LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

PENILAIAN MENENGAH RENDAH PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH

DOKUMEN PENTAKSIRAN KERJA KURSUS PANDUAN PENSKORAN

KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN ( 78 / 2 )

DISEDIAKAN OLEH

PENTAKSIR KEBANGSAAN & PENTAKSIR NEGERI KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN

ii.KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 1 ± TINGKATAN 1 Bil 1. ii.2 Menggunakan alat yang betul Menggunakan kaedah yang betul Menentukan kejayaan kompos Mematuhi langkah keselamatan Kes Keputusan / Gred Catatan Menyediakan medium semaian i. iii. Memilih alatan dan bahan yang sesuai Melakukan pengujian mengikut langkah yang betul Menentukan peratus percambahan biji benih Mengamalkan kebersihan .4 Menguji peratus percambahan biji benih sayuran i. iv. 1. ii. Menyemai / menanam biji benih dengan teknik yang betul Mengubah / melakukan penjarangan anak benih dengan teknik yang betul Menyiram dengan teknik yang betul Mematuhi langkah keselamatan 1. iv. Menyediakan alatan dan bahan yang betul Menyediakan medium semaian mengikut nisbah yang betul Menggunakan alatan tangan dengan cara yang betul Membersih dan menyimpan alatan ditempat yang betul 1. iv. iii. iii.1 Aspek / Kriteria Menguji Kejayaan Kompos i. ii. iv.3 Menyemai biji benih dan mengubah anak benih sayuran i. iii.

Melakar gambarajah keratan rentas binaan kompos Semua kriteria iv.ada langkah walaupun tidak ikut turutan Skor B layak dapat A. Skor A Salah satu tiada/ Melakar 1 bahan sahaja/ boleh satu alat sahaja/ menggunakan kedua-duanya pen/magic tidak lengkap pen marker layak dapat B ii. Kemas.5 Merekod aktiviti membina Melukis keratan kompos kompos menggunakan i.boleh dibaca dan tersusun . Merekod alatan tidak i. Merekodkan langkah membina kompos iii. Gambarajah tidak kemas/lengkap/ti ada label diterima iii.Bil Aspek / Kriteria Kes Keputusan / Gred Catatan 1. Rekod disediakan ada tetapi hanya dengan kemas langkah yang tidak lengkap. Lakaran. Merekod alatan dan marker/pen/magic bahan membina pen kompos ii. Tiada senarai alatan dan bahan.

2. tinggi) . . . Membuat kemasan yang sesuai. Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria . Menggunakan alatan tangan atau mesin dengan cara yang betul dan selamat.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria.Melukis pelan.Lukisan teknik .Tanaman Hiasan . Membentuk dan mencantum bahagian projek dengan kemas dan kukuh. 2. pandangan hadapan dan sisi unjuran ortografik mengikut pandangan sudut ketiga. . Mematuhi langkah keselamatan. Menggunakan jenis garisan yang betul .pemerhatian . Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria .Elektronik .2 Penghasilan projek reka bentuk: i.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria.Kukuh (Tidak goyang.3 Menggunakan alatan tangan atau mesin: i.Boleh dilukis dalam bentuk 3D iaitu isometrik atau oblik atau perspektif. glu meleleh.Jika terdapat kecacatan pada projek ( Cth: paku bengkok.1 Aspek / Kriteria Melakar reka bentuk projek: i. tidak layak dapat Gred A.Membuat pemasangan dengan kemas / kukuh. iv. iii. . ii.Bahan kemasan tidak mencacatkan projek. iii.Menyenggara (merangkumi proses mengendali dan menyenggara alatan / mesin) . ii. Melakar sekurangnya tiga reka bentuk projek berdasarkan tema dan faktor reka bentuk. menepati reka bentuk. iii. menanda dan memotong menepati lakaran reka bentuk. .Masakan . iv. Mendimensi lakaran reka bentuk yang dipilih. 2.Lakaran kemas ( elok dan rapi ) . Mengukur. ii. . .Reka bentuk dan perghasilan projek .Melukis semula lakaran terbaik yang dipilih dan mendimensi sekurangnya 3 bahagian (panjang. iv. lebar.Menyediakan bahan yg.Lukisan isometrik disediakan oleh guru.KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 2 ± TINGKATAN 2 Bil 2. ii. Menyenggara alatan tangan atau mesin yang digunakan. Melukis mengikut konsep lukisan unjuran ortografik yang betul.Murid melukis lukisan unjuran ortografik mengikut konsep lukisan teknik. Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria . tiada kecacatan dan kuat ) . Memilih alatan tangan atau mesin yang betul. Panduan .Menyatakan 3 faktor ± tidak perlu huraian .4 Membuat lukisan unjuran ortografik: i. .Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. Menyatakan sekurang-kurangnya tiga faktor yang mempengaruhi pemilihan reka bentuk. Menghasilkan satu lakaran reka bentuk terbaik yang dipilih dengan kemas.Melakar adalah lakaran bebas yang dibuat tanpa menggunakan alat lukisan teknik dan berdasarkan tema yang dipilih.Pentaksiran boleh di buat semasa P&P yang melibatkan salah satu tajuk di bawah : . Menyimpan alatan tangan atau mesin.

Melukis 3 garisan dimensi dengan cara yang betul dan tepat mana-mana bahagian pada lukisan ortografik. . dalam lukisan unjuran ortografik. Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria 2. . iii.Evidens : Proses ± menyediakan medium memasu mengikut nisbah yang betul. .Guru menilai proses ini. . Menggunakan alatan dengan betul dan sesuai. Mempersembahkan postur yang betul semasa makan.Guru menilai proses ini dalam P&P Evidens : Proses ± mengamalkan etika makan yang betul (pemerhatian) . Contohnya ± Garisan objek sifatnya hitam.Hidangan yang dipilih samada Cara Barat atau Cara Timur.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. ii.Postur (posisi dan tingkah laku semasa makan) ATAU Penyediaan Medium Memasu : i.Tidak boleh menggunakan kertas grid.5 Etika makan: i. Guna A4 .Penyelaras luaran mesti akur dengan skor pentaksir sekolah sekiranya proses telah selesai. ATAU . iv. Menyediakan bahan memasu mengikut nisbah yang betul. Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria .Lukisan kemas dan bersih.Kemas : Semua jenis garisan yang dilukis hendaklah memenuhi ciri garisan yang betul.iii. . Menggaul bahan memasu dengan sekata. Menghasilkan lukisan unjuran ortografik yang kemas dan bersih. iv.Nisbah medium (7:3:2) atau 3:2:1 .Evidens : Produk ± lukian unjuran ortografik . .Penyelaras luaran mesti akur dengan skor pentaksir sekolah sekiranya proses telah selesai. .Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. iii. Membersih dan menyimpan alatan. Mendimensi (sekurangnya tiga) lukisan unjuran ortografik dengan betul. . Mengamalkan tingkah laku yang sopan semasa makan. Menggunakan alatan tangan dengan cara yang betul dan selamat. . tebal dan sekata dilukis dengan menggunakan pensil HB . ii. semasa P&P.

Memastikan pengudaraan dan pencahayaan mencukupi iii. Meletakkan peralatan asas iv. Menggunakan kaedah yang betul iii. Memberi makanan dan minuman yang sesuai mengikut jadual ii.KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 3 ± TINGKATAN 2 Bil 3. Menjaga kesihatan haiwan kesayangan iv. Menuci bekas makanan dan minuman haiwan kesayangan iii. Mengamalkan sikap yang baik 3. Menyatakan bacaan pH air kolam / tangki ternakan ikan Kes Keputusan / Gred Catatan .2 Penjagaan haiwan kesayangan i. Menyediakan peralatan rekreasi / tempat berehat 3. Membersih atau membasmi kuman perumahan haiwan kesayangan ii.1 Aspek / Kriteria Menyediakan perumahan haiwan kesayangan i.3 Pemeriksa pH air kolam / tangki ternakan ikan air tawar i. Menggunakan alat yang betul ii.

air tawar iv. Fotostat ( dalam persembahan ). Kriteria lain tetap dinilai iii. Membersih dan menyimpan alatan 3.4 Aspek / Kriteria Menggred ikan i. Persembahan yang menarik Tidak menggunakan Skor D kertas A4 putih Nama ikan tidak lengkap Jika nama saintifik ikan semua salah . Menggred ikan mengikut saiz ii. Mematuhi langkah keselamatan iv. Menamakan sistem ternakan yang sesuai bagi setiap jenis ikan air tawar yang dikumpul iv. Mengumpul gambar sekurang-kurangnya lima jenis ikan air tawar ii. Jika tulisan tangan lebih banyak dari tulisan computer layak A ii. Meletakkan ikan ke dalam bekas mengikut saiz iii. Kes Keputusan / Gred Catatan Skor C Sekiranya pelajar menggunakan kertas A4 berwarna tetapi lengkap Skor B kesemua kriteria. Gambar boleh diperolehi dengan pelbagai cara dan hendaklah dilabel nama satu persatu bdi atas kertas A4. Melabel nama ikan air tawar yang dikumpul iii. Nama saintifik mesti digaris Jenis ikan air tawar i. layak dapat B walaupun semua kriteria lengkap Skor D Mesti ada nama saintifik dan nama biasa . Membersih dan menyimpan alat Bil 3.5 Jenis ikan air tawar i.

Menterjemah litar dengan betul. ii.5 telah disediakan dengan sempurna ) . Pengenalpastian Masalah : . .Buat jadual kerja yang lengkap dari segi tarikh dan masa dalam tempoh 9 minggu. . Menyatakan masalah yang hendak diselesaikan .Menyenarai ( Nyatakan sahaja kos bahan. mesti sama dengan bahan projek. Menyenaraikan sekurang-kurangnya tiga ( Gambar / grafik boleh di scan / photostat ) produk sedia ada di pasaran sesuai dengan tema .Tema ± Perlu dinyatakan.KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 4 ± TINGKATAN 3 Bil 4. produk.Tersusun ( Buat susunan ikut turutan) .Laporan Aktiviti .Lukisan adalah berdasarkan projek elektronik yang dibuat.5 Membaca dan menterjemah lukisan skematik kepada lukisan bergambar : i.Kemas ( Kukuh.Laporan Aktiviti . Menyenaraikan kekuatan dan kelemahan produk . Melabel semua komponen dengan betul iv. .Lengkap ( Semua kriteria 4.Masukkan jumlah kos bahan mentah. Membina projek mengikut lakaran yang dipilih.Laporan Aktiviti . Menyenaraikan kos bahan.4 Pendokumentasi : i. Membuat sekurang-kurangnya tiga lakaran bahan yang digunakan. kos upah dan kos overhed dengan betul.Menyatakan masalah . Mempersembahkan dokumen yang lengkap. ii. bersih dan kemas.Bersih dan kemas ( tidak kotor / koyak) .Kos bahan yang dinyatakan. yang diperolehi.Produk yang sedia ada. ii.Ketiga-tiga lakaran mestilah berbeza. . . ( 3 label ) berlabel idea penyelesaian masalah. .Pengiraan kos adalah berdasarkan 100 unit. kos upah dan kos overhed ) . kos upah dan kos overhed dan kira Kos Pengeluaran.Setiap produk perlu disenaraikan kelemahan yang dipilih dan kekuatan. . Menghasilkan projek yang kemas dan menarik.perlu dibuat huraian. Mengira kos bahan. di sertakan gambar / grafik. iii.Tunjukkan kekutuban dalam lukisan dengan betul. 4. Mengira kos pengeluaran dengan betul.Kemas dan bersih ( tidak kotor / koyak ) .Laporan Aktiviti 4. Menyiapkan projek mengikut jadual yang ditetapkan. ii.Namakan semua komponen yang digunakan . .1 Aspek / Kriteria Panduan .Lakaran pilihan mesti sama dengan projek yang dibuat dari segi bahan dan lakaran. i. kos upah dan kos overhed dengan betul. pengiraan mestilah tepat. tidak goyang) . perlu ditulis nama dengan jelas. Lukisan bergambar kemas dan bersih. 4. iii. iii. Mengenalpasti kekutuban komponen dalam litar iii.Tunjukan jalan kira bagi Kos Pengeluaran.Lakaran yang dibuat mesti dilabelkan bahaniv.Kriteria ii dan iii boleh digabungkan. . .Menarik ( Penggunaan bahan kemasan ) . .1 hingga 4.Laporan Aktiviti Pembinaan Projek : i. tersusun.2 4. . .3 Pengiraan Kos : i.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful