Disediakan Oleh: NORJULIANA SHAHABUDDIN NURHIDAYAH BEDAH

Isi Kandungan
1.0 Pengenalan 2.0 Ciri-ciri - Saiz - Diameter - Komposisi - Suhu - Bilangan bulan - Warna permukaan - Orbit - Jarak dari Matahari - Tempoh mengelilingi matahari - Jisim - Graviti 3.0 Kepercayaan dahulu tentang Pluto 4.0 Alasan Pluto tidak lagi diiktiraf sebagai planet 5.0 Info tambahan 6.0 Rujukan

1.0 Pengenalan
‡ Dijumpai pada 1930 oleh Clyde Tombaugh. ‡ Pada mulanya ia dianggap sebagai sebuah planet dari 9 planet. ‡ Tetapi kini, ia digelar planet kerdil dan dikeluarkan daripada kalangan planet sistem solar. ‡ Ia disahkan oleh Kesatuan Astronomi Antarabangsa. ‡ Tetapi, ciri fizikal Pluto tidak berubah.

‡ Pluto, digelar secara rasmi sebagai 134340 Pluto yang merupakan planet kerdil kedua terbesar yang diketahui dalam sistem suria iaitu selepas planet kerdil Eris. ‡ Ia juga adalah jasad kesepuluh terbesar yang dilihat dengan mata kasar mengelilingi matahari.

1930 .1930 Januari 29.Penemuan Planet Pluto Januari 23.

2006 Mac 2. 2006 .Penemuan Planet Pluto Febuari 15.

‡ Gelung Kuiper atau Lingkaran Kuiper merupakan kawasan dalam sistem suria. pada kecondongan selaras dengan ekliptik. . adalah unit untuk jarak lebih kurang diantara bumi dan matahari. ‡ Astronomical Unit (AU).‡ Pluto kini dianggap ahli terbesar bagi populasi gelung Kuiper. menjulur dari orbit Neptune (pada 30AU) sehingga 50AU daripada matahari.

Lingkaran Kuiper .

0 Ciri-Ciri Pluto Saiz ‡ Terkecil jika dibandingkan dengan kebanyakan bulan di planet lain termasuklah bulan di bumi. .1. ‡ Pluto adalah terkecil dibandingkan dengan 8 planet lain dalam sistem solar.

Perbandingan Saiz BUMI BULAN .

Bumi . ‡ Ia dikira menggunakan kaedah occultation.413 batu iaitu lebih kurang 1/5 diameter Bumi.Diameter ‡ Diameternya 2300 km iaitu lebih kurang 1.

Pluto terutamanya terdiri daripada batu dan air batu dan agak kecil. Atmosfera (nitrogen. batu) . metana) Ais Teras (besi tembaga putih.Komposisi ‡ Sebagai ahli Lingkaran Kuiper. karbon monosida. ‡ Kemungkinan terdapat ais metana bersama dengan nitrogen beku dan karbon dioksida di atas permukaan batu batan yang sejuk.

‡ Semasa berada jauh daripada matahari. ‡ Tekanan udara adalah sangat rendah. . Ketumpatan Pluto adalah 2. Daripada Pluto. metana membeku kembali.000 kg/m3.‡ Ia adalah sekitar 1/5 jisim bulan Bumi dan 1/3 isipadunya. ‡ Kemungkinan terdapat banyak nitrogen dengan sedikit karbon monoksida dan metana di atmosfera (manusia tidak boleh bernafas). Atmosfera terbentuk apabila Pluto berdekatan dengan matahari dan metana beku tersejat oleh tenaga solar. walaupun terdapat Matahari. langit akan kelihatan gelap.

Suhu ‡ -446 ºC ‡ Permukaan Pluto adalah permukaan tersejuk dalam solar sistem. .

Bilangan Bulan ‡ Ada tiga bulan dan yang terbesar dinamakan sebagai Charon. .

2006.‡ Pada Mei 15. Astronomi menemukan dua lagi bulan Pluto menggunakan Teleskop Hubble Space iaitu dinamakan Nix dan Hydra. . 2005. ‡ Kedua-duanya dinamakan sebagai S/2003 P1 dan S/2005 P2 sebelum ditetapkan nama sebagai Nix dan Hydra pada Jun 21.

Warna permukaan .

Pluto adalah dekat dengan matahari berbanding Neptun dan mengorbit merentas orbit Neptun. ‡ Kadangkala.4²7.4 juta km) dari Matahari. ‡ Pluto juga berputar pada paksinya pada arah yang bertentangan daripada planet-planet lain. ‡ Orbit amat condong yang membawanya dari 30 hingga 49 AU (4. ‡ Bentuk bujur atau oval-shape. jarak daripada matahari adalah ketara semasa mengorbit matahari).Orbit ‡ Pluto mempunyai orbit yang sangat eccentric (maksudnya. .

( Januari 23. 1979 ² Febuari 11.‡ Pluto adalah sistem binari. 1999) Putaran axis Mengorbit mengelilingi matahari . ‡ Pluto berada dalam orbit neptune selama 20 tahun Bumi dan ini berlaku setiap 248 tahun Bumi.

869.4 AU.Jarak dari Matahari ‡ Jarak puratanya dari matahari adalah 39.660. ‡ 5. ‡ 39 kali ganda jarak bumi dengan matahari.000 k .

Tempoh mengelilingi matahari ‡ Berputar pada paksinya 6 hari Bumi untuk satu putaran. ‡ Masa yang diambil untuk satu edaran mengelilingi matahari adalah lebih 200 tahun Bumi. .

24% daripada berat Bumi).Jisim ‡ Berat Pluto adalah kira-kira 1. .31x 1022 kg (kurang 0. bersamaan berat Bumi ‡ Berat Charon adalah lebih kurang separuh dari jisim Pluto. ‡ 454 Pluto.

Graviti ‡ Graviti di Pluto adalah 8% graviti bumi ‡ Orang yang mempunyai berat 100 pound di bumi akan mempunyai berat hanya 8 pound di pluto. .

dinamakan sempena nama pari-pari yang mendayung kapal merentasi sungai Styx iaitu Charon.0 Kepercayaan dahulu tentang Pluto ‡ Pluto dinamakan sempena nama tuhan neraka orang Roman iaitu tuhan kematian. .3. ‡ Bulannya pula.

seorang pelajar Oxford di England yang berumur 11tahun.‡ Pada asalnya. mencadangkan nama ¶Pluto· menggantikan nama ¶Planet X· ‡ Ia dianggap bersesuaian untuk planet yang berkeadaan sejuk dan gelap. apabila Pluto ditemui. ‡ Kemudian. Venetia Burney. ianya dinamakan Planet X. .

‡ Suami kepada ¶Proserpine·. ‡ Orang Romans sangat takut untuk menyebut nama ¶Pluto· kerana mereka bimbang Pluto akan kenal mereka dan akan mematikan mereka. Kepercayaan 1: ‡ Plutonium Pluto adalah tuhan kematian. .‡ Pluto adalah anak kepada ¶Saturn·. ‡ Abang kepada ¶Jupiter· dan ¶Neptune·.

tuhan kekayaan.Kepercayaan 2: ‡ Nama Pluto sering mengelirukan kerana mempunyai nama yang sama dengan tuhan Greek iaitu ¶Plutus·. . kekayaan seperti emas. ‡ Ini tidak menghairankan kerana nama keduanya apabila disebut. kedengaran sama. ‡ Mereka juga percaya. silver dan permata dijumpai dalam tanah iaitu di tempat Pluto duduki.

. Ia telah ditemui selepas penemuan planet Pluto. mereka akan pergi ke neraka. Dan pertama sekali. Mereka percaya. mereka percaya yang mereka perlu menyeberangi Sungai Maut yang dipanggil sebagai Styx. ‡ Ia bukan sahaja digunakan untuk bom nuklear tetapi akan mati dengan sendirinya. logam itu dimiliki oleh tuhan kematian.Kepercayaan 3: ‡ Logam Plutonium adalah radio-aktif. ‡ Jadi. apabila seseorang itu mati.

Kepercayaan 4: ‡ Mayat orang Roman akan ditanam dengan sekeping syiling untuk membayar pari-pari Charon yang membawa kapal merentasi Styx supaya dapat melepasi Cerberus. . iaitu anjing bengis berkepala tiga (yang hanya mengizinkan kematian berlaku). ‡ Mereka perlu sampai sebelum Hari Perhitungan.

. iaitu Hercules. telah diberi sempena nama pari-pari Charon yang membawa kapal merentasi sungai Styx. Hercules la yang perlu bawa Cerberus balik dari neraka. lelaki terkuat di dunia.‡ Hanya ada seorang sahaja manusia yang masih hidup yang boleh melawan Cerberus. ‡ Nama bulan Pluto iaitu Charon.

0 Alasan Pluto tidak lagi diiktiraf sebagai planet ‡ Sejak 1930 sehingga 2006.4. Pluto dianggap sebagai planet ke sembilan dalam Sistem Suria. . status Pluto sebagai planet utama telah dipersoalkan. telah menyebabkan. ‡ Pada akhir tahun 1970-an. selepas jumpaan planet kecil 2060 Chiron di luar Sistem Suria dan setelah pengakuan tentang jisim Pluto yang rendah.

‡ Pada akhir abad ke-20 dan awal abad ke21. yang 27% lebih besar berbanding Pluto. . ‡ Pada 24 Ogos 2006. banyak objek serupa dengan Pluto telah dijumpai di luar Sistem Suria. IAU mentakrifkan apa yang dianggap planet dalam Sistem Suria. International Astronomical Union. terutamanya objek cakera bertabur seperti planet kerdil Eris pada tahun 2005.

‡ Mempunyai jisim yang cukup untuk mencapai bentuk keseimbangan hidrostatik (hampir bulat). manakala jasad bukan satelit lain (cuma memenuhi syarat pertama) dipanggil jasad sistem suria kecil (dulu planet minor). ‡ Jasad bukan satelit yang memenuhi dua syarat pertama digelar planet kerdil.Takrifan semula maksud "planet" dalam sistem suria sebagai: ‡ Mempunyai orbit yang mengelilingi matahari. . ‡ Melepasi (tidak bersilang) orbit planet jiran.

jadi tidak boleh digunakan dalam kes planet luar suria. kini terdapat lapan planet dan tiga planet kerdil dalam sistem suria. . ‡ Pentakrifan ini khusus untuk Sistem Suria sahaja.‡ Pentakrifan semula ini amat kontroversi dan banyak dikritik. ‡ Menurut takrifan ini.

Pluto ditambah kepada daftar planet kecil dan diberikan nama rasmi 134340. ‡ Namun.‡ Takrifan ini menyingkirkan Pluto sebagai sebuah planet dan memasukkannya sebagai ahli kategori baru "planet kerdil" bersama Eris dan Ceres. sejumlah pakar sains kekal menegaskan bahawa Pluto patut dikelaskan sebagai sebuah planet. ‡ Selepas pengelasan. .

5.0 Info Tambahan ‡ Apabila Pluto berada jauh dari matahari. ‡ Kapal angkasa NASA·s New Horizon Spacecraft telah dilancarkan ke Pluto pada tahun 2005 dan dijangka tiba di sana pada tahun 2015 untuk merakamkan imej permukaan Pluto dan bulannya . ‡ Apabila ia memanas kembali. atmosferanya akan menjadi sejuk dan permukaan menjadi beku. atmosferanya akan menyejat dan membentuk gas sekelilingnya.

‡ Ini adalah imej terkini yang telah dapat dirakamkan oleh kapal angkasa itu. .

‡ Terdapat juga persoalan tentang pengelasan planet dalam sistem bintang lain. .Sebab perdebatan status planet Pluto ‡ Sejak 2000. keadaan di mana planet baru harus ditambah atau planet lama dibuang telah wujud. sekurang-kurangnya tiga jasad ditemui iaitu Quaoar. Sedna dan Eris yang semuanya hampir sama dengan Pluto dari segi saiz dan orbit.

didapati lebih besar daripada Pluto. ‡ Perdebatan dalam IAU mendorong Julio Fernández dan Gonzalo Tancredi dari Uruguay untuk mencadangkan penakrifan semula istilah planet untuk menambah senarai planet sedia ada. Republik Czech. ‡ Ahli-ahli Perhimpunan Agung IAU dijadualkan mengundi tentang cadangan tersebut pada 24 Ogos 2006 di Prague. perkara ini terpaksa diselesaikan segera dengan kepastian bahawa objek selepas Neptun adalah baru iaitu Eris.‡ Pada 2006. .

ia kecil. ‡ Pluto memang berbeza dengan planet lain. status Pluto sebagai planet ditarik balik dan diberikan status baru iaitu planet kerdil. ‡ Cadangan asal akan mengekalkan Pluto dan menambah tiga planet baru: Charon(bulan Pluto). Ceres(asteroid) dan yang terbaru. jauh dan orbitnya aneh. Eris(2003 UB313). .‡ Sebaliknya.

Perbezaan Pluto dan Bumi .

co.com/index.ht m ‡ http://gwydir.com/watch?v=IECe5d P-GqU&feature=player_embedded ‡ http://ms.youtube.wikipedia.spacestationinfo.demon.6.htm .uk/jo/roman/pluto.org/wiki/Pentakrifan_se mula_maksud_planet_2006 ‡ http://www.com/plutoexploration. htm ‡ http://www.nakedeyeplanets.0 Rujukan ‡ http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful