Disediakan Oleh: NORJULIANA SHAHABUDDIN NURHIDAYAH BEDAH

Isi Kandungan
1.0 Pengenalan 2.0 Ciri-ciri - Saiz - Diameter - Komposisi - Suhu - Bilangan bulan - Warna permukaan - Orbit - Jarak dari Matahari - Tempoh mengelilingi matahari - Jisim - Graviti 3.0 Kepercayaan dahulu tentang Pluto 4.0 Alasan Pluto tidak lagi diiktiraf sebagai planet 5.0 Info tambahan 6.0 Rujukan

1.0 Pengenalan
‡ Dijumpai pada 1930 oleh Clyde Tombaugh. ‡ Pada mulanya ia dianggap sebagai sebuah planet dari 9 planet. ‡ Tetapi kini, ia digelar planet kerdil dan dikeluarkan daripada kalangan planet sistem solar. ‡ Ia disahkan oleh Kesatuan Astronomi Antarabangsa. ‡ Tetapi, ciri fizikal Pluto tidak berubah.

‡ Pluto, digelar secara rasmi sebagai 134340 Pluto yang merupakan planet kerdil kedua terbesar yang diketahui dalam sistem suria iaitu selepas planet kerdil Eris. ‡ Ia juga adalah jasad kesepuluh terbesar yang dilihat dengan mata kasar mengelilingi matahari.

1930 Januari 29.1930 .Penemuan Planet Pluto Januari 23.

2006 . 2006 Mac 2.Penemuan Planet Pluto Febuari 15.

‡ Pluto kini dianggap ahli terbesar bagi populasi gelung Kuiper. ‡ Gelung Kuiper atau Lingkaran Kuiper merupakan kawasan dalam sistem suria. pada kecondongan selaras dengan ekliptik. . adalah unit untuk jarak lebih kurang diantara bumi dan matahari. ‡ Astronomical Unit (AU). menjulur dari orbit Neptune (pada 30AU) sehingga 50AU daripada matahari.

Lingkaran Kuiper .

0 Ciri-Ciri Pluto Saiz ‡ Terkecil jika dibandingkan dengan kebanyakan bulan di planet lain termasuklah bulan di bumi. . ‡ Pluto adalah terkecil dibandingkan dengan 8 planet lain dalam sistem solar.1.

Perbandingan Saiz BUMI BULAN .

Diameter ‡ Diameternya 2300 km iaitu lebih kurang 1. ‡ Ia dikira menggunakan kaedah occultation.413 batu iaitu lebih kurang 1/5 diameter Bumi. Bumi .

Pluto terutamanya terdiri daripada batu dan air batu dan agak kecil. Atmosfera (nitrogen. batu) . metana) Ais Teras (besi tembaga putih. karbon monosida. ‡ Kemungkinan terdapat ais metana bersama dengan nitrogen beku dan karbon dioksida di atas permukaan batu batan yang sejuk.Komposisi ‡ Sebagai ahli Lingkaran Kuiper.

walaupun terdapat Matahari.000 kg/m3. Daripada Pluto. Ketumpatan Pluto adalah 2. . ‡ Tekanan udara adalah sangat rendah. Atmosfera terbentuk apabila Pluto berdekatan dengan matahari dan metana beku tersejat oleh tenaga solar.‡ Ia adalah sekitar 1/5 jisim bulan Bumi dan 1/3 isipadunya. langit akan kelihatan gelap. metana membeku kembali. ‡ Semasa berada jauh daripada matahari. ‡ Kemungkinan terdapat banyak nitrogen dengan sedikit karbon monoksida dan metana di atmosfera (manusia tidak boleh bernafas).

Suhu ‡ -446 ºC ‡ Permukaan Pluto adalah permukaan tersejuk dalam solar sistem. .

Bilangan Bulan ‡ Ada tiga bulan dan yang terbesar dinamakan sebagai Charon. .

Astronomi menemukan dua lagi bulan Pluto menggunakan Teleskop Hubble Space iaitu dinamakan Nix dan Hydra. 2006. ‡ Kedua-duanya dinamakan sebagai S/2003 P1 dan S/2005 P2 sebelum ditetapkan nama sebagai Nix dan Hydra pada Jun 21. 2005.‡ Pada Mei 15. .

Warna permukaan .

jarak daripada matahari adalah ketara semasa mengorbit matahari). ‡ Pluto juga berputar pada paksinya pada arah yang bertentangan daripada planet-planet lain. ‡ Kadangkala.4 juta km) dari Matahari. ‡ Orbit amat condong yang membawanya dari 30 hingga 49 AU (4. .4²7. ‡ Bentuk bujur atau oval-shape. Pluto adalah dekat dengan matahari berbanding Neptun dan mengorbit merentas orbit Neptun.Orbit ‡ Pluto mempunyai orbit yang sangat eccentric (maksudnya.

1999) Putaran axis Mengorbit mengelilingi matahari . 1979 ² Febuari 11.‡ Pluto adalah sistem binari. ‡ Pluto berada dalam orbit neptune selama 20 tahun Bumi dan ini berlaku setiap 248 tahun Bumi. ( Januari 23.

‡ 5.Jarak dari Matahari ‡ Jarak puratanya dari matahari adalah 39.000 k .869.4 AU. ‡ 39 kali ganda jarak bumi dengan matahari.660.

‡ Masa yang diambil untuk satu edaran mengelilingi matahari adalah lebih 200 tahun Bumi.Tempoh mengelilingi matahari ‡ Berputar pada paksinya 6 hari Bumi untuk satu putaran. .

‡ 454 Pluto.24% daripada berat Bumi).Jisim ‡ Berat Pluto adalah kira-kira 1.31x 1022 kg (kurang 0. bersamaan berat Bumi ‡ Berat Charon adalah lebih kurang separuh dari jisim Pluto. .

.Graviti ‡ Graviti di Pluto adalah 8% graviti bumi ‡ Orang yang mempunyai berat 100 pound di bumi akan mempunyai berat hanya 8 pound di pluto.

dinamakan sempena nama pari-pari yang mendayung kapal merentasi sungai Styx iaitu Charon. .3.0 Kepercayaan dahulu tentang Pluto ‡ Pluto dinamakan sempena nama tuhan neraka orang Roman iaitu tuhan kematian. ‡ Bulannya pula.

apabila Pluto ditemui. seorang pelajar Oxford di England yang berumur 11tahun. ianya dinamakan Planet X. . ‡ Kemudian.‡ Pada asalnya. Venetia Burney. mencadangkan nama ¶Pluto· menggantikan nama ¶Planet X· ‡ Ia dianggap bersesuaian untuk planet yang berkeadaan sejuk dan gelap.

‡ Pluto adalah anak kepada ¶Saturn·. ‡ Abang kepada ¶Jupiter· dan ¶Neptune·. ‡ Suami kepada ¶Proserpine·. Kepercayaan 1: ‡ Plutonium Pluto adalah tuhan kematian. ‡ Orang Romans sangat takut untuk menyebut nama ¶Pluto· kerana mereka bimbang Pluto akan kenal mereka dan akan mematikan mereka. .

kekayaan seperti emas. kedengaran sama. tuhan kekayaan. ‡ Mereka juga percaya. silver dan permata dijumpai dalam tanah iaitu di tempat Pluto duduki. . ‡ Ini tidak menghairankan kerana nama keduanya apabila disebut.Kepercayaan 2: ‡ Nama Pluto sering mengelirukan kerana mempunyai nama yang sama dengan tuhan Greek iaitu ¶Plutus·.

. Ia telah ditemui selepas penemuan planet Pluto. Mereka percaya.Kepercayaan 3: ‡ Logam Plutonium adalah radio-aktif. ‡ Ia bukan sahaja digunakan untuk bom nuklear tetapi akan mati dengan sendirinya. ‡ Jadi. mereka percaya yang mereka perlu menyeberangi Sungai Maut yang dipanggil sebagai Styx. Dan pertama sekali. mereka akan pergi ke neraka. apabila seseorang itu mati. logam itu dimiliki oleh tuhan kematian.

iaitu anjing bengis berkepala tiga (yang hanya mengizinkan kematian berlaku). . ‡ Mereka perlu sampai sebelum Hari Perhitungan.Kepercayaan 4: ‡ Mayat orang Roman akan ditanam dengan sekeping syiling untuk membayar pari-pari Charon yang membawa kapal merentasi Styx supaya dapat melepasi Cerberus.

Hercules la yang perlu bawa Cerberus balik dari neraka. telah diberi sempena nama pari-pari Charon yang membawa kapal merentasi sungai Styx. . lelaki terkuat di dunia.‡ Hanya ada seorang sahaja manusia yang masih hidup yang boleh melawan Cerberus. ‡ Nama bulan Pluto iaitu Charon. iaitu Hercules.

telah menyebabkan. ‡ Pada akhir tahun 1970-an.4.0 Alasan Pluto tidak lagi diiktiraf sebagai planet ‡ Sejak 1930 sehingga 2006. . selepas jumpaan planet kecil 2060 Chiron di luar Sistem Suria dan setelah pengakuan tentang jisim Pluto yang rendah. Pluto dianggap sebagai planet ke sembilan dalam Sistem Suria. status Pluto sebagai planet utama telah dipersoalkan.

International Astronomical Union. yang 27% lebih besar berbanding Pluto. ‡ Pada 24 Ogos 2006. IAU mentakrifkan apa yang dianggap planet dalam Sistem Suria. banyak objek serupa dengan Pluto telah dijumpai di luar Sistem Suria.‡ Pada akhir abad ke-20 dan awal abad ke21. . terutamanya objek cakera bertabur seperti planet kerdil Eris pada tahun 2005.

‡ Mempunyai jisim yang cukup untuk mencapai bentuk keseimbangan hidrostatik (hampir bulat). . ‡ Jasad bukan satelit yang memenuhi dua syarat pertama digelar planet kerdil. manakala jasad bukan satelit lain (cuma memenuhi syarat pertama) dipanggil jasad sistem suria kecil (dulu planet minor).Takrifan semula maksud "planet" dalam sistem suria sebagai: ‡ Mempunyai orbit yang mengelilingi matahari. ‡ Melepasi (tidak bersilang) orbit planet jiran.

kini terdapat lapan planet dan tiga planet kerdil dalam sistem suria. jadi tidak boleh digunakan dalam kes planet luar suria.‡ Pentakrifan semula ini amat kontroversi dan banyak dikritik. . ‡ Pentakrifan ini khusus untuk Sistem Suria sahaja. ‡ Menurut takrifan ini.

‡ Takrifan ini menyingkirkan Pluto sebagai sebuah planet dan memasukkannya sebagai ahli kategori baru "planet kerdil" bersama Eris dan Ceres. . sejumlah pakar sains kekal menegaskan bahawa Pluto patut dikelaskan sebagai sebuah planet. ‡ Namun. ‡ Selepas pengelasan. Pluto ditambah kepada daftar planet kecil dan diberikan nama rasmi 134340.

atmosferanya akan menjadi sejuk dan permukaan menjadi beku.5. atmosferanya akan menyejat dan membentuk gas sekelilingnya.0 Info Tambahan ‡ Apabila Pluto berada jauh dari matahari. ‡ Kapal angkasa NASA·s New Horizon Spacecraft telah dilancarkan ke Pluto pada tahun 2005 dan dijangka tiba di sana pada tahun 2015 untuk merakamkan imej permukaan Pluto dan bulannya . ‡ Apabila ia memanas kembali.

.‡ Ini adalah imej terkini yang telah dapat dirakamkan oleh kapal angkasa itu.

‡ Terdapat juga persoalan tentang pengelasan planet dalam sistem bintang lain. Sedna dan Eris yang semuanya hampir sama dengan Pluto dari segi saiz dan orbit. sekurang-kurangnya tiga jasad ditemui iaitu Quaoar.Sebab perdebatan status planet Pluto ‡ Sejak 2000. . keadaan di mana planet baru harus ditambah atau planet lama dibuang telah wujud.

perkara ini terpaksa diselesaikan segera dengan kepastian bahawa objek selepas Neptun adalah baru iaitu Eris. Republik Czech. . didapati lebih besar daripada Pluto. ‡ Perdebatan dalam IAU mendorong Julio Fernández dan Gonzalo Tancredi dari Uruguay untuk mencadangkan penakrifan semula istilah planet untuk menambah senarai planet sedia ada.‡ Pada 2006. ‡ Ahli-ahli Perhimpunan Agung IAU dijadualkan mengundi tentang cadangan tersebut pada 24 Ogos 2006 di Prague.

jauh dan orbitnya aneh.‡ Sebaliknya. ia kecil. ‡ Pluto memang berbeza dengan planet lain. . ‡ Cadangan asal akan mengekalkan Pluto dan menambah tiga planet baru: Charon(bulan Pluto). Ceres(asteroid) dan yang terbaru. Eris(2003 UB313). status Pluto sebagai planet ditarik balik dan diberikan status baru iaitu planet kerdil.

Perbezaan Pluto dan Bumi .

htm ‡ http://www.nakedeyeplanets.uk/jo/roman/pluto.com/index.htm .co.spacestationinfo.6.0 Rujukan ‡ http://www.com/watch?v=IECe5d P-GqU&feature=player_embedded ‡ http://ms.ht m ‡ http://gwydir.wikipedia.com/plutoexploration.youtube.demon.org/wiki/Pentakrifan_se mula_maksud_planet_2006 ‡ http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful