Disediakan Oleh: NORJULIANA SHAHABUDDIN NURHIDAYAH BEDAH

Isi Kandungan
1.0 Pengenalan 2.0 Ciri-ciri - Saiz - Diameter - Komposisi - Suhu - Bilangan bulan - Warna permukaan - Orbit - Jarak dari Matahari - Tempoh mengelilingi matahari - Jisim - Graviti 3.0 Kepercayaan dahulu tentang Pluto 4.0 Alasan Pluto tidak lagi diiktiraf sebagai planet 5.0 Info tambahan 6.0 Rujukan

1.0 Pengenalan
‡ Dijumpai pada 1930 oleh Clyde Tombaugh. ‡ Pada mulanya ia dianggap sebagai sebuah planet dari 9 planet. ‡ Tetapi kini, ia digelar planet kerdil dan dikeluarkan daripada kalangan planet sistem solar. ‡ Ia disahkan oleh Kesatuan Astronomi Antarabangsa. ‡ Tetapi, ciri fizikal Pluto tidak berubah.

‡ Pluto, digelar secara rasmi sebagai 134340 Pluto yang merupakan planet kerdil kedua terbesar yang diketahui dalam sistem suria iaitu selepas planet kerdil Eris. ‡ Ia juga adalah jasad kesepuluh terbesar yang dilihat dengan mata kasar mengelilingi matahari.

1930 Januari 29.Penemuan Planet Pluto Januari 23.1930 .

2006 .Penemuan Planet Pluto Febuari 15. 2006 Mac 2.

‡ Gelung Kuiper atau Lingkaran Kuiper merupakan kawasan dalam sistem suria. . adalah unit untuk jarak lebih kurang diantara bumi dan matahari. pada kecondongan selaras dengan ekliptik. menjulur dari orbit Neptune (pada 30AU) sehingga 50AU daripada matahari.‡ Pluto kini dianggap ahli terbesar bagi populasi gelung Kuiper. ‡ Astronomical Unit (AU).

Lingkaran Kuiper .

‡ Pluto adalah terkecil dibandingkan dengan 8 planet lain dalam sistem solar.0 Ciri-Ciri Pluto Saiz ‡ Terkecil jika dibandingkan dengan kebanyakan bulan di planet lain termasuklah bulan di bumi.1. .

Perbandingan Saiz BUMI BULAN .

Bumi .Diameter ‡ Diameternya 2300 km iaitu lebih kurang 1.413 batu iaitu lebih kurang 1/5 diameter Bumi. ‡ Ia dikira menggunakan kaedah occultation.

Pluto terutamanya terdiri daripada batu dan air batu dan agak kecil. metana) Ais Teras (besi tembaga putih. ‡ Kemungkinan terdapat ais metana bersama dengan nitrogen beku dan karbon dioksida di atas permukaan batu batan yang sejuk.Komposisi ‡ Sebagai ahli Lingkaran Kuiper. karbon monosida. batu) . Atmosfera (nitrogen.

Atmosfera terbentuk apabila Pluto berdekatan dengan matahari dan metana beku tersejat oleh tenaga solar.000 kg/m3. Daripada Pluto. langit akan kelihatan gelap.‡ Ia adalah sekitar 1/5 jisim bulan Bumi dan 1/3 isipadunya. ‡ Tekanan udara adalah sangat rendah. ‡ Kemungkinan terdapat banyak nitrogen dengan sedikit karbon monoksida dan metana di atmosfera (manusia tidak boleh bernafas). metana membeku kembali. . walaupun terdapat Matahari. ‡ Semasa berada jauh daripada matahari. Ketumpatan Pluto adalah 2.

Suhu ‡ -446 ºC ‡ Permukaan Pluto adalah permukaan tersejuk dalam solar sistem. .

Bilangan Bulan ‡ Ada tiga bulan dan yang terbesar dinamakan sebagai Charon. .

‡ Pada Mei 15. Astronomi menemukan dua lagi bulan Pluto menggunakan Teleskop Hubble Space iaitu dinamakan Nix dan Hydra. 2006. ‡ Kedua-duanya dinamakan sebagai S/2003 P1 dan S/2005 P2 sebelum ditetapkan nama sebagai Nix dan Hydra pada Jun 21. 2005. .

Warna permukaan .

jarak daripada matahari adalah ketara semasa mengorbit matahari).4 juta km) dari Matahari.4²7. ‡ Orbit amat condong yang membawanya dari 30 hingga 49 AU (4. ‡ Kadangkala.Orbit ‡ Pluto mempunyai orbit yang sangat eccentric (maksudnya. ‡ Bentuk bujur atau oval-shape. ‡ Pluto juga berputar pada paksinya pada arah yang bertentangan daripada planet-planet lain. . Pluto adalah dekat dengan matahari berbanding Neptun dan mengorbit merentas orbit Neptun.

‡ Pluto berada dalam orbit neptune selama 20 tahun Bumi dan ini berlaku setiap 248 tahun Bumi.‡ Pluto adalah sistem binari. 1999) Putaran axis Mengorbit mengelilingi matahari . 1979 ² Febuari 11. ( Januari 23.

000 k . ‡ 39 kali ganda jarak bumi dengan matahari.4 AU.660. ‡ 5.Jarak dari Matahari ‡ Jarak puratanya dari matahari adalah 39.869.

‡ Masa yang diambil untuk satu edaran mengelilingi matahari adalah lebih 200 tahun Bumi.Tempoh mengelilingi matahari ‡ Berputar pada paksinya 6 hari Bumi untuk satu putaran. .

24% daripada berat Bumi).Jisim ‡ Berat Pluto adalah kira-kira 1.31x 1022 kg (kurang 0. . bersamaan berat Bumi ‡ Berat Charon adalah lebih kurang separuh dari jisim Pluto. ‡ 454 Pluto.

Graviti ‡ Graviti di Pluto adalah 8% graviti bumi ‡ Orang yang mempunyai berat 100 pound di bumi akan mempunyai berat hanya 8 pound di pluto. .

3. . dinamakan sempena nama pari-pari yang mendayung kapal merentasi sungai Styx iaitu Charon. ‡ Bulannya pula.0 Kepercayaan dahulu tentang Pluto ‡ Pluto dinamakan sempena nama tuhan neraka orang Roman iaitu tuhan kematian.

mencadangkan nama ¶Pluto· menggantikan nama ¶Planet X· ‡ Ia dianggap bersesuaian untuk planet yang berkeadaan sejuk dan gelap. ‡ Kemudian. seorang pelajar Oxford di England yang berumur 11tahun. . Venetia Burney. ianya dinamakan Planet X. apabila Pluto ditemui.‡ Pada asalnya.

‡ Pluto adalah anak kepada ¶Saturn·. ‡ Abang kepada ¶Jupiter· dan ¶Neptune·. ‡ Orang Romans sangat takut untuk menyebut nama ¶Pluto· kerana mereka bimbang Pluto akan kenal mereka dan akan mematikan mereka. Kepercayaan 1: ‡ Plutonium Pluto adalah tuhan kematian. ‡ Suami kepada ¶Proserpine·. .

kedengaran sama. ‡ Mereka juga percaya. ‡ Ini tidak menghairankan kerana nama keduanya apabila disebut.Kepercayaan 2: ‡ Nama Pluto sering mengelirukan kerana mempunyai nama yang sama dengan tuhan Greek iaitu ¶Plutus·. . silver dan permata dijumpai dalam tanah iaitu di tempat Pluto duduki. tuhan kekayaan. kekayaan seperti emas.

apabila seseorang itu mati. Ia telah ditemui selepas penemuan planet Pluto. mereka akan pergi ke neraka. logam itu dimiliki oleh tuhan kematian. . ‡ Jadi. ‡ Ia bukan sahaja digunakan untuk bom nuklear tetapi akan mati dengan sendirinya. Mereka percaya. Dan pertama sekali.Kepercayaan 3: ‡ Logam Plutonium adalah radio-aktif. mereka percaya yang mereka perlu menyeberangi Sungai Maut yang dipanggil sebagai Styx.

Kepercayaan 4: ‡ Mayat orang Roman akan ditanam dengan sekeping syiling untuk membayar pari-pari Charon yang membawa kapal merentasi Styx supaya dapat melepasi Cerberus. ‡ Mereka perlu sampai sebelum Hari Perhitungan. iaitu anjing bengis berkepala tiga (yang hanya mengizinkan kematian berlaku). .

‡ Nama bulan Pluto iaitu Charon. lelaki terkuat di dunia. telah diberi sempena nama pari-pari Charon yang membawa kapal merentasi sungai Styx. Hercules la yang perlu bawa Cerberus balik dari neraka. .‡ Hanya ada seorang sahaja manusia yang masih hidup yang boleh melawan Cerberus. iaitu Hercules.

4. selepas jumpaan planet kecil 2060 Chiron di luar Sistem Suria dan setelah pengakuan tentang jisim Pluto yang rendah.0 Alasan Pluto tidak lagi diiktiraf sebagai planet ‡ Sejak 1930 sehingga 2006. telah menyebabkan. ‡ Pada akhir tahun 1970-an. status Pluto sebagai planet utama telah dipersoalkan. . Pluto dianggap sebagai planet ke sembilan dalam Sistem Suria.

terutamanya objek cakera bertabur seperti planet kerdil Eris pada tahun 2005. yang 27% lebih besar berbanding Pluto.‡ Pada akhir abad ke-20 dan awal abad ke21. ‡ Pada 24 Ogos 2006. . banyak objek serupa dengan Pluto telah dijumpai di luar Sistem Suria. International Astronomical Union. IAU mentakrifkan apa yang dianggap planet dalam Sistem Suria.

manakala jasad bukan satelit lain (cuma memenuhi syarat pertama) dipanggil jasad sistem suria kecil (dulu planet minor). ‡ Mempunyai jisim yang cukup untuk mencapai bentuk keseimbangan hidrostatik (hampir bulat). ‡ Melepasi (tidak bersilang) orbit planet jiran. ‡ Jasad bukan satelit yang memenuhi dua syarat pertama digelar planet kerdil. .Takrifan semula maksud "planet" dalam sistem suria sebagai: ‡ Mempunyai orbit yang mengelilingi matahari.

‡ Pentakrifan semula ini amat kontroversi dan banyak dikritik. jadi tidak boleh digunakan dalam kes planet luar suria. . kini terdapat lapan planet dan tiga planet kerdil dalam sistem suria. ‡ Pentakrifan ini khusus untuk Sistem Suria sahaja. ‡ Menurut takrifan ini.

‡ Takrifan ini menyingkirkan Pluto sebagai sebuah planet dan memasukkannya sebagai ahli kategori baru "planet kerdil" bersama Eris dan Ceres. . ‡ Selepas pengelasan. Pluto ditambah kepada daftar planet kecil dan diberikan nama rasmi 134340. sejumlah pakar sains kekal menegaskan bahawa Pluto patut dikelaskan sebagai sebuah planet. ‡ Namun.

0 Info Tambahan ‡ Apabila Pluto berada jauh dari matahari. atmosferanya akan menyejat dan membentuk gas sekelilingnya. ‡ Apabila ia memanas kembali. atmosferanya akan menjadi sejuk dan permukaan menjadi beku. ‡ Kapal angkasa NASA·s New Horizon Spacecraft telah dilancarkan ke Pluto pada tahun 2005 dan dijangka tiba di sana pada tahun 2015 untuk merakamkan imej permukaan Pluto dan bulannya .5.

.‡ Ini adalah imej terkini yang telah dapat dirakamkan oleh kapal angkasa itu.

‡ Terdapat juga persoalan tentang pengelasan planet dalam sistem bintang lain. . sekurang-kurangnya tiga jasad ditemui iaitu Quaoar. keadaan di mana planet baru harus ditambah atau planet lama dibuang telah wujud.Sebab perdebatan status planet Pluto ‡ Sejak 2000. Sedna dan Eris yang semuanya hampir sama dengan Pluto dari segi saiz dan orbit.

Republik Czech. perkara ini terpaksa diselesaikan segera dengan kepastian bahawa objek selepas Neptun adalah baru iaitu Eris. ‡ Perdebatan dalam IAU mendorong Julio Fernández dan Gonzalo Tancredi dari Uruguay untuk mencadangkan penakrifan semula istilah planet untuk menambah senarai planet sedia ada.‡ Pada 2006. didapati lebih besar daripada Pluto. ‡ Ahli-ahli Perhimpunan Agung IAU dijadualkan mengundi tentang cadangan tersebut pada 24 Ogos 2006 di Prague. .

jauh dan orbitnya aneh. Ceres(asteroid) dan yang terbaru. ‡ Cadangan asal akan mengekalkan Pluto dan menambah tiga planet baru: Charon(bulan Pluto). Eris(2003 UB313). status Pluto sebagai planet ditarik balik dan diberikan status baru iaitu planet kerdil. .‡ Sebaliknya. ia kecil. ‡ Pluto memang berbeza dengan planet lain.

Perbezaan Pluto dan Bumi .

org/wiki/Pentakrifan_se mula_maksud_planet_2006 ‡ http://www. htm ‡ http://www.spacestationinfo.0 Rujukan ‡ http://www.demon.com/index.6.com/plutoexploration.co.wikipedia.youtube.ht m ‡ http://gwydir.uk/jo/roman/pluto.nakedeyeplanets.com/watch?v=IECe5d P-GqU&feature=player_embedded ‡ http://ms.htm .