P. 1
TEKS BERITA!!!!!

TEKS BERITA!!!!!

|Views: 72|Likes:
Published by larra91

More info:

Published by: larra91 on Feb 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/20/2011

pdf

text

original

TEKS BERITA

NUR AIN BAHRIM NOR SYAFIKAH NASIR SITI NOOR ASYIKIN JOHARI

atau kejadian yang diterima atau disalurkan daripada sesuatu sumber sebagai maklumat terkini.laporan atau pemberitahuan tentang akhbar.yang bermaksud perkhabaran. Concourse English Dictionary (1992: 989 ) berita sebagai khabar atau kejadian terkini atau khabar berita yang juga melibatkan siaran radio dan tv dalam menyampaikan maklumat terkini tentang berita atau peristiwa semasa.DEFINISI BERITA Dalam BI disebut news. .acara.

A Dictionary of Education (1981-191) memberikan makna berita sebagai satu sesi atau pelajaran yang biasanya dilaksanakan di sek rendah. .

CIRI BERITA - - - - Sumber berita Mestilah sesuatu yang benar-benar berlaku dan bukan direka. Hasil drpd kehadiran pemberita itu sendiri barulah sesuatu berita itu dapat ditulis dan dihasilkan.sebaliknya melalui sesuatu yang dilihat dengan mata sendiri. Hal ini membezakan berita drpd cerita atau fiksyen. Juga bukanlah hanya sesuatu yang hanya diperoleh melalui bacaan. .

-pemberita itu sendiri bertanggungjawab terhadap berita yang ditulisnya dan dia perlu bersikap jujur yang tinggi dalam menghasilkan berita. Ketepatan berita -bermaksud bahawa sesuatu berita itu hendaklah memperlihatkan fakta sebenar dan betul sebagai ana ia berlaku. -tiada kesilapan fakta dan sumber berita itu adalah sahih serta boleh dipertanggungjawabkan. .

dan keupayaan penulis mempersembahkan berita yang ditulisnya.Gaya penulisan -bergantung kepada kewibawaan. -stuktur ayat yang digunakan pula hendaklah tidak berbelit-belit atau berbunga-bunga. -bahasa yang ditulis dalam berita hendaklah jelas. -penggunaan ayat-ayat pendek dan tidak komplekjs dapat mewujudkan pemahaman pembaca dengan lebih cepat.boleh dikatakan mempunyai gaya penulisan yang baik. .tepat dan betul.pengalaman.

-pemberita tidak perlu memutarbelit kata-kata atau terawang-awang dalam menyampaikan sesuatu fakta. -berita yang mempunyai liputan yang menyeluruh dan maklumat terbaharu dan terkini dpt menarik minat org ramai membacanya. . -penulisan berita hendaklah menjurus secara langsung dan terus kpd isi atau fakta yang hendak dipersembahkan.Fakta langsung -perlu bebas daripada prasaangka.cetusan hati dan perasaan penulis yang beremosi.

. -berita yang baik dapat disampaikan kpd umum pd hari yang sama sesuatu peristiwa atau kejadian itu berlaku. -berita dapat disampaikan cepat melalui surat khabar atau media elektronik. Cepat disebarkan -mesti cepat disampaikan dan disebarkan bagi membolehkan masyarakat atau pihak tertentu bertindak atau mendapat maklumat tentang berita tersebut.

-penulis berita perlu menyampaikan berita secara berstruktur dalam situasi yg tidak dipengaruhi oleh emosi agar berita yang ditulis menepati ciri-ciri kesahihannya.Maklumat sahih -bermaksud berita itu dilaporkan berasaskan kejadian sebenar tanpa dipengaruhi oleh pendapat persendirian. . -penulis berita mesti bersifat objektif.iaitu melaporkan berita sebenar dan tidak sewenang-wenangnya menambah. -pengolahan perlu dibuat pd kandungan berita disampaikan tanpa mengubah fakta sprt tempat kejadian.org y terlibat dan masa kejadian.

siapa. Maklumat lengkap -berita mesti lengkap dan boleh menjawab soalan-soalan y menjadi inti utama berita sprt apa. -punca kejadian yang tidak diketahui atau masih disiasat hendaklah ditulis sbg ¶belum diketahui puncanya· atau ¶punca kejadian masih dalam siasatan· atau ¶pihak bertgjwb belum mendapatkan buktinya·.bila dsb. . -nama atau alamat tempat kejadian perlu spesifik agar pembaca dpt membuat gambaran tentg suasana tempat kejadian.

. Pemerengganan berstruktur -perengan-perenggan hendaklah pendek dan biasanya mengandungi tiga atau empat ayat sahaja. -pertukaran maklumat hendaklah berstruktur. -Setiap perenggan hanya mengandungi satu maklumat. -perenggan yang pendek bertujuan untuk menyenangkan pembaca mengikuti kandungan berita dengan lancar.iaitu mengikut urutan yang logik dan mempunyai kesinambungan dengan pgn perenggan sebelumnya.

. -tajuk kadangkala disebut ¶kepala berita·. -terletak di bahagian paling atas teks. tetapi dpt mewakili keseluruhan kandungan berita.FORMAT BERITA Tajuk berita -sesuatu berita mesti mempunyai tajuk. -terdiri daripada 3 atau 4 patah perkataan sahaja.

- - - Pembukaan berita. sebaliknya hanya hari dan bulan sahaja dicatatkan. Nama tempat ditulis dgn huruf besar kesemuanya. Nama tempat bermaksud nama bandar. Tarikh membawa dua makna. iaitu boleh merujuk kepada tarikh berita itu dilaporkan dan tarikh peristiwa itu berlaku. Terdapat nama tempat dan tarikh. Tarikh ini tidak disertakan tahun. daerah atau mukim tempat berita dilaporkan. .

Dimulakan dgn satu perenggan pengenalan. Perenggan pengenalan kemudian diikuti dgn perenggan2 isi yg melaporkan peristiwa atau kejadian secara terperinci. Bahagian ini memperincikan peristiwa yg berlaku hingga ke akhirnya. - - Isi Kandungan Kandungan berita bermula selepas tanda sempang. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->