P. 1
SOALAN PENGUKUHAN PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN EMPAT

SOALAN PENGUKUHAN PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN EMPAT

|Views: 236|Likes:
Published by Siti Mariam

More info:

Published by: Siti Mariam on Feb 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/01/2015

pdf

text

original

SOALAN PENGUKUHAN PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN EMPAT 1. MANUSIA PERLU BERSYUKUR 1.

Tiga perbuatan yang menunjukkan manusia tidak bersyukur kepada Allah s.w.t. iaitu …………………………………………………………………………………………… 2. Tiga tanggungjawab manusia sebagai khalifah di muka bumi ini iaitu …………………………………………………………………………………………… 2. RASUL PENYAMPAI WAHYU 1. Salah satu amalan yang berkesan untuk menenangkan hati ketika dilanda musibah iaitu ………………………………………….. 2. …………………………………………………….. adalah akibat jika tidak menerima dan mengikut wahyu Allah s.w.t 3. LARANGAN MEMPERSENDAKAN AGAMA 1. Dua cara untuk mempertahankan dan memelihara agama iaitu …………………………………………………………………………………… 2. Mempersoalkan tentang kewajipan berpuasa, mengendahkan ibadah solat adalah perlakuan …………………………………. 4. HIDAYAH MILIK ALLAH 1. Maksud hidayah ialah ……………………………………………………………….

2. Manusia memerlukan hidayah daripada Allah s.w.t. kerana ……………………………………………………………………………………………… 5. AKIDAH TERAS KEHIDUPAN 1. ………………………………………………………………….. adalah tujuan orang mukmin menjalani kehidupan di bumi ini. 2. Konsep dosa dan pahala yang diberikan kepada umat manusia iaitu ……………………………………………………………………………………………… 6. CIRI-CIRI MUKMIN BERJAYA 1. Menjaga solat, memelihara kehormatan diri, beriman kepada Allah adalah antara ciri ………………………………………………… 2. Antara cara memelihara solat iaitu ……………………………………… dan …………………………………………………… 7. NASIHAT LUQMAN AL-HAKIM

……………………….………………. 11. dan nifak.1.. LAMBAIAN KAABAH 1. 8. …………………………. sihir.T dan melakukan maksiat digelar …………………… 2. Ialah berpura-pura melahirkan keimanan sedangkan hatinya masih kekal kufur.. DOSA-DOSA BESAR MEMBAWA KEMURKAAN ALLAH S.. …………………………. Menipu dan berpaling muka adalah antara sebab berlakunya …………………………………… dalam kalangan umat Islam. Oleh sebab itu. 2.yang boleh menjadi panduan hidup kita. MAKANAN YANG BAIK 1. PERPADUAN TERAS KEHIDUPAN 1. khurafat. . PERKARA-PERKARA YANG MEMBATALKAN IMAN 1.. 2. Perkara yang membatalkan iman ialah syirik. kita hendaklah sentiasa berwaspada terhadap golongan munafikun kerana mereka boleh …………….W. Benci membenci. TUNTUTAN TAUBAT 1. 2. Tiga tanggungjawab seorang muslim terhadap yang lain iaitu …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …… 10.. Luqman Al-Hakim ialah ……………………………………………………………… 2. 1. Takrifan perang jihad iaitu …………………………………………………………….W. 13. ialah istilah yang biasa digunakan untuk taubat yang bersungguh-sungguh. Berbuat baik terhadap ibu bapa merupakan tanggungjawab setiap manusia dan salah satu daripada ……………………………………………. Rukhsah bermaksud ………………………………………………………………… 2.T. perpaduan umat Islam. ………………. Tiga syarat diharuskan makan makanan yang haram dalam keadaan tertentu iaitu ……………………………………………………………………………………………… 9.. adalah amalan atau perbuatan yang boleh membezakan antara rukun haji dengan umrah. 12. bertaubat setiap masa kerana kematian pasti datang pada waktu yang tidak diketahui. …………………………... Orang yang melanggar larangan Allah S.

Sebanyak …………………… daging koban hendaklah diberikan kepada fakir miskin. Islam. Berdasarkan Hadis Nabi s.. Kita ………………………… memilih binatang yang gemuk dan banyak dagingnya untuk dijadikan korban 16.2. 14. AKIKAH 1. Manfaat yang tertera dalam kontrak sewa merupakan ……………………. 2. KERAJAAN KHULAFA’ AL-RASYIDIN 1. Hukum sembelihan menjadi …………………. ……………………………… ialah istilah bagi urusan cagaran dan pinjaman. Bagi sewaan. . Pengambilan wang sebagai deposit skim cepat kaya terdedah kepada unsur ………………………. 19. berkemampuan dan merdeka merujuk kepada ………………………………. Zaman pemerintahan kerajaan Khulafa’ Al-Rasyidin bermula …………………………………………….. KORBAN AMALAN MULIA 1. 20.a. Disunatkan …………………… di telinga kanan dan ………………………. 2. dengan tujuan dimakan dagingnya. 17. INSURAN S DAN SAHAM 1.. 15. HUTANG. sebaik-baik akikah adalah dengan menyembelih ………………………………………………………………………… 2. ………………………… ialah menangguhkan bayaran hutang bagi orang yang mampu membayar. JUAL BELI DAN SEWA 1. setiap penubuhan syarikat hukumnya ialah ……………………. berakal. dimakan. GADAIAN DAN SYARIKAT 1. 2. 18. baligh.. 2.w. “ Saya jual motosikal ini kepada kamu sekiranya kakak saya keluar negeri” ialah salah satu contoh jual beli ………………………………. Di telinga kiri bayi yang baru dilahirkan dan dilakukan ibadah akikah pada hari ketujuhnya. Dalam Islam. SEMBELIHAN 1. 2. Bahagian anggota badan binatang yang terputus tanpa disembelih ……………….

2. Imam Ahmad bin Hanbal digelar Al.Hakim kerana menghafaz lebih daripada ……………………. Beliau digelar bapa ……………………. KERAJAAN BANI UMAIYAH 1. 2. Keturunan beliau bertemu dengan salasilah Nabi Muhammad s. Sistem Al-Hijabah adalah berkenaan dengan ……………………………………. Gelaran Hujjatul Islam diberikan kepada beliau kerana …………………………………… 28. IMAM MALIK 1. Selain menjadi seorang ilmuan. ketika penulisannya Ar-Risalah. IMAM AL-GHAZALI 1. 22. yang mana ianya belum dilaksanakan pada zaman Khulafa’ Al-Rasyidin. Dan zaman kejatuhan khalifah Bani Umaiyah yang kedua ialah ………………………………… 2.w. IMAM ABU HANIFAH 1. 2. Kitab Shahih Al-Bukhari juga dikenali dengan kitab ……………………………… 27. 26. Beliau mula mengajar sejak berumur ……………………… Ramai ulamak yang didampingi oleh Imam Malik berpusat di ……………………… IMAM SYAFIE 1. Digelar sebagai Al-Ghazali kerana ……………………………………… 2. AKAL CAHAYA KEHIDUPAN . Beliau sering bangun malam untuk mengerjakan solat sunat dan …………………… 2. 21.. hadis 2.2.. 24. Imam Al-Bukhari merantau mencari ilmu selama …………………… dalam hidupnya. Zaman penubuhan …………………………. pada ………………………… 25. Jenazah Imam Ahmad bin Hanbal disemadikan di ……………………………… IMAM BUKHARI 1. Imam Abu Hanifah juga merupakan seorang …………………………. Pasukan tentera yang menjadi teras ditempatkan di bahagian tengah dikenali sebagai ……………………………………….. 23.a. IMAM AHMAD BIN HANBAL 1.

Berfikir secara ………………………..w. . Pengertian mauizah hasanah ialah ……………………………………… 2. tidak banyak memerlukan tenaga dan pergerakan yang banyak.t dengan hati. Hukum mandi sebelum solat jumaat dan hari raya adalah …………………………. …………………………… ialah sebarang bentuk kemudahan yang disediakan oleh pihak berkuasa untuk kemudahan rakyat. 29. Kemudahan awam ialah ……………………………………………………………… 34. ………………………………. ZIKRULLAH PENGUBAT HATI 1... 31.. 2. Kita hendaklah selalu menasihati pesakit supaya banyak …………………………. lisan dan perbuatan. ADAB MENZIARAHI JENAZAH 1. 2. Melakukan perbuatan yang bertentangan dengan peraturan di tempat rekreasi menjadi satu kesalahan dan ……………………………………. Hukumnya ialah ………………………. Mengenakan bau-bauan atau wangian secara berlebihan hukumnya ………………. 2. 2. ADAB DI TEMPAT REKREASI 1. ialah menginati Allah s.. Berdakwah ialah suatu perbuatan yang mulia kerana dilakukan oleh para ……………………….. 2. ADAB AMAR MAKRUF DAN NAHI MUNKAR 1.. 35.. ADAB BERHIAS DIRI 1. Kita digalakkan banyak membaca …………………………. kita boleh meningkatkan ……………………… dalam kehidupan sehari-hari.1. ……………………………. 33. hukumnya meratapi jenazah. 2.. sebelum jenazah dikebumikan. ADAB MENJAGA ORANG SAKIT 1. ADAB MENJAGA KEMUDAHAN AWAM 1. Hanya dengan akal yang waras. Rekreasi …………………………. 32. Kita dituntut agar menziarahi dan menjaga orang sakit. sahaja boleh menyebabkan manusia sesat. 30.

Sifat-sifat …………………….w. Golongan yang pernah bertemu dengan Rasulullah s. Dapat dihindari dengan berzikir kerana zikir mendekatkan diri kepada Allah s.t.a. 1.a. 36. Perkara yang dilarang ketika menziarahi makam Rasulullah s.2. ialah …………………………………………………. ADAB DENGAN RASULULLAH S. .W.w. dan hidup sezaman dengan baginda digelar …………………………………………… 2.w.A.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->