Disediakan Oleh: NORJULIANA SHAHABUDDIN NURHIDAYAH BEDAH

Isi Kandungan
1.0 Pengenalan 2.0 Ciri-ciri - Saiz - Diameter - Komposisi - Suhu - Bilangan bulan - Warna permukaan - Orbit - Jarak dari Matahari - Tempoh mengelilingi matahari - Jisim - Graviti 3.0 Kepercayaan dahulu tentang Pluto 4.0 Alasan Pluto tidak lagi diiktiraf sebagai planet 5.0 Info tambahan 6.0 Rujukan

1.0 Pengenalan
‡ Dijumpai pada 1930 oleh Clyde Tombaugh. ‡ Pada mulanya ia dianggap sebagai sebuah planet dari 9 planet. ‡ Tetapi kini, ia digelar planet kerdil dan dikeluarkan daripada kalangan planet sistem solar. ‡ Ia disahkan oleh Kesatuan Astronomi Antarabangsa. ‡ Tetapi, ciri fizikal Pluto tidak berubah.

‡ Pluto, digelar secara rasmi sebagai 134340 Pluto yang merupakan planet kerdil kedua terbesar yang diketahui dalam sistem suria iaitu selepas planet kerdil Eris. ‡ Ia juga adalah jasad kesepuluh terbesar yang dilihat dengan mata kasar mengelilingi matahari.

1930 .Penemuan Planet Pluto Januari 23.1930 Januari 29.

2006 Mac 2.Penemuan Planet Pluto Febuari 15. 2006 .

‡ Astronomical Unit (AU). pada kecondongan selaras dengan ekliptik. .‡ Pluto kini dianggap ahli terbesar bagi populasi gelung Kuiper. adalah unit untuk jarak lebih kurang diantara bumi dan matahari. menjulur dari orbit Neptune (pada 30AU) sehingga 50AU daripada matahari. ‡ Gelung Kuiper atau Lingkaran Kuiper merupakan kawasan dalam sistem suria.

Lingkaran Kuiper .

1. ‡ Pluto adalah terkecil dibandingkan dengan 8 planet lain dalam sistem solar. .0 Ciri-Ciri Pluto Saiz ‡ Terkecil jika dibandingkan dengan kebanyakan bulan di planet lain termasuklah bulan di bumi.

Perbandingan Saiz BUMI BULAN .

413 batu iaitu lebih kurang 1/5 diameter Bumi. ‡ Ia dikira menggunakan kaedah occultation. Bumi .Diameter ‡ Diameternya 2300 km iaitu lebih kurang 1.

batu) . karbon monosida. Atmosfera (nitrogen. ‡ Kemungkinan terdapat ais metana bersama dengan nitrogen beku dan karbon dioksida di atas permukaan batu batan yang sejuk. Pluto terutamanya terdiri daripada batu dan air batu dan agak kecil. metana) Ais Teras (besi tembaga putih.Komposisi ‡ Sebagai ahli Lingkaran Kuiper.

Daripada Pluto. metana membeku kembali.‡ Ia adalah sekitar 1/5 jisim bulan Bumi dan 1/3 isipadunya. ‡ Semasa berada jauh daripada matahari. . Atmosfera terbentuk apabila Pluto berdekatan dengan matahari dan metana beku tersejat oleh tenaga solar. ‡ Tekanan udara adalah sangat rendah. ‡ Kemungkinan terdapat banyak nitrogen dengan sedikit karbon monoksida dan metana di atmosfera (manusia tidak boleh bernafas). langit akan kelihatan gelap. Ketumpatan Pluto adalah 2.000 kg/m3. walaupun terdapat Matahari.

Suhu ‡ -446 ºC ‡ Permukaan Pluto adalah permukaan tersejuk dalam solar sistem. .

.Bilangan Bulan ‡ Ada tiga bulan dan yang terbesar dinamakan sebagai Charon.

. 2005. Astronomi menemukan dua lagi bulan Pluto menggunakan Teleskop Hubble Space iaitu dinamakan Nix dan Hydra. ‡ Kedua-duanya dinamakan sebagai S/2003 P1 dan S/2005 P2 sebelum ditetapkan nama sebagai Nix dan Hydra pada Jun 21. 2006.‡ Pada Mei 15.

Warna permukaan .

Orbit ‡ Pluto mempunyai orbit yang sangat eccentric (maksudnya. ‡ Orbit amat condong yang membawanya dari 30 hingga 49 AU (4.4 juta km) dari Matahari. . ‡ Pluto juga berputar pada paksinya pada arah yang bertentangan daripada planet-planet lain. ‡ Bentuk bujur atau oval-shape.4²7. Pluto adalah dekat dengan matahari berbanding Neptun dan mengorbit merentas orbit Neptun. jarak daripada matahari adalah ketara semasa mengorbit matahari). ‡ Kadangkala.

1999) Putaran axis Mengorbit mengelilingi matahari . ‡ Pluto berada dalam orbit neptune selama 20 tahun Bumi dan ini berlaku setiap 248 tahun Bumi. ( Januari 23. 1979 ² Febuari 11.‡ Pluto adalah sistem binari.

869.660.4 AU. ‡ 5.Jarak dari Matahari ‡ Jarak puratanya dari matahari adalah 39. ‡ 39 kali ganda jarak bumi dengan matahari.000 k .

Tempoh mengelilingi matahari ‡ Berputar pada paksinya 6 hari Bumi untuk satu putaran. ‡ Masa yang diambil untuk satu edaran mengelilingi matahari adalah lebih 200 tahun Bumi. .

Jisim ‡ Berat Pluto adalah kira-kira 1. ‡ 454 Pluto.24% daripada berat Bumi). .31x 1022 kg (kurang 0. bersamaan berat Bumi ‡ Berat Charon adalah lebih kurang separuh dari jisim Pluto.

Graviti ‡ Graviti di Pluto adalah 8% graviti bumi ‡ Orang yang mempunyai berat 100 pound di bumi akan mempunyai berat hanya 8 pound di pluto. .

‡ Bulannya pula.3. .0 Kepercayaan dahulu tentang Pluto ‡ Pluto dinamakan sempena nama tuhan neraka orang Roman iaitu tuhan kematian. dinamakan sempena nama pari-pari yang mendayung kapal merentasi sungai Styx iaitu Charon.

‡ Kemudian. ianya dinamakan Planet X. . seorang pelajar Oxford di England yang berumur 11tahun. mencadangkan nama ¶Pluto· menggantikan nama ¶Planet X· ‡ Ia dianggap bersesuaian untuk planet yang berkeadaan sejuk dan gelap. apabila Pluto ditemui. Venetia Burney.‡ Pada asalnya.

‡ Suami kepada ¶Proserpine·. ‡ Abang kepada ¶Jupiter· dan ¶Neptune·. ‡ Orang Romans sangat takut untuk menyebut nama ¶Pluto· kerana mereka bimbang Pluto akan kenal mereka dan akan mematikan mereka.‡ Pluto adalah anak kepada ¶Saturn·. Kepercayaan 1: ‡ Plutonium Pluto adalah tuhan kematian. .

tuhan kekayaan. . ‡ Mereka juga percaya. silver dan permata dijumpai dalam tanah iaitu di tempat Pluto duduki.Kepercayaan 2: ‡ Nama Pluto sering mengelirukan kerana mempunyai nama yang sama dengan tuhan Greek iaitu ¶Plutus·. kekayaan seperti emas. kedengaran sama. ‡ Ini tidak menghairankan kerana nama keduanya apabila disebut.

mereka percaya yang mereka perlu menyeberangi Sungai Maut yang dipanggil sebagai Styx. ‡ Ia bukan sahaja digunakan untuk bom nuklear tetapi akan mati dengan sendirinya. apabila seseorang itu mati.Kepercayaan 3: ‡ Logam Plutonium adalah radio-aktif. Ia telah ditemui selepas penemuan planet Pluto. Dan pertama sekali. ‡ Jadi. logam itu dimiliki oleh tuhan kematian. mereka akan pergi ke neraka. Mereka percaya. .

.Kepercayaan 4: ‡ Mayat orang Roman akan ditanam dengan sekeping syiling untuk membayar pari-pari Charon yang membawa kapal merentasi Styx supaya dapat melepasi Cerberus. iaitu anjing bengis berkepala tiga (yang hanya mengizinkan kematian berlaku). ‡ Mereka perlu sampai sebelum Hari Perhitungan.

. lelaki terkuat di dunia. ‡ Nama bulan Pluto iaitu Charon. Hercules la yang perlu bawa Cerberus balik dari neraka. iaitu Hercules.‡ Hanya ada seorang sahaja manusia yang masih hidup yang boleh melawan Cerberus. telah diberi sempena nama pari-pari Charon yang membawa kapal merentasi sungai Styx.

status Pluto sebagai planet utama telah dipersoalkan. . ‡ Pada akhir tahun 1970-an. telah menyebabkan.0 Alasan Pluto tidak lagi diiktiraf sebagai planet ‡ Sejak 1930 sehingga 2006.4. selepas jumpaan planet kecil 2060 Chiron di luar Sistem Suria dan setelah pengakuan tentang jisim Pluto yang rendah. Pluto dianggap sebagai planet ke sembilan dalam Sistem Suria.

banyak objek serupa dengan Pluto telah dijumpai di luar Sistem Suria. terutamanya objek cakera bertabur seperti planet kerdil Eris pada tahun 2005. . IAU mentakrifkan apa yang dianggap planet dalam Sistem Suria. International Astronomical Union.‡ Pada akhir abad ke-20 dan awal abad ke21. ‡ Pada 24 Ogos 2006. yang 27% lebih besar berbanding Pluto.

manakala jasad bukan satelit lain (cuma memenuhi syarat pertama) dipanggil jasad sistem suria kecil (dulu planet minor). ‡ Melepasi (tidak bersilang) orbit planet jiran.Takrifan semula maksud "planet" dalam sistem suria sebagai: ‡ Mempunyai orbit yang mengelilingi matahari. . ‡ Mempunyai jisim yang cukup untuk mencapai bentuk keseimbangan hidrostatik (hampir bulat). ‡ Jasad bukan satelit yang memenuhi dua syarat pertama digelar planet kerdil.

. ‡ Menurut takrifan ini. ‡ Pentakrifan ini khusus untuk Sistem Suria sahaja.‡ Pentakrifan semula ini amat kontroversi dan banyak dikritik. kini terdapat lapan planet dan tiga planet kerdil dalam sistem suria. jadi tidak boleh digunakan dalam kes planet luar suria.

‡ Takrifan ini menyingkirkan Pluto sebagai sebuah planet dan memasukkannya sebagai ahli kategori baru "planet kerdil" bersama Eris dan Ceres. ‡ Selepas pengelasan. ‡ Namun. sejumlah pakar sains kekal menegaskan bahawa Pluto patut dikelaskan sebagai sebuah planet. Pluto ditambah kepada daftar planet kecil dan diberikan nama rasmi 134340. .

5.0 Info Tambahan ‡ Apabila Pluto berada jauh dari matahari. ‡ Kapal angkasa NASA·s New Horizon Spacecraft telah dilancarkan ke Pluto pada tahun 2005 dan dijangka tiba di sana pada tahun 2015 untuk merakamkan imej permukaan Pluto dan bulannya . atmosferanya akan menjadi sejuk dan permukaan menjadi beku. ‡ Apabila ia memanas kembali. atmosferanya akan menyejat dan membentuk gas sekelilingnya.

‡ Ini adalah imej terkini yang telah dapat dirakamkan oleh kapal angkasa itu. .

keadaan di mana planet baru harus ditambah atau planet lama dibuang telah wujud. Sedna dan Eris yang semuanya hampir sama dengan Pluto dari segi saiz dan orbit.Sebab perdebatan status planet Pluto ‡ Sejak 2000. . sekurang-kurangnya tiga jasad ditemui iaitu Quaoar. ‡ Terdapat juga persoalan tentang pengelasan planet dalam sistem bintang lain.

didapati lebih besar daripada Pluto. ‡ Perdebatan dalam IAU mendorong Julio Fernández dan Gonzalo Tancredi dari Uruguay untuk mencadangkan penakrifan semula istilah planet untuk menambah senarai planet sedia ada.‡ Pada 2006. ‡ Ahli-ahli Perhimpunan Agung IAU dijadualkan mengundi tentang cadangan tersebut pada 24 Ogos 2006 di Prague. . Republik Czech. perkara ini terpaksa diselesaikan segera dengan kepastian bahawa objek selepas Neptun adalah baru iaitu Eris.

‡ Sebaliknya. ia kecil. Ceres(asteroid) dan yang terbaru. . Eris(2003 UB313). status Pluto sebagai planet ditarik balik dan diberikan status baru iaitu planet kerdil. ‡ Pluto memang berbeza dengan planet lain. ‡ Cadangan asal akan mengekalkan Pluto dan menambah tiga planet baru: Charon(bulan Pluto). jauh dan orbitnya aneh.

Perbezaan Pluto dan Bumi .

youtube.nakedeyeplanets.6.0 Rujukan ‡ http://www.com/plutoexploration. htm ‡ http://www.wikipedia.demon.com/index.uk/jo/roman/pluto.co.org/wiki/Pentakrifan_se mula_maksud_planet_2006 ‡ http://www.com/watch?v=IECe5d P-GqU&feature=player_embedded ‡ http://ms.htm .spacestationinfo.ht m ‡ http://gwydir.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful