SOALAN UJI MINDA Pusingan Pertama 1. Siapakah pegawai Khas PPDa Kota Tinggi? - EN ZAKARIA B AHMAD 2.

Apakah visi PPDa? - Sekolah Bebas Dadah Tahun 2012, Negara Bebas Dadah Tahun 2015 3. Nyatakan salah satu fungsi PPDa? o Pendidikan Pencegahan Awalan untuk rokok, dadah, inhalan, alkohol dan HIV/Aids. o Pengurusan Program Intervensi untuk murid yang berisiko dan terlibat mencuba rokok, dadah, inhalan, alkohol dan HIV-Aids. o Pengurusan Data, Penyelidikan, Dokumentasi dan Publisiti berkaitan PPDa. o Pengurusan Hubungan Luar 4. Nyatakan salah satu program PPDa yang telah diadakan? 1) Program Sekolah Sifar Dadah (Prosidar) 2) Program Intervensi Pelajar (PIP) 3) Program Ujian Urin di Sekolah 4) Karnival PPDa 5) Program Pencegahan Dadah di Tempat Kerja

Mula digunakan di Jerman Barat dalam tahun 1898 bertujuan untuk menghilangkan kesan gejala tarikan Morfin. Apakah bentuk dadah jenis Syabu? Kaca/kristal.SOALAN UJI MINDA Pusingan Kedua 5. pecah.” Apakah nama dadah ini? heroin 6. ”Berasal daripada perkataan Jerman iaitu Heroish yang bermaksud kuat. Nyatakan cara penggunaan dadah jenis Morfin? . Nyatakan salah satu ciri-ciri penagih candu? Pernafasan perlahan Rasa pening dan keliru Mual dan muntah-muntah Cirit-birit Hilang selera makan Sugul 8.menyuntik / menelan 7. Dihasilkan dari Morfin melalui proses kimia dan memberikan 2025 kali lebih kuat dari Morfin. serbuk halus seperti tawas .

berkemungkinan diserang oleh penyakit-penyakit seperti bronchitis. Jangkitan penyakit seperti AIDS. Peningkatan kadar denyutan jantung boleh mengakibatkan pengguna menghidap penyakit jantung. Keracunan darah boleh berlaku apabila penagih menggunakan alat-alat suntikan yang kotor. Penagih-penagih juga menghadapi risiko yang tinggi kanser. Nyatakan satu kesan penagihan dadah ke atas kesihatan? Asap ganja mengandungi THC (tetrahydrocabinol) dan bahan-bahan kimia lain boleh mengakibatkan penyakit paru-paru serta merosakkan sistem pertahanannya.SOALAN UJI MINDA Pusingan Ketiga 9. hepatitis dan kancing gigi. Sebutkan dua langkah-langkah mengelakkan belia-belia terjerumus ke dalam kancah penagihan dadah? Kelas-kelas Dharma Ceramah Sukan Peranan sekolah Peranan ibu bapa Persatuan kabajikan 10. sakit dada dan .

Golongan ini terbahagi kepada dua kumpulan iaitu : Golongan miskin yang ingin melarikan diri dari masalah kebendaan. Fikiran yang tidak tenteram (Neurosis) . dan sebagainya ) .000/-atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua.duanya SOALAN CEPAT JAWAB . Akibat keadaan peribadi yang kucar-kacir . Berikan dua sebab seseorang mengambil atau menghisap dadah? Kerana ingin tahu . Untuk mengelak dari kenyataan hidup . 12. Tekanan dari rakan-rakan supaya mencuba .11. Akibat keadaan latar belakang kehidupan yang mengecewakan ( keruntuhan rumah tangga . Nyatakan hukuman / denda bagi kesalahan memiliki dadah jenis ganja bawah 20 gram? . Kurang kemampuan untuk menghadapi kekecewaan dan kehampaan .RM 20. Golongan kaya yang ingin melarikan diri dari masalah emosi . Ingin melegakan kekusutan fikiran dan penderitaan . Kejahilan atau menerima penerangan yang silap mengenai bahaya akibat dari penggunaan dadah . kematian ibu bapa .

Namakan dadah yang dimaksudkan itu? .Big H .Shollboy . Apakah yang terkandung dalam pil morfin? .pil dengan pelbagai warna dan simbol 5.tahi candu 10.candu mentah .Syabu 8. Smack . Nyatakan bentuk ecstacy? .morfin sulfat . TNT 3. ”Ice” merupakan nama lain bagi sejenis dadah.Ecstacy 4. Special K . Diperoleh dari bunga dan daun pokok India Hemp Cannabis Sativa. Nama lain bagi dadah jenis ” Ketamin” . “O” . Eja perkataan “ Ecstacy” . Namakan salah satu jenis candu? . Apakah dadah itu? .“K” . Pen Yeh . Tar 11. Dope . Vitamin K .ganja 9.1. Black Stuff .candu masak . Opium . Kit Kat 6. Candu terdapat dalam tiga jenis. Nyatakan cara penggunaan ” Ketamin” Dihisap melalui hidung Campur dalam minuman 7. Nyatakan satu nama lain daripada dadah jenis candu? . Eja perkataan ” heroin” – heroin 2. Mandat . Nyatakan nama lain bagi dadah jenis ” heroin” .

halusinasi . Ketamin dikenali juga sebagai? .coklat pucat 13. Eja perkataan Morphan? – Morphan 14. kecacatan keseimbangan .heroin 16.Morfin 15. pertuturan tidak jelas .Ubat bius untuk haiwan . tindak balas lambat . Betul atau salah? betul 18. Dihasilkan dari Morfin melalui proses kimia dan memberikan 20-25 kali lebih kuat dari Morfin. Nyatakan warna pil morfin? . Namakan dadah itu? . Apakah dadah jenis itu? Ecstacy 19.12. sembelit . Syabu yang berwarna putih kristal adalah syabu yang paling berkualiti. mengantuk .putih . ”Monkey” merupakan nama lain bagi dadah jenis apa? . Kerap kali dicuba dan digunakan oleh muda-mudi sebagai dadah seronok di pusat hiburan untuk menari sepanjang malam. Hilang selera makan . cemas merupakan ciri-ciri penagih dadah jenis apa? morfin 17.

20. Apakah PPDa? .Pendidikan Pencegahan Dadah SOALAN BONUS .

Setiap masa .Para pelajar menguatkan diri mereka untuk tidak melibatkan diri dengan perkara-perkara yang boleh melibatkan diri mereka dengan penyalahgunaan dadah . 3. . Nyatakan peranan guru di sekolah untuk menangani masalah dadah di kalangan pelajar? .Ibu bapa perlu melengkapi diri dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran yang boleh membantu mereka mendidik anak-anak dengan sempurna agar tidak melibatkan diri dengan penyalahgunaan dadah . para guru perlu mengingatkan para muridnya agar tidak melibatkan diri dengan dadah . Slogan ‘Katakan Tidak Kepada Dadah’ perlu dijadikan satu pegangan hidup kepada para pelajar . Nyatakan peranan anda sebagai pelajar bagi membendung isu dadah yang semakin popular di negara Malaysia? . 2. Nyatakan peranan ibu bapa untuk mewujudkan generasi tanpa dadah .1.

”Merupakan alat sebaran am yang paling utama dan bahan yang mudah didapati oleh pelbagai lapisan pembaca . Oleh itu . Siapakah orang yang dimaksudkan tadi? .Belia . mereka perlu membuat persediaan diri untuk memikul tanggungjawab ini” .” Apakah bahan yang dimaksudkan itu? .4.Media massa 5. ”perlu menyedari bahawa diri mereka merupakan orang harapan untuk memimpin negara pada masa depan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful