Bidayuh

Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Negeri Bumi Kenyalang mempunyai rakyat yang terdiri dari pelbagai suku kaum. Terdapat kira-kira 30 kumpulan etnik di Sarawak. Kaum Iban merupakan suku kaum yang terbesar di Sarawak, diikuti oleh kaum Cina, Melayu, Bidayuh, Melanau dan kaum-kaum etnik yang lain. Sebagai sebuah negeri yang mempunyai pelbagai bangsa dan suku kaum, sudah pasti terdapat pelbagai kebudayaan dan adat resam yang diamalkan.Bagi masyarakat Sarawak, adat resam merupakan satu warisan tradisi yang begitu dititikberatkan dan telah sebati dengan kehidupan seharian mereka. Maklumat berkaitan adat resam masyarakat etnik Sarawak dalam laman web ini akan difokuskan kepada tiga aspek utama iaitu kelahiran, perkahwinan dan kematian yang hanya merujuk kepada tiga suku kaum utama di Sarawak iaitu masyarakat Iban, Melanau dan Bidayuh.

BIDAYUH Masyarakat Bidayuh merupakan masyarakat etnik Sarawak yang rata-ratanya mendiami kawasan bukit di luar bandar Kuching.Terdapat pelbagai suku kaum di kalangan masyarakat Bidayuh dan masing-masing mengamalkan pegangan serta adat resam yang tersendiri.Kebudayaan dan adat resam ini banyak dipengaruhi oleh unsur-unsur ritual dan kepercayaan yang mereka anuti.Berikut dipaparkan adat resam masyarakat Bidayuh berkaitan kelahiran, perkahwinan dan kematian secara ringkas dan menyeluruh.

Pengenalan Bagi masyarakat Bidayuh, adat-adat tertentu perlu dipatuhi semasa sedang mengandung.Adat-adat tersebut bertujuan untuk menjaga kesihatan ibu dan kandungan dan bertujuan untuk mengelakkan daripada berlakunya sebarang bencana.Berikut dipaparkan adat masyarakat Biadayuh berkaitan adat kelahiran secara ringkas. Sewaktu Mengandung Semasa mengandung, beberapa pantang larang dan adat tertentu diamalkan.Antaranya ialah adat menawar perut, berpantang dan persiapan menyambut kelahiran.

Tidak dibenarkan bergaul dengan sesiapa saja yang berpenyakit kulit. kerana dikhuatiri akan menjangkiti anak dalam kandungan dan menyebabkannya lahir tidak cukup bulan. takut anak akan mati semasa dilahirkan. Tidak boleh keluar pada waktu senja kerana takut disampuk hantu atau umot sanja yang akan mengganggu anak dalam kandungan tersebut. si isteri serta suaminya dikehendaki mengamalkan pantang larang berikut: Tidak boleh mencuri. tubuh perempuan mengandung itu dibalut dengan kain untuk menghalau segala keburukan dan kekotoran. Tidak boleh memakan daging rusa kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi gila dan akan menyukarkan proses bersalin.Selepas sahaja bidan berkenaan membaca mentera. . perigi atau sungai kerana dikhuatiri si isteri akan mengalami tumpah darah. Tidak boleh melipat balik tikar. mengikat dengan ketat atau menyumbat sebarang lubang. Hanya bidan kampung yang berpengalaman dijemput untuk melakukan upacara ini. minyak kelapa dan merenjis beras kunyit sambil mengoncangkan tongkat saktinya di atas perut perempuan berkenaan sambil membaca jampi serapah. Dia akan melumuri perut wanita tersebut dengan kunyit. Pantang Larang Semasa mengandung. Tidak dibenarkan membuat atau membersihkan parit atau tali air kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir menjadi sumbing. Di samping itu terdapat banyak lagi pantang larang yang perlu diamalkan. Tidak dibenarkan mengeringkan kolam. satu upacara iaitu menawar perut atau birayang ite akan diadakan untuk menggalakkan anak dalam dalam kandungannya membesar dengan sempurna. lapisan lantai dan sebagainya. kerana takut kedudukan anak di dalam perut songsang dan ini boleh menyulitkan kelahirannya. bidan akan melakukan upacara menawar perut. kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi pencuri. Pada ketika ini.Upacara Menawar Perut Apabila si isteri mengandung. Tidak dibenarkan memaku. Kemudian dia akan mengenakan pakaiannya yang bersih dan berbaring dengan mukanya memandang ke syiling.

dia akan dibantu oleh pembantunya. si suami perlu memastikan bahawa kayu api yang kering ada secukupnya di rumah untuk membuat unggun api bagi memanaskan badan si isteri semasa dan selepas melahirkan anak. Selepas itu dia akan menyembur air itu dengan mulutnya ke atas badan si isteri tersebut dari muka hingga ke penghujung kaki. Selesai sahaja proses ini dilakukan. Proses ini diulangi sebanyak tujuh kali. Memotong Tali Pusat Sebaik sahaja anak tersebut dilahirkan. seboleh-bolehnya dalam sekali teguk. Pada penghujung setiap bacaan jampinya dia akan mengetuk bawah mangkuk tersebut dengan hujung jari tengah tangan kanannya sebanyak tujuh kali. Orang yang diperlukan ketika ini ialah bidan. Ini bertujuan untuk menghalau semangat jahat daripada mengganggu proses kelahiran tersebut. Jika uri itu tidak keluar dalam masa lima minit maka bidan akan melakukan acara yang serupa seperti yang dilakukannya untuk mengeluarkan anak dari dalam perut ibu. ibunya ataupun suaminya sendiri untuk membantunya memasang pemegang sekiranya perlu atau untuk memasukkan bara api ke dalam tempurung untuk mengasap wanita berkenaan. bidan akan menunggu urinya keluar dari perut si ibu sebelum tali pusat dipotong untuk memisahkannya dari si anak. Andainya tidak ada apa-apa reaksi dalam masa setengah jam selepas itu. Kemudian dia akan meniup air di dalam mangkuk itu dengan mulutnya. dan seterusnya menanti saat untuk bersalin. Bidan kampung akan membaca jampi serapah dengan memegang semangkuk air sejuk dan semangkuk gaharu yang membara. maka sirih perlu disediakan dan jampi serapah yang sama dibaca mengikut peraturan yang sama. Selepas itu sirih tadi diberi kepada isteri tersebut untuk dikunyah. dua botol arak beras dan satu botol minyak daripada sejenis buah untuk kegunaan isterinya semasa bersalin nanti. Semasa Bersalin Apabila si isteri sudah hampir tiba untuk bersalin.Dia juga perlu membuka semula semua ikatan balutan dan penutup yang telah dibuat untuk mengurangkan sakit semasa hendak bersalin dan mempercepatkan kelahiran. Anak yang baru lahir itu diletakkan di atas tikar selepas badannya dibalut dengan kain bersih untuk memanaskannya. manakala si isteri tersebut berbaring. air tirusoh atau air selusuh diberikan kepada si isteri tersebut untuk diminum.Persediaan Menyambut Kelahiran Apabila si isteri sudah mengandung selama sembilan bulan. Pada masa yang sama sebilah sembilu yang . Dia juga perlu mendapatkan halia merah atau halia biasa sekurang-kurangnya 10 kati.

Selepas ini tali pusat itu dipotong di tengah-tengah ikatan dengan sembilu.bersih dan tajam perlu disediakan untuk memotong tali pusat bayi tadi sebaik sahaja uri sudah keluar. Uri tadi juga akan ditanam ke dalam tanah dan masyarakat Bidayuh percaya perbuatan ini boleh menyebabkan si anak perempuan tadi pandai membuat kerja-kerja rumah dan anak lelaki pula pandai membuat kerja-kerja di sawah. Pembantunya juga diberi upah yang sama kecuali wang tunai yang hanya sebanyak tiga ringgit. Kenduri Selepas Bersalin Sebagai tanda penghargaan atas khidmat bidan dan pembantunya. jauhnya dari bahagian perut dan ikatan kedua 2sm. dari ikatan pertama tadi dengan menggunakan benang kapas. keluarga berkenaan akan menyembelih dan memasak ayam untuk dimakan bersama bagi menandakan kelahiran anak tadi.Bekas potongan itu kemudian disapu dengan campuran hitam yang dibuat daripada minyak kelapa dan jelaga yang diambil daripada belakang periuk.setiap kali selepas mandi. kapak akan digunakan. bidan akan diberi pinggan tanah berisi beras. Menyimpan dan Menanam Uri Uri bayi tersebut dimasukkan ke dalam kendi tanah yang kecil dan ditutup dengan abu dapur dan ditinggalkan di sudut tempat memasang api dalam bilik keluarga berkenaan sehingga bayi itu sudah boleh duduk dan berjalan sendiri. bekas potongan tali pusat bayi itu dibersihkan dengan air suam dan dilap dengan kapas untuk mengeringkannya sebelum dilumur balik dengan campuran jelaga hitam tadi. sedikit kunyit dan kelapa kering serta wang tunai sekurang-kurangnya lima ringgit. Selepas itu pantang pun dijalankan selama tujuh hari tujuh malam. bekas tali pusat itu akan tanggal dengan sendirinya. kendi dipecahkan dengan kayu api dan sekiranya anak lelaki. Seterusnya bidan akan mengikat dengan ketat tali pusat bayi tadi. Apabila sudah cukup kering. Ikatan yang pertama dibuat 8sm. kendi yang mengandungi uri tadi akan dipecahkan apabila si anak sudah mula belajar berjalan. Jika anak perempuan. Selepas Lahir Selepas kelahiran. Menjaga Tali Pusat Tali Pusat yang dipotong dan yang sudah tanggal dengan sendirinya itu disimpan di . terdapat beberapa adat dan pantang larang tertentu yang dijalankan.Sepanjang tempoh ini hanya bidan dan pembantunya tadi dibenarkan memasuki bilik untuk merawat si ibu dan anaknya. Selepas makan. Mengikut adat masyarakat Bidayuh.

http://malaysiana. kerja-kerja berikut adalah dilarang. Tuak tidak dibenarkan kerana perut akan menjadi kembung. Selain itu. kulat. dikhuatiri ibu dan anaknya jatuh sakit.Suwe adalah katakata umum untuk anak lelaki dan sipira untuk anak perempuan. Sesiapa yang melanggar pantang di atas terutamanya pantang pertama dan kedua akan dikenakan denda yang berat jika si ibu atau si anak jatuh sakit.htm . Perlindungan Daripada Kome Sebaik sahaja sudah bersalin. jika anak itu jatuh sakit selepas diberi nama tetap tadi. kome tidak boleh mengganggu roh mereka. Justeru itu tidak ramai di kalangan masyarakat Bidayuh menggunakan nama bapa mereka sebagai nama keluarganya.my/01/010403swkbidayuh_pengenalan. ibu bapanya hendaklah menamakannya semula samada dengan nama timangan atau nama baru.nama-nama ini digunakan untuk mengelirukan semangat-semangat jahat. Nama tetap hanya diberi apabila anak itu sudah berusia dua tahun. Menamakan Anak kanak-kanak masyarakat Bidayuh ketika kecil dipanggil suwe . Tali pusat yang sudah kering pula hendaklah dijaga supaya tidak hilang kerana dikhuatiri anak tersebut akan menjadi penakut dan pelupa. Merokok kerana bimbang si anak mendapat batuk. Sepanjang masa itu. ibu tersebut juga hanya dibenarkan meminum arak atau air halia yang sudah dijerang. nama keluarga tersebut hendaklah dibuang dan nama baru ditambah pada nama sebenar untuk mengelirukan semangat jahat. maka bilik kediaman anak itu dikenakan pantang selama tujuh hari tujuh malam. bilah-bilah buluh yang tajam yang diikat bersama digantung pada siling rumah di atas tempat bersalin. Naik ke siling atau memanjat pokok yang berdekatan kerana dikhuatiri si anak akan jatuh sakit. Membawa rebung.pnm. pekasam daging dan ikan serta belacan ke dalam bilik. Apabila kanak-kanak di dalam sesebuah keluarga itu mati selepas dinamakan dengan nama keluarga mereka.dalam bekas buluh kecil yang disumbat mulutnya supaya tidak dimasuki angin. Bagaimanapun.Ia berfungsi sebagai pelindung kepada si ibu dan anaknya daripada bahaya yang mungkin dilakukan oleh semangat jahat atau kome dan juga hantu yang dipanggil kok-anak. paku. Nasi untuk si ibu hendaklah dibungkus dengan daun manah dan dimakan dengan garam nipah sahaja. Selepas upacara di atas selesai. Dengan berbuat demikian.Ia kemudian digantung di atas tempat tidur bayi tadi.

Bahagian Tanju agag terdedah dan lazimnya ia tidak bertup mahupun beratap. Pada zaman dahulukala suku kaum bidayuh tinggal di rumah panjang. pantang larang dan pestapesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya. 3.Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu. berbual.Di dalam bilik ini masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong.Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme.Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu sukar untuk dikesan oleh musuh.Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian. tembikar dan sebagainya. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu: 1.Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari. tempayan.Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi. BAHASA BIDAYUH .Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak. Awah pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap. Kuching dan di barat Kalimantan. Tanju lazimnya digunakan untuk Menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti padi. Di "awah" masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti aktiviti harian mereka seperti menganyam. Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada dewasa ini. 4. manakala dindingnya pula daripada buluh. Ruangan Awah juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan. awah dan tanju.Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak. Selakau/Lara (Daerah Lundu) Jagoi/Singai ( Daerah Bau) Biatah (Daerah Kecil Padawan) Bukar/Sadong (Daerah Serian) Mereka kebanyakannya beragama Kristian. 2. jagung dan sebaginya. membuat peralatan bertani dan sebagainya.Bilik utama dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang. terutamanya Bahagian Serian. lada. Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bilik utama. "tanju" pulaadalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh.

Umumnya muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar. SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Lembing. Canang. Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang belainan. Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan. Terdapat juga alat muzik tradisional yang lain seperti serunai/seruling dan gitar buluh. MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH Bagi masyarakat Bidayuh. PAKAIAN TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh. parang ilang (parang pendek).Kaum Lelaki masyarakat Bidayuh pula lazimnya mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau cawat yang berwarna asas seperti biru. Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil. Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu. mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh.Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan.Bahasa Bidayuh agak unik berbanding bahasa bahasa lain yang terdapat di Sarawak. sumpit. Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan. kuning dan merah. Namun alat muzik seumpama ini amat kurang dimainkan kerana proses pembuatannya yang agak rumit. merah dan putih. muzik memainkanperanan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan. "jepur" (seakan samurai) dan "rira" (meriam kecil)adalah peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat ini untuk berperang pada zaman dahulu kala. Kain lilit kepala pula adalah pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini. Manakala peralatan . Bagi Kaum wanita masyarakat Bidayuh.Muzik ini berperanan menaikan semangat. Sebagai contoh suku Bidayuh dari Kawasan serian menyebut "makan" ialah "ma-an" manakala suku Bidayuh dari kawasan padawan pula menyebut "makan" sebagai "man". tombak.pertuturan. pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih.

. cangkul dan sabit selalunya digunakan untuk aktiviti pertanian.senjata seperti parang.Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian.wikipedia.org/wiki/Suku_Bidayuh http://wapedia.Atap rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu.my/index. terutamanya Bahagian Serian. Pada zaman dahulukala. KEPERCAYAAN KUNO MASYARAKAT BIDAYUH http://ms. manakala dindingnya pula daripada buluh.mobi/ms/Suku_Bidayuh http://www.agc.Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme.Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu: y y y y Selakau/Lara (Daerah Lundu) Jagoi/ Singai (Daerah Bau) Biatah (Daerah Kecil Padawan) Bukar/ Sadong (Daerah Serian) Mereka kebanyakannya beragama Kristian. Kuching dan di barat Kalimantan.Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak.gov. suku kaum bidayuh tinggal di rumah panjang.Ini adalah bagi tujuan keselamatan iaitu untuk sukar dikesan oleh musuh.php?option=com_idoblog&task=viewpost&id=973&Itemid=81&l ang=en Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak.

masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong. tembikar dan sebagainya. ³Tanju´ pula adalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh.Bahagian ³tanju´ biasanya terdedah dan lazimnya tidak bertutup mahupun beratap. Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada dewasa ini. jagung dan sebagainya.³Bilik utama´ dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang. berbual. BAHASA BIDAYUH .Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu ³bilik utama´. tempayan. padi. pantang larang dan pesta-pesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya.Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari. Ruangan ³awah´ juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan. ³awah.³Tanju´ lazimnya digunakan menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti lada.Di dalam bilik ini. ³Awah´ pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap. membuat peralatan bertani dan sebagainya. Di ³awah´ masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti-aktiviti harian mereka seperti menganyam. dan µtanju´.

merah dan putih. Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu. Kain lilit kepala pula pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini. pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih.Bahasa Bidayuh agak unik berbanding bahasa lain yang terdapat di Sarawak. Sebagai contoh suku Bidayuh dari kawasan Serian menyebut ³makan´ ialah ³ma-an´ manakala suku Bidayuh dari kawasan Padawan pula menyebut ³makan´ sebagai ³man´. Kaum lelaki masyarakat Bidayuh pula lazimnya mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau ³cawat´ yang berwarna asas seperti biru. Bagi kaum wanita masyarakat Bidayuh. Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang berlainan. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan. Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh. MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH . Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan. PAKAIAN TRADISIONAL BIDAYUH Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh. pertuturan. kuning dan merah.

perkahwinan ialah satu cara untuk menjadi anggota dan menikmati hak sebagai anggota biik atau ramin itu.Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan. SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Lembing. Kumpulan seperti Dayak Selako melarang ahlinya daripada berkahwin dengan anggota kaum yang pernah menjadi musuh perang mereka kerana khuatir akan termakan sumpah namun kerana sudah berlaku perkahwinan yang pertama . perkahwinan luar daripada keluarga sendiri ialah peraturan penting dalam masyarakat tersebut.Bagi masyarakat Bidayuh. mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh. cangkul dan sabit selalunya digunakan untuk aktiviti pertanian. Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil). ³jepur´ (seakan samurai) dan ³rira´ (meriam kecil) adalah peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat ini untuk berperang pada zaman dahulu kala. sumpit. Canang.Namun demikian. muzik memainkan peranan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan.Oleh sebab larangan yang kuat terhadap inses. Masyarakat Bidayuh mengamalkan monogami sahaja. parang ilang (parang pendek).Umumnya.Muzik ini berperanan menaikkan semangat.Masyarakat Bidayuh juga melarang perkahwinan antara sepupu. Manakala peralatan senjata seperti parang. tombak. muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar. perkahwinan semula selepas penceraian ialah satu perkara biasa. PERKAHWINAN Bagi masyarakat Bidayuh.

Ia dibina tinggi.gov. kira-kira 1. peraturan tentang perkahwinan agak longgar. ³Petikan ini dipetik dari Wikipedia Bahasa Melayu.lelaki dan perempuan boleh bebas bergaul dan berkenalan antara satu dengan lain sebelum mereka berkahwin.Mereka juga terkenal kerana minuman tuak (arak beras).. sewaktu zaman pemburuan kepala.my/my/about/culture. http://agc-blog.my/?p=228 Bidayuh Kaum Bidayuh Sarawak terkenal kerana keramahan budaya mereka. selain menjadikan kawasan pergunungan negeri ini sebagai tempat kediaman. Bersama-sama kita memeliharanya agar tidak lekang dek panas. Anak Tadbir Peguam [P/O]) Negara oleh.Baruk adalah sebuah rumah bulat yang dahulu kala menjadi tempat bagi pemuda Bidayuh mengawal kampung mereka. Asalnya mereka mengamalkan ajaran animisme dan kini ramai yang telah memeluk agama Kristian. setiap suku kaum yang terdapat di Malaysia mempunyai keunikan dan keistimewaan tersendiri. ensiklopedia bebas.Ada yang merupakan peladang.agc. Rumpet N17 Malaysia. sekian terima kasih.gov. Sebagai kesimpulannya. http://www. hasil pemburuan tersebut diletakkan di dalam sebuah baruk .htm .tourismmalaysia. tidak lapuk dek hujan«. dan pemburu.com/masyarakat_sarawak/etnik. Di kalangan kumpulan Dayak Bukar-Sadong.my/02/020403swkbidayu_pengenalan. maka larangan tersebut mansuh.´ Disediakan Ziana (Pembantu Jabatan Sarawak.oocities.antara nenek datuk rnereka dengan keturunan bekas musuh rnereka.asp http://malaysiana. 5 meter dari tanah dan berfungsi memantau pergerakan dari pelbagai arah.htm http://www.Dahulu.pnm.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful