P. 1
Bidayuh ass

Bidayuh ass

|Views: 4,950|Likes:
Published by icha_mello

More info:

Published by: icha_mello on Feb 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/22/2015

pdf

text

original

Bidayuh

Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Negeri Bumi Kenyalang mempunyai rakyat yang terdiri dari pelbagai suku kaum. Terdapat kira-kira 30 kumpulan etnik di Sarawak. Kaum Iban merupakan suku kaum yang terbesar di Sarawak, diikuti oleh kaum Cina, Melayu, Bidayuh, Melanau dan kaum-kaum etnik yang lain. Sebagai sebuah negeri yang mempunyai pelbagai bangsa dan suku kaum, sudah pasti terdapat pelbagai kebudayaan dan adat resam yang diamalkan.Bagi masyarakat Sarawak, adat resam merupakan satu warisan tradisi yang begitu dititikberatkan dan telah sebati dengan kehidupan seharian mereka. Maklumat berkaitan adat resam masyarakat etnik Sarawak dalam laman web ini akan difokuskan kepada tiga aspek utama iaitu kelahiran, perkahwinan dan kematian yang hanya merujuk kepada tiga suku kaum utama di Sarawak iaitu masyarakat Iban, Melanau dan Bidayuh.

BIDAYUH Masyarakat Bidayuh merupakan masyarakat etnik Sarawak yang rata-ratanya mendiami kawasan bukit di luar bandar Kuching.Terdapat pelbagai suku kaum di kalangan masyarakat Bidayuh dan masing-masing mengamalkan pegangan serta adat resam yang tersendiri.Kebudayaan dan adat resam ini banyak dipengaruhi oleh unsur-unsur ritual dan kepercayaan yang mereka anuti.Berikut dipaparkan adat resam masyarakat Bidayuh berkaitan kelahiran, perkahwinan dan kematian secara ringkas dan menyeluruh.

Pengenalan Bagi masyarakat Bidayuh, adat-adat tertentu perlu dipatuhi semasa sedang mengandung.Adat-adat tersebut bertujuan untuk menjaga kesihatan ibu dan kandungan dan bertujuan untuk mengelakkan daripada berlakunya sebarang bencana.Berikut dipaparkan adat masyarakat Biadayuh berkaitan adat kelahiran secara ringkas. Sewaktu Mengandung Semasa mengandung, beberapa pantang larang dan adat tertentu diamalkan.Antaranya ialah adat menawar perut, berpantang dan persiapan menyambut kelahiran.

Selepas sahaja bidan berkenaan membaca mentera. tubuh perempuan mengandung itu dibalut dengan kain untuk menghalau segala keburukan dan kekotoran. Tidak boleh memakan daging rusa kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi gila dan akan menyukarkan proses bersalin. mengikat dengan ketat atau menyumbat sebarang lubang. Dia akan melumuri perut wanita tersebut dengan kunyit. si isteri serta suaminya dikehendaki mengamalkan pantang larang berikut: Tidak boleh mencuri. kerana dikhuatiri akan menjangkiti anak dalam kandungan dan menyebabkannya lahir tidak cukup bulan. minyak kelapa dan merenjis beras kunyit sambil mengoncangkan tongkat saktinya di atas perut perempuan berkenaan sambil membaca jampi serapah. satu upacara iaitu menawar perut atau birayang ite akan diadakan untuk menggalakkan anak dalam dalam kandungannya membesar dengan sempurna. Di samping itu terdapat banyak lagi pantang larang yang perlu diamalkan. takut anak akan mati semasa dilahirkan. Tidak boleh melipat balik tikar. Tidak boleh keluar pada waktu senja kerana takut disampuk hantu atau umot sanja yang akan mengganggu anak dalam kandungan tersebut. kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi pencuri. Tidak dibenarkan membuat atau membersihkan parit atau tali air kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir menjadi sumbing. Pada ketika ini. Tidak dibenarkan memaku. Tidak dibenarkan bergaul dengan sesiapa saja yang berpenyakit kulit. . kerana takut kedudukan anak di dalam perut songsang dan ini boleh menyulitkan kelahirannya. Pantang Larang Semasa mengandung. bidan akan melakukan upacara menawar perut. lapisan lantai dan sebagainya. Kemudian dia akan mengenakan pakaiannya yang bersih dan berbaring dengan mukanya memandang ke syiling. Tidak dibenarkan mengeringkan kolam.Upacara Menawar Perut Apabila si isteri mengandung. Hanya bidan kampung yang berpengalaman dijemput untuk melakukan upacara ini. perigi atau sungai kerana dikhuatiri si isteri akan mengalami tumpah darah.

Persediaan Menyambut Kelahiran Apabila si isteri sudah mengandung selama sembilan bulan. dua botol arak beras dan satu botol minyak daripada sejenis buah untuk kegunaan isterinya semasa bersalin nanti. Selesai sahaja proses ini dilakukan. manakala si isteri tersebut berbaring. ibunya ataupun suaminya sendiri untuk membantunya memasang pemegang sekiranya perlu atau untuk memasukkan bara api ke dalam tempurung untuk mengasap wanita berkenaan. dan seterusnya menanti saat untuk bersalin. Bidan kampung akan membaca jampi serapah dengan memegang semangkuk air sejuk dan semangkuk gaharu yang membara. Ini bertujuan untuk menghalau semangat jahat daripada mengganggu proses kelahiran tersebut. Kemudian dia akan meniup air di dalam mangkuk itu dengan mulutnya. Semasa Bersalin Apabila si isteri sudah hampir tiba untuk bersalin. Selepas itu dia akan menyembur air itu dengan mulutnya ke atas badan si isteri tersebut dari muka hingga ke penghujung kaki. air tirusoh atau air selusuh diberikan kepada si isteri tersebut untuk diminum. Pada masa yang sama sebilah sembilu yang . maka sirih perlu disediakan dan jampi serapah yang sama dibaca mengikut peraturan yang sama. Pada penghujung setiap bacaan jampinya dia akan mengetuk bawah mangkuk tersebut dengan hujung jari tengah tangan kanannya sebanyak tujuh kali. Proses ini diulangi sebanyak tujuh kali. dia akan dibantu oleh pembantunya. Orang yang diperlukan ketika ini ialah bidan. Andainya tidak ada apa-apa reaksi dalam masa setengah jam selepas itu. si suami perlu memastikan bahawa kayu api yang kering ada secukupnya di rumah untuk membuat unggun api bagi memanaskan badan si isteri semasa dan selepas melahirkan anak. Memotong Tali Pusat Sebaik sahaja anak tersebut dilahirkan.Dia juga perlu membuka semula semua ikatan balutan dan penutup yang telah dibuat untuk mengurangkan sakit semasa hendak bersalin dan mempercepatkan kelahiran. Anak yang baru lahir itu diletakkan di atas tikar selepas badannya dibalut dengan kain bersih untuk memanaskannya. Selepas itu sirih tadi diberi kepada isteri tersebut untuk dikunyah. seboleh-bolehnya dalam sekali teguk. Dia juga perlu mendapatkan halia merah atau halia biasa sekurang-kurangnya 10 kati. bidan akan menunggu urinya keluar dari perut si ibu sebelum tali pusat dipotong untuk memisahkannya dari si anak. Jika uri itu tidak keluar dalam masa lima minit maka bidan akan melakukan acara yang serupa seperti yang dilakukannya untuk mengeluarkan anak dari dalam perut ibu.

Jika anak perempuan.Bekas potongan itu kemudian disapu dengan campuran hitam yang dibuat daripada minyak kelapa dan jelaga yang diambil daripada belakang periuk. kendi yang mengandungi uri tadi akan dipecahkan apabila si anak sudah mula belajar berjalan. Uri tadi juga akan ditanam ke dalam tanah dan masyarakat Bidayuh percaya perbuatan ini boleh menyebabkan si anak perempuan tadi pandai membuat kerja-kerja rumah dan anak lelaki pula pandai membuat kerja-kerja di sawah.setiap kali selepas mandi. Mengikut adat masyarakat Bidayuh. bekas tali pusat itu akan tanggal dengan sendirinya. Ikatan yang pertama dibuat 8sm. sedikit kunyit dan kelapa kering serta wang tunai sekurang-kurangnya lima ringgit. keluarga berkenaan akan menyembelih dan memasak ayam untuk dimakan bersama bagi menandakan kelahiran anak tadi. jauhnya dari bahagian perut dan ikatan kedua 2sm. Selepas Lahir Selepas kelahiran. bidan akan diberi pinggan tanah berisi beras. terdapat beberapa adat dan pantang larang tertentu yang dijalankan. Menjaga Tali Pusat Tali Pusat yang dipotong dan yang sudah tanggal dengan sendirinya itu disimpan di . Apabila sudah cukup kering. bekas potongan tali pusat bayi itu dibersihkan dengan air suam dan dilap dengan kapas untuk mengeringkannya sebelum dilumur balik dengan campuran jelaga hitam tadi. Seterusnya bidan akan mengikat dengan ketat tali pusat bayi tadi.Sepanjang tempoh ini hanya bidan dan pembantunya tadi dibenarkan memasuki bilik untuk merawat si ibu dan anaknya. dari ikatan pertama tadi dengan menggunakan benang kapas. Menyimpan dan Menanam Uri Uri bayi tersebut dimasukkan ke dalam kendi tanah yang kecil dan ditutup dengan abu dapur dan ditinggalkan di sudut tempat memasang api dalam bilik keluarga berkenaan sehingga bayi itu sudah boleh duduk dan berjalan sendiri. kendi dipecahkan dengan kayu api dan sekiranya anak lelaki.Selepas ini tali pusat itu dipotong di tengah-tengah ikatan dengan sembilu. Selepas makan. Selepas itu pantang pun dijalankan selama tujuh hari tujuh malam. Kenduri Selepas Bersalin Sebagai tanda penghargaan atas khidmat bidan dan pembantunya.bersih dan tajam perlu disediakan untuk memotong tali pusat bayi tadi sebaik sahaja uri sudah keluar. Pembantunya juga diberi upah yang sama kecuali wang tunai yang hanya sebanyak tiga ringgit. kapak akan digunakan.

jika anak itu jatuh sakit selepas diberi nama tetap tadi.Ia berfungsi sebagai pelindung kepada si ibu dan anaknya daripada bahaya yang mungkin dilakukan oleh semangat jahat atau kome dan juga hantu yang dipanggil kok-anak. Sepanjang masa itu. Selepas upacara di atas selesai. paku. nama keluarga tersebut hendaklah dibuang dan nama baru ditambah pada nama sebenar untuk mengelirukan semangat jahat. Dengan berbuat demikian. Nasi untuk si ibu hendaklah dibungkus dengan daun manah dan dimakan dengan garam nipah sahaja.my/01/010403swkbidayuh_pengenalan.Suwe adalah katakata umum untuk anak lelaki dan sipira untuk anak perempuan. Menamakan Anak kanak-kanak masyarakat Bidayuh ketika kecil dipanggil suwe . Tuak tidak dibenarkan kerana perut akan menjadi kembung. kerja-kerja berikut adalah dilarang. Naik ke siling atau memanjat pokok yang berdekatan kerana dikhuatiri si anak akan jatuh sakit. pekasam daging dan ikan serta belacan ke dalam bilik. dikhuatiri ibu dan anaknya jatuh sakit. Membawa rebung. Apabila kanak-kanak di dalam sesebuah keluarga itu mati selepas dinamakan dengan nama keluarga mereka. Selain itu.nama-nama ini digunakan untuk mengelirukan semangat-semangat jahat. Merokok kerana bimbang si anak mendapat batuk.htm . Tali pusat yang sudah kering pula hendaklah dijaga supaya tidak hilang kerana dikhuatiri anak tersebut akan menjadi penakut dan pelupa. ibu tersebut juga hanya dibenarkan meminum arak atau air halia yang sudah dijerang. http://malaysiana. Nama tetap hanya diberi apabila anak itu sudah berusia dua tahun.dalam bekas buluh kecil yang disumbat mulutnya supaya tidak dimasuki angin.Ia kemudian digantung di atas tempat tidur bayi tadi. Sesiapa yang melanggar pantang di atas terutamanya pantang pertama dan kedua akan dikenakan denda yang berat jika si ibu atau si anak jatuh sakit. bilah-bilah buluh yang tajam yang diikat bersama digantung pada siling rumah di atas tempat bersalin. Perlindungan Daripada Kome Sebaik sahaja sudah bersalin. kome tidak boleh mengganggu roh mereka. maka bilik kediaman anak itu dikenakan pantang selama tujuh hari tujuh malam.pnm. ibu bapanya hendaklah menamakannya semula samada dengan nama timangan atau nama baru. kulat. Bagaimanapun. Justeru itu tidak ramai di kalangan masyarakat Bidayuh menggunakan nama bapa mereka sebagai nama keluarganya.

BAHASA BIDAYUH . berbual. Di "awah" masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti aktiviti harian mereka seperti menganyam. 2. Pada zaman dahulukala suku kaum bidayuh tinggal di rumah panjang. tempayan. awah dan tanju. 3. pantang larang dan pestapesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu: 1. Tanju lazimnya digunakan untuk Menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti padi.Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari.Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu sukar untuk dikesan oleh musuh. terutamanya Bahagian Serian. Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada dewasa ini. Kuching dan di barat Kalimantan.Bilik utama dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang. Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bilik utama.Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi. Ruangan Awah juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan. jagung dan sebaginya. lada.Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak. manakala dindingnya pula daripada buluh. Awah pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap. tembikar dan sebagainya.Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian.Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme. Bahagian Tanju agag terdedah dan lazimnya ia tidak bertup mahupun beratap. membuat peralatan bertani dan sebagainya.Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak.Di dalam bilik ini masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong. "tanju" pulaadalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh. Selakau/Lara (Daerah Lundu) Jagoi/Singai ( Daerah Bau) Biatah (Daerah Kecil Padawan) Bukar/Sadong (Daerah Serian) Mereka kebanyakannya beragama Kristian. 4.Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu.

Kain lilit kepala pula adalah pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini.Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan.Umumnya muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar. Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu. parang ilang (parang pendek). "jepur" (seakan samurai) dan "rira" (meriam kecil)adalah peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat ini untuk berperang pada zaman dahulu kala. Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil.pertuturan. kuning dan merah. mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh. Bagi Kaum wanita masyarakat Bidayuh. Manakala peralatan . Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan. MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH Bagi masyarakat Bidayuh.Muzik ini berperanan menaikan semangat. SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Lembing.Kaum Lelaki masyarakat Bidayuh pula lazimnya mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau cawat yang berwarna asas seperti biru. Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh. pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih. sumpit. merah dan putih.Bahasa Bidayuh agak unik berbanding bahasa bahasa lain yang terdapat di Sarawak. Sebagai contoh suku Bidayuh dari Kawasan serian menyebut "makan" ialah "ma-an" manakala suku Bidayuh dari kawasan padawan pula menyebut "makan" sebagai "man". PAKAIAN TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh. Namun alat muzik seumpama ini amat kurang dimainkan kerana proses pembuatannya yang agak rumit. tombak. Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang belainan. Terdapat juga alat muzik tradisional yang lain seperti serunai/seruling dan gitar buluh. muzik memainkanperanan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan. Canang.

cangkul dan sabit selalunya digunakan untuk aktiviti pertanian. Kuching dan di barat Kalimantan.my/index. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu: y y y y Selakau/Lara (Daerah Lundu) Jagoi/ Singai (Daerah Bau) Biatah (Daerah Kecil Padawan) Bukar/ Sadong (Daerah Serian) Mereka kebanyakannya beragama Kristian.Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu.senjata seperti parang.Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme. manakala dindingnya pula daripada buluh.php?option=com_idoblog&task=viewpost&id=973&Itemid=81&l ang=en Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak. . terutamanya Bahagian Serian.org/wiki/Suku_Bidayuh http://wapedia.Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi.Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak. KEPERCAYAAN KUNO MASYARAKAT BIDAYUH http://ms. suku kaum bidayuh tinggal di rumah panjang.Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu untuk sukar dikesan oleh musuh.agc. Pada zaman dahulukala.gov.Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian.wikipedia.mobi/ms/Suku_Bidayuh http://www.

jagung dan sebagainya. berbual. ³awah. ³Awah´ pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap. pantang larang dan pesta-pesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya.³Bilik utama´ dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang. masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong. dan µtanju´. BAHASA BIDAYUH . ³Tanju´ pula adalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh. Ruangan ³awah´ juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan.Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu ³bilik utama´. Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada dewasa ini. Di ³awah´ masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti-aktiviti harian mereka seperti menganyam. padi.Di dalam bilik ini. tempayan. membuat peralatan bertani dan sebagainya.³Tanju´ lazimnya digunakan menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti lada.Bahagian ³tanju´ biasanya terdedah dan lazimnya tidak bertutup mahupun beratap.Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari. tembikar dan sebagainya.

pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih. Bagi kaum wanita masyarakat Bidayuh. merah dan putih. MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH . Sebagai contoh suku Bidayuh dari kawasan Serian menyebut ³makan´ ialah ³ma-an´ manakala suku Bidayuh dari kawasan Padawan pula menyebut ³makan´ sebagai ³man´.Bahasa Bidayuh agak unik berbanding bahasa lain yang terdapat di Sarawak. Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan. kuning dan merah. pertuturan. Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang berlainan. Kaum lelaki masyarakat Bidayuh pula lazimnya mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau ³cawat´ yang berwarna asas seperti biru. Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu. Kain lilit kepala pula pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini. Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan. PAKAIAN TRADISIONAL BIDAYUH Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh.

Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan. Canang.Muzik ini berperanan menaikkan semangat. Masyarakat Bidayuh mengamalkan monogami sahaja. sumpit. Manakala peralatan senjata seperti parang.Namun demikian. ³jepur´ (seakan samurai) dan ³rira´ (meriam kecil) adalah peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat ini untuk berperang pada zaman dahulu kala. Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil). Kumpulan seperti Dayak Selako melarang ahlinya daripada berkahwin dengan anggota kaum yang pernah menjadi musuh perang mereka kerana khuatir akan termakan sumpah namun kerana sudah berlaku perkahwinan yang pertama .Oleh sebab larangan yang kuat terhadap inses. tombak.Bagi masyarakat Bidayuh. perkahwinan ialah satu cara untuk menjadi anggota dan menikmati hak sebagai anggota biik atau ramin itu.Masyarakat Bidayuh juga melarang perkahwinan antara sepupu. mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh. SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Lembing.Umumnya. perkahwinan semula selepas penceraian ialah satu perkara biasa. parang ilang (parang pendek). perkahwinan luar daripada keluarga sendiri ialah peraturan penting dalam masyarakat tersebut. PERKAHWINAN Bagi masyarakat Bidayuh. muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar. muzik memainkan peranan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan. cangkul dan sabit selalunya digunakan untuk aktiviti pertanian.

5 meter dari tanah dan berfungsi memantau pergerakan dari pelbagai arah.tourismmalaysia. Di kalangan kumpulan Dayak Bukar-Sadong.lelaki dan perempuan boleh bebas bergaul dan berkenalan antara satu dengan lain sebelum mereka berkahwin. Asalnya mereka mengamalkan ajaran animisme dan kini ramai yang telah memeluk agama Kristian. Anak Tadbir Peguam [P/O]) Negara oleh.Ada yang merupakan peladang.gov. sekian terima kasih. Bersama-sama kita memeliharanya agar tidak lekang dek panas. http://www. Rumpet N17 Malaysia. http://agc-blog. peraturan tentang perkahwinan agak longgar. hasil pemburuan tersebut diletakkan di dalam sebuah baruk . selain menjadikan kawasan pergunungan negeri ini sebagai tempat kediaman.my/my/about/culture.htm . maka larangan tersebut mansuh. dan pemburu.´ Disediakan Ziana (Pembantu Jabatan Sarawak. tidak lapuk dek hujan«. ³Petikan ini dipetik dari Wikipedia Bahasa Melayu.my/02/020403swkbidayu_pengenalan. sewaktu zaman pemburuan kepala.asp http://malaysiana.antara nenek datuk rnereka dengan keturunan bekas musuh rnereka.Mereka juga terkenal kerana minuman tuak (arak beras).com/masyarakat_sarawak/etnik.gov.Ia dibina tinggi..my/?p=228 Bidayuh Kaum Bidayuh Sarawak terkenal kerana keramahan budaya mereka. setiap suku kaum yang terdapat di Malaysia mempunyai keunikan dan keistimewaan tersendiri.Dahulu.Baruk adalah sebuah rumah bulat yang dahulu kala menjadi tempat bagi pemuda Bidayuh mengawal kampung mereka.oocities.htm http://www.agc.pnm. kira-kira 1. Sebagai kesimpulannya. ensiklopedia bebas.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->