P. 1
Implikasi Teori Kognitif Piaget dan Teori Vygotsky terhadap PnP

Implikasi Teori Kognitif Piaget dan Teori Vygotsky terhadap PnP

|Views: 718|Likes:

More info:

Published by: Sharifah Athirah Wan Abu Bakar on Feb 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/25/2013

pdf

text

original

Implikasi Teori Kognitif Piaget dan Teori Vygotsky terhadap P&P

Semua idea dan imej dalam minda individu diwakili melalui Kognitivisme struktur mental yang dikenali sebagai skema. ‡ Idea utama Kognitivisme adalah perwakilan mental. . ‡ Skema akan menentukan bagaimana data dan maklumat ini secocok dengan skema yang ada.IMPLIKASI TEORI PIAGET ‡ Satu lagi pandangan tentang cara manusia belajar dan memperoleh pengetahuan ialah secara Kognitivisme. ‡ Penggerak utama Kognitivisme adalah Jean Piaget. Sekiranya tidak secocok dengan skema yang ada. maka murid akan menyerap maklumat tersebut ke dalam skema ini. maklumat ini mungkin ditolak atau diubah suai atau skema akan diubah suai.

‡ Mengikut Konstruktif. . ‡ Murid ini tidak menyerap secara pasif sebarang pengetahuan yang disampaikan oleh gurunya.‡ Bertitik tolak daripada pandangan kognitivisme ini maka lahirlah satu pandangan tentang cara manusia belajar iaitu secara Konstruktif. pengetahuan dibina secara aktif oleh murid yang berfikir. sebaliknya murid akan menyesuaikan sebarang maklumat baru dengan pengetahuan sedia ada mereka untuk membentuk pengetahuan baru dalam mindanya dengan bantuan interaksi sosial bersama rakan dan gurunya.

Penilaian perlu difokuskan untuk menentukan Zon Perkembangan Proksimal setiap kanakkanak. .IMPLIKASI TEORI VYGOTSKY 1. Guru perlu meberi latihan yang berbeza kesukaran untuk menentukan tahap bimbingan yang sepatutnya diberi.

. Gunakan Zon Perkembangan Proksimal dalam pengajaran. Objektif perlu pada tahap kesukaran yang lebih tinggi daripada pencapaian pelajar ketika itu. Pada had atas tetapkan objektif untuk kanak-kanak capai.2. Guru membantu bila diperlukan. Beri galakan dan semangat untuk kanak-kanak mencuba dan mengaplikasi kemahiran supaya mencapai objektif.

Menggalakkan bantuan daripada rakan sebaya yang sudah mahir. . Kanak-kanak boleh mendapatkan bantuan dan sokongan dari rakan-rakan yang sudah memahami konsep yang diajar.3.

Bimbing kanak-kanak untuk merealisasikan idea semasa bercakap sendiri ke dalam situasi yang memerlukan penyelesaian. Kawal dan galakkan kanak-kanak bercakap sendiri semasa menyelesaikan sesuatu masalah.4. .

5. Sebolehbolehnya kaitkan pengajaran dengan kehidupan seharian. . bimbing pelajar mengaplikasi pengetahuan kepada pengalaman sebenar. Kurangkan penghafalan. Beri arahan yang bermakna.

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->