P. 1
sosialisasi masyarakat

sosialisasi masyarakat

|Views: 25|Likes:
Published by Khalid Muhamad

More info:

Published by: Khalid Muhamad on Feb 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/23/2011

pdf

text

original

GURU DAN ALAM PENDIDIKAN

‡ profesion yang paling mendapat tempat di kalangan rakyat Malaysia. ‡ tahun 1999 sahaja jumlah guru yang terdapat di Malaysia ialah kira-kira 157, 415 orang manakala jumlah pelajar pula ialah 2,897,927 orang. ‡ tahun 2000, terdapat lebih dari 200,000 orang guru di negara kita

tuntutan terhadap ilmu pengetahuan menjadi semakin mendadak. Pembangunan insan dan negara terletak di atas pundak kaum guru. seseorang guru mempunyai peranan serta tugas yang amat berat. guru-guru perlu dan harus sentiasa mengemaskinikan serta mempertingkat ilmu pengetahuan masing-masing.Guru sebagai pengamal ilmu ‡ Sebagai pengamal ilmu. ‡ Dalam era ledakan teknologi maklumat dan pada ketika dunia kini menjadi sebuah µglobal village¶. . rumit dan mencabar. ‡ Justeru itu.

Shahril @ Charil Marzuki. (c)pembentuk akhlak. (e)contoh teladan atau model. et. . Islam bukan sekadar menganjurkan umatnya mencari atau menuntut ilmu malah penyebaran ilmu juga menjadi satu kewajipan. (1993) menegaskan guru sebagai pengamal ilmu. fasilitator dan pengurus pembelajaran. (d)pembimbing. (b)penyampai ilmu pengetahuan. mempunyai peranan serta tanggungjawab sosial iaitu: (a)perancang. al.‡ Dalam perkembangan berkaitan.

guru haruslah secara berencana dan berterusan: (a)mempersiapkan diri dari segi keilmuan. ketajaman dan ketrampilan diri dalam pelaksanaan tugas dan interaksi dengan masyarakat. Idris Jauzi (1990) untuk membolehkan para pendidik memainkan peranan berkesan dan positif sebagai pengamal dan penyampai ilmu. (f) menjadikan sekolah selaku gedung ilmu dan jemaah ilmuan sebagai pusat pendidikan anggota masyarakat. (d)melaksanakan tugas keguruan dengan sebaiknya. (b)berusaha membersihkan diri dari segi sahsiah menerusi ibadah-ibadah asas. (c)meningkatkan kecekapan. . (e)menawarkan khidmat bakti dan kepimpinan dalam kehidupan bermasyarakat.‡ Menurut Mohd.

kejujuran. Suriasumantri (1990) sebagai seorang pengamal ilmu. seseorang guru harus mempunyai tanggungjawab profesional yang mencukupi asas kebenaran. tanpa kepentingan langsung. kritis.‡ Guru atau para pendidik juga seharusnya mempunyai dedikasi dan komitmen terhadap profesion serta tanggunggungjawab moral mereka sebagai seorang guru. terbuka. objektif. . ‡ Mengikut Jujun S. menyandarkan kekuatan penghujahan. pragmatis. rasional. dan neutral dari nilai-nilai yang bersifat dogmatik dalam menafsirkan hakikat realiti.

Justeru.Guru sebagai pengamal kemahiran ‡ Guru harus mempunyai kemahiran dan mempunyai sijil bertauliah daripada latihan ikhtisas yang diiktiraf. bimbingan. guru yang memperolehi kemahiran profesional adalah guru yang bertauliah dan cekap menjalankan tugas-tugas seperti pengajaran. . aktiviti kokurikulum berlandaskan teori pendidikan.

Kemahiran belajar Kemahiran ICT Kemahiran mengurus Kemahiran berkomunikasi kemahirankemahiran yang perlu diperolehi: Kemahiran merancang Kemahiran mengajar Kemahiran berfikir Kemahiran menilai Kemahiran pemudah cara .

. menghuraikan dan lain-lain. memotivasi serta menggerakkan orang lain. menyimpannya dalam stor ingatan dan mengaplikasikan untuk menyelesaikan masalah.kebolehan menerima isyarat dengan tepat. (c) Kemahiran pemudah cara .kecekapan menggunakan akal untuk menjalankan proses-proses pemikiran seperti banding-beza. memproses maklumat yang diterima. (b) Kemahiran berfikir .(a) Kemahiran belajar .fasilitator yang membimbing.

memilih strategi dan kaedah pengajaran.(d) Kemahiran mengajar . . memilih dan menyediakan pelajaran serta menyediakan dan mengurus kemudahan untuk menjalankan aktiviti pengajaran.menentukan objektif pelajaran. memilih isi pengajaran.membentuk aktiviti pengajaran yang sistematik. menarik dan berkesan. merancang aktiviti pengajaran pembelajaran. (e) Kemahiran merancang .

. murid.menggunakan teknologi maklumat. (g) Kemahiran mengurus .mengumpul maklumat tentang strategi dan aktiviti pengajaran dan pembelajaran.(f) Kemahiran berkomunikasi . bahan-bahan pengajaran dan sebagainya. (I) Kemahiran ICT . kemudahan fizikal.secara lisan atau bertulis.mengurus bilik darjah. (h) Kemahiran menilai .

. ‡ Guru berperanan menyerbakan nilai bahkan perlu menjadi rote model yang akan diteladani oleh para murid serta orang di sekelilingnya.Guru sebagai pembentuk nilai ‡ Nilai adalah penting kerana ia memberi panduan dalam kehidupan. ‡ Nilai dapat memotivasikan hidup manusia untuk hidup dengan cara yang betul. ‡ Guru harus membentuk murid-murid untuk memiliki akhlak yang mulia dan menjadi insan yang mempunyai nilai-nilai murni yang tinggi.

mengendalikan bengkel dan sebagainya. . berbincang. (b) Mendedahkan pengalaman ± guru perlu mendedahkan murid-murid dengan pengalamanpengalaman tertentu seperti pengembara. (c) Mendidik murid berakhlak mulia ± mendidik termasuk dari segi akhlak.Guru sebagai pendidik y Tugas guru adalah mendidik iaitu: (a) Memberi ilmu ± mengajar. menyampai maklumat. penampilan diri melalui pembelajaran seperti pendidikan moral. mengelola majlis.

‡ Guru mempunyai hubungan yang rapat dengan masyarakat dan boleh menggunakan statusnya untuk menyebarkan nilai-nilai positif kepada ahli masyarakat. . nilai dan sahsiah murid-murid yang sempurna selaras dengan kehendak masyarakat.Guru sebagai agen sosialisasi ‡ Perlu memupuk sikap.

Guru sebagai agen perubahan ‡ Mengubah daripada stail pengurusan dan kepimpinan yang bersifat autokratik kepada demokratik. staf sokongan dan sekolah. rakan sejawat. .Mengubah daripada strategi pemusatan guru kepada pemusatan murid. .Mengamalkan sifat penyayang terhadap pelajar.Bersikap terbuka secara proaktif dan bersedia untuk menghadapi perubahan khususnya dalam bidang pendidikan. ‡ Perlu berasaskan perkara-perkara berikut: . . ketua.

mempunyai ketahanan fizikal dan bermanfaat kepada diri. y Guru harus berakhlak mulia.Guru sebagai pembina negara y Insan guru dapat membantu pembentukan masyarakat dan menjadi kerangka kepada pembentukan negara. mempunyai semangat berjuang tinggi. keluarga. masyarakat serta negara. y Guru juga harus menyesuaikan diri dalam semua keadaan dan mampu menangani cabaran era globalisasi untuk menolong membentuk masyarakat Malaysia yang berakhlak mulia. .

. ‡ Melahirkan generasi yang mencintai ilmu pengetahuan. ‡ Mewujudkan budaya ilmu di kalangan guru dan murid sejajar dengan salah satu pernyataan yang terkandung dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan.Guru sebagai penyebar ilmu ‡ Bertanggungjawab menyebarkan ilmu pengetahuan dan kemahiran kepada murid. ‡ Memupuk nilai budaya ilmu supaya menjadi teladan bagi murid-murid mencontohi serta membentuk budaya ilmu sebagai ciri utama dalam kehidupan mereka.

‡ Menyukai dan menyayangi kanak-kanak. keperluan dan kebahagiaan murid-muridnya. . menjaga.Guru sebagai penyayang ‡ Prihatin. berminat. ‡ Berminat mengajar. kebajikan. berdedikasi dan melaksanakan ‡ aktiviti P & P dengan bersungguh-sungguh. memikir dan memberi perhatian terhadap permintaan. ‡ Dapat melahirkan murid yang mempunyai kepimpinan cemerlang melalui pendedahan hidup masyarakat. pandangan. bertimbang rasa.

.Guru sebagai pakar rujuk ‡ Mempunyai kemahiran ikhtisas dan menguasai ilmu pengetahuan. ‡ Menggunakan pelbagai kaedah dan teknik yang memudahkan murid menjalankan aktiviti pengajaran mereka. ‡ Menunjukkan sikap jujur serta mewujudkan interaksi positif pelbagai hala.

rendah hati. menghormati pandangan murid. prihatin dan sebagainya. jujur.Guru sebagai mentor ‡ Menolong memberikan penyelesaian masalah kepada murid dengan cepat dan berkesan. . peramah. ‡ Juga perlu mempunyai sifat dan kualiti seperti bersopan santun. semangat berbakti. ‡ Juga harus mempunyai kemahiran mendengar dengan baik iaitu memahami situasi atau keadaan yang dialami murid-muridnya.

‡ Mengurus murid-murid supaya menjalankan tugasan harian. ‡ Mengurus keadaan fizikal bilik darjah. . ‡ Mengurus aktiviti kumpulan. ‡ Mengurus murid-murid supaya mematuhi peraturan bilik darjah.Guru sebagai pengurus ‡ Mengurus rutin bilik darjah.

. ‡ Sentiasa membuat dan menjalankan refleksi kendiri bagi memperbaiki kelemahan dalam P & P.Guru sebagai penyelidik ‡ Menyelesaikan masalah yang mungkin dihadapi oleh murid. ‡ Mengubah dan menyesuaikan strategi P & P dapat menarik perhatian murid.

.Guru sebagai pengamal reflektif ‡ Sentiasa membuat pertimbangan dan pemikiran yang mendalam sebelum merancang sesi-sesi pengajaran. ‡ Supaya murid-murid memperolehi kemahiran berfikir kritis dan kreatif yang tinggi dalam semua aktiviti pengajaran dan pembelajaran.

‡ kualiti generasi di masa hadapan sebahagian besarnya terletak di tangan guru-guru.Kesimpulan ‡ Pendidikan merupakan pelaburan yang penting dalam sesebuah Negara. .

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->