P. 1
Teori-teori Kaunseling

Teori-teori Kaunseling

|Views: 3,511|Likes:
Published by Mohd Amin bin Ahmad

More info:

Published by: Mohd Amin bin Ahmad on Feb 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/18/2013

pdf

text

original

Program Peningkatan Kemahiran Kaunseling (PPKK

)

Pengenalan Teori Kaunseling
Oon Siew Fen Pegawai Psikologi Bahagian Pengurusan Psikologi, JPA

Bahagian Pengurusan Psikologi, JPA

1

KANDUNGAN Pengenalan Faedah Kaunselor Memahami Teori Kaunseling Faedah Klien Memahami Teori Kaunseling Teori-Teori Kaunseling Rumusan

Bahagian Pengurusan Psikologi, JPA

2

Pengenalan
• Teori sebagai pendapat yang dikemukakan untuk menerangkan sesuatu ilmu pengetahuan. – Kamus Dewan • Teori Kaunseling membicarakan tentang manusia mengubah tingkah laku yang juga meliputi teori pembelajaran dan teori keperibadian.

Bahagian Pengurusan Psikologi, JPA

3

/ Menerangkan/ menghuraikan faktor penyebab kepada sesuatu tingkah laku 2. Asas kepada membuat penilaian/ diagnosis 3. Merancang intervensi dan pelan rawatan 4. Menilai hasil daripada proses kaunseling Bahagian Pengurusan Psikologi.Faedah kaunselor memahami teori 1. Mengenalpasti setiap masalah klien. JPA 4 .

Menilai kejayaan dalam mengubah pemikiran/ tingkah laku Bahagian Pengurusan Psikologi.Faedah klien memahami teori 1. JPA 5 . Pemahanan yang lebih jelas tentang nilai dan keperluan rawatan kaunseling 3. Pemahaman yang lebih jelas tentang hasil keputusan penilaian/ diagnosis yang dikemukakan 4. Pemahaman yang lebih jelas tentang permasalahan dihadapi 2.

JPA 6 .Teori-teori Kaunseling dan genitalia Aplikasi Bahagian Pengurusan Psikologi.

JPA 7 .Pendekatan Psikodinamik (Psychodynamic) 3 Pendekatan teori yang utama dalam proses kaunseling Pendekatan Humanistik (Humanistic) Pendekatan Kognitif-Tingkah Laku (Cognitive-behavioral) Bahagian Pengurusan Psikologi.

1. Pendekatan Psikodinamik
a) Teori Psikoanalisis Klasik – Sigmund Freud (1856-1939) b) Teori Analitikal - Carl Jung (1875-1961) c) Psikologi Individu – Alfred Adler (1870-1937)

Bahagian Pengurusan Psikologi, JPA

8

2. Pendekatan Humanistik
a) Teori Pemusatan Klien – Carl Rogers (1902-1987) b) Teori Gestalt – Fritz Perls (1893-1970)

Bahagian Pengurusan Psikologi, JPA

9

3. Pendekatan Kognitif – Tingkah Laku

a) Rational Emotive Behaviour Therapy –
Albert Ellis (1913-)

b) Terapi Kognitif – Aaron Beck (1921- )

Bahagian Pengurusan Psikologi, JPA

10

• Falsafah asas pendekatan ini mengemukakan pandangan bahawa:- 1. Pendekatan Psikodinamik “Manusia adalah dipengaruhi oleh kuasa-kuasa dinamik yang tidak disedari (unconscious dynamic forces)” dan “Pengalaman-pengalaman awal kehidupan” ***semuanya ini adalah di luar kawalan manusia Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 11 .

Sebelum Perang Dunia ke 2. Moravia. Kemudian. Bahagian Pengurusan Psikologi. berpindah ke Vienna. JPA 12 . berhijrah ke England.TEORI KAUNSELING PSIKOANALITIK KLASIK Sigmund Freud – (1856 – 1939) Dilahirkan di Freiberg.

• • • Tingkahlaku manusia ditentukan oleh kuasa tidak sedar Dorongan kejantinaan. JPA 13 . penentu utama tingkahlaku Tingkahlaku orang dewasa ditentukan oleh perkembangan peringkat kanak-kanak Bahagian Pengurusan Psikologi.Andaian.

JPA 14 . 3. 2. Sedar Di bawah Sedar Tidak Sedar Bahagian Pengurusan Psikologi.• Freud telah membahagikan minda manusia kepada 3 tahap Kesedaran iaitu: 1.

Tidak Sedar Individu yang memang tidak menyedari lansung apa yang berlaku. *** Menekankan pergerakan tidak sedar (unconcious) • • Kerana ia banyak menentukan tingkah laku manusia Bahagian Pengurusan Psikologi. Di BawahSedar Di mana manusia TIDAK menyedari sesuatu sedang berlaku melainkan ia secara sedar memberi perhatian kepada apa yang berlaku.• Sedar Di mana manusia menyedari dan mengetahui apa yang sedang berlaku pada persekitarannya. JPA 15 .

Ego dan (berfungsi berasaskan realiti) 3. Superego (nilai-nilai moral yang menjadi pegangan seseorang itu) Bahagian Pengurusan Psikologi. Konflik ini berlaku antara 3 komponen personaliti: 1. Membentuk Struktur personaliti yang mengambarkan konflik berlaku. Id.Manusia menghadapi masalah kerana berlaku konflik dalam tahap tidak sedar. (naluri semulajadi) 2. JPA 16 .

Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 17 .Contoh: Seorang Individu yang menghadapi masalah keresahan (anxiety) dan murung mungkin disebabkan konflik antara perasaan marah/benci terhadap ibu bapa dan superegonya yang mengatakan bahawa ibu bapa seharusnya disayangi dan dihormati. Egonya pula cuba menyembunyikan perasaan marah/benci tadi dan ini menyebabkan berlakunya masalah keresahan dan murung.

Tahap Oral (0-18 Bulan) 2. Tahap Anal (18 Bulan-3 Tahun) 3. JPA 18 .Freud berpendapat setiap individu berkembang Mengikut beberapa tahap perkembangan iaitu: 1. Tahap Phallic (3-6 Tahun)*** 4. Tahap Latency (6-12 Tahun) 5. Tahap Genital (12-18 Tahun) Bahagian Pengurusan Psikologi.

JPA 19 . Tahap Anal (18 Bulan-3 Tahun) BulanFokus untuk mendapatkan keseronokan berpusat pada bahagian ‘anus’/dubur.Tahap Oral (0-18 Bulan) (0Fokus untuk mendapatkan keseronokan berpusat pada bahagian mulut. Bahagian Pengurusan Psikologi.

Tahap Latency (6-12 Tahun) (6Menurut Freud. Bahagian Pengurusan Psikologi. tumpuan diberikan kepada aktiviti pembelajaran yang selalunya tiada kaitan dengan seks. pada tahap ini.Tahap Phallic (3-6 Tahun) (3Fokus untuk mendapatkan keseronokan berpusat pada bahagian genitalia/ pembiakan. JPA 20 .

kanakPada tahap ini keinginan seks akan timbul dan Individu akan berusaha untuk memenuhi Kehendak tersebut dengan apa jua cara. JPA 21 . Bahagian Pengurusan Psikologi.Tahap Genital (12-18 Tahun) (12Bermula apabila kanak-kanak akil baligh.

Repression 2. Reaction Formation Bahagian Pengurusan Psikologi. Denial 3. Mekanisme Bela Diri Di antara cara perlindungan yang sering digunakan ialah: 1. Rationalization 6. Regression 5. JPA 22 .Freud juga memperkenalkan proses untuk manusia melindungi diri/mental dari gangguan yang keterlaluan iaitu DEFENCE MECHANISM. Projection 4.

Regresi – Ia akan menuruni tangga kematangan psikologi ke tahap yang lebih rendah daripada sekarang. 3. Represi – Menekan pengalaman yang pahit serta menyakitkan ke dalam alam tidak sedar. JPA 23 . Bahagian Pengurusan Psikologi. 2. 4.1. Penafian – Apabila seseorang itu menghadapi masalah ataupun yang menyakitkan. ia hanya akan menafikan kewujudan masalah tersebut. Projeksi – Keadaan individu yang akan melemparkan keluar nafsu atau kehendakkehendak kepada objek atau orang lain.

atau yang baik adalah yang buruk. Bahagian Pengurusan Psikologi. Individu yang membenci seorang lain akan menunjukkan rasa kasih sayang dan memberi perhatian yang berlebihan-lebihan kepada orang yang dibenci itu. dan menampilkan ekspresi wajah yang berlawanan dengan yang sebetulnya. JPA 24 . Rasionalisasi juga muncul ketika individu menipu dirinya sendiri dengan berpura-pura menganggap yang buruk adalah baik.Rasionalisasi sering dimaksudkan sebagai usaha individu untuk mencari-cari alasan yang dapat diterima secara sosial untuk membenarkan atau menyembunyikan perilakunya yang buruk. 6.Individu dikatakan mengadakan pembentukan reaksi adalah ketika dia berusaha menyembunyikan motif dan perasaan yang sesungguhnya (mungkin dengan cara represi atau supresi).5. Reaction Formation . Rationalization .

Freud percaya yang masalah yang sedang dihadapi berpunca dari masa lalu. Beliau juga percaya yang MIMPI merupakan cara untuk manusia mengetahui apa yang ada dalam minda di paras tanpa sedar. Bahagian Pengurusan Psikologi. Freud juga percaya yang setiap individu perlu melalui CATHARSIS di mana mereka berpeluang untuk meluahkan perasaan yang terpendam. JPA 25 .

26 Bahagian Pengurusan Psikologi.transference dan sebagainya. 2. 5. membuat analisa peristiwa lalu atau isu-isu yang berkaitan. 6. 4. Bukan sahaja melihat pada masa lalu tetapi juga membuat perkaitan dengan isu semasa yang sedang dihadapi. Membantu klien menganalisa isu-isu berkaitan melalui tafsiran mimpi. JPA . Membantu klien mengubah persepsi diri dan tingkahlaku. Membantu klien meluahkan perasaan. Bekerjasama dengan klien dan membantu beliau menghadapi rintangan yang mendatang. Membantu klien fokus dan menetapkan matlamat tertentu dan mengubah tingkahlaku. 3. free association.Aplikasi Terapi Psikoanalisis 1.

JPA 27 .Peranan Kaunselor • Menyedarkan klien dari alam yang tidak sedar kepada alam sedar. • Membantu klien meredakan tekanan • Melupakan pengalaman atau peristiwa pahit masa lampau. Bahagian Pengurusan Psikologi.

• Terlalu menekankan masalah dalaman. Bahagian Pengurusan Psikologi. • Tidak sesuai untuk ramai klien. JPA 28 .Limitasi • Masa dan Tenaga terlalu lama.

Pendekatan Humanistik Manusia mempunyai maruah dan nilai diri Ada kecenderungan untuk mencapai nirwana kendiri (People possess dignity and worth and have tendencies toward self-actualization) Bahagian Pengurusan Psikologi.2. JPA 29 .

Illanois. Rogers merupakan pelajar di bidang ugama.Humanistik Carl Rogers (1902(1902-1987) Dilahirkan di Oak Park. Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 30 30 . Dari keluarga yang kuat agama. Sebelum mendalami bidang Psikologi.

TEORI PEMUSATAN KLIEN •Carl Ransom Roger (1902-1987) •Fokus kepada klien •Klien tentukan arah dirinya •Manusia. JPA 31 . pakar kepada masalah dirinya sendiri •Kaunselor hanya wujudkan rasa selesa Bahagian Pengurusan Psikologi.

JPA 32 .Pandangan Tentang Manusia: •Optimistik terhadap sifat semulajadi manusia •Individualistik – individu berbeza antara satu sama lain •Persekitaran mempengaruhi manusia – asalnya baik •Manusia sentiasa berkembang – bertanggungjawab mengawal perkembangan dirinya •Kaunselor tidak kawal atau pengaruhi keputusan klien •Bantu klien. berubah ke arah positif • Positif adalah syarat kepada penghargaan kendiri Bahagian Pengurusan Psikologi.galakan baik.

memilih nilai dan matlamat serta membuat keputusan dirinya sendiri. bebas serta menjadi seorang yang dicita2 kan andainya keadaan-keadaan tertentu wujud. JPA 33 . • Setiap individu mempunyai hak untuk tentukan arah hidupnya.Aplikasi Teori Berpusatkan Klien • Setiap individu mempunyai nilai kendiri. harus dihormati dan disanjung • Setiap individu mempunyai keupayaan untuk bertanggungjawab terhadap dirinya • Boleh bertanggungjawab. Bahagian Pengurusan Psikologi.

JPA 34 .PANDANGAN TERHADAP INDIVIDU BERMASALAH • Orang bermasalah bukanlah pesakit • Percangahan antara pengalaman dan persepsi • Percangahan antara konsep kendiri dengan kendiri ideal. “ Kendiri adalah gabungan antara penilaiannya sendiri. dan penilaiannya sendiri mengenai persepsi orang lain terhadap dirinya. orang lain.” Bahagian Pengurusan Psikologi.

• Percangahan antara konsep kendiri sebenar dengan kendiri ideal akan menimbulkan masalah. • Percangahan itu boleh menyebabkan seorang itu mengalami neurotik. JPA 35 . • Syarat-syarat penilaian kendiri “Condition of Worth “ juga boleh menyebabkan individu bermasalah. Bahagian Pengurusan Psikologi.

“Patut” dan harus menurut sahaja tanpa ada perbincangan. si anak “mesti”.” Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 36 .Contoh: “ Seorang ibu memberitahu anaknya untuk dia disayangi dan diterima dalam keluarga.

Sebaliknya. JPA 37 .Bila terdapat banyak persamaan di antara kendiri dengan pengalaman. bila terdapat banyak keadaan yang tidak sama di antara kendiri dengan pengalaman. maka seseorang akan mengalami perasaan kongruen (selaras). maka wujudlah keadaan tidak kongruen. IDEAL SELF REAL SELF PERSAMAAN DI ANTARA KENDIRI DENGAN KENDIRI IDEAL BANYAK (KONGRUEN) Bahagian Pengurusan Psikologi.

selalunya diekspreskan melalui 3 teras iaitu:1. 2. merupakan asas yang akan meningkatkan “actualizing tendency” (kecenderungan untuk kesempurnaan) klien ClientCentered. Penerimaan Tanpa Syarat unconditional positive regard 3. Empati empathy. Kongruen (Selaras) congruence Kombinasi 3 teras ini dengan interaksi “non-directive”. JPA 38 . Bahagian Pengurusan Psikologi.Pendekatan Person-Centered Approach.

OR CONGRUENCE. kesannya klien akan berubah dan berkembang dengan keadaan yang konstruktif. klien boleh melihat diri Kaunselor dalam perhubungan kaunseling.GENUINENESS. REALNESS. • Kaunselor bersikap terbuka terhadap perasaan dan sikap. • Klien berasa tidak perlu takut atau menyembunyikan sebarang perkara terhadap Kaunselor. • Semakin Kaunselor menjadi dirinya yang sebenar dalam hubungan kaunseling. • Kaunselor bersifat "transparent" terhadap klien. JPA 39 . Bahagian Pengurusan Psikologi.

JPA 40 . • Kaunselor positif dan mempunyai sikap menerima apa sahaja keadaan klien pada ketika itu. keadaan terapeutik akan berlaku. takut. Sifat caring wujud bukan atas sebab-sebab tertentu. marah. Bahagian Pengurusan Psikologi. sayang atau bangga. • Kaunselor menerima klien secara total dalam apa juga keadaan sama ada keliru.UNCONDITIONAL POSITIVE REGARD • Penting untuk wujudkan suasana penerimaan dan caring.

• Empati merupakan kombinasi sifat mendengar dengan aktif dan memahami. ia disampaikan semula melalui kaedah komunikasi kepada klien. sensitif.EMPATHIC UNDERSTANDING • Kaunselor memahami dengan tepat perasaan atau emosi dan memahami maksud sesuatu perkara yang dialami oleh klien. JPA 41 . Bahagian Pengurusan Psikologi.

JPA 42 . merasai. • Tiada proses terapi yang tertentu • Mencapai perasaan bebas dan sepadu bagi diri individu. Bahagian Pengurusan Psikologi.PROSES KAUNSELING • Perhubungan antara kaunselor dan klien adalah penting. mengalami realiti yang sebenar dan menyesuaikan dengan struktur kendirinya. • Klien perlu sedia menerima.

• Klien dipandu oleh perasaan dan penilaiannya sendiri. • Bersedia untuk berkembang dengan membuat ketetapan serta matlamat baru untuk hidupnya tanpa bergantung kepada orang lain. JPA 43 . mampu mengawal serta mengarah hidupnya. sedia menerima.• Yakin pada diri sendiri. Bahagian Pengurusan Psikologi.

Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 44 . • Anggap klien sama taraf dengan dirinya. • Tidak mendiagnosis masalah klien sebaliknya menjadikan dia seperti cermin yang akan membantu klien melihat dirinya.PERANAN KAUNSELOR • Berfungsi sebagai fasilitator dengan berkebolehan untuk berempati • Wujudkan suasana yang sesuai. galakkan klien berasa bebas untuk meneroka dan mengalami halangan hidup. • Bantu klien agar tidak bersikap defensif atau alasan tertentu.

• Menggunakan helah bela diri untuk mengatasi kebimbangan. • Banyak ketidaksamaan kendiri dengan pengalaman. JPA 45 . • Kendiri yang dialaminya tidak sama dengan struktur yang dimilikinya. Bahagian Pengurusan Psikologi.PERANAN KLIEN • Perasaan diri yang dipersepsikan tidak kongruen dengan apa yang sedang dialaminya.

• Ciri yang ditunjukkan oleh klien sebelum memiliki kesedaran: Kepercayaan dan sikap yang rigid. 46 . Tidak yakin dengan diri sendiri. JPA i. Ia terpisah dari perasaan yang tulen. v. Bahagian Pengurusan Psikologi. Perasaan dan pengalamannya tersekat. ii. Takut bermesra vi. iii. Ia tidak bersedia untuk membincangkan perasaan-perasaan mendalam mengenai dirinya. iv.

dan herot-berot.Ciri-ciri Selepas Mengalami perubahan • Dapat menyatakan kebimbangan dan rasa takut. kurang menekankan perkara lampau. • Berusaha kuat menuju ke arah nirwana kendiri. • Kenal perasaan positif dan negatif. • Wujud kesedaran untuk menerima dan mengabungkan perasaan yang bercanggah dalam struktur kendirinya. • Lebih bersikap terbuka. sedia menerima realiti.rasa bersalah dan lain-lain. • Klien tidak merasa tersekat. JPA 47 . Bahagian Pengurusan Psikologi. rasa risau.

JPA 48 . • Kejujuran. penilaian.Syarat yang perlu untuk menjamin perhubungan yang berkesan.Tanpa prasangka. • Kefahaman berempati dengan tepat. keikhlasan dan ketulenan. . . Bahagian Pengurusan Psikologi.Tidak teragak-agak untuk menyampaikan yang positif atau negatif. .Mengalami apa yang dirasakan oleh klien dari segi perasaan dan persepsi. • Penerimaan tanpa syarat.

Pendekatan Kognitif – Tingkah Laku Pengalaman manusia adalah hasil daripada 4 unsur yang saling berinteraksi: Fisiologi (physiology) Kognitif (cognitions) Tingkahlaku (behaviours) Emosi (emotion) Bahagian Pengurusan Psikologi.3. JPA 49 .

JPA 50 50 .Tingkah Laku Kognitif Albert Ellis (1913(1913Dilahirkan di Pittsburgh dan dibesarkan di New York. Bahagian Pengurusan Psikologi. membentuk teori sendiri setelah mengalami masalah dengan Psikoanalisis.

JPA 51 . Kaunseling individu menolong klien berfikir dan bertindak dalam bentuk rasional” Bahagian Pengurusan Psikologi.RATIONAL EMOTIVE BEHAVIOURAL TERAPHY •Albert Ellis – Albert “Proses kaunseling menolong individu itu mengenal dan menerima kelakuan yang diterima.

JPA 52 .Albert Ellis berpendapat manusia boleh berfikir secara rasional tetapi emosi boleh mempengaruhi fikiran dan tindakan. Pada pendapat beliau: Sistem kepercayaan (belief system)manusia itu penting Sistem ini adalah cara manusia menerima realiti Sistem ini juga memberi kesan kepada cara manusia melihat diri sendiri Bahagian Pengurusan Psikologi.

Ellis juga percaya: Klien sendiri yang memulakan gangguan kepada emosi dengan kepercayaan yang tidak rasional. JPA 53 . Tugas kaunselor ialah mengubah kepercayaan yang tidak rasional kepada sesuatu yang lebih bermanfaat kepada klien. Klien yang memilih sistem kepercayaan mereka. Bahagian Pengurusan Psikologi.

Bahagian Pengurusan Psikologi. Contoh pemikiran tak rasional: I am special or I am damned. I must be loved or cared for. I must be immortal.Manusia dilahirkan unik dan berupaya untuk menjadi rasional atau tidak rasional. I must prove myself. JPA 54 . Mereka juga boleh jadi kreatif dan destruktif Gangguan emosi berpunca dari pemikiran tak rasional. I must have everything that I want. I am either good or bad.

JPA 55 . berperanan dan bertingkah laku secara serentak Bahagian Pengurusan Psikologi. berfikir. yang didengar dan belajar untuk membentuk fikiran dan sikap yang tidak rasional) •Manusia cenderung untuk melihat.•Pemikiran karut dan tak rasional adalah hasil daripada proses pembelajaran (meniru apa yang ada.

JPA 56 .• Manusia berupaya melihat kekurangan diri – jadi berupaya untuk mengubah pandangan dan nilai tak sesuai yang ada pada mereka • Manusia tak sempurna – boleh buat kesilapan • Berupaya ubah proses kognitif . emosi dan tingkah laku Bahagian Pengurusan Psikologi.

depression. Bahagian Pengurusan Psikologi. -Namun penekanan adalah mengubah cara berfikir untuk menjadi rasional -Terapi ini digunakan ke atas pelbagai masalah klinikal seperti anxiety.Aplikasi REBT -Bersifat multimodal dan intergrative: gunakan pelbagai teknik melibatkan aspek kognitif. marital difficulties. obsessive compulsive disorders. eating disorders anger. parenting failures. JPA 57 . dll. afektif dan tingkah laku yg dipadankan dengan keperluan klien. personality disorders.

Over-generalisation Sangat peka terhadap maklumat-maklumat negatif dan mengenepikan yang positif.” – Automatic discounting Bahagian Pengurusan Psikologi.CONTOH: Menganggap semua yang buruk akan terus berlaku kerana suatu peristiwa buruk telah berlaku sebelumnya. “ Memang dia puji saya tetapi dia memang baik dengan semua orang.. JPA 58 .

mungkin Mereka mereka mengata pakaian saya nampak – Personalisation Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 59 .CONTOH: Terlalu banyak menerapkan “sepatutnya” atau “mesti” – Should Statements “Mereka berbisik-bisik semasa saya lalu.

REBT-Rational Emotive Behavior Therapy menggunakan prinsip berikut: A (kejadian) B (kepercayaan tidak rasional) C (emosi terhasil) Gagal dalam ujian Aku Bodoh D (perubahan Kepercayaan Melalui kaunseling) E (perubahan emosi) Kecewa/sedih F (Perubahan Tingkah Laku) Saya harus berusaha lagi Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA Merasa Bersemangat 60 .

PROSES REBT C A B Sistem kepercayaan yang tidak rasional atau salah maka Kaunselor perlu D E Akibat sedih Peristiwa dan kecewa yang bukan kerana berlaku tetapi kerana Membetulkan Kesan emosi pemikiran tidak yang lega rasional dan tenang sehingga wujud sistem kepercayaan baru dan ini akan menyebabkan perubahan Ambil lain kali dan bukan bermakna tiada masa hadapan Lega dan memandang hidup dengan lebih luas dan bermakna 61 Sedih Dan Kecewa Gagal dalam Tiada masa PTK hadapan Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA .

•Tingkah laku salah mesti dihukum •Kekecewaan dan lain-lain ditentukan oleh faktor luaran • Perasaan ditentukan oleh persepsi dan pandangan kita sendiri bukan orang lain.PEMIKIRAN TIDAK RASIONAL VS RASIONAL • Saya mesti digemari dan disayangi oleh setiap orang jika ingin berjaya. APA PEMIKIRAN TIDAK RASIONAL YANG LAIN BAGAIMANA UNTUK MERASIONALKAN PEMIKIRAN TERSEBUT Bahagian Pengurusan Psikologi. JPA 62 .

JPA 63 .Rumusan Teori-teori Kaunseling dan Aplikasi Bahagian Pengurusan Psikologi.

Terima Kasih Email.o.my Tel :03 – 8316 4391 www. but theory without experience is mere intellectual play” -Immanual Kant Sekian.gov.interactive. JPA 64 .siewfen@jpa.“Experience without theory is blind.jpa.gov.my/psikologi Bahagian Pengurusan Psikologi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->