P. 1
Fungsi Bahasa Melayu moden

Fungsi Bahasa Melayu moden

|Views: 282|Likes:
Published by verlynster

More info:

Published by: verlynster on Feb 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/05/2013

pdf

text

original

 Bahasa Kebangsaan  Bahasa Rasmi  Bahasa Perpaduan  Bahasa Ilmu .

ialah kebangsaan ‡Digunakan untuk tujuan perpaduan dalam kalangan warganegara yang berbilang kaum ‡Perlu bagi melambangkan identiti yang sama bagi semua kaum yang tinggal di Malaysia. ‡Bahasa Melayu telah menjadi lingua franca sejak berzaman lamanya dan dipertuturkan oleh sebilangan besar penduduk termasuk yang bukan Melayu. Perlembagaan Malaysia Bahasa Melayu . ‡ Perkara 152.

perdagangan dan perusahaan ‡ fungsi Bahasa Melayu dalam urusan pemerintahan dan pentadbiran: sebagai bahasa lisan para kakitangan kerajaan pada semua peringkat pentadbiran semasa menjalankan urusan rasmi negara b) sebagai media dalam segala urusan surat-menyurat di dalam dan di antara jabatan kerajaan c) digunakan dalam semua rekod kerajaan d) sebagai media untuk menulis undang-undang dan peraturan negara e) digunakan dalam semua jenis borang urusan rasmi kerajaan a) . pendidikan. perundangan.‡ dipilih sebagai bahasa rasmi selepas tahun 1969 ‡ Bahasa Melayu digunakan sebagai alat komunikasi dalam bidang pemerintahan dan pentadbiran.

memberikan tiga fungsi . Fungsi pengasingan Bahasa Melayu baku bertindak sebagai variasi bahasa yang terasing daripada dialekdialek lain daripada bahasa yang sama dapat melambangkan identiti kebangsaan.‡ Garvin dan Mathiot (1968) simbolik bahasa baku iaitu: i. Ini dapat menyatukan mereka ke dalam satu masyarakat pertuturan. ii. ‡ Ketiga-tiga fungsi tersebut dapat menyatukan penduduk dan peranan bahasa Melayu sebagai bahasa perpaduan disalurkan melalui dasar pelajaran kebangsaan. Fungsi prestij dapat mewujudkan satu bahasa baku yang menimbulkan perasaan atau semangat megah terhadap negara. Fungsi penyatuan Bahasa Melayu baku bertindak sebagai alat yang menghubungkan penutur-penutur yang menuturkan berbagai-bagai dialek bahasa yang sama. iii.

‡ digunakan sebagai bahasa pengantar dalam pendidikan ‡Dasar Pendidikan 1981.Bahasa Melayu digunakan sebagai bahasa pengantar dalam semua peringkat persekolahan ‡Tahun 1983 semua kursus tahun pertama di universitiuniversiti tempatan menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar. ‡Bahasa Melayu telah berfungsi sebagai bahasa penyalur ilmu ‡Pada masa kini. banyak buku-buku akademik yang ditulis dalam Bahasa Melayu. ‡Bahasa Melayu dijadikan mata pelajaran teras di sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil dapat memupuk semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat majmuk melalui penggunaan satu bahasa. .menunjukkan bahawa Bahasa Melayu mampu berfungsi sebagai Bahasa Melayu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->