SOALAN UJI MINDA Pusingan Pertama 1. Siapakah pegawai Khas PPDa Kota Tinggi? - EN ZAKARIA B AHMAD 2.

Apakah visi PPDa? - Sekolah Bebas Dadah Tahun 2012, Negara Bebas Dadah Tahun 2015 3. Nyatakan salah satu fungsi PPDa? o Pendidikan Pencegahan Awalan untuk rokok, dadah, inhalan, alkohol dan HIV/Aids. o Pengurusan Program Intervensi untuk murid yang berisiko dan terlibat mencuba rokok, dadah, inhalan, alkohol dan HIV-Aids. o Pengurusan Data, Penyelidikan, Dokumentasi dan Publisiti berkaitan PPDa. o Pengurusan Hubungan Luar 4. Nyatakan salah satu program PPDa yang telah diadakan? 1) Program Sekolah Sifar Dadah (Prosidar) 2) Program Intervensi Pelajar (PIP) 3) Program Ujian Urin di Sekolah 4) Karnival PPDa 5) Program Pencegahan Dadah di Tempat Kerja

Nyatakan cara penggunaan dadah jenis Morfin? . pecah. ”Berasal daripada perkataan Jerman iaitu Heroish yang bermaksud kuat.SOALAN UJI MINDA Pusingan Kedua 5.menyuntik / menelan 7. Nyatakan salah satu ciri-ciri penagih candu? Pernafasan perlahan Rasa pening dan keliru Mual dan muntah-muntah Cirit-birit Hilang selera makan Sugul 8. serbuk halus seperti tawas . Dihasilkan dari Morfin melalui proses kimia dan memberikan 2025 kali lebih kuat dari Morfin. Apakah bentuk dadah jenis Syabu? Kaca/kristal. Mula digunakan di Jerman Barat dalam tahun 1898 bertujuan untuk menghilangkan kesan gejala tarikan Morfin.” Apakah nama dadah ini? heroin 6.

Nyatakan satu kesan penagihan dadah ke atas kesihatan? Asap ganja mengandungi THC (tetrahydrocabinol) dan bahan-bahan kimia lain boleh mengakibatkan penyakit paru-paru serta merosakkan sistem pertahanannya. Penagih-penagih juga menghadapi risiko yang tinggi kanser.SOALAN UJI MINDA Pusingan Ketiga 9. Sebutkan dua langkah-langkah mengelakkan belia-belia terjerumus ke dalam kancah penagihan dadah? Kelas-kelas Dharma Ceramah Sukan Peranan sekolah Peranan ibu bapa Persatuan kabajikan 10. hepatitis dan kancing gigi. Jangkitan penyakit seperti AIDS. sakit dada dan . Peningkatan kadar denyutan jantung boleh mengakibatkan pengguna menghidap penyakit jantung. berkemungkinan diserang oleh penyakit-penyakit seperti bronchitis. Keracunan darah boleh berlaku apabila penagih menggunakan alat-alat suntikan yang kotor.

Akibat keadaan latar belakang kehidupan yang mengecewakan ( keruntuhan rumah tangga . Nyatakan hukuman / denda bagi kesalahan memiliki dadah jenis ganja bawah 20 gram? . Tekanan dari rakan-rakan supaya mencuba . Fikiran yang tidak tenteram (Neurosis) . Kejahilan atau menerima penerangan yang silap mengenai bahaya akibat dari penggunaan dadah . Ingin melegakan kekusutan fikiran dan penderitaan . kematian ibu bapa . Akibat keadaan peribadi yang kucar-kacir . Golongan ini terbahagi kepada dua kumpulan iaitu : Golongan miskin yang ingin melarikan diri dari masalah kebendaan. dan sebagainya ) .11.RM 20. Golongan kaya yang ingin melarikan diri dari masalah emosi .000/-atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua. 12. Kurang kemampuan untuk menghadapi kekecewaan dan kehampaan . Berikan dua sebab seseorang mengambil atau menghisap dadah? Kerana ingin tahu . Untuk mengelak dari kenyataan hidup .duanya SOALAN CEPAT JAWAB .

Ecstacy 4. Kit Kat 6. Namakan salah satu jenis candu? .Shollboy . “O” .1. Dope . Mandat . Tar 11. Nyatakan cara penggunaan ” Ketamin” Dihisap melalui hidung Campur dalam minuman 7.candu mentah . Nyatakan nama lain bagi dadah jenis ” heroin” . Nyatakan satu nama lain daripada dadah jenis candu? . Apakah dadah itu? . Smack . Vitamin K .morfin sulfat . Nyatakan bentuk ecstacy? .ganja 9. Nama lain bagi dadah jenis ” Ketamin” .Big H . Diperoleh dari bunga dan daun pokok India Hemp Cannabis Sativa. Black Stuff .Syabu 8. ”Ice” merupakan nama lain bagi sejenis dadah.tahi candu 10. Candu terdapat dalam tiga jenis.candu masak . Opium . Apakah yang terkandung dalam pil morfin? . Eja perkataan ” heroin” – heroin 2. Special K . TNT 3.pil dengan pelbagai warna dan simbol 5.“K” . Pen Yeh . Eja perkataan “ Ecstacy” . Namakan dadah yang dimaksudkan itu? .

putih . Hilang selera makan . cemas merupakan ciri-ciri penagih dadah jenis apa? morfin 17. Ketamin dikenali juga sebagai? . ”Monkey” merupakan nama lain bagi dadah jenis apa? . mengantuk .Ubat bius untuk haiwan . Eja perkataan Morphan? – Morphan 14. Kerap kali dicuba dan digunakan oleh muda-mudi sebagai dadah seronok di pusat hiburan untuk menari sepanjang malam. tindak balas lambat .coklat pucat 13. Apakah dadah jenis itu? Ecstacy 19. Nyatakan warna pil morfin? . sembelit . kecacatan keseimbangan . Namakan dadah itu? . Syabu yang berwarna putih kristal adalah syabu yang paling berkualiti. halusinasi . Betul atau salah? betul 18.Morfin 15.heroin 16. pertuturan tidak jelas .12. Dihasilkan dari Morfin melalui proses kimia dan memberikan 20-25 kali lebih kuat dari Morfin.

20. Apakah PPDa? .Pendidikan Pencegahan Dadah SOALAN BONUS .

Nyatakan peranan guru di sekolah untuk menangani masalah dadah di kalangan pelajar? .Ibu bapa perlu melengkapi diri dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran yang boleh membantu mereka mendidik anak-anak dengan sempurna agar tidak melibatkan diri dengan penyalahgunaan dadah . . para guru perlu mengingatkan para muridnya agar tidak melibatkan diri dengan dadah . Nyatakan peranan anda sebagai pelajar bagi membendung isu dadah yang semakin popular di negara Malaysia? .1.Setiap masa . 3. 2. Nyatakan peranan ibu bapa untuk mewujudkan generasi tanpa dadah . Slogan ‘Katakan Tidak Kepada Dadah’ perlu dijadikan satu pegangan hidup kepada para pelajar .Para pelajar menguatkan diri mereka untuk tidak melibatkan diri dengan perkara-perkara yang boleh melibatkan diri mereka dengan penyalahgunaan dadah .

” Apakah bahan yang dimaksudkan itu? .Media massa 5. Siapakah orang yang dimaksudkan tadi? .Belia . ”Merupakan alat sebaran am yang paling utama dan bahan yang mudah didapati oleh pelbagai lapisan pembaca . ”perlu menyedari bahawa diri mereka merupakan orang harapan untuk memimpin negara pada masa depan . mereka perlu membuat persediaan diri untuk memikul tanggungjawab ini” .4. Oleh itu .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful