LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

PENILAIAN MENENGAH RENDAH PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH

DOKUMEN PENTAKSIRAN KERJA KURSUS PANDUAN PENSKORAN

KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN ( 78 / 2 )

DISEDIAKAN OLEH

PENTAKSIR KEBANGSAAN & PENTAKSIR NEGERI KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN

iv. iii. iii. 1. iii. iv.3 Menyemai biji benih dan mengubah anak benih sayuran i. ii.4 Menguji peratus percambahan biji benih sayuran i.1 Aspek / Kriteria Menguji Kejayaan Kompos i. iii. iv. ii. ii.KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 1 ± TINGKATAN 1 Bil 1. iv. Menyediakan alatan dan bahan yang betul Menyediakan medium semaian mengikut nisbah yang betul Menggunakan alatan tangan dengan cara yang betul Membersih dan menyimpan alatan ditempat yang betul 1. Memilih alatan dan bahan yang sesuai Melakukan pengujian mengikut langkah yang betul Menentukan peratus percambahan biji benih Mengamalkan kebersihan .2 Menggunakan alat yang betul Menggunakan kaedah yang betul Menentukan kejayaan kompos Mematuhi langkah keselamatan Kes Keputusan / Gred Catatan Menyediakan medium semaian i. Menyemai / menanam biji benih dengan teknik yang betul Mengubah / melakukan penjarangan anak benih dengan teknik yang betul Menyiram dengan teknik yang betul Mematuhi langkah keselamatan 1. ii.

Merekod alatan tidak i. Rekod disediakan ada tetapi hanya dengan kemas langkah yang tidak lengkap. Tiada senarai alatan dan bahan. Kemas. Merekodkan langkah membina kompos iii.ada langkah walaupun tidak ikut turutan Skor B layak dapat A. Merekod alatan dan marker/pen/magic bahan membina pen kompos ii. Skor A Salah satu tiada/ Melakar 1 bahan sahaja/ boleh satu alat sahaja/ menggunakan kedua-duanya pen/magic tidak lengkap pen marker layak dapat B ii.boleh dibaca dan tersusun . Lakaran.5 Merekod aktiviti membina Melukis keratan kompos kompos menggunakan i.Bil Aspek / Kriteria Kes Keputusan / Gred Catatan 1. Melakar gambarajah keratan rentas binaan kompos Semua kriteria iv. Gambarajah tidak kemas/lengkap/ti ada label diterima iii.

Melukis mengikut konsep lukisan unjuran ortografik yang betul. iv.Pentaksiran boleh di buat semasa P&P yang melibatkan salah satu tajuk di bawah : . . lebar.Elektronik . iii. Membuat kemasan yang sesuai.Menyediakan bahan yg.Kukuh (Tidak goyang. .Reka bentuk dan perghasilan projek . . iii. Panduan .Melukis pelan.Membuat pemasangan dengan kemas / kukuh. ii.1 Aspek / Kriteria Melakar reka bentuk projek: i. . Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria .Menyatakan 3 faktor ± tidak perlu huraian .Lukisan isometrik disediakan oleh guru.Murid melukis lukisan unjuran ortografik mengikut konsep lukisan teknik.pemerhatian . 2. Menggunakan jenis garisan yang betul . iv. .2 Penghasilan projek reka bentuk: i. . ii. Mematuhi langkah keselamatan. iii.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. ii. glu meleleh.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. tinggi) . 2.Lukisan teknik . 2. Mengukur. .Boleh dilukis dalam bentuk 3D iaitu isometrik atau oblik atau perspektif. tidak layak dapat Gred A.4 Membuat lukisan unjuran ortografik: i. Menyimpan alatan tangan atau mesin.Lakaran kemas ( elok dan rapi ) . . menanda dan memotong menepati lakaran reka bentuk.Melukis semula lakaran terbaik yang dipilih dan mendimensi sekurangnya 3 bahagian (panjang. tiada kecacatan dan kuat ) . iv.Melakar adalah lakaran bebas yang dibuat tanpa menggunakan alat lukisan teknik dan berdasarkan tema yang dipilih.Tanaman Hiasan .Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. menepati reka bentuk. Melakar sekurangnya tiga reka bentuk projek berdasarkan tema dan faktor reka bentuk. Menyatakan sekurang-kurangnya tiga faktor yang mempengaruhi pemilihan reka bentuk. Menggunakan alatan tangan atau mesin dengan cara yang betul dan selamat. Menghasilkan satu lakaran reka bentuk terbaik yang dipilih dengan kemas. Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria . Mendimensi lakaran reka bentuk yang dipilih.3 Menggunakan alatan tangan atau mesin: i. pandangan hadapan dan sisi unjuran ortografik mengikut pandangan sudut ketiga.Jika terdapat kecacatan pada projek ( Cth: paku bengkok. Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria . Membentuk dan mencantum bahagian projek dengan kemas dan kukuh.KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 2 ± TINGKATAN 2 Bil 2. Memilih alatan tangan atau mesin yang betul.Bahan kemasan tidak mencacatkan projek. Menyenggara alatan tangan atau mesin yang digunakan. ii.Masakan .Menyenggara (merangkumi proses mengendali dan menyenggara alatan / mesin) .

Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. Mempersembahkan postur yang betul semasa makan. Guna A4 . Menyediakan bahan memasu mengikut nisbah yang betul. ii.Guru menilai proses ini. dalam lukisan unjuran ortografik.Hidangan yang dipilih samada Cara Barat atau Cara Timur. . iv.Evidens : Proses ± menyediakan medium memasu mengikut nisbah yang betul.Penyelaras luaran mesti akur dengan skor pentaksir sekolah sekiranya proses telah selesai. Mendimensi (sekurangnya tiga) lukisan unjuran ortografik dengan betul. semasa P&P. Menghasilkan lukisan unjuran ortografik yang kemas dan bersih.Postur (posisi dan tingkah laku semasa makan) ATAU Penyediaan Medium Memasu : i. Menggaul bahan memasu dengan sekata.Melukis 3 garisan dimensi dengan cara yang betul dan tepat mana-mana bahagian pada lukisan ortografik. Menggunakan alatan dengan betul dan sesuai.Nisbah medium (7:3:2) atau 3:2:1 . .5 Etika makan: i. . . iv. iii. Mengamalkan tingkah laku yang sopan semasa makan.Guru menilai proses ini dalam P&P Evidens : Proses ± mengamalkan etika makan yang betul (pemerhatian) .Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. ATAU . Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria . . .iii.Penyelaras luaran mesti akur dengan skor pentaksir sekolah sekiranya proses telah selesai. . .Evidens : Produk ± lukian unjuran ortografik . Contohnya ± Garisan objek sifatnya hitam. .Tidak boleh menggunakan kertas grid.Lukisan kemas dan bersih.Kemas : Semua jenis garisan yang dilukis hendaklah memenuhi ciri garisan yang betul. iii. ii. tebal dan sekata dilukis dengan menggunakan pensil HB . Membersih dan menyimpan alatan. Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria 2. Menggunakan alatan tangan dengan cara yang betul dan selamat.

Menuci bekas makanan dan minuman haiwan kesayangan iii. Memberi makanan dan minuman yang sesuai mengikut jadual ii.2 Penjagaan haiwan kesayangan i. Menyediakan peralatan rekreasi / tempat berehat 3. Menggunakan kaedah yang betul iii. Membersih atau membasmi kuman perumahan haiwan kesayangan ii.1 Aspek / Kriteria Menyediakan perumahan haiwan kesayangan i. Meletakkan peralatan asas iv. Menjaga kesihatan haiwan kesayangan iv. Menggunakan alat yang betul ii.KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 3 ± TINGKATAN 2 Bil 3. Memastikan pengudaraan dan pencahayaan mencukupi iii.3 Pemeriksa pH air kolam / tangki ternakan ikan air tawar i. Mengamalkan sikap yang baik 3. Menyatakan bacaan pH air kolam / tangki ternakan ikan Kes Keputusan / Gred Catatan .

Membersih dan menyimpan alatan 3. Mengumpul gambar sekurang-kurangnya lima jenis ikan air tawar ii. Gambar boleh diperolehi dengan pelbagai cara dan hendaklah dilabel nama satu persatu bdi atas kertas A4. Menggred ikan mengikut saiz ii. Melabel nama ikan air tawar yang dikumpul iii. Nama saintifik mesti digaris Jenis ikan air tawar i. Jika tulisan tangan lebih banyak dari tulisan computer layak A ii. Mematuhi langkah keselamatan iv. Persembahan yang menarik Tidak menggunakan Skor D kertas A4 putih Nama ikan tidak lengkap Jika nama saintifik ikan semua salah . Fotostat ( dalam persembahan ).5 Jenis ikan air tawar i.4 Aspek / Kriteria Menggred ikan i. Membersih dan menyimpan alat Bil 3. Menamakan sistem ternakan yang sesuai bagi setiap jenis ikan air tawar yang dikumpul iv. layak dapat B walaupun semua kriteria lengkap Skor D Mesti ada nama saintifik dan nama biasa .air tawar iv. Meletakkan ikan ke dalam bekas mengikut saiz iii. Kes Keputusan / Gred Catatan Skor C Sekiranya pelajar menggunakan kertas A4 berwarna tetapi lengkap Skor B kesemua kriteria. Kriteria lain tetap dinilai iii.

1 hingga 4.Laporan Aktiviti Pembinaan Projek : i.5 Membaca dan menterjemah lukisan skematik kepada lukisan bergambar : i. kos upah dan kos overhed ) .Produk yang sedia ada.Namakan semua komponen yang digunakan . tidak goyang) . pengiraan mestilah tepat. yang diperolehi.3 Pengiraan Kos : i.Setiap produk perlu disenaraikan kelemahan yang dipilih dan kekuatan.1 Aspek / Kriteria Panduan . Melabel semua komponen dengan betul iv.Ketiga-tiga lakaran mestilah berbeza. . iii.Tersusun ( Buat susunan ikut turutan) . . .perlu dibuat huraian.2 4.Kemas ( Kukuh.Lengkap ( Semua kriteria 4.Buat jadual kerja yang lengkap dari segi tarikh dan masa dalam tempoh 9 minggu. Mengenalpasti kekutuban komponen dalam litar iii.Pengiraan kos adalah berdasarkan 100 unit. . Menyatakan masalah yang hendak diselesaikan . Menterjemah litar dengan betul. Menyenaraikan kos bahan. ii. 4. Membina projek mengikut lakaran yang dipilih. Lukisan bergambar kemas dan bersih.Tunjukkan kekutuban dalam lukisan dengan betul. ( 3 label ) berlabel idea penyelesaian masalah. . . Menyenaraikan sekurang-kurangnya tiga ( Gambar / grafik boleh di scan / photostat ) produk sedia ada di pasaran sesuai dengan tema . . 4. . Mengira kos pengeluaran dengan betul.Laporan Aktiviti 4. . iii. . ii.Tunjukan jalan kira bagi Kos Pengeluaran. di sertakan gambar / grafik.4 Pendokumentasi : i.Laporan Aktiviti .Menyatakan masalah . Menghasilkan projek yang kemas dan menarik. kos upah dan kos overhed dan kira Kos Pengeluaran.Kemas dan bersih ( tidak kotor / koyak ) . bersih dan kemas. Pengenalpastian Masalah : .Menyenarai ( Nyatakan sahaja kos bahan.Tema ± Perlu dinyatakan. Mengira kos bahan. ii. tersusun. perlu ditulis nama dengan jelas. mesti sama dengan bahan projek. .Kriteria ii dan iii boleh digabungkan.Bersih dan kemas ( tidak kotor / koyak) . .KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 4 ± TINGKATAN 3 Bil 4.Masukkan jumlah kos bahan mentah. i.Laporan Aktiviti .Kos bahan yang dinyatakan.5 telah disediakan dengan sempurna ) . kos upah dan kos overhed dengan betul. Menyiapkan projek mengikut jadual yang ditetapkan. Mempersembahkan dokumen yang lengkap. produk. Membuat sekurang-kurangnya tiga lakaran bahan yang digunakan. iii. kos upah dan kos overhed dengan betul.Lukisan adalah berdasarkan projek elektronik yang dibuat.Menarik ( Penggunaan bahan kemasan ) . .Lakaran yang dibuat mesti dilabelkan bahaniv. Menyenaraikan kekuatan dan kelemahan produk .Lakaran pilihan mesti sama dengan projek yang dibuat dari segi bahan dan lakaran. ii.Laporan Aktiviti .