P. 1
SOALAN kuiz dadah

SOALAN kuiz dadah

|Views: 3,903|Likes:

More info:

Published by: Nur Mazlina Sulaiman on Feb 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/16/2014

pdf

text

original

SOALAN UJI MINDA Pusingan Pertama 1. Siapakah pegawai Khas PPDa Kota Tinggi? - EN ZAKARIA B AHMAD 2.

Apakah visi PPDa? - Sekolah Bebas Dadah Tahun 2012, Negara Bebas Dadah Tahun 2015 3. Nyatakan salah satu fungsi PPDa? o Pendidikan Pencegahan Awalan untuk rokok, dadah, inhalan, alkohol dan HIV/Aids. o Pengurusan Program Intervensi untuk murid yang berisiko dan terlibat mencuba rokok, dadah, inhalan, alkohol dan HIV-Aids. o Pengurusan Data, Penyelidikan, Dokumentasi dan Publisiti berkaitan PPDa. o Pengurusan Hubungan Luar 4. Nyatakan salah satu program PPDa yang telah diadakan? 1) Program Sekolah Sifar Dadah (Prosidar) 2) Program Intervensi Pelajar (PIP) 3) Program Ujian Urin di Sekolah 4) Karnival PPDa 5) Program Pencegahan Dadah di Tempat Kerja

Dihasilkan dari Morfin melalui proses kimia dan memberikan 2025 kali lebih kuat dari Morfin.SOALAN UJI MINDA Pusingan Kedua 5.” Apakah nama dadah ini? heroin 6. Nyatakan cara penggunaan dadah jenis Morfin? . Nyatakan salah satu ciri-ciri penagih candu? Pernafasan perlahan Rasa pening dan keliru Mual dan muntah-muntah Cirit-birit Hilang selera makan Sugul 8. Mula digunakan di Jerman Barat dalam tahun 1898 bertujuan untuk menghilangkan kesan gejala tarikan Morfin. ”Berasal daripada perkataan Jerman iaitu Heroish yang bermaksud kuat. pecah.menyuntik / menelan 7. Apakah bentuk dadah jenis Syabu? Kaca/kristal. serbuk halus seperti tawas .

sakit dada dan . berkemungkinan diserang oleh penyakit-penyakit seperti bronchitis. Penagih-penagih juga menghadapi risiko yang tinggi kanser. Sebutkan dua langkah-langkah mengelakkan belia-belia terjerumus ke dalam kancah penagihan dadah? Kelas-kelas Dharma Ceramah Sukan Peranan sekolah Peranan ibu bapa Persatuan kabajikan 10. hepatitis dan kancing gigi. Keracunan darah boleh berlaku apabila penagih menggunakan alat-alat suntikan yang kotor. Peningkatan kadar denyutan jantung boleh mengakibatkan pengguna menghidap penyakit jantung. Nyatakan satu kesan penagihan dadah ke atas kesihatan? Asap ganja mengandungi THC (tetrahydrocabinol) dan bahan-bahan kimia lain boleh mengakibatkan penyakit paru-paru serta merosakkan sistem pertahanannya.SOALAN UJI MINDA Pusingan Ketiga 9. Jangkitan penyakit seperti AIDS.

Ingin melegakan kekusutan fikiran dan penderitaan . dan sebagainya ) . Tekanan dari rakan-rakan supaya mencuba . Nyatakan hukuman / denda bagi kesalahan memiliki dadah jenis ganja bawah 20 gram? . Akibat keadaan peribadi yang kucar-kacir .000/-atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua. Akibat keadaan latar belakang kehidupan yang mengecewakan ( keruntuhan rumah tangga . Golongan kaya yang ingin melarikan diri dari masalah emosi .11. Kurang kemampuan untuk menghadapi kekecewaan dan kehampaan .RM 20. Untuk mengelak dari kenyataan hidup . kematian ibu bapa . Golongan ini terbahagi kepada dua kumpulan iaitu : Golongan miskin yang ingin melarikan diri dari masalah kebendaan. 12. Berikan dua sebab seseorang mengambil atau menghisap dadah? Kerana ingin tahu .duanya SOALAN CEPAT JAWAB . Fikiran yang tidak tenteram (Neurosis) . Kejahilan atau menerima penerangan yang silap mengenai bahaya akibat dari penggunaan dadah .

Ecstacy 4.pil dengan pelbagai warna dan simbol 5. Smack . ”Ice” merupakan nama lain bagi sejenis dadah. Dope . Tar 11.ganja 9.morfin sulfat . Nama lain bagi dadah jenis ” Ketamin” . Eja perkataan ” heroin” – heroin 2. Nyatakan nama lain bagi dadah jenis ” heroin” . Namakan salah satu jenis candu? . Nyatakan cara penggunaan ” Ketamin” Dihisap melalui hidung Campur dalam minuman 7. “O” . Candu terdapat dalam tiga jenis. Pen Yeh . Namakan dadah yang dimaksudkan itu? . Apakah dadah itu? . Opium . Apakah yang terkandung dalam pil morfin? .1. Black Stuff . Kit Kat 6. Special K . Vitamin K .Syabu 8.Shollboy . Nyatakan bentuk ecstacy? . TNT 3.“K” . Nyatakan satu nama lain daripada dadah jenis candu? .candu masak .Big H .candu mentah . Mandat .tahi candu 10. Diperoleh dari bunga dan daun pokok India Hemp Cannabis Sativa. Eja perkataan “ Ecstacy” .

cemas merupakan ciri-ciri penagih dadah jenis apa? morfin 17.coklat pucat 13. Kerap kali dicuba dan digunakan oleh muda-mudi sebagai dadah seronok di pusat hiburan untuk menari sepanjang malam. Namakan dadah itu? . Eja perkataan Morphan? – Morphan 14. sembelit . Hilang selera makan . Nyatakan warna pil morfin? . Dihasilkan dari Morfin melalui proses kimia dan memberikan 20-25 kali lebih kuat dari Morfin. Betul atau salah? betul 18. Apakah dadah jenis itu? Ecstacy 19.Ubat bius untuk haiwan .putih .Morfin 15. pertuturan tidak jelas . halusinasi . ”Monkey” merupakan nama lain bagi dadah jenis apa? . tindak balas lambat . mengantuk . Ketamin dikenali juga sebagai? .heroin 16. Syabu yang berwarna putih kristal adalah syabu yang paling berkualiti. kecacatan keseimbangan .12.

Pendidikan Pencegahan Dadah SOALAN BONUS . Apakah PPDa? .20.

. Nyatakan peranan guru di sekolah untuk menangani masalah dadah di kalangan pelajar? .Setiap masa . Slogan ‘Katakan Tidak Kepada Dadah’ perlu dijadikan satu pegangan hidup kepada para pelajar . 3.Ibu bapa perlu melengkapi diri dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran yang boleh membantu mereka mendidik anak-anak dengan sempurna agar tidak melibatkan diri dengan penyalahgunaan dadah . 2. para guru perlu mengingatkan para muridnya agar tidak melibatkan diri dengan dadah .Para pelajar menguatkan diri mereka untuk tidak melibatkan diri dengan perkara-perkara yang boleh melibatkan diri mereka dengan penyalahgunaan dadah .1. Nyatakan peranan ibu bapa untuk mewujudkan generasi tanpa dadah . Nyatakan peranan anda sebagai pelajar bagi membendung isu dadah yang semakin popular di negara Malaysia? .

” Apakah bahan yang dimaksudkan itu? . Oleh itu .Belia . Siapakah orang yang dimaksudkan tadi? . ”Merupakan alat sebaran am yang paling utama dan bahan yang mudah didapati oleh pelbagai lapisan pembaca . ”perlu menyedari bahawa diri mereka merupakan orang harapan untuk memimpin negara pada masa depan .Media massa 5. mereka perlu membuat persediaan diri untuk memikul tanggungjawab ini” .4.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->