LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

PENILAIAN MENENGAH RENDAH PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH

DOKUMEN PENTAKSIRAN KERJA KURSUS PANDUAN PENSKORAN

KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN ( 78 / 2 )

DISEDIAKAN OLEH

PENTAKSIR KEBANGSAAN & PENTAKSIR NEGERI KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN

iv.2 Menggunakan alat yang betul Menggunakan kaedah yang betul Menentukan kejayaan kompos Mematuhi langkah keselamatan Kes Keputusan / Gred Catatan Menyediakan medium semaian i. iii. ii.4 Menguji peratus percambahan biji benih sayuran i.1 Aspek / Kriteria Menguji Kejayaan Kompos i. 1. iv. iii. ii. Menyediakan alatan dan bahan yang betul Menyediakan medium semaian mengikut nisbah yang betul Menggunakan alatan tangan dengan cara yang betul Membersih dan menyimpan alatan ditempat yang betul 1.3 Menyemai biji benih dan mengubah anak benih sayuran i. iii.KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 1 ± TINGKATAN 1 Bil 1. Menyemai / menanam biji benih dengan teknik yang betul Mengubah / melakukan penjarangan anak benih dengan teknik yang betul Menyiram dengan teknik yang betul Mematuhi langkah keselamatan 1. iv. Memilih alatan dan bahan yang sesuai Melakukan pengujian mengikut langkah yang betul Menentukan peratus percambahan biji benih Mengamalkan kebersihan . iii. ii. iv. ii.

Melakar gambarajah keratan rentas binaan kompos Semua kriteria iv.boleh dibaca dan tersusun . Gambarajah tidak kemas/lengkap/ti ada label diterima iii. Merekod alatan dan marker/pen/magic bahan membina pen kompos ii. Merekodkan langkah membina kompos iii.Bil Aspek / Kriteria Kes Keputusan / Gred Catatan 1. Rekod disediakan ada tetapi hanya dengan kemas langkah yang tidak lengkap. Tiada senarai alatan dan bahan. Lakaran.ada langkah walaupun tidak ikut turutan Skor B layak dapat A. Skor A Salah satu tiada/ Melakar 1 bahan sahaja/ boleh satu alat sahaja/ menggunakan kedua-duanya pen/magic tidak lengkap pen marker layak dapat B ii. Kemas. Merekod alatan tidak i.5 Merekod aktiviti membina Melukis keratan kompos kompos menggunakan i.

Lukisan teknik .Reka bentuk dan perghasilan projek . Menyimpan alatan tangan atau mesin. Melukis mengikut konsep lukisan unjuran ortografik yang betul.2 Penghasilan projek reka bentuk: i.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria.1 Aspek / Kriteria Melakar reka bentuk projek: i. iii.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. tiada kecacatan dan kuat ) .KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 2 ± TINGKATAN 2 Bil 2.Melukis pelan. . Menghasilkan satu lakaran reka bentuk terbaik yang dipilih dengan kemas.Melukis semula lakaran terbaik yang dipilih dan mendimensi sekurangnya 3 bahagian (panjang. Mengukur. Membentuk dan mencantum bahagian projek dengan kemas dan kukuh. . iii.Pentaksiran boleh di buat semasa P&P yang melibatkan salah satu tajuk di bawah : .Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. Menggunakan alatan tangan atau mesin dengan cara yang betul dan selamat. . Menggunakan jenis garisan yang betul . Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria . Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria .Boleh dilukis dalam bentuk 3D iaitu isometrik atau oblik atau perspektif.Melakar adalah lakaran bebas yang dibuat tanpa menggunakan alat lukisan teknik dan berdasarkan tema yang dipilih.Elektronik . Panduan . iii.Kukuh (Tidak goyang. Menyenggara alatan tangan atau mesin yang digunakan. Memilih alatan tangan atau mesin yang betul.Murid melukis lukisan unjuran ortografik mengikut konsep lukisan teknik.Jika terdapat kecacatan pada projek ( Cth: paku bengkok. ii. ii. Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria . iv. . .Lukisan isometrik disediakan oleh guru. 2. iv. Membuat kemasan yang sesuai.Membuat pemasangan dengan kemas / kukuh.pemerhatian . . tidak layak dapat Gred A.Menyatakan 3 faktor ± tidak perlu huraian . 2. lebar.3 Menggunakan alatan tangan atau mesin: i. Menyatakan sekurang-kurangnya tiga faktor yang mempengaruhi pemilihan reka bentuk.4 Membuat lukisan unjuran ortografik: i.Menyediakan bahan yg. tinggi) .Masakan . ii. . pandangan hadapan dan sisi unjuran ortografik mengikut pandangan sudut ketiga. Mendimensi lakaran reka bentuk yang dipilih. glu meleleh. Mematuhi langkah keselamatan. 2. menepati reka bentuk. Melakar sekurangnya tiga reka bentuk projek berdasarkan tema dan faktor reka bentuk.Menyenggara (merangkumi proses mengendali dan menyenggara alatan / mesin) .Lakaran kemas ( elok dan rapi ) . ii. menanda dan memotong menepati lakaran reka bentuk.Bahan kemasan tidak mencacatkan projek. iv.Tanaman Hiasan . .

Kemas : Semua jenis garisan yang dilukis hendaklah memenuhi ciri garisan yang betul. Menggunakan alatan dengan betul dan sesuai.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria.iii.Evidens : Proses ± menyediakan medium memasu mengikut nisbah yang betul. iv. tebal dan sekata dilukis dengan menggunakan pensil HB . Guna A4 . ii. .Nisbah medium (7:3:2) atau 3:2:1 .Melukis 3 garisan dimensi dengan cara yang betul dan tepat mana-mana bahagian pada lukisan ortografik. .Lukisan kemas dan bersih. . Menggunakan alatan tangan dengan cara yang betul dan selamat. iv. ii. Menghasilkan lukisan unjuran ortografik yang kemas dan bersih. . ATAU . Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria 2. dalam lukisan unjuran ortografik. Menggaul bahan memasu dengan sekata. iii. . Contohnya ± Garisan objek sifatnya hitam. Dapatan : Buat ulasan yang ringkas berkaitan dengan aspek / kriteria .Evidens : Produk ± lukian unjuran ortografik .Guru menilai proses ini. . Mempersembahkan postur yang betul semasa makan.Guru menilai proses ini dalam P&P Evidens : Proses ± mengamalkan etika makan yang betul (pemerhatian) .5 Etika makan: i. Menyediakan bahan memasu mengikut nisbah yang betul.Penyelaras luaran mesti akur dengan skor pentaksir sekolah sekiranya proses telah selesai.Postur (posisi dan tingkah laku semasa makan) ATAU Penyediaan Medium Memasu : i.Penyelaras luaran mesti akur dengan skor pentaksir sekolah sekiranya proses telah selesai. . Mengamalkan tingkah laku yang sopan semasa makan. semasa P&P. . iii.Sediakan Pelaporan Aktiviti : Aktiviti : Salin semua yang ada di dalam aspek / kriteria. Membersih dan menyimpan alatan.Hidangan yang dipilih samada Cara Barat atau Cara Timur. Mendimensi (sekurangnya tiga) lukisan unjuran ortografik dengan betul. .Tidak boleh menggunakan kertas grid.

Membersih atau membasmi kuman perumahan haiwan kesayangan ii. Meletakkan peralatan asas iv. Menggunakan alat yang betul ii. Menuci bekas makanan dan minuman haiwan kesayangan iii. Menyatakan bacaan pH air kolam / tangki ternakan ikan Kes Keputusan / Gred Catatan .3 Pemeriksa pH air kolam / tangki ternakan ikan air tawar i.KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 3 ± TINGKATAN 2 Bil 3. Memberi makanan dan minuman yang sesuai mengikut jadual ii. Menyediakan peralatan rekreasi / tempat berehat 3. Memastikan pengudaraan dan pencahayaan mencukupi iii. Menggunakan kaedah yang betul iii. Mengamalkan sikap yang baik 3. Menjaga kesihatan haiwan kesayangan iv.1 Aspek / Kriteria Menyediakan perumahan haiwan kesayangan i.2 Penjagaan haiwan kesayangan i.

Menggred ikan mengikut saiz ii. Membersih dan menyimpan alat Bil 3. Mengumpul gambar sekurang-kurangnya lima jenis ikan air tawar ii. Nama saintifik mesti digaris Jenis ikan air tawar i. Kriteria lain tetap dinilai iii.5 Jenis ikan air tawar i. Membersih dan menyimpan alatan 3. layak dapat B walaupun semua kriteria lengkap Skor D Mesti ada nama saintifik dan nama biasa . Jika tulisan tangan lebih banyak dari tulisan computer layak A ii. Gambar boleh diperolehi dengan pelbagai cara dan hendaklah dilabel nama satu persatu bdi atas kertas A4. Menamakan sistem ternakan yang sesuai bagi setiap jenis ikan air tawar yang dikumpul iv. Fotostat ( dalam persembahan ). Mematuhi langkah keselamatan iv. Kes Keputusan / Gred Catatan Skor C Sekiranya pelajar menggunakan kertas A4 berwarna tetapi lengkap Skor B kesemua kriteria.air tawar iv. Melabel nama ikan air tawar yang dikumpul iii. Meletakkan ikan ke dalam bekas mengikut saiz iii.4 Aspek / Kriteria Menggred ikan i. Persembahan yang menarik Tidak menggunakan Skor D kertas A4 putih Nama ikan tidak lengkap Jika nama saintifik ikan semua salah .

Mempersembahkan dokumen yang lengkap.Ketiga-tiga lakaran mestilah berbeza. iii. Menyenaraikan kekuatan dan kelemahan produk . Menyiapkan projek mengikut jadual yang ditetapkan. kos upah dan kos overhed dengan betul. Membina projek mengikut lakaran yang dipilih. . .5 telah disediakan dengan sempurna ) . 4. . i. perlu ditulis nama dengan jelas.Laporan Aktiviti 4.Namakan semua komponen yang digunakan .Tersusun ( Buat susunan ikut turutan) .Kriteria ii dan iii boleh digabungkan.4 Pendokumentasi : i. .Menyenarai ( Nyatakan sahaja kos bahan. pengiraan mestilah tepat. ii.Bersih dan kemas ( tidak kotor / koyak) .Kemas dan bersih ( tidak kotor / koyak ) . ii. kos upah dan kos overhed dan kira Kos Pengeluaran. . . . . Menyatakan masalah yang hendak diselesaikan . Menyenaraikan sekurang-kurangnya tiga ( Gambar / grafik boleh di scan / photostat ) produk sedia ada di pasaran sesuai dengan tema . ( 3 label ) berlabel idea penyelesaian masalah.Laporan Aktiviti . ii.2 4.Menarik ( Penggunaan bahan kemasan ) .Buat jadual kerja yang lengkap dari segi tarikh dan masa dalam tempoh 9 minggu.5 Membaca dan menterjemah lukisan skematik kepada lukisan bergambar : i.perlu dibuat huraian.Laporan Aktiviti Pembinaan Projek : i. produk.Lakaran pilihan mesti sama dengan projek yang dibuat dari segi bahan dan lakaran.Laporan Aktiviti . tersusun.Kemas ( Kukuh.1 hingga 4. kos upah dan kos overhed dengan betul. yang diperolehi.Pengiraan kos adalah berdasarkan 100 unit.Masukkan jumlah kos bahan mentah. . . Lukisan bergambar kemas dan bersih. .Lukisan adalah berdasarkan projek elektronik yang dibuat.Lakaran yang dibuat mesti dilabelkan bahaniv. Membuat sekurang-kurangnya tiga lakaran bahan yang digunakan.Lengkap ( Semua kriteria 4. iii.Tunjukan jalan kira bagi Kos Pengeluaran.Menyatakan masalah . mesti sama dengan bahan projek.KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU PERTANIAN PANDUAN PENSKORAN KERJA KURSUS MODUL 4 ± TINGKATAN 3 Bil 4.3 Pengiraan Kos : i.Tema ± Perlu dinyatakan. tidak goyang) .Kos bahan yang dinyatakan. iii. Mengira kos pengeluaran dengan betul.Tunjukkan kekutuban dalam lukisan dengan betul. Pengenalpastian Masalah : .Setiap produk perlu disenaraikan kelemahan yang dipilih dan kekuatan. Mengira kos bahan. Mengenalpasti kekutuban komponen dalam litar iii.Produk yang sedia ada.Laporan Aktiviti . kos upah dan kos overhed ) . Menterjemah litar dengan betul. Menyenaraikan kos bahan. Menghasilkan projek yang kemas dan menarik. ii.1 Aspek / Kriteria Panduan . di sertakan gambar / grafik. Melabel semua komponen dengan betul iv. . . 4. bersih dan kemas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful