P. 1
Teori-teori Kaunseling

Teori-teori Kaunseling

|Views: 3,550|Likes:
Published by Mohd Amin bin Ahmad

More info:

Published by: Mohd Amin bin Ahmad on Feb 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/18/2013

pdf

text

original

Program Peningkatan Kemahiran Kaunseling (PPKK

)

Pengenalan Teori Kaunseling
Oon Siew Fen Pegawai Psikologi Bahagian Pengurusan Psikologi, JPA

Bahagian Pengurusan Psikologi, JPA

1

KANDUNGAN Pengenalan Faedah Kaunselor Memahami Teori Kaunseling Faedah Klien Memahami Teori Kaunseling Teori-Teori Kaunseling Rumusan

Bahagian Pengurusan Psikologi, JPA

2

Pengenalan
• Teori sebagai pendapat yang dikemukakan untuk menerangkan sesuatu ilmu pengetahuan. – Kamus Dewan • Teori Kaunseling membicarakan tentang manusia mengubah tingkah laku yang juga meliputi teori pembelajaran dan teori keperibadian.

Bahagian Pengurusan Psikologi, JPA

3

Menilai hasil daripada proses kaunseling Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 4 . Merancang intervensi dan pelan rawatan 4. Asas kepada membuat penilaian/ diagnosis 3.Faedah kaunselor memahami teori 1. Mengenalpasti setiap masalah klien./ Menerangkan/ menghuraikan faktor penyebab kepada sesuatu tingkah laku 2.

Menilai kejayaan dalam mengubah pemikiran/ tingkah laku Bahagian Pengurusan Psikologi.Faedah klien memahami teori 1. Pemahaman yang lebih jelas tentang hasil keputusan penilaian/ diagnosis yang dikemukakan 4. Pemahanan yang lebih jelas tentang nilai dan keperluan rawatan kaunseling 3. Pemahaman yang lebih jelas tentang permasalahan dihadapi 2. JPA 5 .

JPA 6 .Teori-teori Kaunseling dan genitalia Aplikasi Bahagian Pengurusan Psikologi.

Pendekatan Psikodinamik (Psychodynamic) 3 Pendekatan teori yang utama dalam proses kaunseling Pendekatan Humanistik (Humanistic) Pendekatan Kognitif-Tingkah Laku (Cognitive-behavioral) Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 7 .

1. Pendekatan Psikodinamik
a) Teori Psikoanalisis Klasik – Sigmund Freud (1856-1939) b) Teori Analitikal - Carl Jung (1875-1961) c) Psikologi Individu – Alfred Adler (1870-1937)

Bahagian Pengurusan Psikologi, JPA

8

2. Pendekatan Humanistik
a) Teori Pemusatan Klien – Carl Rogers (1902-1987) b) Teori Gestalt – Fritz Perls (1893-1970)

Bahagian Pengurusan Psikologi, JPA

9

3. Pendekatan Kognitif – Tingkah Laku

a) Rational Emotive Behaviour Therapy –
Albert Ellis (1913-)

b) Terapi Kognitif – Aaron Beck (1921- )

Bahagian Pengurusan Psikologi, JPA

10

• Falsafah asas pendekatan ini mengemukakan pandangan bahawa:- 1. Pendekatan Psikodinamik “Manusia adalah dipengaruhi oleh kuasa-kuasa dinamik yang tidak disedari (unconscious dynamic forces)” dan “Pengalaman-pengalaman awal kehidupan” ***semuanya ini adalah di luar kawalan manusia Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 11 .

berhijrah ke England. JPA 12 . berpindah ke Vienna. Sebelum Perang Dunia ke 2. Bahagian Pengurusan Psikologi.TEORI KAUNSELING PSIKOANALITIK KLASIK Sigmund Freud – (1856 – 1939) Dilahirkan di Freiberg. Kemudian. Moravia.

Andaian. JPA 13 . penentu utama tingkahlaku Tingkahlaku orang dewasa ditentukan oleh perkembangan peringkat kanak-kanak Bahagian Pengurusan Psikologi. • • • Tingkahlaku manusia ditentukan oleh kuasa tidak sedar Dorongan kejantinaan.

JPA 14 . 3. Sedar Di bawah Sedar Tidak Sedar Bahagian Pengurusan Psikologi.• Freud telah membahagikan minda manusia kepada 3 tahap Kesedaran iaitu: 1. 2.

JPA 15 . Tidak Sedar Individu yang memang tidak menyedari lansung apa yang berlaku. Di BawahSedar Di mana manusia TIDAK menyedari sesuatu sedang berlaku melainkan ia secara sedar memberi perhatian kepada apa yang berlaku.• Sedar Di mana manusia menyedari dan mengetahui apa yang sedang berlaku pada persekitarannya. *** Menekankan pergerakan tidak sedar (unconcious) • • Kerana ia banyak menentukan tingkah laku manusia Bahagian Pengurusan Psikologi.

Superego (nilai-nilai moral yang menjadi pegangan seseorang itu) Bahagian Pengurusan Psikologi. Ego dan (berfungsi berasaskan realiti) 3. Membentuk Struktur personaliti yang mengambarkan konflik berlaku. (naluri semulajadi) 2. Id. Konflik ini berlaku antara 3 komponen personaliti: 1. JPA 16 .Manusia menghadapi masalah kerana berlaku konflik dalam tahap tidak sedar.

Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 17 . Egonya pula cuba menyembunyikan perasaan marah/benci tadi dan ini menyebabkan berlakunya masalah keresahan dan murung.Contoh: Seorang Individu yang menghadapi masalah keresahan (anxiety) dan murung mungkin disebabkan konflik antara perasaan marah/benci terhadap ibu bapa dan superegonya yang mengatakan bahawa ibu bapa seharusnya disayangi dan dihormati.

Tahap Genital (12-18 Tahun) Bahagian Pengurusan Psikologi. Tahap Phallic (3-6 Tahun)*** 4. JPA 18 .Freud berpendapat setiap individu berkembang Mengikut beberapa tahap perkembangan iaitu: 1. Tahap Latency (6-12 Tahun) 5. Tahap Oral (0-18 Bulan) 2. Tahap Anal (18 Bulan-3 Tahun) 3.

Tahap Anal (18 Bulan-3 Tahun) BulanFokus untuk mendapatkan keseronokan berpusat pada bahagian ‘anus’/dubur. Bahagian Pengurusan Psikologi.Tahap Oral (0-18 Bulan) (0Fokus untuk mendapatkan keseronokan berpusat pada bahagian mulut. JPA 19 .

Tahap Phallic (3-6 Tahun) (3Fokus untuk mendapatkan keseronokan berpusat pada bahagian genitalia/ pembiakan. tumpuan diberikan kepada aktiviti pembelajaran yang selalunya tiada kaitan dengan seks. Bahagian Pengurusan Psikologi. Tahap Latency (6-12 Tahun) (6Menurut Freud. pada tahap ini. JPA 20 .

kanakPada tahap ini keinginan seks akan timbul dan Individu akan berusaha untuk memenuhi Kehendak tersebut dengan apa jua cara.Tahap Genital (12-18 Tahun) (12Bermula apabila kanak-kanak akil baligh. JPA 21 . Bahagian Pengurusan Psikologi.

Denial 3. Mekanisme Bela Diri Di antara cara perlindungan yang sering digunakan ialah: 1.Freud juga memperkenalkan proses untuk manusia melindungi diri/mental dari gangguan yang keterlaluan iaitu DEFENCE MECHANISM. Reaction Formation Bahagian Pengurusan Psikologi. Projection 4. Regression 5. Rationalization 6. Repression 2. JPA 22 .

Bahagian Pengurusan Psikologi.1. Projeksi – Keadaan individu yang akan melemparkan keluar nafsu atau kehendakkehendak kepada objek atau orang lain. 4. 2. 3. Regresi – Ia akan menuruni tangga kematangan psikologi ke tahap yang lebih rendah daripada sekarang. Penafian – Apabila seseorang itu menghadapi masalah ataupun yang menyakitkan. JPA 23 . Represi – Menekan pengalaman yang pahit serta menyakitkan ke dalam alam tidak sedar. ia hanya akan menafikan kewujudan masalah tersebut.

Rationalization . Individu yang membenci seorang lain akan menunjukkan rasa kasih sayang dan memberi perhatian yang berlebihan-lebihan kepada orang yang dibenci itu. Rasionalisasi juga muncul ketika individu menipu dirinya sendiri dengan berpura-pura menganggap yang buruk adalah baik. 6.Individu dikatakan mengadakan pembentukan reaksi adalah ketika dia berusaha menyembunyikan motif dan perasaan yang sesungguhnya (mungkin dengan cara represi atau supresi).Rasionalisasi sering dimaksudkan sebagai usaha individu untuk mencari-cari alasan yang dapat diterima secara sosial untuk membenarkan atau menyembunyikan perilakunya yang buruk.5. JPA 24 . Reaction Formation . atau yang baik adalah yang buruk. Bahagian Pengurusan Psikologi. dan menampilkan ekspresi wajah yang berlawanan dengan yang sebetulnya.

Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 25 . Beliau juga percaya yang MIMPI merupakan cara untuk manusia mengetahui apa yang ada dalam minda di paras tanpa sedar. Freud juga percaya yang setiap individu perlu melalui CATHARSIS di mana mereka berpeluang untuk meluahkan perasaan yang terpendam.Freud percaya yang masalah yang sedang dihadapi berpunca dari masa lalu.

free association. 5. Membantu klien menganalisa isu-isu berkaitan melalui tafsiran mimpi. Membantu klien mengubah persepsi diri dan tingkahlaku. JPA . Membantu klien fokus dan menetapkan matlamat tertentu dan mengubah tingkahlaku. 6. 2. Bekerjasama dengan klien dan membantu beliau menghadapi rintangan yang mendatang.transference dan sebagainya. membuat analisa peristiwa lalu atau isu-isu yang berkaitan. Membantu klien meluahkan perasaan. 4.Aplikasi Terapi Psikoanalisis 1. 26 Bahagian Pengurusan Psikologi. Bukan sahaja melihat pada masa lalu tetapi juga membuat perkaitan dengan isu semasa yang sedang dihadapi. 3.

JPA 27 . • Membantu klien meredakan tekanan • Melupakan pengalaman atau peristiwa pahit masa lampau. Bahagian Pengurusan Psikologi.Peranan Kaunselor • Menyedarkan klien dari alam yang tidak sedar kepada alam sedar.

Bahagian Pengurusan Psikologi. • Terlalu menekankan masalah dalaman. • Tidak sesuai untuk ramai klien.Limitasi • Masa dan Tenaga terlalu lama. JPA 28 .

JPA 29 .2. Pendekatan Humanistik Manusia mempunyai maruah dan nilai diri Ada kecenderungan untuk mencapai nirwana kendiri (People possess dignity and worth and have tendencies toward self-actualization) Bahagian Pengurusan Psikologi.

Sebelum mendalami bidang Psikologi. Dari keluarga yang kuat agama. Bahagian Pengurusan Psikologi.Humanistik Carl Rogers (1902(1902-1987) Dilahirkan di Oak Park. Illanois. Rogers merupakan pelajar di bidang ugama. JPA 30 30 .

JPA 31 . pakar kepada masalah dirinya sendiri •Kaunselor hanya wujudkan rasa selesa Bahagian Pengurusan Psikologi.TEORI PEMUSATAN KLIEN •Carl Ransom Roger (1902-1987) •Fokus kepada klien •Klien tentukan arah dirinya •Manusia.

Pandangan Tentang Manusia: •Optimistik terhadap sifat semulajadi manusia •Individualistik – individu berbeza antara satu sama lain •Persekitaran mempengaruhi manusia – asalnya baik •Manusia sentiasa berkembang – bertanggungjawab mengawal perkembangan dirinya •Kaunselor tidak kawal atau pengaruhi keputusan klien •Bantu klien. berubah ke arah positif • Positif adalah syarat kepada penghargaan kendiri Bahagian Pengurusan Psikologi.galakan baik. JPA 32 .

JPA 33 . bebas serta menjadi seorang yang dicita2 kan andainya keadaan-keadaan tertentu wujud.Aplikasi Teori Berpusatkan Klien • Setiap individu mempunyai nilai kendiri. Bahagian Pengurusan Psikologi. memilih nilai dan matlamat serta membuat keputusan dirinya sendiri. • Setiap individu mempunyai hak untuk tentukan arah hidupnya. harus dihormati dan disanjung • Setiap individu mempunyai keupayaan untuk bertanggungjawab terhadap dirinya • Boleh bertanggungjawab.

orang lain.PANDANGAN TERHADAP INDIVIDU BERMASALAH • Orang bermasalah bukanlah pesakit • Percangahan antara pengalaman dan persepsi • Percangahan antara konsep kendiri dengan kendiri ideal. dan penilaiannya sendiri mengenai persepsi orang lain terhadap dirinya. “ Kendiri adalah gabungan antara penilaiannya sendiri.” Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 34 .

• Syarat-syarat penilaian kendiri “Condition of Worth “ juga boleh menyebabkan individu bermasalah.• Percangahan antara konsep kendiri sebenar dengan kendiri ideal akan menimbulkan masalah. Bahagian Pengurusan Psikologi. • Percangahan itu boleh menyebabkan seorang itu mengalami neurotik. JPA 35 .

“Patut” dan harus menurut sahaja tanpa ada perbincangan. si anak “mesti”.Contoh: “ Seorang ibu memberitahu anaknya untuk dia disayangi dan diterima dalam keluarga. JPA 36 .” Bahagian Pengurusan Psikologi.

JPA 37 . IDEAL SELF REAL SELF PERSAMAAN DI ANTARA KENDIRI DENGAN KENDIRI IDEAL BANYAK (KONGRUEN) Bahagian Pengurusan Psikologi. Sebaliknya.Bila terdapat banyak persamaan di antara kendiri dengan pengalaman. maka wujudlah keadaan tidak kongruen. maka seseorang akan mengalami perasaan kongruen (selaras). bila terdapat banyak keadaan yang tidak sama di antara kendiri dengan pengalaman.

Kongruen (Selaras) congruence Kombinasi 3 teras ini dengan interaksi “non-directive”.Pendekatan Person-Centered Approach. Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 38 . selalunya diekspreskan melalui 3 teras iaitu:1. merupakan asas yang akan meningkatkan “actualizing tendency” (kecenderungan untuk kesempurnaan) klien ClientCentered. Penerimaan Tanpa Syarat unconditional positive regard 3. Empati empathy. 2.

Bahagian Pengurusan Psikologi. • Kaunselor bersifat "transparent" terhadap klien. • Klien berasa tidak perlu takut atau menyembunyikan sebarang perkara terhadap Kaunselor.GENUINENESS. kesannya klien akan berubah dan berkembang dengan keadaan yang konstruktif. klien boleh melihat diri Kaunselor dalam perhubungan kaunseling. JPA 39 . • Semakin Kaunselor menjadi dirinya yang sebenar dalam hubungan kaunseling. OR CONGRUENCE. REALNESS. • Kaunselor bersikap terbuka terhadap perasaan dan sikap.

Bahagian Pengurusan Psikologi. keadaan terapeutik akan berlaku. • Kaunselor positif dan mempunyai sikap menerima apa sahaja keadaan klien pada ketika itu. sayang atau bangga. marah. Sifat caring wujud bukan atas sebab-sebab tertentu. • Kaunselor menerima klien secara total dalam apa juga keadaan sama ada keliru. JPA 40 .UNCONDITIONAL POSITIVE REGARD • Penting untuk wujudkan suasana penerimaan dan caring. takut.

JPA 41 . Bahagian Pengurusan Psikologi. • Empati merupakan kombinasi sifat mendengar dengan aktif dan memahami. sensitif. ia disampaikan semula melalui kaedah komunikasi kepada klien.EMPATHIC UNDERSTANDING • Kaunselor memahami dengan tepat perasaan atau emosi dan memahami maksud sesuatu perkara yang dialami oleh klien.

Bahagian Pengurusan Psikologi. merasai. • Klien perlu sedia menerima. mengalami realiti yang sebenar dan menyesuaikan dengan struktur kendirinya.PROSES KAUNSELING • Perhubungan antara kaunselor dan klien adalah penting. JPA 42 . • Tiada proses terapi yang tertentu • Mencapai perasaan bebas dan sepadu bagi diri individu.

sedia menerima. mampu mengawal serta mengarah hidupnya. • Klien dipandu oleh perasaan dan penilaiannya sendiri.• Yakin pada diri sendiri. Bahagian Pengurusan Psikologi. • Bersedia untuk berkembang dengan membuat ketetapan serta matlamat baru untuk hidupnya tanpa bergantung kepada orang lain. JPA 43 .

Bahagian Pengurusan Psikologi.PERANAN KAUNSELOR • Berfungsi sebagai fasilitator dengan berkebolehan untuk berempati • Wujudkan suasana yang sesuai. galakkan klien berasa bebas untuk meneroka dan mengalami halangan hidup. • Bantu klien agar tidak bersikap defensif atau alasan tertentu. • Tidak mendiagnosis masalah klien sebaliknya menjadikan dia seperti cermin yang akan membantu klien melihat dirinya. • Anggap klien sama taraf dengan dirinya. JPA 44 .

• Menggunakan helah bela diri untuk mengatasi kebimbangan. JPA 45 . • Banyak ketidaksamaan kendiri dengan pengalaman.PERANAN KLIEN • Perasaan diri yang dipersepsikan tidak kongruen dengan apa yang sedang dialaminya. Bahagian Pengurusan Psikologi. • Kendiri yang dialaminya tidak sama dengan struktur yang dimilikinya.

v. ii. Perasaan dan pengalamannya tersekat.• Ciri yang ditunjukkan oleh klien sebelum memiliki kesedaran: Kepercayaan dan sikap yang rigid. Ia tidak bersedia untuk membincangkan perasaan-perasaan mendalam mengenai dirinya. 46 . Takut bermesra vi. JPA i. Ia terpisah dari perasaan yang tulen. iii. Bahagian Pengurusan Psikologi. Tidak yakin dengan diri sendiri. iv.

rasa risau.Ciri-ciri Selepas Mengalami perubahan • Dapat menyatakan kebimbangan dan rasa takut. Bahagian Pengurusan Psikologi. dan herot-berot. kurang menekankan perkara lampau. • Wujud kesedaran untuk menerima dan mengabungkan perasaan yang bercanggah dalam struktur kendirinya. sedia menerima realiti. • Kenal perasaan positif dan negatif. • Klien tidak merasa tersekat. • Berusaha kuat menuju ke arah nirwana kendiri. JPA 47 .rasa bersalah dan lain-lain. • Lebih bersikap terbuka.

. . • Kefahaman berempati dengan tepat. • Kejujuran.Mengalami apa yang dirasakan oleh klien dari segi perasaan dan persepsi.Syarat yang perlu untuk menjamin perhubungan yang berkesan. penilaian.Tidak teragak-agak untuk menyampaikan yang positif atau negatif. JPA 48 . Bahagian Pengurusan Psikologi. .Tanpa prasangka. • Penerimaan tanpa syarat. keikhlasan dan ketulenan.

JPA 49 . Pendekatan Kognitif – Tingkah Laku Pengalaman manusia adalah hasil daripada 4 unsur yang saling berinteraksi: Fisiologi (physiology) Kognitif (cognitions) Tingkahlaku (behaviours) Emosi (emotion) Bahagian Pengurusan Psikologi.3.

Tingkah Laku Kognitif Albert Ellis (1913(1913Dilahirkan di Pittsburgh dan dibesarkan di New York. membentuk teori sendiri setelah mengalami masalah dengan Psikoanalisis. Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 50 50 .

RATIONAL EMOTIVE BEHAVIOURAL TERAPHY •Albert Ellis – Albert “Proses kaunseling menolong individu itu mengenal dan menerima kelakuan yang diterima. JPA 51 . Kaunseling individu menolong klien berfikir dan bertindak dalam bentuk rasional” Bahagian Pengurusan Psikologi.

Pada pendapat beliau: Sistem kepercayaan (belief system)manusia itu penting Sistem ini adalah cara manusia menerima realiti Sistem ini juga memberi kesan kepada cara manusia melihat diri sendiri Bahagian Pengurusan Psikologi.Albert Ellis berpendapat manusia boleh berfikir secara rasional tetapi emosi boleh mempengaruhi fikiran dan tindakan. JPA 52 .

JPA 53 . Klien yang memilih sistem kepercayaan mereka.Ellis juga percaya: Klien sendiri yang memulakan gangguan kepada emosi dengan kepercayaan yang tidak rasional. Tugas kaunselor ialah mengubah kepercayaan yang tidak rasional kepada sesuatu yang lebih bermanfaat kepada klien. Bahagian Pengurusan Psikologi.

Bahagian Pengurusan Psikologi. Contoh pemikiran tak rasional: I am special or I am damned. I must have everything that I want. Mereka juga boleh jadi kreatif dan destruktif Gangguan emosi berpunca dari pemikiran tak rasional. JPA 54 .Manusia dilahirkan unik dan berupaya untuk menjadi rasional atau tidak rasional. I am either good or bad. I must be immortal. I must prove myself. I must be loved or cared for.

JPA 55 . berfikir.•Pemikiran karut dan tak rasional adalah hasil daripada proses pembelajaran (meniru apa yang ada. yang didengar dan belajar untuk membentuk fikiran dan sikap yang tidak rasional) •Manusia cenderung untuk melihat. berperanan dan bertingkah laku secara serentak Bahagian Pengurusan Psikologi.

• Manusia berupaya melihat kekurangan diri – jadi berupaya untuk mengubah pandangan dan nilai tak sesuai yang ada pada mereka • Manusia tak sempurna – boleh buat kesilapan • Berupaya ubah proses kognitif . emosi dan tingkah laku Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 56 .

eating disorders anger.Aplikasi REBT -Bersifat multimodal dan intergrative: gunakan pelbagai teknik melibatkan aspek kognitif. marital difficulties. dll. parenting failures. JPA 57 . Bahagian Pengurusan Psikologi. personality disorders. afektif dan tingkah laku yg dipadankan dengan keperluan klien. obsessive compulsive disorders. depression. -Namun penekanan adalah mengubah cara berfikir untuk menjadi rasional -Terapi ini digunakan ke atas pelbagai masalah klinikal seperti anxiety.

CONTOH: Menganggap semua yang buruk akan terus berlaku kerana suatu peristiwa buruk telah berlaku sebelumnya..Over-generalisation Sangat peka terhadap maklumat-maklumat negatif dan mengenepikan yang positif. JPA 58 . “ Memang dia puji saya tetapi dia memang baik dengan semua orang.” – Automatic discounting Bahagian Pengurusan Psikologi.

JPA 59 .CONTOH: Terlalu banyak menerapkan “sepatutnya” atau “mesti” – Should Statements “Mereka berbisik-bisik semasa saya lalu. mungkin Mereka mereka mengata pakaian saya nampak – Personalisation Bahagian Pengurusan Psikologi.

JPA Merasa Bersemangat 60 .REBT-Rational Emotive Behavior Therapy menggunakan prinsip berikut: A (kejadian) B (kepercayaan tidak rasional) C (emosi terhasil) Gagal dalam ujian Aku Bodoh D (perubahan Kepercayaan Melalui kaunseling) E (perubahan emosi) Kecewa/sedih F (Perubahan Tingkah Laku) Saya harus berusaha lagi Bahagian Pengurusan Psikologi.

PROSES REBT C A B Sistem kepercayaan yang tidak rasional atau salah maka Kaunselor perlu D E Akibat sedih Peristiwa dan kecewa yang bukan kerana berlaku tetapi kerana Membetulkan Kesan emosi pemikiran tidak yang lega rasional dan tenang sehingga wujud sistem kepercayaan baru dan ini akan menyebabkan perubahan Ambil lain kali dan bukan bermakna tiada masa hadapan Lega dan memandang hidup dengan lebih luas dan bermakna 61 Sedih Dan Kecewa Gagal dalam Tiada masa PTK hadapan Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA .

•Tingkah laku salah mesti dihukum •Kekecewaan dan lain-lain ditentukan oleh faktor luaran • Perasaan ditentukan oleh persepsi dan pandangan kita sendiri bukan orang lain.PEMIKIRAN TIDAK RASIONAL VS RASIONAL • Saya mesti digemari dan disayangi oleh setiap orang jika ingin berjaya. APA PEMIKIRAN TIDAK RASIONAL YANG LAIN BAGAIMANA UNTUK MERASIONALKAN PEMIKIRAN TERSEBUT Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 62 .

JPA 63 .Rumusan Teori-teori Kaunseling dan Aplikasi Bahagian Pengurusan Psikologi.

“Experience without theory is blind. but theory without experience is mere intellectual play” -Immanual Kant Sekian.my/psikologi Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 64 .o.siewfen@jpa.gov.my Tel :03 – 8316 4391 www.gov.interactive. Terima Kasih Email.jpa.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->