SOALAN UJI MINDA Pusingan Pertama 1. Siapakah pegawai Khas PPDa Kota Tinggi? - EN ZAKARIA B AHMAD 2.

Apakah visi PPDa? - Sekolah Bebas Dadah Tahun 2012, Negara Bebas Dadah Tahun 2015 3. Nyatakan salah satu fungsi PPDa? o Pendidikan Pencegahan Awalan untuk rokok, dadah, inhalan, alkohol dan HIV/Aids. o Pengurusan Program Intervensi untuk murid yang berisiko dan terlibat mencuba rokok, dadah, inhalan, alkohol dan HIV-Aids. o Pengurusan Data, Penyelidikan, Dokumentasi dan Publisiti berkaitan PPDa. o Pengurusan Hubungan Luar 4. Nyatakan salah satu program PPDa yang telah diadakan? 1) Program Sekolah Sifar Dadah (Prosidar) 2) Program Intervensi Pelajar (PIP) 3) Program Ujian Urin di Sekolah 4) Karnival PPDa 5) Program Pencegahan Dadah di Tempat Kerja

serbuk halus seperti tawas . Nyatakan cara penggunaan dadah jenis Morfin? .SOALAN UJI MINDA Pusingan Kedua 5. Dihasilkan dari Morfin melalui proses kimia dan memberikan 2025 kali lebih kuat dari Morfin.menyuntik / menelan 7. pecah. ”Berasal daripada perkataan Jerman iaitu Heroish yang bermaksud kuat.” Apakah nama dadah ini? heroin 6. Nyatakan salah satu ciri-ciri penagih candu? Pernafasan perlahan Rasa pening dan keliru Mual dan muntah-muntah Cirit-birit Hilang selera makan Sugul 8. Apakah bentuk dadah jenis Syabu? Kaca/kristal. Mula digunakan di Jerman Barat dalam tahun 1898 bertujuan untuk menghilangkan kesan gejala tarikan Morfin.

Nyatakan satu kesan penagihan dadah ke atas kesihatan? Asap ganja mengandungi THC (tetrahydrocabinol) dan bahan-bahan kimia lain boleh mengakibatkan penyakit paru-paru serta merosakkan sistem pertahanannya. Peningkatan kadar denyutan jantung boleh mengakibatkan pengguna menghidap penyakit jantung. Keracunan darah boleh berlaku apabila penagih menggunakan alat-alat suntikan yang kotor. berkemungkinan diserang oleh penyakit-penyakit seperti bronchitis. Penagih-penagih juga menghadapi risiko yang tinggi kanser. Sebutkan dua langkah-langkah mengelakkan belia-belia terjerumus ke dalam kancah penagihan dadah? Kelas-kelas Dharma Ceramah Sukan Peranan sekolah Peranan ibu bapa Persatuan kabajikan 10. Jangkitan penyakit seperti AIDS. sakit dada dan . hepatitis dan kancing gigi.SOALAN UJI MINDA Pusingan Ketiga 9.

Nyatakan hukuman / denda bagi kesalahan memiliki dadah jenis ganja bawah 20 gram? . Golongan ini terbahagi kepada dua kumpulan iaitu : Golongan miskin yang ingin melarikan diri dari masalah kebendaan. kematian ibu bapa . Tekanan dari rakan-rakan supaya mencuba . Golongan kaya yang ingin melarikan diri dari masalah emosi . dan sebagainya ) . Akibat keadaan latar belakang kehidupan yang mengecewakan ( keruntuhan rumah tangga . Kejahilan atau menerima penerangan yang silap mengenai bahaya akibat dari penggunaan dadah . Akibat keadaan peribadi yang kucar-kacir . Berikan dua sebab seseorang mengambil atau menghisap dadah? Kerana ingin tahu .RM 20. 12.duanya SOALAN CEPAT JAWAB . Kurang kemampuan untuk menghadapi kekecewaan dan kehampaan . Ingin melegakan kekusutan fikiran dan penderitaan . Untuk mengelak dari kenyataan hidup . Fikiran yang tidak tenteram (Neurosis) .11.000/-atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua.

Apakah dadah itu? .“K” .morfin sulfat . Tar 11. Nyatakan bentuk ecstacy? . ”Ice” merupakan nama lain bagi sejenis dadah. Eja perkataan ” heroin” – heroin 2. Mandat . Smack . TNT 3. “O” . Opium . Eja perkataan “ Ecstacy” . Special K . Nyatakan satu nama lain daripada dadah jenis candu? .pil dengan pelbagai warna dan simbol 5.Syabu 8. Black Stuff . Pen Yeh .tahi candu 10.Shollboy . Namakan salah satu jenis candu? . Nyatakan nama lain bagi dadah jenis ” heroin” .ganja 9. Vitamin K .Ecstacy 4.candu masak . Candu terdapat dalam tiga jenis.1.Big H . Dope .candu mentah . Apakah yang terkandung dalam pil morfin? . Kit Kat 6. Diperoleh dari bunga dan daun pokok India Hemp Cannabis Sativa. Nama lain bagi dadah jenis ” Ketamin” . Nyatakan cara penggunaan ” Ketamin” Dihisap melalui hidung Campur dalam minuman 7. Namakan dadah yang dimaksudkan itu? .

Kerap kali dicuba dan digunakan oleh muda-mudi sebagai dadah seronok di pusat hiburan untuk menari sepanjang malam. Syabu yang berwarna putih kristal adalah syabu yang paling berkualiti. Ketamin dikenali juga sebagai? . mengantuk . cemas merupakan ciri-ciri penagih dadah jenis apa? morfin 17. Nyatakan warna pil morfin? .putih . sembelit . Namakan dadah itu? . halusinasi . Apakah dadah jenis itu? Ecstacy 19.Morfin 15. tindak balas lambat .heroin 16. Betul atau salah? betul 18.coklat pucat 13.12. kecacatan keseimbangan .Ubat bius untuk haiwan . Eja perkataan Morphan? – Morphan 14. Dihasilkan dari Morfin melalui proses kimia dan memberikan 20-25 kali lebih kuat dari Morfin. pertuturan tidak jelas . ”Monkey” merupakan nama lain bagi dadah jenis apa? . Hilang selera makan .

Apakah PPDa? .20.Pendidikan Pencegahan Dadah SOALAN BONUS .

1. 2. para guru perlu mengingatkan para muridnya agar tidak melibatkan diri dengan dadah . 3. Nyatakan peranan guru di sekolah untuk menangani masalah dadah di kalangan pelajar? . Slogan ‘Katakan Tidak Kepada Dadah’ perlu dijadikan satu pegangan hidup kepada para pelajar .Setiap masa . Nyatakan peranan anda sebagai pelajar bagi membendung isu dadah yang semakin popular di negara Malaysia? . .Para pelajar menguatkan diri mereka untuk tidak melibatkan diri dengan perkara-perkara yang boleh melibatkan diri mereka dengan penyalahgunaan dadah .Ibu bapa perlu melengkapi diri dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran yang boleh membantu mereka mendidik anak-anak dengan sempurna agar tidak melibatkan diri dengan penyalahgunaan dadah . Nyatakan peranan ibu bapa untuk mewujudkan generasi tanpa dadah .

Siapakah orang yang dimaksudkan tadi? .” Apakah bahan yang dimaksudkan itu? . ”Merupakan alat sebaran am yang paling utama dan bahan yang mudah didapati oleh pelbagai lapisan pembaca .Media massa 5. mereka perlu membuat persediaan diri untuk memikul tanggungjawab ini” . ”perlu menyedari bahawa diri mereka merupakan orang harapan untuk memimpin negara pada masa depan .Belia .4. Oleh itu .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful