Bidayuh

Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Negeri Bumi Kenyalang mempunyai rakyat yang terdiri dari pelbagai suku kaum. Terdapat kira-kira 30 kumpulan etnik di Sarawak. Kaum Iban merupakan suku kaum yang terbesar di Sarawak, diikuti oleh kaum Cina, Melayu, Bidayuh, Melanau dan kaum-kaum etnik yang lain. Sebagai sebuah negeri yang mempunyai pelbagai bangsa dan suku kaum, sudah pasti terdapat pelbagai kebudayaan dan adat resam yang diamalkan.Bagi masyarakat Sarawak, adat resam merupakan satu warisan tradisi yang begitu dititikberatkan dan telah sebati dengan kehidupan seharian mereka. Maklumat berkaitan adat resam masyarakat etnik Sarawak dalam laman web ini akan difokuskan kepada tiga aspek utama iaitu kelahiran, perkahwinan dan kematian yang hanya merujuk kepada tiga suku kaum utama di Sarawak iaitu masyarakat Iban, Melanau dan Bidayuh.

BIDAYUH Masyarakat Bidayuh merupakan masyarakat etnik Sarawak yang rata-ratanya mendiami kawasan bukit di luar bandar Kuching.Terdapat pelbagai suku kaum di kalangan masyarakat Bidayuh dan masing-masing mengamalkan pegangan serta adat resam yang tersendiri.Kebudayaan dan adat resam ini banyak dipengaruhi oleh unsur-unsur ritual dan kepercayaan yang mereka anuti.Berikut dipaparkan adat resam masyarakat Bidayuh berkaitan kelahiran, perkahwinan dan kematian secara ringkas dan menyeluruh.

Pengenalan Bagi masyarakat Bidayuh, adat-adat tertentu perlu dipatuhi semasa sedang mengandung.Adat-adat tersebut bertujuan untuk menjaga kesihatan ibu dan kandungan dan bertujuan untuk mengelakkan daripada berlakunya sebarang bencana.Berikut dipaparkan adat masyarakat Biadayuh berkaitan adat kelahiran secara ringkas. Sewaktu Mengandung Semasa mengandung, beberapa pantang larang dan adat tertentu diamalkan.Antaranya ialah adat menawar perut, berpantang dan persiapan menyambut kelahiran.

Tidak dibenarkan memaku. si isteri serta suaminya dikehendaki mengamalkan pantang larang berikut: Tidak boleh mencuri. Tidak boleh memakan daging rusa kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi gila dan akan menyukarkan proses bersalin. . Pada ketika ini. Tidak boleh keluar pada waktu senja kerana takut disampuk hantu atau umot sanja yang akan mengganggu anak dalam kandungan tersebut. Pantang Larang Semasa mengandung. Dia akan melumuri perut wanita tersebut dengan kunyit. kerana dikhuatiri akan menjangkiti anak dalam kandungan dan menyebabkannya lahir tidak cukup bulan. Tidak dibenarkan membuat atau membersihkan parit atau tali air kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir menjadi sumbing. tubuh perempuan mengandung itu dibalut dengan kain untuk menghalau segala keburukan dan kekotoran. Kemudian dia akan mengenakan pakaiannya yang bersih dan berbaring dengan mukanya memandang ke syiling. kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi pencuri. perigi atau sungai kerana dikhuatiri si isteri akan mengalami tumpah darah. Tidak dibenarkan mengeringkan kolam.Upacara Menawar Perut Apabila si isteri mengandung. minyak kelapa dan merenjis beras kunyit sambil mengoncangkan tongkat saktinya di atas perut perempuan berkenaan sambil membaca jampi serapah. Hanya bidan kampung yang berpengalaman dijemput untuk melakukan upacara ini. takut anak akan mati semasa dilahirkan. Tidak boleh melipat balik tikar.Selepas sahaja bidan berkenaan membaca mentera. bidan akan melakukan upacara menawar perut. Di samping itu terdapat banyak lagi pantang larang yang perlu diamalkan. lapisan lantai dan sebagainya. Tidak dibenarkan bergaul dengan sesiapa saja yang berpenyakit kulit. satu upacara iaitu menawar perut atau birayang ite akan diadakan untuk menggalakkan anak dalam dalam kandungannya membesar dengan sempurna. mengikat dengan ketat atau menyumbat sebarang lubang. kerana takut kedudukan anak di dalam perut songsang dan ini boleh menyulitkan kelahirannya.

seboleh-bolehnya dalam sekali teguk. Dia juga perlu mendapatkan halia merah atau halia biasa sekurang-kurangnya 10 kati. Ini bertujuan untuk menghalau semangat jahat daripada mengganggu proses kelahiran tersebut. Bidan kampung akan membaca jampi serapah dengan memegang semangkuk air sejuk dan semangkuk gaharu yang membara. manakala si isteri tersebut berbaring. Pada masa yang sama sebilah sembilu yang . si suami perlu memastikan bahawa kayu api yang kering ada secukupnya di rumah untuk membuat unggun api bagi memanaskan badan si isteri semasa dan selepas melahirkan anak. Memotong Tali Pusat Sebaik sahaja anak tersebut dilahirkan. dia akan dibantu oleh pembantunya. Selepas itu sirih tadi diberi kepada isteri tersebut untuk dikunyah.Persediaan Menyambut Kelahiran Apabila si isteri sudah mengandung selama sembilan bulan. Pada penghujung setiap bacaan jampinya dia akan mengetuk bawah mangkuk tersebut dengan hujung jari tengah tangan kanannya sebanyak tujuh kali. Selepas itu dia akan menyembur air itu dengan mulutnya ke atas badan si isteri tersebut dari muka hingga ke penghujung kaki. air tirusoh atau air selusuh diberikan kepada si isteri tersebut untuk diminum. Semasa Bersalin Apabila si isteri sudah hampir tiba untuk bersalin. Kemudian dia akan meniup air di dalam mangkuk itu dengan mulutnya. Selesai sahaja proses ini dilakukan. maka sirih perlu disediakan dan jampi serapah yang sama dibaca mengikut peraturan yang sama. Anak yang baru lahir itu diletakkan di atas tikar selepas badannya dibalut dengan kain bersih untuk memanaskannya. Jika uri itu tidak keluar dalam masa lima minit maka bidan akan melakukan acara yang serupa seperti yang dilakukannya untuk mengeluarkan anak dari dalam perut ibu. dan seterusnya menanti saat untuk bersalin. ibunya ataupun suaminya sendiri untuk membantunya memasang pemegang sekiranya perlu atau untuk memasukkan bara api ke dalam tempurung untuk mengasap wanita berkenaan. Orang yang diperlukan ketika ini ialah bidan. bidan akan menunggu urinya keluar dari perut si ibu sebelum tali pusat dipotong untuk memisahkannya dari si anak.Dia juga perlu membuka semula semua ikatan balutan dan penutup yang telah dibuat untuk mengurangkan sakit semasa hendak bersalin dan mempercepatkan kelahiran. Andainya tidak ada apa-apa reaksi dalam masa setengah jam selepas itu. Proses ini diulangi sebanyak tujuh kali. dua botol arak beras dan satu botol minyak daripada sejenis buah untuk kegunaan isterinya semasa bersalin nanti.

bekas potongan tali pusat bayi itu dibersihkan dengan air suam dan dilap dengan kapas untuk mengeringkannya sebelum dilumur balik dengan campuran jelaga hitam tadi. terdapat beberapa adat dan pantang larang tertentu yang dijalankan. Mengikut adat masyarakat Bidayuh.setiap kali selepas mandi. Selepas makan. Uri tadi juga akan ditanam ke dalam tanah dan masyarakat Bidayuh percaya perbuatan ini boleh menyebabkan si anak perempuan tadi pandai membuat kerja-kerja rumah dan anak lelaki pula pandai membuat kerja-kerja di sawah.Bekas potongan itu kemudian disapu dengan campuran hitam yang dibuat daripada minyak kelapa dan jelaga yang diambil daripada belakang periuk. Apabila sudah cukup kering. bekas tali pusat itu akan tanggal dengan sendirinya. Menjaga Tali Pusat Tali Pusat yang dipotong dan yang sudah tanggal dengan sendirinya itu disimpan di . kapak akan digunakan.Selepas ini tali pusat itu dipotong di tengah-tengah ikatan dengan sembilu. Jika anak perempuan. Selepas itu pantang pun dijalankan selama tujuh hari tujuh malam. dari ikatan pertama tadi dengan menggunakan benang kapas. Pembantunya juga diberi upah yang sama kecuali wang tunai yang hanya sebanyak tiga ringgit. Selepas Lahir Selepas kelahiran. kendi yang mengandungi uri tadi akan dipecahkan apabila si anak sudah mula belajar berjalan. Seterusnya bidan akan mengikat dengan ketat tali pusat bayi tadi. jauhnya dari bahagian perut dan ikatan kedua 2sm. Ikatan yang pertama dibuat 8sm. kendi dipecahkan dengan kayu api dan sekiranya anak lelaki. sedikit kunyit dan kelapa kering serta wang tunai sekurang-kurangnya lima ringgit.bersih dan tajam perlu disediakan untuk memotong tali pusat bayi tadi sebaik sahaja uri sudah keluar. keluarga berkenaan akan menyembelih dan memasak ayam untuk dimakan bersama bagi menandakan kelahiran anak tadi. Kenduri Selepas Bersalin Sebagai tanda penghargaan atas khidmat bidan dan pembantunya. bidan akan diberi pinggan tanah berisi beras.Sepanjang tempoh ini hanya bidan dan pembantunya tadi dibenarkan memasuki bilik untuk merawat si ibu dan anaknya. Menyimpan dan Menanam Uri Uri bayi tersebut dimasukkan ke dalam kendi tanah yang kecil dan ditutup dengan abu dapur dan ditinggalkan di sudut tempat memasang api dalam bilik keluarga berkenaan sehingga bayi itu sudah boleh duduk dan berjalan sendiri.

htm . Naik ke siling atau memanjat pokok yang berdekatan kerana dikhuatiri si anak akan jatuh sakit.my/01/010403swkbidayuh_pengenalan. pekasam daging dan ikan serta belacan ke dalam bilik. ibu bapanya hendaklah menamakannya semula samada dengan nama timangan atau nama baru. Merokok kerana bimbang si anak mendapat batuk. Tuak tidak dibenarkan kerana perut akan menjadi kembung. Nasi untuk si ibu hendaklah dibungkus dengan daun manah dan dimakan dengan garam nipah sahaja. Justeru itu tidak ramai di kalangan masyarakat Bidayuh menggunakan nama bapa mereka sebagai nama keluarganya.pnm. Sesiapa yang melanggar pantang di atas terutamanya pantang pertama dan kedua akan dikenakan denda yang berat jika si ibu atau si anak jatuh sakit. paku. Menamakan Anak kanak-kanak masyarakat Bidayuh ketika kecil dipanggil suwe . dikhuatiri ibu dan anaknya jatuh sakit. jika anak itu jatuh sakit selepas diberi nama tetap tadi.Suwe adalah katakata umum untuk anak lelaki dan sipira untuk anak perempuan. kome tidak boleh mengganggu roh mereka.Ia berfungsi sebagai pelindung kepada si ibu dan anaknya daripada bahaya yang mungkin dilakukan oleh semangat jahat atau kome dan juga hantu yang dipanggil kok-anak. Bagaimanapun. Sepanjang masa itu. Apabila kanak-kanak di dalam sesebuah keluarga itu mati selepas dinamakan dengan nama keluarga mereka.nama-nama ini digunakan untuk mengelirukan semangat-semangat jahat.dalam bekas buluh kecil yang disumbat mulutnya supaya tidak dimasuki angin. Dengan berbuat demikian. kerja-kerja berikut adalah dilarang. Nama tetap hanya diberi apabila anak itu sudah berusia dua tahun. Selepas upacara di atas selesai. ibu tersebut juga hanya dibenarkan meminum arak atau air halia yang sudah dijerang. http://malaysiana. nama keluarga tersebut hendaklah dibuang dan nama baru ditambah pada nama sebenar untuk mengelirukan semangat jahat. Selain itu. Tali pusat yang sudah kering pula hendaklah dijaga supaya tidak hilang kerana dikhuatiri anak tersebut akan menjadi penakut dan pelupa. Membawa rebung.Ia kemudian digantung di atas tempat tidur bayi tadi. maka bilik kediaman anak itu dikenakan pantang selama tujuh hari tujuh malam. kulat. bilah-bilah buluh yang tajam yang diikat bersama digantung pada siling rumah di atas tempat bersalin. Perlindungan Daripada Kome Sebaik sahaja sudah bersalin.

Di dalam bilik ini masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong. Awah pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap. tempayan. Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada dewasa ini.Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian.Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari. 2. jagung dan sebaginya. "tanju" pulaadalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh. Bahagian Tanju agag terdedah dan lazimnya ia tidak bertup mahupun beratap. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu: 1. manakala dindingnya pula daripada buluh.Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak.Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi.Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu. Tanju lazimnya digunakan untuk Menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti padi. Kuching dan di barat Kalimantan. 3. 4. Selakau/Lara (Daerah Lundu) Jagoi/Singai ( Daerah Bau) Biatah (Daerah Kecil Padawan) Bukar/Sadong (Daerah Serian) Mereka kebanyakannya beragama Kristian. berbual. terutamanya Bahagian Serian. Ruangan Awah juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan.Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak. Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bilik utama. tembikar dan sebagainya. lada. BAHASA BIDAYUH . Di "awah" masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti aktiviti harian mereka seperti menganyam. Pada zaman dahulukala suku kaum bidayuh tinggal di rumah panjang. membuat peralatan bertani dan sebagainya.Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme.Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu sukar untuk dikesan oleh musuh. pantang larang dan pestapesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya.Bilik utama dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang. awah dan tanju.

Muzik ini berperanan menaikan semangat. pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih. Sebagai contoh suku Bidayuh dari Kawasan serian menyebut "makan" ialah "ma-an" manakala suku Bidayuh dari kawasan padawan pula menyebut "makan" sebagai "man". Canang.Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan. Terdapat juga alat muzik tradisional yang lain seperti serunai/seruling dan gitar buluh. tombak. Bagi Kaum wanita masyarakat Bidayuh. Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang belainan.Bahasa Bidayuh agak unik berbanding bahasa bahasa lain yang terdapat di Sarawak. PAKAIAN TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh. parang ilang (parang pendek). Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu. muzik memainkanperanan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan. MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH Bagi masyarakat Bidayuh. Namun alat muzik seumpama ini amat kurang dimainkan kerana proses pembuatannya yang agak rumit. kuning dan merah. sumpit. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan. Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil. SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Lembing. Kain lilit kepala pula adalah pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini. merah dan putih. Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh. mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh. "jepur" (seakan samurai) dan "rira" (meriam kecil)adalah peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat ini untuk berperang pada zaman dahulu kala.Kaum Lelaki masyarakat Bidayuh pula lazimnya mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau cawat yang berwarna asas seperti biru.Umumnya muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar. Manakala peralatan .pertuturan. Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan.

Pada zaman dahulukala. suku kaum bidayuh tinggal di rumah panjang. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu: y y y y Selakau/Lara (Daerah Lundu) Jagoi/ Singai (Daerah Bau) Biatah (Daerah Kecil Padawan) Bukar/ Sadong (Daerah Serian) Mereka kebanyakannya beragama Kristian. . cangkul dan sabit selalunya digunakan untuk aktiviti pertanian. Kuching dan di barat Kalimantan.senjata seperti parang. manakala dindingnya pula daripada buluh.Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme.org/wiki/Suku_Bidayuh http://wapedia.wikipedia.agc. terutamanya Bahagian Serian.Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu untuk sukar dikesan oleh musuh.Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi.gov.my/index.php?option=com_idoblog&task=viewpost&id=973&Itemid=81&l ang=en Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak. KEPERCAYAAN KUNO MASYARAKAT BIDAYUH http://ms.Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak.mobi/ms/Suku_Bidayuh http://www.Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian.Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu.

pantang larang dan pesta-pesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya. Di ³awah´ masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti-aktiviti harian mereka seperti menganyam.Di dalam bilik ini.³Bilik utama´ dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang.Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu ³bilik utama´.Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari. ³Awah´ pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap. masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong.³Tanju´ lazimnya digunakan menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti lada. dan µtanju´. ³Tanju´ pula adalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh. membuat peralatan bertani dan sebagainya. Ruangan ³awah´ juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan. ³awah. Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada dewasa ini.Bahagian ³tanju´ biasanya terdedah dan lazimnya tidak bertutup mahupun beratap. berbual. tembikar dan sebagainya. jagung dan sebagainya. BAHASA BIDAYUH . padi. tempayan.

Kaum lelaki masyarakat Bidayuh pula lazimnya mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau ³cawat´ yang berwarna asas seperti biru. Kain lilit kepala pula pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini.Bahasa Bidayuh agak unik berbanding bahasa lain yang terdapat di Sarawak. merah dan putih. Bagi kaum wanita masyarakat Bidayuh. kuning dan merah. Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu. Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh. PAKAIAN TRADISIONAL BIDAYUH Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh. MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH . Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan. Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang berlainan. pertuturan. pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan. Sebagai contoh suku Bidayuh dari kawasan Serian menyebut ³makan´ ialah ³ma-an´ manakala suku Bidayuh dari kawasan Padawan pula menyebut ³makan´ sebagai ³man´.

Manakala peralatan senjata seperti parang. cangkul dan sabit selalunya digunakan untuk aktiviti pertanian.Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan. parang ilang (parang pendek). perkahwinan semula selepas penceraian ialah satu perkara biasa.Namun demikian.Muzik ini berperanan menaikkan semangat. mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh. sumpit. SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Lembing. muzik memainkan peranan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan.Masyarakat Bidayuh juga melarang perkahwinan antara sepupu. PERKAHWINAN Bagi masyarakat Bidayuh. perkahwinan luar daripada keluarga sendiri ialah peraturan penting dalam masyarakat tersebut. muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar.Bagi masyarakat Bidayuh. Canang. Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil).Umumnya. perkahwinan ialah satu cara untuk menjadi anggota dan menikmati hak sebagai anggota biik atau ramin itu. tombak. Kumpulan seperti Dayak Selako melarang ahlinya daripada berkahwin dengan anggota kaum yang pernah menjadi musuh perang mereka kerana khuatir akan termakan sumpah namun kerana sudah berlaku perkahwinan yang pertama . Masyarakat Bidayuh mengamalkan monogami sahaja. ³jepur´ (seakan samurai) dan ³rira´ (meriam kecil) adalah peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat ini untuk berperang pada zaman dahulu kala.Oleh sebab larangan yang kuat terhadap inses.

ensiklopedia bebas.Ia dibina tinggi. setiap suku kaum yang terdapat di Malaysia mempunyai keunikan dan keistimewaan tersendiri.Baruk adalah sebuah rumah bulat yang dahulu kala menjadi tempat bagi pemuda Bidayuh mengawal kampung mereka. peraturan tentang perkahwinan agak longgar.Dahulu. sekian terima kasih. http://www.agc. 5 meter dari tanah dan berfungsi memantau pergerakan dari pelbagai arah. Rumpet N17 Malaysia. http://agc-blog. kira-kira 1.gov.my/02/020403swkbidayu_pengenalan. Sebagai kesimpulannya.my/my/about/culture. maka larangan tersebut mansuh.tourismmalaysia.htm http://www.gov. ³Petikan ini dipetik dari Wikipedia Bahasa Melayu. selain menjadikan kawasan pergunungan negeri ini sebagai tempat kediaman.´ Disediakan Ziana (Pembantu Jabatan Sarawak. Asalnya mereka mengamalkan ajaran animisme dan kini ramai yang telah memeluk agama Kristian.htm .Mereka juga terkenal kerana minuman tuak (arak beras).com/masyarakat_sarawak/etnik.antara nenek datuk rnereka dengan keturunan bekas musuh rnereka.pnm.. dan pemburu. tidak lapuk dek hujan«. Di kalangan kumpulan Dayak Bukar-Sadong. hasil pemburuan tersebut diletakkan di dalam sebuah baruk .lelaki dan perempuan boleh bebas bergaul dan berkenalan antara satu dengan lain sebelum mereka berkahwin.my/?p=228 Bidayuh Kaum Bidayuh Sarawak terkenal kerana keramahan budaya mereka.asp http://malaysiana.oocities. sewaktu zaman pemburuan kepala. Anak Tadbir Peguam [P/O]) Negara oleh.Ada yang merupakan peladang. Bersama-sama kita memeliharanya agar tidak lekang dek panas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful