P. 1
KHB- Pertanian (Panduan Penskoran)

KHB- Pertanian (Panduan Penskoran)

|Views: 338|Likes:
Published by usrah

More info:

Published by: usrah on Feb 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/23/2013

pdf

text

original

LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

PENILAIAN MENENGAH RENDAH PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH

DOKUMEN PENTAKSIRAN KERJA KURSUS PANDUAN PENSKORAN

KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN ( 78 / 2 )

DISEDIAKAN OLEH

PENTAKSIR KEBANGSAAN & PENTAKSIR NEGERI KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN

KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 1 ± TINGKATAN 1 Bil 1. Menyemai / menanam biji benih dengan teknik yang betul Mengubah / melakukan penjarangan anak benih dengan teknik yang betul Menyiram dengan teknik yang betul Mematuhi langkah keselamatan 1.2 Menggunakan alat yang betul Menggunakan kaedah yang betul Menentukan kejayaan kompos Mematuhi langkah keselamatan Kes Keputusan / Gred Catatan Menyediakan medium semaian i.3 Menyemai biji benih dan mengubah anak benih sayuran i. iv. ii. iii. iii. iv. 1. ii. Menyediakan alatan dan bahan yang betul Menyediakan medium semaian mengikut nisbah yang betul Menggunakan alatan tangan dengan cara yang betul Membersih dan menyimpan alatan ditempat yang betul 1. iv.1 Aspek / Kriteria Menguji Kejayaan Kompos i. ii. iii. ii. iv. Memilih alatan dan bahan yang sesuai Melakukan pengujian mengikut langkah yang betul Menentukan peratus percambahan biji benih Mengamalkan kebersihan .4 Menguji peratus percambahan biji benih sayuran i. iii.

Gambarajah tidak kemas/lengkap/ti ada label diterima iii. Merekod alatan tidak i. Skor A Salah satu tiada/ Melakar 1 bahan sahaja/ boleh satu alat sahaja/ menggunakan kedua-duanya pen/magic tidak lengkap pen marker layak dapat B ii.5 Merekod aktiviti membina Melukis keratan kompos kompos menggunakan i. Merekodkan langkah membina kompos iii. Tiada senarai alatan dan bahan. Rekod disediakan ada tetapi hanya dengan kemas langkah yang tidak lengkap. Melakar gambarajah keratan rentas binaan kompos Semua kriteria iv.boleh dibaca dan tersusun . Merekod alatan dan marker/pen/magic bahan membina pen kompos ii. Kemas.ada langkah walaupun tidak ikut turutan Skor B layak dapat A. Lakaran.Bil Aspek / Kriteria Kes Keputusan / Gred Catatan 1.

Elektronik . Mendimensi lakaran reka bentuk yang dipilih.Reka bentuk dan perghasilan projek . .4 Membuat lukisan unjuran ortografik: i.Melukis semula lakaran terbaik yang dipilih dan mendimensi sekurangnya 3 bahagian (panjang. Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria . Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria . tinggi) . .KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 2 ± TINGKATAN 2 Bil 2.3 Menggunakan alatan tangan atau mesin: i. Menyatakan sekurang-kurangnya tiga faktor yang mempengaruhi pemilihan reka bentuk. Melukis mengikut konsep lukisan unjuran ortografik yang betul. lebar. Mematuhi langkah keselamatan. ii.Kukuh (Tidak goyang. menanda dan memotong menepati lakaran reka bentuk. tidak layak dapat Gred A. ii. Mengukur. iii. iii. Melakar sekurangnya tiga reka bentuk projek berdasarkan tema dan faktor reka bentuk. iv.Lukisan isometrik disediakan oleh guru. .pemerhatian . 2. Membuat kemasan yang sesuai. iii. . 2.Membuat pemasangan dengan kemas / kukuh. Menggunakan jenis garisan yang betul . Memilih alatan tangan atau mesin yang betul.2 Penghasilan projek reka bentuk: i. Menghasilkan satu lakaran reka bentuk terbaik yang dipilih dengan kemas.Bahan kemasan tidak mencacatkan projek. tiada kecacatan dan kuat ) . glu meleleh. . ii.Melukis pelan. menepati reka bentuk.Boleh dilukis dalam bentuk 3D iaitu isometrik atau oblik atau perspektif. Menyimpan alatan tangan atau mesin. 2.Melakar adalah lakaran bebas yang dibuat tanpa menggunakan alat lukisan teknik dan berdasarkan tema yang dipilih.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria.Menyediakan bahan yg.Menyenggara (merangkumi proses mengendali dan menyenggara alatan / mesin) . Membentuk dan mencantum bahagian projek dengan kemas dan kukuh.1 Aspek / Kriteria Melakar reka bentuk projek: i. . Menyenggara alatan tangan atau mesin yang digunakan.Menyatakan 3 faktor ± tidak perlu huraian .Jika terdapat kecacatan pada projek ( Cth: paku bengkok. .Tanaman Hiasan . Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria .Lukisan teknik . Panduan . Menggunakan alatan tangan atau mesin dengan cara yang betul dan selamat. iv.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria.Murid melukis lukisan unjuran ortografik mengikut konsep lukisan teknik.Pentaksiran boleh di buat semasa P&P yang melibatkan salah satu tajuk di bawah : . .Lakaran kemas ( elok dan rapi ) .Masakan . pandangan hadapan dan sisi unjuran ortografik mengikut pandangan sudut ketiga. ii. iv.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria.

.Hidangan yang dipilih samada Cara Barat atau Cara Timur. Menyediakan bahan memasu mengikut nisbah yang betul. Guna A4 . dalam lukisan unjuran ortografik. . ATAU . Menggunakan alatan dengan betul dan sesuai. Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria . ii.Tidak boleh menggunakan kertas grid.Evidens : Proses ± menyediakan medium memasu mengikut nisbah yang betul. Contohnya ± Garisan objek sifatnya hitam.Guru menilai proses ini. tebal dan sekata dilukis dengan menggunakan pensil HB . Menghasilkan lukisan unjuran ortografik yang kemas dan bersih. Menggaul bahan memasu dengan sekata. Membersih dan menyimpan alatan. Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria 2.Lukisan kemas dan bersih.Nisbah medium (7:3:2) atau 3:2:1 . .Evidens : Produk ± lukian unjuran ortografik .iii. . Menggunakan alatan tangan dengan cara yang betul dan selamat.Kemas : Semua jenis garisan yang dilukis hendaklah memenuhi ciri garisan yang betul.Guru menilai proses ini dalam P&P Evidens : Proses ± mengamalkan etika makan yang betul (pemerhatian) .Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. .Penyelaras luaran mesti akur dengan skor pentaksir sekolah sekiranya proses telah selesai. Mengamalkan tingkah laku yang sopan semasa makan.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. .Penyelaras luaran mesti akur dengan skor pentaksir sekolah sekiranya proses telah selesai. Mendimensi (sekurangnya tiga) lukisan unjuran ortografik dengan betul. iii. . .5 Etika makan: i. semasa P&P. . iv.Melukis 3 garisan dimensi dengan cara yang betul dan tepat mana-mana bahagian pada lukisan ortografik. ii. iv. Mempersembahkan postur yang betul semasa makan. iii.Postur (posisi dan tingkah laku semasa makan) ATAU Penyediaan Medium Memasu : i.

Mengamalkan sikap yang baik 3. Memberi makanan dan minuman yang sesuai mengikut jadual ii. Membersih atau membasmi kuman perumahan haiwan kesayangan ii. Menjaga kesihatan haiwan kesayangan iv. Menuci bekas makanan dan minuman haiwan kesayangan iii.2 Penjagaan haiwan kesayangan i. Menyatakan bacaan pH air kolam / tangki ternakan ikan Kes Keputusan / Gred Catatan .1 Aspek / Kriteria Menyediakan perumahan haiwan kesayangan i. Meletakkan peralatan asas iv. Menggunakan kaedah yang betul iii.3 Pemeriksa pH air kolam / tangki ternakan ikan air tawar i.KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 3 ± TINGKATAN 2 Bil 3. Menyediakan peralatan rekreasi / tempat berehat 3. Menggunakan alat yang betul ii. Memastikan pengudaraan dan pencahayaan mencukupi iii.

air tawar iv. Menamakan sistem ternakan yang sesuai bagi setiap jenis ikan air tawar yang dikumpul iv. Fotostat ( dalam persembahan ). Kriteria lain tetap dinilai iii. Kes Keputusan / Gred Catatan Skor C Sekiranya pelajar menggunakan kertas A4 berwarna tetapi lengkap Skor B kesemua kriteria. Membersih dan menyimpan alatan 3. Nama saintifik mesti digaris Jenis ikan air tawar i. Meletakkan ikan ke dalam bekas mengikut saiz iii. Membersih dan menyimpan alat Bil 3. Jika tulisan tangan lebih banyak dari tulisan computer layak A ii. Melabel nama ikan air tawar yang dikumpul iii. Persembahan yang menarik Tidak menggunakan Skor D kertas A4 putih Nama ikan tidak lengkap Jika nama saintifik ikan semua salah . Menggred ikan mengikut saiz ii.5 Jenis ikan air tawar i. layak dapat B walaupun semua kriteria lengkap Skor D Mesti ada nama saintifik dan nama biasa .4 Aspek / Kriteria Menggred ikan i. Mematuhi langkah keselamatan iv. Mengumpul gambar sekurang-kurangnya lima jenis ikan air tawar ii. Gambar boleh diperolehi dengan pelbagai cara dan hendaklah dilabel nama satu persatu bdi atas kertas A4.

Lengkap ( Semua kriteria 4. Mengenalpasti kekutuban komponen dalam litar iii.Kriteria ii dan iii boleh digabungkan. ii.Laporan Aktiviti . kos upah dan kos overhed dengan betul. iii.Laporan Aktiviti 4.5 Membaca dan menterjemah lukisan skematik kepada lukisan bergambar : i. kos upah dan kos overhed dengan betul. Menterjemah litar dengan betul.Laporan Aktiviti . tersusun. .1 Aspek / Kriteria Panduan . kos upah dan kos overhed ) . . Membuat sekurang-kurangnya tiga lakaran bahan yang digunakan. kos upah dan kos overhed dan kira Kos Pengeluaran.Kemas dan bersih ( tidak kotor / koyak ) . mesti sama dengan bahan projek. produk.perlu dibuat huraian.Pengiraan kos adalah berdasarkan 100 unit. bersih dan kemas. Mengira kos bahan.Ketiga-tiga lakaran mestilah berbeza.KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 4 ± TINGKATAN 3 Bil 4. . ii. Menyiapkan projek mengikut jadual yang ditetapkan.Lukisan adalah berdasarkan projek elektronik yang dibuat.Setiap produk perlu disenaraikan kelemahan yang dipilih dan kekuatan. ii. Membina projek mengikut lakaran yang dipilih. 4.Buat jadual kerja yang lengkap dari segi tarikh dan masa dalam tempoh 9 minggu. Pengenalpastian Masalah : .Tunjukkan kekutuban dalam lukisan dengan betul. . .Lakaran pilihan mesti sama dengan projek yang dibuat dari segi bahan dan lakaran. i. pengiraan mestilah tepat.Bersih dan kemas ( tidak kotor / koyak) . perlu ditulis nama dengan jelas. di sertakan gambar / grafik.Kos bahan yang dinyatakan. . tidak goyang) .2 4. Lukisan bergambar kemas dan bersih. Menyatakan masalah yang hendak diselesaikan . ( 3 label ) berlabel idea penyelesaian masalah. Menyenaraikan kos bahan.Kemas ( Kukuh. iii. . . Mengira kos pengeluaran dengan betul.1 hingga 4.Menyenarai ( Nyatakan sahaja kos bahan. 4.Lakaran yang dibuat mesti dilabelkan bahaniv.Tema ± Perlu dinyatakan.Tunjukan jalan kira bagi Kos Pengeluaran.Masukkan jumlah kos bahan mentah. yang diperolehi. Menyenaraikan kekuatan dan kelemahan produk .Menyatakan masalah . . . Mempersembahkan dokumen yang lengkap.Produk yang sedia ada.Laporan Aktiviti Pembinaan Projek : i. iii.5 telah disediakan dengan sempurna ) . . Menyenaraikan sekurang-kurangnya tiga ( Gambar / grafik boleh di scan / photostat ) produk sedia ada di pasaran sesuai dengan tema . Menghasilkan projek yang kemas dan menarik.Tersusun ( Buat susunan ikut turutan) .4 Pendokumentasi : i. .Menarik ( Penggunaan bahan kemasan ) . .3 Pengiraan Kos : i.Laporan Aktiviti . ii.Namakan semua komponen yang digunakan . Melabel semua komponen dengan betul iv.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->