih. Bagi kaum wanita masyarakat Bidayuh. MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH . Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan. Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan.Bahasa Bidayuh agak unik berbanding bahasa lain yang terdapat di Sarawak. Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang berlainan. Sebagai contoh suku Bidayuh dari kawasan Serian menyebut ³makan´ ialah ³ma-an´ manakala suku Bidayuh dari kawasan Padawan pula menyebut ³makan´ sebagai ³man´. pertuturan. Kain lilit kepala pula pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini. Kaum lelaki masyarakat Bidayuh pula lazimnya mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau ³cawat´ yang berwarna asas seperti biru. Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh. pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih.

perkahwinan ialah satu cara untuk menjadi anggota dan menikmati hak sebagai anggota biik atau ramin itu. PERKAHWINAN Bagi masyarakat Bidayuh. Kumpulan seperti Dayak Selako melarang ahlinya daripada berkahwin dengan anggota kaum yang pernah menjadi musuh perang mereka kerana khuatir akan termakan sumpah namun kerana sudah berlaku perkahwinan yang pertama .Masyarakat Bidayuh juga melarang perkahwinan antara sepupu. SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Lembing. muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar. sumpit.Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan. muzik memainkan peranan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan. Manakala peralatan senjata seperti parang.Namun demikian.Bagi masyarakat Bidayuh.Oleh sebab larangan yang kuat terhadap inses. perkahwinan luar daripada keluarga sendiri ialah peraturan penting dalam masyarakat tersebut. perkahwinan semula selepas penceraian ialah satu perkara biasa. ³jepur´ (seakan samurai) dan ³rira´ (meriam kecil) adalah peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat ini untuk berperang pada zaman dahulu kala.Umumnya. Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil). parang ilang (parang pendek). mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh. tombak. cangkul dan sabit selalunya digunakan untuk aktiviti pertanian.Muzik ini berperanan menaikkan semangat. Masyarakat Bidayuh mengamalkan monogami sahaja. Canang.

Baruk adalah sebuah rumah bulat yang dahulu kala menjadi tempat bagi pemuda Bidayuh mengawal kampung mereka. selain menjadikan kawasan pergunungan negeri ini sebagai tempat kediaman. Di kalangan kumpulan Dayak Bukar-Sadong.antara nenek datuk rnereka dengan keturunan bekas musuh rnereka.my/02/020403swkbidayu_pengenalan. Asalnya mereka mengamalkan ajaran animisme dan kini ramai yang telah memeluk agama Kristian.gov.htm . http://www.my/my/about/culture.htm http://www. sewaktu zaman pemburuan kepala. Sebagai kesimpulannya. dan pemburu. setiap suku kaum yang terdapat di Malaysia mempunyai keunikan dan keistimewaan tersendiri.Mereka juga terkenal kerana minuman tuak (arak beras).oocities. ³Petikan ini dipetik dari Wikipedia Bahasa Melayu. Anak Tadbir Peguam [P/O]) Negara oleh. kira-kira 1.Ada yang merupakan peladang. peraturan tentang perkahwinan agak longgar. ensiklopedia bebas.´ Disediakan Ziana (Pembantu Jabatan Sarawak.com/masyarakat_sarawak/etnik. tidak lapuk dek hujan«. Bersama-sama kita memeliharanya agar tidak lekang dek panas. Rumpet N17 Malaysia.lelaki dan perempuan boleh bebas bergaul dan berkenalan antara satu dengan lain sebelum mereka berkahwin..gov. 5 meter dari tanah dan berfungsi memantau pergerakan dari pelbagai arah.pnm.asp http://malaysiana.Ia dibina tinggi. sekian terima kasih.tourismmalaysia.agc. maka larangan tersebut mansuh.Dahulu.my/?p=228 Bidayuh Kaum Bidayuh Sarawak terkenal kerana keramahan budaya mereka. hasil pemburuan tersebut diletakkan di dalam sebuah baruk . http://agc-blog.