SOALAN UJI MINDA Pusingan Pertama 1. Siapakah pegawai Khas PPDa Kota Tinggi? - EN ZAKARIA B AHMAD 2.

Apakah visi PPDa? - Sekolah Bebas Dadah Tahun 2012, Negara Bebas Dadah Tahun 2015 3. Nyatakan salah satu fungsi PPDa? o Pendidikan Pencegahan Awalan untuk rokok, dadah, inhalan, alkohol dan HIV/Aids. o Pengurusan Program Intervensi untuk murid yang berisiko dan terlibat mencuba rokok, dadah, inhalan, alkohol dan HIV-Aids. o Pengurusan Data, Penyelidikan, Dokumentasi dan Publisiti berkaitan PPDa. o Pengurusan Hubungan Luar 4. Nyatakan salah satu program PPDa yang telah diadakan? 1) Program Sekolah Sifar Dadah (Prosidar) 2) Program Intervensi Pelajar (PIP) 3) Program Ujian Urin di Sekolah 4) Karnival PPDa 5) Program Pencegahan Dadah di Tempat Kerja

Apakah bentuk dadah jenis Syabu? Kaca/kristal. ”Berasal daripada perkataan Jerman iaitu Heroish yang bermaksud kuat. Mula digunakan di Jerman Barat dalam tahun 1898 bertujuan untuk menghilangkan kesan gejala tarikan Morfin.” Apakah nama dadah ini? heroin 6. Nyatakan cara penggunaan dadah jenis Morfin? .SOALAN UJI MINDA Pusingan Kedua 5. Dihasilkan dari Morfin melalui proses kimia dan memberikan 2025 kali lebih kuat dari Morfin. pecah. Nyatakan salah satu ciri-ciri penagih candu? Pernafasan perlahan Rasa pening dan keliru Mual dan muntah-muntah Cirit-birit Hilang selera makan Sugul 8. serbuk halus seperti tawas .menyuntik / menelan 7.

Peningkatan kadar denyutan jantung boleh mengakibatkan pengguna menghidap penyakit jantung.SOALAN UJI MINDA Pusingan Ketiga 9. Sebutkan dua langkah-langkah mengelakkan belia-belia terjerumus ke dalam kancah penagihan dadah? Kelas-kelas Dharma Ceramah Sukan Peranan sekolah Peranan ibu bapa Persatuan kabajikan 10. Penagih-penagih juga menghadapi risiko yang tinggi kanser. Keracunan darah boleh berlaku apabila penagih menggunakan alat-alat suntikan yang kotor. Jangkitan penyakit seperti AIDS. berkemungkinan diserang oleh penyakit-penyakit seperti bronchitis. Nyatakan satu kesan penagihan dadah ke atas kesihatan? Asap ganja mengandungi THC (tetrahydrocabinol) dan bahan-bahan kimia lain boleh mengakibatkan penyakit paru-paru serta merosakkan sistem pertahanannya. hepatitis dan kancing gigi. sakit dada dan .

Akibat keadaan latar belakang kehidupan yang mengecewakan ( keruntuhan rumah tangga .11. Golongan ini terbahagi kepada dua kumpulan iaitu : Golongan miskin yang ingin melarikan diri dari masalah kebendaan. kematian ibu bapa . Ingin melegakan kekusutan fikiran dan penderitaan . Akibat keadaan peribadi yang kucar-kacir . Fikiran yang tidak tenteram (Neurosis) . Kejahilan atau menerima penerangan yang silap mengenai bahaya akibat dari penggunaan dadah .duanya SOALAN CEPAT JAWAB .RM 20. Kurang kemampuan untuk menghadapi kekecewaan dan kehampaan . dan sebagainya ) . Nyatakan hukuman / denda bagi kesalahan memiliki dadah jenis ganja bawah 20 gram? .000/-atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua. Berikan dua sebab seseorang mengambil atau menghisap dadah? Kerana ingin tahu . Untuk mengelak dari kenyataan hidup . Tekanan dari rakan-rakan supaya mencuba . Golongan kaya yang ingin melarikan diri dari masalah emosi . 12.

Ecstacy 4.ganja 9. Pen Yeh . Special K . Eja perkataan “ Ecstacy” . Nyatakan bentuk ecstacy? . Dope . Apakah yang terkandung dalam pil morfin? . Nyatakan nama lain bagi dadah jenis ” heroin” . “O” . Nama lain bagi dadah jenis ” Ketamin” .Shollboy . Mandat . Black Stuff .Big H . ”Ice” merupakan nama lain bagi sejenis dadah. TNT 3.Syabu 8. Vitamin K . Tar 11.“K” . Eja perkataan ” heroin” – heroin 2. Apakah dadah itu? . Nyatakan cara penggunaan ” Ketamin” Dihisap melalui hidung Campur dalam minuman 7.candu masak . Diperoleh dari bunga dan daun pokok India Hemp Cannabis Sativa. Nyatakan satu nama lain daripada dadah jenis candu? . Candu terdapat dalam tiga jenis.pil dengan pelbagai warna dan simbol 5.1. Smack .morfin sulfat . Opium .candu mentah . Kit Kat 6.tahi candu 10. Namakan salah satu jenis candu? . Namakan dadah yang dimaksudkan itu? .

pertuturan tidak jelas .12.Ubat bius untuk haiwan . Apakah dadah jenis itu? Ecstacy 19. Kerap kali dicuba dan digunakan oleh muda-mudi sebagai dadah seronok di pusat hiburan untuk menari sepanjang malam.coklat pucat 13. halusinasi .Morfin 15. ”Monkey” merupakan nama lain bagi dadah jenis apa? . Namakan dadah itu? . Syabu yang berwarna putih kristal adalah syabu yang paling berkualiti. kecacatan keseimbangan . Betul atau salah? betul 18. cemas merupakan ciri-ciri penagih dadah jenis apa? morfin 17. Nyatakan warna pil morfin? . sembelit . Dihasilkan dari Morfin melalui proses kimia dan memberikan 20-25 kali lebih kuat dari Morfin. tindak balas lambat . Eja perkataan Morphan? – Morphan 14. mengantuk .heroin 16. Ketamin dikenali juga sebagai? . Hilang selera makan .putih .

Apakah PPDa? .Pendidikan Pencegahan Dadah SOALAN BONUS .20.

.Ibu bapa perlu melengkapi diri dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran yang boleh membantu mereka mendidik anak-anak dengan sempurna agar tidak melibatkan diri dengan penyalahgunaan dadah . 3.1.Setiap masa . Nyatakan peranan anda sebagai pelajar bagi membendung isu dadah yang semakin popular di negara Malaysia? . 2. Nyatakan peranan ibu bapa untuk mewujudkan generasi tanpa dadah . Nyatakan peranan guru di sekolah untuk menangani masalah dadah di kalangan pelajar? . para guru perlu mengingatkan para muridnya agar tidak melibatkan diri dengan dadah .Para pelajar menguatkan diri mereka untuk tidak melibatkan diri dengan perkara-perkara yang boleh melibatkan diri mereka dengan penyalahgunaan dadah . Slogan ‘Katakan Tidak Kepada Dadah’ perlu dijadikan satu pegangan hidup kepada para pelajar .

Siapakah orang yang dimaksudkan tadi? .” Apakah bahan yang dimaksudkan itu? .Media massa 5.Belia . ”Merupakan alat sebaran am yang paling utama dan bahan yang mudah didapati oleh pelbagai lapisan pembaca . mereka perlu membuat persediaan diri untuk memikul tanggungjawab ini” . ”perlu menyedari bahawa diri mereka merupakan orang harapan untuk memimpin negara pada masa depan . Oleh itu .4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful