P. 1
KHB- Pertanian (Panduan Penskoran)

KHB- Pertanian (Panduan Penskoran)

|Views: 338|Likes:
Published by usrah

More info:

Published by: usrah on Feb 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/23/2013

pdf

text

original

LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

PENILAIAN MENENGAH RENDAH PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH

DOKUMEN PENTAKSIRAN KERJA KURSUS PANDUAN PENSKORAN

KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN ( 78 / 2 )

DISEDIAKAN OLEH

PENTAKSIR KEBANGSAAN & PENTAKSIR NEGERI KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN

3 Menyemai biji benih dan mengubah anak benih sayuran i. ii.4 Menguji peratus percambahan biji benih sayuran i. Memilih alatan dan bahan yang sesuai Melakukan pengujian mengikut langkah yang betul Menentukan peratus percambahan biji benih Mengamalkan kebersihan . ii. iii. 1.2 Menggunakan alat yang betul Menggunakan kaedah yang betul Menentukan kejayaan kompos Mematuhi langkah keselamatan Kes Keputusan / Gred Catatan Menyediakan medium semaian i. iii.KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 1 ± TINGKATAN 1 Bil 1. ii. iv. iii. ii. iv. iii.1 Aspek / Kriteria Menguji Kejayaan Kompos i. Menyediakan alatan dan bahan yang betul Menyediakan medium semaian mengikut nisbah yang betul Menggunakan alatan tangan dengan cara yang betul Membersih dan menyimpan alatan ditempat yang betul 1. iv. iv. Menyemai / menanam biji benih dengan teknik yang betul Mengubah / melakukan penjarangan anak benih dengan teknik yang betul Menyiram dengan teknik yang betul Mematuhi langkah keselamatan 1.

boleh dibaca dan tersusun .ada langkah walaupun tidak ikut turutan Skor B layak dapat A. Tiada senarai alatan dan bahan.Bil Aspek / Kriteria Kes Keputusan / Gred Catatan 1. Gambarajah tidak kemas/lengkap/ti ada label diterima iii. Merekodkan langkah membina kompos iii.5 Merekod aktiviti membina Melukis keratan kompos kompos menggunakan i. Merekod alatan tidak i. Lakaran. Kemas. Melakar gambarajah keratan rentas binaan kompos Semua kriteria iv. Rekod disediakan ada tetapi hanya dengan kemas langkah yang tidak lengkap. Skor A Salah satu tiada/ Melakar 1 bahan sahaja/ boleh satu alat sahaja/ menggunakan kedua-duanya pen/magic tidak lengkap pen marker layak dapat B ii. Merekod alatan dan marker/pen/magic bahan membina pen kompos ii.

Mengukur. . ii. Panduan .Menyediakan bahan yg. Mendimensi lakaran reka bentuk yang dipilih. Menyenggara alatan tangan atau mesin yang digunakan.Masakan . iv. Melukis mengikut konsep lukisan unjuran ortografik yang betul.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria.Jika terdapat kecacatan pada projek ( Cth: paku bengkok.Bahan kemasan tidak mencacatkan projek.pemerhatian .Murid melukis lukisan unjuran ortografik mengikut konsep lukisan teknik.Lakaran kemas ( elok dan rapi ) . . ii.Kukuh (Tidak goyang.Tanaman Hiasan . tinggi) .Melukis semula lakaran terbaik yang dipilih dan mendimensi sekurangnya 3 bahagian (panjang. iii. 2. ii. iii. 2.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. Menggunakan jenis garisan yang betul .4 Membuat lukisan unjuran ortografik: i. Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria .1 Aspek / Kriteria Melakar reka bentuk projek: i. Memilih alatan tangan atau mesin yang betul. tidak layak dapat Gred A. glu meleleh.Lukisan teknik . ii.Menyatakan 3 faktor ± tidak perlu huraian . iii.Melukis pelan. . Membentuk dan mencantum bahagian projek dengan kemas dan kukuh. Menyatakan sekurang-kurangnya tiga faktor yang mempengaruhi pemilihan reka bentuk. . .3 Menggunakan alatan tangan atau mesin: i. iv.Elektronik . tiada kecacatan dan kuat ) .Pentaksiran boleh di buat semasa P&P yang melibatkan salah satu tajuk di bawah : . .KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 2 ± TINGKATAN 2 Bil 2.Melakar adalah lakaran bebas yang dibuat tanpa menggunakan alat lukisan teknik dan berdasarkan tema yang dipilih.Membuat pemasangan dengan kemas / kukuh. Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria . iv. Membuat kemasan yang sesuai. lebar.Reka bentuk dan perghasilan projek .Menyenggara (merangkumi proses mengendali dan menyenggara alatan / mesin) . Menghasilkan satu lakaran reka bentuk terbaik yang dipilih dengan kemas.Boleh dilukis dalam bentuk 3D iaitu isometrik atau oblik atau perspektif. Menyimpan alatan tangan atau mesin. Menggunakan alatan tangan atau mesin dengan cara yang betul dan selamat. Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria . Mematuhi langkah keselamatan. pandangan hadapan dan sisi unjuran ortografik mengikut pandangan sudut ketiga. 2.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. menepati reka bentuk. .Lukisan isometrik disediakan oleh guru. . menanda dan memotong menepati lakaran reka bentuk. Melakar sekurangnya tiga reka bentuk projek berdasarkan tema dan faktor reka bentuk.2 Penghasilan projek reka bentuk: i.

Postur (posisi dan tingkah laku semasa makan) ATAU Penyediaan Medium Memasu : i. Guna A4 . . . Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria 2. iii.Tidak boleh menggunakan kertas grid.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. Menghasilkan lukisan unjuran ortografik yang kemas dan bersih. Membersih dan menyimpan alatan.Nisbah medium (7:3:2) atau 3:2:1 . dalam lukisan unjuran ortografik. Mendimensi (sekurangnya tiga) lukisan unjuran ortografik dengan betul. tebal dan sekata dilukis dengan menggunakan pensil HB . Menggunakan alatan tangan dengan cara yang betul dan selamat. iv.Lukisan kemas dan bersih.Hidangan yang dipilih samada Cara Barat atau Cara Timur. Menggaul bahan memasu dengan sekata.Melukis 3 garisan dimensi dengan cara yang betul dan tepat mana-mana bahagian pada lukisan ortografik. .Kemas : Semua jenis garisan yang dilukis hendaklah memenuhi ciri garisan yang betul. Mengamalkan tingkah laku yang sopan semasa makan.Evidens : Produk ± lukian unjuran ortografik . semasa P&P. ii.Penyelaras luaran mesti akur dengan skor pentaksir sekolah sekiranya proses telah selesai.5 Etika makan: i. Menggunakan alatan dengan betul dan sesuai.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. ii. . .Penyelaras luaran mesti akur dengan skor pentaksir sekolah sekiranya proses telah selesai. Mempersembahkan postur yang betul semasa makan. Menyediakan bahan memasu mengikut nisbah yang betul. iv. .Guru menilai proses ini dalam P&P Evidens : Proses ± mengamalkan etika makan yang betul (pemerhatian) .iii.Guru menilai proses ini. Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria . . . iii.Evidens : Proses ± menyediakan medium memasu mengikut nisbah yang betul. Contohnya ± Garisan objek sifatnya hitam. ATAU . .

Memastikan pengudaraan dan pencahayaan mencukupi iii.2 Penjagaan haiwan kesayangan i.1 Aspek / Kriteria Menyediakan perumahan haiwan kesayangan i. Meletakkan peralatan asas iv. Menuci bekas makanan dan minuman haiwan kesayangan iii. Menggunakan kaedah yang betul iii. Menjaga kesihatan haiwan kesayangan iv. Menggunakan alat yang betul ii. Membersih atau membasmi kuman perumahan haiwan kesayangan ii. Menyatakan bacaan pH air kolam / tangki ternakan ikan Kes Keputusan / Gred Catatan . Mengamalkan sikap yang baik 3.3 Pemeriksa pH air kolam / tangki ternakan ikan air tawar i. Memberi makanan dan minuman yang sesuai mengikut jadual ii. Menyediakan peralatan rekreasi / tempat berehat 3.KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 3 ± TINGKATAN 2 Bil 3.

Membersih dan menyimpan alat Bil 3.5 Jenis ikan air tawar i. Mengumpul gambar sekurang-kurangnya lima jenis ikan air tawar ii. Menamakan sistem ternakan yang sesuai bagi setiap jenis ikan air tawar yang dikumpul iv. layak dapat B walaupun semua kriteria lengkap Skor D Mesti ada nama saintifik dan nama biasa . Mematuhi langkah keselamatan iv. Persembahan yang menarik Tidak menggunakan Skor D kertas A4 putih Nama ikan tidak lengkap Jika nama saintifik ikan semua salah . Menggred ikan mengikut saiz ii. Melabel nama ikan air tawar yang dikumpul iii. Gambar boleh diperolehi dengan pelbagai cara dan hendaklah dilabel nama satu persatu bdi atas kertas A4. Nama saintifik mesti digaris Jenis ikan air tawar i. Kriteria lain tetap dinilai iii. Fotostat ( dalam persembahan ). Kes Keputusan / Gred Catatan Skor C Sekiranya pelajar menggunakan kertas A4 berwarna tetapi lengkap Skor B kesemua kriteria.4 Aspek / Kriteria Menggred ikan i. Membersih dan menyimpan alatan 3. Meletakkan ikan ke dalam bekas mengikut saiz iii. Jika tulisan tangan lebih banyak dari tulisan computer layak A ii.air tawar iv.

Kos bahan yang dinyatakan. Mempersembahkan dokumen yang lengkap.Tema ± Perlu dinyatakan. kos upah dan kos overhed ) . . di sertakan gambar / grafik.Bersih dan kemas ( tidak kotor / koyak) .Lukisan adalah berdasarkan projek elektronik yang dibuat. Menyatakan masalah yang hendak diselesaikan . perlu ditulis nama dengan jelas.Lengkap ( Semua kriteria 4. .1 hingga 4. . tidak goyang) .Tunjukan jalan kira bagi Kos Pengeluaran.2 4.Laporan Aktiviti Pembinaan Projek : i. tersusun. Menghasilkan projek yang kemas dan menarik.Namakan semua komponen yang digunakan . ii. Menyenaraikan kekuatan dan kelemahan produk . . ii. ( 3 label ) berlabel idea penyelesaian masalah.Ketiga-tiga lakaran mestilah berbeza.Menyatakan masalah . produk. bersih dan kemas. Membina projek mengikut lakaran yang dipilih.Lakaran pilihan mesti sama dengan projek yang dibuat dari segi bahan dan lakaran. Menyenaraikan sekurang-kurangnya tiga ( Gambar / grafik boleh di scan / photostat ) produk sedia ada di pasaran sesuai dengan tema . 4.perlu dibuat huraian.Tunjukkan kekutuban dalam lukisan dengan betul. Membuat sekurang-kurangnya tiga lakaran bahan yang digunakan. yang diperolehi.Tersusun ( Buat susunan ikut turutan) .Laporan Aktiviti 4.Pengiraan kos adalah berdasarkan 100 unit. . Melabel semua komponen dengan betul iv. iii. 4.1 Aspek / Kriteria Panduan .Masukkan jumlah kos bahan mentah.5 telah disediakan dengan sempurna ) . . Pengenalpastian Masalah : .5 Membaca dan menterjemah lukisan skematik kepada lukisan bergambar : i.Menyenarai ( Nyatakan sahaja kos bahan.KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 4 ± TINGKATAN 3 Bil 4.Kriteria ii dan iii boleh digabungkan. Lukisan bergambar kemas dan bersih. Menterjemah litar dengan betul. . Menyenaraikan kos bahan. Mengira kos pengeluaran dengan betul. . .Menarik ( Penggunaan bahan kemasan ) . pengiraan mestilah tepat. Mengira kos bahan. iii. iii. ii.Setiap produk perlu disenaraikan kelemahan yang dipilih dan kekuatan.4 Pendokumentasi : i.Laporan Aktiviti .3 Pengiraan Kos : i. kos upah dan kos overhed dan kira Kos Pengeluaran.Buat jadual kerja yang lengkap dari segi tarikh dan masa dalam tempoh 9 minggu. ii. mesti sama dengan bahan projek. Menyiapkan projek mengikut jadual yang ditetapkan. .Lakaran yang dibuat mesti dilabelkan bahaniv. i. .Laporan Aktiviti . kos upah dan kos overhed dengan betul. kos upah dan kos overhed dengan betul.Kemas dan bersih ( tidak kotor / koyak ) . .Produk yang sedia ada.Kemas ( Kukuh.Laporan Aktiviti . . Mengenalpasti kekutuban komponen dalam litar iii.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->