SOALAN UJI MINDA Pusingan Pertama 1. Siapakah pegawai Khas PPDa Kota Tinggi? - EN ZAKARIA B AHMAD 2.

Apakah visi PPDa? - Sekolah Bebas Dadah Tahun 2012, Negara Bebas Dadah Tahun 2015 3. Nyatakan salah satu fungsi PPDa? o Pendidikan Pencegahan Awalan untuk rokok, dadah, inhalan, alkohol dan HIV/Aids. o Pengurusan Program Intervensi untuk murid yang berisiko dan terlibat mencuba rokok, dadah, inhalan, alkohol dan HIV-Aids. o Pengurusan Data, Penyelidikan, Dokumentasi dan Publisiti berkaitan PPDa. o Pengurusan Hubungan Luar 4. Nyatakan salah satu program PPDa yang telah diadakan? 1) Program Sekolah Sifar Dadah (Prosidar) 2) Program Intervensi Pelajar (PIP) 3) Program Ujian Urin di Sekolah 4) Karnival PPDa 5) Program Pencegahan Dadah di Tempat Kerja

Nyatakan salah satu ciri-ciri penagih candu? Pernafasan perlahan Rasa pening dan keliru Mual dan muntah-muntah Cirit-birit Hilang selera makan Sugul 8. Dihasilkan dari Morfin melalui proses kimia dan memberikan 2025 kali lebih kuat dari Morfin. Mula digunakan di Jerman Barat dalam tahun 1898 bertujuan untuk menghilangkan kesan gejala tarikan Morfin.menyuntik / menelan 7. Nyatakan cara penggunaan dadah jenis Morfin? . Apakah bentuk dadah jenis Syabu? Kaca/kristal. ”Berasal daripada perkataan Jerman iaitu Heroish yang bermaksud kuat.” Apakah nama dadah ini? heroin 6.SOALAN UJI MINDA Pusingan Kedua 5. serbuk halus seperti tawas . pecah.

SOALAN UJI MINDA Pusingan Ketiga 9. Sebutkan dua langkah-langkah mengelakkan belia-belia terjerumus ke dalam kancah penagihan dadah? Kelas-kelas Dharma Ceramah Sukan Peranan sekolah Peranan ibu bapa Persatuan kabajikan 10. hepatitis dan kancing gigi. berkemungkinan diserang oleh penyakit-penyakit seperti bronchitis. Keracunan darah boleh berlaku apabila penagih menggunakan alat-alat suntikan yang kotor. Peningkatan kadar denyutan jantung boleh mengakibatkan pengguna menghidap penyakit jantung. sakit dada dan . Nyatakan satu kesan penagihan dadah ke atas kesihatan? Asap ganja mengandungi THC (tetrahydrocabinol) dan bahan-bahan kimia lain boleh mengakibatkan penyakit paru-paru serta merosakkan sistem pertahanannya. Penagih-penagih juga menghadapi risiko yang tinggi kanser. Jangkitan penyakit seperti AIDS.

12. Berikan dua sebab seseorang mengambil atau menghisap dadah? Kerana ingin tahu . Kejahilan atau menerima penerangan yang silap mengenai bahaya akibat dari penggunaan dadah . Fikiran yang tidak tenteram (Neurosis) . Golongan ini terbahagi kepada dua kumpulan iaitu : Golongan miskin yang ingin melarikan diri dari masalah kebendaan. Kurang kemampuan untuk menghadapi kekecewaan dan kehampaan . Akibat keadaan latar belakang kehidupan yang mengecewakan ( keruntuhan rumah tangga . Golongan kaya yang ingin melarikan diri dari masalah emosi . Akibat keadaan peribadi yang kucar-kacir . Nyatakan hukuman / denda bagi kesalahan memiliki dadah jenis ganja bawah 20 gram? .RM 20. dan sebagainya ) . Ingin melegakan kekusutan fikiran dan penderitaan .000/-atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua. Untuk mengelak dari kenyataan hidup . Tekanan dari rakan-rakan supaya mencuba .11.duanya SOALAN CEPAT JAWAB . kematian ibu bapa .

Smack . Namakan salah satu jenis candu? . Dope . Tar 11. Mandat . Nyatakan bentuk ecstacy? .candu mentah . Opium .Ecstacy 4. Apakah dadah itu? .tahi candu 10.ganja 9.Big H . “O” . Eja perkataan “ Ecstacy” . Diperoleh dari bunga dan daun pokok India Hemp Cannabis Sativa. Black Stuff .1. TNT 3. ”Ice” merupakan nama lain bagi sejenis dadah. Special K . Apakah yang terkandung dalam pil morfin? .candu masak .“K” . Nama lain bagi dadah jenis ” Ketamin” .Syabu 8.Shollboy . Nyatakan nama lain bagi dadah jenis ” heroin” . Nyatakan cara penggunaan ” Ketamin” Dihisap melalui hidung Campur dalam minuman 7. Vitamin K . Candu terdapat dalam tiga jenis. Nyatakan satu nama lain daripada dadah jenis candu? .morfin sulfat . Namakan dadah yang dimaksudkan itu? . Kit Kat 6. Pen Yeh . Eja perkataan ” heroin” – heroin 2.pil dengan pelbagai warna dan simbol 5.

Hilang selera makan . kecacatan keseimbangan . Eja perkataan Morphan? – Morphan 14. Syabu yang berwarna putih kristal adalah syabu yang paling berkualiti. sembelit . Namakan dadah itu? .coklat pucat 13.Morfin 15. Ketamin dikenali juga sebagai? .putih . Kerap kali dicuba dan digunakan oleh muda-mudi sebagai dadah seronok di pusat hiburan untuk menari sepanjang malam.Ubat bius untuk haiwan . Nyatakan warna pil morfin? . tindak balas lambat . Betul atau salah? betul 18. mengantuk . cemas merupakan ciri-ciri penagih dadah jenis apa? morfin 17. ”Monkey” merupakan nama lain bagi dadah jenis apa? . halusinasi . Apakah dadah jenis itu? Ecstacy 19.12.heroin 16. pertuturan tidak jelas . Dihasilkan dari Morfin melalui proses kimia dan memberikan 20-25 kali lebih kuat dari Morfin.

Apakah PPDa? .Pendidikan Pencegahan Dadah SOALAN BONUS .20.

2. Slogan ‘Katakan Tidak Kepada Dadah’ perlu dijadikan satu pegangan hidup kepada para pelajar . para guru perlu mengingatkan para muridnya agar tidak melibatkan diri dengan dadah .1. . Nyatakan peranan anda sebagai pelajar bagi membendung isu dadah yang semakin popular di negara Malaysia? .Setiap masa . Nyatakan peranan guru di sekolah untuk menangani masalah dadah di kalangan pelajar? .Para pelajar menguatkan diri mereka untuk tidak melibatkan diri dengan perkara-perkara yang boleh melibatkan diri mereka dengan penyalahgunaan dadah . Nyatakan peranan ibu bapa untuk mewujudkan generasi tanpa dadah .Ibu bapa perlu melengkapi diri dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran yang boleh membantu mereka mendidik anak-anak dengan sempurna agar tidak melibatkan diri dengan penyalahgunaan dadah . 3.

mereka perlu membuat persediaan diri untuk memikul tanggungjawab ini” .Belia .Media massa 5. Oleh itu .” Apakah bahan yang dimaksudkan itu? . Siapakah orang yang dimaksudkan tadi? . ”Merupakan alat sebaran am yang paling utama dan bahan yang mudah didapati oleh pelbagai lapisan pembaca .4. ”perlu menyedari bahawa diri mereka merupakan orang harapan untuk memimpin negara pada masa depan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful