P. 1
TEORI BEHAVIORIS -THORNDIKE-

TEORI BEHAVIORIS -THORNDIKE-

|Views: 35|Likes:
Published by zoragon small

More info:

Published by: zoragon small on Feb 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/05/2011

pdf

text

original

Disediakan Oleh : Mohd Haniff Bin Mohd Suhaimi Nor Aien Bt Abu Hassan Norshahira Binti Ahmad Shukri

DEFINISI BEHAVIORIS
Perihal tentang bagaimana manusia dan haiwan belajar. Fokus tingkahlaku yang bersifat objektif dan boleh diperhati. Mengenepikan aktiviti aktiviti mental seperti berfikir dan menaakul.

.

arnab .Albert berusia 9 bulan  Diuji dengan menggunakan tikus putih . monyet dan beberapa topeng yang berbeza – beza.  Albert seronok dan agak selesa  .

Albert berusia 11 bulan  Ditunjukkan tikus putih  Reaksi sama  Bunyi pemukul paip besi yang kuat  Reaksi menangis dan takut  .

.

Gerakbalas semulajadi Bunyi kuat ( rangsangan tidak terlazim) ketakutan ( gerakbalas tidak terlazim) Proses berpasangan Tikus ( rangsangan neutral) + bunyi kuat ( rangsangan tidak terlazim) ketakutan ( gerakbalas tidak terlazim) Berlakunya pembelajaran Tikus ( rangsangan terlazim) ketakutan ( gerakbalas terlazim) KESIMPULAN .

Banding beza Pelopor Teori Behavioris .

Pelopor & Prinsip 1 John Broadus Watson ( Pelaziman Klasik) Konsep Pengukuhan Eksperimen Little Albert 2 Ivan Petrovich Pavlov ( Pelaziman Klasik) Pengukuhan Berjadual Air Liur + Angjing + Makanan Kotak Ajaib Thorndike -Ganjaran + Gerakbalas -.Haiwan : Anjing + 3 Burrhus Frederic Skinner Shaping (Hukum Kesan ) .Bil.

Pavlov dan Pelaziman Klasik .

.

 Pelaziman klasik dikenali sebagai : pelaziman Ransangan (R) – Gerakbalas (G)  Proses asas pembelajaran ialah pembentukan perkaitan antara RANGSANGAN (R) dan sesuatu GERAK BALAS (G)  .Pada awal tahun 1900-an Ivan Pavlov menjalankan satu siri percubaan secara sistematik dan saintifik  Bertujuan mengkaji bagaimana pembelajaran berlaku pada sesuatu organisme.

Anjing melihat bekas dengan makanan Anjing Rajah 1: Peralatan Eksperimen Pavlov Kesimpulan : Anjing belajar mengaitkan bekas makanan yang dilihat dengan makanan yang akan diberikan kelak keluarkan air luir .

Rangsangan Terlazim(RT) Rangsangan Tidak Terlazim (RTT) Tiada Gerakbalas Tidak Terlazim (GTT) (air liur tak meleleh) Gerakbalas Tidak Terlazim (GTT) (air liur meleleh) .

Rangsangan Terlazim (RT) Rangsangan Tidak Terlazim (RTT) Gerakbalas Tidak Terlazim (GTT) (lelehan air liur) .

Rangsangan Terlazim (RT) Gerakbalas Terlazim (GT) Air liur keluar .

.

.

.

ISI KANDUNGAN LATAR BELAKANG EKSPERIMEN HUKUM .

Animal Intelligence (1911) . Mass.Dilahirkan di Williamsburg.D dalam tahun 1898 dari Columbia Merupakan seorang pendidik Amerika dan ahli psikologi LATAR BELAKANG Penulisan : Educational Psychology (1903). Mental and Social Measurements (1904). Mendapat ijazah daripada Universiti Wesleyan (1895) dan master di universiti Harvard(1896) Mendapat Ph.

Harvard University (1942-1943) .Pembantu professor pedagogi di Western Reserve University (1898) Presiden Persatuan Psikologi Amerika (1898) Presiden ke 2 persatuan Psikometrik President of American Association for the Advancement of Science (1934) Pensyarah William James.

 Merupakan ahli psikologi pendidikan yang banyak menyumbangkan kpd bidang pengajaran.  . pembelajaran. -berkaitan tingkah laku haiwan dan proses pembelajaran TELAH TERJELMA TEORI CONNECTIONISM yang menjadi asas psikologi bidang pendidikan moden. KOTAK AJAIB(puzzle box).  Sering dikaitkan dengan eksperimen yang digunakan dalam pelaziman operan. dan pengujian mental.

Beliau mengemukakan teori perikatan dikenali sebagai Teori R-G. ganjaran dan denda amat penting dalam proses pembelajaran. Motivasi. Ganjaran dan denda dua faktor penting bantu pembelajaran manusia.     Manusia belajar menggunakan kaedah cuba dan JAYA.(Rangsangan dan Gerak balas) . Pembelajaran manusia berlaku mengikut hubungan antara rangsangan dan gerak balas.

 Teori R-G menjadi asas tiga hukum Thorndike iaitu : 1) Hukum Kesediaan (HK). 2) Hukum Latihan dan (HL) 3) Hukum Kesan (HK) .

.

. sangkar itu terbuka Kucing tersebut akan melakukan kaedah cuba jaya sekiranya ia dikurung semula ke dalam sangkar itu.Kucing diletakkan di dalam sangkar dan makanan diletakkan di luar sangkar Kucing melakukan beberapa percubaan untuk keluar dari sangkar – Kaedah cuba jaya Pelbagai reaksi : apabila terpijak selak pintu.

Eksperimen Kucing yang lapar dimasukkan ke dalam sangkar dan di luar sangkar diletakkan semangkuk makanan Kucing yang lapar cuba untuk Keluar dari sangkar Kucing tersebut terpijak tuil dan Keluar makan makanan di luar sangkar Kucing tersebut mengulang perkara Yang sama untuk mendapatkan makanan di luar Namun kesilapan yang dilakukan semakin berkurangan •Diulang beberapa kali •Dicuba dengan haiwan lain seperti ayam. anjing dan monyet .

.

. kognitif sebelum boleh belajar HUKUM LATIHAN Latihan yang diulangulang untuk tingkatkan kemahiran HUKUM KESAN Kesan yang menyeronokkan meningkatkan pertalian antara ransangan dan gerak balas. efektif.HUKUM KESEDIAAN Kesediaan dari segi psikomotor.

 Kalau individu bersedia lakukan sesuatu tindakan. afektif 3. psikomotor 2. dan sebaliknya. 3 aspek kesediaan utama : 1. Kesediaan dan persiapan yang ada sebelum bertindak. maka tindakan itu dapat memberi kepuasan. iaitu belajar. kognitif   .

 Sesuai untuk latihan hafal dan ingat. Tingkah laku akan diteguhkan melalui aplikasi dan akan dilemahkan tanpa pengukuhan. Hubungan antara rangsangan dan tindak balas (R-G) akan bertambah kukuh melalui latihan yang berulangan.  .

ia akan berulang. Jika tindakan diikuti oleh sesuatu perubahan persekitaran yang menyeronokkan.   . Jika diikuti dengan kesakitan. Tingkah laku yang diikuti kepuasan. kebarangkalian tindakan itu akan meningkat atau sebaliknya. ia akan lenyap.

.

 Tindak balas Aneka @ reaksi berbeza ◦ Sesuatu organisma mempunyai kebolehan yang banyak untuk bertindak balas terhadap keadaan ◦ Pelajar mempunyai kecerdasan dan kebolehan yang pelbagai .

organisma menentukan apa yang hendak dilakukan serta dapat memuaskannya .sesuatu pembelajaran bergantung kepada sikap yang menyeluruh sesuatu organisma . Sikap atau set .

 Kebolehan memilih perkara-perkara penting .memilih unsur penting dalam sesuatu keadaan. serta bertindak untuk memilih sesuatu yang lebih penting .

dikenali sebagai asimilasi. Gerak balas melalui analogi . bertindakbalas dengan situasi yang baru tetapi masih mengggunakan kemahiran yang lama atau sudah dikuasai. - faktor motivasi turut diberi penekanan: -minat terhadap kegiatan -minat untuk membaiki -kepentingan kegiatan -sikap terhadap masalah -penumpuan perlakuan -ketiadaan emosi yang tidak relevan -ketiadaan kebimbangan .

2003.com     .edu http://www.lifecircles-inc. Subangjaya.pdx.Bhd.edu/PsiCafe http://www. HEBT2103 Psikologi Pendidikan http://www.psy. Mok Soon Sang.indiana. Kumpulan Pendidikan Budiman Sdn. Psikologi Pendidikan.

3. 4. 2. bagaimanakah teori Thorndike dapat membawa kesan yang positif dalam proses pengajaran dan pembelajaran? . Mengapakah teori yang dihasilkan oleh Pavlov dinamakan teori “Pelaziman Klasik?” Apakah yang dimaksudkan klasik dalam teori tersebut? Mengapakah emosi dikatakan penting bagi Watson? Pada pandangan anda.1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->