P. 1
NOTA SENAMAN

NOTA SENAMAN

|Views: 922|Likes:
Published by Wawa Hassan

More info:

Published by: Wawa Hassan on Feb 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/25/2013

pdf

text

original

1.

0

PENDAHULUAN

Penjagaan kesihatan diri melalui amalan gaya hidup sihat dan aktiviti fizikal amat penting dalam usaha meningkatkan tahap kesihatan diri. Aktiviti yang sihat dalam aspek fizikal adalah suatu yang perlu diberi perhatian secara serius oleh setiap individu da lam usaha kekal cergas dan terhindar dari penyakit penyakit seperti serangan jantung, kencing manis, darah tinggi dan lain -lain. Peningkatan umur serta kurang melakukan pergerakan boleh menyebabkan tubuh badan hilang daya kelonggaran dan kelembutan. Otot a kan menjadi semakin tegang dan lemah. Namun begitu tubuh badan mempunyai keupayaan yang aneh untuk mengembalikan semula kelembutan dan kekuatan yang telah hilang. Melalui satu program kecergasan yang berterusan anda boleh mencapai hasrat ini. Anda digalakkan melakukan senaman kalistenik dan regangan sebagai satu pilihan senaman. Boleh dilakukan di mana -mana tanpa perbelanjaan tambahan . Kementerian Pelajaran Malaysia turut memberi penekanan kepada pelajar untuk menjadi sihat dan cergas melalui aktiviti Pendidikan Jasmani dan senaman bagi merealisasikan matlamat Malaysia Cergas. Justeru itu program perguruan di Institut Pendidikan Guru berhasrat untuk membentuk generasi pendidik yang berpengetahuan dan berkemahiran dalam melaksanakan aktiviti senaman seperti senaman kalistenik secara sistematik.

1

Tapi senaman kalistenik bukan sukan jenis gimnastik. Senaman kalistenik adalah senaman daripada pergerakan asas yang dilakukan secara lokomotor atau bukan lokomotor. bahkan ia menjadikan pergerakan kita semasa melakukan aktiviti sukan dengan lebih fleksibel dan mobiliti. Dengan cara ini kecederaan otot dapat dielakkan. Ia bertujuan untuk meningkatkan kekuatan dan fleksibiliti badan. Senaman kalistenik merupakan pergerakan yang dilaku kan secara lokomotor dan secara bukan lokomotor. Senaman kalistenik juga dapat dilakukan secara manipulasi alatan iaitu penggunaan alatan.Senaman kalistenik merupakan satu aktivi ti yang serupa dengan sukan gimnastik. Kalistenik yang dilakukan semasa menyejukkan badan membantu mengelakkan dari berasa pening atau pitam dan kesakitan otot yang selalunya disebabkan oleh tindakan kita berhenti serta merta selepas senaman. mendongakkan kepala ke arah langit serta bumi 3. Senaman kalistenik biasanya dilakukan tanpa menggunakan beban dan sebarang peralatan.1 Definisi Senaman Kalistenik Kalistenik ialah senaman yang merangkumi pelbagai pergerakan asas.0 SENAMAN KALISTENIK 2. Senaman kalistenik yang dilakukan semasa memanaskan badan membantu melonggarkan otot-otot dan menyediakan badan untuk melakukan aktiviti senaman.2. mengilas bahagian atas tubuh badan 5. melakukan berbagai-bagai jenis lompatan. melontar dan sebagainya. memutarkan kedua belah lengan dan juga kedua belah pergelangan kaki 4. memalingkan kepala dari kanan ke kiri 2. Ia melibatkan pergerakan -pergerakan asas seperti melompat. membongkok dan mengilas tubuh badan 6. 2 . Antara aktiviti senaman kalistenik ialah : 1. membaling. Kesemua aktiviti ini bukan sahaja akan menambahkan kelenturan anggota sendi serta melonggarkan bahagian otot bagi mencegah kecederaan.

lengan dan tengkok. Kesan: Kelonggaran dan kelembutan sendi dan otot kaki. Meregangkan otot-otot bahu dan belakang. Kesan: Menguatkan otot-otot pinggang. Hayun tangan ke depan dan ke belakang sisi. sambil angkat kaki ke kiri dan ke kanan berselang seli. 2 Lari setempat . Duduk dan berdiri (5x) Berdiri tegak. Angkat lutut dan hayun tangan. Kesan: Menggalakkan peredaran darah. 6 7 Trunk twister. Kesan: Menggalakkan peredaran darah serta kelonggaran sendi dan otot. Kesan: Menggalakkan peredaran darah 5 Lompat anak setempat. Kaki terangkat dari lantai. Tangan lenggan cergas.2 1 Ciri-Ciri Senaman Kalistenik Berjalan setempat . Jogging di sekeliling dewan sambil meloggoarkan sendi bahu. bengkok lutut. Kesan: Meningkatkan peredaran darah keseluruh tubuh badan. Kesan: Menggalakkan peredaran darah. tangan mencecah lantai dan bangun semula.2. 3 4 Lompat selang seli kiri dan kanan. Berdiri setempat . kelonggaran sendi dan otot. Kesan: Kelonggaran dan kelembutan sendi dan otot tangan dan bahu. Hayun tangan dengan rancak. 8 3 .

Buat separuh bulatan dengan kepala dari kiri ke atas. Tarik siku dengan tangan bebas. 13 14 Angkat tangan ke belakang (3x) . Cangkukkan jari-jari tangan di belakang. Melonggarkan sendi Regang badan (2x ). Tangan di bawah dagu menolak ke atas. 11 12 Regang bahu . Bengkokkan siku. ke kanan ke bawah dan ke kiri. Tangan dibengkokkan di depan dada. Buat tiga bulatan dan tukar arah. Angkat tangan kanan lurus. 10 Regang tengku k. Kesan: Kelembutan dan kelonggaran sendi tengkuk. Kesan: Mengendurkan otototot sisi kiri dan kanan. Tukar tangan dan ulang. Angkat bahu sehingga mencecah telinga. Kesan: Sendi otot lingkungan selangka dikendurkan. buat bulatan supaya sendi-sendi bergerak. Tolak siku ke dalam dengan sebelah tangan lain berselang. Ketiga tangan di kiri dagu menolak ke kanan. Tarik tangan kanan ke kiri sambil bengkokkan badan. Kesan: Untuk kelembutan dan kelonggaran otot-otot dan sendi di tengkuk. kemudian turun dan ulang. Kedua-dua tangan di atas kepala menekan ke bawah. Kesan: Mengendurkan otototot bahu. Regang Selangka . Kesan: Mengendurkan otot-otot bahu depan. Akhir sekali tangan ke kanan dagu menolak ke kiri. 4 .9 Regang tengkuk. Angkat tangan perlahan lahan setinggi yang boleh. Lengan cecah telinga. Turunkan bahu ke bawah. Tukar tangan. Tangan capai tulang belakang.

Capai pelipat kaki kanan dengan tangan kiri. 16 Kilas badan (2x) . Tunduk ke depan dan bengkokkan di penggang seberapa rendah.15 Regangan depan . Peluk lutut (2x). belakang dan betis. Kesan: Menguatkan otot-otot paha dan pinggang. 18 19 20 Tolak dinding (2x). Satu kaki ke depan. Letakkan tangan ke dinding sama dengan paras bahu. Merengangkan otototot paha bahagian belakang dan bahagian bawah. Berdiri dengan kaki terbuka. Berdiri atas sebelah kaki. Tukar kaki dan ulangi. Tukar dan ulangi. Tukar kaki dan ulangi. Kesan: Meregangkan otot-otot pinggang dan bahagian belakang paha. Kepala toleh ke kiri. Kesan: Mengendurkan otototot di bahagian hadapan paha. Berdiri dengan kaki terbuka di dinding. Kesan: Menguatkan bahagian bahu. Tarik kaki ke atas dengan membawa lutut ke belakang. 17 Tekan badan ke bawah. Bengkok siku perlahan-lahan sambil membawa badan ke depan. Berdiri tegak dengan sebelah tangan menyokong ke dinding. Menghadap dinding. Regang Peha (2x) . Tangan letak ke dinding paras bahu. Kesan: Meregangkan otot-otot sisi supaya kendur. Kesan: Mengendurkan otot-otot betis. Tukar arah dan ulangi. 5 . Kedua belah tangan peluk lutut sebelah lagi dan tarik ke dada. satu kaki ke belakang. Tangan kiri mencapai hujung kaki kanan dari belakang.

Berdiri tegak. Meregangkan otot-otot paha bahagian dalam dan belakang bahagian bawah. 22 'Lunge' Meregangkan otot-otot betis. Tolak ke atas hingga sampai ke bumbung. Berdiri tegak. Tahan selama 10 saat. Kesan: Menguatkan otot dibahagian peha Tolak bumbung (3x) . Lunjurkan sebelah kaki ke belakang dan sebelah lagi di hadapan Kesan: Menguatkan otot-otot betis Regangan 'groin' .21 Sandaran dinding. Kedua dua tangan ke dinding. Ulang 3 kali. 25 Bengkok lutut (3x) . Kesan: Meregangkan otot-otot seluruh badan. Ulang sebanyak 3 kali. Tangan jalin jari di atas kepala. Perlahanlahan bengkokkan lutut hingga 2/3 dan bertahan selama 10 saat. Kesan: Mengendurkan otot-otot betis. 26 6 . Regangkan otot-otot paha bahagian belakang dan bahagian betis. Kesan: Menguatkan otot gastrok dan hamstring 23 24 Perut ke paha.

Regangan 'lower back' .abdomen dan glatius 29 30 Regangan kucing . angkat tangan ke sisi dan ke atas. Kesan: Menguatkan otot-otot belakang dan abdomen 31 32 Regangan 'gravlti' . Meregangkan otototot dada dan bahu. Kesan: Menguatkan otot-otot belakang dan pinggul . Kesan: Melegakan diri. Meregangkan otototot perut. Kesan: Menguatkan otot bahagian dada. Regangan tunduk . Kesan: Menguatkan otototot spinal. bahu abdomen dan belakang 7 . lengan. Hembuskan nafas perlahan-lahan habishabisan. Kesan: Meregangkan otot belakang. Berdiri selesa. bahu dan abdomen 28 Baring dan angkat punggung Meregangkan otototot punggung. tulang rangka dan tepi belakang bahagian atas. Meregangkan otot-otot pinggung dan belakang bahagian bawah. Meregangkan otot-otot bahu.27 Rehatkan diri. Sambil tarik nafas.

Latihan kalistenik dapat meningkatkan juga keyakinan diri 14. Mempercepatkan proses perkumuhan . Membantu mental sentiasa berada stabil dan membantu untuk mengawal depresi 16. Merehatkan otot-otot yang tegang hasil dari aktiviti yang dilakukan.2. 2. Meningkatkan stamina individu 11. tahap kesihatan dan kecergasan dapat ditingkatkan 13. Mempercepatkan peredaran darah. 8. Individu dapat berasa tenang dan yakin serta membina fizikal yang kuat dan lebih tangkas 15. 4. 8 . Dengan mengamalkan senaman kalistenik dalam rutin seharian dan mengamalkan diet seimbang. 5. 10. Mengelakkan kecederaan pada otot tendon. 9.3 Faedah Senaman Kalistenik Antara faedah dan kebaikan senaman kalistenik : 1. Sendi-sendi bergerak dengan lancar tanpa rintangan. 7. ligamen. Membantu individu untuk tidur dengan lena. terang dan tidak mempunyai objek-objek yang berbahaya) 12. Senaman kalistenik boleh dilakukan didalam atau diluar rumah( persekitaran haruslah berada dalam keadaan bersih. 3. Mengelakkan pengumpulan darah di bahagi tertentu. 6. Mengurangkan / mengelakkan penyakit "Muscular Skeletal".supaya tidak merasa kesakitan / ketegangan otot. Mengekalkan kelembutan. Melancarkan pergerakan maksima.

terutama bila anda: o berumur 45 tahun ke atas jarang bersenam o tidak mengetahui tahap kesihatan anda o ii. o Berhenti dengan segera jika anda merasa sakit dada. o Jangan bersenam dengan lasak dalam masa dua minggu selepas diserang jangkitan virus. iii. 9 . Setelah berhenti keadaan anda masih tidak berubah. leher atau tangan. jumpa doktor segera. semput atau pening. ¶JANGAN¶ dalam senaman o Jangan bersenam jika anda sakit.2. Jika anda baru hendak mula bersenam mulakan dengan senaman yang ringan untuk semala 4-6 minggu. o Jangan mandi dengan air panas atau suam selepas sahaja bersenam.4 Langkah Berjaga-Jaga Semasa Melakukan Aktiviti Fizikal/ Senaman Kalistenik i. Bersenam dengan betul untuk mengelakkan kecederaan o Mulakan secara perlahan-lahan kemudiannya tingkatkan sedikit demi sedikit. o Jangan bersenam dalam masa 2 jam selepas makan. o Selalu mulakan dengan memanaskan badan untuk mengelakkan dari kesakitan dan kecederaan kemudian nanti. dapatkan nasihat doktor. rasa terlalu letih. o Sejukkan badan selepas bersenam dengan berjalan atau melakukan regangan untuk mengelakkan dari pening dan rasa sakit. tidak sihat atau sakit lutut/sendi atau kaki. Tunggu sekejap atau guna air sejuk. pilihlah masa cuaca teduh. o Jangan bersenam apabila cuaca terlalu p anas. Sebelum memulakan sebarang program senaman.

vii. Bagi pesakit diabetes mereka perlu lebih berhati -hati: o Bertanyalah doktor anda sebelum memulakan program senaman. o Jadikan ujian glukosa darah anda sebagai sebahagian daripada program senaman anda. v. perlahankan gerakan anda. vi. dan jangan jadikan penyakit anda sebagai alasan untuk tidak bersenam. Pakai kasut yang sesuai dengan bentuk kaki yang mempunyai pe lapik yang cukup semasa berlari atau berjalan. o Bawa sedikit gula apabila anda keluar bersenam sebagai tindakan berjaga-jaga jika glukosa darah anda turun ke paras rendah (rasa pening dan menggigil. SELAMAT MELAKUKAN AKTIVITI FIZIKAL dan SENAMAN MENYIHATKAN TUBUH BADAN ANDA! 10 . Jika anda tidak dapat bercakap dengan betul semasa bersenam kerana semput.iv. Cuba lakukan ujian BERCAKAP. Minum air secukupnya untuk mengganti air yang hilang terutamanya di hari-hari yang panas. o Jangan bersenam jika paras glukosa darah anda terlalu tinggi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->