TEKS BERITA

NUR AIN BAHRIM NOR SYAFIKAH NASIR SITI NOOR ASYIKIN JOHARI

. Concourse English Dictionary (1992: 989 ) berita sebagai khabar atau kejadian terkini atau khabar berita yang juga melibatkan siaran radio dan tv dalam menyampaikan maklumat terkini tentang berita atau peristiwa semasa.laporan atau pemberitahuan tentang akhbar.atau kejadian yang diterima atau disalurkan daripada sesuatu sumber sebagai maklumat terkini.acara.yang bermaksud perkhabaran.DEFINISI BERITA Dalam BI disebut news.

. A Dictionary of Education (1981-191) memberikan makna berita sebagai satu sesi atau pelajaran yang biasanya dilaksanakan di sek rendah.

Hasil drpd kehadiran pemberita itu sendiri barulah sesuatu berita itu dapat ditulis dan dihasilkan. .sebaliknya melalui sesuatu yang dilihat dengan mata sendiri. Juga bukanlah hanya sesuatu yang hanya diperoleh melalui bacaan.CIRI BERITA - - - - Sumber berita Mestilah sesuatu yang benar-benar berlaku dan bukan direka. Hal ini membezakan berita drpd cerita atau fiksyen.

. Ketepatan berita -bermaksud bahawa sesuatu berita itu hendaklah memperlihatkan fakta sebenar dan betul sebagai ana ia berlaku. -tiada kesilapan fakta dan sumber berita itu adalah sahih serta boleh dipertanggungjawabkan. -pemberita itu sendiri bertanggungjawab terhadap berita yang ditulisnya dan dia perlu bersikap jujur yang tinggi dalam menghasilkan berita.

boleh dikatakan mempunyai gaya penulisan yang baik.dan keupayaan penulis mempersembahkan berita yang ditulisnya. -bahasa yang ditulis dalam berita hendaklah jelas. -stuktur ayat yang digunakan pula hendaklah tidak berbelit-belit atau berbunga-bunga. -penggunaan ayat-ayat pendek dan tidak komplekjs dapat mewujudkan pemahaman pembaca dengan lebih cepat.tepat dan betul.Gaya penulisan -bergantung kepada kewibawaan. .pengalaman.

. -pemberita tidak perlu memutarbelit kata-kata atau terawang-awang dalam menyampaikan sesuatu fakta. -penulisan berita hendaklah menjurus secara langsung dan terus kpd isi atau fakta yang hendak dipersembahkan. -berita yang mempunyai liputan yang menyeluruh dan maklumat terbaharu dan terkini dpt menarik minat org ramai membacanya.cetusan hati dan perasaan penulis yang beremosi.Fakta langsung -perlu bebas daripada prasaangka.

. -berita yang baik dapat disampaikan kpd umum pd hari yang sama sesuatu peristiwa atau kejadian itu berlaku. Cepat disebarkan -mesti cepat disampaikan dan disebarkan bagi membolehkan masyarakat atau pihak tertentu bertindak atau mendapat maklumat tentang berita tersebut. -berita dapat disampaikan cepat melalui surat khabar atau media elektronik.

-penulis berita mesti bersifat objektif. -penulis berita perlu menyampaikan berita secara berstruktur dalam situasi yg tidak dipengaruhi oleh emosi agar berita yang ditulis menepati ciri-ciri kesahihannya. -pengolahan perlu dibuat pd kandungan berita disampaikan tanpa mengubah fakta sprt tempat kejadian.iaitu melaporkan berita sebenar dan tidak sewenang-wenangnya menambah.org y terlibat dan masa kejadian. .Maklumat sahih -bermaksud berita itu dilaporkan berasaskan kejadian sebenar tanpa dipengaruhi oleh pendapat persendirian.

siapa.bila dsb. -punca kejadian yang tidak diketahui atau masih disiasat hendaklah ditulis sbg ¶belum diketahui puncanya· atau ¶punca kejadian masih dalam siasatan· atau ¶pihak bertgjwb belum mendapatkan buktinya·. . Maklumat lengkap -berita mesti lengkap dan boleh menjawab soalan-soalan y menjadi inti utama berita sprt apa. -nama atau alamat tempat kejadian perlu spesifik agar pembaca dpt membuat gambaran tentg suasana tempat kejadian.

-Setiap perenggan hanya mengandungi satu maklumat. -pertukaran maklumat hendaklah berstruktur.iaitu mengikut urutan yang logik dan mempunyai kesinambungan dengan pgn perenggan sebelumnya. . Pemerengganan berstruktur -perengan-perenggan hendaklah pendek dan biasanya mengandungi tiga atau empat ayat sahaja. -perenggan yang pendek bertujuan untuk menyenangkan pembaca mengikuti kandungan berita dengan lancar.

-terletak di bahagian paling atas teks.FORMAT BERITA Tajuk berita -sesuatu berita mesti mempunyai tajuk. . -terdiri daripada 3 atau 4 patah perkataan sahaja. tetapi dpt mewakili keseluruhan kandungan berita. -tajuk kadangkala disebut ¶kepala berita·.

Tarikh membawa dua makna. - - - Pembukaan berita. sebaliknya hanya hari dan bulan sahaja dicatatkan. Terdapat nama tempat dan tarikh. daerah atau mukim tempat berita dilaporkan. Nama tempat bermaksud nama bandar. Tarikh ini tidak disertakan tahun. Nama tempat ditulis dgn huruf besar kesemuanya. . iaitu boleh merujuk kepada tarikh berita itu dilaporkan dan tarikh peristiwa itu berlaku.

Dimulakan dgn satu perenggan pengenalan. . Perenggan pengenalan kemudian diikuti dgn perenggan2 isi yg melaporkan peristiwa atau kejadian secara terperinci. Bahagian ini memperincikan peristiwa yg berlaku hingga ke akhirnya. - - Isi Kandungan Kandungan berita bermula selepas tanda sempang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful