P. 1
Bidayuh ass

Bidayuh ass

|Views: 5,052|Likes:
Published by icha_mello

More info:

Published by: icha_mello on Feb 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/22/2015

pdf

text

original

Bidayuh

Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Negeri Bumi Kenyalang mempunyai rakyat yang terdiri dari pelbagai suku kaum. Terdapat kira-kira 30 kumpulan etnik di Sarawak. Kaum Iban merupakan suku kaum yang terbesar di Sarawak, diikuti oleh kaum Cina, Melayu, Bidayuh, Melanau dan kaum-kaum etnik yang lain. Sebagai sebuah negeri yang mempunyai pelbagai bangsa dan suku kaum, sudah pasti terdapat pelbagai kebudayaan dan adat resam yang diamalkan.Bagi masyarakat Sarawak, adat resam merupakan satu warisan tradisi yang begitu dititikberatkan dan telah sebati dengan kehidupan seharian mereka. Maklumat berkaitan adat resam masyarakat etnik Sarawak dalam laman web ini akan difokuskan kepada tiga aspek utama iaitu kelahiran, perkahwinan dan kematian yang hanya merujuk kepada tiga suku kaum utama di Sarawak iaitu masyarakat Iban, Melanau dan Bidayuh.

BIDAYUH Masyarakat Bidayuh merupakan masyarakat etnik Sarawak yang rata-ratanya mendiami kawasan bukit di luar bandar Kuching.Terdapat pelbagai suku kaum di kalangan masyarakat Bidayuh dan masing-masing mengamalkan pegangan serta adat resam yang tersendiri.Kebudayaan dan adat resam ini banyak dipengaruhi oleh unsur-unsur ritual dan kepercayaan yang mereka anuti.Berikut dipaparkan adat resam masyarakat Bidayuh berkaitan kelahiran, perkahwinan dan kematian secara ringkas dan menyeluruh.

Pengenalan Bagi masyarakat Bidayuh, adat-adat tertentu perlu dipatuhi semasa sedang mengandung.Adat-adat tersebut bertujuan untuk menjaga kesihatan ibu dan kandungan dan bertujuan untuk mengelakkan daripada berlakunya sebarang bencana.Berikut dipaparkan adat masyarakat Biadayuh berkaitan adat kelahiran secara ringkas. Sewaktu Mengandung Semasa mengandung, beberapa pantang larang dan adat tertentu diamalkan.Antaranya ialah adat menawar perut, berpantang dan persiapan menyambut kelahiran.

perigi atau sungai kerana dikhuatiri si isteri akan mengalami tumpah darah. tubuh perempuan mengandung itu dibalut dengan kain untuk menghalau segala keburukan dan kekotoran. lapisan lantai dan sebagainya. Pada ketika ini. minyak kelapa dan merenjis beras kunyit sambil mengoncangkan tongkat saktinya di atas perut perempuan berkenaan sambil membaca jampi serapah. Tidak dibenarkan memaku. Tidak boleh memakan daging rusa kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi gila dan akan menyukarkan proses bersalin. bidan akan melakukan upacara menawar perut. Dia akan melumuri perut wanita tersebut dengan kunyit. mengikat dengan ketat atau menyumbat sebarang lubang. takut anak akan mati semasa dilahirkan. kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi pencuri. Pantang Larang Semasa mengandung. Kemudian dia akan mengenakan pakaiannya yang bersih dan berbaring dengan mukanya memandang ke syiling. Tidak dibenarkan bergaul dengan sesiapa saja yang berpenyakit kulit. Tidak dibenarkan mengeringkan kolam. satu upacara iaitu menawar perut atau birayang ite akan diadakan untuk menggalakkan anak dalam dalam kandungannya membesar dengan sempurna. Tidak dibenarkan membuat atau membersihkan parit atau tali air kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir menjadi sumbing.Selepas sahaja bidan berkenaan membaca mentera. . kerana takut kedudukan anak di dalam perut songsang dan ini boleh menyulitkan kelahirannya. kerana dikhuatiri akan menjangkiti anak dalam kandungan dan menyebabkannya lahir tidak cukup bulan. Tidak boleh melipat balik tikar. si isteri serta suaminya dikehendaki mengamalkan pantang larang berikut: Tidak boleh mencuri. Hanya bidan kampung yang berpengalaman dijemput untuk melakukan upacara ini. Di samping itu terdapat banyak lagi pantang larang yang perlu diamalkan. Tidak boleh keluar pada waktu senja kerana takut disampuk hantu atau umot sanja yang akan mengganggu anak dalam kandungan tersebut.Upacara Menawar Perut Apabila si isteri mengandung.

air tirusoh atau air selusuh diberikan kepada si isteri tersebut untuk diminum. dan seterusnya menanti saat untuk bersalin. Selepas itu sirih tadi diberi kepada isteri tersebut untuk dikunyah. seboleh-bolehnya dalam sekali teguk. ibunya ataupun suaminya sendiri untuk membantunya memasang pemegang sekiranya perlu atau untuk memasukkan bara api ke dalam tempurung untuk mengasap wanita berkenaan.Persediaan Menyambut Kelahiran Apabila si isteri sudah mengandung selama sembilan bulan. Proses ini diulangi sebanyak tujuh kali. Pada penghujung setiap bacaan jampinya dia akan mengetuk bawah mangkuk tersebut dengan hujung jari tengah tangan kanannya sebanyak tujuh kali. dua botol arak beras dan satu botol minyak daripada sejenis buah untuk kegunaan isterinya semasa bersalin nanti. Pada masa yang sama sebilah sembilu yang . bidan akan menunggu urinya keluar dari perut si ibu sebelum tali pusat dipotong untuk memisahkannya dari si anak. manakala si isteri tersebut berbaring. si suami perlu memastikan bahawa kayu api yang kering ada secukupnya di rumah untuk membuat unggun api bagi memanaskan badan si isteri semasa dan selepas melahirkan anak. maka sirih perlu disediakan dan jampi serapah yang sama dibaca mengikut peraturan yang sama.Dia juga perlu membuka semula semua ikatan balutan dan penutup yang telah dibuat untuk mengurangkan sakit semasa hendak bersalin dan mempercepatkan kelahiran. Kemudian dia akan meniup air di dalam mangkuk itu dengan mulutnya. Selesai sahaja proses ini dilakukan. dia akan dibantu oleh pembantunya. Anak yang baru lahir itu diletakkan di atas tikar selepas badannya dibalut dengan kain bersih untuk memanaskannya. Ini bertujuan untuk menghalau semangat jahat daripada mengganggu proses kelahiran tersebut. Memotong Tali Pusat Sebaik sahaja anak tersebut dilahirkan. Dia juga perlu mendapatkan halia merah atau halia biasa sekurang-kurangnya 10 kati. Jika uri itu tidak keluar dalam masa lima minit maka bidan akan melakukan acara yang serupa seperti yang dilakukannya untuk mengeluarkan anak dari dalam perut ibu. Semasa Bersalin Apabila si isteri sudah hampir tiba untuk bersalin. Bidan kampung akan membaca jampi serapah dengan memegang semangkuk air sejuk dan semangkuk gaharu yang membara. Orang yang diperlukan ketika ini ialah bidan. Andainya tidak ada apa-apa reaksi dalam masa setengah jam selepas itu. Selepas itu dia akan menyembur air itu dengan mulutnya ke atas badan si isteri tersebut dari muka hingga ke penghujung kaki.

Kenduri Selepas Bersalin Sebagai tanda penghargaan atas khidmat bidan dan pembantunya. Menyimpan dan Menanam Uri Uri bayi tersebut dimasukkan ke dalam kendi tanah yang kecil dan ditutup dengan abu dapur dan ditinggalkan di sudut tempat memasang api dalam bilik keluarga berkenaan sehingga bayi itu sudah boleh duduk dan berjalan sendiri.bersih dan tajam perlu disediakan untuk memotong tali pusat bayi tadi sebaik sahaja uri sudah keluar. jauhnya dari bahagian perut dan ikatan kedua 2sm. bekas potongan tali pusat bayi itu dibersihkan dengan air suam dan dilap dengan kapas untuk mengeringkannya sebelum dilumur balik dengan campuran jelaga hitam tadi. Selepas makan.Selepas ini tali pusat itu dipotong di tengah-tengah ikatan dengan sembilu. keluarga berkenaan akan menyembelih dan memasak ayam untuk dimakan bersama bagi menandakan kelahiran anak tadi. bekas tali pusat itu akan tanggal dengan sendirinya. Ikatan yang pertama dibuat 8sm. sedikit kunyit dan kelapa kering serta wang tunai sekurang-kurangnya lima ringgit. kendi dipecahkan dengan kayu api dan sekiranya anak lelaki. Uri tadi juga akan ditanam ke dalam tanah dan masyarakat Bidayuh percaya perbuatan ini boleh menyebabkan si anak perempuan tadi pandai membuat kerja-kerja rumah dan anak lelaki pula pandai membuat kerja-kerja di sawah. Mengikut adat masyarakat Bidayuh. Menjaga Tali Pusat Tali Pusat yang dipotong dan yang sudah tanggal dengan sendirinya itu disimpan di . Apabila sudah cukup kering.Sepanjang tempoh ini hanya bidan dan pembantunya tadi dibenarkan memasuki bilik untuk merawat si ibu dan anaknya. bidan akan diberi pinggan tanah berisi beras. kapak akan digunakan. kendi yang mengandungi uri tadi akan dipecahkan apabila si anak sudah mula belajar berjalan. Seterusnya bidan akan mengikat dengan ketat tali pusat bayi tadi. Jika anak perempuan. terdapat beberapa adat dan pantang larang tertentu yang dijalankan.setiap kali selepas mandi.Bekas potongan itu kemudian disapu dengan campuran hitam yang dibuat daripada minyak kelapa dan jelaga yang diambil daripada belakang periuk. Selepas itu pantang pun dijalankan selama tujuh hari tujuh malam. dari ikatan pertama tadi dengan menggunakan benang kapas. Pembantunya juga diberi upah yang sama kecuali wang tunai yang hanya sebanyak tiga ringgit. Selepas Lahir Selepas kelahiran.

Ia kemudian digantung di atas tempat tidur bayi tadi.my/01/010403swkbidayuh_pengenalan. ibu tersebut juga hanya dibenarkan meminum arak atau air halia yang sudah dijerang. paku. Sesiapa yang melanggar pantang di atas terutamanya pantang pertama dan kedua akan dikenakan denda yang berat jika si ibu atau si anak jatuh sakit. Nasi untuk si ibu hendaklah dibungkus dengan daun manah dan dimakan dengan garam nipah sahaja.dalam bekas buluh kecil yang disumbat mulutnya supaya tidak dimasuki angin. pekasam daging dan ikan serta belacan ke dalam bilik. Menamakan Anak kanak-kanak masyarakat Bidayuh ketika kecil dipanggil suwe . http://malaysiana. kerja-kerja berikut adalah dilarang. ibu bapanya hendaklah menamakannya semula samada dengan nama timangan atau nama baru. Bagaimanapun. maka bilik kediaman anak itu dikenakan pantang selama tujuh hari tujuh malam. Selepas upacara di atas selesai. Tali pusat yang sudah kering pula hendaklah dijaga supaya tidak hilang kerana dikhuatiri anak tersebut akan menjadi penakut dan pelupa. Merokok kerana bimbang si anak mendapat batuk. kulat. Perlindungan Daripada Kome Sebaik sahaja sudah bersalin. Membawa rebung. jika anak itu jatuh sakit selepas diberi nama tetap tadi. Dengan berbuat demikian. Sepanjang masa itu. Tuak tidak dibenarkan kerana perut akan menjadi kembung. dikhuatiri ibu dan anaknya jatuh sakit. Naik ke siling atau memanjat pokok yang berdekatan kerana dikhuatiri si anak akan jatuh sakit. Apabila kanak-kanak di dalam sesebuah keluarga itu mati selepas dinamakan dengan nama keluarga mereka.htm .Suwe adalah katakata umum untuk anak lelaki dan sipira untuk anak perempuan. Nama tetap hanya diberi apabila anak itu sudah berusia dua tahun. nama keluarga tersebut hendaklah dibuang dan nama baru ditambah pada nama sebenar untuk mengelirukan semangat jahat.Ia berfungsi sebagai pelindung kepada si ibu dan anaknya daripada bahaya yang mungkin dilakukan oleh semangat jahat atau kome dan juga hantu yang dipanggil kok-anak. Justeru itu tidak ramai di kalangan masyarakat Bidayuh menggunakan nama bapa mereka sebagai nama keluarganya. Selain itu.nama-nama ini digunakan untuk mengelirukan semangat-semangat jahat. bilah-bilah buluh yang tajam yang diikat bersama digantung pada siling rumah di atas tempat bersalin.pnm. kome tidak boleh mengganggu roh mereka.

BAHASA BIDAYUH . membuat peralatan bertani dan sebagainya.Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak. berbual.Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi. terutamanya Bahagian Serian. Bahagian Tanju agag terdedah dan lazimnya ia tidak bertup mahupun beratap. Awah pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap.Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian. 3. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu: 1. Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bilik utama.Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak. Ruangan Awah juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan. 4. "tanju" pulaadalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh.Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu sukar untuk dikesan oleh musuh.Di dalam bilik ini masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong. Pada zaman dahulukala suku kaum bidayuh tinggal di rumah panjang.Bilik utama dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang. lada. Kuching dan di barat Kalimantan. tempayan.Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme.Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari. jagung dan sebaginya. Di "awah" masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti aktiviti harian mereka seperti menganyam. tembikar dan sebagainya.Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu. Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada dewasa ini. manakala dindingnya pula daripada buluh. 2. pantang larang dan pestapesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya. awah dan tanju. Selakau/Lara (Daerah Lundu) Jagoi/Singai ( Daerah Bau) Biatah (Daerah Kecil Padawan) Bukar/Sadong (Daerah Serian) Mereka kebanyakannya beragama Kristian. Tanju lazimnya digunakan untuk Menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti padi.

PAKAIAN TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh.Kaum Lelaki masyarakat Bidayuh pula lazimnya mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau cawat yang berwarna asas seperti biru. sumpit. Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang belainan. Kain lilit kepala pula adalah pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini. pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih. mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh. Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu. Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil. Manakala peralatan . tombak. Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan. "jepur" (seakan samurai) dan "rira" (meriam kecil)adalah peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat ini untuk berperang pada zaman dahulu kala. kuning dan merah. Canang. parang ilang (parang pendek). merah dan putih. Namun alat muzik seumpama ini amat kurang dimainkan kerana proses pembuatannya yang agak rumit.Umumnya muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar. SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Lembing.pertuturan. muzik memainkanperanan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan.Muzik ini berperanan menaikan semangat. Terdapat juga alat muzik tradisional yang lain seperti serunai/seruling dan gitar buluh.Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan.Bahasa Bidayuh agak unik berbanding bahasa bahasa lain yang terdapat di Sarawak. Sebagai contoh suku Bidayuh dari Kawasan serian menyebut "makan" ialah "ma-an" manakala suku Bidayuh dari kawasan padawan pula menyebut "makan" sebagai "man". Bagi Kaum wanita masyarakat Bidayuh. MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH Bagi masyarakat Bidayuh. Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan.

terutamanya Bahagian Serian.Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian.mobi/ms/Suku_Bidayuh http://www. suku kaum bidayuh tinggal di rumah panjang.Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu untuk sukar dikesan oleh musuh.Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak. Pada zaman dahulukala.Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi.my/index. cangkul dan sabit selalunya digunakan untuk aktiviti pertanian.gov.Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme.agc.php?option=com_idoblog&task=viewpost&id=973&Itemid=81&l ang=en Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak.org/wiki/Suku_Bidayuh http://wapedia. KEPERCAYAAN KUNO MASYARAKAT BIDAYUH http://ms. manakala dindingnya pula daripada buluh. Kuching dan di barat Kalimantan. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu: y y y y Selakau/Lara (Daerah Lundu) Jagoi/ Singai (Daerah Bau) Biatah (Daerah Kecil Padawan) Bukar/ Sadong (Daerah Serian) Mereka kebanyakannya beragama Kristian.Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu. .wikipedia.senjata seperti parang.

³awah.Bahagian ³tanju´ biasanya terdedah dan lazimnya tidak bertutup mahupun beratap. BAHASA BIDAYUH . Di ³awah´ masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti-aktiviti harian mereka seperti menganyam. jagung dan sebagainya. padi. masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong.³Tanju´ lazimnya digunakan menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti lada. membuat peralatan bertani dan sebagainya. tempayan.³Bilik utama´ dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang.Di dalam bilik ini.Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu ³bilik utama´. Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada dewasa ini.Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari. tembikar dan sebagainya. pantang larang dan pesta-pesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya. dan µtanju´. berbual. ³Tanju´ pula adalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh. ³Awah´ pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap. Ruangan ³awah´ juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan.

merah dan putih. MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH . Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh. pertuturan. Bagi kaum wanita masyarakat Bidayuh. pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih. Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan. Kain lilit kepala pula pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini. Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang berlainan. Sebagai contoh suku Bidayuh dari kawasan Serian menyebut ³makan´ ialah ³ma-an´ manakala suku Bidayuh dari kawasan Padawan pula menyebut ³makan´ sebagai ³man´. Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu.Bahasa Bidayuh agak unik berbanding bahasa lain yang terdapat di Sarawak. PAKAIAN TRADISIONAL BIDAYUH Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh. Kaum lelaki masyarakat Bidayuh pula lazimnya mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau ³cawat´ yang berwarna asas seperti biru. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan. kuning dan merah.

perkahwinan luar daripada keluarga sendiri ialah peraturan penting dalam masyarakat tersebut.Namun demikian. parang ilang (parang pendek).Umumnya. sumpit. ³jepur´ (seakan samurai) dan ³rira´ (meriam kecil) adalah peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat ini untuk berperang pada zaman dahulu kala. PERKAHWINAN Bagi masyarakat Bidayuh.Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan. Masyarakat Bidayuh mengamalkan monogami sahaja. SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Lembing. muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar. tombak.Oleh sebab larangan yang kuat terhadap inses. mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh. cangkul dan sabit selalunya digunakan untuk aktiviti pertanian. Manakala peralatan senjata seperti parang. Kumpulan seperti Dayak Selako melarang ahlinya daripada berkahwin dengan anggota kaum yang pernah menjadi musuh perang mereka kerana khuatir akan termakan sumpah namun kerana sudah berlaku perkahwinan yang pertama . perkahwinan ialah satu cara untuk menjadi anggota dan menikmati hak sebagai anggota biik atau ramin itu. Canang.Muzik ini berperanan menaikkan semangat.Bagi masyarakat Bidayuh.Masyarakat Bidayuh juga melarang perkahwinan antara sepupu. muzik memainkan peranan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan. Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil). perkahwinan semula selepas penceraian ialah satu perkara biasa.

ensiklopedia bebas. http://agc-blog. Anak Tadbir Peguam [P/O]) Negara oleh. dan pemburu.lelaki dan perempuan boleh bebas bergaul dan berkenalan antara satu dengan lain sebelum mereka berkahwin.pnm. 5 meter dari tanah dan berfungsi memantau pergerakan dari pelbagai arah. hasil pemburuan tersebut diletakkan di dalam sebuah baruk .my/my/about/culture.gov. sewaktu zaman pemburuan kepala. Di kalangan kumpulan Dayak Bukar-Sadong.antara nenek datuk rnereka dengan keturunan bekas musuh rnereka.Ia dibina tinggi. Sebagai kesimpulannya.. Bersama-sama kita memeliharanya agar tidak lekang dek panas. kira-kira 1. selain menjadikan kawasan pergunungan negeri ini sebagai tempat kediaman.Mereka juga terkenal kerana minuman tuak (arak beras).Dahulu.gov. http://www.tourismmalaysia.htm http://www.my/?p=228 Bidayuh Kaum Bidayuh Sarawak terkenal kerana keramahan budaya mereka.asp http://malaysiana.Baruk adalah sebuah rumah bulat yang dahulu kala menjadi tempat bagi pemuda Bidayuh mengawal kampung mereka.oocities.´ Disediakan Ziana (Pembantu Jabatan Sarawak.Ada yang merupakan peladang. tidak lapuk dek hujan«.my/02/020403swkbidayu_pengenalan. setiap suku kaum yang terdapat di Malaysia mempunyai keunikan dan keistimewaan tersendiri. maka larangan tersebut mansuh. ³Petikan ini dipetik dari Wikipedia Bahasa Melayu.htm . Asalnya mereka mengamalkan ajaran animisme dan kini ramai yang telah memeluk agama Kristian.agc.com/masyarakat_sarawak/etnik. sekian terima kasih. Rumpet N17 Malaysia. peraturan tentang perkahwinan agak longgar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->