P. 1
PLUTO -present

PLUTO -present

|Views: 119|Likes:

More info:

Published by: Norjuliana Shahabuddin on Feb 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/20/2011

pdf

text

original

Disediakan Oleh: NORJULIANA SHAHABUDDIN NURHIDAYAH BEDAH

Isi Kandungan
1.0 Pengenalan 2.0 Ciri-ciri - Saiz - Diameter - Komposisi - Suhu - Bilangan bulan - Warna permukaan - Orbit - Jarak dari Matahari - Tempoh mengelilingi matahari - Jisim - Graviti 3.0 Kepercayaan dahulu tentang Pluto 4.0 Alasan Pluto tidak lagi diiktiraf sebagai planet 5.0 Info tambahan 6.0 Rujukan

1.0 Pengenalan
‡ Dijumpai pada 1930 oleh Clyde Tombaugh. ‡ Pada mulanya ia dianggap sebagai sebuah planet dari 9 planet. ‡ Tetapi kini, ia digelar planet kerdil dan dikeluarkan daripada kalangan planet sistem solar. ‡ Ia disahkan oleh Kesatuan Astronomi Antarabangsa. ‡ Tetapi, ciri fizikal Pluto tidak berubah.

‡ Pluto, digelar secara rasmi sebagai 134340 Pluto yang merupakan planet kerdil kedua terbesar yang diketahui dalam sistem suria iaitu selepas planet kerdil Eris. ‡ Ia juga adalah jasad kesepuluh terbesar yang dilihat dengan mata kasar mengelilingi matahari.

1930 .Penemuan Planet Pluto Januari 23.1930 Januari 29.

2006 .Penemuan Planet Pluto Febuari 15. 2006 Mac 2.

‡ Astronomical Unit (AU).‡ Pluto kini dianggap ahli terbesar bagi populasi gelung Kuiper. pada kecondongan selaras dengan ekliptik. ‡ Gelung Kuiper atau Lingkaran Kuiper merupakan kawasan dalam sistem suria. . adalah unit untuk jarak lebih kurang diantara bumi dan matahari. menjulur dari orbit Neptune (pada 30AU) sehingga 50AU daripada matahari.

Lingkaran Kuiper .

0 Ciri-Ciri Pluto Saiz ‡ Terkecil jika dibandingkan dengan kebanyakan bulan di planet lain termasuklah bulan di bumi. ‡ Pluto adalah terkecil dibandingkan dengan 8 planet lain dalam sistem solar. .1.

Perbandingan Saiz BUMI BULAN .

‡ Ia dikira menggunakan kaedah occultation. Bumi .Diameter ‡ Diameternya 2300 km iaitu lebih kurang 1.413 batu iaitu lebih kurang 1/5 diameter Bumi.

metana) Ais Teras (besi tembaga putih. batu) . ‡ Kemungkinan terdapat ais metana bersama dengan nitrogen beku dan karbon dioksida di atas permukaan batu batan yang sejuk. Pluto terutamanya terdiri daripada batu dan air batu dan agak kecil. karbon monosida. Atmosfera (nitrogen.Komposisi ‡ Sebagai ahli Lingkaran Kuiper.

‡ Ia adalah sekitar 1/5 jisim bulan Bumi dan 1/3 isipadunya. ‡ Semasa berada jauh daripada matahari. . langit akan kelihatan gelap. walaupun terdapat Matahari. Ketumpatan Pluto adalah 2. metana membeku kembali. ‡ Tekanan udara adalah sangat rendah. Atmosfera terbentuk apabila Pluto berdekatan dengan matahari dan metana beku tersejat oleh tenaga solar. Daripada Pluto.000 kg/m3. ‡ Kemungkinan terdapat banyak nitrogen dengan sedikit karbon monoksida dan metana di atmosfera (manusia tidak boleh bernafas).

.Suhu ‡ -446 ºC ‡ Permukaan Pluto adalah permukaan tersejuk dalam solar sistem.

Bilangan Bulan ‡ Ada tiga bulan dan yang terbesar dinamakan sebagai Charon. .

2005. 2006. . Astronomi menemukan dua lagi bulan Pluto menggunakan Teleskop Hubble Space iaitu dinamakan Nix dan Hydra. ‡ Kedua-duanya dinamakan sebagai S/2003 P1 dan S/2005 P2 sebelum ditetapkan nama sebagai Nix dan Hydra pada Jun 21.‡ Pada Mei 15.

Warna permukaan .

4²7.4 juta km) dari Matahari. ‡ Kadangkala.Orbit ‡ Pluto mempunyai orbit yang sangat eccentric (maksudnya. ‡ Pluto juga berputar pada paksinya pada arah yang bertentangan daripada planet-planet lain. jarak daripada matahari adalah ketara semasa mengorbit matahari). ‡ Bentuk bujur atau oval-shape. . ‡ Orbit amat condong yang membawanya dari 30 hingga 49 AU (4. Pluto adalah dekat dengan matahari berbanding Neptun dan mengorbit merentas orbit Neptun.

‡ Pluto berada dalam orbit neptune selama 20 tahun Bumi dan ini berlaku setiap 248 tahun Bumi.‡ Pluto adalah sistem binari. ( Januari 23. 1979 ² Febuari 11. 1999) Putaran axis Mengorbit mengelilingi matahari .

000 k .660.4 AU.869. ‡ 5.Jarak dari Matahari ‡ Jarak puratanya dari matahari adalah 39. ‡ 39 kali ganda jarak bumi dengan matahari.

Tempoh mengelilingi matahari ‡ Berputar pada paksinya 6 hari Bumi untuk satu putaran. . ‡ Masa yang diambil untuk satu edaran mengelilingi matahari adalah lebih 200 tahun Bumi.

. ‡ 454 Pluto.24% daripada berat Bumi).31x 1022 kg (kurang 0. bersamaan berat Bumi ‡ Berat Charon adalah lebih kurang separuh dari jisim Pluto.Jisim ‡ Berat Pluto adalah kira-kira 1.

.Graviti ‡ Graviti di Pluto adalah 8% graviti bumi ‡ Orang yang mempunyai berat 100 pound di bumi akan mempunyai berat hanya 8 pound di pluto.

0 Kepercayaan dahulu tentang Pluto ‡ Pluto dinamakan sempena nama tuhan neraka orang Roman iaitu tuhan kematian.3. ‡ Bulannya pula. dinamakan sempena nama pari-pari yang mendayung kapal merentasi sungai Styx iaitu Charon. .

mencadangkan nama ¶Pluto· menggantikan nama ¶Planet X· ‡ Ia dianggap bersesuaian untuk planet yang berkeadaan sejuk dan gelap. Venetia Burney.‡ Pada asalnya. ‡ Kemudian. ianya dinamakan Planet X. seorang pelajar Oxford di England yang berumur 11tahun. apabila Pluto ditemui. .

‡ Orang Romans sangat takut untuk menyebut nama ¶Pluto· kerana mereka bimbang Pluto akan kenal mereka dan akan mematikan mereka. ‡ Suami kepada ¶Proserpine·. . Kepercayaan 1: ‡ Plutonium Pluto adalah tuhan kematian. ‡ Abang kepada ¶Jupiter· dan ¶Neptune·.‡ Pluto adalah anak kepada ¶Saturn·.

silver dan permata dijumpai dalam tanah iaitu di tempat Pluto duduki. tuhan kekayaan.Kepercayaan 2: ‡ Nama Pluto sering mengelirukan kerana mempunyai nama yang sama dengan tuhan Greek iaitu ¶Plutus·. ‡ Ini tidak menghairankan kerana nama keduanya apabila disebut. kekayaan seperti emas. ‡ Mereka juga percaya. . kedengaran sama.

. Ia telah ditemui selepas penemuan planet Pluto. mereka akan pergi ke neraka. Dan pertama sekali. Mereka percaya. logam itu dimiliki oleh tuhan kematian. ‡ Ia bukan sahaja digunakan untuk bom nuklear tetapi akan mati dengan sendirinya.Kepercayaan 3: ‡ Logam Plutonium adalah radio-aktif. apabila seseorang itu mati. mereka percaya yang mereka perlu menyeberangi Sungai Maut yang dipanggil sebagai Styx. ‡ Jadi.

. iaitu anjing bengis berkepala tiga (yang hanya mengizinkan kematian berlaku).Kepercayaan 4: ‡ Mayat orang Roman akan ditanam dengan sekeping syiling untuk membayar pari-pari Charon yang membawa kapal merentasi Styx supaya dapat melepasi Cerberus. ‡ Mereka perlu sampai sebelum Hari Perhitungan.

Hercules la yang perlu bawa Cerberus balik dari neraka. ‡ Nama bulan Pluto iaitu Charon. lelaki terkuat di dunia. . iaitu Hercules.‡ Hanya ada seorang sahaja manusia yang masih hidup yang boleh melawan Cerberus. telah diberi sempena nama pari-pari Charon yang membawa kapal merentasi sungai Styx.

‡ Pada akhir tahun 1970-an. telah menyebabkan.0 Alasan Pluto tidak lagi diiktiraf sebagai planet ‡ Sejak 1930 sehingga 2006.4. status Pluto sebagai planet utama telah dipersoalkan. Pluto dianggap sebagai planet ke sembilan dalam Sistem Suria. . selepas jumpaan planet kecil 2060 Chiron di luar Sistem Suria dan setelah pengakuan tentang jisim Pluto yang rendah.

. banyak objek serupa dengan Pluto telah dijumpai di luar Sistem Suria. International Astronomical Union. ‡ Pada 24 Ogos 2006. IAU mentakrifkan apa yang dianggap planet dalam Sistem Suria. yang 27% lebih besar berbanding Pluto.‡ Pada akhir abad ke-20 dan awal abad ke21. terutamanya objek cakera bertabur seperti planet kerdil Eris pada tahun 2005.

‡ Melepasi (tidak bersilang) orbit planet jiran. . ‡ Jasad bukan satelit yang memenuhi dua syarat pertama digelar planet kerdil. ‡ Mempunyai jisim yang cukup untuk mencapai bentuk keseimbangan hidrostatik (hampir bulat).Takrifan semula maksud "planet" dalam sistem suria sebagai: ‡ Mempunyai orbit yang mengelilingi matahari. manakala jasad bukan satelit lain (cuma memenuhi syarat pertama) dipanggil jasad sistem suria kecil (dulu planet minor).

. kini terdapat lapan planet dan tiga planet kerdil dalam sistem suria. ‡ Menurut takrifan ini.‡ Pentakrifan semula ini amat kontroversi dan banyak dikritik. ‡ Pentakrifan ini khusus untuk Sistem Suria sahaja. jadi tidak boleh digunakan dalam kes planet luar suria.

Pluto ditambah kepada daftar planet kecil dan diberikan nama rasmi 134340. ‡ Selepas pengelasan. . ‡ Namun.‡ Takrifan ini menyingkirkan Pluto sebagai sebuah planet dan memasukkannya sebagai ahli kategori baru "planet kerdil" bersama Eris dan Ceres. sejumlah pakar sains kekal menegaskan bahawa Pluto patut dikelaskan sebagai sebuah planet.

atmosferanya akan menyejat dan membentuk gas sekelilingnya.0 Info Tambahan ‡ Apabila Pluto berada jauh dari matahari.5. atmosferanya akan menjadi sejuk dan permukaan menjadi beku. ‡ Apabila ia memanas kembali. ‡ Kapal angkasa NASA·s New Horizon Spacecraft telah dilancarkan ke Pluto pada tahun 2005 dan dijangka tiba di sana pada tahun 2015 untuk merakamkan imej permukaan Pluto dan bulannya .

.‡ Ini adalah imej terkini yang telah dapat dirakamkan oleh kapal angkasa itu.

keadaan di mana planet baru harus ditambah atau planet lama dibuang telah wujud. ‡ Terdapat juga persoalan tentang pengelasan planet dalam sistem bintang lain. sekurang-kurangnya tiga jasad ditemui iaitu Quaoar. . Sedna dan Eris yang semuanya hampir sama dengan Pluto dari segi saiz dan orbit.Sebab perdebatan status planet Pluto ‡ Sejak 2000.

.‡ Pada 2006. Republik Czech. didapati lebih besar daripada Pluto. ‡ Ahli-ahli Perhimpunan Agung IAU dijadualkan mengundi tentang cadangan tersebut pada 24 Ogos 2006 di Prague. ‡ Perdebatan dalam IAU mendorong Julio Fernández dan Gonzalo Tancredi dari Uruguay untuk mencadangkan penakrifan semula istilah planet untuk menambah senarai planet sedia ada. perkara ini terpaksa diselesaikan segera dengan kepastian bahawa objek selepas Neptun adalah baru iaitu Eris.

status Pluto sebagai planet ditarik balik dan diberikan status baru iaitu planet kerdil. Eris(2003 UB313). .‡ Sebaliknya. ‡ Pluto memang berbeza dengan planet lain. ia kecil. Ceres(asteroid) dan yang terbaru. ‡ Cadangan asal akan mengekalkan Pluto dan menambah tiga planet baru: Charon(bulan Pluto). jauh dan orbitnya aneh.

Perbezaan Pluto dan Bumi .

com/index.wikipedia.youtube. htm ‡ http://www.spacestationinfo.htm .uk/jo/roman/pluto.co.0 Rujukan ‡ http://www.demon.com/watch?v=IECe5d P-GqU&feature=player_embedded ‡ http://ms.ht m ‡ http://gwydir.6.nakedeyeplanets.com/plutoexploration.org/wiki/Pentakrifan_se mula_maksud_planet_2006 ‡ http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->