P. 1
SOALAN PENGUKUHAN PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN EMPAT

SOALAN PENGUKUHAN PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN EMPAT

|Views: 235|Likes:
Published by Siti Mariam

More info:

Published by: Siti Mariam on Feb 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/01/2015

pdf

text

original

SOALAN PENGUKUHAN PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN EMPAT 1. MANUSIA PERLU BERSYUKUR 1.

Tiga perbuatan yang menunjukkan manusia tidak bersyukur kepada Allah s.w.t. iaitu …………………………………………………………………………………………… 2. Tiga tanggungjawab manusia sebagai khalifah di muka bumi ini iaitu …………………………………………………………………………………………… 2. RASUL PENYAMPAI WAHYU 1. Salah satu amalan yang berkesan untuk menenangkan hati ketika dilanda musibah iaitu ………………………………………….. 2. …………………………………………………….. adalah akibat jika tidak menerima dan mengikut wahyu Allah s.w.t 3. LARANGAN MEMPERSENDAKAN AGAMA 1. Dua cara untuk mempertahankan dan memelihara agama iaitu …………………………………………………………………………………… 2. Mempersoalkan tentang kewajipan berpuasa, mengendahkan ibadah solat adalah perlakuan …………………………………. 4. HIDAYAH MILIK ALLAH 1. Maksud hidayah ialah ……………………………………………………………….

2. Manusia memerlukan hidayah daripada Allah s.w.t. kerana ……………………………………………………………………………………………… 5. AKIDAH TERAS KEHIDUPAN 1. ………………………………………………………………….. adalah tujuan orang mukmin menjalani kehidupan di bumi ini. 2. Konsep dosa dan pahala yang diberikan kepada umat manusia iaitu ……………………………………………………………………………………………… 6. CIRI-CIRI MUKMIN BERJAYA 1. Menjaga solat, memelihara kehormatan diri, beriman kepada Allah adalah antara ciri ………………………………………………… 2. Antara cara memelihara solat iaitu ……………………………………… dan …………………………………………………… 7. NASIHAT LUQMAN AL-HAKIM

T dan melakukan maksiat digelar …………………… 2..………………. Perkara yang membatalkan iman ialah syirik. 2. adalah amalan atau perbuatan yang boleh membezakan antara rukun haji dengan umrah. ialah istilah yang biasa digunakan untuk taubat yang bersungguh-sungguh. ... 12. 11. 1. LAMBAIAN KAABAH 1. Tiga tanggungjawab seorang muslim terhadap yang lain iaitu …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …… 10. ……………………….T. Tiga syarat diharuskan makan makanan yang haram dalam keadaan tertentu iaitu ……………………………………………………………………………………………… 9. Rukhsah bermaksud ………………………………………………………………… 2. ………………. Oleh sebab itu. PERPADUAN TERAS KEHIDUPAN 1.. Berbuat baik terhadap ibu bapa merupakan tanggungjawab setiap manusia dan salah satu daripada ……………………………………………. 2.W. …………………………. MAKANAN YANG BAIK 1. 13.. Ialah berpura-pura melahirkan keimanan sedangkan hatinya masih kekal kufur..yang boleh menjadi panduan hidup kita. Orang yang melanggar larangan Allah S. ………………………….. bertaubat setiap masa kerana kematian pasti datang pada waktu yang tidak diketahui. Luqman Al-Hakim ialah ……………………………………………………………… 2. 2. DOSA-DOSA BESAR MEMBAWA KEMURKAAN ALLAH S. Takrifan perang jihad iaitu ……………………………………………………………. khurafat.W. Benci membenci. …………………………. PERKARA-PERKARA YANG MEMBATALKAN IMAN 1. TUNTUTAN TAUBAT 1. kita hendaklah sentiasa berwaspada terhadap golongan munafikun kerana mereka boleh …………….1. 8. perpaduan umat Islam. sihir. dan nifak. Menipu dan berpaling muka adalah antara sebab berlakunya …………………………………… dalam kalangan umat Islam..

dengan tujuan dimakan dagingnya. 15. ……………………………… ialah istilah bagi urusan cagaran dan pinjaman. 2. KORBAN AMALAN MULIA 1. Hukum sembelihan menjadi …………………. AKIKAH 1.a. Islam. 19. 2. Di telinga kiri bayi yang baru dilahirkan dan dilakukan ibadah akikah pada hari ketujuhnya...2.w. Manfaat yang tertera dalam kontrak sewa merupakan ……………………. . 2. dimakan. Berdasarkan Hadis Nabi s. 18. Bahagian anggota badan binatang yang terputus tanpa disembelih ………………. Zaman pemerintahan kerajaan Khulafa’ Al-Rasyidin bermula ……………………………………………. ………………………… ialah menangguhkan bayaran hutang bagi orang yang mampu membayar. GADAIAN DAN SYARIKAT 1. 14. Disunatkan …………………… di telinga kanan dan ………………………. Pengambilan wang sebagai deposit skim cepat kaya terdedah kepada unsur ………………………. INSURAN S DAN SAHAM 1. Bagi sewaan. Dalam Islam. 17. setiap penubuhan syarikat hukumnya ialah ……………………. berakal. 2. KERAJAAN KHULAFA’ AL-RASYIDIN 1. Sebanyak …………………… daging koban hendaklah diberikan kepada fakir miskin. “ Saya jual motosikal ini kepada kamu sekiranya kakak saya keluar negeri” ialah salah satu contoh jual beli ………………………………. JUAL BELI DAN SEWA 1. 2.. Kita ………………………… memilih binatang yang gemuk dan banyak dagingnya untuk dijadikan korban 16. baligh. HUTANG. 20. berkemampuan dan merdeka merujuk kepada ……………………………….. SEMBELIHAN 1. sebaik-baik akikah adalah dengan menyembelih ………………………………………………………………………… 2.

pada ………………………… 25. Sistem Al-Hijabah adalah berkenaan dengan ……………………………………. hadis 2. Digelar sebagai Al-Ghazali kerana ……………………………………… 2. Jenazah Imam Ahmad bin Hanbal disemadikan di ……………………………… IMAM BUKHARI 1.. Selain menjadi seorang ilmuan.a. AKAL CAHAYA KEHIDUPAN . Keturunan beliau bertemu dengan salasilah Nabi Muhammad s. IMAM MALIK 1. 23. Zaman penubuhan ………………………….2. yang mana ianya belum dilaksanakan pada zaman Khulafa’ Al-Rasyidin. 2.. IMAM AHMAD BIN HANBAL 1. Kitab Shahih Al-Bukhari juga dikenali dengan kitab ……………………………… 27. KERAJAAN BANI UMAIYAH 1. 22. Beliau sering bangun malam untuk mengerjakan solat sunat dan …………………… 2. Beliau mula mengajar sejak berumur ……………………… Ramai ulamak yang didampingi oleh Imam Malik berpusat di ……………………… IMAM SYAFIE 1. 21. Imam Al-Bukhari merantau mencari ilmu selama …………………… dalam hidupnya. Gelaran Hujjatul Islam diberikan kepada beliau kerana …………………………………… 28.w. Imam Abu Hanifah juga merupakan seorang …………………………. Beliau digelar bapa ……………………. Dan zaman kejatuhan khalifah Bani Umaiyah yang kedua ialah ………………………………… 2. IMAM ABU HANIFAH 1.. ketika penulisannya Ar-Risalah. IMAM AL-GHAZALI 1. Imam Ahmad bin Hanbal digelar Al. 2. 2. 24. 26.Hakim kerana menghafaz lebih daripada ……………………. Pasukan tentera yang menjadi teras ditempatkan di bahagian tengah dikenali sebagai ……………………………………….

Kemudahan awam ialah ……………………………………………………………… 34. 29. tidak banyak memerlukan tenaga dan pergerakan yang banyak. 2. ……………………………….. ialah menginati Allah s. sebelum jenazah dikebumikan. ADAB MENJAGA ORANG SAKIT 1. ADAB BERHIAS DIRI 1. ..w. Kita dituntut agar menziarahi dan menjaga orang sakit.. 2. ADAB AMAR MAKRUF DAN NAHI MUNKAR 1. hukumnya meratapi jenazah.. 2. Mengenakan bau-bauan atau wangian secara berlebihan hukumnya ………………. 2. lisan dan perbuatan. …………………………… ialah sebarang bentuk kemudahan yang disediakan oleh pihak berkuasa untuk kemudahan rakyat. 31. ADAB MENZIARAHI JENAZAH 1.. Berfikir secara ………………………. Kita digalakkan banyak membaca …………………………. Hanya dengan akal yang waras. 30. 35. 33. Hukumnya ialah ………………………. Berdakwah ialah suatu perbuatan yang mulia kerana dilakukan oleh para ……………………….. ADAB DI TEMPAT REKREASI 1. Rekreasi …………………………. kita boleh meningkatkan ……………………… dalam kehidupan sehari-hari.. sahaja boleh menyebabkan manusia sesat.1.t dengan hati. ZIKRULLAH PENGUBAT HATI 1. Kita hendaklah selalu menasihati pesakit supaya banyak ………………………….. 2. Melakukan perbuatan yang bertentangan dengan peraturan di tempat rekreasi menjadi satu kesalahan dan …………………………………….. Pengertian mauizah hasanah ialah ……………………………………… 2. 32. 2. ADAB MENJAGA KEMUDAHAN AWAM 1. ……………………………. Hukum mandi sebelum solat jumaat dan hari raya adalah ………………………….

w.w. .t. 1.a. Golongan yang pernah bertemu dengan Rasulullah s. Perkara yang dilarang ketika menziarahi makam Rasulullah s. ADAB DENGAN RASULULLAH S.2. Sifat-sifat ……………………. ialah ………………………………………………….A. Dapat dihindari dengan berzikir kerana zikir mendekatkan diri kepada Allah s.w. 36.a. dan hidup sezaman dengan baginda digelar …………………………………………… 2.W.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->