SOALAN UJI MINDA Pusingan Pertama 1. Siapakah pegawai Khas PPDa Kota Tinggi? - EN ZAKARIA B AHMAD 2.

Apakah visi PPDa? - Sekolah Bebas Dadah Tahun 2012, Negara Bebas Dadah Tahun 2015 3. Nyatakan salah satu fungsi PPDa? o Pendidikan Pencegahan Awalan untuk rokok, dadah, inhalan, alkohol dan HIV/Aids. o Pengurusan Program Intervensi untuk murid yang berisiko dan terlibat mencuba rokok, dadah, inhalan, alkohol dan HIV-Aids. o Pengurusan Data, Penyelidikan, Dokumentasi dan Publisiti berkaitan PPDa. o Pengurusan Hubungan Luar 4. Nyatakan salah satu program PPDa yang telah diadakan? 1) Program Sekolah Sifar Dadah (Prosidar) 2) Program Intervensi Pelajar (PIP) 3) Program Ujian Urin di Sekolah 4) Karnival PPDa 5) Program Pencegahan Dadah di Tempat Kerja

Nyatakan salah satu ciri-ciri penagih candu? Pernafasan perlahan Rasa pening dan keliru Mual dan muntah-muntah Cirit-birit Hilang selera makan Sugul 8. Mula digunakan di Jerman Barat dalam tahun 1898 bertujuan untuk menghilangkan kesan gejala tarikan Morfin. Apakah bentuk dadah jenis Syabu? Kaca/kristal.” Apakah nama dadah ini? heroin 6. pecah.SOALAN UJI MINDA Pusingan Kedua 5. serbuk halus seperti tawas . Dihasilkan dari Morfin melalui proses kimia dan memberikan 2025 kali lebih kuat dari Morfin. ”Berasal daripada perkataan Jerman iaitu Heroish yang bermaksud kuat.menyuntik / menelan 7. Nyatakan cara penggunaan dadah jenis Morfin? .

Keracunan darah boleh berlaku apabila penagih menggunakan alat-alat suntikan yang kotor. Penagih-penagih juga menghadapi risiko yang tinggi kanser. hepatitis dan kancing gigi. Sebutkan dua langkah-langkah mengelakkan belia-belia terjerumus ke dalam kancah penagihan dadah? Kelas-kelas Dharma Ceramah Sukan Peranan sekolah Peranan ibu bapa Persatuan kabajikan 10. Peningkatan kadar denyutan jantung boleh mengakibatkan pengguna menghidap penyakit jantung. sakit dada dan . Jangkitan penyakit seperti AIDS.SOALAN UJI MINDA Pusingan Ketiga 9. Nyatakan satu kesan penagihan dadah ke atas kesihatan? Asap ganja mengandungi THC (tetrahydrocabinol) dan bahan-bahan kimia lain boleh mengakibatkan penyakit paru-paru serta merosakkan sistem pertahanannya. berkemungkinan diserang oleh penyakit-penyakit seperti bronchitis.

Kejahilan atau menerima penerangan yang silap mengenai bahaya akibat dari penggunaan dadah . Golongan kaya yang ingin melarikan diri dari masalah emosi . Akibat keadaan peribadi yang kucar-kacir . dan sebagainya ) . Untuk mengelak dari kenyataan hidup . Nyatakan hukuman / denda bagi kesalahan memiliki dadah jenis ganja bawah 20 gram? . Fikiran yang tidak tenteram (Neurosis) .duanya SOALAN CEPAT JAWAB . Ingin melegakan kekusutan fikiran dan penderitaan . Berikan dua sebab seseorang mengambil atau menghisap dadah? Kerana ingin tahu . Akibat keadaan latar belakang kehidupan yang mengecewakan ( keruntuhan rumah tangga .000/-atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua. 12. Golongan ini terbahagi kepada dua kumpulan iaitu : Golongan miskin yang ingin melarikan diri dari masalah kebendaan.11. Kurang kemampuan untuk menghadapi kekecewaan dan kehampaan . Tekanan dari rakan-rakan supaya mencuba .RM 20. kematian ibu bapa .

Nama lain bagi dadah jenis ” Ketamin” . Nyatakan nama lain bagi dadah jenis ” heroin” . Namakan salah satu jenis candu? . Diperoleh dari bunga dan daun pokok India Hemp Cannabis Sativa. Special K . Eja perkataan “ Ecstacy” . “O” . Apakah dadah itu? .ganja 9. Eja perkataan ” heroin” – heroin 2. Pen Yeh . Dope . Mandat . Nyatakan satu nama lain daripada dadah jenis candu? . Candu terdapat dalam tiga jenis.Ecstacy 4.Shollboy .candu mentah .morfin sulfat . Vitamin K . ”Ice” merupakan nama lain bagi sejenis dadah. Kit Kat 6. Apakah yang terkandung dalam pil morfin? . Opium . Smack .candu masak . Nyatakan cara penggunaan ” Ketamin” Dihisap melalui hidung Campur dalam minuman 7.Syabu 8.pil dengan pelbagai warna dan simbol 5. TNT 3.tahi candu 10.1. Nyatakan bentuk ecstacy? .“K” . Tar 11. Namakan dadah yang dimaksudkan itu? .Big H . Black Stuff .

pertuturan tidak jelas . cemas merupakan ciri-ciri penagih dadah jenis apa? morfin 17.coklat pucat 13. Syabu yang berwarna putih kristal adalah syabu yang paling berkualiti. kecacatan keseimbangan . Eja perkataan Morphan? – Morphan 14.putih .12. Apakah dadah jenis itu? Ecstacy 19. Namakan dadah itu? . sembelit . tindak balas lambat . Dihasilkan dari Morfin melalui proses kimia dan memberikan 20-25 kali lebih kuat dari Morfin.Morfin 15. halusinasi . Hilang selera makan .Ubat bius untuk haiwan . Ketamin dikenali juga sebagai? . Kerap kali dicuba dan digunakan oleh muda-mudi sebagai dadah seronok di pusat hiburan untuk menari sepanjang malam. Betul atau salah? betul 18. Nyatakan warna pil morfin? . mengantuk . ”Monkey” merupakan nama lain bagi dadah jenis apa? .heroin 16.

Pendidikan Pencegahan Dadah SOALAN BONUS . Apakah PPDa? .20.

2. Nyatakan peranan anda sebagai pelajar bagi membendung isu dadah yang semakin popular di negara Malaysia? .Setiap masa .1. para guru perlu mengingatkan para muridnya agar tidak melibatkan diri dengan dadah . Slogan ‘Katakan Tidak Kepada Dadah’ perlu dijadikan satu pegangan hidup kepada para pelajar .Para pelajar menguatkan diri mereka untuk tidak melibatkan diri dengan perkara-perkara yang boleh melibatkan diri mereka dengan penyalahgunaan dadah . Nyatakan peranan guru di sekolah untuk menangani masalah dadah di kalangan pelajar? . . 3.Ibu bapa perlu melengkapi diri dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran yang boleh membantu mereka mendidik anak-anak dengan sempurna agar tidak melibatkan diri dengan penyalahgunaan dadah . Nyatakan peranan ibu bapa untuk mewujudkan generasi tanpa dadah .

” Apakah bahan yang dimaksudkan itu? . Siapakah orang yang dimaksudkan tadi? .4.Belia . ”perlu menyedari bahawa diri mereka merupakan orang harapan untuk memimpin negara pada masa depan .Media massa 5. Oleh itu . ”Merupakan alat sebaran am yang paling utama dan bahan yang mudah didapati oleh pelbagai lapisan pembaca . mereka perlu membuat persediaan diri untuk memikul tanggungjawab ini” .