TEKS BERITA

NUR AIN BAHRIM NOR SYAFIKAH NASIR SITI NOOR ASYIKIN JOHARI

yang bermaksud perkhabaran.acara.DEFINISI BERITA Dalam BI disebut news. .atau kejadian yang diterima atau disalurkan daripada sesuatu sumber sebagai maklumat terkini. Concourse English Dictionary (1992: 989 ) berita sebagai khabar atau kejadian terkini atau khabar berita yang juga melibatkan siaran radio dan tv dalam menyampaikan maklumat terkini tentang berita atau peristiwa semasa.laporan atau pemberitahuan tentang akhbar.

A Dictionary of Education (1981-191) memberikan makna berita sebagai satu sesi atau pelajaran yang biasanya dilaksanakan di sek rendah. .

Hasil drpd kehadiran pemberita itu sendiri barulah sesuatu berita itu dapat ditulis dan dihasilkan. Juga bukanlah hanya sesuatu yang hanya diperoleh melalui bacaan.sebaliknya melalui sesuatu yang dilihat dengan mata sendiri. Hal ini membezakan berita drpd cerita atau fiksyen.CIRI BERITA - - - - Sumber berita Mestilah sesuatu yang benar-benar berlaku dan bukan direka. .

-pemberita itu sendiri bertanggungjawab terhadap berita yang ditulisnya dan dia perlu bersikap jujur yang tinggi dalam menghasilkan berita. . -tiada kesilapan fakta dan sumber berita itu adalah sahih serta boleh dipertanggungjawabkan. Ketepatan berita -bermaksud bahawa sesuatu berita itu hendaklah memperlihatkan fakta sebenar dan betul sebagai ana ia berlaku.

pengalaman.tepat dan betul.boleh dikatakan mempunyai gaya penulisan yang baik. -stuktur ayat yang digunakan pula hendaklah tidak berbelit-belit atau berbunga-bunga. -bahasa yang ditulis dalam berita hendaklah jelas. -penggunaan ayat-ayat pendek dan tidak komplekjs dapat mewujudkan pemahaman pembaca dengan lebih cepat.Gaya penulisan -bergantung kepada kewibawaan. .dan keupayaan penulis mempersembahkan berita yang ditulisnya.

Fakta langsung -perlu bebas daripada prasaangka. -berita yang mempunyai liputan yang menyeluruh dan maklumat terbaharu dan terkini dpt menarik minat org ramai membacanya. -penulisan berita hendaklah menjurus secara langsung dan terus kpd isi atau fakta yang hendak dipersembahkan. -pemberita tidak perlu memutarbelit kata-kata atau terawang-awang dalam menyampaikan sesuatu fakta.cetusan hati dan perasaan penulis yang beremosi. .

-berita yang baik dapat disampaikan kpd umum pd hari yang sama sesuatu peristiwa atau kejadian itu berlaku. Cepat disebarkan -mesti cepat disampaikan dan disebarkan bagi membolehkan masyarakat atau pihak tertentu bertindak atau mendapat maklumat tentang berita tersebut. -berita dapat disampaikan cepat melalui surat khabar atau media elektronik. .

iaitu melaporkan berita sebenar dan tidak sewenang-wenangnya menambah. -penulis berita perlu menyampaikan berita secara berstruktur dalam situasi yg tidak dipengaruhi oleh emosi agar berita yang ditulis menepati ciri-ciri kesahihannya. -pengolahan perlu dibuat pd kandungan berita disampaikan tanpa mengubah fakta sprt tempat kejadian.Maklumat sahih -bermaksud berita itu dilaporkan berasaskan kejadian sebenar tanpa dipengaruhi oleh pendapat persendirian. -penulis berita mesti bersifat objektif. .org y terlibat dan masa kejadian.

. Maklumat lengkap -berita mesti lengkap dan boleh menjawab soalan-soalan y menjadi inti utama berita sprt apa. -nama atau alamat tempat kejadian perlu spesifik agar pembaca dpt membuat gambaran tentg suasana tempat kejadian.bila dsb. -punca kejadian yang tidak diketahui atau masih disiasat hendaklah ditulis sbg ¶belum diketahui puncanya· atau ¶punca kejadian masih dalam siasatan· atau ¶pihak bertgjwb belum mendapatkan buktinya·.siapa.

-pertukaran maklumat hendaklah berstruktur. .iaitu mengikut urutan yang logik dan mempunyai kesinambungan dengan pgn perenggan sebelumnya. -perenggan yang pendek bertujuan untuk menyenangkan pembaca mengikuti kandungan berita dengan lancar. -Setiap perenggan hanya mengandungi satu maklumat. Pemerengganan berstruktur -perengan-perenggan hendaklah pendek dan biasanya mengandungi tiga atau empat ayat sahaja.

-terletak di bahagian paling atas teks. -tajuk kadangkala disebut ¶kepala berita·.FORMAT BERITA Tajuk berita -sesuatu berita mesti mempunyai tajuk. -terdiri daripada 3 atau 4 patah perkataan sahaja. . tetapi dpt mewakili keseluruhan kandungan berita.

Tarikh ini tidak disertakan tahun. sebaliknya hanya hari dan bulan sahaja dicatatkan. . - - - Pembukaan berita. daerah atau mukim tempat berita dilaporkan. iaitu boleh merujuk kepada tarikh berita itu dilaporkan dan tarikh peristiwa itu berlaku. Terdapat nama tempat dan tarikh. Nama tempat ditulis dgn huruf besar kesemuanya. Nama tempat bermaksud nama bandar. Tarikh membawa dua makna.

Bahagian ini memperincikan peristiwa yg berlaku hingga ke akhirnya. - - Isi Kandungan Kandungan berita bermula selepas tanda sempang. Dimulakan dgn satu perenggan pengenalan. Perenggan pengenalan kemudian diikuti dgn perenggan2 isi yg melaporkan peristiwa atau kejadian secara terperinci. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful