P. 1
AKTIVITI SKELETAL MUSCLE

AKTIVITI SKELETAL MUSCLE

|Views: 176|Likes:
Published by aisya_razak_2

More info:

Published by: aisya_razak_2 on Feb 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/25/2013

pdf

text

original

AKTIVITI SKELETAL MUSCLE (OTOT RANGKA

)
Rangsangan dan pengecutan satu sel skeletal muscle ( otot rangka) Sel otot (muscle cells) mempunyai beberapa fungsi yang istimewa iaitu : 1) Mudah terangsang / memberi tindakbalas / tindakbalas berlebihan

terhadap rangsangan iaitu keupayaan untuk menerima dan memberi tindakbalas terhadap rangsangan. 2) Pengecutan / kontraktiliti- keupayaan untuk memendekkan apabila rangsangan mencukupi. 3) Regangan - keupayaan muscle cells untuk meregang. 4) Elastik ± keupayaan kembali ke panjang yang asal apabila di regang.

Rangsangan Nerve (urat saraf) dan Tindakbalas Potential  Untuk mengecut, skeletal muscle cells hendaklah dirangsang oleh nerve impulses. Satu motor neuron akan merangsang beberapa muscle cells ataupun seratus daripada mereka, bergantung kepada muscle yang tertentu dan kerja yang dilakukan.  Motor unit ± satu neuron dan semua sel skeletal muscles akan merangsangkan. Apabila panjang, pemanjangan threadlike neuron dipanggil nerve fiber atau axon, sampai ke muscle, akan berpecah kepada cabang bilangan axon terminals, menghasilkan cabang sarcolemma sel musle yang berbeza. Cabang tersebut dipanggil neuromuscular junctions.  Synaptic cleft ± celah antara nerve endings dan muscle cells¶ membranes adalah rapat, tidak boleh disentuh dan mengandungi tissue ( interstitial) fluid. Apabila nerve impulse sampai axon terminals, neurotransmitter akan dibebaskan. Acetylcholine (Ach) ± neurotransmitter tertentu (specific) iaitu merangsangkan skeletal muscle cells.

 Acetylcholine diserap melalui synaptic cleft dan melekat pada receptors (membrane protein) iaitu sebahagian daripada sarcolemma. Hasilnya ialah pengecutan sel otot. potensi tindakan tidak terbendung. . sarcolemma pada ketika itu akan menjadi secara sementara (temporarily) lebih telap (permeable) kepada sodium ion iaitu menerpa ke dalam muscle cells dan potassium ion akan diserap keluar daripada sel.³upset´ menghasilkan sumber arus elektrik. Jika acetylcholine yang dibebaskan mencukupi. melakukan impuls elektrik dari satu hujung sel yang lain.  Action potential. Apabila bermula. dihantar melalui seluruh permukaan sarcolemma.

Mekanisme Pengecutan Otot Teori Penggelongsoran Filament ( The Sliding Filament Theory )  Ketika serat otot yang dihidupkan oleh sistem saraf. kepala myosin menempel ke laman mengikat pada filament tipis. Sebagaimana peristiwa ini terjadi secara serentak di seluruh sarcomere sel otot. menghasilkan ketegangan yang membantu untuk menarik filament tipis terhadap pusat sarcomere tersebut. sel akan menjadi lebih pendek. . Setiap jambatan lintas menempel dan melepaskan beberapa kali semasa pengecutan. dan luncuran bermula.

.

 Sebagai akibatnya. 2) dengan menukar jumlah sel-sel otot yang dirangsang pada satu masa. otot dikatakan menunjukkan tetanus tidak disatukan atau tidak lengkap. tetanus atau dalam pengecutan berhubung dengan tetanus. tahap pengecutan otot dapat dihasilkan melalui dua cara iaitu : 1) dengan menukar kekerapan rangsangan otot. otot dikatakan dalam gabungan atau lengkap.begitu cepat sehingga otot tidak mendapat kesempatan untuk berehat sepenuhnya antara stimuli. Ketika otot dirangsang begitu cepat sehingga tidak ada bukti yang dilihat dan pengenduran pengecutan benar-benar halus dan berterusan. Seluruh otot bertindakbalas terhadap rangsangan dengan tahap tanggapan atau darjat yang berbeza pemendekkan. Tindakbalas Otot terhadap Rangsangan yang semakin cepat Di sebahagian besar jenis kegiatan otot. Pada umunya. Sehingga titik ini tercapai. kesan pengecutan berturut-turut dijumlahkan bersama-sama dan pengecutan otot menjadi lebih kuat dan halus.Pengecutan Rangka Otot secara keseluruhan Tahap Tanggapan  Sebuah sel otot akan mengecut sampai batas maksimum ketika dirangsang mencukupi dan tidak pernah sebahagian pengecutan. . impuls saraf yang dihantar ke otot pada tahap yang begitu cepat.

hanya 4 hingga 6 saat. ikatan molekul ATP dihidrolisis untuk melepaskan tenaga yang diperlukan. Pengecutan otot boleh sedikit atau kuat bergantung pada apa pekerjaan yang harus dilakukan. Bekalan otot sangat terhad bekalan ATP. pengecutan otot kuat seperti yang didapati. ATP adalah sumber tenaga hanya boleh digunakan langsung dengan aktiviti kekuatan otot. ketika semua unit motor yang aktif dan semua sel otot sedang dirangsang. hanya cukup untuk membuat anda pergi. . Menyediakan Tenaga untuk Pengecutan Otot  Sebagai pengecutan otot.Tindakbalas Otot terhadap Rangsangan Kuat  Dalam pengecutan kuat. ATP harus dihasilkan terus-menerus jika pengecutan adalah untuk meneruskan.

interaksi antara CP dan hasil ADP dalam pemindahan kumpulan fosfat bertenaga tinggi dari CP untuk ADP. Walaupun respirasi aerobik menyediakan tuai ATP kaya. . Otot bekerja menggunakan tiga pusat untuk pertumbuhan semula ATP iaitu: 1) Fosforilasi ADP terus dengan fosfat creatine Tenaga unik molekul fosfat creatine ditemui dalam serat otot tetapi bukan jenis sel yang lain. glukosa dipecah sepenuhnya menjadi karbon dioksida dan air. yang tidak menggunakan oksigen dan ianya merupakan sebahagian anaerobik dari pusat metabolism. dan beberapa tenaga yang dilepaskan sebagai ikatan yang rosak ditangkap dalam ikata molekul ATP. 2) Pernafasan aerobic Berlaku di dalam mitochondria dan melibatkan beberapa siri saluran metabolic yang menggunakan oksigen. Pyruvic acid menghasilakan semasa glikolisis akan diubah menjadi lactic acid dan proses secara keseluruhan disebut sebagai anaerobic glikolisis. Sebagaimana ATP sedang dihabiskan. 3) Glikolisis anaerobic dan pembentukan acid lactic Langkah-langkah awal penyelesaian glukosa terjadi melalui glikolisis yang disebut pusat. sehingga pertumbuhan semula ATP di dalam pecahan saat. Pusat ini disebut sebagai fosforilasi pengoksidaan(oxidative phosphorylation). Semasa pernafasan aerobic. itu cukup lambat dan memerlukan penghantaran berterusan oksigen dan bahan bakar nutrisi ke otot untuk meneruskan ia terjadi.

 Keletihan otot akibat daripada kekurangan oksigen yang terjadi selama aktiviti otot yang berpanjangan.4) Keletihan otot dan kekurangan oksigen Keletihan otot adalah apabila ia tidak dapat mengecut walaupun masih dirangsang. Tanpa rehat. . otot bekerja mulai letih dan pengecutan yang lebih lemah sampai akhirnya berhenti bertindakbalas dan pengecutan berhenti.

myosin myofilament yang memainkan roda mereka ketegangan pada otot semakin meningkat. yang dirangsang oleh system saraf secara sistematik. otot lebih fleksibel dengan pertahanan yang lebih besar untuk keletihan. Pengecutan isometric ialah pengecutan di mana otot tidak memendek. Contohnya. jenis-jenis senaman seperti menyertai kelas aerobik. Dalam pengecutan isomerism. meningkatkan pencernaan dan meningkatkan penyelarasan neuromuscular dan membuat rangka kuat. ia menjadi lembek atau lembut dan merana. membengkokkan lutut. myofilament berjaya dalam gerakan meluncur. menghasilkan kuat. Bunyi Otot Bunyi otot hasil dari unit motor yang berbeza. Senaman aerobik membuatkan metabolisme tubuh secara keseluruhan lebih cekap. otot tidak lagi dirangsang dengan cara ini. jogging atau berbasikal.isotonic dan isomerism   Dalam pengecutan isotonic. Ketidakseimbangan homeostatik Jika bekalan saraf untuk otot rosak. otot yang lebih pendek dan gerakan yang berlaku. Setela itu. dan itu kehilangan bunyi dan menjadi lumpuh.Jenis-jenis otot pengecutan. memusingkan tangan dan senyum. yang tersebar melalui otot. . Kesan senaman tehadap otot Aerobik atau daya tahan.

timbunan lemak dibersihkan dari dinding pembuluh darah dan paru-paru menjadi lebih cekap dalam pertukaran gas. Jantung membesar sehingga lebih banyak darah dipam keluar dengan mengalahkan masing-masing. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->